Infogem november - december 2022 - januari 2023

Page 1

GEMEENTEMAGAZINE BERLARE | NOVEMBER - DECEMBER 2022, JANUARI 2023 Infogem © Gregory Debart Samen warm de winter in Nieuwe trage weg van Schoonaardebrug naar Schelde Componist Dirk Brossé strijkt met Pools orkest neer in CC Stroming Boomplantactie Haagstraat/Konijnenberg

Colofon:

Infogem is een uitgave van gemeente Berlare jaargang 27, nr. 5 v.u.: Katja Gabriëls, Dorp 22, Berlare

Redactie: Emmy Bonnarens, Julie De Backer, Leen De Greve, Sam De Kegel, Katja Gabriëls, Marjolein Lindemans, Bob Pieters, Isabel Six, Tom Van Acker, Laurens Everaert

Eindredactie: Julie De Backer

Vormgeving: Gert Van Kerckhove

Druk: DaddyKate, Sint-Pieters-Leeuw Oplage: 7.200 ex.

Coördinatie fotografie: Bert Van der Linden

Redactieadres: dienst recreatie en ondernemen Dorp 22, Berlare infogem@berlare.be - 052 43 25 61

UiTagenda: ten laatste ingeven op 1 december op www.UiTdatabank.be Inschrijven op de maandelijkse e-nieuwsbrief via www.berlare.be en www.beleefberlare.be

Volg gemeente Berlare op Twitter en Facebook

Terugblik op een mooi trouwjaar

Hoewel de temperatuur deze tijd van het jaar al ferme duiken neemt, ben ik zo’n geluksvogel die regelmatig een bijzonder hartverwarmend moment meemaakt.

Als schepen ben ik dikwijls bevoorrecht om de liefde van trouwende koppels vanaf de eerste rij te mogen aanschouwen. Dat is al jaren zo, maar sinds de coronaperiode vind ik het nog zo bijzonder.

2022 was een mooi trouwjaar. Sommigen hebben hun grote dag enkele keren moeten uitstellen en willen tot de vroege uurtjes zo veel mogelijk familie en vrienden rond zich heen. Andere koppels kiezen er ook zonder coronaregels voor om het heel intiem te houden. Met z’n tweetjes of met het gezin.

Elke manier om de liefde te vieren is mooi. Het is een weerspiegeling van hoe verschillend mensen zijn. Ieder volgt z’n eigen weg. En toch zijn ze ook zo gelijkend, want elk paar staat er met hetzelfde doel: elkaar gelukkig maken.

Leve de liefde. Laat 2023 maar komen.

An Van Driessche

schepen van jeugd, ruimtelijke ordening en stedenbouw, ruimtelijke planning en burgerlijke stand

2 INFOGEM NOVEMBER - DECEMBER 2022, JANUARI 2023
berlare

INHOUD

LEVEN

Berlaars AA-voorzitter helpt alcoholisten op het nuchtere pad 8 Registreer je (online) als orgaandonor 9

RUIMTE

Herfstactie promoot lokaal winkelen 14

Geen cadeaustress met de Berlaarse cadeaubon 15

Nieuwe trage weg van Schoonaardebrug naar Schelde 16

Geef jouw mening over de toekomst van de Donk 17

Nieuw visreglement vanaf 1 december 18

Mijn Burgerprofiel: hét online overheidsloket 19

In welke straten wordt gestrooid als het vriest? 20

Energiesteun voor wie moeite heeft om facturen te betalen 21

Veilig en warm de winter in 24 Berlare minste kilogram afval per inwoner 25

UiT IN BERLARE

Vredesconcert in CC Stroming 26 Run & Bike op 19 november op Nieuwdonk 28 Seingever, iets voor jou? 29

De Mooiste Halve aan het Donkmeer 29 5 x cultuur opsnuiven met de kinderen 30 5 x eindejaarsUiTtips 32

BERLARE IN DE WERELD

Finado Ethiopië steunt Yenetabet en beer Yoyo 37 Waterschap: de weg naar water begint bij de bron 38 Gezocht: buddy’s voor nieuwkomers 39

IN ‘T GROEN

Fleur je kale gevel op met een tegeltuintje

Bomenplantactie Haagstraat/Konijnenberg

VASTE RUBRIEKEN

Beeldverhaal

Wedstrijd

Mens & tijd

Nieuws uit de gemeenteraad

Beeldgrafiek: energietips

Bibnieuws

UiTagenda

De ambassadeur: Luc Perneel

Oud nieuws

Meldingskaart en Wie? Wat? Waar?

#infogem

Huisnummer

Verschijningsdatum volgende Infogem:

februari

3 08 LEVEN 14 RUIMTE 26 UIT IN BERLARE 37 BERLARE IN DE WERELD 42 IN ‘T GROEN
42
43
4
7
12
13
22
31
34
40
44
45
46 ’t
48
1
2023 Op de cover: Wesley
Debart
4 4 BEELDVERHAAL

Goed geknot

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Voor onder meer de steenuil, holenduif en ringmus doen ze dienst als ideale nestlocatie. Daarnaast hebben ze ook een grote landschapswaarde. Wist je dat onze streek zelfs op wereldvlak bekend is voor haar grote aantal knotbomen? Ze maken dus deel uit van ons natuurlijk erfgoed, een reden te meer om ze goed te onderhouden.

Afhankelijk van de boomsoort moeten knotbomen elke vijf tot negen jaar geknot worden.

Zo niet, scheuren de takken af en kan de boom splijten. Als inwoner van Berlare kan je een beroep doen op de houtzoekers van ‘Goed Geknot’. Dat is een project van Regionaal Landschap Schelde-Durme dat eigenaars van knotbomen in contact brengt met vrijwillige knotters. Ze onderhouden de bomen gratis en krijgen als tegendienst het brandhout mee naar huis.

Heb jij minstens vijf te knotten bomen staan in een landschappelijke omgeving? Laat het weten via goedgeknot.be. Of registreer je als houtzoeker en help mee knotten. Het knotseizoen loopt van 1 november tot en met 28 februari.

5 5
© Bert Van der Linden

Geen scherpe voorwerpen in de vuilniszak

Regelmatig verwonden de ophalers van Verko zich (ernstig) aan scherpe voorwerpen. Bij het optillen van afval priemen er al eens glasscherven, messen, of injectienaalden door de vuilniszak. Ze horen absoluut niet thuis in de gele zak. Glas breng je naar de glasbol/container. Messen horen in de metaalcontainer op het recyclagepark. En bij de apotheek kan je een mini-container aanschaffen voor injectienaalden. Goed sorteren is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het welzijn van de afvalophalers.

Inschrijven kinderopvang kerstvakantie

Het gemeentebestuur voorziet gemeentelijke kinderopvang voor alle kinderen tussen 2,5 en 12 jaar. Tijdens de kerstvakantie is enkel IBO Uitbergen open van 7 tot 18.30 uur. Op maandag 2 januari is ook deze kinderopvang gesloten.

Inschrijven voor de kinderopvang kan vanaf maandag 28 november om 9 uur tot de maximale dagcapaciteit bereikt is. Kosteloos annuleren kan tot en met maandag 19 december 2022. Dit kan via het online inschrijfsysteem. Op de website vind je alle informatie terug.

Drank en vieruurtje worden gratis aangeboden. De kinderen brengen zelf een tussendoortje mee voor ’s morgens en boterhammen voor ’s middags.

Meer info: beleefberlare.be/kinderopvang

kinderopvang,

Samen klinken op 2023

Lokaal bestuur Berlare wenst iedereen van harte een gezond en gelukkig 2023 toe.

Om het nieuwe jaar goed in te zetten, nodigen we elke inwoner uit om het glas te heffen op het nieuwe jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie op zondag 8 januari van 11 tot 13 uur in Festivalhal Donkmeer. We kiezen voor een nieuw concept met lokaal lekkers. Kom dus zeker een kijkje nemen!

Meer info: www.beleefberlare.be/nieuwjaarsreceptie

6 IN ‘T KORT
dienst buitenschoolse
052 43 25 40 en kinderopvang@berlare.be

Jouw stand op de Berlaarse kerstmarkt?

Op zaterdag 17 december vindt van 16 tot 22 uur de kerstmarkt plaats op het Brielplein. Heb je interesse in een stand voor jouw handelszaak? Contacteer dan de dienst recreatie en ondernemen vóór 24 november.

Om de kerstsfeer en een divers aanbod te bevorderen, kunnen naast Berlaarse verenigingen ook lokale handelaars een stand uitbaten.

Als handelaar kan je enkel kerstgerelateerde artikelen verkopen of producten die je niet ter plekke kan consumeren. Eet- en drankstandjes blijven voorbehouden voor verenigingen.

Meer info: 052 43 25 61 en recreatie@berlare.be

Jouw vereniging in de digitale verenigingengids?

Berlare heeft een rijk verenigingsleven dat gebundeld staat in een online verenigingengids.

Een handige lijst als je nieuw bent in Berlare, maar ook interessant voor wie hier al jaren woont.

Staat jouw vereniging er nog niet in, of zijn er wijzigingen nodig?

Laat het ons weten via gis@berlare.be, zo is de lijst steeds up-to-date. meer info: www.berlare.be/verenigingengids

FOTOWEDSTRIJD

WELK PLEKJE VAN BERLARE ZIE JIJ OP DE FOTO?

Stuur je antwoord uiterlijk veertien dagen na het verschijnen van deze editie naar infogem@berlare.be. Wie geen digitale toegang heeft, kan een briefje sturen naar Dorp 22, 9290 Berlare ter attentie van de Infogemredactie.

Uit alle correcte inzendingen loot een onschuldige hand een winnaar. Die krijgt een Berlaarse cadeaubon ter waarde van 25 euro om lokaal te spenderen.

Winnaar vorige prijsvraag: Etienne De Coster (oplossing: oud-gemeentehuis Uitbergen) We contacteren je op het e-mailadres waarmee je de oplossing instuurde.

Wie volgt Pieter-Jan De Backer op als ‘Berlaars Sportfiguur’?

Op vrijdag 17 februari 2023 vindt na twee jaar afwezigheid het Berlaarse Sportgala weer plaats in CC Stroming. Laureaten die het afgelopen jaar (2022) noemenswaardige sportprestaties leverden, komen in aanmerking voor een huldiging. Ben of ken je een Berlaarse ploeg, individuele sporter, vrijwilliger, G-sporter… die een extra applaus verdient? Geef jouw kandida(a)t(en) ten laatste 17 december 2022 door via onderstaande website.

Meer info: www.beleefberlare.be/sportgala

INFOGEM JANUARI - MAART 2021 7

dronkaard is de beste leugenaar”

op het nuchtere pad

Franky dronk graag en veel. Tot het te veel werd, voor hemzelf en zijn vrouw. Ondertussen is hij vijf jaar nuchter en daar is hij fier op. Als lokale voorzitter van de Anonieme Alcoholisten (AA) in Berlare probeert hij anderen opnieuw op het nuchtere pad te helpen. “Ik drink zelfs geen alcoholvrij biertje meer. De minste trigger kan fataal zijn”, weet hij.

Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan, zei mijn grootvader vaak. Hij kon het weten, want hij runde samen met mijn grootmoeder jarenlang een café in buurgemeente Kalken. Ook Franky, een bouwvakker uit Berlare, kan er van meespreken. Jarenlang ging hij als ‘dronkaard’

door het leven en haalde hij heel wat stommiteiten uit. “Als zestienjarige begon ik uit te gaan en was ik een stevige drinker, maar ik kon er vrij goed tegen. Zat werd ik nauwelijks.”

Na zijn scheiding ging hij met zijn nieuwe vriendin nog meer uit. “Ik werkte toen als beenhouwer. Ik vertrok ’s morgens na het uitgaan rechtstreeks naar mijn werk, maar daar werd weinig over gezegd, want ik deed mijn werk goed.”

Ultimatum

Bij zijn huidige vrouw Nancy, die tijdens het interview aandachtig meeluistert, ging het van kwaad naar erger. “Ik probeerde met hem afspraken te maken, zoals tijdens

de werkweek niets meer drinken”, vertelt Nancy. “Maar op het einde werd hij echt agressief. Hij was ondertussen een thuisdrinker en nam slaapmedicatie. Op een nacht veroorzaakte hij een ongeluk met vluchtmisdrijf. Dat was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. Twee dagen later stond de politie aan onze deur, hij gaf meteen toe dat hij had gedronken. Trouwens, een goede raad: discussieer enkel met alcoholici als ze nuchter zijn. Ik dreigde dat we zouden scheiden. Je bent een vogel voor de kat, zei ik rechtuit.”

Die harde boodschap drong door en Franky stopte met drinken.

8 LEVEN
“Een
Berlaars AA-voorzitter Franky helpt alcoholisten

“Het was de bedoeling om me te laten opnemen in een ontwenningskliniek, maar ik zou drie maanden moeten wachten op een vrije plek. Uiteindelijk ben ik thuis afgekickt.”

Franky begon Antabus-medicatie te nemen op voorschrift van de dokter. (Dan krijg je o.a. hartkloppingen als je toch drinkt. Het is een hulpmiddel om het niet-drinken vol te houden, n.v.d.r.). Hij ging ook naar een AAgroep. “Ik herkende me meteen in de verhalen van een ander. Vooral de verhalen om drank te verstoppen waren zeer herkenbaar.”

De eerste maanden stond er naar eigen zeggen nog een duiveltje op zijn schouder dat zei: ‘Neem er toch eentje’, maar hij kon weerstaan aan de drankduivel.

Nancy: “Uiteindelijk kan je 24 op 7 aan drank geraken, hoeveel afspraken je thuis ook maakt. Drinkers zijn bijzonder inventief, ze verstoppen hun flessen overal: onder het reservewiel in de auto, in de koker van een vislijn, you name it.”

De kat en de melk…

Vanaf wanneer ben je alcoholverslaafd? Volgens het VAD, het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen, drink je beter niet meer dan tien eenheden per week, maar het aantal eenheden zegt lang niet alles. “Als je elke dag naar die roes verlangt, heb je een probleem”, zeggen Franky

en Nancy in koor.

“Jammer genoeg is alcohol overal aanwezig: in cafés, in nachtwinkels, op feestjes. Zelfs in tv-series als Familie en Thuis wordt voortdurend gedronken. Drinken is zo sociaal aanvaard en wordt nog steeds aangemoedigd, zeker onder mannen.”

Eén glas is één te veel Vandaag leidt Franky de lokale AA groep in Berlare. “Ik vraag altijd eerst aan de deelnemers hoe het met hen gaat, we praten niet enkel over de drankduivel. We hebben een twaalfstappenplan bij de AA. Ik vind dat huisartsen nog veel te weinig doorverwijzen naar AA. We moeten veel meer inzetten op preventie. Ook als je nog niet verslaafd bent, maar voelt dat er iets moet veranderen, kan je bij ons terecht.”

Het valt hem op dat de meeste deelnemers van buiten de gemeente komen. Sommigen hervallen jammer genoeg. “Als ze bij ons komen, mogen ze sowieso die dag niet gedronken hebben. Mijn grootste tip: drink niets meer. Eén glas is een glas te veel. En als je een uitstap plant, denk al op voorhand na wat je wil drinken. Op de menukaart verleiden ze jou meteen met een lange lijst van alcoholische dranken, de alcoholvrije alternatieven staan in een klein hoekje achteraan.” Franky drinkt zelfs geen alcoholvrij biertje meer, want de minste trigger kan fataal zijn.

De maatschappij betaalt

We behoren als Belgen nog steeds bij de stevige drinkers van Europa.

Lang niet enkel jongeren drinken, het alcoholgebruik piekt tussen de 55 en de 64 jaar.

De kosten voor onze maatschappij zijn heel groot. Denk aan verkeersongevallen onder invloed, maar ook onrechtstreekse gevolgen zoals werkverzuim en medische kosten door leverziektes of aandoeningen van het centraal zenuwstelsel, en ook veel meer kans op kankers. “Ik ben redelijk gespaard gebleven op lichamelijk vlak, maar de schade kan onherstelbaar zijn”, weet Franky maar al te goed.

Ondertussen werkt hij bij een bouwbedrijf in Zele en ziet hij de toekomst hoopvol tegemoet. Hij volgde vier jaar geleden ook een opleiding tot machinist bij de VDAB. “Ik was net één jaar nuchter en de VDAB-instructeur vroeg plots of ik gedronken had. Zijn opmerking voelde even aan als een mokerslag, maar ik eiste meteen dat hij een ademtest afnam. Uiteindelijk liet hij me blazen, ook al had hij zich al zevenhonderd keer geëxcuseerd. Maar ik zei hem: ‘Je hebt gelijk, want een dronkaard is de beste leugenaar.”

Kamp je zelf met een alcoholverslaving en wil je er discreet over praten met lotgenoten?

Neem contact met AA in Berlare via 0471 09 18 96.

Tekst: Sam De Kegel

9
FRANKY
Mijn grootste tip: drink niets meer. Eén glas is een glas te veel. En als je een uitstap plant, denk al op voorhand na wat je wil drinken.
10 LEVEN
V.U.: Pierre Kerkhofs, waarnemend voorzitter van het Directiecomité, Galileelaan, 5/2, 1210-Brussel
Het kan in één vingerklik gedaan zijn Orgaandonor? Ook online registratie mogelijk

In één vingerklik kan het gedaan zijn. Niet alleen je leven, ook je registratie om al dan niet orgaandonor te zijn. Je bent daarin helemaal vrij, dus registreer je keuze vandaag nog en bespaar je nabestaanden de twijfel.

In België is elke burger een veronderstelde donor, tenzij je uitdrukkelijk weigerde. Na je overlijden wordt in de orgaandatabank gecontroleerd of je tijdens je leven officieel je keuze hebt geregistreerd. Is dat niet het geval, dan wordt de vraag aan je nabestaanden gesteld. Een zeer lastige kwestie om snel over te beslissen op zo’n emotioneel moment.

Waarom is registratie van orgaandonatie belangrijk?

Eén donor kan tot acht mensen redden en de levenskwaliteit van zo’n 100 mensen verbeteren. Morgen heb jij misschien zelf een donor nodig. Of je komt zelf plots te overlijden en zou levens kunnen redden met jouw lichaamsmateriaal, maar je familie twijfelt. Door je te registreren valt die twijfel weg.

Welke donatiemogelijkheden zijn er?

Je kan je vitale organen doneren. Dat zijn je hart, longen, lever, nieren, pancreas en dunne darm waardoor je levens redt en verbetert.

Ook weefsels en cellen kunnen door transplantatie andere personen helpen.

Je lichaamsmateriaal is ook van cruciaal belang voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en voor wetenschappelijk onderzoek.

Is het doneren van organen en ander menselijk lichaamsmateriaal hetzelfde als het schenken van je lichaam aan de wetenschap?

Nee. Bij het schenken van je lichaam aan de wetenschap, leg je een verklaring af aan een faculteit geneeskunde. Na je overlijden wordt jouw lichaam gebruikt om medische studenten, chirurgen… op te leiden en bij te scholen.

Wat gebeurt er dan met een lichaam bij orgaandonatie?

Drie artsen, onafhankelijk van de wegnemings- en transplantatieteams moeten hersendood of hartdood vaststellen en bevestigen.

Het overlijden wordt meegedeeld aan de familie.

De databank van Orgadon wordt geraadpleegd om te controleren of de overledene tijdens zijn leven officieel zijn keuze heeft aangegeven: akkoord of niet akkoord met donatie.

Als de overledene niet is geregistreerd in Orgadon, worden nabestaanden geïnformeerd over de mogelijkheid tot donatie. Wanneer de nabestaanden melden dat de overledene tijdens zijn leven mondeling of op gelijk welke andere manier bezwaar heeft gemaakt, stopt de procedure.

Heeft de donor tijdens zijn leven geen bezwaar gemaakt, dan mogen de organen of andere menselijk lichaamsmateriaal worden weggenomen.

Het lichaam van de overledene wordt met respect behandeld en zo snel mogelijk aan de familie teruggegeven.

Wat zegt de wet?

In België is elke burger een veronderstelde donor, tenzij de persoon uitdrukkelijk weigerde.

Iedereen die 6 maanden is ingeschreven in het bevolkings- of vreemdelingenregister en in staat is zijn/haar wil te uiten, kan zijn/haar keuze registreren.

Voor kinderen tot 18 jaar kan een ouder of voogd verzet aantekenen. Daarna kan hij/zij zelf een keuze maken.

Donatie is anoniem en onbetaald.

De medische kosten worden niet betaald door de familie van de donor, maar door de begunstigden van de organen en het menselijk lichaamsmateriaal.

Is er een leeftijdslimiet om te doneren?

Nee. Wanneer een officiële donor overlijdt, wordt gecontroleerd welke organen of ander menselijk lichaamsmateriaal in aanmerking komt. Er zijn heel wat donoren die ouder zijn dan 80 jaar.

Je kan jouw donatiekeuze op drie manieren registreren:

11
Online op klikvoororgaandonatie.be Bij de dienst bevolking in het gemeentehuis Bij je (huis)arts Meer info: www.vlaanderen.be/orgaandonatie-na-overlijden dienst bevolking, 052 43 25 10 en bevolking@berlare.be

02/08/2022 Coralie Verwulgen (°23/04/1930)

05/08/2022 Danny Danckaert (°11/11/1961)

05/08/2022 Karina De Meyer (°06/12/1963)

06/08/2022 Anna Blancquaert (°26/07/1924)

06/08/2022 Kris Samson (°21/12/1967)

07/08/2022 Maria Bracke (°13/07/1929)

08/08/2022 Camillus Bisschop (°23/03/1931)

10/08/2022 Rutgerus Van Driessche (°07/12/1931)

10/08/2022 Magda Heirwegh (°28/07/1948)

11/08/2022 Josephus De Varé (°22/06/1932)

11/08/2022 Marie-Rose De Smet (°08/09/1954)

11/08/2022 Patrick Vanderheyden (°06/09/1962)

12/08/2022 Jean Luc De Man (°12/01/1945)

15/08/2022 Jacques Haentjens (°20/07/1956)

16/08/2022 Evianna De Man (°15/10/1953)

18/08/2022 Francine Roels (°22/08/1948)

23/08/2022 Roger De Bock (°23/05/1927)

28/08/2022 Diana Opdorp (°10/04/1935)

28/08/2022 Christiana Van Malderen (°16/06/1948)

29/08/2022 Bertha Faingnaert (°02/09/1921)

29/08/2022 Marie Maes (°20/09/1940)

31/08/2022 Anna Rasschaert (°25/08/1938)

02/09/2022 Willy Moeyersoen (°04/12/1952)

04/09/2022 Huguette De Spiegelaere (°06/05/1942)

04/09/2022 Geert Buysse (°13/08/1973)

10/09/2022 Rita Hoffmann (°16/02/1922)

10/09/2022 Patrick Desante (°18/01/1968)

10/09/2022 Liliane De Groote (°21/07/1942)

13/09/2022 Mariette Valck (°31/05/1931)

15/09/2022 Gert Bracke (°09/07/1976)

16/09/2022 Jeanine De Beul (°04/05/1941)

18/09/2022 Elisabeth Verbeke (°09/04/1923)

23/09/2022 Johan Staessen (°10/02/1945)

23/09/2022 Marc Vander Poorten (°10/10/1955)

23/09/2022 Christian De Backer (°07/04/1972)

25/09/2022 Angela Martens (°08/03/1933)

25/09/2022 Josephus Lievens (°02/08/1931)

29/09/2022 Marc Van der Cammen (°26/11/1953)

01/10/2022 André Hoogewys (°24/10/1947)

DEZE PAREN GAVEN HUN JA-WOORD

05/08/2022 Bjorn Sorel en Katrien Christiaens

06/08/2022 Olivier Calemein en Lesley De Vylder

06/08/2022 Dirk Rubbens en Katja Pannekoek

12/08/2022 Kris Van Limbergen en Liesbeth De Vlieger

12/08/2022 Andy Verbeek en Steflien De Vos

12/08/2022 Dimitri Borré en Joslyne Van Damme

12/08/2022 Stef De Moerloose en Lindsay Bonheure

13/08/2022 Alexander Van Mieghem en Tanya Van Hecke

19/08/2022 Johan De Thaey en Karine De Smet

20/08/2022 Tim Speeckaert en Mieke Van Heddegem

20/08/2022 Milan Buyle en Kimberly Vergeylen

20/08/2022 John Malin en Nanon Ribas

03/09/2022 Davy De Boodt en Elke Christiaens

03/09/2022 Tim Burm en Kardiatou Beniouga

03/09/2022 Kevin Van Eetvelde en Debora Van Mierlo

10/09/2022 Steve Rogiers en Stefanie De Meyer 10/09/2022 John De Vriese en Steffi Van Wijmeersch 13/09/2022 Tjeffrey Sigin en Deborah Matthieu 17/09/2022 Jordy De Greve en Kyra Nimmegeers 22/09/2022 Jens Rasschaert en Marle De Clercq 23/09/2022 Stefan Boeykens en Veronique Verhelst 23/09/2022 Danny Poppe en Hilde Vlaeminck 24/09/2022 Pieter Lambrecht en Evelienne De Coninck

DEZE PAREN VIERDEN HUN GOUDEN JUBILEUM

01/07/1972 Wim Verdyck en Christiane Isaïe 08/07/1972 Jozef Heindryckx en Myriam Laquiere 13/07/1972 Daniel Boeve en Godelieve Vanderpoorten 13/07/1972 Willy Cauchie en Noëlla De Gelder 13/07/1972 Georges Meirsman en Myriam Colman 17/07/1972 Herman Meganck en Eliana De Smet 19/07/1972 Willy De Schepper en Denise De Caluwe 20/07/1972 Georges Van Eeckhaut en Marcella Goedgezelschap 28/07/1972 Hubert Maes en Liliane Ros 03/08/1972 Antoine Beaumont en Marlene De Gucht 03/08/1972 Paul Van der Linden en Myriam De Dobbelaere 04/08/1972 Richardus De Backer en Francine Van den Abbeele 04/08/1972 Paul D’hollander en Miriam Moerman 04/08/1972 André Van Eesbeek en Magda Lauwereys 04/08/1972 Jean Verschueren en Daisy Malin 25/08/1962 Joseph Meuleman en Angèle Van Loo

DEZE PAREN VIERDEN HUN DIAMANTEN JUBILEUM

07/07/1962 Etienne Gysens en Georgette Van Driessche 11/08/1962 Honoré Bauwens en Odette Gistelynck

Jouw pasgeborene in volgende Infogem?

Sinds 2018 verspreiden we op deze pagina geen lijstje meer met namen van de pasgeborenen in de gemeente. Dienst bevolking & burgerlijke stand verkrijgt deze gegevens immers rechtstreeks via de ziekenhuizen, waardoor aan de ouders geen expliciete toestemming kan worden gevraagd om in Infogem te staan. De Europese Privacywet laat dat niet toe.

Je kan als ouder wel zélf de naam en geboortedatum van je pasgeborene aan ons bezorgen via infogem@berlare.be. Dan verschijnt deze heuglijke info in het volgende nummer.

12
50 60 MENS & TIJD

Intergemeentelijk handhavingsplan ruimtelijke ordening goedgekeurd

Het lokaal bestuur wil burgers in een aangename en groene omgeving laten leven. Daarom zet het onder meer in op een doordacht ruimtelijk beleid. De gemeenteraad heeft nu een handhavingskader goedgekeurd, samen met vijf andere lokale besturen uit de regio. Samen, en gecoördineerd door intercommunale DDS, zetten ze het handhavingsbeleid verder uit en hebben ze prioriteiten bepaald.

Ruimtelijke ingrepen in onze omgeving zijn meestal vergunningsplichtig. (Ver)bouwen, hoogstammige bomen rooien, … Dat betekent dat je zonder officiële toelating van de overheid deze werken niet mag uitvoeren, maar ook dat je exact moet uitvoeren wat in de vergunning staat: niets minder en al zeker niets meer.

Om hierop toe te zien, bundelen we de krachten in de regio. Op die manier slagen we er in om de keuzes van het beleid beter op te volgen en zichtbaar te laten worden.

Berlare, Buggenhout, Hamme, Lebbeke, Wichelen en Zele hebben samen volgende prioriteiten bepaald:

1. Niet naleven van vergunningsvoorwaarden Vaak worden vergunningen verleend mét voorwaarden: uitgesloten elementen, te respecteren afstanden, bepaald materiaalgebruik, behouden of aanplanten van bomen/groen, …

2. Opsplitsen van woningen en/of het creëren van (extra) woongelegenheden, al dan niet in gebouwen die daartoe niet bestemd of geschikt zijn

3. Onvergunde handelingen die een impact hebben op de waterhuishouding Het gaat hierbij vooral om onvergunde verhardingen, onvergund overwelven van grachten en onvergunde handelingen binnen de erfdienstbaarheidszones van waterlopen.

4. Vellen van hoogstammige bomen

5. Aansnijden open ruimte gebied

6. Onvergund gewoonlijk gebruik

We bedoelen hier het onvergund gewoonlijk gebruiken van een terrein voor het stallen, stapelen of opslaan van voertuigen, materiaal, materieel, afval, … Dat heeft steeds een nefaste impact op de omgeving en zorgt vaak voor een verstoring van het straatbeeld. Bovendien gaat dit vaak gepaard met overlast of hinder voor de omgeving.

7. Onvergunde functiewijzigingen

8. Aanmerkelijke reliëfwijzigingen

9. Permanente bewoning van recreatieve verblijven

Meer info: dienst vergunningen, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

Nieuwe tarieven omgevingsvergunningsaanvragen

De gemeenteraad heeft de tarieven verhoogd om een omgevingsvergunningsaanvraag te behandelen.

De raad doet dit omdat de oude tarieven de werkelijke kosten voor het afhandelen van een dossier niet voldoende dekken. De nieuwe tarieven liggen in lijn met deze uit de buurgemeenten.

Meer info: dienst vergunningen, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

Tarief tot 31 oktober Tarief vanaf 1 november eenvoudige procedure 25,00 euro 25,00 euro gewone procedure 25,00 euro 50,00 euro per woonkavel bij verkaveling 100,00 euro 150,00 euro per woonentiteit bij meer dan twee te creëren woonentiteiten 100,00 euro 150,00 euro aangetekende zending / 10,00 euro (forfaitair) publicatiekosten / werkelijke kost advies Aquafin / werkelijke kost

Vanaf 1 januari 2024 worden ze ook jaarlijks geïndexeerd.

13NIEUWS UIT DE GEMEENTERAAD

Verzamel stempels en maak kans op mooie waardebonnen!

Herfstactie promoot lokaal winkelen

Wie shoppen zegt, denkt wellicht aan naburige steden met ‘echte’ winkelstraten. Toch kan je ook in eigen gemeente terecht voor heel wat interessante aankopen. Én je steunt er onze handelaars mee. Ga de komende maand op stempeljacht, deponeer je volle spaarkaarten en maak kans op mooie cadeaubonnen.

Ook dit jaar organiseert lokaal bestuur Berlare een herfstactie om lokaal winkelen te promoten. De actie werkt als volgt: Vanaf 1 november kan je bij de deelnemende handelaars terecht voor een stempelkaart. Kan je die vóór 1 december vullen met stempels van minstens vijf verschillende lokale handelaars, dan dien je jouw volle stempelkaart terug in bij een van de deelnemende handelaars.

Tombola

Midden december vindt er een tombola plaats. Wordt een van jouw volle spaarkaarten er uit gevist?

Dan win je een mooie waardebon, geschonken door de deelnemende handelaars en gemeente Berlare.

De moeite waard dus om deel te nemen. Bovendien ontdek je op die manier vast nog enkele nieuwe Berlaarse adresjes!

Meer info: dienst recreatie en ondernemen, 052 43 25 61, recreatie@berlare.be De deelnemende handelaars ontdek je op www.berlare.be/herfstactie.

14 RUIMTE

Geen cadeaustress met de Berlaarse cadeaubon!

Lokaal winkelplezier onder de kerstboom

Daar nadert de eindejaarsperiode weer! Een tijd van gezelligheid, lekker eten en cadeautjes, maar vaak ook van cadeaustress. Ben je op zoek naar een leuk geschenk maar heb je geen inspiratie? Dan is de Berlaarse cadeaubon de ideale oplossing!

Geen foute cadeaus meer, want met zo’n bon kies je zélf je cadeautje uit de meer dan honderd deelnemende handelszaken.

Liever geen zoveelste paar sokken meer, een boek dat je al gelezen hebt of een flesje parfum dat je niet graag ruikt? Wie een Berlaarse cadeaubon krijgt, kiest zélf z’n cadeautje uit bij een deelnemende handelaar. Je kan er gezellig mee gaan shoppen

of kiezen voor een ontspannende massage of kappersbeurt, lekker gaan eten, een menu afhalen of de beste ingrediënten uitkiezen om uitgebreid zelf te koken. Het aanbod in onze gemeente is verrassend veelzijdig.

Waar te koop?

Je kan de Berlaarse cadeaubon aankopen via www.berlare.be/ cadeaubon (digitale en papieren bon). Ook in Onthaalpoort Donkmeer kan je op weekdagen terecht (enkel papieren bon). Je kan bonnen aankopen van 10, 25 of 50 euro, of je koopt er verschillende om te combineren.

Is mijn bon nog geldig?

Kreeg je een tijdje geleden een bon cadeau en weet je niet of hij nog geldig is?

Op www.berlare.be/cadeaubon vind je een link om zelf de geldigheid te controleren.

Ook handelaars die nog niet van het cadeaubonplatform gebruik maken, kunnen zich via www.berlare.be/cadeaubon gratis registreren.

Meer info: www.berlare.be/cadeaubon dienst recreatie en ondernemen, 052 43 25 61 en recreatie@berlare.be

15

Veilig van brug naar Schelde

Nieuwe trage weg voor wandelaars en fietsers

De verkeerssituatie voor voetgangers en fietsers die van de brug van Schoonaarde terug richting Schelde willen wandelen of fietsen, werd aangepakt. In samenwerking met vzw Durme werd een trage weg aangelegd die zorgt voor een mooie én veilige passage.

Om de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers te verhogen, werd langs de Brugstraat een nieuw pad aangelegd op enkele percelen van vzw Durme. Zowel de aanleg als de uitvoering van de trage weg gebeurde met minimale ecologische impact.

Gelet op de natuurwaarde van het gebied werd gekozen voor een beperkte breedte en om geen bijkomende infrastructuur, zoals openbare verlichting, te voorzien.

Er werd gebruik gemaakt van waterdoorlatende halfverharding zodat regenwater nog steeds kan infiltreren in de bodem. De aanpalende sloot werd geruimd en vzw Durme zal er ook een hakhoutbeheer opstarten.

Een win-winsituatie dus voor zowel mens als natuur, en de moeite waard om te ontdekken.

Officiële opening in het voorjaar

Dit mooie paadje wordt nog officieel geopend.

Noteer alvast zaterdag 13 mei 2023 in je agenda.

Verdere details ontdek je in een volgende Infogem.

16 LEVEN RUIMTE

Geef jouw mening over de toekomst van de Donk

Van visie naar Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan

In 2021 werd de toekomstvisie voor de Donk toegelicht. Een visie die toerisme en recreatie wil versterken, mét respect voor de natuurpracht van het gebied.

Een belangrijke stap om deze visie tot uitvoering te brengen, is de opmaak van een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP).

“Met een PRUP willen we de visie vertalen naar concrete bestemmingen en voorschriften, onder meer voor recreatiedomein Nieuwdonk en de verblijfparken rond het meer”, legt projectmedewerker Hannelore Mees van Provincie Oost-Vlaanderen uit. “Het legt vast welke ontwikkelingen (bestemming) mogelijk zijn en in welke vorm (inrichting).”

Startnota met publieke inspraak

De opmaak van een PRUP volgt een vaste wettelijke procedure.

Een eerste stap is het opmaken van een startnota die tijdens een raadpleging van 60 dagen ter inspraak wordt voorgelegd aan het brede publiek. Deze startnota omvat nog geen details, maar beschrijft onder meer de doelstellingen en het opzet van het PRUP en hoe eventuele milieueffecten zullen onderzocht worden.

De publieke raadpleging van deze startnota loopt van maandag 21 november 2022 tot en met donderdag 19 januari 2023.

De start- en procesnota (die een overzicht geeft van de diverse stappen in de opmaak van het PRUP) kunnen digitaal geraadpleegd worden via www.oost-vlaanderen.be en liggen ook ter inzage in:

• het Provinciaal Administratief Centrum (W. Wilsonplein 2, 9000 Gent)

• het gemeentehuis van Berlare.

Gedurende de periode van de raadpleging kan je bezwaren en opmerkingen per mail of schriftelijk indienen:

• via mail naar raadplegingen@oost-vlaanderen.be

• door deze te versturen naar of af te geven tegen ontvangstbewijs in: het Provinciaal Administratief Centrum (W. Wilsonplein 2, 9000 Gent) het gemeentehuis van Berlare. De datum van de poststempel of van het ontvangstbewijs geldt als bewijs.

Infomarkt

Op 12 december 2022 wordt een infomarkt ingericht in het kader van de publieke raadpleging van het PRUP. Je kan deze doorlopend bezoeken van 17 tot 20 uur in de foyer van CC Stroming.

17
Meer info: dienst ruimtelijke planning Provincie Oost-Vlaanderen, 09 267 75 61 en ruimtelijke.planning@oost-vlaanderen.be

Nachtvissen voortaan toegestaan

Nieuw vis- en vaarreglement in werking vanaf 1 december

Ongeveer 60.000 vissers gooien regelmatig hun hengel uit in de Vlaamse openbare binnenwateren. Ruim 18.000 hectare waterlopen en plassen verschaffen hengelplezier voor jong en oud. Zo ook het Donkmeer. Maar om het visbestand in evenwicht te houden, is er een duurzaam visserijbeleid nodig. Ook voor visserij aan het Donkmeer gelden er enkele (nieuwe) regels, in lijn met de visserijregels van het Agentschap voor Natuur en Bos. Op 1 december 2022 gaan ze in voege. Infogem sprak over het nieuwe vaar- en visreglement met hoofdhengelsteward Davy Dauwe.

Wie in Vlaanderen wil vissen, moet de visserijregels respecteren. Dat is op het Donkmeer niet anders. Bij de lokale vissers weerklonk dan ook al jaren de vraag om nachtvissen toe te laten. Iets waaraan het nieuwe reglement tegemoet komt. “Aangezien vissers kunnen gezien worden als de oren en ogen van het Donkmeer, kan het nachtvissen voor de sociale controle rond het Donkmeer zelfs een meerwaarde betekenen”, legt Davy Dauwe, hoofd van de hengelstewards, uit. “Maar uiteraard gelden er ook enkele voorwaarden. Zo mag er ’s nachts enkel vanaf bepaalde locaties aan de oever gevist worden en nooit op dinsdag en donderdag.

Zo voorkomen we dat er een hele week op dezelfde plek wordt gekampeerd.”

Deze nieuwe regels rond nachtvissen worden later geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd.

Tarieven

Ook de tarieven werden aangepast, voornamelijk voor vissers met zowel een jaarabonnement als een bootligplaats.

Verder vind je in het reglement nog tal van bepalingen over de verschillende manieren van vissen, de soorten vis, het aas... Zaken waarmee de meeste vissers wel vertrouwd zijn. Tot slot werden een aantal regels aangepast voor wie met een eigen pleziervaartuig het meer op wil.

18 RUIMTE

Het volledige reglement kan je binnenkort nalezen op www.beleefberlare.be/vissen en www.beleefberlare.be/varen. Er volgt ook uitgebreidere info aan de ticketautomaten en via een folder.

Meer info: dienst openbare werken, 052 43 25 30 en openbarewerken@berlare.be

Ook reglement voor Kasteelpark en Boerenkrijgpark

Naast de vis- en vaarregels keurde de gemeenteraad in hetzelfde ‘Politiereglement Donkmeer-KasteelparkBoerenkrijgpark’ ook enkele bepalingen goed over het Kasteelpark en het Boerenkrijgpark. Bijvoorbeeld ‘verboden te zwemmen in de vijvers’, ‘honden aan de leiband’, ‘geen handel drijven zonder toelating’…

Deze bepalingen kan je binnenkort nalezen aan de ingangen van beide parken en op www.berlare.be.

Mijn Burgerprofiel: hét online overheidsloket

Online je dossiers opvolgen, je gegevens inkijken en attesten downloaden zonder rekening te houden met openingsuren of wachttijden? Via Mijn Burgerprofiel kan het 24 uren op 24, 7 dagen op 7. Helemaal veilig en gewoon vanuit je zetel.

Veel persoonsgegevens zijn verspreid over verschillende overheidsdiensten. Denk maar aan het Groeipakket, een attest van gezinssamenstelling of fiscale attesten. Mijn Burgerprofiel brengt ze samen op één veilig digitaal platform.

De laatste twee jaren kende Mijn Burgerprofiel een enorme groei. Ook vandaag zijn overheidsdiensten nog volop bezig met hun informatie op het platform aan te vullen. Als inwoner van Berlare kan je het platform al gebruiken voor heel wat algemene zaken, maar van zodra de nieuwe www.berlare.be klaar is, zal ook de specifiek Berlaarse dienstverlening via het platform sterk uitgebreid worden.

Er is ook een app

Mijn Burgerprofiel maakt het makkelijk om zaken met de overheid van thuis en digitaal te regelen. De nieuwe app van Mijn Burgerprofiel brengt dat gebruiksgemak nu ook naar het meest gebruikte toestel: de smartphone.

Nieuw in de Burgerprofiel-app is de digitale wallet, een veilige plek om officiële documenten, toegangsbewijzen of kaarten te stockeren en altijd mee op zak te hebben. In de wallet kan je een kopie van identiteitsdocumenten, rijbewijs of andere documenten maken, wat handig kan zijn op reis of bij verlies van een van deze documenten.

Met één klik kan je ook officiële overheidsdocumenten uit je eBox toevoegen aan de wallet. De documenten zijn vanaf dan ook offline te gebruiken.

19
DAVY DAUWE
Aangezien vissers kunnen gezien worden als de oren en ogen van het Donkmeer, kan het nachtvissen voor de sociale controle rond het Donkmeer zelfs een meerwaarde betekenen.

Moet er nog zout zijn Waarom bij vriestemperaturen niet in elke straat wordt gestrooid

Van zodra het begint te vriezen en de wegen er glad bij liggen, krijgen de gemeentediensten heel wat meldingen van ontevreden inwoners over het niet of laattijdig strooien in hun straat. Nochtans is er een heel duidelijke procedure die telkens strikt wordt gevolgd. We vroegen de medewerkers van dienst openbare werken waarom er niet in elke straat wordt gestrooid.

De temperaturen dalen deze tijd van het jaar regelmatig eens tot onder het vriespunt. Dat kan gevaarlijk zijn als je de baan op moet. Van zodra de politie gladheidsgevaar vaststelt, belt ze dan ook onmiddellijk de dienst openbare werken op. Zelfs ’s nachts. “Binnen het half uur zijn onze mensen de baan op”, legt Robby Ydens van dienst openbare werken uit. “Bij zeer ernstige verkeershinder rukt zelfs een tweede team uit.”

Vast strooischema

Er wordt telkens een vast strooischema gevolgd. Ydens: “In het weekend strooien we enkel de hoofd- en verbindingswegen zoals de Veerstraat, Molenstraat en Gaver tot en met Kamershoek, en de toegang tot de brandweerkazerne. Zo kunnen de brandweerwagens uitrukken in noodgevallen. Ook op werkdagen starten we met deze wegen en breiden we verder uit naar schoolomgevingen en openbare gebouwen.

Dankzij de zoutsilo aan het gemeentemagazijn in de Bollewerkstraat beschikken we alvast over een voldoende voorraad strooizout.

De gewestwegen strooien onze diensten niet (Kerkstraat, de baan van Schoonaarde tot Klappel en die tussen Zele en Gent n.v.d.r.). Die zitten in het strooischema van de Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid. Doodlopende straten en wijken worden pas gestrooid na de prioritaire wegen en enkel indien de vorst voor een langere periode blijft aanhouden. In de meeste gevallen bedraagt de afstand op zo’n niet-gestrooide ondergrond maximaal 500 meter tot de frequent gestrooide wegen.”

Zuinig met zout Ydens legt uit waarom het gemeentebestuur zuinig blijft met het strooien van die kleinere straten en verkavelingen: “We focussen op de verbindingswegen die dagelijks heel wat verkeer te slikken krijgen. Als deze glad liggen, is dat gevaarlijk voor honderden weggebruikers die bovendien binnen de kortste keren in een lange file terechtkomen. We houden dus zeker voldoende zout op overschot voor deze wegen. Ten tweede is zout ook schadelijk voor het wegdek én voor de beplanting. Van nieuwe wegenwerken hebben buurtbewoners langer hinder dan die paar ijsdagen per jaar. En tot slot wegen we ook het zicht en de pret af tegen de verkeersveiligheid. In de mate van het mogelijke kiezen we voor het witte landschap.”

info: dienst openbare werken,

LEVEN20 RUIMTE
meer
052 43 25 30 en openbarewerken@berlare.be

De Federale Overheid kondigde in september maatregelen aan om gezinnen financieel te ondersteunen bij de betaling van hun energiefactuur. Het gaat om het ‘basispakket energie’. Wie een variabel energiecontract heeft (of een vast contract afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021) krijgt van november 2022 tot maart 2023 elke maand een korting op de gasfactuur (135 euro per maand) en op de elektriciteitsfactuur (61 euro per maand). Elk gezin kreeg ook al 100 euro energiesteun op zijn rekening gestort via zijn energieleverancier. Maar wist je dat je ook lokaal een beroep kan doen op steunmaatregelen en/of administratieve hulp?

De energiecrisis treft iedereen, ook de Berlaarse bevolking. “Ook mensen uit de middenklasse voelen dat de energiekosten ineens een grote hap uit het budget nemen, waardoor er vaker bespaard wordt op andere, misschien wel noodzakelijke, uitgaven”, legt hoofdmaatschappelijk werker Liesbet Cooreman van lokaal bestuur Berlare uit. “Daarom willen we benadrukken dat élke inwoner kan langskomen in het Sociaal Huis om zijn of haar persoonlijke situatie voor te leggen.”

“Via een sociaal en financieel onderzoek wordt bepaald wat de gepaste hulp kan zijn. Er zijn bijvoorbeeld een heleboel mensen die nog niet genieten van het sociaal tarief. Vaak omdat ze simpelweg niet weten dat ze recht hebben op bijvoorbeeld een verhoogde verzekeringstegemoetkoming via hun ziekenfonds. Via het Sociaal Huis bieden we zowel administratieve als financiële ondersteuning aan.”

Het Sociaal Huis helpt je met volgende energiesteun:

• Wintersteun: dit is een éénmalige tussenkomst van 1.000 euro per kalenderjaar (voorwaarden zoals gesteld in het financieel referentiekader voor de sociale dienst).

• Verwarmingstoelage: voor verwarming op huisbrandolie, gas in bulk of petroleum De toelage varieert van min. 280 euro tot 720 euro (tot 2.000 liter).

Voor petroleum aan de pomp is dit een forfaitaire toelage van 456 euro per jaar.

Energiesteun: een warm gebaar Steun voor wie moeite heeft om de facturen voor verwarming te betalen

• Minimale levering elektriciteit met nachttarief en aardgas: deze steunmaatregel loopt van 1 november 2022 tot en met 31 maart 2023 en kan aangevraagd worden door mensen die een budgetmeter aardgas hebben. Het bedrag van de tussenkomst is afhankelijk van het tarief bij de netbeheerder en het sociaal tarief tijdens de laatste drie maanden van het jaar.

• Bemiddeling met de energieleverancier: verlagen van de tussentijdse factuur en/of een afbetaalplan aanvragen voor de slotfactuur.

• Hulp bij het aanvragen van de stookoliecheque voor wie met mazout verwarmt.

• Uitvoeren van de V-test: nagaan wie de voordeligste energieleverancier is.

• Nagaan of je recht hebt op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming.

• Nagaan of je recht hebt op sociaal tarief voor gas, elektriciteit, water en telecom.

Meer info: Kom je graag langs? Maak een afspraak via www.ocmwberlare.be of via 09 326 97 10. Breng een overzicht van je inkomsten en uitgaven mee en een afrekeningsfactuur van gas en/of elektriciteit.

Infomomenten energie en renovatie

Wil je leren hoe je je energiefactuur moet lezen en begrijpen? Heb je interesse in premies en verbouwpremies? Energiehuis BEA richt een webinar en enkele infomomenten in. Op donderdagnamiddag kan je ook steeds een afspraak maken met een ‘benovatiecoach’ van BEA in het gemeentehuis.

Meer info en inschrijven: www.berlare.be/berlarerenoveert

21

Zet je thermostaat 1°C lager en verbruik alleen de energie die je écht nodig hebt

Eén graadje lager betekent al snel een besparing van 7%

De ideale temperatuur in je woonkamer is 19-21 °C, in de slaapkamer 16-17 °C.

Verlaag de temperatuur als je meer dan twee uur weg bent. Zet één uur voor het slapengaan je verwarming op nachtstand.

Spaar je energie

Je energieverbruik – en dus ook je factuur – verlagen?

Met deze concrete tips kan je heel wat euro’s besparen zonder aan comfort te verliezen.

Was, droog en strijk slimmer

Droog je was zoveel mogelijk op een wasdraad of rek.

Als je hem nadien meteen opvouwt, is strijken trouwens bijna overbodig. Zo spaar je 30 tot 40 eurocent per uur.

Doe je was met een volle machine op een zo laag mogelijke temperatuur.

Op 30 graden zijn je kleren even proper als wanneer je op 60 graden wast. En je bespaart er jaarlijks ongeveer 11 % energie mee.

Bye bye, stand-by

De waakstand van je toestellen slorpt 18% van je jaarlijks energieverbruik op.

Een stekkerdoos met aan/uitknop zet al je toestellen in één keer uit. Of gebruik een stand-by killer. Die onderbreekt de elektriciteit als jij een toestel op stand-by zet.

Heb je moeite om je energiefactuur te betalen? Je bent zeker niet alleen. Lees het artikel op voorgaande pagina en aarzel niet om contact op te nemen met het Sociaal Huis.

22 BERLARE IN PICTO’S
-1° 30°

Warmteverlies schuilt soms in een klein hoekje

Gordijnen houden de warmte in huis. Hang ze dus ook bij je voor- en achterdeur.

Dringt de kou binnen langs je ramen of deuren? Gebruik dan tochtstrips.

Kleef radiatorfolie op de achterkant van je radiatoren. Tochtstrips en radiatorfolie vind je in je doe-het-zelfwinkel.

Lekker én ecologisch in de keuken

Zet altijd een deksel op je kookpot, dan kan het vuur wat lager. Zo kan je tot 60% energie besparen.

Kies voor een inductiekookplaat. Die is sneller, zuiniger én veiliger.

Zet je oven en kookplaat even voor het einde van de baktijd uit. En warm kleine hoeveelheden op in de microgolf.

Laat de dampkap niet nodeloos aanstaan. Die zuigt ook de warmte in huis op.

Ontdooi regelmatig je koelkast en diepvries. Een aanslag van 2 mm ijs leidt al snel tot een meerverbruik van 10%

Weg met veelvraten

Je koelkast, diepvries en droogkast horen bij de grootste energievreters in huis. Kies dus zeker voor exemplaren met een zo gunstig mogelijk energielabel.

Energielabels gaan van ‘zeer energiezuinig’ (A+++) tot ‘zeer energieverspillend’ (G). De meerprijs die je betaalt voor zuinige toestellen verdien je terug dankzij je energiebesparing.

Met een energieverbruiksmeter ontdek je snel welke toestellen het meest verbruiken. Je vindt deze in je doe-het-zelfwinkel.

Meer tips en info: www.fluvius.be

23
+ 60% A +++ G

RUIMTE

Veilig en warm de winter in Winter is niet enkel sneeuwpret

Koude dagen, lange nachten, gladde wegen, … De winter is niet altijd een pretje. Deze tips helpen je de winter door te komen op een veilige en warme manier. Zonder ongewenste glijpartijen, inbraken of koude tenen.

Ventileer tegen CO

Koolstofmonoxide (CO) is een gas dat je niet ruikt, ziet, proeft of voelt. Maar het is wel zeer giftig en wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Het is een echte sluipmoordenaar die jaarlijks heel wat slachtoffers maakt, meestal mensen jonger dan veertig jaar. Wees dus waakzaam. En zorg steeds voor voldoende luchtcirculatie in huis.

Wat gebeurt er precies?

Gasgeisers en verwarmingstoestellen op gas, hout, kolen, mazout en petroleum hebben zuurstof nodig om goed te branden. Die zuurstof halen ze uit de kamer waarin ze staan. Is er te weinig zuurstof in de kamer aanwezig, dan wordt het gevaarlijke CO gevormd.

Bij een hoge concentratie val je meteen flauw of beland je in een coma. Bij een lagere concentratie krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en braakneigingen. De symptomen verdwijnen weer wanneer je de kamer verlaat.

Wat doe je bij CO-vergiftiging?

Open ramen en deuren; Schakel het verwarmingstoestel uit en breng de persoon uit de kamer;

Is de persoon buiten bewustzijn, bel 112 en vermeld dat het om CO-vergiftiging gaat;

Is de persoon bij bewustzijn, bel de huisarts.

Meer info: antigifcentrum, 070 245 245 (gratis nummer)

Maak het inbrekers niet gemakkelijk

Nu het winteruur is aangebroken, is extra aandacht voor inbraakpreventie geen overbodige luxe. Inbrekers slaan hun slag meestal wanneer er niemand thuis is. Niet zozeer ’s nachts dus, maar vaak in de vooravond, als de meeste mensen nog aan het werk zijn en de woning een onbewoonde indruk nalaat. Net op die momenten vergeet men de juiste maatregelen te treffen.

Verlichting kan een eerste vorm van ontmoediging zijn. Laat lampen branden met een timer zodat de woning er al bij valavond bewoond uitziet. Buiten kan een spot met bewegings sensor ongewenste bezoekers afschrikken.

Vergeet niet om ramen en deuren volledig te sluiten telkens je je woning verlaat (ook overdag!) en doe zeker ook de achterdeur op slot. Al is het maar voor even. Controleer ook keldergaten en lichtkoepels. Berg sleutels goed op en doe er geen label aan. Laat best ook geen ladders of klein gereedschap in de tuin slingeren, maar berg ze slotvast op. Laat ook als je met vakantie bent een bewoonde indruk na.

Meer info: www.1dagniet.be

LEVEN24

Bladeren vegen, of niet?

Gemeente Berlare is een groene gemeente met veel bomen. Dat betekent ook: afgevallen bladeren in de herfst. Véél bladeren.

Bladeren zijn geen afval, dus op de meeste plaatsen mag je ze gewoon laten liggen. Meestal is dat zelfs beter voor de onder grond. De bladerlaag voedt de bodem en beschermt tegen vorst. Op voet- en fietspaden en verharde paden naar je voordeur of garage kan het echter behoorlijk glad worden. Daar ruim je de bladeren beter wel op. Hou ook steeds de afvoer bladvrij. Zo stroomt regen- of dooiwater gemakkelijker weg.

In sommige straten worden bladkorven geplaatst. Die zijn enkel bestemd voor bladeren van het openbaar domein en worden twee keer per week leeggemaakt volgens een vaste route. Naar het einde van de bladval toe, meestal midden december, worden ze weer weggehaald en doet de groenploeg een veegronde om de laatste bladeren op te ruimen.

Meer info: 052 43 25 30 en openbarewerken@berlare.be

Berlare minste kilogram afval per inwoner 462,8

Zoveel kilogram afval per inwoner liet ‘de Berlarenaar’ achter in 2021.

Daarmee scoren we beter dan bijvoorbeeld Wetteren (477,5), Dendermonde (498,1) en Laarne (575,7 kilogram).

De gemiddelde hoeveelheid ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen in het werkingsgebied van Verko bedroeg 499,2 kilogram per inwoner. Verko behaalt daarmee de doelstelling van maximum 502 kilogram per inwoner per jaar, zoals die wordt opgelegd door de OVAM.

De hoeveelheid restafval daalde met gemiddeld 3,8 kilogram per inwoner in het werkingsgebied: van 129,6 kilogram in 2020 naar 125,8 kilogram in 2021.

Laat enkel de champagne knallen

Sinds 2019 is het overal in Vlaanderen verboden om vuurwerk af te steken en wensballonnen op te laten.

Tenzij in zeer uitzonderlijke gevallen is vuurwerk in Berlare verboden, ook in de eindejaarsperiode.

Meer info: www.berlare.be/vuurwerk.html

Dit komt omdat er sinds 2019 meer soorten afval in de gft-container en in de pmdzak mogen. De daling van de hoeveelheid restafval werd al in 2020 verwacht, maar heeft zich niet kunnen doorzetten omwille van de coronapandemie. In 2021 kwam deze daling er wel. We zijn dus met z’n allen goed aan het sorteren!

Meer info: www.dds-verko.be/verko/publicaties/ jaarverslag

25

Uniek concert in CC Stroming

Dirk Brossé dirigeert Vredesconcert uitgevoerd door Pools strijkorkest

Dirk Brossé verwierf internationale roem met zijn filmmuziek, klassieke composities en niet te evenaren vakmanschap als dirigent. Het regent opdrachten in het buitenland, maar dit muzikaal genie heeft ook een bijzondere band met Berlare. Woensdagavond 21 december dirigeert hij het Vredesconcert, uitgevoerd door het Pools strijkorkest Sinfonietta Cracovia, in CC Stroming. Naar aanleiding van dit unieke gebeuren, hadden we een gesprek met hem.

Je groeide op in Heusden, maar je hebt ook met Berlare een speciale band? “Klopt, ik heb vaak samengewerkt met Frank Van Laecke. In 2015 brachten we de musical The Story of Sacco & Vanzetti op het ponton aan het Donkmeer. Het blijft voor mij een magische plek. Als we thuis internationale gasten ontvangen en ze willen een stukje natuur meepikken, dan adviseer ik hen een wandeling langs het Donkmeer.”

Waarom koos je Berlare voor deze internationale tournee?

“Ik kreeg telefoon van het Sinfonietta Cracovia. Ze wilden een internationale tournee uitwerken rond componist Wojciech Kilar. In 2022 is het 90 jaar geleden dat deze nationale trots uit Polen

werd geboren. Ze contacteerden me om de concerten in België te verzorgen. Ik ben lid van de Raad van Bestuur, artistiek adviseur en gastdirigent bij dit orkest. Aangezien ik ook muziekdirecteur ben bij Filmfestival Gent en Kilar een filmcomponist is, werd deze concertreeks georganiseerd in de schoot van het Filmfestival. We zochten vier speelplekken. CC Stroming ken ik van de repetities met Prima La Musica.

Het is centraal gelegen, heeft een ruime parking en een goeie akoestiek. Bovendien is het niet zo evident om culturele centra te vinden die interesse hebben in klassieke muziek. Maar de directeur van CC Stroming was onmiddellijk enthousiast.”

26
UiT IN BERLARE

Je brengt een Vredesconcert. “Klopt. Als afsluiter van het concert brengen we mijn werk ‘Ode an die Freude – recomposed’ , een compositie gebaseerd op ‘Alle menschen werden Brüder’ van Beethoven. Officieel heet het concert ‘Kilar 90’. Het is een ode aan de Poolse componist die behoorde tot de avant-garde componisten van de jaren ’60. Hij schreef klassieke werken, maar was ook een filmcomponist en werkte samen met grote regisseurs als Zanussi, Coppola en Polanski. Voor Polanski schreef hij muziek voor de films The Ninth Gate en The Pianist. Hij componeerde ook de suite voor de film Dracula van Coppola.”

Je brengt niet alleen werk van Kilar, maar ook van Philip Glass. “Kilar was bevriend met Glass. Dus die twee-eenheid stond vast voordat ze mij contacteerden. Aangezien ikzelf ook Philip Glass genegen ben - we hebben nog samengewerkt in Philadelphia - is het een internationaal concert geworden van drie componisten: Kilar, Glass en mezelf. Een korte ketting van drie schakels.”

Het publiek zal de muziek herkennen? “Jazeker. We brengen toegankelijke muziek, geen avant-garde klanken, maar wel mainstream filmmuziek. Het wordt een intimistisch concert, met 23 topmusici

op scène. Een strijkorkest, pianist en een sopraan.

Op een concert met acht strijkkwartetten zitten weinigen te wachten, dat besef ik.

Al maken die ook deel uit van mijn oeuvre.

Van de 400 klassieke werken zijn er sommige duizendmaal uitgevoerd en andere slechts vijfmaal. Inhoudelijk is er voor mij echter geen verschil met een populaire musical van Daens of een compositie voor een natuurfilm.”

Je dirigeert inderdaad ook het liveconcert bij de film ‘Onze Natuur’, een interdisciplinair project over de natuur in onze achtertuin.

“Ik ben daar bijzonder dankbaar voor. Ik kreeg volledig carte blanche. Er is enkel het beeld en de muziek, geen acteurs waarmee je rekening moet houden, behalve de dieren dan. De muziek wordt hier de acteur. Ook dergelijke projecten geven me artistieke voldoening.”

Wat staat er nog op je bucketlist?

“Ik moet mijn bucketlist telkens herwerken omdat ik heel veel mag afvinken. Op mijn huidige, actieve bucketlist staat het schrijven van een opera. Ik schreef reeds 14 musicals, maar nog geen opera. Ik wens ook een Opus Magnum te componeren, met mijn collectie etnische instrumenten als

inspiratiebron. Op mijn verlanglijstje staat ook muziek schrijven bij een BBC documentaire, maar eigenlijk deed ik dit met de film ‘De Natuur’, maar dan in samenwerking met de VRT en het productiehuis Hotel Hungaria, waar ik bijzonder fier op ben. Dus dat mag ik ook al schrappen.”

Je bent inderdaad bijzonder productief. Wat kan je de toekomstige generatie dirigenten aanraden?

“Aan jonge musici die gebeten zijn door hun vak, zou ik willen meegeven: ‘Ga ervoor!’. De culturele sector is enorm getroffen door de coronacrisis en de huidige economische crisis. Het is een moeilijke wereld geworden om in te overleven. Bovendien is de structuur van subsidiëring volledig gewijzigd. Daar bovenop is de wereld een dorp geworden zodat de concurrentie ontzettend groot is. Vooral de Chinezen werken keihard en leveren topmuzikanten. Dus als je een muzikale carrière wil uitbouwen, informeer je vooraf heel goed… maar volg je passie!”

27
Meer info en tickets: www.beleefberlare.be/vredesconcert DIRK
We brengen toegankelijke muziek, geen avant-garde klanken, maar wel mainstream filmmuziek.
Het
wordt een intimistisch concert, met 23 topmusici op scène.
Een
strijkorkest, pianist en een sopraan.

Run & Bike, voor wie niet kan kiezen tussen lopen en fietsen

Zaterdag 19 november op provinciaal domein Nieuwdonk

Zoek een partner, trek je loopschoenen aan, pomp je fietsbanden op en haast je op zaterdag 19 november naar provinciaal domein Nieuwdonk.

Ook dit jaar kan je op 19 november terecht op provinciaal domein Nieuwdonk voor de alom gekende Run & Bike. Bij dit concept leggen een loper en een fietser samen een parcours af van 6, 12 of 18 kilometer. Onderling wisselen mag zo vaak als

je wil, maar je mag niet verder dan 15 meter van mekaar verwijderd zijn. Het duo dat met de snelste tijd over de meet komt, wint!

Net als vorig jaar kunnen ook kinderen tot 12 jaar als team meestrijden voor de titel in het kinderklassement. Zij lopen en fietsen een parcours van 3 kilometer.

Het eerste duo per afstand en per type samenstelling man-vrouw,

vrouw-vrouw en man-man wint. Al is deelnemen uiteraard belangrijker!

Meer info: www.beleefberlare.be/run-bike 052 43 25 60 en sport@berlare.be

28 UiTLEVEN IN BERLARE

Gezocht: seingevers

Berlare is een sportieve gemeente. Dat bewijzen de vele wielerwedstrijden, kermisjoggings, de jaarlijkse triatlon, Run & Bike, Bareldonkjogging, de mooiste halve marathon van Vlaanderen… Seingevers leiden zo’n sportevenement op de openbare weg letterlijk in goede banen. Iets voor jou?

Naast enthousiaste sporters aan de startlijn heeft een geslaagd sportevenement ook minstens even enthousiaste medewerkers aan de zijlijn nodig. Geen koers zonder seingevers, bijvoorbeeld. Daarom zoeken we enthousiaste vrijwilligers.

Ben je minstens 18 jaar oud en heb je zin voor verantwoordelijkheid? Dan voldoe je alvast aan de basisvoorwaarden om seingever te worden.

Opleidingsmoment en vrijwilligersvergoeding “Als seingever ben je onmisbaar bij de organisatie van een wedstrijd op de openbare weg. Je staat zowel in voor de veiligheid van de sporters en toeschouwers als voor de veiligheid van de andere weggebruikers”, legt Marc Duquet uit. Hij is organisatorische duizendpoot bij heel wat sportmanifestaties in de gemeente en het aanspreekpunt voor onze seingevers.

“Tijdens één avond opleiding leer je de belangrijkste kneepjes van het vak. Je krijgt ook een aangepaste uitrusting, je bent verzekerd bij elk initiatief

ontvangt

vrijwilligersvergoeding

opdracht.”

De Mooiste Halve

Wie van lopen houdt én van onze natuur heeft wellicht ook dit jaar 1 november met stip in z’n agenda aangeduid. Voor het zevende jaar op rij richt Flanders Project Team De Mooiste Halve in.

Alle hardlopers, joggers, start-to-runners en recreatieve lopers zijn welkom, want naast de halve marathon (21 kilometer) kan je ook kiezen voor een parcours van 3, 6 of 12 kilometer.

De loop heeft z’n naam niet gestolen, want ook dit jaar gaat het parcours langs de mooiste plekjes van het Donkmeer, de Eendenkooi en Nieuwdonk.

Verkeersmaatregelen Wie zelf niet meeloopt of supportert, vermijdt best de omgeving tussen 11 en 18.30 uur.

Op de Donklaan is de rijrichting vanaf de rotonde tot aan ’t Brugsken immers afgesloten. De andere rijrichting is toegestaan voor plaatselijk verkeer. Er wordt een omleiding voorzien via Turfputstraat, Kamershoek en Gentsesteenweg.

Ook de Brielstraat is afgesloten tussen de Donklaan en het wandelpad naar provinciaal domein Nieuwdonk.

Verder geldt er een algemeen visverbod en is de Eendenkooi niet toegankelijk voor bezoekers.

Meer info: www.demooistehalve.com

29
en je
een
per
Iets voor jou? Geef ons een… seintje. ;-) Meer info: Marc Duquet, 0477 85 33 56 052 43 25 61 en sport@berlare.be

5 x cultuur opsnuiven met de kinderen Gezellige familievoorstellingen door CC Stroming

ODYSSEUS

zaterdag 19 november om 19 uur in CC Stroming Voor families met kinderen vanaf 7 jaar.

Een goddelijke vader en dochter kijken met belangstelling toe hoe de erg snuggere Odysseus een hele natie beetneemt en vervolgens over de wereldzeeën huiswaarts vaart. De goden besluiten zijn lot een handje toe te steken en spelen een dobbelspel. Zal Odysseus erin slagen om zijn thuisland Ithaka heelhuids te bereiken?

Odysseus van De Machinerie is een spannende weddenschap vol mythische taferelen. Een herwerking van het oerklassieke verhaal van Homerus. Een epische voorstelling met poëtische installaties, mechanische beelden en objectmanipulaties. Begrijpbaar en indrukwekkend voor iedere kijker!

MISE EN PLACE

zondag 27 november om 16 uur in CC Stroming Voor families met kinderen vanaf 5 jaar.

Vijf spelers van Compagnie Barbarie. Zes spelers van Theater Stap. Dat maakt elf spelers op scène. Elf ikken. Of toch niet? In ‘Mise en Place’ is er iets vreemds aan de hand. Er zijn daar wonderlijk veel ikken. Maar welke ‘ik’ staat op de lijst? Ben ik de enige, echte ‘ik’? Of kunnen er ook elf zijn? En als jij ‘ik’ bent, ben ik dan nog ‘ik’? Waar begint ‘ik’? Waar eindigt ‘ik’? Wat als ‘ik’ geen hoofd, maar wel vijf benen heeft?

In ‘Mise en Place’ vallen elf acteurs uiteen in één, twee, drie, vijf, elf stukken. Hoe vinden al die stukken hun plaats? Een heerlijk absurde voorstelling vol humor over de grenzen van ‘ik’.

zondag 18 december om 10 en om 14 uur in CC Stroming Workshop voor kinderen van 9-10 jaar (10 uur) en van 5-8 jaar (14 uur).

Hoe klinkt het als die knalrode koplamp om hulp roept? En kan een laars ook een vijver zijn? Wanneer wordt iets brol? Kunst in Zicht kreeg van het MAS tien dozen vol ‘prullaria en brol’. Samen met de verzameling geassembleerde objecten uit de Collectieve Collectie van beeldend kunstenaar Kristof Van Gestel vormen ze het vertrekpunt van de workshop.

Over verzamelen, ordenen van gedachten en de waarde van de dingen.

30 UiT IN BERLARE
BROL

BAMBIRAPTOR

zondag 29 januari om 15 uur in CC Stroming Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Heeft hier ooit, héél lang geleden, een dinosaurus rondgelopen? Waren dino’s eigenlijk gigantische kippen? Hoe smaakt een prehistorische omelet? Zijn alle dino’s uitgestorven? Waar zijn al die dode dino’s gebleven? Verpulverd tot zand? Zitten er dinodeeltjes in de zandbak op school? Tussen mijn tenen? Tussen mijn tanden? Zitten er dinodeeltjes in mij? En ben ik dan ook een dino?

Jonas en Mats sluipen een dolgedraaid kinderhoofd binnen. Ze gaan op zoek naar de alledaagse verwondering die de kleinste kinderen en de grootste filosofen met elkaar delen. Gaandeweg raken ze verstrikt in harige hersenspinsels, veelhoekige denkkaders en onvoorziene gedachtenkronkels. Een geestige viering van het kinderhoofd dat niet kan stoppen met doordraaien.

vrijdag 3 februari om 18 uur in het Boerenkrijgpark Voor families met kinderen vanaf 3 jaar. Gratis.

Hope is een pandemisch sprookje, gemaakt tijdens de eerste lockdown door Pietro Chiarenza en z’n oudste zonen Anders en Milo. Het ontstond vanuit het verlangen een hoopvolle boodschap te brengen naar de verwarrende wereld daarbuiten. Ondertussen groeide de voorstelling uit tot een intense performance vol vuur en circus. Sprookjes enzo is er voor jullie, klaar om de Hope te ontsteken.

Boekvoorstelling ‘Impact’: lokaal talent

aan het woord

Waarom het oké is niet oké te zijn. Auteur Mathieu Van Driessche, afkomstig uit Overmere, omschrijft zijn nieuwe boekproject als ‘bedoeld om mensen te inspireren, te laten dromen en nadenken over de kracht in zichzelf’. Voor iedereen die weleens een moment heeft waarbij het zicht even troebel is.

Kom de auteur en het boek ontdekken tijdens een gezellige literaire avond. Mathieu stelt ‘Impact’ voor in CC Stroming op donderdag 15 december om 19 uur.

Meer info: www.beleefberlare.be/ boekvoorstelling-impact bibliotheek Berlare, 052 43

en bibliotheek@berlare.be, www.beleefberlare.be/bibliotheek

31
25 55
Meer info en tickets: 052 43 25 50, cultuur.reserveren@berlare.be www.beleefberlare.be en www.ccstroming.be Heb je een UiTPAS-kansentarief? Dan betaal je slechts 1,50 euro. Scan de QR-code voor meer info, beeldmateriaal, teasers en tickets. HOPE

Assepoesters Bal

zaterdag 5 november om 11, 13 en 14.30 uur zondag 6 november om 11, 13 en 14.30 uur

Interactieve vertelwandeling en speurtocht op kindermaat in de magische setting van het Kasteelpark. Maak tijdens deze wandeling kennis met onder andere de Goede Fee, het ‘te laat te laat’ konijn, Roodkapje, de Wolf, Assepoester, … Alle kindjes krijgen aan het eind van de wandeling een zoete verrassing boordevol magie.

Plaats: Kasteelpark Berlare

Meer info en tickets: www.facebook.com/tweepuntnul.theatermakers

Kerstmarkt aan het Donkmeer

zaterdag 10 december, 16 uur VVV Donkmeer nodigt jong en oud uit op de eerste editie van de kerstmarkt aan het Donkmeer met hartverwarmende drankjes en hapjes van lokale zelfstandigen, leuke cadeautjes voor de feestdagen en veel gezelligheid.

Plaats: Strijdam

Meer info: www.facebook.com/vvvdonkmeer

32 LEVEN UiT IN BERLARE
5 kerstige UiTtips voor de hele familie Vijf uitstappen in een sprookjes- of kerstsfeer. Voor elk wat wils. Veel plezier!

Indoor kerstmarkt

zaterdag 10 december, 14 tot 21 uur zondag 11 december, 14 tot 18 uur

Buurtcomité Raapveld verwelkomt je graag op haar indoor kerstmarkt met tal van leuke kerstartikelen. Kom gezellig iets eten en drinken en laat je onderdompelen in de zalige kerstsfeer.

Plaats: Festivalhal Donkmeer

Meer info: marleen.pieters4@telenet.be Kerstmarkt Berlare

zaterdag 17 december, 16 tot 22 uur

Het gemeentebestuur en vele Berlaarse verenigingen en handelaars inviteren je om de kerstsfeer te komen opsnuiven op het Brielplein. Interesse in een stand voor jouw vereniging of handelszaak? Contacteer dienst recreatie en ondernemen vóór 30 november (zie p. 6).

Plaats: Kerkplein Berlare

Meer info: 052 43 25 60, recreatie@berlare.be en www.beleefberlare.be/kerstmarkt

Kerstconcert

zondag 18 december, 15 uur

Orgelcomité Overmere richt dit concert in de kerk van Overmere in met Nicolas De Troyer, organist van Sint-Baafskathedreaal in Gent, en het Dendermondse vocaal ensemble Similare onder leiding van Hera Wyckers. De muziek kadert in de adventsperiode en het Kerstfeest.

Plaats: Kerk Overmere

Meer info: www.orgelovermere.be

33

Zzzzoem! Daar is Vlieg!

Het regent! Of het is net heel mooi weer. En weekend! En dus ga je op zoek naar leuke activiteiten om samen met je kinderen te doen. Weinig inspiratie? We duiden de activiteiten op kindermaat aan met een ‘Vlieg’-label.

NOVEMBER

1 T.E.M. 15 NOVEMBER

EXPO SINT-MAARTEN MET HEMELBUS CC Stroming plaats: grasplein kerk Berlare info: beleefberlare.be/sint-maarten-expo

DINSDAG 1 NOVEMBER

DONKMEERLOOP/DE MOOISTE HALVE Flanders Project Team vertrek: provinciaal domein Nieuwdonk

WOENSDAG 2 NOVEMBER

LEGO BOUW-NAMIDDAG

Gezinsbond Berlare plaats: CC Stroming info: gezinsbondberlare@telenet.be

WOENSDAG 2 T.E.M. VRIJDAG 4 NOVEMBER

VAN WIE IS DIE PADDESTOEL

Studio Yogadreams/ Kings and Queens vakantiekamp plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info: kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

WOENSDAG 2 T.E.M. VRIJDAG 4 NOVEMBER

GRIEZELMONSTERS OP SCHOOL

Studio Yogadreams/Kings and Queens vakantiekamp plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info: kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

Vergeet je UiTPAS niet!

UiTpas is een spaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten over de gemeentegrenzen heen. Je kan ze gebruiken voor cultuur, sport en ontspanning. Bij elke activiteit spaar je punten die je kan ruilen voor gratis tickets, kortingen of andere cadeaus. Meer info op www.berlare.be/uitpas.

WOENSDAG 2 T.E.M. VRIJDAG 4 NOVEMBER

HET VERDWENEN SPOOKHUIS Studio Yogadreams/Kings and Queens vakantiekamp plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info: kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

ZATERDAG 5 EN ZONDAG 6 NOVEMBER

ASSEPOESTERS BAL

Twee Punt Nul plaats: Kasteelpark info: tweepuntnul.theatermakers@gmail.com

ZATERDAG 5 NOVEMBER

ROUW WORKSHOP HERINNERINGEN MIS-T plaats: MIS-T praktijk, Molenstraat 62 info: www.spotworkshops.be

Surf naar www.uitinberlare.be voor nog meer leuke UiTtips. Jouw activiteit in deze UiTkalender? Voer ze uiterlijk 1 december in via www.uitdatabank.be.

UiTAGENDA34 zaterdag 12 november Ex © Stinus Van Grieken 1 tot 15 november Expo Sint-Maarten met Hemelbus

ZATERDAG 12 NOVEMBER

EX

CC Stroming plaats: Dorp 101, Berlare info: https://beleefberlare.be/ex

ZONDAG 13 NOVEMBER

WANDELING

PASAR Lokeren vertrek: parking Nieuwdonk info: pasarlokeren@gmail.com

ZONDAG 13 NOVEMBER

BOERENKRIJGSTAPPERSTOCHTSLOTWANDELING

Donkmeertrofee

Boerenkrijgstappers vzw vertrek: Bezoekerscentrum Donkmeer info: secretaris@boerenkrijgstappers.be

ZONDAG 13 NOVEMBER

HERFSTWANDELING

IN DE HEIDEMEERSEN

Natuurpunt Scheldeland, Kern Berlare vertrek: Basisschool Ten Berge info: https://www.natuurpunt.be

ZONDAG 13 NOVEMBER

BOERENKRIJGSTAPPERSTOCHT

Boerenkrijgstappers vzw vertrek: provinciaal domein Nieuwdonk info: https://www.boerenkrijgstappers.be

ZATERDAG 19 NOVEMBER

RUN & BIKE Lokaal bestuur Berlare en Bareldonklopers Zie artikel p. 28.

ZATERDAG 19 NOVEMBER

ODYSSEUS

CC Stroming Zie artikel p. 30.

WOENSDAG 23 NOVEMBER

SAMEN LEVEN MET DEMENTIE Avansa Waas-en-Dender plaats: CC Stroming info: info@avansa-wd.be

WOENSDAG 23 NOVEMBER

THE FATHER CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/father

ZATERDAG 26 NOVEMBER

DAG VAN DE NATUUR IN DE SCHELDEBROEKEN VZW Durme vertrek: taverne ’t Veerhuis info: jan.maertens1@telenet.be

ZATERDAG 26 NOVEMBER

DAG VAN DE NATUUR IN DE HEIDEMEERSEN: WILGEN KNOTTEN Natuurpunt Scheldeland, Kern Berlare vertrek: Basisschool Ten Berge info: stefaan.thibau@skynet.be

VRIJDAG 18 T.E.M. ZATERDAG 26 NOVEMBER ERNST(IG)… OF NIET?

Collectief Decorum plaats: Oude schrijnwerkerij, E. Hertecantlaan 90 info: collectiefdecorum@hotmail.com

ZATERDAG 26 NOVEMBER

LUKAS LELIE CC Stroming plaats: CC Stroming info: https://beleefberlare.be/lukas-lelie

ZONDAG 27 NOVEMBER

MISE EN PLACE CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/mise-en-place

ZONDAG 27 NOVEMBER

MAN BE FIRE CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/man-be-fire

woensdag 23 november

The father

zaterdag 26 november

Lukas Lelie

vrijdag 2 december Otto-Jan Ham & band

35
© Jef Boes © Koen Bauters

DECEMBER

VRIJDAG 2 T.E.M. ZATERDAG 10 DECEMBER

[GE STAPT] NOOIT ALLEEN

Panta Rhei Overmere plaats: Feestzaal Overmere info: www.pantarhei-joker.be

VRIJDAG 2 DECEMBER

OTTO-JAN HAM & BAND

CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/otto-jan-ham-band

ZATERDAG 3 DECEMBER

HET PRETHUIS

CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/het-prethuis

ZATERDAG 10 DECEMBER

CELLO ENCOUNTERS

CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/cello-encounters

ZATERDAG 10 DECEMBER

KERSTMARKT

VVV Donkmeer

Zie artikel p. 32.

ZONDAG 11 DECEMBER

ZINTUIGENWANDELING

vzw Durme

vertrek: houten chalet ingang Nieuwdonk info: donk@vzwdurme.be

VRIJDAG 16 DECEMBER

GUY TEGENBOS

CC Stroming plaats: CC Stroming info: beleefberlare.be/guy-tegenbos

ZATERDAG 17 DECEMBER

BEHEERWERKEN IN DE HEIDEMEERSEN

Natuurpunt Scheldeland, Kern Berlare vertrek: Basisschool Ten Berge info: www.natuurpunt.be

ZONDAG 18 DECEMBER

KERSTCONCERT

Orgelcomité Overmere plaats: kerk Overmere info: www.orgelovermere.be

ZONDAG 18 DECEMBER

KERSTMARKT

Lokaal bestuur Berlare

Zie artikel p. 32.

ZONDAG 18 DECEMBER

TILL MORNINGLIGHT

CC Stroming plaats: Cc Stroming, Dorp 101, Berlare info: beleefberlare.be/till-morninglight

ZONDAG 18 DECEMBER

BROL

CC Stroming Zie artikel p. 30.

ZONDAG 18 DECEMBER 2022

VELDLOOP ACES

Aces Wichelen plaats: provinciaal domein Nieuwdonk info: https://aceswichelen.weebly.com

WOENSDAG 21 DECEMBER

VREDESCONCERTEN

CC Stroming Zie artikel p. 26.

JANUARI

ZONDAG 8 JANUARI

NIEUWJAARSRECEPTIE VOOR INWONERS

Zie artikel p. 6.

VRIJDAG 13 JANUARI

KAMIEL SPIESSENSSPIESSENS SPIJBELT Comedy Shows plaats: CC Stroming info: www.comedyshows.be

ZONDAG 15 JANUARI

NIEUWJAARSRECEPTIE CULTUURRAAD plaats: CC Stroming info: cultuur@berlare.be

VRIJDAG 20 EN ZATERDAG 21 JANUARI

NIEUWJAARSCONCERT ‘THE UNITED FRIENDS-THE EUROPEAN TOUR’ K.F. De Verenigde Vrienden Overmere plaats: Feestzaal Overmere info: www.fanfare-overmere.be

ZONDAG 29 JANUARI

BAMBIRAPTOR

CC Stroming Zie artikel p. 30.

36 UiTAGENDA
vrijdag 16 december Guy Tegenbos zondag 18 december Till Morninglight zaterdag 3 december Het prethuis

Financiële steun voor Yenetabet en beer Yoyo

Voor

Finado Ethiopië slaat komend jaar de handen in elkaar met Yenetabet, een organisatie die ontstaan is in de Belgisch-Ethiopische gemeenschap en het psychologisch welbevinden van kinderen in conflictgebieden wil bevorderen. De Berlaarse sterkhouders van Finado zamelden afgelopen maanden geld in voor het hartverwarmende project.

Door de oorlog in het noorden van Ethiopië zijn er heel wat gezinnen op de vlucht en verblijven ze in kampen ingericht door de Verenigde Naties. Yenetabet trekt met een kindershow rond in een tiental van deze vluchtelingenkampen. Door spel, kunst en mascotte ‘Yoyo’ kunnen de kinderen er enkele uren echt ‘kind’ zijn.

Bumba en schoenen ‘Yoyo’ is een bekend figuur in Ethiopië: de plaatselijke Bumba, als het ware, want de beer is er ook op de nationale televisie te zien. Maar naast het psychologisch welbevinden, zorgt Yenetabet als de financiële middelen het toelaten ook voor materiele benodigdheden. Zo merkten de medewerkers bij een bezoek aan een vluchtelingenkamp op dat iedereen er blootsvoets rondliep, waarna ze alle kinderen en volwassenen van schoenen voorzagen.

Seble De Sutter, dochter van Filip

De Sutter en Greta Van Boven van Finado en de Mondiale Raad, kon afgelopen zomer enkele dagen op stap met Yenetabet. Ze had in de Belgisch-Ethiopische gemeenschap

geld ingezameld om de mensen van Yenetabet te laten optreden in een weeshuis waar Finado al twintig jaar een dertigtal sponsorkinderen heeft. Ook daar waren de show en workshops een voltreffer. “We gingen met Finado nog een stap verder en vroegen of ze ook een dag wilden doorbrengen met de kinderen met autisme die in het dagcentrum Nehemia school lopen. Ook daar waren de kinderen gefascineerd door alles wat Yenetabet tevoorschijn toverde”, aldus de enthousiaste Seble.

Samen sterk in 2023

De medewerkers en vrijwilligers van Finado Ethiopië zijn dermate onder de indruk van wat de mensen van Yenetabet teweeg brengen bij de kinderen in de kampen, het weeshuis en het centrum voor kinderen met autisme, dat ze samen rond de tafel gingen zitten om te kijken wat ze in

de toekomst nog voor elkaar kunnen betekenen.

Om deze kinderen op regelmatige basis te kunnen blijven bezoeken, is er naast een heleboel enthousiasme ook geld nodig voor verplaatsing en materiaal, en voor een versnapering die ook steevast blije gezichtjes tevoorschijn tovert.

Finado organiseerde daarom prompt een benefiet in d’Oude Schrijnwerkerij in Berlare om financiële ondersteuning te bieden aan Yenetabet. Yohannes en Dagim stelden er hun project met veel enthousiasme voor. Het project werd ook voorgesteld op een vergadering van de Berlaarse Mondiale Raad die ook een steentje bijdraagt.

37
Meer info: farenjo@hotmail.be www.finado.be BERLARE IN DE WERELD
kinderen in vluchtelingenkampen, weeshuis en kinderen met autisme

De weg naar water begint bij de bron

Berlare steunt drinkwaterprojecten in Haïti

Miljoenen mensen ter wereld hebben nog steeds geen toegang tot zuiver water of sanitaire voorzieningen. Dat blijft een uitdaging voor Join For Water. Maar in onze wereld vol klimaatuitdagingen moeten we ruimer kijken. Want wat als de watervoorraden slinken?

Join For Water is al meer dan veertig jaar actief in Haïti om de basisbehoeften aan water en sanitaire voorzieningen te helpen invullen. Al snel groeide de aandacht voor het beheer van de infrastructuur en voor integraal waterbeheer, dat rekening houdt met de behoeften van alle bewoners én de natuur in een stroomgebied.

Door de jaren heen werd ook duidelijk dat bij dit alles natuurbehoud een essentiële rol speelt. “Watervoorraden komen overal steeds meer onder druk door een snel toenemende bevolking, verstedelijking, vervuiling en een stijgende vraag naar water voor voedselproductie”, legt Marleen Vos van Join for Water uit.

“Dat is zo in vele landen in ontwikkeling en zeker in Haïti. Daarom volgen we voortaan een vernieuwde strategie die letterlijk terugkeert naar de bron: inzetten op bescherming en behoud van zoetwatervoorraden. Het is een antwoord op de noden die we zien in onze partnerlanden, en op de huidige globale klimaat- en milieuuitdagingen.”

38
BERLARE IN DE WERELD

Waterschap sinds 2020

projecten in Haïti sinds 2020 via het ‘waterschap’. Voorheen ondersteunde Berlare meer dan tien jaar de opstart van drinkwatersystemen in Ecuador, goed voor veilig water voor meer dan 2.500 gezinnen.

Berlare ondersteunt

CAW Oost-Vlaanderen zoekt buddy’s voor vluchtelingen

In de praktijk gaat Join for Water samen met de partners kwetsbare zoetwaterecosystemen zoals brongebieden, moerassen, rivieren en grondwater beschermen en herstellen. Voor de landbouw zoeken ze naar technieken die waterzuinig zijn, de watervoorraden niet vervuilen en de bodem beschermen.

In Haïti

In Haïti werkt de organisatie verder in de stroomgebieden van drie rivieren in een erg droge streek in het noordwesten van Haïti. Vos: “De natuur is er zwaar aangetast en vraagt een flinke duw in de rug om uit een neerwaartse spiraal te geraken. De bevolking groeit, en daardoor ook de nood aan voldoende voedsel: meer bomen worden gekapt om akkers te creëren. Maar een te intensieve landbouw in een droog klimaat leidt tot een bodem die amper nog voedingsstoffen bevat.

In de natte seizoenen regent het dan weer heel hard, maar het water kan nauwelijks in de harde, uitgedroogde bodem dringen.”

In deze zone streven Join For Water en de partners naar het herstel en de bescherming van ecosystemen. Herbebossing is daarin een belangrijke troef en beheercomités moeten ervoor zorgen dat de herbeboste gebieden in stand blijven. Veel aandacht gaat ook naar milieueducatie: er zijn vormingen in agro-ecologie en over het belang en herstel van mangroven. Deze sensibilisering richt zich naar de gemeenschappen, beheercomités, scholen en overheden.

Voor het herstel van drinkwatersystemen, de aanleg van openbare latrines en het herstel van schoollatrines kan Join For Water rekenen op zijn partner ODRINO.

Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Oost-Vlaanderen zoekt vrijwilligers om Oekraïners wegwijs te maken in de buurt. Als vluchtelingen staan ze voor de grote uitdaging om een nieuw hoofdstuk in hun leven op te bouwen. Een buddy kan hen bijstaan in hun zoektocht om zich veilig en thuis te voelen.

Ben je 18 jaar of ouder en taalvaardig? Spreek je een mondje Engels, of zelfs Russisch of Oekraïens? En kan je je een drietal uur per week vrijmaken?

Dan kan je een grote steun betekenen voor vluchtelingen op verschillende levensdomeinen: een netwerk uitbouwen, hen wegwijs maken in administratie, hun talenten ontplooien, hen versterken in het maken van eigen keuzes, Nederlands oefenen, het vrijetijdsaanbod ontdekken, ...

Ook als buddy sta je er niet alleen voor Het CAW werkt samen met een uitgebreid netwerk van organisaties. Bijgevolg kan je een beroep doen op een professioneel onderbouwd kader: je wordt opgevolgd en ondersteund door een coach en deelt je ervaringen met andere buddy’s op een forum. Als vrijwillige buddy ben je verzekerd en krijg je een kilometervergoeding. Vorming, opleiding en intervisie zorgen ervoor dat je optimaal inspeelt op de noden van de vluchteling.

Meer info: buddyoekraine@cawoostvlaanderen.be en 09 432 01 54 www.caw.be 39
Gemeente
de

Dorpsgenoot Luc Perneel gaat de ruimte in Donkbewoner werkt mee aan NASA Artemis 1-missie naar de maan

“Houston, we have a problem.” Het is wellicht een van de meest gekende quotes uit de ruimtevaartgeschiedenis, waarbij de Apollo 13-raket contact zoekt met het controlecentrum van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Laat net dat soort realtime-communicatie een van de specialiteiten zijn van dorpsgenoot Luc Perneel. Hij werkte in het verleden al mee aan verschillende projecten voor het ruimtestation ISS en gaat nu met de Artemis-missie naar de maan. “Uiteraard niet als astronaut. Maar als medewerker aan het project gaat mijn naam toch mee de ruimte in”, lacht Luc Perneel.

40 DE AMBASSADEUR ©
Bert Van der Linden

Luc (55) is gespecialiseerd in tijdkritisch gedrag in software. “Dat klinkt ingewikkeld, maar ik kan het best uitleggen met het ABS-remsysteem in jouw wagen. Stel dat het systeem één seconde te lang moet ‘nadenken’ over de te nemen actie, dan kan dat fatale gevolgen hebben. Door zowel op de hardware als de software te werken, zorg ik ervoor dat die seconde herleid wordt naar een milliseconde of minder”, legt Luc Perneel uit. De term ‘realtime’ is misschien beter bekend, zeker bij bijvoorbeeld gamers kijkend naar de reactiesnelheid van hun monitor. Tijdkritisch gedrag is cruciaal in de satellietwereld, maar ook voor zijn klanten als Microsoft, Barco of Cisco. Zelfs als je het gevoel hebt dat je trein minder wiebelt in bochten, heb je dat ook deels aan Luc te danken.

Jong geleerd

Voor Luc begon het computertijdperk op 13-jarige leeftijd toen zijn vader voor zijn bedrijf een eerste computer kocht. Het duurde niet lang of Luc zat met zijn neus in computerboeken en na een tijd had hij zelf een facturatieprogramma voor zijn vader ontwikkeld. Toch koos hij voor zijn verdere opleiding niet voor softwareontwikkeling, maar ging hij voor burgerlijk ingenieur in de elektronica. “Software en programmeren kende ik al vrij goed, elektronica niet en een nieuwe uitdaging leek mij boeiend.”

Airshow in Bevekom

Na de schooltijd volgde voor Luc de verplichte tijd in het leger als dienstplichtige. “Als KRO (kandidaat reserveofficier) bij de luchtmacht kwam ik op de basis van Bevekom terecht. Door een toevallige ontmoeting tijdens de eerste middaglunch hoorde ik dat ze een secretaris zochten voor een speciale airshow. Ik heb me direct kandidaat gesteld. Hierdoor stond ik ook vrij dicht bij de piloten en mocht ik op een gegeven moment mee met een van de straaljagers. Ik ben nog nooit zo moe geweest als na dat ene uur meevliegen, door de G-krachten. Voor niet getrainde mensen gaan ze tot maximaal 3,5 à 5G terwijl een F16-piloot tot 9G te verwerken krijgt.” Tijdens een van de oefeningen maakte Luc ook een

paraboolvlucht mee, waar hij eventjes ‘gewichtloos’ was. Net zoals in de ruimte.

ISS-ruimtestation

Na de legerdienst was het back to reality. “In die periode was het ook crisis, zelfs voor ingenieurs. Meer dan 100 sollicitatiebrieven heb ik verstuurd. Tot ik bij een piepklein bedrijf terechtkwam. Bij het sollicitatiegesprek vroeg de eigenaar of ik wist wat tijdkritisch gedrag was. Ik antwoordde dat ik daar niets van wist, maar snel kon leren. Zo’n eerlijk antwoord had hij nog niet gehad en ik was aangenomen”, vertelt Luc. Die eerste job bracht hem ook in de ruimtevaart. “In 1993 werkten we voor het eerst mee aan een module voor het ruimtestation. Dat was toen nog volledig Russisch (MIR-ruimtestation) en ik heb toen effectief in Sterrenstad/Kaliningrad in de buurt van Moskou gewerkt, wat het centrum van de Russische militaire ruimtevaartindustrie was. We werkten toen op een testsysteem voor alle communicatie en sturing van het ruimtestation”, legt hij uit. In de loop der jaren volgden voor het ruimtestation ISS nog enkele opdrachten: de Europese Columbus-module en de European Robotic Arm (van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA). Ook voor de Galileo gps-satellieten loste hij - intussen als zelfstandige - een probleem op dat te maken had met tijdkritisch gedrag en voor de Europese weersatellieten Meteosat werkte Luc mee aan een testmodule.

Artemis maanmissie

Voor de onbemande maanmissie Artemis I van NASA mocht Luc zijn knowhow opnieuw delen. “Het project waaraan ik gewerkt heb is klein in het geheel. Over de inhoud en details kan ik echter niets vertellen. Top secret.” Wat Luc wel kan meedelen is dat hij een tijd terug een officiële mail van NASA kreeg waarin staat dat zijn naam met de Orion-capsule van de Artemis I mee rond de maan zal vliegen. “Normaal valt die eer enkel te beurt aan een kleine groep interne medewerkers en enkele grote bedrijven. Die krijgen hun naam op een plakkaat in het ruimtetuig. Nu gebruiken ze voor het eerst een

microchip waarop alle namen staan van iedereen die meewerkte aan het project. Een hele eer.” De lancering zelf zal hij niet meemaken. Luc: “Ik heb in het verleden wel de kans gehad om op Cape Canaveral in Florida de lancering van een Atlas raket bij te wonen. Niet in het NASA-commandocentrum, maar vanuit de publiektribune 4 kilometer verder. We waren er toen net op vakantie. Een ongelofelijke ervaring en een aanrader als je dat ooit kan meepikken.”

Zelfrijdende auto’s

Een sector die iets dichter bij ons dagelijks leven staat en waar tijdskritiek gedrag een cruciale rol speelt, is de auto-industrie. Die investeert volop in autonoom rijden. “Alle camera- en radarsystemen die op zelfrijdende auto’s zitten, moeten met elkaar communiceren. Een minimale vertraging tussen het versturen en ontvangen van een signaal is daar ook essentieel voor de veiligheid. Er is op dat vlak nog veel vooruitgang te boeken in de nabije toekomst.” Het is misschien niet zo spectaculair als een raket, maar door een veelvoud aan gebruikers, zal er veel aandacht besteed worden aan de realtime toepassingen en berekeningen in wagens. “Lang zal dit niet meer duren. Er zijn nu al tractors die op basis van gps-signalen een veld bewerken, zonder iemand aan het stuur. In mijn visie zullen we als particulier als eerste stap op autosnelwegen niet meer achter het stuur te hoeven zitten. Niet morgen, maar maximaal binnen 5 jaar.”

Van Beernem naar Berlare

Hoe een West-Vlaming in Groot-Berlare terechtkomt, willen we nog weten. “Ik ben de liefde gevolgd. Onze eerste ontmoeting was eerder toevallig. Ik ging in Eeklo naar een nieuwjaarsreceptie van een organisatie. Daar ben ik Griet (Wytynck) tegen het lijf gelopen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit van Overmere of het Donkmeer had gehoord. Maar nu – we wonen hier ondertussen al een twintigtal jaar – kan ik vertellen dat het hier heel aangenaam en mooi wonen is”, besluit Luc.

Opgetekend door Tom Van Acker.

41

Ook een kale gevel? Fleur hem op met een tegeltuintje!

Vraag jouw tegeltuin aan en ga aan de slag!

Door de grote portie natuur in onze gemeente valt de zomerse hitte hier meestal behoorlijk mee, zeker in vergelijking met de steden. Toch kunnen we het hitteeffect volgende zomer nog meer tegengaan en tegelijk zorgen voor een aangenamer straatbeeld met kwaliteitsvol groen tot diep in de kernen. Door nu al een tegeltuintje aan te vragen, bijvoorbeeld. We leggen je uit hoe je in vijf stappen bijdraagt aan een klimaatgezonder Berlare.

Een tegeltuintje fleurt meteen je gevel op en daarmee ook de straat én de mensen die er passeren. Door enkele straattegels uit het voetpad te laten breken en er klimplanten en bodembedekkers te laten groeien, kan regenwater in de bodem sijpelen en stroomt het niet zinloos weg in de riolering.

Een goede zaak dus om het grondwater op peil te houden. Zo’n tegeltuintje biedt bovendien ook schuilplaatsen voor insecten en vogels. Ze zorgen dus ook voor een betere biodiversiteit. Maar hoe moet je eraan beginnen? En waarop moet je letten?

42 IN ‘T GROEN

Nieuw bos op komst aan Haagstraat/ Konijnenberg

1. Check de voorwaarden

Berlare heeft sinds kort een reglement inzake tegeltuintjes. Lees het even na op www.berlare.be/tegeltuin. Je vindt er ook het aanvraagformulier en tal van tips terug.

2. Maak een plantenplan

Kan je de nodige voorwaarden aanvinken? Dan kan je aan de slag met je plantenplan. Je kan kiezen voor lage beplanting, klimplanten of een combinatie van beide. Hou daarbij rekening met de maximale afmetin gen en de loopweg, zodat je tegeltuin geen obstakel vormt voor andere weggebruikers en hulpdiensten. Ook het aantal uren zonlicht dat je planten zullen krijgen is van belang. Er mogen geen invasieve planten, sterk bedoornde of giftige planten gebruikt worden.

Ook planten met een sterk wortelgestel zijn niet toegelaten aangezien deze de nutsvoorzieningen kunnen beschadigen.

Op www.berlare.be/tegeltuin vind je een advieslijst. Objecten horen ook niet thuis in een tegeltuin. Je tuinkabouter laat je dus gewoon in je achtertuin staan.

3. Dien je aanvraag in Bezorg je ingevulde aanvraagformulier samen met een duidelijke schets en een lijst van de plantensoorten die je wil gebruiken aan de dienst vergunningen.

4. Koop je planten

Na goedkeuring worden de voorbereidende werken gratis voor je uitgevoerd door de dienst openbare werken. Zij graven het plantvak volgens de regels van de kunst, jij staat enkel in voor de aankoop van de planten, plantgrond en eventueel bevestigingsmateriaal of klimhulp.

5. Planten maar!

Leg eventueel eerst een laag karton in de put. Zo voorkom je dat zaden diep in de grond ontkiemen tot ongewenste planten. Sommige zaden overleven wel tientallen jaren lang! Vul de put met organisch verrijkte teelaarde, zo geef je de planten alles mee voor een goede start.

Geef je planten meteen water zodat de aarde tot tegen de wortels spoelt. Giet je kersverse geveltuin regelmatig, zeker in droge periodes. Wist je dat planten regenwater verkiezen boven leidingwater?

Een regenton is dus een goede investering om ze gezond te houden.

Met de Bosalliantie mikt de Vlaamse regering op 4.000 extra hectare bos tegen 2024, en ook het Bomencharter vereist extra bomen in Berlare en de rest van Vlaanderen. Na het geboortebos in de Kloosterlandstraat en het raapbos aan het Slot, zal het lokaal bestuur daarom ook het perceel aan de Haagstraat/Konijnenberg omvormen tot een publiek bos.

Op donderdag 17 november start de aanplant van zo’n 500 bomen (zomereik, lijsterbes, Europese vogelkers en zwarte els) en 625 struiken (sporkehout, eenstijlige meidoorn, hazelaar, sleedoorn, wilde kardinaalsmuts, vlier en Gelderse roos). De leerlingen van het derde en vierde leerjaar van basisschool Ten Berge steken die dag mee de handen uit de mouwen voor het bos in hun straat.

Iedereen welkom Op zaterdag 19 november kan iedereen komen helpen vanaf 14 uur. De plantgaten zullen op voorhand aangemaakt worden, dus de plantactie is toegankelijk voor jong en oud. Én we voorzien ook een drankje voor de helpers.

Het perceel van zo’n 1,354 hectare aan de Haagstraat/Konijnenberg wordt in samenwerking met het Bosloket, Bosgroepen en provincie Oost-Vlaanderen omgevormd tot een ecologisch bos met een grote variatie aan inheemse struiken en bomen, maar ook open grasland om de biodiversiteit maximaal te ondersteunen.

Meer info: dienst vergunningen, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

43 Meer info: www.berlare.be/tegeltuin dienst vergunningen, 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

Luchtgevecht boven Uitbergen gereconstrueerd

Toenmalig burgemeester was belangrijke getuige

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond op 13 augustus 1917 boven Uitbergen een luchtgevecht plaats tussen een geallieerd vliegtuig en een Duits toestel. Mede dankzij een gedetailleerd verslag van toenmalig Uitbergs burgemeester en kasteelheer Albert Visart de Bocarmé, die toevallig getuige was van het luchtgevecht, kon de gebeurtenis gereconstrueerd worden. Mark De Martelaer van Werkgroep Erfgoed Uitbergen licht het gebeuren toe.

“Rond 9 uur ’s ochtends werd de Engelse formatie van bovenuit aangevallen door Duitse toestellen. Ze vlogen op dat ogenblik op grote hoogte boven Schellebelle”, vertelt De Martelaer. “Eén van de toestellen steeg vervolgens tot boven de wolken om weerwerk te bieden.

De inzittenden waren luitenant Percy Byron McNally, een 30-jarige Canadees, en zijn boordmechanieker Cornelius Kelly, een Ier van slechts 19 jaar oud.

Het Duitse toestel wist hen zodanig te treffen dat hun vliegtuig zonder vleugels loodrecht te pletter stortte in de buurt van de Kleine Kouterstraat.

De vleugels zouden nadien nog naar beneden gedwarreld zijn. Bij de crash ontplofte de benzinetank van het toestel en de bemanning was op slag dood.”

Op 19 augustus 1917 werden beide gesneuvelden begraven in Dendermonde tijdens een militaire plechtigheid waarbij zowel Engelse krijgsgevangenen als Duitse soldaten hen een laatste groet brachten.

Precies 105 jaar later, in oktober jongstleden, vond er een eerbetoon plaats voor de twee militairen. Daarbij was ook de achternicht van de Ierse Kelly aanwezig. Zij werd opgespoord door Eddy Huylebroeck (Wichelen), die het verhaal recent reconstrueerde na uitgebreide research van Paul Van den Hende (Berlare) en Dirk Praet (Wichelen/Lede).

In sommige zones hebben we verstoorde bodem- en sliblagen afgegraven waardoor kritische soorten terug meer kansen zouden krijgen. Op die manier zagen we al andere zeldzame soorten zoals de grote boterbloem en het moeraskruiskruid terugkeren.

Dit type toestel stortte in 1917 te pletter in de buurt van de Kleine Kouterstraat.

44 IN ‘T GROEN
OUD NIEUWS
De Ierse Ina Kelly, achternicht van de gesneuvelde boordmechanieker Cornelius Kelly, bracht in oktober een eerbetoon aan de militairen op de begraafplaats van Dendermonde.

DIGITALE MELDINGSKAART

Botste je op een klein of groot probleem waar het gemeentebestuur wat aan kan doen?

het via de digitale meldingskaart op www.berlare.be/meldingskaart.

ook melden

een klassieke brief per post ter attentie van het gemeentebestuur, Dorp 22 te 9290 Berlare, of je deponeert ‘m zelf in de brievenbus

een van de drie (oud-)gemeentehuizen.

45
Meld
Je mag problemen uiteraard
met
van
WIE, WAT, WAAR? Op zoek naar de openingsuren van een gemeente- of OCMW-dienst of naar de contactgegevens van een van de mandatarissen? Je vindt ze op www.berlare.be of op de uitneembare bijlage die bij de Infogem van april zat. SECRETARIAAT 052 43 25 00 secretariaat@berlare.be DIENST BEVOLKING EN BURGERLIJKE STAND 052 43 25 10 en 052 43 25 11 bevolking@berlare.be DIENST VERGUNNINGEN 052 43 25 15 vergunningen@berlare.be DIENST OPENBARE WERKEN 052 43 25 30 openbarewerken@berlare.be DIENST RECREATIE EN ONDERNEMEN 052 43 25 60 (balie) en 052 43 25 61 (kantoor) recreatie@berlare.be ondernemen@berlare.be jeugd@berlare.be sport@berlare.be noordzuid@berlare.be toerisme@berlare.be communicatie@berlare.be CULTUURDIENST 052 43 25 50 cultuur@berlare.be BIBLIOTHEEK 052 43 25 55 bibliotheek@berlare.be SOCIAAL HUIS 09 326 97 10 sociaalhuis@ocmwberlare.be 052 43 25 40 kinderopvang@berlare.be HUIS VAN HET KIND 052 43 25 44 huisvanhetkind@berlare.be LOKALE POLITIE 09 367 50 15 (kantoor Donkmeer) 052 45 98 45 (hoofdkantoor Zele) 101 (interventie)

Heb jij een

mooi

toffe

op Instagram

aan

goeie daad…)?

voeg er

het gebruik van deze hashtag geef je

gemeente

om je foto in het

te plaatsen.

ook op dat andere mensen

op de foto staan hiervan op de hoogte zijn.

46 mila.golden.mila Nice evening walk, but jumping in puddles makes me tired �� #infogem #goldenretriever #englishcreamgoldenretriever #INFOGEM
leuke foto die onze gemeente op één of andere manier in de kijker zet (een
stukje natuur, een
activiteit, een opmerkelijk tafereel, een
Plaats ‘m dan
en
#INFOGEM
toe. Door
de
toestemming
gemeentemagazine
Let er
die herkenbaar
alexverbaere #infogem #halloween #donkmeer #scheldeland #routen marjoleinlindemans Mega Mindy even uitlaten �� *Dankjewel aan de ‘grote skaters’ om Anna ook de kans te geven om even op het echte skatepark te steppen! ♥ #annavdb #megamindy #steppen #skateparkberlare #vooriedereen #liefzijnvoorelkaar #zofijn #infogem trufa_de_hond Hondenweer! #spaansewaterhond #perrodeaguaespañol #adoptiehond #shelterdog #dogsbehindbarsbelgium #infogem #nieuwdonk juliacakestory Good morning �� #berlare #vlaanderen #oostvlaanderen #infogem #goodmorning #goedemorgen #beautifulnature #frog #labasrytas
47 tine_dhaene Zonder woorden #nofilter #ikwoonhiergraag #infogem melkmeisje1979 ������ #infogem marctackaert ‘You can go your own way...’ #ways #colors_of_day #colorsphotography #red #green #naturephotography #naturesbeauty #nature_perfection #naturelovers #meaning #meaningoflife #meaning #infogem #nofilter confusedmud Mailman for the Red Cross. Five cats enriched the trip with their presence. One was drinking from a pool, one bicolor one, and the others in the pictures. #RedCross #Berlare #cats #Infogem myriamvanhulle It’s all about trees #pollardwillow #tree #greennature #eastflanders #belgium #berlareinbeeld #infogem #knotwilgen #overmere #natuur #naturephotography #landscape #landscapephotography #landschapsfotografie #naturelovers #iphonephotography bart.deblieck #Infogem #Berlare #Pauw

Wat zit er - naast paling - toch in het Berlaarse water waardoor mensen zo graag naar hier verhuizen? De liefde! Joeri (31), geboren en getogen in Linkebeek in de Brusselse rand, besloot met zijn vriendin, de Berlaarse Jolien (31), te gaan samenwonen in haar huisje in Uitbergen.

Zomer ’21, een cafeetje in Gent. De klik tussen Joeri en Jolien was er meteen! Nog diezelfde avond gingen ze samen een hapje eten en ontdekten ze hun vele raakpunten en gemeenschappelijke interesses. Ze zijn beiden sportief, geloven in de ware liefde, hechten veel belang aan ‘een warm nest’ zoals ze zelf gekend hebben, zien hun toekomst in het ‘huisje-tuintje-gezinnetje-verhaal’.

Bovendien vullen ze elkaar mooi aan: Joeri kan ontzettend genieten van lekker eten en waardeert Joliens ‘dagelijkse kost’, wat haar dan weer pleziert. Zondags schuiven ze meestal de voeten onder tafel bij Joliens ouders, naar Berlaarse traditie.

Joeri runt een eenmanszaak als zelfstandig interieurontwerper en legt zich ook toe op tuinontwerp. Als bio-ingenieur kan Jolien haar skills goed gebruiken in haar job als productontwikkelaar bij Barry Callebaut. Na haar opleiding ‘Tuinontwerp’ in avondschool, overweegt ze in de toekomst in bijberoep samen te werken met haar vriend.

Als fervent fietser en loper is Joeri in de wolken over de omgeving. Vooral de staat van de fiets- en loopwegen hier is een pluspunt, vergeleken met de streek rond Brussel. Hij kijkt uit naar een Berlaarse fiets- of triatlonclub en is ook op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging waarmee hij geld kan inzamelen voor Kom op Tegen Kanker. Zo fietste hij in 2021 op één dag de Moskesstraat in Overijse honderd keer naar boven, en in 2022 beklom hij op één dag tachtig keer de Muur van Geraardsbergen. Samen goed voor 9.000 euro. Misschien vindt de uitdaging van 2023 wel in Berlare plaats?

Daarnaast zou hij ook graag zijn vroegere hobby, het amateurtoneel, weer oppikken. Ook Jolien loopt graag, alleen of bij de Bareldonklopers, en ze danst ‘hiphop lyrical’ bij dansschool Locomotion.

Hun toekomstwens? Samen oud worden in een gezellige woning met tuin, genietend van de kleine dingen des levens.

Opgetekend door Chris Isaïe.

HUISNUMMER
© Bert Van der Linden
28

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.