Page 1

Weekend ANNONCETILLÆG

MAGASINET

ALEX HØGH ANDERSEN HVORFOR TAGE SIG TIL TAKKE MED ÉN TING? JEG VIL GØRE DET HELE

PETER SISSECK DANSK DOGMEPRODUCENT SPRÆNGTE VINSKALAEN I SPANIEN

INTERVIEWS LUKSUS & LIVSSTIL SMYKKER WELLNESS DESIGN STYLE KULTUR GASTRONOMI


ANNONCETILLÆG

Weekend #5 / OKTOBER 2021

Endelig Weekend – velkommen til! Magasinet, du sidder med i hænderne, er fyldt med spændende personfortællinger, kulturelle oplevelser og de nyeste trends inden for interiør, smykker, gourmetmad og vin og velvære, så du kan blive klogere på dig selv og livet omkring dig. Glæd dig blandt andet til at møde Alex Høgh Andersen, den unge verdensstjerne fra HBO-serien ’Vikings’, der ikke blot er en dygtig skuespiller, men også fotograf. Lige nu er han aktuel med sin første fotoudstilling, som han har skudt i samarbejde med Ford, og han er slet ikke færdig med at stå hverken foran eller bag kameraet endnu. Weekend har også interviewet Klara Montes, der har fået en drøm til at gå i opfyldelse som det nye ansigt for Maybelline i Danmark. Her fortæller hun, hvad det betyder at repræsentere så ikonisk et brand og deler samtidig ud af sine bedste skønhedstips.

Ellers er efteråret over os, og det er tid til at krybe under tæppet i sofaen med en god bog. Mangler du inspiration til, hvad du skal læse, får du fire gode bud på nogle af de største læseoplevelser i 2021. Måske er det botaniske eventyr Rosarium om en rose med tilsyneladende magiske kræfter lige noget for dig? Men inden det hele bliver for spændende, kigger vi nærmere på den søde søvn. Mindst 400.000 danskere lider af søvnproblemer, så vi har spurgt en søvnekspert, hvorfor det er så vigtigt at sove godt, og hvad vi selv kan gøre for at sove bedre. Alt dette og meget mere, kan du læse om i denne udgave af Weekend. God fornøjelse!

Inteview

ALEX HØGH ANDERSEN

Danske smykkedesignere

Ure fra Longines med:

SIMON BAKER

Peter Sisseck DANSK DOGMEPRODUCENT SPRÆNGTE VINSKALAEN I SPANIEN

PUBLISHING

Published by ISA Publishing gigl@isa-adv.dk Tlf 60 53 09 80 www.isapublishing.dk

Creative Director: Gitte Guldager Journalister: ISA Publishing, Jesper Elm Larsen, Maria Præst og Susanne H. Knudsen Annoncesalg: ISA Advertising, Høffdingsvej 36, 2. sal 2500 Valby, Tlf 44 22 49 15, www.isa-adv.dk Forside Foto: Alex Høgh Andersen, Ford

ISA Publishing

ISA Publishing påtager sig intet ansvar for eventuelle trykfejl i artikler og annoncer. Artikler, billeder, og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra ISA Publishing. Annoncer og artikler indrykket i Weekend udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holding - indhold er inspiration. Sider med 'sponseret af' eller ’annonce’ øverst i hjørnet, indikerer at den pågældende forretning har betalt for tekst / indhold. 2

OKTOBER 2021


Kongeeg Kollektion - En hyldest til nordens ældste egetræ

Dansk håndværk i sølv, 14 karat guld og Tahitiperler.

Skomagergade 9 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 36 50 · a-v@guldsmedene.dk Webshop: guldsmedene.dk


ACCESORIES

ANNONCETILLÆG

MØD MARIA BLACK Maria Black er en af Danmarks mest succesfulde og fremtrædende smykkedesignere. Impact har snakket med den dansk-irske smykkedesigner, som her fortæller om historien bag smykkerne, hvad hun bliver inspireret af og meget mere. HVORNÅR FANDT DU FØRST UD AF, AT DU VILLE VÆRE SMYKKEDESIGNER, OG HVORDAN KOM DU I GANG MED AT LAVE SMYKKER? Jeg boede på Ibiza omkring 2005 og arbejdede for to smykkedesignere. Gennem den ene af dem blev jeg introduceret til de helt basale teknikker og derfra udviklede min passion sig til, at jeg besluttede at rejse hjem og uddanne mig til guldsmed.

HVORDAN VIL DU BESKRIVE DINE SMYKKER, OG HVORDAN ER DU KOMMET FREM TIL NETOP DET UDTRYK? Vores look i dag er ikke centreret omkring et smykke, men er faktisk måden, vi styler på. Vi startede i 2017 med at lave en masse kæder i forskellige tykkelser og længder, som skal bæres sammen i det, vi kalder et ‘neckmess’. Vi piercer og har en piercing kollektion, som vi selv har udviklet og kan derfor sammensætte et helt look omkring huggies, hoop, studs og perler, der appellerer til en ny generation af smykkeelskere af begge køn.

4

HVAD ER DIT YNDLINGSSMYKKE? Jeg elsker vores Moss ring fra sølvkollektionen POP med emerald emalje, som har den specielle feature, at du kan udskifte en mønt i den, der gør, at du kan ændre look på den konstant. For mig er det en ‘evighedsring’, som jeg kan se mig selv gå med i mange år. Køb-og-smid-væk-kulturen er simpelthen ikke i orden længere, især når der er andre alternativer.

HVOR KOMMER INSPIRATIONEN BAG DINE DESIGN FRA? Da jeg startede, var mit fokus på at designe smykker, der ikke var så ’kønsbaseret’. Jeg kan godt lide at lave smykker, der ikke taler ind i det traditionelle formsprog, når det kommer til ’dameog herresmykker’. I starten af min karriere var jeg besat af minimalisme og abstrakte geometriske former, i dag er mit team og jeg mere figurativt og popkultur inspireret. Dog er der altid et ’clean’ look, som kendetegner MBJ smykker. Vi har detaljer på, men aldrig for mange. OKTOBER 2021

HVORDAN UDSKILLER DU DIG FRA RESTEN AF SMYKKEBRANCHEN? Tilbage i 2010, hvor MBJ blev officielt lanceret, var smykkebranchen stadigvæk enormt gammeldags. Historisk set er det en elitær branche, der er utrolig uigennemsigtig, og som spiller ind i stereotypiske kønsroller og normer. Det er noget, vi altid har gjort op med. Vi har nok altid været den lille rebel i klassen, som konstant stiller spørgsmålstegn ved det, vi selv gør, og hvad branchen gør som helhed.

HVILKE MÅL HAR DU FOR FREMTIDEN? Jeg og mit team ønsker at være en virksomhed, der sætter mennesker, natur og kærlighed højere end profit og status. Vi vil gerne efterlade en inspirerende historie og være med til at uddanne og inspirere vores branche og kunder.


ANNONCETILLÆG

5


ANNONCETILLÆG

Alex Høgh Andersen er kendt for sin rolle som den forkrøblede antihelt Ivar Benløs i HBO-serien ’Vikings’, men faktisk har den unge verdensstjerne også taget billeder i mere end et årti og er i dag en anerkendt fotograf. Han er lige nu aktuel med sin første fotoudstilling ’Past and Present’, som han har skudt i samarbejde med Ford.

6

JUNI 2021

Foto: Rasmus Weng Karlsen

INTERVIEW


ANNONCETILLÆG

INTERVIEW

ALEX HØGH ANDERSEN ”HVORFOR TAGE SIG TIL TAKKE MED ÉN TING? JEG VIL GØRE DET HELE” TEKST Maria Præst

Hvordan er det at lancere sin egen fotoudstilling for første gang? Det har været noget af det mest stilede, jeg har været med til. Jeg er superglad for, at Ford Danmark kom til mig og ønskede at give mig den her todelte rolle som både frontfigur og fotograf. Det var noget her, som, jeg synes, var rigtig fedt. Jeg kan godt lide at arbejde med stærke kontraster, og her fik jeg mulighed for at iscenesætte den her smukke topmoderne Mustang Mach-E på forfaldne, forladte tankstationer. Jeg har hentet inspiration fra de store tankstationer i Texas, og selvom der er et stykke vej fra Holbæk og omegn til Sydtexas, synes jeg, det er lykkedes at skabe de her stærke kontraster i billederne.

Hvor stammer din interesse for fotografiet fra?

Hvad giver det dig at tage billeder? For mig er det helt terapeutisk. Jeg har altid været den der klaphat, der ikke kunne finde ud af at sidde stille på stolen, så jeg har haft brug for at fordybe mig i noget for at finde ro. Det var sådan, jeg kom i gang med at spille teater, fordi min mor ikke vidste, hvordan hun ellers skulle stimulere mig, og det er sådan, jeg bruger fotograferingen i dag. Når jeg har mit kamera i hånden, tænker jeg kun på at tage det bedste billede. Jeg har også altid mit kamera med, når jeg arbejder på filmset, for så kan jeg bruge det til at koble af og tænke på noget andet i pauserne. Der er altid nogle fede ting at skyde, og jeg får lidt længere snor, fordi jeg er skuespiller. Det er min måde at slappe af på, hvor andre måske hiver en bog op af tasken.

Fotos: Alex Høgh Andersen, Ford

Jeg har tænkt i billeder, lige siden jeg var helt lille. Da jeg var teenager, fik min søster et spejlreflekskamera, som jeg fik lov til at låne. Jeg kan huske, at jeg tog det med ud i Lystskoven i Skælskør, hvor jeg er opvokset, og bare knipsede løs af mennesker, træer, himlen og jorden. Da jeg kom hjem, var jeg helt oppe at køre over det, og så har jeg ikke set mig tilbage siden, men bare skudt, skudt, skudt.

Fortsættes side 8

OKTOBER 2021


INTERVIEW

ANNONCETILLÆG

Foto: Alex Høgh Andersen, Vikings TV-Serie, SF Studios

Hvad vil du gerne fortælle med dine billeder?

ALEX HØGH ANDERSEN ”HVORFOR TAGE SIG TIL TAKKE MED ÉN TING? JEG VIL GØRE DET HELE”

Det lyder total corny, men det vigtigste for mig er, at der en eller anden form for dybere fortælling. Jeg vil gerne portrættere mennesker, deres liv og fortælle historier med noget på hjerte. Jeg har for eksempel skudt coverfotos og PRkampagner for Mads Langer og Malte Ebert, og det, synes jeg, er enormt spændende. Jeg har også lige skudt en kampagne for Toyota i forbindelse med deres samarbejde med de olympiske og paraolympiske atleter. Et af billederne blev blandt andet blæst op på Nørreport Station, og jeg fik nærmest et chok, da jeg cyklede forbi og så at det fyldte hele gadebilledet. Det var virkelig sjovt at se.

Et af billederne fra Past and Present kommer på auktion på Lauritz. com, hvor overskuddet går til Ungdommens Røde Kors. Hvad betyder det for dig at kunne hjælpe andre? Jeg har været ambassadør for Ungdommens Røde Kors siden 2017, fordi jeg nærmest tvang dem til det. Mine forældre har altid lært mig, at man skal hjælpe, hvor man kan, og jeg blev for eksempel bloddonor lige så snart, jeg var gammel nok. Nu står jeg i en situation, hvor jeg har over 2 millioner følgere på de sociale medier, men jeg gider ikke bare at poste selfier. Jeg vil gerne bruge min platform til noget fornuftigt og promovere vigtigere ting end mig selv. Derfor giver samarbejdet med Ungdommens Røde Kors rigtig god mening for mig, og jeg er stolt af at være med til at hjælpe udsatte børn og unge. Fortsættes side 10

8

OKTOBER 2021INTERVIEW

ANNONCETILLÆG

Hvilke projekter har du ellers gang i lige nu?

Om Alex Høgh Andersen

Den 28. oktober er der premiere på Ole Bornedals nye film ’Skyggen i mit øje’, der handler om fejlbombardementet på Den Franske Pigeskole under anden verdenskrig. Det er en virkelig forfærdelig historie, og den har været meget intens og gribende at filme. Og også meget sårbar, da flere af de overlevende stadig er i live i dag. Jeg glæder mig rigtig meget til, at filmen kommer ud, og til at se, hvordan folk tager imod den.

Født i 1994 i Skælskør. Har medvirket i flere film- og teaterproduktioner og fik sit store gennembrud i rollen som Ivar Benløs i HBO-serien Vikings, hvor sidste sæson havde premiere i december 2020. Arbejder også som professionel fotograf, hvor han lige nu er aktuel med sin første soloudstilling Past and Present, som han har skudt i samarbejde med Ford.

Derudover er jeg i gang med optagelserne til en ny tv-serie til Viaplay, som er et docudrama med arbejdstitlen ’Nordic Narcos’, der er baseret på en virkelig historie om en af de store narkobaroner, vi har haft i Danmark. Jeg er også i gang med at skrive et manuskript til en ny tvserie på Nordisk Film, men den kan jeg ikke fortælle så meget om endnu … andet end at det går godt. Så der er rigtig mange spændende ting i gang, og det er både superfedt og en smule angstprovokerende på samme tid. Kan jeg overhovedet det her? Men der er ikke andet at gøre end at kaste mig ud i det, og se, hvad der sker.

Ønsker du at blive ved med at stå både foran og bag kameraet? Ja! Det er fantastisk at få lov til at være skuespiller den ene dag og fotograf den anden. Jeg elsker det, og jeg kan slet ikke mættes. Ikke lige nu i hvert fald. Hvorfor tage sig til takke med én ting? Jeg vil gøre det hele. Der er ingen, der skal stoppe mig. Jeg vil lave skuespil, tage billeder, skrive manuskripter og også gerne instruere på et tidspunkt. Jeg synes, det er fantastisk at skabe og udfordre mig selv, og så længe, jeg synes, det er sjovt, skal den bare have fuld skrue.

Fotos: Alex Høgh Andersen, Ford

10

OKTOBER 2021


ANNONCETILLÆG Særudstilling indtil 2. januar 2022

Tirsdag til søndag 10 –17 Onsdag 10 –21 Mandag lukket davidmus.dk

11


Åben grund hver søndag mellem kl. 12.00 og 13.00.

KAMPAGNE Sælger betaler for alle tilslutningsafgifter, ca. kr. 90.000, til de som køber en grund inden 31. oktober 2021.

eret

Reserv

eret

Reserv

eret

Reserv

T

SOLG

eret

Reserv

T

SOLG eret

Reserv

Byggegrunde fra kr. 795.000

T

SOLG

eret

Reserv

eret

Reserv

T

SOLG

eret

Reserv

T

SOLG


Skibby Bakke Selsøvej

overfor børnehaven

53 FULDT BYGGEMODNEDE HELÅRSGRUNDE UDBYDES NU TIL SALG! Nu har du muligheden for at bygge din egen drømmebolig. 53 fuldt byggemodnede helårsgrunde vil være en del af et kommende større og helt nyt boligkvarter med fantastisk beliggenhed centralt i Skibby i direkte forlængelse af nuværende byzone. Her er stort set alt inden for rækkevidde, herunder skole, børneinstitutioner, indkøb, bus og kort afstand til den nye Kronprinsesse Mary bro, som i øvrigt gør afstanden og transporttiden til København endnu kortere (ca. 45 min.) Fremfor alt er her "højt til himlen", en helt unik og skøn natur med kun godt

Salg og information danbolig Per Johansen Tlf. 46 16 32 30.

1,5 km til Selsø, hvor et rigt fugle- og dyreliv nydes og trives stort. Den nye udstykning her på "Skibby Bakke" og området henvender sig derfor til mange forskellige købere - både de yngre par, børnefamilierne men også til seniorerne. Du kan frit vælge hvilket hus du ønsker opført - øvrige oplysninger om de mange muligheder fås ved henvendelse til danbolig.


URE

ANNONCETILLÆG

DET ELEGANTE MATCH Elegance har altid været en af Longines ​​ kerneværdier, og med valget af den australske skuespiller Simon Baker som ambassadør har det kendte urmærke opnået den perfekte legemliggørelse af stil og finesse. Tekst Jesper Elm Larsen

ELEGANCE IS AN ATTITUDE Longines har været baseret i Saint-Imier i Schweiz siden starten i 1832 og er især kendt for deres mange års erfaring som tidtager til verdensmesterskaber i sport og som partner for internationale sportsforbund. I dag er Longines logo med det berømte, vingede timeglas det ældste varemærke, der stadig er i brug i sin originale form registreret hos World Intellectual Property Organization (WIPO). Allerede i 1867 brugte Longines det vingede timeglassymbol og handelsnavnet ”Longines” som en garanti for kvalitet og et modangreb på de mange forfalskede produkter. Da Simon Baker blev bedt om at definere sin idé om elegance, lagde han især vægt på, at: “Longines motto ’Elegance is an Attitude’ drejer sig om hvem du er – hvordan du agerer, og det indtryk, du skaber. For mig betyder elegance at være selvsikker, at kunne føle sig godt tilpas i alle situationer og altid være tro mod sig selv. Elegance indebærer at forblive nysgerrig, beholde sin selvkontrol og frem for alt nyde livet!” 14

STORE PRÆSTATIONER BÅDE ORAN OG BAG KAMERAET

9 AACTA (Australian Academy of Cinema and Television Arts) nomineringer for filmen.

Den australske skuespiller og instruktør Simon Baker er i dag anerkendt over hele verden for sine engagerende og karismatiske præstationer på film og tv. I årenes løb har han modtaget adskillige nomineringer fra Screen Actors Guild, Emmy Awards og Golden Globes. Hans mest kendte rolle er uden tvivl Patrick Janes i den populære serie The Mentalist, hvor han slog igennem som international stjerne. Desuden har vi bl.a. kunnet glæde os over Simon Baker i så forskellige film som The Devil Wears Prada, Margin Call og Ride with the Devil samt gyserne The Ring Two og Land of the Dead.

AMBASSADØR SIDEN 2012

De seneste år har Simon Baker dog fokuseret på arbejdet bag kameraet, hvor han i 2018 fik en markant instruktørdebut med Breath, hvor emnet lå hans hjerte meget nær, da Baker (som ægte australier) selv er en ivrig surfer. Baker vandt bl.a. titlen som bedste instruktør ved Australiens DGA-prisuddeling og modtog

OKTOBER 2021

Simon Baker blev introduceret som Longines Ambassador of Elegance ved Prix de Diane Longines 2012 i Chantilly (Frankrig) og har siden da deltaget i mange arrangementer, hvor han har personificeret brandets værdier. Baker har naturligvis også besøgt virksomhedens fødested i Saint-Imier, Schweiz for at mødes med medarbejderne og med egne øjne følge den komplekse produktionsproces på urværkstederne. Her havde han også fornøjelsen af at opdage de utrolige skatte, der dækker alle facetter af Longines rige fortid, i mærkets museum.

​​Longines

Simon Baker


ANNONCETILLÆG

15


SMYKKER

ANNONCETILLÆG

DANSKE SMYKKEBRANDS, DU SKAL KENDE Georg Jensen eller Ole Lynggaard er blandt klassikerne, som de fleste kender og skriver højt på ønskelisten. Men nogle af de nyere danske smykkebrands har i den grad formået at skabe unikke og smukke smykker, der er kommet for at blive, og som du skal kende lige nu. Weekend præsenterer dig for en række smykkebrands, der på hver deres unikke måde sætter deres præg på dansk smykkedesign.

LELEAH

HANREJ

CORALI

Leleah er et smykkemærke af Mona Lena Attia, der fremstiller håndlavede smykker i et begrænset antal. Inspirationen til smykkerne kommer fra lagdelte genstande og ædelstene, hvor kombinationen af det feminine og enkle blandet med det rå og farverige er i fokus. Stilen kan bedst beskrives som enkel, feminin, men med en kant, og de anvendte materialer er 9- og 14k guld. Se mere her: www.leleah.dk

Hvis navnet ikke siger dig noget, så er det meget godt, at du bliver præsenteret for dette unisexbrand, som lokker med deres ckunky kædehalskæder- og armbånd. HANREJ står for et univers, der ønsker at dyrke det frie, selvsikre og nuancerede menneske, der blomstrer i vores moderne samfund. Deres smykker lader sig inspirere af det autentiske og nuancerede udtryk, og henvender sig ikke til køn, men mennesket i sig selv. Se mere her: www.hanrej.com

Det københavnske mærke, Corali, er grundlagt af arkitekt Caroline Sillesen og hviler på værdier som bæredygtighed og lokal produktion. Smykkerne fra Corali er tidløse og afspejler designer, Carolines, kærlighed for skulpturer og arkitektur, og hun lancerede sit smykkemærke for at eksperimentere med det, hun kalder små skulpturer. Alle hendes smykker er håndlavede i 14k guld og 925 sterlingsølv. Se mere her: www.corali.dk

SARA JIN MI En kærlighed til naturens uhæmmede former og teksturer er altid til stede i guldsmed Sara Jin Mis designunivers, som bliver skabt fra hendes atelier i hjertet af København. De håndlavede smykker er udformet i dyrebare materialer som 18K guld, diamanter, safirer samt opaler og hylder naturens upolerede og ufuldkomne karakter. Selvom hvert smykkestykke har sit eget unikke udtryk, deler alle Sara Jin Mis designs en karakteristisk blanding af luksus og afslappethed, hvilket gør stykkerne lette at bære. Se mere her: www.sarajinmi.dk

16

OKTOBER 2021


KAMPAGNE

CORONA CHAIR VEJL. UDSALGSPRIS:

DKK. 37.813,-

KAMPAGNEPRIS:

DKK. 26.995,-

Gælder fra 1. Oktober 2021 til 31. December 2021

TEKSTILER: UDVALGTE FARVER I HALLINGDAL ELLER FJORD

DANMARKS DESIGNSHOP LIVINGSHOP.DK - LUNDHOLMVEJ 1 - 7500 HOLSTEBRO - 97 42 36 77 - INFO@LIVINGSHOP.DK


INTERVIEW

ANNONCETILLÆG

FÅ KLARA MONTES’ BEDSTE SKØNHEDSTIPS KLARA MONTES ER DET NYE ANSIGT FOR MAYBELLINE I DANMARK, OG DET ER EN PIGEDRØM, DER ER GÅET I OPFYLDELSE. WEEKEND HAR TAGET EN SNAK MED KLARA OM MAKE-UP, FAVORITTERNE OG IKKE MINDST, HVAD DER FÅR HENDE TIL AT FØLE SIG SMUK.

KLARA: Hele min make-up rejse startede med, at jeg som helt ung fik en mascara fra Maybelline, som jeg husker tydeligt den dag i dag. Det er et brand, der har fulgt mig i alle årene, og som jeg har stor respekt for, så det betyder sindssygt meget for mig at repræsentere Maybelline i Danmark. Alle Maybellines reklamer er så ikoniske, at de altid vil blive huset og tildelt opmærksomhed. For mig er det en pigedrøm, og noget jeg ikke havde tænkt kunne ske, så det er meget stort for mig. Jeg er meget beæret over det.

HVAD STÅR MAYBELLINE FOR IFØLGE DIG? KLARA: Jeg har altid haft stor respekt for Maybelline, fordi det er et brand, der går ind for diversitet og ligestilling. Det er kvinder med noget på hjertet, der repræsenterer Maybelline, derfor er jeg meget glad for at være en del af Maybelline familien.

HVAD ER DIT FORETRUKNE PRODUKT FRA MAYBELLINE? KLARA: Jeg elsker deres concealer, men brandets Lifter Gloss er altid mit go to produkt, fordi den klistrer ikke og fugter læberne rigtig godt. Jeg har dem liggende over det hele og i alle mine tasker, og det er et produkt, alle mine veninder bruger, fordi jeg har anbefalet Lifter Gloss til dem.

BRUGER DU MAKEUP TIL HVERDAG? KLARA: Jeg tror, at jeg er ret god til ’no makeup’-makeup look. Det må gerne se naturligt ud, men det gør heller ikke noget, at man kan se det en smule. Jeg kan godt lide at bruge lidt blush på kinderne, så man ligner en, der lige har været ud at cykle og har fået røde kinder. Til hverdag går jeg den lidt mere naturlige vej, hvor min makeup er afdæmpet.

HAR DU NOGLE PRODUKTER, SOM DU ALTID HAR MED DIG I DIN MAKEUP-PUNG? KLARA: Lifter Gloss og en god concealer, så er jeg klar til dagen.

HAR DU ET HEMMELIGT SKØNHEDSTIP? KLARA: Jeg putter altid highlighter på min amorbue, fordi jeg godt kan lide at markere læberne. Det er virkelig smukt. Jeg kan også godt lide at bruge min bronzer eller blush på øjenlågene. Det giver et ret naturligt og sammenhængende look.

HVAD ER VIGTIGT FOR DIG, NÅR DU VÆLGER SKØNHEDSPRODUKTER? KLARA: Kvaliteten er alfa og omega. Jeg plejer at tjekke ingredienserne, fordi jeg gerne vil være god ved min hud og skåne den for ting, den ikke har godt af.

Fortsættes side 20

18

OKTOBER 2021

Fotos: Maybelline

HVAD BETYDER DET FOR DIG AT REPRÆSENTERE ET SÅ IKONISK BRAND SOM MAYBELLINE?


ANNONCETILLÆG

TRÆNINGSUDSTYR DER SKABER MOTIVATION FOR MOTION

WWW.ABILICAONLINE.DK

Besøg os i vores showrooms: Aarhus | Vejle | Herlev

JUNI 2021

Ring til os for råd og vejledning | 70 270 279

19


ANNONCETILLÆG HVILKE SKØNHEDSPRODUKTER KAN DU ABSOLUT IKKE LEVE UDEN? KLARA: En øjenbrynsgel er et vinderprodukt for mig, fordi den kan give lidt fylde og farve til brynene, og det samme gælder et læbeprodukt og en concealer. De tre produkter bruger jeg altid til hverdag.

HVAD FÅR DIG TIL AT FØLE DIG SMUK? KLARA: Små ting får mig til at føle mig smuk. F.eks. kan et kompliment få mig til at føle mig virkelig smuk, fordi jeg kan ofte være meget hård ved mig selv, og hvis andre lige bemærker noget smukt ved mig og tilkendegiver det, giver det et ekstra boost. En solskinsdag kan også give mig lidt ekstra selvtillid og grund til at føle mig smuk.

HVAD GØR DU, NÅR DU SKAL GØRE NOGET EKSTRA FOR DIG SELV? KLARA: Jeg kan godt lide at få helt ro på, fordi nogle gange kan hverdagen i København godt være stressende, så hvis jeg skal pleje mig selv lidt ekstra, skal jeg geare ned. Det kan både være derhjemme, hvor jeg kan rydde lidt op i mine ting, sortere mit tøj eller andre praktiske ting, som giver mig ro i hovedet. Det kan nemlig godt forstyrre mig, hvis jeg mangler at få ordnet praktiske ting, som ligger og roder.

HVORDAN GØR DU DIG NORMALT KLAR TIL EN STOR FEST? KLARA: Jeg skal gerne have virkelig lang tid til at gøre mig klar. Jeg hader at stresse med min makeup, og jeg kan godt bruge en time på at lægge makeup og f.eks. eksperimentere lidt med min eyeliner og en anderledes farve på læberne.

HVAD ER KENDETEGNENDE FOR GOD STIL?

KLARA MONTES ER DET NYE ANSIGT FOR MAYBELLINE I DANMARK, OG DET ER EN PIGEDRØM, DER ER GÅET I OPFYLDELSE.

20

Fotos: Maybelline

FÅ KLARA MONTES’ BEDSTE SKØNHEDSTIPS

KLARA: Det, der inspirerer mig allermest, er at turde og føle sig tilpas i det, man nu gør. Jeg har ikke en stil, jeg synes, er den rigtige eller pæne. Jeg bliver inspireret af personen, og den måde, vedkommende bærer tøj og makeup. Hvis jeg føler mig godt tilpas, gør det hele forskellen for mig.


ANNONCETILLÆG

Finest tea selection since 1889

www.osterlandsk.com 21


GASTRONOMI

ANNONCETILLÆG

DANSK DOGMEPRODUCENT SPRÆNGTE VINSKALAEN I SPANIEN I dag er Pingus kult og Peter Sisseck en feteret superstjerne, men eventyret kunne nemt være gået helt galt. Succesen er da heller ikke steget den danske vinbonde til hovedet, og han er i fuld gang med at udvikle de næste vinmirakler. SEKSDOBLING AF PRISEN FØRSTE ÅR

VIDEN, INNOVATION OG STÆDIGHED

UUDSLUKKELIG PIONERÅND

Da Robert Parker fik opsnuset nogle fadprøver af den første årgang Pingus i 1996, sænkede han alle parader og gav vinen den højeste rating, der nogensinde var givet en vin fra Spanien. Med en kickstart på 96-100 point i Parkers vintidsskrift The Wine Advocate, var Pingus og Sisseck nærmest flyvende fra starten. Prisen blev seksdoblet i løbet af vinens første halve år på markedet, og nu er årgangen blevet et samlerobjekt til omkring 10.000 kr., når en flaske en sjælden gang kommer under hammeren. Siden har Sisseck høstet utallige hædersbevisninger, bl.a. i 2003 hvor Pingus blev kåret som Spaniens Bedste Vin. I dag er det da også landets dyreste vin, der allerede inden aftapning sælges for over 5.000 kr. pr. flaske.

Peter Sisseck mener ikke, at man kan lære at lave vin - det må man selv finde ud af. Men forudsætningerne skal være i orden. Derfor tog han tilbage til Danmark og blev cand. Agro på Landbohøjskolen. Det gav ham et indblik i de biokemiske processer, der ligger bag vinproduktionen, og da han for 26 år siden købte sine første vinmarker i Spanien, var det for at kunne producere efter sine helt egne dogmer, fx skulle druerne være Tempranillo, stokkene ældgamle, jorden af en helt særlig beskaffenhed og dyrkningen uden gødning og pesticider. Valget faldt på en vingård i distriktet Ribera del Duero på den spanske højslette, hvor vinstokkene kunne dateres helt tilbage til 1929. For at kunne lave tingene på sin helt egen måde og slippe for hele tiden at møde argumenter om, at sådan plejer vi at gøre, startede han med at fyre alle dem, der vidste noget om at lave vin. Det var i 1995 – resultatet har vi allerede afsløret.

Som vinelsker og iværksætter har Peter Sisseck svært ved at hvile på laurbærrene, og ved siden af arbejdet med Pingus på Dominio de Pingus har han startet en lang række andre spændende projekter, fx vinen Flor de Pingus, der dyrkes biodynamisk på lidt yngre vinstokke (500-1.000 kr. pr. flaske), og PSI, hvortil han opkøber druer fra lokale vinbønders parceller med gamle vinstokke (200-400 kr. flasken). Desuden har han sammen med Silvio Denz købt den lille, biodynamiske vingård Château Rocheyron i SaintEmilion, vor der fremstilles ca. 10.000 flasker Château Rocheyron og ca. 10.000 flasker af andenvinen, La Fleur de Rocheyron (henholdsvis ca., 800 og 500 kr. flasken).

VINEN LØBER I BLODET Peter Sisseck er bogstaveligt talt født i en vinkælder. I barndomshjemmet var vin en passion med særlige ritualer, og den blev smagt og samlet med stor seriøsitet. Som 14-årig rejste den skoletrætte Peter ned til sin onkels vingård i Bordeaux, og livsformen tiltrak ham så meget, at han fandt sit formål i livet: at skabe vin i verdensklasse. Onklen hed også Peter, og derfor fik den unge udgave kælenavnet Ping, så man lettere kunne skelne mellem dem. Måske har du allerede lugtet lunten og gættet det brand kælenavnet siden udviklede sig til? 22

OKTOBER 2021


Underholdning med tusindvis af lydbøger. Få 30 dages gratis adgang til over 350.000 e- og lydbøger. Brug rabatkoden W30D på mofibo.com

Tilbuddet gælder indtil den 30. juni 2021 - kun nyoprettelser.


GASTRONOMI

ANNONCETILLÆG

Vi kende alle den berømte, lille pedalspand, som selv MoMA har taget til sig, og denne totalt stringente designfilosofi har siden starten i 1939 udviklet sig til et imponerende produktgalleri. Vipp køkkenet er et stærkt bevis på, at godt design er tidløst.

SMAGEN AF ELEGANCE FØDT HELDIG

KONCEPT MED MANGE VARIATIONER

FRA SLOT TIL SLAGTEHUS

Hele Vipp eventyret starter med en lotterigevinst og en kærlighedshistorie. I 1932 vinder grundlæggeren Holger Nielsen en bil på sin billet til det lokale fodboldstadion, og sælger den straks for en metalpresse for at starte egen virksomhed. Da hans kone Marie skulle bruge en skraldespand til hendes frisørsalon, gik han ud i værkstedet og skabte prototypen til Vipp-pedalspanden. Klienterne i konens klinik blev vildt imponerede, og deres bestillinger satte i 1939 gang i det designunivers, der siden har bredt sig ud med tilbehør, møbler og køkkener.

Vipp V1 køkkenet blev skabt som et modulært koncept bestående af byggeklodser som ø-modul, vægmodul og højmodul. Hvert modul kan bygges med dine individuelle ønsker og er designet ned til mindste detalje af Vipp. Det fås i tre pulverlakerede farvevarianter; sort, grå og hvid. I modsætning hertil er V2 modellen kendetegnet ved – som de selv udtrykker det – ”30% marmor, 70% eg og 100% Vipp”. Det modulære system fra V1 fastholdes, men er nu smukt pakket ind i moder naturs materialer, hvor materialesymfonien skaber et omhyggeligt samspil mellem Juramarmor, mørk eg, anodiseret metal og rillet glas. Designsproget er umiskendeligt dansk, men har også en spændende Japansk accent i det enkle og raffinerede æstetiske udtryk.

På bredden af floden Erdre i Nantes i det vestlige Frankrig et slot fra det 18. århundrede. Det er blevet genoprettet til sin tidligere herlighed af Peter og Trude, der oprindeligt er fra Holland. De valgte et industrielt udseende køkken for at kontrastere slottets bløde og antikke interiør, og de sætter især pris på, hvordan stålkøkkenet interagerer med det gamle stengulv.

Vipp er stadig et familieejet, uafhængigt, dansk designfirma, der drives af Holgers datter, Jette Egelund, hendes to børn Kasper og Sofie sammen med 45 ansatte i København. På køkkensiden er man nu nået til anden generation med V2, men den smukke industrielle æstetik uden dikkedarer fastholdes konsekvent.

24

OKTOBER 2021


- Det du ser i dag er der måske ikke i morgen…

1500 m 2 med kvalitetsmøbler til gode priser!

Res t par t ier & demomodeller • 2. sor t er ing • Udgåede modeller • Sær lig t ud valg af genbes t illingsvar er Åbnings t ider: mandag-f r edag: 10.00-18.00, lør dag: 10.00-15.00 og 1. søndag i hver måned: 11.00 - 15.00 www moebelboersen

moebelboersen

m ø b e l b ø r s e n.d k

Falkenbor ggår den 4, 3600 Fr ederik ssund (t idl. Kv ick l y lokaler) Tlf. 27 71 21 11 25


ANNONCETILLÆG

ANNONCE

SICILIANSKFØDTE

Gioacchino Di Gregorio SKABER ITALIENSK STEMNING MIDT I KØBENHAVN

bpueotnito ap

KÆRLIGHED TIL ITALIEN OG EN DYB RESPEKT FOR LANDETS MADKULTUR ER HEMMELIGHEDEN BAG PIZZARIA LUCAS SUCCES. FOR TREDJE ÅR I TRÆK ER RESTAURANTEN BLANDT DE BEDSTE EUROPÆISKE PIZZARESTAURANTER. Det summer af liv på det hyggelige Pizzaria Luca på Gammel Strand, hvor nogle gæster sidder tæt om bordene og hyggesnakker, mens andre dykker ned i det omfattende cocktailkort. I det åbne køkken vender sicilianskfødte Gioacchino Di Gregorio behændigt dejen i luften, inden den igen lander på bordet. I tre år har han været køkkenchef og er lykkedes med at skabe et autentisk stykke Italien midt i København. Blot to måneder efter åbningen blev restauranten således kåret til den femtebedste europæiske pizzarestaurant uden for Italien, og siden er det lykkedes Gioacchino Di Gregorio og hans team at holde sig i top-12. - Én ting er at komme på listen, men at holde sig blandt de bedste, er svært. Men at det er lykkedes for os, skyldes en holdindsats. Vi er en Italian Family, som brænder for det, vi laver, understreger Gioacchino Di Gregorio.

KÆRLIGHED TIL ITALIEN Der er ingen tvivl om, at det er her, en del af hemmeligheden bag succesen gemmer sig. I kærligheden til Italien – til menneskene, maden og stemningen. Og den kendetegner ikke kun Pizzaria Luca. Pizzariaet er en del af virksomheden ”I love Luca”, som også ejer Luca Piccolo på Østerbro - et lokalt samlingssted med masser af vin på glas og små deleretter på antipastikortet, og Trattoria Luca i Lyngby, der byder på en fuld restaurantoplevelse med antipasti og pastaretter og et stort vinkort. 26

Derudover åbner den 1. oktober også en delikatesseforretning på Amager, Luca Deli, med pizza, sandwich, italiensk pålæg og vin på hylderne. - I ”I love Luca”-universet lægger vi vægt på at skabe en autentisk italiensk stemning, så alle føler sig velkomne. Samtidig går vi aldrig på kompromis med råvarerne. Alle de råvarer, vi bruger, er enten italienske eller lokalt producerede i Danmark, fortæller Gioacchino Di Gregorio.

LANGTIDSHÆVNING GIVER DEN PERFEKTE DEJ Og her skal resten af forklaringen på Pizzaria Lucas succes uden tvivl findes. I respekten for den italienske madkultur, som både forudsætter gode råvarer og en forståelse for det klassiske håndværk. Opskriften på den dej, der danner grundlag for alle brød og pizzaer, stammer således fra en dygtig, italiensk pizzabager, og siden har Gioacchino Di Gregorio udviklet på opskriften og har gjort den til sin egen. - Vi italienere er meget stolte af vores køkken. At lave italiensk mad kræver, at man forstår betydningen af gode råvarer, sammensætningen af ingredienser, og at ting tager tid. Det lyder måske simpelt at lave en pizzadej, fordi man kun skal blande gær, vand og mel, men ingredienserne skal blandes rigtigt og æltes på en særlig måde. Samtidig kræver en pizzadej tid. På Pizzaria Luca siger vi, at alt bygger på 72 hours of love. Det betyder, at dejen til alle vores brød og pizzaer er hævet i 72 timer, og det gør hele forskellen.


ANNONCETILLÆG

SS LA K IS K

Henrik Koefoed

Lars Arvad Vicki Berlin Lone Rødbroe

Thomas Mørk

AFTENFORESTILLING FREDAGE KL. 20.00 - NATMAD PÅ HOTELLET 6. / 20. maj 2022

2022

3. / 10. juni 2022

EFTERMIDDAGSFORESTILLING KL. 15.00 - MUSIK OG DANS PÅ HOTELLET

REVY INKL. MIDDAG OG OVERNATNING PÅ VISSENBJERG STORKRO

Lørdag 7. / Fredag 13. / Lørdag 14. / Lørdag 21. Torsdag 26. / Fredag 27. / Lørdag 28. maj 2022

OPHOLDET INDEHOLDER

pr. person i dobbeltværelse. Tillæg for enkeltværelse 300,-

• Bus fra Vissenbjerg Storkro til revyteltet på Engen i Fruens Bøge • Velkomstdrink • Billet til Odense Sommerrevy kategori A • En forfriskning i pausen

Lørdag 4. / Lørdag 11. juni 2022

1.265,-

BEGRÆNSET ANTAL PLADSER! Bestil på: info@vissenbjergstorkro.dk / tlf. 6447 3880 (kan ikke bestilles online).

• Bus retur til Vissenbjerg Storkro • Dagens 2-retters menu serveret fra buffet • Overnatning i delt dobbeltværelse • Stort dansk morgenbord

Søndersøvej 30 · 5492 Vissenbjerg Tlf. 6447 3880 · info@vissenbjergstorkro.dk www.vissenbjergstorkro.dk

27


LITTERATUR

ANNONCETILLÆG

FARSKIBET AF GLENN BECH

HULEMENNESKET AF PETER LØHR

Farskibet er et autofiktivt og poetisk skrift om de konsekvenser, det har haft for Glenn og hans familie, at faderen valgte at tage sit eget liv. ”At skrive som at feje blade sammen (i blæsevejr!)” skriver Glenn Bech i ´Farskibet, og det billede beskriver romanen og dens formsprog fantastisk godt, for den består af en evigt hvirvlende strøm af ord, der kredser om det at begribe det ubegribelige og tilgive det utilgivelige. Men det er også en fortælling om toksisk maskulinitet og om smerte, der er nedarvet gennem generationer. Det er fortællingen om en ung mands insisteren på at bryde den formel med et sårbart og ærligt skrift, der krænger det formløse og smerten ud.

I Italien, få år før hans død, møder vi den danske nationalromantiske kunster Johan Thomas Lundbye. Her forsøger han sammen med flere andre medlemmer af den danske kunstelite at finde frem til sit kunstneriske udtryk, alt imens han kæmper med svingende sindstilstande, der veksler mellem det maniske og det depressive. Alt i alt er Hulemennesket en roman, der udforsker et menneskes sind, og som samtidig formår at forankre denne udforskning i sin historiske ramme.

BØGER DU SKAL LÆSE

FUGL OG FISK AF LINDA SKAARET

HVIS IKKE DU HAR HELT STYR PÅ, HVAD DU SKAL LÆSE SOM DIN NÆSTE BOG, FÅR DU LITTERATURANMELDER IDA BARKHOLTS BUD PÅ BØGER, DU BØR LÆSE.

Majs far er ved at dø, og hun må derfor nødtvungent rejse tilbage til barndomshjemmet og familien ved den jyske vestkyst, som hun ellers siden gymnasiet har holdt sig på afstand af. Nu tvinges hun til at konfrontere nogle af de gamle sår, og mens Maj hjælper moderen og de andre søskende på faderens dødsleje, ser hun i glimt tilbage på barndommen. Det er en barndom med konflikter men også en masse glæde, og efterhånden som Maj genoplever sin barndom gennem sine egne og familiens erindringer, får hun lejlighed til at begrave gamle spøgelser og dermed se sig selv, sin opvækst og sin familie i et nyt og nuanceret lys.

28

ROSARIUM AF CHARLOTTE WEITZE Rosarium fortæller i tre dele en slægts historie i seks generationer. Romanen spænder fra Zarens Rusland, over bjergene i Sydamerika, til en plantage på USA’s østkyst og til et hus nær Botanisk have i København. En rose med tilsyneladende magiske kræfter (eller måske bare naturens kræfter) følger slægten gennem fortid, nutid og fremtid på en rejse tværs over kontinenterne og illustrerer naturens sammenhængskraft. Charlotte Weitze har skrevet et botanisk eventyr om planternes på en gang simplicitet og kompleksitet, og om hvor smuk naturen og dens planteliv egentlig er. OKTOBER 2021


ANNONCETILLÆG

BILLETSALG + INFO WWW.TOBAKSGAARDEN.DK FØLG OS OG DEL DINE OPLEVELSER

Pink floyd project 08.10 signe svendsen band 09.10 DAHL/WAIDTLØW KVARTET 15.10 Steen Rasmussen Quinteto 16.10 elisabeth & de unge mænd 22.10 Svaneborg Kardyb 29.10 lydmor 30.10 michael falch & dét band 03.11 Ida Wenøe & The Silver Cords 06.11 beatfortælling 11.11 the beatophonics 12.11 ester brohus band 13.11 I Think You’re Awesome 19.11 magtens korridorer 20.11 hugo helmig 25.11 billy cross band 26.11 Dorthe gerlach 27.11 jeppesen 02.12 Mirja Klippel 03.12 electric guitars 04.12 Andrea Pellegrini & Live Strings 09.12 MIKE ANDERSEN BAND 10.12 red warszawa 11.12

29


K LA K IS SS

ALL INCLUSIVE OPHOLD PÅ MENSTRUP KRO 3 DAGE MED 2 OVERNATNINGER 2 X LÆKKER MORGENBUFFET 2 X 2 RETTERS MENU ELLER BUFFET efter kokkens valg 2 X ALL INCLUSIVE med fri øl, vand og husets vin fra kl. 18-21

ALL INCLUSIVE OPHOLD KUN KR. PR. PERSON

845,-

Weekendtillæg fredag og lørdag á kr. 150,pr. person pr. nat. Enkeltværelsestillæg på kr. 200,- pr. overnatning. Tillæg på kr. 300,pr. person i forbindelse med særarrangementer.

Menstrup Bygade 29 · 4700 Næstved Tlf. 5544 3003 · menstrup@menstrupkro.dk www.menstrupkro.dk

Tilbuddet gælder til 30. april 2022.


ANNONCETILLÆG

EFTERÅRSFERIENS

HØJDEPUNKT

Få en helt særlig oplevelse i efterårsferien med Bridgewalking. Her kan unge som ældre nyde den imponerende tur frem og tilbage over Den Gamle Lillebæltsbro i hele 60 meters højde. På to timer bliver I ført trygt rundt af jeres guide, som deler alle de bedste historier fra broen – og er I heldige, kan I endda opleve både marsvin og sæler i bæltet.

UNIK OPLEVE LSE FINDES KUN TR E ANDRE STEDER I VERDE N!

Det bliver en oplevelse, I sent vil glemme. I hele efterårsferien er der gratis kakao, kaffe eller te til alle, der har været på broen.

Se mere og book en tur

www.Bridgewalking.dk


OPLEVELSER

ANNONCETILLÆG

NATURSKØNNE PERLER I DANMARK

DANMARK HAR EN MASSE SKØNNE STEDER, DER VENTER PÅ AT BLIVE UDFORSKET. KUN FANTASIEN SÆTTER GRÆNSER.

Faxe Kalkbrud Har du endnu ikke besøgt Faxe Kalkbrud, skal du helt klart overveje det, da det er et af de smukkeste steder i landet. Det består af et 63 millioner år gammelt hav, der for lang tid siden var fyldt med koraller og mere end 500 slags dyr, herunder krokodiller og hajer. Det, der engang var dyr og planter, er sidenhen blevet omdannet til kalk, og hvis du kigger godt efter, kan du måske finde en hajtand eller noget helt andet i forsteningerne. Her kan du på egen hånd opleve historien bag kalkbruddet fra masseuddøen for 66 millioner år siden til det unikke koralrev og frem til i dag. Adresse: Østervej 10, 4640 Faxe

Vandretur ved Møns Klint Møns Klint er et oplagt udflugtsmål for naturelskere, og man kan finde både planter og dyr, der ikke findes andre steder i Danmark. Der findes blandt andet 20 arter af vilde orkideer i området på grund af det høje kalkindhold i jorden. Klinten troner sig til 128 meter op over havets overflade, og kystlinjen er ca. 7 km lang. Synet af klinten er fantastisk og vidner om de enorme naturkræfter, der har skabt vores land. Vandet foran klinten har en helt særlig grøn/blå farve, der kommer af den evige nedbrydning af klinten som følge af dynamikken samt vind- og vejrforhold. Det er flere steder langs Klinten muligt at gå af trapper ned til stranden, hvor fra du kan se Klinten fra vandkanten og virkelig fornemme højden. Adresse: Østmøn, 4791 Borre

Lille Vildmose – elgenes land Lille Vildmose er med sine mere end 7.600 hektar Danmarks største landfredning og huser nogle af landets største bestande af krondyr. I Vildmoselandet på kanten af Kattegat og lige syd for Limfjorden er der rig mulighed for at udforske terrænet til fods, på cykel eller i bus og bil. Elgene, der også bliver kaldt Nordens giraffer, flyttede ind i Lille Vildmose i 2015. Dem, der blev sat ud, kom fra Sverige og siden 2015 er flere kommet til - både fordi der er blevet sat flere ud i naturen, men også fordi at de, der er der, trives og har formeret sig. I 2020 var der ca. 20 elge i Lille Vildmose. Dyrene har et område på hele 21 km2 at boltre sig på, hvilket svarer til næsten 4.000 fodboldbaner, der går under navnet Mellemområdet. Siden sommeren 2016 har der været mulighed for at se de imponerende dyr bevæge sig rundt i Danmarks største fredede landområde – nøjagtigt, som de gjorde for 5.000 år siden. Adresse: Birkesøvej 16, Dokkedal, 9280 Storvorde


★★★★★

★★★★★

★★★★★

♥♥♥♥

Sjællandske Medier

detskuduse

mortenhede.dk

Politiken

★★★★★

★★★★

★★★★

★★★★

Kulturtid

Berlingske

Out & About

Kristeligt Dagblad

sommer i tyrol store scene

halløj på tyroler-hotellet

spiller fra 30. sep. til 17. okt. BI LL E T T E R 7 0 2 7 2 2 7 2

|

FO L KE TE ATRE T. DK

|

TE ATE RBILL E T TE R . D K


VELVÆRE

ANNONCETILLÆG

SØVN ER NØGLEN TIL ET GODT HELBRED TEKST: SUSANNE H. KNUDSEN

De fleste kan nok nikke genkendende til frustrationen ved at ligge vågen i timevis eller ved at vågne flere gange om natten og have svært ved at falde i søvn igen. Men søvnproblemer er ikke bare frustrerende. Står de på over længere tid, kan det påvirke helbredet. Med få justeringer i hverdagen kan vi dog ifølge en forsker nå langt i forhold til at få en bedre søvn.

400.000 - 500.000 danskere lider ifølge Psykiatrifonden af søvnproblemer. For nogen er der tale om decideret kronisk søvnløshed, mens det for andre handler om ofte at have svært ved at falde i søvn, ikke at få nok sammenhængende søvn, eller at vågne for tidligt. Disse problemer kan som regel forbindes med udfordringer i privat- eller arbejdslivet eller sygdom. Uanset baggrunden er det dog vigtigt at få styr på søvnen, for søvn er afgørende for at sikre et godt helbred. Men hvorfor forholder det sig egentlig sådan? Og hvad kan vi gøre for at sove bedre? Det har vi spurgt lektor ved Københavns Universitet, Birgitte Rahbek Kornum, om. Hun har de seneste ti år forsket i hjernens søvnregulering og er forfatter til bogen ”Forstå din søvn”.

grådlabile. Hvis det står på over længere tid, kan vi godt ende med at tro, at det er vores personlighed, men det hænger altså sammen med mangel på søvn. Hjernen regulerer desuden alle kroppens organer, og fungerer den ikke så godt, som den kunne, sender den dårligere signaler til kroppen. Det kan medføre hjertekarsygdomme, svække immunforsvaret, hvilket øger risikoen for at få cancer, medføre fedme, fordi energiomsætningen bliver ringere, og give øget risiko for at udvikle Alzheimers. Men det er vigtigt for mig at understrege, at det sker ikke pga. et par dages dårlig søvn, men som følge af længere tid med søvnproblemer.

HVAD KENDETEGNER EN GOD NATTESØVN?

Det handler om at ændre vaner. Hvis vi ligger meget på sofaen i løbet af dagen og ser fjernsyn, kan hjernen ikke kende forskel på dag og nat. Hjernen har brug for, at vi kommer ud og får lys og bevæger os. Og så gælder de klassiske råd som at droppe kaffen om aftenen og skære ned på alkohol stadig. Man må gerne tage et glas vin til maden, men senere på aftenen er det ikke nogen god idé at drikke alkohol. Hænger søvnløsheden sammen med stresstanker, så har forskning vist, at det kan give en bedre søvn, hvis man skriver dagbog om det, der bekymrer og optager en, i 10 minutter, inden man lægger sig til at sove. Særligt kvinder kan også have svært ved at falde i søvn, hvis de har kolde fødder. Det giver hjernen et signal om, at det ikke er sikkert at sove, og så bliver man holdt vågen til, fødderne er varme. Det kan man afhjælpe ved at tage et varmt fodbad eller tage uldsokker på. I takt med, at man bliver ældre, handler det også om at holde fast i en rutine og at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag – også i weekenden. Men med alderen må vi også bare acceptere, at vi sover mindre, og det er helt naturligt.

Det vigtigste ved en god nattesøvn er faktisk at få søvn nok. Hvor meget søvn vi har brug for, er forskelligt fra menneske til menneske, og det ændrer sig også gennem livet. Men i gennemsnit vil det for yngre mennesker være 7,5 time, mens det fra 65 år og opefter i gennemsnit vil være 6,5 time i døgnet. Det betyder dog ikke, at vi skal sove uafbrudt i de timer for at få søvn nok. Det er helt naturligt at være vågen flere gange om natten, og det er også helt naturligt at skulle op for at tisse eller drikke et glas vand. Vi behøver heller ikke sove alle timerne i træk, men kan sagtens fordele dem over døgnet og f.eks. sove halvanden time til middag.

HVORFOR ER DET VIGTIGT AT FÅ EN GOD NATS SØVN? Søvn er vigtigt for hjernen. Når vi sover for lidt, svækkes hjernens funktion. I første omgang påvirker det koncentrationsevnen og reaktionsevnen, og på længere sigt vil humøret og vores evne til at respondere på udfordringer også blive påvirket, og vi vil typisk reagere med at blive mere følsomme, skælde mere ud eller være

34

HVAD KAN MAN SELV GØRE FOR AT FÅ EN BEDRE SØVN?

OKTOBER 2021


ANNONCETILLÆG

E SØVN

FEM GENVEJE TIL BEDR

enen – Drik ikke kaffe om aft ndtaget – Skær ned på alkoholi i lyset – Vær aktiv og kom ud n ge i løbet af da relse – Sov i et mørkt sovevæ t lys, – Undgå at tænde skarp n. tte na om op hvis du skal

OKTOBER 2021

35


VELVÆRE

ANNONCETILLÆG

MYTER OM KOSTTILSKUD

MY

TA FAK

TER

Det kan være svært at vide, hvad der er op og ned, når det kommer til kosttilskud. Læge Søs Wollesen gør os lidt klogere på, hvad der er sandt og usandt, når det kommer til den daglige vitaminpille.

MYTE

JO DYRERE ET KOSTTILSKUD ER, JO BEDRE OPTAGES DET I KROPPEN

VI FÅR DE VITAMINER OG MINERALER, VI HAR BRUG FOR, GENNEM KOSTEN

FAKTA: 4

1 FAKTA:

I Danmark har vi en række høje krav, som dyre såvel som billige kosttilskud skal leve op til, men opbygningsmæssigt kan de være forskellige. Nogle kosttilskud er tilsat urter, der kan have en indvirkning på, hvor godt du optager og udnytter kosttilskuddet.

Der har de seneste år været mange holdninger til, hvorvidt kosttilskud er nødvendige eller overflødige, men vi har faktisk i stigende grad behov for et ekstra skud vitaminer og mineraler, da det er svært at få de nødvendige mængder gennem kosten. Dels fordi vi ikke spiser nok af det rigtige, dels fordi vi opbevarer og tilbereder fødevarerne forkert. F.eks. går der typisk 20-25% af særligt de vandopløselige vitaminer tabt, når grøntsager koges eller dampes.

MYTE

KALKTILSKUD ER VIGTIGT FOR AT MYTE HOLDE KNOGLERNE SUNDE

FAKTA: 5

Kalk er vigtigt for at holde knoglerne sunde, men vi er dog blevet mere opmærksomme på, at kalktilskud skal tages med omtanke, da mange får deres daglige kalkbehov dækket gennem kosten. I forhold til sunde knogler er det faktisk mere væsentligt at have fokus på magnesium, D3- og K2vitaminerne samt motion, der udfordrer knoglerne.

KOSTTILSKUD ER KUN FOR ÆLDRE, GRAVIDE OG SVÆKKEDE MENNESKER

2 FAKTA:

Kosttilskud kan være et godt sikkerhedsnet for alle, men særligt seniorer, gravide og andre mennesker, der er i underskud af næringsstoffer, kan have gavn af kosttilskuddene. Herunder også personer, der periodisk er under pres i hverdagen eller i forbindelse med hård træning.

MYTE

FOLK DER TAGER KOSTTILSKUD BLIVER SJÆLDENT SYGE

MYTE

FAKTA: 6

VI BØR TAGE VORES KOSTTILSKUD MED MORGENMADEN, SÅ VI FÅR EKSTRA ENERGI RESTEN AF DAGEN

3 FAKTA:

Der er mere fidus i at tage kosttilskuddene om aftenen, lige inden du går i seng, da kroppen i højere grad har tid og ’overskud’ til at gøre brug af mikronæringsstofferne, når du restituerer. Tager du dine kosttilskud, når du har travlt, bliver vitaminer og mineraler ikke i så høj grad optaget i kroppen, da kroppen har mindre fokus på at fordøje og dermed optage næringsstofferne. Tag dem om aftenen og gerne sammen med omega-3 fedtsyrer, for så er du sikker på, at de fedtopløselige vitaminer optages i kroppen.

36

MYTE

OKTOBER 2021

Et stærkt immunforsvar er baseret på mange ting, og selv om vitaminer og mineraler kan bidrage positivt til den del af immunforsvaret, der beskytter mod infektioner, er det ikke i sig selv nok til at forebygge sygdom. 65-75% af forsvaret kommer fra den del, der er relateret til tarmsystemet, hvorfor mælkesyrebakterier og kostfibre er gode bidragsydere. Hertil er det vigtigt med frisk luft, der river i næsen, blot vi er klædt godt på. Mennesker som er meget ude fremstår generelt med et stærkere immunforsvar. Søs Wollesen er læge og forfatter til en række bøger om sundhed.


FAST MELT STICKS Opløses på tungen

Woman Kosttilskud

Probiotika – Mælkesyrebakterier Vaginal Support - fast melt sticks Med tranebær, biotin og riboflavin. Biotin samt Vitamin B2 bidrager til vedligeholdelse af normale slimhinder.

NYHED

Camette A/S, Lillebæltsvej 47, 6715 Esbjerg N · Tlf.: 75 47 05 55 · camette@camette.dk · www.camette.dk


VELVÆRE

ANNONCETILLÆG

KÆMP FOR DIN GENOPTRÆNING

den er livsvigtig ET LÆNGERE OPHOLD PÅ HOSPITALET ELLER I SENGEN MED FX INFLUENZA ELLER LUNGEBETÆNDELSE KAN GIVE MÆRKBARE PROBLEMER SENERE. BLOT EN UGES SENGELEJE HOS HELT RASKE MENNESKER BETYDER, AT KONDITIONEN FALDER MED CIRKA 10 PCT. OG MUSKELSTYRKEN MED OP MOD 20 PCT. SÅ JO FØR DU KOMMER I GANG MED GENOPTRÆNING, JO BEDRE BLIVER RESULTATET. JOURNALIST: JESPER ELM LARSEN

GENOPTRÆNING FORBEDRER LIVSKVALITETEN Du kan blive visiteret til genoptræning, hvis du har været syg, indlagt eller er kommet til skade, og din funktionsevne er blevet forringet. Genoptræning efter behandling på hospital - fx en større operation eller ambulant behandling – hører under Sundhedsloven, mens genoptræning efter en sygeperiode uden indlæggelse hører under Serviceloven. Det har blandt andet betydning for, hvad du kan få dækket i forhold til transport m.v. Formålet med genoptræningen er, at du kan vende tilbage til din hverdag på den bedst mulige måde. Målet er at genoptræne det, du kunne før. Der findes forskellige former for genoptræning og vedligeholdelsestræning, og de er alle gratis. Træningen kan fx fokusere på genoptræning af dine muskler og hukommelse eller personlige færdigheder som at spise og tage tøj på.

UNDER OG EFTER SYGEHUSOPHOLD Har du har brug for genoptræning, mens du er indlagt, er det sygehuset, der sørger for din genoptræning. Du eller dine pårørende bør derfor hurtigst muligt rådføre jer med personalet for at finde ud af dine muligheder for genoptræning og få den sat i værk. Hvis du har behov for genoptræning efter endt sygehusophold, har du ret til at få en genoptræningsplan – og det skal du insistere

38

på. Det er lægen på sygehuset, der vurderer dit behov, så din kommune kan sætte den rette genoptræning i værk. Du har ret til genoptræning ved en privat leverandør, hvis din kommune ikke kan tilbyde dig genoptræning inden for syv dage, efter du er blevet udskrevet fra sygehuset. Bliver du af sundhedsfaglige grunde anbefalet at vente med genoptræning, regnes de syv dage fra det tidspunkt, hvor sundhedspersonalet anbefaler, at du begynder på genoptræning.

HVIS DU IKKE HAR VÆRET PÅ HOSPITAL Har du ikke været indlagt, men får brug for genoptræning, er det din kommune, der skal vurdere dit behov og tilbyde dig genoptræning. Derudover kan du via egen læge eller speciallæge blive henvist til behandling hos en privatpraktiserende fysioterapeut. Det kan fx være, at du har brug for genoptræning af dit knæ og din skulder eller har været udsat for et fald eller længere tids sygdom. I forbindelse med fx ansøgning om hjemmehjælp, skal kommunen vurdere, hvor meget du er i stand til at klare selv. Her kan det være, at du får tilbudt “hverdagsrehabilitering”, så du kan indgå i et træningsforløb, der skal hjælpe dig til at klare noget af det, du har kunnet tidligere, men som du ikke kan klare længere.


ANNONCETILLÆG

De originale naturprodukter produceret på Langeland Erik Farmers Hyben Vital ApS

Frisk som morgendug... Lito Hyben ®

For leddenes bevægelighed

Med egne placebokontrollerede forsøg, der dokumenterer at hyben hjælper til at vedligeholde leddenes bevægelighed.

Lito® Hyben Kosttilskud Kapsler 250 stk

Lito® Hyben Pulver 300 g

Lito C ®

Bevarer immunforsvaret C vitamin hjælper til at vedligeholde et normalt fungerende immunforsvar og modvirke træthed og udmattethed. Lito® C Naturdrik 500 ml

Lito Olie ®

Til tør og skadet hud

Forhandles ved Apoteker og Helsebutikker

Forhandles eller bestilles hos Apoteker eller Helsebutikker og Matas

Shop hele sortimentet på Hyben Vitals www.litohyben.dk

39


ØKOLOGISK HUDPLEJE FRA KRETA KRETASALVEN DICTAMELIA - 100% ØKOLOGISK

h Insektbid h Beskadigede neglerødder h Revnede brystvorter h Mindre forbrændinger h Tørre albuer

Fugtgivende og beskyttende med Dictamelia og sheasmør, der absorberes hurtigt i huden og efterlader en silkeagtig følelser.

ICS

BI

D

ECO

BioSelect anvender økologiske og naturlige ingredienser

TIFIE ER

ET

ØKOLOGISK FODPLEJE FRA KRETA

C

h Tørre og sprukne læber h Ri�er og skrammer h Revnede hæle h Sprukne hænder h Røde barnenumser

O C SM O

Olivenolie har i årtusinder været anvendt som den reneste kilde til hudpleje. BIOselects produkter indeholder økologisk ekstra jomfru olivenolie og den hudvenlige lægeplante Diktamo.

FÅS HOS HELSAM, HELSEKOSTBUTIKKER OG NETBUTIKKER. Se alle vores skønne produkter på www.beautyvita.dk

S KØ N H E D F R A M I D D E L H AVE TS H J E RTE


Unavngivet 2 1

11-05-2020 12:34:10


ANNONCETILLÆG

SPONSERET AF AIR-TECH

EFFEKTIV LUFTRENSER SIKRER ET SUNDERE INDEKLIMA Den transportable luftrenser MAC500s fjerner ved hjælp af bæredygtig teknologi lugtgener fra bl.a. tobaksrøg, madlavning og fugt. Samtidig har MAC500s dokumenteret effekt i forhold til at reducere virus fra luften i mindre rum.

DERFOR ER KUNDERNE BEGEJSTREDE: - Jeg er ikke i tvivl om, at den har afhjulpet problemerne med min astma og har givet børnene i min dagpleje en sund opvækst. Sanne Rasmussen er KOLpatient og døjer med hyppige lungebetændelser. Hun var skeptisk, da hun først hørte om MAC500s, men fem år senere er hun ikke i tvivl. - Luftrenseren er min bedste ven. Den giver mig livskvalitet, siger hun. Myrna Holmkvist er astmatiker, og hun har brugt en MAC500s til at rense luften i sit hjem siden 1999.

Maria Mads var knap et år, da han blev ramt af astmatisk bronkitis og konstant var syg. Så da hans mor, Maria Thomsen, hørte om MAC500s, tøvede hun ikke med at give luftrenseren et forsøg. - Et bedre indeklima har hjulpet Mads, og han er ikke længere så ofte syg, fortæller hun. Maria Thomsen, mor

Myrna

Moderne boliger er som regel rigtigt godt isolerede. Det er behageligt - ikke mindst, når storm og kulde raser udenfor. Men det er ikke nødvendigvis positivt i forhold til at skabe et godt indeklima. Velisolerede boliger holder nemlig på dårlig luft og lugt, og for mange danskere resulterer det i hovedpine og ubehag. Det er der imidlertid en løsning på. Den danskudviklede og -producerede luftrenser MAC500s renser nemlig op ved hjælp af ultraviolette stråler samt en smule ozon. Det giver et rent og sundt indeklima samt fjerner lugtgener fra bl.a. cigaretrøg, brændeovne, madlavning, fugt, inkontinens og manglende udluftning.

· MAC500s skal kun tilsluttes en stikkontakt og har et strømforbrug på ca. 90 øre pr. døgn ved kontinuerlig drift

DOKUMENTERET EFFEKT

· MAC500s bliver produceret på Langeland og forhandles af det danske firma AIR-TECH.dk

Derudover har den unikke teknologi i den lille transportable luftrenser også vist sig særdeles effektiv i forhold til at reducere virus, bakterier og svampesporer fra luften i mindre rum. Dette er senest påvist i en omfattende test foretaget af Dansk Teknologisk Institut. MAC500s er derfor i dag et populært valg hos private forbrugere – ikke mindst blandt danskere, der lider af allergi, astma, KOL eller bronkitis, fordi mange oplever, at et sundere indeklima gør det lettere at trække vejret. Flere plejehjem, lægehuse og private virksomheder har også valgt at installere MAC500s, fordi luftrenseren begrænser lugte samt mængden af virus og baktier i luften, hvilket nedsætter risikoen for at sprede sygdom.

FAKTA:

Fåes i flere farver

· MAC500s reducerer effektivt lugtgener, virus, baktier og svampesporer fra luften uden brug af filtre

· Teknologien, der anvendes i MAC500s, er bæredygtig og har vundet EU’s miljøpris · MAC500s fås i flere farver og koster 4.500 kr.

MAC500s forhandles i Danmark udelukkende gennem

Læs mere på www.air-tech.dk eller kontakt AIR-TECH på tlf. 40 51 99 33.

AIR-TECH.dk


Et lyspunkt i vintermørket - nyd skønne dage på hotel med dejlig mad

LYS I MØRKET Hotel Phønix Hotel Hjallerup Kro Hotel Limfjorden

Hotel Søparken

Dronninglund Hotel

Golf Hotel Viborg

Hyggeligt hotelophold med 2 overnatninger samt dejlig morgen- og aftensmad udvalgt og tilberedt af vores dygtige køkkenchefer

Hotel Marina

Hotel Vildbjerg Hotel Falken

Østergaards Hotel

Vælg frit mellem vores hoteller og kategorier...

Hotel Medi Hotel Lynggaarden Hotel Årslev Kro Hotel Ringkøbing Hotel Juelsminde Strand Hotel Ansgar

Hotel Postgaarden Hotel Kryb i Ly Kro Hotel Vissenbjerg Storkro

Hotel Dagmar

Hotel Norden

Hotel Vinhuset

Hotelkategori

Oplevelser 2 retter/buffet begge dage 2 overnatninger i delt dobbeltværelse 2 morgenmad Pris pr. person dobbeltværelse KUN

Hotel Menstrup Kro

Nørherredhus Hotel

699,-

Vælg mellem Dronninglund Hotel, Hotel Hjallerup Kro, Hotel Vildbjerg, Hotel Falken, Hotel Phønix. Undtaget er Hotel Lynggaarden, der er B&B hotel.

Klassisk / Vandkanten

Forkælelse

Forkælelse *

3 retters menu + 2 retters menu 2 overnatninger i delt dobbeltværelse 2 morgenmad

3 retters menu + 2 retters menu 2 overnatninger i delt dobbeltværelse 2 morgenmad

3 retters menu + 2 retters menu 2 overnatninger i delt dobbeltværelse 2 morgenmad

Pris pr. person i delt dobbeltværelse KUN

Pris pr. person i delt dobbeltværelse KUN

Pris pr. person i delt dobbeltværelse KUN

949,-

1.099,-

Vælg mellem Hotel Søparken, Hotel Marina, Hotel Norden,

Vælg mellem Hotel Ringkøbing, Hotel Juelsminde Strand,

Hotel Limfjorden, Østergaards Hotel, Hotel Årslev Kro,

Hotel Kryb i Ly Kro, Hotel Vinhuset.

1.349,-

Vælg mellem Golf Hotel Viborg, Hotel Dagmar.

Hotel Vissenbjerg Storkro, Nørherredhus Hotel, Hotel Medi, Hotel Menstrup Kro, Hotel Postgaarden. Undtaget er Hotel Ansgar, der er B&B hotel.

Tilbuddet gælder til 31. marts 2022. Enkeltværelsestillæg kr. 300,- pr. nat Tillæg for hund kr. 200,- pr. nat (alle hotelkategorier)

danske-hoteller.dk

Læs mere om vores hotelkategorier på danske-hoteller.dk og book jeres ophold online på det valgte hotels hjemmeside.


OPLEV KRAFTEN I AVANCERET HUDPLEJE

NEOSTRATA reparerer, forebygger og styrker huden og giver ny udstråling. Med NEOSTRATAs klinikbehandlinger og daglig hudpleje derhjemme med NEOSTRATAs produkter opnår du et optimalt resultat. Det er enkelt – og først og fremmest meget effektivt. Til dig, som ønsker synlige resultater med din hudpleje!

NEOSTRATA fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. www.neostrata.dk | Instagram @neostratanordic | facebook.com/neostratanordic