#3 September 2014

Page 1

Τα σχολεία άνοιξαν και εσείς έχετε πελαγώσει; Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

Τεύχος 3 - Σεπτέμβριος 2014


Το Τεύχος Σεπτεμβρίου [και αυτόν τον μήνα με μικρή καθυστέρηση] μόλις βγήκε από το ηλεκτρονικό μας τυπογραφείο! Ένας μήνας που οι περισσότερες μαμάδες τρέχουμε να προετοιμαστούμε για την νέα σχολική χρονιά! Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Σχολεία.. Όλα έχουν ξεκινήσει! Κάπως έτσι κι εγώ, περίμενα να προσαρμοστεί η Δώρα μου στον παιδικό σταθμό, για να μπορέσω να αφοσιωθώ πλήρως στα «συντακτικά» μου καθήκοντα! Αυτόν τον μήνα, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλη την mama relax team! Τα υπέροχα κορίτσια μου, έκανα για ακόμα μια φορά εξαιρετική δουλειά!

Για αυτόν τον μήνα λοιπόν, τα περισσότερα άρθρα μας χορεύουν σε σχολικούς ρυθμούς! Tips, Κατασκευές, Διατροφή, Άσκηση, Ψυχολογία, Διαδίκτυο όλα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας! Μερικά νέα πράγματα έχουν έρθει για εσάς. Μπορείτε πλέον να μας βρίσκετε και στο blog μας, όπου θα βρίσκετε καθημερινά άρθρα σχετικά με την θεματολογία του περιοδικού! Μια ιδιαίτερη στήλη, είναι η «Μαμά της Διπλανής Πόρτας»! Μια μίνι συνέντευξη από όλες εσάς! Γιατί όλες κρύβουμε μια σταρ μέσα μας! Επικοινωνήστε μαζί μας, αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε! Θυμηθείτε την σελίδα «Αντί περιεχομένων», όπου μπορείτε να βρείτε μια καθαρά προσωπική επιλογή των 3 αγαπημένων μου άρθρων για αυτόν τον μήνα! Τέλος, στο τέλος του περιοδικού, μπορείτε να βρείτε μια αναλυτική στήλη, όλων των κοριτσιών μου που γράφουν στο περιοδικό, με τα προσωπικά τους ιστολόγια και τις σελίδες τους στο Facebook. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο emagazine.mamarelax@gmail.com.

Αυτόν τον μήνα, δεν έχω πολλά να πώ! Θέλω απλώς να γυρίσετε σελίδα και να περιηγηθείτε στα άρθρα!

Να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά!

Καλή σας Ανάγνωση!


Αντί Περιεχοµένων...

Η Νέα Στήλη μας "Internet Corner" σας περιμένει να σας μάθει τα μυστικά του διαδικτύου!

Ένα πάρτυ για να γιορτάσετε την επιστροφή στα σχολεία

Γυμναστείτε μαζί μας στην εξοχή!


a m a M Relax

Εκπαίδευση

Σχολικά Θέματα Παιδί και Ξένες Γλώσσες


της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ

α τελευταία χρόνια το υπουργείο παιδείας έχει εντάξει στην Α΄ δημοτικού το μάθημα των αγγλικών. Εγώ θυμάμαι όταν πήγαινα δημοτικό, γνωρίσαμε τα αγγλικά για πρώτη φορά στην Δ΄ τάξη γι’ αυτό και οι γονείς μας, μας ξεκινούσαν από την Β΄ τάξη την Junior A. Απάντηση στο ερώτημα για το ποια λοιπόν είναι η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί, ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού εξαρτάται από το ίδιο το παιδί.

Το σωστό είναι να είσαστε σίγουροι πως το παιδί έχει μάθει να διαβάζει και να γράφει καλά την μητρική του γλώσσα. Έτσι μπορεί να ξεκινήσει άφοβα χωρίς την σκέψη πως μπορεί να μπερδευτεί. Όλα αυτά βέβαια αφορούν τον γραπτό λόγο και την ανάγνωση, αφού προφορικά μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα δείξει.


Καλό είναι να του εξηγήσετε την χρησιμότητα εκμάθησης της ξένης γλώσσας δίνοντας του παραδείγματα από τον υπολογιστή, τα κινούμενα σχέδια που είναι με υπότιτλους καθώς και τραγούδια.

Αν δείξει επιπλέον ενδιαφέρον από αυτές τις δραστηριότητες, μπορείτε να το ξεκινήσετε, ειδάλλως άνετα μπορείτε να περιμένετε να πάει στην Β΄ δημοτικού. Αυτό που δεν πρέπει είναι να πιεστεί, να αντιδράσει και να το νιώσει όλο αυτό σαν αγγαρεία.

Στο σχολείο ούτως ή άλλως, και μιλάμε για τα δημόσια πάντα, το μάθημα των αγγλικών της Α΄ δημοτικού δεν είναι καθόλου απαιτητικό και δύσκολο. Αν και εφόσον υπάρχει διορισμένη δασκάλα από την αρχή του Σεπτεμβρίου με όλες τις ώρες , το μόνο που μαθαίνουν είναι τα γραμματάκια με ζωγραφική και τραγουδάκια.

Εφόσον επιλέξετε τελικά να ξεκινήσετε την γλώσσα, το ερώτημα που ακολουθεί είναι το κατά πόσο πρέπει να στείλετε το παιδί σας σε κάποιο φροντιστήριο ή να του κάνετε ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι.

Για τις πρώτες τάξεις θα πρότεινα το φροντιστήριο, μιας που το παιδί μπορεί έτσι να κοινωνικοποιηθ εί και να παροτρυνθεί και από τους συμμαθητές του. Αν όμως γνωρίζετε πως αποσπάται εύκολα η προσοχή του, τότε καλό είναι να κάνει μόνο του.

Αν έχει μαθησιακές δυσκολίες, τότε επιβάλλεται το ιδιαίτερο με μια καθηγήτρια που θα έχει ειδικευτεί ώστε να προσαρμόσει το μάθημα σύμφωνα με τις ανάγκες του

παιδιού σας.


Όσο ανεβαίνουν οι τάξεις υπάρχει και το ενδεχόμενο να σκεφτείτε να κάνει κάποιο καλοκαιρινό τμήμα για να κερδίσει χρονιά. Αν η τάξη που θα κάνει δεν είναι βασική, όπως η Α κανονική και η D κανονική και το παιδί δεν το ενοχλεί να διαβάζει μέσα στο καλοκαίρι τότε είναι ευκαιρία. Στην Ε΄ δημοτικού μπαίνει και η δεύτερη ξένη γλώσσα. Αυτό όμως δεν σας υποχρεώνει να ξεκινήσετε και εσείς επιπλέον. Δεν υπάρχει λόγος να φορτίσετε το πρόγραμμα του αν δεν το επιθυμήσει το ίδιο το παιδί. Η καλύτερη ηλικία είναι μετά την Α΄ γυμνασίου όπου το παιδί μπορεί να οργανώσει καλύτερα τον χρόνο του καθώς και το διάβασμά του. Το σημαντικότερο είναι το παιδί να βλέπει την ξένη γλώσσα με όρεξη και όχι σαν καταναγκαστικό έργο. Και αν νιώθει πως δεν τα καταφέρνει δεν χρειάζεται πίεση. Στο κάτω κάτω της γραφής μπορεί να την σταματήσει και να την ξανά ξεκινήσει όποτε εκείνο νιώθει έτοιμο. Και να είστε σίγουροι πως με ωριμότητα και όρεξη θα καταπιαστεί μετά με αυτή … μιλάω εκ πείρας!!

http://www.iconshock.com/img/vector-icons-realvista-flags.jpg http://www.oaktreerecruitment.com/images/img_tree.jpg http://sitemaker.umich.edu/final3caine.356/foreign_langauge_programs http://84d1f3.medialib.glogster.com/media/66/663a297a37538ae6c6c54cf36 aa2ca1ce170e0e71598cc06e045cd8652e8d6d6/istock-000000576390small.jpg


Mama x a l e R

Ομορφιά

Είσαι όμορφη, μαμά!

Φθινοπωρινή Ανανέωση


ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΕΣΑ & ΕΞΩ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ Υ.

Το καλοκαίρι δυστυχώς αποτελεί παρελθόν, ημερολογιακά τουλάχιστον, για τις περισσότερες από εμάς! Οι ξέγνοιαστες στιγμές πλάι στο κύμα, οι μεσημεριανές σιέστες υπό των εκκωφαντικό ηχο των τζιτζικιών και οι ατέλειωτες βόλτες στα σοκάκια του νησιού μάς αποχαιρετούν σιγά σιγά αλλά παραμένουν έντονα χαραγμένες μέσα στη μνήμη μας! Οι ατασθαλίες των διακοπών, όπως το έτοιμο φαγητό, τα παγωτά και τα γλυκά, το αλκοόλ αλλά και το ξενύχτι επηρέασαν και την εξωτερική μας εμφάνιση! Θαμπάδα και ξηρότητα στο δέρμα, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια και μαλλιά που έχουν ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο και το θαλασσινό αλάτι είναι πιθανόν τα σουβενίρ που φέραμε μαζί με τις αποσκευές μας! Τώρα λοιπόν που έχουμε επιστρέψει στη βάση μας είναι η κατάλληλη εποχή να αποτοξινωθούμε, να ανανεωθούμε και να ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας!

Αρχικά, πρέπει να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρούτα, λαχανικά, άφθονο νερό και χυμούς για να ενυδατώσουμε το σώμα μας από μέσα!

Αν έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε και ένα πρόγραμμα γυμναστικής σε γυμναστήριο ή να εξασκηθούμε στο σπίτι με κάποιο dvd παρέα με μια φίλη ακόμη καλύτερα! Στη συνέχεια, όσον αφορά την εξωτερική μας εμφάνιση, επιβάλλεται να ξεκινήσουμε με απολέπιση σε πρόσωπο και σώμα, μια και το μαύρισμα διαδέχεται το αντιαισθητικό ξεφλούδισμα! Μετά από το ντουζ, όταν θα είναι ανοιχτοί οι πόροι της επιδερμίδας, εφαρμόζουμε στο σώμα ένα προϊόν πίλινγκ με κυκλικές κινήσεις είτε με απλή λούφα μπάνιου ή τρίχινη λούφα, είτε με συνθετικό γάντι μπάνιου ή ειδικό εργαλείο με κυκλικές κεφαλές που εκτός από απολέπιση ταυτόχρονα κάνει και μασάζ για να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα! Φυσικά δεν παραλείπουμε να βάλουμε και μια


μάσκα ενυδάτωσης στα μαλλιά μας, ενώ για το πρόσωπο επιλέγουμε ένα πίλινγκ ή μια μάσκα απολέπισης για να ξαναβρεί η επιδερμίδα μας τη λάμψη και τη ζωντάνια της!

Σπιτική συνταγή για πίλινγκ σώματος Αναμειγνύουμε λίγο γαλάκτωμα σώματος με 1-2 κουταλιές αλάτι ή λευκή ή μαύρη ζάχαρη, απλώνουμε στο σώμα μας κυκλικά και ξεπλενόμαστε. Σπιτική συνταγή για μάσκα μαλλιών Πριν το λούσιμο απλώνουμε ελαιόλαδο με τα δάχτυλά μας πρώτα στις ρίζες των μαλλιών και ανακατεύουμε να πάει και στα υπόλοιπα σημεία. Αφήνουμε τουλάχιστον για μισή ώρα (προαιρετικά τυλίγουμε το κεφάλι μας με μια παλιά πετσέτα ή μια νάυλον σακούλα για καλύτερα αποτελέσματα) και ξεπλένουμε με 2-3 χέρια σαμπουάν. Η μάσκα αυτή εκτός από ψαλίδα και ξηρότητα των μαλλιών καταπολεμά και ξηροδερμία και πιτυρίδα! Τα μαλλιά σας θα σας ευγνωμονούν!

Σπιτική συνταγή για πίλινγκ προσώπου Αναμειγνύουμε λίγο μέλι σε ένα φλυτζανάκι χλιαρό νερό και ρίχνουμε 3 κουταλιές ζάχαρη. Προαιρετικά προσθέτουμε και 1-2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο. Απλώνουμε στο πρόσωπο κάνοντας ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα! Αφαιρούμε το μίγμα με μια βρεγμένη πετσέτα και ξεπλενόμαστε. Μετά ξεπλενόμαστε, σκουπιζόμαστε ελαφρά με ταμποναριστές κινήσεις και όσο η επιδερμίδα μας είναι ακόμη υγρή εφαρμόζουμε μια πλούσια ενυδατική κρέμα τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο! Ιδίως για το σώμα είναι προτιμότερο ένα body butter που με την πλούσια σύστασή του θα προσφέρει μεγαλύτερη ενυδάτωση!


Παράλληλα δεν ξεχνάμε να κλείσουμε ραντεβού στο κομμωτήριο για να απαλλαγούμε από τις ξηρές και φθαρμένες

ακρες, να κάνουμε αλλαγή στην κουπ μας και ενδεχομένως και ανανέωση στο χρώμα των μαλλιών μας, αν τα βάφουμε!

Είπαμε η νέα εποχή απαιτεί αλλαγές για να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας και να υποδεχτούμε με όρεξη και ανεβασμένη διάθεση το χειμώνα! Καλό φθινόπωρο και καλή επάνοδο!


Κεραλοιφή Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε!

Η κεραλοιφή είναι μια πανάρχαια συνταγή περιποίησης του δέρματος και του καλλωπισμού. Παρασκευάζεται με φυσικά και ευεργετικά συστατικά, η απλότητα της δεν μπορεί να συγκριθεί με τις πολυποίκιλες εφαρμογές και την αποτελεσματική της δράση. Τι είναι η κεραλοιφή! Είναι μια λιπαρή κρέμα, φτιαγμένη από αγνό παρθένο ελαιόλαδο και κερί μέλισσας. Πού χρησιμεύει! Σε πάρα πολλά…! Καψίματα, κοψίματα, συγκάματα και γενικότερα σε όλο το σώμα. Η αλοιφή δημιουργεί ένα λιπαρό στρώμα το οποίο δεν αφήνει σε τίποτα όξινο να διαπεράσει το δέρμα. Μπορείτε να βάλετε την κεραλοιφή στα σκασμένα χείλη ή και στις φτέρνες σας. Χρησιμοποιήστε την στο ποπουδάκι του μωρού σας όταν συγκαίγεται, στο πρόσωπό του όταν βγάζει σπυράκια από τα σάλια ή σε όλο του το σώμα για μασάζ. Επίσης είναι ό,τι καλύτερο για σκασμένες θηλές που μάλιστα δεν χρειάζεται να το ξεβγάλετε από το στήθος πριν θηλάσει το μωρό! Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δερμάτινα ρούχα ή σε ξύλινες επιφάνειες. Η σύνθεση της κεραλοιφής: • Φυσικό κερί μέλισσας • Αιθέριο έλαιο χαμομηλιού • Αγνό παρθένο ελαιόλαδο • Αιθέριο έλαιο αρώματος (1% προαιρετικά).


Οι κεραλοιφές υπάρχουν και στο εμπόριο σε διάφορους τύπους, ο καθ’ ένας για διαφορετική χρήση. Εάν όμως θέλετε να δοκιμάστε την αγνή χειροποίητη συνταγή, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Μίνα! Μπορείτε να την βρείτε στην σελίδα της στο facebook «Μινοποιήματα», να λύσετε τις απορίες σας και να παραγγείλετε το δικό σας θαυματουργό βαζάκι!


a m a M x a l e R

Οικογενειακές Εξορμήσεις

Η άγνωστη Παύλιανη


Την Παύλιανη την γνωρίζω χρόνια αλλά όχι ως έναν προορισμό που θα μπορούσα να τον επισκεφτώ και να περάσω πολύ ωραία ένα Σαββατοκύριακο. Η Παύλιανη είναι ένα ορεινό χωριό στην Φθιώτιδα σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στο βουνό της Οίτης. Από την Αθήνα απέχει 231 χλμ. και περίπου 2:30 ώρες. Δεν ξέρω ποια εποχή είναι καλύτερα να την επισκεφτείς μιας και εμείς επιλέξαμε το καλοκαίρι. Φαντάζομαι ότι όλες τις εποχές θα είναι πανέμορφη. Σε κερδίζει αμέσως η ομορφιά του τοπίου, το καλό φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων με χαρακτηριστικότερη το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Αυτό όμως που πραγματικά σε τραβάει και είναι η αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται στο παρκάκι που έχει δημιουργηθεί μέσα στο δάσος. Και αν σας αρέσει το

περπάτημα μέσα στη φύση και έχετε παιδάκι πάνω από 3 ετών αξίζει να το επισκεφτείτε. Και το λέω αυτό επειδή δεν περπατιέται εύκολα η διαδρομή με το μωρό. Δυστυχώς εμείς επειδή είχαμε το μωρό δεν καταφέραμε να πάμε. Φτάσαμε μέχρι ενός σημείου και γυρίσαμε πάλι πίσω στην γέφυρα και στον νερόμυλο. Στο παρκάκι έχουν δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους. Και πραγματικά είναι ονειρικά μιας και μπορείς να το συνδυάσεις το παιχνίδι με ένα ωραιότατο πικνίκ. Και όλα τα παιχνίδια έχουν γίνει με φυσικά υλικά! Χάρηκα μάλιστα πολύ όταν έμαθα ότι σύλλογοι από την Αθήνα με παιδιά


διοργανώνουν εκδρομές μόνο και μόνο για να έρθουν σε αυτό το παρκάκι! Μια άλλη ενδιαφέρουσα εκδρομή θα ήταν και στα Πυρά του Ηρακλέους όπου πήρε το όνομα του από τον Ηρακλή ο οποίος άναψε φωτιά στην προσπάθεια του να απελευθερωθεί από τον δηλητηριασμένο μανδύα.

Όσο για την διαμονή σας μπορείτε να μείνετε στον «Ξενώνα της Κατερίνας» ή σε ενοικιαζόμενη κατοικία στο Vasilikia Mountain Farm.


Mama Relax

Οργάνωση

Ετοιμάζουμε το παιδικό δωμάτιο για τη σχολική χρονιά!

Όλα εν Τάξει!


Έφτασε κι ο Σεπτέμβρης! Μήνας γεμάτος δράση, ένα σωρό πράγματα να τακτοποιηθούν, ψώνια που πρέπει να γίνουν και όλα αυτά, αν είναι δυνατόν, χωρίς άγχος! Υπάρχει κάτι που πρέπει να φροντίσουμε ανάμεσα στα υπόλοιπα, και καλό θα είναι να το κάνουμε πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Πώς έχουμε οργανώσει το παιδικό δωμάτιο εν όψει σχολείου; Αν το παιδί είναι ήδη μαθητής, υπάρχει μάλλον ήδη κάποια σχετική οργάνωση. Το μόνο ίσως που θα χρειαστεί είναι να αλλάξουν θέσεις τα παιχνίδια, να απομακρυνθούν κάποια και να έρθουν στη θέση τους περισσότερα βιβλία. Πιθανόν το γραφείο να μην χρησιμοποιήθηκε πολύ στη διάρκεια του καλοκαιριού (και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, ειδάλλως πώς θα νιώσει το παιδί την αλλαγή στις εποχές;). Κάνουμε ένα καλό καθάρισμα στο δωμάτιο, ανανεώνουμε τις προμήθειες του μικρού μας μαθητή (ιδανικά, παρέα με το παιδί μας – μπορείτε να

πάρετε μερικές ιδέες στο προηγούμενο τεύχος μας) και ξεκινάμε τη νέα χρονιά με χαμόγελο! Αν το παιδί μας είναι νηπιάκι ή πρωτάκι, είναι η περίοδος που πρέπει να το βοηθήσουμε να μπει σε μια νέα ρουτίνα. Θα είναι καλό να αποκτήσει τον προσωπικό του χώρο, όπου θα μπορεί να μελετήσει, να κάνει χειροτεχνίες ή να ασχοληθεί με ό,τι άλλο του αρέσει. Είναι καιρός να αποκτήσει πιθανόν το δικό του γραφείο (όσο μικρό κι αν είναι αυτό) και αν υπάρχει μικρότερο παιδάκι είναι η περίοδος που θα πρέπει να γίνουν πιο ευδιάκριτα τα όρια του προσωπικού χώρου.


Το πιθανότερο είναι πως θα είναι μια περίοδος προσαρμογής για όλη την οικογένεια, οπότε οπλιστείτε καταρχήν με υπομονή και καλή διάθεση! Αν ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία, έχω για σας μια μικρή λίστα με όσα μπορεί να χρειαστείτε: ► Ξεκινάμε με το γραφείο, που καλό θα ήταν να είναι ευρύχωρο και λιτό (είναι τόσο εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή των μικρών μας, δεν χρειάζεται κι η εξωτερική βοήθεια…) ► Φυσικά, θέλουμε και μία καρέκλα. Αν το παιδί μας έχει πρόβλημα να συγκεντρωθεί, καλό είναι να αποφύγουμε τις καρέκλες που στριφογυρίζουν. ► Θα χρειαστούμε πιθανόν και ένα φωτιστικό γραφείου. ► Ασχέτως ηλικίας, θα χρειαστεί κάποιος τύπος βιβλιοθήκης ή ραφιέρας ή συρταριέρας, που θα τοποθετήσει τα βιβλία και τη γραφική του ύλη. Μπορούμε να είμαστε όσο δημιουργικοί θέλουμε με τα αξεσουάρ (κουτάκια, μολυβοθήκες κλπ).

► Ίσως χρειαστεί ένας πίνακας σημειώσεων, ανάλογα την ηλικία του παιδιού. ► Οπωσδήποτε ένας κάδος απορριμμάτων (έστω κι αν χρησιμοποιηθεί μόνο για να βάζει καλάθια την ώρα που χαλαρώνει!). ► Επιπλέον γραφική ύλη ή φάκελοι για την αρχειοθέτηση των μαθημάτων του. Αν έχετε καλύψει αυτά τα βασικά, τα υπόλοιπα μικρότερα μπορούν να συμπληρωθούν στη συνέχεια. Το βασικότερο ίσως όλων είναι να έχει συμμετέχει και το μικράκι μας στην ετοιμασία του δωματίου του, να έχουμε ακούσει τη γνώμη του στο φτιάξιμο του γραφείου του. Είναι βέβαιο πως η πίεση θα είναι μεγάλη, γι’ αυτό ας κάνουμε ό,τι περνάει απ΄το χέρι μας να το δει ως παιχνίδι και διασκέδαση! Καλή αρχή λοιπόν σε όλους μας, και μην ξεχάσετε να βγάλετε φωτογραφίες την πρώτη μέρα στο σχολείο!!!

Image credits: 1, 2, 3, 4, 5


Σχολικά είδη

Πλήρης Λίστα με τα σχολικά είδη που θα χρειαστείτε για την νέα χρονιά από το blog Swanocean

Τσάντα

Μηχανικό μολύβι

Πινέζες

Φαγητοδοχείο

Στυλό

Μαρκαδόροι υπογράμμισης

Παγούρι

Διορθωτικό

Σελιδοδείκτης

Ομπρέλα

Ντοσιέ

Αυτοκόλλητοι σελιδοδείκτες

Κασετίνα

Φάκελοι

Τσάντα ζωγραφικής

Τσάντα φροντιστηρίου

Διαφάνειες

Ποδιά

Φωτιστικό

Διαχωριστικά

Παλέτα

Καλαθάκι αχρήστων

Συρραπτικό

Μπλοκ ζωγραφικής

Θήκη για περιοδικά

Ανταλλακτικά συρραπτικού

Χαρτιά χειροτεχνίας

Σκαφάκια για χαρτί/συρταριέρα

Αποσυρραπτικό

Χρωματιστά χαρτιά

Κουτιά αποθήκευσης

Κομπιουτεράκι

Ψαλίδι

Μολυβοθήκη

Διακορευτής/περφορατέρ

Χάρακας

Βάση σελοτέιπ

Μεγεθυντικός φακός

Μοιρογνωμόνιο

Πίνακας

Ανεξίτηλος μαρκαδόρος

Τρίγωνο

Τετράδια (κλασικά, με θέματα,

Λαστιχάκια

Διαβήτης

Σελοτέιπ

Μαρκαδόροι

Κιμωλία

Ξυλομπογιές

Σπόγγος

Κηρομπογιές/παστέλ

Συνδετήρες

Χρώματα ακουαρέλας

Κλιπς

Πινέλα

Κόλλα

Υγρά μαντηλάκια

Ετικέτες

Χαρτομάντιλα

εξηγήσεων, μπλοκ) Κάλυμμα τετραδίου Αυτοκόλλητο χαρτί για βιβλία Ανταλλακτικά φύλλα ντοσιέ Αυτοκόλλητες ενισχύσεις για φύλλα ντοσιέ Χαρτί εκτύπωσης Μολύβια Ξύστρα Γόμα

Κύβοι σημειώσεων Post-it Swanocean©


Mama x a l e R

Βιβλία

Η Γωνιά του Βιβλίου


Ναι, ήρθε η ώρα για να γυρίσουμε στο σχολείο! Ναι, «να γυρίσουμε» μια και σαν μητέρες αφήνουμε τις καρδούλες μας να κάνουν βόλτα μακριά από μας, μέσα στο σώμα των παιδιών μας… Φέτος ο μεγάλος μου γιός θα πάει Α’ δημοτικού και του χρόνου θα ακολουθήσει ο μικρός. Δε σας το κρύβω, έχω μεγάλη αγωνία! Τον προετοίμασα σωστά; Του έμαθα όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει για να συμπεριφερθεί κατάλληλα στο νέο σχολικό περιβάλλον αλλά και να σταθεί απέναντι στις νέες προκλήσεις; Θεωρούσα πάντα πρωτεύον να μάθουν να εκτιμάνε τον συνάνθρωπο και να σέβονται τη διαφορετικότητα για να μπορέσουν να απαιτούν το σεβασμό των άλλων στο άτομο τους.

Στο νέο σχολείο θα δουν παιδιά που θα έχει το καθένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να σέβονται και να μάθουν να μη χρησιμοποιούν με αρνητικό τρόπο. Ο γιός μου το γνωρίζει καλά αυτό μια και από το παιδικό σταθμό ακόμη έχει ακούσει να τον χαρακτηρίζουν «γυαλάκια».

Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δυο βιβλία που μιλάνε για τη διαφορετικότητα και για τις ιδιαιτερότητες. Είναι φυσικά «δοκιμασμένα» πάνω στα παιδιά μου και μπορώ να πω ότι τους άρεσαν ιδιαίτερα.


Μια νέα μαθήτρια καταφθάνει στο σχολείο, η Υβόννη η οποία προέρχεται από τη Νιγηρία. Με αφορμή τον ερχομό της, τα παιδιά μαθαίνουν πού οφείλεται η διαφορά στο χρώμα , καθώς και στα άλλα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, μαθαίνουν να εκτιμούν αυτή τη διαφορετικότητα και αντιλαμβάνονται ότι παρόλες τις διαφορές που τους χωρίζουν, οι άνθρωποι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά που τους ενώνουν.

«Σε όλους αρέσουν οι αγκαλιές !’’» Το αγαπημένο κομμάτι του μικρού μου!

Στην εισαγωγή του βιβλίου θα βρείτε ένα σημείωμα για γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς που κατατοπίζει σχετικά με το τρόπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βιβλίο παράλληλα με δραστηριότητες που θα κάνουν τα παιδιά να εμπεδώσουν την έννοια της διαφορετικότητας.


Στο παραμύθι αυτό θα δούμε να ξετυλίγεται μέσα από στιχάκια με ομοιοκαταληξία η ιστορία ενός μικρού πρίγκιπα που δε μπορούσε να πει στο σ και με βασιλική διαταγή όλο το βασίλειο αναγκάστηκε να αλλάξει τρόπο ομιλίας… Τα έφερε έτσι όμως η ζωή ώστε ο πρίγκιπας να γνωρίσει μεγαλώνοντας αυτή που ήθελε για γυναίκα του και μιλούσε διαφορετικά από αυτόν… και έτσι προς τιμήν της, όλο το βασίλειο άλλαξε πάλι τρόπο ομιλίας!

Είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη απήχηση στα παιδιά και μπορεί εύκολα να γίνει ένα παιχνίδι που θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευκολία στο χειρισμό των λέξεων, να μάθουν τα φωνήεντα και το χωρισμό τους σε συλλαβές.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του παραμυθιού είναι το χιούμορ, το οποίο συνοδεύεται από εικονογράφηση στο ίδιο πνεύμα.

Εάν μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν το βιβλίο, τότε θα τους έχουμε μάθει να αγαπούν τη μάθηση και κατ’ επέκταση το σχολείο. Διαβάστε βιβλία, κάνει καλό!

Η χρήση ποιητικής μορφής είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική για τα παιδιά, και μάλιστα μπορούμε με αυτή την αφορμή να τα ενθαρρύνουμε να δημιουργήσουν δικά τους στιχάκια , βρίσκοντας και ταιριάζοντας λέξεις με ομοιοκαταληξία.

Νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι το βιβλίο θα είναι ο σύντροφος των παιδιών μας για πολλά χρόνια. Κλείνω λοιπόν με μια συμβουλή:


Εάν έχετε και εσείς κάποιο παραμύθι που άρεσε στα παιδιά σας και θα θέλατε να το μοιραστείτε μαζί μας , στείλτε μου ένα μήνυμα στο e-mail tzavde@gmail.com.

Μέχρι την επόμενη φορά… Καλό Διάβασμα!

Τα βιβλία που σας παρουσιάσαμε σε αυτό το τεύχος είναι τα παρακάτω:

Πες μου γιατί… δεν έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα; Συγγραφέας: Sara Agostini Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα Ο μικρόθ Πρίγκιπαθ Συγγραφέας: Alice Brière Haquet Εκδόσεις : Νεφέλη


Mama x a l e R

Διασκέδαση

Let's Party


http://www.bitememore.com/

Πάρτυ για χαρούμενη επιστροφή στα σχολεία και τους φίλους μας!! Έφτασε η εποχή του χρόνου όπου τα σχολεία ξεκινάνε, τι πιο ωραίο λοιπόν από το να κάνουμε την επιστροφή μας σε αυτό ακόμα πιο ιδιαίτερη δινοντας έτσι το έναυσμα για την νέα σχολική χρονιά!! Είμαι από τους ανθρώπους που πιστευουν ότι ένα πάρτυ δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να είναι όμορφο,

ιδιαίτερο και διασκεδαστικό οπότε θα σας προτείνω μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα αξέχαστο πάρτυ στα παιδιά μας αλλά ταυτόχρονα να κρατήσουμε χαμηλό τον προυπολογισμό του!! Ετοιμάζουμε ένα μπάννερ που θα λέει back to school ή επιστροφή στο σχολείο, γράφοντας απλά με χοντρό μαρκαδόρο το κάθε γράμμα πάνω σε χρωματιστό χαρτί που στην συνέχεια θα το κόψουμε τρίγωνο και μετά θα τα κολλήσουμε πάνω σε κάποιο κορδόνι προκειμένου να μπορέσουμε να το κρεμάσουμε στον τοίχο ή να ο καρφιτσώσουμε στο τραπεζομάντηλο.


Διαλέγουμε κόκκινα πλαστικά πιατάκια και τοποθετούμε στην επάνω μεριά τους με κόλλα τα κομμάτια από πράσινο χαρτόνι που έχουμε κόψει σε σχήμα φύλλου προκειμένου να μοιάζουν με μήλο και αμέσως δίνουμε μια άλλη νότα στο τραπέζι μας.

Για τα δωράκια σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω κουτάκι που θα εκτυπώσετε εδώ και να το γεμίσετε με διάφορες λιχουδιές.

Διακοσμούμε επίσης το τραπέζι μας με δοχεία γεμάτα ξυλομπογιές, μολύβια,

Ενώ εδώ μπορείτε να εκτυπώσετε αυτή την πολύ όμορφη θήκη για cupcake μαζί με τοv διακοσμητικό μήλο της.

http://blog.hwtm.com/

μαρκαδόρους, βιβλία, υδρόγειος σφαίρα και γενικά με ότι συναντάμε μπαίνοντας μέσα σε μια σχολική τάξη.

Εσείς είστε έτοιμοι για την επιστροφή στο σχολείο?


a m a M x a l e R

Διατροφή

Οι συνταγές της Mama Petounia νόστιμο και υγιεινό κολατσιό


Γεια σας και καλό φθινόπωρο! Μιας και ο Σεπτέμβρης είναι ο πρώτος μήνας της σχολικής χρονιάς, σκέφτηκα να δούμε παρέα μερικές εύκολες και υγιεινές ιδέες για το κολατσιό των παιδιών μας! Πιστεύω πως η καλή διατροφή είναι μια συνήθεια που ξεκινάει από το σπίτι και πως αν το παιδί μας τρέφεται υγιεινά όλον τον χρόνο, τότε θα τρέφεται υγιεινά και στο σχολείο, ξεπερνώντας τους πειρασμούς του κυλικείου. Επίσης πιστεύω πως οι Ελληνίδες μητέρες έχουν κάνει τεράστια πρόοδο σε σχέση με τα

παλιότερα χρόνια σε ότι αφορά την διατροφή των παιδιών τους, επιλέγοντας καλύτερη πρώτη ύλη και αποφεύγοντας το πρόχειρο και πολυθερμιδικό φαγητό. Άλλωστε η εποχή μας δικαιολογεί την παρασκευή φαγητού στο σπίτι, και πια το ταπεράκι έχει «εξελιχτεί» κατά πολύ χωρίς να αποτελεί πια ντροπή ή ταμπού. Να λοιπόν μερικές ιδέες για ένα νόστιμο και υγιεινό κολατσιό, που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα παρέα με τα παιδιά μας.


Αλμυρές ιδέες!  Τοστ ή σάντουιτς από ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί ντομάτα και μαρούλι.

 Αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά, αβοκάντο, ακόμα και με κοτόπουλο ή χαλούμι, την οποία μπορούμε αν θέλουμε να την ψήσουμε μιας και δεν μαλακώνει όπως το τοστ.  Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, μανιταρόπιτα, πιπερόπιτα ή όποια άλλη πίτα της αρεσκείας μας, φτιαγμένη με φρέσκα και αγνά υλικά.

 Αλμυρά muffins με φέτα, καρότο και πιπεριά ή ντομάτα, ελιά και μπρόκολο ή με όποιο άλλο συνδυασμό εσείς θέλετε.

 Κουλουράκια Θεσσαλονίκης ή κριτσίνια με φλοίδες παρμεζάνας, με ηλιόσπορο, με λιαστή ντομάτα ή και σκέτα, συνοδευόμενα από ένα κομμάτι τυρί.  Σπιτικά πατατάκια από αραβικές πίτες*.


Γλυκές ιδέες!  Κέικ λεμονιού* ή με κομματάκια σοκολάτας και μπανάνα ή μισό-μισό με κακάο και βανίλια.

 Μπάρες παστέλια.

δημητριακών

και

 Cupcakes με αποξηραμένα δαμάσκηνα και κομματάκια κουβερτούρας ή με φυστικοβούτυρο.  Ανάμεικτους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα).

 Cookies και μπισκότα με βρώμη, μέλι, ταχίνι, σταφίδες ή με σπιτική μερέντα*.

 Και φυσικά, οπωσδήποτε, φρέσκα φρούτα εύκολα στη μεταφορά, όπως μπανάνα, μήλο, αχλάδι, μανταρίνι, πορτοκάλι.

Αν φροντίσουμε να ετοιμάσουμε, όποτε είναι εφικτό, το κολατσιό μαζί με τα παιδιά μας χρίζοντάς τα μικρούς chef. Είμαι σίγουρη πως την επόμενη μέρα στο σχολείο θα αισθανθούν πολύ περήφανα, γευόμενα τις δημιουργίες τους! Κι αν αγοράσουμε όμορφες συσκευασίες και σακουλάκια, ισοθερμικά τσαντάκια και χαρτοπετσέτες με όμορφα σχέδια, αφήνοντας πίσω μας το κλασσικό αλουμινόχαρτο, σίγουρα θα κάνουμε την διαφορά!


Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψουμε τα παιδιά μας από τα κυλικεία και το έτοιμο φαγητό. Όμως καλό θα ήταν να επιδιώκουμε να μην τρέφονται με φαγητά γεμάτα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Μπορούμε λοιπόν αν θέλουμε, να ορίσουμε 2 μέρες της εβδομάδας, όπου θα μπορούν να πάρουν ένα μικρό συμπλήρωμα από εκεί, όπως ένα σταφιδόψωμο, ένα γιαουρτάκι ή έναν χυμό χωρίς ζάχαρη.


Η συνταγή για τον μήνα Σεπτέμβριο! Κουλουράκια της χαράς. Εύκολα, νόστιμα μα προπάντων υγιεινά, κουλουράκια θα τα λατρέψετε!

χωρίς αυγά και βούτυρο, αυτά τα

ΥΛΙΚΑ          

1 κούπα ελαιόλαδο 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 1 κούπα ζάχαρη 1 κούπα σουσάμι ξύσμα απο 2 πορτοκάλια 4 βανίλιες 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 κούπα σταφίδες ή αμύγδαλα ή κάσιους ή καρύδια ή φουντουκιά 1 κουβερτούρα χοντροκομμένη αλεύρι όσο πάρει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να κολλάει λίγο η ζύμη στα χέρια μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 1800 C. Απλώνουμε τη ζύμη και κόβουμε, με την βοήθεια ενός ποτηριού, στρογγυλά τα κουλουράκια μας και ψήσουμε για 15 με 20 λεπτά. Είναι έτοιμα!

Καλή σας απόλαυση!

Σας εύχομαι ένα υπέροχο φθινόπωρο και περιμένω τα σχόλια και τις προτάσεις σας στο blog μου www.mamamiapetounia.blogspot.com , αλλά και στο mail μου mamapetounia@yahoo.com, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τον επόμενο μήνα! Και μην ξεχνάτε! Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε στο παιδί μας να επιλέγει το καλύτερο για εκείνο και να στηρίζει την επιλογή του. Σας φιλώ. Υ.γ. Για τις προτάσεις με αστεράκι*, μπορείτε να βρείτε την συνταγή στο blog μου, στην στήλη «Η συνταγή της εβδομάδας».


a m a M x a l e R

Διατροφή

Η διαιτολόγος μας κι εμείς! Διατροφικές συμβουλές για ισχυρό ανοσοποιητικό!


Ήρθε κι ο Σεπτέμβριος μαζί και το

Δευτερεύοντα

Φθινόπωρο ! Ελπίζω να είχατε

ανοσοποιητικού συστήματος είναι

όπως

οι αμυγδαλές,

κι

εγώ

χαρούμενες

ξέγνοιαστες

διακοπούλες!

και

Τώρα

όμως κεφάλια μέσα και δουλειά! Αχ τι ωραίο και νοσταλγικό που είναι το Φθινόπωρο… αλλά και αγωνία, άγχος για τις ιώσεις. Το μυστικό για να προλάβουμε τις ιώσεις

αλλά

και

για

να

τις

αντιμετωπίσουμε είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Τι

εξασθενεί

στεναχώρια, το στρες (πνευματικό και

σωματικό),

η

υπερβολική

κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε ουσίες

καθαριστικά), ;

ανοσοποιητικό

Η κακή διατροφή, το άγχος ,η

χημικές

ανοσοποιητικό

το

σύστημα ;

σειρά! το

οι πλάκες

Peyer. (http://el.wikipedia.org/)

συνεχείς

είναι

του

ο σπλήνας,

τα λεμφογάγγλια και

Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με τη

Τι

όργανα

(ακόμα

έκθεση

σε

και

η

οικιακά

υποθερμιδικές

δίαιτες, εξαντλητικές δίαιτες, η λήψη φαρμάκων, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού (υπερφαγία) κλπ. Μαζί

θα

μπορούμε

αναλύσουμε να

ενισχύσουμε

ανοσοποιητικό Όπως

μας

σύστημα είναι

ένα σύστημα οργάνων υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από

πολλά

διαφορετικά

όργανα

και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών, και ο θύμος αδένας.

Σε

αυτά

δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ανοσοποιητικού

ειδικά κύτταρα του συστήματος.

το

διατροφικά.

προανέφερα

υποθερμιδικές Το ανοσοποιητικό

πως

η

εξαντλητικές

δίαιτες (πχ. Ζώνης, αποτοξίνωσης κλπ) δεν μας βοηθούν! Αντιθέτως προκαλούν οργανισμό

εξάντληση λόγω

της

στον

μειωμένης

πρόσληψης θερμίδων, βιταμινών, πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων κλπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση

κόπωσης,

ζάλης,

αδυναμίας,

κούρασης, πτώση

αιμοσφαιρίνης-αιματοκρίτη Επίσης

μπορεί

να

κλπ.

εμφανιστεί


αδυναμία

συγκέντρωσης,

τριχόπτωση και εύθρυπτα νύχια. Η

κακή

διατροφή

τη μαμά ή τη γιαγιά μας που μας πρόσφεραν φυσικό χυμό πορτοκάλι

επίσης

αποδυναμώνει τον οργανισμό μας. Η συχνή κατανάλωση τροφής από ταχυφαγεία και επεξεργασμένων τροφίμων (πχ, πατατάκια, σνακ) προσφέρουν «κούφιες θερμίδες» στον οργανισμό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνουμε τα

κι ας μην θέλαμε για να μας περάσει το κρύωμα! ). Η βιταμίνη C τη βρίσκουμε σε πληθώρα φρούτων και

λαχανικών.

Ενδεικτικά

βρίσκετε σε: φράουλες, πιπεριές, τομάτες,

μπρόκολο,

μαϊντανός,

ροδάκινο, κουνουπίδι, εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι κλπ).

απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για

Το ξέρατε ότι τα γαλακτοκομικά

τη θωράκιση της υγείας μας. Η

ζύμωσης

κατανάλωση

ανοσοποιητικό

τροφών

από

βοηθούν

στο ;

ταχυφαγεία οδηγεί σε επεισόδια υπερφαγείας

και

εντέλει

σε

παχυσαρκία με όλες τις σύνοδες παθήσεις. Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας; Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή !!!

Γι

αυτό

λοιπόν

επιλέγουμε

γιαούρτι με πέτσα, κεφίρ κ.ά. τα οποία

είναι

μικροοργανισμούς

πλούσια

σε

φιλικούς

προς

τον οργανισμό μας. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει κι αυτή Αναλυτικότερα κατανάλωση

η

καθημερινή

φρούτων

και

λαχανικών ενισχύει τον οργανισμό με

βιταμίνες

και

ιχνοστοιχεία

απαραίτητα για την άμυνά του. Η πιο γνωστή βιταμίνη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η βιταμίνη C. (Ας θυμηθούμε λιγάκι

στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας!


Η σημαντικότερη λειτουργία της

απογευματινό ή το αλείφουμε στο

είναι η προστασία των λιπιδίων

ψωμάκι

μεμβράνης και των αποθηκευμένων

πρωινό!

λιπιδίων, από την αποδόμησή τους μέσω

της

υπεροξειδάσης.

Τα

μας

φρυγανιά)

Βιταμίνη

για

D!

φυτικά βλαστάρια και οι σπόροι, τα έλαια και τα προϊόντα τους είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε. Τα άτομα

που

χαμηλές

σε

ακολουθούν λιπαρά

κινδυνεύουν βιταμίνης

από Ε

δίαιτες

μπορεί

να

ανεπάρκεια λόγω

της

περιορισμένης πρόσληψης φυτικών ελαίων.

Δανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της άμυνας του ανθρώπινου

οργανισμού.

Στην

Ελλάδα δεν εμφανίζονται ελλείψεις

Σκορδάκι

παρεξηγημένο!

σε αυτή λόγω της μεγάλης έκθεσής μας

στον

ήλιο.

(http://www.diatrofi.gr/) Ακόμη

ευεργετικά

για

το

ανοσοποιητικό μας είναι τα ω3 λιπαρά οξέα! Πως μας βοηθούν ; καταρχήν ενισχύουν

το

ανοσοποιητικό,

προστατεύουν τα αγγεία μας και την καρδιά μας. Είναι απαραίτητα για τη

Έχει

αντιμικροβιακές,

αντιθρομβωτικές

και

αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Το μόνο αρνητικό του η μυρωδιά! Αν και μαγειρεμένο δεν είναι τόσο έντονη  Φάτε μέλι  Είναι

γνωστό

για

τις

αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Συνδυάζετε

με

γιαουρτάκι

ως

ανάπτυξη του μυϊκού και νευρικού συστήματος εγκεφάλου!

όσο

αλλά

και

του


Που θα τα βρούμε τα ω3; Ρίξτε μια

Τώρα ξέρετε τα «μυστικά» για να

ματιά στον πιο κάτω πίνακα!

ενισχύστε τον οργανισμό σας και θωρακίστε

τον

πριν

την

«αρπάξετε». 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μην ξεχνάτε την άσκηση!

Ένα

άτομο

που

αθλείται

συστηματικά (έστω 30’ περπάτημα τη μέρα) και ακολουθεί υγιεινή διατροφή κινδυνεύει λιγότερο από ιώσεις.

Κι

αν

τύχει

και

την

«αρπάξει» θα είναι σε ήπια μορφή!


a m a M x a l e R

DIY

Βάπτιση; Do-It-Yoursef Χάρτινο καραβάκι και όμορφα βότσαλα!


Χάρτινο καραβάκι και όμορφα βότσαλα! Σεπτέμβρη βάπτισα το πρώτο μου παιδάκι! Τον Δημητρό μου! Το θέμα που είχα επιλέξει ήταν το καραβάκι, το χάρτινο καραβάκι.


Από μικρή λάτρευα τα origami και ιδιαίτερα τα καραβάκια που φτιάχναμε από χαρτί. Ακόμη οπότε τα συναντώ μου θυμίζουν τα παιδικά μου καλοκαίρια! Σε αυτό το τεύχος θα σας δείξω λοιπόν πως μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε μια πρόσκληση καραβάκι αλλά και ένα αναμνηστικό βάπτισης απόλυτα καλοκαιρινό και μόνο απο τα χεράκια σας. Ξεκινάμε λοιπόν....

Βήμα βήμα η κατασκευή της βαρκούλας. Να σημειώσω ότι το χαρτί μας θα πρέπει να ειναι τετράγωνο και διαστάσεων από 20x20cm

μέχρι 30x30cm. Αφού τελειώσουμε γράφουμε το κείμενό μας, βάζουμε στο φακελάκι μας και το καραβάκι μας ξεκινά το ταξίδι για τον παραλήπτη του! Άλλη μια εκδοχή ειναι να γράψουμε το κείμενο στον υπολογιστή, να τυπώσουμε και μετά να φτιάξουμε το καραβάκι μας. (Βλ. Εικόνα στα αριστερά).


Ζωγραφίζοντας Βότσαλα!! Είμαι σίγουρη πως όλες έχουμε μαζέψει βότσαλα το καλοκαίρι! Το αναμνηστικό δωράκι για τους καλεσμένους μας λοιπόν επέλεξα να είναι ένα βότσαλο ζωγραφισμένο

από τα χεράκια μας ή ενός παιδιού ακόμη καλύτερα :-) εγώ ζωγράφισα ένα καραβάκι.


Τέλος με πολύχρωμα χαρτιά κατασκευάστε καραβάκια για να στολίζουν τον χώρο!!


a m a M x a l e R

DIY Κατασκευές

Crafty Mama Μολυβοθήκη και Βιβλιοστάτης


Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ετοιμαζόμαστε για το σχολείο! Οι γονείς θα ξοδέψουν και πάλι ουκ ολίγα για τα σχολικά των παιδιών αφού θα πρέπει να ικανοποιήσουν και το γούστο τους. Γι’ αυτόν το μήνα λοιπόν, θα σας δείξω πως μπορείτε εύκολα και οικονομικά να φτιάξετε μια μολυβοθήκη για το γραφείο τους και έναν βιβλιοστάτη για τη βιβλιοθήκη τους. Για τη μολυβοθήκη θα χρειαστούμε ένα χάρτινο δίσκο τούρτας, τενεκεδάκια, τσόχα, δερματίνη (αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσόχα ή φύλλο φελλού ή ακόμα και κάποιο σκληρό ύφασμα όπως τζίν), πον-πον, κορδέλες και κόλλα. Αρχικά κόβουμε με το εξάρτημα που ανοίγουμε τις κονσέρβες, το εσωτερικό του κουτιού.

Κόβουμε την τσόχα στις διαστάσεις των κουτιών και τα κολλάμε. Τα διακοσμούμε με κορδέλες, πον-πον ή ότι άλλο μας αρέσει. Κόβουμε το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε στη βάση (εγώ χρησιμοποίησα ρετάλια που είχα από δερματίνη). Αρχικά κόβουμε ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο από το δίσκο μας, περίπου 2-3εκ. και άλλο ένα ίσο με το δίσκο. Στο μεγαλύτερο κομμάτι τοποθετούμε πάνω το δίσκο και σχεδιάζουμε την περίμετρο του. Στη συνέχεια κόβουμε από την άκρη μέχρι τη γραμμή του περιγράμματος σε πολλά σημεία. Τοποθετούμε το δίσκο πάνω και κολλάμε ένα ένα τα κομμάτια πάνω στο δίσκο. Στη συνέχεια κολλάμε το άλλο κομμάτι από πάνω.

Με ένα σχοινί τυλίξτε περιμετρικά το δίσκο για να μη φαίνεται η ένωση και κατόπιν κολλήστε πάνω τα τενεκεδάκια. Μετά με ρευστή κόλλα κολλήστε επάνω τα τενεκεδάκια καιτοποθετήστε επάνω ένα βαρύ αντικείμενο και αφήστε τα αρκετή ώρα για να κολλήσουν καλά.


Η επόμενη κατασκευή είναι το ίδιο εύκολη και πολύ ωραία ιδέα για τη βιβλιοθήκη του παιδιού ή τη δική σας. Χρησιμοποιώντας 2 κομμάτια ξύλου και ένα πλαστικό ζωάκι από τα παιχνίδια των παιδιών μπορείτε να φτιάξετε έναν πολύ όμορφο βιβλιοστάτη. Έχουμε δύο κομμάτια ξύλου, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο, τα οποία τα κολλάμε μεταξύ τους με ατλακόλ σαν ένα μεγάλο Γ. Τοποθετούμε πάλι ένα βαρύ αντικείμενο από πάνω για να κολλήσει καλά. Αν δεν έχει κολλήσει ίσια το ένα κομμάτι με το άλλο, το τρίβουμε με ένα γυαλόχαρτο. Στη συνέχεια το περνάμε με αστάρι και το αφήνουμε να στεγνώσει. Μετά το βάφουμε με λευκό σπρέυ και το αφήνουμε πάλι να στεγνώσει.

Εν τω μεταξύ, έχουμε διαλέξει ένα ζωάκι των παιδιών και το βάφουμε κι αυτό με σπρέυ. Εγώ χρησιμοποίησα ασημί αλλά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο χρώμα σας αρέσει.

Κολλήστε το ζωάκι πάνω στο ξύλο με ατλακόλ (μη αραιωμένη) και τοποθετήστε το στη βιβλιοθήκη!!

Καλή επιτυχία σε όσες το προσπαθήσουν και καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια μας!


a m a M x a l e R

DIY Κατασκευές

Από τα Χεράκια με Αγάπη Θήκες Αρχειοθέτησης και Χαρούμενοι Σελιδοδείκτες


Ο Σεπτέμβριος είναι κατεξοχήν ο μήνας της οργάνωσης,της τακτοποίησης, του συμμαζέματος γενικά σε όλα! Μετά από τις διακοπές και τη σχετική αποδιοργάνωση των παιδιών μας, αλλά (μεταξύ μας) και της δικής μας, καλούμαστε τώρα εν όψει και του σχολείου που ανοίγει, να μπούμε και πάλι σε μια σειρά!

ΙΔΕΑ #1 Θήκες αρχειοθέτησης Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι πολύ απλά και υπάρχουν σε κάθε σπίτι: -Κουτιά από δημητριακά -Κόλλα -Χαρτί περιτυλίγματος ή αυτοκόλλητο χαρτί χρωματιστό - Κοπίδι και ψαλίδι

Το κακό είναι πως συχνά αυτός ο ενθουσιασμός των πρώτων εβδομάδων και η τάξη που έχουμε , σιγά σιγά περνάει, οπότε αρχίζουμε και χάνουμε πράγματα, ξεχνάμε υποχρεώσεις και όλα τα συναφή. Θα σας δώσω λοιπόν αυτό το μήνα δυο ιδέες, πολύ πολύ απλές, που όμως θα βοηθήσουν στην διατήρηση της τάξης και της οργάνωσης, όχι μόνο τώρα στις αρχές του σχολικού έτους, αλλά σε όλη τη διάρκειά του. Ελπίζω να σας αρέσουν και να σας φανούν κι εσάς χρήσιμες!

Αρχικά κολλάμε το πάνω μέρος του κουτιού , εκεί που ήταν το άνοιγμα. Στη συνέχεια με το κοπίδι κόβουμε το ένα πλαϊνό μέρος, όχι εντελώς, μόνο στις τρεις πλευρές του, ώστε να γίνει ένα άνοιγμα με πορτούλα. Κόβουμε το χαρτί περιτυλίγματος ή το αυτοκόλλητο χαρτί μας στο επιθυμητό μέγεθος. Υπολογίστε ότι πρέπει να


καλυφθεί όλο το κουτί και τα πλαϊνά, καθώς και η «πλάτη» του κουτιού. Εάν χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητο, κολλήστε προσεκτικά για να μη ζαρώσει. Αν χρησιμοποιείτε χαρτί περιτυλίγματος και κόλλα, απλώστε την κόλλα με πινέλο και κολλήστε το χαρτί. Το κουτί αρχειοθέτησης είναι έτοιμο.

Μπορείτε να φτιάξετε όσα χρειάζεστε . Μερικές ιδέες χρήσεις: αποθήκευση περιοδικών και ζωγραφιών στο παιδικό δωμάτιο, σχολικά φυλλάδια με ασκήσεις που πρέπει να γίνουν ή έχουν ήδη γίνει, τακτοποίηση λογαριασμών που πρέπει να πληρωθούν, συνταγές που θέλουμε να δοκιμάσουμε στο άμεσο μέλλον, ακόμα και «ταχυδρομείο» της οικογένειας μπορεί να γίνει και να κάνει την

καθημερινότητά μας λίγο πιο χαρούμενη.

ΙΔΕΑ #2 Χαρούμενοι σελιδοδείκτες Αυτή η ιδέα είναι εξαιρετικά απλή, αλλά πολύ χρήσιμη. Τα υλικά μας και πάλι βρίσκονται σε κάθε σπίτι. - Συνδετήρες (καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μεγάλους συνδετήρες, αλλά και οι μικροί κάνουν) - Κλωστές κεντήματος πολύχρωμες (υπάρχουν στα είδη χειροτεχνίας σε όλα τα σχετικά καταστήματα) - Κόλλα (καλό είναι να κολλάει και υφάσματα, αλλιώς και η υγρή uhu κάνει μια χαρά) - Ένα πολύ μικρό χαρτονάκι στο οποίο θα σχηματίσουμε τα ματάκια Διαλέγουμε τα χρώματα που μας αρέσουν από τις κλωστές και κόβουμε όσες χρειαζόμαστε. Δένουμε κόμπο τις κλωστές στο πάνω μέρος του συνδετήρα και βάζουμε και λίγη


κόλλα για να σταθεροποιηθεί. Στη συνέχεια κόβουμε από το χαρτόνι τα ματάκια που έχουμε φτιάξει, κολλάμε πάνω στον κόμπο και έτοιμο!!

Ένας χαρούμενος σελιδοδείκτης για τα βιβλία και τα τετράδια των παιδιών, αλλά και για τα δικά μας βιβλία, για τα σημειωματάρια και για όπου αλλού μας χρειάζεται!

Καλή σχολική χρονιά εύχομαι σε όλους, ιδιαίτερα στα παιδάκια που φέτος πάνε για πρώτη χρονιά σχολείο! Για όποια απορία έχετε ή για περισσότερες ιδέες, μπορείτε να επισκέπτεστε και το blog μου, αλλά και τη σελίδα του blog στο facebook. Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας, σας φιλώ!


a m a M x a l e R

DIY Κατασκευές

Eleanna's Diary Εύκολη Μολυβοηθήκη και Η Λίστα πριν από το ΣχολείοΉρθε ο Σεπτέμβρης και ακόμα αρνούμαι να πω «Καλό χειμώνα» … Τώρα αρχίζουν και τα σχολεία και θα είναι η πρώτη χρονιά που γιός μου θα είναι ένας μικρός μαθητής! Έτσι έχουμε αρχίσει μία μικρή σχολική προετοιμασία μήνες πριν και ταυτόχρονα ανακαινίζουμε το δωμάτιο του και μαστορεύουμε το γραφείο του! Πριν το τελειώσει καλά – καλά ο μπαμπάς μας εμείς φτιάξαμε τη πρώτη μολυβοθήκη για τις μπογιές του που θα σας δείξω λίγο πιο κάτω και φτιάξαμε και μία μικρή λίστα που εκτυπώσαμε και θα κολλήσουμε στο ψυγείο (μάλλον) . Επειδή και οι δύο μας μαμά και γιός είμαστε ξεχασιάρηδες και πάντα φεύγουμε ξεχνώντας ΠΑΝΤΑ κάτι πίσω μας, αυτή η λίστα ίσως και να μας βοηθήσει!


Ο γιός μου μπορεί να μη ξέρει ακόμα να διαβάζει αλλά βλέπει τις εικόνες και καταλαβαίνει! Άλλωστε διαβάσαμε τόσες φορές μαζί τη λίστα που ξέρει ακριβώς τι γράφει δίπλα από κάθε εικόνα! Τώρα όσο αφορά τη μολυβοθήκη δεν είναι καμία σπουδαία και δύσκολη κατασκευή , απλά εμείς τη θέλαμε να είναι κίτρινη , μιας και είναι το αγαπημένο του χρώμα και να είναι σε vintage στυλ για να πηγαίνει με το δωμάτιο του! Τι θα χρειαστείτε: 1. Ένα γυάλινο βαζάκι ή ένα κουτί από γνωστά πουράκια αν δεν θέλετε να είναι γυάλινο… 2. Σπρέι στο χρώμα της επιλογής σας … 3. Μία κορδέλα ή ύφασμα που σας αρέσει.. 4. Εφημερίδες … 5. Ζεστή σιλικόνη Πρώτο βήμα είναι να απλώστε μία εφημερίδα. Στη συνέχεια με το σπρέι ψεκάστε και βάψτε το εσωτερικό από το γυάλινο βαζάκι. Μόλις το ψεκάσετε αναποδογυρίστε το πάνω στην εφημερίδα και αφήστε το λίγο να στεγνώσει. Δεν αργεί να στεγνώσει… Μέτα ξανά αναποδογυρίστε το και αφήστε το λίγο έξω να φύγει η μυρωδιά από το σπρέι.


Εγώ δεν είχα κορδέλα και χρησιμοποίησα ένα κομμάτι πανί γκρι. Το έκοψα και με τη ζεστή σιλικόνη το κόλλησα γύρω – γύρω στο πάνω μέρος από το βαζάκι. Αυτό ήταν! Γεμίσαμε τη μολυβοθήκη μπογιές και την ακουμπήσαμε πάνω στο μισοτελειωμένο γραφείο! Φυσικά ο γιός μου ξετρελάθηκε με τη καινούργια μολυβοθήκη του! Και τι ήταν;;; Τίποτα το σπουδαίο! Απλά καμιά φορά τα απλά πράγματα στολίζουν - διακοσμούν καλύτερα! Τελικά μου αρέσει περισσότερο απ’ ότι νόμιζα το κίτρινο χρώμα… Τόσο που παίξαμε και ψεκάσαμε ότι άλλο γυάλινο μπουκαλάκι και μη βλέπαμε μπροστά μας!

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια και καλή πρόοδο!!!


a m a M x a l e R

Parenting

Κάθε Μέρα Γονείς Παιδικός Σταθμός Τέλος! Πάω Νηπιαγωγείο


Παιδικός σταθμός τέλος! Μεγαλώσαμε και λίγες μέρες πριν ξεκινήσουμε το νηπιαγωγείο προσπαθούμε να προετοιμαστούμε, καταρχήν ψυχολογικά, για την μεγάλη αλλαγή. Νομίζω πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν μια μεγάλη αλλαγή είναι να οργανωθούμε, να σκεφτούμε, να καταγράψουμε σκέψεις, ερωτήσεις, ιδέες, να συζητήσουμε με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε για την δική τους εμπειρία. Γιατί κακά τα ψέματα, για κάποια παιδιά η μετάβαση από το ένα σχολείο στο άλλο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, μπορεί να την βιώσουν με εντονότατο στρες και πιστεύω πως η δική μας συμβολή είναι καθοριστική. Πάμε λοιπόν: Φροντίστε το παιδί να είναι ξεκούραστο, να έχει περάσει όσο γίνεται καλύτερα, να έχει κοιμηθεί αρκετά, να έχει απολαύσει τις διακοπές του και τις μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε όλη την ώρα μαζί τους για το νέο τους σχολείο, την καινούρια δασκάλα, το νέο πρόγραμμα και φυσικά να μην τονίζουμε τις αλλαγές. Κανένας μας δεν ξέρει πραγματικά πώς θα είναι το παιδί στο νέο του περιβάλλον. Ας μην του μεταφέρουμε τις δικές μας αγωνίες. Συζητάμε ήρεμα, ψύχραιμα, δεν λέμε ψέματα, εξηγούμε και καθησυχάζουμε όσο γίνεται το παιδί όταν εκφράζει τις αγωνίες του. Εφαρμόστε την σχολική ρουτίνα αρκετές μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Για κανένα παιδί δεν θα είναι εύκολο να ξυπνήσει στις 7 ή και νωρίτερα σε κάποιες περιπτώσεις, αν το βάζουμε για ύπνο αργά. Οι διακοπές τελείωσαν και πρέπει όλοι να ξαναρυθμίσουμε τα ρολόγια μας! Αγοράστε μαζί τα σχολικά είδη που θα χρειαστεί. Κάντε του ακόμη και μια έκπληξη, όπως να του αγοράσετε την αγαπημένη του τσάντα, ένα καινούριο παγουράκι για το νερό του ή το δοχείο που θα μεταφέρει το φαγητό του.

Κάντε την έρευνά σας σχετικά με τα γεύματα που θα στέλνετε στο σχολείο. Για αρκετούς από εμάς η διατροφή του παιδιού μας δεν ήταν καθημερινό άγχος, καθώς το παιδί έτρωγε στο σχολείο. Στο νηπιαγωγείο όμως θα πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν το δικό τους φαγητό, το οποίο θα πρέπει να τα καλύπτει για όσες ώρες θα βρίσκονται εκεί. Ρωτήστε επίσης αν θα υπάρχει η δυνατότητα να ζεσταίνεται το φαγητό του παιδιού στο σχολείο. Μην ξεχάσετε το πρωινό! Βασικό γεύμα το οποίο πλέον δεν θα προσφέρεται στο σχολείο, αλλά στο σπίτι. Αν δεν πηγαίνετε η ίδια το παιδί στο σχολείο, αλλά το έχει αναλάβει ο μπαμπάς για παράδειγμα, καλό θα είναι να συζητήσετε μαζί του για όλα τα θέματα που τον απασχολούν και να ρυθμίσετε από κοινού τις λεπτομέρειες. Κάντε μαζί μια δοκιμή για να τεστάρετε την απόσταση που θα διανύουν, πόση ώρα θα τους παίρνει, να τσεκάρετε εναλλακτικές διαδρομές. Συζητήστε τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος από τους δύο δεν θα μπορεί να πάει ή να πάρει το παιδί από το σχολείο. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να εμπλακείτε στην λειτουργία του σχολείου, ρωτήστε αν υπάρχει Σύλλογος Γονέων, μην φοβηθείτε να ασχοληθείτε με τα θέματα που απασχολούν το σχολείο, ρωτήστε για τις ανάγκες που υπάρχουν. Και μην ξεχάσετε να βάλετε 1-3 μέρες άδεια, για οτιδήποτε προκύψει! Βασικό είναι να είμαστε δίπλα στο παιδί για την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον. Καλή σχολική χρονιά!!!


a m a M x a l e R

Parenting

Κουβέντες Προνήπιο και Ξεκινάμε


Η

μικρή

μου

Αλεξάνδρα

φέτος

κλείνει τα 4 και φέτος θα είναι και η πρώτη της χρονιά στο Προνήπιο. Αυτή η σκέψη με κάνει πολύ χαρούμενη γιατί ως εργαζόμενη από το σπίτι μαμά η περσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη (προσπαθείστε να εργαστείτε με ένα 3χρονο στο σπίτι και θα με καταλάβετε!). Σεπτέμβριος λοιπόν, και στο δικό μας σπίτι το Προνήπιο έρχεται για δεύτερη φορά και πρώτη για το μικρό μας Αλεξανδράκι. Εψαξα πολύ και θυμήθηκα και όσα ζήσαμε με τη Νεφέλη μας όταν ξεκίνησε το σχολείο... και σκέφτηκα να τα μοιραστώ μαζί σας! Διάβασα σε πολλά ενδιαφέροντα άρθρα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρά μας (και εμείς φυσικά) είναι ο Αποχωρισμός. Αν μέχρι σήμερα δεν είχατε αποχωρηστεί το μικρό σας για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα τώρα είναι η στιγμή που θα το κάνετε.

Για τα παιδιά αυτό μπορεί να είναι μια εμπειρία καθόλου μα καθόλου ευχάριστη! Οι ειδικοί προτείνουν πολλά και ενδιαφέροντα. Εγώ πάλι θα σας πω τι βοήθησε εμάς:  Μιλήστε εγκαίρως στο μικρό σας για το νέο του σχολείο. Εξηγήστε του με κάθε λεπτομέρεια τι θα κάνει εκεί, πόσες ώρες θα είναι μακριά σας, πόσο συναρπαστικές θα είναι οι νέες εμπειρίες που θα αποκτήσει, οι νέοι φίλοι, οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε για να το βοηθήσετε.  Αν έχετε τη δυνατότητα επισκεφθείτε το σχολείο πριν ξεκινήσει. Αφήστε το να εξερευνήσει την τάξη του, να γνωρίσει τους χώρους. Να είστε σίγουρη πως δεν θα το μετανοιώσετε.


Στην περίπτωσή μας, η Αλεξάνδρα θα πάει στο ίδιο σχολείο στο οποίο πήγαινε ως πέρισυ η μεγάλη της αδερφή. Το γνωρίζει καλά γιατί την έπαιρνα μαζί μου όταν πηγαίναμε να παραλάβουμε τη Νεφέλη το απόγευμα και έτσι είναι ήδη εξοικιωμένη με τους χώρους και τις δασκάλες.  Όταν με το καλό ξεκινήσετε φροντίστε η πρωινή προετοιμασία να γίνεται με ηρεμία. Ένα τετράχρονο μικρό μπορεί ήδη να συμμετέχει στο τι θα φορέσει. Από το προηγούμενο βράδυ επιλέξτε τα ρούχα σας, φτιάξτε μαζί την τσάντα σας. Το πρωί, ξεκινήστε ήρεμα, με χαμόγελο και χωρίς άγχος. Ξέρω, πως αν και δεν το παραδεχόμαστε εύκολα εμείς οι μαμάδες, τις περισσότερες φορές το μεγαλύτερο άγχος το έχουμε εμείς οι ίδιες. Είναι δύσκολο να το ελέγξουμε, δύσκολο να το αποφύγουμε αλλά αν μπορείτε προσπαθείστε να το δείτε με χαρά και χωρίς άγχος. Το μικρό σας σίγουρα θα περάσει πολύ καλύτερα στο σχολείο του με τόσες δραστηριότητες, μα άλλα παιδάκια από το να περνούσε τη μέρα του σε ένα σπίτι ή με τη γιαγιά!  Όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε τη νέα σχολική τσάντα

(αγοράστε οπωσδήποτε μια), κάντε το παρέα με το μικρό σας. Αγοράστε μαζί όλα όσα θα χρειαστεί (παγουράκι, τσάντα, κουτί για το γεύμα του). Θα το απολαύσει και θα ανυπομονεί να ξεκινήσει το σχολείο Η πρώτη μέρα είναι πάντα η δυσκολότερη. Αν επιλέξετε να πάτε η ίδια το μικρό σας στο σχολείο – σας το προτείνωμην δείξετε συγκίνηση ή άγχος.

Χαμογελάστε, αποχαιρετίστε το κανονικά με μια μεγάλη αγκαλιά και ένα γλυκό φιλί και διαβεβαιώστε το πως σε λίγες ώρες θα είστε και πάλι μαζί. Αν μάλιστα πρόκειται εσείς η ίδια να το παραλάβετε από το σχολείο ενημερώστε το και για αυτό! Θα το καθησυχάσει. Αν πάλι αρχίσει τα κλάματα και δεν φεύγει εύκολα από την αγκαλιά σας εμπιστευτείτε τη δασκάλα του. Εκείνη ξέρει και ακολουθείστε τις οδηγίες της. Μην κολλήσετε εκεί... Απομακρυνθείτε στέλνοντας ένα ακόμα φιλί και υπενθυμίζοντας στο μικρό σας πως σε λίγες ώρες θα επιστρέψετε.


Δείξτε εμπιστοσύνη στις δασκάλες του μικρού σας.

Όσο για εσάς, χαλαρώστε.

Ακούστε τις, μιλήστε μαζί τους, συζητήστε μαζί τους κάθε σας ανησυχία και δώστε τους να καταλάβουν πως νιώθετε ήσυχη (ακόμα και αν είστε λίγο ανήσυχη στην αρχή). Μια καλή δημιουργική σχέση με τις δασκάλες μόνο καλό μπορεί να κάνει σε εσάς και το παιδί σας!

Αν δεν έχετε μικρότερο παιδάκι στο σπίτι πλέον θα έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας, για να κάνετε πράγματα που ως σήμερα δεν μπορούσατε. Απολαύστε το και όταν το μικρό σας θα επιστρέψει από το σχολείο θα νιώθετε ανανεωμένη και έτοιμη να μοιραστείτε μαζι του κάθε λεπτομέρεια της μέρας του!

Από πείρα σας διαβεβαιώνω πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε.

Καλή σχολική χρονιά!

Έχετε εμπιστοσύνη σε εσάς και στο παιδί σας. Είναι μια νέα συναρπαστική αρχή και για τους δυο σας και όσο και αν σας αγχώνει τώρα να είστε σίγουρη πως καθώς η σχολική χρονιά προχωράει θα ανακαλύπτετε πόσο μεγαλώνει, πόσο αναπτύσσεται και πόσα μαθαίνει το παιδί σας.


a m a M x a l e R

Καλύτερη Ζωή

Maria's BeneFit Αθλητικές εξωσχολικές δραστηριότητες


Διακοπές τέλος. Άραγε μαζί με αυτές τερματίζει και κάθε φυσική δραστηριότητα; Ο χρόνος και ο χώρος που διαθέτουμε ίσως μικραίνουν το χειμώνα! Τα σχολεία αρχίζουν και όλα γίνονται με πρόγραμμα. Στον μήνα της οργάνωσης κάθε εξωσχολικής δραστηριότητας οι γονείς είναι γεμάτοι ερωτήσεις . Ποιο άθλημα να διαλέξω για το παιδί μου; Η επιλογή δεν θα πρέπει να στηριχτεί στα όνειρα και τις τυχόν απραγματοποίητες αθλητικές φαντασιώσεις του γονιού. Ανάλογα με την ηλικία του συζητείστε με το παιδί σας. Μόνο αν το ίδιο το παιδί αγαπά αυτό που κάνει θα το συνεχίσει. Στις μικρές ηλικίες βέβαια η απόφαση είναι του γονιού. Στη προσχολική ηλικία καλό είναι να έχει ποικιλία κινητικών εμπειριών με παιγνιώδη μορφή. Η ανάπτυξη του ρυθμού με μουσικοκινητικά παιχνίδια, ο χορός και η κολύμβηση είναι δραστηριότητες που μπορεί να αρχίσει ένα μικρό παιδί αρκεί να το χαροποιούν.

Να ωθήσω το παιδί να ασχοληθεί με ένα μόνο άθλημα ώστε να γίνει πιο αποδοτικό; Σκεφτείτε πολύ πριν ενθαρρύνετε την πρώιμη εξειδίκευση σε ένα μόνο άθλημα. Εστιάζοντας σε ένα άθλημα αποτρέπετε το παιδί σας από το να ανακαλύψει τις ικανότητές του και να γνωρίσει άλλα απολαυστικά σπορ. Επίσης ίσως να οδηγήσει σε άγχος και εξουθένωση. Το παιδί μου δεν δείχνει να το τραβάει κάποιο οργανωμένο άθλημα. Να το πάω κάπου με το ζόρι ώστε να έχει τα οφέλη της άσκησης; Εάν το παιδί σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό, βρείτε άλλες σωματικές δραστηριότητες που θα αγαπήσει ¨δια βίου¨.


Κάντε βόλτες με ποδήλατο σαν οικογένεια, ελέγξτε τοπικά μονοπάτια πεζοπορίας ή επισκεφθείτε εσωτερικούς τοίχους αναρρίχησης. Βοηθήστε τον ποιοτικό χρόνο με τους φίλους με δραστηριότητες όπως το σχοινάκι, τις ρακέτες, το κυνηγητό, το μπάσκετ. Μπορείτε να το ενθαρρύνετε στην ανάγκη στη γυμναστική μέσα από τα παιχνίδια βίντεο που συνεπάγονται υψηλή ένταση, εικονικά αθλήματα ή άλλες μορφές κίνησης. Όμως σκοπός δεν είναι να μείνει στην εικονική πραγματικότητα.

Τα παιδιά μπορούν να κάνουν βάρη; Τα συν υπερτερούν των μειονεκτημάτων, αρκεί να τηρούνται απαράβατα κάποιοι κανόνες, κατόπιν άδεια γιατρού και υπό την επίβλεψη καθηγητή φυσικής αγωγής, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρία Ορθοπεδικής Αθλητιατρικής. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται ο συναγωνισμός. Δοσολογία: 2-3 φορές την εβδομάδα 20-30 λεπτά, 1-3 σετ των 6-15 επαναλήψεων με σταδιακή αύξηση

της επιβάρυνσης. Οι προέφηβοι να εκτελούν πάνω από 10 επαναλήψεις. Όλα τα παιδιά δεν πρέπει να ξεχνούν τις ασκήσεις ευλυγισίας. Που οφείλεται το ¨κάψιμο¨ κάποιων εφήβων αθλητών; Υπάρχει η θεωρία ότι η ακαταλληλότητα της προπόνησης οδηγεί στην οξέωση του κυτταρικού περιβάλλοντος. Μια πιο βάσιμη εξήγηση εξηγεί την ¨πτώση¨ της επίδοσης-απόδοσης στην πρώιμη ωριμότητα τους που τους έδινε μια υπεροχή έναντι των συνομηλίκων. Η υπεροχή χάθηκε όχι γιατί οι ίδιοι έπεσαν αλλά γιατί οι άλλοι ανέβηκαν. Άρα για να μη γίνονται παρεξηγήσεις πρέπει να γίνεται αξιολόγηση με βάση την βιολογική και όχι την χρονολογική ηλικία. Πώς να αξιολογήσω αν η ομάδα ή ο προπονητής είναι καλός; Δώστε έμφαση στην ασφάλεια. Ο προπονητής παρακολουθεί αν τηρούνται οι κανόνες και αν τα παιδιά χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας; Γίνεται προθέρμανση και αποθεραπεία; Σε ζεστό καιρό, προσέχει την ενυδάτωση, την υγρασία και τη θερμοκρασία; Τα παιδιά διδάσκονται τη σωστή κίνηση και την τοποθέτηση του σώματος; Είναι ο προπονητής προσεκτικός όσον αφορά στην πρόληψη και την αναγνώριση των


τραυματισμών; Σκεφτείτε τη στάση ενός προπονητή προς το παιχνίδι. Συμμετέχουν όλοι και πως καθορίζεται η συμμετοχή; Αν ένας προπονητής φωνάζει συνεχώς στα παιδιά ή αφήνει μόνο τους πιο ικανούς παίκτες στο παιχνίδι, το παιδί σας μπορεί να αποθαρρύνεται. Αν ένα παιδί δεν αποδίδει στο σχολείο να του κόψουμε κάθε άλλη δραστηριότητα ώστε να επικεντρωθεί στα μαθήματα; Η κίνηση και η άθληση δεν είναι βραβείο αλλά ανάγκη για την σωματική και ψυχολογική υγεία του παιδιού. Η μη καλή επίδοση στο σχολείο μπορεί να οφείλετε σε πολλούς λόγους. Κάντε μια σοβαρή συζήτηση με όσους εμπλέκονται στη διαπαιδαγώγηση αλλά και με το ίδιο το παιδί για να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τις αιτίες. Τα υπερφορτωμένα αγχωτικά προγράμματα μπορεί να οδηγούν στη μέτρια απόδοση. Μπορεί ένα παιδί να μην τα καταφέρνει τόσο στα μαθηματικά ή στη γλώσσα αλλά να είναι αθλητικό ταλέντο. Σε αυτή την περίπτωση θα το αδικούσαμε αν του στερούσαμε την αθλητική εξέλιξη.

Τι κερδίζει το παιδί με τη γυμναστική; Αθλητισμός βοηθήσει τη φυσική ανάπτυξη. Τα παιδιά που κάνουν σπορ:  Βελτιώνουν τη δομή των μυών και των οστών  τα αντανακλαστικά, την προσοχή, την εστίαση της σκέψης  μειώνουν την πιθανότητα της παχυσαρκίας  τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης  Βοηθιούνται στη γνωστική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη: Συχνά έχουν καλύτερους βαθμούς όταν που παίζουν σπορ, κάνουν καλύτερη διαχείριση του χρόνου, βελτιώνουν την ικανότητά τους να σκέφτονται και λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις, Διαχειρίζονται πολλαπλές πληροφορίες όπως τους αντιπάλους, το ρολόι, τους συμπαίκτες, .τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις οδηγίες του προπονητή τους.  Ο αθλητισμός συμβάλλει στην κοινωνική ανάπτυξη (τα παιχνίδια και οι ομάδες είναι μικρογραφία των κοινωνικών συστημάτων).  Βοηθά ακόμη και στην ισχυροποίηση του χαρακτήρα. Τα παιδιά που κάνουν σπορ: μαθαίνουν να καθορίζουν τους στόχους τους και τον τρόπο για την επίτευξή τους, να αντιμετωπίσουν την χαρά της επιτυχίας αλλά και την απογοήτευση της ήττας.


Μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά. Κ αφού βρείτε το κατάλληλό άθλημα για το παιδί σας οργανωθείτε με τις άλλες μαμάδες. Κάντε κάτι κ για σας όσο περιμένετε. Μια ώρα pilates ή λίγο περπάτημα εκεί κοντά θα ήταν υπέροχο !

Βιβλιογραφία Εργοφυσιολογία, Κλεισούρας, εκδ. συμμετρία. Πηγές: http://www.mayoclinic.org www.aboutourkids.org

Το καλοκαίρι όμως δεν έφυγε ακόμη εντελώς. Όσο είναι λοιπόν καλός ο καιρός εκμεταλλευτείτε το. Γιατί, η πιο καλή γυμναστική είναι το παιχνίδι στη φύση με τα παιδιά μας!


a m a M x a l e R

Μικρά Θαύματα Ζωής

Τα Tosodoulika στα καλύτερα τους Super μπαμπάς Μπαμπάς με πρόωρο μωρό


«Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία τόσο δυνατή όσο η πατρική προστασία.» Ζίγκμουντ Φρόυντ, Αυστριακός ψυχίατρος

Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο, με πολλή αγάπη, στον μπαμπά με προωράκι. Το κοινό σημείο με τους άλλους μπαμπάδες είναι ότι αγαπά πολύ τα παιδιά του. Ο προωρο-μπαμπάς έχει όμως κάποιες μικρές διαφορές που ίσως κάνουν την αγάπη μας γι’ αυτούς, (γιατί και εμείς οι μαμάδες έχουμε τους λόγους μας να τους αγαπάμε) πολύ μεγαλύτερη.

Σε τι διαφέρει προωράκι;

ο

μπαμπάς

με

3. Σοκ, συγκίνηση, φόβοι, φοβίες, να γελάσει για τον ερχομό του μωρού ή να κλάψει για τα πιθανά προβλήματα του μωρού; «Και τώρα;» Δύσκολο να διαχειριστείς ένα τέτοιο «βουνό» συναισθημάτων. 4. Ο μπαμπάς όσο η μαμά είναι σε κατάκλιση, αν έχει γεννήσει με καισαρική ή αν το μωρό έχει μεταφερθεί σε άλλη κλινική είναι εκείνος που ενημερώνεται από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας του μωρού. Δυστυχώς, κάποιες φορές ο ρόλος του είναι ακόμα πιο δύσκολος, όταν δηλαδή η υγεία του μωρού είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

1. Ίσως από την αρχή της κύησης να χρειαστεί να εκτελέσει χρέη νοσοκόμου ή γιατρού προκειμένου να κερδηθεί χρόνος κύησης ή για να σώσει την έγκυο και το έμβρυο από διάφορα προβλήματα.

5. Όπως και να έχουν τα πράγματα η μανούλα είναι συνήθως σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ο προωρο-μπαμπάς φροντίζει για την ψυχική υγεία, την ηρεμία και την ενθάρρυνση της μαμάς. Άλλωστε και εκείνη μόνο αυτόν εμπιστεύεται.

2. Είναι ο πρώτος που θα δει το μωρό αμέσως μετά τη γέννα, αν η μαμά δεν είναι σε θέση (π.χ λόγω νάρκωσης). Μην νομίζετε βέβαια ότι αυτό είναι κάτι απλό. Μιλάμε για πρόωρο μωρό. Όσο πιο πρόωρο τόσο μεγαλύτερο το σοκ από την εικόνα και η συγκίνηση από την κατάσταση. Ίσως μάλιστα ο μπαμπάς να συνοδεύσει με το ασθενοφόρο το μωρό σε άλλη κλινική αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

6. Νιώθει τις αγωνίες της μαμάς. Κάποιες φορές βέβαια μπορεί να μην ξέρει να το δείξει ή να το διαχειριστεί, αλλά δικαιολογείστε και αυτόν. Βιώνει την προωρότητα!


7. Ο μπαμπάς με πρόωρο μωρό ξέρει να «διαβάζει» τα monitors πάνω από τις θερμοκοιτίδες και όλα τα μηχανήματα

πάνω από το μωρό. φωτο: mindonmed.com 8. Εύχεται και προσεύχεται. Μπορεί να μην το συνήθιζε παλιά αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι το μόνο που μπορεί να κάνει. 9. «Ποιος από τους δυο είναι ο ήρωας;» Οι περισσότεροι άνδρες είναι μεγαλωμένοι με το σκεπτικό ότι: «Οι άνδρες είναι δυνατοί, δεν κλαίνε και αντέχουν τα πάντα». Βλέποντας όμως αυτό το μικρό πλασματάκι να παλεύει για τη ζωή του νιώθει πως ο ήρωας εκείνη τη στιγμή είναι το μωρό.

10. Ο μπαμπάς με βιαστικό μωρό έχει και άλλες έννοιες. Χαρτιά, δικαιολογητικά, διαδικαστικά και ότι άλλο χρειαστεί για τις πιθανές πρώτες επεμβάσεις.

11. Έχει περάσει τις μεγαλύτερες αγωνίες και όλα τα ανούσια τον εκνευρίζουν. 12. Άχαρο αλλά αληθινό. Ο ερχομός ενός πρόωρου μωρού πολλές φορές ακολουθήτε από επεμβάσεις και διάφορες άλλες θεραπείες αποκατάστασης. Δεν είναι μόνο τα έξοδα που μπορούν να γονατίσουν κυριολεκτικά μια οικογένεια. Αρχικά, δεν ξέρεις τίποτα για τις θεραπείες, ούτε για τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να βγάλεις. Έτσι μπλέκεις και με την γραφειοκρατία. 13. Δες το πρόσωπο ενός μπαμπά με πρόωρο και θα δεις όλα όσα ένοιωσε γνωρίζοντας την προωρότητα. Πάνω απ'όλα θα δεις το θαυμασμό για το μωρό του και την αναγνώριση του θαύματος της ζωής.

φωτο: lilaussieprems.com.au


14.

Είναι μπαμπάς με πρόωρο μωρό!

φώτο: pinterest.com


a m a M x a l e R

Διαδίκτυο

Internet Corner Πως να στήσετε ένα blog σε blogger εύκολα και απλά..! – Μέρος Α


Πως να στήσετε ένα blog σε blogger εύκολα και απλά..! – Μέρος Α

Σας καλοσωρίζω κι εγώ λοιπόν από τη νέα στήλη του περιοδικού και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη! Ξεκινάμε λοιπόν με ένα ερώτημα που κάπου μέσα μας, έστω και κρυφά το έχουμε θέσει: Γιατί να γίνω μαμά blogger και άραγε μπορώ? Γιατί να γίνω μαμά blogger? Όσες έχουμε ήδη blogs βρήκαμε απάντηση στην ερώτηση και ξεπεράσαμε σιγά σιγά το θέμα της ικανότητας. Εγώ θα σας δώσω κάποιες απαντήσεις γιατί να έρθετε στον κόσμο των blogs, αλλά εσείς μπορεί να βρείτε και τις δικές σας! Γιατί θέλω να μοιραστώ τις εμπειρίες μου, θέλω μετά από χρόνια να έχω ένα ημερολόγιο να θυμάμαι, γιατί είμαι καλή σε κάποιον τομέα π.χ. κατασκευές ή μαγειρική ή κηπουρική και θέλω να μοιραστώ τα όσα ετοιμάζω ή ξεπέρασα μια δύσκολη κατάσταση και θέλω να βοηθήσω κι άλλους να το ξεπεράσουν ή ..., ή ..., ή ... . Άραγε μπορώ? Όλες μπορούμε και σήμερα θα σας δείξω τον τρόπο.

Αρχικά χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Google, εάν δεν έχετε ήδη έναν. Πως γίνεται αυτό? Ανοίγετε το Google σε αυτή τη σελίδα Δημιουργία λογαριασμού και συμπληρώνετε τις πληροφορίες (όνομα, επώνυμο, το όνομα που θα έχει ο λογαριασμός-στα αγγλικά, κωδικό πρόσβασης, ημερομηνία γέννησης, φύλλο, το κινητό σας τηλέφωνο-γιατί και να μην το εισάγετε τώρα, θα το ζητήσει σε επόμενο βήμα, δεν τικάρετε το κουτάκι «Αποδείξτε ότι δεν είστε ρομπότ» για να πληκτρολογείστε το κείμενο που σας εμφανίζει, τικάρετε το κουτάκι «Συμφωνώ με τους όρους») που ζητάει η φόρμα και πατάτε στο «Επόμενο βήμα». Μεταφέρεστε στην επόμενη σελίδα η οποία είναι το προφίλ που δημιουργείται για το Google, το google+ όπως θα έχετε ακουστά. Όσο αναφορά το προφίλ στο google+ θα το δούμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο. Σας ετοίμασα και ένα βιντεάκι με τις παραπάνω οδηγίες στην πράξη, για να το δείτε πατήστε εδώ!


Πως να στήσετε ένα blog σε blogger εύκολα και απλά..! – Μέρος Α Σημείωση: Τον αριθμό του κινητού μου δεν τον έχω εισάγει για ευνόητους λόγους. Επόμενο βήμα να συνδεθείτε στο blogger για να ξεκινήσετε τη διαδικασία δημιουργίας του ιστολογίου. Αφού συνδεθείτε με το λογαριασμό που δημιουργήσατε ή που έχετε ήδη και μόνο την πρώτη φορά θα πρέπει να πατήσετε στο σημείο που λέει «Αλλαγή σε περιορισμένο προφίλ Blogger»

και να δηλώσετε το όνομα με το οποίο θέλετε να εμφανίζεστε, ανεξάρτητα από το όνομα του που θα δώσετε στο ιστολόγιό σας. Έστω ότι το blog μου θα ονομαστεί Angie-mama relax, μπορώ να βάλω αυτό ή απλά το πραγματικό όνομα «Άντζυ», ή κάποιο ψευδώνυμο.

Αφού συμπληρώσετε το όνομα, πατάτε στο «Συνέχεια στο blogger» και μπορείτε να ξεκινήσετε τη δημιουργία του ιστολογίου σας! Στη σελίδα που μεταφερθήκατε έχει κι άλλες επιλογές όπως η λίστα ανάγνωσης, την οποία επίσης θα δούμε σε επόμενο άρθρο. Πρώτο κλικ, για να δημιουργηθεί το ιστολόγιό σας, στο «Νέο ιστολόγιο»

Και 4 βήματα για να πάρει σάρκα: α) Εισάγετε το όνομα που έχετε αποφασίσει να δώσετε στο ιστολόγιό σας β) Συμπληρώνετε τη διεύθυνση που θα μπορεί να διαβαστεί το ιστολόγιό σας. Έστω ότι το όνομα που θέλω να δώσω είναι «Angie – mama relax» τότε η διεύθυνση που πρέπει να επιλέξω είναι «angiemamarelax.blogspot.com».


Πως να στήσετε ένα blog σε blogger εύκολα και απλά..! – Μέρος Α Εδώ να ξέρετε πως το «.blogspot.com» είναι πάντα υποχρεωτικό. Εφόσον το όνομα που επιλέξετε δε χρησιμοποιείται ήδη από κάποιον άλλο θα εμφανιστεί ένα «ν», εάν χρησιμοποιείται ήδη θα δείτε αντίστοιχο μήνυμα οπότε και θα πρέπει να το προσαρμόσετε κάπως διαφορετικά. γ) Επιλογή εμφάνισης (πρότυπο). Αρχικά για να εγκληματιστείτε συστήνω να επιλέξετε το «Απλό» και μόλις εξοικειωθείτε περισσότερο με το blogger μπορείτε να πειραματιστείτε και με τα υπόλοιπα. δ) Πατάτε το κουμπάκι «Δημιουργείστε ένα ιστολόγιο»

Το ιστολόγιο έχει δημιουργηθεί, εάν πατήσετε σε ένα browser τη διεύθυνση που δηλώσατε θα δείτε ότι υφίσταται απλά είναι χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμφάνιση και δημοσιεύσεις. Πλέον κάθε φορά που θα συνδέεστε στο blogger θα βλέπετε το υπάρχον ιστολόγιο και πατώντας πάνω του θα μπορείτε να το επεξεργαστείτε,

από τα εργαλεία που εμφανίζονται αριστερά.


Πως να στήσετε ένα blog σε blogger εύκολα και απλά..! – Μέρος Α Αυτά για την ώρα, ελπίζω να μη σας κούρασα και να ήταν όλα κατανοητά. Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσω να σας αναλύω τα εργαλεία ένα ένα όσο αναφορά την εμφάνιση (πρότυπο και διάταξη), τις αναρτήσεις αλλά και τις ρυθμίσεις γενικότερα. Περιμένω τις απορίες σας, τα σχόλιά σας αλλά και τις προτάσεις σας στο chroni_angie@yahoo.gr


a m a M x a l e R

Ψυχολογία

Εσείς ρωτάτε... Η Γιούλη και η Νίκη απαντούν!


Γειά σας. Ο γιός μου είναι 6 ετών και παίζει μόνο με τα κορίτσια της γειτονιάς. Η καλύτερη του φίλη είναι κορίτσι. Δεν έχει θυληπρεπή συμπεριφορά ούτε παίζει με κούκλες. Ανησυχώ όμως γιατί δεν κάνει παρέα με αγόρια. Η ηλικία του γιου σας δεν είναι καθοριστική της μελλοντικής σεξουαλικής του συμπεριφοράς. Θα μπορούσε απλά να οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες όπως η πιθανά πιο ώριμη συμπεριφορά των κοριτσιών της γειτονιάς ή απλά η καλύτερη επικοινωνία του γιου σας με αυτά. Θα σας πρότεινα να μάθετε απλά στο παιδί σας να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματα του. Άλλωστε τα «κοριτσίστικα» παιχνίδια και συμπεριφορές της συγκεκριμένης

ηλικίας

ειναι

περισσότερα

κοινωνικά

καθορισμένα. Η περισσότερη καθοριστική ηλικία που εκφράζεται η σεξουαλική προτίμηση συγκεκριμένου φύλου είναι κυρίως μετά τα 9-10 έτη και πολύ περισσότερο στην εφηβεία.

Η σχέση μου με τον άντρα μου έχει διαταραχθεί πλήρως μετά τον ερχομό του παιδιού μας. Δεν έχω επιστρέψει ακόμη στη δουλειά. Είμαι όλη μέρα με το μωρό, κάνω δουλειές του σπιτιού και δεν ασχολούμαι καθόλου με τον εαυτό μου. Και παρόλα αυτά έχω και την γκρίνια του άντρα μου γιατί μονίμως με κατηγορεί ότι κάτι κάνω λάθος. Ο ερχομός ενός παιδιού αποτελεί μεγάλη αλλαγή για ένα ζευγάρι. Και κυρίως για ένα ζευγάρι που δεν έχει προετοιμαστεί και δεν έχει προσδιορίσει τις προσδοκίες του πριν τον ερχομό του παιδιού. Μιλήστε με το σύντροφο σας και καθορίστε από κοινού τον τρόπο που θα θέλατε να κυλήσει από εδώ και πέρα η ζωή σας. Μοιραστείτε τις ευθύνες του σπιτιού και τη φροντίδα του μωρού. Ζητήστε βοήθεια από δικούς σας ανθρώπους και βρείτε λίγο χρόνο να βρεθείτε με το σύντροφο σας ως ζευγάρι. Ζητήστε ωστόσο τη βοήθεια ειδικού αν δε μπορείτε να χειριστείτε το ζήτημα.


Πίσω από το περιοδικό Mama Relax υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα, από υπέροχες κοπέλες, που αν δεν


Πίσω από το περιοδικό Mama Relax υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα, από υπέροχες κοπέλες, που αν δεν ήταν μαζί μου δεν θα είχαμε το υπέροχο αποτέλεσμα που βλέπετε κάθε μήνα στις οθόνες σας! Σας τις παρουσιάζω σύμφωνα με την σειρά που είναι τα άρθρα τους σε κάθε τεύχος του περιοδικού! 

Η Ευαγγελία και η στήλη της "Σχολικά Θέματα"! Οτιδήποτε αφορά την εκπαίδευση μπορείτε να το βρείτε στην στήλη της! Μην χάσετε το προσωπικό της ιστολόγιο For Happy Moments και βέβαια την σελίδα της στο Facebook!

Η Μαρία και η στήλη της "Είσαι όμορφη, μαμά!" με συμβουλές ομορφιάς γιατί πάνω απ'όλα είμαστε γυναίκες [κάτι το οποίο πολλές φορές ξεχνάμε!]. Για περισσότερα άρθρα δείτε το προσωπικό της ιστολόγιο Όμορφη Μέσα Έξω και την σελίδα της στο Facebook!

Η Βάνα και η στήλη της "Οικογενειακές Εξορμήσεις" αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν! Kids Friendly προορισμοί! Στο προσωπικό της ιστολόγιο Ημερολόγιο ενός Μωρού θα βρείτε ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος τους! Την ζωή με ένα μωρό!

Η Μαρία και η στήλη της "Όλα εν Τάξει" προσπαθεί [με επιτυχία τις περισσότερες φορές!] να μας οργανώσει! Συμβουλές για ένα πιο οργανωμένο σπίτι και μια καλύτερη ζωή! Για ακόμα περισσότερα επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο Μάνα, Μανούλα, Μαμά αλλά και την σελίδα της στο Facebook!

Η Δέσποινα και η στήλη της "Η Γωνιά του Βιβλίου"! Βιβλιοφάγοι μαζευτείτε! Εξαιρετικές προτάσεις κάθε μήνα σας περιμένουν με την προσωπική πινελιά της Δέσποινας! Μην χάσετε το προσωπικό της ιστολόγιο Μαμά σε Κρίση! αλλά και την σελίδα της στο Facebook!

Η Δώρα και η στήλη της "Let's Party" κάθε μήνα σας παρουσιάζει ένα θεματικό πάρτυ, με όλα τα απαραίτητα που χρειάζεστε για να το οργανώσετε! Για πολλά ακόμα εκτυπώσιμα επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο Pretty Party Ideas αλλά και την σελίδα της στο Facebook!


Η Ζωή και η στήλη της "Οι συνταγές της Mama Petounia" μας βάζει στην κουζίνα! Γευστικές και υγιεινές συνταγές κάθε μήνα! Ακόμα περισσότερες γευστικές προτάσεις μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό της ιστολόγιο Mama Petounia αλλά και στην σελίδα της στο Facebook!

Η Σταυρινή και η στήλη της "Η διαιτολόγος μας κι εμείς", με συμβουλές επιστημονικά καταρτισμένες για την διατροφή μας! Ακολουθήστε την σελίδα της στο Facebook για άρθρα και συμβουλές υγείας!

Η Ελένη και η στήλη της "DIY Βάπτιση", μας υπόσχεται και τηρεί την υπόσχεση της για μια Βάπτιση εξ ολοκλήρου φτιαγμένη από εμάς! Κάθε μήνα μια θεματική βάπτιση σας περιμένει! Στο προσωπικό της ιστολόγιο Craft With Mom μπορείτε να βρείτε πολλές κατασκευές και βέβαια μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε και την σελίδα της στο Facebook!

Η Κωνσταντίνα και η στήλη της "Crafty Mama", κάθε μήνα μας δείχνει βήμα βήμα όμορφες κατασκευές! Για περισσότερες κατασκευές επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο Handy Mama Crafts και την σελίδα της στο Facebook!

Η Κατερίνα και η στήλη "Από τα Χεράκια με Αγάπη", γιατί τις κατασκευές δεν τις βαριόμαστε ποτέ! Επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο Μαμά για Σπίτι αλλά και την σελίδα της στο Facebook!

Η Ελεάννα και η στήλη της "Eleanna's Diary" με σκέψεις για την μητρότητα και την καθημερινή ζωή με ένα παιδί αλλά και εύκολες κατασκευές! Ακολουθήστε το προσωπικό της ιστολόγιο Eleanna's Diary αλλά και την σελίδα της στο Facebook!

Η Μάγδα και η στήλη της "Κάθε Μέρα Γονείς", κάθε μήνα με συμβουλές και tips για όλους τους γονείς! Στο προσωπικό της ιστολόγιο Κάθε Μέρα Γονείς βρείτε τις σκέψεις της και ακολουθήστε και την σελίδα της στο Facebook!

Η Ειρήνη και η στήλη της "Κουβέντες" κουβεντιάζει μαζί μας για ότι μας απασχολεί και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές σχεδόν για τα πάντα! Ακολουθήστε την στο προσωπικό της ιστολόγιο Το Μικρό μου Blog!


Η Γιούλη και η Νίκη! Οι ψυχολόγοι της παρέας μας! Απαντούν στις απορίες μας και μοιράζονται μαζί μας τα άρθρα τους! Την Γιούλη μπορείτε να την βρείτε στο προσωπικό της ιστολόγιο Ψυχολογία Παιδιού αλλά και στην σελίδα της στο Facebook. Την Νίκη μπορείτε να την βρείτε στο προσωπικό της ιστολόγιο The Psychology Secrets αλλά και στην σελίδα της στο Facebook! Η Μαρία και η στήλη της "Maria's BeneFit" μας κρατάει σε φόρμα κάθε μήνα! Γυμναστική και διατροφή σας περιμένουν! Μην χάσετε την σελίδα της στο Facebook!

Η Μερσίνη και η στήλη της "Μικρά Θαύματα Ζωής - Τα Tosodoulika στα καλύτερα τους" είναι το καμάρι του περιοδικού μας! Μια ιδιαίτερη στήλη που αφορά την προωρότητα! Μην αμελήσετε να ακολουθήσετε το προσωπικό ιστολόγιο της Μερσίνης Τοσοδούλικα αλλά και την σελίδα της στο Facebook!

Τέλος, η Άντζυ η οποία είναι μαζί μας με την στήλη της "Internet Corner" με συμβουλές blogging για να μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας ηλεκτρονικό ημερολόγιο! Ακολουθήστε το προσωπικό της ιστολόγιο Happy Mum Angie αλλά και την σελίδα της στο Facebook!


Και κάπου εδώ έφτασε στο τέλος τους και το 3ο τεύχος του Περιοδικού Mama Relax! Όλοι εδώ, η ομάδα του Mama Relax, ελπίζουμε να το απολαύσατε, όσο κι εμείς. Περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας, τις εντυπώσεις αλλά και ένα απλό «γειά» στο email μας emagazine.mamarelax@gmail.com. Ανανεώνουμε το μηνιαίο μας ραντεβού για τις 15 Οκτώβρη, αλλά καθημερινά μπορούμε να τα λέμε και στο group του Mama Relax αλλά και στην σελίδα μας! Η Ομάδα του Mama Relax