Page 1

Senior VEJEN TIL ET SUNDT OG AKTIVT LIV

SØVN ER NØGLEN TIL ET

godt helbred

INTERVIEW

REMEE JACKMAN Jeg har altid haft et ønske om at give noget tilbage og fuldende cirklen LIVSSTIL · NYHEDER · REJSER · SUNDHED · KULTUR · GASTRONOMI · OPLEVELSER · AKTIVITETER


±

INDHOLD

±

#14 SEPTEMBER 2021

VELKOMMEN TIL SENIOR 2021 VEJEN TIL ET SUNDT OG AKTIVT LIV

Så har vi officielt taget hul på efteråret. Det betyder, at efter en lang sommer, er det igen tid til at rykke indenfor, og det er der al mulig grund til at glæde sig til. Efteråret er nemlig højsæson for kulturelle aktiviteter som bl.a. koncerter, udstillinger, film, foredrag og teater, der både kan underholde og gøre os klogere. Og netop her på tærsklen til efteråret bliver de sidste corona restriktioner ophævet, så nu slår kulturlivet for alvor dørene op igen. I dette nummer af Senior guider vi derfor til nogle af de mange spændende kulturelle oplevelser i den kommende tid.

Du kan også komme helt tæt på musiker og producer Remee, som gennem sin nye velgørenhedsfond ønsker at gøre en forskel for forældreløse og efterladte børn. Derudover sætter vi denne gang fokus på søvnproblemer, som ca. en halv million danskere anslås at døje med. Søvnekspert Birgitte Kornum giver i den forbindelse gode råd til en bedre søvn. God læselyst!

Efteråret er også for mange lig med ferietid, og hører du til dem, der er i gang med at planlægge en aktiv ferie for hele familien, kan du på de næste sider finde masser af inspiration.

LÆS MERE PÅ: SENIORMAGASIN.DK SENIOR UDKOMMER I MARTS · JUNI · SEPTEMBER · NOVEMBER 2021

PUBLISHING

Published by ISA Publishing Kontakt: Gitte Guldager gigl@isa-adv.dk Tlf 60 53 09 80 www.isapublishing.dk

Creative Director Gitte Guldager Journalister Susanne H. Knudsen, Jesper Elm Larsen og Sultan Sahin Annoncesalg ISA Advertising Høffdingsvej 36, 2. sal 2500 Valby, Tlf 60 53 09 80, www.isa-adv.dk Forside: Remee Jackman

ISA Publishing påtager sig intet ansvar for eventuelle trykfejl i artikler og annoncer. Artikler, billeder, og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra ISA Publishing. Annoncer og artikler indrykket i Senior udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holding - indhold er inspiration. Sider med 'sponseret af' øverst i hjørnet, indikerer at den pågældende forretning har betalt for godkendt tekst.

2

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


SÆT DIT AFTRYK FOR DYRENE Dyr er vigtige for os mennesker. Men dyr er også afhængige af, at vi mennesker behandler dem ordentligt, uanset om dyrene er i familier, landbruget eller naturen. Ved at betænke Dyrenes Beskyttelse i dit testamente er du med til at sikre, at der altid er hjælp klar, når dyr kommer i nød, at lovgivningen tager hensyn til dyrs behov, og at der bliver skabt respekt om dyrs behov. Det har været vores opgave i 144 år, og med din hjælp vil vi også sikre det i fremtiden. Det er gratis at lave et testamente, uanset om du vælger at betænke Dyrenes Beskyttelse med et beløb eller en andel af din arv. Du kan sagtens betænke dine nærmeste samtidig. Alle donationer kommer dyrene til gavn. Bestil mere information på www.dyrenesbeskyttelse.dk/testamente og få en gratis huskeblok. Du kan også ringe uforpligtende til testamenterådgiver Marit Ytterdal på 33 28 70 09.


Kulturlivet

SLÅR IGEN DØRENE OP

Dette efterår ser det igen ud til, at kulturlivet er klar til at invitere publikum indenfor til kulturaktiviteter, messer og festivaler. Senior guider i den forbindelse til oplevelser i den kommende tid.

BLIV KLOGERE PÅ ØSTERS Østers er en populær spise, og i sommerhalvåret er det højsæson for østers herhjemme. Det markeres traditionen tro med Danmarks Østersfestival på Rømø fra den 8. til den 11. oktober. I forbindelse med festivalen er der mulighed for at komme på guidede østersture og selv plukke østers, ligesom der afvikles en række events som bl.a. østersworkshop med kogebogsforfatter Anne Hjernøe, debatter om østers og konkurrencen om at blive Årets Østerskok. Læs mere om østersfestivalen på: www.danmarksoestersfestival.dk

KUNSTENS KVINDER TAGER ORDET

MØD TIDENS POPULÆRE KRIMIFORFATTERE

I efteråret sætter Statens Museum for Kunst fokus på politisk kunst gennem de seneste 100 år med den aktuelle udstilling ”Efter stilheden – kunstens kvinder tager ordet”. I den forbindelse viser museet værker af bl.a. Hannah Ryggen, Jenny Holzer, Mona Hatoum, Käthe Kollwitz, Pia Arke, Ursula Reuter Christiansen og Tabita Rezaire.

I weekenden den 9. og 10. oktober danner Fængslet i Horsens igen ramme om Nordeuropas største krimifestival, som trækker både danske og udenlandske forfattere, forlæggere og krimilæsere til. På scenen vil der være interviews med nogle af tidens mest populære danske og internationale krimiforfattere samt talentfulde debutanter.

Mere information om den aktuelle udstilling kan findes på www.smk.dk

Det samlede program kan ses på www.krimimessen.dk

NORDEUROPAS STØRSTE KRIMIFESTIVAL

LITTERATURFESTIVAL ÆNDRER FORMAT Den nordjyske ord- og litteraturfestival, Ordkraft, ændrer i år format grundet forårets coronarestriktioner og afholdes derfor kun en enkelt dag nemlig den 18. september. Til gengæld er der traditionen tro stadig mulighed for at opleve nogle af tidens største litterære stemmer og nye eksperimenterende kunstnere. Derudover introducerer Ordkraft endnu en nyhed: I år kan publikum på forhånd købe oplevelsespakker, såkaldte medleys, med tre til fem indslag, der passer sammen f.eks. tematisk, fortællemæssigt eller geografisk. Se det fulde program på www.ordkraft.dk

4

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


Torsdag og fredag kl. 18.30 – 21.30

ART INCLUSIVE Nyd en aften i ARoS’ restaurant, højt beliggende med byens bedste udsigt og enestående smagsoplevelser lavet med omtanke og respekt for råvarerne. Adgang til hele museet fra kl. 17.30 Middagen begynder i restauranten kl. 18.30

ART INCLUSIVE MENU Bobler & snacks 3-retters menu med sæsonens friske råvarer Surdejsbrød med luftigt smør Drikkevarer ad libitum Hvidvin · rødvin · dessertvin · øl · sodavand · isvand · økologisk saft

Økologisk kaffe på stempelkande og Cocoon-te samt hjemmelavede chokolader

Kr. 595 pr. person alt inklusive* Med et ARoS årskort får både du og din ledsager 10% rabat

Book bord på aros.dk/ai *Inkl. entrébillet – gældende fra kl. 17.30


±

KULTUR & OPLEVELSER

±

FEM IDEER TIL EFTERÅRSFERIE

for hele familien

Efterårsferien venter lige om hjørnet, og i den forbindelse er der masser af aktiviteter rundt om i landet. Uanset om I er til naturoplevelser, museumsbesøg, teaterforestillinger eller noget helt andet, så kan ugen fyldes med oplevelser. Bliv her inspireret til fem aktiviteter, hele familien kan samles om. KOM TÆT PÅ SKOVENS DYR Marselisborg Dyrehave er et oplagt udflugtsmål, hvis efterårsvejret viser sig fra sin smukke side. Her kan familiens yngste komme helt tæt på og fodre både dådyr og hjorte samt opleve vildsvin, som har deres egen indhegning i dyrehaven. Derudover er der gode muligheder for at vandre og lege i området.

TEATERFESTIVAL FOR BØRN OG VOKSNE For 12. gang går syv kulturinstitutioner på Amager i uge 42 sammen om at arrangere Amager Børneteaterfestival med masser af teateroplevelser, værksteder og workshops for børn og deres voksne. I år er undren, drømme og nye tanker omdrejningspunkt for det omfattende program.

På Børnenes Arbejdermuseum i København kan børn i alle aldre opleve, hvordan det var at være barn på oldemors tid. Her er det tilladt at røre ved alting og lege med alle museumsgenstandene, hvilket betyder, at børnene kan prøve kræfter med arbejdet som bud i købmandsbutikken, lære at sortere flasker på bryggeriet, skrive på skrivemaskine og meget andet. Der er gratis adgang til museet.

PÅ JAGT EFTER HAVETS GULD

TILFREDSSTIL DEN SØDE TAND Vild med flødeboller? Så er det oplagt at rive et par timer ud af kalenderen og tage på flødebollekursus og lære at lave de søde fristelser selv. Der udbydes korte kurser flere steder i landet – se bl.a. mere hos Frellsen, Social Foodies, Odense Chokoladehus og Det Søde Liv.

6

BARN PÅ OLDEMORS TID

Der er rig mulighed for at blive klogere på havets guld, når Jyllandsakvariet i Thyborøn inviterer på guidede ravsafariture. Her sættes både fokus på områdets natur og på, hvordan og hvornår man kan finde rav.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


±

KULTUR

±

Særudstilling indtil 2. januar 2022

Tirsdag til søndag 10 –17 Onsdag 10 –21 Mandag lukket davidmus.dk

— FA KTA & FA NTA S I M E D J I M LY NGV I L D O G P OU L G R I N DE R - H A N S E N

KONGERÆKKEN PÅ K RO N B O RG 21.04.—24.10. 2021 KRONBORG.DK

Kongerækken_190x125.indd 1

20-04-2021 14:37:39


±

INTERVIEW

±

REMEE JACKMAN

JEG HAR ALTID HAFT ET ØNSKE OM AT GIVE NOGET TILBAGE og fuldende cirklen ALLE KENDER REMEE, MEN DER ER IKKE MANGE SOM VED, AT HAN SELV HAR OPLEVET AT MISTE SINE FORÆLDRE I SIT FØRSTE LEVEÅR. HELDIGVIS BLEV HAN ADOPTERET AF EN GOD FAMILIE, SOM GAV HAM ET SOLIDT FUNDAMENT AT BYGGE VIDERE PÅ. DET GØR HAN BL.A. SOM AMBASSADØR, FADDER OG GRUNDLÆGGER AF FONDEN MY FOUNDATION, DER VIA PARTNERSKABER SAMLER PENGE IND TIL SOS BØRNEBYERNES ARBEJDE MED FORÆLDRELØSE OG UDSATTE BØRN. JOURNALIST: JESPER ELM LARSEN

I forbindelse med lanceringen af MY FOUNDATIONs nye skulpturprojekt i Lille Kongensgade i København fik Senior en snak med musikeren og den tidligere X-factor-dommer Remee Jackman om hans velgørenhedsarbejde. Først og fremmest kunne vi godt tænke os at vide, hvordan den ekstremt travle superstjerne havde valgt at bruge så megen tid på velgørenhed: REMEE: - Jeg synes, at det er en form for pligt. Når man har muligheden for at gøre noget, så skal man gøre det, man kan, for at gøre en forskel. Jeg er selv født af en mor, som ikke kunne passe på mig på grund af sygdom og gav mig til en politistation, der så gav mig videre til et børnehjem. Jeg blev herefter adopteret af en familie syd for København, som gav mig en god start og et godt fundament for livet. Derfor har jeg lige siden jeg blev ældre bare haft et ønske om at give noget tilbage og dermed fuldende cirklen. Og specielt via et projekt som SOS Børnebyerne, hvor de arbejder med efterladte børn eller børn, der ikke selv har nogen chance for at skabe sig et ordentligt liv, og giver dem en kærlig familie. For sådan en som mig er det et usandsynligt lykketræf, at jeg endte, hvor jeg gjorde. Det kunne være gået helt modsat. Det er den lille, marginale forskel, der gør, at du får mulighed for at skabe dig selv et godt liv, eller om du er chanceløs. Der er så hårfin en balance mellem de to

ting, og hvis vi kan være med til at påvirke bare et barn i den rigtige retning, og give støtte så de får mulighed for en anstændig tilværelse, så vil jeg i hvert fald gøre mit til det. Og det blander jeg så med mine egne, kreative evner for at skabe ting – som nogle gange går super godt og andre gange ikke giver det ønskede resultat, som det jo er med alting. Men hver gang, vi gør noget, så er der nogen, som hører om det, og bliver faddere i SOS Børnebyerne. Hvor kom inspirationen til at oprette MY FOUNDATIONs fra? REMEE: - Jeg prøver ligesom at gøre det nemt for mig selv at gøre en forskel – fx ved at lave MY FOUNDATION, som bygger på, at folk ønsker at bidrage, men også gerne vil vide, hvad deres penge går til. Tit kan folk føle, at de støtter velgørenhedsorganisationer, og ved, at de er med til at gøre et eller andet godt, men de ved ikke rigtigt, hvor pengene er blevet af. Her går vi mere efter at skabe konkrete projekter med forskellige velgørenhedsorganisationer – det kan være SOS eller UNICEF – og så går vi ind og øremærker pengene til specifikke projekter. Hvis vi fx laver en tøjlinje eller et andet projekt, så sørger vi for, at der altid er en del, der går til MY FOUNDATION eller SOS Børnebyerne.

Fortsættes på side 10

8

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


±

INTERVIEW

±

Remee og Mathilde SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

9


± Fortsat fra side 8

INTERVIEW

±

REMEE JACKMAN

Remee i børnebyens musikskolen.

Skulptør Josefine Winding.

I integrerer også kunst i MY FOUNDATIONs virke, fx crowdfunding i forbindelse med Josefine Windings skulptur i Lille Kongensgade. Kan du fortælle lidt om den ide´?

nogen, som gav mig nogle trommestikker og en guitar, og gav mig mulighed for at finde ud af mine egne, unikke talenter og bruge dem.

REMEE: - Vores ”Art of giving back” koncept er skabt sammen med den fantastiske skulptør Josefine Winding, der startede med at donere 12 skulpturer til MY FOUNDATION. Samarbejdet har så udviklet sig til at Josefine har doneret en kæmpe skulptur til byen. Den hedder ”Mother” og står i Lille Kongensgade. Alle interesserede kan blive medsponsorer af skulpturen, og alle pengene går til SOS Børnebyerne via MY FOUNDATION.

Så derfor har vi bygget en bygning midt inde i børnebyen, som i dag fungerer som musikskole, computerskole, kunstskole, og som danseskole. Og så har vi brugt nogle af de penge, som vi har rejst, til at få en musiklærer og computerlærer og hvad der nu hører til, koblet på. Det er et af de mest konkrete tiltag. Der er en fysisk bygning, der har en effekt. Og det var så det koncept, som vi skabte MY FOUNDATION ud fra.

Hvor har I skabt de største resultater med MY FOUNDATION?

Vi går faktisk ud og sælger hovedsponsorater til børnebyer, så du kan få din egen børneby et eller andet sted i verden. Der er 526 børnebyer i SOS regi fordelt over måske 130 lande, som du kan blive hovedsponsor for, og hvor du er med til at finansiere en bygning eller et tiltag inde i børnebyen, som kan gøre en forskel. Og det synes jeg, er det, vi er lykkedes allerbedst med indtil nu. Vi har solgt hovedsponsorater til tre børnebyer, bl.a. et til Syrien, hvor man hjælper børn, der er blevet skadet af krigen, og så til Rwanda og Tanzania - samt Kenya, som vi selv har. Det gælder om at sprede ringe i vandet, og den dag, hvor jeg synes, at det hele begynder at lykkes, er, når det gror videre af sig selv, så vi bare har startet noget, der blomstrer, fordi andre også tager ejerskab i det og skaber deres egne mikrofonde under vores paraply. Vi vil gøre det nemt for folk at gøre en forskel.

REMEE: - Helt konkret har vi startet det med, at jeg var ambassadør for SOS Børnebyerne, og det indebærer bl.a., at man skal ned og se en af børnebyerne og opleve slummen og se, hvad det egentlig er, man støtter. Og det var en livsændrende oplevelse for mig og min forlovede (red.: topmodel og influencer Mathilde Gøhler) her for 8 år siden, da vi var dernede første gang i Kenya, hvor vi lavede vores datter – og derfor hedder hun Kenya. Det var her, det gik op for mig, hvor stor en indsats SOS gør. Når du tager et barn fra den værst tænkelige slum i verden og flytter dem fra den frygtelige situation, de lever i, ind i en børneby, hvor de får ni søskende, brødre og søstre – der er 10 børn i hvert hus – og en mor, der passer på dem hele livet. De får en tryg opvækst, men inde i børnebyen var der ikke rigtig nogle faciliteter bortset fra en lille legeplads og en nedslidt fodboldbane. Så jeg tænkte på, hvad det var, der gjorde forskellen for mig, da jeg voksede op: Det var, at der var

10

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


±

INTERVIEW

±

”JEG HAR ALTID HAFT ET ØNSKE OM AT GIVE NOGET TILBAGE OG FULDENDE CIRKLEN”

Er der planer om nye spændende initiativer i forbindelse med MY FOUNDATION i den nærmeste fremtid? REMEE: - Med hver idé åbner der sig en masse nye muligheder. En af dem er jo at integrere kunst i velgørenhed, hvilket jeg syntes er utroligt spændende. Og en af de ting, vi skal gøre med kulturen i Lille Kongensgade, er at få den solgt til et firma, der kan have den stående, fx Novo Nordisk. Jeg kan godt se for mig, at alle større firmaer med respekt for sig selv fik et stort kunstværk ud at stå, hvor kunstnerne fik dækket deres udgifter og resten af pengene gik til velgørenhed. Skulpturen kunne fungere som en slags reminder, hvor folk får en QR-kode og dermed kan donere og blive medsponsor – ligesom vi gjorde i Lille Kongensgade. Hele den tanke synes jeg er rigtig god, og det vil være en af de næste ting, vi sætter gang i. Vi har også udvidet samarbejdet med Josefine, som har en super smuk kunstgård i Karlslunde, hvor hun har samlet en række kunstnere, der alle sammen giver en andel af deres kunst til MY FOUNDATION. Det vi hele tiden skal prøve at gøre, er at aktivere andre folks kræfter. Det er det, vi hele tiden veksler mellem: Alle de gode idéer og ambitioner og hvad der er realistisk at gennemføre med de hænder, vi har til rådighed. Men jeg syntes, at vi i det store hele har fået meget til at ske. Og vores succeskriterium er lavt: Er der bare et barn, hvis liv bliver påvirket i en positiv retning på grund af det her, så er vi i princippet lykkedes med det. Og der er jo kommet mange hundrede nye faddere i SOS på grund af vores tiltag. Så på den måde synes jeg, at vi er kommet ok godt i gang.

”Mother” Skulpturen af Josefine Winding i Lille Kongensgade i København.

Læs mere om Remees velgørenhedsprojekter på: myfoundation.dk

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


Giv udsatte børn en gave, der rækker langt ind i fremtiden UNICEF er den organisation, som alle verdens lande har sat i spidsen til at sørge for, at børn overlever og klarer sig i livet. Gennem 75 år har vi vist resultater, så flere børn i dag overlever, får en uddannelse og kan vokse op i sikkerhed. UNICEF hjælper flest børn UNICEF er verdens mest udbredte og indflydelsesrige børneorganisation. Vi arbejder i flere lande og redder flere børns liv end nogen anden humanitær organisation. Vi prioriterer altid de mest sårbare børn, uanset hvilket land de bor i. UNICEF sikrer, at børn kommer i skole UNICEF hjælper børn med at komme i skole og få en kvalitetsuddannelse, så de får bedre muligheder for at skabe sig en god fremtid. Uanset hvem de er, og hvor de bor.

UNICEF sørger for, at børn bliver vaccineret UNICEF sikrer, at hele 45 procent af verdens børn bliver vaccineret. Det gør vi, fordi børn ikke skal dø af sygdomme, der kan forhindres med en vaccine. Hvert år redder vaccinationer mellem to og tre millioner børns liv! Du kan også hjælpe! Giv børnene en gave, som rækker langt ind i fremtiden I dag ændres mange børns liv til det bedre på grund af beslutninger, som vores støtter traf for mange år siden: Nemlig at betænke UNICEF i deres testamente. Selv en lille donation kan gøre en kæmpe forskel og betyde et godt liv samt en mere tryg fremtid for børn ude i verden. Læs mere om muligheden for at betænke UNICEF i dit testamente i vores gratis arvefolder.

Bestil en gratis arvefolder på UNICEF.DK/FOLDER eller ring til os på TLF.

21 52 50 62


±

VELGØRENHED

Din vigtigste arving ... kan være en, du aldrig har mødt

±

Med en testamentarisk gave kan du hjælpe os med at redde liv Behovet for humanitær hjælp rundt om i verden er svært at forudsige. Desværre er der dog ikke meget, der tyder på, at det bliver mindre med årene, og mennesker rundt om i verden vil fremadrettet have brug for hjælp. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Når vi modtager en testamentarisk gave, tager vi det som et udtryk for stor tillid og moralsk støtte til vores humanitære arbejde. Pengene går bl.a. til: Medicinsk nødhjælp ved naturkatastrofer og i flygtningelejre Bekæmpelse af livstruende sygdomme som malaria, tuberkulose og hiv/aids Med Mad en testamentarisk til Læger uden Grænserbørn er du og behandlinggave til stærkt underernærede

med til at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med voksne. til at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og voksne. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Hvis du overvejer at betænke Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis rådgivning og bistand til at udfærdige dit testamente hos Moltke-Leth Advokater. Kontakt Vibeke Samuelsen på telefon 33 11 65 11. Alle oplysninger behandles fortroligt, og advokaten har tavshedspligt. Du kan også bestille vores arvefolder på arv@msf.dk.

BANKER DIT HJERTE OGSÅ FOR GRØNLANDSKE BØRN? Ved at betænke Grønlandske Børn i dit testamente giver du grønlandske børn og unge mulighed for at vokse op i tryghed og med bedre adgang til uddannelse. Grønlandske Børn er en del af Det Gode Testamente. Sammen med 39 andre organisationer arbejder vi for at hjælpe og støtte dig, der overvejer at testamentere til velgørenhed. I Grønlandske Børn yder vi tilskud til advokatbistand, hvis du ønsker at donere en del af din arv til vores arbejde. Ring og hør mere på telefon 3585 8330 www.fgb.dk

Du kan gøre en forskel – lad din arv leve


±

FERIE

±

TIL REJSEHUNGRENDE

seniorer TEKST: SUSANNE H. KNUDSEN

”At rejse er at leve” er et meget berømt citat af H.C. Andersen, som mange seniorer lever efter. Og det med god grund. Oplevelser, seværdigheder og hygge er blot nogle af de ting, der venter den rejsende i enten ind- eller udland. Begge dele kan være lige godt, og det kan du læse mere om her, når Senior guider til spændende destinationer herhjemme såvel som i udlandet. DANMARK IMPONERER

REJS INDEN FOR EUROPA

Står du og skal bestille ferie til sensommeren eller efteråret, men ikke er helt tryg ved at bevæge dig udenfor landets grænser som følge af corona pandemien, kan du med ro i sjælen læse videre her. At rejse i sit eget land, hvor man kender sproget, kulturen – og ikke mindst maden – er ikke bare trygt, roligt og nemt. Det er ferie, oplevelser og fællesskab, når det er allerbedst. En række rejsebureauer tilbyder spændende busrejser og krydstogter rundt om i Danmark, som f.eks. NILLES Rejser. De arrangerer busrejser i hele landet, herunder Nordjylland, hvor enestående natur, kunst og store naturkræfter byder på gode ferieminder. Det er også muligt at opleve Nordjylland på krydstogt med skonnerten Maja, der er mere end 100 år gammel, hvor du kan gå i land på den smukke ø Fur og opleve Thys enorme vider og barske natur.

Hvis du ligesom en række danskere savner at sætte dig i et fly mod varmere himmelstrøg, er de europæiske lande et godt sted at starte. Her kan bl.a. Papuga Tours tilbyde en række oplevelsesrejser for seniorer med et planlagt udflugts program og dansk rejseleder. Rejseselskabet tilbyder som en ud af flere en seniorrejse til Øgruppen Azorerne, 1500 kilometer ud for Portugals kyst - midt i Atlanterhavet, der flere gange har været kåret til den smukkeste og mest besøgsværdige øgruppe i Europa. Se mere på www.papugatours.dk

Er det solskinsøen Bornholm, der trækker i dig, kan Bornholmtours være en mulighed med deres skræddersyede feriepakker til seniorer. Bornholm er et godt valg til seniorrejsen, hvor du kan finde et utal af muligheder, uanset om du er til kultur, aktiv ferie, afslapning ved stranden eller måske lidt af det hele. I mange af deres feriepakker er der inkluderet entré til seværdigheder, museer eller en guidet tur. Se mere på www.bornholmtours.com

14

Et andet rejseselskab, der tilbyder skræddersyede seniorrejser med dansk rejseleder til udvalgte destinationer i Europa, er Mols Rejser, som har rejser til Grækenland, Portugal, Tjekkiet og en række andre lande. I Tjekkiet kan du f.eks. komme på en vandretur på stier i bjergidyl og smukke stenformationer, eller hvad med en spændende og indholdsrig rejse med udgangspunkt i det nære miljø omkring den lille fiskerby Tolo i Grækenland? Valget er dit. Se mere på www.molsrejser.dk

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


±

OPLEVELSER

±

VANDREFERIE PÅ AZORERNE

Midt ude i Atlanterhavet - midt imellem Portugal og USA, ligger den unikke ø gruppe Azorerne, der med sin uberørte og enestående natur slår benene væk under enhver! ØVRIGE DESTINATIONER: La Palma

Hasselnøddebjergene Dolomitterne Toscana Mallorca

HØJDEPUNKTER

La Palma

Direkte fly fra Bi llund og Kastrup og altid danske guid Bliv en del af en er hyggelig grupperej se Pakkerejse med hotel, forplejning og vandringer inkl. Det fulde beløb re funderes, hvis rejse n annulleres Se mer

Umbrien Sardinien Madeira

e om vandreferie

www.papugatours

på:

.dk/rejsetyper/vand

Du vil opleve imponerende gamle kratere, fortryllende søer, frodige skove, botanisk skønhed, varme kilder, boblende svovlbade og vi må heller ikke glemme den charmerende by Ponta Delgada, der med sine små gader, hyggelige havnemiljø og smukke parker imponerer enhver.

TLF. 8619 1300

referier-skjult/azore

rne

PAPUGATOURS.DK

NYD ET DEJLIGT KRO-OPHOLD PÅ HISTORISKE SEVEL KRO Kroen ligger i naturskønne omgivelser på den jyske hede - få kilometer fra Danmarks største hedesø og tæt på Limfjorden

Kaffe & hjemmebag Velkomstdrink & 3-retters gourmetmenu Overnatning inkl. morgenkomplet Pris pr. person i dobbeltværelse m/ bad:

Kr.

950,-

Sevel Kro, Søgårdvej 2, 7830 Vinderup, Tlf. + 45 97 44 80 11

www.sevelkro.dk

Kroophold

Kroferie

Munkebo Kro har en unik beliggenhed ved vandet Kertinge Nor. Kroen er inde som ude indbegrebet af klassisk krostemning af høj kvalitet.

1. dag: Ankomst

Nænsomt renoveret til vores tids standard.

2 retters middag efter kokkens valg.

Ankomst med eftermiddagskaffe og hjemme-bagt kage. Kroens velkomstdrink med let appetizer. 3-retters menu med tilhørende vinmenu

Overnatning inkl. kroens morgenbuffet.

Overnatning inkl. kroens morgenmadsbuffet.

3-retters menu med tilhørende vinmenu.

Pr. person i delt dobbeltværelse Inkl. vinmenu kr. 1.295,00

Pr. person i delt dobbeltværelse

Dagens bøf eller fisk I restauranten. Overnatning inkl. kroens morgenbuffet. 2. dag:

3. dag: Eftermiddagskaffe og hjemmebagt kage. Kroens velkomstdrink med let appetizer. Overnatning inkl. kroens morgenmadsbuffet. Inkl. vinmenu kr. 2.880,00

Pr. person i delt dobbeltværelse Ekskl. vinmenu kr. 995,00

Pr. person i delt dobbeltværelse

Vi ønsker at skabe en uformel og nærværende atmosfære for vores gæster, og gøre et kroophold på Munkebo Kro, til en oplevelse der huskes.

I er altid velkommen til at sammensætte jeres

Ekskl. vinmenu kr. 2.580,00 unikke ophold – kontakt os og hør nærmere om mulighederne.

www.munkebokro.dk • +45 65 97 40 30 • info@munkebokro.dk


±

SUNDHEDSHJØRNET

±

SØVN ER NØGLEN TIL ET

godt helbred TEKST: SUSANNE H. KNUDSEN

De fleste kan nok nikke genkendende til frustrationen ved at ligge vågen i timevis eller ved at vågne flere gange om natten og have svært ved at falde i søvn igen. Men søvnproblemer er ikke bare frustrerende. Står de på over længere tid, kan det påvirke helbredet. Med få justeringer i hverdagen kan vi dog ifølge en forsker nå langt i forhold til at få en bedre søvn.

400.000 - 500.000 danskere lider ifølge Psykiatrifonden af søvnproblemer. For nogen er der tale om decideret kronisk søvnløshed, mens det for andre handler om ofte at have svært ved at falde i søvn, ikke at få nok sammenhængende søvn, eller at vågne for tidligt. Disse problemer kan som regel forbindes med udfordringer i privat- eller arbejdslivet eller sygdom. Uanset baggrunden er det dog vigtigt at få styr på søvnen, for søvn er afgørende for at sikre et godt helbred. Men hvorfor forholder det sig egentlig sådan? Og hvad kan vi gøre for at sove bedre? Det har Senior spurgt lektor ved Københavns Universitet, Birgitte Rahbek Kornum, om. Hun har de seneste ti år forsket i hjernens søvnregulering og er forfatter til bogen ”Forstå din søvn”.

grådlabile. Hvis det står på over længere tid, kan vi godt ende med at tro, at det er vores personlighed, men det hænger altså sammen med mangel på søvn. Hjernen regulerer desuden alle kroppens organer, og fungerer den ikke så godt, som den kunne, sender den dårligere signaler til kroppen. Det kan medføre hjertekarsygdomme, svække immunforsvaret, hvilket øger risikoen for at få cancer, medføre fedme, fordi energiomsætningen bliver ringere, og give øget risiko for at udvikle Alzheimers. Men det er vigtigt for mig at understrege, at det sker ikke pga. et par dages dårlig søvn, men som følge af længere tid med søvnproblemer.

HVAD KENDETEGNER EN GOD NATTESØVN?

Det handler om at ændre vaner. Hvis vi ligger meget på sofaen i løbet af dagen og ser fjernsyn, kan hjernen ikke kende forskel på dag og nat. Hjernen har brug for, at vi kommer ud og får lys og bevæger os. Og så gælder de klassiske råd som at droppe kaffen om aftenen og skære ned på alkohol stadig. Man må gerne tage et glas vin til maden, men senere på aftenen er det ikke nogen god idé at drikke alkohol. Hænger søvnløsheden sammen med stresstanker, så har forskning vist, at det kan give en bedre søvn, hvis man skriver dagbog om det, der bekymrer og optager en, i 10 minutter, inden man lægger sig til at sove. Særligt kvinder kan også have svært ved at falde i søvn, hvis de har kolde fødder. Det giver hjernen et signal om, at det ikke er sikkert at sove, og så bliver man holdt vågen til, fødderne er varme. Det kan man afhjælpe ved at tage et varmt fodbad eller tage uldsokker på. I takt med, at man bliver ældre, handler det også om at holde fast i en rutine og at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag – også i weekenden. Men med alderen må vi også bare acceptere, at vi sover mindre, og det er helt naturligt.

Det vigtigste ved en god nattesøvn er faktisk at få søvn nok. Hvor meget søvn vi har brug for, er forskelligt fra menneske til menneske, og det ændrer sig også gennem livet. Men i gennemsnit vil det for yngre mennesker være 7,5 time, mens det fra 65 år og opefter i gennemsnit vil være 6,5 time i døgnet. Det betyder dog ikke, at vi skal sove uafbrudt i de timer for at få søvn nok. Det er helt naturligt at være vågen flere gange om natten, og det er også helt naturligt at skulle op for at tisse eller drikke et glas vand. Vi behøver heller ikke sove alle timerne i træk, men kan sagtens fordele dem over døgnet og f.eks. sove halvanden time til middag.

HVORFOR ER DET VIGTIGT AT FÅ EN GOD NATS SØVN? Søvn er vigtigt for hjernen. Når vi sover for lidt, svækkes hjernens funktion. I første omgang påvirker det koncentrationsevnen og reaktionsevnen, og på længere sigt vil humøret og vores evne til at respondere på udfordringer også blive påvirket, og vi vil typisk reagere med at blive mere følsomme, skælde mere ud eller være

16

HVAD KAN MAN SELV GØRE FOR AT FÅ EN BEDRE SØVN?

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


±

SUNDHEDSHJØRNET

±

FAK TABOKS

E SØVN

FEM GENVEJE TIL BEDR

enen – Drik ikke kaffe om aft ndtaget – Skær ned på alkoholi i lyset – Vær aktiv og kom ud i løbet af dagen relse – Sov i et mørkt sovevæ t lys, – Undgå at tænde skarp n. tte hvis du skal op om na

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

17


±

SYN

±

LÆS MED HER,

HVIS DU ER SVAGSYNET FOR ÆLDRE, DER HAR PROBLEMER MED AT SE, KAN LIVET NOGLE GANGE SE HELT UOVERSKUELIGT UD. DAGLIGE GØREMÅL SOM AT GÅ UD OG KØBE IND, LAVE MAD, VASKE TØJ ELLER LÆSE AVISEN KAN VÆRE VANSKELIGE AT UDFØRE.

VI GUIDER DIG TIL DE FORSKELLIGE HJÆLPEMIDLER, SOM KOMPENSERER FOR DEN NEDSATTE SYNSFUNKTION, SÅ DU KAN FÅ BEDRE MULIGHED FOR AT KLARE DIG SELVSTÆNDIGT I HVERDAGEN. TEKST: SUSANNE H. KNUDSEN

HVAD DÆKKER SYNSHJÆLPEMIDLER OVER?

SÅDAN SØGER DU OM HJÆLPEMIDLER

Synshjælpemidler dækker over mange forskellige typer af hjælpemidler fra simple genstande til avanceret specialoptik, forstørrelsesapparater, elektroniske apparater, computere, særlig software, talesynteser m.v. I Hjælpemiddelbasen kan du finde eksempler på hjælpemidler til personer med synshandicap (www.hmi-basen.dk). I det følgende kan du læse mere om, hvilke typer af hjælpemidler der kan være relevante for dig med nedsat syn.

Som borger kan du søge bevilling af hjælpemidler hos din kommune. Det kræver dog en særlig viden at udrede og rådgive om relevante synshjælpemidler. Langt de fleste hjælpemiddelbevillinger kræver ledsagende undervisning, instruktion og træning af brugeren for at opnå optimal udbytte af hjælpemidlet. Kommuner, som ikke selv råder over ekspertise om synshjælpemidler, vil typisk samarbejde med synsrådgivningen i et kommunikationscenter i en anden kommune eller i regionen.

Lider du af lysfølsomhed, kan dette imødekommes af særlige filtre, som sørger for, at bestemte lysbølger ikke slipper igennem til øjet. Almindelige og elektroniske briller skærper det tilbageværende syn, så det udnyttes bedst muligt, når du har dem på. Forskellige former for kikkerter, læseplader og læselister samt videosystemer og forstørrelsesprogrammer har den funktion, at de gør det ønskede objekt større, så du får nemmere ved at se detaljer, tyde tekst eller på anden måde aflæse oplysninger.

Dansk Blindesamfund, Landsforening af blinde og svagsynede i Danmark, skriver: ”Nogle hjælpemidler til blinde og svagsynede kan bevilges af det offentlige for at kompensere for det synshandicap borgeren har. Vi opfordrer altid blinde og svagsynede til at kontakte kommunen for at få hjælp med relevante hjælpemidler. Der findes også forskellige forhandlere, hvor man som privatperson, kan købe forskellige hjælpemidler til blinde og svagsynede.”

Andre hjælpemidler er simple hverdagsgenstande, som - for mennesker med synsnedsættelse - kan have en afgørende betydning. Det kan f.eks. være en farvescanner med tale, der fortæller tøjets farve eller en køkkenvægt med tale.

18

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


Gode drømme starter her

Svane Zonic Adaptive boksseng Str. 180x200 cm. Ekskl. ben og gavl

Tilbud

20.999,Normalpris 30.999,Gælder t.o.m. 30/9

Pris for Senior Magasinets læsere

Særtilbud

18.899,-

Ekstra god støtte med Svanes IntelliGel™ i madrassen

Fortæl os du har set denne annonce og få:

Du kan altid tilvælge følgende:

YDERLIGERE 10% RABAT PÅ Find vores 25ALLEREDE butikker på drømmeland.dk ellerVARER! ring på tlf. 44 44 20 00 NEDSATTE Fortæl butikken du har set annoncen eller brug koden Seniorrabat i kurven på droemmeland.dk og opnå rabatten. Du kan altid kontakte vores kundeservice:

Få leveret og båret din seng ind i et valgfrit rum Vi monterer din nye seng med det samme Vi tager din gamle seng retur, når du får din nye seng

4 4 44 20 00 Opnå 10% ekstra t.o.m torsdag den 7. oktober

SE N G E F R A D E BE D STE SE N G E MÆRKE R! I Drømmeland vil vi gå langt for at finde den rigtige seng til dig. Vælg mellem mange modeller i boks-, kontinental- og elevationsenge. Du finder også et stort udvalg af madrasser, lagner, dyner og puder! Vi leverer din seng gratis til kantsten. Find vores 25 butikker på drømmeland.dk eller ring på: 44 44 20 00.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

19


±

HJÆLPEMIDLER

±

SØG OM TILSKUD TIL

hjælpemidler DER FINDES ET HAV AF HJÆLPEMIDLER, DER KAN GØRE HVERDAGEN SOM SENIOR LETTERE. DET KAN VÆRE EN ROLLATOR, ET FORHØJET TOILETSÆDE ELLER ET GANGSTATIV, DER GØR FORSKELLEN. LÆS MED HER OG BLIV KLOGERE PÅ, HVORDAN DU SØGER OM TILSKUD TIL HJÆLPEMIDLER.

Når du kommer op i årene, kan det blive nødvendigt og ikke mindst befriende med hjælpemidler, som gør din hverdag lettere. Om det er kropsbårne hjælpemidler som brokbind, støttekorset eller noget helt tredje er underordnet, så længe du får den hjælp, der betyder, at du kan klare dig selv uden udefrakommende hjælp. Det gør nemlig en stor forskel for nogle seniorer, at de i visse sammenhænge kan klare sig selv i hverdagen uden at være afhængig af andre, hvilket resulterer i større livskvalitet.

HVEM KAN SØGE OM TILSKUD? Som senior kan du søge om en bevilling til hjælpemidler. I princippet kan alle ældre søge om støtte til et hjælpemiddel, hvis det i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af din nedsatte funktionsevne, kan lette dagligdagen i dit hjem eller er nødvendigt i dit arbejdsliv. Du skal huske at søge kommunen, inden du køber hjælpemidler, så du kan få støtte til det bedst egnede og billigste hjælpemiddel. Er ønsket et dyrere hjælpemiddel, skal du dog selv betale den ekstra udgift. Det er også en mulighed at låne hjælpemidlet gratis af kommunen, og her gælder det, at din egen økonomi ikke har indflydelse på, om du kan få, eller hvor meget du kan få i tilskud. Tilskuddet er desuden skattefrit.

20

DER ER HJÆLP AT HENTE Du skal bruge den digitale selvbetjening, når du søger om et hjælpemiddel. Kommunen kan hjælpe dig med computer og rådgivning til at betjene dig selv digitalt. Når særlige forhold gør, at du ikke kan søge digitalt, skal du kontakte kommunen. Det kan f.eks. være sprogvanskeligheder, handicap og manglende digitale kompetencer.

OVERSIGT OVER HJÆLPEMIDLER Der findes tusindvis af hjælpemidler, og det kan være svært at navigere rundt i, men på hjemmesiden Hjælpemiddelbasen (www.hmi-basen.dk) finder du oplysninger om 64.996 hjælpemidler og 1095 forhandlere af hjælpemidler. Her kan du læse mere om hjælpemidlerne, oplysninger om produkternes tekniske specifikationer, prøvningsoplysninger, priser og kontaktoplysninger til forhandlere. Sidst men ikke mindst er det vigtigt at nævne, at hver enkelt kommune selv fastlægger, hvilke tilbud, der er til rådighed for borgerne i kommunen, hvorfor der er stor forskel på ydelser og tilbud fra kommune til kommune. Det går ind under kommunens serviceniveau.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


±

HJÆLPEMIDLER

±

TESTVINDER

Stop Snorken med Asonor®    

Bedste produkt i brugertest Dokumenteret effekt Kan anvendes af alle Asonor® fås på Apoteket

TannerMedico A/S - Forskerparken SCION DTU - Agern Allé 3 - 2970 Hørsholm - Danmark - www.asonor.com - info@tannermedico.com

HER ER NØGLEN TIL DIN FRIHED KÆMPE SORTIMENT AF ELEKTRISKE KØRETØJER Nyt hos Climacar: Elektriske kørestole

PRISER FRA

49.900 VIST MODEL “CLIMA ONE” INTROPRIS 54.900

RING OG BESTIL GRATIS KATALOG I DAG

Vi kommer i hele landet – også hjemme hos dig til: Uforpligtende fremvisning • Service

BOOK DIN GRATIS PRØVETUR NU

RING 70 99 99 10

W W W . C L I M A C A R . D K


SPONSERET AF GIKISA

SOV GODT MED REN

kirsebærsaft

MEN ER OGSÅ UHYRE GAVNLIG FOR EN RÆKKE SYGDOMME, SOM EN RÆKKE UAFHÆNGIGE AMERIKANSKE UNDERSØGELSER VISER. harnetop netopafsluttet afsluttet årets åretshøst høstafafStevnsbær Stevnsbærog og -–ViVihar den gav gav lige lige omkring omkring 70 70 den 70tons. tons.Heraf Herafbliver bliveromkring omkring % til reneste kirsebærsaft, som vi, vi, til til forskel fra 70 %den til den reneste kirsebærsaft, som forskel allealle andre i denne branche, blotblot pasteuriserer af henfra andre i denne branche, pasteuriserer af syn til holdbarheden. Mange andreandre separerer saften hensyn til holdbarheden. Mange separerer i aromai og vand,og dervand, sammensættes og fortyndes saften aroma der sammensættes ogtil den ønskede ved hjælpstyrke af vand,ved fortæller fortyndes til styrke den ønskede hjælpAllan af Møller,fortæller der er én af tre ejereder af Ellegården Vallø, vand, Allan Møller, er én af trei ejere ligeEllegården uden for Køge, mange kirsebær af i Vallø,hvor lige de uden for Køge, hvornetop de er blevetkirsebær høstet. netop er blevet høstet. mange

DET DET NATURLIGE NATURLIGE SPARK SPARK

Ren og ufortyndet ufortyndetkirsebærsaft kirsebærsaft op gennem Ren og harhar op gennem tiden tiden været kendt og anerkendt som lægemiddel været kendt og anerkendt som lægemiddel mod en mod række sygdomme – eksempelvis før rækkeensygdomme – eksempelvis var detvar førdet traktotraktorens indførsel i landbruget helt almindeligt rens indførsel i landbruget helt almindeligt at give at give hestene en god skvat kirsebærsaft hestene en god skvat kirsebærsaft liter saft om liter morsaft om morgenen når der skulle efterårspløjes genen når der skulle efterårspløjes hele dagen for at hele at og undgå undgådagen stivhedfori ben led. stivhed i ben og led. MenMen denden dagdag i dag har den rene i dag har den reneogogufortyndede ufortyndede kirsebærsaft mange gode egenskaber, kirsebærsaft mange gode egenskaber, hvad hvad udenudenlandske undersøgelser fastslår. – I USA har landske undersøgelser fastslår. man gennemført blindforsøg, der påviser der at – I USA har man syv gennemført syv blindforsøg, kirsebærsaft kan hjælpe mod leddegigt, muskelpåviser at kirsebærsaft kan hjælpe mod leddegigt, og ledproblemer, søvnløshed med mere. Det styrker muskelog ledproblemer, søvnløshed med mere. Det kroppens immunforsvar, hvilket gør helbredelse styrker kroppens immunforsvar, hvilket gør helbregenerelt nemmere. Eksempelvis drikkerdrikker halvdelen delse generelt nemmere. Eksempelvis halvaf de amerikanske ishockeyspillere i NHL-ligaen

22

delen af de amerikanske ishockeyspillere i NHL-likirsebærsaft for at undgå led- og muskelskader, gaen kirsebærsaft for at undgå led- og muskelskader, forklarer Allan Møller. forklarer Allan Møller.

STORT INDHOLD AF MELATONIN GAVNER SØVNEN STORT INDHOLD AF MELATONIN GAVNER I en af deSØVNEN amerikanske undersøgelser vurderede

I man en afindholdet de amerikanske undersøgelser vurderede af melatonin i en kirsebærsort man indholdetmed af melatonin i en kirsebærsort (Mon(Monterey) mindre melatoninindhold end i terey) med mindre melatoninindhold i de fastslog danske de danske Stevnsbær. Ikke desto end mindre Stevnsbær. Ikke desto fastslog undersøgelsen, undersøgelsen, at mindre man ved indtag af denne atkirsebærsaft man ved indtag af denne kirsebærsaft opnåedesåvel en opnåede en længere dybsøvn længere dybsøvn såvel som en længere totalsøvn. som en længere totalsøvn. - En lille ”gibbernakker” – En lille ”gibbernakker” af ren, ufortyndet kirseaf ren, ufortyndet kirsebærsaft omkring 5 cl. før bærsaft omkring 5 cl. før sengetid gør underværker. sengetid gør underværker. Vi har kontakt til en Vi har kontakt til en læge i lokalområdet, som senlæge i lokalområdet, som sender patienter med der patienter med forhøjet kolesterolindhold i blodet forhøjet kolesterolindhold i blodet herud for at herud for at købe kirsebærsaft i stedet for piller på købe kirsebærsaft i stedet pillerafpå apoteket. apoteket. Kirsebærsaften virkerfori løbet nogle dage, Kirsebærsaften virker i løbet af nogle dage, og og bringer blodets indhold af kolesterol ned på det bringer blodets indhold af kolesterol ned på det normale, fastslår Allan Møller. normale, fastslår Allan Møller.

KIRSEBÆRSAFT KIRSEBÆRSAFTI ISTEDET STEDETFOR FOR RØDVIN RØDVIN

Blandt Ellegårdens kunder er der også mennesker, Blandt er der ogsålejligheder mennesker,i som ikkeEllegårdens tåler rødvin,kunder men ved festlige som ikke tåler rødvin, men ved festlige stedet har kirsebærsaft i rødvinsglasset. Sålejligheder kan man i stedet spæde har kirsebærsaft i rødvinsglasset. Så kan eventuelt op med en smule vodka, for også at man eventuelt spæde op med en smule vodka, for få alkoholvirkningen. også at få alkoholvirkningen. SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

REN RENSTEVNS STEVNSFAKTA FAKTA Ren Stevns kirsebærsaft avlet på Ren Stevns kirsebærsaft avlet Ellegården på Stevns. på Ellegården på Stevns. Ellegården enmeget meget gammel Ellegården er er en gammel ejendom,som som har sunde ejendom, hardyrket dyrket sunde kirsebær af den specielle sort, kirsebær af den specielle sort, Stevnsbær, som har utroligt Stevnsbær, som har utroligt mange mange gode egenskaber. gode egenskaber.

SÅDAN INDTAGES KIRSEBÆRSAFT

Sådan indtages kirsebærsaft Mandrikker drikker 11 dl dl om Man omdagen dagen (gerne (gerne om morgenen, så man om morgenen, så man udnytter udnytter effekten op gennem effekten op gennem dagen) - eller dagen) - eller man tager en man tager en ½ dl om og ½ dl om morgenen ogmorgenen en ½ dl enom ½ dl om aftenen. aftenen. Se mere på

Se mere på WWW.GIKISA.DK WWW.GIKISA.DK


RIG

OPLEV RØMØ, TØNDER, NATIONALPARKEN VADEHAVET, FUGLELIVET, STRANDEN, MARSKLANDET, DIGERNE OG MEGET MERE Meget at byde på og meget at opleve. Tag familien med til RømøTønder, for her er noget til hele familien og i alle aldre

Der findes noget for enhver smag i området, om man elsker at observere fuglene i Vadehavet eller om man elsker at tage på smagsoplevelser, så har Rømø-Tønder rigtig meget at byde på. Helt specielt for Rømø-Tønder er vores Nationalpark Vadehavet, som rummer

PA T

UR

mange unikke oplevelser. I Vadehavet finder du f.eks. Vadehavsøsters og det smukke syn af Sort Sol.

Læs mere på www.romo-tonder.dk

Lystfisker i sønderjylland Rømø & Tønder byder på mange unikke og smukke fiskesteder, både med store og små fangster. Faktisk så er Tønder Kommune den kommune, med mest fiskvandskyst.

SØNDERJYSK NATUR

Fisk f.eks. i Rømø havn, Vidåen i Marsken eller i den snoede Brede ådal. Læs meget mere på Romo-tonder.dk

VADEHAVETS JUVEL

Det helt unikke for den sønderjyske natur ud imod den sydvestjyske kyst er uden tvivl den enorme natur, som byder på flade vadehavsområder, vild natur på øen Rømø, det afvandede marskområde på fastlandet eller den store ørken agtige strand der strækker sig fra syd til nord.

Book allerede nu din Sort sol oplevelse på: ROMO-TONDERSHOP.DK

Nationalparken Vadehavet rummer tonsvis af Østers, og de kan plukkes og tilberedes af alle som ønsker sig denne smagsoplevelse. I de kolde måneder frem fra september/oktober og frem til april måned, kan du selv samle østers, du må tage dem med hjem og nyde derhjemme eller nyde dem ude i den friske luft. Østersen kan spises på mange måder, faktisk er det næsten kun fantasien der sætter grænser for hvordan du kan tilberede en Østers. Et godt tip er at drikke vin eller kold øl til Østers. Book allerede nu din østers oplevelse på: ROMO-TONDERSHOP.DK

MYLDRETID I MARSKEN Skal du opleve Sort Sol? Hvert år trækker stæren fra, den nordlige halvkugle, sydpå og tilbage, hvilket danner de flokke som er velkendt under navnet Sort Sol. Stærene trækker i mindre flokke fra et par tusinde, op imod flere hundrede tusinde. Inden fuglene sætte sig for natten, samles de i kæmpe store flokke som kan nå SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv 23 opimod 1.5 million fugle på samme sted.


Vidste du? PAS FALS PÅ SMS KE OG A ’ER PPS

TEKST: SUSANNE H. KNUDSEN

De seneste måneder har der været en stigning i antallet af virusangreb målrettet mobiltelefoner. Dette sker gennem sms’er og falske apps, og inficeres en telefon først med virus, kan det for den berørte mobilbruger medføre ekstraregninger for udlandsopkald, eller at hackere kan afsende sms’er fra brugerens telefon, uden denne ved det. Derudover har særligt én virus, som er rettet mod android-telefoner, vist sig at kunne aflure koder og indhold, og det kan give hackere adgang til bl.a. kreditkortoplysninger. Svindlen

sker ifølge brancheforeningen for teleindustrien typisk gennem en sms, som f.eks. fortæller modtagerne, at de har fået en ny telefonsvarer og beder dem klikke på et link for at få adgang til den. Ved klik på linket føres de videre til en hjemmeside, hvor de bliver bedt om at indtaste personlige oplysninger eller kreditkortoplysninger, eller til en hjemmeside, hvor de opfordres til at downloade en app. Det er i sig selv ikke farligt at modtage sms’en, det er først ved klik på linket, hackere kan få adgang til mobiltelefonen.

HVIS DU MODTAGER EN FUP-SMS: 1. Klik ikke på linket i beskeden og installer heller ingen apps, hvis du bliver bedt om det 2.

Undlad at indtaste personlige oplysninger eller bankoplysninger

3. Slet meddelelsen. Kilde: Teleindustrien.

NYT DEMENSSYMBOL Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har skabt et nyt demenssymbol, som mennesker med demens kan bære på tøjet, en taske el. lign. Demenssymbolet er udviklet i samarbejde med mennesker med demens, pårørende, fagfolk og frivillige, og tanken med symbolet er, at det skal gøre det tryggere for mennesker med demens at færdes i det offentlige rum, fordi andre bliver opmærksomme på deres sygdom og får bedre mulighed for at hjælpe. Det er muligt at få udleveret et gratis demenskit med det nye symbol. Find nærmeste udleveringssted på www.demensvenligtdanmark.dk

24

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


Lørdag 6. november kl. 13-17 på Vestre og Nordre Kirkegårde i Aarhus

Koncerter, oplæsninger, taler, Kunst, andagter, fællessang, børnetelt, KirKegårdsvandringer og meget mere.

mød blandt andre: Musiker og DR-vært Katrine Muff Enevoldsen Forfatter Pia Tafdrup Borgmester Jacob Bundsgaard Biskop Henrik Wigh Poulsen Den Danske Salmeduo Vokalensemblet Gaia Musiker Per Frost Strygetrioen Trio MIRA

Følg med på fkaa.dk og facebook.com/folkekirkeniaarhus De Dødes Dag er en fælles årlig mindedag for alle, der har oplevet at miste. Dagen og de arrangementer, der kommer til at foregå, er henvendt til alle, der ønsker at mindes deres døde i meningsfulde og respektfulde omgivelser. Der er mulighed for at købe mad og drikkevarer på dagen. Tilmelding er ikke nødvendig og alle er velkomne. De Dødes Dag er arrangeret i et samarbejde mellem folkekirkerne i Aarhus Kommune.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

25


±

SUNDHED

±

SPIS DIG SUND OG RASK TEKST: SUSANNE H. KNUDSEN

Uanset om du drømmer om vandreture, rejser eller gerne vil kunne passe din have og gøre rent, forudsætter det, at du bevarer dine muskler og har stærke knogler. Faktisk kan du selv gøre en del for at få et godt helbred, når du bliver 65 år eller endnu højere oppe i årene. Læs med her og bliv klogere på, hvad du skal spise for at kunne gøre dét, du gerne vil længst muligt.

HOLD DIG I GOD FORM MED DE OFFICIELLE KOSTRÅD Er du på den anden side af 65 år på aldersskalaen, kan du med fordel følge De Officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen, der fokuserer på, hvad der er sundt at spise for netop din aldersgruppe. Her bliver der især lagt vægt på, at du får nok bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter. Det hænger sammen med, at personer over 65 år har et større behov for protein, og det skyldes primært, at ældre mennesker taber muskelmasse samtidig med, at deres fysiske aktivitet falder med alderen. Ifølge Fødevarestyrelsen kan indtagelse af følgende mængder tilsammen betyde, at du får dækket dit behov for protein: 100 g bælgfrugter om dagen, 30 g nødder om dagen, 250 ml mager mælk og mælkeprodukter og 20 g mager ost om dagen, 350 g fisk om ugen - heraf 200 g fed fisk, 350 g kød om ugen og to æg om ugen. Dette gælder for dig, der er over 65 år, er rask og normalspisende og med et gennemsnitligt energibehov.

26

DE ANBEFALEDE KOSTTILSKUD Udover en sund kost bliver det anbefalet, at du tager et dagligt tilskud med 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (fra oktober til april). Hvis du er over 70 år, er anbefalingen, at du hele året tager et dagligt tilskud med 20 µg vitamin D kombineret med et calciumtilskud på 800 – 1000 mg. Det gælder, uanset om du spiser mælk og mælkeprodukter eller ikke. Vitamin D er særligt vigtigt for, at kroppen kan optage calcium (også kaldet kalk). Mangel på vitamin D kan svække dine knogler og muskler.

De officielle Kostråd: SPIS PLANTERIGT, VARIERET OG IKKE FOR MEGET SPIS FLERE GRØNTSAGER OG FRUGTER SPIS MINDRE KØD - VÆLG BÆLGFRUGTER OG FISK SPIS MAD MED FULDKORN VÆLG PLANTEOLIER OG MAGRE MEJERIPRODUKTER SPIS MINDRE AF DET SØDE, SALTE OG FEDE SLUK TØRSTEN I VAND Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


R 2022

KURSE E L O K S J HØ

turen a n å p t æ T rdybelse o f g o g n i Vandr ms stier l o h n r o B på Vandring cykel å p m l o h n Bor kultur d a m k s Bornholm us Yogakurs rsus Strikkeku Bornholm å p r e m Midsom Bornholm å p r e m Højsom ykker m s , s a l g Keramik, s og croqui rsus Akvarelku

Tag på kursus med sang, foredrag, oplevelser, faglighed og fællesskab i de smukkeste omgivelser.

Kursusprogram se på www.bornholmshojskole.dk kontor@bornholmshojskole.dk - Tlf. 5697 4077 27


±

SUNDHED & VELVÆRE

±

Myter om kosttilskud

MY MYTE

TA FAK

TER

Det kan være svært at vide, hvad der er op og ned, når det kommer til kosttilskud. Læge Søs Wollesen gør os lidt klogere på, hvad der er sandt og usandt, når det kommer til den daglige vitaminpille.

JO DYRERE ET KOSTTILSKUD ER, JO BEDRE OPTAGES DET I KROPPEN

VI FÅR DE VITAMINER OG MINERALER, VI HAR BRUG FOR, GENNEM KOSTEN

FAKTA: 4

1 FAKTA:

I Danmark har vi en række høje krav, som dyre såvel som billige kosttilskud skal leve op til, men opbygningsmæssigt kan de være forskellige. Nogle kosttilskud er tilsat urter, der kan have en indvirkning på, hvor godt du optager og udnytter kosttilskuddet.

Der har de seneste år været mange holdninger til, hvorvidt kosttilskud er nødvendige eller overflødige, men vi har faktisk i stigende grad behov for et ekstra skud vitaminer og mineraler, da det er svært at få de nødvendige mængder gennem kosten. Dels fordi vi ikke spiser nok af det rigtige, dels fordi vi opbevarer og tilbereder fødevarerne forkert. F.eks. går der typisk 20-25% af særligt de vandopløselige vitaminer tabt, når grøntsager koges eller dampes.

MYTE

KALKTILSKUD ER VIGTIGT FOR AT MYTE HOLDE KNOGLERNE SUNDE

FAKTA: 5

KOSTTILSKUD ER KUN FOR ÆLDRE, GRAVIDE OG SVÆKKEDE MENNESKER

2 FAKTA:

Kosttilskud kan være et godt sikkerhedsnet for alle, men særligt seniorer, gravide og andre mennesker, der er i underskud af næringsstoffer, kan have gavn af kosttilskuddene. Herunder også personer, der periodisk er under pres i hverdagen eller i forbindelse med hård træning.

MYTE

VI BØR TAGE VORES KOSTTILSKUD MED MORGENMADEN, SÅ VI FÅR EKSTRA ENERGI RESTEN AF DAGEN

3 FAKTA:

Der er mere fidus i at tage kosttilskuddene om aftenen, lige inden du går i seng, da kroppen i højere grad har tid og ’overskud’ til at gøre brug af mikronæringsstofferne, når du restituerer. Tager du dine kosttilskud, når du har travlt, bliver vitaminer og mineraler ikke i så høj grad optaget i kroppen, da kroppen har mindre fokus på at fordøje og dermed optage næringsstofferne. Tag dem om aftenen og gerne sammen med omega-3 fedtsyrer, for så er du sikker på, at de fedtopløselige vitaminer optages i kroppen.

28

MYTE

Kalk er vigtigt for at holde knoglerne sunde, men vi er dog blevet mere opmærksomme på, at kalktilskud skal tages med omtanke, da mange får deres daglige kalkbehov dækket gennem kosten. I forhold til sunde knogler er det faktisk mere væsentligt at have fokus på magnesium, D3- og K2vitaminerne samt motion, der udfordrer knoglerne. FOLK DER TAGER KOSTTILSKUD BLIVER SJÆLDENT SYGE

MYTE

FAKTA: 6

Et stærkt immunforsvar er baseret på mange ting, og selv om vitaminer og mineraler kan bidrage positivt til den del af immunforsvaret, der beskytter mod infektioner, er det ikke i sig selv nok til at forebygge sygdom. 65-75% af forsvaret kommer fra den del, der er relateret til tarmsystemet, hvorfor mælkesyrebakterier og kostfibre er gode bidragsydere. Hertil er det vigtigt med frisk luft, der river i næsen, blot vi er klædt godt på. Mennesker som er meget ude fremstår generelt med et stærkere immunforsvar. Søs Wollesen er læge og forfatter til en række bøger om sundhed.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

29


SPONSERET AF AIR-TECH

EFFEKTIV LUFTRENSER SIKRER ET SUNDERE INDEKLIMA Den transportable luftrenser MAC500s fjerner ved hjælp af bæredygtig teknologi lugtgener fra bl.a. tobaksrøg, madlavning og fugt. Samtidig har MAC500s dokumenteret effekt i forhold til at reducere virus fra luften i mindre rum.

DERFOR ER KUNDERNE BEGEJSTREDE: - Jeg er ikke i tvivl om, at den har afhjulpet problemerne med min astma og har givet børnene i min dagpleje en sund opvækst. Sanne Rasmussen er KOLpatient og døjer med hyppige lungebetændelser. Hun var skeptisk, da hun først hørte om MAC500s, men fem år senere er hun ikke i tvivl. - Luftrenseren er min bedste ven. Den giver mig livskvalitet, siger hun.

Maria Mads var knap et år, da han blev ramt af astmatisk bronkitis og konstant var syg. Så da hans mor, Maria Thomsen, hørte om MAC500s, tøvede hun ikke med at give luftrenseren et forsøg. - Et bedre indeklima har hjulpet Mads, og han er ikke længere så ofte syg, fortæller hun. Maria Thomsen, mor

Myrna Holmkvist er astmatiker, og hun har brugt en MAC500s til at rense luften i sit hjem siden 1999.

Myrna

Moderne boliger er som regel rigtigt godt isolerede. Det er behageligt - ikke mindst, når storm og kulde raser udenfor. Men det er ikke nødvendigvis positivt i forhold til at skabe et godt indeklima. Velisolerede boliger holder nemlig på dårlig luft og lugt, og for mange danskere resulterer det i hovedpine og ubehag. Det er der imidlertid en løsning på. Den danskudviklede og -producerede luftrenser MAC500s renser nemlig ved hjælp af ultraviolette stråler samt en smule ozon. Det giver et rent og sundt indeklima samt fjerner lugtgener fra bl.a. cigaretrøg, brændeovne, madlavning, fugt, inkontinens og manglende udluftning.

FAKTA:

· MAC500s reducerer effektivt lugtgener, virus, baktier og svampesporer fra luften uden brug af filtre · MAC500s skal kun tilsluttes en stikkontakt og har et strømforbrug på ca. 90 øre pr. døgn ved kontinuerlig drift · MAC500s bliver produceret på Langeland og forhandles af det danske firma AIR-TECH.dk

DOKUMENTERET EFFEKT Derudover har den unikke teknologi i den lille transportable luftrenser også vist sig særdeles effektiv i forhold til at reducere virus, bakterier og svampesporer fra luften i mindre rum. Dette er senest påvist i en omfattende test foretaget af Dansk Teknologisk Institut. MAC500s er derfor i dag et populært valg hos private forbrugere – ikke mindst blandt danskere, der lider af allergi, astma, KOL eller bronkitis, fordi mange oplever, at et sundere indeklima gør det lettere at trække vejret. Flere plejehjem, lægehuse og private virksomheder har også valgt at installere MAC500s, fordi luftrenseren begrænser lugte samt mængden af virus og baktier i luften, hvilket nedsætter risikoen for at sprede sygdom.

· Teknologien, der anvendes i MAC500s, er bæredygtig og har vundet EU’s miljøpris · MAC500s fås i flere farver og koster 4.500 kr.

MAC500s forhandles i Danmark udelukkende gennem

Læs mere på www.air-tech.dk eller kontakt AIR-TECH på tlf. 40 51 99 33.

30

Fåes i flere farver

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

AIR-TECH.dk


Hold TANDFERIE og SPAR

på din tandbehandling

60-70%

Krone Kr. 2.160 > < Abutment Kr. 1.220

GRATIS

KONSULTATIONSPAKKE

< Implantat Kr. 3.830

Til alle nye patienter tilbyder vi GRATIS konsultationspakke:

• GRATIS Fly / Busbillet* • GRATIS 1 overnatning på et af vore hoteller

KOMPLET KR. 7.210 LIVSTIDSGARANTI

• GRATIS konsultation og behandlingsplan(er) • GRATIS OPG X-røntgen (Normalpris 300 DKK) • GRATIS transport fra og til lufthavnen • GRATIS Budapest rejsepas til busser og metro • GRATIS Dansk tolk

ÅRETS INTERNATIONALE TANDKLINIK I 2018 Kreativ Dental har vundet international medicinsk turisme pris, uddelt af IMTJ, Medical Travel Awards, 2018 * refundering af fly/busbillet op til 1.350 DKK (hvis behandlingsplanen er på 13.500 DKK, og du starter på behandling inden for maks. 6 måneder)

ÅRETS INTERNATIONALE TANDKLINIK I 2018

Kreativ Dental har vundet international medicinsk turisme pris, uddelt af IMTJ, Medical Travel Awards, 2018

Telefon: 5178 0004 www.tandrejser.dk Hold dig opdateret gå ind på vores Facebook side og klikke på like www.facebook.com/Tandrejser

SPAR RIGTIG MANGE PENGE PÅ DIN TANDLÆGEREGNING

Kreativ Dental er bl.a. specialiseret i genopbygning og oprettelse af bid-funktion. Vi tilbyder alt inden for din tandbehandling. SENIOR - Vejen til et sundt ogLige aktivt fra liv dansk behandlingsplan, fagligt dygtige tandlæger og eget laboratorium, til et helt nyt sengeafsnit i forbindelse med

31


±

MOTION

±

BEVÆG DIG FOR LIVET

ANDELEN AF SENIORER OVER 60 ÅR STIGER I DANMARK, OG GRUPPEN ER MARKANT MERE AKTIV END TIDLIGERE GENERATIONER. DET GIVER IKKE KUN STØRRE UAFHÆNGIGHED I HVERDAGEN, MEN OGSÅ EN STØRRE LIVSKVALITET, FASTSLÅR ANNE PØHL FRA DANMARKS IDRÆTSFORBUND.

JOURNALIST: SULTAN SAHIN

De fleste ældre lægger meget vægt på, at de kan blive ved med at udføre daglige aktiviteter, som f.eks. at rejse sig fra en stol eller selv tage sit tøj af og på, og fortsat være uafhængige af andre længst muligt. I Sundhedsstyrelsens rapport ”Fysisk aktivitet og ældre” (2008) omhandler et af budskaberne derfor også, at anbefalingerne om 30 min. fysisk aktivitet med moderat intensitet alle ugens dage har en positiv effekt på fysisk funktionsevne hos ældre - udover at motion reducerer risikoen for en lang række sygdomme.

FASTHOLD DIN MUSKELSTYRKE ”Det er klart, at hvis man træner regelmæssigt, så er man med til at vedligeholde og i endnu bedre fald styrke sine muskler. Det er vigtigt for, at ældre kan fastholde muskelstyrken og dermed evnen til at klare helt almindelige hverdagsgøremål,” fortæller Anne Pøhl, udviklingschef hos Danmarks Idrætsforbund (DIF), der er en paraplyorganisation for landets 62 specialforbund.

BEVÆG DIG FOR LIVET Motion giver ikke kun point på den fysiske tavle, men har også en stor betydning, når det kommer til seniorers psykiske velbefindende. Anne Pøhl forklarer, at når seniorer dyrker idræt sammen med andre, kommer de ikke kun i form, de får også nogle varige fællesskaber, som virkelig kan give en stor glæde. Fællesskabet og samhørigheden betyder meget for gruppen. Derfor er seniorområdet et prioriteret område i ”Bevæg dig for livet ”- samarbejdet mellem DIF og DGI, der skal gøre Danmark til verdens mest aktive nation.

TEAMSPORT VINDER FREM Kigger man på de idrætsformer, der tiltrækker flest seniorer, er det typisk gåture, svømning og gymnastiskhold, men i takt med, at der er kommet flere idrætstilbud til seniorer rundt omkring i landet, er der flere, der melder sig til aktiviteter som f.eks. floorball. Det hænger sammen med, at floorball er et holdspil, og det tiltrækker mange, idet holdfølelsen binder folk sammen og skaber samhørighed på tværs af fysiske skel.

32

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

Anne Pøhl, Udviklingschef & konst. kommunikationsog analysechef, Danmarks Idrætsforbund.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ældre (+65 år) · Mindst to gange om ugen skal der indgå

aktiviteter af mindst 20 min. varighed, som vedligeholder eller øger konditionen og muskel- og knoglestyrken.

· Lav udstrækningsøvelser mindst to gange

om ugen af mindst 10 min. varighed for at vedligeholde eller øge kroppens bevægelighed. Samt regelmæssigt øvelser for at vedligeholde eller øge balanceevnen.

· Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil

medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.


Klar til nye

OPLEVELSER

UNIK OPLEVE LSE FINDES KUN TR E ANDRE STEDER I VERDE N!

Prøv en unik og helt uforglemmelig oplevelse. Bridgewalking på Den Gamle Lillebæltsbro er en imponerende tur frem og tilbage 60 meter over havets overflade – og udsigten er helt fantastisk! På to timer bliver I ført rundt af jeres guide, som deler gavmildt ud af de fascinerende fortællinger fra broens lange historie. Og er I heldige, kan I endda opleve både marsvin og sæler i bæltet.

Se mere og book en tur

www.Bridgewalking.dk

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

33


±

OPLEV TYSKLAND

±

ROADTRIP

©TZR www.ruegen.de

med charme Allé i Garz på Rügen.

Den tyske Autobahn er genial, når turen går mod ferielandene i syd. Men er selve turen målet for din rejse, så er det ud på landevejene, hvor Tyskland viser sig fra nogle af sine allerbedste sider. Og hvilken rute giver så de bedste udsigter og seværdigheder? Ja, du kender måske allerede den tyske Vinrute, og ellers kan du læse mere om den på nettet: www.deutsche-weinstrasse.de, men faktisk kan du hoppe på flere forskelligt definerede ruter gennem Tyskland.

1

2

GENNEM SMUKKE ALLÉER - del 1 Den stemningsfulde Allérute, Die Deutsche Alleenstrasse, kan du for eksempel følge 2.900 kilometer fra nord mod syd og nyde spillet mellem lys og skygge gennem alléerne. Begynd på Tysklands største ø Rügen, som er et herligt natur- og kulturområde. Formentlig var de rekreative omgivelser en af årsagerne til, at de tyske nazister i 1930’erne her planlagde og begyndte opførelsen af det knap fem kilometer lange feriekompleks, som arbejderne kunne få lov at slappe i under princippet ’Kraft durch Freude’ – ’Energi gennem glæde’. Bygningen skulle kunne huse 20.000 ferierende arbejdere på samme tid, men den blev aldrig helt færdig, da håndværkerne blev beordret i krig, og den enorme kolos står derfor i dag delvist i ruiner. Dog er der indrettet forskellige kulturelle og historiske seværdigheder. I blok 3 kan du for eksempel besøge Dokumentationszentrum Prora, der fortæller om nazisternes ide med ferieresortet.

På vulkaner

Kulsyrekilder og gejsere, lavastrømme og spektakulære stenbrud. Vulkanruten, Deutsche Vulkanstrasse (www.deutsche-vulkanstrasse.com) er en 280 kilometer lang rute, der går fra Rhinen og ind i bjergområdet Hohe Eifel. Flere forskellige steder langs ruten er der etableret informationscentre, hvor I kan blive lidt klogere på, hvilke kræfter der har skabt det fascinerende landskab, og hvad der stadig i dag foregår lige under fødderne på jer. Et besøg værd er Lava-Dome i Mendig, hvor gæsterne vil mærke jorden ryste under sig i den interaktive vulkanudstilling. Et simuleret vulkanudbrud, biograf og vulkan-workshops gør det muligt at opleve vulkantemaet med alle sanser. Det er også herfra, turen går 30 meter ned i ’lavakælderen’, som tidligere var verdens største køleskab for de mange bryggerier, der en gang har været i byen Mendig. Et helt særligt eventyr.

Rügen

34

Lavashow i Lava-Dome. Foto: Vulkanpark GmbH

Fortsættes side 36 SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


n y F å p e i r e f M in i

PÅ HOTEL VISSENBJERG STORKRO

med besøg i DANMARKS JERNBANEMUSEUM eller på EGESKOV SLOT eller sejltur med M/S HELGE 2 OVERNATNINGER MED DANSK MORGENBORD 2 X 2 RETTERS AFTENBUFFET EN HEL DAGS ENTRÉ TIL DANMARKS JERNBANEMUSEUM ELLER EN HEL DAGS ENTRÉ TIL EGESKOV SLOT ELLER SEJLTUR MED M/S HELGE PÅ SVENDBORGSUND Vissenbjerg Storkro er det perfekte udgangspunkt for alle de eventyrlige oplevelser på Fyn. Med ca 30 minutters bilkørsel når du frem til Fåborg/Svendborg/Assens og det fantastiske Sydfynske Ø-hav eller Odense. SÅ DER ER Å FYN... AT SE P MEGET VERNATNING O EKSTRA . DAGENS FET INKL ENBUF T F A S ER T 2 RETT RGENBUFFE O M OG -

5, KR. 42 N PR . PE

RSO

TILBUDDET GÆLDER: M/S Helge sejler fra 7. juni til 12. sept. 2021 Egeskov Slot fra 24. april til 24. okt. 2021 Danmarks Jernbanemuseum fra 1. maj til 18. dec. 2021

TILLÆG FOR ENKELTVÆRELSE

300,-

BØRN UNDER 12 ÅR HALV PRIS BØRN UNDER 4 ÅR GRATIS I FORÆLDRENES SENG

PRIS PR . PERSON FRA KR .

1095,I DOBBELTVÆR

ELSE

SE ALL E VORES POPUL ÆRE MINIF ERIETI LBUD P VISSEN Å WWW. B J E RG STORK RO.DK

PR. NAT

Søndersøvej 30 · 5492 Vissenbjerg Tlf. 6447 3880 · info@vissenbjergstorkro.dk www.vissenbjergstorkro.dk

35


±

3

OPLEV TYSKLAND

Hold ind ved en storby - del 2

Alléruten - går videre sydover mod Brandenburg, hvor der som på Rügen er masser af herlighed, ikke mindst på grund af vandet. Ved Brandenburg an der Havel begynder et af Mellemeuropas største vandområder, hvor søer, øer og floder præger både byen og landskabet omkring. Det kan godt betale sig at søge ind mod centrum af Brandenburg, selvom I er ude for at få vind i håret på landevejene. Og hvis I har fået smag for mere livlig bycharme, så er Berlin og den hyggelige by Potsdam kun en lille køretur væk. På www.alleenstrasse.com finder du meget mere information om de forskellige strækninger, der slutter i Reichenau i det sydligste Tyskland, hi otoarc og kommer I så langt i bil, er det B-F TM : vel på sin plads at besøge to Fo Automuseum Wolfegg.

Hold kørepause i Brandenburg an der Havel på vandcykel.

4 Går I efter stemningsfulde bindingsværkshuse, smukke slotte og alpernes skønhed, så finder I det hele og meget mere til på Tysklands ’Romantiske rute. Se mere på www.romantischestrasse.de

5

Leasing

KØR I DRØMMEBILEN FRA TYSKLAND Uanset om du drømmer om en roadtrip i en ordentlig flyder til at cruise rundt i, eller om du sukker efter en åben Porsche til turen gennem Tyskland og videre sydover på ferie, så kan bilmarkedet i Tyskland få dine ønsker til at gå i opfyldelse. Parker den rummelige familiebil ved grænsen og hop over i en lækrere model hos et af biludlejningsbureauerne. På grund af de væsentligt lavere bilafgifter er udlejningsmarkedet også tilsvarende billigere at begive sig ind på. Du kommer af sted i fin stil og sparer samtidig på slitage på din egen bil. Vil du gerne peppe din bilpark en anelse mere permanent op, kan du flexlease, som er leasing uden at betale den fulde registreringsafgift på én gang, men kun for en bestemt periode. Flexleasing er først og fremmest attraktivt på luksusbilerne.

Gejser i udbrud hvert 120. minut En anden sprudlende seværdighed på Vulkanruten er Geysir Andernach. Gejseren i Andernach er verdens højeste koldtvandsgejser. Cirka hvert 120. minut skyder et imponerende springvand op fra jorden i op til 60 meters højde. Begynd jeres besøg i informationscentret ’GeysirZentrum’ i Andernacher, hvor man kan orientere sig grundigt i historien, geologien og videnskaben, hvad angår både vulkaner og gejsere. Herfra er det muligt at hoppe på en båd, og efter en kort sejltur på Rhinen til det beskyttede naturområde ’Namedyer Werth’ går det løs med dagens højdepunkt, når verdens højeste koldtvandsgejser går i udbrud. Se mere om de forskellige oplevelser på Vulkanruten på www.vulkanpark.com

36

±

Foto: Vulka

npa

rk

Gm

bH

r l te efe n u j de lm Va ngs ke ve la ntis a rom


Et lyspunkt i vintermørket - nyd skønne dage på hotel med dejlig mad

LYS I MØRKET Hotel Phønix Hotel Hjallerup Kro Hotel Limfjorden

Hotel Søparken

Hyggeligt hotelophold med 2 overnatninger samt dejlig morgen- og aftensmad udvalgt og tilberedt af vores dygtige køkkenchefer

Dronninglund Hotel

Golf Hotel Viborg

Hotel Marina

Hotel Vildbjerg Hotel Falken

Østergaards Hotel

Vælg frit mellem vores hoteller og kategorier...

Hotel Medi Hotel Lynggaarden Hotel Årslev Kro Hotel Ringkøbing Hotel Juelsminde Strand Hotel Ansgar

Hotel Kryb i Ly Kro Hotel Vissenbjerg Storkro Hotel Norden

Oplevelser 2 retter/buffet begge dage 2 overnatninger i delt dobbeltværelse 2 morgenmad

Hotel Postgaarden

Hotel Dagmar

Hotelkategori

Hotel Vinhuset

Pris pr. person dobbeltværelse KUN

Hotel Menstrup Kro

Nørherredhus Hotel

699,-

Undtaget er Hotel Lynggaarden, der er B&B hotel.

Klassisk / Vandkanten

Forkælelse

Forkælelse *

3 retters menu + 2 retters menu 2 overnatninger i delt dobbeltværelse 2 morgenmad

3 retters menu + 2 retters menu 2 overnatninger i delt dobbeltværelse 2 morgenmad

3 retters menu + 2 retters menu 2 overnatninger i delt dobbeltværelse 2 morgenmad

Pris pr. person i delt dobbeltværelse KUN

Pris pr. person i delt dobbeltværelse KUN

Pris pr. person i delt dobbeltværelse KUN

949,-

Undtaget er Hotel Ansgar, der er B&B hotel.

1.099,-

1.349,-

* Kun Golf Hotel Viborg og Hotel Dagmar i Ribe

Læs mere om vores hotelkategorier på danske-hoteller.dk og book jeres ophold online på det valgte hotels hjemmeside.

Tilbuddet gælder til 31. marts 2022. Enkeltværelsestillæg kr. 300,- pr. nat Tillæg for hund kr. 200,- pr. nat (alle hotelkategorier)

danske-hoteller.dk


±

HØRELSE

±

DU ER IKKE ALENE

ANTALLET AF MENNESKER MED ET HØRETAB ER STORT - FAKTISK HAR HVER SJETTE OVER 18 ÅR PROBLEMER MED HØRELSEN, OG STADIGVÆK ER DET FORBUNDET MED TABU FOR MANGE, FORKLARER ANNE METTE, DER ER HØREKONSULENT HOS HØREFORENINGEN.

Anne Mette Paarup Kristensen, hørekonsulent, audiologopæd

38

SVÆRT VED AT FØLGE MED I SAMTALER? Har du svært ved at følge med i samtaler, eller summer det lidt for ørerne i større forsamlinger? Det kan faktisk være de første tegn på problemer med hørelsen, men du er ikke den eneste. Mindst 800.000 danskere har ifølge Høreforeningen problemer med hørelsen, og alligevel er det en overset gruppe, fordi deres handicap er usynligt, og det kan være svært at sætte sig ind i omfanget af et høretab. Og fordi høretabet udvikler sig langsomt med alderen, kan det i begyndelsen være vanskeligt at opdage det og handle på det, da man vænner sig ubevidst til tilstanden.

MISFORSTÅELSER OG SOCIAL ISOLATION Problemer med hørelsen er dog ikke noget, man skal lade gå ubemærket hen, fastslår hørekonsulent Anne Mette. Det er vigtigt at reagere på det, fordi i sidste ende er dårlig hørelse et kommunikationshandicap, der skaber social isolation, som i værste fald kan føre til en depression. ”Man får svært ved at følge med i, hvad der bliver talt om, og man misforstår nogle gange tingene. Derfor trækker folk med høretab sig ofte fra sociale sammenhænge og blander sig ikke i samtaler,” siger Anne Mette. Konsekvenserne af ubehandlede høretab kan give problemer med koncentration, hukommelse, og skabe stigende frustration og SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

irritation, en tendens til at trække sig fra større forsamlinger og dermed opleve ensomhed, isolation og nedsat livskvalitet.

HØRETAB ER STADIG TABU Alligevel er der ikke mange, der taler om deres høretab, fordi det bliver forbundet med alderdom, og det er ikke noget, de fleste har lyst til at associere sig med, fortsætter hun. ”Det er nemmere at have et synsproblem og tage briller på, end det er at opdage et høretab og blive afhængig af et høreapparat, fordi briller anses for at være smartere end høreapparater,“ forklarer Anne Mette fra Høreforeningen. Ikke desto mindre er det vigtigt at fortælle sine omgivelser om problemet, og gå til ørelægen og få den hjælp, man har brug for. Høreapparater og forskellige høretekniske hjælpemidler kan afhjælpe mange problemer, men genskaber ikke den naturlige hørelse. Derfor er det meget vigtigt at passe på sin hørelse, så man mindsker risikoen for høretab. Det gælder i lige så høj grad om forebyggelse, udtaler Anne Mette, der peger på vigtigheden af ikke at udsætte sig for høj støj i for lang tid og bruge høreværn eller ørepropper i tilfælde af, at der er for meget larm. Pas på din hørelse og tag hånd om det høretab, du eventuelt har, fastslår Anne Mette.


±

VELGØRENHED OG VELVÆRE

±

NYHED

MUNDTØRHED? MUNDTØRHED SKYLDES OFTE SYGDOMME OG MEDICIN

KØBES PÅ APOTEKET & FLERE APOTEKS-WEB-BUTIKKER • STIMULERER SPYTTET • SUKKERFRI MED XYLITOL • BESKYTTER TANDEMALJEN • BILLIG PRIS PR.TABLET • MUNDVENLIG PH

WWW.TØRMUND.DK

Støt Dansk Dansk Støt Kræftforsknings Kræftforskningsfond fond Vi støtter forskning, der sigter på at Vi støtter forskning, der sigter på at • finde årsager til kræftsygdomme •• finde til kræftsygdomme skabeårsager bedre behandlingsmuligheder •• skabe bedre behandlingsmuligheder mindske bivirkningerne ved kræftbehandling •• mindske bivirkningerne ved kræftbehandling udvikle forebyggende behandlingsmetoder. • udvikle forebyggende behandlingsmetoder.

