__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 26

Sirris bouwt met negen bouwstenen de geconnecteerde Industrie 4.0 fabriek

eID voor AM-producten

De in Seraing geprinte onderdelen gaan naar de Sirris vestiging in Diepenbeek waar ze worden nabewerkt op een 5-assige freesmachine. Elke horlogebehuizing wordt geprint op een bouwplaat die zodanig is ontworpen dat de behuizing ook aan de achterkant kan worden bewerkt zonder dat deze omgespannen hoeft te worden.

Additive manufacturing staat niet op zichzelf; bijna altijd zijn er vervolgstappen nodig. Sirris heeft dat thema twee jaar geleden opgepakt in de AM Integrated Factory. Nu gaat het Belgisch onderzoeksinstituut voor de metaalindustrie een stap verder met het programma 4.0 Made Real. Door elke stap digitaal vast te leggen, ontstaat gaandeweg in de productieketen het eID, een digitaal productpaspoort van elk afzonderlijk product. De machines op de Sirris-locaties in Seraing (bij Luik) en Diepenbeek zijn digitaal aan elkaar geknoopt. De pilot fabrieken maken Industrie 4.0 tastbaar: van de klant die z’n product configureert tot en met de verzending wordt alles digitaal vastgelegd in het eID, het digitaal productpaspoort dat bij elk product hoort. Van alle negen bouwstenen voor de Industrie 4.0 fabriek, is dit misschien wel de belangrijkste. Naast

26

personalisatie zijn immers traceerbaarheid en procesmonitoring twee wezenlijke onderdelen van de AM-procesketen, zegt Olivier Rigo, senior engineer AM bij Sirris. “Deze eID is de gateway naar certificering en van daaruit naar geïntegreerde kwaliteitscontrole.” Want procescertificering heeft pas zin als je kunt aantonen dat een product precies volgens de gecertificeerde stappen tot stand is gekomen.

print magazine december 2019

Profile for 54U Media BV

3D Printmagazine december 2019  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D Printmagazine december 2019  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded