Page 22

FIT neemt grootste AM fabriek voor metalen componenten in gebruik

Kwaliteitsborging grootste uitdaging De additive manufacturing industrie zit nog lang niet op het niveau van McDonalds als het gaat om reproduceerbaarheid. Voor Carl Fruth, oprichter en CEO van FIT AG, staat de Amerikaanse hamburger symbool voor het doel waar de AM industrie naar toe moet werken. “Pas als de processen hier goed lopen, kunnen we fabrieken kopiëren. Anders kopieer je fouten.”

Carl Fruth is een van de pioniers uit de additive manufacturing wereld. Een korte tijd na zijn studie heeft hij bij EOS gewerkt. In 1995 startte hij al zijn eigen onderneming, FIT AG. En sinds enkele jaren geleden onder andere Autodesk als aandeelhouder in het bedrijf stapte, zijn er de middelen gekomen om 3D printen naar een industrieel niveau te brengen. Fruth gebruikt overigens liever de term additive manufacturing. “Wat wij doen, is complexer dan 3D printen. Zodra je met de laser een laag materiaal belicht, verander je materiaaleigenschappen. Wij maken het materiaal terwijl we bezig zijn de geometrie te vormen. En we hebben niet alleen met een geometrie te maken, ook met een inwendige structuur en oppervlakte isotropie.” Dat is toch iets anders dan met filament printen.

Miljoeneninvestering in AM fabriek

Het afgelopen jaar heeft FIT in het Beierse Lupburg niet alleen een nieuw hoofdkantoor gebouwd. Er is eveneens een industriële AM fabriek uit de grond gestampt, die volgens de onderneming model staat voor toekomstige AM fabrieken. Op het vlak van metaal is het de grootste AM fabriek in de wereld, in handen van een niet beursgenoteerde onderneming. Méér dan 20 miljoen euro is geïnvesteerd. Dat geld heeft de onderneming mede binnengehaald door in 2014 Netfab te verkopen aan Autodesk, dat als onderdeel van de deal aandeelhouder is geworden. “Door het softwaredeel aan Autodesk te verkopen, zijn we voldoende gekapitaliseerd om deze ontwikkelingen te financieren”, legt Fruth uit. Hierdoor beschikt FIT met een omzet van 24 miljoen euro over een balanskapitaal van 100 miljoen euro. Op dit moment staan er in de nieuwe fabriek 15 machines van SLM Solutions, 2 van Arcam en 3 van EOS voor de productie van metalen onderdelen. Daarnaast zijn er nog 12 EOS lasersinter machines voor de kunststoffen, aangevuld met een machine van Voxeljet en twee van Stratasys. Van de 20 miljoen euro die FIT in de nieuwe fabriek heeft geïnvesteerd, is zo’n 4 miljoen euro besteed aan meettechnologie en kwaliteitsborging.

Constante kwaliteit McDonalds

Het nieuwe hoofdkantoor van de Duitse groep laat zelfs in de sanitaire ruimten zien welke designmogelijkheden er door AM ontstaan.

22

Is het bedrijf nu klaar voor serieproductie van AM delen? Voor een enkel product wel, bijvoorbeeld de productie van de wervelkolom implantaten. FIT print deze van titanium in series van 1000 tot 5000 stuks per keer. Op Arcam machines die overigens niet zijn mee verhuisd naar de nieuwe fabriek, omdat dan het hele proces opnieuw gevalideerd zou moeten worden. Dat is precies één van de knelpunten die Carl Fruth ziet

print magazine juni 2017

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you