Page 30

Seido Systems dealer voor Desktop Metal Vrijwel alle West-Europese premium Stratasysdealers hebben toegezegd Desktop Metal aan hun portfolio toe te voegen. In de Benelux gaat Seido Systems de 3D metaalprinter verkopen. Dit lag al in de lijn der verwachtingen omdat Stratasys met Desktop Metal een distributiedeal heeft gesloten. Door gebruik te maken van het resellernetwerk kan de Amerikaanse startup versneld wereldwijd de machines in de markt gaan zetten. Helemaal als een verrassing komt de samenwerking tussen beide bedrijven niet. Stratasys was een van de eerste investeerders in Desktop Metal. Scott Crump, Chief Innovation Officer bij Stratasys, zit bij Desktop Metal in de board of directors. Karl Wallecan van Seido Systems ziet het 3D metaalprinten als een welkome aanvulling, maar tempert wel de verwachtingen. “Voor de Europese markt komen de eerste Studio printers pas in de zomer van 2018 beschikbaar; het grotere Production systeem komt pas op zijn vroegst een jaar later op de markt. Reken niet voor eind 2019.” Potentiële klanten zullen volgens hem eerst de testresultaten willen afwachten, voordat ze investeren in de nieuwe technologie. Hoewel 3D metaalprinten zeker een plek gaat krijgen, denkt hij dat er eveneens nog meer toepassingen komen voor de kunststoftechnologie van Stratasys. “Er komen onder andere nieuwe materialen die in de eerste testen fantastische resultaten laten zien.” Onder andere gaat het om het 3D printen van spuitgietmatrijzen, zoals bij P3D (Promolding) al gebeurt.

Zet de belofte van Desktop Metal de markt op z’n kop? Gaat Desktop Metal de markt voor 3D metaalprinten echt op zijn kop zetten? Of zal de praktijk toch net iets anders zijn dan de Amerikaanse start-up, waarin meer dan US$ 220 miljoen is geïnvesteerd, belooft? Feit is dat Desktop Metal een andere weg in slaat dan de gevestigde orde in dit deel van de 3D printmarkt. De Europese première van Desktop Metal is tijdens Formnext (1417 november, Frankfurt). In de VS heeft de start-up de nieuwe metaalprinttechnologie al afgelopen voorjaar gelanceerd. Er zitten grote partijen achter het bedrijf van Ric Fulop, oprichter en CEO. Deze hebben ondertussen al 220 miljoen dollar geïnvesteerd. Naast Stratasys zijn dat onder meer GE (thans eigenaar Concept Laser en Arcam), Google en BMW. In de meest recente investeringsronde zijn eveneens enkele durfinvesteerders ingestapt evenals Techtronic Industries, onder meer fabrikant van consumentenproducten onder merknamen als AEG en Lowe. Ook Saudi Aramco is nu mede aandeelhouder. De Duitse autofabrikant BMW beschikt al over enkele prototypes van de metaalprinters.

Twee varianten

Het materiaal is verpakt in cartridges die net als bij een inkjetprinter gewisseld worden.

30

Desktop Metal brengt twee typen op de markt. De Studio is de desktop variant, waarvan nu de eerste machines in de VS zijn geleverd. Dit is een 3D metaalprinter die veilig genoeg is om in een kantooromgeving te printen. Hiermee richt de fabrikant zich op engineers die direct hun eigen metalen prototypes of teststukken willen 3D printen. De Studio gebruikt, net als de

print magazine november 2017

3D print magazine november  
3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie