Naturli-2021-08

Page 1

pris 48,50 kr

en holdning til livet

tema Immunforsvaret

Kickstart kroppens forsvarsværn

Forkort din sygemelding

3 dages kur gør forskellen

Sådan bekæmper du hoste, snot og forkølelse

Mathilde Falch

Kriger i forklædning Musikeren kæmpede mod døden – nu hjælper hun andre med ondt i livet

+

Pausens styrke Stop op og find ny energi

Stort juletillæg Nej tak til tab af knoglemasse

Nr. 08 2021 / guide til dit naturlige kosmetikvalg / Dit forbrug afslører dig / smoothies og shots Optimér vitaminpillen / Hurtig madlavning i fad / Naturmedicin og immunsystem www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


ÉN TABLET OM DAGEN

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE Hår Negle Hud

Stofskifte Immunsystem Pharmanord Energi

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 35 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normale negle. Zink bidrager til vedligeholdelse af et normal hud. Selen bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Zink, C-vitamin og selen bidrager til normal funktion af immunsystemet. C- og B6-vitamin kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed.

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_Naturli_208x275_0321

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede Seleno-Precise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


/ indhold

tema

12

Følelser og faste Pauser skaber balance i krop og sjæl

Mad i fad

Immunforsvaret

46

Vitaminpiller er ikke ens Tilskud med kvalitet

48

16

Lettere forløb med Covid-19

Knoglernes ven

Husk dit tilskud af D-vitamin

Derfor kan rødkløver stoppe osteoporose

20

Gør-det-selv sundhed Kroppen opdaterer sit immunsystem

48

24

Når virus rammer … Sådan kommer familien ovenpå igen

28

Infektion ingen adgang

08

Sæt dig selv i centrum Mentalt overskud blokerer for sygdom

Kroppene egne kamptropper

54

Identitet og indkøbsseddel Det, du ønsker, definerer din

35

rolle i livet

Naturli jule-tillæg Gaveideer med en god følelse

58

ORT ST

TILLÆG

Naturlige plejeprodukter ME D

A

LT ÆKRE TIL JU LE TL N DE

Mathilde har mod på livet Personlige udfordringer var med til at gøre Mathilde Falch til en person, der engagerer sig i andre mennesker

Sådan kommer du i gang

62

Mad i fad Hurtigt, nemt og sundt

66

Vitaminboost i flydende form Stærke sager i grøntsags-juiceren

68

Brevkasse Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseredaktører

3


Leder /

abonnement

Vi er på vej ind i en årstid, som ofte indeholder stor travlhed, samtidig med at vores energi­ depoter er i bund. Det lyder ikke fornuftigt, vel? Måske skulle du også have en plan for, hvornår du stopper op, tager en dyb ind­ ånding og samler nye kræfter.

God jul og godt nytår.

4

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 248,- inkl. porto.

“Nu skal du nemlig trække vejret dybt og lade tankerne flyve. Du bliver overrasket over, hvor meget energi, det kan give”

Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Mediegruppen, AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle, tlf. 7089 0022 Redaktør Carsten Gottlieb, carsten@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Birgitte Aagaard, coach Maria Pinderup Langbak, læge Trine Vesteraa, ernæringsterapeut Catrine Marcussen, akupunktør Anette Straadt, sundhedsplejerske Signe Rømer,helsekostekspert

Carsten Gottlieb

Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje.

Redaktør

Art Director: Camilla Riber Oplag: Grundoplag: 30.000 stk. Distribution: Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto: Lars H. Laursen

N VA

EM ÆRK

E

T

Du er måske allerede i gang med at drømme om den perfekte julegave – en ny taske, et fuglebad i haven, en topmoderne juicemaskine … Eller drømmer du, som undersøgelser ofte viser, om lidt mere fritid? Lidt mere tid for dig selv? En pause fra dagligdagens hamsterhjul er en af de ting, der ligger højest på vores ønskeseddel. Men faktisk er det en gave, vi kan give os selv hver dag. Min påstand er, at det blot handler om at planlægge. Personligt er jeg den, der står tidligst op derhjemme. Det giver en halv eller en hel time, hvor jeg kan læse i en bog, løbe en tur – eller bare lave en kop kaffe og forberede mig i ro og mag på den forestående dag. Er du mindre morgenfrisk, kan dine pauser ligge andre steder på døgnet. Måske bare 5-10 minutter ad gangen – i bilen, i bussen, på jobbet, efter aftensmaden. Det vigtige er at være bevidst om, at du holder en pause. At erklære for dig selv, at i de kommende minutter er du ikke lige til rådighed for omverdenen. Nu skal du nemlig trække vejret dybt og lade tankerne flyve. Du bliver overrasket over, hvor meget energi, det kan give. Med lidt øvelse bliver du sikkert så god, at du kan prøve kræfter med vejledningen længere fremme i dette blad; gøre den mentale pause til en lille meditation og supplere det med en bevidst spisepause – en fasteperiode. Efter blot 10 timers faste kan der måles en forskel i kroppen. Også selvom perioden ligger fra klokken 18 til klokken 8, hvor du alligevel ikke trænger til næring. Læs selv, hvordan du griber det an, og hvordan det egentlig er, kroppen tager imod din inaktive aktion. Og hav en god fornøjelse med resten af bladet, hvor du denne gang især kan blive klogere på dine muligheder for at arbejde målrettet med dit immunforsvar.

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

S

Hvornår holder du pause?

9644 4502

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

Min historie Birthe kender kun alt for godt følelsen af at vågne og føle, at hun havde sovet dårligt. Det var Birthes hverdag i mere end 5 år. – Hver morgen når jeg vågnede, følte jeg mig træt og uoplagt og kunne næsten ikke overskue hverdagen. Efter jeg er begyndt på Melissa Dream, vågner jeg glad og frisk.

B

new nordic AKTUELT NU: Bestil Melissa Dream™ i dag og å leveret direkte til døren

irthe bor i en lille forstadsby nær Vejle. Sammen med sin mand driver hun en mindre tømrevirksomhed, hvor hun står for at lave regnskab.

træt hver eneste dag. Jeg begyndte, at trøstespise, fordi jeg syntes det gav mig mere energi. Det betød blot at jeg voksede ud af alt mit tøj, og blev endnu mere ked af det.

Klik på newnordic.dk, matas.dk, helsam.dk eller andre online helsebutikker.

Var i dårligt humør –Vi har haft et godt liv med mange glæder. Desværre blev alt dette overskygget af, at jeg for snart 5 år siden begyndte at sove uroligt og vågne midt om natten. Det påvirkede mig meget. Jeg var ofte i dårligt humør, og jeg var

Fik anbefalet helsetabletten Melissa Dream –En dag stod jeg og talte med min nabo om det. Hun anbefalede mig at prøve Melissa Dream™ tabletten, som hun havde hørt meget godt om. –Jeg spurgte efter dem i Matas, hvor de fortalte mig, at Melissa Dream hjælper med at bevare en rolig nattesøvn ; samtidig virker de afslappende, men ikke sløvende og støtter nervefunktionerne. Jeg købte en pakke og gik hjem fuld af forventning.

Ring tlf.: 46 33 76 00

SAMMENHÆNG MELLEM SØVN OG VÆGT Mennesker, der sover for lidt, har tilbøjelighed til at være mindre opmærksomme, være irritable, og have ringere helbredstilstand med tendens til overvægt. Langtidsstudier viser, at de af os, der sover for dårligt, ofte tager på i vægt med øget risiko for at udvikle fedme. Hvis du forsøger at gå ned i vægt, er det derfor en naturlig konklusion, at sørge for at få en god og rolig nattesøvn.

Fås også hos Matas, Helsam og andre helsekostbutikker samt apoteket.

Nu sover jeg roligt hver nat –Det er en fantastisk følelse at gå i seng om aftenen og vide, at jeg kan sove roligt hele natten. Det giver mig ro ! Jeg er glad igen og jeg føler, jeg har fået mit liv tilbage. Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store

Modelfoto

Nu sover jeg som en drøm


/ oase

Den grønne perle – rent tilskud Naturen finder på nogle gode løsninger, og Chlorella-algen er nok en af de bedste. Den har eksisteret i milliarder af år, siden det første liv opstod på Jorden. Mens de fleste dyr og planter – i henhold til Darwin – har ændret sig undervejs, fandt Chlorella åbenbart en nærmest perfekt opskrift helt fra begyndelsen. Den lille alge blev først opdaget i nyere tid, hvor vi havde opfundet mikroskopet. Derefter begyndte vi at opdage, hvor mange gode egenskaber og næringsstoffer, den indeholder. Det er blevet til Den Grønne Perle, som er et af de reneste kosttilskud på markedet. Ingen fyldstoffer eller tablethjælpemidler – kun sammenpressede, tørrede alger fyldt med vigtige næringsstoffer. Den Grønne Perle er især rig på B12-vitamin, som bidrager til et godt immunforsvar, og den har et meget højt proteinindhold. Algens aktive stoffer, især en stor andel antioxidanter, fungerer som støtte for immunsystemet i tarmene og hjælper med at udskille skadelige stoffer som tungmetaller. Chlorella tabletter og pulver er en flot grøn farve som skyldes det høje indehold af naturligt klorofyl. Klorofyl kaldes også ”planternes blod” og har en række sundhedsmæssige fordele. Mange bruger kosttilskuddet for at booste en naturlig detox. Chlorella Den Grønne Perle® distribueres af A.Vogel. Produktet er brugt af mange alternative behandlere og sælges i Matas, helsekostbutikker, på diverse webshops samt på udvalgte apoteker.

Læskende økologi Naturfrisk saft er fremstillet af de naturligste og fineste økologiske råvarer. Prøv f.eks. Rose & citron saft, der har en frisk og let syrlig smag. En saft der er helt igennem naturlig og økologisk. Prøv varianten Ingefær & citron saft, der er varm, sød og forfriskende på samme tid, eller smag på sommerminderne i Æble & mynte saft. Fås i tre forskellige varianter: • Rose & citron saft • Ingefær & citron saft • Æble & mynte saft Safter fra Naturfrisk kan købes gennem helsekostbutikker og supermarkeder.

Ekstra modstandskraft Synes du også, vinteren tegner til at blive lang og hård? Gråvejr, stigende corona – og alle mulige andre virussygdomme. Måske er det denne vinter, du skal afprøve, hvad de milde homøopatiske midler kan gøre for dig og din modstandskraft imod forkølelser og det, der er værre. Et alsidigt middel er Infeksin fra danske Holistica Medica, der ofte benyttes som ­lindring ved akutte infektioner, øjen­ betændelser, ondt i halsen og lignende. Find Infeksin i din helsekost eller på www.helsam.dk

Sundhed.dk – ikke Sundhedsstyrelsen Sundhed.dk (som er drevet af Danske Regioner, Sundheds- og Ældreministeriet og KL) anbefaler at være opmærksom på at få nok K-vitamin, hvis man tager forskellige former for blodfortyndende medicin, som kan hæmme kroppens evne til at optage vitaminet. Ikke Sundhedsstyrelsen, som det ved en fejl var angivet i Naturli 6. Sundhedsstyrelsen har ikke udsendt anbefaling vedrørende tilskud af K-vitamin til voksne.

6


/ oase

Den væsentlige rødkløver-forskel Rødkløver indeholder plantestoffer – isoflavoner, som kan balancere hormonerne. Nedgangen i østrogenproduktionen kan for nogle kvinder være årsag til, at man oplever gener i overgangsalderen. En meta-analyse foretaget på Aarhus Universitet viser, at for at tilskud med isoflavoner kan have en gavnlig effekt på fx knogledannelsen, er det nødvendigt, at glukosen allerede er spaltet fra, når isoflavonerne indtages. Det kan bl.a. ­opnås ved at fermentere rødkløveren med mælkesyrebakterier. Den eneste producent af fermenteret rødkløver i Europa hedder Herrens Mark og ligger ved Nørre Aaby på Vestfyn – og tilmed er rødkløveren ­økologisk. Fermenterede urteekstrakter fra Herrens Mark findes i Helsam, Helsemin, Matas eller din lokale helsekostbutik. Læs mere om produkterne på www.herrens-mark.dk

Loppefrøskaller med god smag Der er mange gode grunde til at bruge SylliFlor – f.eks. som drys på morgenmaden. Sylliflor er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller tilsat æblefibre og kanel. • Produktet indeholder 64% kostfibre og er glutenfrit. • Det sikre valg – daglige vaner skal nemlig være rare. • SylliFlor er knasende sprøde loppefrøskaller, som ikke klistrer i munden. • SylliFlor fås i 5 forskellige smage, som både kan spises, drikkes, drysses og bages med. SylliFlor Æble og kanel er til dig, der gerne vil have et ekstra tilskud kostfibre hver dag på en nem og behagelig måde, og som går efter et produkt med god smag. Find Sylliflor i din helsekost, i netbutikker og apoteker

70 mineraler i Livskilde Livskilde Komplet indeholder algen Lithothaminum calcareum samt over 70 mineraler i meget letoptagelig form (planteudvundne mineraler). Opskriften er udviklet af Nobelpris-nominerede Dr. Joel D. Wallach, som forskede i 12 år, hvor han obducerede 17.000 dyr fra 454 arter i Zoologiske haver i USA. Han obducerede også 3.000 mennesker. Hans konklusion var at “Hvert dyr og menneske, der dør af naturlige årsager, dør af næringsmangel”. På denne baggrund udviklede han Livskilde Komplet. Spørg efter Livskilde Komplet hos din helsekostforhandler.

7


liv / Af/ Clara Edgar Foto/ Lars H. Laursen

Mathilde Falch

Kriger i forklædning Musiker Mathilde Falch er en fighter. Hun har selv taget kampen op mod døden flere gange, og i dag kæmper hun for dem, der mangler et talerør. Særligt mennesker med psykiske problemer og børn. Og hun gør det med liv og sjæl, selvom det har en personlig omkostning.

Når man hører betegnelsen “psykisk sårbar”, er det let at forfalde til en forestilling. Forestillingen om et menneske, hvis nerver sidder på spring under papirtynd hud, og som man skal gå på listetæer omkring for ikke at give mentale blå mærker. Men så møder man Mathilde Falch og illusionen brister. For musikeren hører til blandt dem, der kan stemples som sårbare, men der er ikke meget skrøbeligt over hende. Faktisk emmer hun af en enorm viljekraft og styrke, der viser sig efter ganske kort tid i hendes selskab. Jeg møder hende i hendes hjem i Birkerød en mandag ved middagstid. Hun åbner døren i strømpesokker, men lader mig beholde skoene på – der er lidt rodet efter en weekend fyldt med børn i huset, forklarer hun, mens hun samler lidt legetøj op og lægger til side. Noget, jeg senere hen tænker, hun gjorde mere for min end hendes egen skyld. Vi tager plads ved spisebordet i køkkenalrummet, som selvfølgelig også har plads til et klaver, hvorfra Mathilde kan sidde at kigge op på billeder af familien, der hænger indrammet på væggen. Ikke et af dem er i vatter. Flere motiver er af Leo, Mathildes søn, og det er egentlig også ham, vi starter med at tale om. Leo kæmpede nemlig rigtig meget med re-

8

fluks som spæd og græd næsten uafbrudt. En situation, som forståeligt nok kan presse de fleste ud over kanten af desperation. Men ikke Mathilde. I stedet for at synke ned i mørket, satte hun sig nemlig for at finde hjælp til sin søn – hjælp, det etablerede sundhedsvæsen ikke gav. Hun husker blandt andet, at en læge sagde til hende, at det var svært at være nybagt mor, og hun måtte bare affinde sig med, at der ikke var så meget tid til at drikke caffe latte, mens man var på barsel. På det her tidspunkt havde Mathilde næsten ikke forladt huset i et halvt år, og søvn var en utopisk drøm, fordi Leo græd så meget. Mens hun fortæller det, sender hun øjne til loftet og griner let over absurditeten. – Jeg oplevede det som et svigt, for jeg troede, at vi havde et sikkerhedsnet, der kunne hjælpe, når mit barn var sygt, men jeg mødte altså en del arrogance, og fik egentlig bare at vide, at det nok blev bedre, når han blev ældre. Men det kunne jeg ikke vente på, så vi begyndte selv at opsøge behandlere, og det genstartede også min egen interesse for det alternative, ­siger Mathilde.

Om Mathilde Falch Mathilde er 31 år gammel, mor til Leo og gift med komikeren Jesper Juhl. Hun debuterede som musiker i 2009 med singlen “Måske om 5 år” og har i år udgivet albummet “Solen Brænder”. Mathilde udviklede som teenager en spiseforstyrrelse, der fik hende sendt på psykiatrisk afdeling som 17-årig. I dag er hun udover musiker ­ambassadør for SIND, og hun vejleder venner og familier i børnesundhed.


/ liv

9


liv / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Hvad er refluks? Refluks er en sygdom, hvor syreholdigt indhold fra maven ryger tilbage i spiserøret. Syren giver brændende ­fornemmelser og store smerter og kan give syreskader. Hos børn er symptomer typisk gråd, spisebesvær og søvnproblemer. Der findes medicinsk ­behandling, som gives i svære tilfælde, men som også har en del bivirkninger.

Lever for at hjælpe Mathildes kendskab til alternativ behandling har egentlig været der altid. Som barn besøgte hun selv alternative behandlere, og hendes søster uddannede sig som 20-årig til zoneterapeut, så bevidstheden ligger i familien. Men efter Mathildes spiseforstyrrelse, som hun udviklede i de sene teenageår, forsøgte hun at lægge alle tanker om kost lidt til side, og bevidstheden forsvandt om i baghovedet.

10

I lyset af hendes søns refluks blussede interessen altså op igen. Og i takt med at Leo langsomt fik det en smule bedre, begyndte Mathilde selv at uddanne sig til zoneterapeut og børnesundhedsvejleder, så hun kunne give andre familier den hjælp, hun selv havde stået og manglet. – Det udsprang jo af, at jeg havde et behov for at føle, at jeg gjorde noget for at hjælpe Leo. Men jeg syntes også det var helt vildt spændende, og jeg har altid været nørdet anlagt, så når jeg dykker ned i noget, så gør jeg det fuldt ud. Og så kunne jeg jo også se, at jeg på den måde kunne hjælpe andre, og det er noget fælles for mange af de ting, jeg går op i. Det handler om at hjælpe mennesker, siger Mathilde. Vi er ikke langt inde i vores samtale, før Mathilde har fortalt hudløst ærligt om den svære tid, det var for både hende og hendes mand, efter Leo kom til verden, og i samme åndedrag har sagt, hvordan hun midt i alt det havde overskuddet til at tænke på at hjælpe andre, som var det det mest naturlige i hele verden. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at den kvinde, der sidder overfor mig, som på papiret kan stemples sart eller svagelig, fordi hun har kæmpet med en spiseforstyrrelse, misbrug og har diagnosticeret ADHD, er et af de stærkeste mennesker, jeg har mødt. Noget, der kun bliver mere og mere tydeligt, som minutterne skrider frem.

Sendte døden væk Ud over at Mathilde i dag bruger sin viden og sine evner til at hjælpe familier, der står, hvor hun har stået, og forkæle sit band og venner med zoneterapi, arbejder hun også som ambassadør for Landsforeningen Sind. Meget af det arbejde går ud på at fortælle hendes historie med sygdom og misbrug igen og igen. Og hun gør det gang på gang for andres skyld, selvom det har en omkostning. For hun ved godt, at det billede, hun er med til at skabe af sig selv, når hun fortæller om indlæggelse, stoffer og et voldsomt indtag af alkohol, er med til at fastholde en illusion, der ikke fremmer hendes karriere. Tværtimod. Men det er vigtigt. – Noget af det, der er rigtig vigtigt for mig, er, at skubbe til den her opfattelse, folk har af mennesker, som er psykisk sårbare eller har en psykisk lidelse. For jeg kan jo mærke, at mange tror, at jeg er sådan en forsigtig lidt ømskindet person, fordi de har


/ liv

læst om, hvad jeg har været igennem. Men det er jeg ikke, og det er heller ikke min opfattelse, at andre “sårbare” mennesker er det. Slet ikke, siger hun. Derfor synes hun også, det er rigtig sjovt, når der kommer publikum til hendes koncerter, der ikke kender så meget til hendes musik, og som bliver konfronteret med den vilde kvinde, de ser på scenen, som slet ikke harmonerer med den ide, de har i hovedet. Ideen om den følsomme, afdæmpede, sarte kvinde. Det er korrekt, at Mathildes historie rummer store negative udsving med spiseforstyrrelse og efterfølgende misbrugsproblemer. Men dykker man lidt ned i hendes historier, gemmer der sig i lige så høj grad fortællingen om en kriger, der har taget kampen op med sine dæmoner og vundet overlegent. Mathildes sygdomsforløb med anoreksi sluttede nemlig, efter hun havde været indlagt på psykiatrisk afdeling under konstant opsyn, fordi hun var selvmordstruet. Og grunden til, at det sluttede der, var ganske simpelt, fordi Mathilde besluttede, at hun ville leve. Da det stod klart for hende, udskrev hun sig selv, flyttede i egen lejlighed alene og har ikke haft problemer med at spise siden. Det samme gør sig gældende for hendes alkoholmisbrug. Her kæmpede hun dog i længere tid med tanker om at lægge sprutten på hylden uden at lykkes med det. Men efter en snak med hendes mand, som sagde til hende, at de ville få et lorteliv, hvis hun fortsatte med at drikke, lagde hun alkoholen til side fra den ene dag til den anden. – Jeg ved, at når jeg tager et valg, så er det sådan, det bliver. Og jeg har besluttet, at jeg vil leve, så derfor kan de destruktive tanker ikke få lov til at styre, for jeg ved, at de vil slå mig ihjel. Hvis jeg mærker dem mase sig på, så er jeg opmærksom og tager hånd om dem med det samme, siger Mathilde. For det sker selvfølgelig, at de kan pippe frem i periferien, men det ser hun ikke som om, hun stadig er

“jeg har besluttet, at jeg vil leve, så derfor kan de destruktive tanker ikke få lov til at styre, for jeg ved, at de vil slå mig ihjel.” psykisk sårbar – faktisk har hun ikke set sig selv som sådan, siden hun var 18 år gammel – for hun lader dem aldrig komme tæt nok på til, at de reelt bliver en del af hendes tankespind. Hun stopper dem længe inden og sætter noget konstruktivt i stedet for. “Tomme tønder buldrer mest” Det konstruktive kan så være musikken, som også er stedet, hvor hun får afløb for sine følelser, eller det kan være at nørde ned i et emne, der interesserer hende, som det er tilfældet med børneområdet. Mathilde fortæller om sine beslutninger og sine strategier med en vild ro og klarhed i stemmen. Hun ryster ikke på hænderne, mens hun taler. Og så kan jeg ikke lade vær med at undre mig. For når der ikke skulle andet til for at stoppe hendes ræs mod døden, end at hun sagde til sig selv, at hun ville leve, hvordan kan det så være, hun bevægede sig på kanten af livet i årevis? Det er ikke et simpelt spørgsmål at svare på, men jeg spekulerer over, hvorvidt hendes ADHD spillede en rolle. Mathilde blev diagnosticeret for fire år siden, og det var egentlig ikke noget, der kom bag på hverken hende selv eller familien. For hun har helt fra barnsben haft svært ved at sidde stille – noget, man stadig kan ane på hende den dag i dag, hvor hun ofte rykker rundt på stolen. Men selvom det ikke kom som et chok, har hun altså i mange år gået udiagnosticeret med lidelsen, og når hun tænker over det nu, tror hun egentlig, at det godt kan have spillet en rolle i forhold til, hvorfor hun fik det så dårligt som teenager. – Jeg har ikke rigtig overvejet, om der er en sammenhæng, men jeg kan jo huske, at jeg fik en del skæld ud som barn, fordi jeg havde svært ved at holde mig i ro, og jeg kan

Landsforeningen SIND Foreningen arbejder for at skabe forståelse og tolerance for mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende. SIND arbejder både politisk og med hjælp til familier og mennesker, som pludselig befinder sig i en svær situation. Foreningen blev etableret i 1960 under navnet Landsforeningen Sindslidendes Vel. Senere blev navnet forenklet til Landsforeningen SIND. I dag er navnet SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed.

huske, en lærer sagde det her til mig med “tomme tønder buldrer mest”, og det satte sig virkelig. I lyset af det er det jo lidt påfaldende, at jeg så udviklede en spiseforstyrrelse, som er en sygdom, hvor man ikke skal fylde noget, siger Mathilde. Hun tror selv, at hun ville have været mindre hård ved sig selv som ung, hvis hun var blevet favnet mere som barn, selvom det selvfølgelig kun er en del af forklaringen. I dag har hun i høj grad lært sig selv at kende på ny i lyset af diagnosen, og er glad for at have fået den. For nu kan hun spejle sig i mennesker, der har det ligesom hende selv, og hun føler sig i mindre grad forkert over de ting, som ADHD’en medfører, at hun har svært ved. – Det er meget det praktiske, som udfordrer mig. Sådan noget som at pakke en taske uden at glemme noget tager lang tid, og jeg kan virkelig ikke finde ud af at huske at lukke skabslåger, selvom jeg siger til mig selv gang på gang, at jeg skal gøre det. Og så er der nogle ting, jeg også bare kan mærke, jeg ikke går op i, som også kan hænge sammen med diagnosen. Det siger hende for eksempel ikke noget at sludre om tomme emner, og boligindretning betyder et absolut minimum for hende, fortæller hun. Derfor tænker jeg også for mig selv, at hendes lette oprydning inden jeg kom, ikke var noget, hun gjorde, fordi det betød noget for hende, ligesom de skæve billeder på væggen hænger i et helt andet lys. For det er ikke de lige linjer, men smilene i rammerne, Mathilde ser. Man kan kalde Mathilde Falch psykisk sårbar og stoppe der. Men så er der rigtig meget, man overser. For Mathilde er rockmusiker. Hun er kvinde. Hun er mor. Hun er et menneske, der har overvundet sygdomme og misbrug, som kunne have taget livet af hende, hvis hun ikke besluttede sig for at sige nej. Og så er hun typen, der selv i svære tider, og også når det koster hende, kæmper for andre.

11


tema / Foto/ Shutterstock

tema Immunforsvaret

Styrkende

PAUSER til immunforsvaret

At tage en pause. At holde et tomrum. At mærke sig selv. I virkeligheden er dette at gøre noget, som bidrager til at skabe et miljø for healing og genoprettelse af kroppens egen evne til at forsvare sig.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

Pauser er forunderlige – for de skaber plads til eftertænksomhed og forandring. Ikke blot i det psykiske felt men i lige så høj grad i den fysiske krop. Dette gælder i særdeleshed pauser fra de vanlige tankekarusseler og fra indtag af føde i alle vågne timer. En vanlig december måned er på mange måder kontrasten til pausen. For her spises, socialiseres og forbruges langt over evne og kapacitet. På mange planer er denne adfærd i modsætning til årstidens energi, som kalder på en indadvendthed og hvile. Præcis som det ses i naturen. Pauser er meget undervurderede, når det gælder evnen til opnå balance og sundhed i en yderst kompliceret organisme. En del af

forklaringen er muligvis, at mennesker er blevet bange for tomrummet. For her kommer man i stærk kontakt med sig selv, sine følelser og længsler, hvilket kan være overrumplende og opleves som kontroltab. I virkeligheden stiller man sig i pausen ”nøgen” og uden sine vante redskaber til at dulme nuet såsom skærmkiggeri og spisen. At dyrke pauser er ikke blot en fantastisk drivkraft for selvudvikling. Det er et skarpslebent værktøj i processen med at sikre et velfungerende militær alias immunforsvar i denne mørke og travle tid, hvor mikroorganismer af alle arter hærger. De to typer af pauser, som jeg vil fokusere på i denne artikel, er meditation og faste.

OMEGA-3 ER IKKE BARE OMEGA-3 *DHA hjælper med at opretholde hjernen og synets normale funktion. Positive sundhedsvirkninger opnås ved daglig indtagelse af 250 mg DHA.

12

OGSÅ GODT FOR HJERNE OG SYN*


/ tema

Meditation Kært barn har mange navne. På samme måde er meditation ikke én ting, men i stedet et væld af forskellige metoder udviklet til at bringe opmærksomheden indad. Mange oprindelige folkeslag har i århundreder anvendt meditation til at fremme klarheden i sindet, skabe en indre tilstand af dyb ro og derved øge evnen til at træffe beslutninger ud fra tillid og ikke frygt. I mange meditationsteknikker er åndedrættet kernen. Ved at arbejde med dybe, kontrollerede vejrtrækninger kan man oparbejde evnen til både at tænke og mærke sig selv på samme tid. Ligeledes sikres en langt bedre balance i nervesystemet, så kroppens

evne til regeneration aktiveres. I en verden hvor mange mennesker er 90% oppe i hovedet og konstant små-stressede, er dette ikke blot en gave men en nødvendighed. I en kold vintertid som nu, hvor gøremålene traditionen tro samtidig er mange, er meditation ekstra vigtigt, hvis du vil tage vare på din sundhed. I det følgende vil jeg beskrive ­meditations positive effekter på dit indre militær med fokus på stresshormonet kortisol, immunforsvarsmolekylet IgA og gevinsten ved et roligt åndedræt gennem næsen. Stresshormonet kortisol Kortisol er som et tveægget sværd. I kortere perioder vil høje niveauer af stresshormonet booste immunforsvaret. På langt sigt har det den modsatte effekt. Mekanismen er mangeartet og her nævnes blot nogle enkelte. Kortisol har en negativ indflydelse på visse typer af kroppens soldater, herunder lymfocytterne. Disse bidrager særligt i bekæmpelsen af virus. Samtidig sker i krop-

pen en øget dannelse af inflammatoriske signalmolekyler og en uhensigtsmæssig ændring af sammensætningen af mikroorganismer i fordøjelsen. Begge gør immunforsvaret mere sårbart. Ude i slimhinderne, som er forsvarets primære barriere mod omverdenen, fremkommer mindre hydreret slim og en lavere forekomst af immunforsvarsmolekylet IgA. IgA binder sygdomsfremkaldende mikroorganismer og hindrer dem i at trænge ind i kroppen og gøre dig syg. Langvarig stress kan virkelig få immunforsvaret i knæ, og desværre er stress nærmest en folkesygdom. Overordnet kan siges, at medita­ tion hjælper med at regulere stress-­

“I en kold vintertid som nu, hvor gøremålene traditionen tro samtidig er mange, er meditation ekstra vigtigt, hvis du vil tage vare på din sundhed.”

NATURENS EGEN OPSKRIFT TIL REN OMEGA-3 Nordfolk OMEGA 3 er en ny generation omega-3 fra plankton. Den består udelukkende af et lille dyreplankton fra Nord-Norge, kommer i sin naturlig form, er uraffineret og certificeret bæredygtigt af ’Friend of the Sea’. Læs mere på www.nordfolk.dk

Ikke fra fisk men plankton. Omega-3 fra først i fødekæden

Nordfolk er vurderet som fremragende

N O R D F O L K® 13


tema /

responset, og dermed den under­ rykkende kroniske effekt på immunforsvaret. Meditation sænker generelt kortisolniveauet. Uanset arten af meditation berettes om færre subjektive symptomer på stress. Objektivt kan findes målbare ændringer i blod og spytprøver efter blot kort tids daglig meditationspraksis. 20 minutters målbar meditation Mennesker, som har mediteret i længere tid, reagerer med mindre kortisoludskillelse, når de udsættes for hårde omstændigheder. De bliver altså bedre til at tolerere stress. Samtidig er deres døgnprofil bedre. Når kortisol sænkes, stiger IgA i slimhinderne. Faktisk er kroppen i stand til at regulere dette ret hurtigt, hvilket nedenstående forsøg vidner om. I et lille kontrolleret, randomiseret studie med 30 kvinder undersøgte forskere effekten af kortvarig meditation på IgA-niveauerne i spyt. Kvinderne blev delt i to grupper, og alle modtog teori omkring meditationsmetoden. Efterfølgende blev den ene gruppe kvinder sat til at udføre 20 minutters gruppe-mantrameditation. Før og efter seancen, samt 1 time efter, blev taget spytprøver på alle 30 kvinder. Kun kvinderne, som aktivt udførte meditationen havde en målbar stigning af IgA i spytprøven både ved meditationens afslutning og en time efter. Lad åndedrættet beskytte dig Åndedrættet er det sidste, jeg vil beskrive omkring meditation. Den beskyttende effekt af dybe, langsomme vejrtrækninger gennem næsen skyldes både fysiske fænomener i luftvejssystemet, men ligeledes den beroligende effekt på nervesystemet via vagusnerven. Sidstnævnte bidrager til at sænke kortisolniveauet. Når du trækker vejret gennem næsen kommer al luften forbi et fint filtersystem, som fanger flere af de små indtrængende mikroorganismer og andet skidt, så det ikke når ned i

14

“Forskning viser, at en vekslende cyklus med spisepauser og normalt fødeindtag fremmer aktivering af bloddannende stamceller i knogle­ marven og regenering af immun­ celler. ”

lungerne. Samtidig opvarmes luften, hvilket skaber bedre vilkår for slimhinderne. Sidst men ikke mindst blandes luften med nitrogen­ oxid fra bihulerne, som udvider de små luftveje og dermed sikrer, at vi bedre udnytter hele lungekapaciteten. At give sig selv et lille ”åndehul” i løbet af dagen er ­givet godt ud. Faste alias spisepauser Julen varer helt til påske – kun afbrudt af fasten. Sådan lyder julesangen. År efter år har jeg skrålet disse linjer uden at forstå betydningen af dem. Højst koblede jeg det til fastelavn, som handlede om alt andet end spisepauser i mit lille univers. En disciplin, som ellers har været dybt forankret i årets traditioner, er langsomt forsvundet ud af bevidstheden og lever kun videre i sangen. Ud fra et sundhedsperspektiv er det trist. For faste er et yderst effektivt værktøj til at styrke din sundhed og skabe et liv med mere overskud. Videnskaben har i flere år været optaget af emnet, og alligevel er mange af de bagvedliggende cellulære mekanismer ikke helt klarlagt endnu. Dog er det tydeligt, at effekten på immunforsvaret bunder i både en direkte og mere indirekte påvirkning af kropslige funktioner. Forskning viser, at en vekslende cyklus med spisepauser og normalt fødeindtag fremmer aktivering af blod-

dannende stamceller i knoglemarven og regenering af immunceller. Samtidig moduleres tarmfloraen, inflammation reduceres og i musemodeller ser det ud til, at fasteperioderne fremmer T-cellernes kamp imod kræftceller. Under fasten vil flere af de immunceller, som ikke er godt kørende og har ”defekter”, blive udskiftet. Kroppen vælger symbolsk set ikke at reparere dem, men i stedet at sende dem på kirkegården. Derfor vil de hvide blodlegemer alias dine små soldater typisk ­falde lidt i antal under selve fasteperioden. Når du starter med at spise igen, vil knoglemarvens stamceller øge produktionen af nye soldater til et endnu højere niveau end før. Faste ser endvidere ud til at gøre raske celler mere modstandsdygtige overfor oxidativt stress. Fordøjelse – søvn – faste De mere indirekte effekter er hovedsageligt via 3 faktorer. Først og fremmest en forbedret fordøjelse. Dette er interessant, da op mod 80% af kroppens immunforsvar findes her, og slimhinderne i systemet udøver en vigtig barrierefunktion. Dernæst optimeres søvnen. Stort set intet kan spolere immunforsvaret mere end for lidt og/eller dårlig søvn. Slutteligt bidrager fasten med et mere velreguleret blodsukker. Mange af disse effekter starter allerede efter 12 timers faste. Derfor handler spisepauser ikke nødvendigvis om ekstremt mange timer med store afsavn og udfordringer. Alene det at holde et spiseinterval på 10 timer i døgnet gør en forskel. Hvis du aldrig har dyrket disse pauser før, er det oplagt at starte med kun at spise mellem kl. 8 og 18. Når du er blevet fortrolig med dette, kan du øge fastetiden enkelte dage om ugen. For de bedste effekter kommer først ved lidt længere tid med lukket mund. Må du i denne mørke, hyggelige tid for alvor tage pauserne til dig. Du kommer aldrig til at fortryde det.


/ tema

Pharmanord Leder du efter et effektivt tilskud med D-vitamin?

FÅ SOLENS FORDELE – også i gråvejr

D-vitamin, som vi danner, når solen rammer vores hud, bidrager til at vedligeholde vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt, at vi opretholder et fornuftigt niveau af D-vitamin i kroppen, for eksempel ved at tage en kapsel med D-Pearls, når vi ikke får sol.

D-Pearls er små, bløde gelatinekapsler med 20, 38 eller 80 µg vitamin D3 i hver. Det gør dem lette at dosere efter årstid og sol-eksponering.

15

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_208x275_0921

• D-vitaminet i D-Pearls er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen. • Små synkevenlige kapsler, som også kan tygges.


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

tema Immunforsvaret

Immunforsvar i stærkeste opstilling Et stærkt immunforsvar er altid vigtigt – og er kun blevet vigtigere i lyset af den seneste pandemi, selvom selve håndteringen har handlet meget lidt om kroppens eget forsvar. Og det er en skam, for et væld af studier indikerer, at den rette næring kan styrke immunsystemet og sænke risikoen for sygdom og død.

De fleste kunne nok godt have været coronapandemien foruden. For den har vendt ufrivilligt op og ned på hverdagen og fyldt mange med frygt. Selvom vi i Danmark ser ud til at komme rigtig fint ud på den anden side af krisen sammenlignet med andre lande, så er der meget lidt godt at sige om sygdommen i sig selv. Skal man dog alligevel prøve at finde nålen i høstakken, lyset i mørket, det halvt fyldte glas, så har udbredelsen af coronavirus ledt til en masse spændende forskning, som både er relevant i forhold til den specifikke sygdomssituation og vores sundhed generelt. For mens politikere rundt om i verden har haft travlt med at tale om nedlukninger, isolation, mundbind og restriktioner, så har et hav af forskere kastet sig over mikroskoper og data for at undersøge, hvordan man ved hjælp af den rette næring kan styrke kroppen til at stå bedre imod sygdom. Det kan lyde banalt, fordi vi i dag godt er klar over, at kroppen har et immunforsvar, som står klar til at bekæmpe trusler og infektioner, der kommer ind i systemet. Men når

16

man ser på, hvor lidt det faktisk har fyldt i den danske mediedækning, er det nok alligevel en god ide at bruge noget spalteplads på at dykke ned i immunsystemet og i de positive forskningsresultater, som er kommet frem i skyggen af coronakrisen. Helt overordnet viser forskningen nemlig, at immunforsvaret – ligesom ethvert andet forsvar – kræver de rette forudsætninger, for at kunne udføre sit arbejde optimalt. For soldater er det våben, ammunition, hjelme og kampvogne. For immuncellerne er det de rette byggeklodser. Mere specifikt en tilstrækkelig mængde af vigtige vitaminer og næringsstoffer. Immunforsvar i højt gear Man kan prøve at forestille sig immunsystemet lidt som en bil. Alle grundelementer er på plads i bilen, når den bliver sendt ud fra fabrikken. Men hvis den skal blive ved med at fungere, kræver det, at vi løbende hjælper den ved at fylde benzin, sprinkler- og kølervæske på. Lidt det samme gør sig gældende for immunsystemet. Alle grundelementerne er på plads, men vi skal løbende hjælpe det, hvis det skal kunne brage derudad med 120 kilometer i timen. Det gør vi med kosten. Kosten er den måde, vi kan tilføre den næring, immunforsvaret har brug for. Og når vi taler om en immunstyrkende kost, gælder det især om at sikre løbende tilførsel af C- og D-vitamin, omega-3 fedtsyrer, jern, zink og selen. Desværre kan kosten ikke altid gøre det alene, og det kan derfor være en god ide at overveje tilskud af de helt

essentielle, immunstyrkende elementer. Her er det som altid vigtigt, at man går efter et kosttilskud med god optagelighed samt af en ordentlig og ensartet kvalitet. Gør man det, så viser forskningen, at man kan nedsætte risikoen for at blive syg, og at man øger sandsynligheden for at komme igennem et sygdomsforløb på en relativt mild måde. Det vil sige med lavere risiko for at ende på intensiv og dø. Det faktum har vist sig i forskellige forskningsresultater tidligere og er kun blevet slået yderligere fast med de analyser og undersøgelser, som er blevet lavet i det seneste halvandet år, der speci-


/ tema

D

fikt handler om næring, immunforsvar og corona. For selvom forskningen ikke er hundrede procent entydig, tegner der sig et tydeligt billede af, at man med en ret simpel indsats kan styrke immunforsvaret – og som resultat af det sænke dødeligheden. De undrede sig i Schweiz Coronavirus begyndte i starten af 2020 at sprede sig i verden. Lidt efter lidt blev flere og flere lande lagt ned under sygdommens tunge åg, og derfor er det heller ikke mærkeligt, at forskere mange steder begyndte at undersøge sammenfald mellem

næringsstoffer i blodet og hvem der var raske, syge, indlagte og døde. Fra Israel til Kina, Frankrig til Spanien satte videnskabsfolk sig til at undersøge sammenhænge og udgive deres resultater. Mange af de resultater er blevet sammenfattet af et schweizisk ekspertpanel, som i marts i år udgav en analyse af udvalgte resultater. Helt specifikt så eksperterne på resultater, der relaterede sig til de førnævnte vitaminer og næringsstoffer, corona og immunforsvaret. Og deres konklusion er klar: Tilstrækkelig dækning af de afgørende byggeklodser gavner kroppens modstandsdygtighed og nedsætter risikoen for svær sygdom og død. Når man overhovedet nedsatte et schweizisk panel til at undersøge litteraturen, hang det sammen med, at man så en højere forekomst af smitte i landet, sammenlignet med andre lande i Europa. Det kan skyldes en række faktorer som afstand, hygiejne og isolation, men det vakte

også en interesse for at se nærmere på, om schweizerne på nogle områder var i næringsunderskud, som kunne forklare forskellen. Og ser man på kostanbefalingerne i landet, og hvordan befolkningen spiser, er der da også langt fra idealet til virkeligheden. Men flere af de risikoparametre, som gør sig gældende i Alpelandet, kan direkte overføres til den danske befolkning – og er altså også problemer for vores sundhed og immunforsvar. Mangel på sol og selen Det gælder blandt andet for selen,

17


tema /

D-vitamin og omega-3 fedtsyrer. Den primære kilde til D-vitamin er solen, og her er vi altså ikke bedre stillet, end de er i Schweiz. Store dele af året skinner solen ikke stærkt nok til, at produktionen af vitaminet bliver sat i gang i huden. Derfor er vi i stor risiko for at komme i underskud fra oktober til april. Man kan få D-vitamin fra blandt andet fisk, men analyser fra DTU ­Fødevareinstituttet viser, at rigtig mange danskere kommer i D-vitaminmangel, hvis kosten alene udgør vitaminkilden. Med andre ord skal der et tilskud til i vinterhalvåret, som de danske sundhedsmyndigheder faktisk også er begyndt at anbefale til alle.

“Alvorlig mangel på selen og zink viste sig at være en mere alvorlig risikofaktor end diabetes, kræft, svær overvægt og hjertesygdom ved Covid-19”

Mindre alvorligt forløb med Covid-19 For optimal virkning bør man gå efter et tilskud som D-Pearls, der i flere studier har vist sin evne til at øge kroppens indhold af D-vitamin. Det er vigtigt, fordi vitaminet er fedtopløseligt, og sammensætningen derfor er med til at sikre en god optagelighed. At D-vitamin spiller en væsentlig rolle for immunforsvaret, er efterhånden bredt anerkendt, og flere studier har stadfæstet denne sammenhæng i forhold til coronavirus. Her finder forskere nemlig, at risikoen for at ende på intensivafdeling eller dø af virussen er større, hvis man lider af D-vitaminmangel, sammenlignet med smittede, der har en tilstrækkelig høj mængde af vitaminet i blodet til at ­understøtte immun­ forsvarets behov. Vigtigt tilskud af selen Et andet nedslagspunkt gælder selen. For selen er et spormineral, der findes i jorden, hvorfra det beriger afgrøder. Men fordi der er stor forskel på selenindholdet i

18

Selen

jorden rundt om i verden, er der også stor forskel på, hvor meget selen vi får gennem kosten. Og her er danskere og schweizere altså begge udsat, fordi vi ikke er begunstiget med en selenrig jord. Derfor kan det også være en rigtig god ide at tage et selentilskud, hvis man vil sikre et immunforsvar i højeste beredskab. Selen virker nemlig i kroppen blandt andet ved at understøtte immunforsvaret og have antioxidantiske egenskaber. Undersøgelser fra Kina, hvor selenindholdet i jorden varierer meget fra region til region, viser, at flere dør af corona i de selenfattige områder. Vil du tage et tilskud, kan du med fordel gå efter Bio-Selen+Zink, som indeholder en patenteret organisk selengær, der sikrer høj optagelighed. Samtidig får man i tilskuddet blandt andet zink og C-vitamin, som også er vigtige for et stærkt immunforsvar. Større risiko end diabetes, kræft og hjertesygdom Et nyligt studie fra universitetet i Gent, Belgien, fokuserede på mikronutrienterne selen og zink hos 138 patienter, som var indlagt med Covid-19 i 2020, og resultaterne var slående. 70% af de patienter, som døde af sygdommen, havde alvorlig mangel på selen og zink i kroppen. De patienter, som havde tilstrækkeligt eller lidt under

C

D

zink

grænseværdierne af selen og zink, havde bedre chance for at overleve og komme sig hurtigt over virusinfektionen. Forskerne kom til den overraskende konklusion, at alvorlig mangel på de to mikronæringsstoffer viste sig at være en mere alvorlig risikofaktor end diabetes, kræft, svær overvægt og hjertesygdom, der alle er lidelser, som normalt forbindes med risiko for et alvorligt forløb med Covid-19. Især som kvinde Der skal meget til for at holde et sundt immunforsvar kørende. C- og D-vitamin, selen og zink er gode steder at starte. Men man skal også huske de gode omega-3 fedtsyrer, der indeholder EPA og DHA, som er med til sætte gang i immunforsvarets kamp mod infektion og fremmer helbredelse ved at bekæmpe inflammation. Vi får især omega-3 fra fed fisk. Men i lyset af, at en vestlig diæt typisk er sammensat på en måde, så de fleste af os får meget omega-6 gennem kosten, der får balancen mellem de to fedtsyrer til at tippe, kan det være en god ide med et tilskud af en god fiskeolie. Derudover kan det være en god ide – særligt hvis man er kvinde i den menstruerende alder – at tage et jerntilskud. Mange kvinder er nemlig i underskud, og det kommer ikke immunsystemet til gavn. Et stærkt immunforsvar, der er klar til at køre op i femte gear og bekæmpe sygdom, er et af vores vigtigste værn mod corona – men også mod meget andet. For der er hele tiden bakterier og vira, der truer, og selvom pandemien heldigvis ser ud til at være på tilbagetog, er det altså en god ide at give sit immunforsvar en hjælpende hånd.

omega 3


/ tema

Skal du tisse igen? Få nattesøvnen tilbage med Prostasan®

bioforce

Prostasan® (ekstrakt af savpalmefrugt), pakningsstørrelser 30/90 stk. Læs omhyggeligt indlægssedlen. Indikationer: Naturlægemiddel til lindring af vandladningsbesvær på grund af godartet, lettere forstørret blærehalskirtel, når en læge har udelukket anden årsag til sygdommen. Dosering: Voksne: 1 kapsel daglig. Virkningen kan først vurderes efter 3 måneder. Hvis der er opnået symptomlindring, kan behandlingen fortsættes. Prostasan® er ikke egnet til børn. Særlige advarsler og forsigtighedsregler inden brugen: Ved nedsat lever- eller nyrefunktion bør forsigtighed udvises. Kapslerne indeholder sorbitol. Hvis du ikke tåler visse sukkerarter, skal du tale med din læge. Hvis symptomer forværres eller fortsætter uændret efter behandling i 3 måneder kontakt lægen. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for savpalmefrugt eller øvrige indholdsstoffer. Forkortet produktinformation er baseret på produktresumé dateret 22. januar 2020 som kan rekvireres hos A.Vogel Danmark A/S på tlf. 8770 8770 www.produktresume.dk

19


tema / Foto/ Shutterstock

tema Immunforsvaret

Kickstart nydannelsen af immunforsvarsceller

på 3 dage

3 dage med let faste, men på basis af sunde grøntsager. Det er alt, der skal til, hvis du har brug for at styrke din krops eget forsvarsværn imod virus og sygdom.

Af Anette Harbech Olesen

Din krop fortæller dig som regel, hvis der er noget, den ikke kan lide eller tolerere af det, du spiser, eller måden du lever på. Når du spiser noget, som din krop ikke kan lide, så belaster det din tarm og fordøjelse og dermed resten af organismen, som svarer igen med diverse symptomer. Det kan for eksempel manifestere sig som hovedpine, uoplagthed, nedtrykthed, inflammation, ledsmerter, oppustet mave, irritabel tarm, udslæt eller andet. I den

Forfatter og sundhedsdebattør på madforlivet.com Aktuel med bogen ”Gaven til maven”

“Dine valg af mad, og kvaliteten af den, har således betydning for de reaktioner og sig­ naler, der rundsendes i kroppen – også for immunforsvarets styrke og effektivitet”

20

mere alvorlige ende, så kan der også ses reaktioner i form af autoimmune sygdomme som for eksempel gigt, diabetes eller stofskiftelidelser. Du taler med din krop via det, du vælger at spise hver dag. Alt, der produceres i din krop af signalstoffer, enzymer og nye celler, dannes ud fra den mad, du indtager. Dine valg af mad, og kvaliteten af den, har således betydning for de reaktioner og signaler, der rundsendes i kroppen – også for immunforsvarets styrke og effektivitet.


/ tema

Det betyder også, at du helt eller delvist kan hjælpe din krop til selvhjælp ved at byde den på alt det, som lige præcis din krop trives bedst med. Kroppen er både taknemmelig og hjælpsom, så selvom du muligvis har gennemlevet en periode med ekstrem stress eller været på ferie i 14 dage og spist junkfood, så tager kroppen med taknemmelighed imod en udstrakt hjælpende hånd, når du er tilbage i hverdagen. Faktisk kan kroppen hos de fleste af os genfinde balancen på ganske kort tid, hvis vi blot giver den det, den behøver. Det kunne for eksempel være tre dage med flydende mad. Dit immunforsvar er ikke statisk, men modulerbart Cirka 70% af dit immunforsvar bor i tarmen og er knyttet til den enorme slimhindeoverflade, som tarmvægge-

Kan alle praktisere let faste? Let faste kan i særlig grad være befordrende for mennesker, der lider af et belastet, forvirret eller overaktivt immunforsvar. Er du stresset, overanstrengt eller uoplagt, så kan det som regel også være en god ide med tre dages let faste. Ældre mennesker kan også have stor gavn af de tre dages regeneration, fordi mange ældre oplever, at immunforsvaret svækkes med alderen. Dog er det bedst, at mennesker med type I diabetes, kræft, spiseforstyrrelser eller andre alvorlige lidelser, kun indleder let faste efter samråd med en læge, der interesserer sig for ernæring. Ligeledes skal gravide og ammende selvfølgelig ikke faste.

ne udgør. Din tarmslimhinde fylder et betragteligt areal, hvis den bredes ud. Hos nogle en hel tennisbane. Hele den overflade gendanner du hver femte dag. Slimhinden i tarmsystemet næres primært af fedtsyrer, som dannes i tarmen ud fra vandopløselige fibre, fra blandt andet grønsager. Derfor giver det mening at spise masser af fiberrige og sunde grønsager og at tænke på, hvad du selv kan gøre for at optimere såvel slimhinde som biota og forsvar. Langs slimhinden bor tarmens familie af bakterier og mikrober, og det er inde imellem disse, at immunforsvarets hvide blodlegemer bor. Tarmbakterierne oplærer og uddanner immunforsvarscellerne og bestemmer, hvor og hvornår de skal i aktion. Derfor er kvaliteten, mængden og variationen af tarmens cirka to kilo mikrober og bakterier sær-

GÅ VINTEREN I MØDE MED ET STÆRKT IMMUNFORSVAR Vil du igennem den kolde årstid uden at løbe tør for energi og overskud, så er det en god idé at booste immunforsvaret. En af måderne til at opnå dette, er at indtage de rigtige vitaminer. Bidro Vita Immunflex er en koncentreret vegansk multivitamin med alle de vigtige vitaminer, spormineraler og urterne Rosenrod og Schisandra. Produktet er udviklet især til at styrke immunforsvaret, og beskytter kroppen under fysisk stress. Vitamin C bidrager til immunforsvarets normale funktion. Rosenrod og Schisandra er urter, som beskytter kroppen under fysisk stress. Schisandra bidrager til at genvinde fysisk og mentalt velvære. Rosenrod bidrager til øget styrke og kondition, samt til større udholdenhed ved sportspræstationer. 180 kapsler til 3 måneders forbrug. Pris 379,- kr. Bidro Vita Immunflex er et vegansk produkt og er godkendt af Dansk Vegetarisk Forening. Forhandles af Helsekostforretninger, danske webshops og på Bidro.dk For yderligere information, kontakt Bidro på Tlf. 70250807 eller mail: md@bidro.dk Vita Immunflex_180x115mm.indd 1

06/10/2021 11.06

21


tema /

deles vigtig for vores sundhed og modstandskraft. Og derfor spiller dine valg af mad hver eneste dag en afgørende rolle. Faktisk kan man sige, at måden dit immunforsvar reagerer på, afhænger af kvaliteten, mængden og variationen af din tarmbiota. Sammensætningen af din tarmbiota er igen afhængig af, hvad du spiser og drikker, og hvordan du i øvrigt lever. Undersøgelser peger på, at en sund og varieret tarmbiota er helt afgørende for et menneskes generelle sundhed.

Sådan gør du Har du lyst til at afprøve de tre dage med flydende, grøn mad, så start med at finde de opskrifter, som du vil anvende og få købt alle råvarerne ind, så du har dem i huset. Det er en god ide at prioritere økologiske råvarer, så du undgår uønsket kemi. Jeg kan eksempelvis foreslå:

Morgenmad Prøv en grøn smoothie som for ­ ksempel Tarm Booster smoothie e eller Tarmbakteriernes festmåltid (opskrifter på Madforlivet.com). Ved at blende grønsager og frugt gør du råvarernes vitaminer og mineraler lettere tilgængelige for kroppens ­celler. Du sikrer også tarmen masser af gavnlige fibre, og du tyvstarter så at sige dagens indtag af de optimale 600 g grønsager.

Frokost En lækker grønsagssuppe eller en nærende smoothie, blendet med hampeprotein eller mandler, vil være optimalt. En Bone broth ­suppe med gulerødder, porrer eller selleri i er også guf for tarmen og ­immunforsvarets celler. Du kan finde opskrifterne på Madforlivet.com.

Mellemmåltid Her kan du spise nogle bær, et par mandler og/eller oliven eller et par stykker hjemmebagte ­kernekiks. Du kan drikke urtete v ­ arm eller kold til.

Aftensmad Også her er det en god ide med en nærende suppe, fyldt med grønsager og blendet.

22

Sådan kickstarter du dannelsen af nye immunforsvarsceller Det fantastiske er, at du på kun tre dage kan kickstarte nydannelsen af immunforsvarsceller i tarmen og dermed forny en lang række af cellerne i din krop. Alt det kræver er, at du i tre dage kun indtager flydende, letfordøjelig og grøn mad. Nyere forskning underbygger effekten af, at tre dages let faste kan regenerere en stor del af dit immunforsvar og styrke vitalitet og balance. Resultaterne af denne forskning, der er foretaget ved University of Southern California, underbygger vores hidtidige viden og erfaringer om immunforsvarets fleksibilitet og modulerbarhed. Forskningen viser os, at let faste ikke alene aflaster kroppen, men også sætter dine stamceller i gang med at producere nye hvide blodlegemer. Det er de hvide blodlegemer, der udgør immunforsvaret, og det er de hvide blodlegemer, der bekæmper infektioner og sygdomme i kroppen. Under den lette faste udskiller kroppen affaldsstoffer og udtjente celler og danner nye, friske celler. Det er enkelt, let og velunderbygget. Så har du brug for eller bare lyst til at ændre nogle ting omkring din mad og dine vaner, føler du dig træt, stresset eller uoplagt og ønsker at styrke dit immunforsvar til vinterens komme, så kan jeg varmt anbefale dig at prøve en let faste over kun tre dage. Du vil sandsynligvis opleve, hvor stor og positiv en indvirkning tre dage på flydende mad kan have på dit system. Det kan forny dit immunforsvar, rense affaldsstoffer ud og vitalisere din krop. Muligvis kan det også inspirere dig til mere varige ændringer i dine madvalg og øvrige livsstil. Meget peger nemlig også på, at vores nutidige livsstil, blandt andet med et højt indtag af glutenholdig mad, kan irritere mange menneskers fordøjelse og øge graden af inflammation i tarmene. Mange grønsager nærer tarmbiotaen og virker antiinflammatorisk.


Konkurrence

Vind tilskud med stor urte-energi Mens solen leger gemmeleg under grålige himmelkulører kan du finde ny energi og et boost til dit immunforsvar i det unikke kombi-tilskud Vitamun.

2 bøtter Vitamun Værdi:

530,-

For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 11. januar 2022. Naturen rummer mange smukke og fascinerende hemmeligheder. Men det er IKKE nogen hemmelighed, at naturen rummer en stor mængde aktive næringsstoffer, som styrker menneskers immun­ system og giver ny energi til vores krop og sind. I denne konkurrence kan du vinde et produkt, der har en større mængde vitaminer, mineraler og sporstoffer end de fleste andre ­tilskud på markedet. En alsidig sammensætning Vitamun er et bredt, urtebaseret kosttilskud, som er udviklet af heilpraktiker Arvin Larsen fra Holistica-Medica. Tilskuddet er målrettet den voksne forbruger (fra 12 år). Bidrager til en normal funktion af immunforsvaret (indeholder ­folat, jern, kobber, A-vitamin, vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, ­D-vitamin, selen, zink) Bidrager til et normalt energistofskifte (biotin, calcium, jern, jod, kobber, magnesium, mangan, niacin, pantothensyre, thiamin, ribo­ flavin, vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin) Vitamun er vegansk og indeholder 13 vitaminer og 10 mineraler samt 10 nøje udvalgte urter.

Spørgsmål: Vitamun adskiller sig fra andre multivitamin­ produkter med sit indhold af udvalgte urter. Hvor mange urter er nøje udvalgt til tilskuddet?  2  10  1000 NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

De unikke urter Urterne er det, der gør Vitamun til et lidt anderledes kosttilskud. Urterne er udvalgt efter, hvad der i urternes historie gennem flere hundrede år har vist sig at være gavnligt for immunforsvaret. Rød solhat er nok den plante, der er bedst kendt i forbindelse med styrkelse af immunforsvaret – men Vitamun indeholder også hyben, hyld, ingefær, lapacho, grøn alge, grøn te-ekstrat, sibirisk ginseng, ­katteklo (Uncario Tormentosa) samt sarsaparilla. Der trækkes lod om 3 vindere blandt besvarelserne. Hver vinder ­modtager 2 bøtter Vitamun a 300 stk.

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

TELEFON:

ALDER: KØN:

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 11. januar 2022 Naturli • AI Innovation House • Innovations Allé 3 • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 08-2021”

23


tema / Foto/ Shutterstock

Når virus rammer … Få både børn og voksne hurtigere på benene igen, når familien bliver ramt af en af efterårets mange sygdomme.

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

tema Immunforsvaret

24

Åh nej, en forkølelse, influenza eller anden sygdom banker på døren. Og så lige nu, hvor højtiden nærmer sig og vi skal hygge os og fejre sammen. Juletiden er fyldt med skønne arrangementer, som bringer smil og glæde. Og så er der selvfølgelig selve juleaften. Børnene har glædet sig så meget, at det næsten ikke er til at holde ud at vente mere. Det værste, der kan ske nu, er at børn og/eller voksne bliver lagt ned af sygdom. Det er desværre ikke så ualmindeligt at blive ramt af virussygdom i december. Vi er ofte meget sammen med andre mennesker. Vi sover måske lidt for lidt. Vi spiser lidt mere sukker end vi plejer. Vi har lidt mere travlt for at nå alle arrangementer og for at blive færdige på arbejdet til at holde juleferie. Alt sammen faktorer, der påvir-

ker vores immunforsvar i den gale retning. Derfor kan vi nemt løbe ind i en forkølelse, influenza eller lignende. Ofte hører vi, at der ikke er noget, vi kan gøre, når virus rammer os. Antibiotika virker kun mod bakterier og vi har ikke medicin, der på samme måde kan slå virus ihjel. Vi er derfor ofre for smitten og sygdommen og må bare vente på, at det går over. Det er også rigtigt ud fra et medicinsk perspektiv. Men hvis vi tager nogle lidt andre briller på, så ser det heldigvis lidt anderledes ud. Kampen mod virus bliver kæmpet af vores eget immunforsvar. Jo stærkere vores immunforsvar er, jo mindre syge bliver vi, og jo hurtigere kommer vi igennem. Erfaring og studier viser, at vi kan gøre en stor del for at hjælpe og støtte immunforsvaret – også lige når virus rammer.


/ tema

Den vigtige basis Jo stærkere kroppen og immunforsvaret er som udgangspunkt, jo nemmere er det at styre igennem sygdom. Desto nemmere er det også at booste immunforsvaret ekstra, når virus rammer. Derfor er basis altid at styrke immunforsvaret med hverdagssundhed bestående af en varieret og sund kost med masser af grøntsager og god søvn. Det er ikke alle børn, der er lige begejstrede for grøntsager. Brug gerne kreativiteren og fantasien til at putte grøntsager i maden alle de steder, du kan. F.eks. i pandekager, vafler, lasagne, smoothies, kødsovs og så videre. Sørg også gerne for at støtte tarmens vigtige bakterier med mad, der indeholder gavnlige bakterier som f.eks. syrnede mælke-/plantedrikke. Cirka 70 % af immunforsvaret sidder netop i tarmens mikrobiota. Suppler gerne hele familien med en god kvalitets multivitamin, lidt

ekstra D-vitamin om vinteren og eventuelt lidt ekstra zink og selen, hvis multivitaminpillen ikke indeholder så meget af disse. D-vitamin, selen og zink er særligt vigtige for immunforsvaret. Giv eventuelt også en god kvalitets fiskeolie samt probiotika/mælkesyrebakterier. De 3 vigtigste principper Nu er du klar til at give et ekstra boost, når virus kigger forbi. Det vigtigste princip, når vi skal hjælpe kroppen hurtigt gennem sygdom, er, at starte så snart de første tegn viser sig. Så snart du hører dit barn hoste, ser lidt snot, bemærker lidt blanke øjne, hører dit barn sige, at det gør lidt ondt i halsen eller lignende, så er det her, du skal sætte ind. Netop her sidder virus ikke helt så talstærkt fast i kroppen endnu. Den er nemmere at slå ned nu, end når der er gået flere dage og den har spredt sig godt rundt i kroppen. Derfor kan du med stor fordel have et lille hjemmeapotek stående fast i skabet. Virus har det nemlig med at dukke op, også når butikkerne er lukkede, eller du har langt til nærmeste helsekost. Det næste princip er også uhyre vigtigt. Det hedder: Giv nok. Hvis de midler, du giver, skal have effekt, så skal der gives tilstrækkeligt store mængder. Her ligger en stor del af forklaringen på, hvorfor du måske har set studier eller

hørt nogen udtale sig om, at de naturlige midler ikke har effekt. Det handler ofte om, at der ikke er givet nok. Det tredje princip er lige så vigtigt og læner sig op af det andet. De hedder: Giv tit nok. Nogle af de midler, du læser om lidt længere fremme i artiklen, virker fantastisk, men de er hurtigt ude af kroppen igen. Derfor skal de gives ofte for at have effekt. Snot-og-influenza destroyer-cocktail Lad os se på, hvad du skal gøre for at hjælpe kroppen med at slå virus hurtigere ned. Den ”cocktail”, du bliver præsenteret for her, er uhyre effektiv. Brug helst hele ”cocktailen”. C-vitamin er en fantastisk støtte til immunforsvaret. C-vitamin er helt ufarligt. Ved for store doser kan det give lidt løs mave, men det er ikke farligt. Mest effektive dosis er faktisk den, der ligger lige under “løs-mave

25


tema /

dosis”. Find gerne tarm-tolerence grænsen hos den enkelte ved at skrue roligt op for dosis og sæt en smule ned, når I oplever løs mave. Giv C-vitamin cirka hver 3. time i vågne timer. C-vitamin fås som piller, dråber og tyggetabletter, der eventuelt kan knuses. Småbørn kan få ca. 90-100 mg hver 3. time – sæt op, hvis det tåles af maven. Skolebørn kan få ca. 200-500 mg hver 3. time – sæt op, hvis det tåles af maven. Voksne kan tage ca. 1000-2000 mg hver 3. time – sæt op, hvis det tåles af maven Hvis du har taget høje doser af C-vitamin i mere end 3-4 dage, er det en god ide at trappe lidt langsomt ned igen bagefter, når I er raske igen. Fortsæt gerne med at tage en dosis dagligt. Echinacea hedder også Rød Solhat. Det er en urt, som har vist god effekt på immunforsvaret. Den virker lige som C-vitamin bedst, når den gives ofte. Echinacea fås blandt andet som dråber og tyggetabletter, der eventuelt kan knuses eller i en mixtur som f.eks. Echinacea Hotdrink. Se dosis på produktet, men giv hver 3. time sammen med C-vitamin. Manuka honning er en særlig honning fra New Zealand, der har vist god effekt på både virus og bakterier. Den fås i forskellige styrker. Vælg gerne mindst styrke 400. Giv 1 teskefuld 3 gange dagligt. Slik det gerne langsom af skeen som en slikkepind. Hvis du har adgang til dansk koldpresset honning, er det også et godt alternativ. Presset honning efterlader mere pollen i produktet end slynget honning. D-vitamin har en uhyre vigtig betydning for immunforsvaret. Det er som tidligere skrevet vigtigt at holde et konstant godt niveau i kroppen året rundt, hvilket for de flestes vedkommende kræver et ekstra tilskud som

26

Sådan kan du lindre Ind imellem glemmer vi, hvor effektive gamle husråd er. Nærvær, omsorg og små tips kan have en fantastisk effekt på velbefindende under sygdom. Det kan for eksempel være: • En kold klud på panden – skiftes når den ­bliver varm. • Frisk luft i rummet • Kærlige nus på håret • Kolde klude rundt om anklerne og håndled (kan sænke feberen lidt) – skiftes cirka hver 10. minut • Kolde eller varme omslag på det ømme sted • Højtlæsning, en lydbog, en fortælling • Let massage på ømme led og muskler • En saftevandsis eller en kold smoothie Hvis du eller dit barn oplever, at kroppen har svært ved at finde ro, så kan I bruge det homøopatiske middel Chamomilla Comp eller en kop lunken kamillete.

minimum fra cirka september til maj. Giv D-vitamin ved opstart af sygdom, hvis I ikke allerede får det. 20-25 mcg en gang dagligt til børn, 40-50 mcg til voksne. D-vitamin fås som dråber, kapsler eller spray. Husk at medregne det, I eventuelt allerede får i en multivitamin og andre tilskud. Hvad med Panodil? Hos mange familier er det standard at have Panodil stående i skabet til både store og små. Læger foreslår ofte, at man giver Panodil for at tage ubehaget og for at sænke feberen, når der er influenza på færde. Det kan købes i

håndkøb og det virker ret hurtigt. Så er det ikke bedre og mere effektivt end vitaminer og urter? Det er vigtigt at huske, at feber ikke som udgangspunkt er en fjende. Feber er med til at fortælle kroppen at den skal holde sig i ro, så immunforsvaret har ro til at arbejde. Feber får de sygdomsfremkaldende virus og bakterier til at bevæge sig lidt langsommere, så immunforsvarets celler bedre kan bekæmpe dem. Smerter og ubehag er heller ikke en fjende. Igen er det kroppens måde at fortælle os på, at vi skal tage den helt med ro. Sygdomsbekæmpelse er super energikrævende og fungerer bedst, når kroppen ikke bruger energi på bevægelse. Panodil er altså ikke med til at styrke immunforsvarets evne til at bekæmpe infektionen. Derfor hjælper det ikke til at komme hurtigere igennem infektionen – måske tvært­ imod (hvis der er tendens til feberkramper, kan det være nødvendigt med medicin, der sænker feberen ­efter aftale med egen læge). Betyder det så, at det bare skal være helt forfærdeligt at være syg? Nej, det behøver det ikke være. Der er andre muligheder for at lindre, som du kan prøve først – se faktaboksen om lindring. Virker det? Måske er du stadig lidt skeptisk, om det virkelig kan gøre en forskel med C-vitamin, echinacea og honning. Jeg vil varmt anbefale dig at prøve det af. Jeg har ikke tal på de virusinfektioner, jeg har slået ned hos mig selv og mine tre børn i årenes løb. Selv opstart i nye skoler, på efterskole, tæt samvær med syge venner og familie, influenza i omløb med mere er vi kommet omkring uden sygedage. Husk, at det er afgørende at komme hurtigt i gang. Så smut en tur i din helsekost og hent lidt til hjemmeapoteket. Det holder sig meget længe og er guld værd, når virus banker på.


Livsglæde

Livet bliver bare bedre, når du griner og har det sjovt. Det kræver blot, at du har overskud og energi. Så vær god ved din krop. Giv den alt det gode den har brug for: Næringsrig kost, masser af vand, motion og søvn. Og gerne lidt ekstra...

Mega B-Stress sikrer et dagligt tilskud af B-vitamin, hvor bl.a. biotin giver energi og overskud. Mega B-Stress indeholder også magnesium, som bidrager til en normal muskelfunktion, der har en afspændende virkning på muskler, og C-vitamin med gavnlig indvirkning på immunsystemets normale funktion. 2 kapsler dagligt til krævende perioder. Multidophilus 12- Mælkesyrebakterier er en naturlig del af en normal tarmmikrobiota, og et mælkefrit produkt.


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema Immunforsvaret

“De aktive, immunstyrkende stoffer fra Echinaforce kan måles i blodet allerede 15 minutter efter, du har indtaget produktet.”

28


/ tema

Gør din krop klar til kamp imod virus og bakterier Du støder hele tiden på virus og bakterier, som kan inficere dig og gøre dig syg. Men dit immunforsvar har nogle stærke våben til at bekæmpe de fremmede mikroorganismer – og du kan faktisk gøre immunsystemet mere modstandsdygtigt med et helt naturligt middel. Immunsystemet har mange opga­ ver, som har stor betydning for dit helbred. I de fleste tilfælde er du ikke en gang klar over, at der har fundet en kamp sted i din krop, før immunberedskabet har annulleret truslen. Lidt forenklet kan kan sige, at immunsystemet fungerer ved at identificere fremmedlegemer i organismen, hvorefter disse uvelkomne elementer bliver pågrebet og nedbrudt. Det kan f.eks. handle om udefrakommende virus, bakterier eller svampe, og det kan handle om kroppens egne celler, der er døde eller forandrede (eksempelvis kræftceller). Som læser af Naturli er du formentlig klar over, at rygraden i immunsystemet ligger i dine tarme. En velfungerende tarmbiota giver dig ikke alene en mere behagelig hverdag; det styrker også kroppens immunrespons over for en rift i fingeren eller en virusinfektion i næsens slimhinde. Så før vi går videre til det egentlige emne i denne artikel skal det understreges, at en næringsrig kost med masser af grøntsags-kostfibre (som er tarmfloraens livret!) har afgørende betydning. Frugt og grønt går du aldrig galt af. Forsvaret kan være svækket Men uanset din kost, alder eller form – alle får brug for deres immunforsvar

med jævne mellemrum, og derfor er det vigtigt at kende til, hvordan du giver systemet et boost. Du kan få brug for ekstra energi, hvis du har været syg eller hvis du rammer en stresset periode i livet. Dit immunforsvar er også i underskud, hvis du f.eks. er svært overvægtig eller lider af en kronisk sygdom som eksempelvis diabetes. Endelig svækkes immunforsvaret med alderen. En naturlig hjælp til forsvar mod fjendtlige fremmedlegemer er planteudtræk fra blomsten Purpursolhat (Echinacea Purpurea), hvis aktive stoffer har en meget positiv effekt på immunsystemet. I Danmark kendes planteudtrækket først og fremmest fra produktet Echinaforce, der produceres af den schweiziske plantespecialist A. Vogel. I forbindelse med planteudtræk er det uhyre vigtigt, at producenten har stor forståelse for dyrkning af sine planter, og det er derfor, produkter fra A. Vogel ofte benyttes i forskning. Tilskuddet har en overraskende hurtig effekt. De aktive, immunstyrkende stoffer fra Echinaforce kan måles i blodet allerede 15 minutter efter, du har indtaget produktet. Vigtigste støtte til immunsystemet De vigtigste, aktive plantestoffer i Echinaforce er alkylamider, cikoriesyre og bioflavonider, som alle går ind og støtter kroppens naturlige forsvar mod uvelkomne gæster i systemet. Det sker bl.a. ved at stimulere fagocytose, som er en meget grundlæggende funktion i immunforsvaret. Fagocytose gør det muligt for nogle specielle celler at optage bl.a. virus og bakterier gennem deres cellevæg, hvorefter de bliver nedbrudt i cellens kerne. Alkylamiderne er måske den vigtigste støtte til immunsystemet. De styrker dels evnen til at nedbryde fremmedlegemer, når kroppen er ramt af infektion, og samtidig har de en forebyggende virkning i den raske krop, fordi de styrker immuncellernes alarmfunktion og evne til hurtigt

at opdage, når der er en infektion under opsejling i de øvre luftveje. Plantestofferne i Echinaforce har en meget mild virkning på kroppen, fordi de ikke kræver en hel masse af et immunforsvar, som allerede er velfungerende. I disse tilfælde stimuleres blot systemets forebyggende virkning, så det er toptunet til den dag, hvor der er brug for det. Anvender den friske plante Udtræk fra Purpursolhat fås i forskellige former, bl.a. på basis af tørrede planter. Hos A. Vogel er filosofien dog, at der altid benyttes friske planter, fordi det sikrer den højeste kvalitet af planternes aktive stoffer. Planterne er enten indsamlet vildt eller – som i ovennævnte produkt – dyrket under økologiske, bæredygtige forhold. Den friske plante forarbejdes straks efter plukning. Echinaforce er det oprindelige produkt hos A. Vogel. Det indtages som dråber i et glas vand. Men der findes i dag en lang række andre produkter på basis af purpursolhat. Echinacea spray og halspastiller er målrettet til lindring og behandling af et igangværende halsonde, mens Echinacea Hot Drink er en forebyggende – og ganske velsmagende – drik.

29


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema Immunforsvaret

Færre sygedage med plantemedicin Tyske læger kan se, hvor effektiv plantemedicin kan være – men alligevel efterspørges mere forskning.

Syd for grænsen i Tyskland har man større tradition for naturmedicin, end vi har i Danmark. Udtræk af Echinacea Purpurea (på dansk purpursolhat eller rød solhat) benyttes ved almindelig forkølelse eller halsbetændelse, og det er flere gange dokumenteret i forskning at have en overbevisende virkning. Naturli har talt med læge og forsker Dr. Rainer Stange, Immanuel Krankenhaus og Charité – Universitätsmedizin i Berlin, som er vicepræsident for Tysklands Zentralverbandes der Ärzte für Naturheilverfahren (Selskab for naturlægemidler). Vores ærinde var at få hans bud på, hvordan man motiverer flere praktiserende læger i Danmark til at anerkende naturlægemidler i behandlingen af almindelige infektionssygdomme ligesom tyske læger. – I Tyskland er det sådan med plantemedicin, at praksis har et forspring for forskningen. På grund af vores naturtradition har lægerne en erfaring for, hvor godt naturlægemidler virker, og derfor fortsætter de med at anbefale dem, vurderer Dr. Rainer Stange. Et studie blandt tyske patienter har vist, at brugen af planteudtræk af Echinacea ved behandling af almindelig halsbetændelse er forbundet med færre sygedage, færre alvorlige komplikationer og mindre udskrivning af antibiotika. Også i Tyskland er det en udfordring, at læ-

30

ger udskriver mere antibiotika, end egentlig er nødvendigt (omkring 25% af tilfældene i det nævnte studie var overflødige, da der var tale om en virusinfektion). Dr. Stange understreger dog samtidig, at der også i Tyskland er et stigende pres for at få forskning på banen. - Borgerne ønsker fakta, og myndighederne stiller derfor større krav. De kemisk fremstillede medicinprodukter har typisk mere data på grund af de krav, der stilles til deres branche. Derfor er der et stigende behov for forskningsdokumentation af f.eks. Echinacea, selvom praksis viser, at det er en effektiv behandling i rigtig mange tilfælde, forklarer han. Forskningen er i gang En del forskningsresultater er dog allerede til rådighed, når det gælder Echinacea. F.eks. når det gælder arten af Purpursolhat, som har de fleste gavnlige virkesstoffer, og hvilke dele af planten, der bør anvendes ved udtræk. – Vi ved, at Echinacea Purpurea er den mest virksomme af de tre arter, og vi kan dokumentere, at de bedste resultater kommer ved brug af hele planten; 5% af roden og 95% af planten over jorden (blomst, blade og stængler). Vi kan også se, at der udvindes flest af de virksomme stoffer, når der benyttes friske planter og alkohol til udvinding, siger Dr. Rainer Stange.

Forskeren understreger, at det ved naturmedicin også har stor betydning, at planten har en høj kvalitet og er dyrket med de rette metoder. – God naturmedicin er mindst lige så krævende at fremstille som ordinær medicin. Så det betyder meget, at producenten har den rette viden og de rette ressourcer til at lave et godt og rent produkt, siger Dr. Rainer Stange. I sit arbejde i det tyske selskab for naturmedicin er en af Dr. Stanges vigtige opgaver at stimulere til mere forskning i plantemedicin. – Vi har fleste undersøgelser af den forebyggende virkning, hvor Echinacea resulterer i en reduktion af alvorlige kompliktioner ved halsbetændelse. Jeg håber, vi i fremtiden får flere studier af Echinacea som behandling af allerede opstået sygdom, siger den tyske forsker.


/ annoncer SYLLIFLOR® ER ET PATENTERET DANSK PRODUKT

KOSTTILSKUD MED COATEDE LOPPEFRØSKALLER

Køb SylliFlor her: www.biodanepharma.com, apoteket eller helsekostforretningen ®

KNASENDE SPRØDT

SMAGER GODT Findes i flere smagsvarianter

Klistrer ikke i munden

HØJT FIBERINDHOLD Naturlige glutenfri kostfibre

Biodane Pharma A/S · Staushedevejen 10 · 6621 Gesten · Danmark · Tlf. 75 555 777 · info@biodanepharma.com · www.biodanepharma.com

Loppefrøskaller til maven Loppefrøskaller har et højt indhold af de gavnlige kostfibre, som både hjælper med at stabilisere fordøjelsen, give en god mæthedsfornemmelse, stabilisere blodsukkeret og fremme de gavnlige bakterier i tarmen. SylliFlor er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller (psyllium husks), som er nemt og lækkert at spise. De er nemlig coatede. Derfor kan SylliFlor også sagtens puttes i vand. Coatningen gør, at de ikke klistrer med det samme, så du har god tid til at drikke det. Faktisk kan du både drikke, drysse, spise og bage med SylliFlor loppefrøskaller.

SylliFlor loppefrøskaller fås i 5 smagsvarianter (Naturel, Vanilje, Malt, Kakao samt Æble/Kanel) og 2 specialvarianter (Calcium og Colostrum). Alle varianter er glutenfri. Se mere på www.biodanepharma.com, hvor du også finder alle varianter i praktiske dosisbreve. SylliFlor kan også købes på apoteket eller i helsekostforretningen.

UKT OD

ETS PR ÅR NOMINERET

2021

Royal green bee pollen – en ægte gave fra moder natur Pollen samles af bierne. Pollen sætter sig fast i ­biens brysthår og kæmmes bagud, så der skabes 2 kugler af pollen omkring biens bagben. I bikuben opbevares disse kugler i bikagerne. Royal Green’s økologiske bipollen stammer fra Portugal og Ungarn. Royal Green bipollen tørres ved maksimalt 40 grader og er derfor raw. Anvendelse: God som drys på morgengrød, som topping på yoghurt, skyr eller i smoothie. Forholdsregler: Bør ikke indtages af børn under 1 år samt anbefales ikke til personer med allergi over for biprodukter. www.beauty-supply.dk

VITAMUN – vegansk multivitaminpille med 10 forskellige urter. Vitamun er udviklet af Heilpraktiker Arvin Larsen som også er indehaver af virksomheden Holistica Medica. Vitamun kan købes i Helsekostbutikker – i online helsebutikker eller direkte hos Holistica Medica tlf. 7983 3000

AVIVIR Drikke Aloe Vera 99,5% Multifunktionelt veldokumenteret kosttilskud der opretholder immunforsvar, sunde slimhinder, normalisere fordøjelsen mm. Forhandles hos Matas, helsekost, apoteker og online. AVIVIR ApS, tlf. 3969 0814, www.avivir.dk

www.holistica-medica.dk

31


annoncer /

De origin ale naturpro dukter producer et på Langelan d

Rømers olier og massageolier

Frisk som morgendug...

Trænger din krop og hud også til forkælelse og afslapning? Så prøv en af de skønne velkendte og kvalitative olier fra Rømers sortiment, som har været i handlen i mange år og benyttes af mange faste kunder og massører. Prøv f.eks. Hvedekimsolien som er særdeles gavnlig for huden pga. de store mængder E-vitamin eller Abrikoskerneolien som er en af de fineste olier, som kan anvendes til massage, badeolie, cremer m.m.

Lito® Hyben: For leddenes bevægelighed. Med egne placebokontrollerede forsøg, der dokumenterer at hyben hjælper til at vedligeholde leddenes bevægelighed. Lito® Hyben Pulver 300 g, Lito® Hyben Kosttilskud, Kapsler 250 stk Forhandles hos Apoteker og Helsebutikker

Find yderligere information på www.romernaturprodukt.dk

Lito®C: Bevarer immunforsvaret. C vitamin hjælper til at vedligeholde et normalt fungerende immunforsvar og modvirke træthed og udmattethed. Lito® C Naturdrik 500 ml Forhandles hos Helsebutikker

Energi til kroppen

Indre rengøring og mere energi!

Nyhedsbrev

Når mørkere falder på i det ydre så luk solen ind i dit indre, med Maxi. Maxi flydende indeholder: vitaminer, mineraler, aminosyrer, Lithothamnium calcareum, goji, magosteen, kirsebær, acai og blåbær.

Chlorella Den Grønne Perle® medvirker til ­udrensning af affaldsstoffer. Det naturligt høje indhold af vitamin B12 bidrager til immunsystemets normale funktion og til at mindske træthed og udmattelse. Med mere end 30 på markedet tør vi godt kalde os Chlorella specialister. Den Grønne Perle® er af højeste kvalitet og kan kendes på de små delikate 250mg logoprægede tabletter.

Hver uge dumper Naturlis nyhedsbrev ned i indbakken hos alle de læsere, som har tilmeldt sig det elektroniske nyhedsbrev. Her er masser af fakta og viden om sundhed, psykologi og helse – og du følger bare linkene til brevkasse, artikler eller konkurrencer, når du har tid og lyst til at læse.

Spørg i din helsekostbutik eller bestil på www.goldenhealth.se

Se mere på www.chlorella.dk Købes hos Matas, helsekostbutikker og på webshops.

32

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på www.naturli.dk


/ annoncer

Fermenterede urteekstrakter – med sundhedsmæssige fordele

Økologisk kosttilskud

Til overgangsaldergener

Økologisk kosttilskud

Til fordøjelse og leverfunktion

Økologiske urter, fermenteret med mælkesyrebakterier Alle produkter fra Herrens Mark er fermenteret med mælkesyrebakterier; således får man altid 2-i-1 produkt; plantestofferne fra de enkelte urter og de levende mælkesyrebakterier. REOGPUR og REGOMEO, hhv. mælkebøtte- og rødkløverekstrakt, er begge fermenterede med mælkesyrebakterier. Rødkløveren i REGOMEO kan hjælpe i forbindelse med hedeture, øget svedtendes og hjælper til at

opnå en rolig og behagelig overgangsalder. Til den fermenterede rødkløver tilsættes citronmelisse som bevarer et positivt humør, og hjælper til en bedre søvn. Samtidig understøttes fordøjelsen af det tilsatte pebermynteekstrakt. Det at urterne fermenteres med mælkesyrebakterier påvirker kroppens mulighed for bl.a. at optage isoflavonerne fra rødkløveren. REGOMEO er

herudover ikke pasteuriseret, hvilket bevarer de levende mælkesyrebakterier.

Denne teknologi har en dokumenteret stor effektivitet, fordi de allerede indfangede sølvfisk/skægkræ ikke afholder andre sølvfisk/skægkræ fra at gå i fælden. Uafhængig test har vist, at Green Protect Sølvfiskfælden fanger op til 75 pct. flere sølvfisk/skægkræ på 24 timer end andre konkurrerende løsninger, og har en holdbarhed på op til 8 uger.

Vidste du, at en sølvfisk kan leve og formere sig i mindst 3 år, hvis den ikke bliver stoppet?

Fermenterede urteekstrakter fra Herrens Mark findes i Helsam, Helsemin, Matas eller din lokale helsekostbutik. Læs mere om produkterne på www.herrens-mark.dk

Fri for sølvfisk uden gift Sølvfisk og skægkræ kan gemme sig overalt og trives i dit hjem, når du slukker lyset. Men du behøver ikke finde dig i de ubudne gæster længere. Måske har du ikke lyst til at bruge gift i hjemmet Der findes en bedre løsning. Green Protect sølvfiskfælden er en limplade, som er udviklet med et særligt patenteret limplademønster - Core-Dot.

Med feromontabletter der hjælper med at lokke sølvfisk/skægkræ i fælden! Green Protect sølvfiskfælde findes hos førende forhandlere.

33


/ oase W H OL E F OO D

KUD ILS -T

Stærk natur som tilskud Royal Green er en producent, som normalt markedsfører økologiske fødevarer. Det samme gælder også deres kosttilskud, der er lavet som ”whole food”, hvor man bruger alle ingredienser af de planter, som leverer de aktive stoffer. Sådan er det også med Royal Green Immune & Energy, der indeholder en stærk kombination af ­naturens boostere; ginseng, echinacea og fem slags svampe (maitake, reishi, skærmformet stilk­ poresvamp (Polyporus umbellatus), shiitake og pindsvinepigsvamp). Whole food-tilskud bør indtages i forbindelse med et måltid. Find Royal Green Immune & Energy i din naturkost eller læs mere på www.organicbeautysupply.dk.

Mindre opstød og mere for pengene Fiskeolie er en del af hverdagen for mange af os. Der er så mange fordele ved Omega-3, at det er et af vores foretrukne tilskud. Men Omega-3 er ikke bare Omega-3. Indholdet af oliesyrerne EPA og DHA er vigtigt, og her kan være store udsving blandt produkterne. Det nye Nordfolk Omega-3, der er produceret på plankton, er lige blevet målt til at have dobbelt så meget EPA og DHA som en konkurrerende fiske­ olie. Kvaliteten af olien betyder meget for kroppens mulighed for at optage de vigtige fedtsyrer. Og så gør det jo ikke noget, at planktonolien giver væsentligt mindre ­anledning til opstød end fiskeolie. Spørg efter Nordfolk i din helsekost eller se nærmere på www.nordfolk.dk. Hvis du vil høre mere, er du meget velkommen til at ringe 24 451 452.

Dit fantastiske vagtværn Dit immunsystem tæller op til 500 milliarder forskellige immunkrigere med navne som ”makro­ fager”, ”immun-globoliner” og ”T-lymfocytter”. Deres samarbejde er forbilledligt, og de knuser de fleste modstandere. Men alle har brug for hjælp – det gælder også menneskelige genier som da Vinci, Picasso eller Einstein. En bred, alsidig hjælp til dit immunsystem er tilskuddet Immune System, der også støtter det ­naturlige forsvar i de øvre luftveje. • Echinacea, astragalus, hvidløg og hyldebær støtter alle et normalt immunsystem • Andrographis støtter det naturlige forsvar specielt i de øvre luftveje • Også C-vitamin og zink bidrager til immunsystemets normale funktion Find Immune System online, i helsekostbutikker, hos Matas eller på apoteket.

34


Sunde og naturlige julegodter

Jul

tips og inspiration til en sund jul

Din hud skal også vide, det er jul Pleje, velvære og naturens egne dufte

En god mavefornemmelse - giver den bedste jul

Naturli juletillæg 2021 / Tilskud fra naturens verden – det lille extra, vi alle kan få brug for: Kosttilskud, naturmidler, Bæredygtige alternativer

Ekstra

en holdning til livet


naturli jul / Foto/ Shutterstock, produktfoto

Gode sager til julemaver Julegaven til julemaven! SylliFlor® er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller, som er let og lækkert at spise. Loppefrøskaller har et højt indhold af de gavnlige kostfibre, som hjælper med at holde maven i balance og stimulerer tarmens bevægelser. SylliFlor® kan indtages på mange forskellige måder – som et sprødt drys på morgenmaden, opløst i vand, juice eller anden væske, eller spises med en ske. Kan også bruges i bagværk. SylliFlor® loppefrøskaller fås i 5 smagsvarianter (Naturel, Vanilje, Malt, Kakao og Æble/Kanel), som du finder på apoteket og i helsekostforretninger. Med SylliFlor hver dag i december giver du din mave en god julegave. Du kan finde inspiration og opskrifter på www.biodanepharma.com.

36


/ naturli jul

Undgå bøvl med gluten Mange mennesker har fundet ud af, at de får en bedre fordøjelse – og dermed et bedre liv – ved at undgå glutenholdig mad. Det gælder langt fra kun den lille gruppe, som har decideret allergi over for gluten (cøliaki). Til daglig kan du selv kontrollere din kostplan. Anderledes er det, når du er i byen. Selv hvis du medbringer dit eget, glutenfri brød, risikerer du at blive udsat for spor af gluten eller skjult gluten i blandingsprodukter, supper eller salater. – f.eks. til julefrokosten eller andre festligheder i denne tid. Med GluteoStop bevæbner du maven med et specielt fordøjelsesenzym, som spalter aminosyrekæderne i gluten. På denne måde nedbryder GluteoStop gluten, og du slipper for ubehagelige efterveer af et hyggeligt selskab. GluteoStop kommer som små tabletter, der kan sluges uden vand. De kan tages forud, som en ”sikkerhedsforanstaltning”, men de er dog ikke beregnet til at erstatte en glutefri diæt.

panacea 1/2 mave

Mere info på www.panacea.dk/gluteostop

Chia-daddel-snack En sund snack, som er god til juledagene. Den smager også dejligt til en kop kaffe. Ingredienser • 4 spsk. Chiafrø • 4 spsk. appelsinsaft • 8 spsk. hakkede dadler, gerne friske • 4 spsk. kokosmel • 2 tsk. kakaopulver • 1 nip salt

TIP

er tørrede Hvis du brug t godt at de er , er dadl stra appeltilsætte lidt ek dadlerne at st Er . sinsaft is maven hv med svesker, på den en ov g æ tr t er lid . ad m le tunge ju

Sådan gør du Bland chiafrø og appelsinsaft • Lad blandingen stå 10 min. • Tilsæt de øvrige ingredienser og bland grundigt •F ordel massen på bagepapir som en firkant, der er omkring 1 cm høj • Bag i ovnen i ca. 20 min ved 185 grader •S kær firkanten ud til små firkanter i passende størrelse, mens den stadig er varm. Du kan også udstikke runde chia – daddel-snack

Kilde Opskriften er indehold i bogen ”Mirakelfrøet Chia” Bogen sælges frem til nytår med 50% rabat til kr. 29,97 i din Helsekost forretning.

37


naturli jul / Foto/ Shutterstock, produktfoto

Julehjælp til maven Afslapning og ro i maven Synk ned i stolen og tag et pusterum fra julens trængsel og alarm med en kop te. Det kan for eksempel være 8416 Mavekomfort te, der indeholder fennikelfrø og kommen, som understøtter fordøjelsen og fordøjelsesfunktionerne. En frisk og opkvikkende smag med både pebermynte, anis og lavendel i blandingen. Den danske helsekostproducent, Natur-Drogeriet har siden 1945 udviklet, produceret og solgt helsekostprodukter. Grundlægger Alex O. Hansen sammensatte selv 103-blandingen, der består af knuste hørfrø og pulveriserede bukkehornsfrø. Sidstnævnte medvirker til en normal fordøjelse. En anden god støtte til trætte maver er Mavens Ven nr. 2 med 6 forskellige ­urter og loppefrøskaller (som du også kan købe helt for sig selv). L ­ oppefrøskaller er rige på kostfibre og kan bruges i blandt andet bagværk eller indtages direkte – eller du kan få dem i kapsler. Find Natur-Drogeriets store udvalg af naturlige danske produkter hos din helsekostforhandler. Mere info på www.natur-drogeriet.dk

Mælkesyrebakterier til din hverdag Mælkesyrebakterier har langtfra altid noget at gøre med mælk. Bakteriestammerne – ofte også betegnet probiotika – kan bl.a. nedbryde mælkesukker til mælkesyre. Men de har også en række andre egenskaber. Det gælder ikke mindst i vores tarmsystem, hvor der naturligt er masser af mælkesyrebakterier tilstede. Mælkesyre­ bakterier betragtes som bakterier vi godt kan li´. Med et tilskud af mælkesyrebakterier tilfører man således tarmen gode ­bakterier. Värn er en serie af målrettede kosttilskud med mælkesyrebakterier. Serien er ­udviklet med indsigt i menneskets behov gennem livet, og sortimentet indeholder ­produkter til hverdagsbrug samt produkter, som er målrettet specifikke situationer. Värn har inddelt hverdagsprodukterne i aldersgrupper, så det er nemmere for dig at finde det rigtige produkt, som passer til din hverdag eller din særlige situation. Värn mælkesyrebakterier fås på apoteket, hos helsekosten og i webshops. Mere info på www.värn.dk

38

AdultVärn – op til 50 år

SeniorVärn - fra 50 år og opefter

ExtraVärn – til dig som mærker din mave hver dag


/ naturli jul

Til angreb på julebordet Selv den sundeste, mest fiberrige kostplan kan have svært ved at modstå fristelserne fra juletiden. At du spiser fornuftigt 360 dage om året betyder ikke altid, at din mave er klar til at kapere de fede og sukkerholdige højtidsmenuer. Det er naturligt, at vi lader os rive med at de smukt pyntede og veldækkede borde. Det er også naturligt, at det nogle gange resulterer i lidt mavekneb. Men husk, at naturen ikke kun har en vild side. Den har også en smuk side, som kan hjælpe os ved behov. I denne sammenhæng: Der findes heldigvis en række naturlige produkter, som kan støtte fordøjelsen igennem en udfordrende tid. Eksempelvis denne håndfuld Solaray-tilskud, der kan tages både forebyggende og som støtte, når maven er ­slået ud af kurs: TARM I FORM – Aloe Vera, ingefær og pebermynte bidrager alle til en normal fordøjelse. MAVE I FORM - Hjælper fordøjelse og oppustethed. Ingefær og pebermynte bidrager til en normal fordøjelse. ELMEBARK – Støtter slimhinderne i fordøjelsesystemet. Elmebark er en kilde til planteslim som støtter ­slimhinderne i fordøjelseskanalen. INGEFÆR – Bidrager til en normal fordøjelse. Prøv også at åbne kapslen og kom indholdet i din smoothie. DIGESTAWAY - Fordøjelsesfremmende. Digestaway indeholder 14 planteenzymer samt L-glutamin. Produkterne fra Solaray forhandles i din lokale Helse­ kost, Helsam, på apoteket og i webshops. Mere info på tlf. nr. 4816 1213 - www.naturenergi.dk

39


naturli jul / Foto/ Shutterstock, produktfoto

Førstehjælp til julemaver Vi elsker julemaden – både for smagen og for den medfølgende hygge og tradition. Men julemaden er mere fed end det, vi normalt har i madkassen, og i rigelige mængder kan det være mere, end de fleste maver kan klare Gener som halsbrand, oppustethed og kvalme er ikke ligefrem opskriften på en hyggelig jul. Men hvis vi har skejet ud og nydt vores traditioner, findes der heldigvis et helt naturligt middel, som kan lindre halsbrand på få minutter og give ro på maven. Silicea Mave-Tarm gel består af kiselgel, der beskytter mave-tarmslimhinden og lægger ”låg” på, så mavesyren ikke løber op i halsen og giver halsbrand. Silicea Mave-Tarm kan også neutralisere generende tarmluft og stabilisere maven, hvis man har tendens til diarré, og det kan være en stor hjælp, hvis man lider af irritabel tyktarm (IBS). Silicea Mave-Tarm er helt uden tilsætningsstoffer, og kan anvendes af alle – også børn og gravide. Fås i praktiske doseringsposer, så du har førstehjælpen lige ved hånden, hvis du skal ud julen. Kan købes i helsebutikker og webshops samt udvalgte webapoteker.

En god jul med hampeprotein Proteintilskud kan være en god hjælp til kroppen, hvis du træner meget eller hvis du har nedsat appetit, eksempelvis på grund af en sygdom eller som bivirkning til en medicinsk behandling. En del ældre mennesker med kronisk sygdom har brug for ekstra protein. Mange af de bedre proteinprodukter er baseret på en animalsk kilde, men Nyborggaards grønne proteinpulver er 100% økologisk, vegetabilsk og glutenfrit. Hampeproteinet har en sammensætning, som gør det meget let fordøjeligt, og har samtidig en god aminosyreprofil med indhold af alle de essentielle aminosyrer. Mere info på www.nyborggaard.dk

40

Julede hampeproteinkugler

Ingredienser: • 3 spsk Nyborggaard hampeproteinpulver • 50 g havregryn • 50 g hørfrø • 250 g udstenede friske dadler • 130 g mandler • 2 tsk lakridspulver • 1 tsk kanel • ½ tsk vaniljepulver • 25-50 g revet frisk ingefær • Revet økologisk citronskal (evt. lidt citronsaft) • 2 spsk Nyborggaard hørfrøolie Fremgangsmåde: Kom alle ingredienser i en foodprocessor og kør til jævn masse. Tril til hampeproteinkugler og pynt med fx kokosmel, afskallede hampefrø, lakridspulver eller lignende.


/ naturli jul

Søde sager og den gode smag Hvordan smager julen for dig? Der skal i hvert fald være sødme. Der skal også være kraft og fylde. Måske finder du en af dine nye julefavoritter her på siden? Økologisk Julebryg Fri 0,5% fra Ørbæk Bryggeri Julebryg Fri er en dejlig, alkoholfri Brown Ale. En kobberbrun øl med et flot hvidt skum. Den dufter og smager godt af kaffe, rugbrød, rosiner og karamel fra de brændte og karamelliserede malte samt har noter af appelsinskal, kanel og vanilje i både duft og smag. Julebryg Fri passer godt til julemad som and, flæskesteg og kalkun, men er også god sammen med alle de søde sager, der hører sig til i julen; chokolade, marcipan og den hjemmelavede konfekt. En fyldig, karakterrig og smagfuld juleøl der sagtens kan hamle op med den smagfulde julemad på trods af, at den er kategoriseret som en alkoholfri øl. Økologisk Santa C Ale fra Ørbæk Bryggeri Santa C Ale er en dejlig Brown Ale med en god sødme og julekrydderier, som passer godt til julens lækre mad. Den passer især godt sammen med julens flæskesteg eller det kolde julebord. Sødmen i øllen gør også, at den passer godt til desserter som f.eks. ris á lámande. En forfriskende og samtidig fyldig julebryg, der bør nydes afkølet. Sirup fra Macarn Sirup fra Macarn er perfekt til cocktails med eller uden alkohol. Lav eksempelvis din egen juledrink. Sirup fra Macarn findes i de tre varianter Mangosirup, Sukkersirup og endelig Jordbærsirup, som er en ægte sommerhilsen med sin smag af modne jordbær. Forhandles af Rømer Naturprodukt og købes gennem helsekostbutikker overalt i landet.

41


naturli jul / Foto/ Shutterstock, produktfoto

Flotte julegaveæsker Shopping er altid hyggeligt, men det kan være svært at finde den helt rigtige gave midt i juletravlheden. Har du brug for lidt inspiration eller assistance, har Naturfarm lavet at par flotte julegaveæsker, som måske kan hjælpe dig på vej. Rabarber julegaveæske: Forkælelse med rabarber, der øger hudens fugtniveau og mindsker tørhed: Rabarber Håndsæbe, 250 ml – rensende, fugtgivende og plejende Rabarber Håndcreme, 75 ml – plejende, fugtgivende, hurtigabsorberende Rabarber Læbebalsam, 10 ml – blødgørende, beskyttende og fugtskabende Rabarber Body Lotion, 30 ml – fugtgivende, nærende og opstrammende Produkterne er veganske, parfumefri og danskproducerede. Lavet af naturlige ingredienser og med et økologisk indhold. Plastemballagen er af 100% genbrugsplast. Se mere på www.naturfarm.dk

42

Amber julegaveæske: Forkælelse med ægte rav, som er rig på effektive antioxidanter, der beskytter huden og reducerer hudirritation: Amber Bath & Shower Gel, 250 ml – renser, fugter og gør huden blød Amber Face Wash, 125 ml – renser og plejer blidt og effektivt Amber Soft Shampoo, 25 ml – styrker og plejer hår og hovedbund Amber Body Lotion, 25 ml – fugter, beskytter og blødgører huden


/ naturli jul

Økologi og anti-aging hånd i hånd Zinobel Organic Boost er til den bevidste kvinde, der ønsker både rent og økologisk indhold – og toppen af dansk anti-aging hudpleje. Produkterne indeholder kaskader af beskyttende antioxidanter og meget anden naturlig ”hudmad” til pleje, hydrering og hjælp til vedligeholdelse af collagen. F.eks. høj koncentration af hyaluronsyre, og med hybenolie som hovedolie. En lille serie med stor effekt og bare dejlig for huden. De unikke danske produkter har fået mange nomineringer og vandt i 2020 prisen Årets Hudpleje. Se forhandlere på www.zinobel.dk. Priser mellem 129 og 365 kr.

Skønne julegaver God samvittighed og velvære under træet Julen er en tid, hvor vi gerne må få lidt ekstra. Vi fester og fejrer – nogle gange med overflod – at vi lever mere beskedent resten af året. Nogle af gaverne rækker længere end lysenes fest. Det gælder minderne om familiesamværet. Det gælder også noget af det, vi fandt under træet. Mellisa er dansk, økologisk og bæredygtig hudpleje baseret på moderne bioteknologi og økologiske planteaktiver. Luksus med god samvittighed. Den reneste og mest effektive pleje til din hud. For eksempel Deep Moisture Mask – dyb fugtpleje til tør og dehydreret hud med en ­perlerække af hudforbedrende bioaktiver Bodyscrub – blid eksfoliering uden at skade hudens naturlige lipidbarriere Nourishing Shower Oil – luksuriøs badeolie til tør og sensitiv hud, der har brug for ekstra fugt og forkælelse Facial Foaming Oil Cleanser – renseproduktet nærer alle hudtyper med sine rene, naturlige planteolier Mineral serum – styrker hudens kollagenproduktion, reducerer fine linjer og hjælper med at holde på fugten Eye Contour Gel – uparfumeret, high-performance øjenpleje med beroligende og kølende effekt Forhandles på www.mellisa.dk samt landets helsekostbutikker og Matas.

43


naturli jul / Foto/ Shutterstock, produktfoto

Duft er dejligt En velkendt og elsket duft skaber ro i sindet, velvære og tryghed. Med dansk producerede Body Sprays fra Danmarks Dufte er det let at opfriske sin dejlige duft. Body Spray har fugtende egenskaber og kan sprøjtes direkte på kroppen efter morgenbrusebadet. Den er pletfri, så en forfriskende ekstra dosis kan tilføjes uden på tøjet i løbet af dagen. Den nyeste, eventyrlige duft er Time for Elverhøj, der er søde røde æbler, blandet med syrlige noter fra solbær og afrundet af mørkegrønne duftnoter fra efeu. Derfor er den navngivet efter elverkongens slot. Danmarks Dufte har i alt fire Body Sprays, som du vil elske at finde under juletræet; Time for Lyse Nætter, Time for Hygge og Time for Åbne Vidder. www.danmarksdufte.dk

Lækkert til jul Små kager – stor smag Mols Organics Vaniljekranse er bagt på rigtigt smør og med ægte vanilje. En vaniljekrans efter mormors opskrift, præcis som i gamle dage. Mols Organics Brunkage er en krydret brunkage med hints af kanel, nelliker og allehånde. Vores brunkage tager udgangspunkt i middelalderens peberkage, som var forgængeren til den brunkage, vi kender i dag. Du finder en sprød, småkageagtig brunkage hos Mols Organic, rig på smag og bagt med kærlighed. Mols Organics Pebernødder er traditionsbundne pebernødder bagt på rigtigt smør og en ­perfekt balanceret krydderblanding med nelliker, koriander, ingefær og selvfølgelig ægte peber. Julesmåkager fra Mols Organic kan købes hos Nemlig.com, i helsekostbutikker og hos ­udvalgte Meny og Irma butikker. Pris 29,95 for 150 g. All the best Wishes from Rømer Vegan and Mols Organic

44


/ naturli jul

abonnementstilbud

En gave til dig eller en, du holder af

FOR KUN

299,(+ porto kr. 49,-)

Køb et års abonnement på Naturli - 8 numre og få en lækker gave. vælg mellem: 4 eksklusive og naturlige produkter i høj kvalitet fra Novo Vita:

4 produkter i høj kvalitet fra Bidro og Nordic Naturals:

Gavens væ rdi:

1.015,-

4 kosttilskud af højeste klasse fra Solaray

Gavens væ rdi:

1.140,-

Tre stærke tilskud til tarmen fra Udo’s Choice Gavens væ rdi:

688,-

Gavens væ rdi:

827,En stærk forebyggende duo fra New nordic:

Fiskeolie med et ekstra boost fra Equazen eye-q

Gavens væ rdi:

436,-

2 stk Berthelsen KalkBalance+ Gavens væ rdi:

538,-

Gavens væ rdi:

688,-

Se andre tilbud og Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 96 44 45 02 Betingelser: Tilbuddet gælder personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Efter tilbudsperioden løber abonnementet videre til kr. 348,- pr. år inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan efter tilbudsperioden opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder så længe lager haves.


fakta / Foto/ Shutterstock

Vitaminpiller er ikke bare vitaminpiller

kommentar

Ved at være opmærksom på kvaliteten af dine kosttilskud får du meget mere ud af de ekstra mikronæringsstoffer, du giver din krop. Når du køber ind, vil du så ikke gerne vide, hvordan den vare, du skal købe, er produceret, og hvad den indeholder? Det vil de fleste af os gerne. Og måske i særlig grad, når vi skal investere i vitamin- og mineraltilskud, der gerne skulle kunne sikre kroppen de mikronæringsstoffer, som den har brug for på bedst optagelige vis. Her er det så bare, at vi i Danmark savner en lovgivning, der varetager den enkelte danskers interesser med hensyn til deklarering og information vedrørende vitaminer og mineraler. Som lovgivningen er i dag, så er det primært op til kosttilskudsproducenterne, hvor præcist de deklarerer indholdet. På de fleste almindelige vitaminpiller står der fx kun ”selen”, ”magnesium” eller ”calcium” uden angivelse af, hvilke former de pågældende næringsstoffer leveres i. Adskillige multivitaminpiller indeholder eksempelvis uorganisk selen, da selen er et stof, som mange danskere mangler på grund af vores selenfattige jord. Men uorganisk selen har en særdeles lav optagelighed. Måske optager du kun cirka 20% af den indeholdte selen i denne form. Desuden kan uorganisk selen i større doser være decideret sundhedsskadeligt at indtage. Det kan give en falsk tryghed, og det kan undre, at

46

det overhovedet er tilladt at anvende uorganisk selen i vitaminpiller i Danmark. Og når det anvendes, at det så ikke skal deklareres. I særlig grad, når vi ved fra studier, at fremstilles organisk selen på en fødevarematrix af fx gærceller, så øges optageligheden til 88,7%. Det betyder, at vi kan nøjes med mindre doser og få et større udbytte. Vigtig viden Ovennævnte udformning af næringsstoffer er efter min mening det nye sort, når det gælder kvalitets-kosttilskud. Ville det ikke være rart også at få den information, når du skal ud at købe ind? Den opfattelse havde den danske kosttilskudsproducent Pharma Nord også. De hører til blandt de kosttilskudsvirksomheder i Danmark, der arbejder for at øge optageligheden af deres kosttilskud ved at kombinere dem med en fødevarematrix. De har stået bag forskning, som dokumenterer en højere optagelighed ved indtag af sådanne kombinationer, og denne vigtige information har været anført på deres emballager i flere år.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og sundhedsdebattør på madforlivet.com Aktuel med bogen ”Gaven til maven”

Vi kan spare penge Der kan spares penge ved at inddrage mad og mikronæringsstoffer i behandlinger i Danmark. En overlæge fra Odense Universitetshospital har i en udgave af Sundhedsmagasinet udtalt, at såfremt alle danskere indtog D3-vitamintilskud om vinteren, så ville vi kunne spare 15-16 % af de samlede sundhedsudgifter i Danmark. Så stor forebyggende effekt har alene D3-vitamintilskud. Forestil jer, hvis vi inddrog hele viften af gavnlige vitaminer og mineraler og af allerhøjeste kvalitet. Det ville givetvis, sammen med god og økologisk mad, kunne forebygge, spare på bivirkningstung medicin og hjælpe det økonomisk trængte sundhedssystem.


/ fakta

I 2018 ønskede Fødevarestyrelsen denne information fjernet. Pharma Nord nægtede, hvilket førte til, at Fødevarestyrelsen politianmeldte virksomheden. Pharma Nord fik forbud mod at give os forbrugere oplysninger om deres produkters optagelighed. Efter en modstævning fra Pharma Nords side blev Fødevarestyrelsen grundigt irettesat af EU-kommissionen. De havde handlet i direkte modstrid med EU-reglerne – og danskernes interesser. Lovgiv og sæt fokus på højere kvalitet og optagelighed Disse eksempler og mange flere viser med stor tydelighed, at vi har brug for en klar og forbrugervenlig lovgivning på hele kosttilskudsområdet. Mere end halvdelen af alle os danskere supplerer hver dag vores mad med vitaminpiller. Vi savner bare, at der udvises større respekt, viden og omsorg for mikronæringsstoffernes kvalitet, optagelighed og betydning fra lovgivernes side. Vitamin- og mineraltilskud er en milliardindustri, hvor flere af de største producenter ofte fabrikerer ud fra, hvad der er billigst, fremfor hvad der er bedst og lettest optageligt for brugerne. Af denne årsag lader kvaliteten af mange af de tilgængelige kosttilskud meget tilbage at ønske. En irsk undersøgelse, forestået af professor John Nolan, har netop slået fast, at 65% af alle kosttilskud med vitaminpiller slet ikke indeholder det, der fremgår af varedeklarationen. Alt for mange vitaminprodukter ryger lige igennem fordøjelsessystemet og bliver slet ikke optaget i blodet. Sådanne præparater sælges desværre også i Danmark, og det er efter min mening ikke i orden, at der ikke stilles højere krav til kvalitet, optagelighed og gennemsigtighed. Mens vi venter på det, så finder du mine personlige tips til de bedste vitamin- og mineralpræparater herunder. Er det overhovedet nødvendigt med vitaminpiller? Måske spørger du lige nu dig selv, om det overhovedet er nødvendigt at spise vitaminer og mineraler i tilskudsform. Og

ja, det er rigtigt, at mikronæringsstoffer, der indtages i deres rette organiske element – maden – genkendes og optages virkelig effektivt af kroppens celler. Udfordringen her er blot, at de fleste konventionelle afgrøder i dag indeholder langt færre mikronæringsstoffer end for bare 60-80 år siden. Det betyder, at det kan være vanskeligt at få tilstrækkelige mængder vitaminer og mineraler gennem maden, og derfor kan det for mange være nødvendigt at supplere de daglige måltider med et vitamin- mineraltilskud af høj kvalitet. Tre tips til de bedste vitaminog mineraltilskud Hører du til dem, der ønsker at supplere din mad med kosttilskud, så kan det, som det fremgår af ovenstående, betale sig at være særdeles selektiv i dine valg af former og kvaliteter. Individuelt tilpassede tilskud af højkvalitets vitaminer og mineraler kan helt naturligt optimere din sundhed, energiniveauer og din hjerte- og hjernekapacitet. Her er, hvad jeg personligt har valgt: Erfaringer, understøttet af mindre videnskabelige studier, viser, at du opnår den højeste optagelighed ved at vælge produkter, hvor mikronæringsstofferne er kombineret med en fødevarematrix eller er udvundet fra økologiske afgrøder. Det skyldes, at kroppens celler i højere grad genkender disse former som mad. Derfor vælger jeg altid de produkter, der indeholder organiske, food state eller fødevarekombinerede mikronæringsstoffer af høj kvalitet. I Danmark forhandles disse produkter under navne som Nature’s Own, Nani, Terra Nova samt visse produkter fra Pharma Nord og eksempelvis C-vitaminpulver fra Plantforce. Personligt tager jeg hver morgen Nature’s Own CoQ10 multi, Nature’s Own D-vitamin, Pharma Nord Seleno Precise og CoQ10 samt C-vitaminpulver fra Plantforce. Til natten tager jeg Nature’s Own zink samt Bone support fra samme firma, der indeholder food state calcium og magnesium med mere. Du kan læse mere om gode valg af vitaminer og mineraler på Madforlivet.com.

Hvad er mikro­ næringsstoffer? De er småbitte og kaldes for mikronæringsstoffer. Betegnelsen dækker over blandt andet vitaminer, mineraler, sporstoffer og sekundærstoffer, som deres mikroskopiske størrelse til trods har stor og betragtelig betydning for en velfungerende organisme. Vita er ganske enkelt den latinske betegnelse for liv, og vitaminer og mineraler er livsvigtige. En gennemgang – eller et review – af en del af den foreliggende forskning på området viser, at det i høj grad kan betale sig at være opmærksom på at tilføre krop og immunforsvar en bred variation af de nødvendige mikronutrienter hver dag. Det kan i særlig grad have betydning for dine energiniveauer, men også for din hjertesundhed og din modstandskraft mod eventuelle sygdomme. Muligvis har du allerede fokus på at få tilført disse næringsstoffer? Hvis ikke, så læs med her, for kvaliteten og formen af de tilskud du vælger at købe, har betydning for din krops evne til at optage og anvende dem.

Husk også tilskud af omega-3. Det er vigtigt for kroppens celler og for hjerne og hjerte. Jeg tager Nordfolk, der er en ren, naturlig og uraffineret omega-3 olie, fremstillet af Calanus finmarchicus – dyreplankton fra ­Arktis. Det er et fantastisk rent og stabilt omega-3 produkt.

47


fakta / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

Et naturligt

NEJ til tab af knoglemasse Tab af knoglemasse er en naturlig proces, som rammer allerhårdest hos kvinder i overgangsalderen. Hormonbehandling reducerer knoglesvækkelsen, men indebærer også en forhøjet risiko for kræft. Med fermenteret rødkløver bevarer knoglerne deres styrke uden uønskede bivirkninger.

Osteoporose er en folkesygdom, som er i kraftig stigning i takt med, at befolkningens gennemsnitsalder stiger. Osteoporoseforeningen vurderer, at op mod 600.000 danskere er ramt af sygdommen. Heraf er mindre end 200.000 diagnosticeret. Knoglesygdommen har nemlig et langt forløb, hvor man mister mere og mere knoglemasse uden at mærke det. Når først knogletætheden er dumpet til osteoporose-niveau, er det meget svært at genoprette skelettets styrke. Men forebyggelse er mulig, endda ganske effektivt, og fokus er her især på kvinderne. Når kvinder går ind i overgangsalderen, og deres krop ­udfaser produktionen af østrogen, mister de i gennemsnit 2-5 % knoglemasse hvert år. Efter overgangsalderen fortsætter det årlige knogletab i størrelsesordenen 1-3 %. Hormonbehandling og kræftrisiko Tab af knoglemasse er en naturlig proces hos menopausale kvinder. Også hos kvinder, der følger fornuf-

48

tige livsstilsråd med kost, motion og tilskud af kalk og D-vitamin. Derfor kan din læge tilbyde hormonbehandling, som nedsætter påvirkningen på knoglerne. En række undersøgelser har imidlertid vist, at hormonterapi kan øge risikoen for kræft i bryst og ovarier. Et effektivt alternativ Af samme grund har den danske virksomhed Herrens Mark fået stor opmærksomhed omkring sine fermenterede rødkløverekstrakter. Her er der udvundet plante-østrogen fra rødkløver, som ikke er forbundet med samme risiko. Det virksomme stof er isoflavoner, hvis struktur og virkning er meget lig østrogen. Den store fordel ved ­isoflavoner fra rødkløver i forhold til hormon-behandling er, at isoflavoner hovedsageligt binder sig i kroppen til såkaldte beta-receptorer. Det er primært bindingen til alfa-receptorer (der ­primært sidder i bryst- og ovarievæv), som kan være ­forbundet med en forhøjet risiko for kræft. Fermenteringen er alfa og omega Mange produkter indeholder isoflavoner, men typisk ses det, at kroppen kun optager en begrænset mængde. Det skyldes isoflavonernes naturlige binding til sukkermolekyler, som ofte passerer ubrugt igennem tarmkanalen. Men rødkløverprodukterne REGOMEO og REGOROS fra

Herrens Mark er begge fermenterede/ gærede produkter. Fermenteringen har nedbrudt sukkermolekylet (glukose), før produktet indtages, og dermed sikres en betydeligt mere effektiv optagelse i tarmvæggen. En meta-analyse foretaget på ­Aarhus Universitet viser, at for at isoflavoner kan have en gavnlig effekt på fx knoglebevarelsen, er det nødvendigt, at glukosen allerede er spaltet fra, når isoflavonerne indtages. Noget som bl.a. kan opnås ved at ­fermentere rødkløveren med mælkesyrebakterier. En patenteret garanti Bag rødkløverekstrakterne står altså den danske producent Herrens Mark, der dyrker sin økologiske rødkløver ved Nr. Aaby på Fyn. Virksomheden er den eneste i Europa, som producerer fermenteret rødkløver – og det skyldes i høj grad, at Herrens Mark har beskyttet sin gæringsmetode med et patent. Med det store udviklingsarbejde, der ligger bag de fermenterede rød-


/ fakta

kløverprodukter, er Herrens Mark garant for, at kvinder, der indtager fermenteret rødkløver, rent faktisk får den effekt, de er på jagt efter, når de indtager isoflavoner i form af REGOMEO og REGOROS Effekten er dokumenteret ved 2 dobbeltblindede, randomiserede og placebokontrollerede forskningsprojekter ved Aarhus Universitet. Her så man et ”signifikant reduceret tab af knogletæthed” samt en positiv påvirkning på knoglemetabolismen hos kvinder i overgangsalderen efter blot 12 ugers indtag og hos kvinder med osteopeni (forstadiet til knogleskørhed) efter 1 års indtag. Fermenteringen har i øvrigt den effekt, at det ikke er nødvendigt at tilsætte konserveringsmidler. Ved rødkløverekstrakternes pH-værdi omkring 4 er det kun mælkesyrebakterierne, som trives.

“den behandlede gruppe havde over 12 uger 23,05 % færre hedeture”

Stor effekt mod hedeture Isoflavoner – det østrogenlignende stof i rødkløver – har ikke kun effekt på knoglerne. De kan også sikre en markant reduktion af hedeture og nattesved hos kvinder i overgangsalderen. I et forsøg på Aarhus Universitet deltog 59 kvinder, som alle var ramt af overgangs­ aldergener. Forsøget blev gennemført efter de højeste videnskabelige standarder, hvor hverken forskerne eller kvinderne var bekendt med, hvem der modtog placebo og hvem der fik den rigtige behandling. Resultatet var markant. Ved hjælp af sær­ lige hudcensorer kunne måles, at den ­behandlede gruppe over 12 uger havde 23,05 % færre hedeture, og at hedeturenes intensitet blev reduceret med 38,84 %. Kvindernes egen vurdering var, at hede­ turene blev reduceret med 30,69 % over forsøgets 12 uger.

49


krop / Foto/ Shutterstock

Efterårs-blues:

Sæt dig selv i centrum De kommende måneder stiller krav til dit immunforsvar – og dit humør. Hold sygdom og træthed på afstand ved at prioritere dig selv, dine egne behov – både med aktivitet og med hvile.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

50

Efterår og vinter kan være drøjt at komme igennem. Hvis der kommer omgange med virus, forkølelse, hoste og influenza, kan det være svært at komme ovenpå igen. Her er samlet en håndfuld råd til, hvordan du kan komme friskere gennem den mørke og kolde vintertid og hvordan du kan forebygge. Vi så allerede under corona lock-down, at folk havde masser af motivation til at styrke kroppens eget immunforsvar. Det giver rigtig god mening. Helsekostbutikkerne led ingen nød i den periode. At styrke immunsystemet er da langt bedre (og en hel del sjovere) end at holde andre folk på afstand, som vi ellers blev instrueret i. Selvfølgelig skal vi ikke stå og hoste hinanden ind i hovedet, hvis vi er er sløje eller forkølede. Men vira og bakterier befinder sig overalt, på taster og knapper, håndtag, kundevogne, varer i supermarkedet og offentlig trafik. Overalt. Så i stedet for at blive bange for hinanden, fordi vi ser andre mennesker som smittebomber (og lærer vores børn og unge det samme), er det langt bedre, at du selv opbygger en vis ”firewall”, så virus ikke så nemt bider på dig. Bakterier er jo med til at opbygge vores modstandsdygtighed, så det nytter ikke, at vi lever i et mere eller mindre sterilt miljø. Ja, verden kan blive for ren. Og vores psyke kan få opfattelsen af, at verden er for farlig.

God mad og god søvn For det første gælder det om at spise godt og sundt. En tommelfingerregel siger, at man skal spise i regnbuens farver. Masser af friske varer der laves til dejlig, nærende mad. Hvilket betyder – minimer fastfood. Lav hellere en stor portion suppe, som du kan varme de kommende dage, end at bringe en underlødig pizza med hjem på travle dage.


/ krop

Øvelser for åndedrættet Hvis du hoster, så er armsving gode til at stimulere lungefunktionen. Arbejd helst med en arm ad gangen: Stå og rul dine skuldre, løft, træk tilbage, ned og frem. Gør dette 10 gange og gentag med den anden. Stræk så armen og bevæg den frem, op, bagud og ned. Gentag flere gang og gør det bagefter med den anden arm. Bevæg gerne overkroppen med, så ribbensmusklerne også strækkes og bevæges.

51


krop / At give sig tid til at lave dejlig mad til sig selv og sine kære, er altså også kærlighed. Det er aldrig nogen skade til at tage en multivitamin i en rigtig god kvalitet. Men den kan aldrig erstatte sund kost. Din nattesøvn skal prioriteres. Vi burde nok overgive os mere til lyset og mørket. Sove tidligere og længere om vinteren end om sommeren. I gamle, gamle dage gav det sig selv. Når det blev mørkt, kunne man ikke rigtig se til at lave mere, andet end at sove. Men nu har vi elektrisk lys, og vi kan være vågne hele natten, hvis vi vil. Se tv og spille PlayStation, lægge tøj sammen, lave lektier eller stryge tøj. Vi kan altså være aktive som bare pokker i den tid der er tiltænkt afslapning og hvile. Manglende nattesøvn gør, at vi lettere føler os underskudsagtige og får for højt stressniveau. Som vil svække immunsystemet.

vil enhver da blive forfærdelig træt af. Vi har brug for pauser og tid til få sjælen med. Giv dig tid og mulighed for hvile, ro og egenomsorg, når du kan mærke, du trænger. Men netop fordi mørket tager over om vinteren, vil mange mangle at være udenfor i dagslys. Det er værd at prioritere. Samtidig vil motion også gøre os godt. Du kan kombinere disse ved at: Kom ud i din frokostpause. Når du har spist, så klæd dig ordentligt på og tag en tur ud i det fri. Bare en rask tur på 5-7 minutter vil give dig lys og energi til eftermiddagen. Du kan måske få en gåtur om morgenen eller eftermiddagen ved at stå af bussen et stoppested før, du egentlig skulle – og gå det sidste stykke vej, hvis det fungerer for dig. Når aftensmaden er spist og ”køkkenet er lukket”, så inviter din familie med ud og gå en lille, rask tur rundt på vejene i stedet for at synke sammen på sofaen. Efter gåturen kan du hygge med sofa og varm te. Motion i moderate mængder er immunboostende. Det sætter blodgennemstrømningen i vejret og giver dig et dybere åndedræt. Dybe vejrtrækninger giver ilt og ny energi til kroppen. Åndedrættet er at tage livet ind og give liv til dine celler Er du blevet syg? Det allerbedste råd til dig er: Overgiv dig.

Føler du dig træt? Jamen måske ER du træt. Trænger du til at sove, så gå tidligt i seng med en god bog og nurse dig selv. Så fremfor at tro, du skal have ”pep piller”, skal du bare hvile. Helt ærligt, så bliver jeg ofte forundret over, at folk klager over træthed, hvis jeg samtidig kan høre på deres dagsform, at den er max presset. Det

Styrk dit immunsystem • Sørg for at være dækket ind af vitaminer og mineraler. Især C- og D-vitamin er vigtigt, ligesom zink gavner slimhinder og immunsystemet. • Spis sundt, masser af grønt og friske varer. • Sov tilstrækkeligt. • Reducer stress, hvor du kan. • Sjov motion i passende mængder. • Gåture i naturen. • Urte pensil. • Ingefær evt. som shots.

52

Jeg ser så ofte, at folk tager nogle Panodiler og går på arbejdet, selvom de er ret sløje. Desværre med det resultat, at de er syge i lang, lang tid. Sygdomsperioden trækker ud. Følelsen af træthed og af at skrante er en konstant følgesvend. Hvis du derimod kryber under dynen og giver dig selv ro til, at kroppen kan arbejde med at bekæmpe sygdom, så vil forløbet efter al sandsynlighed blive kortere. Desuden er det ikke godt at slå feber ned, hvilket Panodil gør. Feber er med til at ”brænde” sygdom af. Te lavet af ingefærskiver overhældt med kogende vand kan lindre en øm hals og understøtter dit eget immunsystem. Når du føler dig lidt bedre, vil korte gåture et par gange om dagen få dig blidt i gang igen. Der skal ikke ret mange inaktive dage til, før du mister både knoglemasse og muskelkraft. Men det gælder om ikke at gå for hårdt til værks. Ikke før du er helt rask.


/ krop

ALDRIG HAR DET VÆRET NEMMERE! SHORTCUT er den ultimative genvej til mere frugt og grønt! Alle smoothieopskrifter er baseret på vand fra hanen og kun fire ingredienser. Danmarks juice- og smoothiemester Mads Bo præsenterer konceptet Shortcut smoothies. Indkøb, blending, rengøring og variation er så let, at alle kan være med.

KØB BOGEN PÅ HIGHONLIFE.DK

53


sind / Foto/ Shutterstock

H VE M E

R

Dit forbrug afslører dig

Coach

DU?

Af Birgitte aagaard

Når vi køber ind, vælger bil og klæder os på, fortæller vi noget om, hvem vi er – eller gerne vil være. Lad os se nærmere på, hvad der ligger bag vores forbrug, og hvordan vi måske kan tage stilling til det. Dit image Uanset om du følger strømmen eller bevidst går imod den, fortæller dine forbrugsvalg noget om, hvem du er. Du sender hele tiden signaler om din identitet og økonomiske status. Andre menneskers billede af dig – dit ”image” – omfatter også, hvilken samfundsgruppe du tilhører (eller aspirerer til) og ikke mindst de værdier, du står for. Måske har du ikke taget direkte stilling, men har blot ”arvet” en livsstil fra dine forældre og det sted, du er opvokset. Sådan lever du bare, og det fungerer fint. Men her har du faktisk også truffet et valg – nemlig ikke at stille spørgsmål, om det er det rette for dig, din familie og omverden – på den korte og den lange bane. Det kan også være, at du netop har taget stilling og er gået bevidst imod normerne – hvad enten du er stået af forbrugsræset eller du efter mange år på det politisk korrekte hold er kørt træt i vennernes klimabevidste nøjsomhed. Alle kan jo få nok af det, de kommer fra… Uanset din livsstil fortæller du med dit forbrug din omverden, hvem du er. Men hvornår har du senest set dit forbrug efter i sømmene? Og hvad styrer dig, når du bestiller ferie, køber tøj på internettet eller går en tur i supermarkedet? På tilbudsjagt I vores moderne samfund er der en enorm interesse for penge, og hvordan vi får mest muligt ud af dem. Utallige programmer og platforme handler om, hvad ting koster eller burde koste (fx Hammerslag, Antikduellen og Pricerunner), kvaliteten af det vi køber (fx Forbrugerrådet Tænk) og ulovlige salgsmetoder (fx Kontant). Vi er en nation af tilbudsjægere på udkig efter den bedste pris, og

54

ofte kommer vi til at købe lidt mere, end vi har brug for, bare fordi det er et ”godt tilbud”. Der er vel ikke noget forkert i, at ville have mest muligt for pengene, siger vi i munden på hinanden. Men når vi forsøger at presse mere ud af budgettet, er det ikke nødvendigvis, fordi vi er nødt til at spare. Det er i lige så høj grad, fordi vi vil have friheden til at købe endnu flere eller dyrere ting. F.eks. en lidt dyrere ferie, mærketøj eller den sidste nye iPhone-model. Forbruget har sat krogen i os.

Hvad er det værd? Set udefra kan forbrugets indre logik virke uangribelig, idet begrebet ”værdi” bekræfter sig selv i en forståelse af ”billig” som basisvare, ”dyrere” som bedre og ”dyrest” som bedst. En dyr sofa har pr. definition mere værdi end en billig, og er derfor bedre. En kjole af et bestemt mærke har mere værdi og er mere attraktiv at eje end en standardvare. Umiddelbart kan det se ud til, at ungdommen i dag forsøger at udfordre denne automatiske værdiansættelse. De foretrækker genbrugsbutik-


/ sind

kens ultrabillige varer, når de skal købe køkkengrej og møbler til ungdomsboligen eller supplere den shabby-chicke garderobe. Men selv dette marked er styret af ”anerkendthedsfaktoren” eller moden – er det et mærke, et design, en stil, der er anerkendt som attraktiv blandt omgangskredsen? Se bare, hvordan 70’ernes øjenbæer i dag kaldes ”retro” og går som varmt brød. Værdien er således baseret på en konsensus i tiden – ikke på tingenes reelle brugsværdi. Tidens foretrukne stil, og dermed dit image som forbruger varierer hele tiden – er du hot eller not? Hvad lægger du i kurven? Spørgsmålet er, hvorfor vi lægger det i kurven, som vi gør. Hvad styrer os? Hvorfor vælger vi speltbollerne i stedet for trekornsbrødet, som var ”fint nok” for 20 år siden og har samme næringsværdi. Hvorfor vælger du nu den mønstrede bluse i retro-farver i stedet for den ferske ”nude”, der var smart for 5-10 år siden? Og hvorfor vil vi ofte vælge det, som naboen vælger? Tjek lige havemøblerne hen langs rækkehusene – der er højest et par modeller, der går igen med få variationer. Vi er helt nede i detaljerne. Kan du f.eks. sige dig fri for at kaste et blik i andres indkøbsvogne og aflæse, hvad det er for en ”type”, føreren af vognen er? Har du mon ikke ladet dig ”inspirere” af indholdet af en andens indkøbsvogn, især hvis personen så tiltalende ud? Vores indre behov En stor del af vores adfærd – herunder forbruget – er styret af vores ønske om assimilation. Vi forsøger kort sagt altid at passe ind og ikke skille os ud på en måde, som vores omgivelser vil se skævt til og betragte som ekstremt (kommer af ordet ”extremus” (latin): at være yderst eller sidst). Vores skræk er at stå uden for fællesskabet – eller blot i yderkanten, sidst i rækken. Dette behov ligger dybt i vores DNA, fordi tilpasning er lig med overlevelse i den gruppe, vi tilhører. Derfor sidder vi ved siden af fru Hansen og hr. Jensen i flyveren på vej til Mallorca, Toscana og Provence. Derfor blev vi f.eks. i 90’erne blændet af neonfarver på jogging-stien, derfor møder mange kvinder i skiftende perioder op på jobbet klædt som pantere og leoparder, og derfor har vi i flere år valgt ”den lille sorte”, selvom vi er på vej til årets abefest i firmaet, og ikke en begravelse. Unik eller ens Det er kun de allermodigste, der uden omtanke og med solid selvtillid vælger ting, tøj og livsstil, som andre med stor sandsynlighed vil ”rynke på næsen ad” (fysisk tegn på mishag og mistanke). Men også når vi forsøger at være unikke, er vi det sjældent helt. Der er også trend i den lidt småskæve, hjemmestrikkede trøje, de mærkværdige hadegaver i reolen og de afskallede arvemøbler. Selv den modige er strategisk i sit valg af produkter og livsstil, som spiller på chok-effekten – for at få den eftertragtede opmærksomhed. Som påfuglehannen, der pludselig slår fjerene ud. Hold da fast! Den modige trendsetter er i akkurat samme omfang styret af et indre behov for at blive set, beundret, misundt eller respekteret. Men selvom du er en af de modige, som tør gå forrest – og vel og mærke formår at præsentere det som det mest naturlige og attrak-

“Kan du f.eks. sige dig fri for at kaste et blik i andres indkøbsvogne og aflæse, hvad det er for en ”type”, føreren af vognen er?” tive valg i verden – vil du ultrahurtigt danne præcedens og blive imiteret i ét væk. Alle ”vi andre” vil nemlig være som de kendte, de modige, selvsikre, smarte og hurtige, fordi det giver status og accept. Og derfor ender vi uvægerligt med at være mere eller mindre ens. En ny vej? Ofte oplever jeg – både som privatperson og terapeut – at mennesker, som ønsker at skifte retning og bryde med normerne og forventningerne i deres omverden, har behov for at omdefinere deres værdigrundlag. Det er nødvendigt for at kunne stå fast i deres nye livsvalg og konsekvenserne heraf. Når du med dit forbrug og din livsstil vælger at gå dine egne veje, har du ganske enkelt brug for en grund. Det er ikke nok – i længden – bare at ville provokere eller bare stikke af fra virkeligheden. Du skal tro på det du, du gør, for at kunne holde fast i din nye identitet og status som forbruger og menneske.

Fælles Om. Fremtiden

Lån til din nye elbil

Læs mere på midspar.dk/elbil

55


sind /

Lidt forbrugshistorie… I kølvandet på en lang krig med rationeringsmærker og mangel på alt fra cykelslanger til kjolestof handlede 50’erne og det meste af 60’erne om alt andet end mådehold. Moderne forbrugsgoder i form af køleskabe, vaskemaskiner, støvsugere og diverse elektroniske ”dingenoter” stod øverst på ønskelisten i mange hjem. Overflod var lykken, fortalte de smilende og glatpolerede reklamemodeller os i ugeblade og formiddagsaviser. Men i slutningen af 1960’erne skete der en generel samfundsmæssig og social bevidstgørelse, hvor forbruget efterhånden blev betragtet med et mere kritisk blik og som et vigtigt udtryk for social identitet og ansvarsfølelse. Forbruget både definerede og adskilte os fra hinanden. Mikro-makro-mad og hønsestrik af garnrester vandt indpas, især i de populære kollektiver. Fra 1970’erne blev ”forbrugsfesten” direkte udråbt som umoralsk, og interesseorganisationer som f.eks. Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace begyndte at kritisere den blinde forurening og udnyttelse af naturens ressourcer. Vi skulle tage ansvar for vores produktion og forbrug. I disse år sås utallige sager om fabrikkers belastning af en skrøbelig natur og medarbejdere, der blev syge af deres job, f.eks. Cheminovas miljøfarlige udledninger, asbestoseramte DSB-medarbejdere, oversprøjtning af markerne og den tikkende bombe på den anden side af Øresund, kernekraftværket Barsebäck. Selv den ”almindelige” dansker kunne ikke undgå at høre om bagsiden af den industri, der skulle sørge for, at vi kunne producere mere, tjene mere og forbruge mere. Der var ikke mange uger uden en ny demonstration for bedre arbejdsvilkår, ren natur og nej tak til atomkraften. Konsekvenserne af den tiltagende ”materialisme” fik ikke pæne ord med på vejen… Ord som ”statusryttere” og ”ligusterfascister” blev i 70’erne og 80’erne et udtryk for den konstante higen efter eget hus, større bil og udlandsferier til alle. Penge og forbrug var vejen til at realisere sig selv. Nye dyre vaner, hvor værdien af især tøj, tasker og sko blev defineret af ”mærker”, tog forbruget til nye højder. Bandet Shu-Bi-Dua sang om den ”lille krukkede dille” og C.V. Jørgensen om at flygte fra livets alvor til ferieparadiset Costa del Sol. Mange mente allerede dengang, at vi var på vej ud over kanten for, hvad der var hensigtsmæssigt for naturen, menneskene og samfundet som helhed. I 1986 kom da Kartoffelkuren og satte en brat stopper for forbrugsfesten, men allerede først i 90’erne kørte Nå-generationen videre med klatten, dyrkede karrieren og det fede liv.

56

Hvad gør du så, når du er ved at kvæles i modens diktatur, det hæsblæsende statusræs eller anti-bevægelsernes mange slogans? Kan du melde dig ud? Måske, men det kræver mod og stor bevidsthed om, hvilke værdier du baserer dit valg på. Frihed? Tid og ro? Ærlighed over for dig selv? Hensynet til klimaet? Solidaritet med andre? Du bliver tjekket ud Det kan være meget overvældende i starten. Du kan nemt føle, at du skal forklare eller forsvare dine nye valg. Hvis du f.eks. sidder til den traditionsrige julefrokost med din velsmagende rødbedebøf eller alkoholfrie øl, vil du meget ofte blive spurgt, hvad der ligger bag dit valg. Er det noget med dit helbred (uha)? Noget politisk (forhåbentlig ikke)? Noget økonomisk (hvor trist)? Det kan være temmelig trættende, men forestil dig, at du er det nye medlem af en hundeflok. Du lugter og opfører dig anderledes. De andre i flokken er simpelthen nødt til at tjekke, om du er ufarlig, og finde ud af, hvordan de skal ”håndtere” dig, inden de kan slappe af og fortsætte, som de plejer. Forstå reaktionen Hvis du ændrer forbrug og levemåde, vil du – udover oprigtig interesse – typisk kunne opleve følgende: 1) at modparten føler sig provokeret og forsøger at forsvare sine egne valg eller måske overbevise dig om at ’komme tilbage’, eller 2) at modparten bare lytter, men stort set ikke reagerer: ”Det lyder spændende…” er kommentaren, med et lidt ukoncentreret blik ud i lokalet. Han/hun ”tolererer” dig, men afskriver dig reelt. Enten fordi det kræver for meget af modparten at forstå dig eller

komme dig i møde, eller fordi han/hun simpelthen ikke fatter dit ”projekt” og ikke vil afsløre sine egne begrænsninger og fordomme. For ikke at blive alt for skuffet eller træt af de reaktioner, du kan møde, gælder det således om at forstå det psykologiske mønster bag reaktionerne og være overbærende over for andre, når du vælger den dominerende livsstil fra og dermed indirekte udfordrer deres valg. Vær tydelig Hvad enten du skifter kostplan, tøjstil eller bopæl, og uanset om det skyldes en ændring i din økonomi, ny levevej, eller at du har taget stilling til dit forbrugs betydning for klimaet og dine børns fremtid. Uanset hvad kan dit nye livsvalg ændre din rolle blandt familie og venner. Selvom du forsøger at normalisere situationen og ønsker at bevare samværet som før, kan du opleve, at du måske bliver valgt fra eller taget uønskede særhensyn til. Det antages, at din ændrede livsstil også betyder, at du ikke længere er interesseret i aktiviteter, som I tidligere delte: F.eks. grillaften (hvor hovedretten er kød), charterferie (pga. den uetiske overflod i ”all inclusive”) eller den ugentlige golf eller tennis (pga. prisen eller det sociale/politiske ståsted det kan pege på). Hvis du kun ønsker at ændre dit forbrug, og ikke – lidt for lidt – at tabe store dele af dit gamle liv og din nuværende omgangskreds, skal du være robust og tydelig. Sig til venner og familie, hvad dine ændrede livsvalg handler om, og især hvad de betyder – og ikke betyder – for de andre. I hvert fald i din optik. På den måde kan de lettere placere dig, ikke føle sig truet, og du vil lettere kunne bevare din plads i flokken – selv om du ikke lever helt som de andre.


/ oase

Gå vinteren i møde med ginseng Vintermånederne er mest hyggelige, når du har energi til at nyde en frisk gåtur, samvær i stearinlysets skær og dage med tid til dig selv. Derfor vælger mange at booste deres energidepoter med ginseng. Det kan for eksempel være Ginsana G115, som er et standardiseret ekstrakt af ginseng­ roden. Ginseng har været brugt i kinesisk medicin i mere end 2000 år for sin evne til at mindske træthed og risikoen for småsygdomme som forkølelser. Det er på grund af rodens indhold af sakkarider, at ginseng har en styrkende effekt på immunsystemet. De adaptogene egenskaber betyder, at ginseng giver mere energi i de lyse timer, men lader kroppen få ro, når du skal sove. Find Ginsana G115 på apoteket, helsam.dk eller i din naturkostbutik.

Kickstart din energirenovering Vi stiller på radiatoren og kigger bekymret på småfuglene, der samler sig uden for vinduet. Er vores boliger så energieffektive, som vi tror? Det kan give både kontant besparelse og en god, grøn samvittighed, hvis du får et energitjek af stuerne. Og det behøver hverken være svært eller dyrt: Lige nu tilbydes f.eks. kunder hos Total­kredit rabat på et energitjek af boligen. En energikonsulent giver dig et overblik over – og konkrete forslag til – hvad der skal til for at optimere din boligs energi­ forbrug. Læs mere om dette tilbud Middelfart Sparekasses website www.midspar.dk/privat/dit-liv/bolig

Pas på dit rene ansigt

Ansigtsrens er det vigtigste led i din hudpleje, da den er grundlaget for din huds sundhed og hemmeligheden bag en smuk, velplejet hud. Amber Face Wash fra Naturfarm har mange af de gode egenskaber, din hud holder af. •D en er velegnet til både kvinder og mænd (og teenagere) •D en renser mildt og nænsomt huden •D en efterlader huden ren, blød og velplejet •D en er velegnet og effektiv til uren og sensitiv hud •D en er perfekt at have med under bruseren, da den skal skummes op med vand •N øgleingrediensen i ansigtsrensen er rav, som virker anti-bakteriel og reducerer inflammation Amber Face Wash forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk

57


skøn / Foto/ Shutterstock

Vælg de naturlige produkter – uden gener Er min hud egentlig sart eller bare tør og irriteret? Mange er bekymrede for at skifte til de “irriterende naturprodukter”, som de frygter ikke at kunne tåle. Her er forslag til, hvilken vej du kan starte, for at få hud i bedre balance og for at kunne vælge de naturlige produkter, så skiftet bliver uden gener.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Det er mægtig interessant, at rigtig mange beskriver deres hud som sensitiv og sart. Det kan den bestemt være. Men oftest er det heldigvis en midlertidig tilstand. Nogle kan have et stort ønske om at skifte til mere økologiske og naturlige mærker, men kan være bekymrede for, om de naturlige produkter generer en sart hud. Nogle siger endda, de ikke kan tåle økologiske eller naturlige hudplejeprodukter, og man kan naturligvis reagere på alting – hvis man ikke tåler tomater, kan de være nok så økologiske ... Men måske man kunne kigge ind på, hvorfor – i dette tilfælde huden – er sart. Hvad kan vi gøre ved det? Hvor er roden til ubalancen både i det indre og det ydre? Her skal det handle om det, vi smører på og plejer vores hud med. Den sarte hud Derfor følger her nogle naturlige forslag til, hvordan du kan starte ud med naturlige produkter, hvis du har haft en oplevelse af ikke at kunne tåle dem. Huden kan være sart af forskellige grunde. Ofte er en sart hud en tør hud. Når huden er tør, er overfladen mindre elastisk og blød og mindre i stand til at udveksle stoffer. Den naturlige lipid-barriere i huden kan være forstyrret. Det kan f.eks skyldes, at man har en overbehandlet hud, der har bragt hudens egen barriere i ubalance. Det kan gøre den sart. Man kan jo have gjort det med de bedste intentioner om at rense dybt eller peele, og ofte med skrappe midler. Nogle oplever, at meget kalkholdigt vand også skubber til hudens balance. Miljøet, hvor man opholder sig meget, kan også påvirke hudens balance. Meget tørt indeklima, skiftet mellem radiatorvarme og at være ude i kulde og fugt. Årsti-

58

dernes vekslen giver mange en oplevelse af, at deres hud går i reaktion på vejrforandringerne. Huden kan også være blevet sart af indre ballade som hormoner, stress og fordøjelsesubalancer – at der mangler næring til huden indefra, lige så vel som at barrieren udefra er i ubalance. Men vi ønsker en hud i balance, og mange ønsker faktisk at bruge naturlige, økologiske og bæredygtige hudplejeprodukter. Vi ønsker, at hudplejen også skal repræsentere de bevidste valg. Allerhelst vil vi tænke 360 grader rundt. Dvs. både fokus på, hvad produktet kan gøre for huden, men også hvordan det er blevet til, hvor naturligt det er og om de, der har lavet det, har truffet bevidste valg om ingredienser, emballager, brug osv. Fra jord til plante til ingrediens til gavn og sundhed for huden. Og hvad der sker, når det overskydende produkt skylles af og ledes videre ud i økosystemet. Når balancen i huden er genetableret Flere oplever, at når de får genetableret balancen i huden, kan de “pludselig” tåle og have gavn af mange forskellige naturlige produkter – også med mere aktive og præsterende ingredienser. Med præsterende menes ingredienser, der aktiverer huden med f.eks. regenererende og revitaliserende virkning. Som et eksempel sendes mere ilt rundt i huden eller andet, der giver næring og glød. De rette æteriske olier i rette mængde og kvalitet kan også være utroligt gavnlige. Det gælder i hudplejen både i effekt og det aromaterapeutiske aspekt. Og så bare i ren velvære når noget dufter skønt. Vi er også meget sansende væsener.


/ skøn

“vi ønsker en hud i balance, og mange ønsker faktisk at bruge naturlige, økologiske og bære­ dygtige hudplejeprodukter. Vi ønsker, at hudplejen også skal repræsentere de bevidste valg”

59


skøn / Mange oplever, hvis huden er meget tør, at den også er ekstra sart. Alene det at genetablere fugten afhjælper og på samme tid styrker det barrieren. Det hjælper til at holde på fugten i huden og til at modstå påvirkninger udefra, der igen stresser og udtørrer huden hurtigt. I balance kan huden bedre stå imod både ydre og indre påvirkninger. Bud på at få ro på huden udefra Når man vasker sin hud med skrappe sæber eller meget kalkholdigt vand, vil der gå mange timer, før den har genskabt sin normale pH, som ligger mellem 4,5 og 5,5. De fleste naturlige produkter tilstræber at have den pH-værdi allerede i sæben, så man bliver renset, men ikke ikke skubbet helt ud af balance. Stadig vil man gerne holde på fugten i huden – ikke mindst når man bliver lidt ældre og derfor ikke af naturlige årsager binder fugt lige så godt. F.eks. bliver indholdet af hyaluronsyre, som vi naturligt har i huden og som er en fantastisk fugtbinder, mindre med alderen. Så vi har brug for noget næring til huden efter rens til at beskytte barrieren, så vi kan holde på fugten. Det kan vi naturligvis tilføre både indefra og udefra. En følsom hud er blandt andet kendetegnet ved tørhed, irritation og kan føles stram. En velfugtet hud med en smidig barriere er en mindre sart hud, da den er i stand til at udveksle og optage næringsstoffer. Den kan komme af med affaldstoffer og føles mere tilpas og “elastisk”.

Alle hudtyper Første serum med levende probiotik.

Letvægts formula

Foundation, fugt og collagen-stimulerende.

Fra tør og sart til ro på og smidighed Første bud er Weledas Almond-serie. Mange har glæde af denne serie også som springbræt til at gå over til naturlige hudplejeprodukter generelt. Med bl.a. pH-balancerende vegetabilsk mælkesyre, blommekerneolie og sødmandelolie i såvel renselotion som facial

“En følsom hud er blandt andet kendetegnet ved tørhed, irritation og kan føles stram. En velfugtet hud med en smidig barriere er en mindre sart hud, da den er i stand til at udveksle og optage næringsstoffer. ” 60

Anti-aging Renhed, økologi og de fineste aktive ingredienser.

lotion og facial creme. Alle er meget milde mod huden og kan bruges dag og nat. De beroliger og forbedrer hudens beskyttelsesfuntioner. Blommekerneolie er en let olie, der absorberes nemt af huden og efterlader den blød og smidig. Blommekerneolie forbedrer barrierefunktionen og er derfor ideel til følsom og tør hud. I serien er også en ansigtsolie, som hedder Almond Facial Oil. Det er ikke en ren mandelolie, som ofte kan være for fed til ansigtet alene, men fremragende at massere med. Denne Almond Facial Oil har ganske rigtigt sødmandelolien, der er rig på mineraler og vitaminer som Evitamin, men derudover også den lette barrierestyrkende blommekerneolie og så slåenblomstekstrakt, der er beroligende på huden med beskyttende flavonoider og virkelig god til følsom hud. Almond-serien kan anvendes til hverdag eller i perioder til at genskabe ro, eller den kan bruges som springbræt til andre naturlige serier. Adaptogen balance Adaptology er et meget spændende nyt mærke fra skaberen af det prisvindende hudplejemærker Evolve. Hun hedder Laura Rudoe og er meget passioneret omkring naturlig hudpleje. Mærket er skabt i England, og Laura Rudoe startede som flere andre med at ville løse sine egne hudplejeproblemer ad naturlig vej. Adaptology blev til, og cluet ligger i selve navnet. At “adapte” – altså tilpasse sig. Inden for planter og urter taler vi ofte om det adaptogene, når urterne i kroppen går ind og styrker dér, hvor kroppen er svækket og har brug for det. Det er i sin søgen efter naturlige og effektive ingredienser, Laura Rudoe stødte på disse adaptogener – stoffer der bevist er fordelagtige for flere forskellige hududfordringer. I millioner af år har planter udviklet sig og tilpasset sig naturen. De såkaldt adaptogene planter er planter, der har formået at tilpasse sig ekstreme forhold. De indeholder aktivstoffer, som beskytter dem, når de vokser i f.eks. ørkener, i oceaner, arktiske områder eller store højder. Adaptologys blå serie til sensitiv hud indeholder effektive ingredienser, der virker mod følsom hud, rødme, irritation, inflammation og visse rosacea typer. Serien hedder “red avert”. I Adaptologys gule serie “dry spell” er


/ skøn det den mere tørre, dehydrerede og ru hud, man har for øje. Disse naturlige, rene og økologisk certificerede formler har igen den holistiske tilgang til hudpleje, og de adaptogene ingredienser har dokumenteret effekt baseret på klinisk forskning og evolutionær biologi. I red avert-serien er en nøgleingrediens planten Cherimoya, der på peruviansk betyder “kolde frø”, fordi de har udviklet sig til at overleve i de høje Andesbjerge. Aktivstofferne lindrer stress i huden og mindsker sensitivitet. Der er birke-spejlsporesvamp i … og normalt panikker man, når man hører hud og svamp, men ikke her. For denne sunde svamp vokser på birketræer og er fyldt med biokemiske forsvarsceller, der netop hjælper med at gendanne hudens barrierelag, dæmper tegn på rødme og styrker kapillærerne. Derudover er der i denne serie også beroligende trøffel i. Meget spændende nyt bekendtskab. En anden kending Nogle har måske læst, at jeg i forskellige anledninger har foreslået det danske mærke Zinobel Organic Boost, og det gør jeg også i dette tilfælde til den tørre og sarte hud. Det interessante er nemlig, at Zinobel Organic Boost Instant Care Serum er meget præsterende. Dvs. den kan gøre en stor forskel for en moden hud, og man anbefaler at starte ud med f.eks. at bruge hver anden dag og efterhånden øge til hver dag. Til sart hud er den også genopbyggende på flere måder. Den kan bruges til den tørre, sarte hud og til at genopbygge huden efter hård solsæson. Eller til en rødmende hud, fordi den både har aloe vera, grapefrugtkerneekstrakt, betaglukaner og højkvalitets hyaluronsyre, som er en fantastisk fugtbinder. Denne serum kan endda også bruges som øjencreme og på den fine hud på halsen. 97% af planteingredienserne er økologiske. Ovenpå kan man vælge dag- eller natcreme med eller uden duft, eller den ­meget populære ansigtsolie med plejende hybenkerneolie, macadamia olie, granat­ æbleolie og gulerodsolie til dag- eller natpleje. Mikrobiomet med i overvejelserne Det er meget fascinerende, hvor vigtigt det er at have balance i mikrobiomet og de naturlige bakterier, vi lever sammen med i det indre og ydre.

Sart og tør hud

Fugt, næring og dybdevirkende pleje.

Harmonisk look Smuk og strålende med makeup.

Adaptogen pleje Mod følsom hud, rødme og irritation.

Der forskes på livet løs, og vi får større og større forståelse for betydningen af mikroorganismernes samspil med vores organisme. Når det gælder mikrobiomet i huden, har vi tidligere været inde på, at der udvikles naturlig hudpleje med levende probiotika til at genetablere den naturlige balance og bakterieflora i huden. Her er Esse Probiotic Skincare og Bak Skincare spændende. Dels til at afhjælpe den sarte, tørre og irriterede hud, men med flere andre egenskaber også. Ikke at forglemme, at mange af de naturlige og økologiske hudplejeprodukter allerede i deres plantevalg har meget præbiotika i, som nærer de sunde bakterier, der allerede findes i huden. Makeup til den sarte hud Når det gælder makeup til den sarte hud, kan jeg nævne et par mærker blandt flere gode. Miild er et dansk udviklet makeup- og hudplejemærke, som hurtigt er blevet meget populært. Tine og Tanja har nemlig selv haft meget sart hud, og det er et virkelig godt udgangspunkt for at udvikle problemløsende midler, når man selv virkelig har prøvet det på egen krop. Når de to kvinder samtidig er uddannede makeupartister og har æstetisk sans, bliver resultatet et smukt udvalg af naturlige makeupprodukter. På deres univers på instragram mm. er det muligt at hente stor inspiration til anvendelse og teknikker. Virkelig et besøg værd. Inika Organic er en anden favorit her. Inika betyder lille jord på Sanskrit, og det er den forbundethed, vi har med alt omkring os. I brandets kultur er det en selvfølge at passe på alle levende beboere på planeten, dyr og mennesker. Inika er certificeret økologisk, vegansk, cruelty free, halal. Her i den økologiske certificering er minimum 70% økologisk – de sidste 30% kan være vand og mineraler, og de kan ikke dyrkes eller certificeres økologisk. Så der er tænkt på alt fra ingredienser til emballage, men også det der kan gøre vores hud smuk og strålende med Inika Organics smukke makeup. Har man en sart og rødmende hud, ved man, hvor skønt det kan være at kunne give den et mere ensartet smukt udseende uden at gå på kompromis med sundheden og helingsprocessen, men derimod understøtte den.

61


mad / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ GAB Photography

Hurtigt og sundt – mad i fad Sund mad behøver ikke tage lang tid at lave. Med et ovnfast fad og gode råvarer kan du ofte nøjes med et kvarter ved køkkenbordet.

tip

du skar, kan logisk græ ko ø u d . r å Bruge n blive p de skrælle sagtens la r til retten tu ks god te Den giver toffer. næringss d og ekstra e n linser u e de grøn ift sk in n m ka r Du ser. Det e belugalin te g d e ko d m e k m r smu se. Den e yndlingslin en er nem d g o e, farv sin sorte øje. let at ford at koge og

Fakta Hokkaidogræskar er den grøntsag med det højeste indhold af betakaroten, skarpt efterfulgt af søde kartofler og gulerødder. I kroppen omdannes betakaroten til A-vitamin, som styrker øjne, hud og hår, slimhinder og immunforsvar. A-vitamin har antioxidant virkning og beskytter derfor mod celleskader.

62


/ Mad

Madlavning har to store barrierer: Hvad skal jeg finde på? Og hvor længe skal jeg snitte og skrælle og piske for at få mad på bordet. Med en ret, som kan passe sig selv i ovnen, sparer du masser af tilberedningstid. De fleste retter i kogebogen Mad i Fad kan klargøres på blot 15 minutter. Du udvælger blot nogle sunde, gerne økologiske, råvarer. En kort stund med skærebræt, kniv og røreskål. Og så i ovnen, hvor al saft og kraft bliver i fadet, så der ikke er brug for en masse specialprodukter eller saucer for at få maden til at smage godt. Godt 60 opskrifter med både grønt, fisk og kød ­giver dig inspirationen til dagens menu. Så behøver du ikke lægge hovedet i blød for at udtænke indholdet på middagsbordet. Og i morgen kan du bladre videre til den næste opskrift. Naturli har fået lov at vise at par af opskrifterne fra Mad i Fad, som illustrerer hvor nemt – og lækkert – det kan gøres.

tip

Græskar med svampe, linser og ricotta (2 personer)

Du skal bruge • 300 g hokkaidogræskar, uden kerner og skræl • 1 tsk ahornsirup • 2 spsk olivenolie • salt og peber • 3 laurbærblade • 150 g kogte grønne linser, evt. fra dåse eller papkarton • ½ tsk chiliflager eller stødt chili • reven skal af ½-1 økologisk lime • 150 g champignon, i tykke skiver • 200 g ricotta (den skal forblive i et helt stykke)

Sådan gør du Skær græskarkødet i stykker på ca. 3 cm og kom dem i et ovnfast fad. Vend græskarstykkerne med sirup og halv­ delen af olien. Krydr med salt og peber. Læg laurbærbladene i ­fadet, og sæt det i en 200 °C varm ovn i 15 minutter. Tag fadet ud og tilsæt linser, resten af olien, chiliflager, limeskal og champignon. Vend det godt rundt, og tilsæt eventuelt lidt mere olie. Lav et hul i fyldet midt i fadet og placer ricottaosten heri. Den skal forblive i et helt stykke. Dryp den med olie. Sæt ­fadet i ovnen igen i ca. 30 minutter, til overfladen på riccotaen er let gylden. Vend gerne lidt rundt i grønsager og linser undervejs, så de ikke bliver tørre.

Bagt æggekage med grøntsager

Halve avo cadoer k Dryppes an: med olive nolie og b eddike og alsamico drysses m ­ ed salt og Dryppes peber. med citro nsaft og e n anelse honning, og drysse s med et nip kanel, salt og pe ber. Fyldes m ed en ske fuld hytte og drysse ost s med et nip papri ka eller spidskom men.Dryss es med dukkah e ller sorte sesamfrø .

(2 personer)

Du skal bruge

Sådan gør du

• ½ stor rød peberfrugt • 6 stilke aspargesbroccoli • 6 cherrytomater • ½ tsk stødt gurkemeje • salt og peber • 25 g reven ost • 5 store æg, sammenpiskede • olivenolie til fadet

Halver peberfrugten og skær den ene halvdel i 1 x 1 cm stykker (uden kerner og lameller). Smør et lille fad (ca. 20 x 15 cm) med olie. Kom peberfrugt i fadet sammen med aspargesbroccoli og tomater. Drys lidt gurkemeje, salt og peber og drys med reven ost. Fordel æggeblandingen over grøntsagerne, så de er dækket af æg. Sæt fadet i en 180 °C varm ovn i 25 minutter og server retten med halve avocadoer og ristet rugbrød.

Fakta Sort peber giver ikke kun smag til retten, det øger også optageligheden af gurkemeje i kroppen. Det virksomme stof i sort peber er piperine. Gurkemeje dæmper inflammation og smerter i kroppen.

63


mad / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Rødbede og kikærter i krydret kokosmælk (2 personer)

Du skal bruge • 400 g rødbeder • 1 rødløg, grofthakket • 1-2 fed hvidløg, knust • ½ dåse kogte kikærter (200 g) • 5 cm ingefær, finthakket • 1 rød chili, uden kerner og hakket • 1 tsk stødt gurkemeje • 1 stor tsk stødt koriander • 1 spsk olivenolie • 1 tsk salt • 1 dåse kokosmælk (400 g) • Topping: Hakket frisk koriander og kokosflager

Sådan gør du Skræl rødbederne og skær dem i mundrette ­stykker. Skyl og afdryp kikærterne. Bland alle ingredienserne i et ovnfast fad, og sæt retten i en 185 °C varm ovn i ca. 45 minutter. Drys med koriander og kokosflager og server ­retten med naanbrød.

Fakta

tip

sukker, holder en del Rødbede inde af kryddeil sp for et mod så den har brug agsgivere. e og skarpe sm rier eller stærk berrod, onsennep, pe Brug fx chili, dij r, fetaost se r, kapers, ansjo hvidløg, ingefæ ede. db rø tter med eller oliven i re er. ed db rø e or st Køb aldrig de mere og re de sø de bå De mindre er trække re fo rødbeder er at saftige.Bagte st fle r re va be da de fremfor kogte, r. ffe to as mulige arom

64

Rødbede kan næsten alt. Den styrker fordøjelsens og leverens arbejde. Den er fyldt med stort set alle vitaminer og mineraler, mange fibre og et utal af plantestoffer. Dens indhold af nitrat er med til at afslappe karvæggene og sænker derved trykket i dem.

Anne van der Merwede er uddannet ernæringsterapeut og har i mere end 20 år arbejdet med kost og ernæring. Hun har fingeren på pulsen om de nyeste råvarer, nye trends og hvilke råvarer, som er nemme at få fat i. Anne har stor faglig viden om, hvordan sund og velsmagende mad medvirker til at få en velfungerende krop. Hun har tidligere skrevet ’En sund kvindekrop’. Anne van der Merwede: Mad i Fad 169 sider, 199,95 kroner Muusmann forlag 2021


/ oase

Omega-3 til vinteren Fiskeolie er et godt tilskud hele året, hvis man ikke spiser fisk hver dag. I det mørke halvår, hvor immunsystemet har ekstra brug for støtte, har Omega-3 også en vigtig rolle at spille. Bio-Marin Plus er et fiskeolieprodukt i høj kvalitet. De bløde kapsler ­indeholder frie fedtsyrer, som er lettere for kroppen at optage end den form, som findes i andre fiskeolieprodukter. Det er produceret under ­farmaceutisk kontrol og har en meget høj renhed. Desuden er tilsat B-vitaminerne folsyre og B12, der er vigtige for i­ mmunsystemet og desuden har betydning for at mindske træthed og ­udmattelse. Bio-Marin Plus findes hos Helsam, Helsemin, på apoteket, i din helsekostbutik og online.

Hjælp til slimhinder og immunforsvar Avivir Aloe Vera Kosttilskud, er et godt supplement i den mørke tid, da det kan være med til at holde dine slimhinder sunde og opretholde et normalt immunforsvar. Samtidig hjælper det til med at normalisere den naturlige fordøjelse og til at bevare slim­hinderne i mave­tarm­systemet sunde og modvirke irritation. Dermed sætter produktet gang i en proces, som har gavnlig effekt i forhold til at modvirke træthed og p ­ sykisk belastning. Det er vigtigt, at den Aloe Vera som anvendes, har et højt indhold af acemannan. I Avivir-produkterne er der kun anvendt ACTIVAloe ® med min 10% acemannan. Fås på apoteket og webapotek. Mere info på tlf.nr.: 39 69 08 14 - eller på www.avivir.dk

Årets produkt, hudpleje og fødevare 2021 Hvert år er der prisuddeling til årets helsekostprodukter i kategorierne Årets Produkt, Årets Hudpleje og Årets Fødevare. Det er de danske helsekostbutikker, der kårer årets vindere ud fra positiv feedback fra kunderne, egne gode oplevelser med produkterne og et stabilt eller stigende salg i butikken. Vinderne plejer at blive kåret på Helsam-messen, men i 2021 foregik kåringen af gode grunde med en pressemeddelelse. Men de fortjener naturligvis også at at blive nævnt i Naturli for deres gode præstation.

Årets Fødevare 2021

Årets Fødevare er Vita Biosa Original fra ­B­iosa - et velkendt, effektivt mælke­syreprodukt, som har fået et nyt og meget flot design.

Årets produkt 2021

Årets hudpleje 2021 Årets Produkt er MoveFlex Collagen fra BioSym – en patenteret type collagen med tilsat boswelia serrata, C-vitamin, mangan og kobber.

Årets Hudpleje er LL Regeneration Day Cream fra Annemarie Börlind – et lækkert produkt til den modne hud, som har mange faste kunder og skaber synlige resultater på kort tid.

Som Årets Helsekostbutik blev kåret Ren Kost & Krop ApS v. Susi Schumann og John Niklasson, Århus – i øvrigt for andet år i træk – og som årets Helsam-­ butik blev kåret Helsam Middelfart, v. Alice og Lennert Pedersen.

65


mad / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ High on Life/Mads Bo

OG S M OO

smoothies en genial genvej. Et dagligt glas er både lækkert og en sand lottogevinst for sundheden. Med juicer og smoothies åbner vi op for en uhyre effektiv forsynings-

ice er fra Denne ju dens er bogen ’V juicer te s grønne thies’ af og smoo . Mads Bo

66

VE J

Det er blevet efterår med regn, rusk og færre solskinstimer. Ønsker vi at gøre noget ekstra godt for os selv og vores modstrandskraft, er flydende vitaminpiller i form af juicer og

SOM GEN

Vitaminpiller i flydende form

S IE TH

R ICE JU

vej til kroppen. Der er direkte udbringning af vitaminer, mineraler og talrige andre plantenæringsstoffer. Alle disse naturlige næringsstoffer arbejder sammen om at styrke og

IMMUNBOOSTER SHOT Skyl, rens og pres alle ingredienserne på din juicemaskine og nyd dette potente immunboost, der kan mærkes så snart det rammer dine læber. • 4 fed hvidløg • 2 cm ingefær • ½ citron • 2 mellemstore persillerødder


/ Mad

­ alancere vores immunforsvar. Det b vil sige, at de ikke bare kan beskytte os mod hoste og forkølelse, men også mod en lang række andre små og store skavanker. Tilbage til rødderne Sprøde, saftige og forskelligfarvede rodfrugter er geniale til juicemaskinen. De giver masser af saft, er forholdsvis billige, og så er de smækfyldt med karotiner, der styrker immunforsvaret. F.eks. indeholder gulerod betakaroten, som i kroppen omdannes til A-vitamin, der er vigtigt for immunforsvaret. Stærke sager Både ingefær og gurkemeje indeholder aktive stoffer med antiinflammatorisk effekt. Ingefær indeholder

bl.a. antioxidanter, gingeroler og aromatiske olier, der har veldokumenterede og sundhedsgavnlige effekter f.eks. ved begyndende forkølelse. Inviter citrusfrugterne med ombord C-vitamin er en kraftig antioxidant, som er vigtigt for en lang række processor i kroppen, herunder immunforsvaret. Faktisk er det et af de mest undersøgte og omtalte vitaminer. C-vitamin findes i en lang række frugter, bær og grøntsager. Citrusfrugter indeholder masser af C-vitamin. Skallen og det hvide lag lige under den indeholder langt det meste. Plantestofferne i citrusfrugt fremmer fordøjelsen og stimulere mange af de enzymsystemer i leveren, som bruges til at nedbryde affalds- og giftstoffer. Citrusskal indeholder desuden en række bioflavonoider, der virker som milde antihistaminer og kan være gavnlige i forhold til astma og høfeber. Når jeg laver friskpresset juice, bruger jeg så godt som altid citrusskallen. I smoothies skræller jeg citrusfrugterne groft, så jeg bibeholder 30-50% af skallen. På den måde

får jeg glæde af den friske og aromatiske smag, uden det bliver for bittert. Citron- og limeskal er også med til at lokke sødmen frem, som gemmer sig i bl.a. rodfrugter. Brug endelig løs af skallen fra økologiske og ubehandlede citrusfrugter. Køb økologisk Er der én ting vi ikke ønsker, så er det at drikke sprøjtegift. Især hvis vi ønsker at styrke og balancere vores immunforsvar. Ved at spise økologisk, spiser vi også frugterne og grønt­ sagernes immunforsvar, og derved styrker vi vores eget yderligere. Gå derfor altid efter de økologiske ’byggematerialer’.

67


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.klinik-lyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Blodsukkerbalance i madpakken Vores dreng på 7 år har nogle gange lidt svært ved at koncentrere sig i timen over middag, og jeg tænker om en sund smoothie eller andet sammen eller efter madpakken kan give energi og holde blodsukkeret stabilt. Han har rugbrød med fisk eller kyllingepålæg eller æg og gnavegrønt med i madpakken. Hilsen mor

Svar:

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

68

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Det er dejligt at I er opmærksomme på, hvad maden kan betyde for koncentration og læring. Det kan have rigtig stor betydning. Når det er sagt, så er det helt naturligt, at koncentrationen tager et dyk om eftermiddagen. Det kender mange både børn og voksne. Nogle steder i verden indretter man sig efter det og holder siesta midt på dagen. Under alle omstændigheder er det klogt tænkt at overveje, hvordan jeres søns blodsukker kan holdes mest muligt stabilt, og hvordan hjernen samtidig kan få et lille ekstra boost om eftermiddagen. Det er en rigtig fin madpakke han har med. Fortsæt endelig med det. Ja en sund smoothie kunne godt være en hjælp til eftermiddagen. Bær og væske hjælper hjernen – det er vist i studier. Lav den meget gerne selv, så I også kan tilsætte lidt frosset grønt og også lidt sunde olier. Det hjælper til at holde blodsukkeret stabilt. Væske i sig selv har stor betydning for, hvor godt hjernen fungerer. Så vær også opmærksom på, om han får drukket nok vand i løbet af dagen. Et andet og måske vigtigere tip er at hjælpe hjernen via bevægelse. Her kan det være, I skal have en dialog med hans skole. At lave et hurtigt break og få pulsen op f.eks. med 20 englehop hjælper hjernen og energien rigtig meget. Det vil sandsynligvis være rigtig godt for flere end bare jeres søn. Husk selvfølgelig også at sørge for tilstrækkeligt med søvn om natten – helst i mørke, så han danner mest muligt melatonin, der også er særlig vigtigt for hjernen. De bedste æblehilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske


/ brevkasse

Utryg ved coronavaccine Jeg har et spørgsmål om de såkaldte coronavacciner. Når nu det endnu ikke helt er afsløret, hvad alle indholdsstoffer er, hvor ved jeg så fra, om de er sikre? Som jeg har forstået det, er fabrikanterne fuldstændig undsagt for ethvert ansvar for skader, som disse indsprøjtninger kan medføre både på kort og lang sigt. Er det overhovedet lovligt, at man stiller krav til befolkningen om at underlægge sig en eksperimentel behandling eller i det hele taget en behandling, også selvom den bliver endeligt godkendt? Er der nogen garanti for, når man indsprøjter et messenger-RNA, som skal få kroppens celler til at producere spike-protein, at det ikke påvirker vores dna og genkoder? Altså, er behandlingen reversibel? Mvh den bekymrede

Svar: Tak for spørgsmålet. Jeg kan sagtens forstå dine bekymringer med hensyn til coronavaccinerne. Især de nye, hvor man har brugt messenger-RNA, der påvirker alle kroppens celler. De er, som du siger, eksperimentelle behandlinger, og det er usikkert, hvordan de på længere sigt påvirker kroppen og immunsystemet. DNA er kerneproteinsyrer, som påvirker resten af os gennem RNA, der blandt andet findes i vores mitokondrier – cellernes ”kraftværker”. Ingen ved med sikkerhed, om den træthed, der er en del af bivirkningerne efter sygdommen Covid-19 og vaccinerne, er udløst af et svigt i den energi­ dannelse, som mitokondrierne står for. Det viser sig først på lang sigt, da træthed er normalt efter infektioner, fx også influenza. Ingen ved, om det er reversibelt. Men de myndigheder, der har godkendt vacccinerne, har været ­under stort pres, og der er mange penge involveret. Vi er som befolkning også underlagt presset fra Sundheds­ styrelsen og regeringen, som via pres udefra har godkendt og anbefalet vaccinerne. Det er vilkårene, når der opstår en pandemi. Det kan derimod undre, at de samme myndigheder ikke har anbefalet de naturlige måder at forebygge sygdomme på. Der er mange undersøgelser, som klart tyder på, at en sund og varieret kost og de rigtige kosttilskud dels kan nedsætte risikoen for at blive smittet, og dels kan nedsætte sværhedsgraden af sygdomme hos især ældre, multisyge og svækkede. Her kan blandt andet nævnes D3-vitamin, der ligger lavt hos svært syge, og det samme gælder for mangel på zink, selen og ikke mindst C-vitamin, der i store mængder direkte i blodet har nedsat dødeligheden af ­Covid-19 markant. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Mulighed for Heidelberg-test? I har tidligere skrevet om Heidelberg-testen, hvor man kan få målt mavesyreniveauerne. Jeg har ledt og ledt efter et sted at få det lavet … Kender I et sted i Danmark eller Tyskland? Venlig hilsen K

Svar: Jeg kender desværre ikke til steder i Danmark, hvor der udføres en Heidelberg-test. Mit bedste bud er at skrive til Kirsten Hinz, som har en heilpraktiker-klinik i Tyskland. Hendes hjemmeside og kontaktinfo kan findes via hjemmesiden (som faktisk er på dansk): Impressum - Heilpraktikerin Kiel Kirsten Hinz - Naturheilpraxis (nhp-hinz.de) Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge

Naturmedicin og blodfortyndende Min svigermor får Lixiana (blodfortyndende) og vil gerne bruge naturlægemidler Vitaepro. Hun er dog bekymret for, om der vil være problemer ved at tage de to ting sammen? Venlig hilsen D

Svar: Lixiana (Endoxaban) må ikke bruges sammen med anden blodfortyndende medicin, men der er i Vitaepro ikke noget, som i nævneværdig grad kan påvirke blodets koagulation. Ved brug af anden naturmedicin vil det være klogt at tale med sin læge om det. Man kan læse mere om Lixiana på apoteket.dk. Ved operation skal der måske holdes pause. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

69


Brevkasse /

Afføring om natten Jeg har i ca to år fået en meget dårlig vane med, at jeg skal besørge om natten (have afføring). På et tidspunkt var det mellem kl 3 og 5. For øjeblikket er det omkring kl 4. Nogle gange skal jeg op to gange i løbet af natten, og kan så ikke falde i søvn igen. Det betyder, at jeg om dagen går rundt som en zombie og slet ikke føler mig frisk. Jeg synes selv, jeg lever rimeligt sundt, og jeg har heller aldrig problemer med hård eller for lind mave. Det er tidspunktet, der er et problem. Jeg har spurgt flere læger om råd og også skrevet til diverse brevkasser, men ingen har kunnet give mig et råd, som virker. Jeg er snart ved at blive desperat. Er lige kommet tilbage fra min nye læge, som aldrig havde hørt om problemet. Vh ”zombien”

Svar: Det lyder som en virkelig irriterende vane, din tarm har fået opbygget. Jeg vil anvende en mere holistisk tilgang til din udfordring, da det er min erfaring, at der er mest at hente. I kinesisk medicin har hvert organ 2 timer, hvor det er mest aktivt på døgnet. Mellem kl. 3 og 5 er det lungen, som regerer. Til lungen er både knyttet fysiske funktioner som vejrtrækningen og dannelsen af energi, men ligeledes følelser såsom sorg, svigt og tab. Er du mon ramt ind i nogle af disse for 2 år siden, og har ikke kunnet bearbejde det? Hvis ja, må du arbejde med at få disse følelser i bevægelse, så der kan komme en forløsning. Brug også gerne åndedrætsøvelser i dagtiden og før sengetid. Dernæst er det vigtigt at forstå, at bl.a. afførringen er styret af rytmer i tarmen. Desværre kan de blive uhensigtsmæssige, hvorfor man aktivt må forsøge at ændre dem. Derfor må du prøve i en periode på minimum 14 dage at undgå at gå på toilettet om natten, selvom du har trang. På denne måde fortæller du systemet, at rytmen ikke fungerer og må laves om. Lidt ligesom børn, der skal vænnes fra amning om natten, vil der være nogle ubehagelige dage, indtil systemet har vænnet sig til en ny rytme. Du kan forsøge at støtte processen med det homøopatiske middel Mercurius comp. fra Allergica, som støtter tyktarmen og sætter bevægelse i fastgjorte processer. Start dog meget langsomt op med kun 1/3 dosis. Hvis du ikke af dig selv kan få det på plads, kan du måske forsøge en manuel behandler eksempelvis en osteopat eller en akupunktør. God bedring. Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge

70

Hvad fortæller min tunge? Jeg oplever det med tungen, der er beskrevet i Naturli-artiklen ‘Munden afslører din tilstand’ fra november 2013 – den er rød, smerter på midten, den er lidt hævet med sår/blister forrest på tunge og tungespids. De øvrige symptomer er ikke så udpræget, at jeg har bemærket det. Hvordan kan man styrke den kølende del/nyrernes kølende effekt? Hilsen N

Svar: Man diagnosticerer ud fra tungen ved at aflæse, hvilke organer tungen sladrer om. Midt på tungen er maveområdet, mens spidsen og forreste del er hjerte og lunge. Og så skal det hele ses i sammenhæng. Mavevarme kan godt varme hjerte/lunge op. Så for dit vedkommende vil det være godt ikke at øge mavens varme. Det vil sige: • Hold dig fra stærke (varmende) krydderier (chili, kanel, ingefær, paprika osv.). • Oksekød og lammekød (er varmende) Skær ned på kaffe. • Spis hellere fisk, drik pebermyntete, spis de mere tropiske frugter, agurk, tomat. Nyren passer du bedst på ved at spise føde, der kommer fra vand (fisk, skaldyr, tang), at sove og være vågen med lyset (dvs ikke sidde oppe til langt ud på de mørke timer), samt holde dine fødder og lænden varm. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog


/ brevkasse

Sammenhæng mellem astma og fordøjelse Jeg ved ikke, hvem der er den rette at spørge, men jeg så et gammel spørgsmål her på siden, som minder om mit problem. Så nu prøver jeg om I kan svare på nogle spørgsmål? Jeg er en kvinde på 38 år. Jeg døjer med astma/allergi, og fordøjelsen kører ikke ­optimalt. Astma er blevet værre det sidste halve år, og det samme er fordøjelsen. De sidste 2 uger har jeg haft bøvl med at få høj puls i løbet af natten. Et par gange morgen/formiddag også. Uden rigtig at kunne blive klar over hvorfor. Det er ikke lige slemt hver dag/nat. Og det kan både komme og stoppe ret ­pludseligt. Jeg mistænker både mave/fordøjelse, ­eller min astma. Mave – fordi jeg godt kan opleve forskel før efter prut/afføring, eller fordi det bare tit er værre en nat, hvor jeg kan mærke, der står noget afføring. Astma – fordi jeg godt kan opleve bedring ved sug af astmamedicin – eller dybe vejrtrækninger med salt-inhalator (breathox). Jeg læste om “hjerte tæt på mellemgulv”, og mellemgulvets betydning for vejrtrækning og fordøjelse i et af jeres gamle opslag. Og så tænkte jeg, om svaret på mit problem måske lå i mellemgulvet? Kan summen af mine udfordringer ­forklare sådanne høj puls-reaktioner? Det passer også meget godt sammen med, at jeg ofte har følelsen af, at min astma driller mest nederst i lungerne. Jeg er frustreret over situationen, men nu også nysgerrig. Og meget klar til nogle gode råd og input. Tænker du, jeg kunne have glæde af at arbejde med mellemgulvet? Hvad ville du gøre herfra hvis du var mig? Mvh den nysgerrige

Svar: Tak for dit spørgsmål og for dine overvejelser. Jeg er akupunktør, og her arbejder vi ofte med, at nogle organer har forbindelse til hinanden. Man kan således behandle leverrelaterede problemer med galdeblærepunkter, bare for et eksempel. Og i dit tilfælde er lunger og tyktarm hinandens partnere. Så der kan sagtens være en sammenhæng mellem din fordøjelse og astma. I kinesisk medicin ser vi på fysiologien ganske anderledes end vestlig medicin. Ikke modsatrettet men anderledes. Der tales meget i billeder. Når vi trækker vejret ind, sender lungen energien ned i kroppen. Nyren skal gribe denne og holde den nede. Sker det ikke, vil åndedrættet ikke komme ned, men være oppe i øverste del af brystkassen. Det giver en følelse af at være presset opadtil, en proppet brystkasse. Hvorfor sker det? Enten er lungen for svag til at sende energien tilstrækkelig langt ned til, at nyren kan gribe, eller også er nyren for svag til at gribe og holde energien. Svag nyre kan sagtens give høj puls, men det kan også komme, fordi du anstrenger muskler ved vejrtrækningen. Et astmaanfald kan godt lette lidt hvis man kommer på toilettet. Man kan have gevaldige spændinger i mellemgulvet. Hvis du ligger på ryggen og trykker dine fingerspidser op under ribbenskanten, kan du mærke, at der er steder, som nok gør mere eller mindre ondt. Hvad kan du gøre nu? Jeg ville fortsætte med breathox og medicin, men sideløbende få styrket nyre, lunger og tyktarm enten via akupunktur eller zoneterapi. Efterhånden som dine organer bliver styrket, kan du måske opleve, det hele bliver bedre. Arbejdet med mellemgulvet kan du gøre med en åndedrætsterapeut.

Eller prøv fx disse to øvelser: •T ræk vejret ind, mens du roligt tæller 1-23-4. Pust ud og tæl igen til 4. • I ndånding mens du tæller 1-2-3-4, udånding mens du tæller 1-2-3-4-5-6-7-8. På denne måde tømmer du lungerne aktivt ved hjælp fra mellemgulvet og får ro i kroppen. En velkoordineret åndedrætsmuskel vil gavne dine tarme/fordøjelse, fordi musklen virker som en ”svupper” og masserer med dette undertryk, samtidig med at dine lunger får skiftet luften ud helt ned i lungespidserne. Det er derfor, sang er fantastisk som både mellemgulvs- og lungetræning. Det samme er motion, og elsker du at synge eller finder en motionsform, der gør dig glad, er det da bare win-win. Jeg håber du vil skrive tilbage om noget tid og fortælle, hvordan det går. Mange hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

71


brevkasse /

Alt lugter af røg! Jeg har haft en periode på ca. et halvt år, hvor alt lugtede af røg. Har ikke haft corona! Min venstre arm (er højrehåndet) blev tykkere end den højre – og er det stadig. Jeg er undersøgt for svulst i hjernen – det er det ikke. Der er ikke noget at finde hos øre-næse-halsspecialist. Jeg har stofskiftesygdomme: Hashimotos, Sjøgrens syndrom og slidgigt i knæ. Jeg er 57 år og lever sundt. Spiser både B-12 og zink og andre vitaminer. Efter behandling med næsedråber (binyrebarkhormon) fik jeg røglugten tilbage. Nu er jeg desperat. Kan det være et tegn på stress? Eller er det stofskiftesygdommene, der driller? Og hvorfor er min ene arm hævet? Håber du kan give mig ledetråde. KH Lisbeth

Svedeture og nattesøvn Jeg har de sidste 2 år været meget plaget af svedeture pga. overgangsalderen. Det går især ud over min nattesøvn og dermed også min livskvalitet. Jeg har prøvet mange forskellige præparater, men uden virkning. Akupunktur hjalp kortvarigt. Jeg er fristet til at prøve Regeros fra Herrens Mark men er bekymret for, om det øger risikoen for brystkræft, da jeg danner mange cyster i brysterne. Mange hilsner fra den bekymrede.

Svar: Overgangsalderen kan virkelig være en hård periode at komme igennem. For at komme svedeturene til livs er man ofte nødt til at have fokus på hele livsstilen. Mange har gavn af at droppe kaffe og alkohol helt, spise minimum 600 gram grønt om dagen med et stort fokus på kål, drikke 2 liter væske og komme ud at gå de 10.000 skridt om dagen. Derudover vil alt, der skaber ro, være super godt – det kan være meditation, åndedrætsøvelser eller yoga. Dette er basis i min optik. Regoros fra Herrens Mark er for nogle et fantastisk produkt til overgangsalderen. Typen af planteøstrogen der er i, menes ikke at øge risikoen for brystkræft. Derfor tænker jeg fint, at du kan forsøge det. God bedring Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge

72

Svar: Umiddelbart tænker jeg, om din Sjøgrens sygdom på en eller anden måde har ramt næseslimhinden og påvirker lugtesansen ad denne vej. Stress kan jo samtidig give alverdens symptomer, så måske det også bidrager til din situation. Jeg vil anbefale, at du opstarter på den homøopatiske næsespray Euphorbium comp. Brug den 3-5 gange dagligt i minimum en måned. Derudover kan du forsøge med de to homøopatiske midler Cepa comp. og Zincum Met D10 fra allergica. I en måned vil det samtidig være fint at fordoble dosis af zink. God bedring. Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge


/ brevkasse

Slut med nattisseri Jeg har læst om Hypofysis D6 mod nattisseri hos børn. Hvilken dosis anbefales, og hvordan skal det tages? For det er jo ikke smart at drikke det opløst i vand inden sengetid? Han tager allerede multivitamin og fiskeolie. Venlig hilsen Anne

Svar: Enuersis eller nattisseri er ret almindeligt, så det er dejligt du spørger, da mange kan få glæde af svaret. Enuresis er især almindeligt hos børn inden skolealderen. Mange vokser fra det. Når man kommer til skolealderen, kan det give lidt flere udfordringer i det sociale liv. Og barnet begynder ofte også selv at ønske hjælp til problemet. Enuresis kan opstå, fordi blæren er overaktiv. Det kan også opstå, fordi hjernen ikke udskiller nok ADH, som skal koncentrere urinen om natten. Det kan ligeledes dreje sig om, at barnets nervesystem ikke rigtigt får givet besked til hjernen om at vågne, når blæren er fuld. Og det hele kan selvfølgelig kombineres. Hypofysis D6 er et homøopatisk middel, som stimulerer hjernen til at producere mere ADH. Erfaringen viser god effekt ved enuresis. Du giver barnets alder i dråber 3 gange dagligt. Hvis barnet er 7 år, giver du altså 7 dråber 3 gange dagligt. Du giver det i en ganske lille smule vand – f.eks. ½ snapseglas. Og så må barnet meget gerne holde det lidt i munden, inden det synkes, så det kan komme i kontakt med slimhinderne. Det er altså meget små mængder vand og dermed ikke et problem at drikke det inden sengetid også. Super godt, at du giver både multivitamin og fiskeolie. Sørg gerne for, at det er af god kvalitet. Vær ikke mindst opmærksom på, at fiskeolien skal være frisk og indeholde mindst 250 mg af DHA og EPA i en dagsdosis. Jeg vil også anbefale dig så vidt muligt at undgå sukker, da det har en bedøvende effekt på hjernen. Du kan også med fordel smøre din søn med magnesiumcreme inden sengetid, da magnesium modvirker en overaktiv blære. God bedring med nattetisseriet. De bedste æblehilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

Birgittes TIP til selvcoaching:

Når du får en allergisk reaktion bare ved tanken om jul, højtider og andre festligheder Besvar spørgsmålet: “Hvordan kan du styrke dig til store sammenkomster og hygge i lange baner??” Målet med højtider og fester er at mødes med dem, man holder af, og have nogle gode timer sammen. Skriv ned, hvad der skal til, for at en sammenkomst kan blive nogenlunde hyggelig for dig – og ikke noget, du går i anafylaktisk chok over... Undgå helt bevidst det, der virkelig kan give dig røde (jule)knopper og søg hen, hvor du føler dig godt tilpas. Det må du godt! Alternativet – at blive hjemme – har sikkert også sine bagsider – skuffede/ sure værter, følelsen af ensomhed, endnu sværere næste gang...

1

Forsøg at udpege, hvilket tidspunkt, der er værst: ankomsten, spisningen ved bordet, small-talken, de sene timer måske med dans og fri bar? Kan du begrænse de sværeste dele af festen?

2

Udpeg derefter, hvilke personer du har det svært med. Kan du undgå dem (bede om at sidde et bestemt sted ved bordet)?

3

Er der andre ting, der irriterer eller skræmmer dig? Menuen, samtaleemnerne (politik, sygdom osv.), at folk bliver fulde, at folk er for korrekte, at der er for mange (overfladisk snak, svært at finde sin rolle) eller at der er for få, så man ikke kan smutte væk…

4

Find dig nogle allierede, som kan gøre det nemmere for dig – værten/værtinden, en eller flere du kan følges med, børnene til selskabet (de er ofte meget nemmere at have med at gøre, og sjovere!).

5

Hvis du SLET ikke har eller kan få den mindste lyst til at tage med, så afsæt tid for, hvor længe du vil blive, og hvor mange pauser du vil tage (på toilettet, udendørs, med en af dem, du godt kan lide at snakke med. Idé: Køkkenet er ofte et mere afslappet og hyggeligt sted at være, og du kan ligefrem vælge at ”give en hånd med”. Så går tiden nemmere…).

6

Planlæg en belønning, når du er kommet igennem det – en god film, en shoppetur, din yndlingschokolade – lige det, du har allermest lyst til. FLOT KLARET!

73


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme den 11. januar

To ud af tre danskere over 16 år lider af en kronisk sygdom. For flertallet af os handler livet altså ikke om at være rask, men om at leve med den sygdom, man har trukket i bunken.

Tema om kronisk sygdom i livet Et liv med kronisk sygdom er præget af kampen for at finde energien i sig selv og søge hjælp og støtte i de midler, der er til rådighed. Sygdom er også en mental tilstand Det giver altid et bedre liv, når man er proaktiv og arbejder med sin egen livskvalitet. Også når man er ramt af en kronisk sygdom, hvad enten det er gigt, diabetes, overvægt, autoimmun sygdom eller andet. Men sygdom tærer jo netop på det personlige overskud og initiativ. Vi udpeger nogle måder at komme i gang med det bedste liv med kronisk sygdom. Børnenes kamp Børn bøvler med utroligt meget i dag, ikke mindst mentale diagnoser og i forhold til vægt. Hvordan støtter vi deres udvikling gennem nærvær, kost og tilskud? Hudvelvære på trods af kronisk sygdom Indre lidelser som diabetes eller tarmsygdom har ofte stor påvirking på vores ydre; huden. Men der findes midler og metoder, som kan dulme og forebygge.

74

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


Besøg vores Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk

Tilmeld dig Naturli’s nyhedsbrev Hver uge får du nyheder og inspiration fra helse-, sundheds- og skønhedsfronten.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Er tilskud

tema

A

Sød næring

nødvendigt?

D

Vitamin

Vitamin

Remee

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

Jeg græd som pisket! produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv et redning blev kropsterapi-system har holdt ham Body-SDS, der siden

34

/ tema

Voksne indtager mere A-vitamin end børn. Det laveste Alle aldersgrupper indtag ses i gruppen har et lavt indtag større børn – af i forhold hvor både drenge til de anbefalede og piger niveauer. I spiser mindre Med jævne mellemrum voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og kan vi læse, leverpostej end mere end nedre roligt kan lade at vi de voksne og grænse de yngste vitaminpillern børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den e stå på hylden, for vi er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til får næring nok et lavt niveau af D-vitamin, gennem en varieret og alsidig og det er væsentligt lavere kost. Men hvad i børnenes kost. Det får vi er især manglen egentlig, og er på fede det nok? årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. De fleste af os Vi skal primært kender i store have vores D-vitamin træk anbefalingerne varieret og sund fra solen og ikke til en kost. Og det er kosten. Desværre Kvinder er lidt disse anbefalinger, får vi nok for lidt begge dighederne læner flittigere med mynsteder. sig op ad, når grøntsagsgaflen mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for Danskerne får kvinder Tilskud på sin vores kost med mellem 18 og mineraler eller nok C-vitamin plads vitaminer, 75 år er 172 gram andre kosttilskud. – i hvert fald til fra livet. Ligesom dagen. grøntsager om Til spørgsmålet at holde skørbug Du kan så vælge være enig i, om B-vitaminer er om vi har brug at disse anbefalinger C-vitaminer dog at indtage ekstra at være i den for tilskud: Hvis ikke farlige er gode nok til af, og rigtig mange helbred, eller Det var ikke sjovt du spiser som dit om vi burde af os har godt C-vitamin, når en Vi mangler fibre sko i de første spise endnu gennemsnitsdans af ekstra vi f.eks. er stressede endnu flere af mere grønt, have nu 40-årige Remees ker, eller lever livet Så forbruger så nogle af vitaminerne er han et godt Rapporten konstaterer nok var kroppen nemlig lidt hårdt. svar ja. Nogle og mineralerne, mindre af nogle måneder af 2008. For mere af vitaminet. producenter da også, at vi eks. et langt større eller af de andre fødevarer, skeler Rygere har f. danskere spiserden enorme succes, som færre fibre end behov for C-vitamin, oven i købet promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket glad for til, hvilke fødevarer kroppen. Kvinderne da rygning stresser f.eks. mælk eller manglen på grøntsager ”X Factor” havde bærer en stor vi får mest C-vitamin, traditionelt får kød. del af ansvaret tv-programmet Uanset hvad frugt og grønt fordi deres indtag mest af og skrædderfor. Faktisk ser din overbevisning som er større. i forhold til vores af syer multivitaminerne det hvor Remee optrådte værst ogud er, så fortæller reelle tal en anden opnået, store børn, de der får endnu efter det. Et historie. For de andre aldersgrupper, Men omvendt godt eksempel færre danskerne spiser tre dommere. nemsnitligt ikke en affibre end er Super+ Total, formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier der fordi de til gengæld fra især medierneer en vitaminsøgelser som på i form af større Det viser undersled det store pres og mineralpille ‘Danskernes mængder sukker. med kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tilpassede mængder tydelighed. voldsomt på ham. til at spise frugt med al af de vitaminer i lyset af, at de var ikke og mineraler, gram frugt og presseafdeling 600 DR’s – grønt Vi er f.eks. langt som vi typisk gerne må indeholde Fordeling af vores fra at nå de 600 mangler frugt. Her spiser det gigantiske et par stykker mest. gram frugt og som vi bliver gearet til at håndtere voksne i gennemsnit energi-indtag grønt, anbefalet fra som dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især Anbefalingen Fordelt på vitaminer kommer til grøntsager, publikumsom og mediepres, frugtindtaget når lyder på, at vi og mineraler måske er lidt skal indtage 30 er vi nogle slapsvanse det end det burde afstedkom. De havde vores energi fra ser kosten knap højere pct. af undersøgelsen være (i forhold programmerne fedt, 55 pct. fra – selvom så sort ud for både medtager til grøntsager), men kulhydrat og 15 det stadig ikke tilknyttet, protein. gennemsnitsdans friske psykolog så Gennemsnitligt redder pct. fra og forarbejdede grøntsager (dog indtaget op over godt nok en keren – i hvert får vi voksne 35 ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge fra fedt, 50 pct. pct. af energien fald, mig. Som ugerne hvis du vil nøjes herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, fra kulhydrat og det var ikke nok for har et markant med det anbefalede 15 pct. fra protein, at energibidrag lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre på min krop, daglige indtag, når fra alkohol udelades. Det gennemsnitlige af grupper. kunne jeg mærke frugt – er der kun ca. gik, og ketchup der som tidligere For børnene er indtag er i under5 pct. af befolkningen, tilsvarende energiandele Lidt ekstra frugt fysisk afspænding de nævnt er sat kanten af det end 400 gram der spiser mere jeg havde brug for 33, 53 og 14 pct. anbefalede. Piger i den lave ende kan dog redde grøntsager om Vi får for lidt, erindrer og altså til når det kommer indtaget af vitaminer, kvinder får faktisk lidt for meget dagen. Hele 3 mange næringsstoffers MINDRE end for ikke at bryde sammen, fedt i forhold pct. spiser færre E-vitaminer hydrat, og desværre så du skal ikke 40 gram. vedkommende. mænd. til kulend punkt skære som udgangsMen der er alligevel fik halvdelen Her kan det betale ned på frugten, Remee. af danskerne tilsat sukker end sig at have nogle tendenser hvis du ikke mere fokus på fuldkorn, med grøntsager. anbefalet. erstatter det i indtaget, som frugt og grønt kan være vigtige Halvdelen af for at øge mængden den mættede at have for øje, af E-vitamin. fedt, danskerne gennemsnitligt når man ser indtager, kommer sin næring efter i sømmene: fra mælkefedt. Derudover er mælkefedtet den største kilde fedtsyrer i danskernes til transkost.

C

/ LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

B

Vitaminer

Da danskerne er et mælkedrikkende et generelt problem folkefærd, har vi ikke med at få B-vitamin af B-erne, som nok. Men enkelte f.eks. B12, kan være svære at vegetar eller få nok af som småtspisende. B-vitaminer er få nok af, da de ekstra vigtige skal være tilstede, at for at næringsstoffer. Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre tisser et evt. overskud ikke få for mange – vi ud.

Vitamin

E

Vitamin

fit for fight.

35

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

09

08

Opskrifter

Spørg bare!

Husker du?

Glutenfri bagværk, raw food, syndige kager eller sund saft – inspiration til alle ganer.

Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

Shop i Naturlishoppen.dk Naturli’s webshop

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

75


M

ME

PRODUK T

SA

MM

LD

SA

N NYT NAV E IN D H

O