3D print magazine november 2016

Page 12

Kan injectorhead voor Ariane 6 3D geprint worden?

AM in de concurrentiestrijd voor toegang tot het heelal Het wordt dringen bij de toegang tot het heelal. Opkomende landen zoals China maar ook Brazilië werken aan eigen technologie om mee de ruimte in te gaan. Traditionele spelers zoals Europa moeten hun innovatie- en ontwikkelingstempo opvoeren. Digitalisering helpt daarbij. Maar is additive manufacturing voldoende uitgerijpt om ingezet te worden in de ruimtevaarttechnologie?

De tijd dringt, zegt Steffen Beyer, hoofd Production Technology Materials & Processes bij Airbus Defence & Space GmbH in München. In 2020 moet de Ariane 6 raket de eerste testvlucht maken met gekwalificeerde onderdelen. Vanaf 2021 gaat de nieuwe Europese ruimtevaartraket jaarlijks 9 tot 11 vluchten maken. Dan moet de serieproductie op gang zijn gekomen. “Zitten we met onze AM-onderdelen er dan niet bij, dan moeten we twintig jaar wachten”, zegt het hoofd materiaal- en procestechnologie bij het Europese ruimtevaartconcern. Deze

zomer heeft het concern in München een nieuwe aerospace AM-factory in gebruik genomen om samen met partners (onder andere MTU, EOS en Fraunhofer) de processen verder te ontwikkelen, mensen op te leiden en aan materiaalverbeteringen te werken.

Digitalisering en 3D printen

3D metaalprinten kan namelijk een oplossing bieden voor een van de uitdagingen waar de Europese ruimtevaartindustrie

Chinese ervaringen: 3D geprint beter dan gietTijdens het LAM Forum, voorafgaand aan het lasercongres van het Fraunhofer ILT, gaf professor Xin Lin, hoogleraar aan de Northwestern Polytechnical University in X’an en betrokken bij een aantal overheidsprojecten, een aardig inkijkje in de AM-ontwikkelingen bij deze Chinese universiteit. De ruimtevaartindustrie is de primaire industriesector waar de AM-activiteiten in China op gericht zijn.

Professor Xin Lin: LMD technologie het meest geschikt voor de luchtvaartindustrie omdat je daarmee grote componenten kunt maken.

12

Professor Xin Lin verwacht dat LMD (laser metal deposition, 3D cladden) de belangrijkste technologie zal worden voor de luchten ruimtevaartindustrie. Hiermee kunnen namelijk grotere componenten worden gemaakt én de opbouwsnelheid ligt hoger. In China haalt men, aldus Lin, momenteel met een diodelaser tot 4 kilogram titanium per uur. Om het verdelen van het poeder beter te beheersen, hebben de onderzoekers een andere

print magazine november 2016


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.