__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 26

Versie 14 van filamentprinter uitgegroeid tot industriële 3D productiemachine

“Een 3D printer blijft een CNC gestuurde machine” MaukCC, de Maastrichtse fabrikant van Cartesio 3D printers, heeft een nieuwe industriële 3D printer ontwikkeld. Deze wordt op de markt gebracht onder de merknaam Hybrid AM Systems. De eerste serie HMS 434 machines zijn verkocht en worden nu gebouwd. Maar de ambities gaan verder. Het bedrijf wil in de nieuwe HMS 434 versie een pick and place unit integreren. Daarmee komt MaukCC tegemoet aan de vraag uit de industrie naar een volwaardig 3D productieplatform. “Je kunt dan printen, daarna een chip inleggen en daar verder overheen printen”, zo verduidelijkt Jos Scheepers, eigenaar van MaukCC, zijn idee. Het is niet het enige punt waarmee de HMS 3D printer zich onderscheidt. Nederland telt meerdere kleine fabrikanten van filamentprinters, die internationaal succes boeken. MaukCC, bekend onder de merknaam Cartesio, is er daar één van. Jos Scheepers, oprichter en eigenaar, kreeg 10 jaar geleden de vraag van een kennis om een DIY printerkit in elkaar te schroeven. Toen dacht hij: dit kan ik zelf beter maken. Onlangs heeft hij versie HMS 434 gelanceerd. Deze 3D printer is inmiddels uitgerijpt tot een productiemachine, afgestemd op de vraag uit de maakindustrie en andere sectoren

waar de professionele gebruikers van dit type 3D printer zitten. Een van de punten waarop de HMS 434 zich onderscheidt, zijn de vier posities voor elektrisch aangedreven gereedschappen. Jos Scheepers gebruikt bewust het woord gereedschappen. “Voor mij is een 3D printer een CNC machine. Waarom zou je je dan beperken tot het persen van filament in de juiste vorm?” Elke gereedschapskop heeft een eigen controller om de besturing van de machine zo min mogelijk te belasten. Ontworpen voor een multimateriaal en multifunctioneel productieproces.

Pick and place unit

De HMS 434 kan uitgerust worden met vier printkoppen maar ook één of meerdere printkoppen aangevuld met een ander gereedschap. Een boor of bijvoorbeeld de pick and place unit. “Met zo’n pick and place unit kun je automatisch tijdens het printen een chip in het product leggen en dan verder printen. Of een andere component inleggen.” De HMS 434 3D printer wordt hiermee een volwaardige productiemachine, die bijvoorbeeld producten print met embedded electronica zonder dat een operator halverwege de printjob moet onderbreken. Noël Daemen, sales engineer, zegt: “We zijn gaan nadenken hoe we de 3D printer kunnen verbeteren, gebaseerd op wat de industriële markt vraagt. Wij denken dat de industrie onder andere een geïntegreerd en vooral multifunctioneel 3D productie platform vraagt. Uit onderzoek onder bestaande industriële klanten blijkt de pick & place unit momenteel de meest zinvolle toepassing.”

Productie printen

De HMS 434 met 4 printkoppen is nu al leverbaar. Zowel qua hard- als software zijn er meerdere configuraties denkbaar. De 4 printkoppen kunnen parallel printen, met hetzelfde materiaal. Of er worden twee producten gelijktijdig geprint met elk twee materialen. De extruders in de koppen zijn watergekoeld om de temperatuur exact op peil te houden. Deze parallel print technologie heeft MaukCC al in 2012 vastgelegd in de Creative Commons licentie.

Viscoos

Zo gaat de HybridAM machine HMS 434 er uitzien.

26

Een derde mogelijkheid is dat één of twee printkoppen viscoos materiaal printen. Silicone-achtige materialen bijvoorbeeld. De printkop die hiervoor ontwikkeld is, is een soort spindel die het materiaal door de nozzle heen perst. Elke spuitmond bevat maximaal 60 ml viscoos materiaal. Doordat je eventueel twee

print magazine juli 2018

Profile for 54U Media BV

3D printmagazine juli 2018  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D printmagazine juli 2018  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded