__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 36

Hittech Bihca ondersteunt bijzonder 3D printerbouwcursus in Winterswijk

3D printer triggert interesse voor techniek In Winterswijk heeft een aantal maakbedrijven met het Skills Technieklokaal de handen ineengeslagen om techniek onder de aandacht van kinderen te brengen. In 8 bijeenkomsten na schooltijd bouwen de kids hun eigen 3D printer. De meeste onderdelen maken ze zelf. Spelenderwijs leren ze zo over technologie. Koen Mentink, directeur van high tech toeleverancier Hittech Bihca, merkt dat het lastig is verspaners te vinden. De instroom in technische opleidingen moet dus omhoog. “Als je niets initieert, komt de interesse er nooit. Een 3D printer maakt iets, dat trekt aandacht. Als we hiermee interesse van de kinderen wekken, zal er een olievlekwerking ontstaan.” Samen met Frits Sijbel heeft hij het idee uitgewerkt om rond een zelfbouw 3D printer een cursus op te zetten.

Van 9 tot 72 jaar

De cursisten betalen slechts € 100 cursusgeld, dankzij de steun van bedrijven. In acht bijeenkomsten van telkens drie uur leert Frits Sijbel ze niet alleen de technologie van een 3D printer, maar gaan ze ook aan de slag om onderdelen te maken waarmee ze stap voor stap hun 3D printer bouwen. Aan het eind van de cursus mogen ze deze mee naar huis nemen. Frits Sijbel: “Om de aandacht vast te houden, leggen we de theorie uit aan de hand van de praktische componenten in de 3D

Koen Mentink (links) en Frits Sijbel (rechts) naast de 3D printer die de cursisten bouwen. Marcel Teunissen (uiterst rechts) ondersteunt het project vanuit de gemeente terwijl Henk ten Dolle (uiterst links), oud-metaalondernemer, met zijn 3DXperience center het thema 3D in Winterswijk op de kaart zet. Hier vinden onder andere STEAM-activiteiten voor jeugd plaats en er is elke maand een presentatie over 3D printen.

printer. Bijvoorbeeld hoe een stappenmotor werkt; waarom een dubbelgangige schroefdraad beter is.” Het zijn niet alleen jongeren die geïnteresseerd zijn. De oudste deelnemer is een grootvader van 72 die met zijn kleinkind de cursus volgt. De jongste deelnemer is 9. Frits Sijbel is blij met de senioren, want zij zijn de vrijwilligers die hij bij toekomstige projecten kan inzetten.

30 printers gebouwd

Ondertussen hebben al enkele groepen gedraaid. “We hebben al zo’n 30 3D printers gebouwd”, zegt Frits. Marcel Teunissen, Aanjager Economische Ontwikkeling en Coördinator Economie/Onderwijs Grenzhoppers bij de gemeente Winterswijk juicht dit soort initiatieven toe. De gemeente heeft het project vooral ondersteund met praktische zaken en promotie. “We gaan het idee nu uitrollen naar andere regio’s. Via de industriekringen gaan we andere bedrijven vragen dit te steunen.” Een afstudeerder bij Hitech Bihca heeft het concept van de 3D printer verwerkt in een model waarin printen gecombineerd wordt met CNC frezen.

36

print magazine juli 2019

Profile for 54U Media BV

3D print magazine editie 2 2019  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine editie 2 2019  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded