Infogem september - oktober 2022

Page 1

GEMEENTEMAGAZINE BERLARE | SEPTEMBER – OKTOBER 2022 Infogem LindenderVanBert© Terug naar school Octopusplan zorgt voor veiligere schoolomgeving Berlalala: muzikale kroegentocht van Jeugdraad Berlare Bijen brengen Berlaarse biodiversiteit in kaart ProgrammaoverzichtCCStromingbinnenin!

Aan het einde van een warme zomer, in alle mogelijke betekenissen.

Er dient zich volgens mijn voorspellingen ook een warme nazomer aan: de scholen en de sportclubs die de deuren weer openzwaaien, net als de culturele verenigingen en de jeugdbewegingen. Helemaal klaar voor een nieuw werkjaar.

Steven Vandersnickt schepen van openbare werken, patrimonium, toerisme, middenstand en sport berlare Warm Berlare Ik schrijf dit voorwoord in de laatste weken van augustus.

De tropische temperaturen lokten heel wat bezoekers naar onze mooie gemeente, om er te genieten van de verkoelende natuur en de vele terrasjes. Maar ook het warme samenzijn deed zoveel deugd.

Met vermoedelijk een extra warmtepiek zo rond Uitbergen en Berlare kermis.

2 INFOGEM SEPTEMBER - OKTOBER 2022

Colofon: Infogem is een uitgave van gemeente Berlare jaargang 27, nr. 4 v.u.: Katja Gabriëls, Dorp 22,Redactie:Berlare Emmy Bonnarens, Julie De Backer, Leen De Greve, Sam De Kegel, Katja Gabriëls, Marjolein Lindemans, Bob Pieters, Isabel Six, Tom Van Acker, Laurens GertJulieEindredactie:EveraertDeBackerVormgeving:VanKerckhove Druk: DaddyKate,CoördinatieSint-Pieters-LeeuwOplage:7.200ex.fotografie:BertVanderLindenRedactieadres: dienst recreatie en VolgInschrijveninfogem@berlare.beDorpondernemen22,Berlare-052432561UiTagenda:tenlaatsteingevenop1oktoberopwww.UiTdatabank.beopdemaandelijksee-nieuwsbriefviawww.berlare.beenwww.beleefberlare.begemeenteBerlareopTwitterenFacebook

Samen kunnen genieten op sportkampen, buurtfeesten, Waterfeesten, Dolle Chirodagen en alle andere activiteiten waar onze verenigingen hun schouders onder zetten.

3 08LEVEN14RUIMTE27 UIT IN BERLARE37 BERLARE IN DE 40WERELD IN ‘T GROEN INHOUD LEVEN Tips voor een lekkere, snelle en gezonde brooddoos 8 Onthaalouder, iets voor jou? 9 Zet mentaal welzijn mee in de kijker met krijt 10 Nocturne op begraafplaatsen 13 RUIMTE Octopusplan maakt schoolomgeving veiliger 14 Nieuwe proefopstelling voor knip Gratiebossen 16 Eerste evaluatie vrachtwagensluis Uitbergen 17 Vuilnisbakkenplan tegen sluikstort en zwerfvuil 18 Nieuw systeem voor meldingen 19 Woning te renoveren? Laat je gratis begeleiden 20 Dorpsrestaurant en activiteiten seniorenraad 24 KUNSTacademie Berlare breidt uit 26 UiT IN BERLARE Scholenloop en Crosscup op domein Nieuwdonk 27 Berlalala: muzikale kroegentocht van Jeugdraad Berlare 28 Meezingen met Radio 2-koor in de Lotto Arena? 29 Familievoorstelling ‘Zwanen’: klassieke muziek op kindermaat 30 Langs Berlaarse trage wegen 32 Week van het Bos in het Kasteelpark 33 BERLARE IN DE WERELD Pater De Visscher, morele steunpilaar in 34 Congolese dorpen 37 IN ‘T GROEN Het belang van natte natuur 40 Bijen brengen Berlaarse biodiversiteit in kaart 42 Geboortebos: jongste inwoners krijgen boom cadeau 43 VASTE RUBRIEKEN Beeldverhaal 4 Wedstrijd 7 Mens & tijd 12 Beeldgrafiek: kermistijd 22 UiTagenda 34 De ambassadeur: Bart Verholen 38 Oud nieuws 44 Meldingskaart en Wie? Wat? Waar? 45 #infogem 46 ’t Huisnummer 48 Verschijningsdatum volgende Infogem: 1 november 2022 Op de cover: Antoon en Anemone De Bie

4 4 BEELDVERHAAL

5 5

© Bert Van der Linden

In 1972 werd wielertoeristenclub ‘De Puiterijders’ opgericht in het toenmalige café Tijl in de Emiel Hertecantlaan. Toen dit café tijdelijk sloot, doopten de wielerliefhebbers café ’t Zolderken tot hun vaste clublokaal.

50 jaar De Puiterijders

In 2022, vijftig jaar na het ontstaan, telde de club voor het eerst meer dan 200 leden. Nog één stichtend lid doet zijn wekelijkse ritten met de club: Ivan Scherre, onder de puiten beter gekend als ‘de Ferre’.

6 IN ‘T KORT

Elk plantje helpt een handje  Draag jij de strijd tegen kanker ook een warm hart toe? Koop op 16, 17 en 18 september een plantje voor Kom op tegen Kanker! Dat kan bij een van de honderden enthousiaste vrijwilligersteams aan winkels, op markten, aan huis… Koop een plantje voor jezelf, een dierbare of een zorgverlener.

Deze projecten uit onze regio kregen het voorbije jaar via Streekfonds Oost-Vlaanderen de kans om een inzamelactie te organiseren en zo extra geld in het laatje te brengen. Streekfonds Oost-Vlaanderen verdubbelt namelijk het ingezamelde bedrag, met een maximum van 5.000 euro. Heb jij een interessant idee om het maatschappelijk engagement in onze regio te versterken? Of ben je zelf initiatiefnemer van een project dat een financieel duwtje in de rug kan gebruiken? Stel je dan tot 8 november 2022 kandidaat voor de nieuwe oproep van Streekfonds OostVlaanderen. Meer ofwww.streekfondsoostvlaanderen.beinfo:koen.brebels@streekfondsoostvlaanderen.be

De azalea’s worden milieuvriendelijk geteeld en je haalt er een echt Vlaams streekproduct mee in huis. Met je aankoop draag je bij aan een betere zorg voor mensen met kanker en hun naasten. Meer info: www.plantjesweekend.be en 02 227 69 60

Meer dienstinfo:kinderopvang, 052 43 25 40 en https:/ /webshopberlare.recreatex.bekinderopvang@berlare.be

Inschrijven herfstvakantiekinderopvang

Het gemeentebestuur voorziet gemeentelijke kinderopvang voor alle kinderen tussen 2,5 en 12 jaar tijdens de herfstvakantie van maandag 31 oktober tot en met vrijdag 4 november 2022, van 7 tot 18.30 uur. Opgelet, op dinsdag 1 en woensdag 2 november zijn de drie locaties van de kinderopvang gesloten. Inschrijven kan vanaf 3 oktober om 9 uur via de online inschrijfmodule, tot de maximale dagcapaciteit bereikt is. Kosteloos annuleren kan tot en met 24 oktober en gebeurt eveneens online. Kostprijs 3,60 euro voor een verblijf van minder dan 3 uur; 5,40 euro voor een verblijf tussen 3 en 6 uur; 10,80 euro voor een verblijf vanaf 6 uur. Drank en vieruurtje worden gratis aangeboden. De kinderen brengen zelf een tussendoortje mee voor ’s morgens en boterhammen voor ’s middags.

Jouw maatschappelijke inzet is geld waard Mensen en middelen samenbrengen, daar kan iets moois uitkomen. Zoals de herbestemming van een kerkgebouw in Lebbeke, het aanleren van technische vaardigheden aan jongeren in Zele, een buurtpark in de schoolomgeving in Hamme of trainingen voor honden om mensen met een beperking te begeleiden in Wetteren.

INFOGEM JANUARI - MAART 2021 7

VAN BERLARE ZIE JIJ OP DE FOTO? Stuur je antwoord uiterlijk veertien dagen na het verschijnen van deze editie naar Wieinfogem@berlare.be.geendigitaletoegang heeft, kan een briefje sturen naar Dorp 22, 9290 Berlare ter attentie van de Infogemredactie. Uit alle correcte inzendingen loot een onschuldige hand een winnaar. Die krijgt een Berlaarse cadeaubon ter waarde van 25 euro om lokaal te spenderen. Winnaar vorige prijsvraag: Lien (oplossing:Copersbijenhotel in Vlindertuin) We contacteren je op het e-mailadres waarmee je de oplossing instuurde.

Food Truck Festival aan Festivalhal Gemeente Berlare ontvangt op 16, 17 en 18 september het Food Truck Festival Kantien Royal. Gedurende drie dagen bieden ze ons op het grasplein achter de Festivalhal een fijne selectie van de beste ‘rollende keukentjes’, hippe drankjes en een streepje muziek. Kom zeker een kijkje nemen op vrijdag  16 september vanaf 16 uur of op zaterdag 17 en zondag 18 september vanaf 12 uur! Lokale foodtrucks kunnen zich melden via ondernemen@berlare.be. Meer info: dienst recreatie en ondernemen, 052 43 25 60 en www.beleefberlare.be/kantien-royaltoerisme@berlare.be

WELK PLEKJE

FOTOWEDSTRIJD

jeugdverenigingenStartdag Naar goede gewoonte starten onze Berlaarse jeugdverenigingen hun werking half september weer op. Ben je nieuwsgierig en ga je graag voor het eerst een kijkje nemen? Of keer je voor het zoveelste jaar op rij met veel plezier terug? Je bent van harte welkom! Op www.beleefberlare.be/startdagen vind je de startdagen van de verschillende jeugdbewegingen in onze gemeente. De herfstactie komt er weer aan! Ben je als handelaar geïnteresseerd om deel te nemen aan deze spaarkaartactie die loopt van 1 tot 30 november? Geef dan vóór 1 oktober een seintje via ondernemen@berlare.be. We hopen onze inwoners met deze actie nog meer aan te zetten om lokaal te winkelen. Meer dienstinfo:recreatie en ondernemen, 052 43 25 61 en ondernemen@berlare.be

10 tips voor een snelle, simpele én gezonde lunch Laten we realistisch zijn: we hebben vaak niet de tijd om een hippe lunch te bereiden. Zeker niet ’s morgens als alles rap-rap-rap moet gaan. Hieronder vind je ideetjes om snel een simpele en gezonde brooddoos te vullen die ook bij je ietwat koppige kleuter in de smaak valt.

1. Pak het vooral stap voor stap aan. Gooi niet in één keer je volledige lunch om, maar start bijvoorbeeld met twee keer per week een gezonder alternatief. Vlamingen grijpen uit gewoonte vaak naar klassieke, maar niet altijd zo gezonde belegsoorten: vleeswaren, slaatjes op basis van mayonaise en zoet broodbeleg zoals confituur en chocopasta zijn voor velen dagelijkse kost. Gelukkig bestaan er heel wat gezondere belegkeuzes. Variëren is de boodschap! Maar wat hoort er allemaal thuis in zo’n ‘gezonde brooddoos’? Huis van het Kind biedt op donderdag 17 november de gratis workshop ‘Gezonde brooddoos’ aan. Dat is er eentje boordevol handige tips, trucs en basisvaardigheden waarmee zowel kinderen als volwassenen een gezonde, lekkere en gevarieerde brooddoos kunnen maken.

Een gezonde brooddoos draagt immers bij aan:  • een gelijkmatig energieniveau gedurende de dag • betere concentratie • een langdurig lichaamsgewichtgezond Gezond naar school

Tips voor een snelle, lekkere en gezonde brooddoos

8 LEVEN

ietsOnthaalouder,voorjou?

4. Geen tijd om groenten/ fruit te versnijden of om de boterham te radijsjes,Geef hapklare kerstomaatjes,beleggen?aardbeien…meebij de lunch.

Als onthaalouder bepaal je zelf mee hoeveel kindjes je zal opvangen (met een maximum van 8 voor wie alleen werkt) en kies je ook zelf welke dagen en uren je beschikbaar bent.

6. Het moet ook niet altijd een  klassieke boterham zijn. Rol eens een volkoren wrap of ga voor een simpel gevuld pitabroodje. Dat gaat even snel als een boterham beleggen.

De dienst voor opvanggezinnen zorgt voor administratie, ondersteuning en coaching doorheen je job.

8. Barst je koelkast en je diepvries vaak van de restjes? Las Misschiendan een restjesdag in.kaneengezond restje van je avondeten ook dienen als lunch tussen een volkoren wrap of pitabroodje?

9 Schrijf je in voor de gratis workshop via www.huisvanhetkindberlare.be. Meer info: Huis van het Kind, 052 43 25 44 en huisvanhetkind@berlare.be 2. Maak de brooddoos de avond voordien klaar en bewaar ze in de koelkast. Dat bespaart je wat tijd in de ochtendrush.

5. Boterhammen in de vorm van een hartje of ster springen niet alleen in het oog, ze vallen ook extra in de smaak… Zeker voor kleuters is dit variëren met vormen een stimulans. Geen tijd om uitsteekvormpjesmetaan de slag te gaan? Geen zorg, die brooddoos moet heus geen kunstwerk zijn. De boterhammen eens in een driehoek in plaats van een rechthoek snijden, maakt het ook al aantrekkelijker en vraagt geen extra tijd of middelen.

Gebruik een weekplanner en stel op basis daarvan je boodschappenlijstje op. Extra tip! Een boodschappenlijstje kan je heel wat tijd besparen bij het winkelen. Bovendien helpt het je om gezonde inkopen te doen, geld te besparen, geen voedsel te verspillen… Een goede voorbereiding is het halve werk! Op gezondevindwww.gezondleven.bejedeleukstetipsensnellerecepten.

Meer info: Huis van het Kind Berlare, 052 43 25 44 en huisvanhetkind@berlare.be

7. Je kan de brooddoos ook eens vullen allerlei fingerfood zoalsmet volkoren crackers met wat hummus om te gekooktekikkererwtjes,dippen, geroosterdestukjesgroente,pastastrikjes…

9. Je kan groentepeulvruchtenspreadsof zelf bereiden of kant-en-klaar aankopen. Kies je voor kanten-klare opties, ga dan voor producten met een betere voedingswaarde: liefst met Nutri-Score A of B. 10. Plan in het weekend wat je de komende week zal meegeven als lunch en betrek je kind bij het plannen. Het zal hem/haar motiveren om die boterhammen op te eten én het bespaart jou tijd en keuzestress in de week.

Als onthaalouder zorg je voor kinderen in je eigen woning of op een aparte locatie samen met een collega. De opvang is huiselijk en kleinschalig, kwaliteitsvol en op maat.

Huis van het Kind-partner Ferm Kinderopvang is op zoek naar nieuwe onthaalouders om het nijpende tekort aan opvangmogelijkheden weg te werken.

3. Als je het klaarmaakt, kanavondmaal jeook voorbereidingen doen vooral de brooddoos: extra pasta koken, wat rauwe of gekookte groenten aan de kant houden, een extra kipfilet bakken die kan dienen als beleg…

SchrijfInteresse?jein voor een online infosessie www.samenferm.be/diensten/infosessies.via

10 LEVEN

Voor het derde jaar op rij zetten we in Berlare van 1 tot 10 oktober het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Het doel? Mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken. Heb je ook al gemerkt dat we meestal pas over mentale gezondheid spreken als het niet goed gaat? Daarom is het belangrijk én nodig om te werken aan geestelijke gezondheid nog voor er zich problemen stellen. En dat doen we tijdens deze 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.

Zet mentaal welzijn mee in de kijker met krijt! Verspreid krachtige spreuken in het straatbeeld Met de boodschap ‘Pak de zon en straal’ gaf Speelplein Kaboom alvast het goede voorbeeld.

Deze boodschap wordt tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in Berlare verspreid via – hoe kan het ook anders – boeken. Lezen is immers een goeie manier om stress te reduceren en kan bijdragen aan een grotere mentale veerkracht. Van 1 tot 10 oktober tref je deze veerkrachtige bladwijzers tussen een heleboel boeken van de bib. Laat ze een leidraad zijn doorheen je boek, en als het even kan ook doorheen je leven.

Door positieve geestelijke gezondheid aandacht te geven, creëren we tegelijkertijd meer begrip voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn.

Samen veerKRACHTig Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. We hebben namelijk allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen… soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend.

metKrachtigkrijt Wil jij mentaal welbevinden mee in de kijker zetten? Ga dan tussen 30 september en 10 oktober aan de slag met stoepkrijt, en verspreid krachtige spreuken in het Neemstraatbeeld.eenfoto en plaats deze op sociale media #samenveerkrachtigmet vermeldt,Als#berlareveerkrachtig.enjeerook#infogembijisdekansgroot dat jouw krachtige boodschap ook in de volgende Infogem aan bod komt op pagina 46-47.

Een sterke boodschap die oproept om gewoon jezelf te zijn. Want elk verhaal is anders, elk verhaal is uniek en elk verhaal mag er zijn.

bladwijzersVeerkrachtige ‘Don’t judge a book by its cover’, zegt een mooi Engels gezegde. ‘Mensen zijn als boeken’, zegt een mooie slogan op een mooie bladwijzer. ‘De buitenkant is meestal anders dan het verhaal vanbinnen’.

Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ nodigen we mensen uit om hun kracht te ontdekken, roepen we op om samen trots te zijn op onze krachten - groot en klein - en om ze ook in te zetten om anderen te helpen.

Meer dienstinfo:recreatie en ondernemen, 052 43 25 60 en recreatie@berlare.be

11

Tijdens de 10-daagse tellen we af naar 10 oktober: de internationale dag van de geestelijke gezondheid of ‘World Mental Health Day’. Op die dag willen we bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder.

Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ nodigen we mensen uit om hun kracht te ontdekken, roepen we op om samen trots te zijn op onze krachten - groot en klein - en om ze ook in te zetten om anderen te helpen. Als we die gewoontes inbouwen in ons dagelijks leven krijgt ons geluksgevoel een enorme boost.

Otte De Backer WE NAMEN AFSCHEID VAN 08/05/2022 Denisia Arijs (°21/08/1931) 08/05/2022 Roger Van Malderen (°15/08/1928) 09/05/2022 Rita Bekaert (°16/01/1947) 09/05/2022 Christiane Heekhout (°05/12/1947) 12/05/2022 Georgina Roels (°02/03/1936) 17/05/2022 Daphnée Laemont (°23/08/1982) 19/05/2022 Camille Vande Winckel (°05/10/1928) 21/05/2022 Nelly Rasschaert (°02/09/1962) 23/05/2022 Alicia Fierens (°23/10/1935) 24/05/2022 Marie Van de Wiele (°10/11/1931) 25/05/2022 Elisabeth Roels (°03/11/1941) 25/05/2022 John Troch (°30/04/1978) 30/05/2022 Henri De Backer (°30/09/1937) 04/06/2022 Palmyre De Maesschalck (°22/08/1935) 07/06/2022 Robert Goossens (°3/11/1936) 10/06/2022 Julianus Bonnarens (°22/04/1933) 12/06/2022 Guido Veldeman (°12/11/1958) 13/06/2022 Frans Burm (°06/06/1941) 19/06/2022 Mariette Van Den Driessche (°23/11/1938) 23/06/2022 Willy Van Langenhove (°03/01/1940) 26/06/2022 Sandra Bellaccomo (°13/01/1988) 26/06/2022 Chantal de Maere d’Aertrycke (°22/09/1932) 03/07/2022 Steven Van Broeck (°05/10/1977) 05/07/2022 Hildegard Löffelholz (°23/08/1929) 05/07/2022 Rony Tackaert (°16/07/1957) 07/07/2022 Karin Buyse (°22/11/1962) 07/07/2022 Odette De Caluwe (°14/07/1943) 09/07/2022 Rony Baeyens (°06/12/1956) 13/07/2022 Maria Arbijn (°08/04/1937) 13/07/2022 Clemens Philips (°24/09/1936) 15/07/2022 Paula De Mars (°13/05/1951) 20/07/2022 Firmin De Both (°12/11/1927) 20/07/2022 André Windey (°23/09/1938) 21/07/2022 Maria Van der Jeugt (°08/06/1937) 24/07/2022 Brigitte Van Hauwe (°19/12/1962) 24/07/2022 Lucie Van Der Schelden (°09/01/1937) 24/07/2022 Rosa Van Hemden (°28/03/1928) 24/07/2022 Annie Van Uytvanck (°15/01/1933) 27/07/2022 Andreas Rosseels (°30/10/1931) 02/08/2022 Simona De Kegel (°14/04/1925) Jouw pasgeborene in volgende Infogem? Sinds 2018 verspreiden we op deze pagina geen lijstje meer met namen van de pasgeborenen in de gemeente. Dienst bevolking & burgerlijke stand verkrijgt deze gegevens immers rechtstreeks via de ziekenhuizen, waardoor aan de ouders geen expliciete toestemming kan worden gevraagd om in Infogem te staan. De Europese Privacywet laat dat niet toe. Je kan vanaf nu als ouder wel zélf de naam en geboortedatum van je pasgeborene aan ons bezorgen via infogem@berlare.be. Dan verschijnt deze heuglijke info in het volgende nummer. &

605070 MENS

DEZE PAREN VIERDEN HUN DIAMANTEN JUBILEUM 11/05/1962 Roger De Beul en Lucienne De Block 17/05/1962 Gilbert Malin en Hugette Van Wesemael

Lotis Vertenten 15/06/2022 Mon Christiaens 15/06/2022

TIJD

DEZE PAREN GAVEN HUN JA-WOORD 14/05/2022 Cindy Hanssens en Stefan Van Aelbrouck 14/05/2022 Anneleen Braeckman en Olivier Billiet 17/05/2022 Peggy Verleyen en Eddy Van de Wille 20/05/2022 Liesbet Cornelis en Jurgen Cooreman 21/05/2022 Melissa Braeckman en Tony Holzknecht 11/06/2022 Tanita De Mey en Nick De Backer 17/06/2022 Sara Hamerlinck en Stefaan Dierickx 18/06/2022 Magalie Baeyens en Xavier De Smet 18/06/2022 Evelien De Meyer en Jolan Van Impe 24/06/2022 Karen De Coninck en Jonathan Verbeke 24/06/2022 Dina Verleysen en Kris Braem 25/06/2022 Nathalie Coddens en Kenny Aptekers 25/06/2022 Ilse De Raedemaeker en Bart Pieters 01/07/2022 Ann Van Acker en Vincent Samson 16/07/2022 Sofie Verlee en Theo Van Royen 19/07/2022 Aygül Arslan en Yusuf Sayin 22/07/2022 Sofie Van Laethem en Glenn Bauwens 22/07/2022 Stéphanie Heirweg en David Vermeir 23/07/2022 Laura Collaert en Quinten Jacobs 30/07/2022 Freya Waldack en Mikhaïl Renette

DIT PAAR VIERDE ZIJN PLATINA JUBILEUM 10/06/1952 Frans De Gelder en Anna Pieters

DEZE PAREN VIERDEN HUN GOUDEN JUBILEUM 12/05/1972 Marc De Keulenaere en Cecilia De Smet 19/05/1972 Eric Cattoir en Maria D’haem 03/06/1972 Antonius De Block en Irene De Langhe 23/06/1972 Julien Jacobs en Leona Coppieters 27/06/1972 August Van Yperzele en Anny Maesschalck 29/06/1972 Gilbert De Meyer en Claudine Rogiers

12 WE VERWELKOMEN 19/01/2022

Nocturne op de begraafplaatsen

cultuurdienst,info:

www.beleefberlare.be/nocturnecultuur@berlare.be

13 Pexels-DetotGilles©

Aan de vooravond van Allerheiligen herdenken we de overledenen van het afgelopen jaar op een serene manier.

Lokaal bestuur Berlare ondersteunt het initiatief van FERM en breidt het uit naar alle begraafplaatsen op het grondgebied. - zondag 30 oktober om 19 uur: begraafplaats Donk - zondag 30 oktober om 20 uur: begraafplaats Overmere - maandag 31 oktober om 19 uur: begraafplaats Uitbergen - maandag 31 oktober om 20 uur: begraafplaats Berlare De uren zijn indicatief. In samenwerking met FERM Berlare, KWB Overmere, ’t Meziek Berlare, K.F. De Verenigde Vrienden Overmere, K.F. Sint-Pietersvrienden Uitbergen en het Cockxkoor. Meer 052 43 25 50 en

14 RUIMTE

Op naar kindvriendelijke schoolomgevingen en duurzaam woon-schoolverkeer ook schoolpersoneel, ouders, grootouders… In veel gevallen is de publieke ruimte rond de scholen echter niet helemaal ingericht naar de noden van kinderen. De nadruk ligt er vaak enkel op het verkeersveiligheidsaspect, maar daarnaast hebben ze ook nood aan beweging, sociaal contact, betere luchtkwaliteit, minder lawaaihinder, enzovoort. Schoolomgeving 2.0 Samen met de mensen achter Octopusplan en de directies van onze scholen bekeken we in het voorjaar van 2021 de schoolomgevingen in onze gemeente door de ogen van een kind om te zien wat er anders kan. Octopusplan maakte voor elke schoolomgeving een adviesrapport op. Op basis daarvan stelden we per school een actiefiche op met acties op korte, middellange en lange Determijn.adviesrapporten en actiefiches werden ook voorgelegd aan de verkeerscommissie en in december 2021 werden ze finaal goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. Quick wins nu al in het straatbeeld In de actiefiches werden ook een aantal zogenaamde ‘quick wins’ opgesomd: relatief eenvoudige ingrepen die meteen voor verbetering zorgen. Zo werd de afgelopen weken in de schoolomgevingen vrolijk en uniform ‘Octopusmeubilair’ geplaatst om de schoolpoort beter zichtbaar te maken en de aandacht bij de weggebruikers te verhogen. Verder wordt er aan de oversteekplaatsen nieuwe verlichting geplaatst en volgden er enkele lokale ingrepen om het comfort van wie er dagelijks vertoeft te verhogen.

In samenwerking Voetgangersbewegingmet vzw die het project in heel Vlaanderen uitrolt, engageert ook lokaal bestuur Berlare zich voor het Octopusplan: een plan dat aandacht vraagt voor gezonde schoolomgevingen. De schoolomgeving is een plaats waar dagelijks heel wat mensen samenkomen. Kinderen, maar Octopusplan schoolomgevingenmaaktveiliger

Een fietssuggestiestrook is niet meer dan een gekleurde strook op de rijbaan die aangeeft waar fietsers kunnen rijden.

Berlare verlengde ook haar lidmaatschap als Octopusgemeente. Scholen kunnen daardoor weer gratis inschrijven als Octopusschool en ontvangen een materialenpakket met kant-en-klare campagnematerialen voor bijvoorbeeld Strapdag, Flits en Parkour én ze krijgen toegang tot een digitaal leerplatform. Voor de aankoop van het Octopusmateriaal kon Berlare op een subsidie rekenen van 50%. Meer en052dienstinfo:vergunningen,432515vergunningen@berlare.be

WistWist-je-datjejedatfietsers geen specifieke rechten hebben op een fietssuggestiestrook?

Ze moet aanmanenautobestuurdersomextravoorzichtig te zijn voor fietsers. Bovendien wordt de rijbaan visueel smaller gemaakt opdat chauffeurs hun snelheid zouden Aangezienaanpassen.heteenonderdeel van de rijbaan is, mag je er met de auto over rijden en mag je zelfs stilstaan of parkeren op een fiets Tenminste,suggestiestrook.alser geen bruikbare berm is, geen parkeerverbod door verkeersborden en als de weg niet is onderverdeeld in rijstroken. In dat geval mag je sowieso niet op de rijbaan parkeren.

15

Een fietssuggestiestrook mag dan soms dezelfde kleur hebben als een fietspad, door het ontbreken van de evenwijdige onderbroken witte lijnen of een verkeersbord is het dat niet. Er gelden dan ook andere regels.

fietsers,uitgezonderd(betekenis:vanBareldonkstraatjevlakversperring)vanwordendezeOpDamwegvorigeweg(inomgevormdBareldonkstraatjeGratiebossen:Zandstraat-Damweg/Hetwordttotlandbouwwegplaatsvaneendoodlopendemetslagboomindeproefperiode)tussenenSchriekenstraat.eenlatermomentzalknipnogversterktdoorhetplaatseneenkoetssluis(fysiekeindeZandstraatvoorhetkruispuntmethetenhetplaatsendeaanwijzingsbordenF45bdoodlopendeweg,voorvoetgangers,ruitersengespannen).

4. Knip Hoogstraat-Turfputstraat: de doorsteek wordt gereserveerd voor traag verkeer door het plaatsen van paaltjes langs één kant van de doorsteek (kant Turfputstraat).

1. Knip Bergstraat-Sluis: omzetting naar landbouwweg in functie van natuur en recreatief gebruik

Geef je mening Om weggebruikers voldoende tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie, wordt gewerkt met een proefperiode. De verkeerswerende maatregelen worden opnieuw geëvalueerd en daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Heb je opmerkingen en/of suggesties over deze proefopstelling ‘knip wetenZandstraat/Damweg’,Gratiebossen/laathetonsviavergunningen@berlare.be.

1. Knip

Een landbouwweg, wat is dat eigenlijk? Een landbouwweg is een weg die voorbehouden is voor landbouw voertuigen, voetgangers, ruiters, fietsers, bestuurders van speed pedelecs niet-gemotoriseerdeendrie- en vierwielers (zoals bijvoorbeeld een koets met paard). Ook voertuigen voor onderhoud, afvalophaling, toezicht, hulpverlening en prioritaire voertuigen zijn er toegelaten, net als voertuigen van en naar aanliggende percelen. De snelheid is er beperkt tot 30 km/uur.

16 RUIMTELEVEN

Meer info: dienst vergunningen, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be 4 knips goedgekeurd, nieuwe proefopstelling voor knip Gratiebossen Evaluatie in het najaar

In Infogem februari-maart werd de proefperiode voor vijf ‘knips’ aangekondigd. Dat zijn ingrepen om het sluipverkeer te beperken en de problematiek van zwerfvuil langs veldwegen met doorgaand verkeer aan te pakken. Ook wordt het zo aangenamer en veiliger wandelen en fietsen langs die veldwegen. Vier van deze proefopstellingen werden na een positieve evaluatie van de proefperiode definitief goedgekeurd door de gemeenteraad:

2. Knip landbouwwegMaaidonk:Broekstraat-Broekdam-omzettingnaar

De vijfde proefopstelling van dit voorjaar wordt verlengd en technisch bijgestuurd:

3. Knip wordtéénrichtingsverkeerterdoorsteekslagboomBroek:Gemeentestraatje-Berlareplaatsenvaneenlangséénkantvande(kantBlauwhofdreef)afsluitingvanBroek.Hetindestraatopgeheven.

De Veerstraat en bij uitbreiding de hele dorpskern van Uitbergen had te kampen met veel sluipverkeer van vrachtwagens zwaarder geladen dan 3,5 ton. Maar eigenlijk mogen die helemaal niet door Uitbergen rijden. Daarom plaatste het lokaal bestuur begin dit jaar camera’s met nummerplaatherkenning om overtreders te beboeten.

Zowel het lokaal bestuur als politiezone Berlare-Zele zijn tevreden over de werkzaamheid en de resultaten van de installatie.

17

Plaatselijk verkeer toegestaan De algemene indruk van de politiediensten is dat de doortocht van zwaar vervoer door de Molenstraat-Veerstraat sterk verminderd is. “Er zijn uiteraard nog steeds heel wat vrachtwagens met een plaatselijke bestemming op het traject van 4 kilometer, dat bleek ook al bij bemande controles in het verleden. Deze worden uiteraard niet beboet”, besluit De Bruycker.

Bijna 900 boetes op vier maanden tijd

“De verkeersdienst van de politie stelde tot op heden bijna 900 processen-verbaal op ten laste van vrachtwagenbestuurders die toch door Uitbergen rijden zonder plaatselijke bestemming of levering”, legt hoofdinspecteur Johan De Bruycker van de politiezone uit. “Het negeren van het verkeersbord C21 is nochtans derdegraadsovertredingeenmet een duur prijskaartje van 174 euro. De toegestane weg nemen door Berlare loont dus zeker.”

Sinds 25 februari 2022 is de vrachtwagensluis in de Molenstraat en Veerstraat in werking. Deze verhindert de doorgang van voertuigen die op dat moment meer wegen dan 3,5 ton. Na iets meer dan vier maanden is het tijd voor een eerste evaluatie.

Vrachtwagensluis

Overmere - Uitbergen: een eerste evaluatie

Vervolgens wordt de vullingsgraad gemonitord, alsook het afval rond de Eensvuilnisbak.alleinformatie is verzameld, kunnen we concluderen welke vuilnisbakken sluikstort aantrekken, waar er te veel staan of net te weinig. Ten slotte worden de vuilnisbakken verplaatst of verwijderd bij misbruik/ geen gebruik en wordt het ledigingsschema aangepast.

Inventariseren, registreren en evalueren Een vuilnisbakkenplan bestaat uit het inventariseren, registeren en evalueren van het gebruik van de vuilnisbakken. Tijdens de inventaris wordt in kaart gebracht waar alle vuilnisbakken staan, welke capaciteit ze hebben en wat de grootte van de inwerpopening is. Daarnaast wordt de ledigingsfrequentie bekeken en wordt de staat van de vuilnisbak gecheckt.

Meer en052dienstinfo:vergunningen,432515vergunningen@berlare.be

Straatvuilnisbakken zijn een efficiënt wapen in de strijd tegen zwerfvuil. Omdat afval echter vaak nog meer afval aantrekt, is het belangrijk om de vuilnisbakken op de juiste plek te plaatsen en ze op het juiste moment te ledigen. Daarom start het lokaal bestuur samen met Mooimakers een vuilnisbakkenplan op. Je maakte het vast al mee: tijdens een wandeling eet of drink je iets en je wil zo snel mogelijk van de verpakking af. Maar de eerste vuilnisbak op je pad is volgepropt en ook errond stapelde het afval in aparte zakjes zich op. Dit levert geen fraai straatbeeld op en daar willen we verandering in brengen.

Vuilnisbakkenplan tegen sluikstort en zwerfvuil

De juiste vuilnisbak op de juiste plaats

Het lokaal bestuur hoopt zo het totaal aantal vuilnisbakken te kunnen verminderen, maar ze wel optimaal te benutten. Stelselmatig zal je ook nieuwe (uniforme) vuilnisbakken in het straatbeeld zien verschijnen.

18 RUIMTE

Samen met Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, startte Berlare een vuilnisbakkenplan op. Een onderdeel van een structureel traject om onze omgeving sluikstorten zwerfvuilvrij te maken.

Zo komt ze snel bij de juiste persoon terecht en kan er snel een oplossing gezocht worden. Krijg je graag een antwoord op jouw melding of word je graag op de hoogte gehouden van de verdere opvolging? Laat dan zeker je naam en e-mailadres achter. Geen digitale toegang? Dan kan je uiteraard ook nog steeds problemen melden met een klassieke brief per post ter attentie van het lokaal bestuur, Dorp 22 te 9290 Berlare, of je deponeert ‘m zelf in de brievenbus van een van de drie (oud-) gemeentehuizen.

Nieuw systeem voor meldingen

Eenvoudiger raadpleegbaar via smartphone

Botste je op een klein of groot probleem waar het lokaal bestuur wat aan kan doen? Dan kan je dat al jaren melden via een meldingskaart. Vroeger vaak op papier, de laatste jaren zo veel mogelijk digitaal. Om de opvolging zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, werkt het lokaal bestuur vanaf 1 september met een nieuw systeem voor deze meldingen. Het is gemakkelijker raadpleegbaar op je smartphone doordat het systeem zich automatisch aanpast aan je schermgrootte* én je kan ook automatisch de exacte locatie laten bepalen van waar het probleem zich voordoet. Hoe gaat het in zijn werk? Merk je een probleem op zoals sluikstort, een beschadiging van het wegdek, geurhinder, vandalisme… Of heb je een goed idee? Surf welkebepaalwww.berlare.be/meldingskaartnaarenzospecifiekmogelijkonderrubriekjouwmeldingvalt.

19

* De rest van www.berlare.be is op dit moment nog niet ‘responsive’, maar achter de schermen wordt de komende maanden hard gewerkt aan een nieuwe website.

Renovatiewerken… nogal wat mensen zien er tegenop. Nochtans verhogen deze werken het comfort en de waarde van je woning, én je spaart er heel wat energie –en dus ook geld – mee uit. Wist je dat je als inwoner van Berlare kan rekenen op gratis renovatieadvies aan huis? Lokaal bestuur Berlare, provincie Oost-Vlaanderen en de partners reiken je een helpende hand om te ‘benoveren’, wat zoveel betekent als ‘beter renoveren’. Als inwoner van Berlare kan je rekenen op gratis en vrijblijvend renovatieadvies aan huis op vlak van isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie, duurzame materialen… Hoe werkt het? Een renovatieadviseur maakt samen met jou de huidige staat van je woning op en ontwikkelt een stappenplan om je woning klaar te maken voor de toekomst. Wat zijn voor jouw woning duurzame en betaalbare oplossingen? Na het bezoek ontvang je een uitgebreid adviesverslag met alle informatie op maat van jouw woning. Als je dit wenst kan je vervolgens ook gratis deskundige begeleiding krijgen. Onze ‘benovatiecoach’ zoekt voor jou naar aannemers, vraagt offertes op en is thuis in het aanvragen van premies.

Laat je gratis begeleiden ‘Berlare samenwerkingsprojectrenoveert’: met provincie Oost-Vlaanderen

LEVEN20 RUIMTE

Inschrijven voor dit renovatieadvies aan huis kan via: Opwww.berlare.be/berlarerenoveert.donderdagkanjetelkenstussen 13 en 16 uur een afspraak maken bij het ‘woonloket’ in het gemeentehuis. Meer info: www.berlare.be/berlarerenoveert dienst vergunningen, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

Woning te renoveren?

batterijenhebben.zijngebruiktalsmaarlithium-ionbatterijen.herlaadbareDezewordenvakerinelektrischetoestellenomdatzeherlaadbaareneenhogeenergiedichtheidTypischvindenwedezeteruginsmartphones,

21

laptops, elektrische fietsen, steps, gereedschap... Kortom, allemaal zaken die we in of in de buurt van onze woning hebben.

Hoe ontstaat er brand?

Er zijn verschillende mechanismen die ervoor kunnen zorgen dat er brand ontstaat:Verschillende materialen die in de batterij gebruikt worden, zijn brandbaar of kunnen niet zo goed tegen hoge temperaturen.  Als deze batterijen in een brand terechtkomen, is de kans groot dat ze ook zullen branden. De batterijen kunnen ook uit zichzelf in brand geraken. Bij de chemische processen, zowel bij gebruik als opladen, komt warmte vrij. Als deze warmte onvoldoende aan de omgeving wordt afgegeven, zal de temperatuur inwendig stijgen. Vanaf bepaalde temperaturen gebeuren er ongewenste chemische reacties waardoor de batterij kan opzwellen of zelfs ontploffen.

De FOD Binnenlandse Zaken, Bebat, Netwerk Brandweer, Rezonwal en Brandweer Brussel slaan de handen in elkaar om deze boodschap tijdens de 14-daagse van de Veiligheid van 17 september tot 2 oktober 2022 te verspreiden. Meer www.speelnietmetvuur.beinfo: Laad ’s nachts enkel je eigen batterijen op 14-daagse van de veiligheid focust op ‘veilig opladen’

De batterijen van je smartphone, laptop of tablet ’s nachts opladen? Handig, want dan kan je de volgende dag zo weer aan de slag. Toch is het geen goed idee. Wist je dat je apparaten door de warmteontwikkeling vuur kunnen vatten, en dat het risico op brand groter wordt wanneer je geen originele oplader gebruikt? We staan onvoldoende stil bij het feit dat onveilig opladen een oorzaak van woningbranden is. Een verkwikkende slaap ’s nachts moet enkel je eigen batterijen opladen, niet die van je elektrische toestellen. Wanneer we slapen, ruiken we niet en merken we gevaar dus minder snel op. Let ook op met je e-bike of step Ook je elektrische fiets of step opladen voelt als de normaalste en veiligste zaak ter wereld. Maar als het fout gebeurt, kan het ook heel wat schade veroorzaken. De batterijen en hun bijhorende opladers en kabels kunnen vuur vatten en zorgen voor een Gelukkigbrand.zijn er manieren om dit te -vermijden:Laadenkel op in een ruimte met rookmelder en blijf in de buurt. - Laad het toestel op met de originele lader en op een onbrandbare ondergrond. - Haal de stekker uit het stopcontact zodra de batterij volledig opgeladen is. - Breng een beschadigde batterij snel binnen. Herlaadbare batterijen Vaak gaat het om

22 BERLARE IN PICTO’S

zaterdag 27 augustus: Cyclotocht zondag 28 augustus: Wielerfestival van Wielervereniging Uitbergen vzw • donderdag 1 september: Kermiswandeling vrijdag 9 september: Bar Bergina • zaterdag 10 september: Schieting, voorstelling huisdieren, kindertekenwedstrijd, barbecue, schlageroptredens, kermisworp zondag 11 september: Aperitiefconcert, kermisjogging, kindersnoeploop, tentoonstelling ‘Huisje Campe’ maandag 12 september: Eucharistieviering, eetcafé, wielerwedstrijd

Kermistijd!

UITBERGEN

Het volledige kermisprogramma ontdek je op www.beleefberlare.be/kermisuitbergen.

Gezelligheid troef in Uitbergen, Donk en Berlare Na de sfeervolle zomerkermis in Overmere is het ook in Uitbergen, op de Donk en in Berlare tijd voor spannende koersen, gezellige jaarmarkten en talloze ritjes op de kermismolens.

Het programma in een notendop.

23

Bakbollen in café-restaurant Regina en de koppelviswedstrijd voor volwassenen bijvoorbeeld!

BERLARE

Op zaterdag 10 september vindt aan ’t Brugsken een koppelviswedstrijd plaats voor vissers vanaf 16 jaar. Los van de viswedstrijd mag er die dag niet gevist worden op deze locatie.

vrijdag 23 september: Openingsplechtigheid en receptie, kermistentoonstelling en kermisquiz zaterdag 24 september: Jeugdwedstrijden volleybal, wielerwedstrijd, kermiscafé, kermisconcert en dj zondag 25 september: Kinderanimatie, kermistentoonstelling, muzikaal aperitief, kermiscafé, feestelijke optocht met reuzenommegang, Studio Zondag maandag 26 september: Mis voor de overledenen, groet en bloemenhulde NSB en dartstornooi dinsdag 27 september: Kermiscafé, Kermisontbijt, koerscafé, prijskamp voor paarden, kermistentoonstelling, frituur Sint-Martinus, jaarmarktlunch en dj woensdag 28 september: Wielerwedstrijd, koerscafé, kermiscafé en vuurshow zaterdag 1 oktober: Wielerwedstrijden Het volledige kermisprogramma ontdek je op www.beleefberlare.be/kermisberlare.

DONK Donk kermis is geen officiële gemeentelijke kermis meer, maar er zijn wel nog enkele lokale initiatieven.

Meer info: Peggy De Bruyne: peggydebruyne@hotmail.com en 0476 26 09 52

Ondernemers schrijven zich hiervoor vooraf in. Meer info:          Ondernemend Unizo Berlare, unizo@softservice.be

Berlaarse ondernemers trakteren tijdens jaarmarkt Dinsdag 27 september tref je de Berlaarse ondernemers voor één keer niet achter hun vertrouwde toonbank, maar in het Kasteelpark in Berlare. Met de medewerking van het Unizo-bestuur kunnen ze er hun klanten trakteren op een drankje en leren ze hun collega-ondernemers op een andere manier kennen.

De Eendenkooi is van 13 tot 19 uur enkel te bereiken via de Brielstraat. Inschrijven als duo kan nog tot ten laatste donderdag 8 september in café-restaurant Regina.

Ter Meere dekt twee keer per maand de tafel voor senioren en mantelzorgers

RUIMTE

LEVEN24

Welkom in het Dorpsrestaurant

Met het dorpsrestaurant voor senioren en mantelzorgers creëert lokaal bestuur Berlare een plaats voor ontmoeting en biedt het een gezonde betaalbare maaltijd aan. Samen eten is immers een fijne manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Het dorpsrestaurant vindt iedere tweede dinsdag en iedere vierde maandag van de maand plaats, telkens vanaf 11.45 uur in de feestzaal van woonzorgcentrum Ter Meere. In januari en december blijft het bij één editie per maand en in juli en augustus is er geen dorpsrestaurant. Er wordt af en toe ook een gratis activiteit aan het dorpsrestaurant gekoppeld. Informatief, ontspannend of zelfs sportief! Op het menu staat steevast een stevige, gezonde maaltijd uit grootmoeders keuken die toch betaalbaar blijft. Voor 8,00 euro (contant of via bancontact te betalen op de dag zelf) krijg je soep, hoofdgerecht, dessert en water tijdens de maaltijd. Inschrijven kan tot uiterlijk één week op voorhand via 09 326 97 10 of via www.ocmwberlare.be.

Dit najaar op het menu dinsdag 13 september: kalkoenstoofvleespreisoep met bruin bier en frietjes eclair maandag 26 september: braadworst,venkelsoep graanmosterdsaus en broccolipuree chocolademousse dinsdag 11 oktober: hamrolletjestomatensoepmet witloof, kaassaus, aardappelpuree tompoes maandag 24 oktober: kipschnitzelbloemkoolsoep,gestoofde wortelen met anijs, natuuraardappelen activiteitkaramelpudding:infoover mondzorg dinsdag 8 november: visrolletjeswortelsoep op Hollandse wijze, fijne groentesaus, frangipanepureeaardappelen maandag 28 november: blindewitloofsoepvinkmet bruin bier en peperkoek, erwtjes en gebakken aardappelen pudding met kriekjes dinsdag 13 december: gebakkengroentesoepchipolata, vleesjus, bloemkool in de witte saus en activiteit:carrénatuuraardappelenconfituurbingo

Wandeling Paardeweide donderdag 22 september om 14 uur aan ‘t Oud Brughuys (Brugstraat 55)

is verplicht en kan tot 1 oktober via 09 326 97 10, senioren@berlare.be of door in te schrijven aan de balie van het Sociaal Huis of aan de balie van woonzorgcentrum Ter Meere. De inschrijving is definitief na betaling van 5 euro op BE87 0637 3865 1294 + vermelding van de naam.

25

Gegidste wandeling van ongeveer 4 km met een drankje na afloop, aangeboden door de Inschrijvenseniorenraad.isverplicht en kan tot 15 september via 09 326 97 10, senioren@berlare.be of door in te schrijven aan de balie van het Sociaal Huis of aan de balie van woonzorgcentrum Ter Meere.

Dansnamiddag met optreden donderdag 20 oktober vanaf 14 uur in CC Stroming Heb jij nood aan een gezellige babbel en wil je de beentjes eens strekken? De seniorenraad nodigt alle Berlaarse senioren en hun mantelzorgers uit op een dansnamiddag met een optreden van Peter Mitchel. De deuren gaan open om 14 uur. Om 14.30 uur wordt er gestart met koffie en een verwenbordje (inbegrepen in de kostprijs van 5,00 euro) om vervolgens een stapje op te dansvloer te wagen. De dansnamiddag wordt afgesloten om 18 Inschrijvenuur.

donderdagenvoorzorgvolmachtLezingbewindvoering24novemberom 14 uur in CC Stroming Kwetsbaar worden is iets waarmee we allemaal geconfronteerd kunnen worden. Een handicap, een ongeval of dementie: we hebben ons leven en welzijn niet helemaal in de hand. We kunnen ons er maar beter op voorbereiden en zelf alvast bepalen wat er in zo’n geval moet gebeuren en aan wie we dan vertrouwen geven. Ere-vrederechter Jan Nolf komt uitleg geven over de verschillende mogelijkheden tot juridische bescherming: voorzorgvolmacht en Debewindvoering.lezingduurt ongeveer één uur. Nadien is er de mogelijkheid om vragen te stellen en bij te praten met gratis koffie en gebak. Inschrijven is verplicht en kan tot 17 november via 09 326 97 10, senioren@berlare.be of door in te schrijven aan de balie van het Sociaal Huis of aan de balie van woonzorgcentrum Ter Meere.

KUNSTacademie

KUNSTacademie Berlare is een filiaal van de hoofdschool in Wetteren. Berlare heeft een afdeling Woord, Muziek en Beeld. Kinderen en tieners die graag willen leren tekenen, schilderen, boetseren, muziek spelen, voordragen of toneelspelen, kunnen zich inschrijven. En nu kunnen dus ook volwassenen er terecht voor muziek en woord! Vanaf september wordt er in CC Stroming een eerste jaar MuziekLab voor volwassenen ingericht. “Voortaan kan je als volwassene op dinsdagavond twee uur notenleer volgen in Berlare en hoef je dus niet meer naar de hoofdschool in Wetteren.

Aan deze cursus Muzieklab is ook meteen een instrument verbonden”, legt directeur Lieven De Geest uit. Nog meer nieuwigheden Ook kunnen kinderen van de lagere graad kiezen uit een uitgebreider aanbod instrumenten. “Afhankelijk van de vraag worden de instrumentlessen uitgebreid met instrumenten die nu nog niet gedoceerd worden in Berlare, zoals cello, klarinet, accordeon of zang. Er komen ook vervolgklassen notenleer en woord in Feestzaal Overmere. Nu was er al een eerste jaar en dat wordt volgend schooljaar uitgebreid met een tweede jaar”, aldus nog de Inschrijvendirecteur.voorhet volgende schooljaar kan tot en met 30 september.

26 RUIMTELEVEN

Berlare breidt uit!

Voortaan ook notenleer voor volwassenen Meer info: cultuur@berlare.bewww.beleefberlare.be/kunstacademieen052432550

Voor het derde jaar op rij richt gemeente Berlare een belevingsloop in voor alle leerlingen uit de lagere school als opvolger van de vroegere ‘scholenveldloop’. Van 10 tot 14 oktober wordt provinciaal domein Nieuwdonk omgetoverd tot een heus hindernissenparcours waar de leerlingen hun beste beentje zullen moeten voorzetten en flink wat klim- en klauterwerk te verduren Dekrijgen.week

3, 2, 1… Start!

én

UiT IN BERLARE

27 Meer info: www.beleefberlare.be/crosscupwww.beleefberlare.be/scholenloop

nadien, op 23 oktober, ontvangt onze gemeente voor het derde jaar op rij nationale en internationale atleten op Nieuwdonk. Dan staat namelijk de Crosscup Relays op het programma: de openingswedstrijd van het grootste veldloopcircuit van België. Provinciaal domein Nieuwdonk decor voor Scholenloop Crosscup

DebartGregory©

Jeugdraad Berlare gaat - na Frogfest in het verleden - opnieuw de muzikale toer op in samenwerking met het lokaal bestuur. Op 15 oktober 2022 nodigt de sympathieke bende de Berlaarse muziek- en caféliefhebbers vanaf 19 uur uit op een muzikale kroegentocht doorheen acht Berlaarse cafés. Je wordt getrakteerd op een avond vol verschillende muziekgenres, gebracht door lokaal talent.

8 cafés, 8 optredens In elk van de acht deelnemende cafés zal een band twee keer 45 minuten optreden in een bepaald genre. Kris: “De optredens, tijdstippen en locaties gieten we in een handig overzicht zodat je als bezoeker tussen 19 en 23.30 uur de cafeetjes naar keuze kan afschuimen. De optredens zullen elkaar deels overlappen om het publiek wat te spreiden en overrompelingen te vermijden.”

28 UiTLEVENINBERLARE

“We opteren om voor deze eerste editie kleinschalig te starten in de dorpskern van deelgemeente Berlare”, steekt Kris Thibau van wal. Hij is een van de trekkende krachten van het jeugdraadinitiatief. “Bij succes breiden we de komende jaren graag uit naar de andere kernen.”

Op de foto: Anke De Decker, Ruben Bruggeman, Kris Thibau en Joke De Nul van Jeugdraad Berlare muzikaleBerlalala: kroegentocht van Jeugdraad Berlare Zaterdag 15 oktober vanaf 19 uur

Meer www.facebook.com/JeugdraadBerlareinfo:

Gelezen in Infogem We vroegen ons nog af hoe de jeugdraad op het idee kwam van dit toffe concept. En we waren blij verrast dat Infogem er voor iets tussen zit. Kris: “In de Infogem van februari lazen we een interview met Giuseppe Mammana. Daarin vertelde de Berlaarse drummerfietsenmaker dat het zijn droom is om een kroegentocht te organiseren en op die manier zowel een forum te creëren voor bands, maar ook de cafés een boost te geven na de moeilijke coronaperiode. We zijn met Giuseppe in contact gekomen en de bal ging aan het rollen. Hij kijkt er alvast enorm naar uit, en wij ook!” Op het Facebookevenement vind je alle praktische info zoals de deelnemende café’s, de bands en het tijdsschema.

Meezingen met Radio 2-koor in de Lotto Arena?

Wie zin heeft om mee te zingen met dit koor op zaterdag 3 december kan zich inschrijven én krijgt meteen ook toegang tot de voorbereidende workshop op 14 september in CC Stroming. Daarin leert Primusz je de hits meerstemmig zingen.

Meer info: www.meergalm.com/radio-singalong

29

Voorbereidende workshop in CC Stroming met dirigent Hans Primusz Het Berlaarse koor Meergalm is een van de veertig gastkoren die je verwelkomen op de eerste editie van de ‘Radio 2 Singalong’ in de Antwerpse Lotto Arena. Daarin zingt een 5.000-koppig koor de beste hits en grootste klassiekers onder begeleiding van dirigent Hans Primusz en een orkest.

“Het maakt niet uit of je enkel in je badkamer of ook in een koor zingt, iedereen is welkom”, legt Michaël De Nul, voorzitter van koor Meergalm uit. “Bovendien brengt Primusz ook enkele speciale gasten mee om het koor in de Lotto Arena te vervolledigen: onder andere Bart Herman, Gene Thomas en Tom Dice zullen met ons meezingen. Een unieke ervaring!”

Zij verzamelden alles over zwanen in de muziekgeschiedenis. Op basis daar van schreef Nico Boon een tekst voor jeugdtheater. Hij kreeg de volledige artistieke vrijheid en volgde zijn eigen trip. Dit werd ons uitgangspunt. Nico Boon werd later, opnieuw door coronaperikelen, vervangen door Nico Sturm. Samen met hem sleutelde ik aan deze tekst en maakten wij er opnieuw ons eigen verhaal van. Door deze samenwerkingen werd het een organisch gebeuren. Op sommige momenten doet het me zelfs denken aan een ‘rariteitenkabinet’. Een ode aan de fantasie!”

Je bent voor deze voorstelling vertrokken van een tekst van Nico Boon. Struyf: “Ja klopt, Nico Boon zou aanvankelijk ook de regie doen, maar door corona is er heel wat gewijzigd in het team. Het begon met Liesbet Vereertbrugghen van KLARA en Jolente De Maeyer van BRYGGEN.

Familievoorstelling ‘Zwanen’ is een ode aan de fantasie In het midden van deze Infogem vind je een uitneembare bijlage met het ReserveervanprogrammaoverzichtCCStroming.meteenjeticketsviawww.ccstroming.be!

Wat is de rode draad? Struyf: “Voor mij is de essentie dat iedereen mag en kan zijn wie hij is. Hiermee wil ik ook vooral vertrouwen meegeven aan kinderen. Want anders denken is prima en verrijkend. Het enorm grote doek vormt visueel de basis van de voorstelling. In eerste instantie dachten we aan een ronddraaiend podium, maar voor de Klassieke muziek op kindermaat

30 UiT IN BERLARE

Over zwanen worden de wildste dingen verteld. Dat het betoverde meisjes zijn. Dat wanneer ze hun zwanenkleed uittrekken, ze terug normaal zijn. Dat witte zwanen nieuwe baby’s van een andere wereld naar de onze brengen en dat zwarte zwanen net het omgekeerde doen, met zielen van de doden. Dat ze, als ze kwaad briesen, mensen aanvallen en botten breken. En dat ze voor ze sterven plots heel mooi kunnen zingen. Of dat een zwanenjong er niet uit ziet én dat het beroep van zwanenmeester echt bestaat. De familievoorstelling ‘Zwanen’, voor kinderen vanaf 7 jaar, speelt op zaterdag 1 oktober om 19 uur in CC Stroming. Op het podium staan zwanen, meisjes en jongens, die zorgen voor de mooiste zwanenmuziek die je ooit hoorde. Van Grieg, Sibelius, Tsjaikovski, SaintSaëns en zelfs Pärt en Glass. We hadden een gesprek met verteller Hanne Struyf.

31 muzikanten bleek dit erg onhandig. Dit werd vervangen door een reuzegroot doek die ook de zwaan verbeeldt, op een associatieve manier.” Muzikanten zie je niet vaak ‘bewegen’ op het podium. Struyf: “Klopt. Ze komen nu echt uit hun comfortzone. Het is geen concertopstelling met statische muzikanten. Voor de strijkers van BRYGGEN is meebewegen op het podium een grote stap. Ze veranderen voortdurend van positie en spelen alles uit het hoofd. En dat lukt steeds beter bij elke voorstelling. Ik ga met hen in dialoog.”

HANNE STRUYF

Wat maakt de voorstelling aantrekkelijk voor kinderen? Struyf: “De combinatie van het abstracte verhaal met klassieke muziek is heel bijzonder. Klassieke muziek werkt heel goed bij kinderen. Bij pubers is dit net iets minder evident, maar kinderen kunnen klassiek wél smaken omdat muziek een rechtstreekse lijn heeft met het hart.”

Voor mij is de essentie dat iedereen mag en kan zijn wie hij is. Hiermee wil ik ook vooral vertrouwen meegeven aan kinderen. Want anders denken is prima en verrijkend.MaruszakKarolina©

Je bent vooral actrice en hebt je eigen theateratelier. Struyf: “Naast freelance actrice, heb ik mijn theateratelier ‘Hirngespinst’ waar ik op een filosofische manier werk met kinderen. We willen hierbij de wereld ‘repareren’. Samen met mijn collega Sofie Joan Wouters onderzoeken we hoe we de wereld kunnen veranderen. Zo ontwikkelen we samen met kinderen kunstzinnige ingrepen in de openbare ruimte. Zo maakten we voor Theater aan Zee ‘zeedijktegels’ met afval uit de zee. We luisteren naar de ideeën van kinderen over hoe zij de wereld zouden willen veranderen en voegen de daad bij het woord. Vanuit de kinderlijke verwondering en weergaloze hersenspinsels richten wij onze pijlen. Deze elementen, die volwassenen vaak verleerd zijn, vormen een creatieve bodem met energie en daadkracht van waaruit verandering kan ontstaan.”

Jij draagt de voorstelling volledig! Struyf: “Een monoloog vergt heel veel concentratie. Ik vond dat tegelijk spannend, maar soms ook eenzaam. Gelukkig heb ik de muzikanten waarmee ik een nauwe band heb. Hun blikken begeleiden me enorm. Ik laat me ook volledig meevoeren door hun muziek.”

Op sommige momenten deed het me denken aan een dans. Struyf: “Door de vloeiende beweging van het doek, kan je inderdaad die indruk krijgen. Maar het is geen dansvoorstelling. Ik ben ook echt geen danseres. (lacht)”

Meer van‘Zwanen’www.beleefberlare.be/zwaneninfo:iseencoproductieBRYGGEN,deSingelenPantalone.

SamynDavid-TOV©

15

Regionaal Landschap Schelde-Durme dook in oude kaarten en legendes op zoek naar trage wegen in onze streek en bundelde ze in een wandelroute. Je kan de route downloaden via www.berlare.be/wandelen of je haalt een papieren exemplaar op in Onthaalpoort Donkmeer. Op zondagvoormiddag 16 oktober staat er ook een wandeling op het programma: vzw Durme neemt je mee op sleeptouw voor een wandeling van 5 kilometer. Start om 9.30 uur aan de Sint-Rochuskapel in Uitbergen (Moleneindestraat). Inschrijven verplicht via www.beleefberlare.be/dagvandetrageweg. Meer en052www.beleefberlare.be/dagvandetrageweginfo:432560toerisme@berlare.be voor weggebruikers en 16 oktober: Dag van de Trage Weg

32 UiTLEVENINBERLARE

Exclusief

zachte

Op de Dag van de Trage Weg gaan heel wat wandelaars, fietsers, kinderen en andere levensgenieters samen op pad. Langs bekende, onbekende en zelfs bedreigde paadjes. Van de Westhoek tot het Maasland. In het groen en in de stad. Langs historische wegen of nieuwe doorsteken. Het is dé opendeurdag voor alle trage wegen in ons land. Ook in Berlare! Buurtwegen, boswegen, kerkwegels... Paden die landbouwers met hun akkers verbonden en drinkebroers met het café. Dankzij trage wegen kom je overal, veilig en avontuurlijk. Doorheen het landschap of middendoor je dorp. Exclusief voor zachte weggebruikers.

Het zijn aangename alternatieven voor drukke en geasfalteerde ‘snelle’ wegen. Ze geven kleur aan het landschap. Met hun houtkanten, knotbomenrijen en bloemrijke bermen bieden trage wegen bovendien een thuis voor vogels en andere kleine dieren. Vaak hebben ze een rijk historisch verleden waar soms mooie verhalen aan vasthangen. Ze maken dus deel uit van ons cultureel erfgoed. Langs Berlaarse trage wegen Benieuwd naar de trage wegen in Berlare?

hetAllemaalbosin! WeekEindsignaalvanhet Bos op 16 oktober in het Kasteelpark KDN©

Om deze bijzondere week in de kijker te zetten, staan er op zondag 16 oktober van 14 tot 17 uur leuke bosactiviteiten gepland in het Berlaarse Kasteelpark. Toffe workshops, een voorleesmoment of je eigenste natuurlijk weefsel maken? Er is vanalles te beleven!

Op www.beleefberlare.be/weekvanhetbos ontdek je vanaf 10 september het detailprogramma van deze bijzondere namiddag en een link om je kind in te schrijven. Weer of geen weer, een spatje regen houdt een echte bosjesman of -vrouw niet tegen. Zorg voor aangepaste kledij (regenjas/laarsjes).

Meer info: www.beleefberlare.be/weekvanhetbos 052 43 25 60 en toerisme@berlare.be Zin om heerlijk te ravotten? Om te knutselen met bosmateriaal? Om naar de mooiste bosverhalen te luisteren of deel te nemen aan een workshop? Kruis dan als de bliksem de Week van het Bos aan in je agenda!

33

Zzzzoem! Daar is Vlieg! Het regent! Of het is net heel mooi weer. En weekend! En dus ga je op zoek naar leuke activiteiten om samen met je kinderen te doen. Weinig inspiratie? We duiden de activiteiten op kindermaat aan met een ‘Vlieg’-label Vergeet je UiTPAS niet! UiTpas is een spaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten over de gemeentegrenzen heen. Je kan ze gebruiken voor cultuur, sport en ontspanning. Bij elke activiteit spaar je punten die je kan ruilen voor gratis tickets, kortingen of andere cadeaus. Meer info op www.berlare.be/uitpas Surf naar www.uitinberlare.be voor nog meer leuke UiTtips. Jouw activiteit in deze UiTkalender? Voer ze uiterlijk 1 oktober in via www.uitdatabank.be.

SEPTEMBERDONDERDAG1SEPTEMBER,7UUR VENNETOCHT Boerenkrijgstappers vzw vertrek: SCC De Venne info: secretaris@boerenkrijgstappers.be ZONDAG 4 SEPTEMBER, 14 UUR WANDELING GALLOWAYRUNDERENLANGS vzw vertrek:DurmeWijmeers (Grote Kouterstraat) info: donk@vzwdurme.be ZONDAG 4 SEPTEMBER, 14 UUR ENPOLSMEERSENINSECTENWANDELINGMAAIDONKBOSSEN Natuurpunt Scheldeland vertrek: info:(Veerstraat)Sint-Pietersbandenkerkkobra22@telenet.be

ZONDAG 4 SEPTEMBER, 8 UUR SCHEVEVILLA MOUNTAINBIKE TOUR Chirojongens Berlare vertrek: Scheve Villa info: www.schevevilla.be VRIJDAG 9 SEPTEMBER, 19.30 UUR FINADO QUIZ Vzw info:plaats:FinadoCCStromingQuiz@finado.org zondag 18 Sint-Hubertusvieringseptembervrijdag 16 september Steven Goegebeur ZONDAG 11 SEPTEMBER, 9 UUR GEZINSONTBIJT Gezinsbond Berlare plaats: CC Stroming info: temmerman.chris@telenet.be ZONDAG 11 SEPTEMBER, 14 UUR WANDELING IN DE HEIDEMEERSEN Natuurpunt Scheldeland vertrek: basisschool Ten Berge info: www.natuurpunt.be VAN VRIJDAG 16 TOT ZONDAG 18 SEPTEMBER FOOD & MUSIC FESTIVAL Kantien Royal Zie artikel p. 7. VRIJDAG 16 SEPTEMBER, 20 UUR MANKRACHT Steven Goegebeur plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/steven-goegebeur ZATERDAG 17 SEPTEMBER, 9 UUR NATUURWANDELING MET GIDS Restaurant Elvira plaats: Restaurant Elvira info: info@restaurant-elvira.be ZATERDAG 17 SEPTEMBER, 13.30 UUR STARTDAG KSA BERLARE KSA plaats:BerlareKSABerlare (Dorp 33) info: beleefberlare.be/startdagen UiTAGENDA34

35 vrijdag 7 oktober De Grote Foulee zondag 9 oktober Woodwork Reed Quintet zaterdag 8 oktober Bart herman ZATERDAG 17 SEPTEMBER, 9 UUR ELVIRAWANDELING Vzw vertrek:DurmeRestaurant Elvira info: www.restaurant-elvira.be ZATERDAG 17 EN ZONDAG 18 SEPTEMBER HOBBYBEURS Buurtcomité Raapveld plaats: Feestzaal Overmere info: marleen.pieters4@telenet.be ZONDAG 18 SEPTEMBER, 10.30 UUR ST-HUBERTUSFEEST Wildbeheereenheid Donkmeer plaats: Bareldonkkapel info: ronny.tollenaere@telenet.be VRIJDAG 23 SEPTEMBER, 19.30 UUR KERMISQUIZ KSA info:plaats:BerlareCCStromingwww.ksaberlare.be ZATERDAG 24 SEPTEMBER, 20 UUR KERMISCONCERT Muziekvereniging ‘t Meziek plaats: CC Stroming info: voorzitter@tmeziek.be TOT VRIJDAG 30 SEPTEMBER HET BANKJE plaats: Berlare info: beleefberlare.be/hetbankje OKTOBERZATERDAG1OKTOBER,8 UUR VOGELTREKTELLING IN HET AUBROEK Vzw plaats:DurmeTaverne ’t Veerhuis info: @skynet.bevan.onderbergen-waeterschoot DINSDAG 4 OKTOBER, 19.30 UUR BURN-OUT UITGEKLEED Avansa Waas-en-Dender plaats: CC Stroming info: info@avansa-wd.be VRIJDAG 7 OKTOBER, 20 UUR EEN PAAR IS TWEE De Grote Foulee plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/de-grote-foulee ZATERDAG 8 OKTOBER, 20 UUR VOLWASSEN EN GESTREKEN Bart info:plaats:HermanCCStromingbeleefberlare.be/bart-herman ZONDAG 9 OKTOBER, 11 UUR AN AMERICAN TALE Woodwork Reed Quintet plaats: CC Stroming info: reed-quintetbeleefberlare.be/woodworkWOENSDAG 12 OKTOBER, 10 UUR GRATIS WORKSHOP BABYMASSAGE plaats:SolidarisHuis van het Kind Berlare info: huisvanhetkind@berlare.be WOENSDAG 12, 19 EN 26 OKTOBER TECHNIEKACADEMIE JUNIOR CC Stroming i.s.m. Vives plaats: CC Stroming info: juniorbeleefberlare.be/techniekacademieVRIJDAG 14 OKTOBER, 19.30 UUR 20ste CURIEUS QUIZ Curieus Berlare plaats: CC Stroming info: jkvanhee@gmail.com ZATERDAG 15 OKTOBER, 8 UUR VOGELTREKTELLING IN HET AUBROEK Vzw plaats:Durmetaverne ’t Veerhuis info: skynet.bevan.onderbergen-waeterschoot@ ZATERDAG 15 OKTOBER, 14 UUR PUZZELKAMPIOENSCHAP Gezinsbond Berlare plaats: vrije basisschool Overmere info: gezinsbondberlare@telenet.be ZATERDAG 15 OKTOBER, 19.30 UUR BERLALALA MUZIKALE KROEGENTOCHT Jeugdraad Berlare Zie artikel p. 28.

36 ZATERDAGUiTAGENDA15OKTOBER, 20 UUR HELDEN VAN DE KOERS CC koersinfo:plaats:StromingCCStromingbeleefberlare.be/helden-van-deZONDAG 16 OKTOBER, 8.30 UUR BOERENKRIJGONTBIJT Gezinsbond Overmere plaats: vrije basisschool Overmere info: gezinsbondafdelingovermere@gmail. com ZONDAG 16 OKTOBER, 9.30 UUR DAG VAN DE TRAGE WEG Zie artikel p. 32. ZONDAG 16 OKTOBER VAN 14 TOT 17 UUR WEEK VAN HET BOS Zie artikel p. 33. ZONDAG 16 OKTOBER, 15 UUR WONDERBAARLIJK UNIVERSUM De lijk-universuminfo:plaats:MachienerieCCStromingbeleefberlare.be/wonderbaar DONDERDAG 20 TOT 31 OKTOBER AQUARELLEN, SCHETSEN EN FOTOMONTAGES Hendrik Vermeulen plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/hendrik-vermeulen ZATERDAG 22 OKTOBER, 20 UUR VRT BIGBAND ‘THE RAT PACK’ Such A Night plaats: CC Stroming info: www.suchanight.be WOENSDAG 26 OKTOBER, 15 UUR EVERGREEN MACHINE info:plaats:SeniorennamiddagCCStromingbeleefberlare.be/evergreen-machine DONDERDAG 27 OKTOBER, 20 UUR LIGHTVERSIECOVID19, VAN DE SPAANSE GRIEP Marc Van Ranst plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/marc-van-ranst ZATERDAG 29 TOT ZONDAG 30 OKTOBER GROENHOUT WEEKEND, WERKEN MET VERS HOUT plaats:Tondel Paardeweide & Paardebroek info: tondel.bushcraft@gmail.com ZONDAG 30 OKTOBER, 14 UUR PADDENSTOELENWANDELING Vzw vertrek:DurmeScheve Villa info: donk@vzwdurme.be zaterdag 15 oktober Helden van de koers zaterdag 22 oktober Such a Night donderdag 27 oktober Marc Van Ranst

Sinds 2009 werkt pater De Visscher opnieuw in Mwembé, de streek waar hij begon. “Ik heb alle taken met heel m’n hart en vol toewijding gedaan. Daarna heb ik gevraagd om te mogen terugkeren naar de streek waar ik begonnen ben. Omwille van de band met het volk, met de stammen die – nu nog meer dan vroeger omdat ze amper bereikbaar zijn – wat vergeten worden. Als missionaris willen we die mensen begeleiden en helpen om een menswaardig leven te leiden.” Met de motor langs 34 dorpen “We proberen drie keer per jaar de 34 dorpen te bezoeken die verspreid liggen in ons gebied”, legt de pater uit. “Omdat ze omringd zijn door twee grote rivieren en omdat er praktisch geen berijdbare wegen meer zijn, zijn ze erg afgezonderd. Een hele opgave om er te geraken. Ze zien ons dan ook graag komen. De mensen leven er met zeer beperkte middelen en mogelijkheden. Tijdens onze passages bezoeken we de zieken in het hospitaal, we doen de mis, vormen de catechisten en ontmoeten mensen met zorgen, maar ook geëngageerden zodat ze initiatief zouden nemen en met elkaar samenwerken, ook als we er niet zijn.”

Missie Mwembé Pater De Visscher op bezoek in Berlare, maar nog steeds morele steunpilaar in 34 Congolese dorpen Voor het onderhoud van de school en het hospitaal is er plaatselijk geen inkomen en rekent de pater op de steun van sympathisanten uit Berlare. Want ook in Congo zijn de prijzen van cement, stenen en andere bouwmaterialen gestegen. Op aansturen van de Berlaarse Mondiale Raad leverde het lokaal bestuur een bijdrage voor de aankoop van een motor voor de moeilijke verplaatsingen tussen de dorpen.

Enkele weken geleden was pater Léon De Visscher (84) nog eens in Berlare. Vijf jaar na zijn laatste bezoek zakte de Berlaarse ereburger af naar zijn thuisgemeente. Om familie en vrienden te zien én om geld in te zamelen voor zijn missiewerk – zelf noemt hij het zijn levenswerk – in Congo. Volgend jaar viert pater De Visscher zijn jubileum als missionaris in Congo, waar hij dan zestig jaar aan het werk is. In 1963 trad de pater toe tot de orde van de oblaten en vertrok meteen naar Congo. Daar verrichte hij zeer divers werk. “Ik was 23 jaar lang priester in enkele dorpen in Mwembé. Daarna heb ik 13 jaar in het noviciaat – de basisvorming van toekomstige missionarissen – gewerkt”, vertelt de pater. “Van 2000 tot 2009 was ik in Kikwit aalmoezenier in de plaatselijke gevangenis. Ik heb er veel ellende gezien. De gevangenen, vooral kleine criminelen, leefden er in erbarmelijke omstandig heden. Ze sliepen op de vloer en water moesten we op publieke plaatsen halen. In het begin was er zelfs geen keuken.”

“Er schieten niet veel jaren meer over”, zegt hij lachend. “Het leven gaat snel, maar ik wil er ook nu nog zijn voor de mensen. Mijn plaats is in Congo.”

Zelfs met bijna zestig missionarisjaren op de teller is de pater nog niet uitgeteld.

“Ik kom graag naar Berlare en voel me hier thuis, maar het is ook steeds een beetje werken, om geld in te zamelen voor het missiewerk”, aldus de pater.

Uitstervend ras “Missionarissen zijn een uitstervend ras”, besluit hij. “De oblaten die wij hebben opgeleid, doen ontwikkelingswerk in onder meer Angola, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Ons werk wordt dus voortgezet en gelukkig maar, want er is nog veel werk. Al is er voor het afgelegen Mwembé maar weinig enthousiasme onder de jonge oblaten. Ik ben er dus nog niet klaar.”

37

BERLARE IN DE WERELD

38 DE AMBASSADEUR Als soigneur op de eerste rij bij vrouwenwielrennenhet Bart Verholen is profsoigneur bij wielerkampioenes LindenderVanBert©

39

Vrouwensporten zitten in de lift. Ze krijgen niet alleen meer aandacht, maar ook volwaardige competities en het prijzengeld wordt in vele gevallen opgetrokken naar het niveau van hun mannelijke collega’s. Wie dit gebeuren vanop de eerste rij mag aanschouwen is dorpsgenoot Bart Verholen (42).

later kreeg Bart de vraag om een heel seizoen het team Jos Feron Lady Force te begeleiden. “Dat was leuk, want het was een opleidingsteam dat kansen gaf aan rensters uit de jeugdcategorieën. Helaas, de hoge financiële eisen van de internationale wielerfederatie UCI deden de initiatiefnemers stoppen. Een andere ploeg (Doltcini) heeft toen een groot deel van de staff overgenomen. Ik ben daar twee jaar aan de slag geweest en heb heel veel geleerd van collega en topsoigneur Herman Smeets. Het was een goede ploeg met enkele toppers zoals Blanka Vas die ik het hele winterseizoen in de cross begeleidde. Een heel intense beleving.”

Eigenlijk is dat voor ons het meest ontspannende moment van de dag. Het valt me nu op dat ik tijdens zo’n rittenwedstrijd al die karweitjes met plezier doe terwijl ik daar thuis eerder voor zaag”, lacht Bart. Professioneler Dankzij een heel begripvolle werkgever kan Bart zijn werk vrij flexibel organiseren waardoor hij de combinatie met zijn bijberoep als soigneur kan combineren. “Dat ze sport-minded zijn helpt wellicht. Dat AG Insurance een eigen vrouwenploeg ondersteunt, ook. Maar ik krijg ook heel veel steun en begrip van mijn familie. Wat niet evident is, want ik steek bijna al mijn verlofdagen in het wielrennen. Nu ben ik net een paar dagen terug van de Giro en sta weer klaar om naar de Tour de France Femmes te vertrekken. Het wordt professioneler, met meer media-aandacht, met rechtstreekse uitzendingen van de wedstrijden, maar ook met een drukkere kalender.”

Tussen de Giro d’Italia voor vrouwen en de Tour de France Femmes maakt hij nog even tijd voor Infogem. De fiets bepaalt Bart zijn leven sinds zijn jeugdjaren. “Mijn vader (Etienne) zat destijds bij de eerste lichting van De Puiterijders. Thuis hadden we geen auto, dus alles gebeurde zoveel mogelijk met de fiets”, vertelt Bart. Al snel kreeg hij de wielermicrobe te pakken en volgde de stap naar de wielerwedstrijden. “Ik reed in diverse competities en categorieën: nieuwelingen, junioren, nevenbonden, zowel op de weg als in het veldrijden. Ik had echter niet alleen interesse in het koersen zelf, maar ook in alles daarrond: de jury, hoe het eraan toeging in de ploegwagen en ik was waarschijnlijk een van de enige renners die het reglement van a tot z kende”, lacht Bart. Hij wou zelfs naar de wielerschool in Aalst. “Maar verder dan de infodag is het niet gekomen, want je kreeg daar toen geen officieel diploma. Iets wat ze thuis toch niet zagen zitten.” Bart koos toen voor een studierichting die hem een carrière in de financiële en verzekeringswereld (AG Insurance) bezorgde.

Via trainingen vrouwenwielrennennaar Na het wielrennen was Bart nog actief als triatleet en begon hij anderen te begeleiden en te trainen. De vader van een van de jonge renners die hij destijds van trainingsschema’s voorzag, was later in Nederland een eigen vrouwenploeg gestart. “We kwamen toevallig weer in contact en hij vroeg of ik eens een dag in de koers wou meerijden met de ploegwagen. Hij had nog een Israëlische renster in zijn team die nog wat training kon gebruiken. Zo kwam ik in het vrouwenwielrennen terecht. Later, in 2018, zocht diezelfde teammanager nog een soigneur om het team bij te staan in de Lotto Belgium Tour en viel voor mij alles in de plooi: ik had de ervaring als wielrenner, was gecertificeerd trainer en had ook een opleiding als verzorger gevolgd. Die aspecten kon ik nu Ampersamenbrengen.eenjaar

Toppers zonder kapsones Als freelancer in bijberoep kan elke ploeg op hem een beroep doen. In 2022 werd Bart gecontacteerd door de Engelse ploeg Le Col-Wahoo, met onder meer ex-Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke, en werkt hij ook voor de AG Insurance NXTGwielerploeg waar Jolien D’hoore ploegleider is en de ploeg waar Patrick Lefevere zijn schouders heeft onder Degezet.voorbije zomerweken zat hij dan weer in de Giro d’Italia met wielerteam SD Worx. Bart: “Dat is voor mij het FC Barcelona van het vrouwenwielrennen, met tal van kampioenes zoals onze eigen Lotte Kopecky (winnares van onder meer de Strade Bianche en de Ronde Van Vlaanderen), Blanka Vas (Hongaars kampioene) en de Luxemburgse kampioene Christine Majerus. De eerste keer dat je met zulke toppers moet werken is best wel intimiderend, maar dat is voor niets nodig. Ze hebben geen kapsones en zijn al blij dat iemand het voor hen wil doen. Ze bellen je niet om 2 uur ’s nachts voor een potje yoghurt”, lacht Bart. Taxi, shopper, masseur Als soigneur is Bart in de rittenwedstrijden een manusje-van-alles.

Hoewel de omkadering bij het mannenwielrennen meer gestructureerd is, heeft Bart momenteel geen interesse om daar te starten. “In het vrouwenwielrennen zie je nog vaker dat we elkaar over de ploegen heen helpen en dat er onder het personeel minder jaloezie is. Een ploeg met een paar cola’s of nylonkousen voor ijs te weinig? Dat wordt gewoon gedeeld. Idem voor de parking van hotels. Een jaar fulltime aan de slag bij een wielerploeg wil hij wel nog overwegen. “Misschien moet ik eens met mijn werkgever een interne transfer naar de wielerploeg bekijken”, besluit Bart. Opgetekend door Tom Van Acker.

“Het is veel meer dan enkel masseren. Het begint met ontbijt te voorzien, drinkbussen klaarmaken, panty’s vullen met ijsblokjes voor afkoeling in de nek, eten voor de staff... Bij SD Worx hebben ze een teambus, maar in kleinere teams moet je taxi spelen en rensters zelf naar de start brengen. Onderweg moet je nog stops inlassen voor de bevoorrading én op tijd aan de finish geraken.Nadewedstrijd is het snel naar de winkel voor inkopen, de was en plas doen en uiteraard de rensters masseren.

Zeker in langdurige droge periodes met korte, intense regenbuien. Experten spreken dan vaak over het ‘klimaatproof maken’ of de ‘adaptatie’ van het landschap aan de veranderende omstandigheden, wat minstens zo belangrijk is als het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Natte sponzen Het water langer vasthouden kan op heel wat manieren, en – een geluk bij een ongeluk – in Berlare hebben we voor die adaptatie een

TheunsEdward©

Natte en laaggelegen gebieden zijn een troef in tijden van droogte De afgelopen maanden kreunde Europa onder de droogte, met tal van inhebbenalmaargaat,diediegevaardeabsoluutvoormaatregelenwaterbesparendetotgevolg.Nietheteerst,maarhelaasooknietvoorhetlaatst.Metdrinkwatervoorzieningdieinkwam,landbouwoogstenmisluktenendenatuurkwaliteitopallevlakkensterkachteruitzetdeklimaatveranderingzichduidelijkerdoor.InBerlarewegelukkigeenextratroefhanden:nattenatuur.

40 IN ‘T GROEN

Om de gevolgen van langdurige droge periodes zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk om onze ruimte zo goed mogelijk in te richten. Door de aanplant van bomen bijvoorbeeld. Die zorgen voor schaduw en hebben een verkoelend Maareffect.net

De spons erover

zo belangrijk is dat we het water dat valt zo goed en zo lang mogelijk moeten proberen te sparen.

En de otter? Niet in het minst voor de uitzonderlijke biodiversiteit in onze gemeente. “Denken we maar aan sommige typische weidevogels zoals de grutto die met zijn lange snavel niet meer in de bodem geraakt, of aan plantensoorten die het moeilijk krijgen, zoals de dotterbloem en de echte koekoeksbloem.”

Meer info: donk@vzwdurme.be MICHAEL CRAPOEN

zeer belangrijke extra troef in handen: natte en laaggelegen gebieden. Meersen en moeras(bos)sen zoals de Scheldebroeken, Paardeweide, Berlare Broek, het Donkmeer en de Kalkense Meersen overstroomden tot decennia geleden vaak van nature in het winterhalfjaar. In de loop van het voorjaar en zomer zakten die waterpeilen weer geleidelijk en temperden ze zo eventuele droge

Dezeperiodes.natuurlijke ‘natte sponzen’ kunnen onze samenleving heel wat problemen besparen en zijn vandaag onmisbaar geworden om – ook bij hevige regenbuien – water langer vast te houden. “Reeds heel wat jaren stellen we via maandelijkse metingen op onze percelen echter vast dat ook in Berlare het gemiddelde grondwaterpeil (fel) is gezakt”, vertelt Michaël Crapoen van vzw Durme.

Ons landschap is er op dit moment vooral op gericht om een teveel aan water zo snel mogelijk af te voeren, waardoor het oppervlaktewaterpeil laag blijft. “De tientallen kilometer aan afvoerslootjes zijn daar een voorbeeld van. Door op een slimme manier –dus uiteraard zonder overlast voor omwonenden – sluisjes en stuwen te plaatsen, zouden we het water langer kunnen vasthouden”, legt Crapoen uit. “Een optie om zeker verder te onderzoeken. En ook een aangepast pompbeleid dat inzet op waterbuffering in plaats van afvoer zou een belangrijk verschil kunnen maken op korte termijn.”

MessemakerRonald©

In 2019 dook de otter voor het eerst in decennia terug op in Berlare, als één van de enige gemeenten in Vlaanderen. We doen het dus zeker niet slecht. Maar het droogvallen van sloten en moerassen is ook voor hem een ramp.

En ook voor de otter, misschien wel onze belangrijkste ‘watermascotte’ is de natte natuur van levensbelang. Crapoen: “In 2019 dook hij voor het eerst in decennia terug op in Berlare, als een van de enige gemeenten in Vlaanderen. We doen het dus zeker niet slecht. Maar het droogvallen van sloten en moerassen is ook voor hem een ramp. We zetten dus alles op alles om natuurgebieden te blijven aankopen en in te richten als klimaatbuffer.”

41

BeeOdiversity©

In samenwerking met de sociale onderneming BeeOdiversity voerde De Watergroep in 2021 metingen uit om de kwaliteit van de biodiversiteit in Berlare en Zele in kaart te brengen. Dat deden ze met de hulp van… bijen. “De bijen nemen de rol op van ‘staalnemers’”, legt Cyrille Janssens van BeeOdiversity uit. “Op hun zoektocht naar nectar verzamelen ze het stuifmeel van allerlei planten tot zo’n anderhalve kilometer rondom hun bijenkast. Ze brengen daarmee een heleboel nuttige informatie mee naar de korf. Door het opgepikte stuifmeel te analyseren, kwamen we heel wat te weten over de milieukwaliteit in onze gemeente: biodiversiteit, in- en uitheemse plantensoorten, de aan- of afwezigheid van zware metalen of Depesticiden...”Watergroep

De Watergroep meet milieukwaliteit via bijenkolonie

42 INLEVEN‘TGROEN

Bijen Berlaarsebrengenbiodiversiteit in kaart

zet haar schouders onder dit project omdat een goeie milieukwaliteit ook het drinkwater ten goede komt. “Door te investeren in biodiversiteit verzekeren we de kwaliteit van het grondwater én de toekomstige drinkwatervoorziening”, aldus Simon Six van De Watergroep. Resultaten 2021 Intussen zijn de meetresultaten voor 2021 bekend: - Diversiteit Doorheen de zomer is er een grote rijkdom aan voedselbronnen voor de bijen in Berlare en Zele. We vonden een goede mengeling van wilde bloemen, bomen en landbouwgewassen zoals koolzaad terug in de bijenpollen. Voor en na de zomer (in april, mei, september en oktober) zijn er minder bloemen waar de bijen van kunnen genieten.

Door bijvoorbeeld simpelweg in september-oktober meer voorjaarsbloeiers en éénjarige bloemen te zaaien, zal er in het voor- en najaar meer nectar en stuifmeel zijn die de bijen op krachten houden. Dat kan je ook zelf doen! Want naast de kolonie van De Watergroep zijn er nog heel veel andere bijensoorten verspreid over het grondgebied die onze extra hulp kunnen gebruiken.

Meer en052dienstinfo:vergunningen,432515vergunningen@berlare.be BeeOdiversity©

Door de verdere ontwikkeling van dit stukje groen middenin de Overmeerse woonkern, wil het gemeentebestuur de symboliek benadrukken van nieuw leven en het geven van groeikansen aan iedereen. De bomen groeien als het ware mee met de kinderen. En de natuur vaart er wel bij. Plantmoment Op 20 november krijgen de ouders van onze jongste inwoners de kans om hun boom te planten in het geboortebos of in de eigen tuin. Hierover volgt nog een persoonlijke uitnodiging met concrete info. Meer info: Huis van het Kind Berlare 052 43 25 enhuisvanhetkind@berlare.be44,www.huisvanhetkindberlare.be

In de Kloosterlandstraat, aan het oude voetbalveld van Overmere, wordt het geboortebos verder aangelegd. Ouders van een pasgeboren kindje krijgen er de kans om een boompje aan te planten.

krijgenjongsteGeboortebos:inwonersboomcadeau

Vervolgstappen De Watergroep en de lokale besturen van Berlare en Zele slaan nu de handen in elkaar om met deze resultaten aan de slag te gaan. Er wordt een vervolgtraject uitgestippeld om samen met landbouwers en inwoners de milieukwaliteit nog te verbeteren.

43 - Uitheemse soorten We identificeerden één invasieve uitheemse soort, namelijk de reuzenbalsemien. Deze plant met kleine roze bloemen is in Europa terechtgekomen als sierplant. Het is belangrijk om invasieve uitheemse soorten nauwlettend te monitoren en indien nodig te bestrijden. Zo zorgen we er voor dat ze lokale planten niet overwoekeren en de biodiversiteit niet in gevaar brengen. Metalen en pesticiden De concentraties zware metalen in Berlare en Zele zijn laag en houden geen risico in voor mens of milieu. Goed nieuws dus. Er werden ook tien verschillende pesticiden teruggevonden via de bijenpollen. Deze worden voornamelijk als beschermen.dehetondernemenkanwaarnemingengebruikt.gewasbeschermingsmiddelMetdekennisenvandezestoffenDeWatergroepgerichteactiesomhetmilieuenwaterindeomgevingvandrinkwaterwinningbeterte

Ook het bruiloftsfeest is van oudsher bekend. Tot enkele tientallen jaren terug werd heel de buurt hierbij betrokken: het huis van de bruid werd versierd en in het begin van de twintigste eeuw heeft Berlare zelfs een heuse stoet georganiseerd voor het huwelijk van een rijk koppel. Ook het lossen van kanonschoten was een gekend gebruik, net als het vooraf bekend maken van de huwelijksplannen aan de gemeentehuizen en tijdens de zondagsmis. “Dat was vooral om te beletten dat mensen die te dicht verwant waren zouden trouwen, of mensen die al getrouwd waren en waarvan de partner nog in leven was”, aldus Cyriel.

Verliefd, verloofd, getrouwd Kermistentoonstelling

Verder komen ook huwelijksgeschenken aan bod in de tentoonstelling. Tot na de Tweede Wereldoorlog waren die nog van religieuze aard, bv. een glazen stolp met een versierd Mariabeeld, nadien volgde huisraad en kwamen ook de huwelijkslijsten in gebruik. Wie is het? HOK Berlare beschikt ook over een uitgebreide collectie Berlaarse huwelijksfoto’s, destijds genomen door ‘Georgeske van de cinema’ (Georges Van der Linden). “Wij zullen er een aantal tentoonstellen en aan het publiek vragen op te schrijven wie ze herkennen, zodat onze verzameling daardoor weer rijker wordt.”

In sommige zones hebben we verstoorde bodem- en sliblagen afgegraven waardoor kritische soorten terug meer kansen zouden krijgen. Op die manier zagen we al andere zeldzame soorten zoals de grote boterbloem en het moeraskruiskruidterugkeren.MICHAËL

CRAPOEN OUD NIEUWS

HOK Berlare over het huwelijk

44 IN ‘T GROEN

Als we de plaatselijke familiale geschiedenis bestuderen, zijn vooral de huwelijksregisters van groot belang. Tijdens het Ancien Régime gold het kerkelijk huwelijk officieel als huwelijk, dus voor die periode moesten we de kerkelijke registers bestuderen. De Fransen verplichtten het burgerlijk huwelijk. Dat moest voorafgaan aan het kerkelijk en dat laatste was niet meer verplicht. Zo is het vandaag nog steeds. Vanaf die tijd waren dus ook de registers van de burgerlijke stand van belang. Beide zijn op onze tentoonstelling te zien.”

Berlaarse huwelijksregisters

Er bestonden ook enkele minder prettige gebruiken: “Als iemand trouwde die vroeger al verkering had gehad, werd kaf gestrooid voor het huis van de verlaten persoon. En als een jongen wou verkeren met een meisje uit een ander dorp moest hij soms de vuisten trotseren van de jongens uit dat dorp. Ik heb iemand uit Schoonaarde gekend die moest begeleid worden door zijn aanstaande schoonbroer om terug veilig over de brug te geraken! Dat was ergens in de jaren dertig van vorige eeuw.”

De Bruyne van HOK Berlare licht alvast een tipje van de sluier. Vooral volkse toneelstukken, gezegden, spreuken en ietwat aangebrande liedjes die de eeuwen overleefden, werden als bron gebruikt om iets over de geschiedenis van het thema te kunnen opmaken. “De spreuken werden van generatie op generatie (soms stiekem) overgeleverd. Ook liedjes gingen niet ten onder omdat ze door rondreizende kermiszangers gezongen werden op kermissen. En we vonden wel duizenden citaten over het huwelijk”, legt De Bruyne uit.

Het huwelijk. Een gebruik dat door de jaren heen sterk evolueerde. Van verplicht tot vrijwillig, burgerlijk en/of kerkelijk, met gebruiken die de tand des tijds al dan niet doorstonden. De Berlaarse heemen oudheidkundige kring (HOK Berlare) vroeg zich af hoe het er in Berlare aan toe ging en dook in de archieven. Met de verzamelde kennis richt ze haar kermistentoonstellingnieuwstein.Cyriel

Op zoek naar de openingsuren van een gemeente- of OCMW-dienst of naar de contactgegevens van een van de mandatarissen? Je vindt ze op www.berlare.be of op de uitneembare bijlage die in Infogem april-mei zat. Schepenwissel

Op 1 juli 2022 wisselden Urbain Van Boven (N-VA) en Marc Van Driessche (N-VA) van rol: Van Driessche is de komende drie jaar schepen bevoegd voor ICT en digitalisering, milieu, plattelandsbeleid en dierenwelzijn, kinderopvang, onderwijs, gelijke kansen en DeVanontwikkelingssamenwerking.Bovenblijftraadslid.contactgegevensvandeBerlaarse schepenen en raadsleden vind je op www.berlare.be en op de uitneembare bijlage die in Infogem april-mei zat.

45 WIE, WAT, WAAR? SECRETARIAAT 052 43 25 secretariaat@berlare.be00 DIENST BEVOLKING EN BURGERLIJKE STAND 052 43 25 10 en 052 43 25 11 bevolking@berlare.be DIENST VERGUNNINGEN 052 43 25 vergunningen@berlare.be15 DIENST OPENBARE WERKEN 052 43 25 openbarewerken@berlare.be30 DIENST RECREATIE EN ONDERNEMEN 052 43 25 60 (balie) en 052 43 25 61 (kantoor) communicatie@berlare.betoerisme@berlare.benoordzuid@berlare.besport@berlare.bejeugd@berlare.beondernemen@berlare.berecreatie@berlare.be CULTUURDIENST 052 43 25 cultuur@berlare.be50 BIBLIOTHEEK 052 43 25 bibliotheek@berlare.be55 SOCIAAL HUIS 09 326 97 kinderopvang@berlare.be052sociaalhuis@ocmwberlare.be10432540 HUIS VAN HET KIND 052 43 25 huisvanhetkind@berlare.be44 LOKALE POLITIE 09 367 50 15 (kantoor Donkmeer) 052 45 98 45 (hoofdkantoor Zele) 101 (interventie)

46 myriamvanhulle Zonsondergang over het Donkmeer. Sunset over the lake. Beautiful colors. #sunset #zonsondergang #donkmeer #donkmeerberlare #infogem #berlareinbeeld #nature #naturephotography #beautifulcolorsofnature #sunsetlovers #natuurfotografie #alfrednelenpad #oostvlaanderen #belgium #INFOGEM Heb jij een leuke foto die onze gemeente op één of andere manier in de kijker zet (een mooi stukje natuur, een toffe activiteit, een opmerkelijk tafereel, een goeie daad…)? Plaats ‘m dan op Instagram en voeg er #INFOGEM aan toe. Door het gebruik van deze hashtag geef je de gemeente toestemming om je foto in het gemeentemagazine te plaatsen. Let er ook op dat andere mensen die herkenbaar op de foto staan hiervan op de hoogte zijn. pieterjanssens9025 Prachtige afsluiter van zonnige Waterfeesten 2022. Veel volk, leuke editie!! Proficiat aan de organisatoren, vrijwilligers en Rode Kruis Berlare Politiezone Berlare-Zele gemeente Berlare ��������#INFOGEM #berlareinbeeld #waterfeesten #Donkmeer #OvermereDonk trufa_de_hond Wandelen in de Berlaarse natuur ����#trufadehond #spaansewaterhond #berlare #berlareinbeeld #wandelen #infogem #natuur Alexverbaere #scheldeland #donkmeer #cloudspotting #infogem #kalkensemeersendonkmeer ilsethibau The sky is the limit #loopje #sportenisgezond ����- met @ denuljoke #infogem

47 tv_acker Volgens @sam_debruyn is onze gemeente dé verborgen parel van Vlaanderen. En volgens dit bord zit er ook een pot goud verborgen �� (neen, maakt geen deel uit van de #nuttelozebordenwandeling ��) #berlare #rainbow #regenboog #endoftherainbow #reflection #potgoud met wat #kersen #Infogem Steffilaurent The beauty of the world lies in the diversity of its people! ❤�������� #familycieters #June #berlare #berlareinbeeld #infogem #regenboogzebrapad #diversiteit #diversity #love #loveislove esvee78 Peacock in all its glory . #peacock #pauw #kasteelpark#metlievenindelift#iedereenheeftzozijntalenten#wimopbrouck#indegloria#berlareinbeeld#gemeenteberlare#meestgefotografeerddier#infogem marc_verbeeck #wildnature #naturephotography #SlokstraatjeBerlare #walking #broeksevaart #water #bluesky #natuurinvlaanderen #infogem #donk #natuurreservaat #scheldeland #natuurpunt #landscapephotography liesje69 Klein gelukske op m’n arm, groot geluk rondom mij! �� #infogem #berlareinbeeld #beleefberlare #donkmeer #sjel #sohnarrsjel #nature #kleingelukske Marctackaert #waterreflectionReflection... #watercolour #waterbirds #watercooling #naturephotography #naturesbeauty #natureshot #naturelovers #nature_perfection #lakelife #lake #birds #birdwatching #birdphotography #lonesome #infogem

HUISNUMMER LindenderVanBert©

Nog alle dagen ontdekken Maarten (36, uit Geraardsbergen) en Tim (35, uit Liedekerke ) de vele troeven die Berlare in petto heeft. Al waren ze zich daar nog niet van bewust toen ze twee jaar geleden hun intrek namen in hun nieuwe woning. Toen waren ze vooral blij iets gevonden te hebben dat aan al hun criteria voldeed: een open bebouwing in een groene omgeving, met een grote tuin die van overal zichtbaar is, op redelijke afstand van hun werk. Maarten is aan de slag als ingenieur bij Arcelormittal in Zelzate en Tim als ouderenpsycholoog bij het woonzorgcentrum in Moerzeke, verbonden aan het WZC in Zele. Daarnaast heeft hij ook zijn privépraktijk als psychotherapeut. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studies aan de UGent, zijn sindsdien onafscheidelijk en sinds 2014 gelukkig getrouwd. Na een jaartje ‘blijven plakken’ op een gehuurde studio, was er al snel meer ruimte nodig. De hoge woningprijzen in Gent deden hen uitwijken naar Erpe-Mere, maar ook daar werd de halfopen bebouwing al snel te krap. Met de woning in Berlare was er meteen een ‘coup de foudre’. Het huis dateert van 20 jaar geleden en na een likje verf was het volledig instapklaar. Toch begint het nu te kriebelen om wat aan te passen en er nog meer ‘hun thuis’ van te maken, samen met hun twee Voorhonden.hun gezamenlijke hobby – lekker gaan eten – zitten ze in onze gemeente alvast goed. Maarten, de meest extraverte van de twee, is daarnaast ook een kei in barbecueën en – sinds hij op zijn 6 jaar zijn eerste instant-fototoestelletje kreeg – ook een autodidact-fotograaf. Tim, de ‘humoristische filosoof die goed kan luisteren’, zoekt het eerder in de natuur tijdens wandeltochten met de honden en vriendinnen. Hij spendeert ook wat vrije tijd bij het ‘GPP’, het Gezelschap Psychoanalyse en BehalvePsychotherapie.hunjaarlijkse reis naar Gran Canaria in de winter hoeven verre reizen voor hen niet meteen. Schotland staat nog wel op hun lijstje, net als rondtrekken in een Scandinavisch land. Het gesprek met deze twee sympathieke mannen lijkt wel een reclamespot voor onze gemeente: landelijk, aangenaam straatbeeld, natuur, leuke buurgemeenten, genoeg restaurantjes, centraal tussen Gent en Antwerpen... Sst, jongens… laten we het toch een béétje stil houden?! Opgetekend door Chris Isaïe.

41

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

’t Huisnummer

1min
page 48

Oud nieuws

2min
page 44

infogem

2min
pages 46-47

Bijen brengen Berlaarse biodiversiteit in kaart

1min
page 42

Geboortebos: jongste inwoners krijgen boom cadeau

1min
page 43

Het belang van natte natuur

3min
pages 40-41

De ambassadeur: Bart Verholen

4min
pages 38-39

Week van het Bos in het Kasteelpark

0
page 33

Pater De Visscher, morele steunpilaar in 34 Congolese dorpen

2min
page 37

Berlalala: muzikale kroegentocht van Jeugdraad Berlare

1min
page 28

Meezingen met Radio 2-koor in de Lotto Arena?

1min
page 29

Familievoorstelling ‘Zwanen’: klassieke muziek op kindermaat

3min
pages 30-31

Langs Berlaarse trage wegen

1min
page 32

Scholenloop en Crosscup op domein Nieuwdonk

0
page 27

Dorpsrestaurant en activiteiten seniorenraad

3min
pages 24-25

KUNSTacademie Berlare breidt uit

1min
page 26

Beeldgrafiek: kermistijd

1min
pages 22-23

Vuilnisbakkenplan tegen sluikstort en zwerfvuil

1min
page 18

Eerste evaluatie vrachtwagensluis Uitbergen

1min
page 17

Nieuw systeem voor meldingen

1min
page 19

Woning te renoveren? Laat je gratis begeleiden

3min
pages 20-21

Nieuwe proefopstelling voor knip Gratiebossen

1min
page 16

Octopusplan maakt schoolomgeving veiliger

2min
pages 14-15

Mens & tijd

2min
page 12

Nocturne op begraafplaatsen

0
page 13

Tips voor een lekkere, snelle en gezonde brooddoos

1min
page 8

Wedstrijd

1min
page 7

Onthaalouder, iets voor jou?

2min
page 9

Beeldverhaal

2min
pages 4-6

Zet mentaal welzijn mee in de kijker met krijt

2min
pages 10-11
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.