__MAIN_TEXT__

Page 30

Na nieuwe Makerbot Method verlaagt ook Stratasys de instapdrempel met F120

Stratasys en Makerbot: prijsbrekers aan onderkant AM-markt Stratasys blijft niet alleen voor de hoogwaardige AMtoepassingen ontwikkelen, maar ook voor de onderkant van de markt. Met de F120 brengt Stratasys een instapmodel industriële FDM printer op de markt, precies tussen de F170 en de Method van dochter Makerbot. Ook in die laatste worden enkele Stratasyspatenten toegepast. En voor Makerbot is dit een begin van een nieuw platform. Makerbot is gestart met de uitlevering van de nieuwe Method 3D printer; in de VS volop, in Europa nog mondjesmaat. Daarmee is de printerfabrikant die tien jaar geleden de markt openbrak, helemaal terug. Met deze compacte FDMprinter richt Makerbot zich volledig op de industriële markt. “De desktop 3D printers zijn steeds beter geworden. En hoewel we denken dat de Makerbot Replicator Plus een van de beste is, merkten we dat er behoefte is aan iets anders. Daarom zijn we bij de ontwikkeling van de Makerbot Method helemaal van nul begonnen”, zegt Dave Veisz, vice president

Engineering bij Makerbot. Er is tijdens de ontwikkeling intensief samengewerkt met het ontwikkelteam van Stratasys. Makerbot gebruikt een aantal patenten van het moederbedrijf. Hierdoor slaagt men erin een FDM printer te bouwen die constant hoge kwaliteit levert en nauwkeurig print. Zo beschikt de Makerbot Method 3D printer over een gesloten bouwkamer waarin de temperatuur ter hoogte van de toplaag constant wordt gehouden. “Dat is ongelooflijk belangrijk voor het materiaal en het werkstuk”, zegt Dave Veisz. Nauwkeurigheid en consistente kwaliteit komen volgens hem niet alleen uit de precisie positionering van de printkop, maar vooral uit de constante temperatuur van de toplaag die geprint wordt. Verschil in temperatuur tussen de bovenkant van de print en de onderste laag is volgens hem minder erg. Hooguit voor de eerste lagen is dit belangrijk, daarna is het essentiëler om de temperatuur van de toplaag constant te houden. Immers naarmate je verder van het printplatform afkomt, des te groter wordt anders de Delta t.

Beschermd tegen vocht

Van links naar rechts Dave Veisz, Forrest Leighton (Vice President Marketing) en CEO Nadav Goshen bij de Maker Method tijdens SolidWorks World.

30

print magazine juli 2019

Profile for 54U Media BV

3D print magazine editie 2 2019  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine editie 2 2019  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia