Hit&Dit nr2 2015

Page 16

HIT & DIT • Hälsa

Vandra, känn och smaka. Stanna upp, lyssna, andas och njut. Följ med örtterapeuten Maria Karlsson på en både stärkande och avslappande tur i Hjälstaviken intill Mälaren, strax utanför Enköping.

Det gäller att stanna upp och hitta sitt andrum.

Örtvandring med mindfulness Text Magnus Pamp

N

FOTO: LYSA ÖSTER

maria Ber Oss att BlUnda. ”Lyssna på ljuden omkring dig”, säger hon. Jag lyssnar. Först låter det som

Grönt är gott. Maria tipsar om olika ätbara örter som finns att plocka i naturen.

16

# 2 / 2015

FOTO: MARIA KARLSSON

FOTO: AROMASPECIALISTERNA

Är Jag nÄrmar mig parkeringen ser jag Maria. Hon står lutad mot ett träd, blundar och njuter av solen. Ett leende leker i hennes mungipa. Hon ska ta med mig och ett gäng enköpingsbor ut på en örtvandring med inslag av mindfulnessövningar. – Visst är det en fantastisk dag, utbrister Maria. Känner ni solens värme? Och så dukar hon snabbt fram några små glas och häller upp en mörkgrön vätska ur en termos. – Varsågoda, säger hon, och tillägger; en smoothie gjord på örter jag plockade igår. Vi läppjar på drycken. Det smakar grönt. Men friskt samtidigt. Och lite sött. Maria berättar att det är små gröna blad av nässlor och kirskål, citron och honung. Allt mixat med vatten. – Det bästa jag vet är att inspirera om örter och hälsa, säger Maria. Och jag tror henne. Hon sprudlar när hon pratar, och det är svårt att inte smittas av hennes positiva energi. – Att vandra i naturen är läkande och stärkande, fortsätter hon. Speciellt för stressande personer. Idag kan man faktiskt få vistelse i naturen utskriven på recept. Men det gäller att stanna upp och hitta sitt andrum.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.