Blegdamsvej 28C, 2200c/o København tlf. 35 36 35 6337, (tirs og tors 9-13) Ø Dansk Kræftforskningsfond, Plesner, N, Amerika Plads 2100 København Giro 655 00 29,29, www.dansk-kraeftforsknings-fond.dk Blegdamsvej 28C, 2200 København tlf. 35 363946, 35 63 (tirs og394 tors63 9-13) Tlf. 33 12 11 33. Giro 655 00 DanskeN, Bank, reg. konto 63 618 Giro 655 00 29, www.dansk-kraeftforsknings-fond.dk www.dansk-kraeftforsknings-fond.dk

HJÆLP OS MED AT HJÆLPE DE HJEMLØSE KATTE I DANMARK KÆRE KATTEVEN På Inges Kattehjem har vi arbejdet med de mange hjemløse katte i nu 50 år. I dag er katten et af de mest populære familiedyr, og det er lykkedes os at gøre danskerne til bedre katteejere. MEN VI HAR LANG VEJ ENDNU Killinger sættes stadig ud i kulden til en grufuld død, vores internater er fyldt med katte, der har brug for nye hjem og vi kæmper stadig for at få indført en kattelov.

STØ T MOB OS PÅ ILE 2215 PAY 40

DU KAN HJÆLPE OS Hvis du har lyst til at betænke os i dit testamente eller støtte os med et bidrag, skal du huske at Inges kattehjem er fritaget for arveafgift, derfor får kattene glæde af ALLE pengene. GRATIS TESTAMENTE Vores advokat opretter gratis testamente hvor Inges kattehjem tilgodeses. Kontakt advokat Skjalm Von Bülow på tlf.: 33 23 10 10.

FIND OS I GLOSTRUP, ODENSE & NÆSTVED www.inges-kattehjem.dk • 44 85 35 55 • ik@inges-kattehjem.dk 39


Prostata generer mange mænd helt unødvendigt! Prosta-X hjælper næsten alle, der lider af normal forstørrelse af prostata. TM

Hvordan mærker du om du har forstørret prostata? • Du har svagere urinstråle end tidligere, og det tager længere tid at tisse. Det kan ofte føles som du ikke får tømt blæren helt. Når prostata bliver endnu større kan den sågar stoppe al urin i at komme ud. • Du skal oftere på toilet, især om natten. Mange vil opleve, at de lettere kommer til at dryppe lidt mellem toiletbesøgende. Dette skyldes, at den totale blærekapacitet er mindre, fordi blæren aldrig bliver helt tom.

Hvad er prostata egentlig, og hvad går galt? Prostata er en kirtel, som ligger rundt om urinrøret lige under mandens blære. Den producerer en væske, som giver bedre sæd mobilitet. Den har derfor en vigtig funktion, især tidligt i livet. Efterhånden som vi bliver ældre, har prostata en tendens til at vokse, og kommer derved til at trykke på urinrøret, hvilket kan give vandladningsproblemer. Urinstrålen bliver slap, besvær med at starte vandladningen og med at tømme blæren helt. Prostata problemer kan variere fra, besvær med at nå at komme på toilettet, så du tisser i bukserne, til en fuldstændig blokering af urinvejene, som kræver akut lægehjælp, ofte med operation og/eller kvindelige kønshormoner, som ofte giver problemer bl.a. i form af nedsat eller ødelagt sexliv.

Rigtig mange mænd kan blive hjulpet af Prosta-X.TM Det kan være meget klogt at starte, før det er for sent. 40

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


De fleste mænd over 40 har problemer forårsaget af en forstørret prostata? ca. 50% af mænd i alderen 40-50 år 60-70% af mænd i alderen 50-60 år over 70% af alle mænd over 60 år. Dette er tal, hentet fra en sundhedsundersøgelse i USA

Prosta-X gør hverdagen lettere! • Prosta-X er en 100% naturlig naturmedicin for prostata. • Prosta-X har ingen bivirkninger. • Prosta-X indeholder urter, som er sunde for din krop, og er med til at styrke prostata og reducere problemer forårsaget af, at den er blevet for stor. • Tabletterne er ovale, og er lette at sluge.

Du bemærker en forbedring efter få uger! De fleste der starter med Prosta-X mærker efter ganske kort tid, at de lettere kan lade vandet. Der vil dog gå 2-3 mdr., før der opnås fuld effekt. Hvis du ikke mærker en forbedring efter 3 mdr. brug, anbefaler vi, at du kontakter din læge for at udelukke mere alvorlige lidelser.

Brug Prosta-X i perioder eller fast i længere perioder. - Hvis du har store problemer med prostata, eller har haft langvarige problemer, bør du bruge Prosta-X som et fast tilskud. Det kan du trygt gøre, så længe du ønsker det, uden risiko for bivirkninger. - Hvis du først lige er begyndt at mærke problemer som langsom vandladning, natlige toiletbesøg osv., kan det være nok at bruge Prosta-X i 2 sammenhængende mdr. 1-2 gange om året.

Tag signalerne alvorligt! Det er klogt, at tage signaler fra en voksende prostata-kirtel alvorligt. Det er lettere at stoppe væksten tidligt i forløbet, end at behandle en akut forstørret prostata, som standser al urin. Dette kræver ofte en ubehagelig operation og behandling med kvindelige hormoner. Hvis du opdager, at din urinstråle ikke er så kraftig som før, bør du straks starte med Prosta-X. Du vil hurtigt opdage, at det var en god idé. Prosta-X er lavet af 100% naturlige urter, indeholder ingen kunstige eller skadelige stoffer. Da vi sælger direkte til dig, undgås de fordyrende mellemled. Derfor kan vi tilbyde et kvalitetsprodukt, til en overkommelig pris. Alle skal have råd til at prøve Prosta-X og mærke hvor godt det er.

"Gratis" prøve til dig! Prøv Prosta-X "gratis" i 1 måned, du betaler kun kr. 1 + forsendelses omk. kr. 69,Herefter får du automatisk en æske tilsendt hver måned til kun kr. 199,-/md.+ forsendelse kr. 29,Man kan når som helst give besked om, at man ikke ønsker flere forsendelser. Tilbuddet gælder nye kunder og én æske pr. husstand

Bestilles på www.ShopVital.dk eller på

Ordre Tlf: 77 34 77 28 Der tages forbeholdSENIOR for trykfejl udsolgte - Vejenog til et sundt ogvarer aktivt liv

41


ANNONCE

Har du dropfod?

Flexbrace® skinnen er et lille mirakel Som giver dig en lettere hverdag, og hjælper dig sikkert afsted hvor end du går hen

Lidt om Flexbrace® skinnen: • Den er individuelt fremstillet • Det er en Fleksibel skinne som løfter foden og kontrollerer bevægelsen i ankelledet • Det er en diskret og lille skinne som kan anvendes i dit daglige fodtøj • Den kan lukkes med en hånd • Den vejer ca. 100 g. • Den har været brugt i mere end 20 år. Dedikeret i vores arbejde - Vi hjælper dig til en forbedret livskvalitet med Flexbrace® dropfodsskinnen.

Har du dropfod - SPØRGSMÅL 1) Snubler du let på ujævne overflader, brosten og dørkarme?

JA

NEJ

Har du dropfod - KRYDSORD PIGE NAVN

1) VANDRE 2) FINERE

JA

NEJ

JA

NEJ

2) Har du tendens til at vrikke om? 3) Har du dårlig balance? Mange har dropfod helt uden at vide det Kan du svare ja til en eller flere, så tøv ikke med at ringe til os, vi kan hjælpe dig med at få din gang igen tlf.: 46 32 15 61

Afprøv Flexbrace® skinnen i dag!

GRATIS HJEMMEBESØG i hele Danmark efter aftale.

Ring til os på 46 32 15 61 og book din tid.

Svar: (1 & 2)

VIDSTE DU AT: Hvis du har dropfod bevilges skinnen af din kommune.

Mandag - torsdag kl. 8-16 BANDAGERI & FLEXBRACE® v/Lars Falkenman SKINNER - PROTESER - SKOINDLÆG info@flexbrace.dk - www.flexbrace.dk Hovedkontor/værksted: Roskildevej 8-10, 2620 Albertslund Ambulatorie Høng, Høng Fysioterapi


www.damos.dk

Damos el-scooter

ER L D N A H R O EF D N E K K Æ LANDSD

Ring på 7060 5676

15 KM/T

E-FORCE T408 Pris: 21.885,- kr.

1000W motor Hastighed: 25 km/t Levering og nummerplade er inkluderet i prisen (1.890 kr.)

E-FORCE Y1 Pris: 14.700 kr.

E-FORCE Mobility Pris: 21.000 kr.

Hastighed: 25 km/t Normalpris 25.000 kr. Rækkevidde op til 50 km Spar: 4.000 kr. Levering og nummerplade er Hastighed: 15 km/t inkluderet i prisen (1.890 kr.) Rækkevidde op til 45 km

STORT UDVALG AF KABINESCOOTERE

BACH 27 DEMO Pris: 64.885 kr. Normalpris 84.885 SPAR 20.000 kr. Kun kørt 40 km Firehjulet kabinescooter Kræver ikke kørekort Rækkevidde op til 60 km Hastighed: 15 km/t Godkendt til 2 personer OBS! Kun 1 styk

E-FORCE X7 Pris: 70.000 kr.

E-FORCE Pris: 41.885 kr.

E-FORCE X1 Pris: 50.885 kr.

Modellen fås også med 2xbatteripakke. Rækkevidde: Op til 140 km. Pris: 48.500 kr. SPAR 3.555 kr. Normalpris: 51.885 kr.

Modellen fås også med Modellen fås også med 2xbatteripakke. 2x batteripakke. Rækkevidde: Op til 180 km. Rækkevidde: Op til 180 km. Pris: 58.885 kr. SPAR 2.000 kr. Pris: 64.885 kr. SPAR 2.000 kr. Normalpris: 60.885 kr. Normalpris: 66.885 kr. Vores kunder er glade for os! Fyn Sjælland Østergade 38 Jernbanegade 2c 5580 Nørre Aaby 4200 Slagelse

Kræver ikke kørekort Fås både i 30km/t og 45 km/t Godkendt til 2 personer Rækkevidde op til 70 km Levering og nummerplade er inkluderet i prisen (1.890 kr.)

BUTIKKER

Kræver ikke kørekort Godkendt til 2 personer Rækkevidde op til 90 km Levering og nummerplade er inkluderet i prisen (1.890 kr.)

E-FORCE X3 Pris: 56.885 kr.

Kræver ikke kørekort Godkendt til 2 personer Rækkevidde op til 90 km Levering og nummerplade er inkluderet i prisen (1.890 kr.)

CVR: 39431769. Alle tilbud gælder fra 6/9-21 - 30/9-21.

Normalpris: 71.885 kr. SPAR 1.885 Kræver kørekort Hastighed: 45km/t Firehulet kabinescooter Godkendt til 2 personer Levering og nummerplade er inkluderet i prisen (1.890 kr.)


Hold glæden i live med din arv Giv livet videre, når du går bort Din arv skaber glæde og giver frihed til blinde og stærkt svagsynede. Med din arv kan vi hjælpe flere til et frit og selvstændigt liv, og vi kan bekæmpe ensomhed og isolation.

Din arv går til: • uddannelse af førerhunde • rehabilitering og hjælp • sociale tilbud • øjenforskning

Dansk Blindesamfund er en humanitær organisation og er derfor fritaget for at betale boafgift til staten. Det betyder, at det beløb, du testamente­ rer til os, går ubeskåret til vores arbejde. Vælger du at begunstige Dansk Blindesamfund i dit testamente, betaler vi advokatens salær op til 5.000 kr.

Læs mere på blind.dk/stot-os/testamente-gaver

Profile for ISA Publishing

Senior #14 magasin September 2021  

Senior #14 magasin September 2021 Livsstil nyheder interview portræt Remee Jackman oplevelser kultur kunst gastronomi kost højskoler aktivit...

Senior #14 magasin September 2021  

Senior #14 magasin September 2021 Livsstil nyheder interview portræt Remee Jackman oplevelser kultur kunst gastronomi kost højskoler aktivit...

Profile for gitte9

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded