3D Printmagazine december 2019

Page 40

AM Solutions: oplossing voor nabewerken elk AM-werkstuk Het nabewerken van 3D geprinte onderdelen was tot voor kort een van de factoren die de industriële toepassing van additive manufacturing afremde. AM Solutions haalt deze drempel weg met oplossingen voor geautomatiseerde post processing van metalen en kunststof onderdelen. Samen met HP wordt nu ook technologie ontwikkeld om stukken die van de HP 3D printers afkomen, geautomatiseerd na te bewerken. AM Solutions, de merknaam van de Rösler Group voor alle activiteiten rondom additive manufacturing, en HP hebben hun samenwerking aangekondigd tijdens Formnext. “HP is een belangrijke partner in ons AM-netwerk. Dankzij deze samenwerking kunnen we de geautomatiseerde post processing oplossingen optimaal afstemmen op de Multi Jet Fusion technologie van HP,” zegt Stephan Rösler, directeur Rösler Oberflächentechnik. HP noemt de samenwerking een voorbeeld hoe de 3D printerfabrikant marktleiders bij het ecosysteem betrekt, om zo additive manufacturing een impuls te geven. “Rösler Group beschikt over veel knowhow van zowel machinebouw als proces-kritische

oppervlaktebewerkingen”, zegt Ramon Pastor, interim Head of HP 3D Printing & Digital Manufacturing. Hij verwacht dat de samenwerking de serieproductie van 3D geprinte onderdelen in specifieke industriesegmenten zal versnellen en vergroten.

Verbetering van de eigenschappen

AM Solutions biedt een breed portfolio aan oplossingen om 3D geprinte werkstukken geautomatiseerd na te bewerken. Er zijn installaties voor zowel kunststof als metalen producten; en zowel voor het automatisch verwijderen van poeder, het reinigen van de prints, verbeteren van oppervlakken alsook het kleuren van 3D geprinte werkstukken. Deze oplossingen reduceren niet alleen de hoeveelheid handwerk, ze verbeteren eveneens de eigenschappen van 3D geprinte onderdelen. Naast optische verbeteringen geldt vaak ook dat mechanische eigenschappen beter worden. Zo brengt de M2 machine de oppervlakteruwheid van een metalen AMwerkstuk geautomatiseerd terug naar Ra 0,062 µm. De originele geometrie blijft behouden, terwijl de hoogglans afwerking de eigenschappen van het onderdeel verbetert.

Poeder verwijderen, reinigen en oppervlakte verbetering

De M3 is bedoeld voor het glijslijpen en polijsten van grote, complexe metalen AM-werkstukken.

De huidige machinelijn van AM Solutions bestaat uit acht machines, los van het machine aanbod van partners waar intensief mee wordt samengewerkt. De S-lijn omvat vier machines die ontwikkeld zijn om automatisch poeder te verwijderen en het oppervlak van het AM-werkstuk te reinigen met straaltechniek. De S1 is een plug-and-

AM Solutions biedt 3D printservice aan Om klanten te ondersteunen bij de implementatie van additive manufacturing, is AM Solutions onlangs een 3D print servicebedrijf gestart. Klanten kunnen hier terecht voor het volledige proces, van design en engineering voor additive manufacturing tot en met het 3D printen zelf en alle vormen van post processing, waaronder warmtebehandeling en CNC frezen. Ook reverse engineering, waarbij bestaande onderdelen met 3D scannen worden gedigitaliseerd en daarna geprint, wordt aangeboden. AM Solutions heeft verschillende 3D printtechnologieën voor metaal en kunststof in huis en werkt samen met partners zoals Siemens, EOS, Stratasys, Altair en GOM. Door de samenwerking met HP heeft AM Solutions ook de Multi Jet Fusion 5200 3D printer in huis.

40

print magazine december 2019