Page 24

Carl Fruth zoekt ook nieuwe technologie, zoals de 3D printtechnologie van de Berlijnse start-up Gefertec.

software voor de AM fabriek nog niet bestaat, ontwikkelt FIT deze zelf. Op dit moment draait in de nieuwe fabriek een MES systeem, helemaal afgestemd op het additieve proces. Zowel in de fabriek zelf als op afstand kan men exact zien of een machine produceert, welk product, welk materiaal, hoeveel materiaal nog in de machine zit, hoe lang een buildjob nog duurt, et cetera. Fruth zegt dat momenteel teveel op componentniveau wordt geoptimaliseerd en verbeterd. Met de nieuwe software kan het hele proces, de volledige digitale workflow, geoptimaliseerd worden. Dolphin AM Production Control, zoals de software heet,

wordt doorontwikkeld richting een ERP systeem. Een onderdeel van Dolphin AM Production Control wordt een tool waarmee voorkomen wordt dat producten onrechtmatig worden gekopieerd. De software leest straks echtheidskenmerken in de data. Carl Fruth denkt dat met de uitrol van additive manufacturing copyright bescherming een belangrijker issue wordt dan het afdekken van patenten. “Patenten gaan erom dat je risico’s dat iemand investeert in een fabriek om jouw product na te maken verkleint. Kopiëren is echter gemakkelijker.” FIT is overigens niet van plan deze software aan derden te verkopen. Dat additive manufacturing gaat doorbreken in serieproductie staat voor de Beierse ondernemer buiten kijf. Dat zal echter pas gebeuren als het design van de werkstukken speciaal is afgestemd op de mogelijkheden van AM. “Dat is momenteel het probleem. De grenzen tussen de verschillende domeinen in de industrie gaan vervagen. Bedrijven moeten veranderen. Dat is de grote uitdaging.” https://fit.technology/

CT scan startpunt kwaliteitsverbetering FIT heeft een state of the art computer tomography (CT) systeem in gebruik genomen. De CT scantechnologie wordt ingezet voor de kwaliteitscontrole van 3D geprinte metalen componenten. FIT gebruikt de technologie eveneens om procesverbeteringen aan te sturen. Kwaliteitscontrole van additief vervaardigde onderdelen gaat verder dan die van mechanisch bewerkte stukken. Naast geometrische maatcontrole is vooral belangrijk te weten hoe het binnenin het werkstuk uit ziet. Zijn er insluitingen? Zijn alle structuren geprint zoals bedoeld? FIT gaat dit onderzoeken met de non destructieve meetoplossing die CT scantechnologie biedt. Insluitingen, vormafwijkingen, poriën en andere mogelijke defecten kunnen met de CT scan worden gedetecteerd. Ook wanddikte controleert men hiermee door de gemeten waarden over een 3D model te leggen, waarna direct zichtbaar is waar eventuele afwijkingen zijn. Afwijkingen in de geometrische nauwkeurigheid worden op deze wijze eveneens snel ontdekt, zelfs in complexe bionische structuren.

Kortere doorlooptijd

Carl Fruth, Founder en CEO van FIT zegt dat het in huis halen van deze technologie niet alleen de efficiency verhoogt, maar ook de doorlooptijd voor precisie onderdelen aanzienlijk verkort.

24

“Tegelijkertijd kunnen we productieprocessen continu aanzienlijk verbeteren door de data van de scans te evalueren.” FIT gebruikt dus de meetresultaten om inzicht te krijgen in op welke punten het proces afwijkt van wat gewenst is. Hieruit kunnen verbeteringen voor de printstrategie worden afgeleid. Met de CT scanner maakt FIT dwarsdoorsneden van geprinte metalen producten tot een resolutie van 5 µm met een maximaal versnellingsvoltage van 240 kV. De maximale afmetingen van te controleren werkstukken is Ø 550 mm x 700 mm. De 3D analyses voldoen aan de VDI 2630 norm.

print magazine juni 2017

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie