Page 14

14

Fraunhofer community werkt aan de connected factory en adaptieve productie

‘Google Maps’ stuurt de productie De smart factory van de toekomst is vooral een ‘connected’ factory. Alles is met alles verbonden. Hierin schuilt een van de wezenskenmerken van het industrial Internet of Things. Data worden de grondstoffen van het nieuwe decennium. Europa moet daarbij oppassen dat het niet voorbij gestreefd wordt door China en de VS.

Compressorenfabrikant Atlas Copco is een van de koplopers en wil alle digital dots in het bedrijf én daarbuiten verbinden. De engineers die bezig zijn met de nieuwe generatie producten, hebben dan direct toegang tot zowel gebruikservaringen met compressoren in het veld als de gegevens over de productie van de vele componenten in de eigen fabriek, zo schetst Bavo Tielemans van Atlas Copco Airpower in Antwerpen. Atlas Copco is een van de eerste maakbedrijven dat zich aansluit bij ICNAP, de internationale community die zich bezighoudt met de connected en adaptieve productie. Dit is een initiatief van het Fraunhofer IPT, ILT en IME in Aken. Ze willen het internet of production ontwikkelen; een architectuur om data te verzamelen en om te zetten naar smart data. Want daar gaat het om, zegt professor Thomas Bergs van Fraunhofer IPT. “Hoe maken we zichtbaar wat er gebeurt in de productie en gaan we naar autonoom besturen toe?” Dat is het ultieme doel dat de initiatiefnemers voor ogen hebben:

autonoom sturende productiecellen en uiteindelijk zelfs fabrieken. Er speelt op de achtergrond echter meer mee. Thomas Bergs verwijst naar een studie die de Fraunhofer instituten enkele jaren geleden hebben afgerond. Daarin vergelijken ze de Europese industrie met de Amerikaanse en Chinese. De VS zijn op het vlak van digitale innovatie ijzersterk. Kijk naar grootmachten zoals Google en Amazon. De VS willen de industrie vooruitbrengen met radicale innovaties. China is meer de marathonloper. “China wil Industrie 4.0 ideeën implementeren gebaseerd op lange termijn strategie.” Europa - en ook Japan - zijn heel sterk in engineeren. Maar Europa mist de innovatiecapaciteit en implementatie efficiency om sneller te innoveren. “De vraag is hoe we profiteren van de dingen die we in de digitale wereld doen”, zegt Bergs. Bedrijven verzamelen wel data, maar doen er nog niks mee. Die slag wil ICNAP maken: niet alleen data verzamelen, maar zichtbaar maken wat er gebeurt en uiteindelijk op basis van deze data handelen. “Het hoogste

Een van de testopstellingen bij het Fraunhofer IPT betreft een cel voor het laserstructureren waarbij een digitale tweeling tijdens de productie wordt opgebouwd.

april 2019

Profile for 54U Media BV

Solutions magazine 1 2019  

Solutions magazine 1 2019  

Profile for 54umedia