__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 32

Kort nieuws

Hoge score teams UGent bij Solvay AM Cup 2019 Twee teams van de Universiteit van Gent (B), PPSUsual en PPSUPER, zijn op de 2e en 3e plek geëindigd van de Solvay AM Cup 2019. De ontwerpwedstrijd, gericht op het versterken van de Z-richting, werd dit jaar gewonnen door het Gekko Performance team van de Technische Universiteit München. Zij slaagden erin om het werkstuk in de Z-richting de volledige sterkte van het materiaal te realiseren. Alle studenten hebben een ASTM D638 Type V trekstaaf moeten reproduceren, net als een moeilijk te spuitgieten golvende drukpijp. De belangrijkste criteria waren maximale maatnauwkeurigheid, mechanische prestaties, inclusief drukproeven, en doorschijnendheid. De golvende buis die de studenten van het Gekko Team hebben geprint, onderscheidt zich door een hoge maatnauwkeurigheid in alle richtingen, uniforme oppervlaktekwaliteit en opmerkelijke mechanische eigenschappen. Het onderdeel is namelijk onderworpen aan een druktest. Het stukje pijp van

Door slim te designen weten de studenten van de TU München in de Z-richting maximaal de sterkte van het materiaal in het werkstuk te krijgen.

Radel PPSU is twee uur lang blootgesteld aan een druk van 96,5 bar, zonder dat het ging barsten. Solvay heeft de AM Cup 2019 gelanceerd om aan te tonen dat 3D printen met filament in potentie geschikt is voor hoogwaardige toepassingen. Voorwaarde is dat het materiaal, het proces en het ontwerp in de handen liggen van mensen voor wie design en engineering een passie zijn.

Parts on Demand opent 3D printfabriek Neil van Es en zijn team hebben officieel de nieuwe 3D printfabriek in Utrecht geopend. Daar heeft het bedrijf de intrek genomen in een deel van de oude Werkspoorfabriek. De oude fabriekshal is volledig opnieuw ingericht, afgestemd op de 3D print productie. Achter glazen wanden, goed zichtbaar voor de bezoekers, staan de EOS-machines die wekelijks tot meer dan 9.000 onderdelen printen. Parts on Demand wil vanuit de nieuwe locatie de productie opvoeren naar 2,5 miljoen parts per jaar. In de ruimte is plaats voor 18 SLS printers. Dat betekent dat de huidige capaciteit nog kan verzesvoudigen. Parts on Demand 3D print alleen end use parts, veelal seriewerk. De nieuwe 3D printfabriek van Parts on Demand is officieel geopend. Van links naar rechts Klaus Klein (EOS), Neil van Es en Henny Ten Pas (BenderAM).

DSM Somos voor Origin P3 printtechnologie DSM gaat samenwerken met het Amerikaanse Origin. Deze start-up uit San Francisco ontwikkelt een open 3D printer voor lichtgevoelige harsen, met name ontwikkeld om flexibel grote series te printen met materialen van willekeurige leveranciers. Op Rapid+ TCT in Detroit hebben de twee bedrijven de eerste resultaten getoond, geprint met de materialen van DSM Somos. In de basis is het Origin proces vergelijkbaar met DLP en stereolithografie. Met in tegenstelling tot andere fabrikanten, is het printproces van Origin niet afhankelijk van zuurstof. Een eigen softwareplatform speelt een essentiële rol in het proces. Via de software kunnen engineers hun eigen materiaal formuleren. DSM heeft Somos PerForm HW geoptimaliseerd voor het Origin P3 printproces. De bekende eigenschappen van het materiaal, zoals hoge temperatuurbestendigheid en hoge stijfheid blijven behouden. “De kwaliteit en oppervlakte afwerking die we zien op het Origin P3 proces hebben we nog nooit eerder gezien”,

32

DSM gaat de harsen van Somos geschikt maken voor het printproces van Origin.

zegt Noud Steffens, market development directeur AM bij DSM. “Origin geeft een ongekende mate van controle van het proces, zodat gebruikers consistente kwaliteit kunnen printen met Somos en binnenkort ook met andere DSM materialen.”

print magazine juli 2019

Profile for 54U Media BV

3D print magazine editie 2 2019  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine editie 2 2019  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded