3D print magazine november

Page 16

Siemens plaatst Gefertec GTarc metaalprinter in verspaningsafdeling

Gefertec en Siemens: AM in IoT tijdperk Siemens wil de 3D metaalprinter van Gefertec integreren in de digitale fabriek in Neustadt an der Saale. In deze elektromotorenfabriek demonstreert Siemens de mogelijkheden om met het eigen IoT platform Mindsphere de efficiency en kwaliteit in de productie te verhogen. Gefertec zelf ontwikkelt een systeem om met behulp van een digitale tweeling het AM product zonder extra programmeerwerk na te bewerken op een klassieke CNC freesmachine. Na FIT AG is Siemens de tweede onderneming die de nieuwe AM machine van Gefertec inzet. Deze Duitse start-up heeft op basis van 3- en 5-assige CNC technologie en klassiek vlambooglassen het 3DMP proces ontwikkeld. Standaard lasdraad wordt gesmolten en daarmee bouwt men laag voor laag metalen producten op. Het belangrijkste voordelen ten opzichte van poeder gebaseerde printtechnieken zijn volgens Georg Fischer, CEO van Gefertec, dat men sneller is (tot 600 cm3 per uur), grotere volumes kan produceren én goedkoper is qua materiaalkosten. Dit laatste komt doordat men standaard lasdraad gebruikt en door de hoge materiaalefficiency. “Wij laten alle materiaal in het werkstuk belanden, waar poedertechnologieën altijd afval hebben.” Al gauw liggen de materiaalkosten bij Gefertec een factor 10 lager.

Aanvullend op CNC verspanen

Dat de nauwkeurigheid ver weg staat van die van lasersmelt processen, hoeft voor een aantal toepassingen geen bezwaar

Dit onderdeel uit vol materiaal frezen is meer dan twee keer zo duur als eerst 3D printen en daarna verspanend nabewerken.

16

De Gefertec GTarc metaalprinter is gebaseerd op het motiondeel van een freesmachine en het vlambooglassen voor het materiaalproces.

te zijn. De materiaaldichtheid is goed. En de stukken krijgen met frezen de nauwkeurigheid. Georg Fischer: “Wij zien onze techniek als aanvullend op CNC frezen.” Doordat Gefertec in de GTarc machines een Sinumerikbesturing (840 Dsl) toepast, samen met Simotics S servomotoren en een Sinamics S120 omvormer, is de instapdrempel voor verspaners lager dan bij andere AM technieken, aldus de Berlijnse start-up. Siemens is al langer betrokken bij de ontwikkeling van de AM machine. En nu zet het industrieconcern deze zelf in de fabriek voor

Dit is hoe het product uit de Gefertec GTarc machine komt.

print magazine november 2017


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.