__MAIN_TEXT__

Page 14

Zowel innovaties in 3D printers, technologie, software alsook materialen

SLA-markt in beweging In de markt voor stereolithografie gebeurt momenteel veel, zowel aan de bovenkant van dit segment als aan de onderkant. Daarnaast komen er aangepaste printtechnieken, nieuwe materialen en zoeken sommigen het in intelligentere software voor de printjob voorbereiding. 3D Systems lijkt aan beide kanten van het spectrum aandeel te willen winnen. Althans, dat concluderen de marktonderzoekers van Context. Zij zien het Figure 4 systeem van 3D Systems als een concept dat de markt voor SLA-printen in beweging gaat zetten. De Amerikanen zijn in het 3e kwartaal van 2018 gestart met het Figure 4 Production systeem uit te leveren. Hiermee mikken ze op serieproductie. Het modulaire concept is schaalbaar en dankzij de geïntegreerde robottechnologie komen de producten automatisch afgewerkt uit de machine. Qua printtechnologie versnelt 3D Systems het proces. Figure 4 is ook als stand alone systeem te koop, zonder de automatisering. Qua materialen zijn er zowel resins voor functionele onderdelen alsook een elastomeer voor testproducten en een speciale hars voor gietvormen voor de juwelenindustrie. Aan de onderkant van de markt heeft het concern een compacte, goedkope DLP printerFabpro 1000 geïntroduceerd. Daarmee is het concern direct de concurrentie aangegaan met aanbieders van goedkope DLP-systemen die een deel van de markt naar zich toe hebben getrokken.

XYZPrinting groot formaat

De concurrentie zit echter niet stil. Het Taiwanese XYZPrinting begeeft zich met de CastPro120 xP DLP printer eveneens op

XYZPrinting begeeft zich in de loop van 2019 op de markt voor DLP printen met zowel een compacte machine voor gietvormen als een grotere SLAprinter.

deze markt. Deze compacte printer komt in het tweede kwartaal van 2019 op de markt. XYZPrinting wil eind dit jaar een groot formaat SLA-printer in de markt zetten. De MfgPro 3400 xP print een maximaal volume van 34 liter, oftewel een bouwvolume van 380 mm rond en 300 mm hoog. De Taiwanezen mikken eveneens op industriële toepassingen. Bijzonder is het roterend bouwplatform, het automatisch vullen van de resintank en de automatische kalibratie van de bouwplaat.

Sisma: Italiaanse nieuwkomer

Om sneller designiteraties te kunnen maken, brengt DSM Somos het Perform Reflect op de markt. De anders noodzakelijke PIV-coating voor een windtunneltest is bij dit SLA-materiaal niet langer nodig.

14

Het Italiaanse Sisma is een nieuwkomer in de SLA-markt. De Everes Zero en Everes Uno zijn de twee nieuwe DLP-printers waarmee het concern zich richt op zowel industriële toepassingen, sieradenindustrie alsook de dentale industrie. Enkele van de vernieuwingen zijn een bouwplaat die zichzelf kalibreert en automatisch de nulpunt positie opzoekt. Met de Zero Tilting Technology wordt het vat met daarin het fotopolymeer tijdens het printen vastgezet, terwijl de glasplaat bij elke laag iets wordt opgetild om te voorkomen dat het niet

print magazine maart 2019

Profile for 54U Media BV

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia