__MAIN_TEXT__

Page 28

3D Systems ontwikkelt volledige AM workflow op basis van Gibbscam CAM software

Méér gebruiksgemak boost voor AM CADCAM ontwikkelaars werpen zich massaal op de integratie van tools voor het AM proces in hun software. Dat is op de EMO in Hannover meer dan duidelijk geworden. 3D Systems heeft op dit punt een voorsprong met 3DXpert. Deze geïntegreerde softwaretool is inmiddels ook beschikbaar voor andere 3D metaalprinters dan de eigen ProX DMP 320.

“3D metaalprinten groeit echt hard, maar het aantal gebruikers is nog steeds klein. Uiteindelijk gaat het om gebruiksgemak”, zegt Dirk Dombert, vice president sales software bij 3D Systems. Als de machines gemakkelijker te programmeren zijn, zal het aantal toepassingen sneller toenemen. Reden te meer om met 3DXpert de engineers vooral een tool in handen te geven waarmee ze het integrale AM proces, inclusief CNC nabewerken, kunnen plannen en programmeren. 3DXpert is specifiek voor het 3D metaalprinten ontwikkeld. Dat is het grootste pluspunt van de software, zegt Dirk Dombert. Hij is afkomstig van Gibbscam, de CAM ontwikkelaar die enkele jaren geleden is gekocht door de 3D printerfabrikant. Ook Cimatron is toen aan de reeks bedrijven van 3D Systems toegevoegd. En misschien ligt hierin wel de basis waarom de software van 3D Systems zich momenteel onderscheidt. Het bedrijf wil met 3DXpert het onderscheid maken in het metaalprinten. Sinds kort is de software ook vrijgegeven voor andere 3D metaalprinters dan de ProX DMP 320 van het Amerikaanse concern.

Parametrisch

De software leest alle native CAD formaten in, waaronder Catia, Siemens NX en SolidWorks. Daarna kan de gebruiker alle

28

stappen die hij voor het 3D metaalprinten moet doorlopen, vanuit dezelfde softwareomgeving doen. “We werken daarbij in het originele dataformaat of in BREP”, legt Jürgen Gassen, productmanager Cimatron, uit. Er gaat dus geen informatie verloren door het converteren van CAD data naar een mesh of STL file. Omdat alle modellen parametrisch zijn, kan de engineer in 3DXpert in elke stap nog geometrieën wijzigen. Ook de geometrieën voor postprocessing kunnen als het nodig is later nog worden aangebracht, zonder terug te hoeven gaan naar het origineel. De productmanager wijst er op dat dit met name van belang is als het programma voor nabewerking wordt gemaakt omdat je dan niet langer werkt met een gemiddelde tolerantie. Voor speciale latticestructuren is er een handige tool. Met enkele muisklikken kan een van de standaard structuren over een oppervlak worden gelegd. De gebruiker kan ook zijn eigen rasterstructuren definiëren.

Simulatie en optimalisatie 3D printen

3DSystems heeft in het softwarepakket ook een simulatietool geïntegreerd, de build simulation. Deze werkt enigszins vergelijkbaar met FEM analyse software en geeft in het model van het werkstuk aan waar spanningen en vervormingen kunnen optreden. Ook eventuele risico’s voor de recoater als

print magazine november 2017

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia