Infogem januari-februari-maart 2021

Page 1

GEMEENTEMAGAZINE BERLARE I JANUARI - FEBRUARI - MAART 2021 Het is oké om je even niet oké te voelen Dienstverlening op afspraak: veilig en efficiënt Op 1-2-3 naar 10.000 stappen per dag Samen sterk in 2021! Infogem
© Bert Van der Linden

Colofon: Infogem is een uitgave van gemeente Berlare jaargang 26, nr. 1 v.u.: Katja Gabriëls, Dorp 22, Berlare

Redactie: Emmy Bonnarens, Julie De Backer, Leen De Greve, Sam De Kegel, Katja Gabriëls, Marjolein Lindemans, Bob Pieters, Isabel Six, Tom Van Acker, Evelien Van Doorsselaere

Eindredactie: Julie De Backer

Vormgeving: Gert Van Kerckhove

Druk: DaddyKate, Sint-Pieters-Leeuw Oplage: 7.100 ex.

Coördinatie fotografie: Bert Van der Linden

Redactieadres: dienst citymarketing Donklaan 123, Berlare infogem@berlare.be - 052 43 25 60

UiTagenda: ten laatste ingeven op 1 maart op www.UiTdatabank.be Inschrijven op de maandelijkse e-nieuwsbrief via www.berlare.be

Volg gemeente Berlare op Twitter en Facebook

2021

Beste inwoners

2020 was op zijn zachtst gezegd een bijzonder vreemd jaar. Maanden aan een stuk hebben we thuis doorgebracht, digitaal vergaderd en les gevolgd, gewandeld, gekookt... Zelfs digitaal getoost op het nieuwe jaar of nieuwjaarsbrieven voorgelezen via het scherm.

2020 werd helemaal niet wat we ervan hadden verwacht. Geen warme knuffels, geen lekkere etentjes, geen gezellige babbels, geen leuke hobby’s, geen mooie theatervoorstelling, geen avond op café, geen bezoek aan familie...

We stonden er heel dikwijls alleen voor. We misten het échte fysieke contact. Maar niks was erger dan het leed dat velen onder ons moesten dragen bij ziekte of bij het verlies van een dierbaar iemand. Ik leef met jullie mee. Iedereen heeft het beste van zichzelf gegeven.

Allemaal willen we zo vlug mogelijk dat verschrikkelijke virus achter ons laten en verder gaan met ons normale leven. Amy, Jacques, Steffi… allen vertellen ze in deze Infogem hoe ze deze vreemde coronaperiode ervaren. Ieder van ons heeft zijn eigen verhaal.

Zelf herinner ik me de immense stilte buiten tijdens de eerste lockdown.

Ik ben ook nog steeds verbaasd als ik ’s morgens zonder enige file Brussel binnenrijd... Maar ik ben vooral zeer dankbaar voor de vele vrijgekomen tijd samen met de kinderen.

Beste inwoners, de pandemie is niet voorbij.

Ook 2021 wordt nog bijzonder zwaar.

Het zal pas over enkele maanden zijn, wanneer iedereen het vaccin gekregen heeft, dat de vrijheid weer wat meer zal opflakkeren.

Bedankt aan jullie allemaal. Bedankt aan iedereen die op gelijk welke manier zorg draagt voor zijn omgeving. Ik ben fier om burgemeester te mogen zijn van deze prachtige gemeente, met veel geëngageerde en positief ingestelde inwoners.

Hou vol, hou moed, alles komt goed. En draag zorg voor elkaar in het nieuwe jaar. Dikke virtuele ‘knuffel’.

2 INFOGEM JANUARI - FEBRUARI - MAART 2021
Je
berlare

Op de cover: Mylène Van der Aa

INHOUD

LEVEN

Mentaal welzijn in tijden van corona 8 Laat je vaccineren 12 Op 1-2-3 naar 10.000 stappen per dag 14 Klachtenbehandeling bij gemeente en OCMW 16 Mediawijs opvoeden… hoe begin je eraan? 18

RUIMTE

Dienstverlening gemeente en OCMW op afspraak 24 Bij vriestemperaturen wordt niet elke straat gestrooid 26 Op sportkamp in de paasvakantie 27 Jobstudenten, monitoren en vrijwilligers gezocht 28 Hoe gezond is jouw grond? 30

UiT IN BERLARE

CC Stroming is klaar om jou veilig te ontvangen 32 Tabl’eau opent toeristisch seizoen 34

BERLARE IN DE WERELD

Jeroen De Backer leidt Europees onderzoeksproject 40

IN ‘T GROEN

Zorg dragen voor onze natuur: de taak van elke wandelaar 41 Twee zwart-witte nieuwkomers gespot 42

VASTE RUBRIEKEN

Beeldverhaal 4 Wedstrijd 7 Mens & tijd 19 Nieuws uit de gemeenteraad 20 Cijfermateriaal: in de vuilbak 22 Vragen staat vrij 31 Bibnieuws 35 Wie? Wat? Waar? 35 UiTagenda 36

De ambassadeur: Jan D’haese 38 Vroeger & nu 44 Digitale meldingskaart 45 #infogem 46 Het huisnummer van Hans De Jonghe 48

De artikels in deze Infogem bevatten de info zoals gekend op 20 december 2020 en zijn onder voorbehoud van nieuwe aanbevelingen van de Nationale Veiligheidsraad. Via www.berlare.be blijf je steeds op de hoogte van de meest actuele info.

+ virusje ‘onder voorbehoud corona’

Verschijningsdatum volgende Infogem: 1 april 2021

3 08 LEVEN 24 RUIMTE 32 UIT IN BERLARE 40 BERLARE IN DE WERELD 41 IN ‘T GROEN
4 4 BEELDVERHAAL

Bedankt begeleiders!

Van de crèche tot onthaalouders of de buitenschoolse kinderopvang: dagelijks vertrouwen we onze dierbare kleintjes toe aan de zorgende handen van tal van kinderbegeleiders in de gemeente. Zelfs in het afgelopen crisisjaar konden we dagelijks bij hen terecht en stond het welzijn van de kinderen steeds op de eerste plaats. Bedankt voor de veilige oversteek, elke dag opnieuw.

5 5
© Bert Van der Linden

Gemeente voorziet gratis bouw- en renovatieadvies

Kies je voor een nieuwbouw of wil je je woning renoveren, dan kan je een beroep doen op gratis bouw- of renovatieadvies. In normale omstandigheden komt de adviseur aan huis; momenteel verloopt het advies via een videogesprek.

Tijdens het anderhalf uur advies op maat kom je meer te weten over onder andere isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie of duurzame materialen. Gemeente Berlare werkt hiervoor samen met het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van provincie Oost-Vlaanderen.

Interesse?

Dien je aanvraag in via www.bouwwijs.be/bouwadvies of www.bouwwijs.be/renovatieadvies.

Een adviseur neemt contact met je op voor een afspraak.

Kijk, ik fiets!

Via ‘Kijk, ik fiets!’ leren ouders hun kinderen uit de tweede en derde kleuterklas op een speelse manier fietsen. Eén les van drie uur, meer is er niet nodig om samen met jouw kind de tweewieler onder controle te krijgen. Elk kind dat ervaring heeft met een loopfiets en/of een fiets met zijwieltjes, kan deelnemen. De kostprijs bedraagt 10,00 euro.

Elke kind brengt zijn eigen fiets zonder zijwieltjes mee.

Schrijf je vooraf in voor de sessie van 10 of 17 april 2021 via www.webshopberlare.recreatex.be.

Meer info: www.berlare.be/kijkikfiets

Huis-aan-huisbedeling Infogem

Wist je dat deze Infogem in jouw brievenbus gestopt werd door een enthousiaste vereniging uit onze gemeente? Vanaf het eerstvolgende nummer komt een vierde vereniging de huidige drie versterken in hun opdracht.

Hou eind maart je brievenbus extra in de gaten, want door een herverdeling van de bedelingszones kunnen er enkele brievenbussen op minder courante plaatsen over het hoofd worden gezien.

Heb je op 29 maart geen nieuwe Infogem ontvangen, laat het dan weten via infogem@berlare.be of via 052 43 25 60. We laten zo snel mogelijk nog een exemplaar bezorgen.

6 IN ‘T KORT
Doe iets geks, denk iets moois, zeg iets liefs, dan heeft elke dag in 2021 iets positiefs.
#berlaretegencorona
GEZIEN OP FACEBOOK DRIES, FEMKE, LEON EN REMI

Kinderopvang tijdens krokus- en paasvakantie

Het gemeentebestuur voorziet gemeentelijke kinderopvang voor alle kinderen tussen 2,5 en 12 jaar tijdens de krokusvakantie, van maandag 15 tot en met vrijdag 19 februari 2021, en tijdens de paasvakantie, van dinsdag 6 tot en met vrijdag 16 april 2021. Op paasmaandag 5 april zijn de drie locaties gesloten.

Kinderen kunnen elke weekdag (behalve paasmaandag) van 7 tot 18.30 uur terecht op volgende locaties: - De Boomhut (Berlare) - De Speling (Overmere) - ’t Biebelotje (Uitbergen)

Inschrijven voor de krokusvakantie kan vanaf maandag 18 januari 2021 om 9 uur via de webshop van Berlare, tot de maximale dagcapaciteit bereikt is. Kosteloos annuleren kan tot en met 8 februari 2021.

Inschrijven voor de paasvakantie kan vanaf maandag 8 maart 2021 om 9 uur via de webshop van Berlare, tot de maximale dagcapaciteit bereikt is. Kosteloos annuleren kan tot en met 29 maart 2021.

Meer info: www.webshopberlare.recreatex.be dienst vrije tijd, 052 43 25 40 en kinderopvang@berlare.be

Dyzo: anker voor zelfstandigen in moeilijkheden

Gemeente en OCMW Berlare hebben sinds 2016 een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Dyzo vzw om ondernemers in moeilijkheden een deskundige begeleiding te bieden. Zelfs aan huis. De dienstverlening is voor de ondernemer kosteloos en vertrouwelijk.

Om de problemen met je zaak aan te kaarten hoef je niet aan te kloppen bij OCMW of gemeente, al kan dat natuurlijk ook. Je kan als ondernemer in alle discretie bij Dyzo terecht, zonder dat je problematiek wordt doorgespeeld. Een gespecialiseerd team staat klaar om je gratis te helpen op economisch, juridisch en psychologisch vlak.

Meer info: Dyzo, 0800 111 06 (elke werkdag van 9 tot 12 en 13.30 tot 16 uur) info@dyzo.be, www.dyzo.be

WELK PLEKJE VAN BERLARE ZIE JIJ OP DE FOTO?

Stuur je antwoord uiterlijk veertien dagen na het verschijnen van deze editie naar infogem@berlare.be.

Wie geen digitale toegang heeft, kan een briefje sturen naar Dorp 22, 9290 Berlare ter attentie van de Infogemredactie.

Uit alle correcte inzendingen loot een onschuldige hand een winnaar. Die krijgt een Berlaarse cadeaubon ter waarde van 25,00 euro om lokaal te spenderen.

Winnaar vorige prijsvraag: Georges Wierinck

Oplossing: kapelletje in het Mussenstraatje (tussen Kerkstraat en Bontinckstraat) De waardebon wordt opgestuurd per post.

INFOGEM JANUARI - MAART 2021 7
FOTOWEDSTRIJD

Ik mis het onbezorgde sociale contact met vrienden en familie.

LEVEN 8
© Bert Van der Linden STEFFI VAN WIJMEERSCH

Hoe gaat het écht met jou?

Mentaal welzijn in tijden van corona

Voel jij je gespannen, vermoeid, overgevoelig, boos, strijdvaardig, solidair, bezorgd, eenzaam, verward, verdrietig of pieker je veel? Het is perfect normaal dat een situatie zoals deze heel wat gevoelens bij je losmaakt. Deze gevoelens erkennen en erover praten is een belangrijke eerste stap. Ze mogen er zijn, je hoeft ze niet te verdringen.

- “Hey, alles goed?”

- “Ja hoor, met jou?”

- “Ça va.”

Herkenbaar? Heel veel van onze gesprekken starten op deze manier, al zijn we op dat moment niet altijd even eerlijk. We zeggen al snel dat alles goed gaat om het échte antwoord uit de weg te gaan. We willen anderen er niet mee belasten, of we hebben moeite om het aan onszelf toe te geven. Luisteren naar elkaar en durven praten is echter cruciaal voor onze mentale gezondheid.

Waar kan je terecht Voor hulp?

Bij familie, vrienden, buren of collega’s: Vertel hen hoe jij deze situatie ervaart, waar je mee bezig bent, welke bezorgdheden je hebt. Vraag hen hoe zij dit ervaren, wat ze moeilijk of net leuk vinden, wat ze nodig hebben. Luister als iemand durft te zeggen dat het niet gaat. Erken dat iemand het moeilijk heeft en vergelijk niet met anderen.

Bij hulpverleners: Via chat of telefoon bieden heel wat instanties (anoniem) een professioneel luisterend oor. Ook wanneer je je zorgen maakt over iemand anders kan je er terecht.

Op www.berlare.be/praaterover vind je een overzicht van:

- Instanties waar je gratis en anoniem terecht kan voor een gesprek via chat of telefoon;

- Info en tips op maat om je eigen veerkracht te versterken;

- Info en tips om troost en verbinding te vinden bij afscheid vanop afstand en hoe je kinderen erbij kan betrekken;

- Info en tips voor psychisch welzijn voor mensen met een migratie-achtergrond;

- Info en tips om als zorgverlener je psychisch welzijn te waarborgen.

INFOGEM JANUARI - MAART 2021 9
>>>

5 tips voor meer rust in je hoofd

Wees je ervan bewust dat niet alles wat je hoort en leest over het virus ook effectief klopt. Informeer je via betrouwbare kanalen en beperk je bezorgdheid en onrust door media die je van streek brengen, slechts beperkt te volgen.

Wat bracht je in vroegere situaties tot rust? Een goed boek, een warm bad, een babbel met je vriendin of een stevige wandeling? Vaardigheden en ervaringen uit het verleden zullen je ook nu helpen om je emoties te verwerken.

Moet je in quarantaine of isolatie voor een langere periode? Zorg dan ook thuis voor een gestructureerde levensstijl met gezonde voeding, voldoende slaap, beweging en sociaal contact.

Probeer niet te veel te focussen op wat momenteel niet kan, maar neem tijd om te genieten van wat wel mogelijk is: muziek maken of beluisteren, een boek lezen, nieuwe recepten uitproberen, een wandeling door het bos…

Wees mild voor jezelf en anderen. Het is oké om je af en toe niet oké te voelen. Ook al maakt iemand anders hetzelfde, iets anders of iets ergers mee. Jouw gevoelens sluiten die van een ander niet uit.

Hoe gaat het écht

18 jaar studente

“Ik begin het heel moeilijk te krijgen met de coronaregels. Maar omdat wij met heel ons gezin besmet zijn geweest, besef ik wel hoe snel het kan gaan en hoe ernstig het voor sommige mensen kan zijn. Vooral mijn papa heeft er serieus van afgezien: hoge koorts, vermoeid, een zware hoest en geen reukof smaakzin meer. Ik wens het niemand toe.

Die 24 dagen quarantaine waren de hefstigste dagen van mijn leven. Niemand die we mochten zien, boodschappen die voor onze deur werden geplaatst… Heel gek om plots niet meer zelf naar buiten te mogen, al was het gewoon naar de winkel.

Het ergste van al mis ik de Chirozondagen (Amy is leidster bij Chiromeisjes Elckerlyc, n.v.d.r.). Voor de groep waaraan ik leiding geef – de tiptiens, 4de en 5de middelbaar – zijn er slechts zes zondagen ‘fysiek’ doorgegaan. We organiseren wel online Chiro, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Het is ook niet altijd evident om een originele online activiteit te bedenken.

Ik hoop dat het coronavirus snel onder controle geraakt, want ik verlang zoals zovelen naar het ‘gewone leventje’ van ervoor. Daarom wil ik iedereen een hart onder de riem steken om de moed er in te houden. Ik weet dat het af en toe niet zo makkelijk is en dat je die coronamaatregelen even zou willen negeren. Niet doen. Dit lukt ons enkel als we het samen doen. Samen staan we sterk en kunnen we dat virus verslaan!”

LEVEN 10
1 2 3 4 5

met jou?

JACQUES DEKYNDT 69 jaar grootvader

“Ik begin de situatie wat beu te worden. Vooral de momenten met de kleinkinderen mis ik enorm. Die kwamen voor corona altijd bij ons eten ’s middags. Ik haalde ze op van school en bracht ze terug. Dat was elke middag feest, zowel voor hen als voor ons. Nu mag dat niet meer en eten ze op school. Maar ik fiets wel elke dag tegen dat de bel luidt even tot daar. Mijn dochters halen hen op, maar ik moét hen even kunnen zien en hun stemmetjes eens horen.

Ik moet ook kunnen buitenkomen. Dat doet me goed. Ik fiets heel vaak, altijd met een doel. Naar Gent of naar Temse –elektrisch hé! Ik heb dat nodig. Ofwel stap ik op de bus en ben ik weg. Naar Aalst of naar Lokeren, en daar ga ik naar de treinen kijken. Dan ga ik naar Hasselt of Oostende of Brussel, afhankelijk van het moment… Ik wandel er wat rond, kijk naar omgeving en naar de mensen. Je ontdekt steden op een heel andere manier. ’s Avonds keer ik terug naar huis en heb ik weer wat meegemaakt.

Wie het moeilijk krijgt, raad ik aan om meer naar buiten te gaan. Er is nog zo veel te ontdekken.”

VAN WIJMEERSCH

31 jaar zelfstandig kapster

“Nadat ik elf jaar geleden afstudeerde als kapster en negen jaar geleden mijn zaak opstartte in bijberoep, ging twee jaar geleden mijn grootste droom in vervulling: ik werd volledig zelfstandig kapster, met mijn eigen zaak in Overmere.

Mijn job is voor mij mijn leven. Het is een echte passie. Dat besefte ik toen alles wegviel nog meer dan anders. Normaal gezien is de afgelopen periode van feestdagen en nieuwjaarsrecepties altijd bijzonder druk. Nu lijken we in een compleet omgekeerde wereld te leven. Ik mis de gezellige babbels in het kapsalon enorm, en ook het onbezorgde sociale contact met familie en vrienden.

Gelukkig beuren de leuke momenten met mijn vriend me wel op. Als er iets positiefs is aan deze situatie, is het wel dat we met z’n allen weer leren genieten van de kleine dingen in het leven. Koken is bijvoorbeeld een leuke nieuwe hobby geworden. Door te kokerellen kan ik mijn gedachten verzetten.

Dat wens ik ook andere mensen toe: een hobby waarbij je je hoofd even kan leegmaken. Ga wandelen of sporten als het eens wat minder gaat, of bel iemand op die je nauw aan het hart ligt. Laten we van 2021 een beter jaar maken. Hopelijk komt elke zelfstandige hier sterker uit.”

11
STEFFI

virus verslaan, dat doen we samen – of niet.”

Vaccinatiespecialist van UZ Gent beantwoordt vaakst gestelde

vragen over coronavaccin

De coronavaccins, zijn die wel veilig?

Waarom zou ik mij laten vaccineren?

Hoeveel kost dat?

Zal ik er niet ziek van worden? We stellen ons de laatste weken heel wat – terechte – vragen. Professor Isabel Leroux-Roels, vaccinatiespecialist van het UZ Gent, geeft hierop een helder antwoord.

12 LEVEN
“Het
© Bert
Van der
Linden Ook inwoner Mylène Van der Aa zal zich laten vaccineren.

Zo’n vaccin, hoe werkt dat eigenlijk?

Professor Leroux-Roels: “Vaccins trainen ons immuunsysteem met een ongevaarlijke variant van het virus. Als het virus ons dan echt aanvalt, herkent ons lichaam het en zijn we klaar om ons te verdedigen. Er zijn verschillende coronavaccins die elk op een andere manier gemaakt worden maar wel hetzelfde doel hebben: voorkomen dat we ziek worden. België heeft vijf verschillende vaccins gekocht. Genoeg om de volledige bevolking te vaccineren.”

Hoe kan je zo snel een vaccin maken?

Professor Leroux-Roels: “Omdat er consequent voorrang aan werd gegeven. Vanaf de ontwikkeling tot de uitvoering. Bijna iedereen uit de vaccinatiewereld was en is nog altijd met dit vaccin bezig.”

Maar zó snel, dat is toch niet veilig?

Professor Leroux-Roels: “Omdat iedereen ermee bezig was, werden er heel wat jaren gewonnen, maar zonder de kwaliteit van de studies of de veiligheid van de vaccins in het gedrang te brengen. Zoals bij elk vaccin kunnen er tijdelijke ongemakken optreden zoals een grieperig gevoel, maar je mag gerust zijn: alle vaccins zijn veilig.”

Kan ik kiezen welk vaccin ik zal krijgen?

Professor Leroux-Roels: “Neen, welk vaccin je krijgt, hangt af van wanneer je gevaccineerd wordt – dat beslist de overheid – en van de vaccins die op dat moment beschikbaar zijn.”

Waarom zou ik mij laten vaccineren?

Professor Leroux-Roels: “Met een vaccin kan je tegelijk voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken. Pas als minstens 70 procent van de mensen zich laat vaccineren, ontstaat er groepsimmuniteit. Corona gaan we dus samen verslaan, of niet.”

Als ik mij laat vaccineren, ben ik dan voor altijd beschermd?

Professor Leroux-Roels: “Dat weten we nog niet. De opvolgstudies zullen ons hier snel meer duidelijkheid over geven. Misschien is een herhalingsvaccin wel nodig.”

Ik kreeg al corona, dus ik moet mij niet meer laten vaccineren hé?

Professor Leroux-Roels: “Dat klopt niet, ook als je het coronavirus al gehad hebt, laat je je best vaccineren om een tweede besmetting te voorkomen.”

En hoeveel kost dat?

Professor Leroux-Roels: “Niets. Ons land heeft beslist dat de vaccins sowieso terugbetaald zullen worden.”

Gaat u zich zelf laten vaccineren?

Professor Leroux-Roels: Ja, absoluut. En ik raad het ook aan iedereen in mijn omgeving aan.”

Een informatiecampagne van de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Wanneer kom jij aan de beurt?

Het Agentschap Zorg en Gezondheid werkt een vaccinatieprogramma uit om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een vaccin toe te dienen. Op een veilige manier. Bewoners en medewerkers van woonzorgcentra komen eerst aan de beurt, gevolgd door zorgmedewerkers die een hoog risico op besmetting lopen.

Via www.berlare.be/coronavaccin houden we je op de hoogte over de werkwijze in onze gemeente, van zodra die gekend is.

13
Met een vaccin kan je tegelijk voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar.
PROFESSOR LEROUX - ROELS

Op 1-2-3 naar 10.000 stappen per dag!

Een voetje voor

in 2021

Je bent nog niet helemaal klaar om te sporten, maar je wil toch voldoende bewegen? Stappen is de boodschap! Je kan het altijd en overal: thuis, op het werk, in het verkeer, in je vrije tijd…

Wandelen is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om te bewegen. Maar hoeveel stappen moet je dan zetten voor een gunstig effect op je gezondheid? 10.000 stappen per dag is ideaal voor volwassenen (8.000 voor 65-plussers), maar staar je vooral niet blind op een cijfer: elke stap telt!

Zijn 10.000 stappen niet meteen haalbaar voor jou? Ga dan met mondjesmaat meer bewegen. Want: élke stap die je zet, is er eentje in de goede richting. Elk beetje beweging is beter dan niks. Het zijn kleine stappen voor jou, maar grote voor je gezondheid!

Wat doet onze gemeente?

Aan meer bewegen, werkt onze gezonde gemeente maar al te graag mee. Gemeente Berlare stapt daarom mee in ‘10.000 stappen: Elke stap telt’, het vierjarig project van lokaal gezondheidsoverleg LOGO Dender.

In 2021 is het de bedoeling om zogenaamde stappensignalisaties in het straatbeeld te krijgen. Zo zal je binnenkort misschien een bordje zien staan met daarop het aantal stappen dat jouw straat lang is, of weet je perfect in hoeveel stappen je van Berlare kerk naar CC Stroming geraakt. Een extra reden om de auto wat meer te laten staan, toch?

Hoe ga je zelf aan de slag?

2 1 3 4 5

Meet je stappen gedurende een week aan de hand van een stappenteller.

Bepaal je doel. 500 extra stappen per dag is een haalbare uitdaging.

Hou dit minstens 1 week vol.

Kies na elke week een nieuw doel. Maak van extra beweging een dagelijkse routine.

Indien haalbaar voor jou: ga door tot je minstens 10.000 stappen per dag haalt (of 8.000 voor 65-plussers).

14 LEVEN

Stap voor stap meer bewegen

Beweeg je niet veel? Introduceer met mondjesmaat meer beweging in je leven. Want élk beetje beweging is beter dan niks. Volg je eigen tempo en kies voor haalbare doelen. Je hoeft heus niet de Himalaya te beklimmen. Elke stap vooruit, richting de gezondheidsaanbevelingen, is een overwinning. Geef niet op wanneer je eens een terugval kent. Veel succes!

Zit je vaak lang stil? Kom geregeld van je stoel af en sta even recht of maak een ommetje. Of kies een andere vorm van beweging: ga fietsen, steppen, rolschaatsen… in plaats van alweer de auto te nemen voor dat korte tripje. Je zal snel merken: dat voelt goed!

Maak er een gewoonte van om elke dag afwisselend te zitten, staan en bewegen. Probeer het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen tijdens je taken door bijvoorbeeld de trap te nemen of even rond te stappen op je werk. Beweeg daarnaast dagelijks een stukje met matige intensiteit: kuier niet langer, maar zet er stevig de pas in. Dat is toegankelijker dan meteen aan het joggen te slaan. Gooi je er nog een wekelijkse portie beweging aan hoge intensiteit tegenaan in de vorm van een sportsessie bijvoorbeeld? Dan speel je volop de gezondheidskaart uit.

PAS JE OMGEVING AAN

Richt je omgeving zodanig in dat je eerst naar de gezonde keuze grijpt. Je kunt meer bewegen namelijk ‘uitlokken’. Zet je wandelschoenen in het zicht of zorg dat je fietsbanden goed opgepompt zijn zodat je er op het moment zelf minder snel vanonder muist.

DENK VOORUIT EN PLAN

VOEL JE GOED

Die eerste stappen zijn moeilijk, en volhouden is dat ook. Bedenk daarom een beloning voor jezelf, die in je gezonde plaatje past. Plan bijvoorbeeld een gezellig tripje met familie of vrienden. Geef jezelf een schouderklopje na een gezonde dag. En vooral: kies iets wat je graag en met volle overtuiging doet.

GRIJP ELKE KANS

Hou je ogen open voor kansen om minder te zitten en meer te bewegen. Beperk het niet tot je vrije tijd, maar denk er ook aan als je onderweg of op het werk bent.

Wat ga je doen?

Bijvoorbeeld: ‘Ik kijk voortaan minder tv en ga meer wandelen.’

Waar ga je het doen?

Bijvoorbeeld: ‘Thuis en in de woonwijk.’

Wanneer ga je het doen en hoe lang? Bijvoorbeeld: ‘Elke zaterdagmiddag een kwartier.’

Met wie ga je het doen?

Bijvoorbeeld: ‘Samen met de kinderen, zo geef ik het goede voorbeeld.’

Wacht niet tot het moment zelf maar maak een planning. Dat maakt het motiverender om ook écht meer te bewegen:--

Welke oplossingen zijn er voor bepaalde moeilijkheden?

Bijvoorbeeld: Neem regenkledij mee wanneer het bewolkt is. Een voorbereid man/vrouw is er twee waard!

Schakel een coach in Wil je meer bewegen, maar vind je de motivatie niet in deze vreemde tijden? Schakel een ‘Beweging Op Verwijzing’-coach in! Hij of zij zoekt samen met jou naar simpele manieren om meer te bewegen in je dagelijkse leven, stelt een beweegplan op jouw maat op en motiveert je om vol te houden. Tijdens de coronacrisis heb je hiervoor tijdelijk geen verwijsbrief van de huisarts nodig. De coaching gebeurt coronaveilig en wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid.

Meer info: dendermonde.carl@ bewegenopverwijzing.be of 0477 27 10 55

15

Ik heb een klacht Spelregels van klachtenbehandeling bij gemeente en OCMW

Heb je een klacht over gemeente Berlare of OCMW Berlare? Dan kan je dat melden. Dat is je recht. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn hebben een gezamenlijk reglement goedgekeurd. We zetten hier op een rijtje wat een klacht is, hoe je een klacht indient en wat het bestuur met jouw klacht doet.

Iedere inwoner kan zijn ongenoegen uiten bij het gemeente- of OCMWbestuur over een product. Ook een handeling en gedrag (of het achterwege blijven daarvan) van een dienst, personeels- of raadslid komen in aanmerking voor een klacht.

16 LEVEN

Een klacht is geen informatievraag, suggestie of melding

Een boom die het zicht belemmert, een defecte straatlamp, een probleem met de huisvuilophaling of riolering, een suggestie om verkeerslichten te plaatsen aan een kruispunt, een vraag om een bouwdossier in te kijken, … Dat zijn geen klachten. Gemeente en OCMW maken een onderscheid tussen een informatievraag, een suggestie, een melding en een klacht.

- informatievraag: je wil op een snelle en correcte manier inlichtingen inwinnen of doorverwezen worden;

- suggestie: je doet een voorstel voor een verbetering van de werking;

- melding: je signaleert een bepaalde tekortkoming in het functioneren van het gemeente- of OCMW-bestuur. Je bent op zich niet ontevreden over het optreden van het bestuur en het bestuur had de tekortkoming redelijkerwijze niet kunnen voorkomen. Voor dit soort meldingen bestaat de elektronische meldingskaart op de Berlare app, op www.berlare.be en op www. ocmwberlare.be;

- klacht: je maakt duidelijk kenbaar dat je ontevreden bent over een door het bestuur al dan niet verrichte handeling of prestatie. Ook hier zijn nog een aantal uitzonderingen.

Volgende zaken worden niet als klacht behandeld:

• anonieme klachten

• klachten die kennelijk ongegrond zijn

• ontevredenheid over de regelgeving, over het (al dan niet) gevoerde beleid, over beleidsvoornemens of verklaringen

• klachten over partners van het lokaal bestuur en over ondernemingen die werken uitvoeren/diensten leveren in opdracht van het lokaal bestuur

• klachten over aangelegenheden waarbij de klager geen belang heeft

• klachten over zaken waarbij nog niet alle beroepsprocedures werden uitgeput

• klachten die reeds eerder werden behandeld

• klachten over zaken waarbij een jurisdictioneel beroep aanhangig is

• bezwaren tegen beslissingen over vergunningsaanvragen, belastingen, …

• beroepen tegen beslissingen die moeten worden aangevochten bij de toezichthoudende overheid of de Raad van State

• alles wat met negatieve gevoelens te maken heeft die niet het gevolg zijn van de werking van het lokaal bestuur

• lichamelijke klachten die niets te maken hebben met de dienstverlening

• alles wat tijdens een dagdagelijkse werking snel kan opgelost worden

Hoe dien je een klacht in?

Een klacht indienen kan je op gelijk welke manier, maar bij voorkeur via het klachtenformulier dat je terugvindt op de website van gemeente Berlare en van OCMW Berlare. Formuleer in elk geval zo nauwkeuring mogelijk je klacht en vergeet niet je naam en adres te vermelden.

Wat gebeurt er met je klacht?

Iedere inwoner die een klacht uit, heeft recht op een klantvriendelijke en grondige behandeling van zijn klacht. De klacht wordt door de klachtencoördinator ontvankelijk verklaard, geregistreerd en behandeld. Dat gebeurt maximaal, onafhankelijk van de dienst waarop de klacht betrekking heeft en onafhankelijk van de politieke mandatarissen. Voor klachten over lokale mandatarissen bestaat een aparte procedure. De deontologische commissie van de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn buigt zich over deze zaken.

We proberen zo snel mogelijk een klacht te behandelen. Soms kan dat onmiddellijk, soms niet. Volgens het reglement wordt een klacht volledig afgehandeld binnen de dertig kalenderdagen.

Het gemeente- en OCMW-bestuur zijn lerende organisaties. Een terechte klacht verplicht ons de huidige werkwijze grondig te evalueren en te zoeken naar verfijning en bijsturing. De bedoeling is immers dat een bepaalde (soort) klacht niet meer terugkeert.

Meer info: klachtencoördinator Bob Pieters, 052 43 25 00

17

Mediawijs opvoeden Hoe begin je er aan?

Over gamen en schermtijd

Games en sociale media zijn niet meer weg te denken uit de leefwereld van kinderen en jongeren. Zeker tijdens deze ongewone coronatijden waarbij minder fysieke activiteiten mogelijk zijn, grijpen kinderen en jongeren nog meer dan anders naar hun spelconsole, smartphone en/of tablet. Al hoeven we ons niet meteen zorgen te maken.

Eva Van Hoecke is preventieen vroeginterventiewerker bij het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Waas en Dender, waarbij ook Berlare als #GezondeGemeente is aangesloten. Ook zij ziet een verschuiving in het gamegedrag bij jongeren. Van Hoecke: “Vanuit vroeginterventie begeleid ik jongeren die problemen ervaren met gamen, gokken of druggebruik. Ook de ondersteuning van ouders maakt hier deel van uit.

Jongeren en hun ouders brengen in deze coronatijd heel wat meer tijd samen thuis door. Door het wegvallen van allerlei activiteiten spenderen jongeren tegenwoordig dan ook meer tijd aan gamen én het valt ouders meer op dan voorheen.”

Grenzen stellen

Van Hoecke voelt aan dat heel wat ouders met vragen zitten. “Wat vinden ze zo leuk aan dat gamen? Moeten we niet strenger zijn? Wanneer wordt het echt problematisch? Dit zijn héél normale vragen. Natuurlijk is elke situatie en elk kind anders. Dus pasklare antwoorden zijn er niet. Maar schermtijd op zich is absoluut oké. Het is voor een stuk de leefwereld geworden van onze kinderen. Al is het wel belangrijk om grenzen te kunnen stellen en in gesprek te kunnen gaan met je kind.”

Interessante websites en gratis webinars

Hoewel er geen pasklare antwoorden zijn, is er gelukkig wel heel wat hulp te vinden zodat ouders ook moeilijke thema’s bespreekbaar kunnen maken.

MediaNest is dé website die ouders informeert en sensibiliseert over het mediagebruik van kinderen van 0 tot en met 18 jaar. Zo vind je op www. medianest.be/waar-kan-ik-terechtmet-vragen-over-gamen een duidelijk overzicht van waar je met je bezorgdheden terecht kan.

Meer info: www.cggwaasender.be/preventie Huis van het Kind Berlare, 052 43 25 44 huisvanhetkind@berlare.be www.huisvanhetkindberlare.be

18 LEVEN

17/10/2020 Jody Whittaker - De Schutter

16/11/2020 Mirthe De Wilde

WE NAMEN AFSCHEID VAN

10/10/2020 Blanca Corujeira-Figueira (°22/11/1941)

14/10/2020 Germaine Schuddinck (°17/04/1938)

14/10/2020 Nathalia De Jonghe (°16/11/1970)

16/10/2020 Jenny van de Wynckel (°24/05/1937)

17/10/2020 Lea Cattoir (°25/07/1933)

19/10/2020 Georges Van de Velde (°09/12/1949)

20/10/2020 Flora Pieters (°18/02/1926)

21/10/2020 Paula Janssens (°13/11/1933)

23/10/2020 Jules Van Nieuwenhuyse (°04/02/1937)

26/10/2020 Camillus Buysse (°08/07/1934)

26/10/2020 Jean-Pierre Fiers (°15/05/1960)

26/10/2020 Els Van Malderen (°13/04/1982)

30/10/2020 Elza Van Damme (°28/12/1933)

05/11/2020 Linda Dewijse (°05/05/1951)

06/11/2020 Lucia Vander Laenen (°02/11/1924)

07/11/2020 Adelina De Meyer (°03/10/1931)

09/11/2020 Suzanna De Schutter (°17/02/1931)

10/11/2020 Arne Lippens (°06/02/1972)

12/11/2020 Maria Van Der Sype (°01/10/1937)

15/11/2020 Gilbert Van Geert (°13/06/1952)

19/11/2020 Germaine Ganseman (°05/01/1934)

21/11/2020 Maria Van den Driessche (°15/11/1932)

22/11/2020 Remi Van Den Berge (°06/09/1931)

23/11/2020 Lisette Roels (°01/04/1933)

23/11/2020 Anna Minnebier (°02/03/1938)

24/11/2020 Theophiel De Vleeschouwer (°30/04/1924)

25/11/2020 Linda Vanden Abeele (°11/04/1953)

26/11/2020 Maria De Vos (°09/02/1921)

26/11/2020 Irène Lambrecht (°21/08/1931)

26/11/2020 Yvona Bonnarens (°09/08/1926)

27/11/2020 Georgette Verhofstadt (°08/11/1929)

29/11/2020 Lucien Van Hecke (°26/06/1947)

29/11/2020 Andreas D’hooghe (°11/09/1941)

30/11/2020 Lydia Van Boven (°17/08/1932)

02/12/2020 Lucette Vergeylen (°19/09/1931)

02/12/2020 Leontine Goeman (°10/10/1947)

04/12/2020 Marcel De Beule (°16/01/1936)

05/12/2020 Daniël Bicqué (°22/06/1960)

06/12/2020 Celeste De Winne (°03/04/1928)

08/12/2020 Walther Van Boven (°28/08/1948)

08/12/2020 Lucienne Huylebroeck (°05/03/1925)

08/12/2020 Edmond De Gelder (°10/10/1933)

11/12/2020 Theophiel Van Mossevelde (°23/05/1926)

11/12/2020 Joseph Heeren (°24/01/1949)

50 60 65

DEZE

PAREN GAVEN HUN JA-WOORD

16/10/2020 Dirk De Vriese en Mireille Van der Sype 30/10/2020 Guy De Vleeschauwer en Carin De Loose 20/11/2020 Franky Hellebaut en Annick Van Malderen

DEZE PAREN VIERDEN HUN GOUDEN JUBILEUM

14/08/1970 François De Martelaer en Georgette Van den Bulcke 21/08/1970 Frederik Van Malderen en Irène Debognies 22/08/1970 Etienne De Gelder en Cécile Matthys 22/08/1970 Louis De Wolf en Danielle De Muyt 2/09/1970 Raymond De Backer en Odila De Coster 5/09/1970 Christian Callaert en Anny Goossens 12/09/1970 Walther Thibau en Josiènne Van den Abbeele 16/09/1970 Gilbert Van Daele en Magdalena Van Wesemael 30/10/1970 Roland Thio en Danielle Dejaegher 12/11/1970 Robert De Gucht en Monique Plavé 18/12/1970 Jacques Tackaert en Annie Goossens

DEZE PAREN VIERDEN HUN DIAMANTEN JUBILEUM

13/09/1960 Remi De Groote en Christiana Van De Velde 2/11/1960 Roger Van Malderen en Delphine Godelieve Galle 25/11/1960 Adolphus Willy De Backer en Monika Malin 26/11/1960 Jean Lenssens en Christiana De Schoemaecker

DIT PAAR VIERDE ZIJN BRILJANTEN JUBILEUM

12/11/1955 Omer De Vos en Henriette Goossens

Jouw pasgeborene in de volgende infogem?

Sinds 2018 verspreiden we op deze pagina geen lijstje meer met namen van de pasgeborenen in de gemeente. Dienst bevolking & burgerlijke stand verkrijgt deze gegevens immers rechtstreeks via de ziekenhuizen, waardoor aan de ouders geen expliciete toestemming kan worden gevraagd om in Infogem te staan. De Europese Privacywet laat dat niet toe.

Je kan vanaf nu als ouder wel zélf de naam en geboortedatum van je pasgeborene aan ons bezorgen via infogem@berlare.be. Dan verschijnt deze heuglijke info in het volgende nummer.

19 MENS & TIJD

Tweede pakket maatregelen goedgekeurd om impact coronacrisis te verzachten

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn hebben in november 2020, na een eerste reeks maatregelen in de lente van 2020, bijkomende ondersteuning voorzien om de gevolgen van de coronacrisis te helpen indijken.

Gemeente Berlare krijgt van het Vlaams coronanoodfonds 172.179,05 euro om in te zetten op cultuur, jeugd en sport. De gemeenteraad heeft beslist op welke manier ze deze middelen wil verdelen. Gemeente Berlare heeft vooraf haar erkende verenigingen bevraagd, met de bedoeling een transparant zicht te krijgen op de impact van de coronacrisis, als voorbereiding op een goede en doeltreffende besluitvorming. De erkende verenigingen werden intussen ingelicht over wat de goedgekeurde steun voor hen precies financieel betekent. Daarnaast genieten ze ook tot eind 2021 van een halvering van de gemeentelijke huurtarieven en van gratis uitleenmateriaal (podiumwagen mag in die periode één keer gratis worden ontleend). Het uitleenaanbod zelf wordt uitgebreid om coronaveilige activiteiten te faciliteren.

OCMW Berlare neemt dan weer initiatief om de koopkracht te verhogen van gezinnen die het omwille van de coronacrisis financieel moeilijk hebben. Het gaat om consumptiebonnen die begunstigden inruilen bij de lokale handelaars en horeca. Zo ondersteunt het OCMW meteen ook de lokale economie die eveneens zwaar getroffen is door deze coronacrisis. Wie recht heeft op deze consumptiebonnen, krijgt een brief vanuit het sociaal huis.

Tot slot verzacht gemeente Berlare de pil voor de concessiehouders van cultuurcafé Berlare en sporthal Overmere. Zij moeten geen concessievergoeding betalen voor de periode die ingaat op 19 oktober 2020 en eindigt op het moment dat de overheid deze zaken toelaat opnieuw te openen voor publiek.

Gemeente treedt op tegen verwaarloosde woningen en gebouwen

De gemeenteraad heeft een reglement goedgekeurd dat verwaarloosde woningen en gebouwen moet vaststellen, inventariseren en belasten. Het is een instrument om te voorkomen dat verwaarloosde panden verder verloederen waardoor de gemeente extra taken krijgt toebedeeld.

Het reglement duidt de regels voor het opstellen van een register en het objectief vaststellen van verwaarlozing. Daarnaast stelt het ook de belastingtarieven vast. Voor sommige situaties zijn wel vrijstellings- en/of opschortingsclausules voorzien. Het volledige reglement vind je terug op de gemeentelijke website bij ‘belastingen en retributies’.

20 NIEUWS UIT DE GEMEENTERAAD

Gemeente vraagt erfgoedpremie aan voor restauratie kasteel

De gemeenteraad heeft groen licht gegeven om een erfgoedpremie aan te vragen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed voor de restauratie van het kasteel en de bijgebouwen. Hiermee zet het bestuur een belangrijke vervolgstap in de restauratie en herbestemming van het domein in de kern van Berlare.

Met het dossier voor de erfgoedpremie, is in grote lijnen ook de keuze bekend voor de herbestemming van de gebouwen. Die is gemaakt met het oog op onze inwoners en in functie van dienstverlening en ceremonieën. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld): “In het hoofdgebouw komt een nieuwe trouwzaal, met ruimte voor recepties. Aan een van de bijgebouwen wordt een nieuwe constructie opgetrokken die als hedendaags onthaal fungeert, en als sas naar verdere loketten en individuele gespreksruimten waar burgers met de diensten kunnen overleggen. Ook de oranjerie wordt, samen met de tuinmuren alsnog gerestaureerd tot multifunctionele ruimte voor onze verenigingen. Er komen ook publiek toegankelijke toiletten.”

De kostprijs van het project wordt geraamd op 6,86 miljoen euro (exclusief BTW). Dit bedrag omvat zowel de restauratiewerken van het geklasseerde hoofdgebouw en de twee bijgebouwen, de tuinmuur en de oranjerie, alsook de omgevingswerken voor ondergrondse leidingen. Ook tal van nieuwe elementen en technieken om de site toegankelijk te maken voor minder mobiele personen, passen binnen dit budget. Het dossier voldoet tevens aan de hedendaagse energienormen. De verschillende studies en vooronderzoeken op vlak van herbestemming, historiek, materiaal, stabiliteit, archeologie en energie die de laatste jaren werden gevoerd, behoren eveneens tot deze kost.

Gemeente Berlare kocht het kasteeldomein in 2008 en zorgde snel voor een toegankelijk park als groene long in het hart van de Berlaarse dorpskern. In de voorbije jaren kwam er een nieuwe en transparante omheining, en volgde de restauratie van de toegangspoorten. De restauratie en herbestemming van de gebouwen vormen het sluitstuk. “Hopelijk valt er bij de Vlaamse overheid snel een beslissing zodat we concreter zicht krijgen op de uitvoeringstermijn”, aldus nog burgemeester Gabriëls.

Nieuw reglement voor vieringen en recepties

De gemeenteraad heeft bestaande oude reglementen en afspraken omtrent vieringen en recepties opgeheven en een nieuw gecoördineerd reglement goedgekeurd.

Het reglement regelt hoe gemeente Berlare bepaalde vieringen ondersteunt. Het gaat om huwelijksjubilarissen, honderdjarigen, reünies van leeftijdsgenoten, vieringen van erkende verenigingen, ontvangsten bij bijzondere prestaties en protocollaire herdenkingen.

Het volledige reglement vind je ook terug op de gemeentelijke website bij ‘premies en subsidies’.

Herbeluister of herbekijk de volledige raden op web-berlare. streamovations.be en op youtube.com/gemeenteberlare. Op deze platformen streamen we de zittingen ook live.

21

In deze rubriek gaan we dieper in op een aantal Berlaarse cijfers; van het aantal inwoners tot de belastinginkomsten of de kilometers wandelpaden. Met het oog op de zwerfvuilactie in maart (zie www.berlare.be/zwerfvuilactie), lichten we in dit nummer de Berlaarse zwerfvuilcijfers toe.

22 BERLARE IN CIJFERS
eind 2019 werden sluikstorters geïdentificeerd en beboet sinds 2019 worden in berlare 2 mobiele camera’s ingezet op populaire sluikstortlocaties vooral rond glasbollen en in rustige straten 19,6 ton zwerfvuil opgehaald 6 werden betrapt op basis van camerabeelden, 4 andere na aanklachten bij 8 personen bedroeg de boete minstens 100 euro IN 2019 770 kg minder dan in 2015 1,312 kg per inwoner In de vuilbak

zowel

‘klein’ afval...

Zoals lege blikjes, flesjes ...

blijft giftig en verteert nooit

verteert pas na 1 miljoen jaar

... als grotere stukken

Zoals oud speelgoed of kapotte meubels. Onlangs werden 3 matrassen gevonden in de gracht ter hoogte van Overheet...

verteert pas na 500 jaar

verteert pas na 75 jaar

verteert pas na 20 jaar

verteert pas na 2 jaar

Berlare telt momenteel ongeveer 30 geregistreerde ‘mooimakers’ BEDANKT!

Ook interesse om Berlare zwerfvuilvrij te houden?

Meld je via vergunningen@berlare.be en haal je gratis materiaal op.

23
© Gert Van Kerckhove

Maak een afspraak met de gemeente

De voorbije maanden verliep de dienstverlening in het gemeentehuis noodgedwongen enkel op afspraak. Die werkwijze bleek zowel voor de inwoners als voor de medewerkers tal van voordelen met zich mee te brengen. Daarom willen we ze graag behouden.

Opgelet, deze regeling geldt niet voor de diensten die niet zijn gehuisvest in het gemeentehuis of Sociaal Huis. Die contacteer je voorlopig nog via telefoon of e-mail.

24 RUIMTE
Dienstverlening sociaal huis, burgerzaken en vergunningen voortaan op afspraak
© Bert Van der Linden

Stap 1

Ga na of de dienstverlening die je zoekt beschikbaar is via het e-loket op www.berlare.be/e-loket. Voor heel wat zaken is het immers niet meer nodig om naar het gemeentehuis te komen. Ook voor tal van andere basisinformatie kan je terecht op www.berlare.be of op www.ocmwberlare.be.

Stap 2

Als een bezoek aan het gemeentehuis of het Sociaal Huis toch nodig is, moet je een afspraak maken. Om dat zo vlot mogelijk te laten verlopen, werd geïnvesteerd in een online afsprakenmodule. Sinds 1 december 2020 kan je voor de sociale dienst, dienst vergunningen en dienst bevolking & burgerlijke stand dus zélf een afspraak inplannen.

Dat kan dag en nacht via www.berlare.be/maakjeafspraak of www.ocmwberlare.be/maakjeafspraak.

Wie naast zijn naam ook een e-mailadres en mobiel telefoonnummer achterlaat, krijgt vierentwintig uur op voorhand een e-mailherinnering en twee uur op voorhand nog een kattebelletje via sms.

Stap 3

OF E-MAIL

Misschien lukt het niet digitaal. Of je hebt een afspraak nodig voor complexere dienstverlening. Dan kan je ons telefonisch of via e-mail contacteren. De contactgegevens vind je op www.berlare.be of op de uitneembare bijlage die je middenin deze Infogem vindt. Houd deze goed bij.

Kom je toch nog zonder afspraak in het gemeentehuis terecht? Dan legt een onthaalmedewerker een afspraak voor je vast, of je kan zelf een afspraak maken via de klantenzuil.

Voordelen van werken op afspraak

• Geen wachtrijen meer. Je wordt geholpen op het afgesproken tijdstip.

• De medewerker die jou kan helpen, is zeker aanwezig én kan zich voorbereiden om je zo goed mogelijk van dienst te zijn.

• Je weet vooraf duidelijk welke documenten je moet meebrengen zodat je niet nog eens moet terugkeren.

• We vermijden ongewenste drukte en bewaken op die manier de veiligheid van onze medewerkers en bezoekers.

Richtlijnen voor een vlot en veilig bezoek

• Meld je 5 minuten voor je afspraak aan bij de specifieke dienst. Wanneer je te laat komt, loop je het risico een nieuwe afspraak te moeten maken.

• Zorg ervoor dat je de nodige documenten bij je hebt. De informatie daarover heb je gekregen bij het maken van je afspraak of vind je terug op de website.

• Blijf thuis wanneer je ziek bent en verwittig de respectievelijke dienst. We maken graag een nieuwe afspraak.

• Kom bij voorkeur alleen, pas de coronarichtlijnen strikt toe en vergeet je mondmasker niet.

25
NEEM INDIEN NODIG CONTACT VIA TELEFOON MAAK CHECK

Moet er nog zout zijn?

Waarom bij vriestemperaturen niet in elke straat wordt gestrooid

Van zodra het begint te vriezen en de wegen er glad bij liggen, krijgen de gemeentediensten heel wat meldingen van ontevreden inwoners over het niet of laattijdig strooien in hun straat. Nochtans is er een heel duidelijke procedure die telkens strikt wordt gevolgd. We vroegen de medewerkers van dienst openbare werken waarom er niet in elke straat wordt gestrooid.

De temperaturen dalen deze tijd van het jaar regelmatig eens tot onder het vriespunt. Dat kan gevaarlijk zijn als je de baan op moet. Van zodra de politie gladheidsgevaar vaststelt, belt ze dan ook onmiddellijk de dienst openbare werken op. Zelfs ’s nachts. “Binnen het half uur zijn onze mensen de baan op”, legt Robby Ydens van dienst openbare werken uit. “Bij zeer ernstige verkeershinder rukt zelfs een tweede team uit.”

Vast strooischema

Er wordt telkens een vast strooischema gevolgd. Ydens: “In het weekend strooien we enkel de hoofd- en verbindingswegen zoals de Veerstraat, Molenstraat en Gaver tot en met Kamershoek, en de toegang tot de brandweerkazerne. Zo kunnen de brandweerwagens uitrukken in noodgevallen. Ook op werkdagen starten we met deze wegen en breiden we verder uit naar schoolomgevingen en openbare gebouwen.

De gewestwegen strooien onze diensten niet (Kerkstraat, de baan van Schoonaarde tot Klappel en die tussen Zele en Gent n.v.d.r.).

Die zitten in het strooischema van het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid. Doodlopende straten en wijken worden pas gestrooid na de prioritaire wegen en enkel indien de vorst voor een langere periode blijft aanhouden. In de meeste gevallen bedraagt de afstand op zo’n niet-gestrooide ondergrond maximaal 500 meter tot de frequent gestrooide wegen.”

Zuinig met zout Ydens legt uit waarom het gemeentebestuur zuinig blijft met het strooien van die kleinere straten en verkavelingen: “We focussen op de verbindingswegen die dagelijks heel wat verkeer te slikken krijgen. Als deze glad liggen, is dat gevaarlijk voor honderden weggebruikers die bovendien binnen de kortste keren in een lange file terechtkomen. We houden dus zeker voldoende zout op overschot voor deze wegen. Ten tweede is zout ook schadelijk voor het wegdek én voor de beplanting. Van nieuwe wegenwerken hebben buurtbewoners langer hinder dan die paar ijsdagen per jaar. En tot slot wegen we ook het zicht en de pret af tegen de verkeersveiligheid. In de mate van het mogelijke kiezen we voor het witte landschap.”

Meer info: dienst openbare werken, 052 43 25 30, openbarewerken@berlare.be

26 RUIMTE

Op sportkamp in de paasvakantie

Zó gevarieerd is een sportkampdag!

8-9 UUR:

Een actieve vakantie, iets voor jouw kinderen?! Gemeente Berlare biedt tijdens de paasvakantie vijf sportkampen aan voor leerlingen van de lagere school, zowel in sporthal Berlare als in Overmere. Maar hoe verloopt zo’n dagje sportkamp precies?

Benieuwd welke knotsgekke thema’s de animatoren in petto hebben? Dit en nog meer praktische info omtrent inschrijven en betalen ontdek je op www.berlare.be/sportkampen.

VOOROPVANG

Elke dag is er gratis vooropvang van 7.30 tot 9 uur. Er worden geen spelactiviteiten door de monitoren voorzien, maar we laten de kinderen vrij spelen. De monitoren die de aan- en afmeldingen begeleiden houden een oogje in het zeil.

9-10.15 UUR: ACTIVITEIT 1

De sportactiviteiten gaan van start. Elke dag wordt onderverdeeld in drie blokken met verschillende sportactiviteiten, helemaal in thema! Elke keer iets anders, elke keer dolle pret.

10.15-10.30 UUR: PAUZE

Tijd voor een korte pauze! Plassen, handen wassen, iets drinken en een 10-uurtje eten.

10.30-12 UUR: ACTIVITEIT 2

Joepie, een nieuwe fantastische sport of een spannend spel! We vliegen er meteen in.

12-13.30

UUR: MIDDAGPAUZE

Tring tring: middag! Tijd om de boterhammetjes op te eten en kracht op te doen voor de namiddag.

De kinderen krijgen een extra pauze om even hun eten te laten zakken en vrij te spelen met al hun (nieuwe) vrienden.

13.30-14.45

UUR: ACTIVITEIT 3

Wisselen, tijd voor iets nieuws!

14.45-15

UUR: PAUZE

Weer tijd voor een korte pauze: even naar het toilet, handen wassen, iets drinken en een tussendoortje eten!

15-16

UUR: ACTIVITEIT 4

We wisselen nog een laatste keer, zo heeft iedereen van alle activiteiten kunnen proeven. Je kan je kind vanaf 16 uur komen ophalen. Ben je nog even aan het werk? Dan verlengen we het plezier van je kind graag in onze naopvang!

16-17.30

UUR: NAOPVANG

Elke dag is er gratis na-opvang van 16 tot 18 uur (opgelet: op vrijdag tot 17 uur ). In de opvang worden er geen spelactiviteiten door onze monitoren voorzien, maar is er wel voldoende sport- en spelmateriaal beschikbaar voor alle kinderen én toeziende monitoren die de aan- en afmeldingen mee begeleiden.

Opgelet: vergeet zeker niet om zelf een lunchpakket en tussendoortjes mee te geven met je kind.

Meer info: www.berlare.be/sportkampen dienst vrije tijd, 052 43 25 40 sport@berlare.be

27 RUIMTE

Jobstudenten, en monitoren gezocht!

Aan de slag bij OCMW en gemeente Berlare

Gemeente en OCMW Berlare rekruteren jobstudenten! Elk jaar krijgen studenten de kans om tijdens de zomermaanden aan de slag te gaan als poetshulp, zorgkundige, kinderbegeleid(st)er, administratief medewerker, keukenhulp, medewerker aan de toerismebalie, assistent bij evenementen, klusjesman…

Ben jij op zoek naar een toffe studentenjob dicht bij huis? Ben jij in de zomer enkele dagen/weken vrij? Geef jouw gegevens dan door via www.ocmwberlare.be/jobs. Solliciteren is enkel online mogelijk.

Dienst vrije tijd werft extra aan! Vind je het leuk om stralende gezichten te zien en om de held(in) te zijn van een bende enthousiaste kinderen? Laat je graag je sportkriebels de vrije loop of ben je eerder creatief? Ga je liever achter de schermen aan de slag met administratie? Dan is het gevarieerde aanbod van deze dienst zeker iets voor jou.

Er wordt uitgekeken naar begeleiding voor sportkampen, kinderopvang, speelpleinwerking en versterking backoffice, dus zowel naar jobstudenten als naar animatoren..

Iets voor jou? Schrijf je dan als de bliksem in via het formulier op www.ocmwberlare.be/jobs; Voor de sportkampen en de kinderopvang kan er aangemeld worden vanaf geboortejaar 2004.

Voor de speelpleinwerking kan dat vanaf geboortejaar 2005.

Meer info: www.ocmwberlare.be/jobs

28 RUIMTE

JOKE (22)

(hoofd)-animator op sportkampen en Speelplein Kaboom. Jobstudent bij dienst vrije tijd

Carrièreverloop

Sinds 2015 (toen 17 jaar) sta ik als animator op Speelplein Kaboom in de zomervakanties.

In 2016 waagde ik mijn kans ook als animator in de paasvakantie .

In 2018 behaalde ik mijn hoofdanimator attest en sindsdien was ik afwisselend hoofdanimator en gewone animator op het speelplein en sportkampen.

In 2018 startte ik ook als jobstudent op de dienst vrije tijd. Sindsdien ben ik al elke zomer enkele weken daar te vinden. Ik schrijf me dit jaar sowieso terug in als (hoofd) animator en jobstudent bij de gemeente!

Meerwaarde?

Al deze jobs leveren een grote meerwaarde voor het latere werkleven. Je leert samenwerken met anderen, omgaan met moeilijke situaties, plannen, je leert het belang van communiceren... Kortom, het is een hele goede leerschool!

Aanrader?

Een vakantie op het speelplein/sportkamp voelt echt niet als werken. Je maakt een hele zomer plezier met de kinderen en je medeanimatoren. De animatorenploeg is trouwens ook een super toffe groep, die je al snel aan je vriendenlijst kan toevoegen en vrienden voor het leven blijven!  Als jobstudent heb je een heel afwisselende job, wat het aangenaam en uitdagend maakt. De supertoffe collega’s maken het helemaal af.

Één woord Plezant!

Meer info: dienst vrije tijd, 052 43 25 40 vrijetijd@berlare.be

Gemeente en OCMW Berlare tellen tal van personen die instaan voor de dienstverlening aan de inwoners en beslissingen van het beleid omzetten tot concrete realisaties. Daarvoor zijn er mensen nodig met verschillende kwaliteiten: sommigen zetten achter de schermen de lijnen uit; anderen steken op het terrein de handen uit de mouwen of zijn minutieus in administratie.

Ook jij kan deel uitmaken van dit team dat op dagelijkse basis haar steentje bijdraagt aan een aangenaam Berlare. Kijk geregeld op www.ocmwberlare.be/jobs en solliciteer voor een van de openstaande vacatures.

29
OP

Hoe gezond is jouw grond?

De Grote Grondvraag brengt

bodemonderzoeken in stroomversnelling

Vlaanderen heeft een rijk industrieel verleden, en dat laat zijn sporen na in de bodem. Tegen 2036 wil de Vlaamse Overheid dat alle historisch verontreinigde gronden gesaneerd zijn of op zijn minst in de saneringsfase zitten. Bodemonderzoeken en -saneringen moeten dus in een stroomversnelling raken.

We willen natuurlijk allemaal dat onze kinderen kunnen spelen op een gezond terrein, dat boeren hun gewassen kunnen telen op een vruchtbare bodem en dat we over gezond grondwater kunnen beschikken. Om werk te maken van een inhaalbeweging naar gezonde grond, werd de bodemkwaliteit van alle Vlaamse gronden in kaart gebracht. OVAM, de openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij, lanceerde ook een online platform om grondeigenaars in Vlaanderen te

steunen bij het controleren en waar nodig saneren van hun grond.

Kijk zelf jouw perceel na Benieuwd hoe het met jouw grond gesteld is? Kijk het na via www.degrotegrondvraag.be.

Blijkt jouw grond een risicogrond waarop vervuilende activiteiten worden of werden uitgevoerd? Dat betekent niet automatisch dat er ook sprake is van bodemverontreiniging. Een oriënterend bodemonderzoek kan daar uitsluitsel over geven. Zo worden ernstig verontreinigde gronden tijdig opgespoord en aangepakt. Iets waar zelfs onze achterachterkleinkinderen ons nog dankbaar voor zullen zijn.

Meer info: www.degrotegrondvraag.be dienst vergunningen, 052 43 25 15 vergunningen@berlare.be

Verrassingen vermijden

In archieven werd nagegaan op welke gronden er in het verleden industriële activiteiten plaatsvonden. Zo komt men uit op zo’n 80.000 gronden die bestempeld zijn als risicogrond en dus de komende jaren moeten worden onderzocht en gesaneerd. De overheid weet dus hoe het met jouw grond gesteld is en zal je contacteren indien het gaat om een risicogrond. Waarom zou je dan zelf surfen naar de website van De Grote Grondvraag? Dat doe je om onaangename verrassingen te vermijden. Zo ben je goed op de hoogte mocht er een brief met aanmaning tot bodemonderzoek in de bus vallen.

30 RUIMTE

Heb jij een prangende vraag met betrekking tot de werking van het lokaal bestuur? Laat het weten via infogem@berlare.be en misschien komt ze wel aan bod in een volgend nummer.

Mag je je overleden huisdier in je eigen tuin begraven? En wat met loslopende, gewonde of dode dieren langs de kant van de weg?

Je trouwe viervoeter die sterft of een dood dier dat je langs de kant van de weg ziet liggen… het doet je altijd iets. Vaak weten we op zo’n moment ook niet goed wat te doen. Mag je je overleden huisdier begraven? En bel je voor een springlevend, gewond of dood dier langs de weg naar de politie? We zetten de richtlijnen even op een rijtje.

Loslopende dieren Zie je een loslopende hond, of bijvoorbeeld een koe of paard op het openbaar domein, dan contacteer je de politie. Die gaat op zoek naar de eigenaar. Kan die niet meteen gevonden worden, dan brengt de politie het dier naar Wheels4Animals vzw. De politie- en opvangkosten zijn voor de eigenaar van het dier.

Gewonde dieren Ook als je een gewond dier aantreft, bel je de politie. Die contacteert een dierenarts die het dier komt ophalen en verder onderzoekt of behandelt.

Als het dier geregistreerd werd, wordt de eigenaar verwittigd. De kosten voor het overbrengen van het dier en de eventuele zorg of euthanasie zijn voor de eigenaar. Als die niet kan gevonden worden, draagt de gemeente de kosten. Bij wilde dieren contacteert de politie een natuurhulporganisatie.

Dode dieren op openbaar domein

Vind je een dood dier op het openbaar domein, dan contacteer je dienst openbare werken. De medewerkers halen het dier op en bewaren het in een koelcel die daarvoor recent werd aangekocht. Als het dier gechipt werd, kan de gemeente die chip inlezen en de eigenaar contacteren. Die kan ervoor kiezen om het dier op te halen en te begraven in eigen tuin indien:

- Het dier niet gestorven is aan een besmettelijke ziekte;

- Het dier niet meer dan 10 kg weegt;

- De put minstens een halve meter diep is;

- Het dier niet in plastic of een ander slecht afbreekbaar materiaal gewikkeld wordt.

Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan of als de eigenaar het dier niet in eigen tuin wil begraven, dan schakelt de gemeente een gespecialiseerde firma in. Die haalt het dier op en zorgt voor de verdere verwerking. De kostprijs bedraagt hiervoor 50,00 euro en wordt doorgerekend aan de eigenaar. Bij wilde dieren en dieren zonder eigenaar neemt de gemeente deze kost op zich.

Dode dieren op privaat domein

Als er een dood dier (niet-eigen huisdier) wordt gevonden op privéterrein, is de eigenaar van het perceel hiervoor verantwoordelijk. De gemeente biedt echter ook de kans om het dier te laten ophalen door de dienst openbare werken. Zij kunnen een mogelijke eigenaar opsporen en de kostprijs van 50,00 euro op hem verhalen. Als het gaat om een wild dier of een dier zonder eigenaar, dan neemt de gemeente deze kosten op zich.

Meer info: dienst openbare werken, 052 43 25 30 openbarewerken@berlare.be

VRAGEN STAAT VRIJ
31
32 UiT IN BERLARE

Coronaproof cultuur opsnuiven: goed voor lichaam en geest

CC Stroming is klaar om jou veilig te ontvangen

Ook zo veel zin om eens even aan iets helemaal anders te denken, in een andere wereld te vertoeven, te verzinken in verhalen die troosten, je aan het lachen brengen, die herkenbaar zijn of je weemoedig laten wegdromen? Cultuur opsnuiven in moeilijke tijden werkt helend voor lichaam en geest. Het laat je de rare realiteit even vergeten. Van zodra de coronaregels het toelaten, staat CC Stroming weer paraat.

We vroegen Pierre Deseyn, lid van de Raad van Bestuur en enthousiaste bezoeker van CC Stroming, welke voorstellingen hij aanbeveelt.

Hoe sta je tegenover de sluiting van CC Stroming? Mis je cultuur?

Pierre: “Ik ging voorheen vooral naar De Werf in Aalst, maar we hadden besloten om meer lokaal cultuur op te snuiven, want cultuur leeft in Berlare. Dat getuigde het recordaantal verkochte tickets (meer dan 8.000) vlak voor de lockdown in maart. We woonden twee voorstellingen bij, maar toen ging het licht uit. Helaas.”

Ben je direct van de partij als het doek terug open gaat?

Pierre: “Al mag het maar per één op een rij, ik kom af! Het aanbod is nog groter in het voorjaar omdat geannuleerde voorstellingen zoveel mogelijk werden verplaatst. Ik merk dat ook het team van CC Stroming staat te popelen om artiesten en publiek te ontvangen op een veilige manier.”

Naar welke voorstellingen kijk je uit?

Pierre: “De grote reis van Meneer Beer door theater Tieret heb ik twee jaar geleden in het kasteelpark gezien, tijdens de CultuurStart. Een muzikaal festijn! Ik ben ze nog eens gaan bekijken in Oostende omdat ik de muzikanten bijzonder vind. Ik kijk ernaar uit om met mijn twee kleinkinderen een leuke zondagnamiddag te beleven.

Ik heb reeds twee pogingen ondernomen om Stenzel en Kivits, twee briljante muzikanten, aan het werk te zien. Een komisch duo dat comedy en klassieke muziek op een heerlijke manier kan versmelten. Hopelijk kan de voorstelling op 19 februari nu wél doorgaan.

Ook wil ik Maaike Cafmeyer niet missen. Die ‘zotte doos’ zie ik ongelooflijk graag bezig, maar heb haar nog nooit live aan het werk gezien. Ze speelt samen met Peter De Graef een tragikomische, muzikale theatervoorstelling ‘Hullep!’.

Als Gentenaar ga ik zeker ook De Grote Foulee bekijken. Een theatervoorstelling waarin humor het op punten haalt van tragiek en waarin het gevecht tussen lust en liefde onbeslist eindigt. Vooral het sappige Gents van Daan Hugaert vind ik tof en Elise Bundervoet mag er ook zijn.

Tot slot vind ik Mammanadrums een toffe Studio Zondag. Dat wordt beslist een vrolijk feestje!”

Wil jij ook graag jouw kot nog eens uit van zodra het weer kan?

Ruil je de tv graag in voor theater?

• Het Prethuis speelt ‘De contactspeurder’ op 6/2

• Maaike Cafmeyer en Peter De Graef spelen ‘Hullep!’ op 27/2

• Het Nieuwstedelijk speelt ‘Man in de mist’ op 13/3

• Gene Bervoets en Fidelio Kwartet spelen ‘Boules de Berlin’ op 17/3

Wil je graag nog eens op uitstap met de kinderen?

• De kinderfilm ‘Marona’ speelt voor 6+ op 17/2

• De Kolonie speelt ‘Muziekmekaniek’ voor 4+ op 7/3

• Rupsje Nooitgenoeg speelt voor 2+ op 28/3

Hou

je van humor en entertainment?

• Erhan Demirci komt op 5/3 en Gili op 18/3

Geboeid door interessante sprekers?

• Kom luisteren naar Rudi Vranckx over oorlogen in het Nabije Oosten, Eddy Willems over cybergevaar en er staat ook een lezing gepland over ecologisch verbouwen.

Tickets bestellen kan telefonisch, 052 43 25 50 of per mail cultuur.reserveren@berlare.be.

We werken momenteel aan een evenementenwebsite. Van zodra de evenementen heropstarten zit www.ccstroming.be in een nieuw jasje.

33

Meer info: www.berlare.be/tableau Onthaalpoort Donkmeer, 052 43 25 60 en toerisme@berlare.be

Tabl’eau opent toeristisch seizoen

Een kunstig paasweekend voor jong en oud

Na twee nostalgische edities van Retr’eau en drie jaar koersgekte met Vél’eau, krijgt het paasweekend een nieuw jasje aangemeten. De eerste editie van Tabl’eau werd vorig jaar geannuleerd omwille van het coronavirus. Dus we hopen onze schilderachtige gemeente dit jaar wél op een coronaveilige manier in de kijker te kunnen zetten.

Gezinnen met jonge kinderen kunnen op paasmaandag 5 april weer hun hartje ophalen tijdens de immer succesvolle paaseierenzoektocht of de gezinsnamiddag.”Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen, maar ook de kleine Van Eyck, Magritte of Van Gogh in zich naar boven halen”, aldus Karen De Nul, coördinator van het feestweekend.

Helemaal in thema is ook de wandelzoektocht op kindermaat over de Rechtvaardige Rechters. Het veelbesproken paneel van ‘Het Lam Gods’ is immers nog steeds spoorloos en tal van sporen leiden naar onze gemeente. De moeite waard dus om zelf op ontdekking te gaan!

Tijdens het paasweekend kan je ook gratis een balletje slaan op het minigolfterrein in het Donkoeverpark of de tentoonstelling in Onthaalpoort Donkmeer bewonderen. En ook de gloednieuwe Eendenkooi wordt in dit paasweekend feestelijk geopend.

Het volledige programma voor de paasvakantie ontdek je op de website, Facebook of op de flyers die in de gemeente verspreid worden.

34 UiT IN BERLARE
© Bert Van der Linden

De bib op stap

Doe je wandelschoenen aan en trek de natuur in! De bib organiseert namelijk drie leuke wandelzoektochten voor het hele gezin waarbij je de collectie boeken, dvd’s en speelgoed kan ontdekken.

“De zoektochten verloopt via de wandelknooppunten” legt bibliothecaris Ann Pieters uit. “Het is de bedoeling om op zoek te gaan naar een verborgen slogan aan de hand van de locaties waar de foto’s van de verschillende bibliotheekmaterialen werden genomen. Zo ontdek je wat de bib allemaal in de aanbieding heeft én je wandelt langs de mooiste plekjes van onze gemeente. Bovendien zit er een geheime boodschap verborgen in de foto’s…”.

Maak een foto en win een cadeautje

Ga je zelf op zoek? Neem onderweg een leuke foto en deel ‘m op Facebook of Instagram met #debibopstap. “Elke maand belonen we de maker van de leukste foto met een cadeautje”, besluit Pieters.

Hoe deelnemen?

De deelnameformulieren zijn te verkrijgen in de bib en Onthaalpoort Donkmeer, of je kan ze downloaden via www.berlare.be/wandelen. De wandelzoektochten lopen tot 28 februari 2021. Veel zoekplezier!

WIE, WAT, WAAR?

Op zoek naar de openingsuren van een gemeente- of OCMW-dienst of de contactgegevens van een van de mandatarissen?

Je vindt ze op de uitneembare bijlage middenin deze Infogem.

Eventuele wijzigingen delen we mee via deze pagina in een volgend nummer. Op www.berlare.be vind je steeds de meest recente gegevens terug.

Ook ten tijde van corona: welkom in de bib!

De deuren van de bib bleven zelfs tijdens de lockdown open voor alle inwoners. De werking verloopt veilig volgens de recentste maatregelen, dus je kan met een gerust hart je favoriete leesvoer, films of spelletjes ophalen. Vergeet je mondmasker niet!

Meer info: bibliotheek Berlare, 052 43 25 55 en bibliotheek@berlare.be

Om je bezoek zo kort mogelijk te houden, kan je je bezoek thuis al voorbereiden. Via https:/ /berlare.bibliotheek.be kan je alvast opzoeken wat je graag wil meenemen.

Haal de bijlage eruit en bewaar ze.

Zo kan je ons het hele jaar door snel bereiken.

BIBNIEUWS
35

Zzzzoem! Daar is Vlieg!

Het regent! Of het is net heel mooi weer. En weekend! En dus ga je op zoek naar leuke activiteiten om samen met je kinderen te doen. Weinig inspiratie? We duiden de activiteiten op kindermaat aan met een ‘Vlieg’-label.

JANUARI

TOT ZONDAG 28 FEBRUARI TENTOONSTELLING NIK VERMEULEN plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

VRIJDAG 22 JANUARI 13.30 uur

ZONDAG 14 FEBRUARI 15 uur

THEATER DE GROTE REIS VAN MENEER BEER THEATER TIERET & WALRUS plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

Vergeet je UiTPAS niet! UiTpas is een spaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten over de gemeentegrenzen heen. Je kan ze gebruiken voor cultuur, sport en ontspanning. Bij elke activiteit spaar je punten die je kan ruilen voor gratis tickets, kortingen of andere cadeaus. Meer info op www.berlare.be/uitpas.

WINTERWANDELING IN DE KALKENSE MEERSEN Natuurpunt Scheldeland plaats: Veer Berlare info: 0475 33 81 74

ZONDAG 24 JANUARI 9 uur

DONKMEERTOCHT BOERENKRIJGSTAPPERS VZW plaats: Festivalhal Donkmeer info: 0486 65 83 67

FEBRUARI

Opgelet!

Ga vooraf bij de organisator na of de activiteit nog doorgaat. Corona zorgt voor heel wat annulaties en verplaatsingen.

DONDERDAG 4 FEBRUARI 20 uur LEZING OORLOGEN EN PROBLEMEN VAN ONZE TIJD RUDI VRANCKX plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

VRIJDAG 12 FEBRUARI 20 uur

KLASSIEK CONCERT ARTE AMANTI ACADEMY plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

WOENSDAG 17 FEBRUARI 15 uur FILM MARONA plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

VRIJDAG 19 FEBRUARI 14 uur

WINTERWANDELING IN DE KALKENSE MEERSEN NATUURPUNT SCHELDELAND plaats: Veer Berlare info: 0471 97 37 98

ZONDAG 21 FEBRUARI 15 uur WANDELING KASTEELPARK PASAR SINT-NIKLAAS plaats: Kasteelpark info: 0486 35 97 07

ZONDAG 21 FEBRUARI 19.30 uur

CONCERT WHYES STUDIO ZONDAG plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

Surf naar www.uitinberlare.be voor nog meer leuke UiTtips. Jouw activiteit in deze UiTkalender? Voer ze uiterlijk 1 maart in via www.uitdatabank.be.

donderdag 4 fabruari Lezing door Rudi Vranckx

36 UiT IN BERLARE
zondag 14 februari Theater Tieret & Walrus zaterdag 27 februari Maaike Cafmeyer en Peter De Graef ONDER VOORBEHOUD

ZONDAG 21 FEBRUARI

19.30 uur

CONCERT

MAMMANADRUMS

STUDIO ZONDAG plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

ZATERDAG 27 FEBRUARI 20 uur

THEATER HULLEP! MAAIKE CAFMEYER EN PETER DE GRAEF plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

MAART

DONDERDAG 4 MAART 20 uur

LEZING CYBERGEVAAR plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

VRIJDAG 5 MAART 20 uur

THEATER DOE RUSTIG ERHAN DEMIRCI plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

ZONDAG 7 MAART 11 uur

TENTOONSTELLING

KANT VERSUS HOUTSKOOL

TIEMKE GAUDERIS plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

ZONDAG 7 MAART

15 uur

THEATER MUZIEKMEKANIEK DE KOLONIE plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

DONDERDAG 11 MAART 19.30 uur

CURSUS ECOLOGISCH VERBOUWEN plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

ZATERDAG 13 MAART 20 uur

THEATER MAN IN DE MIST HET NIEUWSTEDELIJK plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

ZATERDAG 13 MAART HOBBYNAMIDDAG BUURTCOMITÉ RAAPVELD plaats: Feestzaal Overmere info: 0494 63 56 61

ZONDAG 14 MAART 14 uur

OP STAP IN ONZE NATUUR: WIJMEERS NATUURPUNT SCHELDELAND plaats: kerk Uitbergen info: 0479 39 60 78

INFOGEM JANUARI - MAART 2021

VRIJDAG 19 EN ZATERDAG 20 MAART 20 uur

THEATER PANTA RHEI STEKEZOTVANU plaats: Feestzaal Overmere info: www.pantarhei-joker.be

ZONDAG 21 MAART 9.30 uur

CURSUS BOSBADEN VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER plaats: Blauwhofdreef info: waas-en-dender@vormingplus.be

ZONDAG 21 MAART 15 uur

THEATER PANTA RHEI STEKEZOTVANU plaats: Feestzaal Overmere info: www.pantarhei-joker.be

DONDERDAG 25 MAART 20 uur

THEATER EEN PAAR IS TWEE DE GROTE FOULEE plaats: CC Stroming info: www.ccstroming.be

VRIJDAG 26 MAART 14 uur

NATUURWANDELING KALKENSE MEERSEN NATUURPUNT SCHELDELAND plaats: Veer Berlare info: 0479 01 24 51

VRIJDAG 26 EN ZATERDAG 27 MAART 20 uur

THEATER PANTA RHEI STEKEZOTVANU plaats: Feestzaal Overmere info: www.pantarhei-joker.be

ZATERDAG 27 MAART 13.45 uur

MET DE MILIEUBOOT DE SCHELDE OP NATUURPUNT SCHELDELAND plaats: Veer Berlare info: antoon.blondeel@skynet.be

37
zondag 7 maart Theater De Kolonie donderdag 13 maart Theater Man in de mist
37
donderdag 25 maart Theater De Grote Foulee

Ik hoef als arts niet meer fysiek bij de patiënt aanwezig te zijn, maar kan perfect van thuis uit opereren.

38 DE AMBASSADEUR
JAN D’HAESE

Dorpsgenoot bepaalt mee de toekomst van de tandheelkunde

Jan D’haese (45) groeide op aan de rand van Berlare Broek en zag thuis wat werken in de zorgsector betekent. Hij volgde onbewust hetzelfde pad en koos voor een tandartsopleiding. Vandaag is Jan een wereldautoriteit op vlak van computergestuurde chirurgie in de tandheelkunde. “Ik ben er wat ingerold maar achteraf gezien was het wel een goede beslissing.”

Als je 18 jaar bent, heb je meestal nog geen afgelijnd toekomstplan. Dat was ook zo bij Jan. “Ik had een paar mogelijke studierichtingen die me wel interesseerden. Een ervan was geneeskunde. Maar zeven jaar studeren vond ik te lang. Veel te lang. Dus besloot ik om tandheelkunde te studeren, een opleiding die toen maar vijf jaar duurde. De ironie is dat ik, door me nadien te specialiseren, veel langer dan zeven jaar heb gestudeerd”, lacht Jan.

Hij koos ervoor om de opleiding aan de VUB in Brussel te volgen. “Het was in mijn ogen een van de beste opleidingen van het land en bovendien heel praktijkgericht”, aldus Jan. Na zijn master tandheelkunde volgde er nog een master ‘medical & pharmaceutical research’ om nadien als specialist aan de slag te gaan in een tandkliniek. Jan bleef de trends in de sector volgen en specialiseerde zich verder in de implantologie.

Telewerkend opereren

Jan startte ook een onderzoeksproject en kon doctoreren aan de UGent. “Kort samengevat

ging het over het gebruik van computergestuurde chirurgie bij implantaten. Iets meer dan tien jaar geleden was dat nog niet zo bekend”, vertelt Jan. Hij was een van de eersten in Europa die met de navigatiechirurgie aan de slag ging binnen zijn vakgebied.

Deze technologie betekende een enorme stap voorwaarts voor de tandheelkunde. “Ik hoef als arts namelijk niet meer fysiek bij de patiënt aanwezig te zijn, maar kan perfect van thuis uit opereren. Je zou dat als handigheidje tijdens deze coronacrisis kunnen zien, maar ik denk eerder aan patiënten in afgelegen gebieden. Zij kunnen zich dan naar een lokaal ziekenhuis begeven en de specialist kan de nodige tandimplantaten vanop afstand plaatsen. Een manier van opereren die ook urologen al vaak toepassen.”

Aandoeningen voorspellen De technologie evolueert snel, en ook Jan evolueert mee. Na navigatiechirurgie volgt robotica en de volgende stap is artificiële intelligentie. Dat betekent dat er een algoritme wordt ontwikkeld dat zaken zoals aandoeningen sneller kan voorspellen.

Jan werd de voorbije jaren meermaals uitgenodigd als gastspreker op internationale congressen om zijn expertise te delen met collega’s. Dat bleef niet zonder gevolg, want de gerenommeerde Radboudumc universiteit vroeg hem om onderzoeksprojecten te leiden en de tandartsen van de toekomst op te leiden in Nijmegen. Nederland staat een stap verder in hightech technologie dan België.

Het vele pendelen tussen Berlare en Nijmegen deed Jan en zijn gezin ongeveer een jaar geleden beslissen om te verhuizen. “Nijmegen ligt op de grens met Duitsland en wij kozen een woonst in het Duitse Kranenburg. Het ligt in een bocht van de Rijn en er is ook veel groen dus het doet denken aan de Schelde en Berlare Broek. Al mist zijn vrouw Hilde de Delhaize nog het meest. En uiteraard de familie. Jan: “Ons plan was om regelmatig naar België te komen, maar door corona is dit niet evident. Er is ook strenge grenscontrole, elke keer pikken ze ons er uit. Een rode auto met Belgische nummerplaat valt natuurlijk op. Hier zou artificiële intelligentie ook kunnen helpen”, lacht hij.

Takeaway

Om af te sluiten vragen we wat hij nog wil verwezenlijken. “Een moeilijke vraag, ik denk iets uitvinden of oplossen dat medisch relevant is. Als ik zie hoever we in research nu al staan, dan denk ik dat er binnen 10 à 15 jaar een doorbraak kan komen. Zoals eerder gezegd kunnen we via technologie sneller mogelijke ziektes monitoren. Dat past ook in het verhaal van de preventieve geneeskunde waar we naar evolueren. In de nabije toekomst ga je niet meer naar de tandarts voor blokjes en beugels.

Je zal een intra-orale scan laten nemen, vervolgens worden via artificiële intelligentie de correcties berekend om tot het ideale gebit te komen en tot slot ontvang je thuis een postpakket met verschillende mallen en instructies om ze volgens de juiste tijdsplanning in je mond te steken. De ‘takeawaytandarts’ als het ware.”

Opgetekend door Tom Van Acker.
39
Jan D’haese is wereldautoriteit op vlak van computergestuurde chirurgie

Voormalig Berlarenaar Jeroen De Backer (33) woont aan de andere kant van het kanaal, in het Britse Sheffield, een goeie 600 kilometer van Berlare. We waren benieuwd naar zijn verhaal.

Hoe ben je in Sheffield terechtgekomen?

Jeroen: “Via een omweg. Ik heb ingenieurswetenschappen gestudeerd in Gent aan de KAHO en vanuit die insteek ging ik op Erasmus naar Zweden. Daar ben ik blijven plakken en heb ik nog vier jaar gedoctoreerd. Ik heb me er helemaal verdiept in het robotiseren van lasprocessen en zo kwam ik in contact met een Brits bedrijf en belandde ik in Sheffield. Ik heb hier ook mijn vrouw leren kennen. Zij is afkomstig uit Australië. Ondertussen woon ik hier al zes jaar. Ik ben dus al meer dan tien jaar weg uit Berlare...

In normale omstandigheden keer ik een viertal keer per jaar terug, maar door corona heb ik voor het eerst kerstmis niet in Berlare kunnen vieren. Ik hoop dat het rond Pasen lukt, dan is mijn mama ook jarig.”

Welke impact heeft de Brexit op jouw levenssituatie?

Jeroen: “Als Groot-Brittannië niet

goe Beirleirs klappen, dat mis ik wel!”

Jeroen De Backer leidt Europees onderzoeksproject in Sheffield

Jeroen – in Puiterijdersoutfit - en zijn echtgenote Anne op hun wekelijkse fietstocht in het Peak District nabij Sheffield.

tot de Europese Unie had behoord, dan was ik nooit in Sheffield terechtgekomen. Ik leid hier namelijk een Europees onderzoeksproject rond het lassen van aluminium om vliegtuigonderdelen lichter te maken.. De Brexit kan daar wel een serieuze impact op hebben: momenteel is het nog onduidelijk of de financiering zal blijven doorgaan. Indien niet, dan vallen er gegarandeerd ontslagen.

Daarnaast worden er terug douanecontroles ingevoerd, wat het reizen weer een stuk omslachtiger maakt. Echt onbegrijpelijk dat dit gebeurt, maar helaas is het wat het is.”

Hoe spendeer je jouw vrije dagen?

Jeroen: “Tussen Sheffield en Manchester is er een nationaal park, Peak District, daar rijden we vrijwel ieder weekend heen om er te mountainbiken of te wandelen. Een beetje zoals in het Broek, maar dan uitgestrekter (lacht). Dat is meteen een groot verschil tussen België en Engeland: de opvatting over afstanden. ‘Dichtbij’ en ‘veraf’ hebben hier een andere betekenis. het Peak District is een half uurtje rijden, dus dat is echt dichtbij. Londen is drie uur rijden. Op die tijd ben je vanuit Berlare echt op een compleet andere plaats, in een ander land zelfs.”

Hoe zie je de toekomst? In Sheffield, of toch terug in Berlare?

Jeroen: “Om onszelf wat gemoedsrust en een gevoel van zekerheid te geven, bekijken we ons leven in perioden. We blijven nog een vijftal jaar hier en daarna zien we wel weer. We kunnen in Sheffield blijven, naar België terugkeren, naar Australië… Verschillende opties, maar dat maakt het net moeilijk, want er is altijd wel iemand ver van huis.”

Wat mis je het meeste van het thuisfront?

Jeroen: “Mijn familie uiteraard en de mosselen met frietjes die mijn mama maakt. Maar ook het ‘thuisgevoel’: elk wegeltje dat je kent, elk cafeetje, maar ook de mensen die je tegenkomt op straat. Dat gevoel heb ik hier nog niet. En nekeer goe Beirleirs klappen, dat mis ik ook wel. Ze hebben hier ook wel een dialect, maar het Sheffields is net iets lastiger om te begrijpen (lacht). En ook eens een goeie trappist drinken aan de Donk of in het Cultuurcafé… Het is hier niet gemakkelijk om een ‘deftig’ bier te vinden. Om van de prijzen nog te zwijgen!”

We hopen jou rond Pasen op een frisse Beirleirse pint te kunnen trakteren, Jeroen!

40 BERLARE IN DE WERELD
“Nekeer

De taak van elke wandelaar: zorg

dragen

voor onze natuur

Trok jij de afgelopen maanden ook vaker dan anders je wandelschoenen aan om een frisse neus te halen in onze natuur? Prima! Zo’n wandeling doet wonderen voor je lijf en leden, dat lees je ook op p. 14. Maar je merkte wellicht ook op dat het er drukker was dan ooit tevoren.

In tijden waarin zowel verschillende klassieke uitjes, alsook ontmoetingen binnenskamers te vermijden zijn, is de natuur een bijzonder aantrekkelijk alternatief. Zeer fijn dat zo veel mensen van binnen en buiten Berlare onze natuur leren kennen en waarderen, zeker na de vele inspanningen van de laatste jaren. Iedere ‘zachte recreant’ is dan ook van harte welkom.

Heel wat natuurgebieden in Vlaanderen zijn door ingrepen zoals knuppelpaden, vlonders, wandelen tussen gallowayrunderen… de laatste jaren bijzonder populair geworden.

In situaties als deze dreigen ze soms slachtoffer te worden van hun eigen succes. Met platgelopen rustgebieden voor vogels en wilde dieren en kilo’s zwerfvuil tot gevolg.

Berlare hoort gelukkig wel bij de betere leerlingen van de klas. Al kan het een tip zijn om jouw zondagse wandeling langs het Donkmeer eens te vervangen door een Trage Wegenwandeling of een tochtje in de Scheldebroeken? Een mooi en minder druk alternatief. Op www.berlare.be/toerisme of aan de toerismebalie in Onthaalpoort Donkmeer vind je heel wat wandelinspiratie.

Hou je als gast in de natuur ook steeds aan deze ‘elementaire beleefdheidsregels’. Op die manier blijft het aangenaam vertoeven in al onze groene pareltjes:

- Blijf op de paden;

- Hou je hond aan de leiband;

- Laat geen zwerfvuil achter;

- Maak geen onnodig lawaai.

Meer info: vzw Durme, donk@vzwdurme.be

Hondenpoep? Zeer vervelend!

Denk jij wel eens “ach, voor die ene”, “in de natuur kan dat geen kwaad”, of “op deze plek heeft niemand er last van”. Jammer. En gelukkig denkt niet iedereen zo. Want het zal nét die ene zijn die aan jouw schoen of het fietsje van jouw kind blijft hangen. Over een domper op je gezellige wandeling gesproken.

In onze gemeente is het dan ook verplicht om een hondenpoepzakje mee te nemen. Zo kan je een eventueel hoopje meteen opruimen en in de vuilnisbak deponeren. Bedankt om mee te zorgen voor een aangename en nette gemeente!

41
IN ‘T GROEN
© Bert Van der Linden
��

Twee zwart-witte nieuwkomers gespot

De ene al meer welkom dan de andere

De voorbije maanden werden er in onze gemeente opnieuw enkele bijzonder interessante waarnemingen gedaan. Zo houdt er zich mogelijks een das schuil in Berlare Broek, maar werd er ook een wasbeer gespot langs het Donkmeer. Natuurgids Michaël Crapoen van vzw Durme legt uit waarom hij zich over die laatste toch wat zorgen maakt.

Eerst het goeie nieuws: dit najaar werden er in Berlare Broek enkele waarnemingen gedaan van een van de grootste inheemse marterachtigen van België, namelijk de das! Deze zwart-witte dieren hebben een lengte van zo’n 70 centimeter, een grote, brede kop en korte staart. Verder vallen ook de korte pootjes op. “Door deze gedrongen lichaamsbouw werd vroeger zelfs gedacht dat dassen tot de berenfamilie behoren”, legt Crapoen uit. “Het zijn uitgesproken nachtdieren die alles eten, maar het zijn in feite slechte jagers: door hun luidruchtige manier van voedsel zoeken ontsnapt vrijwel alles wat alert is.”

Door jacht en het vernielen van de zogenaamde dassenburchten waren ze amper nog te vinden bij ons. Gelukkig gaat het de laatste twintig jaar beter en neemt de populatie vanuit het oosten van Vlaanderen stilaan toe.

Een das gezien? Meld het! Dassen leven in heel Europa en grote zones van Azië. Vooral gevarieerde landschappen met bossen afgewisseld met open stukken vormen een ideaal biotoop voor hen. In Vlaanderen zijn deze dieren een stuk zeldzamer. “Door jacht en het vernielen van de zogenaamde dassenburchten waren ze amper nog te vinden bij ons. Gelukkig gaat het de laatste twintig jaar beter en neemt de populatie vanuit het oosten van Vlaanderen stilaan toe”, aldus Crapoen. “In het westelijke deel van Vlaanderen blijft een das echter een zeldzame verschijning met quasi geen gekende voortplantingsplaatsen.”

In Berlare Broek werd naast die zichtwaarneming ook een mogelijke burcht ontdekt. Crapoen: “De typische halvemaanvormige gangenstelsels en zandhopen wezen alvast in die richting. We plaatsten er enkele wildcamera’s op, maar voorlopig konden we nog geen das op camera vastleggen. Mogelijk is het dier daar alweer verdwenen of is zijn/haar partner gestorven. We blijven het alvast verder opvolgen en roepen ook de inwoners op om dergelijke waarnemingen door te geven.”

42 IN ‘T GROEN

De wasbeer: schattig, maar minder welkom Een das kon nog niet op camera worden vastgelegd, maar wel een ander dier waarover Crapoen een pak minder enthousiast vertelt: “Half november stal een wasbeer de show in de buurt van het Donkmeer. Wasberen kwamen oorspronkelijk alleen voor in Noord-Amerika. Vele decennia geleden zijn ze in Europa ingevoerd voor hun pels, maar ook Amerikaanse soldaten brachten ze als mascotte mee naar hun legerbasissen in Duitsland.

Als ware ontsnappingskunstenaars slaagden heel wat wasberen er echter in om voor de vrijheid te kiezen. Vooral in de Ardennen zitten er nu grote populaties, en vrij snel beginnen ze ook onze streken in te palmen.

Ook al zien ze er best schattig uit, wasberen kunnen een ware bedreiging vormen voor onze inheemse soorten. In onze regio denken we dat hun aanwezigheid vooral voor watervogels een extra bedreiging kan vormen.”

Meer info: vzw Durme, donk@vzwdurme.be

Ze kwamen oorspronkelijk alleen voor in Noord-Amerika. Vele decennia geleden zijn ze in Europa ingevoerd voor hun pels, maarook Amerkaanse soldaten brachten ze als mascotte mee naar hun legerbasissen in Duitsland.

43
Das
Wasbeer

100 jaar geleden deed SCC De Venne dienst als gemeentehuis

Van jongensschool naar feestzaal, kinderopvang en polyvalente zaal

In 2019 werd de site van SCC De Venne in hartje Uitbergen grondig vernieuwd. Het in onbruik geraakte schoolgebouw maakte plaats voor een ruime parking en aan de feestzaal werd een moderne aanbouw met keuken opgericht. Vandaag staat de site volledig ten dienste van het lokale verenigingsleven, maar in het verleden bood ze zelfs onderdak aan het gemeentebestuur. Mark De Martelaer van Wergroep Erfgoed Uitbergen licht de rijke geschiedenis toe.

“Het gemeentebestuur is al van bij het begin van het kadaster, dat ontstond in 1832 onder invloed van Napoleon, eigenaar van het perceel”, steekt De Martelaer van wal. “Al van oudsher was de gemeentelijke jongensschool er gehuisvest. De eerste wijzigingen in het kadasterarchief dateren van 1872. Toen werd de zogenaamde ‘woning van de onderwijzer’ en een groot klaslokaal opgericht, alsook een tweede klas achteraan op de speelplaats. In 1905 werd aan het hoofdgebouw nog een derde klaslokaal gebouwd, alsook een afdak en urinoirs.”

Los van de jongensschool, was ook het Uitbergse gemeentebestuur ondergebracht in het gebouw.

De Martelaer: “Het gemeentehuis van Uitbergen werd pas in 1927 gebouwd, tot die tijd volstond een lokaal op de verdieping van het schoolgebouw.

Heel wat decennia later, in 1981, werd de school nog uitgebreid met een turnzaal, nieuwe toiletten en centrale verwarming. “Al konden de leerlingen er maar enkele jaren van genieten”, aldus De Martelaer. “Kort nadien volgde een fusie met de vrije meisjesschool uit de Kleine Kouterstraat. De fusieschool verhuisde in 1989 volledig naar haar huidige locatie en de voormalige jongensschool kwam leeg te staan.”

44 VROEGER & NU
Schoolturnen anno 1928, met schoolhoofd Kamiel Bracke Zicht op de zaal achteraan anno 2002

Van turnzaal naar feestzaal Omdat in Uitbergen intussen ook de nood aan een gemeenschapszaal groeide, verenigde het gemeentebestuur in 1991 de achterste klas met de aangebouwde turnzaal tot een feestzaal. De buitenschoolse kinderopvang nam zijn intrek in het oude schoolgebouw. Tien jaar later drongen zich grote onderhoudskosten op aan de feestzaal. “Een deel dateerde immers al uit 1872”, legt De Martelaer uit.

“In 2006 koos het gemeentebestuur voor een nieuwbouw als sociocultureel centrum: ‘SCC De Venne’ was geboren. De naam is afkomstig van de achterliggende beek.”

Nog een decennium later verhuisde de kinderopvang naar de pastorij iets verderop. De Martelaer: “In het oude schoolgebouw werd alleen nog de grote kookklas gebruikt door verenigingen, maar die kon wel een opwaardering gebruiken.”

Uiteindelijk werd het gebouw in 2019 afgebroken en kreeg de bestaande feestzaal een facelift en een nieuwe keuken als aanbouw. “Afgelopen jaar konden we er door corona nog niet veel plezier aan beleven, maar in de nabije toekomst wordt dat vast weer het geval. We kijken er naar uit.”

DIGITALE MELDINGSKAART

Botste je op een klein of groot probleem waar het gemeentebestuur wat aan kan doen?

Meld het via de digitale meldingskaart: - op www.berlare.be/meldingskaart; - in de BerlareApp.

Je mag problemen uiteraard ook melden met een klassieke brief per post ter attentie van het gemeentebestuur, Dorp 22 te 9290 Berlare, of je deponeert ‘m zelf in de brievenbus van een van de drie (oud-)gemeentehuizen.

45
Huidige situatie Straatzicht op het oude schoolgebouw anno 2002

Heb jij een leuke foto die onze gemeente op één of andere manier in de kijker zet (een mooi stukje natuur, een toffe activiteit, een opmerkelijk tafereel, een goeie daad…)? Plaats ‘m dan op Instagram en voeg er #INFOGEM aan toe.

Door het gebruik van deze hashtag geef je de gemeente toestemming om je foto in het gemeentemagazine te plaatsen. Let er ook op dat andere mensen die herkenbaar op de foto staan hiervan op de hoogte zijn.

bert.vanderlinden #berlare #donkmeer#scheldeendurme #infogem #routen

Karen De Nul Een zalig winters zonnetje en een prachtig Berlare Wat heeft een mens nog meer nodig op een decemberochtend? #berlare #berlareinbeeld #infogem #kalkensemeersendonkmeer

46
dominiquevh1 #infogem
#INFOGEM
bosklappers Random jogger #infogem bosklappers #infogem

oma_tineke61 #herfstwandeling #gratiebossen #infogem

gert_van_kerckhove #donkmeerkoet #spiegelbeeld #infogem

bert.vanderlinden #quarantekening #berlareverlicht #infogem

oma_tineke61 #nofilter #donkmeer #overmere #sunset #infogem

isabel_six Kunstwerkje van moeder natuur. #inhetspoorvandeschelde #Donkmeer #toerismeberlare #berlareinbeeld #infogem #latergram

timtondeleir Een skater in de familie! Eindelijk! #infogem

47

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.