Page 12

Het feit dat 3ID als eerste over de HP printer beschikte, legt Dave Vanhove van 3ID geen windeieren. Opdrachten komen uit heel Europa binnen, het accent ligt evenwel op Vlaanderen en Nederland.

Brengt HP het 3D printen echt naar serieproductie? HP belooft met de multijet fusion technologie zowel spuitgietbedrijven als CNC verspanende bedrijven het vuur aan de schenen te leggen. De Amerikaanse fabrikant bestempelt deze 3D printtechnologie als een reëel alternatief voor serieproductie in kunststof én metaal. 3ID in Zedelgem, ’s werelds eerste 3D printservicebureau dat met de nieuwe HP techniek aan de slag is gegaan, heeft ondertussen een aantal maanden ervaring. Gaat 3D printen daadwerkelijk van prototyping naar serieproductie?

Dave Vanhove van 3ID in Zedelgem heeft mazzel gehad. Hij wist dat hij de eerste HP 3D printer in de Benelux had gekocht. “Het was een verrassing toen het de eerste 3D printer wereldwijd bleek te zijn die buiten de partners van HP is geleverd.” De eerste zijn heeft soms nadelen. Want zo’n machine vertoont altijd wel een paar kinderziektes. “HP en leverancier Landré spelen echter kort op de bal. Problemen worden meestal direct opgelost. En doordat de machines allemaal aan het internet gekoppeld zijn, kan HP direct firmware updates verspreiden om hetzelfde probleem bij anderen te voorkomen.” Wat dat betreft is de HP printer volledig in lijn met smart industry.

Poederbedtechnologie

Het 3D print servicebureau uit West-Vlaanderen beschikt behalve over de HP multijet fusion 3D printer nog over een FDM én Polyjet 3D printer van Stratasys. Ervaring met poeders had Dave niet. En dan is de stap naar 3D printen met de machine van HP wel een grote, constateert hij achteraf. “De techniek is

12

Deze afdekplaatjes zijn niet langer aluminium gietdelen maar worden precies in de aantallen die de klant wekelijks nodig heeft, 3D geprint.

Deze behuizing vervangt een vroeger spuitgiet product.

print magazine november 2017

3D print magazine november  
3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie