Infogem juni - juli - augustus 2023

Page 1

Herdenkingsweekend 225 jaar Boerenkrijg

Begeleiders buitenschoolse kinderopvang gezocht

Midzomernacht aan het Donkmeer

Samen blokken op stille studeerplek

GEMEENTEMAGAZINE BERLARE | JUNI – JULI – AUGUSTUS 2023
© Bert Van der Linden
Infogem

Colofon:

Infogem is een uitgave van gemeente Berlare jaargang 28, nr. 3

v.u.: Katja Gabriëls, Dorp 22, Berlare

Redactie: Emmy Bonnarens, Julie De Backer, Leen De Greve, Sam De Kegel, Katja Gabriëls, Bob Pieters, Isabel Six, Tom Van Acker, Laurens Everaert

Eindredactie: Julie De Backer

Vormgeving: Gert Van Kerckhove

Druk: DaddyKate, Sint-Pieters-Leeuw

Oplage: 7.200 ex.

Coördinatie fotografie: Bert Van der Linden

Redactieadres: dienst recreatie en ondernemen

Dorp 22, Berlare infogem@berlare.be - 052 43 25 61

UiTagenda: ten laatste ingeven op 1 augustus op www.UiTdatabank.be

Inschrijven op de maandelijkse e-nieuwsbrief via www.berlare.be en www.beleefberlare.be

Volg gemeente Berlare op Twitter en Facebook

Het activiteitenseizoen ontluikt

In deze wispelturige en wisselvallige lente is er één zekerheid: ze gaat gepaard met het startschot van een seizoen vol festiviteiten. Als schepen van cultuur en feestelijkheden kijk ik steeds uit naar deze periode van zomerse activiteiten en feestelijk vertier.

Mijn boodschap is dan ook: geniet met volle teugen. Van de warme zonnestralen, van de koele regenbuien, van de natuur die tot leven komt en daarmee in één klap ook het brede palet aan lokale initiatieven dat ontspruit.

Er staat weer heel wat op stapel wat dat betreft. Zo verwelkomen we als gemeente het Festival van Vlaanderen met het niet te missen ‘Midzomernacht’.

In Overmere staat in augustus een goedgevuld herdenkingsweekend op het programma ter ere van 225 jaar Boerenkrijg.

Daarnaast komen ook vaste waarden als Picknick in het Park, Berlare Zingt en de Waterfeesten er weer aan. Toppers die al heel wat feestvreugde op hun palmares hebben staan.

Ik loop je er met heel veel plezier tegen het lijf.

schepen cultuur, feestelijkheden, bibliotheek, mobiliteit en huisvesting

2 INFOGEM JUNI - JULI - AUGUSTUS 2023 berlare
Carine Meyers
3 08 LEVEN 12 RUIMTE 23 UIT IN BERLARE 40 IN ‘T GROEN INHOUD LEVEN Begeleiders kinderopvang zoeken versterking 8 RUIMTE Wegenwerken Sluis-Nieuwdonk-Donklaan 12 112-app: in nood telt iedere seconde 13 Gezamenlijk inloopmoment loopomlopen 14 DIGIpunt helpt inwoners uit hun digitale knoop 15 Kraanwater? Da’s gaanwater! 18 Start ticketverkoop Cultuurhuis Stroming 20 UiT IN BERLARE Triatlon Donkmeer op zaterdag 17 juni 23 Shakespeares ‘Midzomernachtsdroom’ aan het Donkmeer 24 Feestelijk herdenkingsweekend 225 jaar Boerenkrijg 26 Waterfeesten op 4, 5 en 6 augustus 28 Wandelzoektocht ‘Een kunstige beestenboel 2.0’ 30 Berlare Zingt in het Donkoeverpark 31 Chef’s Collective op het Kapelleplein 31 Kermis op het Beukenplein en in Overmere 32 Picknick in het Boerenkrijgpark 33 Unlocked goes urban 34 Stille studeerruimte ter beschikking in blokperiodes 34 IN ‘T GROEN Gratis advies over kleine landschapselementen via het landschapsloket 40 Zes natuurhotspots om te deze zomer te bezoeken 42 VASTE RUBRIEKEN Beeldverhaal 4 Wedstrijd 7 Mens & tijd 10 Nieuws uit de gemeenteraad 11 Beeldgrafiek: Verenigd Berlare 16 Bibnieuws 22 UiTagenda 35 De ambassadeur: Christophe De Geest 38 Oud nieuws 44 Meldingskaart en Wie? Wat? Waar? 45 #infogem 46 ’t Huisnummer 48 Verschijningsdatum volgende Infogem: 1 september 2023 Op de cover: Herman Vander Stricht, Frank Lippens, Nick De Backer en Dries Van de Velde van Boerenkrijgcomité Overmere
4 4 BEELDVERHAAL

Het dorpsrestaurant breidt uit: sluit je aan bij het vrijwilligersteam

De zaal klaarzetten, tafels dekken en afruimen, een babbeltje slaan met de deelnemende senioren, hen ophalen en weer naar huis brengen, … De vrijwilligers van het dorpsrestaurant schrikken er niet voor terug. Dankzij hun inzet en een fantastisch keukenteam is het initiatief keer op keer een succes. Door de toenemende vraag wordt er vanaf september elke week een dorpsrestaurant ingericht. Daarom willen we de groep vrijwilligers uitbreiden. Sluit jij je graag aan bij dit enthousiaste team?

Neem contact op via senioren@ocmwberlare.be, sociaalhuis@ocmwberlare.be of 09 326 97 10.

5 5

Bewegen op verwijzing

Als #GezondeGemeente helpt Berlare mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven via professionele coaching en een beweegplan op maat.

Vraag je huisarts om een verwijsbrief en neem contact op met een ‘Bewegen op Verwijzing’-coach. Dat is de allereerste stap. Die maakt samen met jou een persoonlijk beweegplan op dat 100% past in jouw dagelijkse leven. De coach helpt je verder op weg en motiveert je. Daarna is het aan jou om aan de slag te gaan.

Meer bewegen is makkelijker dan je denkt. Zo kan je fietsen naar het werk en meer tuinieren, een wekelijkse wandeling maken met de kinderen of gaan zwemmen. Eenvoudige bewegingen die lang vol te houden zijn. Zo wordt sporten leuk! Je coach weet bovendien welke activiteiten en sporten de gemeente en verenigingen aanbieden. Want ook zij doen mee aan dit project!

Is jouw rijbewijs nog geldig?

Sinds 2010 krijg je bij de aanvraag of hernieuwing van een rijbewijs een Europees rijbewijs in bankkaartmodel.

Om aan de maximale veiligheidsvereisten te blijven voldoen, moet je dit type rijbewijs om de tien jaar laten hernieuwen. De middelen om vervalsing tegen te gaan, worden immers steeds complexer.

Momenteel krijg je hier nog geen automatische melding van. Je houdt de vervaldatum dus zelf in de gaten en plant tijdig een afspraak tot hernieuwing in bij de dienst bevolking.

Op het klassieke roze papieren rijbewijs staat geen einddatum vermeld. Dit type blijft nog geldig tot uiterlijk 2033. Let wel: als je niet meer op de foto lijkt, vraag je ook een hernieuwing aan. Ook papieren rijbewijzen waarbij de categorieën aangeduid worden met een gaatje, laat je best hernieuwen. Deze kunnen problemen opleveren in het buitenland.

Meer info:

www.gezondleven.be/projecten/bewegen-op-verwijzing

Meer info: www.berlare.be/maakjeafspraak 052 43 25 10 en bevolking@berlare.be

De Zelfmoordlijn zoekt nieuwe vrijwilligers

Het voorbije jaar beantwoordden de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn meer dan 20.000 oproepen. Dat is een mooi cijfer, maar helaas kunnen ze momenteel nog niet alle oproepen beantwoorden. Daarom is de Zelfmoordlijn continu op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In het najaar van 2023 start er een nieuwe basisopleiding om Zelfmoordlijn 1813 te beantwoorden via chat, mail of telefonisch.

Iedereen die minstens 20 jaar oud is en zich voor tenminste een jaar kan engageren, kan zich kandidaat stellen. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig.

Heb jij interesse om je luisterend oor aan te bieden aan de oproepers van de Zelfmoordlijn? Dan kan je voor meer informatie terecht op  preventiezelfdoding.be en zelfmoord1813.be.

6 IN ‘T KORT

De herfstactie komt er weer aan!

Ben je als handelaar geïnteresseerd om deel te nemen aan deze spaarkaartactie die loopt van 1 tot 31 oktober? Geef dan vóór 1 september een seintje via ondernemen@berlare.be. We hopen onze inwoners met deze actie nog meer aan te zetten om lokaal te winkelen.

FOTOWEDSTRIJD

Meer info: dienst recreatie en ondernemen, 052 43 25 61 en ondernemen@berlare.be

Hulp bij belastingaangifte

Hulp nodig bij het invullen van je belastingaangifte? Ook dit jaar werkt de FOD financiën op telefonische afspraak. Bel naar het nummer 02 575 56 66 en leg jouw telefonische afspraak vast.

Je kan ook contact nemen met het Sociaal Huis op 09 326 97 10 of sociaalhuis@ocmwberlare.be en dan plannen onze medewerkers voor jou een afspraak in. De Federale Overheidsdienst Financiën neemt contact met je op en bekijkt of telefonische hulp volstaat of een fysieke afspraak noodzakelijk is.

Met vragen over jouw voorstel van vereenvoudigde aangifte kan je terecht op het nummer 02 572 57 57 (directe code 17001).

Meer info: www.fin.belgium.be > particulieren > aangifte 2023

Stuur je antwoord uiterlijk veertien dagen na het verschijnen van deze editie naar infogem@berlare.be.

Wie geen digitale toegang heeft, kan een briefje sturen naar Dorp 22, 9290 Berlare ter attentie van de Infogemredactie.

Uit alle correcte inzendingen loot een onschuldige hand een winnaar. Die krijgt een Berlaarse cadeaubon ter waarde van 25 euro om lokaal te spenderen.

Winnaar vorige prijsvraag: Axelle Asaert

(oplossing: galerij Cultuurhuis Stroming) We contacteren je op het e-mailadres waarmee je de oplossing instuurde.

INFOGEM JANUARI - MAART 2021 7
VAN BERLARE ZIE JIJ OP DE FOTO?
WELK PLEKJE

Enthousiasme ten top in de buitenschoolse kinderopvang

Nieuwe collega’s gezocht voor deze olijke bende

Elke dag opnieuw zetten de kinderbegeleiders van onze drie buitenschoolse kinderopvanglocaties zich met passie in voor de zorg en ontwikkeling van onze jongste inwoners. Voldoende en kwalitatieve kinderopvang is dan ook cruciaal in een levendige gemeente als Berlare. En dat lukt enkel met voldoende kinderbegeleiders. We konden enkele enthousiastelingen strikken voor een interview. Van oudere rotten in het vak tot bevlogen nieuwkomers.

Onze kinderbegeleiders zoeken versterking, zoveel is duidelijk. Al een aantal keer werd een kinderopvanglocatie noodgedwongen gesloten door een acuut personeelstekort, en dat doet hen pijn aan het hart. De begeleiders nemen onze kinderen elke ochtend en avond liefdevol onder hun vleugels en zien hen met een warm hart en een vleugje trots opgroeien.

Een hoek af Zo ook Joke. Ze werkt al bijna 10 jaar in de buitenschoolse kinderopvang.

“Ik zat eerst in de verkoop, maar van zodra er kinderen in de winkel kwamen, maakte mijn hart een sprongetje. Ik werd er als het ware naartoe gezogen, reikte hen kapstokjes aan en liet hen winkeltje spelen aan de kassa. Mijn toenmalige collega’s zeiden me dat ik m’n hart moest volgen en dan heb ik de stap naar de buitenschoolse kinderopvang gezet.”

Zo’n hart hebben voor kinderen blijkt iets wat je niet kan aanleren. Daarover zijn ze unaniem. “Het is iets wat in je

8 LEVEN
© Bert Van der Linden

moet zitten”, vertelt Ilke. “Je moet je kunnen inleven in hun wereld, zelf wat zot doen. Er is bij ons allemaal wel een beetje een hoek af.”

Inge, al 27 jaar actief in onze buitenschoolse kinderopvang, beaamt dat. Ze is zelf blij dat ze zo vroeg heeft ontdekt waar haar passie ligt. Want na een opleiding moderne talen, startte ze destijds de studie verpleegkunde. Vanuit de lokalen vlak aan de VUB in Jette keek ze uit op een crèche. “Toen besefte ik dat m’n plaats daar was, tussen de kinderen. Ik heb mijn studies verpleegkunde dan ook laten schieten. Niet veel later zag ik bij de bakker een flyertje liggen over de buitenschoolse kinderopvang en toen wist ik ‘dat is het’.”

Dag in dag uit bezig zijn met kinderen deed haar ook goed op privévlak. Inge: “Zelf kinderen krijgen liep bij mij niet van een leien dakje. Ik was dan ook blij dat ik in mijn job de zorgende rol kon opnemen. Toen het nadien wel lukte, was het plaatje helemaal compleet.”

Pavlov en aantrekkelijke shiften Inges verhaal toont aan dat het werk tussen de kinderen je je zorgen van thuis even laat vergeten. Dat ondervindt ook Anastasiia: “Als je een slechte dag hebt, dan slaat die zo weer om door met de kinderen bezig te zijn.” Ook het ‘klikje’ van de toegangspoort die in het slot valt, speelt daarin een rol. “Als de poort in het slot valt ’s morgens bij aankomst dan vergeet je in één klap wat je thuis aan je hoofd hebt. En het keert pas terug als je het klikje op het einde van je shift opnieuw hoort.” Conditionering die kan tellen.

Het zijn bovendien ook de shiften die de job zo aantrekkelijk maken, stellen we verrast vast. Tijdens schooldagen

hebben de begeleiders een ochtenden een avondshift. De kinderen kunnen namelijk in de opvang terecht voor en na school. “Terwijl ze op de schoolbanken zitten, zijn we vrij. Er zijn mensen die denken dat dat een nadeel is, maar wij vinden dat net heel praktisch. We doen onze boodschappen, het huishouden, maken een afspraak bij de kapper of gaan in alle rust shoppen. Daardoor zijn onze avonden en het weekend ook écht vrij. We hoeven die zaken er niet allemaal in te puzzelen. Je kan overdag ook even tot rust komen en een wandeling maken of van de zon genieten in je tuin. Veel andere mensen zitten een hele dag binnen in een saai kantoor”, vertellen ze enthousiast.

Ook voor jonge mensen is het een aanrader. Joke: “Mijn kinderen komen na school ook naar de opvang. Ik zie hen opgroeien. Als ik een andere job zou doen, dan zou ik daar een groot deel van moeten missen. Tijdens schoolvakanties is er dan weer een ander ritme met meer uren aan een stuk, en ook die variatie is leuk.”

Nog een ander voordeel volgens

Ilke: “Je neemt je werk niet mee naar huis. Je hoort opnieuw die klik van de poort en daar stopt je werkdag. En dat is ook nodig, want de werkdruk is hoog. Van zodra de kinderen er zijn, zijn we er voor de volle honderd procent voor hen.”

BV’s in Berlare

“De kinderen zijn daardoor ook echt gek op ons”, vertelt Jochen. Hij studeerde af als schilder, maar merkte tijdens het uitoefenen van die job dat hij quasi constant aftelde naar het weekend waarin hij bij de KSA leiding kon geven. “Je ziet die kinderen opgroeien en iets van jou opsteken. Dat is zalig. Het gaf me de energie

om verder te gaan studeren als kinderbegeleider. Ik ben hier aan de slag als jobstudent en ik voel me soms een echte BV als ik in Berlare buiten kom. Heel veel kinderen kennen me van de kinderopvang.”

“Dat heb ik ook!”, vult Inge aan. “Er zijn zelfs ouders van kinderen die nu bij ons langskomen die ik als kind ook bij mij in de opvang heb gehad. Ook Jochen ken ik nog van toen hij hier als kind kwam.” (hilariteit alom)

De fotograaf arriveert. We bespreken dat we liever geen statische groepsfoto willen. “Géén probleem!”, luidt het in koor. “Wij zijn speels en creatief. Jammer dat we geen touwen hebben om in te slingeren!” Zeiden we al dat er bij de meeste begeleiders een hoek af is?

Wil je zelf ook aan de slag in de kinderopvang?

Beschik je over een gezonde dosis engagement en heb je een hart voor kinderen? Stel je kandidaat via www.ocmwberlare.be/jobs. Daar vind je ook een infobundel over de jobinhoud.

Aan de slag als vrijwilliger?

Ook jouw helpende handen zijn welkom op onze drie kinderopvanglocaties.

Meer info: www.ocmwberlare.be/jobs

052 43 25 44 en kinderopvang@berlare.be

9

WE NAMEN AFSCHEID VAN

08/03/2023

Maria Everaert (°20/12/1943)

10/03/2023 Edgardus Raemdonck (°19/11/1931)

15/03/2023 Gilberta De Meyer (°03/07/1936)

15/03/2023 Patricia Heynderickx (°20/03/1965)

16/03/2023

Antoon Willems (°02/02/1932)

17/03/2023 Diana Vergeylen (°01/06/1933)

18/03/2023

18/03/2023

Léontine Osselaer (°25/08/1930)

Renilde De Wolf (°20/05/1932)

19/03/2023 Marie José Van Geert (°06/08/1945)

20/03/2023

20/03/2023

22/03/2023

Mariette Van Malderen (°12/07/1932)

Robert Oosterlinck (°17/01/1933)

Annette Van Driessche (°19/10/1947)

26/03/2023 Maria Wierinck (°15/08/1940)

27/03/2023 Rita Van Kerckhove (°04/10/1936)

27/03/2023

Diana-Melania Oosterlinck (°07/10/1924)

30/03/2023 Magdalena Vispoel (°02/04/1939)

04/04/2023 Hugo Ongena (°31/08/1946)

06/04/2023

13/04/2023

Wim Rots (°09/11/1971)

Joanna Van Uytfange (°24/02/1932)

13/04/2023 Godelieve De Boeck (°10/01/1957)

13/04/2023 Marina Mertens (°30/03/1961)

14/04/2023 Marie Therese De Gelder (°09/10/1933)

16/04/2023

18/04/2023

21/04/2023

Joanna Dierickx (°22/06/1938)

Joris Pieters (°12/03/1939)

Jules Kuys (°27/03/1928)

23/04/2023 Georges De Neve (°07/08/1940)

24/04/2023 Angèle De Clerck (°25/06/1929)

24/04/2023 Cécilia De Vleesschouwer (°07/03/1944)

24/04/2023

25/04/2023

27/04/2023

27/04/2023

28/04/2023

06/05/2023

07/05/2023

08/05/2023

09/05/2023

Eric Bonnarens (°24/07/1950)

Gerard De Schaepmeester (°01/03/1931)

Luc De Meyer (°07/06/1956)

Zofia Bomba (°23/12/1960)

Francina Lowie (°12/05/1933)

Sylvie De Visscher (°10/02/1979)

Eddy Van Kerckhove (°02/06/1947)

Dirk De Veirman (°25/07/1967)

Walter De Wispelaere (°12/11/1942)

DEZE PAREN VIERDEN HUN GOUDEN JUBILEUM

24/03/1973 Leopold Segerink en Hermine Bertels

5/04/1973 Roland Onselaere en Linda Casaert

26/04/1973 Norbert Sichien en Mariette Baeyens - De Bock

27/04/1973 Eric Van Peteghem en Maria Van Houwe

18/05/1973 Jean-Pierre Tribout en Rosalia Lerno

DEZE PAREN VIERDEN HUN DIAMANTEN JUBILEUM

11/05/1963 Lucianus De Lathauwer en Lydiana Melis

24/05/1963 Georges Heekhout en Lydia Wouters

DEZE PAREN VIERDEN HUN BRILJANTEN JUBILEUM

10/04/1958 Gustaaf Van De Wille en Ivonne Goossens

25/04/1958 Renatus Verbeke en Jacoba Walgraeve

DIT PAAR VIERDE ZIJN PLATINA JUBILEUM

2/05/1953 Georges Van Puyenbroeck en Denijse Willekens

Viering 70-jarigen

Inwoners die dit jaar 70 worden, zijn samen met hun partner welkom op de samenkomst op zaterdag 16 september in De Zonnevallei.

De initiatiefnemers vragen om in te schrijven voor 1 augustus. Voor meer info (menu, kostprijs, rekeningnummer, …) neem je contact op via erik.dhooge1@telenet.be.

Jouw pasgeborene in volgende Infogem?

28/03/2023

01/04/2023

01/04/2023

Ben Mezian Hicham en Marijke Sigin

Herman Verheggen en Annette Thienpondt

Rudy Van Damme en Marina Pieters

22/04/2023 Eric Lauwers en Claudine De Meulemeester

06/05/2023

Jens De Winter en Famke Lauwers

Sinds 2018 verspreiden we op deze pagina geen lijstje meer met namen van de pasgeborenen in de gemeente. Dienst bevolking & burgerlijke stand verkrijgt deze gegevens immers rechtstreeks via de ziekenhuizen, waardoor aan de ouders geen expliciete toestemming kan worden gevraagd om in Infogem te staan. De Europese Privacywet laat dat niet toe.

Je kan vanaf nu als ouder wel zélf de naam en geboortedatum van je pasgeborene aan ons bezorgen via infogem@berlare.be. Dan verschijnt deze heuglijke info in het volgende nummer.

10 MENS & TIJD
DEZE PAREN GAVEN HUN JA-WOORD
50 60 65 70

Trouwen kan voortaan op vier unieke buitenlocaties

De gebruikelijke locatie voor het voltrekken van een burgerlijk huwelijk is de trouwzaal van de gemeentehuizen van Berlare, Overmere en Uitbergen. De gemeenteraad stemde nu ook in met de mogelijkheid om te trouwen in openlucht.

Koppels kunnen elkaar voortaan in samenspraak met de dienst burgerlijke stand het jawoord geven op volgende vier locaties:

het kasteelpark in Berlare;

het Boerenkrijgpark in Overmere; de tuin van de oude pastorij in Uitbergen;

het Alfred Nelenpad aan het Donkmeer.

Trouwen op deze locaties is enkel mogelijk op vrijdag of zaterdagvoormiddag in de periode tussen 1 mei en 15 september. En uiteraard enkel als de weersomstandigheden het toelaten.

Het is ook bij de huwelijksvoltrekkingen in openlucht verboden om strooigoed zoals confetti of rijst te gebruiken, net als vuurwerk, vuurpijlen of andere verrassingselementen op basis van rook of vuur.

Meer info: www.berlare.be/huwelijksceremonie 052 43 25 10 en bevolking@berlare.be

Werken kasteel gestart

De restauratiewerken aan de kasteelgebouwen zijn eind mei van start gegaan. De werfzone is daarbij volledig afgesloten, maar het park blijft te allen tijde toegankelijk voor wandelaars. Ook de toegangspoort aan het kerkplein blijft bereikbaar, al is daar extra voorzichtigheid aangewezen omdat ook het werfverkeer via die weg verloopt. De werken zullen ongeveer twee jaar duren.

Bij het afbakenen van de werfzone werd zoveel mogelijk rekening gehouden met de fauna en flora in het park.

Zo worden bomen beschermd waar nodig en is er ter hoogte van de duiventil een zone gevrijwaard waar de dieren vanuit hun vertrouwde habitat toegang hebben tot de vijver.

Op www.berlare.be/kasteelproject kan je steeds terecht voor de meest recente info over de werken.

Via www.berlare.be > ‘Bestuur & beleid’ > ‘Gemeenteraad’ > ‘Zittingen, verslagen en besluiten’ kan je de gemeenteraadszittingen (her)beluisteren en de lijst met zittingen, verslagen en besluiten raadplegen.

11 NIEUWS UIT DE GEMEENTERAAD

Werken Sluis-Donklaan

Overzicht timing deelfasen

In de vorige editie van Infogem werden de werken Sluis-Donklaan aangekondigd. Deze zijn intussen al een eind gevorderd, al heeft het zeer natte voorjaar een vlotte vooruitgang belemmerd.

De werken worden uitgevoerd in een aantal deelfasen. Enerzijds door de beperkte toegankelijkheid van heel wat omliggende landbouwpercelen. Maar ook om de hinder voor de bewoners van de straat te minimaliseren.

Op de schets vind je de vooropgestelde timing van de deelfasen. Let wel, deze timing is indicatief. Via www.berlare.be/ wegenwerkensluis ben je steeds op de hoogte van de meest actuele informatie.

Temidden van de betonsporen (zie foto) worden kasseien aangelegd. Hierdoor zal een straatbeeld ontstaan dat zich landschappelijk optimaal integreert in de omgeving.

Vervolg: heraanleg

Nieuwdonkstraatje

Naast deze realisatie staat er ook een vervolg van dit project in de steigers: de heraanleg van het Nieuwdonkstraatje. Deze betonweg verkeert momenteel in slechte staat en wordt heraangelegd tegen het begin van het volgende toeristisch seizoen: voorjaar 2024. De weg vormt de verbinding tussen de Scheldedijk en domein Nieuwdonk en zal in de toekomst verder lopen richting Brielstraat.

Inmiddels zijn er ook

onderhandelingen opgestart met de Vlaamse Waterweg om de bocht rond het kasteel van Uitbergen op termijn te voorzien van een nieuwe veiligere aanleg.

Meer info: www.berlare.be/wegenwerkensluis 052 43 25 30 en openbarewerken@berlare.be

12
RUIMTE

112-app: in noodsituaties

telt iedere seconde

Ook voor niet-levensbedreigende interventies

Beeld je in: je bevindt je in een noodsituatie en moet de brandweer bellen, maar in volle paniek vergeet je het telefoonnummer. Of je krijgt de hulpdiensten aan de lijn, maar hebt geen idee van waar je je precies bevindt. Via de 112-app hoef je hierover alvast niet meer te panikeren.

Het belangrijkste voordeel van de 112-app is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.

De noodcentrales kunnen je dankzij deze app ook makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie. De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen.

Je kan via de app ook vooraf al medische informatie over jezelf doorgeven. De operator in de noodcentrale beschikt op die manier nog voor je iets hebt gezegd over deze info en kan die alvast doorgeven aan de hulpdiensten.

Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen in de app ook eenvoudig aangeven dat ze niet kunnen telefoneren en kunnen via de chatfunctie met de noodcentrale communiceren.

Ook 1722 bereikbaar voor hulp bij storm- of wateroverlast

Als je bij storm- of wateroverlast hulp nodig hebt, maar er niemand in levensgevaar is, dan kan je het e-loket www.1722.be (permanent beschikbaar) of het telefoonnummer 1722 (wanneer dat preventief wordt geactiveerd) gebruiken om een interventie van de brandweer te vragen.

Beide zijn nu ook beschikbaar via de 112-app. Deze bijkomende functionaliteit zorgt ervoor dat het noodnummer 112 voorbehouden blijft voor levensbedreigende situaties en niet overbelast geraakt bij storm of wateroverlast.

Wees geduldig als je beslist om te bellen naar 1722, want het is mogelijk dat er bij noodweer veel burgers tegelijk bellen. Bel ook niet terug om te weten wanneer de hulpdiensten zullen aankomen. Het e-loket zal altijd de meest efficiënte manier zijn om brandweerhulp bij noodweer voor niet-levensbedreigende situaties te vragen.

Hoe werkt de app?

Je download de app ’112 BE’ via je gebruikelijke app store of play store. Bij een eerste aanmelding – bij voorkeur op een rustig moment – vul je je persoonsgegevens in. Zo weten

de hulpdiensten bij een noodgeval meteen met wie ze in contact staan. Je zet de app best ook op het startscherm van je smartphone zodat je ‘m snel terugvindt als je in nood bent. Al hopen we natuurlijk dat je ‘m nooit moet gebruiken.

Als je de app gebruikt met een smartphone, raden we aan om je wifi of mobiel internet aan te zetten, maar ook zonder internetverbinding kan je de 112-app zeker gebruiken. De indicatie van de plaats waar je je bevindt wordt dan via sms gestuurd naar de noodcentrale in plaats van via internetverbinding. De operatoren krijgen zo al een indicatie van waar je je bevindt.

Meer info: www.122.be/nl

13
112

Probeerde jij onze loopomlopen al eens uit?

Gezamenlijk inloopmoment op maandag 3 juli

Sinds 2011 biedt Sport Vlaanderen steden en gemeenten de kans om een permanent bewegwijzerde loopomloop in te richten. Een geslaagd concept, want intussen werden er zo’n 150 omlopen ontwikkeld, goed voor bijna 1.800 km aan bewegwijzerde paden. In Berlare zijn er drie loopomlopen uitgestippeld.

Kies je voor de groene lus van 6,5 kilometer, de blauwe van 7,5 of de rode van 9,5? De drie Berlaarse loopomlopen brengen je langs enkele van onze mooiste natuurplekjes. Niet zo’n jogger? Je kan ze uiteraard ook wandelen! De vertrekzuil met een overzicht van de routes bevindt zich aan het Alfred Nelenpad, vlak aan de parking en Onthaalpoort Donkmeer.

Klavertje Vijf

Naar jaarlijkse gewoonte worden deze omlopen in samenwerking met de sport- en vrijetijdsdiensten van Berlare, Laarne, Wetteren, Destelbergen en Wachtebeke in groep ingelopen: het zogenaamde ‘Klavertje Vijf’.

Op maandag 3 juli staan de loopomlopen van Berlare op het programma. Op 18 juni kan je terecht in Wetteren, op 23 juni in Kalken, op 25 juni in Destelbergen en op 3 september in Wachtebeke. Er wordt telkens om 19.20 uur verzameld aan de vertrekzuil om te kunnen starten om 19.30 uur. Deelname is gratis.

Een probleem opgemerkt?

Is er een pijltje niet goed zichtbaar, zit er een verraderlijke put in de grond of stoot je op een ander probleem op het parcours van een loopomloop? Meld het via 0474 37 73 45 of sport@berlare.be.

Meer info: 052 43 25 60 en sport@berlare.be

14
RUIMTE

Nog niet helemaal digitaal?

DIGIpunt helpt inwoners uit hun digitale knoop

DIGIpuntCultuurhuis

Binnenkort start gemeente Berlare met een DIGIpunt in Cultuurhuis Stroming. Dit laagdrempelig initiatief zal bewoners helpen en ondersteunen bij eenvoudige digitale vragen. Een belangrijke stap voorwaarts om te zorgen dat iedereen mee is met de digitale evolutie.

Het DIGIpunt is een plaats waar alle inwoners van Berlare kunnen langskomen met vragen over het gebruik van hun eigen smartphone, computer, mailbox, sociale media, ... Dit kan gaan over onderwerpen als ‘hoe maak ik een Facebook account aan’, ‘hoe maak ik een e-mailadres aan’, ‘hoe gebruik ik Whatsapp’, ‘hoe zoek ik de uren van de trein op’, ‘hoe koop ik een ticket met mijn smartphone’, …

Vragen van technische of commerciële aard (hardwareproblemen, welke computer aan te kopen) behandelen we niet.

Iedereen welkom

DIGIpunt richt zich tot alle inwoners van onze gemeente. Iedereen die even in een digitale knoop zit, kan er zijn licht komen opsteken. Een bijzondere focus wordt gelegd op kwetsbare groepen zoals kortgeschoolden, kansarmen en ouderen, zowel Nederlandstaligen als anderstaligen. Mensen voor wie de digitalisering van de maatschappij steeds vaker een struikelblok vormt. De eerste DIGIdag vindt plaats op zaterdag 3 juni van 10 tot 12 uur. Welkom!

Meer info: 052 43 25 50 en cultuurhuis@berlare.be

Word jij een DIGIbuddie?

Om onze baliemedewerkers te ondersteunen bij het helpen met digitale vragen, zoeken we digibuddies. Ben je thuis in de digitale wereld, ben je sociaal vaardig en kan je je enkele uren per maand vrijmaken om mensen met digitale vragen te helpen? Stuur een mail naar cultuurhuis@berlare.be. Wij zorgen voor de nodige vorming en educatief materiaal.

15
16 Bij 7 verenigingen kan je punten sparen via INFOGRAPHIC Verenigd Berlare! Berlare telt 140 erkende verenigingen 6 in de jeugdraad 24 in de sportraad 72 in de cultuurraad 4 in de mondiale raad 6 in de seniorenraad Daarvan zetelen er: 6 jeugdverenigingen 30 sportverenigingen 94 cultuurverenigingen 4 noordzuidverenigingen 6 seniorenverenigingen 10 x erfgoed 19 x cultureel 65 x socio-cultureel

‘Koninklijke Gilde

Sint Sebastiaan Overmere’ is onze oudste vereniging. Ze werd opgericht in 1609

Ook ‘Landelijke Gilde

Overmere’

1920 en ‘Duivenmaatschappij Rap of Niet’

1923

mochten al 100 kaarsjes uitblazen.

‘Sfeercomité Berlare’ is een van onze jongste erkende verenigingen, opgericht in 2022

In onze archieven beschikken we niet over alle oprichtingsgegevens. Is jouw vereniging nog ouder?

Geef ons dan zeker een seintje, dan vullen we deze gegevens aan.

Onze verenigingen maken Berlare tot de bruisende gemeente die ze is. Met activiteiten voor eigen leden of voor een breed publiek. Van leuke kleinschalige initiatieven tot grootse topevents: we zijn ze allemaal genegen.

Wil je zelf graag deel uitmaken van het bruisende Berlaarse verenigingsleven? Op www.berlare.be/verenigingengids bundelen we alle erkende verenigingen.

Wil je jouw (niet-erkende) vereniging graag toevoegen of zijn er wijzigingen nodig? Geef ons een seintje via gis@berlare.be.

17 © Gert Van Kerckhove

Water van de kraan: de ideale sportdrank

Het is gezond, milieuvriendelijk, goed voor de portemonnee én het wordt rechtstreeks aan huis geleverd. Het lijkt dan ook logisch dat we met z’n allen kiezen voor kraanwater in ons glas of drinkbus. Toch zit het drinken van flessenwater er bij ons stevig ingebakken.

Kraanwater, da’s gaanwater. Want daar kan je uren op blijven gaan. Met deze slogan wil De Watergroep, samen met alle andere Vlaamse waterbedrijven, jong en oud overtuigen om kraanwater te drinken tijdens het sporten.

Kraanwater heeft veel voordelen Kraanwater is een gezonde oplossing om je lichaam te hydrateren tijdens het sporten. In tegenstelling tot sportdranken, die vaak veel suiker bevatten, is kraanwater een gezond alternatief. Het is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium en kalium, die belangrijk zijn voor je spierfuncties en bloedcirculatie. Kraanwater vermindert bovendien de nood aan plastic flessen en vermindert de CO2-uitstoot van het transport. Zo draagt het bij aan een duurzamere toekomst. Alleen maar voordelen dus!

Een jaar gratis sporten Sportliefhebbers kunnen meedoen aan de Gaanwater-wedstrijd. Zo maken ze kans op een jaar lang gratis sporten. Een geweldige manier om de voordelen van kraanwater te ontdekken en tegelijkertijd te werken aan een gezonde en actieve levensstijl.

LEVEN 18 RUIMTE

Deelnemen kan via www.kraanwater.be/gaanwater. Op de website moeten deelnemers druppels tellen en een schiftingsvraag beantwoorden. Op het einde van de wedstrijd maakt AquaFlanders vier winnaars bekend.

En hoeveel kost dat?

Vraag aan 100 Vlamingen hoeveel kraanwater kost en de kans bestaat dat ze zullen zeggen “te veel”. Maar is dat wel zo?

Oordeel zelf: als je elke dag 1,5 liter water drinkt, betaal je voor een heel jaar of 547,5 liter kraanwater amper 4 euro. Die 4 euro is zelfs inclusief btw én de kosten voor levering, zuivering en afvoer. Straf, hè?

Drinken mag, nodeloos verspillen niet

Het voorjaar is allesbehalve droog te noemen. De natuur staat er mooi groen bij, maar de grondwaterpeilen zijn nog niet helemaal hersteld van de voorbije droge zomers. En dus moeten we er blijvend spaarzaam mee omspringen.

We hopen ondertussen met z’n allen op een zonnige zomer, waarbij water de nodige verfrissing brengt. Met deze tips slaag je erin om ook dan zuiniger om te springen met drinkwater.

Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt al gauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs vijf keer.

De grond in je tuin opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever één keer per week een kwartier, dan elke dag vijf minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Je tuin sproeien kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.

Begiet jouw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat. Het water verdampt dan minder snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en jouw planten verschroeien.

Besproei je gazon niet. Het gras zal zich na een periode van droogte spontaan herstellen.

Was je auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.

Laat ‘s nachts de kraan dicht. Geef watertorens en reservoirs de kans om zich opnieuw te vullen. Zo heb je de volgende ochtend steeds opnieuw heerlijk fris kraanwater.

Meer tips om water te besparen vind je op www.dewatergroep.be/zomertips.

19

Cultuursite wordt Cultuurhuis Stroming

Ontdek, beleef en ontmoet

Omdat we ervan overtuigd zijn dat we met vereende krachten voor een nog betere dienstverlening kunnen zorgen, werden CC Stroming, de bib en de KUNSTacademie onlangs samengevoegd tot één dienst: Cultuurhuis Stroming. Met een nieuwe naam kwam eveneens een nieuwe huisstijl. De ploeg van elf polyvalente medewerkers zwaait de deur open voor iedereen.

Cultuurhuis Stroming staat in voor het brede sociaalculturele aanbod in Berlare. De medewerkers boksen niet alleen een boeiend programma ineen, maar helpen ook lokale verenigingen en particulieren met hun sociaalculturele projecten.

Deze nieuwe samenwerking tussen de bibliotheek en het cultuurcentrum, met de KUNSTacademie als voorname partner, wil inspelen op de sociale en technologische uitdagingen van nu en later. Het Cultuurhuis wordt zo een ontmoetingsplaats waar alle inwoners welkom zijn als publiek én partner.

Cultuurhuis Stroming wil een plek zijn waar kennis, kunst, cultuur en ontmoeting samenkomen in een warme, dynamische en hulpvaardige sfeer.

1

+ 1 = 3

Cultuurhuis Stroming heeft voortaan één balie, één team en is op Facebook en Instagram te vinden onder één naam. Je kan er terecht om een boek te ontlenen, een ticket te bestellen of een zaal te reserveren op volgende openingsuren:

• maandag van 13 tot 20.30 uur

• woensdag van 13 tot 18.30 uur

• donderdag van 13 tot 20.30 uur

• zaterdag van 9 tot 12.30 uur

20
RUIMTE

Bij een naamsverandering hoort een nieuwe huisstijl. Er werd gekozen voor een toegankelijk logo waarbij de drie golven de drie partners van het Cultuurhuis voorstellen: bib, cultureel centrum en academie.

Start ticketverkoop

De ticketverkoop voor het seizoen 2023-2024 start op 15 juni om 17 uur. We verwelkomen je graag!

Vanaf dit nieuwe seizoen voeren we ook de vriendenpas in: een digitale pas waarmee je 3 euro korting krijgt op de standaardtarieven in het eigen aanbod.

De pas kost 10 euro en je kan hem vanaf 5 juni aankopen op www.beleefberlare.be.

21

De Schatten van Vlieg: twee zoekavonturen voor jong en oud

Ook dit jaar verstopt Vlieg een schatkist in Berlare! Zelfs meer dan dat: verspreid over de gemeente ga je op zoek naar ‘voeldozen’. Welk geheim die dozen verbergen, verklappen we nog niet. Is het knapperig, slijmerig of kleverig? Iets hards of eerder zacht? Spannend!

Enkel door alle voeldozen te vinden, krijg je de laatste aanwijzing naar de schatkist. Gegarandeerd een leuke ervaring. Helemaal gratis van 1 juli tot 31 augustus. De grootste speurneusfamilies van Vlaanderen maken bovendien kans op enkele leuke prijzen. Starten kan in de bib van Berlare of in Onthaalpoort Donkmeer. Daar geven de Vlieg-medewerkers de allereerste aanwijzing.

www.beleefberlare.be/schattenvanvlieg

Neem de bib mee op vakantie

Je hoeft deze zomer geen kilo’s boeken mee te sleuren naar je reisbestemming. Je kan ze ook gratis lezen op je eigen toestel (e-reader, tablet, smartphone of computer) via de bib. Je kan twee e-boeken lenen, twee e-boeken reserveren en elk e-boek maximaal zes weken houden. Meld je aan op het cloudLibrary-platform met je ‘Mijn Bibliotheek’-profiel en leen meteen jouw e-boek.

Ook voor je kinderen kun je boekjes meenemen: Fundels. Dat zijn digitale prentenboeken. De boekjes hebben educatieve waarde en worden veel gebruikt in het kleuter- en lager onderwijs. Fundels lezen op de tablet is de ideale activiteit tijdens schermpjestijd, alleen of met een (groot)ouder erbij. Laat je kind even tot rust komen na het buitenspelen of wandelen, of onderweg in de auto, trein of bakfiets. De Fundels kan je eenvoudig lezen via je ‘Mijn Bibliotheek’-profiel.

Liever een film of documentaire bekijken? Ook dat kan via je ‘Mijn Bibliotheek’-profiel. Veel e-leesplezier!

Meer info: 052 43 25 55 en bibliotheek@berlare.be www.beleefberlare.be/bibliotheek

22 BIBNIEUWS

Wie wordt dit jaar de snelste?

Triatlon op zaterdag 17 juni

Op zaterdag 17 juni vindt de 38ste editie van triatlon Donkmeer plaats, met start en aankomst aan Festivalhal Donkmeer. Er staan dit jaar maar liefst 4 wedstrijdvarianten op het programma:

Trio-Triatlon Small

Recreatieve aflossingsreeks waarbij een teamlid 200 m zwemt, een ander teamlid 15 km fietst en een derde teamlid 3,5 km loopt.

Trio-Triatlon Large

De afstanden van de kwarttriatlon, maar dan verdeeld over drie teamleden. Teamlid 1 zwemt 1 km, teamlid 2 fietst 45 km en teamlid 3 loopt 10,5 km.

Start 2 Triatlon

Hier legt een individuele atleet de etappes van de Trio-Triatlon Small op z’n eentje af: 200 m zwemmen, 15 km fietsen en 3,5 km lopen.

Kwarttriatlon

Deze succesformule blijft onveranderd: de individuele atleten zwemmen elk 1 km, fietsen 45 km en lopen 10,5 km.

We wensen alle deelnemende clubs, verenigingen, families, vriendengroepen en individuele sporters veel succes.

Verkeersmaatregelen

Om de organisatie in goede banen te leiden, neemt het lokaal bestuur op zaterdag 17 juni een aantal verkeers- en veiligheidsmaatregelen. Kort samengevat: doorgaand verkeer vermijdt best de omgeving. Kom je supporteren? Kom dan bij voorkeur te voet of per fiets. De gedetailleerde verkeersmaatregelen kan je nalezen op www.beleefberlare.be/triatlon.

Meer info: www.beleefberlare.be/triatlon 052 43 25 60 en sport@berlare.be

23
UiT IN BERLARE

Shakespeares

‘Midzomernachtsdroom’ komt naar het Donkmeer

Uniek toneelstuk met unieke muziek

Festival van Vlaanderen maakt al meer dan een halve eeuw jong en oud warm voor klassieke muziek. Op 21 juni – aan de vooravond van midzomernacht – brengt de organisatie ‘Midzomernacht’ op het ponton aan het Donkmeer. We hadden een gesprek met voorzitter Jan Briers en directeur Veerle Simoens.

De nacht van 21 juni is de kortste nacht van het jaar. Ook wel midzomernacht genoemd. In veel culturen wordt deze nacht gevierd met rituelen, vreugdevuren en feesten.

Shakespeare gebruikt deze nacht als het decor voor zijn stuk ‘A Midsummer Night’s Dream’, waarin de personages allerlei wonderlijke en droomachtige avonturen beleven.

Mendelssohn schreef aan het einde van de 19de eeuw de muziek bij dit toneelstuk. Lyrisch, elegant en sprankelend.

Op woensdag 21 juni wordt het stuk opgevoerd door Symfonieorkest Vlaanderen en vocaal ensemble Air4Six onder leiding van Risto Joost.

Festival van Vlaanderen organiseert tal van evenementen, waaronder STROOM.

Briers: “Tien jaar geleden vroeg de Vlaamse regering me, als toenmalig gouverneur, om een strategisch project rond de Schelde op te stellen voor 24 gemeenten tussen Gent en Antwerpen. Later vloeide daar Rivierpark Scheldevallei uit voort (nu kandidaat Nationaal Park, n.v.d.r.).

Tickets met promocode

Reserveer je tickets via www.beleefberlare.be/midzomernacht. Met de promocode ‘STROOM23ber’ krijg je 10% korting.

In cultuursteden als Gent en Antwerpen loopt immers alles als een trein, maar we willen de muziek ook naar de kleinere gemeenten brengen. Festivals werken imagoversterkend. Cultuur verrijkt ons leven, het verbindt ons, zorgt voor economische groei want trekt jonge ondernemers aan en doet het aantal starters en start-ups massaal toenemen. Met STROOM brengen we topkwaliteit en geven we jonge, sterke ensembles een podium.”

Simoens: “Vorig jaar vond de eerste editie plaats en de deelnemende gemeenten waren enorm enthousiast. Zowel het cultureel als het sociaalmaatschappelijk leven doet mee. Alle 24 steden en gemeenten zijn betrokken met een klein concert of een groter initiatief zoals in Berlare dit jaar. STROOM focust op de natuur, duurzaamheid en het klimaat.

24 UiT IN BERLARE
Tom Van Dyck en Koen De Graeve zijn goeie vrienden en buren, en staan hier aan het Donkmeer voor het eerst samen op het podium. Beide met hun Nederlandse partners. Een unicum.

Er is ongelofelijk veel patrimonium zoals kerkjes, maritiem erfgoed, kastelen, … maar we organiseren ook graag in openlucht zoals in Berlare. De tribune is hier natuurlijk ook een meerwaarde.”

Het festival wil een breed publiek naar klassieke muziek laten luisteren.

Simoens: “Er zijn altijd teasers nodig om het grote publiek warm te maken. De muziek van Midzomernachtsdroom kennen we allemaal, vooral van het laatste stuk: de bruiloftsmars. Fijn dat we dit stuk van Mendelssohn nu in zijn geheel kunnen brengen. Daarbovenop hebben we de twee acteurskoppels Tom van Dyck en Alica Reijs en Koen De Graeve en Ariane van Vliet. Koen en Tom staan voor het eerst samen op het podium. Het zijn goeie vrienden en buren, maar hebben nog nooit samen het podium gedeeld. Bovendien spelen ze nu beiden met hun Nederlandse partners, een unicum.”

Het wordt een huzarenstukje. Zowel qua ticketverkoop als techniek.

Simoens: “De verkoop loopt vlot. Het is uiteraard wel ambitieus om 2.400 zitjes verkocht te krijgen. Maar de samenwerking met Festivaria loopt gezwind. En ook wij hebben heel wat ervaring met evenementen in openlucht zoals Ode Gand, concerten in de Floraliënhal, … Om het technisch geklaard te krijgen, gebruiken we een specifiek soundsysteem. We werken met grote namen en ook zij verwachten topkwaliteit.”

Briers: “Eerder dit jaar hadden we een ontmoeting met meer dan 200 programmatoren, organisatoren en uitvoerders van grote festivals in Gerona. Iedereen is met hetzelfde bezig: duurzaamheid. Ons festival wordt door velen onder hen beschouwd als het voorbeeld om

cultuur en duurzaamheid te laten samengaan. Hoe kan je ervoor zorgen dat je de prioriteiten van de mensen vandaag ook in cultuur meeneemt? Qua mobiliteit en milieu bijvoorbeeld. Het festival is daar een voorbeeld van.”

Het stuk Midzomernacht wordt gespeeld op 21 juni, de zomerzonnewende.

Simoens: “We werken met een gedreven team aan STROOM. Ikzelf sta in voor de artistieke ideeën. Eerst bekeken we diverse locaties in de streek, maar toen ik langskwam aan het Donkmeer, wist ik dat we iets groots moesten brengen. Het was al een tijdje mijn droom om op midzomernacht, de nacht van de zonnewende, een heel toepasselijk programma te brengen. Dit kan uiteraard niet beter dan met de Midzomersnachtsdroom van Shakespeare waarbij zowel de tekst als de muziek speciaal voor die avond geschreven zijn: 21 juni. Dat maakt het toch wel heel bijzonder. De puzzelstukjes vielen prachtig in elkaar. Nadien zochten we de artiesten en acteurs en overlegden we met de regisseur Tom Goossens. Hij bewerkte het stuk losjes naar de teksten van Hugo Claus en maakte er een spetterende, symfonische ruzie van. We hadden dus twee ruziënde koppels nodig. Het werd een proces van ongeveer een jaar voordat het idee helemaal uitgerijpt was en in de praktijk kon worden uitgevoerd.”

Waarom mag men deze opvoering op het ponton niet missen?

Briers: “Een festival is emotie! Hier krijgen we een productie in volle emotie. Een massa volk in een prachtige scène en daarbij een kwalitatief programma met heel herkenbare muziek en goeie acteurs.”

Een mooie samenvatting! Dankjewel Jan en Veerle.

Maken we binnenkort deel

uit

van een Nationaal Park?

De Berlaarse gemeenteraad keurde de kandidaatstelling goed om door Vlaanderen erkend te worden als deel van ‘Nationaal Park Scheldevallei’: een samenwerking tussen 24 steden en gemeenten in de regio Schelde, Durme en Rupel.

Vlaamse ministers Matthias Diependaele en Zuhal Demir startten in 2021 de zoektocht naar nieuwe Nationale Parken die de prachtige natuur en het unieke erfgoed in Vlaanderen nationaal in de kijker zetten. Van de tien gebiedscoalities die een kandidatuur indienden, behoort onze Scheldevallei nog tot de laatste zes kandidaten. Vijf daarvan zullen eind dit jaar effectief erkend worden als Nationaal Park.

Het gebied ‘Scheldevallei’ strekt zich uit van Gent tot Antwerpen. Naast Berlare behoren ook Antwerpen, Boom, Bornem, Buggenhout, Dendermonde, Destelbergen, Gent, Hamme, Hemiksem, Kruibeke, Laarne, Lebbeke, Lokeren, Niel, Puurs-SintAmands, Rumst, Schelle, Temse, Waasmunster, Wetteren, Wichelen, Willebroek, Zele en Zwijndrecht tot het projectgebied.

De erkenning als Nationaal Park zou een belangrijke hefboom zijn voor het toerisme en de hele economische sector in onze gemeente. Het betekent ook een verdere bovenlokale investering in onze mooie leefomgeving.

De raad heeft bij de afbakening van de natuurkernen ook oog voor landbouwers en privé-eigenaars: de landbouwpercelen worden niet in het gebied opgenomen en voor privé-percelen worden er geen verplichtingen opgelegd.

25 INFOGEM JANUARI - MAART 2021

Overmere staat stil bij 225 jaar Boerenkrijg

Feestelijk herdenkingsweekend eind augustus in Boerenkrijgpark

In 2023 is het exact 225 jaar geleden dat de jonge plattelandsbevolking naar de wapens greep en in het verzet ging tegen de - in hun ogen - onrechtvaardige wetten van de Franse bezetter. In oktober 1798 kookte het potje voor het eerst over in Overmere, waarna de opstand zich over heel Vlaanderen verspreidde. Op 25, 26 en 27 augustus vindt er in Overmere een feestelijk herdenkingsweekend plaats om de heldenmoed van destijds in de verf te zetten. We spraken met enkele leden van Boerenkrijgcomité Overmere.

26
UiT IN BERLARE © Bert Van der Linden

Plaats van afspraak tijdens het feestweekend is - hoe kan het ook anders - het Boerenkrijgpark?

Frank Lippens: “Klopt. De festiviteiten vinden plaats in het centrum van het dorp. Met de historische achtergevel van het oud-gemeentehuis als decor brengt het Boerenkrijgcomité, samen met heel wat Overmeerse verenigingen, de sfeer uit die tijd weer tot leven.”

Wat voor activiteiten kunnen we verwachten?

Nick De Backer: “Op vrijdagavond 25 augustus opent Heemkundige Kring Overmere een tentoonstelling. In de raadzaal van het oudgemeentehuis wordt aandacht besteed aan de voorbije herdenkingen. Om de vijfentwintig jaar wordt de Boerenkrijg namelijk uitgebreid herdacht in Overmere, de laatste keer in 1998.

Affiches en attributen van voorbije edities tonen hoe de herdenking doorheen de decennia evolueerde. In de lokalen van de fanfare wordt het tweede luik van de tentoonstelling ingericht: bezoekers betreden er herberg ‘Den Engel’ waar de brigands destijds tot actie overgingen.

Later die avond wordt op de terreinen van de Chiro het bier ‘Boerenkrijger’ officieel voorgesteld, speciaal gebrouwen ter gelegenheid van deze herdenking. Uiteraard volgt er nadien een uitgebreide degustatie.

Op zaterdagochtend kunnen bezoekers een echt legerkamp uit de tijd van de Boerenkrijg bezoeken, waar re-enactors

het militaire leven uitbeelden. Daarnaast zijn er volksspelen en een hindernissenparcours voor kinderen en vindt er een optocht plaats met onder meer het Boerenkrijgtrommelkorps en de Overmeerse reuzen.

Verder brengt toneelvereniging Panta Rhei twee opvoeringen van het humoristische wagenspel ‘Den Dommen Sansculotte’. Tussendoor vindt nog de prijsuitreiking plaats van de quiz ‘Kraak de Brigandcode’ in het kader van de Boerenkrijgfietslussen.”

Op zondag trekken jullie naar de kerk?

Herman Vander Stricht: “Op zondagochtend staat er in de kerk inderdaad een feestelijke herdenkingsviering op het programma, opgeluisterd door Koninklijke Fanfare De Verenigde Vrienden en het Cockxkoor.

Aansluitend kan je genieten van een aperitiefconcert in de feesttent. Het weekend wordt ook afgerond in de kerk: eerst vindt er een lezing van auteur François Van Gehuchten plaats over de Boerenkrijg, nadien wordt de film ‘Brigands Voor Outer en Heerd’ uit 1961 er getoond op groot scherm.”

Waar kunnen geïnteresseerden terecht voor meer info over de festiviteiten?

Nick De Backer: “We raden aan om de Facebookpagina ‘225 Jaar Boerenkrijg Overmere’ in de gaten te houden voor meer informatie en updates. We hopen uiteraard veel volk te mogen verwelkomen. Voor outer en heerd!”

10 fietslussen

Het Boerenkrijgcomité stippelde ter ere van dit jubileumjaar tien fietslussen uit tussen Overmere en Hasselt en bundelde ze in een compacte brochure boordevol interessante weetjes over de Boerenkrijg en de impact ervan op de regio en de geschiedenis.

Zin in wat competitie? Aan de fietslussen is ook een wedstrijd gekoppeld. Kraak de Brigandcode en maak kans op een leuke prijs!

Je kan de route downloaden op www.beleefberlare.be/ kraakdebrigandcode of een gratis papieren exemplaar ophalen in het toeristisch infokantoor.

27
én een wedstrijd
Frank Lippens, Herman Vander Stricht, Nick De Backer en Dries Van de Velde van Boerenkrijgcomité Overmere

Klaar voor de Waterfeesten?

4, 5 en 6 augustus aan het Donkmeer

Een reuze speeldorp voor grote en kleine kinderen, sfeervol straattheater, véél muziek, een spectaculair vuurwerk op het water… Het Waterfeestenweekend belooft weer een onvergetelijke familie-ervaring te worden! Ook dit jaar geven de straffe initiatieven van enkele lokale partners het programma mee kleur.

Op vrijdag 4 augustus smijten vissers van 5 tot 16 jaar hun hengel uit aan ’t Brugsken. Daar start naar goede gewoonte de viswedstrijd voor de jeugd om 14.30 uur. “Deelnemen is belangrijker dan winnen: elke deelnemer slaat een prijs aan de haak!”, aldus Peggy De Bruyne die al jaren de drijvende kracht is achter deze wedstrijd.

Nadien kan je vanaf 16 uur terecht in het Donkoeverpark voor Cinema Donkmeer. Een openluchtcinema van VVV Donkmeer met drie boeiende films, hapjes en drankjes. Breng gerust je kussens en dekentjes mee voor extra gezelligheid!

Zaterdag

Ook zaterdag staat VVV Donkmeer al vanaf ’s middags paraat met enkele knotsgekke activiteiten. Om 18 uur zorgen ze met Ter Land ter Donk en in het Meer opnieuw voor spektakel en amusement.

Afzakken kan op parking Donkmeer, waar het team van Beach Lounge om 21 uur de deuren opent van hun 2-daagse strandbar met DJ-podium. Je kan op zaterdag ook terecht op

de parking van AD Style voor een optreden van rockband Noxs die je vanaf 19 uur entertaint met klassiekers van de jaren zestig tot nu.

Zondag

En dan wordt zondag alweer dé familiedag bij uitstek! Het Donkoeverpark wordt vanaf 14 uur omgetoverd tot een reuze speeldorp voor klein en groot. In de Brielstraat kan je ook terecht voor een sfeervolle straatanimatie en een subliem straattheater.

Op het hoofdpodium ter hoogte van de bootjes is de ambiance gegarandeerd met optredens van The Unforgettables, Margriet Hermans, Pauline, Garry Hagger, Günther Neefs, Wim Soutaer en La Folie Jolie.

28 LEVEN UiT IN BERLARE
(c) Tim Delmoitie

Maar dat is lang niet het enige podium op Waterfeesten: de samenwerkingen tussen de lokale zelfstandigen zorgen voor een waardevolle uitbreiding van het programma.

Het welbekende DJ-podium Beach Lounge - dat dit jaar aan haar vijfde editie toe is – biedt overdag sfeervolle loungemuziek en ’s avonds kan je stevig uit de bol gaan op de afterparty.

Een samenwerking tussen Dranken Vercruyssen, MDS Bouwwerken en DJ Georges Lieven.

Op de animatieweide in de Brielstraat kan je dankzij ‘t Weiken, De Smaakboetiek en Belair-Fun genieten van heel wat amusement zoals een optreden van clown Jaspie en later op de dag van Madame Zaza Project.

Dit programma wordt ook aangevuld met geweldige straatanimatie, sfeervolle terrasjes, markt en kermis. En als apotheose van het feestweekend is er uiteraard weer het knallende vuurspektakel boven het Donkmeer

Het volledige programmaoverzicht ontdek je op waterfeesten.berlare.be.

Tickets zondag 6 augustus

Voorverkoop van dinsdag 15 juni tot zaterdag 5 augustus 2023, zowel online als op de vertrouwde verkooppunten die je op de website vindt.

In voorverkoop kost een ticket 5 euro (of 1 euro aan sociaal tarief, enkel via het Sociaal Huis). Aan de kassa betaal je 10 euro.

Gratis toegang voor: kinderen tot 16 jaar (geboren na 1 januari 2007); personen met een beperking en hun begeleider (o.a. op vertoon van de European Disability Card).

Meer info: waterfeesten.berlare.be dienst recreatie en ondernemen, 052 43 25 60 en toerisme@berlare.be

29
(c) Tim Delmoitie (c) Tim Delmoitie (c) Tim Delmoitie (c) Tim Delmoitie (c) Tim Delmoitie

Nieuwe gratis wandelzoektocht rond het Donkmeer

Een Kunstige Beestenboel 2.0: op pad met Akwaakrel de Berlaarse puit

De fiere Berlaarse puit Akwaakrel neemt je vanaf deze zomer opnieuw mee op interactieve speurtocht rond het Donkmeer. Of toch niet…

Akwaakrel is nergens te bespeuren!

Waar kan hij zijn? Is hij gevlucht?

En voor wie? Hondriaan en Pikatto slaan de pootjes in elkaar om hun groene vriendje terug te vinden. Help jij mee het mysterie te ontrafelen?

Deze nieuwe permanente speurtocht neemt je mee langs de mooiste plekjes aan het Donkmeer. Lees de getuigenissen van de kunstzinnige diertjes die er wonen of scan de QRcodes om mee te luisteren naar hun verhaal. Ze vertellen je graag over het leven aan het mooiste meer van de streek, over hun kunstwerkjes en over de geschiedenis van Berlare.

Je haalt de gratis brochure vanaf 1 juli af in Onthaalpoort Donkmeer en kan daar meteen starten aan de speurtocht. Plezier gegarandeerd!

In samenwerking met toneelvereniging TWEE PUNT NUL Theater.Makers (powered by KUNSTacademie Wetteren - Berlare).

Meer info: www.beleefberlare.be/eenkunstigebeestenboel

30 UiT IN BERLARE

Berlare Zingt in het Donkoeverpark

Na een sfeervolle editie in het Boerenkrijgpark in Overmere keert Berlare Zingt terug naar het Donkmeer. Niet op het Kapelleplein deze keer, maar achter de Festivalhal in het gezellige Donkoeverpark.

Jong en oud zijn op donderdag 20 juli vanaf 19.30 uur welkom op het sfeervolle zangfeest. Kom uit volle borst meezingen tot in de late uurtjes of geniet met een hapje en een drankje van een leuke babbel.

DJ Benny is naar goede gewoonte sfeermaker van dienst. ATMID Coverband zorgt dan weer voor de meezingers. Zij brengen je in vervoering met zowel typische als atypische covers in een nieuw jasje.

Meer info: www.beleefberlare.be/berlarezingt

Chef’s Collective

op het Kapelleplein

Op 10, 11, 12 en 13 augustus 2023 richten vier Donkse chefs een hip food festival in op het Kapelleplein.

Lokale chefs Frederik Favere, Sven Bogaerts, Geert Van Der Bruggen en Jeff Hanselaer slaan de handen in elkaar voor een culinaire vierdaagse gevuld met trendy foodcorners, leuke bands en animatie.

Als afsluiter staat er op zondag een heuse brunch op het programma, een aanrader voor de hele familie.

Meer info: www.beleefberlare.be/chefs-collective-food-festival

31

Daar komen de kermissen weer!

Eerst op het programma: kermis Beukenplein en Overmere

Beukenplein kermis

Wie vorig jaar aanwezig was op de eerste officiële editie van Beukenplein kermis kan beamen dat het een schot in de roos was. Ook dit jaar bokste de organisatie een gezellige vierdaagse ineen. Het volledige programma ontdek je binnenkort op de Facebookpagina ‘Beukenplein kermis’ en op affiches en banners in het straatbeeld.

vrijdag 28 juli:

Gezellige zomerbar/afterwork en karaokeavond met fuif

zaterdag 29 juli:

Gezellige zomerbar met optredens

zondag 30 juli:

Gezellige zomerbar en familiedag met ‘Kermisworp’

maandag 31 juli:

Gezellige zomerbar met als afsluiter een spectaculaire vuurshow rond 21.30 uur

Overmere kermis

Ook Overmere maakt zich weer op voor een mooie zomerkermis. Het gedetailleerde programma ontdek je op de Facebookpagina ‘Kermis Overmere’ en in de kermisfolder. Deze vaste ingrediënten voor een geslaagde feestweek geven we alvast mee:

zaterdag 19 augustus: Smouterie met kermisloop, optocht van de fanfare en tal van activiteiten in het park in een sfeervolle setting. Ook de ‘sjakossenworp’ staat terug op het programma!

zondag 20 augustus: Gezellig openluchtterras ‘Café Ludgard’ door Chiromeisjes Overmere met om 22 uur als afsluiter een spectaculaire vuuract in de achtertuin van het oud-gemeentehuis.

maandag 21 augustus: Kermiskoers

dinsdag 22 augustus: Jaarmarkt met traditionele paardenkeuring

LEVEN 32 UiT IN BERLARE

Op de kermisaffiche van Berlare kermis?

Ook Berlare kermis komt er weer snel aan. Wil je dat jouw activiteit wordt opgenomen in het kermisprogramma en op de kermisaffiche?

Geef een seintje vóór 1 augustus via recreatie@berlare.be.

Picknick in het Boerenkrijgpark

Onze Picknick in het Park is dit jaar aan de maar liefst veertiende editie toe! De ingrediënten blijven gelijk, maar de locatie is gewijzigd: je kan je picknickdekentje ditmaal spreiden in het Boerenkrijgpark.

Op zaterdag 8 juli verwelkomt de cultuurraad op het evenementenplein tussen 16 en 22 uur. Je kan je eigen picknick meebrengen of het lokale verenigingsleven steunen door ter plaatse een drankje of hapje aan te kopen.

Meer info: www.beleefberlare.be/picknick 052 43 25 50 en cultuurhuis@berlare.be

33
© Bert Van der Linden

Unlocked goes urban

Ook deze zomer richten we onder de noemer ‘Unlocked’ weer enkele activiteiten in voor en door Berlaarse jongeren.

Het programma wordt nog volop uitgewerkt, maar een fijne zomeravond aan het Berlaarse skatepark zal alvast niet ontbreken.

Hou onderstaande webpagina en de Facebookpagina ‘Jeugd Berlare’ in de gaten en ontdek wat er precies te beleven valt.

Samen blokken

Stille studeerruimte ter beschikking tijdens blokperiodes

Kan jij je thuis niet concentreren en ben je op zoek naar een rustige plek om te studeren? Van maandag 15 mei tot vrijdag 7 juli kunnen studenten terecht in de oude brandweerkazerne (Dorp 99) van 8.30 tot 19 uur.

Ook tijdens de blokperiode voor de tweede zit kan je de rust opzoeken en samen blokken. De eerste helft van augustus staan de deuren van sporthal Berlare dagelijks voor je open van 8.30 tot 19 uur. De locatie voor de laatste twee weken van augustus ontdek je binnenkort op onderstaande webpagina.

Meer info: www.beleefberlare.be/unlocked

Gebruik je een laptop? Dan breng je best een eigen verlengkabel of verdeelstekker mee. Een initiatief van de Berlaarse jeugdraad.

Meer info: www.beleefberlare.be/samen-blokken

LEVEN 34 UiT IN BERLARE
© cottonbro studio

JUNI

T.E.M. ZATERDAG 10 JUNI

EENDENKOOI IN DE KIJKER Expo

plaats: Onthaalpoort Donkmeer info: beleefberlare.be/eendenkooiindekijker

T.E.M. DINSDAG 15 AUGUSTUS

BOERENKRIJGFIETSLUSSEN

KRAAK DE BRIGANDCODE

Zie artikel p. 26-27.

DONDERDAG 1 T.E.M. ZATERDAG 10 JUNI

TENTOONSTELLING SYLVIE JANSSENS

plaats: Cultuurhuis Stroming info: beleefberlare.be/sylvie-janssens

ZONDAG 4 JUNI

Q CUP PLUS (VLAAMS EN FEDERATIE WWSV)

Nievdonckse Watersportvereninging

plaats: provinciaal domein Nieuwdonk info: admin@nwv-nd.be

ZATERDAG 10 JUNI

WILDPLUK DETERMINEREN EN BEREIDEN

Tondel bushcraft

plaats: Leopolddreef 60 info: tondel.bushcraft@gmail.com

ZONDAG 11 JUNI, 9.30 UUR

VOGELEXCURSIE IN HET ‘BERLAARSE ZWIN’

vzw Durme

plaats: Schapenweide Sarosstraat 15 info: donk@vzwdurme.be

ZONDAG 11 JUNI 15 UUR

ORGEL- EN SAXOFOONCONCERT Orgelcomité overmere

plaats: Parochiekerk Overmere info: www.orgelovermere.be

ZATERDAG 17 JUNI

TRIATLON DONKMEER 2023 Zie artikel p. 23.

ZONDAG 18 JUNI, 9 UUR

OCHTENDWANDELING LANGS DONKMEER EN BERLARE BROEK

Natuurpunt Scheldeland plaats: Bareldonkkapel info: gvergote@skynet.be

ZONDAG 18 JUNI , 11.30 UUR

LEKKER LOKAAL PICKNICK

Provincie Oost-Vlaanderen

plaats: provinciaal domein Nieuwdonk info: oost-vlaanderen.be

ZONDAG 18 JUNI, 9 UUR

GEEF EN NEEM RUILBEURS Buurtcomité Raapveld

plaats: Feestzaal Overmere info: marleen.pieters4@telenet.be

ZONDAG 18 JUNI

PALTOOS

Studio Zondag

plaats: Cultuurhuis Stroming info: beleefberlare.be/paltoos

WOENSDAG 21 JUNI

STROOM

Midzomernacht

Zie artikel p. 24-25.

ZONDAG 25 JUNI

ZOMERWEDSTRIJD ZEILEN

Nievdonckse Watersportvereniging

plaats: provinciaal domein Nieuwdonk info: admin@nwv-nd.be

ZATERDAG 24 JUNI

BIVAK DONKMEER

VVV Donkmeer

plaats: Bareldonkkapel info: facebook.com/vvvdonkmeer

VRIJDAG 30 JUNI & ZATERDAG 1 JULI

LOCA LOUNGE

Chiromeisjes Sint-Lutgardis Overmere

plaats: Boerenkrijgpark Overmere info: chiromeisjesovermere.be

VRIJDAG 30 JUNI

OUDER-KIND WEEKEND

Tondel Bushcraft

plaats: Leopolddreef 60 info: tondel.bushcraft@gmail.com

Zzzzoem! Daar is Vlieg! Het regent! Of het is net heel mooi weer. En weekend! En dus ga je op zoek naar leuke activiteiten om samen met je kinderen te doen. Weinig inspiratie? We duiden de activiteiten op kindermaat aan met een ‘Vlieg’-label.

Vergeet je UiTPAS niet! UiTpas is een spaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten over de gemeentegrenzen heen. Je kan ze gebruiken voor cultuur, sport en ontspanning. Bij elke activiteit spaar je punten die je kan ruilen voor gratis tickets, kortingen of andere cadeaus. Meer info op www.berlare.be/uitpas.

Surf naar www.uitinberlare.be voor nog meer leuke UiTtips. Jouw activiteit in deze UiTkalender? Voer ze uiterlijk 1 augustus in via www.uitdatabank.be

35 INFOGEM JANUARI - MAART 2021
UiTAGENDA

UiTAGENDA

JULI

ZATERDAG 1 JULI T.E.M.

DONDERDAG 31 AUGUSTUS

DE SCHATTEN VAN VLIEG IN BERLARE Zie artikel p. 22.

MAANDAG 3 JULI, 14 UUR

LOTGENOTENBIJEENKOMST

Fibromyalgie en cvs Berlare

plaats: Sporthal/Sportsbar Berlare info: carolinebofipberlare@gmail.com

MAANDAG 3 T.E.M. VRIJDAG 7 JULI

CHALLANGE OF TUTANKHAMON

Kings and Queens

plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info:

kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

MAANDAG 3 T.E.M. VRIJDAG 7 JULI

LOS BANDITOS

Kings and Queens

plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info:

kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

MAANDAG 3 T.E.M. VRIJDAG 7 JULI

DE KLEINE INDIAAN

Kings and Queens plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info: kingsandqueens-sportkamp@hotmail. com

ZATERDAG 8 JULI

PICKNICK IN HET PARK plaats: Boerenkrijgpark Overmere info: beleefberlare.be/cultuur

ZATERDAG 8 JULI

SIGMAFIETSTOCHT vzw Durme

plaats: Onthaalpoort Donkmeer info: donk@vzwdurme.be

ZONDAG 9 JULI 11UUR- 16UUR

EXCURSIE IN DE ‘VLINDERHOTSPOT’ vzw Durme

plaats: Kruising Moleneindestraat-Veulaerestraat info: donk@vzwdurme.be

ZONDAG 9 JULI, 14 UUR

VLINDERWANDELING IN DE HEIDEMEERSEN

Natuurpunt Scheldeland, Kern Berlare plaats: Basisschool Ten Berge info: gvergote@skynet.be

ZATERDAG 15 JULI EN ZONDAG 16 JULI

SPRINGKASTELENFESTIVAL Summer Festibounce

plaats: Festivalhal Donkmeer info: www.summerfestibounce.be

MAANDAG 17 T.E.M. DONDERDAG 20 JULI

STREET ART

Kings and Queens

plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info: kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

MAANDAG 17 T.E.M. DONDERDAG 20 JULI

VROLIJKE VROLIJKE VRIENDEN

Kings and Queens

plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info: kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

MAANDAG 17 T.E.M. DONDERDAG 20 JULI

ALIENS VS AARDE

Kings and Queens

plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info: kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

DONDERDAG 20 JULI, 19.30 UUR

BERLARE ZINGT

plaats: Donkoeverpark, achter de festivalhal

VRIJDAG 21 JULI, 14 UUR

IJSSALON

Anamaliwi vzw

plaats: De Kinderhoeve (Bontinckstraat 102) info: ateljeerenee@gmail.com

LEVEN 36
zondag 18 juni Paltoos - Studio zondag zondag 18 juni Lekker lokaal picknick zaterdag 24 juni Bivak Donkmeer vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli Loca Lounge

AUGUSTUS

VRIJDAG 4 AUGUSTUS, 17.30 UUR

CINEMA DONKMEER

VVV Donkmeer

plaats: Festivalhal Donkmeer info: facebook.com/vvvdonkmeer

ZATERDAG 5 AUGUSTUS, 13 UUR

TER LAND, TER DONK EN MEER

VVV Donkmeer

plaats: Festivalhal Donkmeer info: facebook.com/vvvdonkmeer

ZONDAG 6 AUGUSTUS, 14 UUR

WANDELING IN PAARDEWEIDE EN HEIDEMEERSEN

Natuurpunt Scheldeland, Kern Berlare plaats: ’t Oud Brughuys info: gvergote@skynet.be

ZONDAG 6 AUGUSTUS

WATERFEESTEN

Zie artikel p. 28-29.

DONDERDAG 10 T.E.M. ZONDAG 13 AUGUSTUS

CHEFS COLLECTIVE Food festival

Zie artikel p. 31.

MAANDAG 7 T.E.M. VRIJDAG 11 AUGUSTUS DE WILDSTE AAP VAN DE STAD

Kings and Queens

plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info: kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

MAANDAG 7 T.E.M. VRIJDAG 11 AUGUSTUS WILD WILD WEST

Kings and Queens

plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info: kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

MAANDAG 7 T.E.M. VRIJDAG 11 AUGUSTUS

ADVENTURE VALLEY

Kings and Queens

plaats: vrije basisschool St-Jozef Overmere info: kingsandqueens-sportkamp@hotmail.com

ZONDAG 20 AUGUSTUS

CAFÉ LUTGARD

Chiromeisjes Overmere

plaats: Boerenkrijgpark info: chiromeisjesovermere.be

ZATERDAG 26 AUGUSTUS

5de MEMORIAL E. HENDRICKX

Dorpsvrienden Uitbergen

plaats: SCC De Venne info: dorpsvriendenuitbergen.be

zaterdag 15 juli en zondag 16 juli Springkastelenfestival

37 INFOGEM JANUARI - MAART 2021
zondag 9 juli Vlinderwandeling in de Heidemeersen vrijdag 21 juli IJssalon vrijdag 4 augustus Cinéma Donkmeer

Overmerenaar Christophe De Geest is een bekende acteur in Zuid-Amerika

Welke Belg speelde mee in een serie die meer dan 60 miljoen kijkers haalde? Mocht dit een quizvraag zijn, dan zouden de meesten gokken op Mathias Schoenaerts of JeanClaude Van Damme. Het juiste antwoord is echter in Overmere te vinden: Christophe De Geest. Hij bouwt in Colombia aan een carrière als acteur en is de eerste Belgische acteur met een hoofdrol in een ZuidAmerikaanse film.

Een paar weken geleden was Christophe (51) nog eens terug in Overmere. “Het eerste wat ik dan doe is bij mijn ouders langsgaan (Annie Baeten en Rudy De Geest uit de Mgr. Coppieterslaan), de nostalgie opsnuiven op mijn jeugdkamer en familie bezoeken zoals mijn grootmoeder Cécile Blancquaert. Ik spring ook op de fiets naar de mooie plekjes van de Donk en Berlare. Net zoals vroeger.” Dat Christophe – in Overmere en Berlare ook gekend als Jake – ooit acteur zou worden, blijkt alvast niet uit zijn schoolcarrière. Na een wetenschappelijke richting te hebben gevolgd in het secundair, was een opleiding tot industrieel ingenieur de logische stap. Na twee jaar koos hij voor een professioneel bestaan en werkte hij in diverse bedrijven, onder meer in een constructiebedrijf en in de horeca.

Vlaamse tv-series

Door zijn weg te zoeken kwam hij rond de eeuwwisseling uiteindelijk in Gent terecht. “Ik ben toen in de stad gaan wonen en vond er een opleiding die goed aansloot bij mijn grote passie: personages vertolken en mensen entertainen”, vertelt Christophe. De opleiding – televisie en cinema aan de Kunstacademie –combineerde hij met zijn dagtaak. Via de academie kwam hij in contact met de televisiewereld. “Af en toe kon ik een gastrol vertolken in televisieseries.

38 LEVEN DE
AMBASSADEUR
“In Colombia kon ik mijn droom waarmaken.”

Zo was ik onder meer te zien in de soaps Familie, Wittekerke, LouisLouise, Spoed en Witse.”

In 2002 nam Christophe met de groep Mystery zelfs deel aan de preselectie voor het Eurosongfestival. Hun song “Hollywood Star” haalde de finale niet, maar leverde toch optredens op in ‘Tien om te Zien’ en diverse evenementen in het land.

Hola, señorita

Zijn leven nam een serieuze wending toen Christophe in 2009 op reis was in Spanje. Hij vond er de liefde bij een Colombiaanse dokteres die daar ook op vakantie was. “Coup de foudre kan je wel zeggen. Geen evidente relatie, gezien de afstand tussen België en Colombia. We zijn wel contact blijven houden en in hetzelfde jaar ben ik naar Colombia afgereisd. Ik ben er een maand gebleven. Terug in België heb ik na twee weken al beslist om hier alles achter te laten.” Een koffer, de nodige documenten, wat geld én zijn gitaar: meer had Christophe niet nodig om ginds met zijn geliefde Nur Constanza Vergara – met wie hij nadien ook trouwde – een nieuw leven op te bouwen.

Colombia: meer dan drugs

Wie Colombia zegt, denkt wellicht aan drugsmaffia of de rebellen van FARC. “Dat is logisch, want dat zijn de zaken die je in België over Colombia in het nieuws te zien krijgt. Uiteraard bestaat de drugsmaffia hier, maar het grootste deel van de productie wordt geëxporteerd naar de grootste afnemer: Europese landen. Er zijn inderdaad plaatsen waar je best niet komt of ’s avonds alleen loopt. Maar dat heb je ook in Belgische (groot)steden zoals Gent, Brussel of Antwerpen. Maar Colombia is zoveel meer. Het is een groot en prachtig land, met in eerste instantie een heel indrukwekkende fauna en flora: een lange en mooie kustlijn, de Caraïben,

een tropisch regenwoud, woestijnen, meren en gebergtes. Colombia zou zelfs het land zijn met de op éénna-grootste biodiversiteit ter wereld. Je hebt hier met de Andescondor een van de grootste vogels (met een vleugelspanwijdte tot 3,2 m, n.v.d.r.). En er zitten hier ook kikkers, maar die zijn iets giftiger dan die rond de Donk”, lacht Christophe. “Het land biedt ook veel cultuur, de mensen zijn supervriendelijk en je geniet hier meer vrijheid dan in België.”

Ook na de terugkeer naar Bogotá bleven de rollen komen. “Alle televisiezenders en productiehuizen zitten in de hoofdstad en van hieruit kan ik makkelijker reizen naar filmsets in Colombia en de Verenigde Staten. De teller staat ondertussen al op 38 series waarin ik te zien ben, soms in de hoofdrol, vaak in belangrijke bijrollen. Ik speelde ook mee in zes films met als een van de hoogtepunten het personage van Agent Thompson in de film Agente Ñero Ñero 7. Dat is een komische versie van James Bond, en ik speel er samen met Gerly Hassam Gómez, één van de bekendste comedians van Colombia. Ik ben ook de eerste Belgische acteur met een hoofdrol in een Zuid-Amerikaanse film.”

Doel bereikt

Van télénovelas tot 007 Colombia werd een groot avontuur waar Christophe zijn doel –professioneel acteur zijn – altijd nastreefde. “We hebben eerst in de hoofdstad Bogotá gewoond en zijn nadien naar Cartagena de Indias verhuisd waar ik een hotel uitbaatte. Voor mij is het een van de mooiste havensteden aan de Caraïbische Zee.” Zijn meertaligheid – hij spreekt Nederlands, Engels, Spaans, Frans en Duits – was een troef in de contacten met televisiezenders en producers. ”Televisiezender Fox heeft mij toen gebeld. Ze zagen voor mij een rol weggelegd als Russische maffiabaas in de serie ‘El Capo 3’. Dat is een serie die meer dan 60 miljoen kijkers haalt.” Dit succes opende de deuren en hij kreeg opdrachten voor diverse andere series en films.

El Capo 3 (Niko), Esmeraldas (Mr. Jones), Sobreviviendo a Escobar, alias JJ (Detective Sierra), Fugitivos (Agent Waters), Narcos (Chief Gebhart), La Reina del Flow (Lennon), Las Villamizar (Alexandre Verne), … De series zijn vooral gericht op ZuidAmerika en de Verenigde Staten. Sommige zijn te zien op FOX, Netflix, HBO, AppleTV, Disney+, Amazon Prime en andere streamingzenders. “In België hebben jullie Narcos kunnen zien en ‘Las Villamizar’ loopt nog op Netflix. Momenteel sta ik terug op de filmset. Mijn werk als acteur is mijn passie. Wat is er mooier dan je geld verdienen met wat je graag doet? Ik heb bereikt wat ik wou bereiken”, aldus Christophe die ook wel weet te genieten van zijn bekendheid in Colombia.

Als uitsmijter heeft Christophe nog wat raad voor de jonge mensen uit onze gemeente: “Je kan alles bereiken wat je wilt in het leven. Met hard werken, discipline en de nodige inspanningen, maar vooral door te blijven geloven in jezelf.”

Opgetekend door Tom Van Acker.

39
Je kan alles bereiken wat je wilt in het leven. Met hard werken, discipline en de nodige inspanningen, maar vooral door te blijven geloven in jezelf.

Bij Regionaal Landschap Schelde-Durme

willen we de inwoners van ons werkingsgebied stimuleren om het tij te keren door opnieuw kleine landschapselementen zoals knotbomen, hoogstammige fruitbomen, hagen, heggen, poelen of sloten te voorzien of te herstellen.

40 © RLSD
IN ‘T GROEN

Samenwerken aan een mooi en klimaatrobuust landschap

Gratis advies via landschapsloket van Regionaal Landschap Schelde-Durme

Berlare is aangesloten bij het Regionaal Landschap ScheldeDurme. Maar wat doet zo’n Regionaal Landschap precies? En vooral: wat kan het voor jou doen? We interviewden landschapsmedewerkers Sebastien Leys en Eliza Romeijn-Peeters.

Eliza Romeijn-Peeters: “Ooit dronk vee uit poelen, hielden meidoornheggen koeien en schapen in de weide en bakenden knotbomen percelen af. Allemaal voorbeelden van kleine landschapselementen. Doorheen de jaren deden alternatieven hun intrede en verdrongen deze natuurpareltjes stelselmatig uit ons landschap. En dat is zonde. Zulke landschapselementen bieden niet enkel beschutting en voedsel aan dieren, ze maken het landschap ook mooier en klimaatrobuuster.

Bij Regionaal Landschap ScheldeDurme willen we de inwoners van ons werkingsgebied stimuleren om het tij te keren door opnieuw kleine landschapselementen zoals knotbomen, hoogstammige fruitbomen, hagen, heggen, poelen of sloten te voorzien of te herstellen.”

Jullie bieden gratis advies, begeleiding én onderzoeken de subsidiemogelijkheden?

Eliza Romeijn-Peeters: “Heb jij een landelijk gelegen lapje grond en wil je de natuur en het landschap hier een handje helpen? Bijvoorbeeld door te kiezen voor een heg met inheemse planten of om de overwoekerde poel te herstellen? Bij ons landschapsloket kan je terecht voor gratis en vrijblijvend advies hierover.

Maar ook als je interesse hebt in een hoogstamboomgaard, de aanleg van een nieuwe poel, de aanplanting van een of meerdere bomen kan je bij ons terecht.

Naast advies bieden we ook begeleiding en speuren we naar subsidiemogelijkheden voor jouw project. Zulke subsidies kunnen oplopen tot 70 procent van het totaalbedrag.”

Kunnen inwoners ook bij jullie terecht voor het onderhoud van hun kleine landschapselementen?

Sebastien Leys: “We helpen inderdaad ook bij het beheer van de kleine landschapselementen. Wie bijvoorbeeld knotbomen heeft met takken van minstens vijf jaar oud kan die gratis laten onderhouden door onze opgeleide, vrijwillige houtzoekers. Zij krijgen als tegendienst het brandhout mee naar huis. Elk jaar organiseren we ook een cursus voor beginnende knotters. Interesse in deze cursus? Hou dan zeker onze kanalen in de gaten. Interesse om zelf te knotten of je bomen te laten knotten? Meld je aan via www.goedgeknot.be of laat iets weten via sebastien@rlsd.be.”

Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD), is één van de 16 regionale landschappen verspreid over heel Vlaanderen. Hun werkingsgebied omvat 22 gemeenten langs de Schelde en Durme, waaronder Berlare.

Meer info: www.rlsd.be/projecten/kleine-landschapselementen-rlsd

41

6 natuurhotspots om deze zomer te bezoeken

Onze natuur is altijd de moeite waard, maar tijdens de zomermaanden is er vaak net dat tikkeltje meer leven te bespeuren. Trek je wandelschoenen aan, neem je verrekijker bij de hand en ga op ontdekking.

Paardeweide

Ook al steekt de zomer nog maar net de kop op, voor heel wat vogelsoorten is het najaar reeds begonnen. De Paardeweide – ook wel bekend als het ‘Berlaarse Zwin’ – is jaarrond een echte vogelmagneet, maar in deze periode zijn er al heel wat soorten te zien die hun noordelijke broedgebieden verlaten hebben en de grote trek naar het zuiden aanvatten.

Het moerasgebied wordt dan gebruikt als tankstation: uitrusten en even wat te eten scharrelen, alvorens de reis verder te zetten. Vooral steltlopers en eenden maken dankbaar gebruik van dit gebied, ook ooievaars en lepelaars zijn hier nu vaak te spotten.

Wist je dat hier de voorbije jaren al verschillende soorten uit het verre Siberië werden aangetroffen? De gestreepte strandloper en de rosse grutto zijn hier voorbeelden van.

Reservaatzone

Donkmeer – Eendekooi - Nieuwdonk

Slenteren langs verkoelende waterpartijen, ritselende rietvelden en massa’s kleurrijk planten- en dierenleven? Dan ben je hier op de juiste plek! Doorheen deze hotspot voor biodiversiteit liggen namelijk prachtige wandel- en fietslussen te wachten op ontdekking.

De graslanden rond de Nieuwdonkvijver zijn op zonnige dagen het domein van duizenden vlinders en libellen. Boomvalken en zwaluwen weten dit feestmaal te vinden.

Het Donkmeer is dan weer hét terrein voor visdiefjes en ijsvogels, die laatste verraad z’n aanwezigheid vaak met een schelle roep. Met wat geluk spot je in de Eendenkooi de zwarte wouw of de kwak, een kleinere reigerachtige.

Wist je dat ochtend- en avondmensen in de Eendenkooi ook een ander bijzonder dier kunnen ontmoeten?

De bever laat zich hier in de kalmere periodes regelmatig opmerken!

Op snikhete zomerdagen vormt dit gebied the place to be: koele, schaduwrijke bossen afgewisseld met mooie waterpartijen en ook hier voelt de bever zich thuis. Verschillende wandelpaden lopen of doorkruisen dit gebied, en op open plekken in het bos of aan de randen ervan laten reeën zich opvallend vaak bekijken. Dode bomen of dikke takken vormen het territorium van de spechten. Alle soorten die in Vlaanderen voorkomen kan je hier spotten, ook de grootste: de zwarte specht. Ook verschillende zeldzame vlindersoorten kan je hier vaak voorbij zien fladderen: bijvoorbeeld de keizersmantel.

Wist je dat de monotone populierenbossen hier stilaan omgevormd worden tot biodiverse bosbestanden? Beter voor klimaat, biodiversiteit en beleving!

Tip: via het wandelpad ten westen van het moeras kan je een mooie lusvormige wandeling van een viertal kilometer maken. Vertrek en einde: taverne

‘t Oud Brughuys.

Tip: via het wandelpad naast de Scheve Villa kan je mooie wandelingen richting Nieuwdonk en Eendenkooi maken.

Tip: zin in een langere wandeling? Het is perfect mogelijk om de volledige oude Scheldemeander (9 km) te verkennen.

Het Riekend Rustpunt is daarvoor een goed vertrekpunt.

42 LEVEN IN ‘T GROEN
Berlare Broek Keizersmantel © Tom Vermeulen Kattestaart © Edward Theuns

Scheldebroeken

Open ruimte en stilte zijn de kernwoorden voor dit mooie natuur- en landbouwgebied. Weidse vergezichten wisselen af met kleine bosgebiedjes. Dit is het territorium van vos en haas, van grutto en kievit, van torenvalk en bruine kiekendief. Op de gemaaide weilanden tref je hier in de zomer vaak patrijzen en spreeuwen.

Wist je dat lokale landbouwers, jagers, Regionaal Landschap Schelde-Durme en vzw Durme hier samenwerken aan een weidevogelproject? Typische –maar bedreigde – weidevogels als kievit en grutto krijgen op verschillende manieren een extra duwtje in de rug.

Samen met de Donkregio vormt dit gebied de motor voor alle natuurpracht in onze streek. Turfputten, natte weilanden doorspekt met talloze slootjes vol waterleven, uitgebreide rietpartijen en rivierduinen met grote grazers vormen hier het kader. Ook in de zomerperiode vormt dit gebied een echt paradijs voor mens en natuur. Vlinders, libellen, heel wat bijzondere vogels en beversporen zijn overal aanwezig.

Wist je dat de Kalkense Meersen een speergebied vormen van het Sigmaplan? Ook de komende jaren zal Natuurpunt hier samen met het Agentschap voor Natuur en Bos nog heel wat projecten uitrollen die de biodiversiteit en beleving moeten verhogen.

Heidemeersen

Tijdens de laatste ijstijd waaide Scheldezand hier op en creëerde twee rivierduinen: de Hoge Berg en ’t Stampkot. Weinig gemeenten hebben zulke natuurgebieden letterlijk in hun centrum liggen. Open zandpartijen wisselen hier af met verkoelend bos. De insectenfauna is hier ook ’s zomers erg bijzonder: heel wat bijzondere vlindersoorten, zeldzame sprinkhanen, graafwespen en zandloopkevers. Met zijn mooie blauwe bloemen vormt het zandblauwtje een opvallende, zomerse verschijning op de rivierduinen, terwijl het vlasbekje dan weer pronkt met zijn fel, lichtgele bloempjes.

Wist je dat zandloopkevers hier een opvallende en grappige verschijning vormen? Ze lopen snel, vliegen net voor je voeten op en landen dan een aantal meter verder.

Tip: vanop de Scheldedijk heb je een mooi zicht over het gebied. Bij warm weer zijn een pet of hoed aan te raden. Een goeie vertrek-, en aankomstplaats om het gebied te ontdekken is taverne Het Veerhuis.

Tip: een wandeling tussen de Gallowaykoeien in deelgebied Wijmeers is altijd een belevenis. Ook al zijn dit goedmoedige grazers, het blijven grote dieren dus hou toch steeds enige afstand.

Tip: de mooie riverduinenwandeling start naast basisschool Ten Berge en bedraagt een vijftal kilometer.

43
Kalkense Meersen Zwarte specht © Joris Everaert Platbuiklibel © MH Zandblauwtje

Stunt 68

Wereldrecord ‘verspringen met een auto’

Zondag 11 augustus 1968. Stuntman Roland Vandeputte kiest het Donkmeer uit voor een wereldrecordpoging ‘verspringen met een auto’.

Maar liefst 80.000 toeschouwers kijken toe hoe de waaghals zijn Volvo Amazone – met 90 kg ballast in de koffer om de auto zo vlak mogelijk te laten landen – met gierende banden via een enorme schans over het Donkmeer jaagt.

Exact 62 meter verder duikt de neus van de Volvo het water in.

Na een slopend lange minuut wordt Vandeputte door duikers uit het wrak gehaald en weggevoerd met de ambulance. Hij brak die dag niet enkel het wereldrecord, maar ook z’n kaakbeen.

Het nieuwe record werd een jaar later bezongen door ‘The Lollypops’.

Het Donkmeer en spektakel gaan al decennialang hand in hand. Ook al zijn de veiligheidsvoorschriften in al die jaren flink aangescherpt, het blijft iets om nostalgisch op terug te blikken.

Geen halsbrekende toeren op het programma de komende maanden, wél heel wat sfeervolle initiatieven op en rond het water. Geniet ervan.

44 IN ‘T GROEN OUD NIEUWS

WIE, WAT, WAAR?

Op zoek naar de openingsuren van een gemeente- of OCMW-dienst of naar de contactgegevens van een van de mandatarissen? Je vindt ze op www.berlare.be of op de uitneembare bijlage uit vorige Infogem.

SECRETARIAAT

052 43 25 00 secretariaat@berlare.be

DIENST BEVOLKING EN BURGERLIJKE STAND

052 43 25 10 en 052 43 25 11 bevolking@berlare.be

DIENST VERGUNNINGEN

052 43 25 15 vergunningen@berlare.be

DIENST OPENBARE WERKEN

052 43 25 30 openbarewerken@berlare.be

DIENST RECREATIE EN ONDERNEMEN

052 43 25 60 (balie) en 052 43 25 61 (kantoor) recreatie@berlare.be ondernemen@berlare.be jeugd@berlare.be sport@berlare.be noordzuid@berlare.be toerisme@berlare.be communicatie@berlare.be

CULTUURDIENST

052 43 25 50 cultuur@berlare.be

BIBLIOTHEEK

052 43 25 55 bibliotheek@berlare.be

SOCIAAL HUIS 09 326 97 10 sociaalhuis@ocmwberlare.be 052 43 25 40 kinderopvang@berlare.be

HUIS VAN HET KIND

052 43 25 44 huisvanhetkind@berlare.be

LOKALE POLITIE

09 367 50 15 (kantoor Donkmeer)

052 45 98 45 (hoofdkantoor Zele) 101 (interventie)

DIGITALE MELDINGSKAART

Botste je op een klein of groot probleem waar het lokaal bestuur wat aan kan doen?

Meld het via de digitale meldingskaart op www.berlare.be/meldingskaart.

Je mag problemen uiteraard ook melden met een klassieke brief per post ter attentie van het gemeentebestuur, Dorp 22 te 9290 Berlare, of je deponeert ‘m zelf in de brievenbus van een van de drie (oud-)gemeentehuizen.

45

Heb jij een leuke foto die onze gemeente op één of andere manier in de kijker zet (een mooi stukje natuur, een toffe activiteit, een opmerkelijk tafereel, een goeie daad…)?

Plaats ‘m dan op Instagram en voeg er #INFOGEM aan toe.

Door het gebruik van deze hashtag geef je de gemeente toestemming om je foto in het gemeentemagazine te plaatsen. Let er ook op dat andere mensen die herkenbaar op de foto staan hiervan op de hoogte zijn.

marjoleinlindemans

Twee meisjes in het park - Ze rijden heel veel rondjes - Ze blinken vol van trots - En moeder die blinkt mee #tweemeisjesinhetpark #rondjesrijden #wijhoudenvanonspark #kasteelparkberlare #Annavdb #pippavdb #infogem #mamaendemeiden

bart.deblieck

Het

vandriesjulie

Walk in the park met meneer Dré #lentekriebels #berlareinbeeld #infogem #kasteelparkberlare

marc_verbeeck

#blossom #bloesem #lente #spring #flowers #springvibes #bloemen #infogem #sarosstraat #nature

#naturephotography

chiromeisjesberlare

Afgelopen zondag deden we mee aan de zwerfvuilactie & droegen zo ons steentje bij aan een afvalvrij Berlare! #berlareinbeeld #infogem #zwerfafval

46
#INFOGEM
mooie Berlare vanuit de lucht #helicopter #devettigeloopsevriendjes #infogem

tine_dhaene �� De

marctackaert

Let’s go... #boat #beautiful #watercolors #watersport #nature #naturephotography #naturelovers #berlare #blue #nature_real #green #lifestyle #power #enjoylife #love #infogem

neo_and_mylo

Neo’s favourite thing: spotting some rabbits �� #beagle #dog #dogsifinstagram #berlare #infogem #natuur #bos #beagles #beaglesofinstagram #beaglelove #grumpybeaglesunited #wandelen

alexverbaere #maaidonk #inhetspoorvandeschelde #infogem #hetpaardjuul op weg naar de fietspomp �� (“fiets naar de pomp” dus, in plaats van “loop naar de pomp”)

myriamvanhulle

Supermooie zonsondergang. A room with a view. Kan ik blijven naar kijken. Telkens opnieuw en opnieuw en … #zonsondergang #natuurfotografie #overmere #berlareinbeeld #berlare #infogem #sunset #sunsetlovers #iphoneonly

47
mannen! #infogem dominiquevh1 #infogem

Geen écht nieuwe inwoners deze keer, maar een koppel dat vertrouwd is met de gemeente en hier de rust terugvindt. Mathias (31) is afkomstig van Overmere, Stefanie (30) van Destelbergen.

Al heeft ze ook banden met de gemeente: ze werkt in crèche ’t Klein Spook en haar grootmoeder is een Overmeerse.

Na drie jaar in het drukke centrum van Lochristi – waar ze een huis konden huren van Stefanies ouders – kocht het duo een eigen stek in een rustige woonwijk in Overmere. Terug naar de roots voor Mathias, want z’n ouderlijk huis ligt op een steenworp afstand, in dezelfde straat.

“Ik heb graag in Lochristi gewoond, maar ben blij dat we in Overmere zijn terechtgekomen. Ik heb hier altijd gevoetbald, zat in de fanfare en doe nog steeds aan boogschieten. Het voelt hier letterlijk als thuiskomen.”

En daar zit ook het huis zelf voor iets tussen. “Het is destijds door dezelfde bouwmaatschappij gebouwd als het huis waarin ik ben opgegroeid. De indeling is identiek, dat viel me al meteen op tijdens de kijkdag. Ik voelde me hier dus echt letterlijk héél snel thuis”, lacht hij.

Dat z’n ouders iets verderop wonen, is fijn. Ze hebben veel contact, maar lopen elkaars deur niet plat. “Eén keer in de week eten we samen, ook met m’n broer en z’n gezin. En dat doen we ook met de familie van Stefanie in Destelbergen. We hebben het hier goed, we zijn op onszelf en toch voelt alles vertrouwd. Ik wil hier niet meer weg.”

HUISNUMMER © Bert Van der Linden
13
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.