Krop+fysik-2021-06

Page 1

LIVSSTILSÆNDRING: Gor det sammen

GODE RÅD NÅR AKILLESSENEN BRISTER

+

Tina Müller Hellere gature og sofahygge end et liv pa den rode lober Studieværten slapper bedst af i naturen, væk fra spotlyset. Slid på ryg og knæ gør at hun i dag foretrækker gåture, cykling og padel frem for barndommens fodbold og ungdommens maratonløb.

TEMA

Nakke-smerter

Forebyg og kurér dine nakkesmerter

6

ØVELSER TIL SVØMMEHALLEN

+

Anti-inflammatorisk kost Alt om indendørs cykling Styrk hjernen med bevægelse Konkurrence

NR.06 2021 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB


Glucosamin – virksomt lægemiddel ved

SLIDGIGT I KNÆET I Danmark må glucosamin kun sælges som lægemiddel, og det er der en god grund til. Det giver en sikkerhed for kvalitet og virkning af det aktive stof. Internationale gigteksperter har kigget på såkaldte metaanalyser, og her kan man se, at kun produkter, som er tilladt som lægemidler, virker – ikke kosttilskudsprodukter, som i Danmark desværre sælges ulovligt via postordre eller på nettet.

KØB IKKE GLUCOSAMIN PÅ NETTET Det er nemt at blive snydt eller ligefrem at lave noget ulovligt, når man køber glucosamin på nettet eller som postordre. Hvis produkterne ikke er registreret som lægemidler i Danmark, men derimod et kosttilskud, så er det ulovligt at købe produktet, og man risikerer, at de indeholder ukendte stoffer med ukendt virkning. Det bedste råd er derfor at købe glucosamin fra anerkendte producenter og i Matas eller udvalgte helsekostbutikker.

NE

PHARMA NORD

AT-ÅB M-

NE

HVORFOR ER DER EN FORSKEL? Et kosttilskud kræver ikke en godkendelse, og der er langt fra samme kontrol omkring råvarer og virkning, som ved et lægemiddel. Som lægemiddel skal et glucosamin-præparat opfylde en række krav, som skal sikre, at forbrugeren får et aktivt og smertelindrende produkt. Derfor har man i over 10 år fast-

holdt, at glucosamin kun må sælges som lægemiddel i Danmark.

HVAD ER GLUCOSAMIN? Glucosamin bliver udvundet af skaldyr og er i sin enkelthed et sukkerstof. Glucosamin spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsen af ledbrusken (brusken mellem dine led). Flere undersøgelser har vist, at glucosamin kan hæmme nedbrydningen af ledbrusk og lindrer smerterne ved personer, som har let til moderat slidgigt i knæet.

Glucosamin Pharma Nord er synkevenlige kapsler, som kan skilles ad, så Glucosamin-indholdet kan røres ud i juice eller yoghurt. Nemt hvis man har besvær med at sluge piller. Indeholder ikke overflødige tablethjælpestoffer (ingen laktose).

GLUCOSAMIN PHARMA NORD – lægemidlet til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet.

DK_GlucosaminPN_Ad_Naturli_208x275_0619

Læs mere om slidgigt og virkningen af glucosamin og tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.pharmanord.dk

www.pharmanord.dk

Glucosamin Pharma Nord Lægemidlet Glucosamin Pharma Nord lindrer symptomer ved mild til moderat slidgigt i knæet. Inden du starter behandling med Glucosamin Pharma Nord, bør du kontakte din læge for at udelukke tilstedeværelsen af ledsygdomme, der kræver anden behandling. Dosering: Voksne og ældre; Den sædvanlige dosis er 1 kapsel 3 gange dagligt (svarende til 1200 mg glucosamin). Alternativt kan du tage alle 3 kapsler på én gang. Kapslen/kapslerne bør tages med et helt glas vand. Må kun anvendes til børn og unge under 18 år efter lægens anvisning. Glucosamin Pharma Nord må ikke anvendes under graviditet og bør ikke anvendes i ammeperioden. Bør ikke anvendes ved allergi overfor skaldyr. 1 kapsel Glucosamin Pharma Nord indeholder 2,2 mmol (87 mg) kalium. Kaliumindholdet bør tages til efterretning hos patienter med nedsat nyrefunktion eller patienter på en kontrolleret kaliumdiæt. Tal også med lægen, hvis du er bekendt med at have en øget risiko for at få hjerte/karsygdomme. Der er i få tilfælde observeret forhøjet indhold af kolesterol i blodet hos patienter i behandling med glucosamin. Det anbefales at få målt kolesterol indholdet i blodet i starten af og under behandlingen med glucosamin. Tal også med lægen hvis du har diabetes mellitus (sukkersyge). Det kan være nødvendigt at måle dit blodsukker hyppigere i starten af behandlingen med Glucosamin Pharma Nord. Tal også med lægen hvis du lider af astma. Du skal være opmærksom på, at dine astmasymptomer kan forværres. Forsigtighed skal udvises, hvis du tager Glucosamin Pharma Nord sammen med andre lægemidler. Dette gælder især: blodfortyndende lægemidler (warfarin) og antibiotika af typen tetracykliner. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger er: hovedpine, døsighed, kvalme, mavesmerter, fordøjelsesbesvær, diarré, forstoppelse. Ikke almindelige bivirkninger er: udslæt, hudkløe, hudrødme. Vejl. udsalgspris: kr. 129,00 (90 stk.), kr. 299,00 (270 stk.) og kr. 999,00 (1000 stk.). MT-nr: 34837. Læs indlægssedlen omhyggeligt.


+ LEDER

LIVSSTILSÆNDRING:

TEMA

Gor det sammen

Nakke-smerter

Forebyg og kurér dine nakkesmerter

GODE RÅD NÅR AKILLESSENEN BRISTER

Når nakken rumsterer

6

+

ØVELSER TIL SVØMMEHALLEN

Tina Müller Hellere gature og sofahygge end et liv pa den rode lober Studieværten slapper bedst af i naturen, væk fra spotlyset. Slid på ryg og knæ gør at hun i dag foretrækker gåture, cykling og padel frem for barndommens fodbold og ungdommens maratonløb.

Hvert år har erhvervsaktive danskere med nakkesmerter 4,5 mio. flere ­sygedage end dem der ikke har nakkesmerter. Fire en halv million sygedage. Det er mange. Først og fremmest for de mange som døjer med smerterne og får påvirket deres livskvalitet negativt. Men dertil kommer at ondt i nakken koster samfundet rundt regnet 3 mia. kr. årligt på grund af tabt produktion og udgifter til behandling.

+

Anti-inflammatorisk kost Alt om indendørs cykling Styrk hjernen med bevægelse Konkurrence

NR.06 2021 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Forsidefoto: Kristian Brasen/DR, Udgiver: Mediegruppen, AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle, tlf. 7089 0022 Redaktion: Ansv. redaktør Marianne Nørup, redaktionen@krop-fysik.dk, tlf. 2639 6026 (ma-to 8-14) Art Director: Camilla Riber, Mediegruppen

Nogle af de mange sygedage kunne sandsynligvis spares hvis der var større viden om nakkesmerter. Ligesom det gælder for rygsmerter, hersker der nemlig forestillinger om at nakkesmerter er farlige og kræver ro og hvile. Men de seneste års forskning har i stigende grad peget på at vi - uden øvrig sammenligning - måske bør se på ondt i ryggen og ondt i nakken som vi eksempelvis ser på forkølelse: Det er irriterende og plagsomt, men det er (i langt de fleste tilfælde) ikke farligt. Det gælder overordnet om at holde sig så aktiv som muligt, og desuden finde den bedst mulige måde at håndtere og forebygge nakkesmerterne på. Sidstnævnte er der heldigvis mange muligheder for – og dem får du selvfølgelig præsenteret i dette nummer af Krop+fysik. Krop+fysik er i vinterhumør, så du kan også læse om hvordan og hvorfor du lige nu skal sørge for at suge så meget dagslys til dig som du kan. I den forbindelse får du blandt andet tips til udemotion - og du får naturligvis også inspiration til forskellige former for indendørs motion, til de dage hvor du vil motionere i ly for eventuel sne, slud, regn og rusk. Heldigvis er vi også i sæsonen for de store håndboldslutrunder, og i pauserne mellem kampene kan du læne dig tilbage og læse interviewet her i magasinet med en af Danmarks dygtige håndbold-studieværter, Tina Müller. God vinter!

Oplag: 16.000 eksemplarer. ISSN 1397-4963 Krop+fysik anvender nyt komma, som anbefalet af Dansk Sprognævn. Tryk: Aller

ANNONCESALG: Mediegruppen, Helle Hviid, tlf. 7670 6432 / 2445 9010 Annoncer i Krop+fysik er ikke udtryk for at Krop+fysik har godkendt eller anbefaler det annoncerede produkt, ligesom vi forbeholder os ret til at afvise annoncer der er i uoverensstemmelse med Krop+fysik’s politik. Temabladet kan citeres i uddrag ved angivelse af kilde. Krop+fysik udkommer 6 gange årligt. Temabladet sælges med rabat i kasser med 5-200 blade. Krop+fysik udgiver også informations-pjecer i samarbejde med Danske Fysioterapeuter: Ondt i ryggen, Stræk, Skærmarbejde, Graviditet og bækkensmerter, Sunde fødder, ­Bækkenbunden, Hovedpine og ­nakkesmerter, Langvarige rygsmerter, Knæskader, Knogleskørhed, Idrætsskader, Skulderproblemer, På ski uden skader.

MARIANNE NØRUP REDAKTØR

Det er irriterende og plagsomt, men det er (i langt de fleste ­tilfælde) ikke farligt, og det gælder om at holde sig så aktiv som muligt.

N VA

EM ÆRK

E

T

S

Yderligere information ved henvendelse på tlf. 7089 0022 eller www.krop-fysik.dk.

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.

062021

3


+ INDHOLD

06

TEMA

Nakke-smerter

12

ONDT I NAKKEN Et stillesiddende liv og psykiske udfordringer som stress er blandt de hyppigste årsager til at mange danskere får ondt i nakken. Her kan du blive klogere på hvordan du kan forebygge og kurere nakkesmerter.

08

MEGET MERE: 6 +bevæg dig 16 Lad der blive lys 18 Folk skal have det så sjovt at de glemmer det er hårdt

21 Livsstilsændring: Gør det sammen

22 Styrk hjernen med bevægelse 24 +gear 30 Team.Blue har bragt sundheden et level op

33 Konkurrence 34 Godt at være fysisk aktiv i fritiden. Men ikke nødvendigvis på jobbet

25-28

ØVELSER

MOTION I VAND 6 øvelser du kan lave i svømmehallen.

Tina Müller Hellere gåture og sofahygge end et liv på den røde løber Uanset om det er som vært for Dansk Melodi Grand Prix, sportsudsendelser eller Hammerslag, fremtoner Tina Müller altid glad, positiv og professionel på skærmen. I virkeligheden har hun aldrig drømt om at stå i rampelyset, og når hun har fri, gemmer hun sig gerne i sin hule hjemme på sofaen.

36 Alt om indendørs cykling 40 Når akillessenen brister 43 +sport 44 Diætisten:

Spis anti-inflammatorisk og boost dine tarmes og din egen sundhed

46 Opskrifter:

Det er nemt og lækkert at spise anti-inflammatorisk

48 Brevkasse 49 +gear 50 +sund hele livet

16

21

36

40

46

Lad der blive lys

Livsstilsændring: Gør det sammen

Alt om indendørs cykling

Når akillessenen brister

Spis anti-inflammatorisk hele dagen

4

062021


+ XXXXXXX

Fås kun på apoteket

Op til 12 timers lindring af smerter og betændelse GSK

Prøv Voltaren Forte gel med dobbelt styrke

TIMER

Voltaren Forte (diclofenacdiethylamin), gel 23,2 mg/g. Anvendelse: Behandling af smerter, ømhed og hævelser i led og muskler pga. betændelse. Dosering: Voksne og børn på 14 år og derover: 2-4 g gel påsmøres huden 2 gange dagligt dér, hvor det gør ondt. Anvendelse i mere end 7 dage bør kun ske efter aftale med lægen. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne eller anden medicin mod smerter (NSAIDs), i graviditetens tredje trimester eller til børn og unge under 14 år. Anvendelse på store hudområder over en længere periode bør kun ske i samråd med læge. Voltaren Forte kan påvirke nyrerne. Astmalignende anfald kan udløses hos personer, der har eller har haft astma eller allergi. Samtidig anvendelse af andre NSAIDs kan øge risikoen for bivirkninger. Må kun anvendes på intakt og sund hud, og ikke i åbne sår eller på beskadigede hudområder. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Må ikke indtages. Er ikke beregnet til brug under tætsluttende forbinding. Indeholder propoylglycol, som kan give irritation af huden samt butylhydroxytoluen, som kan give lokalt hududslæt og irritation af øjne og slimhinder. Bivirkninger: Almindelige: Hududslæt, kløe, rødmen, svie af huden. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Graviditet og amning: Må ikke anvendes i graviditetens tredje trimester. Bør ikke anvendes under graviditetens første og andet trimester samt under ammeperioden uden lægens anvisning. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Pakninger: Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare ApS, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2021 GSK or licensor. PM-DK-VOLT-20-00017 18/11/2020 062021 5


+ NYHEDER

bevæg dig

v i l dt o g til et

ER DU OVERVÆGTIG?

Bare lidt motion reducerer den forhøjede sygdomsrisiko Overvægt kan øge risikoen for alvorlig sygdom og dermed for at dø for tidligt, men hvis du bevæger dig, kan du næsten udligne den øgede ­risiko. Og der skal faktisk kun ganske lidt til. Forskere har sammenlignet tal fra 300.000 briter, og konklusionen er kort fortalt at man skal undgå at være blandt de 20 procent mindst aktive. Er man mere aktiv end disse, mindsker man risikoen betragteligt, næsten uanset hvad man vejer. Det vigtige er at få pulsen op. Det kan fx være gåture eller at cykle til og fra jobbet. Og det gode er at bevægelse virker med det samme. Så snart man er i gang, og hver eneste gang man bevæger sig, vil man sænke niveauerne af farligt kolesterol og fedt i blodet, forbedre blodsukkerreguleringen og reducere blodtrykket – faktorer som alle er negativt påvirket ved fedme. Til gengæld bør man være aktiv temmelig ofte. Den samlede daglige halve time ­eller 150 minutter om ugen er et rigtig fint udgangspunkt, men al fysisk aktivitet er godt. Kilde: Nih.no. Studiet er publiceret i Mayo Clinic Proceedings.

Hver eneste gang du ­bevæger dig, sænker du niveauerne af farligt ­ kolesterol og fedt i blodet

FOR HØJT BLODTRYK?

Den perfekte behandling er motion! (selv 5 minutter gør en forskel) Det første valg af behandling til mennesker med moderat højt blodtryk og forhøjet kolesterol bør være at træne mere. Sådan lyder det fra American Heart Association (AHA), som i tidsskriftet Hypertension opfordrer til at læger opmuntrer ellers sunde voksne med let forhøjet blodtryk eller kolesterol til at sidde mindre og bevæge sig mere, hvis de ønsker en bedre hjertesundhed. Faktisk foreslår de at læger udskriver recepter på motion, med konkrete forslag til fysiske aktiviteter og hjælp til at gennemføre dem. Hver eneste lille aktivitet er bedre end ingen. At gå, tage trapperne, cykle. Selv en lille øgning på fem til ti minutter om dagen kan give sundhedsmæssige fordele, lyder det. Kilde: nhi.no, American Heart Association, heart.org

6

062021


+ XXXXXXX

ALDRIG HAR ON LIFE DET HIGH VÆRET NEMMERE! SHORTCUT er den ultimative genvej til mere frugt og grønt! Alle smoothieopskrifter er baseret på vand fra hanen og kun fire ingredienser. Danmarks juice- og smoothiemester Mads Bo præsenterer konceptet Shortcut smoothies. Indkøb, blending, rengøring og variation er så let, at alle kan være med.

KØB BOGEN PÅ HIGHONLIFE.DK

062021

7


+ INTERVIEW

tekst Kristine Buske, journalist foto Rasmus Flindt Pedersen/Ritzau Scanpix , Kristian Brasen/DR,

Tina Müller

”Jeg vil ikke ses, men høres!” Uanset om det er som vært for Dansk Melodi Grand Prix, sportsudsendelser eller Hammerslag, fremtoner Tina Müller altid glad, positiv og professionel på skærmen. I virkeligheden har hun aldrig drømt om at stå i rampelyset, og når hun har fri, gemmer hun sig gerne i sin hule hjemme på sofaen.

I

folkeskolen var Tina Müller en af de stille piger. Den type der er pligtopfyldende uden at gøre et stort nummer ud af sig selv. Så da hun havde været et halvt år i praktik på Viasat som sportsjournalist, og pludselig blev spurgt om hun ville starte den nye TV 2 SPORT op som vært sammen med Claus Elming, kom angsten galoperende. Hun følte sig taget med bukserne ned. For det var aldrig studievært hun havde drømt om. – Jeg nød den høje puls når man skulle ud som reporter og dække fodbolden på forskellige måder. Nu skulle jeg pludselig stå i centrum med skarpt lys og tre kameraer rettet mod mig. Men da jeg fandt ud af

8

062021

at jobbet ikke handler om mig, men om at nørde vinklerne på historierne, arbejde i dybden med opbygningen af en optakt og formidle de store følelser af nedture og opture, blev jeg hurtigt bidt af det, fortæller Tina.

Skubber sig selv ud over kanten Vi fanger Tina på en Teams-forbindelse fra et hotelværelse i Montenegro, hvor hun dækker kvindelandsholdet i fodbold. For hende er det hverdag at rejse rundt og dække sportsbegivenheder. Men siden 2020 har hun udvidet værtsrollen. Først blev hun ny frontperson på Hammerslag, vært for Dansk Melodi Grand Prix 2021 og det kommende show i 2022 og vært på


+ INTERVIEW

Tina er vokset op med græs på knæene, som hun siger. En meniskskade og rygproblemer har gjort at fodbold i dag er erstattet med racercyklen, padeltennis og gåture.

062021

9


+ INTERVIEW

Tina Müller skulle sætte sig ind i en helt ny verden, da hun blev vært på Hammerslag. Selv bor hun omgivet af natur, køer og får - med let adgang til cykelture og mental opladning.

Kronprinsparrets Priser i 2021. Sammen med en række mindre shows. Gennem skærmen ser det legende let ud for Tina. I virkeligheden følte hun sig til at starte med på glatis. – Nu har jeg dækket alt inden for sport, og noget har jeg dækket flere gange. Jeg kender alle mekanismer rundt om en kamp og slutrunde. Hvis jeg som vært skal udfordres, er jeg nødt til at bevæge mig over i andre genrer. Jeg skal skubbe mig selv ud over kanten. Min største frygt er at gå i stå og læne mig tilbage og være tilfreds, siger Tina Müller. – Særligt på Hammerslag var jeg meget nervøs i starten, og jeg skulle pludselig sætte mig ind i et helt nyt stofområde med andre vinkler og historier. Det har været superfedt at prøver kræfter med noget nyt, der gør mig stærkere som vært. For mig 10

062021

Du ser mig sjældent på den røde løber. For mig er TV et arbejde, hvor jeg formidler noget videre. Jeg vil ikke ses, men høres. handler værtsrollen om at bevæge sig rundt mellem stemninger. Når jeg står live på en scene, som fx til Dansk Melodi Grand Prix, er der en elegance og højtidelighed, samtidig med at jeg skal fornemme og afkode publikum mens jeg står der. For

mig er det nemmest at bevæge mig i sportens verden, hvor der er græs på knæene. Det er det jeg er vokset op i.

Et liv fyldt med sport

Privat fylder sport ikke lige så meget i Tinas liv som det har gjort. Da hun var barn, spillede hun badminton og fodbold og svømmede. Senere blev det til både halve og hele maratoner. I dag betyder en meniskskade efter fodboldslid at knæene ikke kan det samme længere. Ligesom ryggen også knager og brager en smule. Nu har Tina i stedet kastet sig over racercyklen, der er mindre belastende for knæene, det populære padel tennis, der ikke er så fysisk krævende, og gåture i det fri. – Da jeg var yngre, handlede motion om fællesskab og det at være en del af noget. I dag handler det mere om den mentale


+ INTERVIEW

sundhed og at mærke vinden der river i kinderne, siger hun. Hun synes dog at motionen kan være svær at holde ved lige i et liv på farten. – Jeg burde nok lægge mig på gulvet på hotelværelset og lave øvelser på gulvet, men det har jeg ikke rygrad til, siger Tina med et glimt i øjet.

Ekstrovert karriere og introvert privatliv I dag er Tina stadig den mere tilbageholdende pige, som ikke har behov for at blive set. I virkeligheden tror hun det er det der skaber balancen i den travle karriere. For når hun har rejst rundt og dækket fodbold, eller har stået på scenen til et stort show med tusindvis af mennesker der har fokus på hende, så er det ikke en tur ind i byen eller et cafébesøg der trækker. Hun vil meget hellere lade batterierne op med en gåtur i naturen, eller putte sig på sofaen med sin kæreste. – Jeg er introvert, så når jeg er så udadvendt på mit arbejde, har jeg brug for et

Da jeg var yngre, ­handlede motion om fællesskab og det at være en del af noget. I dag handler det mere om den mentale sundhed, og at mærke vinden der river i kinderne.

pusterum i mit liv. Derfor bruger jeg meget naturen. Min kæreste og jeg har synkroniseret vores kalendere på vores iPhones, så vi kan finde tid og rum til hinanden. Næste lørdag står der for eksempel at vi skal holde fri sammen, siger Tina og tilføjer:

– Men min kæreste synes sikkert godt jeg kunne geare endnu mere ned og passe på mit mentale helbred, griner hun.

Privatliv frem for den røde løber Hun og kæresten bor omgivet af natur, køer og får – langt fra biler og larm i København og med let adgang til cykelture. Det er hendes helle, og hun har aldrig inviteret en journalist inden for de private døre. – Jeg har brug for et sted som er min og min kærestes base, hvor vi har ro omkring os. Mit hjem er der min grænse går. Jeg tror det er vigtigt at kende sin grænse når man er et offentligt kendt ansigt, siger Tina. På samme måde holder hun sig også væk fra rampelyset når hun ikke er på arbejde. – Man ser mig sjældent på den røde løber, for jeg bryder mig ikke om at være i rampelyset. For mig er TV et arbejde hvor jeg formidler noget videre. Jeg vil ikke ses, men høres.

“Unikke stole til unikke mennesker” Hos Farstrup bygger vi din helt personlige lænestol specielt tilpasset til dig. Kontakt en af vores forhandlere og oplev glæden ved at sidde godt Brenderup • Bolighuset Werenberg Glostrup • Stolespecialisten Holbæk • Farstrup Comfort Center Horsens • Møblér Horsens Haarby • Harby Boligmontering Kolding • Stolespecialisten København K • Vestergaard Møbler Lejre • Stolespecialisten Lyngby • Vestergaard Møbler Nakskov • Møblér Ullerslev Næstved • KJEPS Bolighus Odense • Farstrup Comfort Center Århus C • Farstrup Comfort Center

Tlf. 6444 1049 Tlf. 5385 0030 Tlf. 2056 4403 Tlf. 7564 3666 Tlf. 6473 1473 Tlf. 5385 0030 Tlf. 3257 2814 Tlf. 5385 0030 Tlf. 4587 5404 Tlf. 5476 1001 Tlf. 5572 2075 Tlf. 6615 9510 Tlf. 8613 3588

SE MERE PÅ WWW.FARSTRUP.DK

062021

11


+ TEMA

tekst Marianne Nørup, journalist foto Shutterstock

TEMA

Nakke-smerter

ONDT I NAKKEN Et stillesiddende liv og psykiske udfordringer som stress er blandt de hyppigste årsager til at mange danskere får ondt i nakken. Her kan du blive klogere på hvordan du kan forebygge og kurere nakkesmerter.

D

JESPER HOLM

Fysioterapeut, Dip.MPT og klinisk ekspert hos FysioDanmark Aarhus C. Jesper underviser på den muskuloskeletale videreuddannelse for fysioterapeuter, og er ved at færdigøre en Master i Smertevidenskab og tværfaglig behandling ved Aalborg Universitet.

e fleste af os vil på et tidspunkt opleve at få smerter i nakken. I løbet af et år vil mellem tre og fem voksne danskere ud af 10 få ondt i nakken, og nakkesmerter er en af de hyppigste årsager til sygefravær herhjemme. Det er med andre ord helt almindeligt – og i de allerfleste tilfælde er det også fuldstændig ufarligt. Smerterne kan være milde og kortvarige, men også indgribende og langvarige. Dertil kommer at nakkesmerter ofte har en sammenhæng med andre gener, fx rygsmerter, hovedpine og skuldersmerter.

Årsag ukendt Langt de fleste tilfælde af nakkesmerter går under kategorien uspecifikke. Det betyder at man ikke præcist kan angive årsagen til smerterne, der kan stamme fra muskler, disci, led, sener eller andet væv; sandsynligvis ofte en kombination af flere strukturer. Det interessante er at det faktisk ikke betyder så meget at eksperterne ikke konkret kan pege på hvad der er galt – faktisk går man mere og mere væk fra at jagte en specifik diagnose, for ‘kuren’ er som udgangspunkt den samme, uanset om det er det ene eller andet der gør ondt. Det fortæller fysioterapeut Jesper Holm, som er klinisk ekspert og underviser på den muskuloskeletale videreuddannelse for fysioterapeuter. Det er dog vigtigt at identificere eller, som oftest, udelukke at der ligger alvorligere diagnoser bag smerterne, tilføjer han. Det kan lægen eller fysioterapeuten

Nakkesmerter har ofte en sammenhæng med andre gener, fx rygsmerter, hovedpine og skuldersmerter 12

062021

vurdere ved at stille specifikke spørgsmål til hvordan smerterne ‘opfører’ sig, og til helbredet mere generelt.

Slid er helt normalt De uspecifikke smerter fra nakkens strukturer kan skyldes overbelastning og slid, men det er vigtigt at pointere at slid er helt normalt. På røntgen- og scanningsbilleder af raske mennesker uden smerter kan man ofte se tydeligt slid på knogler og strukturer, uden de har eller vil få symptomer. – Vi er i stigende grad gået over til at se mere helhedsorienteret og ikke mindst individuelt på situationen. Vi mennesker opfatter smerter forskelligt, vi har hver vores baggrund og vilkår, og vores livsstil spiller i høj grad ind på hvordan kroppen fungerer. Desuden hænger nakken jo uløseligt fast på resten af kroppen og har især tæt forbindelse til vores ryg, skuldre, arme og hoved. Derfor er vi nødt til at se på nakken i en større sammenhæng, siger Jesper Holm.

For lidt og for meget Det der udløser smerter i nakken, er som regel for lidt eller for meget, fortæller Jesper Holm og uddyber: – Blandt dem der har nakkesmerter, er der en overvægt af mennesker som er fysisk inaktive – altså i gruppen ’for lidt’. Og så er der dem der laver ’for meget’, forstået sådan at de overbelaster kroppen. Ikke nødvendigvis fordi de arbejder for tungt, men fordi de arbejder lang tid i samme position. – Vi ser faktisk oftere nakkesmerter hos tandlægen end hos mureren. Og meget ofte er nakkesmerter relateret til stillesiddende arbejde, især hvis man er meget bundet af faste opgaver som fx telefon- eller skærmarbejde og derfor ikke så let kan flytte på sig. Variation er nøgleordet, fortæller fysioterapeuten. Nakkesmerter hænger altså ofte sammen med ­arbejdssituationen, hvorimod de i mindre grad ud­ løses af idræt. Det betyder dog ikke at det er lige­ gyldigt hvad man laver når man har fri – tværtimod,


+ TEMA

FAKTA OM NAKKESMERTER Nakkesmerter forekommer hos

30-50 %

af den voksne befolkning i løbet af et år og er i langt de fleste tilfælde helt ufarlige. Flere kvinder end mænd angiver at have nakkesmerter. Nakkesmerter er hyppigst i aldersgruppen

45-64 ÅR

Erhvervsaktive personer med nakkesmerter har årligt

4,5 MIO.

flere sygedage end erhvervsaktive uden nakkesmerter. Hvert år koster nakkesmerter os knap

3.000 MIO. KR.

på grund af tabt produktion og udgifter til behandling. En række arbejdsrelaterede faktorer, såsom stor arbejdsbyrde (mængde), stillesiddende arbejde, arbejdsstilling og gentagne bevægelser, øger risikoen for nakkesmerter. Den vigtigste risikofaktor er psykiske forhold, herunder stress, men også fx angst og depression. Kilder: Sygdomsbyrden i Danmark, Sundhedsstyrelsen 2015. Sundhed.dk.

062021

13


+ TEMA for det er afgørende at leve et fysisk aktivt liv.

Hold i nakken En kendt udgave af nakkesmerter er hold i nakken. Hvad der egentlig sker ved et hold i nakken, ved man ikke. Men, som Jesper Holm forklarer, er det nærmere et symptom end et syndrom. – Det er en tilstand hvor nervesystemet er i alarmtilstand. Det opstår typisk hvis man har ligget eller stået forkert eller har trænet for meget, og det er en kraftig smertetilstand i musklerne, som populært sagt ‘kammer over’. I langt de fleste tilfælde er der ikke noget der sidder skævt eller er i stykker – det er helt ufarligt. Når en fysioterapeut eller kiropraktor akut kan hjælpe ved at – i folkemunde – sætte leddet på plads, dækker det over en manuel mobilisering af vævet, hvilket kan skabe en midlertidig smertelindring. Det samme kan opnås med øvelser og let træning og bevægelse, fortæller han.

5 GODE RÅD TIL NAKKESMERTER Vær opmærksom i din dagligdag: Hvad trigger dine smerter? Kan du ændre på dette? Skab variation, så du fx ikke sidder eller står i samme stilling længe ad gangen Sørg for en fysisk aktiv hverdag, både på jobbet og i fritiden, og dyrk motion. Har du smerter, kan det anbefales at få hjælp af din fysioterapeut til at udarbejde et individuelt træningsprogram til dig.

Det gælder om at holde sig så meget i gang som muligt.

Prøv dig frem til hvad der kan lindre de akutte smerter: Bevægelse og øvelser, is, varme, massage, manuel behandling etc.

Hold dig aktiv

Giv din livsstil et eftersyn. Især fysisk inaktivitet og rygning er skidt for din nakke.

Generelt gælder det for såvel hold i nakken som andre såkaldt uspecifikke nakkesmerter at det handler om at holde sig så meget i gang som muligt. Allerbedst passe sit arbejde og sin dagligdag, eventuelt med midlertidige tilpasninger. Dertil kan man forsøge at finde den form for smertelindring der virker bedst. Her må man prøve sig frem. For mange vil en is­ pose eller lignende kunne dæmpe smerterne, for nogle en varmepude eller smertestillende cremer. Bevægelse virker smerte­­lindrende i sig selv, og behandling og ­vejledt træning kan hjælpe på såvel smerterne som tilstanden.

Træning hjælper Trænings- og behandlingsforløbet hos ­fysioterapeuten bygger på et samarbejde 14

062021

mellem klienten og behandleren, fortæller Jesper Holm. Det er vigtigt at afklare forventninger og opstille mål. Der findes ikke én konkret løsning – hver person vil have forskellige træningsbehov alt efter baggrund, behov og ressourcer. Det handler ikke nødvendigvis om at blive stærkere. Flere typer træning har vist sig at være effektivt til at forebygge og afhjælpe nakkesmerter, så det handler igen om en individuel vurdering og tilgang. ­Jesper Holm anbefaler derfor at man, hvis man har nakkesmerter, får udarbejdet et specifikt træningsprogram for overkrop, nakke og arme hos sin fysioterapeut.

En aktiv tilgang – Det er en yderst vigtig pointe at en aktiv tilgang virker! Vær opmærksom på hvad der trigger dine smerter, og vær ikke mindst opmærksom på dine arbejdsvaner. Skab variation og sørg for at bevæge dig så ofte som muligt, lyder rådene fra Jesper Holm, både når det gælder om at forebygge og om at afhjælpe nakkesmerter. Også ergonomien kan have indflydelse på dine nakkesmerter. Det kan både handle om stol, bord, computer og mus. Hvis man ikke kan være fleksibel i sin arbejdsstilling og opgaver, får man nemlig lettere smerter, fortæller fysioterapeuten, og det er desuden en stor fordel selv at kunne styre sin arbejdsrytme. Og endelig er livsstilen ikke til at komme udenom. Den har betydning for smerter i bevæge­apparatet, herunder også nakken. Især rygning og fysisk aktivitet har betydning, pointerer Jesper Holm, og anbefaler at man, hvis nakkesmerterne kommer igen og igen, får hjælp af en fysioterapeut til at få et overblik over de faktorer der kan spille ind på smerterne.

SPECIFIKKE NAKKESMERTER Kun i få tilfælde af nakkesmerter er der tale om alvorligere tilstande. Det kan eksempelvis være skader efter traumer, smerter på grund af åreforkalkning i de store arterier der forsyner hjernen, rodtryk (herunder prolaps) eller brud. Opsøg læge eller fysioterapeut hvis du er bekymret, eller dine symptomer ændrer sig til det værre.


Hjemmeapparat mod smerter og gener

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Elmedistrålapparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to påvirkninger øger ionvandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. En opdagelse som Chefoverlæge Dr. med Ernst Christian Hansen på det daværende København Kommunehospital, har erfaret gennem 8 år med 7 apparater, der var stillet til rådighed.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

• • • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Åreforkalkninger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Risskov Bilferie

gte gader i den De brostensbela Ringkøbing gamle købsstad men til en byder jer velkom ie i ifer min hyggelig omgivelser. Ho charmerende er i centrum a Ringkøbing ligg byen på Torvet

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

Mød Krop fysik på nettet!

MEGET MERE KROP+FYSIK

Jylland

|

k købstad

Gammel dagns

Hotel Ringkøbin r 2 overnatninge t 2 x morgenbuffenu/buffet 2 x 2-retters me ehal* mm Adgang til svø * ess og bowling Adgang til fitn

SPAR TIL 36% OP

699,Miljøtillæg 45

DKK / døgn

til 19.12.14

- torsdag ind omst: Søndag

Ank

- et godt rejsetilbud

Så billigt, at du ikke har råd til at blive hjemme

Her kan I slappe helt af i smukke og rolige omgivelser I har ikke langt til Østrigs største naturfænomener |

Bo på elegant og atmosfærisk wellnesshotel ved Bükkös floden og med udsigt til den gamle bydel i den charmeren by Szentendre. Kultur og romantik ved Donau floden

Salzburgerland

Nyd en bjergrig og hyggelig ferie På Krop+fysiks hjemmeside kan du blandt andet finde Hotel Evianquelle En helbredende og naturskøn ferie lige ved naturlig kilde møder jer Krop+fysiks meget store artikelsamling – overskueligt opdelt syd for Bad Gastein. I det romantiske bjergrige område fyldt med vandfald og søer ligger det atmosfærefyldte Hotel Evianquelle efter emner. Bliv blandt andet klogere på emner som “Ryggen”, 2 overnatninger m. morgenbuffet “Krop på job” og “Motion og træning”. SUPER PRIS 2 x aftensmad Du kan også stille spørgsmål til brevkassepanelet. 1 velkomstdrink Gratis transfer til skilifter Gratis parkering og internet Og så kan du naturligvis se og bestille vores magasiner og pjecer.

649,Miljøtillæg 2 Eur / døgn

Ankomst: Indtil 01.11.14

|

Budapest

30 min. fra Budapest Bükkös Hotel & Spa 3 overnatninger 3 x morgenbuffet 3 x 3-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink 1 x ansigts massage

GOD PRIS

1.049,-

Ankomst: Indtil 29.10.14 | Sæsontillæg fra kr. 44 / døgn

På gensyn på www.krop-fysik.dk 208x140_kulør+lime_template.idml 1

NB: Vidste du at du kan finde din fysioterapeut på vores klinikguide? Klik på din by, og find den nærmeste klinik for fysioterapi! Helt enkelt.

062021

15


+ JOB

tekst Marianne Nørup foto Shutterstock

Lad der blive lys Lys influerer på vores helbred, humør, søvn, effektivitet, immunforsvar – og mere endnu.

V

il du gerne sove bedre, komme i bedre humør, være mere effektiv og booste dit immunforsvar? Så kan det betale sig at være bevidst om hvor meget dagslys du får. Hele 5-10 procent af danskerne lider af vinterdepression i større eller mindre grad. Men vi er alle påvirkede af lyset, også selvom vi sjældent er bevidste om det. Det skyldes blandt andet at dagslyset styrer vores døgnrytme, herunder niveauet af det søvnregulerende hormon melatonin, og dermed influerer dagslyset på vores nattesøvn, effektivitet

og humør, mens fraværet af dagslys kan have tilsvarende negative konsekvenser. Derfor er de mørke vintermåneder udfordrende for os nordboere. Ikke nok med at dagslyset kun viser sig i få timer hver dag - blot 7 timer ved vintersolhverv mod 17,5 timer ved sommersolhverv - det er også mindre skarpt end i sommerperioden. De få timer med dagslys bør derfor udnyttes, og især timerne først på dagen er effektive til at ‘lade os op’. Udfordringen er at det netop er der de fleste af os er på arbejde eller i skole. Du genkender uden tvivl scenariet: Det er

DE ALMINDELIGSTE SYMPTOMER PÅ VINTERDEPRESSION ER: • Mangel på energi • Større behov for at sove • Man er nedtrykt • Ø get appetit – især for søde sager • Man tager på •M an undgår samvær med andre mennesker • Mindre lyst til sex Lider du af vinterdepression, kan lysterapi med en særlig lyslampe hjælpe ved ­vedholdende brug. Det samme kan ­kognitiv adfærdsterapi. Desuden kan ­f ysisk aktivitet have en positiv effekt på depressionssymptomer. Kilde: Sundhed.dk, Videnskab.dk

16

062021


+ JOB

SÅDAN FÅR DU SET LYSET

Gå udenfor hver formiddag Vi kan på ingen måde få lys nok indendørs til at regulere døgnrytmen og humøret. Særligt om vinteren er det derfor vigtigt at gå en tur udenfor – allerhelst først på dagen. Tilbring fx altid formiddagspausen udendørs, og gå udenfor når lejligheden ellers byder sig. I kan også afvikle undendørs walk-and-talk-møder og arrangere fælles gåtur i pauserne. Rådet fra eksperterne lyder på mindst en time udenfor i daglyset hver dag, og helst to. Men alt er bedre end intet. Arbejd tæt på dagslyset Lys omgivelserne op: Træk gardinerne fra, og luk dagslyset ind. Både hjemme og på job. For at du kan være effektiv og føle dig godt tilpas, er det vigtigt at du har et godt dagslysindfald på arbejdspladsen. Placer om muligt din arbejdsstation tæt på et vindue - men sørg for god solafskærmning, både i forhold til reflekser og varme. Vær forberedt på at vintervejr er vintervejr Hav støvler, regntøj, huer, vanter, snacks, kaffekopper osv. klar til din udendørs pause, og lad være med at overveje det for meget. Bare kom ud! Flyt din motion udendørs Måske kan du ikke cykle og løbe så frit som i sommerperioden, men ­sæsonen er til gengæld perfekt til gåture i det fri. Corona-tiden lærte os at vi også kan tage indendørs træning med udenfor – crossfit, slyngetræning, sjipning, HIIT-træning, balancetræning og det ellers småkedelige hjemmetræningsprogram kan sagtens udføres i gården, parken eller ­haven. Faktisk kan det udendørs element være med til at peppe din ­træning op. Selv spinning/kondicyklen kan du trække udendørs på regnfri dage – så slipper du også for at tørre sved op fra dit stuegulv. Kilde: Indeklimaportalen.dk, sundhed.dk m.fl.

TIP:

Mange fitnesscentre og fysioterapiklinikker tilbyder udendørs træning, hvis du ønsker selskab og/eller vejledning.

LYSET HAR OGSÅ BETYDNING FOR DIT ARBEJDSMILJØ Dårligt lys på arbejdspladsen kan ikke blot betyde at vi bliver mindre effektive – det kan også være med til at udløse hovedpine, nakkespændinger mv. Blandt de vigtigste faktorer er: • Lyset må ikke blænde eller reflekteres i skærmen • Lysstyrken skal hverken være for stærk eller svag • I bør have så meget dagslys ind som muligt – uden at det generer Det er dog vigtigt at se lyset i sin helhed – alle lyskilder bør vurderes i en sammenhæng - og at lyssætningen tilpasses den enkelte. Det kan oplagt gøres i forbindelse med en arbejdspladsvurdering af en arbejdsmiljøkonsulent. Kilde: Indeklimaportalen, hvor du kan finde konkrete råd om kunstig lyssætning

mørkt når du tager på job, og mørkt når du kommer hjem. En anden udfordring er at det på grund af vejret ikke altid ligger lige til højrebenet at smutte udenfor om vinteren. På triste vinterdage virker det ganske enkelt ikke indbydende, det er praktisk besværligt, og desuden har vi som regel rykket motionen indendørs, og aflyst eller erstattet den udendørs træning. Vi er med andre ord tvunget til at tænke over hvordan vi ­aktivt kan få mere og bedre lys ind i vores arbejdstid og på ­fridage. 062021

17


+ MOTION

tekst Kristine Buske, journalist foto Christoffer Åberg, Mads Johansen/madsfoto.dk, Heidi Viig og Kristine Buske

”Folk skal have det så sjovt at de glemmer det er hårdt” Børn, unge, midaldrende og ældre i alle størrelser og niveauer mødes en gang om ugen i et uformelt træningsfællesskab. Til SICK søndag kan alle være med, og fysioterapeut Tor Fabian sikrer altid god energi, højt humør og træning der kan mærkes dagen efter.

C

irka 50 mennesker iført træningstøj står, på bunden af Kælkebakken i Risskov ved Aarhus, i squat-position med hænderne klappende over hovedet og synger Tommy Seebachs ”Hip hurra, det’ min fødselsdag.” Alt imens bilerne kører forbi, og en enkelt

dytter, som om føreren hepper med. Bag­ efter er det den klassiske fødselsdagssang, hvor instrumenterne er skiftet ud med squat, spurt og op på tæ’r. Til dagens SICK-træning, som er nummer 338 i rækken, har instruktør Tor Fabians kæreste nemlig 40-års fødselsdag, og det danner rammen for opvarmningen. Nogle af de faste deltagere har medbragt flag for at fejre hende. Siden 2014 har fysioterapeut og kandidat i folkesundhedsvidenskab Tor Fabian ledet det selvorganiserede træningsfællesskab SICK Project. Her kan man møde op søndag klokken 11 til en times gratis motion i det fri. Lokationen skifter fra gang til gang, men er altid i Aarhus og omegn, hvor Tor Fabian har tilrettelagt dagens program med byrummet og naturen som redskaber. – Det er den time i løbet af min uge der går hurtigst, fordi jeg selv elsker det. Det handler ikke kun om den fysiske træning,

Tor Fabian er klar til dagens SICK-træning. Den 338. i rækken.

18

062021

men også om den mentale og sociale sundhed – man får bevæget sig og smilet i fællesskab. Jeg hører tit at folk siger at træningen ikke var særlig hård - men så mærker de den virkelig dagen efter. Og det er det jeg vil opnå. At folk har det så sjovt at de glemmer det er hårdt, siger Tor Fabian.

Træning på alle niveauer Den første cirkeltræning er i gang. Tor Fabian sørger hele tiden for selv at råbe, vise og føre an. Mens nogen spurter alt de kan, op ad bakken, går 83-årige Lis Hoffmann i sit eget tempo. Hun har fået nye knæ og ved godt at hun ikke kan det samme som de yngre deltagere. Alligevel kan man høre på hendes åndedræt og se på hendes ansigtsudtryk at pulsen er helt i top. Lis Hoffmann har mødt trofast op hver søndag de sidste tre år. Lige bortset fra en gang om måneden, hvor hun tager til gudstjeneste. – Tor er god til at vise forskellige variationer af øvelserne, så der også er noget for mig. Jeg skal ikke være den flotteste eller den bedste, jeg skal bare være med, griner hun og tilføjer: – Der er aldrig nogen der er sure. Prøv lige at se hvordan Tor sprudler af energi. Det kan jo ikke undgå at smitte.


+ MOTION

OM SICK PROJECT Tor Fabian startede SICK Project i 2014. Først var det et træningsinitiativ sammen med hans kammerater fra den lokale fodboldklub, med inspiration fra det amerikanske træningsfænomen November Project. Siden har det spredt sig gennem Facebook og mund-til-mund-metoden, og i dag er det folk i alle aldre der deltager. Tor Fabian er uddannet fysioterapeut og har en kandidatgrad i Folkesundhedsvidenskab fra Aalborg Universitet. Til dagligt arbejder han i Folkesundhed Aarhus, hvor han er tilknyttet Marselisborgcenteret som brobygger til fællesskaber. Se mere på Facebook-siden: SICK Project.

062021

19


+ MOTION

Der er altid stor tilslutning til SICK Søndag, og deltagerne er i alle aldersgrupper.

Sammenhold i naturen Efter en god cirkeltræning med bakkeløb, dips, squat og knæløft fortsætter træningen inde i skoven, hvor alle skal finde en makker. Den ene skal lave ’wallsit’ eller ‘planke’ op ad et træ, indtil den anden har løbet en tur længere ind i skoven og tilbage igen. Lis Hoffmann har fundet sammen med en kvinde som er med til SICK-træning for første gang. – Jeg er en dårlig makker når jeg tager så lang tid om det, siger Lis, da hun kommer tilbage til træet. – Ej, det skal du slet ikke tænke på, så får jeg bare noget mere ud af øvelsen, svarer kvinden. Veninderne 22-årige Rikke Nørgaard og Karen Holm Jørgensen laver makkerøvelserne sammen. De har hørt om træningen da Tor besøgte deres højskole. Karen har været med til en enkelt træning i området omkring ARoS, mens det er Rikkes første gang. – Jeg plejer at løbe, men det her er et rigtig godt alternativ, som er meget sjovere end at ligge på en måtte derhjemme. Og så 20

062021

er det en god måde at komme i gang på en søndag, fordi der er så god stemning, siger Rikke Nørgaard. – Jeg plejer at træne på hold i fitness, men det er fedt her at kunne bruge byrummet og få frisk luft, supplerer Karen Holm Jørgensen.

Et kærligt skub Traditionen tro slutter træningen med udstræk og krammere. Før corona krammede man sidemanden, nu krammer man bare sig selv med ordene ”Godt du er her!”. Til sidst er der gruppefoto, inden folk finder tilbage til bilen, hopper op på cyklen eller trasker hjemad. – Ud over at give folk en sjov og aktiv søndag håber jeg at jeg kan inspirere endnu flere til også at træne selv eller at danne andre fællesskaber. Jeg har oplevet mange der gerne vil tabe nogle kilo eller bare gerne vil i gang med en sundere livsstil, hvor de har følt sig utilpasse i et træningscenter eller ikke kan finde et motionshold de synes de passer ind i. Her har SICK givet dem skubbet til at komme i

For Karen og Rikke er fællestræningen en god måde at komme i gang på en søndag. Og det er meget sjovere end at ligge og træne på en måtte derhjemme.

gang, fordi de ikke føler sig udstillet når de træner. De er bare en del af fællesskabet, siger Tor Fabian, før han tager hjem til privaten og fortsætter hustruens fødselsdagsfest. Lige nu arbejder Tor Fabian på af få udbredt SICK Project til flere steder i landet. Det kræver dog instruktører med både høj faglighed og entusiasme, og som formår at fastholde den ugentlige SICK Søndag.


tekst Marianne Nørup, fysioterapeut

LIVSSTILS-ÆNDRING:

Gør det sammen!

foto Shutterstock

+ LIVSSTIL

NYE OG SUNDERE VANER

Det er nemmere at ændre vaner og livsstil hvis man gør det sammen med sin partner, viser en stor engelsk undersøgelse.

V

il du leve mere sundt, så få din partner med på ideen. Både mænd og kvinder har nemlig en væsentlig større chance for at lykkes med nye sundhedsvaner hvis deres partner gør det samme. Det viser et stort engelsk studie, som bygger på data fra 3722 gifte eller samlevende par, midaldrende eller ældre, som blev fulgt gennem en årrække i det omfattende studie English Longitudinal Study of Ageing. I det aktuelle studie så man på rygning, fysisk aktivitet og overvægt, og for alle tre områder gjaldt det at når den ene partner ændrede til en sundere adfærd, var der større sandsynlighed for at den anden også lykkedes med det. Forskning har tidligere vist at vi er tilbøjelige til at have samme sundhedsvaner som de mennesker vi omgiver os med, ikke mindst vores ægtefæller. Én forklaring er at vi vælger venner og partnere der har samme vaner som os selv, en anden er at

vi har indflydelse på hinandens adfærd. Sidstnævnte bekræftes af en række studier, der har vist at ægtefællens vaner og livsstil spiller ind på ens egne, både positivt og negativt: Vi er mere tilbøjelige til at blive sundere hvis vores partner lever sundt, men også mere tilbøjelige til at hoppe med på partnerens usunde vaner, hvis partneren er er usund. For eksempel er folk klart mere tilbøjelige til at begynde at ryge, og mindre tilbøjelige til at kvitte smøgerne, hvis deres partner ryger. Har du ikke en samlever eller ægtefælle, så fortvivl ikke. Andre studier har påpeget at venners sundhedsadfærd også smitter af på hinanden. Så lav en aftale med din partner, kollega eller ven, og stå sammen om udfordringerne såvel som glæderne ved at gøre noget godt for jeres sundhed. Studiet er udgivet i det medicinske tidsskrift JAMA Intern Med., 2015;175(3)

ØG DINE CHANCER FOR AT LYKKES MED NYE VANER Så meget betød samhørigheden for sandsynligheden for at lykkes med at ændre livsstil: At stoppe med at ryge: Rygestop lykkedes for hver anden – 48-50 procent – hvis ægtefællen også kvittede smøgerne. Gjorde man forsøget alene, lykkedes det for bare 8 procent. At være mere fysisk aktiv: Når begge begyndte at dyrke motion, holdt 2 ud af 3 fast i de gode vaner, mod blot 1 ud af 4 af dem der fik pulsen op uden ægtefællen. At tabe sig: Et permanent vægttab har gang på gang vist sig at være svært at gennemføre. Men hvis mand og kone ændrede kostvaner og livsstil sammen, lykkedes det for 26 procent af mændene og 36 procent af kvinderne. Mod 10 henholdsvis 15 procent af dem der forsøgte på egen hånd. OBS: Ovenstående tal gjaldt for par hvor begges udgangspunkt var usundt, dvs. at begge fx var rygere eller fysisk inaktive. En partner som i forvejen havde en sund adfærd, var også en hjælp for den der ville ændre vaner, men ikke i lige så høj grad. Studiet er solidt, men har naturligvis visse begrænsninger og forbehold. Men rigtig meget taler for at forsøge sig med en par-indsats, hvis I ønsker bedre vaner.

062021

21


+ HJERNE I FORM

tekst Clara Edgar og Marianne Nørup, journalister foto Shutterstock, Anne Kring

STYRK HJERNEN MED BEVÆGELSE Hjernen og kroppen påvirker uafladeligt hinanden. Vil du holde hjernen sund og frisk, er det derfor uhyre vigtigt også at tænke på bevægelse og fysisk aktivitet.

M

an kan nemt få en opfattelse af at krop og hjerne er adskilt: Hvor kroppen står for det fysiske, sørger hjernen for det mentale og intellektuelle. Og det er til dels også rigtigt. Men kun til dels. Mange af de evner vi tillægger hjernen, kan nemlig påvirkes og styrkes ved at arbejde med kroppen – ligesom hjernen kan blive svækket hvis vi ikke får bevæget os. Ann Elisabeth Knudsen er uddannet lektor i psykologi og har i mange år arbejdet praktisk og forskningsmæssigt med hvordan man kan styrke børn og unges hjerner. For hende er det helt tydeligt at både forskning og erfaringer fra den virkelige verden understreger vigtigheden af at se krop og hjerne som en sym­ biose. Og selvom hendes arbejde primært handler om de yngre, er den viden ikke ­udelukkende gældende for dem. Man kan på flere måder styrke indlæring og kreativitet, mindske stress og generelt forbedre hjernens muligheder ved at tænke bevægelse ind i indlæring og miljø, fortæller hun.

– Hvis vi fx ser på kreativitet og læsning, så kræver begge dele at både højre og venstre hjernehalvdel aktiveres, og at de to arbejder sammen. Det samarbejde kræver en velfungerende hjernebjælke, som ligger mellem hjernens to halvdele, forklarer Ann Elisabeth Knudsen. Når man bevæger sig på en måde som kræver en koordinering af de to hjernehalvdele (på fagsprog kaldet krydsmodal perception), så styrkes hjernebjælken. Det kan eksempelvis være at kravle eller at gå stavgang.

Aktivitet øger hjernens potentiale

Ved at sætte kroppen i bevægelse øger vi altså muligheden for at lære eller fastholde færdigheder som vi traditionelt anser som ’hjerneaktiviteter’. Og symbiosen stopper langtfra der. Forsøg viser nemlig også at hvis man er fysisk aktiv inden man skal bruge hovedet, har man bedre betingelser for at lykkes. Knudsen foretog for nogle år siden hjernescanninger

af 16-årige, som enten havde rørt sig i 20 minutter inden matematik eller ikke havde. Hos gruppen der havde haft gang i kroppen, kunne man se klart mere hjerneaktivitet. – Det betyder ikke at de nødvendigvis bliver gode til matematik, for hjerneaktiviteten skal også omsættes til læring, men det viser at de har mere at trække på hvis de har været aktive umiddelbart inden ­undervisning, siger hun.

Bevægelse styrker hukommelsen

Noget af det der kan påvirke eller svække hjernen, er demenssygdomme. Med tiden vil mange blive ramt af demens i en eller

HVORDAN SKAL JEG BEVÆGE MIG FOR AT STYRKE HJERNEN? Det er egentlig ikke så kompliceret. Det vigtigste er at få bevæget sig, og meget gerne på forskellige måder. Al fysisk aktivitet påvirker nemlig hjernen.

Bevægelse kan styrke indlæring og kreativitet, mindske stress og generelt forbedre hjernens muligheder Ann E. Knudsen, hjerneforsker

22

062021

Men der er faktisk forskel på hvilken type fysisk ­aktivitet der primært påvirker hvilke hjerneområder. Den viden bruges af fysioterapeuter i genoptræning efter hjerneskader. Har du særlige udfordringer og behov, så søg hjælp hos en specialist, fx en fysioterapeut, og få målrettet din træning.


+ HJERNE I FORM

anden form, fordi vi med alderen mister nerveceller fra den midterste del af hjernen. Men ny viden om hjernen viser at bevægelse også spiller en rolle i forhold til at fastholde hukommelsesevnen. – Forskning viser at hvis man bevæger sig i et tempo der ligger mellem gang og løb, producerer man ’madpakker’ til cellerne i hippocampus, og kan dermed stimulere hukommelsesevnen. Hippocampus er nemlig et støttecenter til hukommelsen.

Bevægelse og berøring afhjælper stress

Der er dog en væsentlig trussel mod hippocampus, og det er stresshormonet kortisol. For denne del af hjernen er nemlig særlig udsat i forhold til en overproduk­

tion af hormonet, og man kan risikere celledød i området hvis man er udsat for stress i en længere periode. Heldigvis findes der en kur for kortisol, og det er oxytocin. Her spiller fysikken igen en rolle, for oxytocin udløses især når vi har kropslig kontakt med andre. Det kan være via berøring og massage, men også gennem kram, kampsport, tumlelege eller andet. Men nok så vigtigt afvikler og udnytter en god løbetur alle de processer som den stressede krop har startet (og som ville være relevante hvis vi, som hulemanden, skulle kæmpe eller flygte fra en fare). Motion virker desuden beroligende og vil kunne fjerne den anspændthed du typisk vil føle efter en stresset

arbejdsdag. Alt i alt medvirker det til at du hurtigere kan falde i søvn og opnå en længere, uforstyrret nattesøvn. Og i det lange løb forebygge mange af de negative følgevirkninger af stress.

SMART TRAINING: HOLD HJERNEN I FORM! Når du træner kroppens kredsløb, kommer det i høj grad også hjernens kredsløb til gode. På samme måde vil hjernen, ligesom musklerne, langsomt miste sin kraft hvis den ikke bliver ­stimuleret. For at holde hjernen i topform har den derfor brug for dels fysisk aktivitet, dels ­kontinuerligt nye udfordringer der kræver koncentration og fokus. I SMART training træner du både motorikken og h­ jernecellerne. Du træner bl.a. din hukommelse og ­koncentration samtidig med at du træner ­balance og koordination. SMART Training består af fysiske øvelser, aktiviteter og lege, der ­udfordrer din motorik, dine ­sanser og din logik og derfor kræver din fulde ­koncentration. Alle kan få udbytte af træningen ­ – uanset alder, fysik og ­niveau. Træningen foregår på hold, hvor der er fokus på det sociale aspekt. SMART Training ­bygger på evidensbaseret viden om hjernens ­opbygning og udviklingspotentiale. Du kan finde SMART-hold i bl.a. idrætsforeninger og fysioterapi-klinikker. Kilde: DGI.dk

062021

23


+ SIDSTE NYT

gear

TAG HÅND OM KROPPEN

TILBUD OM MR-SCANNING AF HELE KROPPEN Helkropsscanning er ideel til at give en status på kroppens helbredstilstand og til tidligt at se evt. sygdom i de vigtigste organer. Hos Progardia foretages helkropsscanning i en kraftig 3 tesla MR-scanner, den bedste scanning markedet tilbyder. Helkropscanning er særlig god til at se forandringer i hjerne, rygmarv, bihuler, ører, hals, ­blodkar, knogler, muskler, lever, nyrer, binyrer, milt, bugspytkirtel, blære samt hele ryggen – fra ­nakken til halebenet. Hos kvinder endvidere livmoder, æggestokke og skede – ligesom det også er muligt at se evt. lækage ved brystimplantater. Undersøgelsen varer ca. 1½ time, hvor det er ­muligt at se film eller høre musik. Ved positive fund på helkropsscanningen kan det være ­nødvendigt at supplere med yderligere undersøgelser. Mere info: www.progardia.dk, tlf. 70 60 11 60.

Privathospital med kvalitet som omdrejningspunkt

Enestående behandlingstilbud for personer med gigt

Hos Capio – et af landets største privathospitaler med 5 hospitaler – bliver du behandlet af nogle af landets mest anerkendte speciallæger. Hospitalets tilbud rækker fra behandling af rygsmerter og idrætsskader over gynækologi og dermatologi til kosmetisk kirurgi. Hele 99 % af Capios patienter ville anbefale hospitalet til andre. Capios plastikkirurger er alle erfarne specialister, du følges af samme læge fra start til slut, og din tryghed er altid i centrum. Er ventetiden i det offentlige over 30 dage, kan du henvises til Capio, ligesom du kan komme via sundhedsforsikring eller som ­privatbetaler.

Sano tilbyder rehabiliteringsforløb for personer med gigtsygdom. Som for eksempel 53-årige René Jørgensen, der har leddegigt. Han har været på et 4 ugers forløb på Sano, og beskriver det som et unikt tilbud med stor effekt: – Efter mit forløb har jeg fået en bedre balance i hverdagen med arbejde, fritid og familie. Min sundhed og trivsel har fået en større betydning. På Sano ser de det hele menneske og har flere fagpersoner med ind over. Det har jeg ikke oplevet tidligere i sundhedssystemet.

Læs mere om, hvad Capio kan tilbyde dig på www.capio.dk.

For at komme på Sano skal du henvises af din læge. Læs mere på sanocenter.dk

Laserlys til behandling af sår og smerter Personal-Laser og Energi-Laser Pro er sidste generation af kraftige håndholdte LLLT/PBM lasere med den nyeste teknik, der henvender sig henholdsvis til ­patient og behandler. Laserlys er overførsel af energi til cellerne. Laserlysets ­energi trænger igennem huden og igangsætter ­cellernes funktioner. Derved styrkes immunforsvaret, og blodgennemstrømningen øges. Behandling med laserlys skaber en antiinflammatorisk effekt, er smertehæmmende og frigiver affaldsprodukter fra cellerne. Find mere information om laserbehandling på: www.via-laser.dk, tlf. 28 12 61 18.

24

062021


foto Shutterstock

+ ØVELSER

Motion i vand Hop med i vandet. Her kan motion være både sjov og behagelig, og alle kan være med.

S

AF KATRINE IVERSEN Fysioterapeut, stud.cand.scient.san på Aarhus Universitet og underviser hos DGI Svømning, Østjylland

vømning er godt for krop og sjæl – og vandets fordele gør at alle kan være med, også selvom man døjer med små skavanker i kroppen. Der er med andre ord masser af grunde til at hoppe i med begge ben. Men hvad nu hvis crawl, banesvømning og svømmebriller ikke rigtig siger dig noget, og – når du endelig er kommet afsted - den halve times svømning i stedet altid bliver til 5 minutter fordi du keder dig? Skal du så vælge svømmehallen helt fra, eller er der et alternativ i vandet? Selvfølgelig er der det! Vandet og svømmehallen har så meget andet end traditionel banesvømning at byde på.

Fra land til vand Første gang verden officielt stiftede bekendtskab med vandgymnastik - eller aqua-fitness, som det også kaldes - var i 1950’erne, da den amerikanske fitnessguru og skuespiller Jack Lalanne havde det med i sit tv-show. Først i 1970’erne og 80’erne fangede det

dog den brede befolknings interesse, og motionsformen blev meget populær i Danmark i 1990’erne. De seneste år er mange nye koncepter kommet til. Koncepter vi kender fra land, er blevet overført til vandet, og er blevet til eksempelvis aqua-running, aquastep, aqua-spinning, yoga, pilates og crosstraining/ crossfit i vand.

Fordele ved at motionere i vand Men hvad er det egentlig der sker, når vi tager en træningsform fra land til vand? Først og fremmest eliminerer vi en stor del af den tyngdekraft som vi kæmper mod når vi træner på land. For dig der har skader i bevægeapparatet (eksempelvis rygsmerter eller dårlig skulderbevægelighed), er overvægtig, ældre med nedsat muskelkraft eller gravid, vil opdriften gøre det muligt at dyrke motion som måske ikke længere er muligt på land. Vandet gør det fx muligt for mange igen at dyrke den vigtige konditionstræning, som man måske ikke længere kan via løb. Ud over træningens fysiologiske gevinst for kredsløb, muskler og 062021

25


+ ØVELSER

foto Martin Jørgensen (tak til DGI Huset Vejle for lån af bassin og udstyr)

6

ØVELSER DU KAN LAVE I SVØMMEHALLEN Lav øvelserne hver for sig eller som cirkeltræning, hvor du skifter mellem øvelse 1-5: 1 runde = 5 x 1 minut (50 sekunder øvelse og 10 sekunder til pause/skifte øvelse).

AF KATRINE IVERSEN Fysioterapeut, stud.cand.scient.san på Aarhus Universitet og underviser hos DGI Svømning, Østjylland

1

Efter 1 runde (5 minutter) holder du 1 minuts pause. Herefter påbegyndes runden på ny. Gennemfør gerne 3-5 runder i alt. Vælg den udgave af øvelserne som udfordrer dig tilpas. Du træner kredsløb, arme/ overkrop, mave, ryg, ben og balance.

DIPS: ARMSTRÆKNINGER

Stå med ryggen mod kanten, hænderne på kanten bag dig. Løft og sænk kroppen ved at strække og bøje armene.

Variationer: Samme øvelse ude i vandet med opdrifts-håndvægte eller aqua-orm - eller ”bare” med håndfladerne. Stå i bredstående eller i et lunge (forreste ben bøjet, bageste strakt), hvis du kan nå bunden.

26

062021

2

LØB FRA KANT TIL KANT I DEN LAVE ENDE

Hver gang du når kanten, laver du 3 ‘sumohop’ (stå på bunden, hop op, træk benene op under dig og lad a­ rmene omslutte benene. Du er altså en lille kugle i et kort øjeblik, inden du folder dig ud og lander på bunden igen.) Løb oprejst og brug armene til at ’skovle’ dig frem.


+ ØVELSER

3

FREM-OG-TILBAGE-MAVEBØJNING

4

LAV BOKSEBEVÆGELSER MED ARMENE

OBS:

Hold et opdriftsmiddel (fx to opdrifts-håndvægte) foran brystet. Flyd på maven med strakte ben. Spænd op i mavemusklerne, træk hofte og knæ bøjet op mod brystet. Lad underkroppen gynge frem, og stræk benene ud, så du ligger på ryggen. Start bevægelsen omkring kropskernen og ikke i ben eller arme, spænd i mavemusklerne og undgå at svaje overdrevent i ryggen. Variér hastigheden, prøv uden opdriftsmiddel, eller skift håndvægtene med fx ’aqua-orm’ eller ankelmanchetter.

Se øvelserne som film på www.krop-fysik.dk eller scan QR-koden

Kroppen er under vand. Variér mellem slag ned, frem og til siden, og med knyttede hænder, håndvægte, flade hænder og ’skærende hænder’. Jo hurtigere, jo sværere.

5

SPRÆLLEMAND

Lav sprællemandsbevægelser på forskellige måder: Lad fødderne glide på bunden, så du får fokus på muskelstyrken i lårene. Kantstil hænderne (nemmere) eller vend dem, så der er max modstand på. Raket-spræl: Start med benene langt fra hinanden, så arme og ben danner et X, og saml dig hurtigt sammen til en ’streg’. (Eller omvendt: Start som en ‘streg’, og land i et X - her mærker du vandmodstanden anderledes.)

6

SLAP AF

Afslut din træning med lidt afslapning og velvære. Hvis muligt, i varmtvandsbassin. Hvis du har en makker, kan den ene lægge sig og flyde (gerne med en ’aqua-orm’ under knæhaser og armhuler, så man kan slappe rigtigt af), imens den anden trækker én rundt i bassinet. Efter cirka 2 ­minutter bytter I. Hvis du er okay med det, så hold ørerne under vandet - det skærper dine sanser. Har du ikke en makker, kan du stadig flyde, og så lade strømmen/turbulensen i vandet føre dig rundt.

062021

27


+ ØVELSER

led, vil det også give glæde og motivation når man pludselig oplever at man kan lave øvelser og bevægelser, som man, fx pga. smerter, ikke har kunnet på land. Vi kan også bruge vandet som modstand – på den gode måde. Modstanden møder vi både som brydningsmodstand og frontal modstand. Det har du helt sikkert oplevet på egen krop: Hvis du trækker hånden gennem vandet, kan du mærke modstanden, men kantstiller du hånden, glider den straks hurtigere gennem vandet. Det er meget enkelt: Jo større overflade, jo større modstand. Vandets modstand kan vi dermed bruge når vi skal gøre en øvelse sværere henholdsvis nemmere. En helt unik egenskab for motion i vand er at vi også bliver påvirket af turbulens. Turbulens er den strøm som bliver skabt bag os, når vi bevæger os i vandet. Ved at fordoble hastigheden på vores arbejde, stiger vandets modstand og turbulens 4 gange så meget. Dette betyder at kroppen hele tiden skal arbejde med sin dynamiske stabilitet; noget vi ikke på samme måde bliver udfordret af på land.

Det skal du være opmærksom på Der er dog også nogle begrænsninger, eller rettere opmærksomhedspunkter, i forhold til motion i vand. De to vigtigste er opdrift 28

062021

og temperatur. Ligesom opdrift kan være en hjælp og fordel når vi træner i vand, skal man være opmærksom på at opdriften omvendt vanskeliggør muligheden for tung styrketræning, som vi kender det fra land, hvor vi har en ydre belastning til at give modstand. Vandets modstand er som regel ikke nok til at vi kan kalde træningen for tung styrketræning. Den må vi derfor træne på en anden måde.

Den anden faktor, vandets temperatur, påvirker træningens intensitet. Medmindre vi træner i et varmtvandsbassin, skal vi nemlig ikke stå stille ret længe før vi begynder at fryse, så det er bare om at bevæge sig. Dette kan være en begrænsning, men bestemt også en god ydre motivation. God vandtur!

IDEER TIL MOTION I SVØMMEHALLEN Der findes masser af vandtræningshold, hvor træning, sjov og samvær går op i en højere enhed. Men du behøver ikke melde dig ind i en forening eller gå på hold for at træne anderledes i vand. Du kan sagtens gøre det alene eller med en makker under et besøg i svømmehallen. Mange svømmehaller tilbyder redskaber og øvelsesvejledninger i Gigtforeningens AquaPunkt-, AquaMama- og AquaPlay-øvelser, hvor du kan få inspiration til øvelser i vandet, fx med et særligt træningsfokuspunkt som øvelser for ryg eller arme og skuldre. På DGI’s hjemmeside kan du også finde ”Øvelsesbanken”, som kan give inspiration til alternative øvelser i vand: www.dgi.dk/svoemning/oevelser (kan også hentes som app til telefonen). Derudover handler det bare om at bruge fantasien: Kan du lave kropshævninger i vippen, hente livredderdukken på bunden eller trække din makker gennem en forhindringsbane? Prøv det! Som minimum får du pulsen op og smil på læben.


+ XXXXXXX

GIV EN GAVE TIL DIG SELV ELLER EN DU HOLDER AF Krop+fysik er et magasin om sundhed og trivsel, om hvordan du holder dig i form, bliver rask efter en sygdom eller skade – og om forebyggelse og trivsel. Krop+fysik er et af Danmarks mest seriøse magasiner om sundhedsfremme og velvære. Magasinet skrives af førende fysioterapeuter, læger, psykologer, diætister og andre eksperter. Med baggrund i høj faglighed og aktualitet formidles stoffet på en populær, læsevenlig og underholdende måde. Magasinet giver konkrete redskaber og idéer til en sund og aktiv livsstil. Hvert nummer har et aktuelt tema og derudover temasider om krop+job og krop+sport. Magasinet udkommer 6 gange årligt. OBS: Krop+fysik sælges også med rabat i kasse-abonnementer, så du kan dele det ud til dine ansatte, patienter, kolleger eller kunder.

BESTIL PÅ KROP-FYSIK.DK ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4514 Betingelser: Efter levering af det bestilte antal numre løber abonnementet videre til 269 kr. pr. år inkl. porto og ekspedientsgebyr. Abonnementet kan opsiges til udløb når som helst.

Krop+fysik i et helt år for kun

199,SPAR

70 kr.


+ JOB

tekst Kristine Buske, journalist foto team.blue

TEAM.BLUE HAR BRAGT SUNDHEDEN ET LEVEL OP S Kan man få IT-medarbejdere, der bruger mange timer foran en skærm, til at bevæge sig mere i hverdagen? Hos team.blue ved de at fællesskab og konkurrence er det der virker. Derfor udviklede virksomheden konceptet LevelUp, der gennem en selvprogrammeret app og samarbejde med Fit&Sund satte skub i medarbej­ dernes sundhed.

tore hørebøffer dækker de fleste ansattes ører, massevis af skærme med kompliceret data pryder væggene, og smarte it-systemer er implementeret alle steder. Selv kaffeautomaten er så nørdet at du på en skærm kan programmere din egen kaffe. Team.blue hoster 30-40 % af hjemmesider i Danmark, og for bare få år siden kunne antallet af medarbejdere tælles på under to hænder. I dag er der omkring 200 ansatte på hovedkontoret i Skanderborg og et mindre kontor i København – og samlet 1.500+ medarbejdere i hele verden. Selvom virksomheden er vokset, ligger startup-mentaliteten dybt i kulturen. Indretningen har et rustikt og

hjemligt præg i naturmaterialer med tematiserede mødelokaler og hyggekroge. Det skal være sjovt at gå på arbejde, og det betyder at team.blue hele tiden idéudvikler nye personalegoder for medarbejderne. Det var også incitamentet da IT-virksomheden i 2017 påbegyndte et sam­ arbejde med en ironman-atlet, hvor medarbejderne skulle cykle, løbe og svømme for at forbedre deres sundhed. I 2019 handlede det om v ­ aneændring med vane-coach Morten Elsøe. Og i 2020 blev sundhedsindsatsen taget skridtet videre. – Vi er kendt for at holde nogle vilde fester, så vi besluttede at flytte den energi over i vores sundhedsindsats. Det var her LevelUp kom til, fortæller

Jeg sover meget bedre og har generelt mere overskud i løbet af arbejdsdagen, Morten Valentin, som har tabt 27 kilo under LevelUp.

30

062021


+ JOB

Bo Cramer, der er Chief HR & Legal Officer hos team.blue.

Større indsats, mere bredde Målet med LevelUp var at sætte fokus på motion og på medarbejdernes helbred. Sundhedskæden Fit&Sund stod for at måle medarbejdernes sundhedstal og bodyscore i starten af forløbet, og igen 4 måneder efter. Med en app kunne medarbejderne følge med i både deres egen og kollegaernes fysiske indsats og konkurrere i forskellige discipliner både internt og afdelingsvis. Selvfølgelig en helt unik LevelUp-app, som team. blue selv programmerede til formålet. Hver gang man trænede, fik man et point, og ­trænede man med en kollega, fik man to. På kontorets skærme blev der løbende annonceret Top3 i de enkelte konkurrencer som flest skridt gået, flest træningssessioner, flest smidte kilo, største procentvise vægttab osv. – Denne gang ville vi gerne have endnu flere med. Derfor koblede vi LevelUp-­

RESULTATER FRA LEVELUP LevelUp varede i 85 dage. Her opnåede de 108 medarbejdere der deltog: I alt

53 MILLIONER skridt blev gået.

Omregnet til kilometer er det

40.000

hvilket svarer til at gå jorden rundt. 200 kilometer i gennemsnit.

3050

træninger 15 træninger i gennemsnit

245 KILO

fedt tabt 2,3 kilo i gennemsnit

appen sammen med virksomhedens kommunikationsplatform Slack, så vi kunne holde hinanden op på de mål vi satte, og vi sørgede for en bredde i konkurrencerne, så alle kunne være med. Så mens nogle kørte hårdt på med træning, var der andre der valgte at holde sig til kostomlægning og gåture i pauserne.

Morten gik 100.000 skridt En af dem der har et stærkt konkurrencegen, er den 38-årige Sales Manager Morten Valentin. Særligt skridtkonkurrencerne motiverede ham. Han besluttede sig for at blive nummer 1 og trænede op til at gå en hel dag fra morgen til aften, hvor kollegaer undervejs mødtes med ham med proviant til at holde energien kørende. Det blev til 100.415 skridt på 17 timer – i alt 80 kilometer. Han blev dog senere slået af en kollega, der nåede op på 139.000 skridt. – Jeg har altid været en stor dreng, men jeg ved jo godt hvad der skal til for at tabe sig. Det er udførelsen der er udfordringen.

SMERTER OG SÅR

Forhandles i førende sportsforretninger landet over. Kontakt os for oplysninger om nærmeste forhandler.

Brug laserlys til effektiv smertelindring og sårheling

made in Denmark by Lykke R

Badetøj til alle aldre Topklasse pasform & funktion

Medicinsk godkendt laser Dansk designet og udviklet laser, medicinsk godkendt til Home Care og Professionel brug. Læs mere på: www.via-laser.dk

Laserklasse 3B - CE 2274

> fra junior til senior > fra størrelse 0 til 62

Produceret i Danmark A/S Lykke Refsgaard | www.lykke-r.dk | lykke-r@lykke-r.dk Kjeldsmarkvej 11 | DK-7600 Struer | Tel.: 9785 2211

Krop-og-fysik-kvart-annonce-LR-nov.2021.indd 1

09-11-2021 12:26:59

Sønderskovvej 12 A DK-8520 Lystrup

info@via-laser.dk www.via-laser.dk

Ring til os på tlf.: 87 43 05 33 062021

31


+ JOB

Nogle kørte hårdt på med træning, mens andre valgte at holde sig til kostomlægning og gåture i pauserne.

og en kollega fik lagt et intensivt træningsog kostprogram hos team.blue’s fysioterapeut og trænede sammen 6 dage i ugen – cardio om morgenen og styrketræning om eftermiddagen. – Tidligere har jeg trænet meget, men så begyndte jeg at arbejde en del, og der kom flere og flere kilo på. LevelUp var det der gav mig skubbet til at komme i gang igen. For mig har det vigtigste været at jeg føler mig meget mere tilpas i min egen krop, og at jeg har fået oparbejdet nogle vaner der fortsætter, siger Mikkel Nilsson.

Styrker fællesskabet

Derfor har det virket rigtig godt for mig at arbejdspladsen satte rammerne og indførte det konkurrenceelement jeg have brug for. Jeg endte med at tabe 27 kilo under LevelUp, fortæller Morten Valentin. Han har især mærket en stor effekt af at skære ned på sukkeret. – Jeg sover meget bedre og har generelt mere overskud i løbet af arbejdsdagen, siger han. En anden, der også fik smidt en del kilo, er 32-årige Senior System Engineer Mikkel Nilsson. I alt 24 styks er det blevet til. Han

For team.blue er sundhedsindsatserne et forsøg på at bryde de stillesiddende vaner på kontoret. Men de er også et bidrag til det stærke fællesskab, hvor man ønsker at tilbyde sociale initiativer der ligger ud over det at være på arbejdspladsen fra 8-16. – Vi kan se at medarbejderne har fået mere arbejdsglæde og kollegialt sammenhold på arbejdspladsen efter vi kørte Level­ Up. Og vi kommer helt sikkert til at bruge appen og de gode værktøjer i vores næste sundhedsindsats.

Jeg føler mig meget mere tilpas i min krop Mikkel Nilsson, team.blue, som fik lagt et intensivt trænings- og kostprogram hos team.blue’s fysioterapeut

VÆRNER OM MEDARBEJDERNES SUNDHED Lige fra team.blue startede i 2000, har sundhed været på dagsordenen. I starten med klassiske aktiviteter som firmafodbold og badminton. Da virksomheden flyttede til nye lokaler i Skanderborg i 2019, blev der oprettet et stort fitnessrum i gamle lagerlokaler, og de er næsten er fyldt, både morgen og eftermiddag. Alt udstyret er spritnyt, og efterspørger medarbejderne noget, bliver ønsket ofte opfyldt. Fx har rummet lige fået en vægtstang og en vægtvest. Team.blue har også et samarbejde med fysioterapeuter, som medarbejderne frit kan benytte. Nogle gange går fysioterapeuterne en runde ved kontorpladserne og korrigerer arbejdsstillingerne. De har også udstyret medarbejderne med træningselastikker til at få bevægelighed ind i den stillesiddende arbejdsdag. Virksomheden har desuden eget køkkenpersonale til at lave både morgenmadsbuffet og frokostbuffet hver dag. Der er altid sunde alternativer, og nogle dage er vegetardage. 32

062021


DELTAG OG VIND

VIND LÆKKER HUDPLEJE SKØNHED PÅ ITALIENSK SIDEN 1957 - TIL KVINDER OG MÆND!

Hudpleje til ham og hende fra CERA di CUPRA Værdi kr.:

600,-

Nu har du mulighed for at vinde 4 unikke hudplejeprodukter fra det italienske farmaceutiske firma Dr. Ciccarelli - 2 til hende og 2 til ham.

TIL HENDE

Den ikoniske apoteker-favorit CERA di CUPRA Lyserød, dag- og natcreme med bivoks, lanolin og glycerin. Cremen beskytter mod forurening, vind og kulde og er kendt for bekæmpelse af eksem. CERA di CUPRA Serum med hyaluronssyre fugter huden, minimerer rynkedannelsen, modvirker rødme, heler eksem og øger hudens elasticitet.

TIL HAM

DIMENSIONE UOMO barbercreme med bl.a aloe vera og ingefær, som blødgør skægstubbene, så skraberen glider nemmere over huden uden at irritere. DIMENSIONE UOMO aftershave balsam med sheabutter, som forhindrer rødme og irritation, især efter tørbarbering. Produkterne er Cosmos Organic-certificerede.

SPØRGSMÅL:

Er der bivoks i CERA di CUPRA Rosa, dag- og natcreme?  Ja  Nej NAVN: ADRESSE: POSTNR. & BY: TELEFON:

For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.krop-fysik.dk/konkurrence senest den 9. februar 2021.

ALDER: KØN: EMAIL:

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vinder­navne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.krop-fysik.dk/persondatapolitik

Send dit svar senest den 9. februar 2021 Krop+fysik • AI Innovation House Innovations Allé 3 • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/KF 06-2021”

Krop+fysik · AI Innovation House · Innovations Allé 3 · 7100 Vejle · Tlf. 7089 0022 · www.krop-fysik.dk


+ JOB

tekst Marianne Nørup, fysioterapeut foto Shutterstock

Godt at være fysisk aktiv i fritiden Men ikke nødvendigvis på jobbet Der er forskel på hvordan fysisk aktivitet påvirker risikoen for sygefravær, viser undersøgelser. Den viden kan udnyttes positivt.

F

orskerne vidste det godt i forvejen: Er du aktiv i fritiden, har du lavere risiko for sygefravær, mens fysisk aktivitet på arbejdet øger risikoen. Det ergonomiske paradoks, kaldes det af forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). De har nu i et nyt forskningsprojekt påvist paradokset med objektive målinger, hvor de via bevægelsessensorer målte den eksakte fysiske aktivitet hos medarbejdere fra forskellige brancher, herunder rengøring, industri, byggeri og sundhed– i alt 22 arbejdspladser og 929 medarbejdere - og sammenholdt data med informationer om langtidssygefravær på mindst seks sammenhængende uger.

Hvorfor er der forskel? Paradokset skyldes sandsynligvis at der er forskel på den aktivitet man udfører i sin

Sørg for variation og pauser i det fysisk krævende arbejde – og dyrk motion i din fritid. Selv få minutter forebygger langtidssygemelding.

34

062021

fritid henholdsvis på jobbet. Når man er på arbejde, foregår den fysiske aktivitet typisk over lang tid med lav intensitet, hen over mange timer, og flere dage i træk. Man har typisk mindre kontrol over aktiviteten og kan fx ikke altid selv bestemme hvornår og hvor ofte man holder pauser. Når man dyrker motion i fritiden, er det ofte med højere intensitet, hvilket er med til at forbedre konditionen. Desuden bestemmer man selv aktiviteten, hvordan man motionerer, og hvornår man holder pauser. Man har altså selv kontrollen over aktiviteten. Fysisk aktivitet på arbejdet har desuden til formål at producere et stykke arbejde eller et produkt. Bevægelserne og hvordan man positionerer kroppen, tilrettelægges og udføres for at optimere arbejdsprocessen – ikke for at fremme velvære og sundhed, som det typisk gælder for fysisk aktivitet i fritiden.

Kan forebygge langtidssygefravær Den nye viden kan bruges til at forebygge sygefravær, mener forskerne fra NFA: Arbejdspladserne bør organisere arbejdet så der er plads til restitution og aflastning for dem der har hårdt fysisk arbejde. Eksempelvis kunne medarbejdere med meget stillestående arbejde eller mange tunge løft få tilrettelagt nogle arbejdsopgaver der kan udføres siddende. I fritiden ser det ud til at blot få minutter med fysisk aktivitet i form af fx en rask gåtur, løb, cykling eller gang på trapper nedsætter risikoen for langtidssygefravær, og dermed reducerer omkostninger for den enkelte, virksomhederne og samfundet som helhed. En arbejdsmiljøkonsulent kan hjælpe med at analysere arbejdsopgaverne og skabe bedre rammer, på virksomhedsniveau såvel som for den enkelte medarbejder. Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, nfa.dk, Andreas Holtermann, forskningschef, cand. scient., ph.d., NFA Den videnskabelige artikel er udgivet i tidsskriftet International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2020;17:93


+ JOB

PARADOKSET OM FYSISK AKTIVITET PÅ JOBBET 5 grunde til at fysisk aktivitet på jobbet ikke forbedrer kondition og hjertekar-sundhed på samme måde som fysisk aktivitet i fritiden

1

2

3

4

5

Fysisk aktivitet på jobbet foregår ved for lav intensitet og/eller over for lang tid

Fysisk aktivitet på jobbet hæver den gennemsnitlige puls hen over døgnet

Fysisk aktivitet på jobbet, der omfatter tunge løft eller statiske positioner, forhøjer blodtrykket

Fysisk aktivitet på jobbet foregår ofte uden tilstrækkelig hviletid

Fysisk aktivitet på jobbet udføres ofte med lavere indflydelse og selvbestemmelse end i fritiden

ERGONOMI FORHINDRER SMERTER OG SKADER

Nakke-, ryg- og skuldersmerter er almindelige blandt kontorarbejdere. Contour Design designer og udvikler ergonomisk udstyr, der hjælper dig med at opnå god ergonomi på arbejdspladsen og forhindre smerter og skader. Prøv din RollerMouse i dag!

Køb den i dag!

www.contourdesign.dk

Krop-og-Fysik_6_Contour-Sick-Leave_180x115mm.indd 1

27-10-2021 09:36:07

062021

35


+ MOTION

tekst Marianne Nørup, journalist foto Shutterstock

ALT OM INDENDØRS CYKLING

Og så cykler vi derudaf (på stedet)

Lær at elske din kondicykel. Den er meget bedre end sit rygte.

K

ondicykel. Det lyder støvet. Som noget der står i vejen i bryggerset eller fylder op i carporten. Og er virkelig kedeligt!

Men så alligevel. Da fitnesscentre og andre sportsfaciliteter var nedlukket sidste vinter, lærte nogle af os - lettere modstræbende – at elske kondicyklen, som pludselig var udsolgt hos forhandlerne og blev handlet til tårnhøje priser på brugtmarkedet.

KOM I FORM MENS DU BLIVER UNDERHOLDT – sådan undgår du at kondicykling bliver kedeligt!

Kunne du tænke dig at se Superliga eller Venner mens du kommer i form? En kæmpestor fordel ved indecykling er at du kan foretage dig andre ting imens - for eksempel lytte til en god lydbog eller podcast eller se din yndlingsserie eller nyhederne på tv. Husk blot at holde intensiteten oppe – her hjælper det meget at du følger et fast træningsprogram og ved hvor meget du skal anstrenge dig. Undgå til gengæld at læse, sms’e, surfe på nettet eller skrive. Det tager ganske enkelt for meget opmærksomhed fra cyklingen og gør træningen mindre effektiv. 36

062021


+ MOTION

For når man lærer den at kende, er kondicyklen – motionscyklen, spinningcyklen, indecyklen – meget bedre end sit flossede renommé. Faktisk er det et træningsredskab som kan rigtig meget.

Nem og sikker træning

– På en motionscykel kan man lave varieret kredsløbstræning. Den er sikker at bruge, også hvis man har skader og skavanker, og det er billig træning når først man har investeret i cyklen, fortæller fysioterapeut og cykelrytter Henrik Ben­ gaard Nielsen. Desuden er en motions­ cykel nem at effektstyre, tilføjer han. Det vil sige at man, i modsætning til når man cykler på landevejen, let kan ændre på hvor hårdt det er at træde. Faktorer som modvind, regn, bakker og trafik er sat ud af spil, og det hele styres let fra en knap eller en skærm. Og ønsker man ikke selv at tage styringen, har de fleste cykler en lille computer med forudindstillede programmer, så man kan vælge eksempelvis

en let tur eller en varieret intervaltræning - så styrer cyklen selv, mens du kan koncentrere dig om at træde og i øvrigt nyde turen. Endnu en oplagt fordel er at man kan købe sin egen kondicykel og dermed træne hjemmefra. Det gør det for mange nemmere at få trænet.

Alle kan have glæde af indecykling

For den utrænede er kondicyklen et godt sted at starte, fortsætter Henrik Bengaard Nielsen. Man kan presse pulsen forholdsvis meget uden at belastningen på kroppens led og muskler bliver alt for stor, og det betyder fx at man hurtigere, som utrænet eller efter en træningspause, kan kaste sig ud i forholdsvis hård intervaltræning, som er den mest effektive og tidsøkonomiske form for konditionstræning. Man kan også holde til at sidde og træde forholdsvis længe ved lavere intensitet, hvis man foretrækker det i stedet.

Det nemme og effektive program:

FÅ EN BEDRE KONDITION PÅ 15 MINUTTER! • 5 minutter: Opvarmning, hvor du lader intensiteten stige fra let til hårdt* • 1 0 minutter: 1 minut hård* cykling, 1 minut let cykling. Gentag i alt 5 gange. • K øl gerne ned i 5 minutter, hvor du ­kører roligt og får pulsen ned. * over snakkegrænsen. Dvs. du er så forpustet at du ikke kan sige sammenhængende sætninger. Dette program er forbavsende effektivt, ikke bare til at forbedre konditionen (kroppens evne til at optage, transportere og forbruge ilt i musklerne), men også ift. mange andre parametre, fx evnen til at forbrænde fedt og restituere.

NY BUTIK I KØBENHAVN

Kom og besøg vores nye butik i Københavns Sydhavn, tæt ved Mozarts Plads. – Vi har alt til Disc Golf

www.discimport.dk

062021

37


+ MOTION Kondicyklen er desuden perfekt til ­opvarmning inden styrke­træning eller anden træning, og så er den helt oplagt til gen­optræning og alternativ træning når man er skadet – cykling er nemlig mere skånsomt for kroppen end eksempelvis løb. Og endelig kan også øvede cykelryttere og andre der allerede er i god form, have god gavn af indecyklingen som supplement til den øvrige træning og på dage med dårligt vejr.

Hvordan bruger jeg bedst min indecykel?

Det nemmeste er at bruge et af de forudindstillede programmer som de fleste cykler har, eller finde et program på nettet eller i en app. Har du skavanker eller særlige ønsker med træningen, er det en god ide at få programmet tilpasset af en fysioterapeut, lyder rådet fra Henrik Bengaard Nielsen. Henrik har selv været med til at udvikle app’en iQniter, der kan producere programmer og træningsplaner som er målrettet hver enkelt bruger. Ved hjælp af nogle få oplysninger tilpasses intensitet og tid, og der tages hensyn til om du fx har udfordringer med dine knæ. I de tilfælde vil der eksempelvis være færre seancer hvor du skal stå

op og træde i pedalerne, fordi den position kan være belastende for knæleddene. – Ideen er at programmet altid skal være tilpas – ikke for hårdt og ikke for nemt – for det er det meste effektive og virker mest motiverende for brugeren, siger han. Appen er gratis, men kræver at man anskaffer sig et pulsbælte (som fås fra 300 kr. og op).

Skal jeg køre hurtigt eller tungt?

Hvad er forskellen på at køre let og hurtigt henholdsvis tungt og langsommere, og hvornår er det ene bedre end det andet? Det spørgsmål har mange motionister stillet sig selv. Fysioterapeutens svar er at man som udgangspunkt skal køre med en højere kadence (antal omdrejninger pr minut) end man tror. Beregninger viser at det cykeltræningsmæssigt er mest optimalt at holde 90100 omdrejninger pr minut. Det er her man får den bedste udvaskning af CO2, og kan køre hårdest i længst mulig tid, forklarer han, men tilføjer at den optimale kadence naturligvis kan være individuel.

JEG ER SÅ GLAD FOR MIN CYKEL – men hvilken type skal jeg vælge?

Den traditionelle kondicykel fås i et hav af kvaliteter. Som udgangspunkt er den mere robust og har mere komfort end en spinningcykel, og du behøver ikke særlige cykelsko. Sædet, men sjældent styret, kan indstilles. Spinningcyklen minder mere om racercyklen. Sædet er mere smalt og hårdt end på kondicyklen, og man kan sidde på samme måde som på en racercykel. Cyklen kan indstilles både i sæde og styr, og du kan træde i pedalerne stående. Ofte har spinningcykler klikpedaler, der kræver særlige cykelsko. Dyrker du udendørs cykelmotion, er en Hometrainer en oplagt og meget populær løsning. Her ­placerer du din egen racercykel (eller MTB) i et stabilt stativ, så du kan køre på cyklen mens den står stille. En magnetmodstand sørger for at du kan justere belastningen. Det betyder at du kan træne indendørs på en måde der minder meget om ‘rigtig’ cykeltræning. Du kan desuden melde dig ind i et digitalt træningsfællesskab, hvor man følger hinanden, så det sociale element fra cykelklubben kan opretholdes. Stativet fylder ikke meget, og er nemt at pakke væk. Hvordan skal cyklen indstilles? Den vigtigste regel er at pedalen, når den er i bund, skal kunne nås med hælen på dit strakte ben. Det svarer som regel til at sadlen cirka er på højde med hoftekammen. Ellers kan du sidde som du synes, og skift gerne position undervejs, hvis du føler for det. Hvis du træner for at vedligeholde din udendørs cykling, giver det dog mening at sidde i en stilling der ligner den du har på din almindelige cykel.

38

062021

TEST DIG SELV De stationære indecykler er et godt redskab til at måle sin kondition på. Og det kan være en god ide at gøre en gang imellem, så man kan blive motiveret af at se sin fremgang, ­eller tilpasse sin træning hvis der sker for lidt. Mange cykler har ­indbygget en test i cykelcomputeren. Den er ikke videnskabelig, ­påpeger ­Henrik Bengaard Nielsen, men den er udmærket hvis man ønsker at sammenligne sine egne resultater fra gang til gang. Du kan også vælge helt simpelt at måle hvor langt du kan køre ved en bestemt modstand på 10 minutter

NB:

Spinning er meget effektivt som holdtræning - læs mere på krop-fysik.dk.


+ XXXXXXX

Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

TA' DIT MAGASIN MED HJEM

pris 48,50 kr

Timm Vladimir

tema

God mad er kærlighed og omsorg

Næring/ ernæring

Udgave 6-7 / juni-juli 2021

Har hygiejnen taget overhånd?

FOKUS

Hygiejne

+

Kræsen eller følsom?

Mærkning skal være din ven Vær den voksne i samtalen

Tarmflora er individuel

familiens plejeprodukter

Deler du deo med datteren?

Din personlige nøgle til sundhed

Nr. 05 2021 / Fordøjelse skal være en fornøjelse / Tyg maden og undgå bøvl / MITO-mad giver energi Ingen overdosis af D-vitamin / Alternativ støtte til corona-senfølger / Kan din krop optage Q10? www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk/ instagram.com/naturlidk

+

Min hjerneskade har gjort mig mere hel som menneske

TEMA: TARMEN

MÅSKE VIL VI I FREMTIDEN SE MERE ASTMA OG ALLERGI HOS SÆRLIGT BØRN

– vores anden hjerne Forskning tyder på, at der ligger stor viden om vores sundhed – både fysisk og psykisk – gemt i vores tarmbakterier.

nyheder

motion

Samme produktivitet på mindre tid

TEMA

Ryggen

Viden og træning kan af hjælpe rygsmerter

FOKUS PÅ OL 2021

Anders Langballe

Helse:

30 TIMERS ARBEJDSUGE:

KOM I GANG MED CYKELMOTION

Hygiejneregler risikerer at have konsekvenser for vores sundhed, hvis vi ikke er opmærksomme.

Tag stilling til, hvad du spiser.

Børns spisning må ikke stresses

helse VIDEN OM SUNDHED

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

Viktor Axelsen Jeg skal dosere min træning klogt Badmintonspilleren Viktor Axelsen elsker at træne. Af og til må han dog huske sig selv på ikke at træne FOR meget.

+

Diætist: Sommersund Balance og stabilitet Stress ned Opskrifter

NR.03 2021 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

062021

39


+ SPORT

foto Shutterstock

SOM ET LYN FRA EN KLAR HIMMEL:

NÅR AKILLESSENEN BRISTER Det kan føles som et spark i læggen, men du er sjældent i tvivl når akillessenen er revet over. Du kan nemlig sandsynligvis ikke hæve dig op på tå på det skadede ben.

AF LARS DAMSBO Cert. kliniker i sportsfysioterapi, Musklerogled.dk i Odense

40

062021


+ SPORT

D

u mærker et smæld i lægmusklen – ja, ofte hører du det også – og tror typisk at nogen har sparket dig. Men lynhurtigt går det op for dig at noget andet er galt, for du kan ikke stå på benet, og du kan ikke strække foden. En overrivning af akillessenen sker typisk på badmintonbanen, håndboldbanen eller fodboldbanen, og kommer som et lyn fra en klar himmel. Det er ikke en af de mest hyppige idrætsskader herhjemme, men der er sket en stigning i løbet af de sidste 20 år. Det skyldes sandsynligvis at flere midaldrende danskere deltager i sport og motion hvor der indgår gentagne eksplosive kraftudviklinger over ankelleddet, for skaden opstår netop i sådanne situationer, og det er typisk de 30-49-årige der rammes.

Hvad sker der?

Akillessenen er den største og stærkeste sene i kroppen. Den forbinder hælen med lægmusklen og skal overføre kraft fra lægmusklen til foden - derfor er den helt essentiel for gang, løb og hop. Når akillessenen overrives, skyldes det formodentlig den kraftfulde belastning der opstår i et afsæt, eksempelvis ved spring, sprint og retningsskift. Det er ikke altid

ER AKILLESSENEN REVET OVER? Som regel er man godt selv klar over hvad der er sket, for som regel vil man slet ikke kunne sætte af på foden og komme op på tå. Enkelte gange kan man dog være i tvivl fordi man kan kompensere med andre muskler omkring fodleddet. Ved mistanke bør man søge hjælp på en skadestue. Den bedste test er at ligge på maven og få en anden til at klemme sammen om lægmusklen (se billede). Hvis foden ikke ­bevæger sig, er der ikke forbindelse mellem foden og lægmusklen, og dermed er akillessenen fuldt overrevet. Klem lægmusklen

Foden bevæger sig: Senen er ikke helt revet over

Det er typisk de 30-49-årige der rammes man kan finde en forklaring på hvorfor senen pludselig brister, men ofte er der faktorer på spil, som har mindsket senens robusthed (se faktaboks s. 42).

Behandling

Overrivning af akillessenen kan behandles både konservativt, dvs. uden operation, og ved hjælp af en operation hvor man syr senen sammen. Uanset hvad, placeres foden i ‘spidsfod’, dvs. udstrakt, i en støvlebandage igennem otte uger, hvor man gradvist, ved hjælp af kiler, sætter mere og mere stræk på, så foden langsomt bøjes – og senen vender tilbage til en længde der ligner den oprindelige. Der ser ikke ud til at være forskel på det endelige resultat, uanset om man vælger den ene eller den anden behandling. 2-4 procent river senen over på ny, og risikoen er lidt større i den gruppe der ikke er opereret. Til gengæld er

Vidste du at du kan følge på Facebook? Få nyheder og viden om sundhed og træning

Foden bevæger sig ikke: Senen er fuldt overrevet

062021

41


+ SPORT

TILBAGE TIL SPORT EFTER OVERRIVNING AF AKILLESSENEN

Vejen tilbage til normal er lang, men med tålmodighed og ­veltilrettelagt genoptræning kan du sagtens komme tilbage til sport og motion. Genoptræningen deles op i tre faser efter man har fjernet støvlebandagen. Principperne ­herunder er vejledende og skal altid tilpasses til den enkeltes situation. Fase 1 (8-12 uger efter skaden) • Bevægetræning • Styrketræning: siddende/stående med støtte på begge ben • Træning af de øvrige muskler i hele benet • Gang-/trappegang - korrektion • Kondicykling • Balanceøvelser på gulv/balancepude Undgå fuldt stræk på senen ved vægtbæring (læg 1 cm kile i skoen) Brug støttestrømpe i dagtimerne for at minimere hævelse Fase 2 (uge 13-17 efter skaden) • Styrketræning med belastning på 15 RM (dvs. du kan tage 15 gentagelser af øvelsen, ­hverken flere eller færre) i begyndelsen, og 10-12 RM i slutningen af denne fase. • Gå fra øvelser på begge ben til øvelser på ét ben. Undgå stræk på senen! • Siddende og stående hælløft, hælløft i benpres-maskine, ‘lunges’ med skadede ben forrest. • Udendørs cykling og svømning kan påbegyndes • Balanceøvelser på puder/vippebrædt, trampolin etc. Undgå fuldt stræk på senen ved vægtbæring (læg 1 cm kile i skoen) Brug støttestrømpe i dagtimerne for at minimere hævelse Fase 3 (uge 17 og frem) • Styrketræning med belastning på 10-12 RM bør være en fast del af din rutine i denne fase • Stående hælløft på trin på begge, henholdsvis ét ben. Øg sværhedsgraden af træningen fra de forrige faser. • Funktionstræning: Begynd så småt at hoppe på to ben • Opstart løb • Balance- stabilitets- og koordinationstræning: Sværhedsgraden øges • Retur til sport tidligst 24 uger efter operation/skade, alt efter din tilstand og hvilken sport/motion du dyrker. Klar-test før løb: Når du kan klare 5 meter på tæer uden at falde ned, og 5 hælløft på ­træningsbenet med hvad der svarer til ca. 90 % af den højde du kan løfte hælen på den raske side.

42

062021

der en let forhøjet infektionsrisiko hos dem der er opereret. Efter støvlen er fjernet, venter det hårde arbejde med genoptræningen. De fleste vender tilbage til sport 6-12 måneder efter skaden opstod, men et år efter er der fortsat stor forskel på muskelstyrken i det skadede ben kontra modsatte ben, viser undersøgelser. Det er derfor vigtigt at fortsætte genoptræningen til benet har normal styrke og stabilitet.

Genoptræning

Genoptræningen kan foregå i et kommunalt genoptræningstilbud, men mange vælger også genoptræning i en privat fysioterapi-klinik. Skal du tilbage til sport, kan du finde en ­uddannet sportsfysioterapeut på: www.sportsfysioterapi.dk/find-en-sportsfysioterapeut

DET ØGER RISIKOEN FOR EN OVERRIVNING AF AKILLESSENEN Mænd er mere udsatte end kvinder (3 mænd for hver 1 kvinde) Tidligere overbelastning af akillessenen, der har medført ændring af bindevævet og små overrivninger Naturlig aldring, degenerative forandringer Genetik (der ses en vis arvelighed) Systemiske lidelser som fx diabetes samt varigt ­medicinforbrug. ­Eksempelvis virker længere­ varende brug af ‘binyrebarkhormon’ og antibiotika (quinoloner) nedbrydende på senevævet.


+ KORT NYT

sport KORTVARIG HØJINTENS TRÆNING KAN HAVE MARKANT EFFEKT PÅ PRÆSTATIONSEVNEN Med blot fire ugers træning med korte intense træningsintervaller forbedrede 17 danske ishockey-ungdomslandsholdsspillere deres præstationsevne markant, viser et nyt studie. Spillerne lavede gennem fire uger intens intervaltræning to gange om ugen: 6-10 gentagelser á 20 sekunders maksimalt arbejde, adskilt af to minutters pause. I løbet af de fire uger forbedrede deltagerne deres evne til at arbejde højintenst med hele 15 % uden at øge deres samlede træningstid. Træningen øgede også spillernes muskelmasse, og de større muskler gjorde ikke spillerne tungere i ­deres bevægelser, idet deres evne til at sprinte og foretage retningsskift var uændret. Studiet er foretaget af Team Danmark, Danmarks Ishockey Union og Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Kilde: TeamDanmark.dk, sep. 2021

Sådan kommer flere piger med til idræt Unge piger er generelt mindre aktive i idrætslivet end drenge. Et ­­videns- og inspirationskatalog lancerer nu 11 forslag til hvad der skal til for at aktivere unge ikke-idrætsaktive piger. Kataloget bygger på ­interviews med mere end 150 unge piger, observation, litteraturstudier og indsigt fra instruktører og organisationer. Blandt rådene er: • Skab gerne lige dele plads til fysiske og sociale aktiviteter. De fysiske a­ ktiviteter kan med fordel foregå side om side med kreative og lavintense aktiviteter. • Placer faciliteterne i lokalmiljøet, sørg for tryghed og tilgængelighed til faciliteten og afgrænsede rum kun for piger, hvor man ikke føler sig til skue. • Flerfunktionelle faciliteter, der ikke angiver bestemte aktiviteter, men g ­ iver plads til opfindsomhed. • Involver pigerne i processen, valg af aktiviteter osv. Brugerinvolvering er afgørende for pigers ejerskab, motivation og fastholdelse. • Skab rum til at tage veninderne med. Det sociale er ofte vigtigere for piger end selve aktiviteten. Pigerne skal ikke føle at de nedprioriterer deres sociale relationer for at kunne være med til en idrætsaktivitet. Kilde: loa-fonden.dk. Kataloget er udarbejdet af GAME i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden

062021

43


+ DIÆTISTEN

foto Shutterstock

Spis antiinflammatorisk og

boost dine tarmes og din egen sundhed Tarme og bakterier er måske ikke det emne der lyder mest indbydende at kaste sig over, men det er der grund til at ændre på. Der har nemlig i de seneste år været meget fokus på hvor stor en betydning vores tarmbakterier har for vores sundhed, og med den nye viden, er det interessant at dykke ned i tarmenes betydning for vores helbred, og hvordan vi med den rette ernæring kan forbygge livsstilssygdomme og dårligt helbred. De gode tarmbakterier

AF LISA CHRISTIANSEN Cand.scient. i human ernæring

Alle vores mange tarmbakterier kaldes tilsammen for mikrobiotaen, og den har stor betydning for hvor godt vi har det, og hvordan vores helbred er. Vi forbinder normalt ikke bakterier med noget positivt, men når vi snakker tarmbakterier, er mange af dem faktisk yderst gavnlige og har nogle meget væsentlige funktioner, som bidrager til at vores krop har det godt. Nogle af tarmbakteriernes funktioner er blandt andet at nedbryde og fordøje den mad vi spiser, producere vigtige vitaminer, bekæmpe sygdomsfremkaldende bakterier og producere gode fedtsyrer, som nærer tarmcellerne. Derudover spiller tarmbakterierne en væsentlig rolle for vores immunforsvar. Faktisk sidder op mod 70 % af vores immunforsvar i tarmene, og det er derfor yderst vigtigt at disse bakterier plejes via kosten. Får bakterierne den rette næring, sørger de for at producere stoffer som styrker cellerne i tarmslimhinden. Hvis de celler der sidder i tarmslimhinden, er i topform, sørger de for at kroppen er klar til kamp hvis der kommer dårlige bakterier indenbords, og at du derfor er mere modstandsdygtig over for sygdomme. Vil du gerne undgå at blive syg, gælder det altså om dagligt at spise sundt og varieret, så du hjælper dine tarme til at opbygge et godt immunforsvar.

FÆRRE BAKTERIER OG MINDRE VARIATION HOS SYGE Hvor mange og forskelligartede tarmbakterier vi har, spiller en rolle for vores sundhed. Forskningen viser at en mikrobiota med mange forskellige bakterietyper oftest ses hos folk der er raske og normalvægtige, frem for hos syge og overvægtige. Hvis du spiser varieret, opbygger du en bedre mikrobiota med mange forskellige bakterier. 44

062021

Spiser du antiinflammatorisk, vil du formentlig opleve at få mere energi, bedre sult/mæthedsfølelse og muligheden for et sundt vægttab. Antiinflammatorisk kost styrker din tarmmikrobiota En bestemt kosttype, som du kan give dig i kast med og som har været kendt længe, er antiinflammatorisk kost. Det er en kostform hvor du let kan finde spændende og lækre opskrifter og generelt spise efter nogle simple principper, så det også er let at implementere i en travl hverdag. Den antiinflammatoriske kost hjælper som navnet antyder med at dæmpe inflammation i kroppen. Inflammation - betændelse - betyder på latin ’ilden indeni’ og beskriver meget godt at inflammation i kroppen er som en sagte ild, der stille og roligt slider på kroppen og gør dig træt og energiforladt. Mange livsstilssygdomme, som fx diabetes og forhøjet blodtryk, mener man skyldes inflammation i kroppen. Hvis du har spist på en måde som har skabt inflammation i kroppen, har du helt bestemt heller ikke plejet dine tarmes sundhed. Spiser du antiinflammatorisk, vil du formentlig opleve at få mere energi, bedre sult/mæthedsfølelse og muligheden for et sundt vægttab, hvis du ønsker det. Undersøgelser med personer der i en måned spiste antiinflammatorisk, viste at forsøgspersonerne oplevede følgende positive effekter af kosten:


+ DIÆTISTEN

• Fedtindholdet i blodet faldt • Mængden af det dårlige LDL-kolesterol faldt • Blodtrykket faldt • Risikomarkører for blodpropper faldt • Graden af inflammation faldt markant. Mange danskere oplever desværre at de med alderen får forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og ubalancer i det gode og dårlige fedt i kroppen. Det kan du selv gøre noget for at modvirke eller forbedre. Hvis du omlægger din kost, kan du måske mindske eller helt undvære medicin! Husk dog altid at rådføre dig med din læge inden du ændrer i medicinen.

Superfood for dine tarme Selvom begrebet superfoods har været meget fremme, er det vigtigt at vide at enkelte fødevarer ikke i sig selv er superhelte! Det er den variation af sunde madvarer du spiser, der tilsammen kan fungere som superkost. Jo mere varieret du spiser, jo større ­diversitet bliver der i din tarmmikrobiota, hvilket som sagt har stor betydning for dit immunforsvar, den måde du optager næring på, og din generelle sundhed. Studier har vist at antallet af forskelligartede tarmbakterier står i direkte relation til hvor mange forskellige fødevarer du spiser. Principperne i den antiinflammatoriske kost er simple og kan i det store hele illustreres i nedestående tabel.

Op mod 70% af vores immunforsvar sidder i tarmene. Det er vigtigt at sørge for dagligt at drikke 1,5 til 2 l vand, så du ikke får forstoppelse af alle de fiberholdige fødevarer.

Det fantastiske fedt Vi får at vide at vi skal spise fedtfattigt, men det er yderst vigtigt at huske at der findes gode fedtstoffer som vores krop har brug for. Det gode fedt finder du i avocado, nødder, mandler, fede fisk (fx sild, makrel og

SPIS GERNE

BEGRÆNS INDTAGET AF

Alle grøntsager (husk variation)

Kød fra firbenede dyr

Alle bær

Kager, slik og sukkerholdigt mad og drikke

Fisk og skaldyr

Kunstige sødemidler

Fjerkræ

Alkohol

Avocado, mandler og nødder

Fastfood

Fuldkorns- brød, ris eller pasta

*Hvidt brød, hvide ris og hvidt pasta

Kartofler Surmælksprodukter og ost Linser, bønner og fuldkornsprodukter *For at sikre dig at det er fuldkorns- brød eller -pasta du spiser, kan du gå efter det orange fuldkornsmærke. Det er let at se på diverse indpakkede fødevarer, og indikerer at du får produkter med højt fiberindhold.

laks) og sunde olier (fx olivenolie, rapsolie og valnøddeolie). Disse typer fedt er antiinflammatoriske og bør indgå i en sund og varieret kost. Får du ikke tilstrækkeligt af det gode fedt, er der eksempelvis visse vitaminer som kroppen slet ikke kan optage. Sørg derfor for dagligt at få gode fedtstoffer, men vær opmærksom på mængden, også af fx mandler og nødder, hvis du gerne vil tabe dig eller har let ved at tage på.

GLADE TARME PÅVIRKER VORES HUMØR Det tyder i høj grad på at bakterie­­sammen­sætningen i vores tarme også ­påvirker vores humør. Studier har fx vist at folk med ­depression har et lavere niveau af bestemte gode tarmbakterier. Der er også tarmbakterier der kan danne forstadier til stoffer som ­dopamin og serotonin, som er vores ­’lykkehormoner’ og spiller en rolle i forhold til depression og vores velbefindende generelt.

062021

45


+ OPSKRIFTER

tekst og foto fra ‘Boost din sundhed med ANTIINFLAMMATORISK KOST – 8 uger, der styrker dit helbred’

Det er nemt og lækkert at spise anti-inflammatorisk Her får du to forslag til morgenmad eller let frokost.

Kiwi indeholder fordøjelsesenzymer, som hjælper med nedbrydningen af protein. Derfor er denne ret også velegnet som en lille dessert efter et lidt tungere, proteinrigt måltid.

46

062021


+ OPSKRIFTER

Chiagrød med vanilje og kiwi Chiagrød har været utrolig populært i de seneste par år, og det er ikke uden grund. Det lille frø stammer fra Sydamerika og har vundet indpas i Danmark pga. sit høje indhold af protein og omega-3-fedtsyrer. Chiagrød er enormt hurtigt at sætte over om aftenen, og der er minimal tilberedningstid om morgenen, uanset om du bruger frisk frugt eller frugtkompot. Du kan lave frugtkompot og fryse den ned i mindre portioner, så har du en hurtig løsning til din morgenmad. 1 person

Æggewrap med grønt

DET SKAL DU BRUGE • 1½ spsk chiafrø • 1 dl vand • 1 dl plantemælk (fx mandel- eller kokosmælk) • 1 kiwi • lidt vaniljepulver

Disse ægwraps er lækre til morgenmad eller en hurtig frokost. Og så mætter de godt. De kan varieres i det uendelige. Du kan også bruge tomat, squash eller champignon, alt efter hvad du har i grøntsagsskuffen. Denne morgenmad er meget proteinrig med både æg, kylling og edamamebønner. 2 personer

SÅDAN GØR DU Læg chiafrø i blød i væsken natten over. Næste morgen røres det rundt med lidt vanilje til en cremet masse med en ske. Skær kiwien i små tern og læg dem oven på grøden eller brug en færdig kompot.

DET SKAL DU BRUGE

SÅDAN GØR DU

Variationer

• 4 æg •½ dl vand • 1 bundt frisk spinat • s alt og peber • olivenolie

F YLD

Pisk æg sammen med vand, spinatblade og lidt salt og peber. Steg evt. grøntsagerne på panden først, hvis der er brug for det (fx hvis der bruges squash eller champignon i stedet for spinat eller kål). Derefter tilsættes olivenolie på panden, og halvdelen af ­æggemassen hældes på panden. Når den er størknet, vendes æggepandekagen og steges færdig på den anden side. Tag pandekagen/wrappen af panden og fyld den med grønt i tern og lidt kylling og bønner. Drys med krydderurter til sidst.

• Brug rent vand, hvis du vil have en lettere grød • Skift ½ spsk chiafrø ud med hørfrø • Skift alle chiafrø ud med hørfrø • Tilsæt 6 mandler om aftenen • Kog frosne bær eller æble/pære til kompot

• spinatblade/salat/spidskål • peberfrugt/tomat • kylling • edamamebønner • persille

BOGEN

Opskrifterne stammer fra ‘Boost din sundhed med ANTIINFLAMMATORISK KOST – 8 uger, der styrker dit helbred’ af ernærings­terapeut og cand.scient. i human­ biologi Pernille Kruse. Muusmann Forlag, 2019.

RABAT:

Få 20% på bogen med koden “KF”, når du bestiller den på www.muusmann-forlag.dk. Koden gælder hele december!

062021

47


+ BREVKASSE EKSPERTERNE

TRÆNINGS­EKSPERTEN Morten Zacho, cand. scient. og studielektor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet

IDRÆTSSKADESPECIALISTEN

Kristian Thorborg, ph.d., specialist i idrætsfysioterapi, www.proalign.dk

TRÆNINGSCOACHEN

Mette Jacobsen, fysioterapeut, svømmecoach, tidl. elitesvømmer

Spørg panelet Jeg bliver ved med at få skader – i samme side af kroppen Jeg er en aktiv motionist (løber, svømmer, spiller tennis) på 48 år og har de seneste 5-8 år haft skiftende overbelastningsskader på underkroppen. Det hopper lidt rundt - knæ, akillessene, lyske mv. Så holder jeg lidt pause eller gearer ned for træningen og laver nogle øvelser til det er væk, men enten kommer skaden tilbage eller også kommer der en ny. Det er altid i samme side af kroppen, og jeg er ved at blive vanvittig. Kan der være noget helt galt, siden det ligesom springer rundt i højre side af kroppen hele tiden? Jeg har haft dårlig ryg (herunder discus­ prolaps for 10 år siden) siden jeg var i 20’erne (laver lidt øvelser for den ind imellem), og jeg har haft noget vrøvl med brusken i højre knæ, som gør at jeg fx har svært ved tunge/dybe squats og at spille squash. Venlig hilsen Morten

DEN KLINISKE EKSPERT Rasmus Bach Jønsson, klinisk ekspert i muskuloskeletal fysioterapi, Dip.MPT, FysioDanmark Viborg. Bestyrelsesmedlem DSMF

Se flere svar fra ekspertpanelet på www.krop-fysik.dk, hvor du også kan stille spør gsmål. Læs blandt andet: • Kan jeg gå på arbejd e med sprængt akillessene ? • Motion med brok? • Gentagne lyskesk ader

Kære Morten! Tak for dit spørgsmål. Det er dejligt at høre at du er en aktiv motionist. Det er jo sådan noget der gør at vi får et længere og oftest et kvalitativt bedre liv. Det er aldrig rart at antyde noget med alder, men jeg vil tro at dine problemer kan være aldersrelaterede. Forstået på den måde at kroppen måske ikke kan holde til så meget som den kunne førhen. Dette vil dog meget simpelt kunne klares med noget kontinuerlig styrketræning. Du har næsten selv givet mig svaret, da du skriver “Så laver jeg nogle øvelser til smerterne er væk”. Jeg kunne forstille mig at hvis du holder fast i disse øvelser, og husker at overholde kroppens normale restitution (dvs. pause fra belastende aktiviteter hver anden dag), så vil du opleve en forbedring og samtidig reducere dine problemers frekvens. Jeg ser typisk denne slags problemer blandt aktive mennesker som glemmer at overholde restitutionsfasen. Kroppen kunne måske bedre klare at man sprang over restitutionsfasen da man var i 20’erne. Men alder har noget at sige i forhold til kroppens behov for hvile. Jeg siger ikke at du er ved at være gammel, men blot at kroppen har brug for lidt mere hvile end før. Med venlig hilsen Rasmus Bach Jønsson

LIVSSTILSLÆGEN

Leif Skive, praktiserende læge, foredragsholder og forfatter til bl.a. Motions-manualen

48

062021


+ SIDSTE NYT

gear HVILESTOL MED TOP SIDDEKOMFORT Edge er en lænestol i stilrent design og med særdeles god siddekomfort. Træets egenskaber og struktur fremhæves med den skarpe udformning, der giver Edge sit eget naturlige udtryk. Det er dansk møbelhåndværk i særklasse, som er bygget på Farstrups egen fabrik på Fyn. Her har Farstrup passionerede fagfolk, med kærlighed til de gode materialer, som nænsomt ­forarbejder træet og skaber lænestole af den ypperste kvalitet. Se mere på www.farstrup.dk, tlf. 63 83 83 83.

200 ÅR MED ITALIENSKE PRODUKTER TIL PERSONLIG PLEJE Farmaceutici Dr. Ciccarelli, Milano, fejrer 200-års jubilæum. Det familieejede firma tæller bl. a. brands som CERA di CUPRA til hende og DIMENSIONE UOMO til ham. Ciccarellis produkter har været at finde på de danske apoteker siden 1987. Den ikoniske CERAdi CUPRA Lyserød dag- og natcreme med bivoks er gået i arv fra mor til datter siden 1957. Nyeste skud på stammen er CICCARELLI’s antibakterielle håndcreme, som vandt den italienske Quality Award 2021. Alle produkterne er at finde på landets apoteker. Læs mere på: ceradicupra.dk eller ring 53 54 41 82.

Kræftforeningen Tidslerne hjælper Mange kræftpatienter døjer med senfølger efter kræft­ behandling, som i nogle tilfælde kan afhjælpes med trykkammerbehandling. Patienterne oplyses dog sjældent om denne mulighed. I Tidslernes blad 2021-1 kan du læse om, hvordan Lene fik vendt livet til det bedre. Lene fik i alt 40 ­behandlinger i trykkammer på Rigshospitalet. Disse behandlinger a­ fhjalp sår, blodsprængninger, stråleskader, lymfødem, til­bageførsel af mangeårig stomi og konstante smerter. Lene droppede ud af bivirkningstung medicin. Gennem www.tidslerne.dk hjælper Lene i dag andre kræftpatienter. Mere info: www.tidslerne.dk

Kræftforeningen Tidslerne - en levende patientforening

www.tidslerne.dk

KOKOSOLIE MED HØJ OPTAGELIGHED Medium Chain Triglycerides (MCT) er et naturligt forekommende fedtstof, som findes i kokosolie. Som kosttilskud er MCT olie populær blandt atleter, sportsfolk, bodybuildere og ikke mindst til ernæring ved visse former for sygdomme. Økologisk kokos MCT Oil fra DinSundhed er udvundet af 100 pct. k ­ okosnødder. MCT fedtstoffer optages lettere end ­andre og går direkte til energiproduktion med en d ­ ecideret termogenisk og ketogen virkning. Da olien er økologisk, bruges der ikke kemikalier eller fyldstoffer, hvilket resulterer i en ren olie med behagelig eftersmag. Mere info på wwww.dinsundhed.net, tlf. 32 62 00 20. 062021

49


+ KORT NYT

sund hele livet FYSISK AKTIVE ÆLDRE TRIVES BEDST Fysisk aktive ældre trives generelt bedre end ældre der ikke dyrker sport og motion. Det viser et nyt notat fra Idrættens Analyseinstitut. 1,5 mio. danskere er over 60 år gamle, og 59 pct. af dem dyrker sport og motion, viser notatet. Faktisk er danskere i alderen 65-74 år den mest idrætsaktive gruppe voksne herhjemme. Godt fysisk helbred og god form er de store motivationsfaktorer for de ældre, viser undersøgelser. Samtidig ser det ud til at fællesskabet omkring motionen får større og større betydning jo ældre man bliver. Kilde: Idrættens analyseinstitut, idan.dk

Udeskole-børn trives bedre og er mere motiverede

Børn bliver mere motiverede for at lære når de bliver undervist udendørs cirka fem timer om ugen 50

062021

Børn bliver mere motiverede for at lære når de bliver undervist udendørs cirka fem timer om ugen. Børnene trives også bedre, får flere nye venner, bevæger sig mere og læser lidt bedre end børn der oftere bliver undervist i klasselokalet. Det viser forsøg, som har involveret 48 mellemtrins-klasser på 18 danske folkeskoler, hvoraf de 28 havde udeskole. Cirka en femtedel af de danske folkeskoler har jævnligt udeskole, hvor eleverne regelmæssigt undervises uden for klasselokalet. Det kan være i naturen, i byrummet, på museer eller andre steder. Tanken er at børnenes kroppe og sanser kommer i spil når de bruger omgivelserne aktivt og i fællesskab. En bekymring har hidtil været om udeskole-eleverne nu også lærer det de skal. Men det ser altså ud til at børnene lærer lidt mere og får en anden form for viden, når traditionel indendørs undervisning kombineres med udeskole. Kilde: Videnskab.dk. Forskningsprojektet TEACHOUT var et samarbejde mellem en række forskningsinstitutioner, støttet af TRYGfonden, og er det mest omfattende videnskabelige forsøg der nogensinde er lavet med udeskole. Læs mere på Udeskole.nu


KØR SELV-FERIE I SAMARBEJDE MED

+ XXXXXXX

Oplys rejsekoden ”KROPOGFYSIK” – så får du automatisk rabatprisen.

Vinruten for feinschmeckere Hotel de l’ange HHH i Alsace, Frankrig

Her får I en helt autentisk oplevelse af Alsaces yndige charme med en vinferie på selve vinruten: Bo midt i den klassiske, franske by Guebwiller, hvor der er traditionelt marked tirsdag og fredag i byens centrum - og hvor tempoet og atmosfæren får skuldrene helt ned på plads. Jeres hotel er ejet af et fransk-italiensk par, som er garanter for en vinferie med gastronomiske oplevelser, og det ligger kun 500 meter fra bymidten og på kanten af byens vinmarker. Turistskat EUR 1,- pr. person pr. døgn.

1 barn 0-5 år gratis!

1 barn 0-5 år gratis!

3 nætter 1.199,4 nætter 1.499,-

3 nætter fra 1.099,4 nætter fra 1.349,-

Pr. pers. i dbl. værelse

2.699,-

Pris uden rejsekode 2.999,-

• • • • •

5 overnatninger 5 x morgenbuffet 4 x 4-retters middag 1 x 5-retters gourmetmiddag 2 x vinsmagning på lokale vingårde på vinruten Op til 3 børn med rabat!

Ankomst søndage i perioden 6.3.-16.10.2022.

Julemarked i Lübeck, Neumünster og Ham burg

Favorit med i Schleswig-Holstein Weekend bobler Pr. pers. i dbl. værelse

Best Western Hotel Prisma HHH i Neumünster Oplevelserne ligger i bogstaveligste forstand i en perlerække omkring denne by, der ligger 95 Pris uden rejsekode 1.099,kilometer syd for den danske grænse. Her bor Pristillæg på komfortværelse I helt ideelt med Vadehavet og østersøkysten, • 2 overnatninger hansestæderne og middelalderidyllerne, golfba- • 2 x morgenbuffet • 1 x 3-retters middag/buffet nerne og storbyeventyrene omkring jer.

949,-

Valgfri ankomst t.o.m. 18.12.2021 og tors., fre. og lør. i perioden 6.1.-18.6. samt søn. d. 17.4. og 5.6.2022.

• Velkomstdrink • 10 % rabat i Designer Outlet Neumünster

Miniferie i sagnbyen Barth Pr. pers. i dbl. værelse Pommernhotel Barth HHH i Tyskland Ifølge legenden har Vineta, den sunkne by - også kaldet Nordens Atlantis - ligget her, hvor den lille, Pris uden rejsekode 949,Pristillæg 21.2.-25.5.2022 nordtyske by Barth nu ligger. Og her skal I bo på og 18.9.-13.11.2022: 150,skønt hotel med gode muligheder for udflugter • 2 overnatninger til hansestaden Stralsund (30 km).

799,-

Valgfri ankomst t.o.m. 15.12.2021 samt i perioderne 3.1-2.2., 21.2-24.5. og 18.9.-16.12.2022. Turistskat EUR 1,20,- pr. person pr. døgn.

• • • •

2 x morgenbuffet 1 x 3-retters middag Velkomstdrink 1 x entre til Vineta Museum

3 børn med rabat 3 nætter 1.449,-

Cafebyen Alingsås Grand Hotel Alingsås HHHH i Sverige Omkring 30 minutters kørsel fra Gøteborg ligger denne herlige svenske by med sine brostensbelagte gader, træhuse, originale butikker og mange cafeer. Her skal I bo på lækkert hotel i centrum af byen med alt hvad hjertet begærer af restaurant, bar og wellness med sauna og fitness. Ankomst fre. og lør. t.o.m. 18.12.2021 samt 7.1.-17.12.2022 og valgfri ank. 13.-17.4., 25.-28.5., 27.6.-13.8. og 7.-22.10.2022.

Bestil på

2 børn med rabat 3 nætter 1.449,Pr. pers. i dbl. værelse

1.149,-

Pris uden rejsekode 1.299,-

• • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 1 x 2-retters middag 1 x eftermiddagskaffe med bagværk på Nygrens Café

En oase på Sydfyn Pr. pers. i dbl. værelse

Hotel Faaborg Fjord Spa & Wellness HHH på Fyn Sæt hverdagen på pause og nyd et ophold på skønne Fyn. Her bor du på første parket til det Pris uden rejsekode 1.149,sydfynske øhav og alle øens fristelser. Slap af i • 2 overnatninger hotellets lækre wellnesscenter eller få pulsen op • 2 x morgenbuffet i det kuperede terræn ved Svanninge Bakker, der • 1 x 2-retters middag også går under navnet de fynske alper. • 1 x 3-retters middag

999,-

Valgfri ank. t.o.m. 3.12. og 27.-28.12. samt man. til fre. 6.-17.12.2021 og 7.1.-25.3.2022. Valgfri 28.3.-29.4.2022.

• 20 % rabat på entre til hotellets spa

www.happydays.nu eller 70 20 34 48

Ekspeditionsgebyr kr. 99,- Børnerabatter gælder v. 2 voksne. Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

BESTIL TRYGT FERI

E Du kan ændre da 30 dage før an to og hotel helt frem til komst for kun kr. 99,-

REJSEKODE: Åbent hverdage K RO POGFYSIK kl. 9-17


+ XXXXXX

tekst xxxxxx foto xxxxxxxxxx