__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 10

Kobato giet polyurethaan met 3D geprinte gietmallen

Een van de 3D geprinte matrijzen die Kobato gebruikt voor het gieten van polyurethaan. Printen is goedkoper, kent een kortere doorlooptijd en de logistiek is aanzienlijk eenvoudiger.

Moulds and Models in Zwolle 3D print voor Kobato in Oostmarsum gietmallen voor polyurethaan gieten. Dankzij de zelf ontwikkelde 3D printer en het FRP3D hars verkort Kobato de doorlooptijd van projecten, reduceert het de matrijskosten en is de interne logistiek in het gietbedrijf eenvoudiger dankzij het extreem lage gewicht van de 3D geprinte gietmallen. Met één mal giet Kobato zo’n 200 slijtvaste polyurethaan producten. Het Zwolse 3D printbedrijf laat hiermee zien dat je met kunststof voor bepaalde toepassingen heel goed aluminium en stalen matrijzen kunt vervangen. Dat zijn tot nog toe de gangbare materialen voor de (polyurethaan)gieters. Omdat de series vaak klein zijn, volstaat een 3D geprinte mal.

Duizenden euro’s goedkoper

Het maximale formaat is 1 bij 0,5 bij 0,5 meter. Grotere mallen zijn ook mogelijk. In dat geval wordt de gietmal in meerdere stukken geprint die vervolgens geassembleerd worden. FRP3D is een licht materiaal. Moulds and Models verlaagt het gewicht

10

van de mallen - en de printtijd - verder door waar mogelijk niet massief te printen maar met rasterstructuren. Hierdoor is het gewicht van de 3D geprinte mal tot wel 20 keer lichter dan een aluminium mal. De belangrijkste voordelen zijn echter de kortere doorlooptijd en de lagere kosten. “Voorheen lieten wij voor een dergelijke gietmal een aluminium matrijs frezen, kosten zo’n twaalfduizend euro en zo’n 175 kg zwaar” zegt Bart Rouwers van Kobato over een van de gietmallen die Moulds and Models heeft geprint. “Nu komt de postbode met eenzelfde mal, gewicht zo’n 5 kg, die zeker zo’n 200 gietingen mee gaat.”

Oppervlaktebehandeling van de matrijs

De oplossing die Komato getest heeft, is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen eigenaar en engineer Bart Rouwers en het team van Moulds and Models. Afhankelijk van de eisen aan het gietstuk, kan de matrijs eventueel nog gestraald, gepolijst of gelakt worden. mouldsandmodels.com

print magazine juli 2019

Profile for 54U Media BV

3D print magazine editie 2 2019  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine editie 2 2019  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded