3 minute read

World Cup Levi

Levillä kilpailtiin marraskuun 19. - 20. päivä järjestyksessään jo 30. ja 31. maailmancupin pujottelun osakilpailut. Kilpailu on vakiinnuttanut paikkansa FIS:n kilpailukalenterissa, ja tapahtumaa pidetään urheilijoiden keskuudessa jo klassikkona. Levin kilpailuiden yhtenä strategisena tavoitteena on ollut jo 2000-luvun alusta asti saada mahdollisimman suuri määrä urheilijoita harjoittelemaan tunturiin jo hyvissä ajoin ennen varsinaista kilpailuviikonloppua. Viime vuosien Levin mittavat investoinnit sekä ennen kaikkea säilölumitekniikan ja osaamisen kehittymisen myötä tänä vuonna Levillä harjoitteli jo marraskuun alusta 19 eri maajoukkuetta sekä lukuisa joukko muita valmennusryhmiä. Osittain urheilijoiden kerääntyminen pohjoiseen toki johtuu myös Keski-Euroopan alati heikentyvästä jäätikkötilanteesta, johon Levin investoinnit tuovat kaivattua helpotusta.

Miesten maailmancup takaisin Leville? Korona siirsi miesten pujottelukauden avauksen Leviltä pois, ja nyt koronatilanteen tasaannuttua on herännyt keskustelu miesten mahdollisesta paluusta Leville. Paluu ei kuitenkaan ole enää ihan yksinkertainen juttu ja sille on vähintään kohtalaiset perustelunsakin: ”FIS kantaa tätä nykyä entistä suurempaa huolta ilmaston lämpenemisestä, ja koko alppihiihtosirkuksen siirtäminen paikasta toiseen on ymmärrettävästi ilmastoa kuormittavaa toimintaa. Tästä syystä ohjemassa on yhä enemmän tällaisia kahden päivän kisoja, joissa laskevat vain miehet tai naiset. Toki me teemme kovasti sen eteen töitä, että miehet Leville palaisivat eikä vähiten juuri Levin lumivarmuuden ja harjoitteluolosuhteiden vuoksi. Nyt miesten pujottelukausi alkaa vasta reilusti joulukuun puolella, joten ehkä miesten paluu Leville voisi olla jossain vaiheessa mahdollinen, mutta sellaista päivää on vielä tässä vaiheessa melko vaikeaa ennustaa”, kommentoi FIS:n varapuheenjohtaja Martti Uusitalo.

Lauantai

Sää Levi Blackissa on oikeastaan vain kahdenlainen näin alkukaudesta. Joko paistaa aurinko matalalta ja värjää taivaan pinkin ja oranssin sävyillä tai sitten on luvassa sinkkinen sumu, joka haittaa näkyvyyttä isosti. Lauantaiaamu valkeni tällä kertaa jälkimmäisen sääilmiön siivittämänä. Rinne oli tuttuun tyyliin hyvin jäinen, mutta myös tällä kertaa alan termein pinnassa oli poikkeuksellisen hyvä grippi. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka pohja on kova ja Leville ominaisesti rinne kuluu hyvin vähän laskijan alla, niin siinä oli myös pitoa todella paljon.

Muutamien nähtyjen treenilaskujen perusteella kilpailuiden ennakkosuosikkirosteri oli pitkälti toisinto menneiltä vuosilta: Mikaela Shiffrin (USA), Petra Vlhova (SVK), Wendy Holdener (SUI), Lena Duerr (GER) ja Anna Swenn Larsson (SWE). Suomalaisista kilpailuun starttasi viime vuonna Leviltä maailmancupin pisteet laskenut Riikka Honkanen, Erika Pykäläinen, Charlotte Henriksson ja Riia Pallari.

Ensimmäinen kierros mentiin saksalaiskomennossa Lena Duerrin laskettua pohjat ajalla 54.48 sekuntia. Duerrin perään toiseksi sijoittui Anna Swenn Larsson +0.45 sekuntia perässä, kolmanneksi laski Mikaela Shiffrin +0.55 sekuntia Duerrista ja neljänneksi Petra Vlhova +0.57 sekuntia jääneenä. Suomalais Nelikko jäi kolmenkymmenen nopeimman ulkopuolelle karsiutuen näin kilpailun toiselta kierrokselta. Mainitsemisen arvoista kuitenkin on Riia Pallarin kolmas koskaan laskettu maailmancupin startti ajalla 57.35 sekuntia. Tällä ajalla Riian sijoitus oli ensimmäisellä kierroksella 37. ja myös suomalaisista nopein, vain +0.37 sekuntia toisen kierroksen paikasta.

Toinen kierros

Kilpailun toisella kierroksella kokemus ja taito voittaa nousivat pääosaan, kun päättäväiset Shiffrin ja Vlhova näyttivät, kuinka nousu kärkeen tehdään, vaikka taistelu kymmenyksistä ja sadasosista olisi kuinka tiukkaa hyvänsä. Maaliintulojär- jestys oli toisen kierroksen osalta Shiffrin, Vlhova +0.18 sekuntia ja Swenn Larsson +0.26 sekuntia. Lena Duerr luotti ehkä hieman liikaa ensimmäisen kierroksen hyvään aikaansa ja varmisteli itsensä toisen kierroksen sijalle 14. +1.30 sekuntia Shiffrinistä jääneenä. Kun ajat laskettiin yhteen, voittajakolmikko lauantain osalta oli Mikaela Shiffrin (1:51.25), Anna Swenn Larsson (1:51.41) ja Petra Vlhova (1:51.41). Lena Duerrin aika 1:52.00 riitti kilpailun neljänteen sijaan.

Sunnuntai

Levi Black ei ole missään tapauksessa maailmancup-sirkuksen vaikein kisarinne, mutta rinteellä on silti omat erityispiirteensä. Iso rytminvaihdos loppujyrkän päällä tuottaa jokaiselle laskijalle oman pienen jännityksen punttiin. Tämän lisäksi kaikki se, mitä oli edellisenä päivänä, ei tarkoita sitä, että sama jatkuisi myös toisena kilpailupäivänä. Sunnuntaiaamu valkeni postikorttimaisessa auringonpaisteessa. Edellisen päivän lanaaminen sekä pieni pakkasen kiristyminen poisti lähes kaiken gripin kisarinteen pinnasta ja muutti baanan huomattavasti liukkaammaksi sekä kovemmaksi.

Suomalaislaskijoiden osalta nälkä toisen kierroksen paikoista kostautui osittain yliyrittämiseen ja muutamiin virheisiin, joiden lopputuloksena oli neljä ulosajoa. Muutoin ensimmäisen kierroksen jälkeen kärjen järjestys oli tuttua luettavaa. Mikaela Shiffrin, Lena Duerr +0,07 sekuntia, Petra Vlhova +0.10 sekuntia ja Wendy Holdener +0.21 sekuntia Shiffrinistä.

Sunnuntain toinen kierros

Toisen kierroksen startissa oli jo lähes varmaa, että jonkinlaista historiaa seuraavien hetkien aikana tapahtuu. Tilanne voittojen määrässä Levillä oli tasan 5-5 Shiffrinin ja Vlhovan välillä, joten hyvin suurella todennäköisyydellä kierroksen jälkeen toisella heistä olisi yksi voittoporo enemmän. Ainut, joka todella olisi voinut tätä pakkaa mahdollisesti sekoittaa, oli Wendy Holdener, joka on jo vuosia seissyt Levin palkintokorokkeella, mutta ei koskaan sillä korkeimmalla. Lena Duerrin aika varmasti koittaa vielä Levillä, mutta lauantain toisen kierroksen varmistelu enteili, että Duerrin aika ei ehkä ole vielä tänä vuonna. Kun startissa oli enää neljä nopeinta naista jäljellä, ponkaisi Holdener viikseltä ja laskusta näki ensimmäisestä käännöksestä alkaen, että nyt on vain ja ainoastaan voitto mielessä. Holdener laski maaliin yhteisajalla 1:52.49 ja voitti kärkipaikkaa pitävää Ruotsin Sara Hectorian -1.14 sekuntia. Holdenerin vahva nousu piti sekä Petra Vhlovaa että Lena Duerria vas- taan, mutta viikonlopun ehdoton kuningatar Mikaela Shiffrin näytti lopulta suvereniteettinsä laskien myös toisen kierroksen pohja-ajan ja vieden koko viikonlopun nimiinsä voittoajalla 1:52.21. Sunnuntain neljä nopeinta olivat Mikaela Shiffrin, Wendy Holdener (1:52.49), Petra Vlhova (1:52.89) ja Lena Duerr (1:53.18).

Lauantain ehkä näyttävimmästä ulosajosta vastasi Itävallan Magdalena Egger syöksyttyään päin tvkameran suojapatjaa. Laskija välttyi loukkaantumiselta, mutta kameramiehellä saattoi tulla lusikallinen housuun.

”En todellakaan odottanut tätä, en edes ensimmäisen kierroksen jälkeen. Luulen, että kaikki kilpailijat ovat tällä hetkellä niin vahvoja, että tarvitaan itse asiassa vähän onneakin”, Mikaela Shiffrin kommentoi vaatimattomasti viikonlopun tuplavoittoaan.