__MAIN_TEXT__

Page 32

Rapid.Tech zet groei verder door en houdt vast aan succesformule

De 3D print hoofdstad van Duitsland Erfurt noemt zichzelf graag de 3D print hoofdstad van Duitsland. Waarom? Omdat dit jaar al voor het 14e achtereenvolgend jaar Rapid.Tech in de hoofdstad van Thüringen plaatsvond. In de 3D print community vooral bekend vanwege de conferentie. Bij het grote publiek pas recent ontdekt. De groei zit er dan ook in.

“Erfurt heeft de titel hoofdstad van 3D printen succesvol verdedigd”, zo trapt Michael Kynast, directeur Messe Erfurt, op de eerste beursdag af. De kern van de succesformule van Rapid.Tech is in zijn ogen de combinatie van de beurs (dit jaar 207 exposanten) en de conferentie (93 presentaties, verspreid over meerdere vakgebieden). Dat is een combinatie waaraan hij vasthoudt, ook als voor de beurs in 2018 een tweede hal erbij wordt genomen. “Ons doel is niet de grootste beurs te organiseren, maar de verbinding tussen beurs en conferentie.”

AM moet integreren

Exposanten op de beurs zeggen dat Rapid.Tech vooral het evenement is voor de AM community. Niet voor de sales- en marketingafdelingen, maar voor de vakspecialisten. Zoals professor Eva Scheideler van de Hochschule Ostwestfalen-Lippe, die in het Fachforum Additieve Lohnfertigung inging op wat er nu nodig is om 3D printen door te laten breken als maaktechnologie. Marktonderzoekers zoals McKinsey Global spreken weliswaar

De Oostenrijkse fabrikant van FDM printers EVO-Tech liet deze robot zien, waarvan de behuizing volledig 3D geprint is. Ook EVO-Tech is een partner van BASF in de ontwikkeling van het nieuwe metaalfilament.

Apium is de nieuwe merknaam van Indumatec. Het bedrijf heeft een nieuwe eigenaar en de machines zijn geredesigned. Naast het 3D printen met PEEK liet Apium in Erfurt met name het 3D printen met het RVS filament van BASF zien. Later dit jaar introduceert men een groter formaat 3D printer, ook geschikt voor PEEK.

32

over een AM markt van 230 tot 550 miljard US$ in 2025, daarvoor is het wel nodig dat 3D printen van het eiland af komt waarop de technologie nu nog zit. Het 3D printproces staat qua software en technologie te veel op zichzelf en is onvoldoende ingebed in de totale procesketen. “Digitale productie is méér dan alleen additive manufacturing.” Siemens NX is in dat opzicht goed bezig door de verschillende stappen vanuit één softwarepakket te benaderen. Maar dat is niet voldoende. AM moet ook in pre- en post processing geïntegreerd worden. Dat vereist een datamodel

print magazine september 2017

Profile for 54U Media BV

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia