Page 1

TABAK

Wat doe JIJ?

Diep in zijn hart weet iedere roker dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Alleen om zijn eigen geweten te sussen vertelt de roker graag over ‘de opa van Maureen’. Er zijn maar weinig mensen die nooit het aanbod krijgen om een sigaretje te proberen. Wanneer het jou aangeboden wordt, is de keuze aan jou. Kijkend naar de feiten over roken, kan je maar tot één conclusie komen: ‘Nee’ zeggen tegen tabak! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is ‘nee-zeggen’ altijd nog makkelijker dan stoppen met roken! Gelukkig zijn steeds meer jongeren van mening dat het juist stoer is om niet te roken. Want je gaat toch geen geld betalen om uit je giechel te Wil je meer weten over roken of over andere verstinken? Als jij al begonnen slavende middelen? Of heb je hulp of advies nodig? bent met roken, onthoud dan Bel of mail dan met het informatiecentrum van dat er altijd een weg terug is. De Hoop! Want aangeleerd gedrag kun je ook weer afleren. Als je Telefoon: (078) 6111 222 maar wilt... E-mail: info@dehoop.org

Meer Weten?

Of kijk voor informatie op www.dehoop.org

Dus roker of niet-roker: aan jou de keuze!

De Hoop ggz Evangelische verslavingszorg en hulpverlening Provincialeweg 70 • 3329 KP Dordrecht T (078) 6111 111 • F (078) 6111 110 E info@dehoop.org • www.dehoop.org Giro 38.38.38

Tekst: Vormgeving: Druk: Strip: Jaar:

De Hoop Preventie De Hoop Media De Hoop Grafisch Centrum Wim Nuninga 2009

Het is pauze. Je staat met je klasgenoten op het schoolplein. Een klasgenoot heeft een pakje sigaretten: “Uit de kast van m’n moeder gejat”, zegt hij. Hij vraagt of je ook een sigaretje wilt. “Het geeft een lekker gevoel, iedereen doet het en je wilt er toch bij horen?? En de opa van Maureen rookt al vijftig jaar en is nooit ziek, dus zo erg zal het toch niet zijn?” Misschien herken je deze situatie wel. Of de kans is groot dat je zo’n soortgelijke situatie wel een keer zult gaan meemaken. Jij hebt dan de keuze: Neem je de sigaret aan? Of bedank je ervoor?


Wat IS tabak?

Tabak bestaat uit de gedroogde en fijnIeder mens wordt geboren met een afkeer gesneden bladeren van de tabaksplant van roken. Kinderen tot een jaar of tien (de Nicotiana Tabacum voor de planvinden het roken van ouders of oudere tenkenners). Deze tabak kan op verbroers en zussen vies. En dat is logisch: schillende manieren gerookt worden: niemand wordt als roker geboren; roken als sigaret, als sigaar of in een pijp. Tabak is een typisch voorbeeld van aangeleerd werd vroeger gepruimd of gesnoven, gedrag. Onderzoeken onder jongeren in maar dit gebeurt tegenwoordig naude leeftijd van tien tot veertien jaar hebwelijks meer. Wanneer je rookt, krijg je ben aangetoond dat de afkeer van het roniet alleen de stoffen uit de plant zelf ken na het tiende jaar ineens omslaat in binnen, maar ook bijvoorbeeld bestrijnieuwsgierigheid. dingsmiddelen, geur- en smaakstoffen en papier. Bij het roken branden al deze stoffen samen op, waardoor honderden chemische reacties ontstaan. Minstens veerRoken begint vrijwel altijd in het bijzijn van vrienden, om stoer te tig van de stofzijn, uit nieuwsgierigheid of om er bij te horen. Het is een groepsfen en gassen in gebeuren. De meeste jongeren krijgen na het roken van hun eerste tabaksrook zijn sigaret nare verschijnselen zoals hoesten, zweten, hoofdpijn, duikankerverwekzeligheid en misselijkheid. Die worden onder andere veroorzaakt kend. door nicotine, een stof die in tabak voorkomt. Deze stof is erg giftig, je lichaam is er niet aan gewend. Maar je lichaam went snel aan nicotine en vraagt dan om een steeds hogere dosis. Op den duur worden sigaretten niet meer opgestoken voor het genot, maar om de vervelende spanning van het niet roken kwijt te raken. Zo raak je heel snel verslaafd aan roken. Roken kan je een opkikker geven als je je niet zo fit voelt, maar kan ook een kalmerende werking hebben als je gespannen bent.

