Infogem april - mei 2023

Page 1

Reuzenhappening aan het Donkmeer

Brandweermannen en -vrouwen gezocht

Uitbreiding zone 30 in Overmere en Uitbergen

Lancering fietsroutes 225 jaar Boerenkrijg

Om bij te houden: uitneembare contactlijst binnenin

GEMEENTEMAGAZINE BERLARE | APRIL - MEI 2023 Infogem
© Gregory Debart

Colofon:

Infogem is een uitgave van gemeente Berlare jaargang 28, nr. 2

v.u.: Katja Gabriëls, Dorp 22, Berlare

Redactie: Emmy Bonnarens, Julie De Backer, Leen De Greve, Sam De Kegel, Katja Gabriëls, Bob Pieters, Isabel Six, Tom Van Acker, Laurens Everaert

Eindredactie: Julie De Backer

Vormgeving:

Gert Van Kerckhove

Druk: DaddyKate, Sint-Pieters-Leeuw

Oplage: 7.200 ex.

Coördinatie fotografie: Bert Van der Linden

Redactieadres: dienst recreatie en ondernemen

Dorp 22, Berlare infogem@berlare.be - 052 43 25 61

UiTagenda: ten laatste ingeven op 1 mei op www.UiTdatabank.be Inschrijven op de maandelijkse e-nieuwsbrief via www.berlare.be en www.beleefberlare.be

Volg gemeente Berlare op Twitter en Facebook

Beste dorpsgenoten

‘April doet wat hij wil’, zo luidt een aloude weerspreuk. Al denk ik dat jullie net als ik naar de zon verlangen en opfleuren door de lente die in ’t land is. De natuur kleurt mooi groen, bloemen en planten steken hun kopjes boven de grond, de vogels fluiten.

Het is weer aangenaam om tijd buiten door te brengen. De stijgende temperaturen en de langere dagen hebben ook een voordelige impact op onze energiefactuur.

Mooi weer betekent ook extra drukte op de weg. Motorrijders, wielertoeristen, ruiters, wandelaars, gezinnen met jonge kinderen die hun eerste fietstochtje maken, ... Ieder verdient respect en een plaats op de openbare weg.

Ook land- en tuinbouwers komen vaker met hun voertuigen op de baan om hun akkers klaar te maken. Laten we hopen op een vruchtbaar jaar.

Er staan alvast tal van activiteiten en feestelijkheden op de planning. Geniet van wat de lente te bieden heeft, en van de kleine dingen des levens. Neem er de tijd voor.

Schepen van ICT en digitalisering, milieu, plattelandsbeleid en dierenwelzijn, kinderopvang, onderwijs, gelijke kansen en ontwikkelingssamenwerking

2 INFOGEM APRIL - MEI 2023 berlare
3 08 LEVEN 16 RUIMTE 32 UIT IN BERLARE 37 BERLARE IN DE WERELD 40 IN ‘T GROEN INHOUD LEVEN Rekrutering brandweer 8 Digitaal loket kinderopvang 10 Workshops Huis van het Kind 11 RUIMTE Wegenwerken Turfputstraat-Sluis-Nieuwdonk 14 Buitendijk Paardeweide afgesloten 15 Oproepen Waterfeesten 16 Fotografen gezocht voor nieuwe fotoexpo 16 Infoavond voor verenigingen 17 Beleidsplan provincie Oost-Vlaanderen 18 Woon- en energieloket 19 Zone 30 in dorpskernen Overmere en Uitbergen 22 Zomeropvang, speelstraten en Kijk, ik fiets! 24 UiT IN BERLARE Hop, naar buiten! Buitenspeeldag en Take a risk 27 Beweegwandeling in Donkoeverpark 28 Tournée Locale en Food Truck Festival 29 Reuzenhappening aan het Donkmeer 30 Opening toeristisch seizoen 33 Activiteiten voor senioren 34 BERLARE IN DE WERELD Berlare steunt Haïti via ‘waterschap’ 40 IN ‘T GROEN Week van de Bij 42 VASTE RUBRIEKEN Beeldverhaal 4 Wedstrijd 7 Mens & tijd 12 Beeldgrafiek: Eendenkooi in de kijker op Erfgoeddag 20 Bibnieuws 26 UiTagenda 35 De ambassadeur: Jules Van den Abbeele 38 Oud nieuws 44 Meldingskaart en Wie? Wat? Waar? 45 #infogem 46 ’t Huisnummer 48 Verschijningsdatum volgende Infogem: 1 juni 2023 Op de cover: Agnes Van Bareldonk en Daniël Van Berelare

Van sticker tot pleister

Exact veertig jaar nadat ze op de allereerste stripfigurenstickers van het Rode Kruis verschenen, zijn de Smurfen er terug. Op pleisters deze keer! Omdat het Rode Kruis de laatste jaren steeds vaker de vraag kreeg naar iets bruikbaars in plaats van een sticker, werd gekozen voor een nieuw en duurzaam item voor de fondsenwerving: de pleister. Nuttig voor iedereen én met een duidelijke link naar de activiteiten van het Rode Kruis.

Van 20 april tot 4 mei kan je aan Schoonaardebrug of een lokale winkel een exemplaar aankopen en zo onze Berlaarse Rode Kruisafdeling steunen.

4 4 BEELDVERHAAL
© Gregory Debart
5 5

Vraag je voorlopig rijbewijs

M18 online aan

Wist je dat je je voorlopig rijbewijs B ‘model 18 maanden’ voortaan ook online kan aanvragen via de applicatie BelDrive? Zo hoef je enkel naar het gemeentehuis te komen om het op te halen.

In de komende jaren zal de FOD Mobiliteit ook andere rijbewijsaanvragen digitaal beschikbaar maken.

Let wel, om de aanvraag te voltooien moet je beschikken over Itsme of een eID met geldige certificaten. Een eID aangevraagd vóór je 18de verjaardag heeft nog geen handtekeningencertificaat. Maak hiervoor – eens je 18 bent –een afspraak bij dienst bevolking en breng je eID mee.

Daar is de triatlon weer!

Helpende handen gezocht

Triatlon Donkmeer, de leukste triatlon van het land, komt er weer aan! Dit sportieve evenement vindt in 2023 plaats op zaterdag 17 juni –sinds vorig jaar niet meer in het Waterfeestenweekend. En er staan maar liefst vier wedstrijden op het programma!

In de voormiddag staan ‘Start 2 Triatlon’ en ‘Trio Triatlon Small’ geprogrammeerd. Later op de dag kunnen atleten deelnemen aan de kwarttriatlon en de nieuwe reeks ‘Trio Triatlon Large’. Alweer een extra reden om te komen supporteren, dus!

Vrijwilligers gezocht

Wil jij er als individu of met jouw vereniging mee voor zorgen dat dit sportief evenement vlotjes kan verlopen? Heb je zin om je steentje bij te dragen door bijvoorbeeld te helpen aan de bevoorrading, het onthaal van de atleten, … Stuur dan ten laatste 1 juni een mail naar sport@berlare.be.

Meer info: https://beldrive.apps.mobilit.fgov.be 052 43 25 10 en bevolking@berlare.be

Meer info: www.beleefberlare.be/triatlon 052 43 25 60 en sport@berlare.be

Staat jouw zaak al op berlaarseboodschappen.be?

Op www.berlaarseboodschappen.be vind je een digitale bedrijvengids die de ondernemers in Berlare bundelt. Van accountants tot zorgkundigen: je staat er versteld van het bijzonder ruime aanbod in onze gemeente.

Wil jij als handelaar of ondernemer ook deel uitmaken van deze community? Als zaakvoerder van een bedrijf in Berlare kan je je zaak gratis aanmelden op www.berlaarseboodschappen.be. Na controle krijg je een bevestigingsmail met de praktische info om jouw persoonlijke pagina te bouwen. Zo word je nog sneller gevonden door eigen inwoners, maar ook door toeristen of andere bedrijven.

Meer info: www.berlaarseboodschappen.be, ondernemen@berlare.be en 052 43 25 61

6 IN ‘T KORT

FOTOWEDSTRIJD

Meervalonderzoek

Om een zicht te krijgen op het aantal meervallen in het Donkmeer, vindt er een vangactie plaats in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 mei.

Lokale vissers met een jaarvisvergunning kunnen zich inschrijven om deel te nemen aan de actie. Het doel is zoveel mogelijk Europese meerval te vangen, meten, wegen en markeren onder begeleiding van de roofvisfederatie.

Meer info en inschrijven: www.berlare.be/meervalonderzoek, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

Aanleg pijpleiding op Open Wervendag

Om – in het kader van de gewijzigde gasstromen in Europa – de gasbevoorrading te verzekeren in België en onze buurlanden, legt leidingbouwer Denys een nieuwe pijpleiding aan tussen Desteldonk en Opwijk. Dit in opdracht van gasnetbeheerder Fluxys.

In Berlare zal de nieuwe leiding onder de Schelde geïnstalleerd worden. Benieuwd hoe dat precies in z’n werk gaat? Schrijf je dan in voor de Open Wervendag op zondag 7 mei.

Meer info: www.openwervendag.be

Workshops kringlooptuinieren

Verko richt dit voorjaar twee interessante workshops in over kringlooptechnieken:

Op 19 april kan je van 20 tot 21.30 uur een online sessie volgen over grasbeheer, grasalternatieven, maaiselgebruik en het oplossen van kleine en grote gazonproblemen. Deelname is gratis. Je kan meevolgen met je computer, tablet of gsm via een weblink die je enkele dagen vooraf ontvangt. Inschrijven vóór 12 april.

Op 31 mei start de driedelige cursus thuiscomposteren met een theorieles in de kantoren van Verko in Appels. De praktijkles vindt op 7 juni plaats in Appels. Afsluiten doen we op 14 juni met een demo in de kringlooptuin van Comité Jean-Pain in Londerzeel.

Deelname is gratis. Je kan de drie sessies niet afzonderlijk boeken, ze vormen samen één geheel. Inschrijven vóór 15 mei.

Meer info en inschrijven: www.dds-verko.be/verko

Stuur je antwoord uiterlijk veertien dagen na het verschijnen van deze editie naar infogem@berlare.be. Wie geen digitale toegang heeft, kan een briefje sturen naar Dorp 22, 9290 Berlare ter attentie van de Infogemredactie.

Uit alle correcte inzendingen loot een onschuldige hand een winnaar. Die krijgt een Berlaarse cadeaubon ter waarde van 25 euro om lokaal te spenderen.

Winnaar vorige prijsvraag:

Jesica Baert

(oplossing: gemeentehuis Berlare) We contacteren je op het e-mailadres waarmee je de oplossing instuurde.

INFOGEM JANUARI - MAART 2021 7 WELK PLEKJE VAN BERLARE ZIE JIJ OP DE FOTO?

Later word ik… brandweerman

Berlaars korps zoekt versterking

Als alles volgens plan verloopt, mogen Jefrey Cobbaut en Ruben Vanden Branden zich in de nabije toekomst vrijwillig brandweerman noemen bij het Berlaarse brandweerkorps Zone Oost. Een late jongensdroom, zo blijkt. Al is de opleiding helemaal niet te onderschatten.

We treffen Jefrey en Ruben, twee twintigers, in de kantine van de Berlaarse brandweerkazerne Zone Oost, vlak achter het cultureel centrum. Vanuit die kantine zien we via een glasraam de felrode, blinkende brandweerwagens in het magazijn, klaar om uit te rukken bij een kleine of grote calamiteit. “Als je ‘beschikbaar’ bent, moet je klaar staan om je zo snel mogelijk naar de kazerne te spoeden”, steekt Jefrey van wal, terwijl hij voor onze fotograaf

– die zelf al twintig jaar vrijwillig brandweerman is in deze kazerne –een brandslang uit de wagen trekt. “Kijk, dit zijn kunststofblokken, om een auto te stabiliseren die bijvoorbeeld op zijn dak ligt. Zo kunnen we gemakkelijker werken”, zegt Ruben. “En dit is een ‘schaar’ om deuren of koffers te openen of te verwijderen.”

Jefrey’s en Rubens aspiratie om brandweerman te worden, is eerder een late jongensdroom. Jefrey: “Ik wil iets betekenen voor de mensen. Ik heb er nog aan gedacht om inspecteur te worden bij de politie, maar ondertussen werk ik als metaalbewerker op de technische dienst van de Stad Dendermonde. Die job doe ik graag en kan ik perfect combineren met een taak als vrijwillige brandweerman.”

Ruben werkt dan weer als arbeider

bij golfkartonfabrikant VPK. “Een collega daar werkt bij de brandweer en maakte me warm om ook voor dit traject te kiezen.”

De brandweer bestrijdt branden, dat spreekt. Maar hij rukt eveneens uit bij verkeersongevallen, om mensen uit auto’s te bevrijden of de weg vrij te maken. Ook bij rampen als overstromingen, explosies of instortingen snelt de brandweer ter hulp. Daarnaast helpt hij voor allerlei ‘kleinere’ problemen: wespennesten, ondergelopen kelders… “Net die gevarieerdheid aan jobs spreekt me hard aan”, vertelt Jefrey.

Het voorspel: een Federaal Geschiktheidsattest

De procedure om brandweerman of -vrouw te worden, mag je evenwel niet onderschatten. Eerst en vooral

8 LEVEN
© Bert Van der Linden

moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B, een bewijs van goed gedrag en zeden én een medisch attest. Voor je effectief kan starten aan de opleiding, heb je een zogenaamd Federaal Geschiktheidsattest (FGA) nodig. Daarvoor moet je een reeks van competentie-, vaardigheids- en fysieke testen doorlopen. Eenmaal in het bezit van zo’n attest, kan je in de hulpverleningszone van je keuze solliciteren om vrijwillig of professioneel brandweerman/vrouw te worden.

Zowel Jefrey als Ruben hebben hun FGA behaald in juni 2022, ondertussen zijn ze als stagiair in opleiding bij het brandweerkorps in Berlare. “We solliciteerden er, legden een klein mondeling examen af en in november 2022 is de brandweeropleiding gestart.”

264 uren opleiding

De opleiding omvat 264 opleidingsuren, gespreid over zo’n twee jaar. “Je moet er dus heel wat tijd voor opofferen”, beseffen beide heren. “We volgen nu met 17 personen de opleiding, de meesten in het weekend, maar het kan ook tijdens de week. We volgen deels les aan PAULO (de Provinciale Academie voor Urgentiediensten en Lokale Overheden, red.) en deels in het lescentrum in onze kazerne. We krijgen een mix van theorie en praktijk via modules. Zo is er een module ‘individuele bescherming’ om jezelf en je collega’s goed te beschermen.

Er is een onderdeel rond je attitude, maar ook over hoe je iemand met een andere rang juist aanspreekt of hoe je radiocommunicatie gebruikt. Er is natuurlijk ook een deel rond fysieke paraatheid, vergelijkbaar met de proeven voor het FGA, maar nu dragen we een gewichtsvestje van 5 kg. Daarnaast is er ook een module rond technische hulpverlening, denk aan het knip- en spreidwerk van metaal, bijvoorbeeld van auto’s. Met de komst van de elektrische auto’s, wordt ook ons werk complexer.

Maar dat is voor mij het plezante deel”, lacht Jefrey.

De module waar ze zeker naar uitkijken is die rond effectieve brandbestrijding. De echte vuurdoop, letterlijk en figuurlijk. Hierbij worden containers op een gecontroleerde manier in brand gestoken. “Alles gaat gelukkig stap voor stap: eerst wennen we aan rook, vervolgens aan de hitte.”

Terwijl Jefrey nu al volop bezig is met de examens, is Ruben jammer genoeg tijdelijk out met een pinkbreuk. “Daardoor kan ik niet aan de praktische oefeningen deelnemen. Dat is jammer, maar in september begin ik opnieuw met volle moed aan de opleiding.”

Ondertussen kennen ze ook al de brandweerlieden van de kazerne in Berlare. “Er zijn hier zo’n twintig brandweermannen actief, ze geven hun kennis graag aan ons door. Ik kijk nu al uit naar de interventies. Mensen helpen, daarvoor doen we het. Het is ook fijn dat we beroep kunnen doen op een stagebegeleider en een peter of meter.”

Er is een tekort aan brandweermannen in vele korpsen. Volgens Jefrey is iedereen in staat om brandweerman of -vrouw te worden. “Er zijn veel soorten jobs binnen een korps. Technisch en minder technisch. Ik ben redelijk handig, dus hoop vaak ingezet te worden in technische interventies. Dan moet je bijvoorbeeld een persoon die gekneld zit in een auto zo snel mogelijk bevrijden. Je kan echt groeien en roteren als brandweerman. Wil je later in het duikteam aan de slag, dan kan je daarvoor een opleiding volgen.”

Volgens Ruben is één vaardigheid cruciaal: je moet vlot in een team kunnen werken. “Ego’s hebben hier geen plaats. En de kalmte bewaren is ook heel belangrijk. Als wij vol stress zitten, zal het slachtoffer ook heel onrustig worden”, besluit hij.

Tekst: Sam De Kegel

Meer info: www.vrijwilligers.zoneoost.be, 052 25 07 88 en selecties@zoneoost.be

In België zijn er zo’n 17.300 professionele en vrijwillige brandweerlieden actief. De meesten zijn vrijwillig brandweerman.

(bron: brandweer.be, FOD Binnenlandse Zaken)

Keep your cool

Een belangrijk deel van bijna elk brandweerkorps bestaat uit vrijwilligers. Zij krijgen geen loon, maar wel een vergoeding die afhankelijk is van hun graad. “Maar daarvoor moet je het absoluut niet doen”, zeggen Ruben en Jefrey in koor. “Je moet vooral gedreven zijn en passie uitstralen.”

Infosessie in kazerne Berlare

Beschik jij over het nodige hulpverleningsvuur om toe te treden tot het brandweerkorps?

Kom zeker een kijkje nemen op de infosessie die dit voorjaar in de kazerne in Berlare gepland staat.

9

Op zoek naar kinderopvang?

Digitaal loket bundelt opvangaanbod in Berlare

Word je binnenkort mama of papa? Heb je geen idee waar je op zoek kan gaan naar opvang voor je kindje? Dan kan je terecht bij het digitaal lokaal loket kinderopvang. Zo wordt kinderopvang zoeken kinderspel.

Via het digitale loket krijg je een duidelijk overzicht van de verschillende opvanginitiatieven in de gemeente. Je kan er ook rechtstreeks een aanvraag doen bij het initiatief van jouw keuze.

Kinderopvanginitiatieven mooi gebundeld

“Kinderopvang zoeken, is voor ouders geen evidente opdracht. Welke kinderopvanginitiatieven zijn er in de buurt? Waar kan je terecht met jouw specifieke opvangvraag? Om ouders te helpen in hun zoektocht is er een digitaal platform dat de verschillende opvanginitiatieven van onze gemeente bundelt”, vertelt Liesbeth Willemans, coördinator van het Huis van het Kind.

We zijn als gemeente dringend op zoek naar begeleiders voor de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang.

Iets voor jou? Rep je als de bliksem naar www.ocmwberlare.be/jobs.

“Op dit platform vind je heel wat nuttige informatie terug, zoals de openingsuren en de tarieven van de verschillende initiatieven. Als ouder maak je éénmalig een profiel aan. Daarmee kan je een aanvraag doen bij het opvanginitiatief van jouw keuze. De opvanginitiatieven zelf volgen via het platform jouw opvangvragen op en behandelen de aanvragen.”

Fysiek loket

Naast het digitale loket, ben je met je vragen ook nog steeds ‘fysiek’ welkom in Huis van het Kind. Heb je vragen over jouw zoektocht naar kinderopvang? Lukt het niet goed om digitaal je aanvraag te doen? Kom dan zeker langs tijdens de vrije inloopmomenten op dinsdagavond tussen 17 en 19 uur en op woensdagochtend tussen 9 en 12 uur. Of maak een afspraak via mail of telefoon.

Meer info: 052 43 25 44 en huisvanhetkind@berlare.be www.huisvanhetkindberlare.be

LEVEN 10

Ferm kinderopvanginitiatief aan het woord

Greet Annaert is verantwoordelijke voor de kinderopvanginitiatieven van Ferm Kinderopvang vzw in Berlare. Zij ziet het lokaal loket kinderopvang als een belangrijke dienstverlening naar de burgers toe. “De website van het lokaal loket kinderopvang biedt een mooi overzicht van alle opvangmogelijkheden binnen de gemeente. Op die manier worden de kinderopvanginitiatieven meer zichtbaar in Berlare. Zo kan een opvanginitiatief dat nog plaatsen vrij heeft, dit eenvoudig aanduiden op het digitale platform, en zo kan deze plaats snel opnieuw ingevuld worden. Alles wordt ook mooi in kaart gebracht, zodat er achterliggend door de gemeente kan gekeken worden of en waar er eventuele opvangtekorten zijn.” Annaert doet ook een oproep naar nieuwe onthaalouders om het nijpend tekort in de gemeente op te vangen.

Regionale verpleegkundige Opgroeien

Ilse Cattrysse is blij met de samenwerking met het lokaal loket kinderopvang. “Door het nieuwe digitale platform voor kinderopvang kunnen wij onze ouders onmiddellijk in contact brengen met de kinderopvanginitiatieven, zonder tussenpersonen. Zo is het mogelijk om ouders snel antwoord te bieden. Wij zien alle jonge ouders in Berlare, en kunnen zo heel snel op de bal spelen indien er nog geen kinderopvang gevonden is.

Wanneer start je best je zoektocht naar kinderopvang?

Dit doe je best van zodra je zwanger bent. Het lokaal loket kinderopvang gaat graag samen op zoek naar het initiatief van jouw keuze, maar hoe vroeger je erbij bent, hoe meer kans je uiteraard ook maakt op het plaatsje in de opvanglocatie naar jouw keuze.

Kan je als ouder ook zelf contact opnemen met een opvanginitiatief?

Dat kan zeker. Je kan jouw opvangvraag rechtstreeks stellen bij de opvang naar keuze. Idealiter wordt deze opvangvraag ook bij het digitaal lokaal loket kinderopvang geregistreerd. Zo kan het lokaal loket kinderopvang met deze cijfers aan de slag om kinderopvang in Berlare nog verder te optimaliseren.

Voorjaarskriebels in Huis van het Kind

Workshop ‘Babymassage’

woensdag 5 april 2023 om 10 uur

Huis van het Kind

i.s.m. Solidaris

Tijdens een heerlijke workshop babymassage geniet je als (groot)ouder van een uniek moment samen met je kleine spruit.

Babymassage is een goede remedie tegen huiluurtjes, darmkrampjes en slapeloze momenten. Bovendien stimuleren de massagetechnieken je baby’s neurologische, motorische en emotionele ontwikkeling. De zwangerschapsconsulente leert jou de juiste technieken om je baby te laten ontspannen en tot rust te brengen.

Workshop ‘Je baby in de draagdoek’

woensdag 3 mei 2023 om 10 uur

Huis van het Kind

i.s.m. Solidaris

Als ouder van een kleine baby heb je handen te kort, dan is een draagdoek om je baby dicht bij jou te houden handig. En er zijn nog meer voordelen aan je baby dicht bij je dragen.

Tijdens de workshop ‘Je baby in de draagdoek’ heeft de zwangerschapsconsulente het over de voordelen, de soorten draagdoeken en geeft ze enkele veiligheidstips mee. Je leert er de basistechnieken en -knopen van het ergonomisch dragen van jouw baby in een rekbare draagdoek.

11

WE VERWELKOMEN

18/01/2023 Simon Van Lunter

04/02/2023 Liene Gadeyne

WE NAMEN AFSCHEID VAN

09/01/2023 Julia Van Houwe (°13/08/1934)

11/01/2023 Francine De Wilde (°22/10/1935)

11/01/2023 Maarten Steenwegh (°09/11/1980)

12/01/2022 Mariette Verschelden (°25/05/1925)

13/01/2023 Luc Leys (°26/02/1966)

14/01/2023 Monique De Kegel (°22/06/1934)

14/01/2023 Daniël De Block (°23/10/1939)

15/01/2023 Maria Baeyens (°27/08/1929)

17/01/2023 Odette De Backer (°28/08/1943)

18/01/2023 Adolf Arys (°14/04/1950)

20/01/2023 Gerard De Gelder (°20/08/1939)

20/01/2023 David Kesteleyn (°22/02/1979)

21/01/2023 Jacqueline Veeckman (°11/01/1929)

22/01/2023 Marcel De Block (°20/05/1934)

22/01/2023 Lucienne Baeyens (°17/12/1949)

24/01/2023 Emillienne De Ceuleneer (°21/06/1935)

24/01/2023 Jacqueline Denauw (°07/08/1939)

26/01/2023 Silvestre Castellana (°10/03/1943)

30/01/2023 Remi Van Damme (°31/05/1931)

31/01/2023 Jules De Bruycker (°17/12/1940)

04/02/2023 Fedra Van de Voorde (°13/11/1965)

05/02/2023 Desiderius Bicqué (°08/04/1938)

05/02/2023

07/02/2023

10/02/2023

10/02/2023

15/02/2023

24/02/2023

26/02/2023

26/02/2023

Paul Roggeman (°11/11/1941)

Guido De Greif (°12/12/1948)

Joseph Verdurme (°06/12/1950)

Alfonsine Speeckaert (°02/04/1938)

Lisette Maes (°26/04/1937)

Maria Mathees (°10/03/1932)

Fernand Buyse (°05/10/1950)

Jozef De Donder (°14/03/1954)

27/02/2023 Benny van Laere (°29/04/1957)

28/02/2023 Petrus De Geest (°5/09/1931)

03/03/2023 Roger De Man (°29/08/1955)

03/03/2023 Godelieve Bracke (°20/07/1937)

03/03/2023 Eric Duquet (°8/05/1948)

04/03/2023

Julienne Van Nieuwenhuijze (°16/12/1928)

07/03/2023 Denise Hillaert (°22/11/1929)

07/03/2023 Lydia Poppe (°15/01/1942)

DEZE PAREN GAVEN HUN JA-WOORD

03/02/2023

04/02/2023

17/02/2023

25/02/2023

25/02/2023

Maxim Van de Velde en Katrien Scheire

Carlos Cobbaut en Sophie Bracke

Tom Van De Wiele en Christine Glorieux

Iwan Lammens en Cindy Goddevriendt

Stien Schillebeeckx en Yaël Tobianah

DEZE PAREN VIERDEN HUN GOUDEN JUBILEUM

21/09/1972 Stanislas De Vuyst en Lydia De Waele

23/12/1972 Marc Van Acker en Francine De Backer

19/01/1973 Johan Witterzeel en Annie De Schryver

26/01/1973 Ivan De Greef en Christine De Raedt

27/01/1973 André Bonnaerens en Ivette De Vriendt

09/03/1973 Willy Van Steen en Lea Van Weyenberg

DEZE PAREN VIERDEN HUN DIAMANTEN JUBILEUM

19/01/1963 Roger De Saedelaere en Linda Tas

26/01/1963 Cyriel De Gucht en Francine De Schryver

13/02/1963 Antonius Blancquaert en Dionysia Verhofstadt

Viering 70-jarigen

Inwoners geboren in 1953 en hun partners zijn welkom op zaterdag 3 juni 2023 in feestzaal De Dreef.

Inschrijven aan 70 euro per persoon kan tot uiterlijk 15 mei op rekeningnummer BE78 9734 4588 5186 op naam van De Leenheer-Van den Abbeele met als mededeling de naam van de jarige.

Voor verdere inlichtingen kan je terecht bij Team 1953: Myriam (0479 90 59 16), Vrony (0477 98 79 42), Martine (0477 38 97 56), Greta (0485 20 19 50) en Josiane (0478 52 36 54).

Viering 50-jarigen

Op zaterdag 16 september zet Club73 de vijftigjarige inwoners in de bloemetjes. Meer info via berlare73@gmail.com.

Jouw pasgeborene in volgende Infogem?

Sinds 2018 verspreiden we op deze pagina geen lijstje meer met namen van de pasgeborenen in de gemeente. Dienst bevolking & burgerlijke stand verkrijgt deze gegevens immers rechtstreeks via de ziekenhuizen, waardoor aan de ouders geen expliciete toestemming kan worden gevraagd om in Infogem te staan.

De Europese Privacywet laat dat niet toe.

Je kan vanaf nu als ouder wel zélf de naam en geboortedatum van je pasgeborene aan ons bezorgen via infogem@berlare. be. Dan verschijnt deze heuglijke info in het volgende nummer.

12
50 60 MENS & TIJD

Wegenwerken

Sluis-Nieuwdonk-Donklaan

Eind maart werden Sluis en Turfputstraat voorzien van een nieuwe toplaag asfalt. Maar de wegenis tussen Uitbergen en Berlare ondergaat nog een aantal andere aanpassingen. We overlopen graag even wat op de planning staat.

Na de paasvakantie, op 17 april, wordt gestart met de heraanleg van de weg Sluis richting Uitbergen. De bochtige weg langsheen het waterzuiveringsstation en de oude Scheldedijk wordt geheel heraangelegd tot aan de aantakking Donklaan/Nieuwdonk.

De weg wordt daarbij voorzien van een nieuw profiel, bestaande uit een tweesporenpad in beton. Deze inrichting zorgt voor een landelijke uitstraling passend binnen het recreatief netwerk tussen de Scheldedijk en het Donkgebied.

Ook het gemeentelijk deel van de Donklaan, tussen het kruispunt Donklaan/Blauwhofdreef en de verbinding Uitbergen/Berlare wordt binnen dezelfde aanneming heraangelegd. Naast het tweesporenpad wordt er ook ingezet op het creëren van een dreefstructuur. Ook hier is het doel dat de weg een landelijker karakter krijgt dat minder uitnodigt tot gebruik als doorgangsweg, lagere snelheden stimuleert en meer veiligheid en belevingskwaliteit biedt voor de vele wandelaars en fietsers.

Op een aantal plekken langsheen het tracé, zoals aan de Scheve Villa en het Riekend Rustpunt, worden toeristische instappunten voorzien. Deze plekken worden standaard ingericht met een tegelpatroon met infobord, zitbank, fietsenrek en een drietal parkeerplaatsen. Deze uitrol kadert binnen het Onthaalplan Kalkense Meersen-Donkmeer: een toeristisch-recreatief samenwerkingsverband tussen de gemeenten Laarne, Wichelen, Wetteren en Berlare.

Bij de uitvoering wordt getracht de doorgang tussen Uitbergen en Berlare zoveel mogelijk te verzekeren, ofwel langs de Donklaan ofwel langs Sluis. Aangezien ook het kruispunt tussen de verschillende takken wordt aangepakt, is het echter onvermijdbaar dat de doorgang tijdelijk geheel zal worden afgesloten voor autoverkeer. Voor fietsers zal wel steeds een alternatief mogelijk zijn.

Meer details over de fasering en de verkeershinder lees je op www.berlare.be/wegenwerkensluis.

Meer info: 052 43 25 30 en openbarewerken@berlare.be

13 RUIMTE
© Bert Van der Linden

Zuurstof voor dementie

Symbolische ‘ruwe berk’ aangeplant aan woonzorgcentrum

Ter Meere

‘Als de wereld van het weten dooft, als de woorden verstillen, blijft de sterkste taal over.’ Om dementie letterlijk een plaats te geven in onze samenleving, werd aan woonzorgcentrum Ter Meere een boom geplant en werden vergeetme-nietjes gezaaid. Opdat het een plek kan zijn van ontmoeting, waar je zuurstof kan vinden om weer op weg te gaan.

‘Zuurstof voor dementie’ is een project van de Expertisecentra Dementie Meander en Paradox en Alzheimer Liga Vlaanderen. Het project wil dementie letterlijk een plaats geven in onze samenleving door op minstens 100 verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen een ruwe berk en vergeet-me-nietjes aan te planten.

14 LEVEN

De boom symboliseert een plek waar je kan lachen, feesten, contact maken, tot rust komen… Waar je met andere woorden echt jezelf kan zijn met je sterktes en je kwetsbaarheden. Het is een plek van ontmoeting waar mensen zuurstof kunnen vinden om weer op weg te gaan.

3 dementievriendelijke wandelingen

Dat Berlare een dementievriendelijke gemeente wil zijn, tonen ook de drie toegankelijke wandellussen verspreid over de gemeente aan. Je kan ze als mantelzorger ontdekken, samen met een familielid met dementie.

“Een wandeling geeft mensen de kans om op een ontspannen manier een gesprek te voeren met elkaar. Dat is iets wat bij een bezoek binnenshuis niet altijd eenvoudig is”, legt hoofdverpleegkundige Anja De Bock van de afdeling Vlindertuin in woonzorgcentrum Ter Meere uit.

Ook de wandeltas kan daaraan bijdragen. Die bevat verschillende elementen die een gesprek op gang kunnen brengen. “Dat kan via gerichte vragen, maar ook met behulp van oude foto’s van plaatsen,

mensen of gebeurtenissen”, aldus De Bock. “Personen met dementie hebben moeite om recente zaken te onthouden, maar houden ervan om te vertellen over het verleden. Via een geurdoosje zetten we ook in op geurprikkels om herinneringen op te halen.”

De wandeling rond het Donkmeer start aan Onthaalpoort Donkmeer, die in Overmere en Berlare aan de respectievelijke woonzorgcentra. De wandelingen zijn rolstoelvriendelijk.

15
Meer info: termeere@ocmwberlare.be en 09 326 97 30

Jouw

kraampje/organisatie op Waterfeesten?

Maak deel uit van het feestweekend

Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 augustus zijn ook dit jaar weer hoogdagen aan het Donkmeer. Dan verwelkomen we jong en oud op de Waterfeesten.

Om het feestweekend in goede banen te leiden en bezoekers een gevarieerd programma te kunnen aanbieden, zijn we nog op zoek naar:

Verenigingen voor de bemanning van een kassapost op zondag 6 augustus.

Verenigingen of organisaties die graag een onderdeel van het programma uitwerken tijdens het feestweekend.

Ambachtelijke handelaars of creatievelingen uit Berlare die zelfgemaakte spulletjes verkopen op de lokale ambachtenmarkt op zondag 6 augustus. Let wel: het aantal plaatsen is beperkt. Wie eerst inschrijft, heeft voorrang.

Interesse of nog vragen?

Neem vóór 1 mei contact op via recreatie@berlare.be of 052 43 25 61.

Meer info: dienst recreatie en ondernemen, 052 43 25 60 en recreatie@berlare.be

Fotografen gezocht!

Leg jij als (hobby)fotograaf onze prachtige gemeente al eens graag vast op beeld? En heb je zin om enkele beelden tentoon te stellen?

Voor een nieuwe fototentoonstelling zijn we op zoek naar fotografen die een plek naar keuze in Berlare, Overmere of Uitbergen willen vastleggen in elk van de vier seizoenen.

De verzamelde beelden worden volgend voorjaar onder de noemer ‘De vier seizoenen van Berlare’ tentoongesteld in Onthaalpoort Donkmeer.

Meer info: toerisme@berlare.be en 052 43 25 60

16 LEVEN RUIMTE © Tim Delmoittie

Over UiTPAS en het nieuwe subsidiereglement Infoavond voor verenigingen op dinsdagavond 16 mei

Sinds 1 september 2022 is er een nieuw subsidiereglement in voege voor de verenigingen. Tot op heden zijn er echter nog veel verenigingen met vragen hierover. Om die reden richten de vrijetijdsdiensten op dinsdag 16 mei een infoavond in voor alle verenigingen.

Voor lokaal bestuur Berlare zijn verenigingen belangrijke partners om het sociaal weefsel te versterken. Het bestuur wenst hen dan ook verder te ondersteunen. Om de ondersteuning beter te laten aansluiten bij de noden van het verenigingsleven, en om alle verenigingen op een gelijkwaardige manier te behandelen, werd vorig jaar een nieuw algemeen kader ontwikkeld voor het erkennen en subsidiëren van verenigingen.

Pré-erkende verenigingen (de basisvorm van erkenning in het nieuwe reglement) hebben:

- Het recht om een basiserkenning aan te vragen als ledenvereniging of als projectvereniging;

- Het recht om uitleenmateriaal aan te vragen;

- Het recht om gemeentelijke infrastructuur te huren aan gunsttarief in het kader van activiteiten van de vereniging.

Erkende verenigingen maken bovendien aanspraak op subsidiëring.

Kent jouw vereniging UiTPAS al? Ook het volledige UiTPASprogramma wordt nog eens voorgesteld op de infoavond. Een ideaal moment voor wie overweegt

UiTPAS-partner te worden, of voor wie UiTPAS – een soort spaarkaart voor vrije tijd – nog onbekend terrein is.

Als vereniging kan je namelijk ook met UiTPAS aan de slag. Je kan als UiTPAS-aanbieder eenvoudig en discreet kansentarief toekennen aan mensen met een beperkt inkomen, je leden en bezoekers punten laten sparen en ruilvoordelen aanbieden.

Geïnteresseerde verenigingen zijn welkom in de grote zaal van CC Stroming op dinsdag 16 mei om 20 uur. Inschrijven is niet nodig. Wie vooraf gerichte vragen wil doorsturen, kan dat doen via uitpas@berlare.be.

17
VRAGEN STAAT VRIJ

Hoe zie jij Oost-Vlaanderen in 2050?

Welkom op info- en inspraakmomenten in naburige steden en gemeenten

Provincie Oost-Vlaanderen maakt een nieuw beleidsplan ruimte op. Omdat iedereen de ruimte gebruikt, is er ook ruimte voor jouw mening! Van 21 april tot en met 19 juli 2023 kun je het plan op verschillende manieren leren kennen en je stem laten horen.

Stijgende energie- en grondprijzen, extreme hitte en regen, luchtverontreiniging, … We kampen vandaag met heel wat uitdagingen. Die kunnen we voor een groot deel oplossen door onze ruimte beter te gebruiken. Daarom maakt provincie Oost-Vlaanderen een beleidsplan op: ‘Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’. In dat plan zullen acties staan tot 2035 en een visie tot 2050.

De provincie wil zowel de stads- en dorpskernen versterken als onze groene open ruimte vrijwaren. Door wonen, werken en dagelijkse activiteiten te bundelen, houden we meer ruimte vrij en creëren we comfortabele en vlot bereikbare woon- en werkplekken.

De komende maanden krijg je de kans om meer te weten te komen en mee te denken.

Publieksmoment

Op zaterdag 29 april is iedereen tussen 14 en 18 uur doorlopend welkom op het participatiemoment in de Zebrastraat in Gent. De provinciemedewerkers geven je

dan met plezier een woordje uitleg. Je kunt het ontwerpbeleidsplan ook inkijken, panelgesprekken bijwonen en feedback geven.

Info- en inspraakmomenten

Ook in Oudenaarde, Sint-Niklaas, Eeklo en Aalst vinden info- en inspraakmomenten plaats. Niet alleen over het ontwerp-beleidsplan, maar ook over het bijbehorende milieueffectenrapport. Dat is een rapport dat beschrijft welk effect de plannen zouden hebben op het milieu.

Reizende tentoonstelling

Spring zeker eens binnen op de interactieve tentoonstelling. Die houdt halt in Gent, Sint-Niklaas en Aalst. In elke stad blijft de tentoonstelling enkele weken staan.

Op andere plaatsen kun je een kleinere tentoonstelling bezoeken: Wetteren, Zelzate, Oudenaarde, Geraardsbergen, Ronse, Deinze, Gent, Beveren, Lokeren, Dendermonde, Eeklo, Aalter, Maldegem, Zottegem, Ninove, Zele en Temse.

Meer info: oost-vlaanderen.be/ruimte2050 Daar vind je ook de exacte data en locaties van alle evenementen.

LEVEN 18 RUIMTE

Premies? Besparen? Duurzamer wonen?

Het woon- en energieloket helpt je vooruit

Met enkele kleine en simpele ingrepen in je woning, kan je vaak al heel wat kosten en energie besparen. Zeker als je er ook een subsidie aan kan koppelen. Maar waar te beginnen? Zie jij ook het bos door de bomen niet meer?

Voor informatie, inspiratie, advies en begeleiding rond wonen en energie kan je voortaan terecht bij het woonen energieloket: een samenwerking tussen DDS, Energiehuis BEA, Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke en Zele.

Elke maandagvoormiddag

Inwoners kunnen elke maandagvoormiddag terecht aan het loket bij dienst vergunningen in het gemeentehuis voor advies en ondersteuning bij tal van woonen energie gerelateerde vragen: leegstand en verwaarlozing, verbouwpremies, Vlaamse tegemoetkomingen, woonkwaliteit, je energiefactuur, het lokaal renovatieproject ‘Berlare Renoveert!’, huren en verhuren, sociaal huren en kopen, discriminatie op de huurmarkt, renovatieadvies op maat, …

Extern advies voor complexere dossiers

Als er meer ondersteuning of expertise nodig is, springt er op de eerste maandagvoormiddag van de maand een externe woon- en energieadviseur van Energiehuis BEA of Woonpunt DDS ter hulp.

Blijf dus niet met je vragen zitten, maar maak een afspraak en kom langs.

Meer info: vergunningen@berlare.be en 052 43 25 15

Groepsaankoop spouwmuurisolatie

Werd je huis gebouwd tussen 1950 en 1990? Dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur. Door deze te isoleren kan je snel besparen op je energiefactuur, blijft je huis lekker warm in de winter én koel in de zomer. Energiehuis BEA richt in samenwerking met Energent een groepsaankoop in waardoor je als inwoner van Berlare een scherpe offerte kan aanvragen bij een betrouwbare partneraannemer. Vrijblijvend inschrijven kan via www.bea.groepsaanbodrenovatie.be.

Op donderdag 20 april vindt er om 19.30 uur een online infomoment plaats over de voordelen van spouwmuurisolatie en het precieze verloop van de groepsaankoop. Schrijf je in via www.bea.groepsaanbodrenovatie.be/infomomentspouwmuurisolatie of per mail naar groepsaanbod@energent.be.

19

De eendenkooi in de kijker op Erfgoeddag

Eendenkooien onstonden zo’n 700 jaar geleden. In België waren er ongeveer 25, waarvan twee aan het Donkmeer. Eén ervan bleef tot 1930 in werking voor eendenvangst. Het waren geen eendenhokken of dierenparken, maar historische plekken waar eeuwenlang eenden werden gevangen voor consumptie.

Rechthoekige plas met in elke hoek een versmallende kromme sloot, overspannen door een grote fuik: de vangpijpen. Ze eindigen in een vangfuiknet. Omdat eenden tegen de wind in opvliegen, wordt de vangpijp gebruikt van waaruit de wind waait.

De kooiplas is omringd door rietschermen en een dicht bos, om de eenden een vals gevoel van veiligheid en rust te geven.

LEVEN 20 INFOGRAPHIC
1
2

Het kooikerhondje loopt via het hondengat aan de vangpijp langs de rietschermen terug naar de kooiman en lokt zo de nieuwsgierige wilde eenden telkens verder in de nauwe vangpijp.

In het kooihuisje slaat de kooiker zijn voer op en schuilt hij bij slecht weer. Hij noteert er alles wat van belang is voor de vangst: van het weer tot het aantal nieuwe vogels op de plas.

4

De oude ‘bakenboom’ diende mogelijk als oriëntatiepunt voor de aanvliegende wilde eenden.

Als de kooiman tevoorschijn komt via het ‘verschietgat’, vliegen de opgeschrikte wilde eenden tot in het vangfuiknet.

Tientallen gekortwiekte tamme eenden worden door de kooiman gevoederd en lokken wilde eenden in de vangpijpen.

De tamme eenden blijven rustig verder eten en zwemmen terug naar de kooiplas.

Op het programma op zondag 23 april

Daar worden ze door de kooiman letterlijk de nek omgewrongen.

Om te beletten dat ze met hun laatste stuiptrekkingen wegspartelen, gooit hij ze in een spartelkorf

Daarna worden ze in zakken naar wildveilingen in Brugge of Brussel gebracht en eindigen uiteindelijk op het bord...

- 13 uur: Start in Onthaalpoort Donkmeer en bezoek er de gratis expo over de geschiedenis van de eendenkooi. Je kan er ook eendjes vissen en een eendenbordspel spelen.

- 13.45 uur: Overzetboot naar de Eendenkooi.

- 14 uur: Ontdek meer over de oude Bakenboom, de eendenkooi, het moeras en de reigerkolonie. Vergeet je laarzen niet.

- 15.30 uur: Vrij bezoek aan aaidierenweide en vrije deelname aan workshop aquarel.

- 16.30 uur: Vernissage expo Sylvie Janssens aan het Kooikerhuisje.

- 17 uur: Terugtocht met overzetboot.

Schrijf je in voor deze familiedag via www.beleefberlare.be/erfgoeddag-wordt-beestig. In samenwerking met vzw Durme.

21 © Gert Van Kerckhove Meer info: www.beleefberlare.be
5 10 6 3 8 9
7

Lagere snelheid voor een leefbare dorpskern

Uitbreiding zone 30 in dorpskernen Overmere en Uitbergen

Om de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in de dorpskernen van Overmere en Uitbergen te verhogen, wordt er een nieuwe zone 30 ingevoerd, zo besliste de gemeenteraad. De maatregel gaat in vanaf woensdag 5 april.

Kinderen van en naar school, ouders die nog snel enkele boodschappen doen, speedpedelecs, pakjesbezorgers, doorgaand verkeer, … De beperkte ruimte in de dorpskernen wordt dagelijks opgeëist door verschillende verkeersdeelnemers.

Als gemeente staan we helaas machteloos tegenover de drukke verkeersassen die onze dorpskernen doorkruisen. Daar waar er tientallen jaren geleden nog sprake was van ringwegen rond dorpskernen, zijn

dergelijke pistes intussen weer helemaal van tafel geveegd. Het hogere beleid zet nu in op de zogenaamde ‘modal shift’, waarbij ingezet wordt op alternatieve vervoersmiddelen. In de praktijk stellen we echter vast dat er op dit vlak nog heel wat werk aan de winkel is.

Op korte termijn is er dus geen drastische verbetering van de verkeersintensiteit te verwachten, wel kunnen we trachten er zo goed mogelijk mee om te gaan.

22 RUIMTE
© Bert Van der Linden

Door een snelheidsbeperking in te voeren, verhogen we niet enkel de verkeersveiligheid in de dorpskernen, we maken ze ook leefbaarder voor de mensen die er wonen.

Veiliger en aangenamer

Door een snelheidsbeperking in te voeren, verhogen we niet enkel de verkeersveiligheid in de dorpskernen, we maken ze ook leefbaarder voor de mensen die er wonen. Gewekt worden door voorbijrazende vrachtwagens vroeg in de ochtend? Vanaf 5 april mag het niet meer.

Het hoofdprincipe is dat 30 km/uur wordt ingevoerd op drukke wegen met gemengd verkeer. Dat zijn situaties waarbij er geen afgescheiden fietsvoorzieningen zijn en de fietser zich dus tussen het auto- en vrachtverkeer bevindt.

Waarom zo’n groot gebied?

De afbakening van de zone 30 omvat niet enkel de gewest- of doorgangswegen. Integendeel, de zone is in zowel Uitbergen als Overmere vrij uitgestrekt. Wanneer die omgeving niet zou worden meegenomen, zou dit extra verkeer aantrekken, aangestuurd door gpsen andere ‘slimme systemen’. Met deze aanpak willen we die systemen te slim af zijn.

Invoering

Een duidelijke signalisatie zal weggebruikers aantonen dat ze een zone 30 binnenrijden. Naast de nieuwe verkeersborden worden er ook wegmarkeringen aangebracht en komen er enkele digitale infoborden die de snelheid meten en bestuurders sensibiliseren.

Coalitie van 30

Berlare ondertekende ook de intentieverklaring ‘Coalitie van 30’: een samenwerking tussen lokale besturen, politiezones en organisaties die streeft naar veilige en leefbare kernen. Het is de doelstelling om kennis te delen, ideeën uit te wisselen en te leren van elkaar.

Waarom trager rijden?

De belevingswaarde van de omgeving wordt beter: minder geluidsoverlast, fietsen wordt aantrekkelijker, meer autonomie voor kinderen en ouderen.

De kans op een ongeval met dodelijke afloop neemt aanzienlijk af. Bij een aanrijding aan 50 km/uur loopt een voetganger zes keer meer risico om te overlijden dan bij 30 km/uur.

Trager rijden in combinatie met minder nodeloos optrekken en afremmen kan leiden tot minder vervuiling, minder geluidsoverlast en zelfs vlotter verkeer.

Als bestuurder heb je meer tijd om prikkels in de omgeving waar te nemen en er gepast op te reageren.

Meer info: dienst vergunningen, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

23

Inschrijven voor zomersportkampen, kinderopvang en speelplein

Meld je tijdig aan via de Berlaarse webshop

Het is nog niet altijd aan het weer te merken, maar stilletjes aan mogen we al van de zomer(vakantie) beginnen dromen. Voor veel ouders betekent dat ook: plannen.

- De inschrijvingen voor de zomersportkampen openen op dinsdagavond 25 april om 18 uur. Ondervind je moeilijkheden? Dan kan je tussen 18 en 19 uur telefonisch hulp inschakelen via 052 43 25 60.

- De inschrijvingen voor de kinderopvang in de zomervakantie openen op dinsdag 2 mei om 9 uur.

- Voor het speelplein meld je je kind vooraf aan voor de speelpleinzomer, maar je hoeft geen concrete data toe te voegen. Bij de uitstappen is vooraf inschrijven wel verplicht.

De thema’s, periodes en voorwaarden om in te schrijven vind je op www.beleefberlare.be/kinderopvang, www.beleefberlare.be/speelplein en www.beleefberlare.be/kampen. Inschrijven doe je via de webshop. Voor een overzicht op papier kan je in Onthaalpoort Donkmeer, de bib en het Sociaal Huis terecht.

Meer info: 052 43 25 60, sport@berlare.be en jeugd@berlare.be 052 43 25 40 en kinderopvang@berlare.be

24 RUIMTE
© Studio Nunu

Kinderen baas op straat?

Meld je straat aan

als speelstraat

Steppen of fietsen in het midden van de straat, krijttekeningen maken, wedstrijdje lopen van huis naar huis en misschien zelfs een straatpicknick? Het zijn stuk voor stuk taferelen die je doen denken aan zomervakantie en… speelstraten!

Wil jij jouw straat deze zomer ook een korte periode en op bepaalde uren omgetoverd zien tot een speelstraat voorbehouden voor kinderen? Ga dan alvast op zoek naar twee straatverantwoordelijken en noteer maandag 3 april in je agenda. Vanaf dan kan je jouw straat aanmelden via www.beleefberlare.be/ speelstraten.

Je vindt er ook het speelstraatreglement en de voorwaarden waaraan een speelstraat moet voldoen. Zo ligt ze in een buurt met een overheersend woonkarakter met weinig winkels en rijden auto’s er maximum 50km/uur. De straat mag ook geen prioritaire weg zijn voor doorgaand verkeer of openbaar vervoer. Kan je alle voorwaarden afvinken? Haal het stoepkrijt dan maar boven!

Kijk! Ik fiets!

‘Kijk! Ik fiets!’ is een project waarbij kinderen die al vlot kunnen fietsen met een loopfiets of met steunwieltjes, op een halve dag leren fietsen op twee wielen.

Een ervaren monitor leidt de fietsles op woensdagnamiddag 12 april in goede banen in sporthal Overmere, en geeft nuttige tips aan de kinderen en hun begeleidende ouders.

Het is de bedoeling dat alle kinderen op het einde van de sessie al fietsend op twee wielen naar huis kunnen keren, mét hun fietsdiploma op zak.

Kostprijs: 10,00 euro.

Meer info: www.beleefberlare.be/speelstraten

Meer info en inschrijven: www.beleefberlare.be/kijk-ik-fiets

25

Lentekriebels? De bib staat voor je klaar!

Tijd buiten doorbrengen, het is goed voor lichaam en geest. Met de lente in het land lukt het weer net iets vlotter om van onder dat knusse dekentje te komen. Maar wist je dat ook de bib je een extra duwtje in de rug kan geven?

Uiteraard is er een ruim aanbod aan klassieke boeken om je in het lentezonnetje in onder te dompelen. Maar wist je dat je in de bib ook buitenspeelgoed kan lenen? Een Kubbspel bijvoorbeeld!

Regent het? In de spelotheek van de bib vind je ook de allerleukste gezelschapsspelen, puzzels, bewegingsspelen, constructiespeelgoed, poppen en verkleedkledij. Ideaal voor communie- en verjaardagsfeestjes!

Tuinieren voor dummies

Verder beschikt de bib ook over heel wat tuinboeken, gaande van biologisch tuinieren, diervriendelijk tuinieren tot moestuinieren op een vierkante meter. Voor elk wat wils dus, in elk seizoen!

Al het materiaal is gratis te ontlenen, maar je moet er uiteraard wel zorg voor dragen.

Meer info: bibliotheek Berlare, 052 43 25 55 en bibliotheek@berlare.be www.beleefberlare.be/bibliotheek

26 RUIMTE BIBNIEUWS

Hop, naar buiten!

Buitenspeeldag in Donkoeverpark

Weer of geen weer, buitenspelen is leuk. En op Buitenspeeldag zelfs nog leuker! In heel Vlaanderen trekken kinderen die dag naar buiten om te ravotten. In onze gemeente kan je terecht in het Donkoeverpark voor een te gekke buitenspeelnamiddag.

Op woensdagnamiddag 19 april staan er in het Donkoeverpark verschillende activiteiten op het programma voor kinderen van de lagere school. Een tipje van de sluier? Reuze gezelschapsspelen, maar ook een speleobox, arrow tag… Voor elk buitenspeelbeest wat wils!

Deze toffe namiddag is helemaal gratis en werkt volgens een ‘instuifconcept’. Voorzie dus zelf toezicht voor kinderen jonger dan 10 jaar.

Meer info:

www.beleefberlare.be/buitenspeeldag

052 43 25 60 en jeugd@berlare.be

Take a risk

Op donderdag 13 april slaan burensportdienst Schelde-Durme en lokaal bestuur Berlare de handen in elkaar voor ‘Take a Risk’, een sportief evenement voor jongeren van 12 tot 16 jaar.

Op provinciaal domein Puyenbroeck staat een waaier aan sportactiviteiten op het programma zoals BMX, golf, lasershooting, klimmuur, touwenparcours, rugby, hockey, levende kicker, …

Bovendien voorziet ook het Belgisch leger enkele uitdagende activiteiten zoals een deathride en virtual reality.

Kostprijs: 10,00 euro, inclusief busvervoer.

Sportieve kledij vereist, reservekledij aangeraden.

Meer info en inschrijven: www.beleefberlare.be/take-risk

052 43 25 60 en sport@berlare.be

27
UiT IN BERLARE

Op stap met Moovie de kikker in het Donkoeverpark

Gezocht: bangelijke beweegkampioenen!

Wil je meer bewegen? Of wil je een leuke, ontspannende activiteit samen met je kinderen waarbij iedereen zich kan uitleven? Dan is de beweegroute voor gezinnen zeker iets voor jullie! In het Donkoeverpark kan je tijdens de maand april de nieuwe beweegroute volgen die het hele gezin aan het bewegen zet.

Zoeeeffff! Moovie de kikker spurt voorbij. Zijn vriendjes kijken elkaar met grote ogen aan en lopen met hem mee. “Zit er een reiger achter je aan, Moovie?”, vragen ze bezorgd. “Nee hoor, ik oefen”, hijgt hij terwijl hij over een boomstronk jumpt. “Ik wil beweegkampioen worden! Doen jullie mee? Het is écht superleuk!” Dat moet hij zijn vriendjes geen twee keer vragen…

En jij? Ben jij een rasechte beweegkampioen? Ga mee op het kikkerpad en doe alle oefeningen!

3, 2, 1… Start!

De beweegroute start aan Onthaalpoort Donkmeer. Volg de bordjes langs het parcours van zo’n 600 meter en train 12 bewegingsvaardigheden. Aan de hand van een tof verhaal nemen kikker Moovie en zijn vriendjes je mee op pad. Leuk en uitdagend om samen met vriendjes en familie te doen. Plezier gegarandeerd!

Meer info:

www.beleefberlare.be/beweegroute 052 43 25 60 en toerisme@berlare.be

28 UiT IN BERLARE

Tournée Locale:

een smakelijke fietstocht langs lokale ondernemers

Haal op zaterdag 13 mei je fiets nog eens van stal en doorkruis onze gemeente! Via een tocht langs een uitgebreid aantal lokale ondernemers ontdek je de lekkerste proevertjes. Smakelijk!

Van pittoresk paadje naar prieeltje Ook de nieuwe trage weg aan Schoonaardebrug en het vernieuwde prieeltje in het Boerenkrijgpark worden die dag in de kijker gezet. Ze vormen als het ware het start- en eindpunt van de route.

Vertrek tussen 12 en 13 uur. Inschrijven verplicht.

Met steun van provincie Oost-Vlaanderen.

Meer info:

dienst recreatie en ondernemen, 052 43 25 60 en toerisme@berlare.be www.beleefberlare.be/tourneelocale

STROOM - Midzomernacht

Het Donkmeer is op 21 juni het decor van de openingsavond van STROOM, het Festival in de Scheldevallei.

Je leest er alles over in het juninummer van Infogem.

Koop nu al jouw tickets op www.beleefberlare.be/ midzomernacht.

Met de promocode ‘STROOM23ber’ krijg je 10% korting als inwoner van Berlare.

Meer info: 052 43 25 50 en cultuur@berlare.be www.beleefberlare.be/midzomernacht

29

“Zodra ik onder de rok kruip en ik hoor muziek, moet ik dansen.”

Reuzenhappening aan het Donkmeer

Wist je dat Berlare deel uitmaakt van de meest actieve reuzenregio van Vlaanderen? Dat is mede dankzij Ronny Van de Velde van Reuzencomité Overmere. Op 21 mei vertegenwoordigt hij mee onze gemeente op de grote reuzenhappening aan het Donkmeer. De Overmeerse en Donkse reuzen verwelkomen er meer dan 40 reuzen en rossen uit de streek.

Het gezin Van de Velde telt negen leden, toch als je reuzen Philippo, Isabella en Philiep meetelt. De reuzen maken al drie generaties deel uit van de familie. Onlangs nog werden ze gerestaureerd met behulp van een subsidie van Dijk92. “Ik was zes jaar toen ik voor de eerste keer het naambordje van Philippo mocht dragen. Sindsdien is de reuzenmicrobe alleen maar

toegenomen”, lacht Ronny, die intussen ook zijn vrouw Sofie ermee aanstak en vurig hoopt dat zoon Arne later de fakkel zal overnemen.

Een reus met ziel

Iedere reus heeft z’n eigenheid, maar wat de drie Overmeerse reuzen speciaal maakt, is dat hun armen apart kunnen bewegen zodat het lijkt alsof ze marcheren.

30
UiT IN BERLARE
De Overmeerse reuzen maken al drie generaties deel uit van de familie Van de Velde.

Daarbij komt dat het reuzen zijn die moeten gedragen worden. “Héél belangrijk”, volgens Ronny. “Een reus op wieltjes… dat is geen echte! Een reus moet je dragen. Je moet daar leven in brengen door ermee te dansen en het publiek te bespelen. Zodra ik onder de rok kruip en ik hoor muziek, dan moet ik dansen. Ik kan daar niets aan doen, het is sterker dan mezelf!”

Reuzenpaspoort

Isabella, Philippo en Philiep Rolliers

Dragers gezocht Ronny en Sofie zullen hun alterego’s Philippo en Philiep met gepaste trots dragen. Isabella zoekt nog een drager. “Het is steeds moeilijker om dragers te vinden”, zegt Ronny. “Het is natuurlijk niet te onderschatten, zo kilometers aan een stuk, door weer en wind, met een reus rondlopen. Maar de voldoening en het plezier dat je ervoor terugkrijgt, maakt dat wel allemaal goed. Zo kijken

Ronny en zijn gezin enorm uit naar de reuzenhappening. Sofie: “Het is dan elf jaar geleden dat er nog eens zoveel reuzen tegelijk door onze straten dansten. Het wordt één groot feest.”

De reuzenhappening is een initiatief van de regionale cultuur- en erfgoedorganisatie Dijk92. Ook Berlare maakt deel uit van de Dijk92regio.

Reuzenpaspoort

Agnes van Bareldonk en Daniël van Berelare

Geboortedatum: 30 mei 1937 (Isabella en Philippo) en 25 mei 1958 (Philiep)

Burgerlijke stand: Isabella en Philippo zijn gehuwd, Philiep is hun zoon

Lengte en gewicht: 3,20 m en +/- 40 kg (Isabella en Philippo) en +/- 1,60 m (Philiep)

Bijzonder: Isabella en Philippo hebben beweegbare armen.

Eigenaar: Reuzencomité Overmere

Verhaal: Het gezin Rolliers bewoonde in een ver verleden het kasteel van Overmere, al bestaan daar geen historische bewijzen van. Wel duikt de achternaam van Philippo op in de geschiedenisboeken als een bekende aanvoerder tijdens de Boerenkrijg.

Wanneer te zien: Overmere kermis (augustus) en Berlare kermis (september)

Geboortedatum: 26 augustus 1951

Burgerlijke stand: Gehuwd

Lengte en gewicht: De reuzen hebben al lang niet meer op de weegschaal gestaan, laat staan een lengtemeting gedaan

Eigenaar: VVV Donkmeer

Verhaal: In 1202 is ‘Barlodonc’ een heerlijkheid met als heer Daneel van Berlare en zijn echtgenote Agnes. In diezelfde periode werd de eerste kapel van Barlodonc gebouwd. Misschien was Daneel de opdrachtgever?

VVV Donkmeer doopte de reuzen als oerouders van de Donk in 1951 met water van het Donk meer. Er werd zelfs doopsuiker uitgedeeld.

Wanneer te zien: Bij de doortocht van de Ronde van Vlaanderen kwamen ze supporteren aan het Donkmeer.

31
>

Praktisch

Kom zondagnamiddag 21 mei naar het Donkmeer en

ontmoet meer dan 40 reuzen, rossen, palingen, ... uit de regio;

geniet met foodtrucks en livemuziek aan de oevers van het Donkmeer;

beleef de reuzenwereld met workshops voor groot en klein.

Je kan de reuzen bewonderen tussen 13 en 18 uur. De activiteiten (o.a. een reuzen-minigolf!) en de stoet vinden plaats van 14 tot 17 uur. Bij mooi weer gaan de reuzen even zonnebaden, bij regen houden ze het droog in de Festivalhal.

Vermist - gewond - overleden?

Misschien verbergt er zich een reus bij de Overmeerse Chirojongens? De huidige leiding is niet op de hoogte, maar een andere bron beweert dat er op zijn minst nog enkele lichaamsdelen moeten te vinden zijn. Kan iemand helpen deze vermiste reus thuis te brengen?

Reus Zeuntje van het Berlaarse Rode Kruis ligt al een tijd in de ziekenboeg. Enkele jaren geleden kreeg hij wel een facelift, maar die draaide slecht uit, waardoor Zeuntje niet meer durft buiten te komen. Een nieuwe behandeling werd uitgesteld door corona. Hopelijk zien we Zeuntje snel terug!

Heb jij reuzin Roberta van de brandweer en reuzen Cyriel en Catharina van Buurtcomité Heide nog gekend? Dan ben je waarschijnlijk al een jaartje ouder, want deze reuzen zijn hoogstwaarschijnlijk overleden. Weet je meer over deze reuzen? Contacteer Dijk92!

Meer info: Dijk92, 052 25 03 40 en michiel@dijk92.be

LEVEN 32 UiT IN BERLARE
© Gregory Debart

Tabl’eau zet Berlaarse troeven in de verf

Naar jaarlijkse gewoonte trapt het lokaal bestuur in de paasvakantie het toeristische seizoen af. Het wordt weer een vrolijke editie met onder andere de Gouden Ei- en paaseierenzoektocht voor grote en kleine speurneuzen, en een gezellige kunstmarkt in de Brielstraat.

Klassiekers zoals gratis minigolf in het paasweekend en de paaseierenzoektocht op Paasmaandag in het Boerenkrijgpark staan ook dit jaar terug op het programma. De zoektocht is gratis maar je moet wel vooraf inschrijven zodat de paashaas weet hoeveel chocolade-eitjes hij moet bestellen. Na de succesvolle eerste editie vorig jaar, staat ook de kunstmarkt, geïnspireerd op het Parijse Montmartre, terug op de planning

in de Brielstraat. Kom ’s namiddags gezellig struinen langs de kunstige standjes.

Schipper mag ik overvaren

Op Paasmaandag kan je je gratis laten overvaren door De Blauwe Reiger. Onze tip: van de kunstmarkt naar de Onthaalpoort waar je dankzij de gratis tentoonstelling ‘Eendenkooi in de kijker’ meer te weten komt over de werking van de historische kooi. En daarna maak je – opnieuw per boot – de oversteek naar de Eendenkooi waar je je nieuw verworven kennis meteen in de natuur kan beleven.

Wie zoekt die vindt

Ook het befaamde Gouden Ei krijgt na twee succesvolle edities opnieuw een tijdelijke verstopplaats binnen onze gemeentegrenzen. Via sociale

media ontdek je verschillende tips die naar de verstopplaats leiden. Veel speurplezier!

Nóg meer zoekplezier in de paasvakantie? In het Kasteelpark kan je een spoor van paaseieren met leuke doe-opdrachtjes volgen dat de paashaas achterliet.

Meer info: www.beleefberlare.be/openingseizoen 052 43 25 60 en toerisme@berlare.be

33
rond Donkmeer, in Boerenkrijgpark
Kasteelpark
Leuke activiteiten
en

Sportdag 50+

donderdag 4 mei om 9.30 uur in Sportcentrum Sint-Gillis Dendermonde

Ook dit jaar voorziet Burensportdienst Schelde-Durme een sportdag 50+ met een ruim aanbod van binnen- en buitensporten waaraan zowel in de voor- als namiddag kan deelgenomen worden. Een volledige dag kost 10,00 euro, een halve dag 5,00 euro.

Inschrijven kan tot 20 april door de inschrijvingsformulieren op www.beleefberlare.be/sportdag-50 in te vullen en te bezorgen in sporthal Overmere, of door te mailen naar sport@berlare.be.

Infosessie ‘Veilig op weg met de elektrische fiets’

maandag 22 mei om 14 uur in woonzorgcentrum Ter Meere

Met een elektrische fiets blijf je op een aangename manier in beweging. Je krijgt namelijk ondersteuning van een motor. Toch gebeuren er ook heel wat ongevallen, waarvan de meeste eenvoudig kunnen voorkomen worden.

Daarom nodigt de seniorenraad een instructeur uit van de ‘e-bike rijschool’. Die legt uit hoe je het beste een elektrische fiets kiest, gebruikt en welke verkeersregels belangrijk zijn. Met deze tips kan je nadien veilig en vertrouwd de weg op.

De infosessie duurt ongeveer twee uur. Daarna is er ruimte om bij te praten met gratis koffie en gebak.

Inschrijven is verplicht en kan tot en met 12 mei:

- Via 09 326 97 10;

Via senioren@berlare.be;

- Aan de balie van het Sociaal Huis, woonzorgcentrum Ter Meere of het gemeentehuis.

Filmnamiddag

donderdag 15 juni om 14 uur in CC Stroming

Door het succes van de filmnamiddag vorig jaar, herhaalt de seniorenraad het concept. Deze keer staat ‘Le Huitième Jour’ op het programma, een Belgische tragikomische film uit 1996.

De film van Jaco Dormael gaat over een ongewone vriendschap tussen Harry en Georges. Harry is een drukke zakenman, die problemen heeft met zijn vrouw en kinderen. Georges heeft het syndroom van Down, ontsnapt uit zijn tehuis en gaat op zoek naar zijn moeder. Toevallig loopt hij Harry tegen het lijf. Eerst moet Harry niks van hem weten, maar daarna helpt hij hem bij zijn zoektocht.

Na de film is er ruimte om bij te praten met gratis koffie en gebak.

Inschrijven is verplicht en kan tot en met 2 juni:

- Via 09 326 97 10;

Via senioren@berlare.be;

- Aan de balie van het Sociaal Huis, woonzorgcentrum Ter Meere of het gemeentehuis.

34
-
-
UiT IN BERLARE

APRIL

1 t.e.m. 16 APRIL

VOLG HET PAASEI-PAD

Opening toeristisch seizoen

Zie artikel p. 33.

1 t.e.m. 30 APRIL

BEWEEGROUTE

Zie artikel p. 28.

ZONDAG 2 APRIL

OPENINGSWEDSTRIJD ZEILEN

Nievdonckse Watersport Vereniging

plaats: provinciaal domein Nieuwdonk info: admin@nwv-nd.be

MAANDAG 3 t.e.m. ZATERDAG 15 APRIL

STRIPFIGURENZOEKTOCHT

Gezinsbond Berlare

plaats: Kasteelpark info: gezinsbondberlare1@telenet.be

WOENSDAG 5 APRIL, 10 UUR

GRATIS WORKSHOP BABYMASSAGE

Huis van het Kind Berlare Zie artikel p. 11.

6 APRIL TOT EN MET 31 MEI FAMILIESPEURTOCHT

‘WIE IS DE DADER?’ vzw Durme

vertrek: ’t Brugsken info: donk@vzwdurme.be

ZATERDAG 8 APRIL, 18 UUR

DE NUIT

Chiro Overmere

plaats: Boerenkrijgpark info: info@chirojongensovermere.com

ZATERDAG 8 APRIL

FANBAL JP JUNIOR plaats: Parochiezaal Berlare info: 0477 36 34 55

MAANDAG 10 APRIL

KUNSTMARKT

Opening toeristisch seizoen Zie artikel p. 33.

MAANDAG 10 APRIL

PAASEIERENZOEKTOCHT

Opening toeristisch seizoen Zie artikel p. 33.

ZATERDAG 15 APRIL, 9 UUR

BEHEERWERKEN IN DE HEIDEMEERSEN

Natuurpunt Scheldeland

vertrek: basisschool Ten Berge info: stefaan.thibau@skynet.be

ZATERDAG 15 APRIL, 9 UUR

GASTRONOMISCHE ELVIRAWANDELING

vzw Durme

vertrek: Restaurant Elvira info: www.restaurant-elvira.be

ZONDAG 16 APRIL, 14 UUR

EDDY COPERS-WANDELING

vzw Durme

vertrek: ’t Brugsken info: donk@vzwdurme.be

ZONDAG 16 APRIL

NATIONALE WEDSTRIJD

EUROPE & SPIROU

Nievdonckse Watersport Vereniging plaats: provinciaal domein Nieuwdonk info: admin@nwv-nd.be

ZATERDAG 15 EN ZONDAG 16 APRIL

75-JARIG JUBILEUM EETFESTIJN

Chiro Elckerlyc

plaats: Festivalhal Donkmeer info: chiromeisjes.berlare@hotmail.com

Zzzzoem! Daar is Vlieg! Het regent! Of het is net heel mooi weer. En weekend! En dus ga je op zoek naar leuke activiteiten om samen met je kinderen te doen. Weinig inspiratie?

We duiden de activiteiten op kindermaat aan met een ‘Vlieg’-label.

Vergeet je UiTPAS niet! UiTpas is een spaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten over de gemeentegrenzen heen. Je kan ze gebruiken voor cultuur, sport en ontspanning. Bij elke activiteit spaar je punten die je kan ruilen voor gratis tickets, kortingen of andere cadeaus. Meer info op www.berlare.be/uitpas.

Surf naar www.uitinberlare.be voor nog meer leuke UiTtips. Jouw activiteit in deze UiTkalender? Voer ze uiterlijk 1 mei in via www.uitdatabank.be.

35 INFOGEM JANUARI - MAART 2021
UiTAGENDA

UiTAGENDA

DINSDAG 18 APRIL

SENIORENPLAY-IN

VLAMO Oost-Vlaanderen

plaats: CC Stroming info: oost.vlaanderen@vlamo.be

WOENSDAG 19 APRIL

BUITENSPEELDAG

Zie artikel p. 27.

DONDERDAG 20 APRIL, 14 UUR

DENK AAN MORGEN, PLAN JE ZORGEN CM Gezondheidsfonds

plaats: Residentie Meerschevenne info: 09 267 57 35

DONDERDAG 20 APRIL, 19 UUR

WEIDEVOGELWANDELING

SCHELDEBROEKEN

vzw Durme & RLSD

vertrek: taverne ’t Veerhuis info: jan.maertens1@telenet.be

VRIJDAG 21 APRIL

CINEMA SIERENS

Arne Sierens

plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/arne-sierens

ZATERDAG 22 APRIL

AMELIE ALBRECHT

Stand-up

plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/amelie-albrecht

ZONDAG 23 APRIL, 13 UUR

BEESTIG ERFGOED Zie artikel p. 20-21.

WOENSDAG 26 APRIL, 14 UUR

KINDERWANDELING ‘WIE IS DE DADER?’ vzw Durme vertrek: ’t Brugsken info: sara.meersman@hotmail.com

WOENSDAG 26 APRIL, 20 UUR

LEZING DEMOCRATISCH OPVOEDEN

Gezinsbond Overmere

plaats: Parochiale Kring info: 0479 70 64 59

DONDERDAG 27 APRIL, 20.30 UUR GO NOW – THE MOODY BLUES

Such a Night plaats: CC Stroming info: suchanight@telenet.be

VRIJDAG 28 APRIL

STREEKBIERENAVOND

KSA Berlare

plaats: KSA Berlare info: ksaberlare.be

ZATERDAG 29 APRIL

Q-CUP PLUS

Nievdonckse Watersport Vereniging

plaats: provinciaal domein Nieuwdonk info: admin@nwv-nd.be

ZATERDAG 29 APRIL

CORONATION CONCERT EN BOEKVOORSTELLINGEN

’t Meziek en auteur Harry De Paepe

plaats: CC Stroming info: tmeziek.be

ZATERDAG 29 APRIL, 10 UUR

GROENHOUT WEEKEND

Tondel bushcraft

plaats: Sarosstraat info: tondel.bushcraft@gmail.com

MEI

WOENSDAG 3 MEI, 10 UUR GRATIS WORKSHOP

BABY IN DRAAGDOEK

Huis van het Kind Berlare Zie artikel p. 11.

zondag 24 april Tangawissi

vrijdag 5 mei

LEVEN 36
Badje vol stroop vrijdag 21 april Cinema Sierens © Freya De Corte © Studio Edelweiss UITVERKOCHT

WOENSDAG 3 MEI, 15 UUR

MANOESH

seniorennamiddag

plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/manoesh

VRIJDAG 5 MEI

BADJE VOL MET STROOP

Baùl & Van Thielen

plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/baul-van-thielen

ZATERDAG 6 MEI, 7 UUR

WEIDEVOGELWANDELING

SCHELDEBROEKEN

vzw Durme & RLSD

vertrek: taverne ’t Veerhuis info: jan.maertens1@telenet.be

ZATERDAG 6 MEI, 11 UUR

PLANTENRUILBEURS

Curieus Berlare-Overmere-Uitbergen

plaats: Kloosterlandstraat 8 info: jkvanhee@gmail.com

ZATERDAG 6 MEI, 19 UUR

LEZING/FILMPROJECTIE ‘DE POOLSE BEVRIJDERS VAN BELGIË TIJDENS WOII’

HOK Berlare

plaats: CC Stroming info: www.hokberlare.be

ZONDAG 7 MEI, 14 UUR

RIDDERWANDELING

vzw Durme

vertrek: ’t Brugsken info: couge@telenet.be

ZONDAG 7 MEI

VOORJAARSWEDSTRIJD ZEILEN

Nievdonckse Watersport Vereniging

plaats: provinciaal domein Nieuwdonk info: admin@nwv-nd.be

DINSDAG 9 MEI, 19.30 UUR

WELK SOCIAAL NETWERK PAST BIJ JOU?

Avansa Waas-en-Dender

plaats: CC Stroming info: info@avansa-wd.be

11, 12 EN 13 MEI, 20 UUR

DE KIST

Podiumelementen 2.0

plaats: Parochiezaal Berlare info: www.twee-punt-nul.be

VRIJDAG 12 MEI

FRANK VANDER LINDEN

plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/frank-vander-linden

ZATERDAG 13 MEI, 14 UUR

FIETSEN LANGS KAPELLETJES

VVV Donkmeer

vertrek: Onthaalpoort Donkmeer info: secretaris@vvvdonkmeer.be

ZATERDAG 13 MEI

SNEUKELTOCHT

TOURNÉE LOCALE

Zie artikel p. 29.

ZATERDAG 13 MEI

LE QUATOR IDÉAL

plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be

19 EN 20 MEI

WIM BODE CUP

Veteranen FC SKV Overmere

plaats: Boerenkrijgstadion info: facebook.com/vetsovermere

ZATERDAG 20 MEI, 12 UUR

KOPPELDARTSTORNOOI

DC De Zwaanvrienden

plaats: Café De Zwaan Uitbergen info: 0495 88 73 29

ZONDAG 21 MEI

JERK BEEFY

Studio Zondag

plaats: Cultuurcafé info: beleefberlare.be/jerk-beefy

ZONDAG 28 MEI

BEKER NWV

Nievdonckse Watersport Vereniging

plaats: provinciaal domein Nieuwdonk info: admin@nwv-nd.be

37 INFOGEM JANUARI - MAART 2021
zaterdag 13 mei Fietsen langs kapelletjes vrijdag 12 mei Frank Vander Linden 11 - 12 - 13 mei De kist zondag 21 mei Sudio zondag - Jerk Beefy

Onze gemeente telt opnieuw een Belgisch kampioen judo. Jules Vanden Abbeele (16) won recent de titel in zijn jeugdreeks en zet daarmee de traditie van de Berlaarse judoclub Kumiuchi verder. Het verhaal van een bezige bij die zelfs als figurant in een stripverhaal opduikt.

Het moet 2015 geweest zijn, toen Jules met judo begon. “Ik was acht jaar en mijn mama (organist Lieve Van de Rostyne, red.) had iets gelezen op internet over een initiatie bij de Berlaarse judoclub. Je kon er als kind enkele lessen gratis bijwonen. Ik had me geamuseerd en ik ben blijven gaan.” Jules doorliep bij de judoclub de gebruikelijke leeftijdscategorieën en behaalde de bijbehorende gordels. Als beginner met een witte gordel, maar na de gele, oranje, groen en blauwe gordel, draagt hij ondertussen al de bruine gordel. De volgende graad is de zwarte.

Tornooibeest

De wekelijkse trainingen geven hem voldoening, maar Jules bloeit helemaal open in de aanloop naar tornooien. “Vanaf een groene gordel mag je deelnemen aan een tornooi”, vertelt Jules. “Ik heb dat eens geprobeerd en ben het blijven doen. Op een jeugdtornooi word je ingedeeld volgens leeftijdscategorie en gewicht, dus op dat moment maakt het eigenlijk niet zoveel uit welke kleur gordel je hebt. Uiteraard: hoe hoger je graad, hoe meer worpen je onder de knie hebt. Die jeugdtornooien focussen vooral op het deelnemen en iedereen krijgt een medaille.”

Pas vanaf de leeftijdscategorie U13 is er een podiumceremonie met de vier laureaten. In judo heb je immers naast de winnaar en de verliezend finalist

38 LEVEN DE AMBASSADEUR
Belgisch kampioen judo Jules Vanden Abbeele is van alle podia thuis
© Willem De Leeuw

ook twee derde plaatsen. Vorig jaar nam Jules deel aan het provinciaal kampioenschap, waar hij eerste werd en meteen een ticket voor het Vlaams kampioenschap kreeg. Omdat hij daar ook het podium behaalde, mocht hij zelfs naar het Belgisch kampioenschap. “Op beide tornooien werd ik tweede, telkens na dezelfde judoka”, vertelt Jules gedreven. Uitstel is geen afstel, want in 2023 herhaalde hij dit kunstje, maar met een beter resultaat. Hij werd opnieuw provinciaal kampioen, schopte het tot Vlaams kampioen om uiteindelijk ook op het Belgisch kampioenschap op het hoogste schavot te staan. Een mooie prestatie als je weet dat Jules in zijn gewichtscategorie een van de lichtste judoka’s is. “Niet echt een voordeel, maar ik ben wel groot voor mijn leeftijd en steek boven de tegenstanders uit. Dat is dan wel weer een voordeel”, lacht Jules.

Buitenland

Kampioen zijn is plezant, maar Jules zou ook graag aan buitenlandse tornooien deelnemen. Jules: “Ik heb al één keer de sfeer kunnen opsnuiven op een buitenlands tornooi. Dat geeft een beter beeld van hoever je staat in de sport. Want ook al ben je goed in België, dat betekent nog niet dat je ook automatisch tot de top in Europa behoort. Om dat te bereiken, zou ik nog meer moeten trainen. Nog meer focus leggen op algemene training en niet enkel trainen voor een tornooi.”

Het topsportstatuut kan daarbij helpen. “Dat geeft je een aantal voordelen. Zo mag je dan, als je geselecteerd bent voor een buitenlands tornooi, een aantal dagen school missen”, lacht Jules. “In de paasvakantie is er een judostage waarbij gekeken wordt of je in aanmerking komt voor zo’n statuut.”

De Olympische Spelen van Parijs komen nog wat te vroeg, maar een podiumplaats behalen in het buitenland is wel de ambitie bij Jules. “Dat vergt heel veel tijd om niet alleen mijn judotechniek aan te scherpen, maar ook de conditie moet dan beter. Het helpt dat ik met de ouderen in de club kan meetrainen. Je kan er veel van leren en ze geven ook regelmatig tips.” Op dat vlak heeft de Berlaarse club met een drievoudig Belgisch kampioen Sofie De Sadelaere (ambassadeur in Infogem - januari 2016, red.) een schat aan tornooiervaring in eigen rangen. Jules: “Ik heb haar als trainster gehad bij de jongere afdelingen.

Ik heb veel van haar geleerd en kijk ook naar haar op. Net zoals ik opkijk naar Matthias Casse, de Europees en Wereldkampioen en bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen van Tokio (2021) in de categorie -81kg. Ik heb al eens de kans gehad om een training van hem bij te wonen en uiteraard met hem om op de foto te gaan.”

Veel van Jules’ tijd gaat ook naar zijn studies. “Dat vind ik toch wel het belangrijkste. Ik zit nu in het vijfde middelbaar (wiskundewetenschappen) en zou later ook iets met wetenschap of wiskunde willen doen.” Maar wat exact, eventueel ingenieur, is nog niet duidelijk. Daar is nog wat tijd voor om over na te denken.

Het Verhaal van Vlaanderen

Naast school en judo vindt Jules ook nog tijd voor muziek: “Ik speel al enkele jaren trombone en volg daarvoor nog les. Ik zit ook in ’t Meziek van Berlare, waar we wekelijks drie uur oefenen. Muziek spelen is ook wel intensief, maar iets minder dan judo.”

Binnenkort zit Jules mee op het podium bij het lenteconcert van ’t Meziek dat in het teken staat van de kroning van de Britse koning Charles III. Hierbij zal Harry De Paepe (ambassadeur in Infogem - januari 2018, red.) twee nieuwe boeken voorstellen over de Britse koningen en de Britse kroningsceremonie. Dat is niet de enige link tussen Harry en Jules. In de stripverhalen over de televisiereeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ verwerkte Harry als scenarioschrijver immers een passage over de Boerenkrijg in Overmere. Daarbij krijgen Jules en zijn broer Emiel in een van de prenten een prominente rol. “Ik wist niet dat Harry onze namen erin had verwerkt, maar het is natuurlijk wel cool”, aldus Jules.

Nog een ander podium

En nog houdt het niet op, want Jules is ook nog creatief, iets wat hij wellicht erfde van zijn grootmoeder Cecile Verdonck (ook al een ambassadeur in Infogem – maart 2015, red.). Die creativiteit uit zich bij Jules door af en toe op het podium te staan… als toneelspeler. Jules: “Ik zit bij jeugdtoneel Joker in Overmere. Ik volgde vroeger dictielessen, ben eens meegegaan naar Joker en heb zo de stap naar het jeugdtoneel gezet.” In de productie van 2022 speelde Jules al de titelrol ‘Schelm’ in het gelijknamige toneelstuk. Dus, hoever zijn sportieve toekomst hem ook zal brengen, op een podium zal je Jules zeker nog tegenkomen.

Tekst: Tom Van Acker

39

Irrigatie is de oplossing bij uitstek voor voedselzekerheid

In het Noordwesten van Haïti treft voedselonzekerheid 57,7% van de bevolking. Join For Water zet in deze regio de inspanningen verder om het leven van de Haïtianen leefbaarder te maken en voedselonzekerheid een halt toe te roepen. Dat gebeurt op verschillende domeinen en met een aangepaste aanpak.

In het dagelijks leven hebben de Haïtianen te maken met stijgende voedselprijzen, hoge brandstofprijzen en een tekort aan brandstof. De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk invloed tot in Haïti. Er is een tekort aan basisvoedsel en verplaatsingen zijn moeilijk en gevaarlijk. Daarnaast zorgen periodes van felle regens,

orkanen en droogte voor mislukte of beperkte oogsten. In bepaalde streken lijden de mensen dan ook honger.

Zaaigoed voor de boeren

Join For Water sloot zich dan ook graag aan bij de campagne van de overheid om de boeren tijdens het herfst- en winterseizoen (2022-2023) te ondersteunen met zaaigoed voor drie ton bonen, drie ton maïs en zes ton sorghum, een graansoort. Deze ondersteuningscampagne is essentieel, omdat aan de huidige moeilijke situatie ook al een droogteperiode voorafging. De opbrengst van maïs en bonen was daardoor lager dan normaal. Er was minder voedsel en er kon minder

verkocht worden op de markt. Een van de boeren reageerde zo: “Deze ondersteuning betekent een echte opluchting, want sommige mensen kunnen zich zelfs geen kommetje zaad voor bonen veroorloven, laat staan een hele emmer.”

Extra ondersteuning voor 100 vrouwen

Het Comité van het stroomgebied van de rivier Moustiques ondersteunt een groep van honderd vrouwen om in vijf zones van het gebied de tuinbouwproductie te verbeteren. Het zijn vaak alleenstaande moeders met meerdere kinderen. Ze zijn opgetogen over deze ondersteuning, vooral

40
Berlare steunt Haïti via ‘waterschap’
BERLARE IN DE WERELD
© Céline Jacmain

ook omdat het zaaigoed van betere kwaliteit is dan wat ze gewoon zijn. Ze zullen ook grotere stukken land kunnen inzaaien, en een iets stabieler inkomen hebben. De vrouwen krijgen vorming over landbouwtechnieken, en ook over compostering en biologische landbouw. Ze zijn ook lid van een ‘Tipa Tipa’, een spaar- en kredietgroep voor hun activiteiten.

Zonder irrigatie lukt het niet Join For Water werkt in dezelfde regio aan verbeterde irrigatie in zes verschillende stroomgebieden. Irrigatie is de oplossing bij uitstek om voedselzekerheid te creëren en om gewapend te zijn tegen de onvoorspelbaarheid van de regenval.

De zone van Paulin Lacorne is een van de grootste, er zijn meer dan 1.000 landbouwers actief. Met de steun van partner ODRINO komt er een pomp op de linkeroever

van de rivier Les trois Rivières. De uitdaging bestaat er vooral in dat de pomp goed beheerd wordt, aangezien ze met brandstof werkt en zonder een goede organisatie van de landbouwers de duurzaamheid ervan snel in gevaar kan komen. Daarom werkt ODRINO samen met de departementale overheid Landbouw om de boeren te ondersteunen en op te leiden.

Maar ook bij deze activiteiten gooit de huidige situatie roet in het eten: de hoofdwegen van het land zijn geblokkeerd, waardoor materialen zoals cement en ijzer voor de irrigatiekanalen niet kunnen worden geleverd, de inflatie drijft de prijzen op, brandstof is moeilijk te vinden en bovendien erg duur...

“De infrastructuurwerkzaamheden in de omgeving van Paulin Lacorne zijn belangrijk, omdat ze ons in staat

moeten stellen meer voedsel te produceren. Sinds de crisis weten we hoe belangrijk het is om lokaal te produceren. Onze kinderen kunnen niet langer honger lijden in ons eigen land”, aldus Jean Irales , 42 jaar en al 17 jaar metselaar bij ODRINO.

Behoud de mangrove

Join For Water kijkt alvast verder dan de actuele moeilijke situatie en werkt – mede dankzij de steun van Berlare – aan de bescherming van belangrijke ecosystemen die op langere termijn voedselonzekerheid en natuurgeweld tegen gaan.

Berlare steunt de projecten van Join For Water in Haïti sinds 2020 via het ‘waterschap’. Daarvoor steunden we meer dan tien jaar de oprichting van drinkwatersystemen in Ecuador.

Waterwandeling

Op zondag 23 april kan je om 10 uur onder leiding van ervaren gidsen waterwandeling Solidarid’eau ontdekken.

De route bedraagt ongeveer 7 km. Inschrijven is niet nodig, deelname is gratis.

Meer info: 052 43 25 60 en noordzuid@berlare.be www.beleefberlare.be/waterwandeling

41
© Céline Jacmain

Een B&B voor bijen?!

Week van de Bij zet voedsel en onderkomen voor bijen in de kijker

Een ‘Bed & Breakfast’ voor de bij. Dat is het thema waarmee de ‘Week van de Bij’ van 28 mei tot en met 4 juni 2023 burgers, bedrijven en gemeenten aanspoort voldoende voedsel en nestgelegenheid te voorzien voor bijen. De ‘Week van de Bij’ is een campagne van het Vlaams Departement Omgeving en dit jaar aan een tiende editie toe.

Bijen vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. Zonder bijen geen fruit of groenten. Maar bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven. Thema in 2023 is daarom

‘Bed en Breakfast voor bijen’, met andere woorden: voeding en een onderkomen voor bijen. Chocolatier Dominique Persoone en presentator Britt Van Marsenille zetten, net als vorig jaar, de boodschap kracht bij als ambassadeurs. Ze roepen op om samen te blijven zorgen voor onze bijen. “Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig voor meer voedsel en nestgelegenheid. We kunnen allemaal iets doen, ook in onze eigen tuin.” Dat kan onder meer met het bouwen van een bijenburcht en aandacht voor de ‘bloeiboog’, het moment waarop planten en bloemen in bloei staan.

In de war door het klimaat

Door de klimaatopwarming zijn er schommelingen en veranderingen in de seizoenen. Door de zachte winters worden hommelkoninginnen sneller wakker. De zomers zijn geregeld zeer droog waarbij veel planten niet tot bloei komen. In de herfst krijgen we dan weer te maken met extra warme, zonnige dagen. Bijensoorten die normaal gezien in de lente voorkomen, spotten we geregeld in de herfst. Maar ook honingbijen vliegen tijdens warme herfstmaanden vruchteloos rond op zoek naar voedsel.

42 IN ‘T GROEN

Door de klimaatopwarming zijn er schommelingen en veranderingen in de seizoenen. Door de zachte winters worden hommelkoninginnen sneller wakker.

Bijenvriendelijke gemeente

Berlare mag zich sinds 2020 officieel ‘Bijenvriendelijke Gemeente’ noemen. We dragen ons steentje bij op volgende manieren:

Door de openbare groenperken in te zaaien met bij- en vlindervriendelijke planten, geven we bestuivende insecten een noodzakelijk duwtje in de rug;

We gebruiken geen pesticiden (behalve rodenticiden);

Minder en gefaseerd maaien zorgt voor meer biodiversiteit;

Ook door pas te snoeien na het bloeien, steken we de bijtjes een hart onder de riem;

Twee bijenhotels, in de Vlindertuin en het Donkoeverpark, bieden de nodige beschutting. Binnenkort komt er nog eentje bij in het sportpark van Overmere;

Het geboortebos is opgebouwd als boomgaard die extra bloeiende bomen en struiken oplevert;

De imkers in de gemeente kregen 250 euro aan plantgoed.

Tegeltuintjes en tegelwippen

Al eens een tegeltuin overwogen? Ze fleuren niet enkel je gevel en de buurt op, je doet er ook de natuur een groot plezier mee! Hoe meer je onthardt, hoe meer we onze gemeente beschermen tegen wateroverlast en hitte. De omgeving wordt ook aantrekkelijker voor nuttige insecten.

Het hele jaar door voedsel met de bloeiboog

Daarom moeten we zorgen voor bloeiende planten met nectar en stuifmeel van de vroege lente tot de late herfst, zodat ze het hele jaar door voldoende voedsel hebben. Daarvoor dient het principe van de ‘bloeiboog’. Dat betekent dat je bij het aanplanten zorgt dat er van februari tot en met november altijd iets in bloei staat. Want in veel tuinen bloeien bloemen en planten enkel van mei tot juni. Een bloeiboog realiseer je zowel met bomen, struiken, vaste planten als met bloembollen.

Meer info: 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

Door tegels bovendien met z’n allen te vervangen door geveltuinen, gras, bloemperken en bomen, dragen we ook ons steentje bij in het ludieke Vlaams Kampioenschap Tegelwippen.

Vraag je plantpakket aan ter waarde van 60 euro

Om inwoners aan te zetten om ook in de dorpskernen meer te vergroenen en te ontharden, biedt het lokaal bestuur plantenpakketten aan, in samenwerking met vzw Het Groene Waasland. Je betaalt 10 euro voor een pakket ter waarde van 60 euro. Er is keuze uit verschillende bomen, struiken, klimplanten, vaste planten of een mix. Je kan ze planten op je terras, geveltuintje, voor- of achtertuin.

Inschrijven voor een plantpakket kan tot eind augustus. In september worden de planten besteld, in oktober-november volgt de bedeling.

43

Boerenkrijgfietstochten en wedstrijd: ‘Kraak

de Brigandcode’

Herdenking 225 jaar Boerenkrijg

In 2023 herdenken we 225 jaar Boerenkrijg. De opstand van de lokale (boeren)bevolking tegen het Franse regime startte in Overmere op 12 oktober 1798 na een incident waarbij iemand belastingen weigerde te betalen.

De werkelijke reden tot opstand had te maken met de opeising van 200.000 dienstplichtigen door de Franse bezetter, wat een te hoge tol was voor de Vlaamse plattelandsbevolking.

Ongestructureerd gewapend verzet deinde over Vlaanderen uit en werd twee maanden later bloedig verslagen in Hasselt op 5 december 1798.

10 fietslussen én een wedstrijd Boerenkrijgcomité Overmere stippelde ter ere van dit jubileumjaar tien fietslussen uit tussen Overmere en Hasselt en bundelde ze in een compacte brochure boordevol interessante weetjes over de Boerenkrijg.

De brochure is toegankelijk voor een breed publiek. Voorzitters en burgemeesters lichten erin toe wat de Boerenkrijg in hun stad of gemeente betekende en ze nodigen uit om hun streek te verkennen per fiets. Leuk voor zowel eendagsfietsers als meer geoefende coureurs.

Meer info: Boerenkrijgcomité Overmere, heemkundige.kring@overmere.be en www.overmere.be

Zin in wat competitie?

Aan de fietslussen is ook een wedstrijd gekoppeld.

Je kan je hiervoor inschrijven via boerenkrijgwedstrijd@outlook.com en door 5 euro over te schijven op BE83 4423 5296 2115, met vermelding van je naam en adres. De wedstrijd loopt tot 26 augustus. Kraak de Brigandcode en maak kans op een leuke prijs!

Je kan de route downloaden op www.beleefberlare.be/ kraakdebrigandcode of een gratis papieren exemplaar ophalen in het toeristisch infokantoor.

Er staat dit jubileumjaar nog meer op het programma: een feestweekend op 25, 26 en 27 augustus en een boekvoorstelling op 12 oktober. Je leest er meer over in een volgende Infogem.

44 IN ‘T GROEN OUD NIEUWS

WIE, WAT, WAAR?

Op zoek naar de openingsuren van een gemeente- of OCMW-dienst of naar de contactgegevens van een van de mandatarissen? Je vindt ze op www.berlare.be of op de uitneembare bijlage in deze Infogem.

SECRETARIAAT

052 43 25 00 secretariaat@berlare.be

DIENST BEVOLKING EN BURGERLIJKE STAND

052 43 25 10 en 052 43 25 11 bevolking@berlare.be

DIENST VERGUNNINGEN

052 43 25 15 vergunningen@berlare.be

DIENST OPENBARE WERKEN

052 43 25 30 openbarewerken@berlare.be

DIENST RECREATIE EN ONDERNEMEN

052 43 25 60 (balie) en 052 43 25 61 (kantoor) recreatie@berlare.be ondernemen@berlare.be jeugd@berlare.be sport@berlare.be noordzuid@berlare.be toerisme@berlare.be communicatie@berlare.be

CULTUURDIENST

052 43 25 50 cultuur@berlare.be

BIBLIOTHEEK

052 43 25 55 bibliotheek@berlare.be

SOCIAAL HUIS 09 326 97 10 sociaalhuis@ocmwberlare.be

052 43 25 40 kinderopvang@berlare.be

HUIS VAN HET KIND

052 43 25 44 huisvanhetkind@berlare.be

LOKALE POLITIE

09 367 50 15 (kantoor Donkmeer) 052 45 98 45 (hoofdkantoor Zele) 101 (interventie)

DIGITALE MELDINGSKAART

Botste je op een klein of groot probleem waar het lokaal bestuur wat aan kan doen?

Meld het via de digitale meldingskaart op www.berlare.be/meldingskaart.

Je mag problemen uiteraard ook melden met een klassieke brief per post ter attentie van het gemeentebestuur, Dorp 22 te 9290 Berlare, of je deponeert ‘m zelf in de brievenbus van een van de drie (oud-)gemeentehuizen.

45

Heb jij een leuke foto die onze gemeente op één of andere manier in de kijker zet (een mooi stukje natuur, een toffe activiteit, een opmerkelijk tafereel, een goeie daad…)?

Plaats ‘m dan op Instagram en voeg er #INFOGEM aan toe.

Door het gebruik van deze hashtag geef je de gemeente toestemming om je foto in het gemeentemagazine te plaatsen. Let er ook op dat andere mensen die herkenbaar op de foto staan hiervan op de hoogte zijn.

myriamvanhulle Zonsondergang maandag 27 februari 2023 om 18.41 u. Genomen hoek Heikantstraat en Maenschijnlos uitkijkend over de velden van #overmere richting E17 met op de achtergrond de windmolens (waar zijn die mooie oude windmolens gebleven). #sunset #evening #sky #nature #naturephotography #naturecolors #redsky #berlareinbeeld #infogem #natuurpunt #natuurfotografie

dannydecant

Europese rode eekhoorn . #Donkmeer #sciurusvulgaris

#nikon #natuurmonumenten #nature_perfection #natuurpunt

#winter #2023 #overmere #infogem #photooftheday

#naturephotography

tv_acker

Twee planeten op een rij. ��#venus #jupiter #natuurfenomeen #Berlare #SpaansHof #magritte l’empire des lumières #infogem

marctackaert

Cold but beautiful... #nature #treephotography

#treesofinstagram #treelovers #nature_real

#naturephotography #naturelovers #mist #mystery

#grass #cloud #clouds #infogem

Chiromeisjesberlare

Neen tegen pesten Afgelopen zondag kregen alle leiding & leden vier stippen op hun hand als symbool tegen pesten. Samen willen we tonen dat pesten absoluut geen plaats heeft in onze Chiro! #stipit #hiertrekkenwijdelijntegenpesten #INFOGEM

46
#INFOGEM

bart.deblieck VEER APPELS BERLARE #veerboot #running #berlare #infogem

dominiquevh1 De Berlaarse waterval #infogem

alexverbaere #opwegnaardebakker #infogem #inhetspoorvandeschelde #scheldeland #schelde #kerkvanwichelen #routen

vrolijkevallie

And for every dark night, there’s a brighter day… #bossanovadropping #infogem #berlareinbeeld #onsdonkmeer

marc_verbeeck #horses #paarden #animals #nature #pony #naturephotography #infogem #bergstraat #berlareinbeeld #horsesofinstagram #winter #coldweather

kirsten_michael_margaux Wij adopteerden een gedicht!#weesgedichtzktadoptieraam #weesgedichten #poëzieweek #gedichtendag #berlareinbeeld #infogem

47

HUISNUMMER

Bij het binnenwandelen van de treintjeswinkel van Christophe en Liesje op de Dendermondse Steenweg, word je halsoverkop teruggekatapulteerd naar je kindertijd. Rekken vol kleurrijke kartonnen doosjes en blikken modeltreinen in alle soorten en maten, een exemplaar in de hoogte dat de hele winkel rondrijdt, ontelbare meters treinsporen, … Nostalgie ten top.

Enkele jaren geleden kwam het koppel in Overmere terecht. Liesje, afkomstig van Kalken, waar haar ouders een drankenhandel uitbaatten. Christophe met roots in Eke. “Ik ben de liefde gevolgd”, vertelt hij lachend van achter z’n toonbank.

En daar had hij nog geen moment spijt van. Hij leerde Liesje kennen in een taxi, intussen runnen ze samen de zaak met nieuwe en tweedehands miniatuurtreinen, in hun vrije tijd rijden ze samen met de motor én Christophe plant binnenkort ook z’n vaarbewijs te behalen.

Al is er niet bijzonder veel tijd voor hobby’s. “Onze job is onze hobby”, lacht Liesje. Naast de online en fysieke winkel zijn ze immers ook in het weekend in de weer met treinwissels en locomotieven: zowat elk weekend vind je hen op een beurs in België of in Nederland.

Het gezin heeft z’n draai gevonden in onze gemeente, al blijft de band met Kalken sterk. Ook zoon Balthasar (6) en dochter Eléonore (3) maakten onlangs de overstap naar de school in Overmere. “We voelen ons hier thuis.”

© Bert Van der Linden
53

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.