__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 28

Drupa 2020: AM kans voor de 2D printindustrie tot een minimum wordt gereduceerd. Ook kunnen meerdere legeringen in één werkstuk worden gecombineerd. Mitsubishi zegt dat de sterkte van de werkstukken gemaakt met de Lamda machine vergelijkbaar is met die van smeedstukken en duidelijk sterker dan gietwerk.

Spee3D: snelheidsrecord 3D printen

’s Werelds grootste beurs voor de printindustrie drupa 2020 ruimt ook dit jaar een plaats in voor Additive Manufacturing. Twee zaken vallen op in het programma: het thema automatiseren en in netwerken opnemen van de AM supply chains en de businesskansen die 3D printen kan bieden aan bestaande printshops.

Het Australische Spee3D heeft in elk geval het snelheidsrecord 3D metaalprinten op zak. Tijdens Formnext printte het in minder dan 10 minuten 1 kilo koper. De kop van een hamer (minder dan een 1 kilo) kwam na zes minuten van de machine en werd daarna nagefreesd zodat binnen twintig minuten het werkstuk compleet gereed is. Spee3D gebruikt de supersonic AM technologie, waarbij de energie om het metaalpoeder te smelten uit de kracht komt waarmee de poederdeeltjes op de bouwplatform of het opgebouwde deel van het werkstuk botsen. Voor de positionering van het werkstuk gebruikt Spee3D een 6-assige robot. Deze metaalprinttechnologie is een factor 100 tot 1000 keer sneller dan andere technieken. Ook hiermee kan men verschillende materialen in één werkstuk combineren. De Spee3D cell zoals de machinebouwer deze eind 2019 presenteerde, bestaat uit de 3D metaalprinter en een 3-assig CNC-bewerkingscentrum.

“We willen geïnteresseerde drupa bezoekers bekend maken met additieve technologieën en de voordelen voor de productie van machineonderdelen, spare parts of tooling”, zegt Irine Hassinger, projectmanager bij de VDMA. De Duitse organisatie voor machine- en installatiebouw neemt dit jaar voor de eerste keer de inhoudelijke organisatie van het thema op zich. Realisme staat hierbij voorop. “We willen een realistisch beeld schetsen van de huidige en toekomstige mogelijkheden van additieve processen.” Dit laatste gebeurt onder andere door de University Duisburg Essen en het Rapid Technology Centre van deze universiteit. Ook is er een 3D fab+print forum, waar de exposanten op de beurs hun technologie en best practices presenteren. Een onderwerp dat aan bod komt is het 3D printen van zwaarbelaste en reserveonderdelen voor de 2D drukpersen.

Titomic: 3D metaalprinten voor olie- en gasindustrie

Digitalisering

Ook Titomic, een andere Australische fabrikant van DED-machines, gebruikt de kinetische energie om de metaalpoeders te versmelten. De TKF 1000 heeft een bouwvolume van maximaal 0,75 mm en gebruikt een ABB robot voor het positioneren van de nozzle. Daarin verschilt de technologie van die van Spee3D. Met deze machine bouwt Titomic 12 kilo koper per uur op met een porositeit die kleiner is dan 0,5%. De meeste andere legeringen die beschikbaar zijn, zoals titanium en aluminium, bouwen minder snel op, respectievelijk 6,5 kilo en 3,5 kilo per uur. Ook bij deze machine kan men meerdere combinaties van materialen in één werkstuk maken, bijvoorbeeld een slijtvaste corrosiewerende laag aan de binnenkant van kleppen en pomphuizen. Titomic mikt onder andere op de olie- en gasindustrie. Hiervoor kan het zelfs metalen pijpen uit één geheel printen, op maat voor de toepassing. De grootste machine die Titomic bouwt, heeft een bereik van 9 bij 3 meter en kan tot 45 kilo materiaal per uur opbouwen.

Tijdens de drupa 2020 staan er in de drupa Cube meer dan 40 sessies op de rol, onder andere door James Sommerville en Michale Gale. Zij nemen de beursbezoekers mee in de digitale transformatie. Gale is bestsellerauteur. Hij heeft onder andere The Digital Helix. Transforming your organization's DNA to thrive in the Digital Age, geschreven, een gids voor management. ”Bedrijven die voor digital gaan, verhogen hun winst vijf keer sneller dan hun concurrenten. Bedrijven die niet deze weg bewandelen, zullen het zwaar krijgen”, aldus Michael Gale. Drupa 2020 16-26 juni Düsseldorf drupa.com

Een toepassing waarin Titomic koper en aluminium combineert.

28

print magazine februari 2020

Profile for 54U Media BV

3D print magazine februari 2020  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine februari 2020  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded