Infogem februari - maart 2023

Page 1

GEMEENTEMAGAZINE BERLARE | FEBRUARI - MAART 2023 Infogem © Bert Van der Linden Trek een (stippen)lijn tegen pesten! Doe mee met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen Zwerfvuilactie voor een propere buurt Welke vissen wonen er in onze wateren?

Colofon:

Infogem is een uitgave van gemeente Berlare jaargang 28, nr. 1 v.u.: Katja Gabriëls, Dorp 22, Berlare

Redactie: Emmy Bonnarens, Julie De Backer, Leen De Greve, Sam De Kegel, Katja Gabriëls, Marjolein Lindemans, Bob Pieters, Isabel Six, Tom Van Acker, Laurens Everaert

Eindredactie: Julie De Backer

Vormgeving: Gert Van Kerckhove

Druk: DaddyKate, Sint-Pieters-Leeuw Oplage: 7.200 ex.

Coördinatie fotografie: Bert Van der Linden

Redactieadres: dienst recreatie en ondernemen Dorp 22, Berlare infogem@berlare.be - 052 43 25 61

UiTagenda: ten laatste ingeven op 1 maart op www.UiTdatabank.be Inschrijven op de maandelijkse e-nieuwsbrief via www.berlare.be en www.beleefberlare.be

Volg gemeente Berlare op Twitter en Facebook

Beste inwoners

Het eerste infoblad van dit jaar valt in jullie bus. Het staat opnieuw vol leuke weetjes, mooie plannen, geslaagde realisaties en nuttige info. In deze sociale mediamaatschappij blijft het voor ons als lokaal bestuur belangrijk jullie ook te informeren met een papieren Infogem. Veel leesgenot!

Ik wens jullie in naam van het ganse bestuur ook een gezond en inspirerend jaar 2023. 2022 was geen makkelijk jaar. Dat beseffen we zeker. De coronacrisis werd ingeruild voor een energiecrisis, met als gevolg hoge inflatie en stijgende prijzen. Vele gezinnen, kleine zelfstandigen en bedrijven hebben het niet makkelijk.

Als lokaal bestuur doen we er alles aan om iedereen zoveel mogelijk te ondersteunen. Om het hier aangenaam te maken voor jong en oud. Onze dienstverlening blijft op hetzelfde hoog niveau.

De afgelopen jaren hebben ook druk gezet op het mentaal welzijn van velen. De maatschappij wordt dikwijls ook harder en ruwer. Het thema ‘pesten’ op het voorblad is jammer genoeg zeer actueel.

Laat ons in 2023 veel aandacht hebben voor elkaar, af en toe over het muurtje kijken, en een luisterend oor of steun en hulp bieden waar nodig.

En of je het leven nu door een roze, blauwe of groene bril ziet, vergeet het respect voor de andere niet.

Hopelijk ontmoet ik jullie binnenkort ergens… in onze mooie gemeente.

2 INFOGEM FEBRUARI - MAART 2023
berlare
Katja Gabriëls burgemeester
3 08 LEVEN 16 RUIMTE 32 UIT IN BERLARE 36 BERLARE IN DE WERELD 40 IN ‘T GROEN INHOUD LEVEN Stip it: trek een stippenlijn tegen pesten 8 Klachtenmanagement bij lokaal bestuur 10 Complimentendag op 1 maart 11 Jobstudenten en animatoren gezocht 14 RUIMTE Kasteelproject: werken starten in april 16 Eerste hulp bij organiseren 18 Dorpsrestaurant 20 Aanleg glasvezelnetwerk in Berlare 21 Zwerfvuilactie op 18 maart 22 Restauratie prieeltje afgerond 26 Doe mee met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 28 Dikketruiendag wordt #iktrekhetmijaan 29 Welbi: digitaal platform voor hulp bij kleine klusjes 31 UiT IN BERLARE Winterkermis in Overmere 27 Berlaars Sportgala in CC Stroming 32 ‘Eigen Kweek’-project geeft forum aan jonge podiumkunstenaars 33 BERLARE IN DE WERELD Duwtje in de rug voor 4 Berlaarse Noord-Zuidprojecten 36 IN ‘T GROEN Weidevogels brengen de lente mee 40 Financiële steun voor particulieren met bosplannen 42 Hengelsteward, iets voor jou? 43 VASTE RUBRIEKEN Beeldverhaal 4 Wedstrijd 7 Mens & tijd 12 Nieuws uit de gemeenteraad 13 Beeldgrafiek: visbestand 24 Bibnieuws 30 UiTagenda 34 De ambassadeur: De Brouwbende 38 Oud nieuws 44 Meldingskaart en Wie? Wat? Waar? 45 Verschijningsdatum volgende Infogem: 1 april 2023
4 4 BEELDVERHAAL

Even zonder zorgen

Een jaar geleden woonde Danilo nog vrijwel onbezorgd in het Oekraïense Charkov, vandaag voetbalt hij bij de jeugd van FC SKV Overmere.

De jongeman is optimistisch, leergierig en leeft zich uit op het veld. Z’n trainers doen hun uiterste best om het hem zo aangenaam mogelijk te maken. Ze leren zelf een woordje Oekraïens en nemen Danilo mee naar wedstrijden.

Sport verbindt en laat de zorgen even aan de zijlijn staan.

5 5
© Gregory Debart

Sportkampen paasvakantie

In de paasvakantie kunnen onze jongste sportievelingen terecht op drie sportkampen:

- Kleuterkamp ‘Coole kikkers’: van 3 tot 7 april in sporthal Berlare

- Lagere schoolkamp ‘Eén voor allen’: van 3 tot 7 april in sporthal Overmere

- Lagere schoolkamp ‘Pump sport up’: van 11 tot 14 april in sporthal Berlare

Inschrijven kan vanaf dinsdag 28 februari om 18 uur.

Heb je een vraag of heb je hulp nodig bij het inschrijven?

Op 28 februari zijn wij telefonisch beschikbaar van 18 uur tot 19 uur op 052 43 25 60.

Nood aan een overzicht op papier?

Haal je exemplaar op in het Sociaal Huis, bibliotheek Berlare of Onthaalpoort Donkmeer.

Meer info: www.beleefberlare.be/kampen

Kinderopvang tijdens krokus- en paasvakantie

Lokaal bestuur Berlare voorziet gemeentelijke kinderopvang voor alle kinderen tussen 2,5 en 12 jaar tijdens de krokusvakantie (van maandag 20 februari tot en met vrijdag 24 februari 2023) en tijdens de paasvakantie (van maandag 3 april tot en met vrijdag 14 april 2023). Op paasmaandag 10 april zijn de drie opvanglocaties gesloten.

Kinderen kunnen elke weekdag tijdens de vakanties van 7 tot 18.30 uur terecht op volgende locaties:

- De Boomhut (Berlare)

- De Speling (Overmere)

- ’t Biebelotje (Uitbergen)

Inschrijven voor de krokusvakantie kan sinds maandag 23 januari. Voor de paasvakantie kan je vanaf maandag 6 maart om 9 uur inschrijven via het online inschrijfsysteem.

Inschrijven kan tot de maximale dagcapaciteit bereikt is. Kosteloos annuleren kan tot en met 13 februari voor de krokusvakantie en tot en met 27 maart voor de paasvakantie.

Meer info: www.beleefberlare.be/kinderopvang 052 43 25 40 en kinderopvang@berlare.be

Triatlon Donkmeer op zaterdag 17 juni

Pomp je banden op, leg je zwembroek klaar en strik die loopschoenen maar! Want op zaterdag 17 juni kan je in en rond het Donkmeer weer terecht voor de alom gekende triatlon Donkmeer.

In de voormiddag staan ‘Start 2 Triatlon’ en ‘Trio Triatlon Small’ geprogrammeerd. Later op de dag kunnen de atleten deelnemen aan de kwarttriatlon en de nieuwe reeks ‘Trio Triatlon Large’.

Krijg je nu al de sportkriebels? Inschrijven kan via beleefberlare.be/triatlon.

Meer info: www.beleefberlare.be/triatlon 052 43 25 60 en sport@berlare.be

6 IN ‘T KORT
© QwopixMarijn De Keyzer

Netwerkmoment voor lokale toerismemakers

Ben jij actief in de toeristische sector of geef jij mee vorm aan het toerisme in Berlare en wil je graag de andere toerismemakers ontmoeten, inspireren en zelf geïnspireerd worden?

Dan heten we je welkom op donderdagavond 9 februari om 19 uur in Onthaalpoort Donkmeer.

Meer info en inschrijven: 052 43 25 60 of recreatie@berlare.be

Verhuis slagwerkklas, tekenklas en balletschool

De gemeenteraad heeft beslist om de site Dorp 96 te verkopen. De lokalen werden nog gebruikt door onder meer de KUNSTacademie en Balletschool Terpsichore. Deze organisaties zetten sinds januari hun werking verder in andere gemeentelijke infrastructuur:

- De slagwerkklas en de tekenklas gaan voortaan door in Gaver 72;

- De andere muzieklessen verhuizen naar CC Stroming;

- De balletschool krijgt haar onderkomen in de sporthal van Overmere.

FOTOWEDSTRIJD

Kunstmarkt zoekt kunstenaars

Op Paasmaandag 10 april toveren we de Brielstraat om tot een gezellige kunstmarkt in openlucht, geïnspireerd op het Parijse Montmartre. Iedereen is welkom om tussen 14 en 17 uur een kijkje te komen nemen langs de verschillende kunstige standjes.

Geen kunstmarkt zonder kunst natuurlijk en daarom gaan we op zoek naar kunstenaars. Ben jij een schilder, beeldhouwer, fotograaf, keramieker, juweel- of kledingontwerper?

Heb je zin om je werk tentoon te stellen en/of te verkopen? Dat kan, en helemaal gratis! Schrijf je in vóór 20 maart. Materiaal voor je standplaats dien je zelf te voorzien. Demonstraties worden toegejuicht.

Info en inschrijven: www.beleefberlare.be/kunstenaarsmarkt 052 43 25 60 en recreatie@berlare.be

Stuur je antwoord uiterlijk veertien dagen na het verschijnen van deze editie naar infogem@berlare.be. Wie geen digitale toegang heeft, kan een briefje sturen naar Dorp 22, 9290 Berlare ter attentie van de Infogemredactie.

Uit alle correcte inzendingen loot een onschuldige hand een winnaar. Die krijgt een Berlaarse cadeaubon ter waarde van 25 euro om lokaal te spenderen.

Winnaar vorige prijsvraag: Annick Van Eenaeme

(oplossing: Donkoeverpark) We contacteren je op het e-mailadres waarmee je de oplossing instuurde.

INFOGEM JANUARI - MAART 2021 7
VAN BERLARE ZIE JIJ OP DE FOTO?
WELK PLEKJE

Stip it! Jij doet toch ook mee?!

Trek een stippenlijn tegen pesten

Sinds 2018 zet Ketnet - samen met het netwerk Kies Kleur tegen Pesten - vier stippen in om de strijd tegen pesten aan te gaan. Een opvallend symbool dat zowel laagdrempelig als populair is: met vier eenvoudige stippen op je hand laat je zien dat pesten passé is.

Sinds vorig jaar trekken ook Radio 2 en MNM mee aan de kar en verschijnen de stippen ook op de handen van volwassenen. Zo groeiden ze in heel Vlaanderen uit tot hét symbool tegen pesten. En ze hebben ook écht een impact, want de actie maakt pesten bespreekbaar en zorgt voor bewustwording bij jong en oud.

Stippenlijn

Maar zolang er gepest wordt, moet er campagne gevoerd worden. Want pesten is not done. Daarom roepen de boegbeelden heel Vlaanderen op om de lijn te trekken tegen pesten. En dat mag je best letterlijk nemen!

In 2023 is het de bedoeling dat er overal in Vlaanderen stippenlijnen getrokken worden tegen pesten. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig! Zet vier stippen op je hand en ga naast elkaar op één lijn staan. Reik elkaar de gestipte hand en trek zo een stippenlijn tegen pesten.

8 LEVEN

Maak het plezant

Met je vrienden of familie, met je klas, school, straat, wijk, bedrijf, jeugdbeweging of sportclub?

Twijfel niet... en maak het plezant. Ga voor de sportiefste, beestigste, luidste, kleurrijkste, stoerste, maakt-niet-uit-welkste stippenlijn.

Een voorproefje voor de kilometerslange stippenlijn die in 2024 heel Vlaanderen (én Berlare!) zal doorkruisen.

Ga dus zeker dit jaar al aan de slag, maak een video van jouw stippenlijn, verspreid die via sociale media met

de boodschap ‘Wij trekken de lijn tegen pesten’ en #stipit en post je filmpje zeker ook op www.stip-it.be. Als je er ook de hashtag #stipitberlare bij plaatst, vinden we alle Berlaarse initiatieven eenvoudig terug.

9
© Andres AyrtonPexels

Ik heb een klacht!

Spelregels van klachtenmanagement bij gemeente en OCMW

Heb je een klacht over lokaal bestuur Berlare? Dan kan je dat melden. Dat is je recht. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn hebben een gezamenlijk reglement goedgekeurd. We zetten hier op een rijtje wat een klacht is, hoe je een klacht indient en wat het bestuur met jouw klacht doet.

Iedere inwoner kan zijn ongenoegen uiten bij het lokaal bestuur over een product. Ook een handeling en gedrag (of het achterwege blijven daarvan) van een dienst, personeelsof raadslid komen in aanmerking voor een klacht.

Een klacht is geen informatievraag, suggestie of melding

Een boom die het zicht belemmert, een defecte straatlamp, een probleem met de huisvuilophaling of riolering, een suggestie om verkeerslichten te plaatsen aan een kruispunt, een vraag om een bouwdossier in te kijken, … Dat zijn geen klachten. We maken een onderscheid tussen een informatievraag, een suggestie, een melding en een klacht.

- informatievraag: je wil op een snelle en correcte manier inlichtingen inwinnen of doorverwezen worden;

- suggestie: je doet een voorstel voor een verbetering van de werking;

- melding: je signaleert een bepaalde tekortkoming in het functioneren van het lokaal bestuur. Je bent op zich niet ontevreden over het optreden van het bestuur en het bestuur had de tekortkoming redelijkerwijze niet kunnen voorkomen. Voor dit soort meldingen bestaat de elektronische meldingskaart op www.berlare.be.

10 LEVEN

- klacht: je maakt duidelijk kenbaar dat je ontevreden bent over een door het bestuur al dan niet verrichte handeling of prestatie. Ook hier zijn nog een aantal uitzonderingen.

Volgende zaken worden niet als klacht behandeld:

• anonieme klachten

• klachten die kennelijk ongegrond zijn

• ontevredenheid over de regelgeving, over het (al dan niet) gevoerde beleid, over beleidsvoornemens of verklaringen

• klachten over partners van het lokaal bestuur en over ondernemingen die werken uitvoeren/diensten leveren in opdracht van het lokaal bestuur

• klachten over aangelegenheden waarbij de klager geen belang heeft

• klachten over zaken waarbij nog niet alle beroepsprocedures werden uitgeput

• klachten die reeds eerder werden behandeld

• klachten over zaken waarbij een jurisdictioneel beroep aanhangig is

• bezwaren tegen beslissingen over vergunningsaanvragen, belastingen, …

• beroepen tegen beslissingen die moeten worden aangevochten bij de toezichthoudende overheid of de Raad van State

• alles wat met negatieve gevoelens te maken heeft die niet het gevolg zijn van de werking van het lokaal bestuur

• lichamelijke klachten die niets te maken hebben met de dienstverlening

• alles wat tijdens een dagdagelijkse werking snel kan opgelost worden

Hoe dien je een klacht in?

Een klacht indienen kan je op gelijk welke manier, maar bij voorkeur via het klachtenformulier dat je terugvindt op de website van gemeente Berlare en van OCMW Berlare. Formuleer in elk geval zo nauwkeuring mogelijk je klacht en vergeet niet je naam en adres te vermelden.

Wat gebeurt er met je klacht?

Iedere inwoner die een klacht uit, heeft recht op een klantvriendelijke en grondige behandeling van zijn klacht. De klacht wordt door de klachtencoördinator ontvankelijk verklaard, geregistreerd en behandeld. Dat gebeurt maximaal, onafhankelijk van de dienst waarop de klacht betrekking heeft en onafhankelijk van de politieke mandatarissen. Voor klachten over lokale mandatarissen bestaat een aparte procedure. De deontologische commissie van de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn buigt zich over deze zaken.

We proberen zo snel mogelijk een klacht te behandelen. Soms kan dat onmiddellijk, soms niet. Volgens het reglement wordt een klacht volledig afgehandeld binnen de dertig kalenderdagen.

Het lokaal bestuur is een lerende organisatie. Een terechte klacht verplicht ons de huidige werkwijze grondig te evalueren en te zoeken naar verfijning en bijsturing. De bedoeling is immers dat een bepaalde (soort) klacht niet meer terugkeert.

1 maart = Complimentendag

Het klinkt zo vanzelfsprekend: een complimentje geven als iets goed gaat. En toch doen we het nog te weinig. Een schouderklopje, een welgemeende dankjewel, … een blijk van waardering maakt echt een verschil.

Op woensdag 1 maart is het Nationale Complimentendag, een dag waarop de complimentjes in het rond vliegen. Al hoef je er ook de andere 364 dagen van het jaar niet zuinig mee te zijn.

Wiens dag maak jij een beetje mooier?

Meer info: klachtencoördinator Bob Pieters, 052 43 25 00

11

WE VERWELKOMEN

24/10/2022 Esmee De Geest

26/10/2022 Amélie Praet

15/11/2022 Dré De Backer

WE NAMEN AFSCHEID VAN

03/10/2022 Amanda Vandersnickt (°01/11/1935)

04/10/2022 Godelieve Rappé (°25/04/1934)

05/10/2022 Gabriel Van Hauwermeiren (°18/02/1937)

06/10/2022 Jaak Goossens (°22/05/1948)

07/10/2022 Roger Van de Velde (°12/06/1943)

13/10/2022 Kristof Janssens (°23/04/1975)

15/10/2022 Josephina Vande Wiele (°14/02/1936)

17/10/2022 Marc Bracke (°23/01/1969)

17/10/2022 Lucie Vinck (°05/01/1935)

18/10/2022 Luc Claus (°24/01/1937)

23/10/2022 Edmond Baert (°27/03/1922)

23/10/2022 Lucien Rubbrecht (°11/02/1939)

23/10/2022 William Roels (°05/08/1956)

29/10/2022 Gilbert Baeyens (°26/07/1956)

31/10/2022 Tom Brison (°16/03/1988)

01/11/2022 Rita De Kegel (°25/05/1951)

03/11/2022 Valentine de Crombrugghe de Picquendaele (°05/10/1939)

04/11/2022 Robert De Gucht (°15/02/1948)

04/11/2022 Jean Philips (°08/02/1959)

05/11/2022 Gerard Peelman (°18/06/1927)

05/11/2022 Frank Clauwaert (°28/11/1940)

10/11/2022 André Roef (°30/12/1955)

13/11/2022 Franky Vergeylen (°07/04/1961)

15/11/2022 Irène Van Hese (°10/12/1935)

15/11/2022 Herman Stevens (°30/09/1951)

18/11/2022 Germana Poppe (°17/12/1926)

18/11/2022 Laura Heirman (°06/05/1932)

20/11/2022 Emile De keukelaere (°23/02/1935)

23/11/2022

24/11/2022

Suzanna De Block (°04/05/1936)

Norbert D’Herde (°10/05/1952)

29/11/2022 Robertus Bonnarens (°10/04/1923)

30/11/2022 Willy Jansegers (°15/07/1953)

30/11/2022 Stany Vermeire (°27/01/1987)

01/12/2022 Angela Copers (°22/01/1931)

01/12/2022 Clément Vermeir (°16/04/1923)

08/12/2022 Anna Van Alboom (°05/09/1932)

08/12/2022 Gustaaf Vanderstraeten (°16/06/1935)

09/12/2022 Hans Van Keer (°01/02/1969)

11/12/2022 Anita Verbeken (°16/04/1943)

14/12/2022 Frans De Vuyst (°23/01/1935)

14/12/2022 Marc Boenders (°19/11/1959)

14/12/2022 Benny Roggeman (°22/07/1964)

14/12/2022 Juliana Van Waerebeek (°20/08/1932)

15/12/2022 Ronald Vonckx (°07/09/1956)

16/12/2022 Prosper Geltmeyer (°22/02/1931)

17/12/2022 Eddy Van Damme (°27/04/1953)

18/12/2022 Raymond Van Rossem (°25/06/1939)

20/12/2022 Maria Pieters (°18/11/1936)

21/12/2022 Raymond Volkaert (°28/08/1939)

21/12/2022 Leonila Juanir (°31/07/1958)

21/12/2022 Linda Taragola (°05/04/1967)

23/12/2022 Rosette Terryn (°31/03/1946)

23/12/2022 Irène Cammerman (°20/06/1935)

25/12/2022 Mieke Heirman (°22/01/1983)

25/12/2022 Edmond Van De Sompel (°19/10/1934)

26/12/2022 Rachel De Bruycker (°12/02/1921)

26/12/2022 Dave Beeckman (°25/10/1969)

27/12/2022 Irène Lambert (°07/09/1930)

29/12/2022 André De Palmenaer (°26/03/1944)

01/01/2023 Mauritius Vernimmen (°27/12/1933)

03/01/2023

07/01/2023

07/01/2023

Jouw pasgeborene in volgende Infogem?

Sinds 2018 verspreiden we op deze pagina geen lijstje meer met namen van de pasgeborenen in de gemeente. Dienst bevolking & burgerlijke stand verkrijgt deze gegevens immers rechtstreeks via de ziekenhuizen, waardoor aan de ouders geen expliciete toestemming kan worden gevraagd om in Infogem te staan. De Europese Privacywet laat dat niet toe.

Je kan vanaf nu als ouder wel zélf de naam en geboortedatum van je pasgeborene aan ons bezorgen via infogem@berlare.be. Dan verschijnt deze heuglijke info in het volgende nummer.

12
50 60 65
MENS & TIJD
Helene Verlodt
Willy Tollenaere
Simone Vermeire (°14/11/1928)
Rudi Copejans (°28/06/1949)
Dirk Oosterlinck (°24/09/1958)
(°10/01/1934) 04/01/2023
(°29/02/1940) 05/01/2023
06/01/2023
06/01/2023
Simonne Korte
(°15/05/1928)
Maria De
08/01/2023 Anna Vande Wiele (°22/03/1934) 09/01/2023 Cecilia Van Laecken (°17/04/1934)
PAREN
HUN JA-WOORD 08/10/2022 Hans De Jonghe en Marleen Paenen 15/10/2022 Joppe Verbist en Marieke Demeulemeester 22/10/2022 Mathias Roels en Celine De Pauw 22/10/2022 Sam Peelman en Rose De Keulenaer 04/11/2022 Derl Vanderheyden en Lindsey Impens 21/11/2022 Frederik Verstuyft en Rona Olido 03/12/2022 Freek Van Hoecke en Melissa Maes DEZE PAREN VIERDEN HUN GOUDEN JUBILEUM 01/07/1972 Wim Verdyck en Christiane Isaïe 15/09/1972 Donald De Coninck en Monique Caljon 22/09/1972 William Eeckhaut en Francine Clincke 25/09/1972 Pascal Michiels en Anne D’hooghe 13/10/1972 Guy Rosseel en Rony Van Heden 01/12/1972 Hugo De Backer en Maria Van Malderen 08/12/1972 Willy D’haese en Denise De Backer DEZE PAREN VIERDEN HUN DIAMANTEN JUBILEUM 13/10/1962 Octaaf Verhofstadt en Francine Spaerkeer 17/11/1962 Gerard De Gelder en Simone Van Peteghem 22/12/1962 Dirk Vandewalle en Yolande Verreydt DEZE PAREN VIERDEN HUN BRILJANTEN JUBILEUM 26/10/1957 Andreas Roels en Antoinette Philips 30/11/1957 Theophile Van Nieuwenhuyse en Agnes Maes
Meyer (°09/11/1932)
DEZE
GAVEN

Parkeerinbreuken kunnen vanaf 2023 via GAS-boete

De gemeenteraad heeft een politiereglement voor verkeer goedgekeurd. Als gevolg hiervan kunnen bepaalde parkeerinbreuken vanaf 2023 worden beteugeld met een administratieve geldboete (GAS-boete).

Omdat een gewaarschuwd persoon er twee waard is, geven we alvast nog enkele tips om een parkeerboete te vermijden:

1. Parkeer niet op een voetpad, fietspad of verhoogde berm binnen de bebouwde kom. Parkeer je op de gelijkgrondse berm, zorg dan dat je minstens 1,5 meter vrijlaat voor voetgangers;

2. Parkeer niet op minder dan 5 meter van een hoek of een oversteekplaats;

3. Parkeer niet aan gele onderbroken lijnen;

4. Parkeer niet zonder licentie op een plaats voor mindervaliden;

5. Parkeer niet in de verkeerde rijrichting.

Gratis vuilniszakken voor jeugdverenigingen en scholen

De gemeenteraad heeft de ondersteuning aan erkende jeugdverenigingen en scholen met betrekking tot afvalbeleid aangepast, omdat huishoudelijk afval meer dan vroeger thuishoort in een pmd-zak (blauwe zak).

Erkende jeugdverenigingen krijgen vanaf nu jaarlijks:

• 30 gratis restafvalzakken van 60 liter of 60 gratis restafvalzakken van 30 liter;

• 60 gratis pmd-zakken van 60 liter.

Voor de vijf scholen op het grondgebied geldt voortaan volgende regeling per leerling:

• ½ gratis restafvalzak van 60 liter of 1 gratis restafvalzak van 30 liter;

• ½ gratis pmd-zak van 60 liter.

Als tegenprestatie vraagt het lokaal bestuur dat de verenigingen en scholen zich engageren om correct te sorteren én om deel te nemen aan de jaarlijkse zwerfvuilactie of gelijksoortige acties.

Via www.berlare.be > ‘Bestuur & beleid’ > ‘Gemeenteraad’ > ‘Zittingen, verslagen en besluiten’ kan je de gemeenteraadszittingen (her)beluisteren en de lijst met zittingen, verslagen en besluiten raadplegen.

13 NIEUWS UIT DE GEMEENTERAAD

Jobstudenten en animatoren gezocht!

Tal van jobs bij lokaal bestuur Berlare

Elk jaar krijgen studenten de kans om bij het lokaal bestuur aan de slag te gaan als poetshulp, zorgkundige, kinderbegeleider, administratief medewerker, keukenhulp, assistent bij evenementen, klusjesman of -vrouw, …

Ben jij op zoek naar een toffe studentenjob dicht bij huis? Ben jij in de zomer of tijdens het jaar enkele dagen/weken vrij?

Vind je het leuk om stralende gezichten te zien en de held(in) van een bende enthousiaste kinderen te zijn? Laat je graag je sportkriebels de vrije loop of ben je eerder creatief? Ga je liever achter de schermen aan de slag met administratie? Of voel je je op zorgkundig vlak helemaal in je sas?

Er zijn helpende handen nodig op verschillende domeinen. Inschrijven kan via www.ocmwberlare.be/jobs. Wie zich vóór 22 maart aanmeldt, krijgt voorrang.

meer info: www.ocmwberlare.be/jobs

14
LEVEN
© Aaron De Pelsmaeker

GEZOCHT: BEGELEIDERS BUITENSPEELDAG

Buiten spelen, buiten spelen, hoi hoi hoi! Dat wordt op woensdag 19 april 2023 de leuze van een heleboel kinderen. Want het is die dag Nationale Buitenspeeldag!

Om ervoor te zorgen dat de Berlaarse kids een namiddag vol buitenspeelplezier kunnen beleven, zijn we op zoek naar een bende enthousiaste begeleiders om activiteiten in goede banen te leiden en stiekem (of niet zo stiekem) keihard mee te spelen.

Iets voor jou? Schrijf je als de bliksem in via www.ocmwberlare.be/jobs.

Meer info: 052 43 25 60 en jeugd@berlare.be

Aan de slag op provinciaal domein Nieuwdonk?

Ben jij nog op zoek naar een job voor het komende toeristische seizoen?

Dicht bij huis en in het groen?

Domein Nieuwdonk zoekt redders, onthaalmedewerkers, veiligheidsmedewerkers en groenarbeiders. Voor elk wat wils.

Solliciteren kan tot en met 19 februari via https://vacatures.oost-vlaanderen.be.

15

Bouwbestek restauratie kasteel goedgekeurd

Werken starten in april

De gemeenteraad keurde eind vorig jaar het bestek goed voor de herbestemming van de kasteelgebouwen in de Berlaarse dorpskern. Daarmee komt de start van de restauratiewerken in zicht, na jaren van grondig vooronderzoek en studiewerk.

In 2008 kocht gemeente Berlare het kasteeldomein, dat al snel toegankelijk werd als groene long in het hart van onze gemeente. Na de investeringen in een nieuwe omheining en in de restauratie van de toegangspoorten, werd ook een studie opgestart voor de herbestemming en restauratie van de kasteelgebouwen.

In december 2021 keurde

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de erfgoedpremie van 2,88 miljoen euro goed. Door de stijgende grondstofen energieprijzen werd dat bedrag intussen met 10% opgetrokken tot 3,1 miljoen euro.

16 LEVEN RUIMTE
© Bert Van der Linden

Start in april

Momenteel loopt de openbare aanbesteding voor de uitvoering van de werken ten einde. Eens de aannemer gegund is, kan in april gestart worden met de renovatiewerken.

Het lokaal bestuur streeft ernaar om de gebouwen in gebruik te kunnen nemen tegen de tweede helft van 2025. De subsidie van 3,1 miljoen euro vervalt immers als het dossier niet wordt uitgevoerd vóór die periode. Bovendien zou ook de staat van de gebouwen er sterk op achteruitgaan als de restauratie nog langer op zich laat wachten.

Door de administratieve en ceremoniële invulling die de gerestaureerde kasteelgebouwen zullen krijgen – met 38 werkplekken en 8 polyvalente ruimtes – wordt ook het huidige tekort aan werkplekken in het sterk verouderde gemeentehuis aangepakt.

Moderne technieken en plaats voor ontmoeting

In het uitgewerkte dossier, waarvan de totale kostprijs geraamd wordt op 10,6 miljoen euro, wordt rekening gehouden met moderne technieken. Er wordt ook voldaan aan de huidige duurzaamheidsvereisten. We isoleren waar het kan, verwarmen met warmtepompen en voorzien zonnepanelen. Telkens in lijn met de voorwaarden die een beschermd gebouw met zich meebrengt.

Nu de start van de werken in zicht komt, loopt het traject van vooronderzoek, studiewerk en overleg met verschillende administraties die subsidies toekennen ten einde. De lange duur van dit traject is niet uitzonderlijk, gezien zowat alle gebouwen geklasseerd zijn.

Het lokaal bestuur streeft ernaar dat deze gebouwen, net als het park, ten dienste zullen staan van de bevolking. Met ruimte voor vergadering én ontmoeting.

Meer info: www.berlare.be/kasteelproject

17
© Bert Van der Linden

Eerste hulp bij organiseren Een goede voorbereiding voor een

goed evenement

Berlare is een levendige gemeente waar de lokale verenigingen heel wat evenementen op touw zetten. En daar zijn we trots op! Maar een goed evenement –groot of klein – vergt de nodige voorbereiding. Een korte opfrissing.

Auteursrechten, regels rond duurzaamheid, vrijwilligerswerk, … Er komt heel wat kijken bij de organisatie van een evenement. Op www.berlare.be/ikorganiseer vind je een overzicht van nuttige informatie en links.

Enkele zaken regel je rechtstreeks met lokaal bestuur Berlare:

1. Vraag vooraf toelating via het evenementenloket

Heb je plannen om een fuif te organiseren met je jeugdvereniging? Of liever een knus, gezellig optreden? Organiseer je een buurtbarbecue op een pleintje of bewegwijzerde wandeltocht?

In sommige gevallen heb je vooraf toelating nodig van het college van burgemeester en schepenen en die vraag je aan via het Eagle evenementenloket.

> Check op www.berlare.be/evenementenloket of jouw evenement een voorafgaande toelating nodig heeft of niet. Indien dat het geval is, dien je je aanvraag in via het Eagle evenementenloket.

> Dit online loket loodst je stap voor stap door de aanvraag en wijst je op alle taken en verplichtingen die bij de organisatie van een evenement komen kijken.

> Eenmaal je aanvraag is verstuurd, worden de nodige adviezen van alle betrokken interne en externe diensten opgevraagd. Zo beschik je over de nodige vergunningen voor jouw type evenement.

> Net omdat er bij de organisatie heel wat komt kijken, is het belangrijk dat je jouw aanvraag minstens twee maanden vooraf indient. Dit omdat in vele gevallen ook externe instanties zoals politie en Agentschap Wegen en Verkeer hun advies moeten geven en die hebben een langere doorlooptijd nodig.

> Een account aanmaken en je aanvraag indienen doe je via www.berlare.be/evenementenloket.

> TIP: om tijd te sparen kan je voor terugkerende evenementen jouw vorige aanvraag kopiëren en updaten waar nodig.

LEVEN 18 RUIMTE

Je vereniging of organisatie kreeg toestemming van het college van burgemeester en schepenen om een evenement te laten plaatsvinden of om het openbaar domein in te nemen, maar je zou ook graag gebruik maken van gemeentelijk materiaal en nutsvoorzieningen? Samen met de goedkeuring van je initiatief ontvang je de link naar het 3P-uitleenloket waar je je materiaal kan reserveren. Ook voor evenementen waar geen vergunning vooraf nodig is, kan je uitleenmaterialen aanvragen.

> Op het platform vind je in een oogopslag terug welk materiaal voorradig is (op = op), wat de technische specificaties zijn en wat de eventuele kostprijs is, afhankelijk van de categorie waaronder je als organisator valt of van de aard van het evenement.

> Vanaf maart 2023 zijn er enkele wijzigingen in het aanbod. Een overzicht van de materialen en de categorieën vind je terug in het reglement op www.berlare.be/uitleenloket.

> Respecteer de termijn en reserveer je materiaal uiterlijk 20 dagen vooraf. Wijzigingen zijn nog mogelijk tot ten laatste 14 dagen vooraf.

> Draag zorg voor het materiaal en vermijd kosten door de richtlijnen rond levering en ophaling te respecteren. Is er schade aan het materiaal dat je ontvangt, meld het dan meteen. Anders worden de kosten op jou verhaald.

> Heb je nog geen account voor je vereniging? Stuur een mail naar openbarewerken@berlare.be om je account (opgelet: één per vereniging) te activeren.

3. Hou je aan de geluidsafspraken

Speelt muziek een belangrijke rol op je evenement? Dan heb je een geluidsvergunning nodig. Die beperkt het maximaal aantal decibels. In Berlare geldt volgende regeling:

Evenement met muziek binnen:

> 3 uur: einde verkoop drankbonnen

> 3.30 uur: einde verkoop drank + muziek stiller

> 4 uur: definitief einduur

Evenement met muziek in openlucht:

> 2 uur: einde verkoop drankbonnen

> 2.30 uur: einde verkoop drank + muziek stiller

> 3 uur: definitief einduur

Uitzonderingen zijn toe te staan als het evenement gekoppeld is aan een gemeentelijke kermis of Waterfeesten, of als de activiteit doorgaat in een gemeentelijke feestzaal (Festivalhal, CC Stroming, SCC De Venne of Feestzaal Overmere).

De politie zal meer controles uitvoeren op het overschrijden van het toegestane aantal decibel en op de aanwezigheid van geluidsbegrenzers, geluidsmeters (uitleenbaar via de cultuurdienst) en displays die het geluidsniveau weergeven.

Infosessie voor verenigingen en organisaties

Krijg je graag een extra woordje uitleg over de werking van het evenementenloket en het uitleenloket?

Kom dan naar de infosessie in CC Stroming op donderdag 9 maart om 20 uur. Vooraf inschrijven is niet nodig.

19
2. Reserveer materiaal via het 3P-uitleenloket

Welkom in het Dorpsrestaurant

Ter Meere dekt twee keer per maand de tafel voor senioren en mantelzorgers

Met het dorpsrestaurant voor senioren en mantelzorgers creëert lokaal bestuur Berlare een plaats voor ontmoeting en biedt het een gezonde betaalbare maaltijd aan. Samen eten is immers een fijne manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Het dorpsrestaurant vindt iedere tweede dinsdag en iedere vierde maandag van de maand plaats, telkens vanaf 11.45 uur in de feestzaal van woonzorgcentrum Ter Meere. In januari en december blijft het bij één editie per maand en in juli en augustus is er geen dorpsrestaurant. Er wordt af en toe ook een gratis activiteit aan het dorpsrestaurant gekoppeld. Informatief, ontspannend of zelfs sportief!

Op het menu staat steevast een stevige, gezonde maaltijd uit grootmoeders keuken die toch betaalbaar blijft. Voor 9,00 euro (contant of via bancontact te betalen op de dag zelf) krijg je soep, hoofdgerecht, dessert en water tijdens de maaltijd. Inschrijven kan tot uiterlijk één week op voorhand via 09 326 97 10 of via www.ocmwberlare.be.

LEVEN 20 RUIMTE

Dit voorjaar op het menu

maandag 23 januari:

aardappelsoep - kalkoenfilet - schorseneren in bechamelsaus - aardappelen

dinsdag 14 februari:

bloemkoolsoep - kip met gevogeltejus - fruit - kroketten

maandag 27 februari:

rode paprikasoep - cordon bleu van kalkoen - gebakken witloof - gekookte aardappelen

dinsdag 14 maart:

groentebouillonsoep - kalfsbrood met natuursaus - noordkrieken - natuuraardappelen activiteit: yoga

maandag 27 maart: wortelsoep met steranijs - vogelnestje met tomatensaus - boontjes met ajuin - peterselieaardappelen

dinsdag 11 april:

landbouwersoep - stoofvlees - sla - frietjes

maandag 24 april:

pompoensoep - gebraiseerd varkensgebraad - erwten op Franse wijze - natuuraardappelen activiteit: quiz

dinsdag 9 mei:

Aalsterse ajuinsoep - kaasburger met tijmsaus - wortelen - gestoomde aardappelen

maandag 22 mei:

preisoep - kalfsblanket met zilverui - aardappelpuree

dinsdag 13 juni:

groentesoep - Hongaarse goulash - gebakken krielaardappelen

maandag 26 juni:

barbecue: mixbrochette (braadworst, varken, kip)

groentenbuffet - aardappelsalade - provençaalse saus

Aanleg open glasvezelnetwerk in Berlare

Het Vlaamse nutsbedrijf Fiberklaar rolt binnenkort een open glasvezelnetwerk uit in Berlare. Eind januari start het bedrijf een informatiecampagne met meer uitleg over de aanleg. Via www.fiberklaar.be/berlare kan je alvast nagaan of ook jouw woning op de planning staat.

Fiberklaar is een nutsbedrijf dat een open glasvezelnetwerk aanlegt in alle Vlaamse provincies. Internet via zo’n netwerk is altijd stabiel en razendsnel, en dat komt goed van pas in tijden van thuiswerken, streamen en gamen in hoge kwaliteit.

Gratis huisaansluiting

Tijdens de werken kunnen inwoners hun woning zonder kosten laten aansluiten. Dat gebeurt via een fibercontactdoos die in de woning wordt geïnstalleerd en op het glasvezelnetwerk in de straat wordt aangesloten.

Via de gratis huisaansluiting kunnen inwoners in de toekomst een glasvezelabonnement voor internet en/of tv afsluiten bij de deelnemende internetproviders. Die keuze is volledig vrijblijvend en de installatie verandert ook niets aan de huidige internetaansluiting.

Infomomenten

Om alle inwoners te informeren over het glasvezelnetwerk en de werkzaamheden, organiseert Fiberklaar twee infomomenten:

• Fysiek: donderdag 23 februari om 19 uur in CC Stroming

• Online: donderdag 9 maart om 19.30 uur (te volgen via computer, smartphone of tablet)

Meer info en inschrijven voor de infomomenten: www.fiberklaar.be/berlare

Mooimakers zeggen nee tegen zwerfvuil, ja tegen een mooie buurt

Zwerfvuilactie op zaterdag 18 maart

Geert Leys is een van de dertig ‘mooimakers’ in Berlare. Deze vrijwilligers maken de wereld dan ook mooier, al is het jammer genoeg maar voor even. “Twee uur zwerfvuil opruimen betekent minstens twee gevulde zakken. Ik begrijp nog altijd niet waarom mensen bewust sluikstorten”, zucht hij.

Mooimakers: je herkent ze aan hun handige grijpstokken. Ze gaan op zoek naar zwerfvuil in bermen en grachten, al is ‘op zoek gaan’ niet de accurate woordkeuze. Het afval ligt immers voor het rapen en er is één constante: het keert altijd terug.

“Tja, je zou er moedeloos van worden”, zegt Geert Leys, die als mooimaker startte in volle coronacrisis. “Net zoals velen begon ik toen meer te wandelen met de kinderen en zag ik overal ‘vuiligheid’ liggen. Onze buurvrouw, Lien Copers, ruimde ook al zwerfvuil op en we bevroegen ons eerst even bij haar.”

Geert vindt werkelijk alles in zijn ‘zoekgebied’: Mosselveldstraat, Muizestraatje, Lindestraat, Langewulgstraat, Dendermondse Steenweg en Bayaerdstraat. “Plastic, blikjes, voedsel… Op dit moment ligt er een wasmand in het Muizestraatje. In de Lindestraat liggen geregeld matrassen. Sommigen gooien gewoon vers eten weg, dat is dubbel zo erg, want je verspilt ook nog eens voedsel. Recht tegenover de Delhaize ligt er vaak veel rommel, ook al staat er een vuilnisbak. Dat is zo frustrerend, al vind ik wel dat er iets meer openbare vuilnisbakken mogen staan in onze gemeente. Soms laat ik het zwerfvuil expres nog even liggen opdat de mensen het zien en bewust worden van wat er allemaal in de berm wordt gegooid. De Lindestraat, zeker het achterste deel, is een ’containerpark’. Daar kan het verschrikkelijk zijn. Twee uur zwerfvuil opruimen, betekent minstens twee gevulde zakken. Je zet die nadien op een plek aan de rand van de straat, neemt een foto van de locatie en de gemeente pikt ze snel op.”

5 liter verf in een gracht

“Het is een tijdje beter geweest, maar de laatste tijd wordt het weer erger. Onlangs vond ik een pot met 5 liter verf in een gracht. Stel je voor dat die verf zich vermengt met het

22
RUIMTE © Bert Van der Linden

Neem deel aan de jaarlijkse Zwerfvuilactie

water in de beek...” Geert begrijpt niet waarom mensen zoveel zwerfvuil storten en vraagt zich ook af welk soort mensen zoiets uitvreten. Doen ze het uit een soort luiheid, of om toch enkele euro’s te besparen?

“Sowieso zijn er geen excuses”, zegt hij onomwonden. “Nergens wordt er meer gesorteerd dan in Vlaanderen en toch zie je hier nog zoveel zwerfvuil in de bermen liggen. Glas, papier en karton, restafval, pmd, gft, zelfs metalen en hout, je kan het allemaal perfect sorteren en de verschillende overheidsdiensten komen het allemaal oppikken. Als je goed sorteert, hoef je veel minder gele vuilniszakken met restafval buiten te zetten. Ook het containerpark is toch helemaal niet zo duur? En als je een gemeentesticker koopt van 25 euro, kan je tot vijf grote meubels bij jou thuis laten oppikken. En flessen naar de glasbol brengen, dat is toch een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen? Onze kinderen vinden zwerfvuil opruimen ook leuk en zelfs een beetje spannend. Je weet nooit op voorhand wat je allemaal vindt”, lacht hij.

Kleine sigarettenpeuken grote boosdoener

Tijdens zijn activiteiten als mooimaker krijgt hij veel schouderklopjes.

“Goed bezig”, roepen de mensen dan, “maar eigenlijk is het toch absurd dat we zoiets moeten doen.”

Op nummer één onder de vondsten: sigarettenpeuken. Volgens de Wereldgezondheids-organisatie zou niet minder dan 2 van de 3 opgerookte peuken in onze omgeving terechtkomen.

Uit een onderzoek van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij, bestaat 49% van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil uit sigarettenpeuken. Sigarettenfilters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar. Ze bestaan uit acrylacetaat, een kunststof die erg traag afbreekt. Pas na 10 tot 15 jaar schiet er schijnbaar niks meer van over, maar ook dan is het niet echt ‘vergaan’, het is afgebroken tot microplastics. Je kan het dus niet meer zien, maar het richt nog steeds schade aan.

Geert: “Mijn vrouw rookt zelf, maar ze zal zo’n peukje steeds in een weckpotje steken. Ze heeft die potjes steeds bij – in de auto, handtas… – en steekt elk peukje daarin. Als ze iemand betrapt op het achteloos weggooien van een peuk, haalt ze haar potje boven en wijst ze die persoon op zijn plichten.”

Geert heeft een bijzonder idee. “Misschien moeten we ook ‘leeggoed’ vragen voor die peuken? Je maakt de pakjes nog 10 euro duurder, maar als je 100 gram peuken terugbrengt, krijg je pakweg 10 euro terug.”

Onlangs was deze zwerfvuilvrijwilliger op weekend in de Ardennen. “Daar zie je nauwelijks zwerfvuil in de natuur. Komt dit omdat de lokale bewoners daar grotere natuurliefhebbers zijn? Nochtans wordt daar veel minder gesorteerd dan bij ons. Onze noorderburen heffen dan weer statiegeld op pmd-flessen. Dat kan ook zeker een deel van de oplossing zijn.”

Maar alles begint volgens Geert bij burgerzin. “Als je ook maar een beetje respect hebt voor onze planeet en de natuur, doe je zoiets niet”, besluit hij.

Tekst: Sam De Kegel

Draag jij ook je steentje bij door mee zwerfvuil te lijf te gaan tijdens de jaarlijkse zwerfvuilactie?

Die vindt plaats op zaterdag 18 maart. Om 9 uur wordt verzameld aan het gemeentehuis van iedere deelgemeente.

Als beloning voor deze grote schoonmaak biedt het lokaal bestuur alle opruimers een hapje aan vanaf 12 uur in het gemeentemagazijn, Bollewerkstraat 34.

Meer info en inschrijven: www.berlare.be/zwerfvuilactie 052 43 25 15 en vergunningen@berlare.be

Schuilt er een mooimaker in jou?

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil/sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.

Zeg je nee tegen zwerfvuil en ja tegen een mooie buurt? Wil je zelf ook de handen uit de mouwen steken als mooimaker?

Meld je via vergunningen@berlare.be en haal je gratis materiaal op.

23
Nergens wordt er meer gesorteerd dan in Vlaanderen en toch zie je hier nog zoveel zwerfvuil in de bermen liggen.

-

Donkmeer

- Het Donkmeer heeft een wateroppervlakte van circa 86 hectare De diepte bedraagt maximaal 2,85 meter. 30 hectare van het gebied is beschermd natuurreservaat, beheerd door vzw Durme.

- Het visbestand wordt geschat op 1.066 kg per hectare, dat is vrij hoog!

- Er zwemmen zeer veel jonge visjes van 0-10 cm. Daardoor komt het totaal aantal vissen per hectare op gemiddeld 304.338!

- Het overgrote deel van die jonge visjes sterft, o.a. door exoten zoals de Chinese wolhandkrab en Amerikaanse rivierkreeften

Schade door aalscholvers kon nauwelijks worden vastgesteld.

Op 1: brasem

Op 2: blankvoorn (ook wel ‘bliek’ genoemd)

Op 3: snoek (kan tot meer dan 1 meter groot worden en heeft gemiddeld een 700-tal tanden!)

Verder ook nog: baars, bittervoorn, Europese meerval, karper, kolblei, paling, pos, rietvoorn, snoekbaars en zeelt.

24
KARPER
PALING POS BAARS
BEELDGRAFIEK
BITTERVOORN BRASEM
SNOEK
RIETVOORN

Visrijk Berlare

Welke vissen wonen er in onze wateren?

En met hoeveel zijn ze?

Berlare Broek

- De Turfput in Berlare Broek kent het meest heldere water, maar heeft veruit het laagste visbestand van de hele Scheldemeander: slechts 37 kg per hectare.

- Vooral baars, zeelt en snoek. En een exemplaar van de zeldzame kleine modderkruiper.

- In de rietoevers van de kleinere vijvers werden mooie aantallen snoek gevangen. Daarnaast maakt ook de kroeskarper hier nog deel uit van de lokale visfauna.

In de Verrebroek-vijver aan de parking van Nieuwdonk werd de grootste biomassa vastgesteld: 851 kg per hectare, vooral dankzij groot aantal dikke brasems en karpers.

Paardeweide

- De Paardeweide staat onder andere via een vistrap in verbinding met de Schelde. Daardoor tref je er soorten aan die je in de Donkregio niet vindt

De meest opmerkelijke: bot, zeebaars en fint (ook ‘meivis’ genoemd). Deze laatste was decennialang verdwenen uit het Scheldebekken. Nu maakt de soort stilaan zijn rentree.

Viszettingen

- Door resultaten van lokaal visonderzoek kunnen we nu meer evenwichtige viszettingen doen in het Donkmeer.

- De laatste jaren wordt heel wat glasaal (zeer jonge paling) uitgezet. Die is niet geïnfecteerd door spoelworm, in tegenstelling tot grotere palingen.

Mits enkele jaren geduld zal dit de gezondheid van de populatie, de aantallen én de vangsten door de hengelaars ten goed komen, zoals al aangetoond op andere wateren.

- Wist je dat glasaaltjes tegenwoordig worden gezien als het nieuwe goud?! In Azië brengen ze alvast meer op dan zilver, ivoor en kaviaar. Wilde palingen zijn zeldzaam geworden door vervuiling, overbevissing en obstakels als pompgemalen die hun lange migratie verhinderen. SNOEKBAARS

Resultaten via vzw Durme, in samenwerking met Agentschap Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, die regelmatig visonderzoek voeren in de Berlaarse wateren.

25
-
ZEELT RUISVOORN
GRONDEL
BLANKVOORN (BLIEK) KOLBLEI
MEERVAL MODDERKRUIPER GLASAAL FINT (MEIVIS) ZEEBAARS BOT © Gert Van Kerckhove Meer info: donk@vzwdurme.be

De kers op de taart van het Boerenkrijgpark Restauratie prieeltje afgerond

De restauratie van het prieeltje aan de vijver in het Boerenkrijgpark is afgerond. Het iconische tuinpaviljoen werd gebouwd in 1866 en door de bewoners van het Groot Huys – het voormalige oud-gemeentehuis – gebruikt als theehuisje.

In 2014 werd het bouwwerk met het typische octogonale grondplan beschermd als zogenaamd ZENmonument, een monument zonder economisch nut. Gemeente Berlare ontving hiervoor subsidies van het Agentschap Erfgoed.

Omdat de funderingen met ronde bogen in de vijver staan, werden de wanden geïnjecteerd tegen opstijgend vocht.

Ook het voegwerk werd vernieuwd en de onderbouw werd bepleisterd. Het hekwerk aan de ingang werd teruggeplaatst en de vloeren werden vervangen, net als de luiken. Tot slot werden ook de leien op het dak vervangen door nieuwe natuurleien.

26
© Bert
RUIMTE
Van der Linden

Open op aanvraag

Het gerenoveerde prieeltje is de kers op de taart van de heraanleg van het Boerenkrijgpark. Om vandalisme tegen te gaan zal het standaard gesloten blijven, al zal het bij evenementen in het Boerenkrijgpark wel opengesteld worden.

Winterkermis Overmere

zaterdag 4 en zondag 5 februari, zaterdag 11 en zondag 12 februari

Een ritje op de kermismolen of een gezellige babbel in de rij van het oliebollenkraam? De winterkermis in Overmere is een traditie op zich.

Magische vuurperformance bij valavond

vrijdag 3 februari om 18 uur in het Boerenkrijgpark

Hope is een pandemisch sprookje, gemaakt door Pietro Chiarenza en z’n oudste zonen Anders en Milo. Het ontstond vanuit het verlangen een hoopvolle boodschap te brengen naar de verwarrende wereld daarbuiten.

Ondertussen groeide de voorstelling uit tot een intense performance vol vuur en circus, voor het hele gezin.

Ook voor huwelijksfoto’s, een jubileum of communie kan het occasioneel worden opengesteld. Neem tijdig contact op via openbarewerken@berlare.be.

Gratis, voor iedereen vanaf 4 jaar. Deze activiteit kadert in het kermisprogramma.

27
info:
Meer
www.beleefberlare.be/hope
© Rudy Schuerewegen

Wippen is belangrijker dan winnen

Doe mee met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 loopt in Vlaanderen een bijzonder kampioenschap: het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin.

Ook steden en gemeenten nemen het tegen elkaar op: wie wipt de meeste tegels?

Na Nederland gaat nu ook Vlaanderen ontharding en vergroening extra in de verf zetten aan de hand van een

eigen kampioenschap ‘tegelwippen’. Want de strijd tegen hitte en overstromingen kan wel wat humor en competitiegeest gebruiken. Nederland startte in 2020 een eerste toernooi tussen Amsterdam en Rotterdam, maar inmiddels doet het hele land mee. In totaal verwijderden de Nederlanders ruim 2,8 miljoen tegels, oftewel zo’n 250.000 vierkante meter aan steen. Dat zijn zo’n 35 voetbalvelden. Kunnen wij, Vlamingen, beter?

Doe mee met jouw gezin, bedrijf, school, …

BV’s Tine Embrechts en Bartel Van Riet treden op als meter en peter van de actie en zorgen voor extra motivatie en tips. Ze willen niet enkel steden en gemeenten ‘hun steentje’ laten bijdragen om actief te gaan ontharden en vergroenen, maar ook gezinnen, bedrijven, scholen en organisaties.

Het kampioenschap draait natuurlijk niet om rivaliteit: het heeft vooral een gemeenschappelijk doel. Door tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen maken we Vlaanderen meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier! Wippen is dus belangrijker dan winnen.

Meer info: www.vk-tegelwippen.be

28
RUIMTE

Waarom tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en waterproblemen.

Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk is versteend. Al die stenen koelen niet af op een hete dag. En wanneer het regent, laten ze geen regen door. De riolen lopen overvol met wateroverlast tot gevolg.

Tegels vervangen door groen helpt, want groene oppervlaktes werken als een spons en kunnen water beter opnemen in de bodem én bieden verkoeling.

Dikketruiendag wordt #iktrekhetmijaan

Steeds meer mensen zetten zich in voor een gezonder klimaat. En dat mag gezien worden! Dikketruiendag wordt daarom #iktrekhetmijaan en loopt van 9 tot 19 februari 2023. Want wat we zelf kunnen doen voor het klimaat, gaat zoveel verder dan de verwarming lager zetten en een dikke trui aantrekken.

Met #iktrekhetmijaan gooien we het met z’n allen over een andere boeg, want we doen al veel meer voor het klimaat dan enkel een dikke trui aantrekken.

Door de energiecrisis gingen we de afgelopen maanden al veel bewuster om met energie en denken we élke dag na voor we de verwarming een graadje hoger draaien.

Verbreding en vernieuwing

Maandelijkse tegeltaxi

Tegels gewipt? Top! DDS-Verko stuurt maandelijks een ‘tegeltaxi’ op pad om de uitgebroken tegels op te halen. Geef een seintje via vergunningen@berlare.be.

De nieuwe campagne zet volop in op het verbindende en inspirerende potentieel van klimaatacties. Via de hashtag #iktrekhetmijaan kunnen scholen, bedrijven, organisaties en overheden elkaar inspireren met haalbare en betekenisvolle klimaatinspanningen.

Waarom? Omdat we het ons aantrekken, die klimaatverandering, en omdat we samen een groot verschil kunnen maken.

Trek jij het je ook aan?

Plaats dan van 9 tot 19 februari de klimaatinspanningen van jouw school, bedrijf of organisatie in de kijker.

29
Zet jouw klimaatinspanningen in de kijker van 9 tot 19 februari

Gratis films via Cinébib

Ben jij lid van de bib? Dan kan je sinds kort gratis kwaliteitsvolle films en documentaires streamen via Cinébib, een eigen filmstreamingdienst waar de Berlaarse bib samen met 25 andere bibliotheken in Vlaanderen en Brussel deel van uitmaakt.

Omdat heel wat mensen geen dvd-speler meer in huis hebben, breidt het filmaanbod voor een proefperiode van twee jaar uit met een digitale collectie. Gratis te raadplegen voor iedereen met een MijnBibliotheek-profiel.

Via Cinébib bekijk je films en documentaires op je eigen toestel, waar en wanneer je wil. Je hoeft er zelfs niet voor langs te gaan bij de bib. Het platform biedt filmliefhebbers – kinderen tot volwassenen – een alternatief voor de grote streamingdiensten met veelal commerciële inhoud. Het aanbod bestaat vooral uit films uit de hedendaagse Europese onafhankelijke cinema. Van bekende klassiekers tot minder bekende parels.

Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel?

Registreer je via https://berlare.bibliotheek.be/cinebib.

Cultuur en bib onder één dak

De cultuurdienst en de Berlaarse bib bevinden zich al jaren onder hetzelfde dak van CC Stroming. Voortaan gaan ze verder als één dienst met een breed aanbod en dezelfde openingsuren.

Je merkte de nieuwe balie in de bibliotheek misschien al op?

Daar kan je uiteraard nog steeds terecht om bibmateriaal uit te lenen, maar ook om een ticket voor een voorstelling te bestellen of om een zaal te huren.

Jeugdboekenmaand brengt ‘GELUK’

Maart = Jeugdboekenmaand! Van 1 tot 31 maart vraagt de Jeugdboekenmaand, een Vlaamse campagne voor kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar, aandacht voor het belang en het plezier van lezen en voorlezen. Maar ook voor spelen en het kijken naar illustraties. Het thema van 2023 is ‘geluk’.

Geluk is een woord met een brede betekenis. Deze maand kan het gaan over je hobby’s, je passies, je vrienden of andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over de dagen dat je minder blij bent en je je angstig of eenzaam voelt.

Een maand lang zet de bib een keuze aan kinder- en jeugdboeken in de kijker. Je ontdekt deze boekentips via de website van de bib of die van de Jeugdboekenmaand, maar ook op allerlei leuke manieren in de bib zelf:

> Via een leuke ‘boekenbingo’.

> Via een ingepakte boekentip die je kan ontlenen. Welk boek? Dat is een verrassing!

> Tijdens de vrije spelmomenten op woensdag of zaterdag 1, 11, 18, 22 en 29 maart.

De bib trekt ook op voorleestour naar de kleuterklassen en richt spelmomenten in de bib in voor de klassen van het derde tot het zesde leerjaar.

Op woensdag 1 en 15 maart staat ook het voorleesmoment in het teken van geluk. De bibmedewerkers lezen geluksverhalen voor van geluksexpert Leo Bormans. Die schreef drie voorleesverhalen voor kinderen en hun ouders over wat je echt gelukkig maakt. Over spelen en je fantasie gebruiken, over emoties delen en lachen en over nadenken en keuzes maken. Start om 15 uur.

Op welke manier brengt de Jeugdboekenmaand jou geluk?

Meer info: 052 43 25 55 en bibliotheek@berlare.be

LEVEN 30 BIBNIEUWS

Welbi: helpende handen om de hoek

Digitaal platform voor hulp bij kleine klusjes

Hulp nodig bij kleine klusjes? Op zoek naar een babysit? Of nood aan een babbel? Of doe je zelf weleens het onderhoud van de tuin van je buren, sta je in voor de nachtopvang van een familielid of voer je een kennis naar het ziekenhuis? Registreer je op Welbi, een gloednieuw platform dat mensen uit de buurt samenbrengt om elkaar te helpen.

Het digitale platform Welbi – in het leven geroepen door zorggroep Curando en partners Ferm en Cevi –laat toe om via de app of www.welbi.be eenvoudig helpende handen in de buurt te vinden of zelf aan te bieden.

Van hulp bij kleine binnen- en buitenklusjes, vervoer en digitale ondersteuning, tot hulp bij het shoppen, een babbel of het voorzien van een oppas.

Automatisch verzekerd en fiscaal gunstig

Voor wie helpende handen zoekt, is Welbi een goedkope en betrouwbare oplossing. Met je smartphone of computer maak je makkelijk én kostenloos een account aan en kan je onmiddellijk aan de slag. Bovendien ben je automatisch verzekerd voor klusjes en diensten die via Welbi verlopen.

Ook wie graag een centje bijverdient, haalt voordeel uit het gebruik van Welbi. Het platform is immers door de overheid erkend als deelplatform, wat betekent dat je tot 6.540 euro mag bijverdienen aan een fiscaal gunstig tarief. De doorstroom van de betaling en de registratie voor je fiscale verrekening gebeurt automatisch.

Fysieke Welbi-punten

Ben je niet zo vertrouwd met de digitale wereld en heb je nog vragen omtrent de opstart van je profiel of het gebruik van het platform?