Waarom?

Vervuiler

Bijna niemand vindt de eerste sigaret die hij opsteekt lekker. En toch is ongeveer dertig procent van de Nederlanders verslaafd geraakt aan roken. Ze begonnen omdat ze nieuwsgierig waren, stoer wilden zijn, erbij wilden horen. Ongeveer zeventig procent van de jongeren die een sigaretje proberen, gaat regelmatig roken. De helft van deze rokers heeft er inmiddels tabak van en doet verwoede pogingen om te stoppen met roken. Het stoppen met roken heeft een aantal voor- en nadelen. De voordelen zijn blijvend, de nadelen vaak tijdelijk. Er zijn veel manieren om te stoppen, maar ze zijn niet allemaal even effectief. Zo kunnen sommige methodes als acupunctuur en hypnose negatieve geestelijke effecten op je leven hebben. Zonder deze methodes is stoppen met roken ook goed te doen. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent om te stoppen met roken.

Wat DOET tabak?

We weten allemaal dat roken slecht voor je is. Rokers hoesten vaker dan niet rokers. En er zijn vele ziekten die volgens de wetenschappers door roken kunnen ontstaan. In de rook van tabak zitten zo’n 3800 schadelijke stoffen, waarvan er veertig kankerverwekkend zijn. De bekendste schadelijke stoffen zijn nicotine, teer en koolmonoxide.

Nicotine

Nicotine is de stof waardoor mensen verslaafd raken aan het roken van tabak. De nicotine wordt in je bloed opgenomen en komt via het bloed in je hersenen terecht. Dit geeft een prettig gevoel. Dit gevoel duurt echter niet lang. Wanneer de nicotine is uitgewerkt ga je je vervelend voelen. Het prettige gevoel komt alleen terug als je weer een sigaret op steekt. Nicotine is geestelijk zeer verslavend.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een onzichtbaar gas in de sigarettenrook. Dit gas is een veroorzaker van hart- en vaatziekten. We weten allemaal dat we zuurstof nodig hebben om te leven. Wanneer je sigarettenrook inademt, neemt je bloed makkelijker de koolmonoxide uit de rook op dan de zuurstof die je lichaam nodig heeft. Hierdoor wordt je conditie minder. Dit is ook dé reden dat topsporters niet roken. Vroeger vielen er regelmatig doden door koolmonoxidevergiftiging. Dit gebeurde als bijvoorbeeld de schoorsteen in een huis niet goed werkte en de koolmonoxide in het huis bleef hangen. Bij zo’n dertig procent van de sterfte aan hart- en vaatziekten is roken de hoofdoorzaak. (Bron:Trimbos)

Er sterven ieder jaar ruim 22.000 mensen aan de gevolgen van hun rookverslaving. Doodsoorzaken zijn voornamelijk: Kanker, Hartziekten, Roken maakt de drempel naar het gebruiken van andere verslaBeroertes en vende middelen lager. Veel mensen combineren het roken met CARA. (Bron: het drinken van alcohol. Ook is de stap om drugs te gaan gebruiTrimbos) ken kleiner. Bijna iedere drugsgebruiker rookte tabak voordat hij of zij met drugs ging experimenteren.

Opstapje

Effecten van het stoppen met roken: Positief

Negatief

Je ademhaling verbetert. Je zuurstofopname neemt toe. Je conditie wordt beter. Je krijgt een frissere smaak in je mond. Je gaat beter ruiken. Je krijgt meer zelfvertrouwen omdat het je lukt om het vol te houden. Je handen en voeten voelen warmer aan. (een betere doorbloeding). Je hebt minder kans op ziekten als kanker en hartproblemen. Je hebt een langere levensverwachting. Je geeft minder geld uit.

Je slaapt slechter en droomt meer. Je kan maag- en darmstoornissen krijgen. Je bloeddruk valt terug. Je kan gestresst raken of nerveuzer worden (innerlijke onrust). Je gewicht kan toenemen (door onder andere verbetering van je spijsvertering en verhoging van je eetlust).

Diep in zijn hart weet iedere roker dat roken  
Diep in zijn hart weet iedere roker dat roken  

Er sterven ieder jaar ruim 22.000 mensen aan de gevol- gen van hun rookverslaving. Doodsoorzaken zijn voorna- melijk: Kanker, Hartziekten, B...

Advertisement