__MAIN_TEXT__

Page 20

Deal met filamentfabrikanten strategische zet van Nederlandse 3D printerfabrikant

S5 begin nieuw hoofdstuk voor Ultimaker Met de nieuwe Ultimaker S5 slaat de Nederlandse 3D printerfabrikant een nieuwe weg in: groter bouwvolume, upgrades via software en nog makkelijker te bedienen. Het is echter vooral de samenwerking met grote filamentproducenten die de aandacht trekt. “Ik geloof niet in een gesloten materiaalmodel. Het gaat om de prijs per onderdeel dat je print. Grote concerns laten zich niet dwingen”, zegt Siert Wijnia, co-founder en CTO van Ultimaker. Maar eveneens het gebruiksgemak wint bij de samenwerking met de materiaalproducenten.

Het meerderheidsbelang dat NPM Catipal, het investeringsfonds van SHV, vorig jaar in Ultimaker heeft genomen, betaalt zich een half jaar later al uit. Siert Wijnia is blij met de nieuwe aandeelhouder, die voor de lange termijn in de Nederlandse fabrikant van 3D printers investeert. “Dit opent nieuwe deuren. Het is een kwaliteitsstempel, de geloofwaardigheid van Ultimaker is erdoor verhoogd. Zonder deze overname zou het moeilijker zijn geweest om de deals met de filamentfabrikanten te sluiten. Die partijen willen met de nummer 1 in zee gaan. Onze nieuwe partner geeft Ultimaker ruggengraat om met die grote partijen in zee te gaan.”

Printprofielen

Met de andere partijen doelt Siert Wijnia op partijen zoals Clariant, BASF, DSM, Owens Corning en andere. Zij krijgen van Ultimaker speciale software waarmee ze in korte tijd materiaalprofielen kunnen genereren voor hun filamenten. Ultimaker integreert deze data vervolgens in Cura, zodat gebruikers met één muisklik de juiste instellingen selecteren. BASF was de eerste die ja zei tegen Ultimaker. De andere partijen volgden snel. Binnenkort wordt ook Henkel partner, het Duitse bedrijf ontwikkelt momenteel nieuwe filamenten. Siert Wijnia ziet deze printprofielen als een noodzakelijke stap nu 3D printen volwassener wordt. “De gebruikers willen niet meer tweaken. Professionals willen 100% zekerheid dat hun print goed is.” De printprofielen in Cura maken het voor de gebruikers makkelijker om direct een goede print te maken. Ultimaker kiest hierbij voor een open strategie, omdat het niet gelooft in het verdienmodel van hardware en materialen verkopen. De ervaringen die de printerfabrikant bij grote spelers zoals VW, Ford en Decathlon heeft opgedaan, sterken Siert Wijnia in deze overtuiging. “Wij willen een transparant verhaal brengen. Uiteindelijk gaat het om de prijs per onderdeel. Hoeveel moeite het de engineer kost om een goed stuk van de printer te halen, moet je daarin meetellen.” Bovendien is het voor Ultimaker ondoenlijk om zelf materialen te ontwikkelen, omdat er liefst 70.000 kunststofvarianten bestaan. Welke kies je dan? “We moeten het daarom samen doen, wij kunnen dit niet alleen”, zegt Wijnia.

Waarom Ultimaker voor S5 als naam kiest Siert Wijnia bij de nieuwe S5, die Ultimaker op de Hannover Messe lanceerde.

20

De nieuwe S5 is duidelijk het begin van een nieuw hoofdstuk voor Ultimaker, alhoewel Siert Wijnia nog niet veel wil loslaten over toekomstige modellen. Niet meer dan dat de

print magazine juli 2018

Profile for 54U Media BV

3D printmagazine juli 2018  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D printmagazine juli 2018  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia