__MAIN_TEXT__

Page 6

Mazak laat op EMO twee nieuwe hybride CNC machines zien

Méér kartonnen verpakkingen dankzij hybride technologie Als 3D metaalprinten op zichzelf al de juiste toepassing vraagt, dan geldt dat eens te meer voor de componenten die op CNC hybride machines worden geproduceerd. Mazak toonde op de EMO het voorbeeld van een snijwals voor de verpakkingsindustrie. Specifieke features op deze wals tonen precies waarom hybride bewerkingen - 3D metaalprinten én frezen - meerwaarde kan opleveren.

De snijwals is gemaakt op de Mazak Integrex i-300S AM, een nieuwe hybride machine van de Japanse fabrikant. Deze multitasking machine brengt met lasercladding 3D structuren op bestaande werkstukken. Daartoe wordt het metaalpoeder in de laserstraal gesmolten en nauwkeurig gepositioneerd. Mazak spreekt zelf over Multi-Laser Metal Deposition technologie, die als voordeel onder andere heeft dat het poeder heel gelijkmatig

wordt verdeeld waardoor homogene metalen componenten ontstaan. In deze nieuwe hybride machine heeft Mazak de lasercladdingkop opnieuw geconstrueerd, zodat zowel de nauwkeurigheid als de efficiency verbeterd zijn. De kop zelf is een zwenkkop, zodat het gesmolten materiaal altijd verticaal op het werkstuk wordt aangebracht. Hierdoor kan Mazak nauwkeurig materiaal opbouwen.

Mazak 3D print ook met lasdraad Mazak past de Multi-Laser Metal Deposition technologie inmiddels in meerdere hybride machines toe. Nieuw is de mogelijkheid om metalen features op te bouwen met Wire Arc, feitelijk lichtbooglassen. Deze machine, de Variaxis j-600/5X AM, werd op de EMO voor het eerst in Europa gepresenteerd. Deze kop is aan de freeskop bevestigd en smelt de lasdraad om de vorm op een bestaande component te creëren. Ook kunnen zo volledige werkstukken worden opgebouwd. Omdat het opbouwen op een draaizwenktafel gebeurt, kan het werkstuk altijd zo gepositioneerd worden dat er geen supportmateriaal nodig is. Het nabewerken in deze machine gebeurt met de hoofdspil met geïntegreerde B-as. Zowel deze machine alsook de Integrex i-300S AM zijn voorzien van de nieuwste SmoothX besturing van Mazak en daarmee volledig voorbereid op integratie in een smart factory omgeving. Mazak heeft voor beide machinetypes een realtime monitoring systeem ontwikkeld om de afloop van het proces te volgen. Mazak denkt dat de Wire Arc hybride machine de AM technologie toegankelijker maakt voor een bredere doelgroep omdat deze hybride machines aanzienlijk goedkoper zijn dan de versies waarin een laser wordt gebruikt.

6

print magazine november 2017

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia