Page 44

Tiincapital en PPM Oost investeren in Arnhemse start-up

Nectar lanceert smart industry 3D printer Nectar One De winnaar van de RapidPro start-up award Nectar 3D kan gaan groeien. Investeringsmaatschappijen Tiin Capital en PPM Oost zorgen voor een kapitaalsinjectie in het Arnhemse bedrijf. Dat kan hiermee de productie van de Nectar One opschalen.

De ontwikkelaars van deze Gelderse start-up hebben 3 jaar gewerkt aan wat je eigenlijk een smart industry 3D printer kunt noemen. De modulaire opbouw, eenvoudige vervanging van onderdelen en de nu al geïntegreerde basis voor predictive maintenance in de toekomst zijn kenmerken waarmee de Nectar zich onderscheidt in dit druk bevochten deel van de 3D printmarkt.

44

Geringe downtime, eenvoudig in gebruik

Het aanbod in FDM printers in de prijsklasse vanaf 4000 euro is groot. Stein de Haan en Nick Wilderink, de twee oprichters van Nectar, realiseerden zich dan ook dat ze met een ander concept zouden moeten komen. De Nectar One bestaat uit 8 modules die met één schroevendraaier binnen vijf minuten gewisseld kunnen worden. Door de modulaire platform filosofie biedt Nectar klanten de mogelijkheid om mee te groeien met deze ontwikkelingen. Daarnaast is de printer qua besturingsconcept voorbereid op smart industry. “We wilden een 3D printer die eenvoudig te upgraden valt en waar we in de toekomst noodzakelijk onderhoud vooraf al zien aankomen. Daardoor minimaliseren we de downtime voor de gebruiker”, zegt Nick Wilderink. De 8 modules zijn de filament feeder met geïntegreerde sensoren die de doorvoer monitoren, een actief koolstof en Hepa filter, een verwarmd bed met 4 apart instelbare temperatuurzones, de printkop waarvan de temperatuur in de warme en koude zone afzonderlijk geregeld kan worden, een RFID unit voor materiaalherkenning, automatische deuropening en een zelf ontwikkeld linear motion system. Dat laatste is zelf stellend en nauwkeuriger dan de gangbare systemen. De maximale nozzle temperatuur is 300 graden C, geschikt voor onder andere PET G, polycarbonaat en PA12. Nick Wilderink: “Naarmate wij de printer verder ontwikkelen, willen we klanten die al een printer hebben gaan voorzien van de upgrades. Ook als het om nieuwe hardware gaat.” De Nectar One moet als het aan de beide bedenkers ervan ligt, elke dag beter worden.

print magazine juni 2017

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you