3D print magazine

Page 30

DMG Mori verlaagt met Optomet software drempel voor 3D metaalprinten

First time right 3D printen DMG Mori ontplooit steeds meer activiteiten op het vlak van 3D metaalprinten. In recordtempo heeft het team van Realizer de tweede generatie Lasertec 30 SLM ontwikkeld, naast de heel nieuwe Lasertec 12 SLM. Beide machines zijn ge(re)designed vanuit wat de markt eist van productiemachines. Daarnaast heeft de machinebouwer een belang genomen in Intech. Dat biedt met de Optomet software een tool voor first time right 3D metaalprinten. Bewust houdt DMG Mori deze software niet exclusief voor de eigen lijn poederbed metaalprinters. Over de ambities die DMG Mori heeft met additive manufacturing, laat topman Masahiko Mori geen twijfel bestaan. 3D metaalprinters staan over een aantal jaren in de werkplaats van de verspaners die nu de CNC-draai- en freesmachines bij het concern kopen. Daarvoor moet echter nog een aantal stappen worden gezet. De mechanische interface tussen de CNC-machines en de metaalprinters is er daar een van. “Via het Celos-platform kunnen de machines qua software al communiceren. Klanten willen echter ook een mechanische koppeling om de totale procesketen te beheersen”, zegt Mathias Wolpianksy, directeur van Realizer, voor driekwart eigendom van DMG Mori. Aan zo’n koppeling werkt het Realizer-team in Bielefeld. Het heeft echter eerst de industriële rijpheid van de Lasertec 30 SLM op een niveau gebracht dat nodig is voor industriële toepassingen.

Achterstand goedgemaakt

Deze wisselplaathouder is speciaal ontwikkeld voor frezen met minimaal koelsmeermiddel (MMS). Hiervoor zijn zeer dunne koelkanalen nodig, een voor elke wisselplaat. Deze kunnen alleen met additive manufacturing worden gemaakt. Ze kunnen hierdoor geoptimaliseerd worden, zodat het MMS-mengsel optimaal op het snijvlak komt. Om gewicht te besparen - wat de dynamiek in de CNC-machine ten goede komt - past men bovendien een latticestructuur toe. Hierdoor is het gewicht van de frees met 30% verminderd, zo’n 700 gram.

30

De tweede generatie van deze 3D metaalprinter is onderhuids totaal opnieuw ontworpen. De veranderingen lopen uiteen van hoe de tafel met daarop de bouwplaat is gelagerd tot een systeem dat bewaakt dat de tafel vlak blijft, ongeacht de belasting. “Veel thema’s die in de werktuigbouwmachines al lang zijn opgelost, maar in de SLM-machines nog niet”, zegt Mathias Wolpianksy. Het doel van de verbeterslag is tot een maatvastheid en machine to machine consistentie te komen die vergelijkbaar is met die van CNC-bewerkingsmachines. “Hiervoor heb je de filosofie van de machinebouwer nodig”, zegt Wolpianksy. “Anders blijf je hangen bij machines voor rapid prototyping en tooling.” De ontwikkeling van de 3D metaalprinters gebeurt in Bielefeld, naast de hal waar draaimachines worden ontwikkeld. Deze nabijheid is essentieel. Net zoals het feit dat DMG Mori een meerderheidsbelang in Realizer heeft. “We kunnen daardoor elkaars competenties gebruiken. We kunnen diep in de technologie gaan. Als wij bezig zijn met nulpunt spansystemen voor de slm-machine, halen we de kennis daarvoor uit de CNC-machinebouw in ons eigen huis.” Dit zorgt voor een versnelling van de ontwikkeling. De 2e generatie van de Lasertec 30 SLM is in amper een half jaar ontwikkeld. Inclusief nieuwe sensorbewaking. Het team heeft hiervoor de Best Innovation Award gekregen, een interne prijs waarmee DMG Mori R&D teams motiveert. De compacte Lasertec 12 SLM, een kleinere metaalprinter,

print magazine maart 2019