__MAIN_TEXT__

Page 24

Autodesk ziet additive manufacturing vooral als enabling technology

Productontwerp wordt agile Productontwerp verandert van een lineair proces in een circulair proces, zegt Alexander Oster, AM directeur bij Autodesk. Net als software, wordt productontwikkeling agile. Het eindigt nooit, omdat slimme producten (dankzij IoT) continu online gebruikerservaringen verzamelen. Deze kun je direct gebruiken voor aanpassingen van de volgende serie. Want additive manufacturing maakt enkelstuks productie en kleine series meer dan ooit haalbaar. Additive manufacturing is dan ook een enabling technology, niet meer, niet minder.

Alexander Oster is directeur Additive Manufacturing bij de 3D Printing Group van Autodesk. Hij werkt al bijna twee decennia in deze industrie. Door de overname van Netfabb, twee jaar geleden, is hij bij Autodesk terecht gekomen. In tegenstelling tot sommigen, heeft hij absoluut geen probleem met de 3D print hype die de media hebben gecreëerd. “Dat zorgt voor ‘awareness’ bij bedrijven. Zij zien dat de AM-trein is vertrokken en willen deze niet missen.” De opmars van de desktop 3D printers, de beweging die Makerbot bijna tien jaar geleden in gang heeft gezet, heeft ondertussen tot een mindshift bij engineers geleid. “Voor deze hype was additive manufacturing vooral iets voor R&D afdelingen. Erna wist iedereen ervan. Nu worden ontwikkelingen van onderop gevoed.”

Op Formnext houdt de Duitse paralympisch wielrenster Denise Schindler op 15 november een presentatie over haar 3D geprinte onderbeenprothese. Een team van Autodesk heeft de prothese qua design en gewicht geoptimaliseerd. De prothesekoker van Denise weegt nog maar net iets meer dan 800 gram. De designers van Autodesk hebben hiervoor Fusion 360 gebruikt, de online designtool. Engineers in Duitsland, London, San Francisco en Portland hebben gelijktijdig aan het design gewerkt om het gewicht te reduceren en de vorm te optimaliseren.

24

Enabling technology

Bij Autodesk vindt men AM belangrijk. Vooral omdat de technologie een enabling technology is. De disruptieve verandering is niet dat we producten laagsgewijs gaan opbouwen, maar dat er een paradigmawissel in productdesign aan komt, meent Alexander Oster. Productontwerp gaat de derde fase in. Na het tijdperk van documentatie (zoveel mogelijk details van een ontwerp vastleggen) kwam de fase van optimalisatie. Dankzij CAD en algoritmen konden designs geoptimaliseerd worden. “Auto’s kregen opeens ronde vormen.” Nu breekt het tijdperk aan waarin data productdesign dicteren. Internet of Things en additive manufacturing liggen aan de basis hiervan. Alexander Oster: “We breken de lineaire product levenscyclus op en we gaan naar agile productontwikkeling als vervanger van het huidige watervalmodel. Snelle iteraties, oplossingen halen uit data die we uit het gebruik van een product genereren.” Oster wijst op de Tesla, eigenlijk de eerste auto die zichzelf elke keer als er een software-update komt, verbetert. Hij trekt dit idee door naar fysieke producten. 3D printen maakt meer dan welke technologie dan ook de productie van kleine series mogelijk. “Als je ziet dat 10.000 auto’s voorin rechts een probleem met de wielophanging hebben, dan pas je dat direct aan voor de volgende serie.” Big data, machine learning en additive manufacturing: dat zijn de drie technologieën die voor de paradigmawissel in design en engineering gaan zorgen. De gemeenschappelijke noemer: ze zijn alle drie digitale technieken. Technieken zoals virtual en augmented reality zijn aanvullend hierop.

Engineer versus algoritme: wie ontwerpt?

De rol van de engineer gaat hierdoor veranderen. Door de komst van cloud computing en additive manufacturing wordt generatief design mogelijk. Dat is iets anders dan met algoritmen een design optimaliseren. Alexander Oster: “Bij optimalisatie stel je als engineer de randvoorwaarden vast waarna het algoritme de beste oplossing zoekt. Bij generatief

print magazine november 2017

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia