Infogem februari - maart 2022

Page 1

GEMEENTEMAGAZINE BERLARE I FEBRUARI - MAART 2022

Infogem

Daar lonkt de lente © Rudi Van Onderbergen

Poëzieweek zet natuur in de kijker Vrijwilligers, jobstudenten en monitoren gezocht Toekomstvisie voor Berlare-dorp


2

INFOGEM FEBRUARI - MAART 2022

Beste inwoners Colofon: Infogem is een uitgave van gemeente Berlare jaargang 27, nr. 1 v.u.: Katja Gabriëls, Dorp 22, Berlare Redactie: Emmy Bonnarens, Julie De Backer, Leen De Greve, Sam De Kegel, Katja Gabriëls, Marjolein Lindemans, Bob Pieters, Isabel Six, Tom Van Acker, Evelien Van Doorsselaere Eindredactie: Julie De Backer Vormgeving: Gert Van Kerckhove Druk: DaddyKate, Sint-Pieters-Leeuw Oplage: 7.100 ex. Coördinatie fotografie: Bert Van der Linden Redactieadres: dienst citymarketing Dorp 22, Berlare infogem@berlare.be - 052 43 25 61 UiTagenda: ten laatste ingeven op 1 maart op www.UiTdatabank.be Inschrijven op de maandelijkse e-nieuwsbrief via www.berlare.be en www.beleefberlare.be

Alweer een nieuw jaar… Voor het tweede jaar op rij een maand januari zonder recepties, zonder contact met jullie allemaal, zonder fysieke babbels, zonder een toost op een hopelijk fijn jaar voor iedereen… Vreemde tijden toch. Ik mis dat wel. De afstand wordt groter, de kring beperkter… En toch: gelukkig is er nog de grote familie en vrienden, de kinderen die naar school gaan, de hobby’s die verder lopen, het werk dat nooit gestopt is… Ik denk dikwijls aan diegenen die veel minder geluk hebben. Die echt eenzaam zijn geweest de afgelopen twee jaar, die naast Covid ook nog andere tegenslagen te verwerken kregen. Ik hoop dan ook vooral voor hen op beterschap. Op een opnieuw ‘normaal’ leven. Zonder te vergeten wat echt belangrijk is. Je kon in de kranten lezen dat burgemeesters wat meer vrije tijd kregen tijdens corona, vooral in het weekend. Meer vergaderingen, meer digitaal overleg, meer vragen ook, maar ook meer tijd thuis. Ik geef het ootmoedig toe. Dat was eens nodig. Maar nu graag terug naar alle vaste waarden aub. De cultuur, de sport, de feestjes, de recepties, de verenigingen, de babbels en de knuffels. Deze Infogem is ook zo een vaste waarde. We blijven jullie zo goed mogelijk informeren. Niet enkel via sociale media maar ook op het ‘ouderwetse’ papier dat automatisch in je brievenbus valt. Daar zorgen enkele verenigingen voor, waarvoor dank. Infogem is een belangrijk middel om onze mooie gemeente en haar inwoners in de kijker te zetten. Om jullie te tonen waar we mee bezig zijn. Je kan zien dat we niet stil zaten, integendeel. We hebben voor dit jaar opnieuw grote plannen en leuke evenementen in petto… dus zeker en vast tot binnenkort. En uiteraard een fijn en vooral gezond 2022 voor jullie allemaal!

Volg gemeente Berlare op Twitter en Facebook

Je burgemeester Katja Gabriëls

berlare


3 INHOUD LEVEN

08 LEVEN

17

RUIMTE

Vaccinatie voor kinderen van 5 tot 11 jaar Mindful brei(e)n: uit de bol met handwerk Geef burenruzies geen kans Vrijwilligers gezocht voor gemeente en OCMW Jobstudenten en monitoren gezocht

8 10 12 14 16

RUIMTE

Berlare, ‘geknipt’ voor fietsers Ruimtelijke studie Berlare-dorp BerlaarseBoodschappen.be in nieuw jasje Regioleverancier Oost-Vlaanderen vergroot kans op overheidsopdrachten voor kmo’s Berlare heeft klimaatplan klaar Yalp Sona trekt kinderen naar buiten

17 20 24 25 26 28

UiT IN BERLARE

30

UIT IN BERLARE

36

BERLARE IN DE WERELD

Week van de Poëzie zet natuur in de kijker Giuseppe Mammana: Berlaars fietsenmaker en drummer UiTjes voor kinderen

30 32 33

BERLARE IN DE WERELD

Waterschap Haïti: het verschil tussen groen en grijs Duwtje in de rug voor 6 Berlaarse Noord-Zuidprojecten

38 40

IN ‘T GROEN

Spaanse ruiter gespot in Reservaatzone Donkmeer

42

VASTE RUBRIEKEN

42

IN ‘T GROEN

Op de cover: Vier grauwe ganzen, op schok boven Berlare.

Beeldverhaal Wedstrijd Mens & tijd Nieuws uit de gemeenteraad Cijfermateriaal: zwerfkatten Vragen staat vrij: Dorp van de Ronde Bibnieuws UiTagenda De ambassadeur: José Erauw Oud nieuws Meldingskaart en Wie? Wat? Waar? #infogem ’t Huisnummer: Petrus Mijsstraat 46

Verschijningsdatum volgende Infogem: 1 april 2022

4 7 18 19 22 29 31 34 36 44 45 46 48


4

BEELDVERHAAL


5

Duimen voor G-tornooi in maart G-judo, dat is gewoon judo, maar dan extra gul, goedlachs en gemotiveerd. Deze sportieve bende van judoclub Kumiuchi Berlare-Donkmeer staat op de tatami met een mentale en/of fysieke beperking. Maar ook met een stevige portie enthousiasme. Reikhalzend kijken de sporters uit naar hun tornooi in maart. Het eerste in twee jaar tijd. Voor de tweede keer in eigen huis, als een kroon op het 15-jarig bestaan van deze G-ploeg. Hadjime.


6

IN ‘T KORT

Kinderopvang tijdens krokus- en paasvakantie Het gemeentebestuur voorziet gemeentelijke kinderopvang voor alle kinderen tussen 2,5 en 12 jaar tijdens de krokusvakantie (van maandag 28 februari tot en met vrijdag 4 maart) en tijdens de paasvakantie (van maandag 4 april tot en met vrijdag 15 april). Op paasmaandag 18 april zijn de drie opvanglocaties gesloten. Kinderen kunnen elke weekdag (behalve paasmaandag) van 7 tot 18.30 uur terecht op volgende locaties: - De Boomhut (Berlare) - De Speling (Overmere) - ’t Biebelotje (Uitbergen) Inschrijven voor de krokus- én paasvakantie kan vanaf maandag 31 januari 2022 om 9 uur via de webshop van Berlare, tot de maximale dagcapaciteit bereikt is. Kosteloos annuleren kan tot en met 21 februari 2022 voor de krokusvakantie en tot en met 28 maart 2022 voor de paasvakantie. Ook in de voorjaarsbrochure die je kind onlangs via school meekreeg, vind je het opvangaanbod van het voorjaar.

Meer info: www.webshopberlare.recreatex.be dienst vrije tijd, 052 43 25 40 en kinderopvang@berlare.be

Noteer in je agenda: triatlon op 28 mei Zwemmen, fietsen en lopen? Alleen of in een team van drie? Ben je al geroutineerd of is het je eerste keer? Triatlon Donkmeer, de gezelligste triatlon van het land, biedt voor elk wat wils. De inschrijvingen zijn sinds januari geopend. Opgelet: om de jaarlijks terugkerende blauwalgproblematiek een stapje voor te zijn, zal de triatlon plaatsvinden op zaterdag 28 mei 2022 en niet in het Waterfeestenweekend.

Meer info: www.beleefberlare.be/triatlon dienst vrije tijd, 052 43 25 40 en sport@berlare.be

Kunstmarkt zoekt kunstenaars Op paasmaandag 18 april toveren we het Donkoeverpark om tot een gezellige kunstmarkt in openlucht, geïnspireerd op het Parijse Montmartre. Iedereen is welkom om tussen 14 en 17 uur een kijkje te komen nemen langs de verschillende kunstige standjes. Geen kunstmarkt zonder kunst natuurlijk en daarom gaan we op zoek naar kunstenaars. Ben jij een schilder, beeldhouwer, fotograaf, keramieker, juweel- of kledingontwerper? Heb je zin om je werk tentoon te stellen en/of te verkopen? Dat kan, en helemaal gratis! Schrijf je in vóór 20 maart. Materiaal voor je standplaats dien je zelf te voorzien. Demonstraties worden toegejuicht.

Info en inschrijven: www.beleefberlare.be/kunstenaarsmarkt dienst citymarketing, 052 43 25 60 en citymarketing@berlare.be

Jouw kraampje/organisatie op Waterfeesten? Voor het marktgedeelte op de Waterfeesten willen we dit jaar graag de meer ambachtelijke en lokale toer op. Baat jij – al dan niet professioneel – een fijne foodtruck uit, beoefen je een leuke ambacht of ben je een creatieveling die zelfgemaakte spulletjes verkoopt? Meld je via citymarketing@berlare.be. Ook verenigingen en organisaties die graag een onderdeel van het programma uitwerken, kunnen contact opnemen met dienst citymarketing.

Meer info: dienst citymarketing, 052 43 25 60 en citymarketing@berlare.be


INFOGEM JANUARI - MAART 2021

7

FOTOWEDSTRIJD Berlaars Sportgala in CC Stroming Op vrijdag 25 februari 2022 vindt in CC Stroming het Berlaarse Sportgala plaats. Zowel individuele sporters als ploegen, G-sporters en vrijwilligers worden gehuldigd voor hun opmerkelijke sportprestaties van de afgelopen twee jaar (vorig jaar vond er geen sportgala plaats). Als apotheose van de show vol spectaculaire acts wordt ook de sportfiguur van het jaar verkozen. Wie wordt de opvolger van ropeskipkampioen Pieter-Jan De Backer? De deuren gaan open om 19.30 uur, de show start om 20 uur.

Meer info: www.beleefberlare.be/sportgala dienst vrije tijd, 052 43 25 40 en sport@berlare.be

WELK PLEKJE VAN BERLARE ZIE JIJ OP DE FOTO?

En de

winnaar

is...

Nutteloze borden zoeken gevel Binnenkort strijkt de Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden neer in Berlare voor onze eigen Nutteloze Bordenwandeling. Je zag de bijzondere, grappige en eigenaardige bordjes misschien al opduiken in Ieper, Ninove, of op sociale media. Dit voorjaar verschijnen ze ook bij ons in het straatbeeld. Woon jij in het centrum van Berlare en zie je het wel zitten om permanent zo’n ludiek bordje aan je gevel te krijgen? Mail dan uiterlijk 15 februari je adres en contactgegevens naar citymarketing@berlare.be met als onderwerp ‘Nutteloze mail’. De bedenker van de bordjes gaat verder aan de slag met de inzendingen.

Meer info: www.nuttelozeborden.be dienst citymarketing, 052 43 25 60 en citymarketing@berlare.be

Stuur je antwoord uiterlijk veertien dagen na het verschijnen van deze editie naar infogem@berlare.be. Wie geen digitale toegang heeft, kan een briefje sturen naar Dorp 22, 9290 Berlare ter attentie van de Infogemredactie. Uit alle correcte inzendingen loot een onschuldige hand een winnaar. Die krijgt een Berlaarse cadeaubon ter waarde van 25 euro om lokaal te spenderen. Winnaar vorige prijsvraag: Rita Rooms (oplossing: voorgevel bibliotheek Berlare) We contacteren je op het e-mailadres waarmee je de oplossing instuurde.


8

LEVEN

Vaccinatie voor kinderen van 5 tot 11 jaar Kindervaccinatiepunt ‘De Prikballon’ geopend in Dendermonde

Veelgestelde vragen

Samen kunnen we corona onder controle krijgen. Door iedereen te vaccineren. Ook jonge kinderen. Zo kan het virus zich minder en moeilijker verspreiden. Door je kind te laten vaccineren, wordt het beschermd tegen COVID-19 én raakt het gezins-, school- en vrijetijdsleven van kinderen minder verstoord. Laat jezelf en je kinderen dus vaccineren. Want beter beschermd, da’s samen blijven leren, sporten en spelen.

-

Waarom zou ik mijn kind laten vaccineren, kinderen worden toch niet ernstig ziek? Hoewel jonge kinderen amper ziek worden, mag men het coronavirus niet onderschatten. Het is onvoorspelbaar welk kind wel of niet in het ziekenhuis terecht komt. Bovendien vergroot door de vaccinatie van de kinderen in de lagere school ook de kans dat deze scholen kunnen openblijven en dat naschoolse activiteiten kunnen blijven plaatsvinden. Bij de middelbare scholen konden we dit voordeel al opmerken toen die leeftijdsgroep gevaccineerd werd.

-

Is het vaccin veilig voor kinderen? Het vaccin is eerst getest op volwassenen - in de hele wereld werden intussen meer dan 10 miljard prikken gezet. Daarna werd de samenstelling aangepast aan jonge kinderen en werd opnieuw zowel de veiligheid als de doeltreffendheid getest. Zowel de Amerikaanse als de Europese autoriteiten zeggen dan het veilig is én werkt.

-

Is er behalve een maatschappelijk ook een persoonlijk nut? Zeker voor kinderen met onderliggende aandoeningen. Maar ook grootouders en andere risicopersonen zijn dubbel beschermd, door hun eigen vaccin én dat van het kind. Daarbij komen nog de indirecte gevolgen zoals kinderen die op een normale manier kunnen genieten van naschoolse activiteiten en van een school die normaal functioneert: belangrijk voor het welzijn van het kind.

-

Heeft het vaccin nog zin als mijn kind al corona had? Wie de ziekte al doormaakte, heeft antistoffen, maar het is onduidelijk hoe lang die bescherming bieden. Door te vaccineren zorgen we voor een gezamenlijke bescherming die goed op te volgen is, waardoor het virus beter buiten te houden is.

Alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen de kans zich te laten vaccineren tegen COVID-19 en ontvangen hiervoor de komende weken een uitnodigingsbrief met informatie. Kinderen met onderliggende aandoeningen zullen daarbij voorrang krijgen. De vaccinatie is niet verplicht, maar verkleint het risico op besmettingen en ziekte en biedt zo voordelen voor het kind en de maatschappij. Uitnodigingen Kinderen ontvangen een persoonlijke uitnodiging per post naar het officiële domicilieadres zoals dat bekend is in het rijksregister. Ouders kunnen zelf een uurslot kiezen. Op die manier kunnen broers en zussen binnen dezelfde leeftijdsgroep van 5 tot 11 jaar samen naar het kindervaccinatiepunt in het centrum van Dendermonde komen. Meer info over de bereikbaarheid van dit kindervaccinatiepunt vind je op www.berlare.be/vaccinatie.


9

Nuttige telefoonnummers

Hulp nodig bij je Covid Safe Ticket?

Omdat er nog heel vaak naar de huisarts wordt gebeld voor testcodes of -resultaten, riep huisartsenvereniging Domus Medica ‘mijncoronatest.be’ in het leven. Op deze overkoepelende website kan je terecht voor alles wat met je coronatest te maken heeft:

- algemene vragen over corona: 0800 14 689

Wie hulp nodig heeft om het Covid Safe Ticket op de smartphone te krijgen of om een papieren versie af te printen, kan met identiteitskaart en pincode terecht bij:

- vragen over coronacertificaten: 078 78 78 50

- de bibliotheek

- Ik heb symptomen. Vul de vragenlijst in voor een testcode.

- vragen over vaccinatie: 1700

- dienst bevolking & burgerlijke stand (enkel voor CST op papier)

Mijncoronatest.be

- Ik wil op reis of naar een evenement. Vraag een testcode voor een betalende test.

- vragen over contactopvolging: 02 214 19 19

- vragen over jouw afspraak in het vaccinatiecentrum: 0800 99 502

- het Sociaal Huis

Je kan ook 24/24 de helpdesk bellen op 078 78 78 50, dan wordt je vaccinatiecertificaat per post opgestuurd.

- Ik heb een testcode en wil me laten testen. Maak een afspraak op een testlocatie. - Ik werd getest. Bekijk je testresultaat. - Ik heb positief getest. Geef je hoogrisicocontacten door.

>>>


10

LEVEN

Uit de bol met handwerk Inwoner Griet Van Beveren schrijft boek over de invloed van breien en haken op ons brein

Wat yoga is voor sommigen, is handwerk voor anderen. Griet Van Beveren uit Overmere en Veerle De Niel uit Sint-Niklaas creëerden het boek De Woldoeners over hoe breien en haken mensen ontspanning, veerkracht en geluk biedt in moeilijke tijden. “Handwerk geeft mensen perspectief, steek per steek”, vertelt Griet. Haken en breien, het is een eeuwenoude traditie. Ik zie mijn grootmoeder in haar fauteuil, breinaald onder de oksel, een en al focus op een nieuwe trui voor haar achterkleinkind. Handwerk doet wat met een mens, vandaag misschien nog meer dan vroeger. Sommigen bezweren de stress, voor anderen is het een uitlaatklep bij groot verdriet, tegenslag of ziekte.

In het boek De Woldoeners tonen negentien, jawel, woldoeners, wat ze gemaakt hebben. Maar ze delen ook hun levensverhaal: open, eerlijk, onverbloemd. “Een ‘woldoener’ is iemand die ‘wel’ doet met wol”, steekt Griet van wal. “Ze doen ‘wel’ voor zichzelf en voor hun omgeving. Deze mensen komen ook al jaren in Pand Zestien, de outof-the-box breiwolwinkel van Veerle De Niel in Sint-Niklaas. Elke woensdag vindt daar een breicafé plaats;

GRIET VAN BEVEREN

Het is wetenschappelijk bewezen dat handwerk je in een meditatieve staat brengt.”

mensen uit gans Vlaanderen komen er om samen te breien of te haken. Daar hoorde Veerle zoveel verhalen over mensen die veerkracht vinden in handwerk na ziekte of scheiding, of erdoor emotioneel in evenwicht blijven. Zo groeide het idee om die verhalen te bundelen en te delen.”


11

Dopamines Hun boek is echter veel meer dan een verzameling levensverhalen. Verschillende experten en wetenschappers leggen uit waarom handwerk zo heilzaam is. Griet: “Neuroloog Steven Laureys, gekend voor zijn meditatieboeken, kwam tot de conclusie dat handwerk hetzelfde effect op de hersenen heeft als meditatie. Marathonloopster Mieke Gorissen nam tijdens de Olympische Spelen zelfs breiwerk mee om in stressvolle situaties tot rust te komen. Focussen op één ding creëert veel ruimte in je hoofd. En eenmaal je handwerk af is, komen er ook heel wat neurotransmitters vrij in je hersenen, zoals dopamines. Je zelfvertrouwen krijgt een boost. Het is wetenschappelijk bewezen dat handwerk je in een meditatieve staat brengt.” Ook psychiater Dirk De Wachter duikt op in De Woldoeners. Griet: “Hij is enorme fan. Er is aan zijn psychiatrische afdeling zelfs een breiclub verbonden waar hij vanop de eerste rij getuige is van de verbindende werking van breien. Hij stelt dat je eigenlijk in zo’n staat moet komen dat je op het einde opnieuw alles kan ‘uittrekken’, net zoals de visser soms zijn vis teruggooit. Het gaat voor hem vooral over het proces en minder over het resultaat. Hij gaat ook dieper in op het belang van de intergenerationele relaties. Of hoe je de band met je (groot)moeder versterkt door aan handwerk te doen.”

De moeder van Griet herviel een jaar geleden van borstkanker. “Ik kocht wol en begon te haken. Dat was geen eenvoudig proces, want ik kan het niet zo goed. Ik zette toch door en dat liep parallel met het genezingsproces van mijn moeder. Toen het af was, was mijn handwerkje het mooiste cadeau dat ik haar ooit heb kunnen geven. Het was ook een manier om mijn eigen emoties kwijt te kunnen.” Breigoed als herinnering In deze woelige coronatijden kan breien of haken ook een manier zijn om je mentaal evenwicht in balans te houden. “Het is een laagdrempelige manier om even die stress door angst en onzekerheid weg te nemen: thuis, op de bus, op de trein, overal eigenlijk.” Griet legt graag een link naar positieve gezondheid en preventieve gezondheidszorg. “We hebben een beetje de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid – zowel fysiek als mentaal – uit handen gegeven. We wachten tot iemand ons zegt wanneer we welk pilletje moeten nemen of we hopen dat een vaccin alles oplost. Maar we moeten ook zelf terug dingen beginnen te doen om het beter te maken voor onszelf en onze omgeving. En waarom niet met handwerk dat eeuwenlang zijn nut heeft bewezen?” Een jonge vrouw in het boek, met terminale botkanker, breit niet meer voor zichzelf, maar voor iedereen die ze liefheeft in haar omgeving. Op die manier, zegt ze zelf, laat ze overal een stukje van haarzelf achter. “Dat zijn stukjes van Ilse die voor altijd zullen gekoesterd worden”, zegt Griet. “Het zijn duurzame stukken, in vele opzichten, veel meer dan een stuk dat je in de keten naamloos hebt gekocht.”

Ook voor mannen In het breicafé komen maandelijks ook mannen over de vloer. “In ons boek staat een man die een ongelooflijke technische kennis etaleert. Hij overtreft zelfs bijna alle vrouwen”, lacht Griet. Zie het als een hobby, sport of therapie, handwerk is trending. “We beweren helemaal niet dat wij dé oplossing hebben voor iedereen. Yoga werkt, net als fietsen, potten draaien, vogels kijken... maar handwerk dus ook”, lacht Griet. Tekst: Sam De Kegel

De Woldoeners, steek per steek naar een mindful brein: 262 pagina’s leesplezier met authentieke levensverhalen van ‘woldoeners’, interessante visies van experten (van o.a. psychiater Dirk De Wachter en neuroloog Steven Laureys) én patronen voor creatieve brei- en haakprojecten. Ook uit te lenen in de Berlaarse bib.


12

LEVEN

Een gelukkig 2022 start in je straat Geef burenruzies geen kans

Burengeschillen. Je houdt het niet voor mogelijk hoe vaak ze voorkomen. Ook in onze gemeente. Dat merken we aan het aantal meldingen op het gemeentehuis en aan het aantal keer dat aan een wijkagent wordt gevraagd te bemiddelen. In de meeste van deze situaties kan het gemeentebestuur niet tussen komen omdat het om burgerlijke geschillen gaat, en dat is iets voor de vrederechter. Maar laat het zo ver niet komen. Op basis van de grootste ergernissen geven we tien tips om elkaar recht in de ogen te blijven kijken. Want een gelukkig 2022 start in je straat!

Een goeiedag kost geen geld Ben jij verzuurd in je buurt of zeg jij ‘goeiedag’ als je de buren ziet? Je voorkomt veel miserie door geregeld eens een praatje te slaan. Over koetjes en kalfjes, maar ook over concrete of toekomstige plannen in je huis of tuin.

Kijk eens in de spiegel Onmiddellijk aanbellen bij iets dat je stoort? Niet doen, rustig ademen en even nadenken of jij zelf niet af en toe doet wat jou momenteel aan de buren stoort. Heb jij nog nooit de muziek wat te hard gezet? Was een gezellig tuinfeestje niet wat aan de luide kant? Snoei jij altijd op tijd de haag en bomen in je tuin? Je hebt het begrepen: de buren kunnen zich wellicht ook eens aan jou storen. Hou de kerk in het midden.


13

Maai je gras liever niet op zondag Zondagen zijn in onze cultuur rustdagen. Veel mensen appreciëren dan een zekere vorm van rust in en rond het huis. Grasmachines, drilboren, slijpschijven en aanverwante toestellen produceren zoveel lawaai dat je er bij gebruik op zon- of feestdagen een boete voor kan krijgen. Je mag het gras maaien op gewone weekdagen tussen 8 en 21 uur. Op zondag kan het tussen 10 en 16 uur. Maar gebruik je gezond verstand en schat even het (slaap)ritme van directe buren in.

Vuurtje stoken mag niet Het is verleidelijk en fascinerend om naar te kijken, maar spullen verbranden in de tuin mag echt niet. Zelfs geen papier. Als je betrapt wordt, riskeer je een boete. En dat is het echt niet waard. Want veel afvalfracties kan je gewoon meegeven met een ophaalronde, of je brengt het naar het containerpark. De buren zullen je dankbaar zijn, omdat de ramen open kunnen blijven en de was verder buiten kan drogen.

Planten bij de perceelgrens Nog een vaak gehoorde frustratie tussen buren: hagen en aanverwanten die niet reglementair zijn aangeplant. De regel is simpel: hagen die niet gemeenschappelijk op de perceelsgrens geplant worden, moeten minstens 50 cm van die grens staan, voor bomen is dat twee meter. Die afstand wordt berekend vanaf de kern van de haag of boom, tot de scheidingslijn. Bijkomende tip: een scheerbeurt zo nu en dan kan ook wonderen doen.

Sta stil bij waar je parkeert Je eigen auto parkeren voor het huis van de buren om zo zelf het zicht op straat te behouden? Geen enkele instantie kan het verbieden, maar het is echt geen goed idee. Het gebeurt nochtans geregeld, ook met bestelwagens. Te oordelen naar de vele meldingen, jaag je er de buren echt mee in het harnas. Dus tracht het te vermijden. Voor vrachtwagens bestaan er wel regels die elke vrachtwagenbestuurder hoort te kennen.

Ik hou van je hond, niet van zijn stront Je hond uitlaten is uiteraard een goed idee. Je voorkomt zo dat je viervoeter dag in dag uit zit te janken of blaffen. Maar neem steeds een hondenpoepzakje mee om de uitwerpselen onmiddellijk op te ruimen. Het is echt niet fijn om hondendrollen te vinden voor de deur of in de voortuin.

Onkruid en sneeuw Het voetpad en de straatgoot voor je woning moet je proper en vrij houden. Dat staat zo in het politiereglement. Dat betekent dat je ze onkruid-, sneeuw- en ijsvrij moet maken. Is je buur niet goed meer te been? Toon je van je mooiste kant en neem zijn of haar stuk snel even mee onder handen.

Feestje! Iedereen houdt wel eens een feestje in huis of in de tuin. Moet kunnen. Maar stel je ook hier sociaal op. Hou het feestgedruis zeker na 22 uur sterk binnen de perken. Je weet zelf ook hoe frustrerend het is als je door de pret van een ander de slaap niet kan vatten. Feestje gepland? Licht de buren in of nodig ze mee uit.

Praat erover Vaak beginnen irritaties met een kleinigheid. Zoals harde muziek, blaffende honden of rommel in het trappenhuis. Ervaring leert dat een goed gesprek volstaat om conflicten op te lossen of te voorkomen. Ze zijn immers al te vaak gebaseerd op onwetendheid en misverstanden.


LEVEN

© Bert Van der Linden

14

Bedankt, vrijwilligers! Helpende handen nog steeds welkom bij gemeente en OCMW Met 750.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten. Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen wekelijks, maandelijks of een paar keer per jaar. Eén ding hebben ze gemeen: ze zetten hun talenten onbezoldigd en met veel plezier en voldoening in. In de buurt, bij acties en evenementen, voor een vereniging of voor een goed doel. Ook bij gemeente en OCMW zijn er vrijwilligers aan de slag én worden er nog extra gezocht.

Marianne Clinckspoor is sinds juli 2020 als vrijwilliger aan de slag in Onthaalpoort Donkmeer.

Helpende handen bij de triatlon, de tweedehandswinkel, in het woonzorgcentrum, voor huiswerkbegeleiding… Ook bij gemeente en OCMW zijn er een heleboel vrijwilligers aan de slag. Bedankt daarvoor! Momenteel zoeken we nog extra krachten voor de bib en Onthaalpoort Donkmeer. Maar ook als je interesse hebt om op andere domeinen je steentje bij te dragen, kan je je aanmelden via www.berlare.be/kandidaat-vrijwilligers.html.

DE BIB ZOEKT:

Dijk92-chauffeurs

Digitale Helden Ben jij thuis in de digitale wereld? Ben je sociaal vaardig en kan je je enkele uren per maand vrijmaken om mensen in de bib te helpen met alledaagse digitale vragen? Samen met andere digihelden zorg je voor begeleiding, vorming en educatief materiaal. Uurrooster is te bespreken, je krijgt een vrijwilligersvergoeding en verzekering.

De Dijk92-bibliotheken - dat zijn de bibliotheken van Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele - stellen hun materialen sinds kort ter beschikking voor elkaar. Je kan dus voortaan een item dat niet in onze bib beschikbaar is voor 1 euro laten overkomen uit een andere Dijk92-bib. Het transport gebeurt met een elektrische auto… en misschien zit jij wel aan het stuur?! Het uurrooster is te bespreken, je krijgt een vrijwilligersvergoeding en verzekering. Je beschikt minimum over een rijbewijs B.

Meer info: bibliotheek Berlare, 052 43 25 55 en bibliotheek@berlare.be, Dijk92, tom@dijk92.be


15

MARIANNE CLINCKSPOOR

Het is leuk om de mooiste plekjes te kunnen tippen aan mensen die het hier nog niet kennen.

ONTHAALPOORT DONKMEER ZOEKT:

Marianne Clinckspoor is sinds juli 2020 als vrijwilliger aan de slag in de onthaalpoort, beter bekend als ‘het museum’ of het toeristisch infokantoor.

Baliemedewerkers Heb jij een hart voor mensen én voor onze streek? Ben je behulpzaam en trek je je uit de slag met een computer? Kan je je één of meerdere keren per maand vrijmaken in het weekend of op een feestdag? Gemeente Berlare en natuurvereniging vzw Durme zijn op zoek naar vrijwilligers om in Onthaalpoort Donkmeer de toerismebalie te bemannen. Op zaterdag of zondag geef je de bezoekers uitleg over de streek, verhuur je fietsen of minigolfmateriaal, verkoop je zoekkaarten en wandel- en fietsbrochures. Het mooiste uitzicht van de streek krijg je er helemaal gratis bij!

Meer info: www.beleefberlare.be/oproepvrijwilligers 052 43 25 60 en toerisme@berlare.be

“Na een job van 42 jaar bij stad Gent wou ik ook in mijn kersverse pensioen mensen helpen en het sociaal contact behouden. Dus meldde ik me aan als vrijwilliger. En het bevalt me! Ik kan zelf bepalen hoeveel dagen ik werk, de locatie is prachtig en het takenpakket heel gevarieerd. De minigolf heeft altijd succes, zelfs bij minder mooi weer. In de zomermaanden kan het aan de infobalie heel druk zijn en soms moet je ook wel eens je Frans, Engels of Duits bovenhalen. Maar de mensen die langskomen zijn altijd bijzonder vriendelijk. Regelmatig springen ze na hun wandeling nog eens binnen om te vertellen hoezeer ze ervan genoten hebben. En vaak volgt dan de vraag waar ze iets kunnen gaan eten of drinken, dus zo ondersteunen we ook de lokale middenstand mee.” Marianne is trots op onze gemeente en de unieke natuur. “Het is leuk om de mooiste plekjes en wandelingen te kunnen tippen aan mensen die het hier nog niet kennen”, vertelt ze. “Wie vertrouwd is met de streek, graag met mensen omgaat en niet bang is voor wat drukkere dagen en een kassasysteem – waar je overigens snel mee leert werken – moet zich zeker kandidaat stellen”, besluit ze.

Om al die mensen die vaak achter de schermen hun steentje bijdragen te bedanken, is er de Week van de Vrijwilliger. Van 27 februari tot en met 6 maart staan vrijwilligers in de bloemetjes, want hun inzet is niet vanzelfsprekend. Bedankt!


16

LEVEN

Jobstudenten en monitoren gezocht! Tal van jobs bij OCMW en gemeente Berlare Gemeente en OCMW Berlare rekruteren jobstudenten! Elk jaar krijgen studenten de kans om aan de slag te gaan als poetshulp, zorgkundige, kinderbegeleid(st)er, administratief medewerker, keukenhulp, assistent bij evenementen, klusjesman of -vrouw… Ben jij op zoek naar een toffe studentenjob dicht bij huis? Ben jij in de zomer of doorheen het jaar enkele dagen/weken vrij?

Vind je het leuk om stralende gezichten te zien en de held(in) van een bende enthousiaste kinderen te zijn? Laat je graag je sportkriebels de vrije loop of ben je eerder creatief? Ga je liever achter de schermen aan de slag met administratie of voel je je op zorgkundig vlak helemaal in je sas? Er zijn helpende handen nodig op verschillende terreinen. Inschrijven kan via www.ocmwberlare.be/jobs. Wie zich vóór 7 maart aanmeldt, heeft extra kans.

Meer info: www.ocmwberlare.be/jobs


17

RUIMTE

Berlare, ‘geknipt’ voor fietsers Geef ten laatste 15 februari je mening over dit proefproject

Wegen knippen kan op verschillende manieren. Afhankelijk van de locatie en de aard van het verkeer werd een keuze gemaakt uit een van deze opties: • Door een fysieke versperring te plaatsen zoals paaltjes, een slagboom of een tractorsluis; • Door een verkeersbord te plaatsen dat aangeeft dat er verboden toegang is in beide richtingen voor iedere bestuurder, aangevuld met het onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’; • Door het wegstatuut te veranderen naar een landbouwweg: een weg die voorbehouden is voor landbouwvoertuigen, voetgangers, ruiters, fietsers, bestuurders van speed pedelecs en niet-gemotoriseerde drie- en vierwielers (zoals bv. koets met paard). Ook voertuigen voor onderhoud, afvalophaling, toezicht, hulpverlening en prioritaire voertuigen zijn er toegelaten, net als voertuigen van en naar aanliggende percelen. De snelheid is beperkt tot 30 km/u.

Waar werd geknipt? Op volgende locaties werden wegen geknipt voor een proefperiode van drie maanden: 1. Knip Bergstraat-Sluis: omzetting naar landbouwweg in functie van natuur en recreatief gebruik. 2. Knip Broekstraat-BroekdamMaaidonk: omzetting naar landbouwweg. 3. Knip Gemeentestraatje-Berlare Broek: plaatsen van een slagboom langs één kant van de doorsteek ter afsluiting van Broek. Het éénrichtingsverkeer in de straat wordt opgeheven. 4. Knip Hoogstraat-Turfputstraat: de doorsteek wordt gereserveerd voor traag verkeer door het plaatsen van paaltjes langs één kant van de doorsteek. 5. Knip Zandstraat-Damweg/ Gratiebossen: plaatsen van een slagboom ter hoogte van de doorsteek Broek (Bareldonkstraatje).

Goe of awoe? Om weggebruikers voldoende tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie, wordt gewerkt met een proefperiode van drie maanden. Daarna worden de verkeerswerende maatregelen geëvalueerd. Heb je zelf opmerkingen en/of suggesties over deze proefopstellingen, laat het ons dan uiterlijk 15 februari weten via vergunningen@berlare.be. Bij een positieve evaluatie worden de tijdelijke maatregelen permanent gemaakt. De mogelijkheid om ook op andere locaties te knippen, wordt onderzocht.

Meer info: www.berlare.be/mijngedacht dienst vergunningen, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

© Bert Van der Linden

Om wandelen en fietsen aangenamer en veiliger te maken en ook het sluipverkeer te beperken en de zwerfvuilproblematiek langs veldwegen met doorgaand verkeer aan te pakken, wil het gemeentebestuur een aantal van die veldwegen ‘knippen’. Hoe denk jij over deze proefopstellingen?


18

MENS & TIJD

DEZE PAREN GAVEN HUN JA-WOORD

WE NAMEN AFSCHEID VAN

09/10/2021 09/10/2021 10/10/2021 13/10/2021 14/10/2021 17/10/2021 19/10/2021 19/10/2021 21/10/2021 21/10/2021 21/10/2021 22/10/2021 23/10/2021 26/10/2021 26/10/2021 30/10/2021 30/10/2021 06/11/2021 07/11/2021 10/11/2021 11/11/2021 12/11/2021 13/11/2021 13/11/2021 16/11/2021 17/11/2021 18/11/2021 20/11/2021 20/11/2021 24/11/2021 25/11/2021 29/11/2021 03/12/2021 06/12/2021 07/12/2021 07/12/2021 08/12/2021 06/12/2021 09/12/2021 09/12/2021 09/12/2021 10/12/2021 10/12/2021 13/12/2021 14/12/2021 15/12/2021 19/12/2021 23/12/2021 25/12/2021 27/12/2021

Magdalena Van Acker (°22/11/1936) Franc Verherbrugghen (°30/12/1950) Norma Clinckspoor (°13/02/1952) Maria Mees (°05/02/1936) Elza Van Canegem (°19/03/1928) Emma Hubert (°22/09/1938) Julien Van Driessche (°06/09/1930) Doménica Sprimont (°17/07/1953) Raimond Cattoir (°17/02/1945) Gustaaf Haentjens (°29/06/1948) Robert Van Damme (°24/01/1948) Jacoba Buyle (°13/07/1945) Dirk Heekhaut (°12/02/1966) Godelieve Stevens (°07/01/1945) Johan Van Overmeire (°07/10/1964) Georgina Dobbenie (°01/12/1927) Luc Van Gulck (°16/01/1964) Hector Uyttendaele (°08/07/1948) Marcellis Moerman (°14/06/1939) Lydia Van Hamme (°13/08/1925) Richard Van de Voorde (°31/08/1947) Etienne Verpaele (°20/08/1949) Diana Bonnarens (°12/12/1929) Jeanine Geirnaert (°20/03/1941) Godelieve Van Eeckhout (°05/01/1941) Adolf Brack (°09/03/1951) Marcel Gistelynck (°16/12/1952) Louisa Nobels (°07/12/1937) Willy Coppens (°07/01/1952) Guy Kesteleyn (°06/08/1962) Angela Van Hauwermeiren (°12/02/1921) Dirk Maes (°27/02/1962) Petrus Van doorsselaere (°29/08/1946) Annemie Vanhouwe (°07/11/1958) Francine Cornelis (°30/05/1930) Leona De Gucht (°07/11/1938) Gilbert Vergeylen (°06/05/1943) Lucienne Deketelaere (°27/01/1933) Leonia De Keukeleire (°21/02/1940) Christiana Leys (°26/06/1937) Henri Van Hoof (°27/06/1941) Anna Indekeu (°03/08/1927) Jeanine Pijck (°26/12/1942) Irma De Wilde (°26/06/1930) Emmanuel Buysse (°09/04/1935) Agnes De Bruyne (°25/10/1920) Dionysia Plaetinck (°22/10/1934) Remi Stevens (°08/02/1938) Maria Verleysen (°29/12/1927) Roger De Wael (°14/10/1939)

09/10/2021 28/10/2021 05/11/2021 06/11/2021 20/11/2021 03/12/2021 17/12/2021 18/12/2021

50

DEZE PAREN VIERDEN HUN GOUDEN JUBILEUM

15/10/1971 28/10/1971

60

Rudolf De Rycke en Magda Tackaert Freddy Moerman en Monique Versporten

DIT PAAR VIERDE ZIJN DIAMANTEN JUBILEUM

2/12/1961

65

Emma Quintelier en Dieter Van Hecke Els Schippers en Gaetane Logie Micheline Destatsbader en Stefaan Naudts Lisa Sichien en Bram Kesteleyn Conny Willems en Jean-Pierre Van Hulle Anja Van Mossevelde en Caroline De Paepe Nancy Van Acker en Marc Bossuyt Astrid Van Acoleyen en Rik Wouters

Gustaaf Vanderheyden en Liliane De Mey

DEZE PAREN VIERDEN HUN BRILJANTEN JUBILEUM

27/10/1956 9/11/1956

Alfons Marckx en Odila De Mey Philemon Dierickx en Anna Pauwels

Jouw pasgeborene in volgende Infogem? Sinds 2018 verspreiden we op deze pagina geen lijstje meer met namen van de pasgeborenen in de gemeente. Dienst bevolking & burgerlijke stand verkrijgt deze gegevens immers rechtstreeks via de ziekenhuizen, waardoor aan de ouders geen expliciete toestemming kan worden gevraagd om in Infogem te staan. De Europese Privacywet laat dat niet toe. Je kan vanaf nu als ouder wel zélf de naam en geboortedatum van je pasgeborene aan ons bezorgen via infogem@berlare.be. Dan verschijnt deze heuglijke info in het volgende nummer.


NIEUWS UIT DE GEMEENTERAAD

Nieuw kader voor erkennen en subsidiëren van verenigingen Voor lokaal bestuur Berlare zijn verenigingen belangrijke partners om het sociaal weefsel te versterken. Het bestuur wenst hen dan ook verder te ondersteunen.

Algemeen politiereglement geëvalueerd en bijgewerkt De gemeenteraad heeft een gewijzigde versie van het algemeen politiereglement goedgekeurd. Deze update komt er na een evaluatie van het huidige reglement uit 2016. Gemeente Berlare en Zele delen, omwille van een gezamenlijke politiezone, eenzelfde algemeen politiereglement. Op vraag van de lokale politie hebben beide besturen samen een nieuwe versie van het algemeen politiereglement voorbereid. Het reglement trad op 1 januari 2022 in werking. Het algemeen politiereglement kan je vergelijken met een handleiding om van Berlare een nog aangenamere gemeente te maken. Het omvat regels en afspraken om problemen onderling tot een minimum te beperken. Alleen door constructief en op een warme manier samen te leven, zorgen we ervoor dat de gemeente of politie geen GAS-boetes moet uitschrijven. Het gewijzigde algemeen politiereglement vind je op berlare.be in de rubriek ‘Bestuur en beleid’.

We stellen evenwel al enkele jaren vast dat de maatschappelijke evoluties ook een impact hebben op de aard en de organisatie van verenigingen. Om beter aansluiting te vinden bij deze tendensen heeft het bestuur een nieuw algemeen kader ontwikkeld voor het erkennen en subsidiëren van verenigingen. Op die manier sluiten de ondersteuningsmogelijkheden beter aan bij de noden van het gediversifieerde verenigingsleven vandaag en worden alle verenigingen op een gelijkwaardige manier behandeld, uit welke sector ze ook komen. De gemeenteraad heeft eind december zowel een nieuw algemeen erkenningsreglement voor verenigingen als een algemeen subsidiereglement voor verenigingen goedgekeurd. Pré-erkende verenigingen (de basisvorm van erkenning in het nieuwe reglement) hebben: • het recht om een basiserkenning aan te vragen als ledenvereniging of als projectvereniging; • het recht om uitleenmateriaal aan te vragen; • het recht om gemeentelijke infrastructuur te huren aan gunsttarief in het kader van activiteiten van de vereniging. Erkende verenigingen maken bovendien aanspraak op subsidiëring. Verenigingen die vóór 1 juli 2022 een erkenningsvorm aanvragen op basis van het nieuwe reglement, zullen in overgang nog genieten van de oude subsidieregeling (op basis van de oude subsidiereglementen socio-cultuur, sport, jeugd en noord-zuid) die in voege blijft tot 31 augustus 2022. Verenigingen die zich binnen het nieuwe reglement aanmelden na 1 juli 2022, komen niet meer in aanmerking voor de huidige subsidieregeling die geldt tot 31 augustus 2022. Deze verenigingen kunnen dan een eerste aanvraag indienen op basis van het net goedgekeurde ‘reglement subsidies voor verenigingen Berlare’. Verenigingen zelf worden nog verder geïnformeerd over dit nieuwe kader. De reglementen verschijnen op berlare.be.

Herbeluister de volledige raden op web-berlare.streamovations.be. Op dit platform streamen we de zittingen ook live.

19


20

RUIMTE

Ruimtelijke studie Berlare-dorp Langetermijnvisie voor CC Stroming en sporthal Het gemeentebestuur schreef vorig jaar een ontwerpopdracht uit om een toekomstvisie uit te werken voor de omgeving van sporthal Berlare en CC Stroming. Afgelopen weken werd deze visie toegelicht aan omwonenden, gebruikers en adviesraden. Nu kan het brede publiek de plannen online inkijken en suggesties geven.

© Antea Belgium

De toekomstvisie geeft aan hoe de sites in hartje Berlare zich op lange termijn kunnen ontwikkelen. Het zal dus nog even duren vooraleer deze plannen effectief op het terrein worden gerealiseerd.

Na bekrachtiging van deze visie is de eerstvolgende stap de opmaak van een bestemmingsplan, een zogenaamd ruimtelijk uitvoeringsplan. Deze stap zal twee jaar in beslag nemen. Daarna kunnen de concrete ontwerpdossiers en daaropvolgende uitvoeringsdossiers worden opgestart. De studies van zowel de cultuur- als de sportsite kan je nakijken via www.berlare.be/projectberlaredorp.

Nog opmerkingen of suggesties? In november vond er een infomarkt plaats waarop de toekomstplannen werden toegelicht aan omwonenden, gebruikers van de site en adviesraden. Door corona konden we helaas niet iedereen uitnodigen, maar je opmerkingen en suggesties zijn welkom tot 10 februari via www.berlare.be/mijngedacht.

Meer info: www.berlare.be/projectberlaredorp, dienst openbare werken, 052 43 25 30 en openbarewerken@berlare.be


21

Cultuursite

© Antea Belgium

Reeds verkeersrealisaties in 2022

© Antea Belgium

Sportsite

Voorbeeld van hoe de sites er op termijn zouden kunnen uitzien. Concrete plannen worden pas na de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan gemaakt.

Op vlak van verkeersveiligheid zullen er in de Berlaarse dorpskern wel al een aantal ingrepen gebeuren in 2022: • Aanleg kruispunten Hoogstraat-Beukenplein Dit deel omvat de heraanleg van twee kruispunten (kruispunt Hoogstraat-Leopolddreef-Bakkerstraatje en kruispunt Hoogstraat-Kruyenberg-Spinnerij- straat-Dorp) met het oog op een verkeersveiligere inrichting. • Aanleg Dorp-Gaver Dit deel omvat het vernieuwen van het wegdek tussen Dorp 24 en Gaver 72. Het nieuwe wegdek wordt voorzien van fietssuggestiestroken. • Aanleg verkeersplateau Gaver Ter hoogte van het kruispunt GaverBauwensstraatje (Gaver 72) wordt een verkeersplateau aangelegd. • Wegrenovatie Gaver-Koolstraat-Schuitje Er wordt een nieuw wegdek voorzien tussen het aan te leggen plateau (zie vorig punt) en Schuitje 28 (ter hoogte van de middengeleider op de grens met gemeente Zele). • Invoering permanente zone 30 In het gebied dat zich uitstrekt over Nieuwstraat, Hoogstraat, Gaver, Dorp en de tussenliggende straten komt er een vaste zone 30. Ook de kernen van Uitbergen en Overmere worden onder de loep genomen voor een gelijkaardige maatregel. Daarnaast zal in 2022 ook het skateterrein worden ingericht ter hoogte van CC Stroming. Dat zal aansluiten binnen een groter parkgeheel. In de loop van het jaar worden er ook drie regenboogzebrapaden aangelegd in onze gemeente: ter hoogte van CC Stroming, SCC De Venne en Feestzaal Overmere.


22

BERLARE IN CIJFERS

Als de kat van huis is…

moet ze gechipt én gecastreerd of gesteriliseerd zijn Om de zwerfkattenproblematiek structureel en op een diervriendelijke manier aan te pakken, worden er vangacties georganiseerd.

Zwerfkatten gaan naar de dierenarts. Daar wordt gecontroleerd of ze gezond zijn. Indien nodig krijgen ze medicatie. Ze worden gechipt en gecastreerd of gesteriliseerd. Ze krijgen er ook een behandeling tegen vlooien en wormen. Na de behandeling worden de katten op exact dezelfde plaats teruggezet.

Sinds 2018 moet elke Vlaamse huiskat verplicht gechipt én gecastreerd/gesteriliseerd zijn vóór ze 5 maanden wordt of als ze verkocht of weggegeven wordt


23

Als huiskatten niet gechipt zijn kunnen ze bij de zwerfkattenactie worden aanzien als zwerfkatten en krijgen ze na sterilisatie/castratie onder verdoving een knip in hun oor. Ook als ze wel gecastreerd/gesteriliseerd zijn maar niet gechipt, krijgen ze die knip. Zo weten de medewerkers dat dat dier al behandeld werd.

Vangacties In samenwerking met Rato en 4 Berlaarse dierenartsen

29 katten werden gecastreerd/ gesteriliseerd

6à8 keer per jaar (niet in december, januari en juli)

1 kat werd geëuthanaseerd (gebeurt enkel bij heel oude en zieke katten of kattenaids)

Aangekondigd via Facebook en www.berlare.be/ zwerfkatten

In 2021: 6 vangacties waarbij 31 katten naar de dierenarts werden gebracht

1 spoedactie voor een jonge kat met abcessen in en op de oren

8 katten waren jong genoeg voor adoptie

Is jouw huisdier gechipt? Top!

- Melden bij dienst vergunningen via vergunningen@berlare.be of 052 43 25 15 - Bij eerstvolgende vangactie wordt er gedurende 3 dagen een kooi in je tuin geplaatst (dus ook je naam, adres en telefoonnummer noteren bij je melding)

Door de GDPR-wetgeving worden je persoonsgegevens echter niet meer rechtstreeks gelinkt aan de chip. Een dierenarts kan bij een verloren gelopen dier dus niet automatisch zien wie de eigenaar is, tenzij je toestemming geeft via www.dogid.be.

Meer info: www.berlare.be/zwerfkatten dienst vergunningen, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

© Gert Van Kerckhove

Zelf een zwerfkat opgemerkt?


24

RUIMTE

Dynamische online bedrijvengids bundelt lokale ondernemers BerlaarseBoodschappen.be in nieuw jasje Je herinnert je vast die eerste lockdown nog, waarin ondernemers in een mum van tijd op de webshopen afhaaltrein sprongen om de economie alsnog draaiende te houden. In onze gemeente bundelden twee creatieve lokale ondernemers deze initiatieven toen op www.berlaarseboodschappen. be. Als gemeente wisten we zo’n overkoepelend webplatform met lokale ondernemers best wel te smaken. Met financiële steun van provincie Oost-Vlaanderen konden we dit platform in een nieuw jasje steken én verder uitbouwen. Het nieuwe platform is een beetje zoals een bedrijvengids, maar dan online. Dus een pak dynamischer én interactief. Met handige zoekfuncties en een overzichtelijke infopagina per bedrijf.

Van accountants tot zorgkundigen Niet enkel winkels of horecazaken staan erop, maar ook andere bedrijfssectoren komen aan bod. Je kan er terecht als je op zoek bent naar een elektricien of een nieuw webdesign, maar ook voor een nieuw snowboard of een gezichtsverzorging vind je de lokale aanbieders. En het is zeker ook leuk om er gewoon even door te scrollen ter inspiratie! Meer dan ooit sta je versteld van het bijzonder ruime aanbod in onze gemeente. Bovendien weet je meteen waar er interessante acties of promoties lopen of wat het menu van de maand van jouw favoriete restaurant is. Gevonden wat je zocht? Gewoon even doorklikken naar de contactgegevens of de webshop van de handelszaak en je hebt weer een pluim op je lokaal gekochte hoed verdiend. Eentje die duurzamer, kwalitatiever en betrouwbaarder is, maar ook gepaard gaat met meer service. Win-win!

Naast het handige ondernemersoverzicht vind je op de nieuwe website ook info over gezamenlijke handelsacties en producten zoals de Berlaarse cadeaubon. Gratis voor alle Berlaarse ondernemers Wil jij als handelaar of ondernemer ook deel uitmaken van de ‘Berlaarse Boodschappen’-community? Dan kan je gratis een pagina op maat van jouw zaak aanmaken op het platform. Gemeente Berlare neemt de kosten voor ontwikkeling, onderhoud en hosting op zich. Zo word je snel gevonden door eigen inwoners, maar ook door toeristen of andere bedrijven. Als zaakvoerder van een bedrijf gevestigd in Berlare kan je je zaak aanmelden op www.BerlaarseBoodschappen.be. Na controle krijg je een bevestigingsmail met de praktische info om jouw persoonlijke pagina te bouwen.

Meer info: www.berlaarseboodschappen.be www.regioleverancier.be dienst citymarketing, 052 43 25 61 en citymarketing@berlare.be


25

‘Regioleverancier Oost-Vlaanderen’ vergroot kans op overheidsopdrachten voor kmo’s Kmo’s passen vaak voor overheidsopdrachten. Ze zijn er niet van op de hoogte of kijken op tegen de administratie. Daarom ontwikkelden UNIZO Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen en intercommunale DDS het gratis platform ‘Regioleverancier Oost-Vlaanderen’. Het is een eenvoudig systeem om offertevragen van lokale besturen te koppelen aan leveranciers uit de regio. Expert lokale economie Lode Van Der Schueren, die gemeente Berlare ondersteunt vanuit de provincie, legt uit hoe Regioleverancier Oost-Vlaanderen werkt: “Op het online platform kan een lokaal bestuur snel een offertevraag (tot 139.000 euro, exclusief btw) publiceren voor handelaars en bedrijven in de streek of op grondgebied Berlare. Bedrijven kunnen zich op een eenvoudige manier kenbaar maken als potentiële leverancier en maken zo meer kans om een opdracht binnen te halen.” Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich gratis registreren op www.regioleverancier.be. Na het aanmelden ontvang je automatisch een bericht wanneer je gemeente of intercommunale DDS een relevante opdracht heeft.

Infosessie op dinsdag 22 maart Wil je als handelaar of ondernemer meer te weten komen over het gebruik en de registratie bij Regioleverancier Oost-Vlaanderen of over de vernieuwde www.berlaarseboodschappen.be? Op dinsdag 22 maart vindt er om 19.30 uur een gratis infosessie plaats in CC Stroming, gevolgd door een netwerkmoment met de aankoopverantwoordelijken van het lokaal bestuur. Inschrijven is verplicht en kan via www.berlare.be/regioleverancier.


26

RUIMTE LEVEN

Berlare heeft klimaatplan klaar Dirk Draulans licht belang van vergroening en ontharding in Berlare toe De gemeenteraad heeft het klimaatactieplan goedgekeurd. Het is een concreet instrument om de doelstellingen van het Europese burgemeestersconvenant, dat de gemeente eerder ondertekende, te halen: de CO2- uitstoot op het grondgebied met minstens 40% reduceren tegen 2030 én een beleid uitvoeren dat Berlare voorbereidt op de gevolgen van klimaatverandering.

Met het klimaatplan neemt het lokaal bestuur een voorbeeldrol op voor zijn inwoners en bedrijven. Want iedereen zal inspanningen moeten leveren om de doelstellingen te halen. In CC Stroming staan de komende weken alvast drie momenten gepland die meer concrete handvaten bieden voor inwoners: bioloog Dirk Draulans licht als gastspreker op

een open milieuraad het belang van vergroening en ontharding toe, met focus op Berlare. Daarnaast is er ook een vorming over ecologisch verbouwen gepland en een vorming over de toename van chemische stoffen in dagelijkse producten.


27

© Cheese Photography

Ecologisch verbouwen

Dirk Draulans over het belang van vergroening en ontharding Open milieuraad op dinsdag 8 maart om 19.30 uur in CC Stroming Gratis toegang, inschrijven verplicht via www.berlare.be/openmilieuraad.

Vorming op dinsdag 15 februari om 19.30 uur in CC Stroming Kostprijs: 9 euro (UiTPAS-kansentarief: 4,50 euro) Inschrijven via 03 775 44 84 Vlaanderen is volgebouwd, daarom verbouwen we steeds vaker. Om de druk op het leefmilieu verder te verlagen, is ecologisch verbouwen een aanrader. Gebruik maken van natuurlijke materialen in je huis is gezond voor jezelf én beter voor het klimaat. Tijdens deze infosessie hoor je wat mogelijk is en wat niet, welke (isolatie)materialen er bestaan en wat hun voor- en nadelen zijn. Je krijgt ook een bondig overzicht over de mogelijkheden en beperkingen van zonnepanelen, -boilers en warmtepompen. Meer info: www.beleefberlare.be/ecologisch-verbouwen

Programma: - 19.30 uur: Milieuraad over waar ze voor staan en wat hun ambities zijn - 19.45 uur: Schepen Van Boven over de gemeentelijke acties op korte termijn - 20 uur: Dirk Draulans over de klimaatverandering en het belang van vergroening en ontharding, met focus op Berlare - 21.30 uur: Netwerkmoment in Cultuurcafé

Meer info: dienst vergunningen, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

Schadelijke stoffen in plastic Vorming op donderdag 17 maart om 19.30 uur in CC Stroming Kostprijs: 9 euro (UiTPAS-kansentarief: 4,50 euro) Inschrijven via 03 775 44 84 Vervuiling is wereldwijd verantwoordelijk voor de dood van negen miljoen mensen per jaar, stelde een grootschalig onderzoek in tijdschrift The Lancet in 2017. Industrialisering, veranderende leefwijzen en globalisering zorgden voor een toename van chemische stoffen in dagdagelijkse producten. Karine Van Doorsselaer bespreekt vele voorbeelden die gezondheidsrisico’s inhouden door de aanwezige chemische stoffen. Je krijgt ook inzichten en tips om daar bewust en kritisch mee om te gaan. Meer info: www.beleefberlare.be/schadelijke-stoffen-plastic


28

RUIMTE

Yalp Sona trekt kinderen naar buiten Slimme speelboog kadert in ‘Smart City’-project Hoog bezoek in het Donkoeverpark afgelopen november. Niemand minder dan Rode Duivel Jan Vertonghen kwam de Yalp Sona officieel openen, enthousiast verwelkomd door heel wat leerlingen van de Berlaarse scholen. Kwam jij deze interactieve speelboog al uitproberen met jouw (klein)kinderen? De Yalp is een speelboog met bewegingssensor en camera bovenin, die de bewegingen van mensen op de vloer registreert. Met één druk op de knop kan gekozen worden voor een spel naar keuze: Dance Battle, Freeze, Reactie Race, Codecraker, Dierenzoeker... Het toestel maakt gebruik van de interesse van kinderen in gamen en moderne technologie, en combineert dit met actief buitenspelen.

Slimme gemeente Met dit project springt Berlare ook op de kar van ‘smart city’. Dit houdt in dat je als slimme gemeente onderzoekt hoe je nieuwe technologieën en digitale toepassingen en data kan inschakelen om: 1. tegemoet te komen aan een aantal complexe lokale uitdagingen en vraagstukken; 2. te komen tot betere digitale processen, projecten en beleid; 3. te werken aan een betere, kwaliteitsvolle digitale dienstverlening op maat van de inwoners.

Zo willen we als gemeente efficiënter werken, tegemoet komen aan de technologische uitdagingen van morgen en de afstand tussen inwoners en bestuur verkleinen.

Meer info: www.beleefberlare.be/yalp dienst vrije tijd, 052 43 25 40 en jeugd@berlare.be


29

Heb jij een prangende vraag met betrekking tot de werking van het lokaal bestuur? Laat het weten via infogem@berlare.be en misschien komt ze wel aan bod in een volgend nummer.

Is Berlare dit jaar terug Dorp van de Ronde? Mogen er randactiviteiten plaatsvinden?

Berlare draagt in 2022 de laatste keer met trots de titel ‘Dorp van de Ronde’. Hoewel we nog geen zicht hebben op de coronamaatregelen op zondag 3 april, het moment van de wedstrijd, willen we er indien mogelijk graag een laatste keer een feest van maken. Op een veilige manier. Wil jij met jouw vereniging of horecazaak iets organiseren die dag? Dien dan ten laatste op 15 februari 2022 jouw aanvraag in via het Eagle evenementenloket. Ook terrasuitbreidingen voor horecazaken moeten ten laatste op die dag ingediend zijn via citymarketing@berlare.be.

> De aanvragen worden behandeld onder voorbehoud van de coronaregels op het moment van de wedstrijd. > Eventuele bijsturingen worden besproken met de aanvrager van zodra de regels gekend zijn. Bij algemeen verbod, zal de toelating ingetrokken worden. > Aanvragen die later worden ingediend, kunnen niet meer tijdig verwerkt worden.

Meer info: www.berlare.be/dorpvanderonde


UiT IN BERLARE

© Rudi Van Onderbergen

30

Week van de Poëzie zet natuur in de kijker Expositie Berlaars natuurfotograaf Rudi Van Onderbergen Van donderdag 3 februari tot en met donderdag 30 maart loopt in Onthaalpoort Donkmeer een fototentoonstelling met de twintig opmerkelijkste natuurfoto’s van Rudi Van Onderbergen. Rode draad is de rijke biodiversiteit in en rond Berlare. Rudi is een gepassioneerd natuurfotograaf met als specialisatie vogels. Zijn foto’s kenmerken zich door verrassende composities en bijzondere belichtingen waardoor ze vaak een unieke sfeer vangen. “Met de foto’s wil ik mensen inspireren om op ontdekking te gaan in hun eigen omgeving én om zorg te dragen voor de natuur”, aldus de fotograaf.

Ode aan de omgeving Onthaalpoort Donkmeer vormt de ideale locatie voor deze tentoonstelling van CC Stroming. Natuur, cultuur en erfgoed komen hier samen, en de foto’s voor deze expositie zijn grotendeels gemaakt in de directe omgeving. “Het is een soort ode aan het decor waarin ze genomen zijn: onze bijzondere natuur. Van de Scheldebroeken tot het Berlaarse Zwin, de Kalkense Meersen en het Donkmeer, door de foto’s krijgen deze (en nog andere) plaatsen extra gewicht. Ze geven onbewust ook een extra stimulans om deze locaties te beschermen”, besluit Rudi.

De expositie is op weekdagen dagelijks te bezoeken tussen 10 en 12.30 uur, en tussen 13.30 en 17uur. Tijdens weekends is dit tussen 13.30 en 17 uur. Wie een foto aankoopt, steunt in één klap ook de lokale natuurgebieden.

Meer info: donk@vzwdurme.be


31

Helden en Schurken in Berlare Verzamel 10 gratis postkaarten met natuurgedichten In het kader van de poëzieweek - die loopt van 27 januari tot 3 februari met als motto ‘Bloesemingen en overvloed’ lanceerde CC Stroming in de vorige Infogem een oproep naar natuurgedichten. Er kwamen meer dan 200 gedichten binnen uit Vlaanderen en Nederland. Tien daarvan werden geselecteerd en op postkaarten gedrukt, met op de voorzijde een Berlaars natuurbeeld van een Berlaarse fotograaf. Zo waaien de gedichten de wijde wereld in. De postkaarten worden tijdens de poëzieweek gratis verspreid via de Berlaarse handelaars. Winkel lokaal en verzamel ze allemaal!

Meer info: www.beleefberlare.be/poëzieweek

Honderd spinnenwebben wiegen Met de dauw nog op hun draden Als de velden traag ontwaken Bij een witte winterzon ‘k wou dat ik ze plukken kon Cindy Callaert

Slaperig ontwaakt de dag boven het meer Alsof de ochtend in het oosten haar gouden kousje aantrekt De hemel trekt open, tinten goud en blauw gaan oeverloos in elkaar over Het water weerspiegelt de diepte van deze stille morgen. De dag bekent kleur. Marjan Merre

Wandelzoektocht Wist je dat onze bib beschermd wordt door helden? De bekendste zijn natuurlijk onze brandweermannen, maar er wonen er nog andere heel dichtbij. Zo zou er onder andere in de bib een superheld én een superschurk verborgen zitten... Van 1 maart tot 18 april ontdek je ze via een leuke wandelzoektocht voor kinderen en (groot)ouders. Tentoonstelling Tijdens de Jeugdboekenmaand kregen alle Berlaarse klassen de opdracht een held of een schurk te maken. Alle creaties krijgen van 1 maart tot 18 april een plaats op de heldenplaneet in de bib en CC Stroming. De Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest.

Wat vind jij van onze bib? Wat vind jij van onze bibliotheek? Doe mee aan het onderzoek door de QR-code te scannen of te surfen naar www.cult22.eu/5856. Met jouw feedback red je één vierkante meter bedreigd regenwoud en kan je een Bongo-bon ter waarde van 250 euro winnen.

Meer info: bibliotheek Berlare, 052 43 25 55 en bibliotheek@berlare.be


UiT IN BERLARE

© Bert Van der Linden

32

ONDER VOORBEHOUD

Giuseppe Mammana: Berlaars fietsenmaker en drummer Studio Zondag op 27 februari in Cultuurcafé

Giuseppe Mammana werd geboren in Bergen en verhuisde nadien naar Charleroi. Betsy Dierick, de liefde van zijn leven, vond hij in Overmere. Twee kinderen en drie kleinkinderen later, voelt Berlare als zijn absolute thuis. Op zondag 27 februari speelt Giuseppe – als de coronamaatregelen het toelaten – met zijn band in het Cultuurcafé.

Je bent geen onbekende in Berlare. Giuseppe: Ik ben in Berlare vooral gekend als fietsenmaker. Tot 2001 had ik een fietswinkel in de Frankrijkstraat. Ik was ook mecanicien tijdens de Giro, de ronde van Italië. Fietsen, koers en muziek zijn mijn passies.

Op 27 februari speel je Studio Zondag in het Cultuurcafé. Giuseppe: Klopt. Samen met Pancrase (gitaar en zang), Dirk (keyboard) en Anthonis (basgitaar) vormen we de Douglas Bargain Band. Ikzelf ben de drummer van dienst. We leerden elkaar kennen tijdens een jamsessie en het klikte. We spelen rhythmand-blues, rock-‘n-roll jaren 60-70-80, covers van Otis Redding, Santana, Bob Marley, Eric Clapton, BB King, Tina Turner. Je bent bijzonder gepassioneerd. Giuseppe: Muziek is mijn leven. Mijn broer was basgitarist en toen zijn band zonder drummer viel, waagde ik mijn kans. Ik was toen twaalf. Ik volgde twee jaar muziekonderwijs, maar muziek is vooral… feeling. Je hebt muzikanten die zich beperken tot het spelen van partituren, maar de muziek zit niet in hun lijf. Het technisch kunnen is een belangrijk aspect, maar er komt meer bij kijken. Van zodra topmuzikanten op het podium staan, voélen ze de muziek. Sommige hebben geen partituren nodig. Het zit in hun ziel. Daar kijk ik naar op!

Wie zijn jouw idolen? Giuseppe: Mijn grootste idolen hebben allen opgetreden op Woodstock 69: Joe Cocker, Jimmy Hendrix… voor mij een mijlpaal in de muziekcultuur. Momenteel luister ik graag naar de jazzmuzikant Joy Di Francesco, toetsenist en zanger. Welke droom streef je na? Giuseppe: Ik zou heel graag met een grote artiest het podium delen. Roland Van Campenhout begeleiden bijvoorbeeld, hier in CC Stroming. Dat zou super zijn. Maar ik denk er ook aan om een kroegentocht te organiseren in Berlare. Ik zou meerdere bands uitnodigen en hen een forum geven… De cafés een boost geven na de moeilijke coronaperiode. Dat hebben ze nodig! We kijken er naar uit!


33

EropUiT met het gezin! 3 aanraders binnen de gemeentegrenzen

De leukste UiTtips in je mailbox? De UiTnieuwsbrief zit in een nieuw jasje. Blijf je graag op de hoogte van wat er in Berlare te ontdekken en beleven valt op vlak van cultuur, toerisme, sport en jeugd? Schrijf je in via www.beleefberlare.be om maandelijks de leukste UiTtips in je mailbox te krijgen.

Winterkermis Overmere

ONDER VOORBEHOUD

Zaterdag 5 en zondag 6 februari Zaterdag 12 en zondag 13 februari Een ritje op de kermismolen of een gezellige babbel in de rij van het oliebollenkraam? De winterkermis in Overmere is een traditie op zich. Geniet ervan en hou het veilig. www.beleefberlare.be/kermis

Dummies

ONDER VOORBEHOUD

Slok

ONDER VOORBEHOUD

Zondag 27 februari om 15 uur in CC Stroming

Zaterdag 19 maart om 15 uur in CC Stroming

Ons sociaal leven zit vol ongeschreven regels. In de rij staan als je wacht, trakteren als je jarig bent, ‘gezondheid’ zeggen als iemand niest… Het lijkt allemaal vanzelfsprekend.

Een licht verteerbaar theaterconcert voor veelvraten vanaf 4 jaar.

In Dummies zien we twee individuen die deze regels niet kennen, maar wel terechtkomen in situaties waar ze nuttig kunnen zijn. Enkel hun instinct rest nog. En dat zou wel eens voor grappige, maar pijnlijke situaties kunnen zorgen... Ze hebben evenveel kans om elkaar te begrijpen. Of botsen ze juist in hun onwetendheid?

In een dichtbegroeid oerwoud van vintage-instrumenten gaan muziekmakers Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) en Bo Spaenc (Muziektheater De Kolonie) op schok – pardon – op slok. Want ieder beest is een lekkere brok voor een ander beest.

Vanaf 7 jaar. www.beleefberlare.be/dummies

Over gieren en pieren en lekkere dieren. Over relativiteit en appetijt.

Wonderschoon schaduwspel en livemuziek zijn de motor van dit muziektheaterfeest. www.beleefberlare.be/slok


34

UiTAGENDA

Zzzzoem! Daar is Vlieg! Het regent! Of het is net heel mooi weer. En weekend! En dus ga je op zoek naar leuke activiteiten om samen met je kinderen te doen. Weinig inspiratie? We duiden de activiteiten op kindermaat aan met een ‘Vlieg’-label.

FEBRUARI TOT ZONDAG 6 MAART

EXPO IJSTIJDFOSSIELEN CC Stroming Berlare plaats: CC Stroming Berlare info: beleefberlare.be/expo-ijstijdfossielen

ZATERDAG 12 FEBRUARI, 20 UUR

SOULSISTER CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/soulsister

DINSDAG 15 FEBRUARI, 19.30 UUR ZATERDAG 5 FEBRUARI, 9 UUR

Vergeet je UiTPAS niet! UiTpas is een spaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten over de gemeentegrenzen heen. Je kan ze gebruiken voor cultuur, sport en ontspanning. Bij elke activiteit spaar je punten die je kan ruilen voor gratis tickets, kortingen of andere cadeaus. Meer info op www.berlare.be/uitpas.

BEHEERWERKDAG IN DE SCHELDEBROEKEN vzw Durme vertrek: ’t Veerhuis info: donk@vzwdurme.be

DONDERDAG 17 FEBRUARI, 20 UUR DINSDAG 8 FEBRUARI TOT DINSDAG 15 MAART

BASISCURSUS NATUURFOTOGRAFIE LANDSCHAP vzw plaats: Bezoekerscentrum Donkmeer info: info@landschapvzw.be VRIJDAG 11 FEBRUARI, 20 UUR

Opgelet! Ga vooraf bij de organisator na of de activiteit nog doorgaat. Corona zorgt voor heel wat annulaties en verplaatsingen.

ECOLOGISCH VERBOUWEN CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/ecologisch-verbouwen

FLEUR VAN GRONINGEN CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/fleur-van-groningen

LEZING IJSTIJDFOSSIELEN info: beleefberlare.be/lezing-ijstijdfossielen plaats: CC Stroming

ZATERDAG 19 FEBRUARI, 14 UUR

NATTELAARZENWANDELING IN DE HEMELSE RIJ vzw Durme vertrek: Scheve Villa info: donk@vzwdurme.be ZATERDAG 19 FEBRUARI, 20 UUR

HET NIEUWSTEDELIJK CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/het-nieuwstedelijk

ONDER VOORBEHOUD

Surf naar www.uitinberlare.be voor nog meer leuke UiTtips. Jouw activiteit in deze UiTkalender? Voer ze uiterlijk 1 maart in via www.uitdatabank.be.

vrijdag 11 fabruari Fleur Van Groningen

zaterdag 12 februari Soulsister


35

ZONDAG 20 FEBRUARI, 15 UUR

HALLO WERELD! i.s.m. vzw Durme plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/hallo-wereld

WOENSDAG 16 MAART, 13.30 UUR

VISDIEFVLOTJES BROEDKLAAR MAKEN vzw Durme plaats: Bezoekerscentrum Donkmeer info: donk@vzwdurme.be

ZATERDAG 26 MAART, 20 UUR

WIM OPBROUCK CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/wim-opbrouck

DONDERDAG 17 MAART, 14.30 UUR ZONDAG 27 FEBRUARI, 19.30 UUR

MAMMANADRUMS CC Stroming Berlare Zie artikel p. 29.

SCHADELIJKE STOFFEN IN PLASTIC CC Stroming Zie artikel p. 26.

ZONDAG 27 MAART, 15 UUR

OP DE VLUCHT CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/op-de-vlucht

VRIJDAG 18 MAART, 20 UUR

MAART ZATERDAG 12 MAART, 9 UUR

BEHEERWERKEN IN RESERVAATZONE DONKMEER vzw Durme vertrek: ‘houten chalet’ bij ingang Nieuwdonk info: donk@vzwdurme.be ZATERDAG 12 MAART, 14 UUR

DANSDAG BALLETSCHOOL TERPSICHORE Balletschool Terpsichore vzw plaats: CC Stroming info: www.balletschool-terpsichore.be

zondag 27 februari Mammanadrums

SOETKIN BAPTIST EN ANNEMIE STRUYF CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/soetkinbaptist-en-annemie-struyf

ZONDAG 27 MAART, 19.30 UUR

TALES CC Stroming plaats: Cultuurcafé info: beleefberlare.be/tales

ZATERDAG 19 MAART, 14 UUR

VOGELWANDELING VOOR ‘DUMMIES’ IN DE PAARDEWEIDE vzw Durme vertrek: kruispunt Sarrosstraat en Sluis info: 0472 81 39 41 VRIJDAG 25 MAART, 20.30 UUR

DONDERDAG 31 MAART TOT ZATERDAG 2 APRIL, 20 UUR

FEESTELIJK CONCERT ‘THE UNITED FRIENDS - THE EUROPEAN TOUR’ K.F. De Verenigde Vrienden Overmere plaats: Feestzaal Overmere info: www.fanfare-overmere.be

CLOUDBUSTING – 40 YEARS OF KATE BUSH Such a night vzw plaats: CC Stroming info: suchanight.be

vrijdag 18 maart Soetkin Baptist en Annemie Struyf

zondag 27 maart Op de vlucht


36

DE AMBASSADEUR

JOSÉ ERAUW

© Bert Van der Linden

Ik begrijp niet dat er zoveel geld gegeven wordt voor ‘soepduiven’.


37 Duivenspeler José Erauw vliegt naar eerste prijs op middellange afstand Een eerste prijs. Daar haal je in quasi elke andere sport de krant mee. Bij de duivensport lijkt het anders: dan wordt er vooral bericht over rijke Chinezen die er miljoenen voor neertellen. Zowel persaandacht als geld kunnen Berlarenaar José Erauw niet bekoren. Zijn duiven zijn z’n passie. Eén ervan beëindigde vorig jaar als eerste een vlucht. “Daags nadien belde er al iemand aan om de duif te kopen. Ik heb hem vriendelijk de deur gewezen.” José speelt al zo’n veertig jaar met de duiven. In de beginjaren kon je op Radio 1 na het nieuws nog horen om welk uur de duiven gelost waren in Quiévrain of Barcelona. José: “Ik heb altijd duiven gehad toen ik jong was. Gewoon omdat ik dat mooie vogels vond. Toen ik in 1981 trouwde, zei mijn moeder: “Pak je duiven ook maar mee”. Het is Cyriel Van den Abbeele, de grootvader van mijn vrouw Linda, die me aanzette om er rond 1983 mee te beginnen spelen. Eerst nog op de oude brouwerij Den Engel die hier stond. Pas toen die grotendeels werd afgebroken, zijn mijn koten verhuisd naar de stal. Het ging er toen ook nog veel ambachtelijker aan toe. Een duif die ‘binnenkwam’, moest je zo snel mogelijk vastpakken en de ring rond haar poot door de zogenaamde ‘compteur’ steken zodat ze geregistreerd stond om daarna met die teller ook zo snel mogelijk naar het duivenlokaal te gaan. Nu worden duiven via de landingsplaat elektronisch geregistreerd als ze ‘vallen’ en hun hok binnenkomen.” Pure passie José zelf houdt het op 110 duiven. Van die groep zijn er slechts een 25-tal om mee te spelen. Spelen gebeurt tot begin september, dan gaan ze in de rui en vanaf half december worden ze weer in orde

gezet om te kweken en tegen april om weer mee te spelen. Je hebt verschillende soorten wedstrijden: snelheid (tot 300 km), halve fond (300-500 km), zware halve fond (500 tot 700 km) en lange fond (+700 km). Bekende losplaatsen zijn Noyon, Quiévrain of Barcelona. Afhankelijk van de afstand, heb je verschillende soorten duiven nodig. José speelt meestal op de halve fond. Een van zijn duiven landde vorige zomer bij een wedstrijdvlucht als eerste duif van de provincie. Hoewel dit zeker niet elk jaar voorvalt, is er op een vermelding in het ledenblad van de duivenbond na - weinig animo rond deze overwinning. José: “Een overwinning is leuk, maar voor mij is met de duiven spelen vooral een hobby en passie. Voor het prijzengeld hoef je het niet te doen. Vroeger werd er nog geld ingezet als een soort gokspel/tiercé op één duif of een groep. Als die dan won, werd de inzet als prijzengeld voor de ‘gokker’ gebruikt.” Dure ‘soepduiven’ Vandaag is het geld in de sport iets waar José zich eerder aan stoort. “Ik snap soms niet van waar die exuberante bedragen komen. Voor een duif van drie maand oud krijg je bij een poelier amper 0,50 euro, terwijl er zulke duiven verkocht worden voor 20.000 euro en meer. Vorig jaar was er een duivenspeler in Berlaar (bij Lier) die al zijn duiven verkocht voor minstens 1.000 euro per duif en eentje bracht zelfs rond de 500.000 euro op. De meeste waren dan nog ‘soepduiven’ die eigenlijk niet veel waard zijn.” In West-Vlaanderen was er een duif die vorig jaar voor 1,3 miljoen van eigenaar wisselde. De kopers zijn vaak Chinezen of Amerikanen”, aldus José. Die grote bedragen interesseren José niet. Een dag na zijn overwinning

stond er wel al iemand aan de deur die de duif wou kopen. “Ik heb hem vriendelijk de laan uitgestuurd. Dat geld maakt de sport een beetje kapot, want zulke bedragen zetten de deur open voor gesjoemel. Nu vraagt men soms al een DNA-certificaat bij de aankoop van een topduif om te kunnen bewijzen dat het inderdaad een jong is van twee kampioenen. Als er veel ‘papieren’ aan je duif hangen, kan je er het dubbele voor krijgen. Ze hoeven echt niet veel meer te vliegen van tegenwoordig.” Uitstervend ras? In onze gemeente heeft enkel Uitbergen nog een duivenlokaal. Het is een trend die zich quasi overal doorzet. “Om mijn duiven mee te geven op transport voor bepaalde vluchten, ga ik zelfs naar Hofstade of Eksaarde”, vertelt José. Er is wellicht een oorzakelijk verband, maar tegelijkertijd met het verdwijnen van de duivenlokalen, daalt het aantal duivenmelkers ook exponentieel. José: “Vroeger waren we in Berlare met meer dan honderd spelers, nu schat ik het nog op hooguit twintig.” Het is natuurlijk niet evident om er als tiener mee te starten. “Er zijn zoveel andere mogelijkheden en het is een hobby die veel tijd vraagt. Je moet er elke dag mee bezig zijn. Je kan niet zomaar je ‘kabas’ aan de kant gooien tot de volgende training.” En het kost ook wel wat: “Voor een duivenkot betaal je zo’n 1.000 euro per lopende meter en je hebt toch snel 10 meter nodig. Dus ben je al 10.000 euro kwijt en je hebt nog geen duif. Ook uitgebalanceerde voeding komt erbij, verplichte inentingen, materiaal, lidgeld, inschrijvingen op wedstrijden… Misschien moet ik toch eens een Chinese sponsor zoeken”, lacht José.

Opgetekend door Tom Van Acker.


38

BERLARE IN DE WERELD

Het verschil tussen groen en grijs Werkingsgebied in Haiti alsmaar beter bestand tegen erosie

Op satellietbeelden kan je het duidelijk zien: de zone waar Join For Water al enkele jaren actief is in het noordwesten van Haïti kleurt helemaal groen. Een contrast met de kale grijsbruine zones eromheen. De veiligheidssituatie in het land lijkt met de dag te verslechteren. Wegblokkades en ontvoeringen zijn schering en inslag in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Bandieten lijken soms vrij spel te hebben, ze beschikken immers over wapens die veel zwaarder zijn dan die van de politie. Elke dag worden er mensen ontvoerd. Die moeten dan een hoog bedrag losgeld betalen voor hun vrijlating.

De geulen vangen regenwater op voor gebruik op de velden of voor het vee. Op die manier gaan ze mee erosie tegen.

De zones waar Join For Water met zijn partners actief is, blijven wel betrekkelijk rustig. “Maar het is niet altijd gemakkelijk er te geraken”, legt Marleen Vos van Join For Water uit. “Wegblokkades en banditisme maken het moeilijk en gevaarlijk op de Haïtiaanse wegen. Op de weg naar Port-de-Paix, een van de gemeenten in het noordwesten waar wij werken, komen ook steeds vaker ontvoeringen voor losgeld voor. De collega’s en partners van Join For Water moeten een veel langere en moeilijkere weg afleggen om de interventiegebieden in het noordwesten te bereiken.”

En toch… toch is er vooruitgang merkbaar in de activiteiten die Join For Water ondersteunt. Vos: “Haïti is vrij heuvelachtig en mede daardoor ook sterk onderhevig aan erosie. De ravijntjes in de zone met de drie stroombekkens waarin we werken, Catine, Dinise en Moustiques, zijn alsmaar beter gewapend tegen erosie. Na hevige regenval zouden modderstromen aarde en stenen meesleuren naar de rivieren, maar zij worden nu tegengehouden door aangelegde wallen. Deze wallen liggen dwars op de helling en zijn gebouwd met biologisch materiaal zoals takken of met muurtjes van gestapelde stenen.”


39

Waterschap sinds 2020 Uit Haïti horen we vaak onheilsberichten over natuurrampen, politiek geweld, onstabiliteit en armoede. Ondanks de moeilijke context blijft Join For Water zich er inzetten om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren via beheer en opvolging van drinkwatervoorzieningen, bestrijding van erosie en irrigatie van landbouwgronden. Gemeente Berlare ondersteunt de projecten in Haïti sinds 2020 via het ‘waterschap’. Voorheen ondersteunde Berlare meer dan tien jaar de opstart van drinkwatersystemen in Ecuador, goed voor veilig water voor meer dan 2.500 gezinnen.

Ook de aanleg van met beton verharde geulen gaat verder. Die vangen het regenwater op en verzamelen het voor landbouw of voor het drenken van het vee. Zonder bomen geen herstel Een belangrijke troef in de bescherming van bodem en brongebieden, is de aanplanting van jonge bomen. Hun wortels houden de bodem vast.

De boomkwekerijtjes staan vol jonge fruitbomen zoals citroen- en mangobomen. Zij zullen hun weg vinden naar de vele hellingen waar de boeren hun percelen hebben aangelegd. Een bepaalde soort acacia wordt dan weer aangeplant omwille van zijn snelle groei en goede houtproductie. Als deze bomen gekapt worden om steenkool te maken of voor het bouwen van huizen, zijn ze enkele jaren later weer voldoende gegroeid voor een volgende kapbeurt.

“Naast deze activiteiten op het terrein, blijven we ook aandacht hebben voor vorming en sensibilisering”, besluit Vos. “Zo zijn er geregeld workshops rond integraal waterbeheer, over het opstellen van een beheerplan voor (een deel) van een stroombekken, of over duurzaam beheer van een drinkwatersysteem. Onze partner ODRINO blijft immers ook actief in de aanleg van drinkwatersystemen en in het zoeken naar verbeterde kranen die ervoor zorgen dat er minder water verloren gaat.”

MARLEEN DE VOS

Haïti is vrij heuvelachtig en mede daardoor ook sterk onderhevig aan erosie. De ravijntjes in de zone met de drie stroombekkens waarin we werken, zijn er alsmaar beter tegen gewapend.


40

BERLARE IN DE WERELD

Duwtje in de rug voor 6 Berlaarse Noord-Zuidprojecten 10.000 euro subsidies uitgereikt Ook afgelopen jaar trok gemeente Berlare 10.000 euro subsidies uit voor Berlaarse organisaties die zich inzetten op vlak van ontwikkelingssamenwerking en solidariteit. Zes projectsubsidies werden aangevraagd én goedgekeurd. De Mondiale Raad kreeg zes subsidieaanvragen binnen die stuk voor stuk voldeden aan de vooropgestelde criteria. Zo moet de aanvrager minimum één jaar lid zijn

van de Mondiale Raad, moet er een duidelijke motivatie zijn, en is ook sensibilisering van de bevolking van belang. Daarna legde de adviesraad de projecten ook voor aan het college van burgemeester en schepenen en aan de gemeenteraad.

Meer info: dienst vrije tijd, 052 43 25 40 en noordzuid@berlare.be

De verdeling van het budget van 10.000 euro gebeurde via een vooraf vastgelegde verdeelsleutel. Zo kan elk van de zes projecten rekenen op een bedrag tussen de 1.000 en 1.900 euro.

Rumahedi zorgt voor gratis menstruatiekits in Nepal Over menstruatie heerst in heel wat Nepalese dorpen nog een grote onwetendheid. Er rust een stigma op en er is geen passend materiaal beschikbaar, waardoor meisjes en vrouwen noodgedwongen wegblijven van school en werk. Rumahedi startte in 2017 met de verdeling van hygiënekits met herbruikbaar maandverband waardoor intussen al ruim 750 Nepalese meisjes en jonge vrouwen geholpen en correct geïnformeerd werden. Rumahedi werkt hiervoor samen met ‘Days for Girls’, een organisatie die de hygiënekits zelf ontwikkelt. De Berlaarse subsidie zal gebruikt worden in een dorp op 500 kilometer van de hoofdstad Kathmandu, waar mensen onder de armoedegrens leven en ook op vlak van menstruatie geen gepaste voorzieningen hebben.

Finado breidt een lagere school in Ethiopië uit De Asfachew school in Taramber barst uit zijn voegen. In sommige leerjaren zitten 75 of meer leerlingen in klassen die opgetrokken zijn uit hout en leem. De gemeenschap, die vooral bestaat uit arme boerenfamilies, richtte een comité op om de toestand te verbeteren en op zoek te gaan naar een partner. Met onze lokale partner Finado Ethiopië en de lokale overheid kwam er een plan uit de bus om extra klassen aan te bouwen in steen. Provincie Oost-Vlaanderen zorgde voor een startbedrag. Door het gewapend conflict tussen het Tigriaans Volksbevrijdingsfront en de Ethiopische federale overheid kon het uitvoeringscontract echter nog niet ondertekend worden.


41

The Village opent kantine in Oeganda voor en door jongvolwassenen met een verstandelijke beperking Vzw The Village bereidt zich voor op de opening van de Proud Canteen: de nieuwe place to be voor buurtbewoners die een drankje, snack of een stevigere maaltijd willen nuttigen of een feestje willen organiseren. Het is de bekroning van de inspanningen die de jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en hun coaches de voorbije jaren hebben geleverd om ook deel uit te maken van de maatschappij. Het enthousiaste team zal er typisch Oegandese ‘home made’ producten aanbieden in een mooi decor met buitenterras. En iedereen krijgt de nodige tijd en ondersteuning om te groeien in zijn of haar rol.

Kebene vangt straat- en weeskinderen op in Kenia Kebene Children’s Home is een opvangtehuis dat straat- en weeskinderen opvangt in Kenia. Het wil kinderen een liefdevolle thuis geven en richt ook nieuwe projecten op die extra opportuniteiten creëren voor kinderen, jongvolwassenen en uitstromende jongeren. Zoals bijvoorbeeld het Young Mothers Project dat jonge meisjes opvangt die – vaak op een brutale en gewelddadige manier – ongepland zwanger zijn geworden. Kebene zorgt voor ondersteuning om moeder en kind samen te houden met het oog op een zelfstandige toekomst.

Pater De Visscher is maatschappelijk werker in Congo Als jongeman trok de Berlaarse pater De Visscher naar Congo. In Mwembe en de omliggende dorpen is hij voor vele mensen de enige houvast. Van missiepater is zijn werk geëvolueerd naar maatschappelijk werker, in de breedste zin van het woord. Hij doet dan ook zijn uiterste best om de mensen in de afgelegen dorpen regelmatig te bezoeken. Geen sinecure, want de dorpen zijn amper te bereiken omdat er geen wegen zijn. De verplaatsingen zijn quasi onmogelijk, tenzij met de motorfiets. Pater De Visscher is intussen 84 jaar, maar hij doet zijn werk nog steeds met hart en ziel.

Face for Children in Need helpt straatkinderen in Egypte Straatkinderen kunnen voor een aantal dingen aankloppen bij Face in Egypte: medische verzorging, een gezonde maaltijd, bijscholing... Daarnaast proberen sociale werkers hen ervan te overtuigen om het leven op straat vaarwel te zeggen. Een grote stap, ze moeten immers opnieuw vertrouwen krijgen in de mensen rondom hen en een stuk van hun onafhankelijkheid opgeven. Eens ze zover zijn, is naar school gaan wel een vereiste. De Berlaarse subsidies worden als steun gebruikt voor een residentieel verblijf, voor maaltijden, schoolgerief, een schooluniform, vervoer naar school, en ondersteuning door maatschappelijke werkers.


IN ‘T GROEN

Spaanse ruiter gespot in Reservaatzone Zeldzame plant duikt terug op na 60 jaar afwezigheid

We zijn in Berlare weer een unieke natuurvondst rijker: de Spaanse ruiter. Wie denkt aan Pieter Embrechts die als Ramon het paard van Sinterklaas naar Spanje en terug begeleidt, is er echter aan voor de moeite. De Spaanse ruiter blijkt een paarskleurige plant te zijn. Michaël Crapoen van natuurvereniging vzw Durme doet enthousiast uit de doeken waarom de vondst van deze plant zo bijzonder is.

Terug uit de sixties Het Donkgebied trekt al meer dan honderd jaar natuurvorsers aan. Dat is deels te danken aan de unieke ligging en de interactie met de Schelde, maar ook aan cultuurhistorische gebeurtenissen zoals turfwinning. Uit het herbariummateriaal van deze wetenschappers leren we dat de Spaanse ruiter hier voorkwam tot begin jaren 60. Crapoen: “Toen bleek dat vooral in de omgeving van de

De veerkracht van ons Berlaarse landschap blijft verbazen. Boeiende en vaak zeldzame soorten duiken na decennialange afwezigheid opnieuw op: de bever, otter, veenpluis, kwak, boommarter, zwarte wouw, vermiljoenkever… We mochten ze hier de afgelopen jaren allemaal opnieuw verwelkomen. “Dit is het gevolg van nieuwe kansen te creëren voor de natuur”, legt Michaël Crapoen van natuurvereniging vzw Durme uit. Dat loont, zo bleek afgelopen najaar nog maar eens. In Reservaatzone Donkmeer dook de ‘Spaanse ruiter’ op. “Echt een vette soort”, vertelt Crapoen enthousiast. “De plant is familie van de distels, maar heeft nauwelijks stekende bladeren. Ze groeit uitsluitend op natte, schrale locaties met hooilanden en een venige structuur. Enkel in de Kempen is er ook een plaats waar de Spaanse ruiter groeit.”

Eendenkooi en op enkele plaatsen in Uitbergen. Nu, meer dan zestig jaar later, is deze soort opnieuw opgedoken. En dat is echt heel bijzonder. Sommige plantensoorten mogen dan wel zaden hebben die decennialang kiemkrachtig blijven in de bodem, ze wachten op geschikte momenten om te groeien. De torenhoge eisen die deze soort stelt, maakt dat je ze quasi nergens meer in Vlaanderen vindt.”

MICHAËL CRAPOEN

In sommige zones hebben we verstoorde bodem- en sliblagen afgegraven waardoor kritische soorten terug meer kansen zouden krijgen. Op die manier zagen we al andere zeldzame soorten zoals de grote boterbloem en het moeraskruiskruid terugkeren.

(c) Lars Soerink

42


43

Kroonjuweel van de laagveennatuur Het blijkt echter niet geheel toevallig dat ze net in de Reservaatzone terug verschenen is. “Al jaren werken we er met verschillende instanties aan natuurherstel”, aldus Crapoen. “In sommige zones hebben we verstoorde bodem- en sliblagen afgegraven waardoor kritische soorten terug meer kansen zouden krijgen. Op die manier zagen we al andere zeldzame soorten

zoals de grote boterbloem en het moeraskruiskruid terugkeren. Het project was dus al meer dan geslaagd. Dat we ook het absolute kroonjuweel van onze typische laagveennatuur weer zouden zien verschijnen, hadden we niet durven dromen.” De groeiplaats van de Spaanse ruiter wordt de komende tijd minutieus opgevolgd en waar nodig neemt vzw Durme gerichte beschermingsmaatregelen. “Het zou

mooi zijn, mochten we de populatie kunnen laten groeien”, besluit Crapoen. “Het zou ons weer een iets concreter beeld geven van hoe het Berlaarse landschap er ooit heeft uitgezien.”

Meer info: donk@vzwdurme.be


44

OUD NIEUWS

Over Berlaars ‘blommenwerk’ en een roman van mevrouw Courtmans De eerste schriftelijke bronnen over kantwerk dateren uit de 16de eeuw. Keizer Karel beval toen dat kant moest onderwezen worden in alle scholen en kloosters van Vlaanderen. Het Vlaamse kantwerk werd internationaal zo beroemd dat een minister van Lodewijk XIV de Vlaamse en Venetiaanse arbeidsters naar Frankrijk lokte met hogere lonen. “De Vlaamse handelaars in kant reageerden niet door de lonen ook te verhogen, maar door te laten verbieden dat de kantwerksters uitweken naar Frankrijk”, steekt Cyriel De Bruyne van de Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare van wal. “De straffen voor wie aan de grens gevat werd, waren niet mals: verbeurdverklaring van de goederen, de schandpaal en zelfs openbare geseling.” Men schrok dus niet terug voor drastische maatregelen om de kantnijverheid die zoveel geld in ‘t laatje van de staat en van een aantal rijke mensen bracht, te beschermen. Dat het zeker niet de kantwerksters waren die er rijk van werden, spreekt uit cijfers van net voor de Eerste Wereldoorlog die Cyriel vond in een jaarboek van de Heemkundige Kring van Zele: “Een zakdoekje waarvoor een werkster 2,50 oude Belgische frank ontving, werd in Brussel voor 25 Belgische frank verkocht. De werksters moesten zich plooien naar de wetten van de kantuitgeefsters. Die verdeelden het werk, keurden en

beoordeelden het en betaalden de werksters uit. Van die onmacht werd dikwijls misbruik gemaakt.” Mevrouw Courtmans En ook kinderen kregen het vaak zwaar te verduren. Cyriel: “Dat kunnen we lezen in een roman van mevrouw Courtmans-Berchmans, de vrouw van Jan Baptiste Courtmans naar wie later een straat werd vernoemd. In ‘De hut van tante Clara’ schrijft de onderwijzeres over een kantschool die ontaardde in een atelier met kindslaven waar meisjes vanaf 6 jaar moesten werken en waar moeders onder druk gezet werden. Het was maar een roman, maar hij was bedoeld als protest tegen deze praktijken.” In Berlare was er geen kantschool, maar leidden moeders hun dochters op in de geheimen van het ‘blommenwerk’. En ondanks het gebrek aan systematische scholing, was de kant toch van behoorlijke kwaliteit. “We hebben kopieën van enkele documenten die de internationale contacten van de Berlaarse kantwerksters aantonen op het einde van de 19de eeuw en midden 20ste eeuw”, vertelt Cyriel. In de jaren 30 waren er nog 107 kantwerksters en 6 kantuitgeefsters in Berlare, maar toen begon het machinaal stikken van confectiehemden en -bloezen het kantwerk geleidelijk terug te dringen. Het stierf echter geen stille dood: onder meer in Zele is men er in

geslaagd het traditionele kantwerk te laten voortleven in een meer hedendaagse vormgeving met zelfs artistieke ambities. In Berlare werd het tot de jaren 80 voortgezet als hobby. Cyriel: “In 1984 wijdde de jonge Heemen Oudheidkundige Kring een tentoonstelling aan Berlaarse private kantcollecties. De belangstelling was voelbaar en er werd zelfs een beginnerscursus naaldkant ingericht. De lessen werden gegeven door een Zeelse dame. Na het einde van de cursus kwamen nog een aantal nieuw opgeleide kantwerksters wekelijks samen onder leiding van de toen 85-jarige Sofie Baeyens. Vermoedelijk was zij de laatste nog traditionele Berlaarse kantwerkster.”

Expo Black and white Het historische Berlaarse bloemenwerk uit de unieke naaldkantcollectie van HOK Berlare wordt geconfronteerd met hedendaagse houtskooltekeningen van kunstenares Tiemke Gauderis. Tot 1 mei in galerie CC Stroming. Vernissage: zondag 13 maart om 11 uur. www.beleefberlare.be/ tiemke-gauderis-hok-berlare


45 WIE, WAT, WAAR? ONTHAAL 052 43 25 00 onthaal@berlare.be DIENST BEVOLKING EN BURGERLIJKE STAND 052 43 25 10 en 052 43 25 11 bevolking@berlare.be DIENST VERGUNNINGEN 052 43 25 15 vergunningen@berlare.be DIENST OPENBARE WERKEN 052 43 25 30 openbarewerken@berlare.be DIENST VRIJE TIJD 052 43 25 40 vrijetijd@berlare.be jeugd@berlare.be sport@berlare.be noordzuid@berlare.be kinderopvang@berlare.be DIENST CITYMARKETING 052 43 25 61 citymarketing@berlare.be toerisme@berlare.be CULTUURDIENST 052 43 25 50 cultuur@berlare.be BIBLIOTHEEK 052 43 25 55 bibliotheek@berlare.be SOCIAAL HUIS 09 326 97 10 sociaalhuis@ocmwberlare.be HUIS VAN HET KIND 052 43 25 44 huisvanhetkind@berlare.be LOKALE POLITIE 09 367 50 15 (kantoor Donkmeer) 052 45 98 45 (hoofdkantoor Zele) 101 (interventie) Op zoek naar de openingsuren van een gemeente- of OCMW-dienst of naar de contactgegevens van een van de mandatarissen? Je vindt ze op www.berlare.be. In de volgende Infogem vind je een uitneembare bijlage waarop alles mooi staat samengevat.

DIGITALE MELDINGSKAART Botste je op een klein of groot probleem waar het gemeentebestuur wat aan kan doen? Meld het via de digitale meldingskaart: - op www.berlare.be/meldingskaart; - in de BerlareApp.

Je mag problemen uiteraard ook melden met een klassieke brief per post ter attentie van het gemeentebestuur, Dorp 22 te 9290 Berlare, of je deponeert ‘m zelf in de brievenbus van een van de drie (oud-)gemeentehuizen.


46

#INFOGEM

Heb jij een leuke foto die onze gemeente op één of andere manier in de kijker zet (een mooi stukje natuur, een toffe activiteit, een opmerkelijk tafereel, een goeie daad…)? Plaats ‘m dan op Instagram en voeg er #INFOGEM aan toe. Door het gebruik van deze hashtag geef je de gemeente toestemming om je foto in het gemeentemagazine te plaatsen. Let er ook op dat andere mensen die herkenbaar op de foto staan hiervan op de hoogte zijn.

martien.rooze #Donkmeer #Berlare #mist #berlareinbeeld #infogem

🥰

marctackaert Inviting...#nature #water #automne #autumnvibes #leaves #colors_of_day #colorsphotography #sun #infogem

kirsten_michael_margaux My girl #mygirl #herfst #berlareinbeeld #infogem #margauxlove #eendenkooi #photographykirsten

myriamvanhulle In the neighbourhood in a sunny afternoon . #natuur #natuurfotografie #wandelen #hiking #wandelenindenatuur #berlareinbeeld #toeristineigenstreek #oostvlaanderen #infogem #routen #stapaf #bluesky #blauweluchten #wolken #wolkenhimmel #clouds #cloudstagram #tree #trees #bomenfotografie #hobbyfotografie #hobbyphotography #chill #buitenleven #genietenvankleinedingen #enjoyoutdoors #naturelovers

marctackaert ‘What you think you become. What you feel you attract. What you image you create.’ Guatama Buddha #nature #wisdom #water #sun #clouds #walking #infogem #enjoythelittlethings #boats

😊


47

gregory_debart_photos Berlare park, België #nature #photography #blackandwhite #infogem

oma_tineke61 #herfstwandeling #eendekooi #donkmeer #Overmere #infogem @toerismeberlare

myriamvanhulle Hetzelfde weggetje en toch altijd weer een ander uitzicht. #mooieluchten #bewolkt #bewolking #bewolkingenzon #blauwe luchten #overmere #overmerecity #routen #infogem #maanschijnlos #berlareinbeeld #sky #sky_ captures #skylovers #bluesky #eastflanders #belgium #nature #naturegeography #iphonephotography #8plus #natuurliefhebbers #amateurfotografie

📸

bert.vanderlinden The early Bert catches the nicest pics. #bertgraphx #berlare #berlareinbeeld #schelde #paardenweide #infogem #ridleybikes

marjoleinlindemans “Daar is het mooi, he mama, bij de regenboogblaadjes en de stralende zon”

🌼🌿🥰 #berlare #vlaanderen #oostvlaanderen #infogem juliacakestory

#kasteelvanberlare #kasteelpark #whenIdontBake ##myfavoritetime #enjoy#mylittlegirl #klaipeda #kaiNekepu #geraslaikas #manodukryte #spalinukai2019


‘T HUISNUMMER

Petrus Mijsstraat 46 Het was eind 2017 toen Eveline Steyaert uit Roeselare en Stefan Van den Abeele uit Gent elkaar troffen op een populaire datingapp. Na wat heen en weer gechat en een paar ‘echte’ ontmoetingen sprong de vonk over. Sinds 2018 wonen ze samen. Eerst in Stefans rijhuis aan de drukke steenweg in Wichelen en sinds eind vorig jaar in Berlare. Bij het zoeken naar een ruimere woning kwamen ze in onze groene gemeente terecht. De verkaveling tussen de Turfputstraat en de Spinnerijstraat biedt hen alles wat ze wensen: landelijke stijl, rustige ligging, goede bereikbaarheid… Essentieel voor Stefan die in Gent als postbode aan de slag is, én ook voor Eveline is het de perfecte locatie: zij werkt in de buurt als opvoedster. Door een onverwacht snelle verkoop van het huis in Wichelen, gebeurde de verhuis naar Berlare vroeger dan gepland, op 4 november 2021. Niet evident met baby Léon die toen amper twee maand oud was. Bovendien was het nieuwe huis nog niet helemaal afgewerkt en ook de keuken ontbrak nog…

© Bert Van der Linden

Als fervente ‘koersers’ hadden ze wel al meermaals geproefd van de vele mogelijkheden die Berlare te bieden heeft. De nieuwe mountainbikeroute wordt echt gesmaakt en zodra het weer het toelaat, worden ook de koersfietsen snel van stal gehaald. Terwijl de fiere mama en papa tevreden terugblikken op hun keuze, kirt Léon vrolijk mee op de achtergrond. Ze zien hun zoontje met plezier opgroeien tussen de vriendelijke en behulpzame Berlarenaars. Binnen een paar jaar kan hij leren fietsen in de rustige Petrus Mijsstraat. Boodschap aan de Parelvissers: de opvolging is bij deze verzekerd! Opgetekend door Chris Isaïe.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

’t Huisnummer: Petrus Mijsstraat 46

1min
page 48

Spaanse ruiter gespot in Reservaatzone Donkmeer

2min
pages 42-43

Oud nieuws

2min
page 44

infogem

1min
pages 46-47

Duwtje in de rug voor 6 Berlaarse Noord-Zuidprojecten

3min
pages 40-41

Waterschap Haïti: het verschil tussen groen en grijs

3min
pages 38-39

De ambassadeur: José Erauw

4min
pages 36-37

UiTjes voor kinderen

1min
page 33

Giuseppe Mammana: Berlaars fietsenmaker en drummer

1min
page 32

Bibnieuws

1min
page 31

Week van de Poëzie zet natuur in de kijker

1min
page 30

Vragen staat vrij: Dorp van de Ronde

1min
page 29

op overheidsopdrachten voor kmo’s

1min
page 25

Yalp Sona trekt kinderen naar buiten

1min
page 28

Cijfermateriaal: zwerfkatten

1min
pages 22-23

Ruimtelijke studie Berlare-dorp

2min
pages 20-21

BerlaarseBoodschappen.be in nieuw jasje Regioleverancier Oost-Vlaanderen vergroot kans

1min
page 24

Nieuws uit de gemeenteraad

2min
page 19

Mens & tijd

2min
page 18

Berlare, ‘geknipt’ voor fietsers

1min
page 17

Mindful brei(e)n: uit de bol met handwerk

4min
pages 10-11

Vrijwilligers gezocht voor gemeente en OCMW

3min
pages 14-15

Vaccinatie voor kinderen van 5 tot 11 jaar

3min
pages 8-9

Beeldverhaal

2min
pages 4-6

Jobstudenten en monitoren gezocht

0
page 16

Geef burenruzies geen kans

3min
pages 12-13

Wedstrijd

1min
page 7
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.