Page 1

pris 48,50 kr

en holdning til livet

Find dit flow i livet

Mille Dinesen

Mille i balance

Du gør de ting bedre, som du gør af lyst

Skuespillerinden satser på naturlig energi – og at være fri for medicin

Hverdagshomøopati til børn Vær klar til at styrke sundheden hos de mindste

+

Hjerneceller i topform

tema

Vitalitet og energi

At skrive kan være ren terapi

Ny viden om glutenfri gavn Nr. 07 2021 / Q10 til nethinden / Kom ind i smoothiekampen / Dårlig luft dræber Pre- og probiotika til huden / Sukker kommer i vejen for vitaminer / Næring til aldrende øjne www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


ÉN TABLET OM DAGEN

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE Hår Negle Hud

Stofskifte Immunsystem Pharmanord Energi

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 35 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normale negle. Zink bidrager til vedligeholdelse af et normal hud. Selen bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Zink, C-vitamin og selen bidrager til normal funktion af immunsystemet. C- og B6-vitamin kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed.

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_Naturli_208x275_0321

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede Seleno-Precise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


/ indhold

12

Optimal næring til hjernen

Gaven til maven

tema

Vitalitet og energi

30

Indeklima: Den skjulte dræber Indendørs luft har en stor skadevirkning

Mere økologi og mindre pasta

16

Vital både inde og ude

42

Din kost kan også

Lyst, nydelse og kærlighed

styrke huden

- skaber mere energi end disciplin

18

Aldring med ynde – eller ej Du kan selv vælge

22

Krom til dit blodsukker

08

Vær opmærksom

46

Mine øjne de skal se Vitaminer mod øjensygdommen AMD

48

på balancen

SKRIV!

24

Få dine tanker på papir og forstå

Børn og homøopati 7 midler du altid skal have i skabet

51

28

Frisk blod til nethinden

Smoothies hæver bundniveauet

Q10 øger synets

Mere frugt og grønt – nemt og lækkert

modstandskraft

Damptromlen Mille – har fundet sin naturlige balance – også i rollen som mor

52

Gaven til maven Evaluér dit indtag af korn og fiber

56

Skøn vital hud Nye muligheder med pre- og probiotika

60

Brevkasse Få gode råd, tip og viden fra vores brevkasseredaktører

3


Leder /

abonnement

9644 4502

Jeg anbefaler vitaminer og mineraler

Selvom alle coronarestriktioner er afblæst, ser vi frem mod en mørk årstid, som kan blive præget af sygdom. Og hvis sundhedsmyndighederne ikke vil sige det, må du høre rådet herfra: Husk at spise dine vitaminpiller.

4

Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Mediegruppen, AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle, tlf. 7089 0022 Redaktør Carsten Gottlieb, carsten@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Birgitte Aagaard, coach Maria Pinderup Langbak, læge Trine Vesteraa, ernæringsterapeut Catrine Marcussen, akupunktør Anette Straadt, sundhedsplejerske Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director: Camilla Riber Oplag: Grundoplag: 30.000 stk. Distribution: Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto: Lars H. Laursen

S

B12 eller folat eller kobber, som også har ­betydning for immunsystemet. Men du kan købe tilskud, hvor du tidligere købte mundbind og håndsprit. Disse naturligt forekommende stoffer er det nærmest også umuligt at få for meget af. Jeg har ikke kompetence til at udsende en officiel anbefaling. Men jeg anbefaler personligt, at du tager din vitaminpile. Og at du i øvrigt tager dine egne beslutninger. Mille Dinesen tog sin egen beslutning, da hun i en presset periode af sit liv blev meget syg. Lægerne vurderede, at hun kunne have en kronisk sygdom, men Mille satte sig ind i alternative metoder og lagde sit liv om. I dag er skuespillerinden fuld af energi og tager ingen medicin. Men hun laver hvidløgs-drinks og indtager hver morgen sin hjemmelavede, næringsrige ”mosekonebryg” med bl.a. fiskeolie og hørfrøolie. Læs om hendes nye liv – og hendes nye branche – i dette blad.

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 248,- inkl. porto.

Carsten Gottlieb Redaktør

N VA

EM ÆRK

E

T

Jeg har ikke kompetence til at anbefale dig vaccine mod coronavirus. Selv er jeg vaccineret, det samme er hele min familie, og jeg tror på de overordnede argumenter for at gennemføre en vaccine. Sundhedsstyrelsen tror – i sagens natur – også på vaccinerne. Modsat mig har Styrelsen også kompetencen til at anbefale den, så det kan jeg godt forstå. Jeg forstår også argumenterne for, at vi i den forestående efterårs- og vinterperiode er særligt følsomme for alle mulige virusinfektioner, fordi nedlukningen i 2020 var så effektiv. Vi blev ikke udsat for samme mængde virus, som vi plejer. Derfor har vi ikke samme mængde antistoffer, som vi plejer. Det er en kattepine. Måske er et tredje vaccinestik en løsning. Jeg hørte et rygte om en anden løsning: At man tilbød børn i førskolealderen en influenzavaccine for at forhindre dem i at være smittespredere. Altså børn i den alder, hvor de har brug for at komme i kontakt flest muligt mikroorganismer, så de kan opbygge det immunsystem, der skal holde resten af deres liv. Det er utroligt, de rygter man skal lægge øre til i disse tider! Det undersøgte jeg ikke nærmere. Til gengæld undrer det mig, at sundhedsmyndighederne ikke har fundet den store megafon frem med budskabet: Byg dit immunforsvar op, mens tid er. Gå ud i solen, spis vitaminpiller, tag ekstra C- vitamin. Det er ikke bevist, at næringsstoffer som zink, K-vitamin og selen har forebyggende virkning mod corona. Men noget tyder på det. Og tilskuddene har ingen bivirkninger. Tag din egen beslutning. Du ved heller ikke, om dit immunsystem har brug for ekstra A-vitamin. Eller B6 eller

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

Den originale øjentablet Grete sværger til de populære øjentabletter Blue Berry™. –Jeg slapper af med, at ligge i min seng og hygge mig med et ugeblad. Det vil jeg ikke undvære, derfor vil jeg gerne gøre noget for mine øjne og mit syn. Jeg tager mine Blue Berry tabletter hver dag.

Det er skønt at kunne læse mit ugeblad New nordic

G

rete holder meget af, at ligge i sengen om aftenen og læse et ugeblad. –Jeg hygger mig rigtig meget med at ligge og slappe af med et dameblad, inden jeg skal sove. Det giver sådan en dejlig ro. Derfor er jeg også bevidst om, at jeg gerne vil bevare mit normale syn. Jeg havde før brugt øjentabletten Blue Berry™. Derfor sendte jeg min mand ned for at købe en ny æske, da jeg følte, at det var tid til at komme i gang igen. –Jeg er meget glad ! Jeg kan se tallene på fjernsynet, og læse uden at jeg skal tage en lup i brug, og jeg nyder at læse mit ugeblad i sengen. Jeg føler mig godt tilpas ved at tage 2 Blue Berry tabletter hver dag. Det hjælper mig med at bevare gode øjne og et normalt syn.

ET GODT SYN ER LIVSKVALITET DINE ØJNE HAR TRAVLT HVER DAG. Du læser, kører bil, arbejder foran computeren eller ser fjernsyn. Du er afhængig af dine øjne og dit syn, så det er ikke underligt, at synet har stor betydning. Synets ændres i takt med at du bliver ældre. Årsagen til dette er en forringelse af øjets evne til at fokusere. Når vi bliver ældre, kan der ske en hærdning af linsen, og ofte svækkes øjets muskler. Vores øjne har brug for særlige næringsstoffer for at kunne fungere.

Sådan tager du Blue Berry De fleste begynder at tage Blue Berry, når de føler, at deres syn ændrer sig, men der er ikke noget i vejen for at starte tidligere. Den originale svenske Blue Berry tablet er en god blåbærtablet der hjælper med at opretholde et normalt syn. Blue Berry™ Plus Øjenvitamin indeholder blåbær, øjnetrøst og tagetes som er standardiseret til at indeholde 10 mg lutein. Tabletten indeholder også næringsstofferne vitamin A, kobber og zink. Blåbær og øjentrøst hjælper med at bevare øjets sundhed. A vitamin og zink bidrager til opretholdelse af et normalt syn.

BEVIS FOR EFFEKT OG FUNKTION Blåbær er kendt for sin effekt og gode funktion i relation til synet og øjets sundhed. Effekten af blåbær relateret til synet er dokumenteret i adskillige videnskablige og publicerede studier, således at andre forskere og sundhedspersonale kan blive bekendt med disse fantastiske opdagelser. Det er et bevis du kan stole på.

AKTUELT NU: Bestil Blue Berry™ i dag og få leveret direkte til døren

Klik på newnordic.dk, matas.dk, helsam. dk eller andre online helsebutikker. Fås også hos Matas, Helsam og andre helsekostbutikker samt apoteket.

Ring tlf.: 46 33 76 00 Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store


/ oase

Ny og bæredygtig Omega-3 Nordfolk er et nyt og spændende Omega-3 produkt, der først og fremmest skiller sig ud med sit usædvanligt store indhold af de sunde Omega-3 fedtsyrer. Olien er produceret med en høj grad af bæredygtighed på basis af dyreplankton. Den nye olie indeholder ud over fedtsyrerne EPA og DHA også den tredje Omega-3 fedtsyre SDA. Den har allerede været genstand for et stort antal PhD-afhandlinger og forskningsprojekter på grund af sin høje optagelighed og sit potentiale for at forebygge metaboliske syndromer og udvikling af diabetes 2. Omega-3 fra Nordfolk er et helt rent og naturligt produkt, hvor der hverken benyttes ­kemikalier, raffinering eller opkoncentrering i produktionen. Find Nordfolk online hos helsebixen og jala-helsekost eller læs mere på www.nordfolk.dk

Knasende hjælp til drilske maver Loppefrøskaller har et højt indhold af gavnlige kostfibre, som både hjælper med at stabilisere fordøjelsen, give en god mæthedsfornemmelse, stabilisere blodsukkeret og fremme de gavnlige bakterier i tarmen. Kombineret med calcium har loppefrøskallerne vist sig særligt effektive mod drilske maver, og ­Sylliflor Calcium er et resultat af den viden. Et knasende, lækkert og velsmagende tilskud, som ikke klistrer i munden. Prøv det fx i en smoothie. Find Sylliflor Calcium hos din helsekost eller på apoteket.

Gør-det-selv shampoo DIY-bølgen er over os (Do-It-Yourself!). Der er snart ingen grænser for, hvad du kan lære at lave hjemme i køkkenet ved hjælp af en video på nettet. Du behøver dog ikke YouTube for at lave din egen shampoo. Med Shampoo-Pulver fra Puremetics kan du hurtigt piske dit eget hårplejemiddel sammen før brug. Eller du kan bruge en knivspids af pulveret direkte i det fugtige hår, hvor det skummer og plejer. Det milde Shampoo-Pulver er plantebaseret med indholdsstoffer som kokos, havreolie og ­æterisk citrus. Puremetics Shampoo-Pulver er 100% naturligt, vegansk, plastfri, CO2-neutralt og Zero Waste. Find det i din helsekost og hos Helsam

6

Gode kognitive funktioner fra Tempeltræet Ginkgo Biloba-træet voksede oprindeligt i Kina uden for templerne, og kaldes derfor også for tempeltræet. Bladene er nærmest hjerteformede, og når de er tørrede og pulveriserede, kan de medvirke til at bevare gode kognitive funktioner og bidrage til en normal balance i nervesystemet. Desuden bidrager ginkgo biloba til en normal blodcirkulation, som hænger sammen med hjernens yde- og reaktionsevne. Du finder blandt andet ginkgo biloba i Natur-­ Drogeriets Phyto-serie, hvor der fokuseres på hoved­ urternes virkning, så hver urt får lov til at skinne igennem med al den kompleksitet, urten indeholder. www.naturdrogeriet.dk


/ tema

ALDRIG HAR High on life DET VÆRET NEMMERE! SHORTCUT er den ultimative genvej til mere frugt og grønt! Alle smoothieopskrifter er baseret på vand fra hanen og kun fire ingredienser. Danmarks juice- og smoothiemester Mads Bo præsenterer konceptet Shortcut smoothies. Indkøb, blending, rengøring og variation er så let, at alle kan være med.

KØB BOGEN PÅ HIGHONLIFE.DK

7


liv / Af/ Clara Edgar Foto/ Lars H. Laursen

Mille Dinesen: Nej til medicin og ja til naturlig behandling Skuespiller Mille Dinesen har lanceret en række skønhedsprodukter, hvor renhed og økologi er omdrejningspunktet. Hun håber at kunne udvikle serien til et skønt-univers med fokus på samspillet mellem det indre og ydre og med fokus på, at vi faktisk selv kan gøre meget for at påvirke vores sundhed positivt.

Mille Dinesen er i høj grad kendt for sin rolle som den vilde og frie mor og skolelærer Rita i serien af samme navn. Og selv der er mange måder, hvorpå Mille og Rita adskiller sig, er der også flere lighedspunkter mellem de to kvinder. For de er begge styret af et stærkt indre kompas, der guider dem gennem livet. Milles kompas har nu ledt hende i en ny retning. For selvom hun stadig primært er skuespiller, er hun nu også kvinden bag skønhedsserien “Balance by Mille Dinesen”. For at forstå, hvordan hun er endt der, skal vi faktisk på en rejse langt tilbage i tiden. For lanceringen af produkterne er kulminationen på mange års opdagelsesekspedition ind i det alternative og tæt på to årtiers erfaring med at passe på sin krop. Det hele startede, da Mille gik på skuespillerskolen og var i slutningen af 20’erne. Der var fuld fart på, og hun pressede sig selv hårdt. Også for hårdt. For en dag kunne hendes krop ikke mere, og hun kollapsede. – Jeg har altid godt kunnet lide at have gang i den, og jeg er lidt som en damptromle, der bare brager derudaf.

Det kan jo være rigtig godt, men det kan også tage overhånd, og det gjorde det dengang, for jeg havde ikke lært at finde balancen, siger Mille.

Mille starter dagen med en ”mose­ konebryg” bestående af æblejuice, okinawapulver, chorellapulver, hørfrøolie og fiskeolie

Sund, men ulykkelig Det er fair at sige, at Mille i søgen efter sundhed gik rigtig langt. Faktisk så langt, at hun søgte alle mulige stipendier for at få råd til de mange behandlere og rejser. Men undervejs kunne hun også mærke, at selvom hun rent fysisk var sund, så var hun ikke lykkelig.

8

Efterladt ved en skillevej Kollapset sendte hende på sygehuset, hvor hun egentlig blev diagnosticeret med sklerose. I dag kan hun godt tvivle på, om det egentlig var det, der var problemet. For hun har ikke mærket mere til sygdommen, og scanninger viser, at der ikke er sket en udvikling i mange år. Men diagnosen og det, at hendes krop sagde fra, efterlod Mille ved en skillevej. Hun kunne tage den medicin, som lægerne tilbød, eller hun kunne gå sin egen vej. Og for Mille var der ingen tvivl. – Det var bare så tydeligt for mig, at jeg skulle ikke på medicin. Jeg kunne bare mærke det helt tydeligt i min mave. Men jeg vidste jo godt, at der skulle ske noget, så jeg kastede mig hovedkulds ud i alt muligt mere eller mindre alternativt, fortæller hun. Hendes rejse ledte hende mod strenge diæter, alternative behandlere i Indien og en healer på Langeland.


/ liv

Kort om Mille Dinesen • Født 17. marts 1974. • Uddannet ved Statens Teaterskole i 2004. • Kendt for rollen som Nynne i film og tv-serie af samme navn og fra serien Rita, hvor hun spiller hovedrollen. • Mille blev mor i 2018.

9


liv / – Jeg sad jo derhjemme med grønne shots og havde hele tiden antennerne ude efter den nyeste sundhedsdille, som jeg kunne hoppe på. Jeg var simpelthen bange for at lade være, for hvad nu, hvis det var mirakelkuren? Men det fyldte så meget, at jeg lukkede mig af, blev ensom og virkelig ikke var særligt glad, siger Mille. Det var nogle hårde år, præget af den angst, som bosatte sig i hende efter kollapset, og hvor hun havde svært ved at finde balancen mellem et sundt og lykkeligt liv. – Min krop var jo gennemrenset og sikkert vanvittigt sund, men jeg var bare ikke glad. Og det var rigtig svært at finde ud af at få de to ting til at gå hånd i hånd, siger Mille. Når optagelsen er slut Selv her mange år efter kan det stadig være svært for hende at efterleve et liv i balance, og i nogle perioder er det særligt udfordrende. Men alt det, hun har været igennem, betyder, at hun i dag er meget bevidst om, hvor hendes balance ligger. Derfor har hun også nemmere ved at finde tilbage på den gode sti, når hun har været slået ud af kurs. – Det er især, når jeg filmer meget, at det er svært. For der er man bare så meget på, at det der med de gode vaner og balancen er svært at passe ind. Men jeg har lært nogle små tricks, der kan hjælpe mig undervejs, og så kan jeg hurtigt finde de gode takter igen, når optagelserne er slut, siger Mille. Og selvom det i nogle perioder kan være svært for hende rent praktisk at finde tid til at leve, som hun egentlig gerne vil, så er det ikke svært for hende at komme ind i rytmen igen, når omgivelserne tillader det. For det er så tydeligt, at hun har det bedre både fysisk og mentalt – indeni og udenpå – når hun lever en afbalanceret tilværelse. Derfor vil Mille også rigtig gerne inspirere andre til at finde ud af, hvordan de lever i bedst mulig harmoni med deres krop og sind Alle kan være med Det inspirationsarbejde begyndte

10

“Balance by Mille Dinesen” • Skønhedsserien består af ni produkter • Produkterne bygger på naturlige og økologiske ingredienser og er parfumeret med æteriske olier. • Det nyeste produkt i serien er et collagen-shot, som arbejder med skønhed indefra. • Serien kan købes på nettet og hos Helsam.

egentlig allerede i det små for mange år siden, hvor folk begyndte at spørge hende, hvad hun gjorde for at holde sig sund. – Der var jo nogle, som så lidt af, hvad jeg havde gang i med min kost og livsstil, og spurgte mig til råds. Så gik det ligesom op for mig, at de ting jeg vidste, fordi jeg havde været på hele den her rejse med min krop, ikke var noget, som alle kendte til. Derfor kunne jeg faktisk tilbyde noget, siger Mille. Hun bredte det mere ud med bogen “Min egen vej – inspiration til et sundt liv i balance”, som udkom i 2017. Nu tager hun et skridt videre med “Balance by Mille Dinesen”, som har sit eget site med produktsalg og egen Instagram-profil, hvor Mille deler tips, inspiration og viden om mad, vitaminer, træning og at leve i balance. Det er altsammen let tilgængeligt, fordi alle skal kunne være med. Både i forhold til den tid, der skal bruges, men også rent økonomisk. – Man kan jo godt læse om nogle sunde tiltag, men hvor det er helt vildt besværligt eller dyrt, og så er der nogle, der bliver hægtet af, fordi det bliver uoverskueligt. Det synes jeg, er en skam, for der er mange ting, man kan gøre, som er nemt og billigt, siger hun. Tid til at trække vejret Eksempler på det nemme og billige kan være at få løg mere ind i madlavningen eller booste immunforsvaret med hvidløg og citron. Det kan også være at arbejde med sin vejrtrækning. Noget, der er rigtig vigtigt for Mille – især i perioder, hvor der er meget pres på og tiden er knap.

Mille styrker immunforsvaret med hakket hvidløg, som hun skyller ned med et glas blandet kogt og koldt vand med citron

– Alle kan finde tid til lige at trække vejret dybt ned i maven. Man kan tage nogle små pauser, hvor man lige sætter sig og trækker vejret i tre minutter – kommer tilbage til sin krop og får noget ro på. Jeg gør det selv, når jeg filmer, fordi jeg nemt kan blive lidt afkoblet fra mig selv, siger Mille. De små afbræk er en måde at komme tilbage i kontakt med sig selv og finde fokus, hvilket kan være udfordrende for en kvinde som Mille, der er så opmærksom på mennesker og energier omkring hende. Og som har en damptromle, der brager derudaf, hvis den ikke bliver tøjlet. Det er et rigtig vigtigt redskab, fordi hun er nødt til at kunne mærke sin krop, for at kunne leve i den balance, der er så vigtig for hende. Har brugt sin krop som eksperimentarium Men hvad betyder balance egentlig for Mille Dinesen? Jo, det betyder, at hun lever på en måde, hvor forskellige behov bliver afstemt, så hun kan være den udgave af sig selv, hun helst vil. At der er plads til, at hun kan spise burger og is i spandevis med sin søn i weekenden, fordi der i hverdagene er masser af grønt på menuen. At hun kan flade ud i sommer­huset med en god bog, fordi hun også træner. At hun med god samvittighed kan drikke et glas vin, fordi hun hver morgen tyller et glas med mosekonebryg. At hun får opfyldt sine sociale behov, men også giver sig selv tid og plads til at lade op alene. Når man koger det hele ned, så handler det om, at Mille har fundet den måde, hvor hendes krop og sind fungerer optimalt. Det kræver en indsats, men den indsats er så afgjort det hele værd. – Det betyder jo egentlig bare, at jeg har det godt. At jeg føler mig ekstremt tilpas både i min krop og mit hoved. At jeg finder en glæde i at give min krop nogle gode, rene, ordentlige ting og så mærke, at den faktisk kan lide det. Og det vil jeg rigtig gerne inspirere andre til at opleve, siger Mille.


/ liv

Hun mener ikke, at alle skal leve præcis som hende, for forskellige kroppe kan have forskellige behov og trives på forskellige måder. Men hun håber, at hun ved at dele ud af sin viden kan sætte nogle tanker i gang hos folk. Måske endda inspirere nogle til at få det bedre med sig selv. – Jeg synes jo ikke, jeg skal udtale mig om hvad som helst, bare fordi jeg er kendt. At sidde og kloge sig om ting, man faktisk ved meget lidt om, fordi man har været på tv, det forstår jeg faktisk ikke. Men nu har jeg brugt min egen krop som eksperimentarium i tæt på 20 år og opbygget en viden om kroppen, mad, vitaminer og næringsstoffer. Så jeg føler, de mange års erfaring gør, at jeg kan sige noget begavet om det, siger Mille. Og det gør hun så i forbindelse med de nye produkter, ligesom hun drømmer om at kunne komme ud og holde nogle foredrag om, hvordan hun lever i balance. Men foreløbig deler hun altså ud på sociale medier, hvor hun også informerer om de nye produkter, som er det seneste skridt på hendes lange rejse.

Mille laver vejrtrækningsøvelser, hvor hun trækker vejret ind gennem næsen og ud gennem munden. Øvelser som kan laves, når man alligevel har “spildtid” i bussen eller i en kø – At jeg har lanceret de her produkter er jo et resultat af hele den rejse, jeg har været på. På et tidspunkt kunne jeg se, at når jeg levede sundt og balanceret, blev mit hår og min hud pænere. Så kom jeg til at tænke over, at huden er kroppens største organ, og at det vi putter på den, trænger ind, siger hun. Ud af det udsprang ideen om at lave nogle skønhedsprodukter, der var gode for kroppen både indvendigt og udenpå. “Lyt til mavefornemmelsen” Hele tanken er nemlig, at det handler om skønhed indeni og udenpå. At der er en. Derfor er det nyeste produkt også et collagenshot, man drikker. For Mille er det nemlig så tydeligt, at det hele hænger sammen. Krop, sind, skønhed, velvære og sundhed. Derfor skal serien indeholde produkter, der arbejder med udseendet indefra. At leve i balance er ikke en nem disciplin. For det kan være svært at ændre på sine vaner, og det kræver også, at

man finder ud af at mærke efter, hvad det egentlig er, man trives med. Og her har Mille et godt råd. – Lyt til mavefornemmelsen! Den tager aldrig fejl! Det kan da være pissesvært, og nogle gange så er der nogle omstændigheder, som også komplicerer tingene. Men den tager altså aldrig fejl, siger hun. Det med omstændighederne har hun selv mærket, efter hun blev mor. For her har der ikke altid været tid til, at hun kunne leve helt, som hun egentlig gerne ville. Det har krævet tilvænning at få de gamle vaner til at gå op med den nye dagligdag. – Det er jo pissehårdt at blive mor, og jeg er ikke nogen vårhare mere, så det er måske ekstra hårdt, og jeg har skullet finde mine ben i det. Den juicer, der står der, er ikke blevet brugt meget på det seneste, og jeg har heller ikke haft så meget tid til mig selv, som jeg gerne ville. Men sådan er det, og nu begynder jeg så småt at finde takterne igen, siger hun, smilende af lykke.

11


tema / Foto/ Shutterstock

tema

Vitalit et energi og

Optimal næring til dine hjerneceller Vidste du, at du kan danne nye hjerneceller hele livet, og ovenikøbet holde dem i topform med god hjernemad og daglig hjernegymnastik? Helt ny forskning viser, at det faktisk er muligt for mange også at forebygge hjernedegeneration og frygtede sygdomme som demens og Alzheimers.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og sundhedsdebattør på madforlivet.com Aktuel med bogen ’Gaven til maven – spis dig til bedre fordøjelse med glutenfri mad’.

12

Vi lever længere og bliver dermed også flere og flere ældre. En af konsekvenserne er, at antallet af mennesker med demens stiger. En nylig undersøgelse, publiceret i Journal of Alzheimer’s Disease Reports, vurderer, at antallet af demenssyge på verdensplan vil være tredoblet i år 2050. Alzheimers er en hyppigt forekommende demenssygdom, og den er blandt andet kendetegnet ved høje niveauer af inflammation og degenerative proteiner i hjernen. Sådan en prognose har negative samfundsøkonomiske perspektiver. Men omvendt kan der også findes positive gevinster, hvis fremskrivningen giver anledning til, at vi anvender og udbreder den viden, der i dag foreligger. Viden om mulighederne for at forebygge eller forsinke udviklingen af disse sygdomme. Det kunne få stor og afgørende betydning for rigtig mange mennesker – og deres pårørende – i forhold til både livskvalitet og -længde. En gennemgang af al foreliggende forskning fra Nationalt Videnscenter for Demens viser, at det kræver en skræddersyet og målrettet livsstilsind-

sats at forebygge disse sygdomme. Men den viser også, at det virkelig kan betale sig at gøre en aktiv indsats, hvis vi ønsker at forebygge et stigende antal demente. Hvad der skal til, kan du læse mere om her. De største risikofaktorer Demenssyge tilhører en særligt udsat gruppe, der ofte indtager langt mere medicin – også mere bivirkningstung medicin – end andre ældre. Så også set i det perspektiv kan forebyggende tiltag have stor gavnlig effekt. The Lancet Commission on Dementia Prevention, Intervention and Care har regnet sig frem til, hvilke faktorer, der påvirker risikoen for udvikling af demenssygdomme mest. De fandt, at de hyppigste lidelser, der dokumenteret kan fremskynde udviklingen af demens, er type 2-diabetes, fysisk inaktivitet, høretab, overvægt og forhøjet blodtryk. Alzheimers bliver ligefrem kaldt type 3-diabetes, fordi udviklingen af sygdommen er tæt knyttet til for høje insulinniveauer, blodsukkerubalancer, øget inflammation og oxidativt stress i hjernens væv. Også høretab har vist sig at spille en rolle, men årsagen kendes dog ikke fuldt ud.


/ tema

Derfor peger forebyggende tiltag i retning af en blodsukkerstabiliserende, antiinflammatorisk, blodtryksregulerende og aktiv livsstil. Effekten kan øges ved at praktisere daglig hjernegymnastik. Ovennævnte forskning viser også, at det kan være en god idé at være social og kvitte cigaretterne, idet social isolation, depression og rygning menes at være årsag til cirka 14 % af alle demensdiagnoser i verden. Rygning alene øger risikoen for demens med 60 %. Du er, hvad du spiser Læger har i mange år pointeret, at det, du spiser, kan påvirke dit hjerte. Nu er der hastigt voksende evidens for, at det samme gælder for din hjerne. Forskning viser, at særligt maden har betydning for dine hjernecellers sundhedstilstand.

“Det du skal have mere af, er økolo­giske grønsager, bælgfrugter, fisk og ekstra jomfruolier.”

lige det modsatte, nemlig øger dannelsen af inflammation og hjernedegenererende proteiner. Genetisk disposition, rygning og motion spiller selvfølgelig også ind.

Indtag af en række fødevarer og samtidig udeladelse eller reduktion i indtaget af andre peger ifølge denne forskning på at kunne reducere risikoen for udvikling af demens og Alzheimers. Det du skal have mere af, er ting som økologiske grønsager, bælgfrugter, fisk og ekstra jomfruolier, mens du skal skrue ned for rødt kød, kødpålæg, raffinerede fedtstoffer, animalsk mættet fedt, færdigretter, fastfood, sukker og glutenholdigt brød. Den mad, du vælger at spise hver dag, har særdeles stor betydning. Du kommunikerer med din krop og dine celler via den mad, du sætter til livs, ligesom du vælger, hvilke byggesten nye celler og signalstoffer skal bestå af. Du kan således enten vælge mad, der nærer dine hjerneceller og stimulerer til nydannelse, eller mad, der gør

Spis som i Middelhavslandene Professor Michael Wagner fra Universitetshospitalet i Bonn har med sit forskerteam for nylig vist, at Middelhavskost med mange grønsager, bælgfrugter, frugt, fisk og sunde fedtsyrer, kan have en beskyttende effekt mod proteinaflejringer i hjernen og hjernedegeneration. I studiet deltog 512 forsøgspersoner med en gennemsnitsalder på omkring halvfjerds år. 169 af dem var raske. 343 havde begyndende eller var i højrisiko for udvikling af Alzheimers. Forskerne udførte hjernescanninger (MRI), målte flere af deltagernes ni-

13


tema /

Du og din hjerne fortjener det allerbedste Her finder du mine syv sunde råd til optimal næring til din hjerne:

1

Vælg næringsrige, økologiske råvarer og tilbered din mad fra bunden.

2

Spis blodsukkerstabiliserende ved at kombinere kulhydrater, primært fra grønsager, sunde fedtstoffer og gode proteiner fra fx fisk eller bælgfrugter til hvert eneste af dagens tre måltider. Du kan eventuelt tage Madforlivets Blodsukkerkur over tre uger. Det er helt gratis på Madforlivet.com

3

Reducer dit indtag af rødt kød, kød­ pålæg, mælkeprodukter, mættet ­animalsk fedt, sukker, glutenholdig mad, fastfood, færdigretter, raffinerede fedtstoffer og frituremad.

4

Ryger du, så prøv at stoppe.

5

Begræns dit indtag af alkohol til max en genstand dagligt eller endnu bedre, to om ugen.

6

Få dig rørt hver dag i mindst en halv time. Vælg en aktivitet, der gør dig glad.

7

Prioriter en god nattesøvn. Har du ­udfordringer med at sove, så læs mere om, hvordan du opnår en god nattesøvn, samt om søvnhormonet mela­ tonin, på Madforlivet.com

Ovenstående kan vise sig at være den bedste medicin, du kan vælge, og så er den ovenikøbet helt uden bivirkninger. Vi kan derfor med fordel, også herhjemme, få sat gang i en effektiv forebyggende oplysningsindsats, baseret på denne nye og brugbare forskningsbaserede viden om hjernegod mad, motion og hjernegymnatik. Det er en effektiv, bivirkningsfri og stort set omkostningsfri vej at gå. Sådanne tiltag vil kunne hjælpe rigtig mange mennesker og deres pårørende til et bedre og gladere liv.

veauer af skadelige proteiner i hjernevæsken, ligesom samtlige forsøgspersoner gennemgik en række neuropsykologiske tests, hvor man undersøgte deres kognitive evner og hukommelse. De deltagere, der spiste en usund kost for eksempel med meget kød, sukker, hvidt brød, fastfood og dårlige olier, havde højere niveauer af inflammation og degenerative biomarkører end dem, der regelmæssigt spiste en middelhavskost med flere grønsager, fisk og ekstra jomfruolier. I hukommelsestestene klarede de deltagere, der ikke fulgte middelhavskosten, sig også dårligere end dem, der regelmæssigt spiste grønnere og sundere. Spiller glutenholdig mad en rolle? Høj inflammationsgrad indgår som en væsentlig faktor i relation til udvikling af demens og Alzheimers. Indtag af glutenholdig mad kan hos nogle fremme en kronisk inflammatorisk tilstand, og dermed potentielt føre til inflammation i hjernen og øget risiko for udvikling af Alzheimers. Helt ny forskning, foretaget af professor Alessio Fasano fra Harvard Medical School, har vist, at et højt indtag af gluten kan provokere tarmens bakterier til at danne stoffet zonulin, der er i stand til at ødelægge bindingerne, de såkaldte tight junctions, imellem cellerne i tarmslimhinden. Det kan dermed øge tyndtarmenes gennemtrængelighed og føre til tilstanden utæt tarm. På denne måde kan ufordøjede proteinkæder eller mikrobielle amyloider fra tarmen komme ind i blodbanen og aktivere immunforsvaret. Immunforsvarscellerne reagerer ved at danne masser af inflammationsfremmende cytokiner, som i værste fald kan føre til kronisk inflammation, demens og Alzheimers.

“Indtag af glutenholdig mad kan hos nogle fremme en kronisk inflammatorisk tilstand, og dermed ­potentielt føre til inflammation i hjernen og øget risiko for udvikling af Alzheimers” Et andet aspekt er, at ny dansk forskning har vist, at et højt indtag af glutenholdig mad kan ændre sammensætningen af mikrobiotaen, der er betegnelsen for de cirka to kilo mikroorganismer, vi har i tarmen. Det påvirker også signaleringen og aktiviteten i hjernen. Derfor indgår en kost uden glutenholdig mad i de seneste forebyggende anbefalinger i forhold til Alzheimers. Nøgleordene er blodsukker- og insulinbalance Høje insulinniveauer kombineret med høje blodsukkerniveauer er noget af det værste, din organisme ved. Kroppen vil i sådanne tilfælde gøre alt, hvad den kan, for at komme ud af tilstanden, der udover at skabe ubalance, øget fedtlagring, træthed, inflammation og stress også er belastende for kroppen. Efter en periode udtrættes bugspytkirtlen, så den producerer mindre og mindre insulin. Resultatet er type 2-diabetes. Et forskerhold fra Warren Alpert Medical School har vist, at såvel insulinresistens (forstadiet til type 2-diabetes) som type 2-diabetes øger risikoen for kognitiv degeneration og udvikling af type 3-diabetes, som i dag er en betegnelse for Alzheimers sygdom. Der kan således være stor forebyggende og sundhedsfremmende effekt i en blodsukkerstimulerende og insulinregulerende livsstil.

14


/ tema

Pharmanord Leder du efter et effektivt tilskud med D-vitamin?

FÅ SOLENS FORDELE – også i gråvejr

D-vitamin, som vi danner, når solen rammer vores hud, bidrager til at vedligeholde vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt, at vi opretholder et fornuftigt niveau af D-vitamin i kroppen, for eksempel ved at tage en kapsel med D-Pearls, når vi ikke får sol.

D-Pearls er små, bløde gelatinekapsler med 20, 38 eller 80 µg vitamin D3 i hver. Det gør dem lette at dosere efter årstid og sol-eksponering.

15

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_208x275_0921

• D-vitaminet i D-Pearls er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen. • Små synkevenlige kapsler, som også kan tygges.


tema / Foto/ Shutterstock

tema

Vitalitet

Vitalitet og energi

indeni og udenpå Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

Proteiner og fedtstoffer er vigtige for kroppen, men det er ikke ligegyldigt, hvor de kommer fra. Eller hvordan de tilberedes. Hvis du undgår store mængder af de oxidative forbindelser, man kalder AGEs, kan du bevare en dynamisk krop og en vital hud i længere tid. Det har betydning for vores livskvalitet, at vi er sunde, raske og har energi til arbejde, studie, fritidsaktiviteter, familie og venner. De færreste af os får det forærende – vi bliver nødt til at gøre en indsats, og vores valg og prioriteringer har betydning for vores indre som ydre vitalitet. Derfor er det spændende at se nærmere på, hvilke typer af fødevarer, vi med fordel kan begrænse, og hvor langt op på vitalitetsskalaen vi kan komme med mindre forbedringer. AGEs? Med udgangspunkt i kosten spiller AGEs (Advanced Glycation End Products) en rolle for vitaliteten i kroppen og i huden. AGEs er en gruppe af oxidative forbindelser, der binder sig til protein og fedt.

16

AGEs dannes som en del af kroppens naturlige forbrændingsproces, men vi tilfører også AGEs gennem kosten. Fødevarer som kød, smør, smøreoste, margarine efterfulgt af nødder og olier har et højt indhold af AGEs, hvilket øges yderligere, når vi tilbereder maden. Reaktionen mellem sukkerarter og fedt eller protein får kødet til at brunes, hvilket også kaldes Maillard reaktion. Overdrevne mængder AGEs kan fremme oxidativ stress og inflammation, der øger risikoen for sygdomme og helbredsproblemer som diabetes type 2, overvægt, hjerte-karsygdomme og forskellige smertetilstande. Fødevarer som grøntsager, frugt, mælk og fuldkornsprodukter indeholder derimod få AGEs både før og efter tilberedning. Undtagelser er dog kiks, kager, chips og småkager mm., hvilket hænger sammen med tilsætningen af æg, fedt og nødder.


/ tema

Reducer AGEs I dag griller vi mere end tidligere, og det er ikke unormalt at bruge grillen året rundt. Samtidig spiser vi mere på restaurant, hvor maden ofte tilberedes ved høje temperaturer og måske indeholder mere fedt, end hvis vi selv lavede maden. Det er umuligt at undgå AGEs fra maden, men vi kan selv gøre meget for at nedbringe indtaget af dem. Først og fremmest kan vi se nærmere på de nye kostråd og skære ned på indtaget af alle former for kød samt tilføje flere bælgfrugter. Bælgfrugter er gode kilder til protein, men også fibre, vitaminer og mineraler. Dernæst kan vi fylde tallerkenen med masser af grøntsager og spise bær, frugt og fuldkornsprodukter. En anden måde at nedsætte indtaget af AGEs, er ved at tilberede maden ved lavere temperaturer og bruge syreholdige marinader til kødet, som indeholder citronsaft og eddike. Når kød tilberedes med væske, dannes der ligeledes færre AGEs, så ved at koge eller dampe vores mad begrænser vi indholdet af AGEs dannet ved tilberedning. Supper og gryderetter er i den forbindelse eksempler på retter, der overordnet indeholder færre AGEs end stegt mad og grillet mad. Generelt kan siges, at så snart vi tilsætter fedtstoffer og skruer op for varmen, øges indholdet af de skadelige stoffer. Røræg tilberedt ved lavere temperatur indeholder f.eks. færre AGEs, end hvis det er tilberedt ved høj temperatur, og endnu færre hvis ægget pocheres. Grøntsager indeholder som nævnt meget få AGEs, men når vi steger dem i fedtstoffer, tilfører vi AGEs. Mange grøntsager afgiver meget væde i sig selv, så fedtstoffet kan sagtens undlades, og det smager desuden godt at stege i en god eddike. Indtaget af AGEs kan derfor effektivt nedbringes ved at justere på, hvordan vi tilbereder maden. Sukker, hud og AGEs Det tyder på, at et højt blodsukker

Urter til huden og til udrensning Nye vaner handler ikke udelukkende om at fjerne fødevarer og vaner fra kost og livsstil, men også om at tilføre gode ting, der gør os godt. Lever- og nyrestimulerende urter kan være et godt supplement for at støtte kroppens udrensning, hvilket også har betydning for en sund og smuk hud. Desuden tilfører urterne mineraler, der nærer huden. Brændenælde, paderokke og mælkebøtte indeholder kisel også kaldet silicium, som styrker hår, hud, knogler og negle og bidrager til et elastisk bindevæv. Oftest bruges urterne til te – såvel kold som varm – men spæde mælkebøtteblade kan også bruges i salater og til pesto. Tørret brændenælde kan bruges i bagværk som brød og boller eller tilsættes morgengrøden eller smoothien. Mulighederne er mange – så vi skal bare vælge dét, der passer bedst til vores hverdag. Og lidt er bedre end ingenting.

får os til at se ældre ud. Forskere har fundet frem til, at der er en sammenhæng mellem vores blodsukkerniveauer og ældning af huden. Jo højere blodsukkerniveauer, jo ældre ser huden ud. En af årsagerne er, at sukker får vores celler til at ældes hurtigere end normalt og danner frie radikaler. På den måde kan der påbegyndes en uhensigtsmæssig proces, hvor der kontinuerligt produceres flere frie radikaler uden tilstrækkelig tilførsel af antioxidanter til at regulere processen. En anden årsag er, at sukker danner AGEs, når det indgår i en reaktion med hudens proteiner som f.eks kollagen og elastin. De to typer af protein medvirker til at holde huden spændstig og smidig, men påvirkningen fra sukker gør, at de mister deres fulde funktion. Resultatet er slappere hud og rynker. Huden er dog ikke det eneste, der påvirkes af højt blodsukker. Blodårerne indeholder også kollagen og andre proteiner, der kan reagere med sukker, og derfor vil et højt sukkerindtag også påvirke sundhedstilstanden af vores kredsløbssystem. Ønsker vi at modvirke kredsløbsproblemer, mindske rynker og bevare en spændstig hud, må en blodsukkerstabil kost med masser af vitaminer, mineraler og antioxidanter fra grøntsager, frugter og bær højt op på prioriteringslisten.

Små skridt, store resultater Ved at nedbringe indtaget af sukker og de fleste animalske produkter kan vi gøre en forskel for vores (hud-) sundhed, men hvordan griber vi det an i praksis? Det kan være en udfordring at gå i gang med at ændre vaner. Nogle af os har det bedst med en kold tyrker for at se resultatet med det samme og holde motivationen oppe. Andre har det bedre med små skridt, men ligegyldigt hvilken fremgangsmåde, vi vælger, så vil resultaterne komme, når bare vi holder fast. For at mindske påvirkningen fra AGEs betyder ikke nødvendigvis, at vi skal undgå alle animalske produkter og al sukker. Er du eksempelvis vant til at spise 100 g slik hver dag, kan du begynde med at skære ned til 50 g. Muligvis giver det ikke resultat lige i samme uge, men holder du fast i din beslutning, vil du i stedet for at spise 36,50 kg slik om året nøjes med 18,25 kg på et år. 18,25 kg. mindre slik betyder noget i forhold til at holde blodsukkeret stabilt, mindske overvægt og mindske indtaget af AGEs, der påvirker din krop og din hud. Samme regnestykke kan laves på andre områder eksempelvis på indtaget af kød, men også for hvor meget motion vi dyrker. Motion og dårlig samvittighed over ikke at kunne finde tiden og/eller motivationen til det, kan de fleste nikke genkendende til. Måske fordi vi sætter urealistiske forventninger til os selv og ikke anerkender de små indsatser? Den indstilling kan heldigvis ændres, for 15 minutters daglig motion er langt bedre end ingenting. Du mærker måske ikke forskellen på dagen, men over en uge har du dyrket 105 minutters motion. På et år betyder det omkring 91 timers motion, som giver dig energi, styrke, fremmer din fordøjelse og optimerer dit kredsløb. De mindre, men vedvarende, ændringer giver simpelthen vitalitet indefra og ud.

17


tema / Foto/ Shutterstock

Aldring med ynde - nøglen er dine vaner Du er det liv, du lever. Du er i bund og grund summen af alle dine vaner – indre såvel som ydre. Hvert eneste valg har betydning for at forme dig og din sundhed. Lige nu og ikke mindst på lang sigt.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

18

Din hjerne kører det meste af tiden på autopilot alias en energisparefunktion, hvis primære formål er overlevelse. Du er programmeret af dine forfædre og din fortid til en kurs. Når du er 35 år styrer dette 95% af dig og din personlighed, dine reaktioner på følelser og tankemønstre. Med andre ord alle dine vaner. Du går på en automatik, som er mere eller mindre ubevidst. Er du klar over dette? Vaner er spor, som slides dybere og dybere ned i organismen. Jo længere tid en vane har fået lov at regere i dit liv, jo større aftryk sætter den på dig. Fysisk såvel som psykisk. Livet er i bund og grund et stort valg. Ikke mindst når vi snakker kroppens sundhed og at bevare denne op i alderen. For evig ungdom kommer ikke af sig selv. Det handler om at skabe de bedste betingelser for hver eneste celle ved at træffe gode valg. Vel vidende, at hvert eneste valg også er et fravalg. Gad vide hvilken baggrund dine valg er ­taget på? Er det blot for at overleve nuet og livet? ­Eller er det for at sikre sundhed og leve et meningsfuldt liv – også på den lange bane. Uanset hvad du vælger ud fra, vil der være dage og situationer, som er udfordrende. For

tema

Vitalit et energi og


/ tema

alt har netop en forside og en bagside. Det vigtigste er at blive bevidst om, hvilken form for ”hårdt”, du vælger at gå med, og hvilke konsekvenser det har.

Hvad er hårdt? For det er hårdt at komme op af sofaen og træne, men det er også hårdt at se og mærke kroppen forfalde – og måske samtidig have dårlig samvittighed over ikke at bevæge sig. Hvad vælger du?

“Uanset hvad du vælger ud fra, vil der være dage og situationer, som er udfordrende. For alt har netop en forside og en bagside.”

Det er hårdt at prioritere at komme tidligt i seng, men det er også hårdt at være træt hele dagen, have koncentrationsproblemer og mangle energien til at lave de forandringer, du ønsker. Hvad vælger du? Det er hårdt at komme i gang med periodiske spisepauser og spise 600 gram grønt/bær hver dag, men det er ligeså hårdt at have et ustabilt blodsukker, konstant opleve svingende humør og energihuller i løbet af dagen. Hvad vælger du? Det er hårdt at finde tiden til at lukke øjnene og meditere, men det er også hårdt ikke at kunne mærke sig selv, have en konstant indre uro og ikke kunne finde kreative løsninger på livets problemstillinger. Hvad vælger du? Det er hårdt at huske at drikke 2 liter vand løbende over dagen, men det er også hårdt at være bare 2% dehydreret og derved yde 20% mindre fysisk såvel som mentalt, samt ikke mindst have mere sårbare slimhinder overfor infektioner. Hvad vælger du? Det er hårdt at sige nej til rygning og skrue helt ned for alkoholindtaget, men det er også hårdt at gå med åndenød, kronisk hoste, aftagende hukommelse og generel svækkelse. Hvad vælger du? Min klare erfaring er, at sundhed både i nuet og op i alderdommen begynder med en bevidsthed om, hvilken form for ”hårdt”, der styrer dig og dine vaner. Kan kroppen modvirke dig? Dårlige vaner kan fastholde sig selv via påvirkning af hjernen. Derfor kan du opleve, at du egentlig er klar over alle de fantastiske fordele ved at gøre noget nyt, og alligevel kan du slet ikke komme i gang. Du mangler gnisten, som skal tænde det hele. Er det ikke interessant? En del af forklaringen kommer her. Dårlige vaner såsom manglende søvn, for lidt bevægelse og en kost med masser af sukker og junkfood ska-

ber inflammation i kroppen. Inflammation er den betændelse, som ikke skyldes bakterier. Det er bålet, som kickstarter stort set alle livsstilssygdomme. Kronisk inflammation ændrer signaleringsveje i hjernen, så du får mindre motivation til at foretage ændringer i dit liv. Ved inflammationstilstande sker en såkaldt rekalibrering af hjernens belønningssystem. Immunceller afgiver signalstoffer, som nedsætter dopaminproduktionen i den del af hjernen, som står for følelsesresponset. Dopamin er kroppens belønningshormon. Lavere dopaminkoncentration nedsætter motivationen til at udføre en opgaven. Dette sker gennem en formindsket opfattelse af belønning og en samtidig øget opfattelse af den indsats, som kræves. Med andre ord får du en fejlmelding fra systemet om, at det ikke kan betale sig at ændre noget – det kræver for mange kræfter set i forhold til det udbytte, du får. En vaneændring kræver derfor, at du i en periode arbejder mod din krops biokemi og kodning. Ændring af vaner Vidste du, at først når smerten ved at være der, hvor du er, er større end smerten ved at flytte sig, igangsætter hjernen af sig selv vil en ny reaktion. En ændring i vaner, før du er nået dertil, kræver masser af bevidsthed, vilje og energi. At igangsætte en ændringsproces for at øge sundheden kan med fordel bunde i en bevidst stillingtagen til følgende spørgsmål: • Hvilket menneske vil du gerne være? • Hvor vil du hen i livet fysisk, psykisk og emotionelt? • Hvad drømmer du om på et højere plan? Har du nogensinde taget stilling til disse, eller navigerer du blot ud fra

19


tema /

øjeblikkets instinkt og lader livet diktere din retning? Samtidig er det vigtigt at fokusere på at leve et lystbetonet og ikke udelukkende pligtbetonet liv. Ægte lyst skaber et større flow, mere overskud og en sand glæde indefra. Her er det blot vigtigt at skelne mellem, hvad du har lyst til med udgangspunkt i ovenstående spørgsmål og ikke kun gå med ego’ets overvældende lyst til at dulme sig selv i nuet. Hjernen tror på det hele Ved hvert eneste valg – småt som stort – må du spørge dig selv om det, du er ved at foretage dig, vil tilfredsstille 3 nødvendige områder: Sandhed, sundhed og lys. Hvis dit foretrukne valg ikke gør det, må du vælge en ny retning. En anden god rettesnor er at spørge dig selv ”Hvad har jeg oprigtigt behov for?” – i stedet for lyst til. Her kommer du i dybere kontakt med din indre rettesnor. I arbejdet med at ændre vaner er noget af det vigtigste at arbejde med dit ”WHY” – altså hvorfor vil du det her. Det skal ikke blot tænkes, men mærkes dybt inde i dit hjerte. Jo stærkere du kan gøre dette, jo mere indre medvind får du i processen.

Når du vil ændre dine vaner: • Arbejd med dit WHY • Gå ind i den identitet, du ønsker at opbygge • Sæt handlingsorienterede mål • Små skridt er vejen frem • Vælg at gøre det letteste først

20

“den bedste strategi er at finde den mindst mulige indsats, som kan bringe dig nærmere det, du ønsker. Al erfaring viser, at store succeser bygger på mange små.” Derudover skal du forestille og mærke dig ind i den identitet, du ønsker at opbygge. Hvis du ønsker at være én, som spiser sine grøntsager hver dag, kan du starte med at forestille dig, hvordan sådan en person handler, forbereder måltider og spiser med et smil. Se for dit indre blik dig selv være denne person og udføre disse handlinger. Ved at gøre dette, begynder du at omprogrammere sindet. I virkeligheden er der nemlig ikke ret stor forskel i hjernen på, hvad du gør, og hvad du tænker og bilder dig selv ind, du gør. Hjernen tror på det hele og indstiller sig efter det. Når nye vaner skal implementeres, er det godt at fokusere på handlingsorienterede mål i stedet for resultater. Det vil sige, at det er bedre at fokusere på at komme ud at bevæge sig hver dag end at skulle løbe mindst 5 kilometer og på 25 minutter. Samtidig er det vigtigt at erkende, at det mulige altid trumfer

det ideelle. Så den bedste strategi er at finde den mindst mulige indsats, som kan bringe dig nærmere det, du ønsker. Al erfaring viser, at store succeser bygger på mange små. Vaner hænger sammen. Det ved du sikkert godt. Udnyt det – fokuser på at ændre dén vane, som er nemmest for dig, og du vil opleve, at andre dårlige vaner af sig selv følger med. Lige så stille og roligt. På et fysiologisk plan mindsker du på denne måde den inflammation, som hæmmer din motivation. Må du gå herfra med lysten til at ændre blot én vane, så du ikke blot overlever, men i stedet lever det liv, du ønsker.


i D Ny an he m d ar k

BRAIN SUPPORT O-KRILL 3® Panacea DHA fra alger, Curcumin, B vitamin B5(2), B6(3), B9(4) og B12(5) Krill olie fra bæredygtigt fiskeri, beskytter bestanden af krebsdyr i verdenshavene. Krill olie bidrager med næringsstoffer til hjernen. Bidrager til en normal hjertefunktion (1) Bidrager til en normal mental ydeevne (2) Bidrager til en normal psykologisk funktion (3)(4)(5) Bidrager til nervesystemets normale funktion (3)(5)

Nu i helsekostforrretninger samt flere netbutikker. Mere info på: panacea.dk

21


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema g Vitalitet o energi

Mere sukker

– færre mineraler og vitaminer Jo mere sukker du indtager, jo færre vitaminer og mineraler kommer samme vej, viser svensk forskning. Læs om undersøgelsen og få svaret på, hvorfor et tilskud af lige præcis krom kan være en rigtig god ide.

Svenske forskere fra Lunds Universitets Diabetescentrum konkluderer ud fra en nyligt offentliggjort undersøgelse, at der er en sammenhæng imellem højt sukkerindtag og forringet ernæringsstatus. Helt konkret påviste undersøgelsen, at jo mere sukker, folk får fra deres kost, jo færre vitaminer og mineraler kommer der ind med maden. Deres tal stammer fra to forskellige undersøgelser: Riksmaten Vuxna (1.797 voksne mænd og kvinder) og Malmö Kost Cancer-Studien (12.238 voksne mænd og kvinder). I Riksmaten Vuxna-undersøgelsen sås deciderede mangler hos deltagerne med højest sukkerindtag: • For lidt D-vitamin Mænd cirka 80%. Kvinder cirka 85% • For lidt selen Mænd 64%. Kvinder 43% • For lidt folat Mænd 50%. Kvinder 46%

22

I Malmö Kost Cancer-studiet observerede forskerne, at over 70% af de kvindelige deltagere ikke fik den anbefalede mængde D-vitamin, mens næsten 65% af mændene ikke nåede op på det anbefalede daglige indtag af selen. Vigtigt at holde blodsukkeret stabilt Den svenske undersøgelse peger i samme retning som tidligere undersøgelser af sammenhængen imellem øget sukkerindtag og forringet mikronæringsstof-status. F.eks. påviste en dansk oversigtsartikel af forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet, at højt sukkerindhold i blodet igangsætter inflammationsprocesser og forringer kroppens evne til at optage næringsstoffer. Det kan til tider være udfordrende at undgå sukker, da der findes en del skjult sukker i maden, men der er en helt klar fordel ved at vælge sunde fødevarer, især da de er med til at holde blodsukkeret stabilt. Hurtige kulhydrater, som f.eks. brød og pasta, får kroppens insulinproduktion til at stige voldsomt og hurtigt, mens grove grøntsager, fuldkorn og andre fiberrige fødevarer giver mindre og mere langsomme udsving. Stabilt blodsukker er blandt andet en god måde at mindske sin risiko for diabetes.

Krom hjælper også med Sund og varieret kost er som sagt med til at holde blodsukkerbalancen i ro, og man kan hjælpe processen ved at inkludere et krom-tilskud i den daglige rutine. Krom indgår i en normal omsætning af næringsstoffer og bidrager til at holde blodsukkeret stabilt. Bio-Chrom indeholder den patenterede, letoptagelige kromgær, ChromoPrecise, som hjælper med at bevare et stabilt blodsukkerniveau og samtidig bidrager til normal omsætning af fedt, kulhydrater og protein i kroppen. Bio-Chrom har været anvendt i en række videnskabelige forsøg, hvor forskere kiggede på blodsukkerniveauer. En af fordelene ved at benytte dette produkt i forskning er, at det har dokumentation for høj optagelighed. Dermed er forskerne sikre på, at krom-tilskuddet har den ønskede virkning på kroppen – og at virkningen er en støtte til blodsukkerbalancen.


/ oase

Mineraldoktorens 70 mineraler

Dansk homøopati Homøopatisk behandling er en skånsom behandling uden bivirkninger, og homøopati kan sagtens tages sammen med alm lægeordineret medicin. Holistica Medica er en privatejet dansk virksomhed, der producerer homøopatiske lægemidler. I sortimentet indgår bl.a. MASIN, som anbefales til mave-tarmproblematikker, INFEKSIN, som anbefales til infektions- og betændelsesproblematikker, NERSIN, som anbefales til psykiske og nerverelaterede symptomer, KARSIN, som anbefales til hjerte- og kredsløbsproblematikker, PINESIN til smerterelaterede symptomer samt VITASIN til udrensning af de indre organer.

Nobelprisnominerede dr. Joel D. Wallach, somme tider kaldet Mineraldoktoren, forskede i mange år i mangelsygdomme hos mennesker og dyr. Hans berømte konklusion var, at ”alle dyr og mennesker, der dør af naturlige årsager, dør af mangel på næringsstoffer.” Dr. Wallach identificerede hele 70 mineraler, mennesker behøver for et optimalt helbred. LivsEnergiMaxi indeholder over 70 mineraler i meget letoptagelig form (planteudvundne mineraler) – samt vitaminer, aminosyrer, Lithothamnium Calcareum, acai, blåbær, kirsebær, goji og mangosten, Spørg på din helsekostbutik eller bestil på www.goldenhealth.se

Produkterne findes i landets helsekostbutikker samt onlinebutikker eller direkte hos Holistica Medica: www.holistica-medica.dk – 7683 3000.

Ren råmælk til immunforsvaret

E-vitamin til hud og hår Hvedekimolie, Aloe Vera og E-vitamin er de gennemgående ingredienser i Rømer Naturprodukts serie af daglige plejemidler med masser af antioxidanter. E-vitamin serien indeholder bl.a. Bodyshampoo, Bodylotion, Mild deodorant, Creme og Hårshampoo.

ColoDan Whole Colostrum er et kosttilskud med naturligt indhold af protein og immunstoffet immunoglobulin G, der findes i den allerførste råmælk, som pattedyr får fra deres mor. Et 100% naturligt og rent dansk tilskud, hvor den oprindelige sammensætning af bioaktive stoffer fra råmælken er bevaret i et pulver, der kan indtages sammen med dine almindelige måltider. Find ColoDan Whole Colostrum hos din helsekost eller på apoteket.

Find produkterne i din helsekost og find mere information om den danske virksomhed på www.romernaturprodukt.dk

23


tema / Foto/ Shutterstock

tema g Vitalitet o energi

Hverdagshomøopati til børn Syv homøopatiske midler, du ikke vil undvære i børnefamilien

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

24

Livet med børn kan være omskifteligt, udfordrende og krævende. Pludselig er det ikke kun dig selv, dine egne sygdomme, bekymringer, skader, uro og så videre, du skal håndtere. Du skal også hjælpe dine børn, når de slår sig, bliver syge, bliver bange, får feber, bliver nervøse, falder og forvrider en ankel, panikker over tand­ lægebesøg, ikke kan falde i søvn og meget mere. Som mor til tre børn har jeg prøvet lidt af hvert. Søvnløse nætter, brækkede arme og ben, skoleskift, rejse-panik, mavesmerter, snot, uro og meget mere er løbet til gennem årene. Jeg ved, hvor uvurderligt det er, at have hjælp og støtte fra naturlige midler til alle de udfordringer, der opstår. Homøopatiske midler er helt fantastiske til livet med børn. De er meget milde og samtidig meget

virkningsfulde. De belaster ikke kroppen, men understøtter kroppens egne kræfter og ressourcer. I denne artikel vil jeg dele de syv homøopatiske midler, som jeg vil anbefale alle børnefamilier at have i skabet. Med dem kan du klare rigtig mange af de udfordringer, du støder på som forælder. Lad os først lige se på, hvad homøopati er for en størrelse. Sådan virker homøopati Homøopati er ikke kendt af alle i Danmark, så derfor får du lidt forklaring her. Homøopati er lægemidler. De er lavet af forskellige stoffer fra naturen, som er fortyndede og blandet med en særlig teknik, så de virker på kroppen ved at genopbygge dens balance.


/ tema

Man kan sige, at homøopatiske midler ikke behandler sygdommen, men patienten. Det kan være lidt svært at forstå med vores traditionelle, biologiske tankegang, at meget fortyndede opløsninger kan have en effekt. Men når vi inddrager kvantefysikkens viden om energi, vibrationer og bølger, så er det alligevel ikke så mystisk. Hovedsagen er, at både erfaring og studier viser rigtig god effekt af homøopati. I lande omkring os er homøopati mere udbredt end i Danmark. I Tyskland sælges det f.eks. på apotekerne, og mange læger både i Tyskland og England bruger det i deres behandling. Dråber som barnets alder Hvis du ikke har prøvet homøopati tidligere, så vil jeg varmt anbefale dig at springe ud i det. Du kan finde produkterne i din helsekostbutik, hvor de også kan vejlede dig mere. De fleste af produkterne her i artiklen er på dråbeform. Dem kan du med fordel give tre gange dagligt. De kan dryppes i en lille smule vand/saft/juice. Det bedste er, hvis dit barn kan beholde det lidt i munden, så det kommer i berøring med slimhinderne, men det er ikke afgørende.

Antallet af dråber pr. dosis er som hovedregel barnets alder. Så et barn på fire år får fire dråber tre gange dagligt. Hvis der er et akut behov, kan du også give 25 dråber i et glas vand, som drikkes slurkvis over cirka en halv time. Klar i husapoteket Som med alle andre midler, så virker homøopati allerbedst, hvis I starter op så snart de første symptomer viser sig. Jo hurtigere behandling, jo bedre virkning. Hvis først sygdommen/problemet har sat sig godt fast, så kræver det mere at komme tilbage i balance igen. Derfor anbefaler jeg, at du har midlerne stående i skabet. Ofte er det lidt svært at komme i helsekostbutikken, netop når problemet er opstået. Nogle gange er det måske lige netop forbi lukketid lørdag eftermiddag, dit barn begynder at klage over ondt i maven. Derfor kan du med stor fordel have dem fast i dit husapotek. På grund af lovgivningen må producenterne af homøopatiske midler ikke skrive på pakkerne, hvad produkterne har effekt på. Personalet i helsekostbutikken kan og skal heldigvis rådgive dig, når du efterspørger det. Du kan også få hjælp i artiklen her. Du får en oversigt over mine favorit-­ homøopatiske midler til børn, samt hvad du med fordel kan bruge dem til.

Chamomilla comp. Chamomilla comp fra firmaet Allergica er et fantastisk middel til både børn og voksne. Det virker krampe-løsnende på både krop og psyke. Det betyder, at du kan bruge det ved for eksempel mareridt, søvnproblemer, mavesmerter, tandfrembrudssmerter, nervøsitet, anspændthed og uro – både fysisk og psykisk.

Cichorium comp. Chichorium comp er også fra firmaet Allergica. Det virker helt generelt på problemer i fordøjelsen og særligt på forstoppelse. Det virker også ved luft i maven, tarmsmerter og ondt i maven. I alle situationer hvor du mistænker, at dit barns ubehag kan stamme fra fordøjelsen, så giv nogle dråber Chicorium comp.

Infeksin Infeksin fra Holistica-Medica er et bredt virkende middel til infektioner. Derfor er det helt fantastisk i børnefamilier. Så uanset om I løber ind i snot, influenza, halsbetændelse, øreinfektioner, maveinfluenza, blærebetændelse eller andet, så giv Infeksin for at hjælpe dit barn hurtigere igennem. Infeksin virker både ved infektioner med vira og bakterier. Det gør det netop fordi, det er patienten der behandles – så patientens eget immunforsvar kan bekæmpe sygdommen. Infeksin er også fantastisk at have med i sit rejse-apotek, så du er beredt, hvis I skulle løbe ind i sygdomsfremkaldende vira eller bakterier på turen.

25


tema /

Viburcol pipetter Viburcol pipetter fra Heel er særlig et fantastisk produkt til de mindre børn, men det kan bruges til alle aldre. Det har lindrende og helende egenskaber og kaldes også for ”homøopatisk Panodil”. Derfor kan du bruge det f.eks. ved tandfrembrud, kolik, uro, feber og andre tilstande, hvor du måske ellers ville overveje Panodil. Til forskel fra Panodil har Viburcol ingen bivirkninger og det styrker kroppen frem for at dæmpe symptomerne. Pipetterne doseres således: Børn under 2 år: 6 dråber 3 gange dagligt. Børn 2-5 år: 9 dråber 3 gange dagligt. Børn 6-11 år: 12 dråber 3 gange dagligt.

Bach Rescue dråber

M

ØO

ÆGEMIDLER RL LA VE

HO

ER FRA NA TU RE

Traumeel salve er et af de mest populære homøopatiske midler, der findes, til børnefamilier og til sportsfolk. Traumeel salve ­indeholder forskellige homøopatiske ingredienser, der tilsammen virker både helende og lindrende på slag, buler, ømme muskler og led, forvridninger med mere. Endnu et middel, som både er uundværligt i hjemmet, men også på rejsen.

E TI PA

O FF ST

Traumeel salve

Homøopatien tilbyder fantastisk mange forskellige remedier til forskellige udfordringer. De syv her er en smagsprøve. De er samtidig midler, som rigtigt mange børnefamilier vil kunne have glæde af, så overvej som tidligere beskrevet at have et lille apotek i skabet. Det er en skøn følelse at kunne hjælpe sine børn, når de har brug for det. I mit eget liv med tre børn har alle disse syv midler været en kæmpe hjælp. I dag kommer mine børn selv og spørger efter lindrende og helende midler, når de mærker en ubalance i krop eller sind.

N

Walnut er et af de 38 Bach-­ remedier. Jeg har valgt at tage det særligt med her, da det kan hjælpe rigtigt mange børn. ­Walnut støtter særligt ved forandringer og overgange. Det kan være ved skift fra vuggestue til børnehave, ved skilsmisser, flytninger, nye søskende og lignende. Alle forandringer og skift i livet kan opleves som skræmmende, stressende og utrygge. Her hjælper Walnut-­ dråberne til at regulere følelserne, så det er nemmere at komme igennem dem og situationen.

AF

26

Walnut Bach dråber

T

Bachs blomsterdråber er en samling af 38 forskellige blomster-remedier, der hver især har effekt på forskellige psykiske tilstande. De er fremstillet af fortyndede opløsninger ligesom homøopatien og med en virkningsmåde, der ligger tæt på den homøopatiske via energi og svingninger. Derfor har de fået plads i artiklen her. Bach Rescue-dråber er sammensat af 7 af de 38 forskellige remedier i et kombinationsprodukt. Rescue er et middel, som du altid vil have med dig, når du har børn. Det virker på nervøsitet, uro, eksamensangst, tandlægeskræk, flyveskræk, sejleskræk, foredragsnervøsitet, reaktioner på ulykker/uheld, mareridt og alle andre situationer, hvor adrenalin og andre stresshormoner gør det svært at håndtere det, der sker. Dråberne virker ikke sløvende, men tager toppen af den stress/angst/nervøsitet/uro, som barnet oplever. Du kan give dråberne, lige når situationen opstår. De kan dryppes direkte på tungen, eller de kan gives i lidt vand/saft. Smagen er lidt stærk, da de er konserveret med alkohol, så til børn er det bedst at blande lidt op. Mindre børn kan få dråberne smurt på huden, hvor den er tynd. Alternativt kan du købe Bach Rescue som små pastiller, der smager som vingummi. De er også fantastiske at sende med dit barn på koloni/lejrskole/overnatning hos andre. Især ved sengetid kan nogle børn opleve hjemve eller uro, og så giver det tryghed at vide, at der ligger en pastil i toilettasken, som kan lindre følelsen. Husk også meget gerne selv at tage en dosis Bach Rescue, når der er uro hos dit barn. Uro forplanter sig begge veje, og du kan hjælpe dit barn ved selv at holde dig rolig.


NYHED

Bidro Magnesium er et vegansk produkt og er godkendt af Dansk Vegetarisk Forening. Bidro Magnesium indeholder hele 3 forskellige typer magnesium. Magnesiummalat, Magnesiumcitrat & Magnesium carbonat.

Hvad er magnesium godt for?

Magnesium har en stor betydning for flere vigtige funktioner i kroppen og i virkelighed en af de mest essentielle mineraler, vi har i vores krop, for at vi skal fungere normalt. Magnesium bidrager til musklernes, knoglernes og nervesystemets normale funktion. Magnesium bidrager til en normal muskelfunktion, samt til at mindske træthed og udmattelse.

Magnesiummangel

Det er vigtigt, at du sørger for, at du får den rette mængde magnesium, for at din krop kan fungere optimalt. Det kan du gøre gennem enten din kost eller som kosttilskud. Hvis du ikke får den passende mængde til din krop, kan du risikere at komme i underskud af magnesium og opleve forandringer i dit helbred.

Symptomer på magnesiummangel er følgende: - Muskelsvaghed - Træthed og udmattelse - Rysten og kramper - Nedsat appetit

Forhandles af helsekostforretningerne, danske webshops, bestilles hjem igennem Matas og bidro.dk

PEKANA HOMØOPATISKE-SPAGYRISKE LÆGEMIDLER

HURTIGERE • DYBERE • MERE EFFEKTIV

Køb dem på i din helsekostforretning, helsam.dk eller apopharm.dk.

27


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema g Vitalitet o energi

Frisk blod til nethinden Skader på nethinden, som kan forårsage alvorligt synstab, skyldes ofte forkalkning af øjets små, fine blodårer. Tilskud af Q10 kan støtte forebyggelse af disse nethindeskader, viser nye forskningsresultater.

Nethinden er en af de smarteste, men samtidig sarteste, funktioner i kroppen. En meget vigtig del af forebyggelsen af nethindeskader består i antioxidanter, fordi sygdom i nethinden ofte skyldes problemer med kredsløbet. Kredsløbsskader skyldes kolesterol, som danner forkalkning i blodårerne. Men vel at mærke først, når LD-kolesterolet oxideres af frie radikaler. Antioxidanter er den mest effektive måde at undgå de skadelige frie radikaler. ”Ok, så lad mig spise en masse gulerødder,” tænker du måske. Eller broccoli eller fuldkornsprodukter eller hvilke øvrige fødevarer, du er klar over, indeholder gode antioxidanter. Desværre er det ikke helt så enkelt. Antioxidanter findes i en stor

28

del af din kost, så det er ikke indtaget, som er et problem. Der findes flere forskellige slags antioxidanter, og det har også betydning, hvordan de er kombineret og balanceret med hinanden. Nogle er fedtopløselige, så de optages bedst, når de er tilberedt fx i en ret med sunde olier. Andre er følsomme over for kraftig opvarmning, som reducerer fødevarens indhold af antioxidantiske vitaminer. Det skal stadig i høj grad anbefales at spise grønt og varieret, når du vil være sikker på at få dine antioxidanter og andre næringsstoffer. Men du kan også give kroppen lidt ekstra hjælp. Q10 og øjnene I dette magasin anbefaler vi gerne, at du tager en multivitaminpille i god kvalitet. På den måde er du sikker på at være dækket ind med doser af C- og E-vitamin, der er stærke

“det anbefales, at du benytter et videnskabeligt dokumenteret produkt”

antioxidanter, samt ofte også zink og selen. Men når opmærksomheden hviler på øjnene, retter et spansk studie vores opmærksomhed på co-enzymet Q10, som ser ud til at have særlig stor betydning. Q10 spiller en rolle for en lang række funktioner på celleniveau, og det fremhæves ofte som et vigtigt tilskud som støtte til kredsløbet. Derfor valgte det spanske forskerteam at kigge nærmere på effekten, når man kombinerede Q10 med et mere traditionelt tilskud af antioxidanter (A-, B, C- og E-vitamin samt bl.a. zink, mangan, selen, lutein, zeaxanthin, folsyre og glutathion). Målgruppen for forsøget var 48 patienter, der allerede havde fået stillet en diagnose, som om­


/ tema

Den fintfølende nethinde Den tynde hinde på indersiden af øjeæblet er tæt bestrøet med fine små celler – man kalder dem stave og tapper – som modtager lyset fra pupillen og sender billederne af verden videre til fortolkning i hjernen. Millioner af synsceller, som hver dag, hele tiden, bliver tilført ilt og energi gennem nogle meget spinkle blodkar. I samme arbejdsgang føres affaldsstoffer med det afiltede blod tilbage mod hjertet via lige så tynde vener. Øjets fine blodkar er forbundet med resten af kredsløbet, og dermed er de udsat for samme risiko for forkalkning, som vi kender fra andre blodkar. Når det sker, er der stor risiko for en skade på synet. De skader, som opstår på nethindens celler, har lægerne ikke nogen behandling af. Derfor er forebyggelse af skader på nethinden ganske vigtig. Forebyggende tiltag Svækkelse af kredsløbet ligger til grund for flere forskellige typer øjensygdomme, som rammer nethinden. Sygdommene skyldes forskellige typer påvirkning, som både kan være lokaliseret i arterier og vener, og som både kan opstå i selve nethinden eller i synsnerven og de områder, som forbinder øjet med hjernen. Fælles for disse sygdomme er, at de opdages som et pludseligt synstab eller synsforstyrrelse. Det er meget svært at behandle den opståede skade direkte. Derfor ligger fokus på at stoppe skadens udvikling. Det sker med mange af de samme metoder, som benyttes til behandling af andre kredsløbsproblemer. Samtidig er det meget tilrådeligt at iværksætte forebyggende tiltag, som styrker kroppens modstandskraft imod åreforkalkning. De samme forebyggende tiltag er en god ide at tage hul på i god tid, før man selv risikerer at sidde hos lægen med en akut opstået synsskade.

fattede skade på nethinden. Ved hjælp af synstests og øjenundersøgelser undervejs i forsøget kunne forskerne konstatere, at alle deltagere fik forbedret deres syn i perioden. Da en deltager – af ikke-oplyste årsager – afbrød indtaget af Q10, blev synet forringet. Det kom dog tilbage på det tidligere niveau, da patienten genoptog indtag af Q10.

Det positive resultat til trods opfordres der til, at supplerende forskning kaster yderligere lys over effekten af Q10 – herunder om man man forbedre resultatet med en anden dosering eller varighed af behandlingen. Cellernes kraftværker Q10 er ikke et vitamin, selvom det på mange måder har samme virkning på kroppen, som vitaminer har. Man kalder det et co-enzym, og det fungerer som en katalysator for en række processer på celleniveau. Især har Q10 betydning for mitokondrierne, der nogle gange beskrives som ”cellens kraftværker”. Det latinske navn for Q10 er ubiquinon, som kan oversættes til ”allestedsnærværende”. Det henviser til, at man finder Q10 i alle dyr og bakterier. Mennesker indtager det meste Q10 gennem kosten, men cellerne producerer også selv en mængde. Med alderen daler cellernes evne til at producere det vigtige co-enzym, og det er muligvis grunden til, at kroppen kan have stor gavn af et tilskud. Selvom Q10 findes overalt i vores krop, er det svært for kroppen at optage det i form af tilskud. I den spanske undersøgelse benyttede man et Q10-tilskud i dokumenteret optagelig kvalitet (Bio-Quinone), fordi det sikrer den bedste optagelse og dermed det mest pålidelige grundlag for at vurdere effekten. Hvis du derfor selv har et ønske om at få gavn af den virkning, som er dokumenteret, må det anbefales, at du benytter et videnskabeligt dokumenteret produkt.

Fælles Om. Fremtiden

Lån til din nye elbil

Læs mere på midspar.dk/elbil

Nethindens sundhed De spanske forskeres konklusion på forsøget er, at tilskud med antioxidanter i kombination med Q10 ser ud til at spille en meget vigtig rolle for nethindens sundhed og bevarelse af synet. De konkluderer, at det har styrkende effekt på behandlingen med antioxidanter, når tilskuddet omfatter Q10.

29


fakta / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

Dårligt indeklima:

Den skjulte dræber Fugt, kemikalier og partikler i indendørs luft har en stor skadevirkning over tid. Det går ud over din livskvalitet i dag – og ikke mindst i de kommende år. Så se i nedenstående, om du kan gøre mere for et godt indeklima i din bolig. Vi danskere bruger rigtig meget tid indenfor. Det er jo i sig selv ikke mærkeligt, for vi er ikke velsignet med Sydens lune klima, der kan lokke os udenfor. Men det kan blive et problem, at vi opholder os indendørs 80-90 procent af tiden, hvis indeklimaet er dårligt. Og der er sandt at sige en del, der kan påvirke indeklimaet negativt. Stråling, kemikalier, svamp, fugt, rengøring, larm og flere andre ting. Spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan man sikrer et sundt og behageligt indeklima, så man undgår sygdom og gener. For et dårligt indeklima er faktisk ikke at spøge med. Ifølge en europæisk ekspertgruppe mister beboere i 26 EU-lande hvert år to millioner sunde leveår som resultat af indeklimaforurening. Bag tallet ligger dels sygdomme, som er direkte forårsaget af indemiljøet, og dels sygdomme, der bliver forværret som resultat af forureningen. Hertil kommer den lange liste af mere milde, men trælse, gener som træthed, hovedpine og irri-

30

terede slimhinder, der også kan opstå i et usundt indeklima. Så hvordan sikrer man et godt indeklima? Luft ud! Ja, det lyder simpelt, men udluftning er faktisk et uhyre effektivt råd. Udluftning suger frisk, forureningsfri luft ind og skubber usund luft ud. Du nedsætter for eksempel mængden af radon i luften, når du lufter ud med gennemtræk i 5-10 minutter nogle gange om dagen. Udluftningen sikrer også, at du reducerer risikoen for husstøvmider og skimmelsvamp, fordi du holder fugtniveauet nede. Gør ikke inde, hvad du kan gøre ude En god måde at forbedre indeklimaet er ved at gøre nogle ting udenfor. Man kan med fordel tørre tøjet i det fri – for at mindske fugt – ligesom kreative projekter egner sig bedst til at foregå under åben himmel. Spray- og hobbyartikler indeholder nemlig kemikalier, som frigives ved brug, og derfor bør de bruges udenfor. Du kan også med fordel lade nye indkøb som legetøj, der kan afgive kemikalier, gasse af i det fri, og lade regntøj og gummistøvler stå uden for hoveddøren eller i en garage, da tøjet også indeholder skadelige stoffer. Vælg rene produkter Om det er rengøringsmidler, møbler, maling eller andet, så kan du med fordel gå efter produkter, som er svanemærket.

De er nemlig fri for mange af de kemikalier, som kan forurene luften, og dermed også os. Minimer røg og os Stearinlys er hyggelige, men de er ikke ligefrem indeklimaets bedste ven. Du bør derfor begrænse brugen af stearinlys, og du kan i stedet vælge elektriske lys. Mados er svært at undgå, når du svinger potter og pander. Men det er vigtigt at få gang i emhætten og lufte ud, når kokkeriet er overstået, for at holde luften ren. Sluk de elektrisk apparater Elektronik kan ligesom så mange andre produkter afgasse skadelige stoffer. Især når de er varme. Derfor kan det være en god ide at slukke produkterne, når de ikke er i brug. Særligt i mindre rum som soveværelser kan afgasningen give problemer, så det er en god ide at holde elektronikken slukket eller ude af soveværelset, mens du sover.


Konkurrence Homøopatis k-­ spagyriske lægemidler

Vind energiløft og balance

Værdi:

417,-

Homøopatisk-spagyriske lægemidler fra PEKANA er på samme tid rene og alligevel fulde af vitaliserende kraft. Der trækkes lod om 3 vindere blandt besvarelserne. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 15. november 2021. PEKANA lægemidler udmærker sig ved at kombinere homøo­ patiske og spagyriske effekter. Det vil sige, at de både stimulerer og regulerer. De spagyriske phyto-bestanddele (udvundet fra planter og urter) giver et helt særligt energiløft, som samtidig reguleres via disse lægemidlers homøopatiske egenskaber. Kombinationen skaber kraftige, men balancerede lægemidler, der effektivt styrker kroppens vitale energier. Lægemidlerne fungerer som katalysator for immunforsvaret og fremmer kroppens egne, selvhelbredende egenskaber. Pekana Neu-regen (250 ml) Tages typisk ved nervesvækkelse, fysisk og psykisk udmattelses­tilstand, nervøsitet, angst, søvnløshed eller som genopbyggende efter sygdom eller stress. Pekana Apo-infekt Pekana (50 ml) Benyttes ved infektioner generelt, influenza, hud- og slimhindeinfektion, mundbetændelse, forkølelse, forkølelsessår (herpes simplex), helvedesild og flere børnesygdomme. Pekana apo-TUSS (125 ml) Lindrende og slimløsende hostesaft til al slags hoste. Herunder astmatisk hoste, kighoste, hård, tør og irriteret hoste evt. med lidt gult slim.

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Spørgsmål: Homøopatisk-spagyriske lægemiddel indeholder phyto-bestandele. Hvad betyder egentlig det græske ord phyto?  Fra medicinfabrikken  Fra planter  Fra slikbutikken NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 15. november 2021 Naturli • AI Innovation House • Innovations Allé 3 • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 07-2021”


annoncer /

GIV HUDEN ET VITAMINBOOST MED Æ

Giv huden et vitaminboost med ægte kaviar Øger elasticiteten og løfter og opstrammer huden Giver fløjlsblød, fastere og mere ensartet hud Mætter huden med fugt og minimerer rynker Reducerer mørke rande, hævelser og poser under øjnene

Caviar anti-age cleansing gel Caviar anti-age night cream Caviar anti-age day cream Caviar anti-age eye serum Caviar anti-age face serum

250 ml / 95,50 ml / 245,50 ml / 245,15 ml / 175,30 ml / 195,-

Øger elasticiteten og løfter og opstrammer hud Alle produkter forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk Giver fløjlsblød, fastere og mere ensartet hud Mætter huden med fugt og minimerer rynker Reducerer mørke rande, hævelser og poser under ø

Naturfarm er en danskejet virksomhed, hvor al udvikling og produktion foregår i Danmark

Lune til en efterårsdag

Body Spray made in Denmark

Ingefær Energi Te, økologisk fra Sonnentor er en krydret te fyldt med energi og varme. Med den behagelige duft og smag af ingefær og krydderier som kanel, fennikel, koriander og muskatnød får man en opfriskende, rund og smagfuld te. Trods navnet har denne te ikke en udpræget smag af ingefær, men er en te med power og en god smagsoplevelse. Det er en te der kan noget.

Danmarks Dufte Body Spray findes nu også i den nye duft ‘Time for Elverhøj’. I USA er bodysprays allerede meget populære, fordi de kombinerer den skønne duft fra en Eau de Toilette med de fugtende egenskaber fra en bodylotion. Bodysprayen ’Elverhøj’ fra Danmarks Dufte er en allround spray til kroppen, der giver dig duften af eventyr med på farten. ’Elverhøj’ er en duft af søde røde æbler, blandet med syrlige noter fra solbær og afrundet af mørkegrønne duftnoter fra efeu. En virkelig eventyrlig duft, der har fået navn efter elverkongens slot. Bodysprayen kommer i en handy størrelse på 50ml, der pynter på hylden i badeværelset og er nem at have med i tasken. 135 DKK

CAVIAR TONIC & FACE Find Sonnentor te i helsekostbutikker eller på helsam.dk CLEANSER 250 ML / 95,32

CAVIAR ANTI-AGE DAY CREAM Mere info på www.danmarksdufte.dk, tlf. 23 25 16 41. 50 ML / 245,-


/ annoncer

Dr. Reckewegs homøopati Dr. Reckeweg står for velafprøvede og letoptagelige homøopatiske lægemidler. Firmaet føler sig forpligtet af arven efter grundlæggeren af firmaet, Heinrich Reckeweg, der ved forrige århundredeskifte begyndte at udvikle de første homøopatiske lægemidler på grundlag af Dr. Hahnemanns principper. De homøopatiske lægemidler fra Dr. Reckeweg omfatter mange homøo­ patiske kompleksmidler, nummeret fra R1 til R95. Dr. Reckeweg går aldrig på kompromis, når det drejer sig om kvalitet. Hver del i produktionen – fra råstof til færdigt lægemiddel bliver kontrolleret. Den høje kvalitet hos

SYLLIFLOR® ER ET PATENTERET DANSK PRODUKT

Køb SylliFlor her: www.biodanepharma.com, apoteket eller helsekostforretningen ®

Dr. Reckeweg er med til at sikre tilliden til midlerne, så man er tryg ved at tage dråberne. Tradition og den mest moderne teknik går hånd i hånd, da en af homøo­patiens mest afgørende fremstillingsmetoder – potenseringen – nu som førhen, sker manuelt, efter Hahnemanns principper. En tradition, som har vist sig værdifuld, og som man derfor har valgt at bevare. I Danmark er det MaxiPharma, www.maxipharma.dk, der har forhandling og lager af Dr. Reckewegs homøopati.

KOSTTILSKUD MED COATEDE LOPPEFRØSKALLER SMAGER GODT Findes i flere smagsvarianter

KNASENDE SPRØDT Klistrer ikke i munden

HØJT FIBERINDHOLD Naturlige glutenfri kostfibre

Biodane Pharma A/S · Staushedevejen 10 · 6621 Gesten · Danmark · Tlf. 75 555 777 · info@biodanepharma.com · www.biodanepharma.com

Loppefrøskaller til maven Loppefrøskaller har et højt indhold af de gavnlige kostfibre, som både hjælper med at stabilisere fordøjelsen, give en god mæthedsfornemmelse, stabilisere blodsukkeret og fremme de gavnlige bakterier i tarmen. SylliFlor er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller (psyllium husks), som er nemt og lækkert at spise. De er nemlig coatede. Derfor kan SylliFlor også sagtens puttes i vand. Coatningen gør, at de ikke klistrer med det samme, så du har god tid til at drikke det. Faktisk kan du både drikke, drysse, spise og bage med SylliFlor loppefrøskaller.

SylliFlor loppefrøskaller fås i 5 smagsvarianter (Naturel, Vanilje, Malt, Kakao samt Æble/Kanel) og 2 specialvarianter (Calcium og Colostrum). Alle varianter er glutenfri. Se mere på www.biodanepharma.com, hvor du også finder alle varianter i praktiske dosisbreve. SylliFlor kan også købes på apoteket eller i helsekostforretningen.

33


annoncer /

Gurkemejerod fermenteret med mælkesyrebakterier!

Understøt de kognitive funktioner!

Gurkemeje er i familie med Ingefær. Rodknolden fra gurkemeje bruges både som krydderi, farvestof i fødevarer samt som kosttilskud. Ved fermentering af gurkemeje gøres næringsstofferne mere tilgængelige for kroppen, og der tilføres mælkesyrebakterier, der findes som en naturlig del af tarmfloraen. Gurkemeje bidrager til et normalt immunsystem, samt en normal fungerende lever. Dosering: 1 kapsel dagligt - til et måltid.

Den smukke indiske plante Bacopa Monnieri har været kendt og anvendt i den gamle indiske medicin i mere end 3000 år for at understøtte de kognitive funktioner som fx hukommelse. KeenMind® indeholder et standardiseret ekstrakt af Bacopa Monnieri, så man er sikker på samme virkning fra gang til gang. KeenMind er velegnet til vegetarer. Køb hos din lokale helsekostforretning eller på nettet.

Pris 249,95 kr. Forhandles i din lokale helsekost, Matas, apoteket og førende webshops.

For yderligere information: Novasel tlf. 6323 0002 eller www.novasel.dk

UKT OD

ETS PR ÅR NOMINERET

2021

Candéa med hvidløg og grapefrugt ekstrakt

AVIVIR Drikke Aloe Vera 99,5%

PANDOO - Gaveæske Green Routine

Prøv Bio-Kult Candéa

Multifunktionelt veldokumenteret kosttilskud der opretholder immunforsvar, sunde slimhinder, normalisere fordøjelsen mm.

Oplev glæden ved at give ”en grøn” gave til brug på badeværelset. En god gaveidé – ikke bare til jul men hele året – og så er gaveæsken unisex. • Miljøvenlig hårbørste af økologisk bambus. Børster let håret igennem •G enanvendelige rondeller af 80% bambusviskose og 20% bomuld. Bæredygtigt og miljøvenligt • Bæredygtig barberskraber, Roségold, med smalt skaft. Velegnet til begyndere. Kan anvendes både i ansigtet og på kroppen • Vatpinde med blød økologisk bomuld på pind af bambus (100 stk) Leveres i en gaveæske som er fremstillet af genanvendeligt pap

En optimal sammensætning med: 7 udvalgte stammer af levende bakterier, Hvidløg og Grapefrugt ekstrakt. Grapefrugt ekstrakten er nænsomt udvundet af hele umodne grapefrugter, og indeholder derfor plantestofferne med de naturlige antioxidanter. I Bio-Kult produkterne garanteres antallet af levende bakterier indtil udløbsdatoen. Bio-Kult og Bio-Kult Candéa skal ikke opbevares på køl, og er blisterpakkede for at sikre antallet af levende bakterier.Bio-Kult bakterierne er desuden testet til at kunne overleve mavesyren.

Forhandles hos Matas, helsekost, apoteker og online. AVIVIR ApS, tlf. 3969 0814, www.avivir.dk

34

beauty-shop.dk

Find Bio-Kult og Bio-Kult Candéa i helsekosten, eller find din forhandler her: www.sk-health.com


/ annoncer

Holistica Medica – bredspektrede homøopatiske lægemidler Homøopatiske lægemidler er lavet af udtræk bla fra urter, planter, bark, ­rødder, frø og mineraler. Udtrækket af disse råvarer følger bestemte homøopatiske medicinske principper. Hvert homøopatisk produkt i serien indeholder over firs forskellige urter, planter og mineraler m.m. Homøopatiske lægemidler er uden godkendte terapeutiske indikationer. Søg læge hvis symptomerne ikke forsvinder ved brugen af dette lægemiddel.

Voksne: 15-20 dråber 3-4 gange dagligt. Unge: (12-18 år) 10-15 dråber 3-4 gange dagligt. Børn : (6-12 år) 8-10 dråber 3 gange dagligt. Små børn (1-6 år) 5-8 dråber 3 gange dagligt Kan købes i landets helsekostbutikker ­– i online helsebutikker eller direkte hos Holistica Medica, tlf. 76 83 30 00, www.holistica-medica.dk

Ny emba llage

Tidligere blev produkte t solgt i en dåse – produkte nu er t pakket en pose.

Original Stevia sukker

Indre rengøring og mere energi!

Mere energi til efteråret?

Original Stevia Sukker er en blanding af rørsukker og rørsukker med koncentreret stevia. Original Stevia sukker søder ca. 5 gange mere end almindeligt sukker. Anvendelse er bl.a. god til: Limonade, Syltning, Bagning, Sødning i kaffe, te mv.

Chlorella Den Grønne Perle® medvirker til udrensning.

Ufatteligt meget i kun et produkt. Indeholder: Vitaminer, Mineraler, Aminosyrer Frugt, Grønsager og Lithothamnium Calcareum.

Henvendelse med spørgsmål: House of Originals Retail ApS. Jyllandsgade 30, 6400 Sønderborg. Tlf 70 70 20 70. www.houseoforiginals.dk, e-mail flemming@originalchia.dk

Det naturligt høje indhold af vitamin B12 bidrager til immunsystemets normale funktion og til at mindske træthed og udmattelse.

Spørg i din helsekostbutik, eller bestil på www.goldenhealth.se

Med mere end 30 på markedet tør vi godt kalde os algespecialister. Vores produkter er af højeste kvalitet og kan kendes på de små delikate 250mg logoprægede tabletter. Se mere på www.chlorella.dk Fås hos Matas, helsekostbutikker og på webshops.

35


messe /

Sund livsstil-messe er tilbage i topform I 2020 sad vi og gemte os bag mundbind. I den kedelige lugt af håndsprit samlede vi os derhjemme, fordi alting var aflyst og ingenting var tilladt. Sidste år kunne vi have haft gavn af en Sund Livsstil-messe, hvor vi kunne få tip og inspiration til, hvordan vi kunne styrke vores krop imod sygdom og infektion. Det måtte vi ikke. Men messen er tilbage i år og sprudler af gode tilbud og nyudviklede produkter.

Der er vist ingen tvivl om, at producenterne har glædet sig til at komme på Sund Livsstil 2021 og møde deres kunder. På disse sider kan du tyvstarte din messe ved at se nogle af de gode ting, der bliver vist frem i Forum i weekenden 8.-10. oktober.

Et lille mirakel fra Langeland Naturen er en stærk modstander. Det ved alle sommerhusejere, som har kæmpet for at holde hybenbuske nede. Men hyben er ikke vores fjende – især ikke de smukke frugter, der er fulde af næringsstoffer og naturlig energi. Det opdagede navnkundige Erik Farmer for en lille menneskealder siden. Hans udvikling af produkter med de aktive stoffer fra hyben har gået deres sejrsgang over store dele af kloden under navnet Lito Hyben. Det er især mennesker med smertefuld slidgigt, der roser hyben-produkterne fra Tullebølle for nærmest mirakuløs dulmende effekt. Men Lito-produkternes naturkraft er også en stor støtte til bl.a. immunsystemet og huden.

36

Besøg Lito Hyben på stand 524 i Forum


/ messe

Ro i maven uden bivirkning Er du ofte generet af maveproblemer, som fx halsbrand, oppustethed eller diarré, der kommer og går? Eller lider du af irritabel tyktarm (IBS)? Så kig forbi stand 225 og få ro på maven med Silicea Mave-Tarm, som er et 100% naturligt middel, der lindrer og afhjælper de fleste maveproblemer. Du kan få uddybende information, prøve produktet og benytte de gode messetilbud. Silicea Mave-Tarm er nemt at indtage og er uden kendte bivirkninger. Midlet er klassificeret som medicinsk udstyr.

Besøg Octean Pharma på stand 225 i Forum

Firmaet, du møder på stand 225, er Octean Pharma. De udvikler og sælger naturlige produkter, der bidrager til at løse hverdagens udfordringer og give bedre livskvalitet.

Smuk - naturlig - etisk - unik Mød forlaget Hovedland på stand 145

Ha’ det godt med demens Ha’ det godt med demens. Opgaven kan synes uoverkommelig, for det er alle os omkring personen, som skal gøre det muligt for hende eller ham at ha’ det godt med demens. Ikke desto mindre er det missionen for forfatter Al Power, der selv har stor erfaring fra arbejdet med demens som plejehjemslæge og geriater. Bogen er bygget op omkring en velværemodel med syv indikatorer for velvære: Identitet, forbundethed, tryghed, autonomi, mening, vækst og glæde. Al Power kombinerer velværemodellen med, hvordan omsorgskulturen skal ændres. Både menneskeligt, organisatorisk-driftsmæssigt og fysisk. Al Power konkluderer, at samfundet må ændres, så det bliver mere inkluderende og er i stand til at rumme mennesker på alle stadier af livets vej, demens eller ej.

Vi bærer smykker for at skille os ud fra mængden og for at vise vores gode smag. De unikke smykke fra Pureleaf er et originalt og etisk bud på, hvordan man kan gribe den opgave an. Hvert smykke er unikt (skabt af et enkelt nedfaldet blad) med sit organiske og æstetiske udtryk. Det naturlige materiale er bearbejdet i hånden og ­forgyldt med genbrugsguld, så man undgår minedrift. Læs evt. mere producentens samarbejde med lokal­ befolkningen www.pureleaf.dk/baeredygtighed

Mød pureleaf på stand 434

Hør mere om Ha’ det godt med demens og andre udgivelser fra Forlaget Hovedland på stand 145.

37


Kurser 4 UDDANNELSER - 3 UNIVERSER Foredrag messe / Undervisning Kurser Terapi EFT/tankefeltForedrag Undervisningterapeut/tapping - Følelsesforløsende Terapi EFT/tankefeltterapi

METAsundhedsterapeut

terapeut/tapping - Følelsesforløsende terapi

Lækker dansk hudpleje

- Psykosomatisk terapi METAsundheds”Din intelligente krop”

terapeut

- Psykosomatisk terapi ”Din intelligente krop” Kombinér det hele og bliv Reg. Psykoterapeut det407 hele og bliv BesøgKombinér os på stand Reg. Psykoterapeut

Transbiologisk traumeterapeut

enkelt og helt naturligt

- Mestring af over

Transbiologisk 30 typer af traumer

traumeterapeut - Mestring af over

30 typer af traumer

www.mygind.dk Besøg os påwww.tankefeltterapi.dk stand 407 www.METAsundhed.dk www.mygind.dk www.tankefeltterapi.dk MI-messeannonce sund livstil A5 2021.indd 1 www.METAsundhed.dk • Kurser • Foredrag MI-messeannonce sund livstil A5 2021.indd 1 • Undervisning • Terapi

Mygind Institute 4 UDDANNELSER - 3 UNIVERSER

Kombinér det hele og bliv Reg. Psykoterapeut www.mygind.dk, www.tankefeltterapi.dk, www.METAsundhed.dk

besøg OS PÅ STAND 407

MØD OS PÅ STAND 449 i FORUM 8-10 OKT.

08.07.2021 15.25

08.07.2021

Ansigt og krop – dag og nat – sommer og vinter hele livet, til både børn og voksne. Dalens Olie er først af alt skabt til pleje af ansigt og krop, men den har også en hel del ”positive bivirkninger”, bl.a. på kløe, ­ eksem og mange andre hudproblemer, som du kan læse om på: www.dalens.dk/kunders-erfaringer Blandet af jordnøddeolie, olivenolie, 15.25rosenvand og lanolin. Fås hos: Helsekostbutikker, frisører, massører, hudplejeklinikker, fodplejere, fodterapeuter, og mange andre spændende steder. Producent: Dalens Olie Aps. Solsikkevej 1, 7480 Vildbjerg. Mobilnr. 21440 613, kontakt@dalens.dk

Hvad ved du om mobilstråling? Når det tordner, kigger vi op i himlen efter lyn. Selvom vi ikke kan se noget, før det er for sent. Når vi bruger trådløse og digitale apparater, er der elektrisk ladede partikler overalt i luften. Kigger du op? De fleste har en resigneret holdning til mobilstråling, og det kan da også blive svært at stoppe udviklingen. Men det er ikke svært at beskytte sig bedre mod strålingen. Virksomheden Radicover markedsfører fire produktgrupper, som kan skærme dig: Mobilcover, tabletcover, tæpper og babyalarmcover. Normalt foregår en stor del af salget online, bl.a. i samarbejde med Helsam. Men hvis du ønsker at vide mere om mobilstråling, kan du besøge Radicovers stand 239 på messen i Forum.

38

Mød radicover på stand 239


/ messe

Naturlig fugt fra havtorn Havtorn er kendt for sine mange gode egenskaber. De undselige bær er sprængfyldt med gode, essentielle næringsstoffer. Dette gælder ikke mindst hudens bedste ven, A-vitamin. Membrasin Vitality Pearls er ­vegetabilske kapsler, der indeholder 100% olie fra havtorn, med naturlig A-vitamin, der bidrager til at tilføre naturlig fugt til tørre slimhinder overalt i kroppen, som f.eks. mundtørhed, tørre øjne og tørhed i underlivet. Kort sagt – naturlig fugt til ­slimhinder og hud! Mere info på www.abigo.dk og info@abigo.dk

Find Abigo Pharm Membrasin a, p stand 306 å

Vægttab med keto – online En kostplan efter keto-principperne giver dig velsmagende mad og mæthed – samt et effektivt vægttab. Det kan du tage Maria Ransborgs ord for. Udover at hun selv har tabt sig med keto, har hun taget en uddannelse som keto coach og stiller nu både sin viden og erfaringer til rådighed for andre, der gerne vil prøve keto. Med et 6 ugers onlineforløb vejleder og støtter Maria dig ind i keto-universet, hvor du både slipper af med uønsket kropsvægt og får en sundere krop. Ofte hjælper keto-kostplanen dig også af med småskavanker som f.eks. eksem. Find mere viden på www.slankmedketo.dk eller mød Maria Ransborg på stand 544 og hør mere om hendes messetilbud.

mød Maria å Ransborg p stand 544

En arbejdsdag fuld af tilfredsstillelse Zoneterapi er en populær behandlingstype, som efterhånden er anerkendt af samtlige forsikringsselskaber og sygeforsikringen danmark. Som zoneterapeut er du herre over din egen hverdag, og du kan glæde dig over de mange mennesker, du er i stand til at hjælpe via behandling af fødderne. Et af landets mest erfarne uddannelsessteder på området er Den Danske Zoneterapeutskole (DDZ). I 36 år har skolen sendt zoneterapeuter, massører og akupunktører ud til egne brikse og klinikker. Hvis man er nysgerrig, kan man møde op til en af DDZs gratis, introaftener i Herlev. ELLER du kan møde skolens lærere og ledere på stand 338, hvor de tilbyder ½ times behandling på 3 brikse alle dage.

Mød os på stand 338

vind

På standen er der også en konkurrenc e, hvor du kan vinde en hel zoneterapeut uddannelse!

Mere info: Den Danske Zoneterapeutskole, www.ddz.dk, tlf. 5123 7723

39


messe /

Vand er ikke bare vand BRITA er i blandt verdens førende inden for vandfiltrering. Brita optimerer dit ­postevand på en smart og bekvem måde. ”Jamen har vi da ikke rent drikkevand i Danmark?” spørger du måske. Jo, det har vi – men en filtrering af dit drikkevand vil nedsætte kalkindholdet, samt give en betydeligt bedre smag, da indholdet af bl.a. klor bliver mindsket. Metaller som bly og kobber bliver permanent absorberet, bl.a. ved brug af naturlige kokosskaller. BRITAS store udvalg af kander sikrer, at der er en BRITA kande til alle. Kanderne

MØD OS i FORUM 8-10 OKT.

passer lige ind i køleskabsdøren og den smarte BRITA-memo, som er integreret i kanden, fortæller dig, når det er tid til at skifte filter. Renere vand direkte fra vandhanen BRITA har lanceret OnTap, som sikrer dig rent drikkevand direkte fra hanen. OnTap passer på din eksisterende køkkenhane og fjerner 99,99% af alle bakterier i vandet såsom pesticider, herbicider, hormoner og lægemiddelrester. Men filteret bevarer mineraler som magnesium og kalcium.

Vidste du … at baristaer altid bruger filtreret vand i deres maskiner? Det forlænger levetiden af maskinen og sikrer en optimal smag af vandet til din kaffe og te.

d

Nyhe

40

BRITA OnTap

BRITA Maxtra+

BRITA OnTap fjerner 99,99% af alle bakterier direkte fra din vandhane og giver dig en smart skyllefunktion, der gør det nemt at skylle mad og grøntsager. Nem installation på eksisterende køkkenhane. Det digitale display viser altid den resterende filterkapacitet. Åbn for hanen og få renere vand, når som helst.

BRITA Maxtra+ vandfilterpatron er hjertet i alle kander, som via nøje gennemtestet teknologi sikrer dig velsmagende BRITA filtreret vand. Det mindsker vandets indhold af kalk og klor, samtidig med at det permanent absorberer metaller som bly og kobber. BRITA Maxtra+ filteret er universelt og passer i alle BRITAs kander.


Har du problemer med åreforkalkning? Åreforkalkning er en udbredt folkesygdom, der rammer både mænd og kvinder. Er der tegn på arvelighed, eller har man begyndende tegn på forkalkning, er det en god ide at bremse udviklingen og endog fjerne eksisterende forkalkning med behandlinger med EDTA, der tilføres blodbanen via et drop i armen over ca. 3 timer. EDTA fjerner ikke den enkeltes tendens til hjerte/karproblemer, men med opfølgende behandlinger over tid samt ændret livsstil kan man forhindre gentagne forkalkninger. Gå ind på www.edta-patientforeningen.dk og få forklaring, patientberetninger og meget mere om emnet. Her kan du også se en liste over anbefalede specialklinikker. Ved spørgsmål kontakt Niels Otto Trap på telefon 23 34 23 16 eller Niels Højgaard på telefon 28 70 66 63.

DANMARKS STØRSTE SUNDHEDSMESSER

UDSTILLERE - SMAGSPRØVER - BEHANDLINGER - FOREDRAG 8.-10. oktober 2021

kl. 10-18 i Forum, københavn

11.-13. marts 2022

kl. 10-18 i Aarhus Congress Center Helse og velvære - Smagsprøver Gratis sundhedsmagasiner - Gratis foredrag Økologiske fødevarer - Inspiration til sund livsstil Økologisk hudpleje - Prøver på behandlinger Opnå fordele med vores nyhedsbrev og få stor rabat på din entré. Tilmeld dig på

www.sund-livsstil.dk Vi overholder myndighedernes corona krav og retningslinjer. Hold øje med messens hjemmeside for opdateringer.

Køb billet online på www.sund-livsstil.dk

Arr. Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

41


krop / Foto/ Shutterstock

Lyst og nydelse skaber flow Når du er fuld af energi, er du i flow. Men det er ikke disciplineret pligtopfyldenhed, der skaber flow. Det er lyst, nydelse og kærlighed til dig selv og livet – og mon ikke du har plads til lidt mere af det i din hverdag?

Tænk hvis alt, hvad vi foretog os, kom fra ren lyst. Hvis vi udelukkende gjorde det, vi havde lyst til. Ville du så være der, hvor du er lige nu? Ville dit liv se sådan ud, som det gør? Ville du sætte vækkeuret og gå på lige netop DET arbejde i morgen? Uh, den tanke kan bringe os virkelig langt omkring. For slet ikke at tale om, hvilket samfund det ville blive, på godt og på ondt ... Hvad har du lyst til? Allerede som børn lærer vi jo, at man ikke kan gøre alt, hvad man har lyst til. At vi tværtimod skal gøre en masse, vi ikke har lyst til. Vi kan ikke kun opføre os lystbetonet, nej! Men kunne vi få mere lyst ind i livet? Skrue op for lyst? Gøre mere af det, du har lyst til, og mindre af det du ikke har lyst til? Uden at det betyder sammenbrud på samfundsplan eller at du skal opføre dig som en 2-årig? Ja helt sikkert!! Prøv at dagdrømme om, hvordan det kunne være for dig. Lyst handler om at være i kontakt med dig selv. Mange kan ikke sige, hvad de har lyst til, fordi det aldrig har været et reelt spørgsmål. Har du lyst til at gå i børnehave, i skole, tage en studentereksamen, tage uddan-

42

nelse, gå på arbejde, vaske gulve, føde børn, lave aftensmad og passe svigermors hund, når hun er på ferie? Ja, noget af det har du nok lyst til, men det meste gør du nok, fordi det ”gør man”, eller det forventes. Det kunne du kigge efter i sømmene og se, hvilke ting du kunne luge ud i. Sæt spotlight på lysten Hvis vi sætter fokus på lyst, hvad har du så lyst til LIGE NU? Prøv om du kan opfylde din lyst NU. Måske er det slet ikke så umuligt. Det kan være, du har lyst til en kop kaffe, at rejse dig op og gå rundt, at gabe, at gå på toilettet… Det kan være små ting, såvel som store ting fx at flytte, sige sit job op, rejse til Paris, tage en ny uddannelse eller farve håret grønt. Lyst til lige netop den motion? Hvis du skulle vælge den motionsform, du følte var den rene lyst, hvad skulle det så være? Hvis du slet ikke skulle tænke på, at det passer logistisk, at du gør noget, du gerne vil. At det passer med tiden og du kan følges med din nabo. Men hvis det skulle være motion, som du havde LYST til. Hvad skulle du så vælge? Lad os sige at du går til spinning i det lokale fitnesscenter hver torsdag sammen med din nabo. Hvis det er lystbetonet, så glæder du dig til at sætte dig op på den cykel i flere dage forinden. Du nyder at hjule afsted, nyder at have denne kropslige oplevelse, nyder

“Sex er energi, kærlig energi og frit flow. Sex vil øge niveauet af kærligheds- og tilknytnings-­ hormonet oxytocin.”

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

at sende naboen et stort smil, du nyder musikken og selskabet, rummet og stemningen. Bagefter har din krop det superdejligt. Du har ikke ondt nogen steder men oplever den skønneste fred og velvære indeni. Krop og sjæl er blevet næret af det. Du er i flow. Men det er måske ikke lige sådan, du har det? Måske håber du hver torsdag, at naboen aflyser, så du kan slippe for at tage derhen. Du synes måske, det er et grimt sted, der lugter af gammel sved og sure tæer, musikken er rædsom og det hele skal bare overstås. Bagefter har du syreophobninger i lårene og ondt i bagdelen. Energien er pumpet op, og det er svært at slappe af, når du kommer i seng. Det er alt andet end flow. Kan du se, hvor skørt det er? Tvang og pligt stopper dit flow Og da den ulyst vil skabe irritation og frustration, vil der nemt opstå stagnation. Kan du forestille dig, hvor lækkert det ville være at bruge tiden på noget, der var ren nydelse? Ikke sådan at forstå, at motion ikke kan være lækkert. Det gælder bare om at finde ud af, hvad det er for dig. En løbetur kan jo være skøn, ligesom det kan være den værste hadeopgave.


/ krop

Dans kan være sjovt og opløftende, men for nogle er det den rene pine ud i trin, som man gør forkert og ramler ind i de andre. Spinning kan være det fedeste for én, men for andre det mest onde og modbydelige. Men hvad er nydelse for DIG? Den lystbetonede motion giver god energi – den tvangsprægede har slet ikke den effekt. Den lystbetonede motion øger din selvkærlighed og dit flow – den tvangsprægede gør ikke. Så motion er et godt sted at starte, hvis du vil på en selvkærlig rejse, der giver energi, har fokus på lyst og flow. Lyst er således med til at skabe flow i kroppen. Derfor er det ret vigtigt, at du får snakket med den lyst, og du får lært den at kende. Lyst opløser træghed, stivhed, sammenbidte kæber, spændinger også på sjæleplan. Lyst er nemlig at sejle gennem roligt vand. Ulyst er at sejle i strid modvind. Lyst nærer din sjæl, ulyst volder din sjæl kvaler. Træn din lyst Det frie flow betyder egentlig fravær af stagnation. Stagnation er, når energien står stille. Oversat til kropslige termer, så kan stagnation i kroppen både være myoser, spændte muskler, hævelser, smerter. Det kan betyde, at temperamentet også spænder op, man bliver kort-luntet, bider tænderne sammen, trækker ikke vejret dybt osv. Det er ikke en krop, der er rar at være i. En dejlig fornemmelse i kroppen er, når du mærker den mindst muligt. Når alle organerne arbejder roligt og fint, når ingenting gør ondt, når der er flow.

43


krop /

Mange vil nok have svært ved at forestille sig, det kan være sådan, men tro mig, det kan det. Det kan blive sådan, hvis det ikke er det allerede. Når vi er så dårlige til, og utrænede i, at følge vores lyst, er det jo ikke sært, at vi kan have meget svært ved at give os hen til et andet menneske. Og det sætter en stopper for, hvor fantastisk sexlivet kunne være. For god og dejlig sex kræver flow. Der skulle gerne flyde energi frit indeni jer og imellem jer. Sex er energi, kærlig energi og frit flow. Sex vil øge niveauet af kærligheds- og tilknytningshormonet oxytocin. Få liv i sexlivet Hvordan får vi flowet til at være til stede, når vi taler om sexlivet? For det første er begge partner bedst stillet, hvis de hviler i deres egen krop, hvis deres selvbillede er ok og det er rart at bo i denne krop. At vi er venner med os selv og kan føle dyb selvkærlighed. Måske har du set de tv-udsendelser på DR, der hedder ”Fede forhold”? De viser vældig godt, hvordan selvværd, selvtilfredshed og selvbillede påvirker lysten til sex. Og hvordan fravær af sexdrive påvirker på langt flere fronter end bare på lagnerne. I starten har ingen af de medvirkende det spor godt med deres fysi-

44

ske fremtoning. De fortæller, at de er flove over at vise deres krop, flove over at være nøgne sammen med deres partner, og det er helt tydeligt, at det nemmeste er at lukke ned for den drift. Hvilket de så gør. Derfor må de, udover at lægge deres madvaner gevaldigt om, i gang med at få et bedre, og mere kærligt, forhold til deres fysiske krop. De må få byttet kropsskam ud med kropsglæde eller stolthed. Og på den måde lirke sexualiteten i gang igen. Tornerosesøvnen er slut Men hvad kan du selv gøre, her og nu, for at vække din krop og dine sanser, dine sensuelle og selvkærlige toner? Stil dig foran et stort spejl, helt nøgen. Er du vant til at have de kritiske briller på overfor dig selv, skal du nu tage dem af og smide dem langt væk. Du skal finde minimum 5 ting ved din krop, som er dejlige, som fungerer og som er grunden til, at du er i live. Det kræver lidt øvelse, men efterhånden som du gentager øvelsen (gør det gerne 2-3 gange om ugen) vil det blive nemmere. Det kan fx være, du har flotte kraveben, pæne øjne, gode og stærke lår, en krop der har født dejlige børn, et hjerte der slår stabilt, pæn hud på overarmene… Det er bare med at komme i gang med at observere og finde taknemmeligheden frem over, at du kan gå og stå og fungere. Fremover skal du hver dag give dig tid til at nurse dig selv, smøre kroppen ind i creme eller olie, give håret en hårkur, tage fodbad, få massage. Hver eneste dag skal du gøre noget godt for din krop og sanser. Hvis du er i et parforhold, hvor samlivet skal vækkes til live, så gælder det samme for din partner. Efterhånden som I kan begynde at mærke kærligheden til egen krop, kan I involvere hinanden. Smøre hinanden ind, bade sammen, vaske hinandens hår/ryg/fødder, give hinanden massage osv. Al berøring (også selvom det ikke har sexuel karakter) vil øge oxytocin-niveauet, binde jer tættere sammen og

øge kærligheden mellem jer og til jer hver især. Flow og energi til kønnet Der skal også flow og energi i jeres køn, til kønsorganerne. Til det skal vi have gang i knibeøvelserne. Ud over at de vil styrke jeres muskulatur i bækkenbunden, så vil øvelserne i høj grad skabe kontakt til området, øge flowet og få den sexuelle energi til at flyde, hvilket stimulerer liv og lyst og nydelse. Knibeøvelser er ikke så svære, men hvis du længe ikke har haft gang i bækkenbunden sådan helt isoleret, så skal din hjerne lige finde vej dertil. Men forestil dig, at du skal holde på en prut. Når du spænder sammen omkring anus, vil bækkenbunden aktiveres. Gentag denne øvelse flere gange. Små og hurtige ”spænd, slip”. Øv dig i at spænde 30-60 sekunder. Hold pauser imellem de længere knib. Hav lidt kontakt til området på daglig basis. Selvom der er mest fokus på kvindens bækkenbund, så har manden en tilsvarende. Eneste forskel er, at kvindens bækkenbund har tre huller, manden kun to. Men øvelserne kan I lave sammen. Der er masser af grunde til at have fokus på hvad du elsker.


/ oase

Klassisk viden om næringsstoffer

Fodpleje med et minimum af fedtstof

”Det kan undre, at der ikke i dag er mere fokus på at sikre mere ­detaljerede råd om, hvordan kroppen får alle de næringsstoffer, den har brug for. Det er nemlig forudsætningen for, at modstandskraften mod smitte og sygdom er i top.” Sådan skriver Carsten Vagn-Hansen i anledning af genudgivelsen af Lisbeth Hagerups klassiker ”Naturens Vitaminer & Mineraler”. Bogen er på gaden i sin 9. opdaterede udgave, nu på forlaget Hovedland, siden den første gang ramte hylderne midt i 1980erne. En uovertruffen, grundig og omfattende opslagsbog med udførlig omtale af alle vitaminer, mineraler og sporstoffer; samtidig kan man i overskuelige oversigter se, i hvilke fødevarer man kan finde dem.

Et godt liv er et liv med sunde og velplejede fødder. Med Aloe Vera får du en effektiv hjælp til at holde fødderne i god form. AVIVIR Aloe Vera Foot Repair med 82% økologisk Aloe Vera, mælkesyrebakterier og mynte kan afhjælpe både irritation, kløe og dårlig lugt. Med et minimum af fedtstof trænger midlet hurtigt ind i huden, hvor det gør sit ’arbejde’ uden at efterlade fødderne fedtede og indbydende for svamp og bakterier. Den modvirker revner, sprækker, tørhed, flosset og skællende hud på fødder og tæer.

www.hovedland.dk

Avivir Aloe Vera Foot Repair forhandles hos Matas, helsekost, apoteker og online. AVIVIR ApS, tlf. 3969 0814, www.avivir.dk

God søvn – den bedste afslutning på dagen Søvnløshed er en frustrerende oplevelse – om det er en halv nat eller blot 10 minutter. Efter en indholdsrig dag kan det være svært at falde til ro. Men 7 naturlige urter kan lette vejen til den velgørende søvn. Sleep Blend er en balanceret kombination af naturlige søvnfremmere. Baldrian og Humle støtter indsovnings­fasen, mens Passionsblomst, Kamille, Baldrian og Humle hjælper til at slappe af. Mælkebøtte og Hvidtjørn stimulerer nogle af de vigtige processer, som sker i din krop under søvnen. Sleep Blend forhandles i din lokale Helsekost, Helsam, Matas, Apoteket og webshops. Mere info på 4816 1213 / www.naturenergi.dk

2.100 flydende solstråler! Sommeren er slut og dermed også muligheden for at suge alle solens D-vitaminer til os. Vi skal i gang med tilskud for at tanke op med D3 gennem efterår og vinter. D3-vitamin er nødvendigt for, at næsten alle celler og organer fungerer problemfrit. En af de nemmeste måder at sikre mætning af det daglige behov er Vitamin D3 Tropfen, som er produceret på basis af MCT-olie (kokosolie) af høj kvalitet og uden billige vegetabilske olier. Én smagløs dråbe om dagen – med 2.100 dråber pr. flaske. 2.100 flydende solstråler, som producenten siger. Kan købes i udvalgte helsekostforretninger og webshops samt hos Helsemin

45


krop / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

Mine øjne, de skal se Et helt centralt element i at opleve alle facetter af livet er synet. Desværre kommer mange af os til at døje med diverse øjenproblemer gennem livet. Heldigvis er der flere måder at undgå og forebygge nogle af de hyppigste. Øjnene er jo en helt fantastisk ting, når man lige tænker over det – hvilket mange nok sjældent gør, fordi vi er så vant til drage nytte af det lille mirakel, som synet jo er, at vi ender med at tage det for givet. Sådan er det, lige indtil der begynder at opstå problemer med øjnene. Så skal de nok få vores opmærksomhed. For hvis synet bliver påvirket, og vi pludselig har svært ved at læse vores yndlingslitteratur, se undertekster på en film eller døjer med kløende, røde og tørre øjne, som udgør en konstant irritation – ja, så skal vi nok begynde at bemærke, hvor rart det var, dengang vi kunne se problemfrit. Det er en bred vifte af lidelser og påvirkninger, som kan påvirke øjnene, og en del af nøglen er altså at finde ud af, hvor årsagen ligger. Så kan man nemlig i nogle tilfælde løse eller afhjælpe problemet uden de store kvaler. Forebyg en folkesygdom Noget af det, der kan påvirke øjet, er alder. Det i sig selv er svært at gøre noget ved, men man kan faktisk godt påvirke udviklingen af nogle aldersrelaterede øjenlidelser. Det gælder eksempelvis for AMD. AMD står for Aldersrelateret Makula Degeneration. Tidligere blev

46

lidelsen kaldt øjenforkalkning; nogle kender det måske som alderspletter på nethinden. Man ved desværre ikke så meget om, hvorfor AMD opstår, men forskning viser, at der kan være en arvelig komponent, ligesom alder spiller en rolle. Omkring 10 procent af mennesker over 75 år lider af AMD. Det bemærkelsesværdige ved denne sygdom er, at selvom det er lidt af et mysterium, hvorfor den opstår, har man fundet forskellige indikationer på tiltag, der kan mindske risikoen for, at den udvikles eller forværres. Blandt andet viser et dansk studie, at aktivitet spiller en rolle. I undersøgelsen så forskerne på deltagere i alderen 30–60 og undersøgte dem for tidlige tegn på AMD. Den viden sammenholdt de med informationer om deltagernes livsstil. Og her fandt man altså, at de deltagere, som var aktive få timer om ugen – gang, cykling, løb, have­ arbejde – havde tre gange så høj risiko for tidlige tegn på AMD, som deltagerne, der var aktive syv timer om ugen. Og fundene stopper ikke her. AREDS studiet fra 2001 viser nemlig, at man kan forhale sygdomsudviklingen med de rette vitaminer, metaller og plantepigmenter. Den rette næring Specifikt drejer det sig her om vitamin C og E samt zink, kobber og plantepigmenterne lutein og zeaxantin. Det er ikke alle, som behandlingen virker på, men det er altså bevist, at nogle kan få gavn af netop denne sammensætning. Her er det vigtigt at bemærke, at man skal have hele cocktailen, før det har den ønskede effekt. Men så kan det altså også batte. Faktisk viser studiet, at næringscocktailen kunne nedsætte risikoen for at udvikle fremskreden AMD med 25 procent. I praksis betyder det, at man nedsætte risikoen for alvorlig synssvækkelse markant.

“at tage tilskud som disse kan faktisk være en god ide, selv hvis man ikke lider af AMD. De indeholder nemlig nærings­stoffer, som bidrager til øjnenes sundhed, blandt andet på grund af vitami-­nernes antioxidantiske effekt.”


/ krop

Man kan få de fleste næringsstoffer i produkter som Forsynamin eller KAL Eye Formula Plus, der begge indeholder de vigtige vitaminer og plantepigmenter, som er vigtige for øjnenes generelle tilstand, men mangler kobber. Man kan også få hele kombinationen i Synvital Plus. Og at tage tilskud som disse kan faktisk være en god ide, selv hvis man ikke lider af AMD. De indeholder nemlig næringsstoffer, som bidrager til øjnenes sundhed, blandt andet på grund af vitaminernes antioxidantiske effekt. “Sikke røde øjne du har” Et andet stort problem for mange er tørre øjne. Det kan give alt fra kløe og

rødme til decideret synsbesvær. Problemet skyldes, at øjnene ikke producerer tårer nok, eller at tårerne fordamper for hurtigt. Der kan være mange årsager til tørre øjne; alt fra aircondition og overgangsalder til skærmforbrug og allergi. Derfor kan det også være en god ide at finde ud af, om der er noget i omgivelserne eller din dagligdag, som er med til at fremprovokere de tørre øjne – og så mindske problemet. Det kan være at skære ned på tiden foran skærmen – eller i det mindste huske at holde pauser væk fra computeren, hvor øjnene får ro. Det kan også være at skrue ned for aircondition i bilen eller optimere indeklimaet på arbejde – her er et godt fif at have flere grønne planter. Et andet vigtigt tiltag kan være at få mere omega-3. Her kræver det altså, at man spiser tilstrækkeligt med fisk og nødder, hvis kosten skal klare det alene. Får man ikke fed fisk mindst to gange om ugen, kan en fiskeolie af god kvalitet være en god ide. Ud over at generende røde øjne kan skyldes tørhed, kan det også være et selvstændigt problem. Røde øjne

kan skyldes overanstrengelse, alkohol, tør luft, betændelse og flere andre ting. Lider du af røde øjne, er der forskellige ting, du kan afprøve derhjemme for at lindre problemet. Du kan benytte dig af kolde eller varme omslag, skylle øjnene i sterilt vand og undgå makeup. Øjnene er fantastiske. Med dem kan vi se ansigtet på de mennesker, vi elsker, opleve fantastisk natur og drage ind i alverdens universer på film og i bøger. Men som med alt andet i kroppen, skal vi passe på dem, hvis de skal fungere og have det godt. Det kræver opmærksomhed, omsorg, hvile og de rette næringsstoffer.

47


sind / Foto/ Shutterstock

SKRIV!

- Find din indre stemme At skrive kan være den rene terapi, hvor du hjælper din hjerne med at koble fra, og hvor du finder legebarnet i dig selv. At komme i gang med ordene kan være besværligt – så lad os hjælpe dig med at formulere de første sætninger.

Af Birgitte aagaard Coach

Når vi skriver ”for sjov”, lader vi utallige sider af os selv komme til udtryk. Glæden ved at lade fantasien føre os med ad uforudsete veje er i sig selv en berusende oplevelse. Og som sidegevinst får du ofte ny indsigt i de ting, der rører sig i dit liv lige nu. Men hvor skal du begynde? Den tabte fantasi Måske har du tit tænkt, at det ville være dejligt at kunne udtrykke sig frit og lade fantasien løbe – ligesom da du var barn og skulle skrive fristil. Måske har du ikke skrevet historier eller ”helt privat” om dit eget liv, siden du betroede dine inderste tanker til

din tophemmelige dagbog? Men tro mig, det er aldrig for sent at lokke skriveglæden frem. Ved flere anledninger har jeg som coach og underviser anvendt skriveøvelser til at støtte klienter og kursusdeltagere i at sætte ord på det, der rører sig for den enkelte, og hver gang har deltagerne været overraskede over, hvor LET de kunne tappe ind i fantasien. Ordene kommer, når du giver dem lov. At udtrykke sig frit Når du skriver, skaber du et personligt rum, hvor du tillader dig at skrive lige det, der falder dig ind. Selv hvis du har en stille forfatterdrøm, så starter alt med at give slip. ”Det kan

jeg slet ikke,” sukker mange opgivende. Ofte blander forventninger og gamle overbevisninger sig i din kreative proces: ”Det gider ingen da høre/ se på…” eller ”Jeg bilder mig bare ind, at jeg kan…” Som terapeut har jeg hørt formuleringer som disse mange gange – hvad enten det handler om at udtrykke sig kreativt, realisere en drøm, tro på egne evner, tro på eget værd og retten til at være præcis den, man er. Så det at genlære at udtrykke sig frit – og træffe frie valg for eget liv – kræver nogle gange et velrettet skub for at turde gøre det, man vil. Og turde gøre det igen og igen.

OMEGA-3 ER IKKE BARE OMEGA-3 *DHA hjælper med at opretholde hjernen og synets normale funktion. Positive sundhedsvirkninger opnås ved daglig indtagelse af 250 mg DHA.

48

OGSÅ GODT FOR HJERNE OG SYN*


/ sind

“det at genlære at udtrykke sig frit – og træffe frie valg for eget liv – kræver nogle gange et velrettet skub for at turde gøre det, man vil. ”

At sætte rammen For de flestes vedkommende er det springende punkt at sætte en realistisk og praktisk ramme for sin aktivitet. Altså ikke noget med at vente – i årevis – på, at Kunstnerånden sænker sig ned over dig og fører dig viljeløst med ud over de vilde vover og vender din verden på hovedet…

Det vigtige er at komme i gang og finde en metode til at holde dig fast i din proces. Er det et af de mange skrivekurser på markedet, som skal danne rammen? Skal du tilmelde dig en af de skrivegrupper, som findes især online? Eller handler det ganske enkelt om at sætte tid af – hvor du dyrker din interesse for at skrive hver tirsdag aften eller hver anden weekend, hjemme i dine egne rammer, på bibliotekets læsesal, i havehuset?

NATURENS EGEN OPSKRIFT TIL REN OMEGA-3 Nordfolk OMEGA 3 er en ny generation omega-3 fra plankton. Den består udelukkende af et lille dyreplankton fra Nord-Norge, kommer i sin naturlig form, er uraffineret og certificeret bæredygtigt af ’Friend of the Sea’. Læs mere på www.nordfolk.dk

Hold tempoet Nøglen til at (gen)opdage skriveglæden er efter min erfaring overskuelighed. Med nogle konkrete og afgrænsede skriveøvelser bliver hjernen nemlig snydt til at slippe bremsen, så du ikke hele tiden kigger dig tilbage. Det handler om at holde et højt tempo og gøre det enkelt!

Ikke fra fisk men plankton. Omega-3 fra først i fødekæden

Nordfolk er vurderet som fremragende

N O R D F O L K® 49


sind / Det afgørende er IKKE at vurdere resultatet, inden du overhovedet er kommet godt i gang. Selv hvis du har skrevet en større og sammenhængende tekst, skal du faktisk ikke bruge tid på at redigere og rette den – du skal gå i gang med den næste! At skrive handler om at nyde processen og dyrke din interesse. At rette og redigere handler om, hvem du forestiller dig som modtager af dine kreative produkter. Hvis du vil opleve skriveglæden, skal du så vidt muligt undgå at gøre din tekst til et produkt. Ret i stedet blikket fremad, og skriv for dig selv. På egne præmisser Selvom du tænker, at det er snyd, så prøv at forestille dig, at du KUN øver dig, og ikke har planer om at skabe et ”værk”. Når du sætter en ramme og følger den, skal du hverken være genial eller bare det mindste talentfuld for at kunne skrive. Du skal faktisk bare gøre det, du bliver bedt om… Det skal være sjovt at udtrykke sig. Og det er dit helt eget valg, om andre skal se/høre, hvad du laver. Forestil dig f.eks., at en god ven træner op til en halvmaraton – du står vel ikke med flagene klar ved fortovskanten hver tirsdag og fredag eftermiddag, når han damper af sted ned ad villavejen. Du spørger måske af og til, hvordan det går, men ellers er det hans egen glæde og kamp. Du kan hverken gøre fra eller til, om han får det ud af det, som han gerne vil. Det samme gælder din kreative interesse – du gør det for din egen skyld. På egne præmisser. Du begynder her At skrive handler om at gøre det – ikke tænke eller snakke om det. Så resten af denne artikel består af skriveøvelser, som du kan kaste dig over. Alle disse skriveøvelser kan varieres efter din egen smag og hvor meget tid, du vil sætte af. Under øvelserne er der også tip til variationer. Og vil du have flere eller andre forslag, skal du bare søge på ”skriveøvelser” i din webbrowser eller på youtube... Hvis du har en interessefælle, kan I også formulere øvelser til hinanden. Og husk, enhver refleksion og feedback skal handle om, hvordan skriveoplevelsen er – ikke om resultatet: Hvad har du brug for, som kan sætte gang i skrivningen/historien? Hvad fungerer for dig? Med tiden vil du sikkert spore et mønster i dine præferencer mht. den praktiske skriveramme. Der vil nok også dukke nogle yndlingsemner og ordvalg op, der fortæller noget om dig som person og det, du har på hjerte. Det kan være, at du ønsker at se nærmere på det, du finder. Eller måske er det blot en fin sidegevinst ved dette frikvarter, hvor ordene og fantasien fører dig ud i andre verdener. God skrivelyst

50

SKRIVEØVELSE 1: ”Eventyr”

Tag nogle ting, gerne mange, fra dit hjem, din taske, din hylde og læg dem på et bord. Vælg 3 ting, der taler til dig. Tænk ikke for meget, bare følg din første indskydelse. Forestil dig, at de tre ting har en relation/konflikt til hinanden. Sæt uret til 20 min. Start fortællingen med ”Der var engang…” TIP: Gentag øvelsen med andre ting og se, hvad der kommer ud af det. TIP: Vælg i stedet dyr som ”roller” (som i en fabel).

SKRIVEØVELSE 2: ”Realisme”

Vælg en hovedperson (dig selv eller en anden) + 2 bipersoner. Forestil dig en konflikt eller svær situation mellem dem. Gå en tur til eller forestil dig blot det sted, hvor en central scene kunne foregå. Sæt uret til 20 min. Skriv scenen – så meget du kan nå. TIP: Hvis du ønsker det, kan du sætte tid af igen til nye scener før og efter den, du har skrevet. TIP: Inden du skriver, kan du fortælle din scene/idé til en skrivekammerat/ven, og lad ham/hende stille dig spørgsmål til scenen. Notér nye ideer ned.

SKRIVEØVELSE 3: ”En sætning”

Tag en bog fra reolen. Gerne en, du ikke har læst, eller nærmest har glemt. Vælg en tilfældig side, og vælg en sætning, der umiddelbart taler til dig. Sæt uret til 20 min. Fortsæt historien fra den sætning. TIP: Hvis du går i stå, så lav et afsnit, og vælg en ny sætning fra samme bog. Forsøg at blive i samme ”historie”, men vær åben for, at der kan komme helt nye vinkler.

SKRIVEØVELSE 4: ”Min anden dag”

Skriv et afsnit på ca. 10 linjer om, hvordan din dag startede. Dette startafsnit må maks. dække den første time af dagen. Forestil dig nu, at du selv kan bestemme, hvad der skal ske efter dette afsnit. Sæt uret til 30 min. og skriv om ”din anden dag”. TIP: Vælg en biperson, som skal indgå i ”din anden dag”. TIP: Øvelsen kan også hedde ”Mit andet liv”: Beskriv det første år af dit ”virkelige” liv (sådan som du har fået det beskrevet) på maks. 15 linjer, og fortsæt derfra.

SKRIVEØVELSE 5: ”Dialog”

Vælg et roligt sted udenfor. Hvis du kan, så sæt dig der et øjeblik. Forestil dig, at to børn mødes der. Forestil dig, hvad de taler om. Sæt uret til 30 min. og skriv den dialog, de har med hinanden. TIP: Sæt et ”benspænd” i dialogen i form af et ord, der skal optræde i dialogen. F.eks. ”min bedste ven”, fodboldkampen”, ”dukkehuset”, ”skolegården”, ”bagerforretningen”…


Af/ Carsten Gottlieb Foto/ High on Life/Mads Bo

/ Mad

Kom ind i smoothiekampen Hvorfor overhovedet drikke smoothies, spørger du måske? Efter snart 20 år i sundhedsbranchen, vil jeg uden at blinke stadig mene, at de fleste danskere finder det udfordrende at indtage de daglige 600 g. frugter, bær og grøntsager, som anbefales fra officiel side. Lige præcis her finder vi nok den største grund til at starte blenderen. Smoothies hjælper os ganske simpelt med at hæve bundniveauet. Smoothies er, sammen med juice, den mest geniale genvej til flere planter. Planter, der vel at mærke ikke er blevet kogt og stegt. Smoothies er hurtige at lave, de er velsmagende og så er det en effektiv måde at øge sit indtag af grøntsager. En daglig smoothie på 300 g bliver lynhurtigt til et ekstra frugt-, bær- og grøntsagsindtag på 110 kg årligt! Spørger du mig, så er hele formålet med at drikke smoothies at maksimere vores indtag af livgivende planter og skabe en grundsund krop i balance. Vi øger indtaget, og vi øger også optageligheden. Smagen er vigtigst Lad os ikke glemme, at fornøjelsen ved det vi spiser eller drikker, er en vigtig faktor. Vi er allesammen forskellige, så det handler først og fremmest om at finde ud af, hvad du elsker rent smagsmæssigt, så du bliver din egen smoothieekspert. Personligt elsker jeg en velafbalanceret smoothie, hvor vi f.eks. både finder

det sure, søde og stærke. Jo mere, vi tør skue op for kontrasterne, jo større ’smags-eksplosion’ vil vi opleve. Faktisk kan citrusfrugter være med til at lokke alle smagsnuancerne frem i både juicer og smoothies. Derudover kan citrusfrugter være med til at mildne smagen af f.eks. broccoli, rødbede, kål og andet. Blender du skrællen med, kræver det selvfølgelig en kraftig blender som f.eks. Vitamix og at dine citrusfrugter er økologiske, hvilket jeg klart vil anbefale. Moderne heksekunst Hver gang vi blender vores frugter, bær og grøntsager, producerer vi flydende livskraft, som den medicinske videnskab og industri kun kan drømme om. De kan isolere og navngive de forskellige vitaminer og mineraler, som findes i smoothies, men de kan altså aldrig erstatte dem. Det at lave smoothies er en slags moderne heksekunst, hvor vi udover frugter, bær og grøntsager også sagtens kan tilsætte forskellige kosttilskud og superfoods. Det kunne være hybenpulver, GREENS, protein, chia­ frø, kvalitetsolie, nødder, frø og kerner samt lecithin granulat, som bl.a. gavner vores nervesystem, hjerne og hukommelse. Følgende opskrift er fra min spritnye bog ’Shortcut – Mads Bos geniale genvej til mere grønt’.

SIMPLY GREEN En rigtig hverdagshelt som alle bare elsker Denne opskrift er et fantastisk bud på en god og grøn begynder smoothie. Den har en fin balance mellem det sure og det søde og indeholder betragtelige mængder spinat. Trods den neutrale smag har spinat et meget højt indhold af K-vitamin, A-vitamin, mangan, magnesium, folinsyre, jern, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium, E-vitamin og ikke mindst kostfibre. Det er aldrig lykkedes mig at finde andet bladgrønt, som er nemmere at kamuflere i en smoothie. Personligt køber jeg det altid i større mængder på frost, og det er klart en standard-råvare i vores fryser. Simply Green er en velsmagende smoothie, som man på ingen måde må undervurdere. Den strutter af liv!

Du skal bruge • 1 stor håndfuld frisk eller frossen spinat (100 g) • 1 banan • ½ lime uden skræl • 1 skive ananas (100 g) • 3 dl vand og evt. isterninger

Sådan gør du Skræl ananas, lime og banan og kom det i blenderen, sammen med spinat og vand. En power blender kan sagtens blende midten af en ananas. Bruger du frisk spinat, vil jeg anbefale dig at tilføje en håndfuld isterninger for at nedkøle din smoothie. Blend til den ønskede konsistens er opnået.

51


mad / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock, Sarah Sanctuary Williams

GAVEN TIL MAVEN – spis dig til bedre fordøjelse med glutenfri mad Måske undrer du dig over det store fokus på gluten og glutenfri mad. Kun godt én procent af befolkningen lider af decideret glutenallergi, også kaldet cøliaki. Men selvom du ikke har en gluten-diagnose kan du alligevel være udfordret, når

du spiser glutenholdige fødevarer – i særlig grad hvede. Helt ny forskning peger nemlig på en sammenhæng imellem irritabel tarm og indtag af glutenholdig mad. I Danmark alene menes cirka en million danskere at lide af irritabel tarm. Det – og hvad du kan gøre ved det – kan du læse meget mere om i en helt ny bog Gaven til maven – spis dig til bedre fordøjelse med glutenfri mad. Bogen er skrevet af Anette Harbech Olesen og indeholder udover en masse ny viden også 68 lækre opskrifter helt uden gluten. Naturli har stillet Anette en række spørgsmål om hendes nye bog. Hvorfor har du skrevet Gaven til maven? For at udbrede viden om den vigtige nye forskning, som kan betyde hjælp til den million danskere, der lider af irritabel tarm, og til de mange hundrede tusinde andre, der lider af uforklarlige og diffuse symptomer eller autoimmune sygdomme, som kan være relateret til fordøjelsen. Dygtige forskere fra blandt andet Danmark har påvist, at glutenholdig mad, som eksempelvis hvede, kan udfordre selv de stærkeste tarme. Og vi spiser mere glutenholdig mad end nogensinde tidligere.

Hvad er gluten? Gluten er et proteinstof, der findes i hvede, rug og byg. Udover til brød, kager, kiks og pasta anvendes hvede/gluten i fremstillingen af færdigretter, fastfood retter, slik og øl mm.

52


/ Mad

Flere og flere danskere har oplevet, at de kan blive deres symptomer kvit ved at skære ned på indtag af gluten i maden eller fravælge det helt. Kan man spise sig til bedre fordøjelse med glutenfri mad? Helt ny forskning viser, at fibre og andre komponenter fra glutenholdigt korn som hvede og rug kan skabe ballade i tarmen i et langt større omfang end hidtil antaget. Derfor føler mange med irritabel tarm, oppustethed og fordøjelsesbesvær sig ofte hjulpet af mindre eller slet ingen glutenholdig mad i deres måltider. Hvor hurtigt virker en glutenfri levevis? Mange menneskers oplevelser med glutenfri levevis underbygges af nyere forskning, som netop tegner et billede af, at indtag af store mængder kornprodukter potentielt kan skabe problemer for mange flere mennesker, end man hidtil har været opmærksom på. Den gode nyhed er, at blot et par måneder helt uden gluten ofte er tilstrækkeligt til, at de fleste mærker en mindskning af symptomer som for eksempel irritabel tarm, oppustet mave, autoimmune sygdomme, hovedpine, migræne, smerter, træthed, vægtøgning og eksem. Smager glutenfri mad anderledes? Du behøver ikke at gå på kompromis med velsmagen, hvis du vælger at leve glutenfrit. Men allervigtigst i mine øjne er, at du ikke længere skal gå på kompromis med din sundhed og dit daglige velbefindende. Ved at vælge de allerbedste glutenfri meltyper kan du få lige så mange sunde fibre, næringsstoffer og velsmag og samtidig leve uden potentielle gener fra glutenholdige kornprodukter.

Det sunde alternativ Uddrag af forordet til Anette Harbech Olesens bog. Af Oluf Borbye Pedersen, professor, dr.med. og verdenskendt forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet. Han har bl.a. revolutio­neret vores viden om tarmbakterier. Selv om vi lever i en privilegeret periode af menneskehedens historie, hvor viden om madens betydning for vores helbred er omfattende og vokser ekspo­nentielt, kan denne viden ikke uden videre bruges af den enkelte til at afgøre valget af mad. De of­fi cielle kostvejledninger skal betragtes som rammer. Hvordan maden kon­kret sammensættes og variereres inden for de rammer, er op til hver enkelt af os at finde ud af. Sagt på en anden måde; vores valg af mad i hverdagen kan og bør ikke alene være baseret på kostanbefalinger, men må også styres af de erfaringer, som vi gør os på egen krop og eget sind. Her kommer Anette Harbech Olesens bog ’Gaven til maven’ i spil. For forfatteren rammer plet ved at imødekomme et stort behov for at kunne kombinere sundhedsfremmende højkvalitetsmad med gastro­nomisk madkunst i hverdagen hos de mange, som ønsker at eliminere eller mindske indtaget af glutenholdig mad. For mennesker, der har cøliaki, glutensensitivitet eller hvedeallergi, er det et must efter grundig lægelig udredning at skippe glutenholdig mad. Og for andre, som er diagnosticeret med irritabel tyktarm eller kronisk tarmbetændelse, er motiveringen måske at afprøve, om forskellige be­ sværlige symptomer mindskes ved at fravælge mad med et højt indhold af gluten, bestemte typer kostfibre eller FODMAPs. Nej til glutenholdig mad – ikke blot en dille Tilbage står de mange raske, der i dag takker nej til glutenholdig mad. Det

undrer og bekymrer mange ernæringsfor­skere. Hvorfor gør de det? Er det en sundhedsrisikabel modedille star­tet af kendisser og influencere? Personligt skønner jeg, at fravalg eller mindskning af glutenholdig mad er kommet for at blive for en ikke ubetydelig del af befolkningen. Der er ikke kun tale om en forbigående trend. Vi ser snarere en bottom up-bevægelse. En slags folkebevægelse, der overhaler ernæringsviden­ skaben indenom. Mennesker oplever på egen krop mindre oppustethed og mere energi, når de mindsker de store brød-, pasta- og pizzaportioner og erstatter den stærkt glutenholdige mad med anden mad. Her kommer ernæringsforskernes og min egen bekymring ind i bil­ledet. For hvad er alternativet til for eksempel et fiberholdigt, men også glutenholdigt grovbrød? Findes der et sundt alternativ? For mange af de kommercielt tilgængelige glutenfrie madprodukter på dagligvare­ butikkers hylder er af en tvivlsom ernæringsmæssig lødighed. Det sunde alternativ er netop, hvad denne bog handler om. Det er en uovertruffen inspirationsbog forfattet af et begejstret og engageret men­neske, der brænder for, at viden om de sundhedsfremmende alternativer til glutenholdig mad ikke forbliver i ernæringsvidenskabens elektroni­ske arkiver, men når ud til mange, så de selv kan træffe deres valg.

Anette Harbeh Olesen: ”Gaven til maven – spis dig til bedre fordøjelse med glutenfri mad” 300 sider, 299,95 kroner Politikens Forlag 2021

53


mad /

TÆRTE MED FORÅRSLØG Denne opskrift på tærte med forårsløg stammer fra bogen Gaven til maven, skrevet af Anette Harbech Olesen. Tærten er glutenfri og let at tilberede. Den er velegnet enten til frokost eller aftensmad med en god salat til. Ingredienser til 4 personer

Du skal bruge Tærtebund • 150 g groft rismel • 100 g boghvedemel • 75 g smør, ghee eller plantesmør • 50 g Acido eller havrefløde • 1 tsk uraffineret flagesalt • Lidt vand til at samle dejen med • Smør/olie til tærteformen Fyld • 3 æg • 3 dl Acido eller havrefløde • 1 dl reven ost, fx gruyere (gem lidt til drys) • ½ spidskål eller ¼ hvidkål • 4 forårsløg • 1-2 fed hvidløg • 2 tsk frisk rosmarin • 1 tsk frisk timian • 2 spsk persille • Uraffineret flagesalt og peber • 5 løg i forskellige farver og størrelser, fx skalotte- eller rødløg • 1-2 dl smuldret gedefeta

Sådan gør du Saml alle dejens ingredienser med hænderne og ælt dejen, til den er blød og smidig. Suppler eventuelt med lidt ekstra vand. Fordel dejen i en smurt tærteform. Dæk dejen med bagepapir og læg keramiske bagekugler eller tørrede bønner ovenpå. Varm ovnen op til 200 grader, forbag bunden i 20 minutter og lad den køle let af. Pisk æg, Acido eller havrefløde og ost sammen. Skær kål og forårsløg i fine strimler. Kom kål, forårsløg og presset hvidløg og krydderier ned i æggeblandingen. Pil løgene og skær dem i tykke ringe. Smuldr gedefetaen i æggeblandingen og fordel den i tærtebunden. Placer løgringene og drys med reven ost. Bag tærten ved 200 grader i 30 minutter.

54

tip

Reagerer d u på løg i alle former , kan du eventuelt erstatte løgene i den ne tærte med svam pe.


/ oase

Stigende interesse for homøopati Verden over er der stigende interesse for homøopati. Den skånsomme og naturlige behandling har været kendt i mere end 100 år, og især hos vores tyske naboer er metoden blevet udviklet. En af pionererne var Heinrich Reckeweg, som omkring forrige århundredeskifte udviklede og markedsførte sine produkter under navnet Dr. Reckeweg. Virksomheden er familieejet og -ledet den dag i dag, og på grund af den store efterspørgsel efter homøopati har man netop udvidet ­fabrikken i Bensheim nær Frankfurt. Reckeweg-produkter sælges som R1, R2, R3 osv. op til R95. 80 af produkterne kan købes i danske helsekostbutikker.

Omega-3 til hjernen og nerverne Gode fedtsyrer er afgørende for et stort antal af kroppens funktioner. Herunder også for vores hjerne og nervesystem. Omega-3 tilskuddet O-Krill 3 Brain Support er en unik kombi, som er målrettet hjerne og nerver, og hvor der er arbejdet maksimalt med optageligheden. Basis er krillolie, DHA fra alger, curcuminekstrakt samt B-vitaminerne B5, B6, B12 og folinsyre (fra B9), der understøtter en sund funktion af hjernen. Den bæredygtige krillolie er berømmet for sin optagelighed og altså forstærket med ekstra DHA-fedtsyre. Curcumin er en stærk antioxidant, som stimulerer optagelsen af de sunde fedstoffer. Spørg efter O-Krill 3 Brain Support i din helsekost og hos Helsam.

3 tips til oppustet mave Oppustet mave er både ubehageligt, grænsende til smertefuldt og pinligt. Hvad stiller du op? 3 gode kosttilskud kan hjælpe dig med generne: Æblecidereddike: For at rette op på lavt niveau af mavesyre: 1 spiseskefuld ufiltreret æblecidereddike blandes med lidt vand, og drikkes nogle minutter før indtagelse af hovedmåltiderne. Antimikrobiel kost: Øg antimikrobielle fødevarer såsom hvidløg, kokosolie samt krydderurter og krydderier såsom oregano, salvie, nelliker, gurkemeje og kanel for at hjælpe med at reducere mængden af patogene arter i tarmen. Tilskud af levende bakterier: En måde at sikre sig de gavnlige bakterier, er et tilskud af mælkesyrebakterier, såsom Bio-Kult. I et videnskabeligt studie af patienter med irritabel tyktarm, reducerede Bio-Kult udspiling af maven med 66% – samtidig med forbedring af mange andre fordøjelsessymptomer og livskvalitet.

Kan man vende en HEDETUR til en OPTUR? Det mener læge Søs Wollesen og blogger Vibeke Guldager, at man kan, og derfor tager de på turné med foredraget “Det er COOL at være HOT”. De er på en mission om fuld fokus på overgangsalderen, så det hverken bliver en skamfuld eller flov fase. Foredraget går til kanten, og Søs og Vibeke siger alt det, du ikke engang tør sige til din bedste veninde eller bedste ven. Det er nemt og omkostningsfrit at tale og grine om hede- og svedeture, men når det kommer til sexlyst og seksuel formåen, så er det noget helt andet. Turneen arrangeres i samarbejde med Bidro og fortsætter i oktober og november. Se alle datoer på www.billetto.dk

55


skøn / Foto/ Shutterstock, produktfotos

Skøn vital hud

Hvad vil det sige at have en vital hud? Er vital hud rent aldersbetinget? Hvad er en hud i balance? Kan huden sanse duft? Oplever alle situationer med hud i ubalance? Hvad har fordøjelse og vores tarme med sund hud at gøre? Og hvordan er det nu med al den snak om pre- og probiotika til huden? Om dette og meget mere i dette afsnit af Naturli Skøn. Vital hud – det er jo faktisk det, vi i hvert afsnit her prøver at komme med mange forskellige vinkler på. Dels ud fra den holistiske tilgang til hud – at vi er et helt, organisk væsen, hvor huden konstant udveksler stoffer indefra. Men at huden også afgiver stoffer udadtil – affaldsstoffer, sved osv. Samtidig er huden yderst påvirket af de ydre omgivelser også. I luften med kulde varme osv, men også hvad vi påfører os. Med frygt for gentagelser vil jeg blot minde om, hvordan vores skønne skind både er en fantastisk barriere, men også er i evig udveksling indefra og udefra. Vores hud kan være frisk og vital hele livet. Den påvirkes selvfølgelig af tid og oplevet liv, men det er utroligt, hvad kost, hydrering, anisigtsyoga, massage, smil og hudpleje kan gøre.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

56

Kan huden registrere duft? Huden er vores største organ med et overfladeareal på ca. 1,5 m2. Huden er samtidig et kæmpe sanseorgan, både i forhold til tryk og berøring, kulde og varme, tørke og fugt, og den har interessant nok også evne til at fornemme dufte. Nyere studier viser, at huden har flere hundrede typer af lugtesans-receptorer – ud over dem, vi har i næsen. Kroppen har faktisk 150 typer af duft/luft-receptorer, der er fundet uventede steder i kroppen som i hjertet, lever og tarm. Huden udenpå har særlige olfaktoriske (lugtesans) duftreceptorer, som tilsyneladende kan spille en rolle i at ophele. Dette ifølge the New Scientist. I et studie identificerede forskerne fem forskellige olfaktoriske receptorer på overfladen af huden og eksponerede dem for duft. Ti forskellige syntetiske dufte udvundet fra sandeltræ, og ægte, naturlige sandeltrædufte, som man traditionelt i Østasien har brugt både som parfume og til healing, Nogle af disse dufte/lugte startede en proces i cellerne, som ifølge forskerne var karakteristisk for


/ skøn

opheling af sår. Ud af de elleve dufte af sandeltrævariationer havde fire en helende effekt ved at aktivere duftcellerne i huden og derved aktivere calcium-signaler, som øgede migrationen af celler med mere end 30%. Dosen var tusind gange højere end det, der skal til for at aktivere receptorerne i næsen. Det handler slet ikke kun om sandeltræ, men derimod lige så meget om at fortælle, hvad mange af forskerne i aromaterapi også har fundet ud af. Nogle af de parfumører, der forsker og undersøger dette – som bl.a. forskerne hos det klassiske firma Weleda – kan få helt julelys i øjnene af tale om det. Tænk sig, at huden også kan det. Sanse dufte. Duft og vital hud – ser man det For lige at binde en sløjfe til det, så er en vej til velvære for huden gennem sanserne af dufte gennem næsens olfaktoriske system. De registreres af vores limbiske system, hvor følelser justeres, og derigennem kan vi påvirke vores indre og harmonisere og balancere, hvilket har en påvirkning på hele vores organisme. Der sendes signaler og stoffer rundt og også ud til huden, der kan medvirke til, at den balanceres. Er man ikke til dufte i sin vask eller hudpleje, kan man anvende duftlamper og brede æteriske olier ud i rummet, eller man kan opholde sig i en rosenhave. Mange holder af at gå en tur i en skov fyldt med fyrrenåle og gran, som begge virker oplivende og harmoniserende på vores system. Man skal muligvis ikke kaste sig i en tornet rosenbusk for at teste, men det kunne være sjovt at se, om man kan fornemme noget med

rosenblade på huden. Rosenvand er i hvert fald ofte brugt for både duftegenskaberne og som fugt og forfriskning til huden.

Hudvenlig og effektiv Antiinflammatorisk og egnet til alle hudtyper

Ren og naturlig dybderens Normaliserer hudens sebum-niveau

Sandeltræ Sandeltræ i sig selv er ikke nøglen til duft-healing. Det viser sig nemlig, at vi som individer er uhyre forskellige, så hvad der virker for dig, gør det ikke ubetinget for en anden. Derudover findes der mange typer sandeltræ, som i øvrigt er en truet art – dog i ­bedring, både i Indien og Australien. Træet er i Indien højt skattet med høst til eget brug, men især med høj eksportefterspørgsel. Efterspørgslen har i kombination med en svampesygdom, der har bredt sig i mange af de langsomt voksende sandeltræ-­ planter, ført til at sandeltræ er truet. Det betyder, at der har været eksportforbud på sandeltræ, og man har sat bevarelsesprogram og beskyttelse af arten i gang. Derfor høstes meget lidt, og måske leder ­mange forgæves efter sandeltræ til aromaterapi af en god og bæredygtig grund.

Vital hud og vores mikrobiom Vigtigheden af hudens mikrobiom for vores huds sundhed og vitalitet, aldringsprocesser og hudsygdomsbekæmpelse er faktisk stadig omdiskuteret. Jeg vil ydmygt overlade det til tiden og flere data, hvilken betydning det har. Der er bred enighed om, at pH-værdien på huden og i de hudplejeprodukter, man bruger, har betydning. Flere oplever en bedring af hududfordringer som sart og irriteret hud ved brug af hudpleje med pre- og probiotika. Mikrobiom eller mikrobiota kaldes det økologiske samfund af mikroorganismer, der residerer i og på en organisme. Menneskets mikrobiom består af alle mikroorganismer, både protister (organismer med en cellekerne), bakterier og svampe. Så det gælder både kommensaler (mikroorganismer, der ikke skader eller påvirker værten), symbiotiske mikroorganismer (mikroorganismer, der er til gavn for værten) og patogene mikroorganismer (mikroorganismer, der skader værten). Mikrobiomets betydning for menneskets sundhed blev først almindeligt anerkendt i slutningen af 1990’erne med introduktionen af moderne, hurtige DNA-metoder. Gamle dage og naturen Nogle vil hævde, det er bedst aldrig at gøre noget ved huden. Kun rense med vand indimellem. Så vil den ellers passe sig selv og opretholde sin naturlige sundhed. Det vil jeg ikke udelukke. I en moderne livsstil er der dog både ydre og indre påvirkninger, som kan forstyrre den balance. Der var mange fantastiske ting i “gamle dage”, men også mange mindre fantastiske. I de oprindelige jæger/samler-samfund var gennemsnitslevealderen efter sigende 22 år, men de, der blev ældre, menes ikke at have døjet med eksem. Der var høj intensitet i kæmp-eller-flygtstress i forhold til overlevelse, men det var kortvarigt og intenst, mens man var på jagt eller blev jaget af f.eks. et vildt dyr. Den type stress er smart for artens overlevelse, men mindre smart hvis det foregår over for lang tid, så udbrændthed opstår.

57


skøn /

Tines probiotiske behandling Starten var en skøn massage til at sætte gang i cirkulation af blod og lymfe. Derefter serum og hurtigt derefter masken udenpå. En på samme tid beroligende og kølende følelse på huden og samtidig en oplevelse af, at aktivitet var sat i gang, som forblev i huden længe efter behandlingen. Jeg har ikke særlig sart hud, men har altid brug for fugt og nyder naturlig hudpleje til moden hud, der netop føles vitaliserende ligesom at spise sund kost og træne. Det er, som om der sker en aktivering af huden udefra. På denne modne hud var det en pæn oplevelse, og synergien med selve den yderligere behandling slår heller aldrig fejl i mere strålende hud og sænkede skuldre og afslapning. Det bliver meget spændende at følge denne behandling, når den bliver rullet yderligere ud her på de nordiske breddegrader.

Samtidig var det oprindelige menneske i tæt kontakt med naturen, og dermed omgivet af bakterier, som hjalp hud og immunforsvar. De “gamle dage” var naturligvis ikke kun romantiske, men havde deres egne udfordringer og begrænsninger. I det moderne liv bliver vi også “udsat” for forskellige indre og ydre stressfaktorer, som også er med til at udvikle os. Men at integrere de smarte ting fra fortiden er visdom, og for hudens vedkommende kan der, som Esse Probiotic Skincare taler om, være mange fordele ved at “rewild’e” huden. Påvirkning indefra og udefra Nutidens levealder er steget betragteligt. Fysiske stresspåvirkning i dag er indefra kostemner af ringe kvalitet og mangel på næringsstoffer til vores organisme, inkl. huden. Mental stress i sig selv påvirker også huden. Udefra påvirkes vi af forurening, men også tør luft, fugtig luft, frost eller for den sags skyld sol. Hvis man er meget i klorvand, hvis man går overdrevet meget i bad, hvor der måske er meget kalk i vandet, hvis man bruger for meget og for skrap sæbe. Hvis din hudpleje er for skrap og invasiv.

58

Førstevalg til baby-bad Mild vask fra top til tå

Naturlig rensemælk Beskyt hudens mikrobiome-barriere

Beriget og berolingende Hudens værn mod forurening og aggressiv kemi

Du kan få sart hud i samspil med noget af det foregående, eller du kan få kontaktallergi med stoffer eller dufte udefra. Hvis man så i tillæg også har kuk i hormonerne, som vi har skrevet om tidligere, er der meget, som kan påvirke hudens balance. Vi kan så glæde os over, at vores livslængde som nævnt er væsentligt forøget. Tilbage til hudens mikrobiom. Det er interessant, at man er begyndt hos børn født ved kejsersnit at tilføre nogle af de stoffer, som barnet ved naturlig fødsel ville have modtaget i kontakt med fæces og immunstoffer fra skeden på vej ud. Med betydning for såvel hud som immunforsvar. Kejsersnit kan jo være livreddende for både baby og moder, men det kirurgiske ingreb indebærer et fravær af kontakt med de naturlige stoffer,og det er man blevet opmærksom på. Hudpleje med probiotika De er nævnt før, men er banebrydende. Bak Skincare og Esse Probiotic Skincare er de producenter, der har haft held med levende probiotika i hudplejeprodukter med direkte indflydelse på hudens mikrobiom. Esse har i samarbejde med universitetet i Bonn lavet forsøg med hudens mikrobiom og muligheden for at genetablere et balanceforhold mellem de naturlige bakterier, som lever der. Nogle mener, det har en meget lille betydning for hudens balance, andre at betydningen er større. De to producenter har dog i sinde at fortsætte deres undersøgelser og har haft held med allerede at være til stor glæde for mange. Esse Probiotic Serum med tre levende stammer, der først aktiveres, når de kommer på en hud med fugt og fedt, kan kolonisere og derved bekæmpe dårlige bakterier. Den har yderligere vist sig at have en regenererende (måske jeg i gamle dage ville have sagt anti age) effekt på cellerne. Årsagen til denne gode sidegevinst er endnu uklar, men muligvis opstår en proteinforbindelse, der er yderst gunstig for cellerne. Det er spændende, om fremtidens hudpleje bliver mere probiotisk end antibiotisk, når formålet er at genskabe balance. Prebiotika er ikke uden betydning, for det er de næringsstoffer i kosten, som fodrer de gode bakterier i tarmene, og på samme måde kan hudpleje indeholde prebiotika, som er gode næringsstoffer til de gode hudbakterier. I kosten kan det være hvidløg, løg, havre, asparges, hørfrø eller inulin (et plantefiber, som


/ skøn bl.a. findes i jordskokker og cikorie). I hudpleje stammer prebiotika fra forskellige naturlige sukkerstoffer, heriblandt hindbær, oligosaccharider, glucomannan, mm. Ofte er der i naturlig serum allerede tilsat en eller flere prebiotiske ingredienser. Klinikbehandling med levende bakterier – lyder det mærkeligt? Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Esse Probiotic Skincare også er et af de nyere hudplejemærker, jeg er glad for. Da jeg fik muligheden for at være prøveperson for en af deres nye masker til professionel brug i klinikker, sprang jeg straks til. Det er kosmetolog og Esses træner Christina Conrad, der anvendte og fortalte om den nye maske og det nye serum. Det er vigtigt, at denne maske bliver påført hurtigt, da den stivner hurtigt. Den er skøn og kølig, og man kan også få den hen over øjne og mund, hvis man ønsker fuld valuta. Lige her skal der ikke være fokus på hele Essebehandlingen, selvom den af alle grunde er skøn, men på den nye maske og serum.

Rewilding af huden

Aktiverer de levende probiotika-bakterier

Til følsom hud

Fordi det spændende her er, at med masken Exclusion Mask af bl.a. ler og alger skabes et anaerobt (iltfattigt) miljø, der fremmer aktiveringen af de levende probiotika-bakterier i Probiotic Ampoule serum. Det skal netop være med til at “rewild’e” huden til en naturlig bakteriebalance. Det har betydning for at modvirke inflammation i huden, forhindre fugttab og være aktiv i forhold til moden hud, samtidig med at det styrker hudens barrierefunktion, der også forhindrer fugttab, og gør huden mindre sart. I sig selv vitaliserende. I klinikbehandlingens udgave er der 5 gange så mange levende probiotikabakterier som i Probiotic Serum til hjemmebrug. Vital hud opnås stadig også gennem vital, næringsrig, frisk og levende føde, væske, søvn, motion og deraf ilt rundt i kroppen, frisk luft. Lidt ekstra kunne måske være at blive opmærksom på åndedrættet, der kan være med til at nedsætte stress og hjælpe kredsløbet.

Nærende mandelolie mod tørhed, stramhed og irritation

59


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Kost & ernæring

Brevkasse

Krop & bevægelse

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.klinik-lyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Vild m brevkasseed r? Tjek Na tur li.dk

BØRN

Coaching

Kan man måle vigtig antioxidant? Kort og godt: Hvordan måles Glutathion i kroppen ?

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

vh KA

Svar: Glutathion er en aminosyre og en kraftig antioxidant, der produceres naturligt af kroppens celler. Den har en særdeles stor betydning for kroppens afgiftningsevne. Glutathion er nemlig et stof, der hjælper leveren med effektivt at kunne udskille uønskede, skadelige og degenererende stoffer. Indtag af ren glutathion som kosttilskud øger ikke umiddelbart glutathionsniveauerne i blodet, da disse tilskud i vid udstrækning nedbrydes under fordøjelsen. Derfor tager jeg personligt liposomal glutathion, der optages via slimhinderne. Glutathion kan også fås som en creme, der påsmøres områder, hvor huden er tynd. Glutathion er et peptid, der dannes af tre aminosyrer, nemlig glutaminsyre, cystein og glycin. Her i Danmark er jeg ikke bekendt med, at man måler glutathionsniveauerne, men man kan muligvis måle niveauerne af de tre aminosyrer, hvilket kan give en indikation. Mange gode hilsner Anette Harbech Olesen


/ brevkasse

Kan man vokse fra laktoseintolerans? Min søn på 10 år er konstateret laktoseintolerant. Så derhjemme holder vi os til laktosefri produkter. Han reagerer dog heller ikke på A2-mælk. Vi er så stødt på produktet “Lactrase”. Det har han forsøgt at tage, hvis der eksempelvis er blevet delt kage, is eller chokolade ud i skolen. Det ser ud til at fungere for ham. Han har ikke fået forstoppelse eller ondt i maven, når han har taget en laktrase-pille forebyggende. Men hvordan virker det? Og er der noget, vi skal være særligt opmærksomme på ved brug af dette produkt? Han får fiskeolie, multivitamin (med kalk og magnesium) og probiotika (uden mælk) dagligt, samt ekstra D+C vitamin efter behov og årstid. Alt sammen for at styrke hans immunforsvar. Kan man fodre tarmene med så mange gode sager, at intolerancen går i sig selv igen, eller han “vokser fra det”? Med venlig hilsen Susanne

Svar:

Dejligt at I har fundet ud af årsagen til jeres søns problemer med forstoppelse og ondt i maven. Og dejligt at I gør så mange gode ting for jeres søns immunforsvar. Sådanne problemer kan nemlig ofte hænge sammen med reaktioner på fødevarer med mere. Laktose er “sukker-delen” af mælkeprodukter. Laktose skal i kroppen spaltes ved hjælp af enzymet laktase for at blive optaget i kroppen. Hvis ikke laktose spaltes, kan det give forskellige ubehagelige symptomer i kroppen. Hvis man ikke selv producerer nok laktase kaldes det “laktose-intolerance”. Lactrase er et tilskud, som indeholder enzymet laktase. Det virker altså som en naturlig hjælp til at spalte mælkesukkeret laktose i kroppen. Det er helt fint at bruge, og der er som sådan ikke nogen begrænsning. Og det kan netop være en rigtig fin hjælp i sociale sammenhænge uden for hjemmet. Vær dog obs på, at mange ikke kun har reaktioner på mælkesukkeret, men også på mælkeproteinerne. Hvis jeres søn har udfordringer med sit immunforsvar eller andet, kan det være en god ide at udelukke mælkeprodukter helt en periode. Giv samtidig så et ekstra tilskud med kalk og magnesium. Det ses indimellem, at kroppen selv kommer i balance og bedre kan tåle fødevarer, som tidligere var et problem. Især kan det have god betydning, at tarmens mikrobiota (mikroorganismerne i tarmen) kommer i god balance. De bedste æblehilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske www.æblebørn.dk

Laktoseintolerant søn vil have mælk Min søn på 13 har fået at vide, at han er laktoseintolerant c/c ved gentest. Grunden til, at vi fik taget blodprøver, var, at han er undervægtig og træt. Han har været undervægtig i mange år, og trætheden kan godt bare være puberteten (eller optagelse af næring?), for han sover 10-11 timer hver nat. Han har ingen af de kendte symptomer på laktoseintolerans. Kan træthed og undervægt være et symptom? Når jeg læser om problemer ved laktoseintolerans, tales der om, at det er okay at spise til sin tolerancetærskel. Men jeg tænker, om det overhovedet er godt at give sin krop noget, som den ikke så godt kan tåle? Jeg drikker selv plantemælk, men jeg har en stor kamp med min søn, som nægter at drikke andet end “rigtig” mælk. Han spiser også meget smør og ost, og ellers spiser han godt og varieret ... bare ikke helt så store mængder som han burde. Jeg har i de sidste par måneder givet ham en shake af planteprotein og olivenolie for at supplere. I desperation for at få ham til at tage på har jeg også tilladt mere is og hvidt brød. Skal jeg bare lade ham indtage mælkeprodukter, og så kan han selv holde øje med symptomer, eller er det bedst for hans krop, at vi ihvertfald undlader mælk? Med venlig hilsen den forvirrede mor

Svar: Du har ret i, at der kan være flere årsager til trætheden, og puberteten kan bestemt være en forklaring. Som du er inde på kan manglende optag af næring naturligvis være en mulighed, hvis/ når tarmen er udfordret. Jeg er enig med dig i, at det er bedst at give kroppen ro og undgå laktoseholdige produkter. Det er ikke sikkert, det i alle tilfælde kan lade sig gøre, men i langt de fleste tilfælde. Almindelige mælkeprodukter kan skiftes ud med laktosefri produkter, og der findes også glimrende is lavet på plantemælk, så de kan være et alternativ til den del, hvis plantemælk generelt ikke er et hit. Det lyder som en rigtig god ide med en shake, hvor der kan komme mange gode ting i fx avokado, nøddesmør, kværnede frø, nødder og kerner som alle er næringstætte og kan give ekstra næring. Brug gerne bær og frugt og hvis muligt grøntsager fx frossen spinat, broccoli, gulerod, blomkålsris. Du kan også lave sunde is på frosne bananer, plante/laktosefri mælk, kakao og avokado eller nøddesmør. Eller frosne bananer, avokado og bær. Et tilskud af probiotika vil være godt til fordøjelsen. Hvis ikke en periode uden laktose begynder at give resultat, synes jeg, I skal tale med lægen om det igen. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

61


Brevkasse /

Stærke vitaminer til børn

Har knoglerne gavn af CBD olie? Mener I, at CBD olie kan medvirke til hurtigere heling af knogler og medvirke til bedre knoglemasse? Jeg har knogleskørhed. For nylig stødte jeg min lilletå ind i bordbenet. Tåen blev helt blåsort og gjorde selvfølgelig ondt, men jeg ved, at man ikke behandler brækkede tæer. Efter et par dage have tåen det bedre, men til gengæld fik jeg smerter i fodrodsknoglerne overfor de to tæer ved siden af. Jeg kan sagtens gå (der bruger man jo mest storetåen), men det gør faktisk ondt hele tiden. Så slog jeg “heling af knogler” op og fandt nogle links til CBD olie. Det er temmelig dyrt, så jeg vil høre, om I har nogen fornemmelse af, om det kan hjælpe? Venlig hilsen, H.

Svar:

CBD er absolut ikke det første, jeg tænker på til at støtte knogleheling. I min optik er der andre ting og remedier, som er langt bedre. Dels skal du sørge for at få en basedannende kost med masser af grøntsager. Gerne bladgrønt som har et højt indhold af mineraler og vitaminer såsom calcium, magnesium og C-vitamin. Sørg samtidig for at få nok D-vitamin, gerne via solen her i sommermånederne. Alle disse elementer er byggestenene i knoglerne. Såfremt du ikke kan indtage nok via tilskud, kan du supplere med Bone Support fra Nature’s Own. Bone broth, altså langtidskogt suppe på ben, er ligeledes fantastisk, da det indeholder masser af knogleopbyggende substanser. Du kan supplere med det homøopatiske middel Traumeel, som bl.a. indeholder urten symphutum, der kan afhjælpe hævelsen omkring bruddet og stimulere helingen. Ligeledes kan du supplere med urtete af brændenælde og kinesisk salvie. God bedring. Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge

62

Kære Anette, jeg har læst dine mange gode fif på din side og set mange af dine webinarer på Facebook (du har vist meget på hjerte). Jeg medgiver, at jeg måske ikke har hørt helt godt nok efter, men så siger du jo et sted, at man bare skal spørge igen. Så det gør jeg lige: Min datter på 5 spiser fiskeolie og mange forskellige enkelte vitamin- og mineraltabletter uden at kny, men det har i alle årene været en kamp at finde én multivitamin, som hun vil blive ved med at spise. Lykkelig var jeg, da jeg fandt Omnimini, med methylerede b-vitaminer, men ak, nu kan hun ikke lide dem mere heller. Nu kan hun så lykkeligvis sluge en kapsel! Så så jeg dem fra Nani, men der står så fra 11 år... Kan man så godt fx give hende én men bare hver anden dag, eller er hun så ikke dækket ind? Eller kender du andre, jeg kan prøve af?

Svar: Tak for dine søde ord. Du har helt ret. Børns naturlige sundhed og trivsel ligger mig meget på sinde. Du er altid meget velkommen til at spørge. Dine spørgsmål hjælper også andre familier. Det er rigtig dejligt at høre, at din datter bliver tanket godt op med vigtige næringsstoffer. Vitaminer/mineraler og essentielle fedtsyrer er afgørende for, at kroppen kan holde sig stærk og i balance. Det er rigtig godt, at du er opmærksom på kvaliteten af de kosttilskud, du giver. Vitaminer og mineraler skal være i letoptagelige former for at kunne optages optimalt ind i kroppens celler. Omnimini har nemlig nogle gode optagelige former. Det er dog heller ikke så usædvanligt, at børn nogle gange løber lidt sur i et bestemt tilskud og bliver træt af smagen. Nani laver også rigtig gode optagelige tilskud. Og når din datter godt kan sluge en kapsel, er det et godt valg. Kosttilskud har ofte en pligttekst trykt på pakken ang. alder mm. Deres multivitamin har en fin dosis også til din datter. Den er høj på nogle B-vitaminer, men det er vandopløselige vitaminer, så dem tisser man bare de overskydende ud af. Den har 20 mcg D-vitamin. Det er ok og stadig en sikker dosis for din datter. Hun skal dog ikke have yderligere D-vitamin fra andre tilskud. Så du må gerne give et stk. dagligt til hende. Et alternativ kunne være Wild Nutrition-kapsler. Den er også super-optagelig og indeholder samtidig nogle styrkende urter. De har lavet en særlig en til børn: https://natureteam.dk/ produkt/food-grown-daglig-vitaminpille-boern Her skal dog suppleres med lidt ekstra D-vitamin om vinteren. Gerne så hun får i alt 20-25 mcg fra oktober til april. Skriv endelig, når der opstår spørgsmål. Jeg er glad for at kunne hjælpe. De bedste æblehilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske www.æblebørn.dk


/ brevkasse

Ingen ny hofte hos fysioterapeuten Jeg henvendte mig til egen læge, fordi jeg har smerter i lysken. Han var meget hurtig til at sige, at det nok var slidgigt, og jeg skulle se en fysioterapeut. Tilbage stod jeg med spørgsmålet ”Hvad det skulle hjælpe?” Jeg er da nok slidt i den hofte efter et arbejdsliv som oldfrue. Men en fysioterapeut kan vel næppe give mig en ny hofte? Jeg fejler ellers ikke det store. Kan du give mig din mening om sagen her? Mange venlige hilsner den 72-årige

Svar: Nej, du har ret i, at en fysioterapeut ikke kan give dig en ny hofte. Men derfor kan der godt arbejdes med smerterne og med at slidgigten ikke udvikles yderligere. I hvert fald til dels. Hvis hoftebøjer-musklerne er korte, vil de presse hofteleddet endnu mere sammen, og det vil slide mere. Du vil også kunne få andre øvelser, der kan gavne dig nu – også hvis det hele ender med operation. Derfor kan det give god mening, at du søger hjælp, også selvom det ikke ­bliver til en ny hofte lige nu og her. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Sødemiddel og kolesterol Øger sødemidlet maltitol kolesteroltallet? Vh Ebba

Svar: Jeg har forsøgt at undersøge sagen nærmere. Umiddelbart har jeg ikke fundet meget litteratur på feltet, som kigger på netop denne relation mellem maltitol og kolesterol. Kun et gammelt rottestudie fra 1990. Her findes, at maltitolindtag hos rotter kan fremkalde forhøjede lever- og kolesteroltal. Om det kan overføres til mennesker, er jeg i tvivl om. Primært ser Maltitol ud til at kunne påvirke mavetarmkanalen og medføre diarre, særligt ved indtag over 40 gram pr dag. Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge

Opskriften på saltvand Jeg har engang, for rigtig mange år siden, af Carsten Vagn-Hansen fået opskriften på fortyndingen af saltvand, man selv kan lave til at dryppe øjne med. Desværre er den bortkommet. Er det muligt, at jeg kan få den igen? Hvormeget salt uden jod skal der f.eks. i 1 liter vand? Venlig hilsen Kirsten

Svar: Til en liter kogt vand skal man bruge en spiseskefuld salt. Til et stort glas vand (en tredjedel liter) skal man bruge en teskefuld salt. Man kan kontrollere, om man har gjort det rigtigt, ved at dryppe lidt af saltvandet i øjnene. Det skal føles behageligt og må ikke svie. Det er det, man kalder fysiologisk saltvand, og det kan bruges til både mennesker og dyr. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

63


brevkasse /

Opslidende udbrud af herpes

Morgenkvalme, aftenkvalme – helt normal kvalme Jeg er lykkelig gravid, har netop opdaget det. Jeg fik slem kvalme og fik mistanke om, det kunne være graviditet. Jeg er lykkelig. Men den kvalme og daglige (indtil flere) opkastniger kunne jeg godt undvære. Veninder siger, jeg skal spise knækbrød, før jeg står op. Men min kvalme er mest eftermiddag, og om aftenen kaster jeg så hele middagsmaden op og vakler i seng. Om morgenen er jeg lidt søsyg, men egentlig ikke forkvalmet. Jeg er lidt forvirret her. Skal de første måneder bare overstås på denne måde? Tak for et dejligt og særdeles lærerrigt blad med mange gode vinkler Venlig hilsen Mette

Svar: Stort til lykke med, at du er gravid. Morgenkvalme, aftenkvalme, hele dagen kvalme eller ingen som helst kvalme… alt er normalt. Jeg vil næsten tro, at din aftenkvalme handler meget om træthed. Jeg vil tro, det er fordi du ikke får hvilet dig i dagens løb (det kan jo være umuligt, når du er på arbejdet) og derfor ”knækker filmen”. Hvis du kan lægge dig lidt, når du kommer hjem, og kun spiser let aftensmad, vil jeg tro, det går bedre. Sørg for at hvile og sove en masse, også selvom det er kedeligt

64

at være så træt. Gå tidligt i seng, sov længe i weekenden, tag middagslur når du kan. Men man ER træt som nygravid. Efter første trimester kommer energien som regel igen. Der sker så mange processer i din krop i denne tid, og det er klart, det koster på energikontoen. Så bed om hjælp, få andre til at lave mad, køb dig fra det, få hjælp til/med det praktiske og prøv at slappe af så meget du kan. Sørg desuden for, at du ikke bliver alt for sulten i dagens løb. Et blodsukkerdyk kan udløse den ledeste kvalme. Så hav depoter i form af mandler, knækbrød, frugt, kiks osv på dig. Jeg vil lige fortælle, at i min klinik behandler jeg mange, der har svært ved at blive gravide. Når de så opnår graviditet, er mange af dem lykkelige for at få kvalme, fordi det minder dem om, at den er god nok – ”Jeg er gravid!”. For nylig havde jeg en kvinde på briksen, der fortalte, at den kvalmebehandling, hun fik hos mig, havde virket ”for godt” (hendes kvalme forsvandt). Men det gjorde hende urolig for, om hun nu også var gravid. Ja, sådan kan det være. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Jeg har siden 30 års-alderen haft mange og voldsomme udbrud af herpes. I starten var der kun udbrud i panden. Senere kom udbruddene på ballen, især i området omkring iskiasnerven, meget pinefuldt. Der er også udslæt ved korsbenet, øverst mellem ballerne. Desværre har det de senere år også bredt sig til ydre kønsdele. Og jeg får udbrud ca hver måned. Jeg er blevet behandlet med tabletform, forebyggende, men det kommer igen, når jeg stopper med kuren. Har også prøvet en kur mod helvedesild lavet på urteudtræk, som Carsten Vagn-Hansen har anbefalet. Det er opslidende og pinefuldt - så HJÆLP Mvh Den 57-årige

Svar: Tak for mailen. Der er ingen tvivl om, at det er en smertefuld omgang. Foruden den lægelige behandling med fx aciclovir eller lignende er der meget andet, du kan gøre. Pas på med solen, der kan aktivere viruset, og tag tilskud af aminosyren Lysin – to gram to gange dagligt. Undgå chokolade, nødder og gelatine samt for mange kornprodukter, da disse ting øger risikoen for udbrud. Undgå raffinerede fødevarer med sukker og hvidt mel, da det øger risikoen for opblussen. Tag gode fedtstoffer, fx olivenolie og fiskeolie, da det er antiinflammatorisk. Tag tilskud af C-vitamin, fx to gram 4 gange dagligt, B-vitamin, selen og zink, fx Bio-selen + Zink, 2 tabl. om aftenen. Desuden mindst 100 mikrogram D3-vitamin dagligt, selvom det er sommer. Smør med E-vitamin, fx hvedekimolie, hver fjerde time på dine sår. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent


/ brevkasse

Meget B12 i kroppen Jeg har ved mit årlige tjek hos lægen fået konstateret et højt niveau af B12 vitamin, på 816 pmol. Får ikke B12 vitamin-tilskud. Spiser 2 Longo Vital hver morgen. Det har ligget i den høje ende nogle år, men jeg får at vide, det er ok. Kan da være lidt bekymret for det. Mvh Annette.

Svar: Først og fremmest vil jeg sige, at det ikke er farligt at have et B12 i det niveau, du har. Når dit B12 er til den høje side, uden at du indtager det som tilskud, skyldes det sandsynligvis, at omsætningen af det i leveren ikke er optimal. Derfor kan du med fordel støtte din lever. Det gøres bl.a. med en kost fuld af kål, løg, grapefrugt, rosmarin, gurkemeje, ingefær og artiskok. Drik også gerne te af mælkebøtteblade. Spar på alkohol, sukker og hurtige kulhydrater. Spis helst økologisk. Du kan også med tilskud støtte yderligere op – eksempelvis med det homøopatiske præparat Holesin fra Holistica eller urteblandingen Active Liver fra New Nordic. Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge

Birgittes TIP til selvcoaching:

Når du blokerer over for udfordringer. Besvar spørgsmålet: ”Hvad er MIN måde at gøre tingene på?”

1

Overvej, om det vil være en fordel for dig at søge vejledning og råd, INDEN du går i gang med udfordringen. Kan du spare tid og bekymringer eller undgå fejl?

2

Hvis du gerne vil tage hul på udfordringen uden at inddrage andre: Overvej, hvor meget tid du vil bruge på at klare udfordringen selv, INDEN du beder om støtte fra andre.

3

Sæt milepæle (tidspunkter), hvor du gør status – hvad har hidtil fungeret, hvad ikke? Hvad har du brug for, så du kan komme videre?

4

Revider eventuelt dit mål ud fra dine forudsætninger og ressourcer, og find din måde at gøre tingene på.

NB: Det er vigtigt, at dit mål (stadig) giver mening for dig, og at du får mest mulig glæde og videre motivation ud af den tid og de kræfter, du investerer i udfordringen.

65


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme den 16. november

Tema om immunforsvar. Vi står på tærsklen til en vinter, som kan blive nervepirrende. Al den smitte, der muligvis – eller muligvis ikke – svæver rundt i luften, ligger på lur på overflader, bliver udsendt af medmennesker. Sjældent har et stærkt immunforsvar været så vigtigt. Naturli hjælper dig med at vurdere, hvor du kan sætte ind. Hvad gør du selv? Immunsystemet er lige så indviklet som så mange andre funktioner i kroppen. Det er lidt uoverskueligt, men det giver også mange vinkler at angribe fra. Vi giver dig en kur, som kickstarter produktionen af immunsystemceller i tarmen. Og vi giver opskriften på, hvordan pausen – f.eks. en mental pause eller en spisepause (faste) – ligeledes styrker dit forsvar imod skadelige mikroorganismer. Generende natur? Skønhedsprodukter er en del af kvinders liv. Næsten en del af personligheden. Derfor er det frustrerende, når du endelig har besluttet at gå fra et kommercielt produkt til et naturligt, at det kan være forbundet med gener. Kløe, irritation, rødmen. Men det naturlige skal ikke være irriterende. Vores råd hjælper dig i gang. Kosttilskud og kvalitet Nogle kosttilskud optages bedre end andre. Men kompliceret lovgivning begrænser producenternes mulighed for at skrive om deres kvalitet på etiketten. Vi gør det nemmere for dig at vurdere, hvordan du skal træffe dine tilskuds-valg.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


abonnementstilbud Gavens v ærdi:

436,-

Få 8 numre af Naturli

abonnement

+ to vitamintilskud, som styrker immunsystemet gennem efterår og vinter. Energi og modstandskraft til mørke tider Få et års abonnement på Naturli: 8 numre plus en gave, som styrker immunsystemet gennem efterår og vinter. Selvom vi har prøvet det mange gange, er vi aldrig helt parat til det. Efteråret er på ustoppelig fremmarch med sine korte og grå dage. Den mørke årstid kræver noget ekstra af os, så det gælder om at få al den – naturlige – hjælp, man kan. Med tilskud af vitaminer og essentielle næringsstoffer får du ekstra fysiske og ikke mindst mentale kræfter til at fastholde dit immunsystem og din energi på et højt niveau, som giver dig livskvalitet.

FOR KUN

299,(+ porto kr. 49,-)

I gaven får du En stærk forebyggende duo: C-immun™ er en højdoseret C-vitamintablet. C-vitamin bidrager til at vedligeholde immunsystemets normale funktion, også under og efter intens fysisk træning. C-vitamin er en antioxidant, der beskytter celler, proteiner og lipider mod oxidativ skade. C-vitamin har også betydning for en normal dannelse af kollagen, der bidrager til at holde huden elastisk og fast. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200 mg ud over det anbefalede daglige indtag af C-vitamin.

B-energy™ indeholder et særlig højt balanceret B-vitaminkompleks, som arbejder i harmoni med din krop. B-energy har et højdoseret indhold af vitamin B12 i kombination med andre B-vitaminer såsom B6 og folsyre, der også er meget vigtige for ældre og bidrager til at reducere træthed og udmattelse. Endelig indeholder B-energy gode magnesium, C-vitamin og urteekstrakter, som sammen med det høje B12-indhold gør netop denne kapsel til noget helt særligt.

Se andre tilbud og Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 96 44 45 02 Betingelser: Tilbuddet gælder personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Efter tilbudsperioden løber abonnementet videre til kr. 348,- pr. år inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan efter tilbudsperioden opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder så længe lager haves.

67


KOSTTILSKUD

Til din travle hverdag B-vitaminer til nervesystemet*

*Thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin, B6, biotin og B12 medvirker bl.a. til, at dit nervesystem fungerer normalt. Riboflavin er bl.a. med til at beskytte dine celler mod oxidativt stress.

Super B-Complex I dagligdagen er der meget, der belaster vores nervesystem og det kan være svært at give slip. Super B-Complex er en unik blanding af fire adaptogene urter og B-vitaminer, der bl.a. beskytter og normaliserer nervesystemet. De adaptogene urter - astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod - indeholder plantestoffer, der er i stand til at hjælpe kroppen tilbage i balance, hvis den er bragt ud af balance af eksempelvis stressfaktorer. Derfor er Super B-Complex et godt supplement til din travle hverdag.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler eller på www.natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost. Opbevares utilgængeligt for børn.