Dan kan je langsgaan bij een fysiek Welbi-punt. Onze gemeente telt er twee: aan de balie van CC Stroming (Dorp 101) en in het Sociaal Huis (Baron Tibbautstraat 29A).

Meer info: www.welbi.be

31
Nog vragen over de opstart van je profiel of het gebruik van het platform? In het Sociaal Huis en aan de nieuwe balie van CC Stroming en de bib kan je terecht voor hulp. RUIMTE

Meer info: www.berlare.be/sportgala 052 43 25 60 en sport@berlare.be

Berlaars Sportgala in CC Stroming

Op vrijdag 17 februari ruilen onze strafste sporters hun voetbaltruitje, jogging, balletpak of loopschoenen voor een keertje in voor een proper hemd, chique broek en netjes gepoetste schoenen. Want dan verwelkomen we hen om 20 uur in CC Stroming voor het jaarlijkse Sportgala.

Zowel individuele sporters als ploegen, G-sporters en vrijwilligers worden er gehuldigd voor hun opmerkelijke sportprestaties van het afgelopen jaar.

Meer info: www.beleefberlare.be/sportgala 052 43 25 60 en sport@berlare.be

32 LEVEN UiT IN BERLARE

CC Stroming brengt

‘Eigen Kweek’-project

Project geeft forum aan jonge podiumkunstenaars

‘Eigen Kweek’ is een project voor regionale talentontwikkeling van nieuwe podiumkunstenaars én aspirant zakelijk leiders. Het concept ontstond in 2015 in Vlaams-Brabant. Een tiental cultuurcentra gaven elk seizoen een jonge maker de mogelijkheid om een professionele creatie te realiseren én te presenteren. Na West-Vlaanderen en Antwerpen, sluit nu ook OostVlaanderen aan. In totaal dragen dit seizoen 55 cultuurcentra dit initiatief, waaronder ook Berlare. Op zaterdag 4 maart speelt de voorstelling ‘Baby’ om 20 uur in CC Stroming.

Binnen het ‘Eigen Kweek’-project worden er vier nieuwe makers of gezelschappen gekozen, telkens verbonden aan een provincie. Dat gebeurt op basis van het artistieke project, maar ook op basis van de haalbaarheid qua planning, logistieke noden en budget. In 2022 stelden

Eleonore Van Godtsenhoven en Arne de Tremerie zich kandidaat voor Oost-Vlaanderen. Marie Luyten werd aan hen gekoppeld als aspirant zakelijk leider. We hadden een gesprek met de podiumkunstenaars.

Dag Arne en Eleonore, hoe kennen jullie elkaar?

Arne: “We hebben samen drama gestudeerd aan het KASK in Gent. Net voor de lockdown ging mijn afstudeerproject in première. Hierop heb ik verder geborduurd met Eleonore. We trokken ons terug in een wereld van iconische filmbeelden, datingformats, stukgelopen relaties en filosofische bespiegelingen.”

Eleonore: “De voorstelling ‘Baby’ is als een reis langs filmscènes die ons beeld van de liefde voor een stuk hebben gevormd.  Het is een combinatie van beroemde filmdialogen en onze persoonlijke geschiedenis. We gebruiken een heel breed referentiekader en overstijgen hiermee de generaties.”

De verhaalstructuur is niet zo klassiek, van a tot z.

Eleonore: “Klopt, hoewel het toch heel verhalend en associatief is. Het publiek kan zijn eigen verbeelding gebruiken en erop projecteren. We willen de verbeelding aanwakkeren. We erkennen het publiek tijdens de voorstelling. We spelen niet in een black box, alsof het publiek een vierde wand is.”

Arne: “We schreven de tekst zelf en vertrokken daarvoor van filmscenes zoals Nothing Hill waarbij een geïdealiseerd beeld wordt getoond van de liefde. Dit hebben we vermengd met onze eigen reflecties en associaties.

Het licht is bijvoorbeeld ook heel filmisch. We gebruiken weinig decor en ook de muziek is er enkel om de sfeer te ondersteunen.”

Voor wie is de voorstelling geschreven?

Arne: “Voor iedereen vanaf 14 jaar. Het concept blijkt zowel voor jongvolwassenen als voor ouderen goed te werken. De voorstelling is humoristisch én toegankelijk.”

Meer info en tickets: www.beleefberlare.be/baby

33

Zzzzoem! Daar is Vlieg! Het regent! Of het is net heel mooi weer. En weekend! En dus ga je op zoek naar leuke activiteiten om samen met je kinderen te doen. Weinig inspiratie?

We duiden de activiteiten op kindermaat aan met een ‘Vlieg’-label.

FEBRUARI

TOT EN MET 15 FEBRUARI

WORKSHOP: LEGO CONSTRUCT

Bibliotheek Berlare

plaats: Cultuurhuis Stroming info: bibliotheek@berlare.be

VRIJDAG 3 FEBRUARI

HOPE

Boerenkrijgpark

Zie artikel p. 26-27.

ZATERDAG 25 FEBRUARI

FAMILIEDAG MET SPRINGKASTELEN (indoor)

Gezinsbond Berlare

plaats: Festivalhal Donkmeer info: temmerman.chris@telenet.be

ZATERDAG 25 FEBRUARI

BEHEERWERKDAG SCHELDEBROEKEN

vzw Durme

plaats: taverne ’t Veerhuis info: janmaertens1@telenet.be

Vergeet je UiTPAS niet!

UiTpas is een spaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten over de gemeentegrenzen heen. Je kan ze gebruiken voor cultuur, sport en ontspanning. Bij elke activiteit spaar je punten die je kan ruilen voor gratis tickets, kortingen of andere cadeaus. Meer info op www.berlare.be/uitpas.

VRIJDAG 10 FEBRUARI

HULLEP!

Maaike Cafmeyer en Peter De Graef

plaats: Cultuurhuis Stroming info: www.beleefberlare.be/maaikecafmeyer-en-peter-de-graef

ZATERDAG 11 FEBRUARI

BIS!BIS!BIS!

Urbanus plaats: CC Stroming info: comedyshows.be

ZONDAG 26 FEBRUARI

2DEHANDSBEURS

Gezinsbond Berlare

plaats: Festivalhal Donkmeer info: gezinsbondberlare@telenet.be

ZONDAG 26 FEBRUARI

CLOUDY-OH

Studio Zondag

plaats: CC Stroming info: www. beleefberlare/cloudy-oh

Surf naar www.uitinberlare.be voor nog meer leuke UiTtips. Jouw activiteit in deze UiTkalender?

Voer ze uiterlijk 1 maart in via www.uitdatabank.be.

Cloudy-Oh

zondag 5 maart

Pascale Platel

UiTAGENDA 34
zondag 26 februari vrijdag 10 februari Maaike Cafmeyer en Peter De Graef

MAART

ZATERDAG 4 MAART

BABY

Eigen Kweek

Zie artikel p. 33.

ZONDAG 5 MAART

BABY POP BILLYBOEF

Pascale Platel

plaats: CC Stroming info:

www.beleefberlare.be/pascale-platel

WOENSDAG 8 MAART

GRUTTO!

DE REIS VAN DE NATIONALE VOGEL

RLSD

Zie artikel p. 40-41.

DONDERDAG 9 MAART

MENSEN IN ARMOEDE:

ZE HEBBEN HET ZELF GEZOCHT?

Avansa

plaats: CC Stroming info: info@avansa-wd.be

ZATERDAG 11 MAART

KINDERWORKSHOP BIJENHOTEL MAKEN

vzw Durme

plaats: Bezoekerscentrum Donkmeer info: couge@telenet.be

ZATERDAG 11 MAART

GRIND

Kommil Foo

plaats: CC Stroming info: www.beleefberlare.be/kommil-foo

ZATERDAG 18 MAART

DANSVOORSTELLING

‘DE DROMENVANGER’

Balletschool Terpsichore Berlare

plaats: CC Stroming info: info@balletschool-terpsichore.be

DONDERDAG 23 MAART

DE (KRITISCHE) STEM

VAN EEN CARTOONIST

Steven Degryse (Lectrr)

plaats: CC Stroming info: www.beleefberlare.be/stevendegryse-lectrr

ZATERDAG 25 MAART

DROMEN UIT HET HOGE NOORDEN

Soetkin Baptist en Annemie Struyf

plaats: CC Stroming info: www.beleefberlare.be/soetkinbaptist-en-annemie-struyf

ZONDAG 26 MAART

THE 925

Studio Zondag

plaats: Cultuurcafé info: www.beleefberlare.be/925

WOENSDAG 29 MAART

VISDIEFVLOTJES BROED-KLAAR MAKEN

vzw Durme

plaats: Bezoekerscentrum Donkmeer info: vzw Durme

zaterdag 11 maart

Kommil Foo

donderdag 23 maart Lectrr

zaterdag 25 maart Soetkin Baptist en Annemie Struyf

zondag 26 maart

The 925

35
© Michel Goessens

Duwtje in de rug voor 4 Berlaarse Noord-Zuidprojecten

10.000 euro subsidies toegekend

Lokaal bestuur Berlare heeft 10.000 euro subsidies toegekend aan organisaties met een Berlaarse link die zich inzetten op vlak van ontwikkelingssamenwerking en solidariteit. De gemeenteraad volgde daarbij het unanieme advies van de Mondiale Raad.

Concreet gaat het om volgende projecten:

Uitbreiden psychosociale ondersteuning van kinderen in conflictgebieden in Ethiopië.

Verder inrichten van een cafetaria in Oeganda en deze bekendmaken als tewerkstellingsproject voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

We zetten er maximaal op in om kinderen in vluchtelingenkampen, het plaatselijke weeshuis en centrum voor kinderen met autisme enkele uren echt ‘kind’ te laten zijn.

Elk kind is een project. Het gaat erom dat het kind niet in het project verloren mag lopen. Dat elk kind anders is en ieders droom aan bod moet kunnen komen.

LEVEN 36
Finado vzw The Village vzw
BERLARE IN DE WERELD

Kebene vzw

Opstart van een opleidingscentrum voor straat- en weeskinderen in Kenia.

Werkgroep Pater De Visscher

Herstellingen uitvoeren aan woningen van het onderwijzend personeel in Mwembe, Congo.

Kebene Children’s Home is een opvangtehuis voor straat- en weeskinderen. Het wil hen een liefdevolle thuis geven en met nieuwe projecten extra opportuniteiten creëren.

We willen de mensen uit de 34 praktisch onbereikbare dorpen begeleiden en helpen om een menswaardig leven te leiden.

37
Meer info: Mondiale Raad, 052 43 25 61 en noordzuid@berlare.be

De Brouwbende haalt met bier Engelken gouden medaille in internationale wedstrijd

Wat begon als een groep vrienden die graag eens een biertje proefden, resulteerde amper twee jaar later in een gouden bekroning voor hun eigen bier in de The International Beer Challenge. Het verhaal achter Engelken is er een met meerdere ambassadeurs: de koppels Angelique Roelandt en Wouter Dierinck, en Anneleen Arbijn en Christophe De Geest.

De oorsprong van hun project ligt bij een workshop die ze als bierliefhebbers bij een zytholoog volgden. “Al snel ontstond het idee om dat zelf eens te proberen. Niet veel later hadden we een beginnerspakket, een elektrisch verwarmd keteltje, twee gistvaten en een crusher om de mout te vermalen”, doet Wouter het verhaal. Inspiratie voor een recept zochten ze in boeken en op internet.

Net zoals alle groten der aarde –denk maar aan computermerk HP of Steve Jobs van Apple – startten ze in een garage. “In het begin afwisselend bij ons en bij de anderen”, vult Christophe aan. “Uiteindelijk kozen we voor een vaste plek omdat je alle externe invloeden zoveel mogelijk wil uitsluiten. Bij Wouter en Angelique is het water misschien harder of is de garage iets frisser. Het is sowieso als hobbybrouwer heel moeilijk om tweemaal hetzelfde brouwsel te maken.”

38
© Bert
DE AMBASSADEUR
Van der Linden Angelique Roelandt Wouter Dierinck Christophe De Geest Anneleen Arbijn

Zoals in West-Vleteren

Het doel was een tripel te brouwen naar een eigen recept. Bij de eerste poging was het resultaat bevredigend. “De tweede keer was het er ‘boenk erop’. Willem Dauwe, een gerenommeerde zytholoog uit Wichelen, zei toen dat we iets moois in handen hadden. Hij nodigde ons uit om deel te nemen aan een kleine bierbeurs met ons ambachtelijk craft beer”, zegt Wouter. Tot dan hadden ze hun brouwsel Engelken zelf gedronken en laten proeven aan vrienden en familie. Waar het in de smaak viel. Angelique: “Dan borrelt de vraag: kunnen we hiermee groter denken?

Er was wat angst om te springen tot we aan een brouwerij via mail inlichtingen over de mogelijkheden vroegen. Een kwartier later belde deze brouwerij ons op en diezelfde dag stonden we in de jonge brouwerij Beerselect. We hadden zelfs nog geen ondernemersnummer, maar op de terugrit is beslist: we doen dit.” Met de Brouwbende – de naam van hun WhatsApp-groepje – was een nieuwe brouwerij geboren.

Bij de Brouwbende was wat twijfel over de minimale afname van 2.000 liter, maar de mensen van de brouwerij verzekerden ons dat dit onmiddellijk zou weg zijn.

Anneleen: “We zijn daarom met een voorverkoop gestart. Corona was ook nog in het land, dus de mensen moesten met de wagen langs een kant aanrijden, kregen de bestelde dozen in de koffer en moesten vervolgens langs de andere kant wegrijden. De drive-in had veel weg van de drukte bij de paters van WestVleteren.”

Het was hier aanschuiven zoals bij de paters van West-Vleteren

Duvel? Nee, Engelken

De naam Engelken is niet toevallig gekozen. “Ons definitief brouwsel was klaar op Kerstmis, waar engelen een belangrijke rol spelen. We zochten ook een link met Berlare en brouwerij De Engel was een van de vijf brouwerijen die hier in het verleden stonden. Engelken bekt bovendien goed en wat zeg je als je iets heel lekker vindt? Juist… het is alsof er een engeltje op mijn tong plast”, glimlacht Wouter die ook nog een speels knipoog geeft naar dat andere – bekendere – blond bier van 8,5°: “Als er een Engelken en een Duvel op je schouders zitten, kies je toch voor het goede?”

De garage blijft de Brouwbende gebruiken als experimenteerruimte met als resultaat een nieuw bier: Puit. Opnieuw een blond bier, maar iets lichter: 6,2°. Ze werkten ook al samen met diverse lokale ondernemers: een Engelken ‘Donc Vermouth’ infused (een blend met de huisgemaakte vermouth van restaurant Lijsterbes), er is een samenwerking met de Zuivelarij (bekend van Berloumi), en chocolatier Stiebe maakte een praline met een vulling van het bier.

Vaper uit de nachtwinkel

De bierwereld is een aparte wereld. Christophe: “Het is niet evident, want er zijn de voorbije jaren honderden microbrouwers bijgekomen en horecazaken niet te wachten op nog een nieuw bier. Daarom steken we zelf veel tijd in bezoeken om de uitbaters te overtuigen. In lokale winkels en drankencentrales laten we regelmatig de mensen het bier proeven.” Desondanks blijft het momenteel een hobby, want

ze werken alle vier fulltime. “We doen veel zelf zoals fotoshoots waarin we ook zelf model zijn. Voor een shoot waarin we rook nodig hadden, hebben we eens vanuit de nachtwinkel een persoon die een elektronische sigaret rookte meegenomen naar onze garage om hem bij ons de rook te doen uitblazen”, lacht Angelique.

Internationale erkenning

De Berlaarse bevolking heeft Engelken omarmd. Wouter: “In het begin dachten we dat ze ons bier enkel kochten omdat ze ons kenden. Maar dan zie je mensen die we niet kennen spontaan ons bier vragen op festiviteiten of quizzen.” Dat was het moment om eens mee te doen aan een bierbeoordelingswedstrijd. De inschrijvingen voor de meeste lokale wedstrijden waren afgesloten, maar in Londen konden ze nog deelnemen aan de The International Beer Challenge. “Ons bier is daar naar een zeventigtal bierexperts wereldwijd gestuurd”, vertelt Christophe. Het resultaat was een gouden medaille in de categorie ‘Strong blond Ale’. Dat is een zeer mooie erkenning, zeker als je weet dat het in die wedstrijd op hetzelfde niveau als Delirium Tremens wordt gequoteerd. “De prijs is een mooie deuropener naar nieuwe klanten en vanaf de volgende batch zal ook het flesetiket de gouden medaille prijken. Iets om naar uit te kijken in 2023”, besluiten de vier.

39
Opgetekend door Tom Van Acker.

Weidevogels brengen de lente mee!

Gratis

In de meersen langsheen de Schelde is er dezer dagen weinig leven… maar weldra komen de weidevogels terug! In maart verwachten we de kievit, in april verwelkomen we de grutto. Vooral de mannetjes vertonen dan bijzonder gedrag. Ze zijn luidruchtig in de weer om te pronken voor de vrouwtjes en hun territorium te verdedigen tegen roofdieren, loslopende honden en mensen die van het pad afgaan. Wist je dat kieviten zich zelfs ’s nachts laten horen?!

‘Weidevogels’ is een verzamelterm voor de heel verscheiden groep aan vogels die graag broeden in het streekeigen boerenland langs de Schelde. De meeste weidevogels richten hun nest in

op landbouwpercelen. De soorten worden als de ambassadeurs beschouwd van boerenland waar landbouw en natuur in balans zijn. Twee typische en opvallende weidevogels uit onze streek zijn de kievit en de grutto.

Weidevogels maken hun nest op de grond en zijn daardoor heel kwetsbaar. De kievit broedt hier in de graslanden en de akkers van het Scheldebroek en het Aubroek. De grutto kiest exclusief voor de vochtige graslanden van het Aubroek maar zoekt ook in het Scheldebroek zijn voedsel.

De percelen in natuurbeheer zijn vooral voor de jonge vogels aantrekkelijk door de vele bloemenrijke kruiden en de bijhorende insecten.

Bijzondere samenwerking

In het Berlaarse Aubroek en het Zeelse Scheldebroek is er al enkele jaren een intense samenwerking met landbouwers, jagers, natuurvereniging vzw Durme, Regionaal Landschap Schelde-Durme, Boerennatuur Vlaanderen, de lokale besturen

Berlare en Zele, Polder Tussen

Schelde en Durme, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Landmaatschappij.

Met de hulp van vrijwilligers - of door drones in te zetten – wordt naar nesten gezocht zodat landbouwers rond de nesten heen kunnen maaien of ploegen. Heel wat landbouwers stellen hun maaidatum zelfs uit tot de nesten leeg zijn of totdat de jongen kunnen vliegen.

40
IN ‘T GROEN
film ‘Grutto!’ op woensdag 8 maart

Kievit

- Kuif en zwart-wit verenkleed

- Maakt tijdens de baltsvlucht (bijzondere vliegwijze in de paartijd) een opvallend ratelend geluid met zijn brede vleugels.

- Roept in paartijd herhaaldelijk (zelfs ’s nachts!) luid ‘tsjoewiet’, waar hij zijn naam aan te danken heeft.

- Trekt in het winterhalfjaar heen en weer langs de vorstgrens. Bij vorst trekt hij naar Engeland en Frankrijk.

Grutto

- Grote, roestbruine steltloper met lange bek en dito poten

- Wordt ook wel de ‘koning van de weidevogels’ genoemd.

- Roept in de lente enthousiast zijn naam: ‘gruttooo, gruttooo’ en laat dan zijn spectaculaire baltsvlucht zien.

- Vertrekt na het broedseizoen naar West-Afrika om er de winter door te brengen.

In het Aubroek werden ook twee ‘plasdraspompen’ geïnstalleerd. Die pompen via een zonnepaneel water uit de gracht op een perceel en houden het zo het hele voorjaar vochtig. Een ware magneet voor de weidevogels!

Gratis film in CC Stroming

De grutto broedt in vogelvlucht op amper 1,5 km afstand van CC Stroming. Daarom laten we je er al te graag kennis mee maken. Op woensdag 8 maart speelt om 20 uur de gratis film ‘Grutto!’. Inschrijven doe je via www.rlsd.be/agenda

Zelf weidevogels spotten?

Ben je benieuwd om zelf weidevogels te spotten? De beste periode om ze te leren kennen is als ze beginnen aan hun broedseizoen: altijd vol overgave! Bezoek zeker eens het Scheldebroek, het Aubroek, de Kalkense Meersen of de Paardeweide bij zonnig, rustig weer of schrijf je in voor een begeleide weidevogelwandeling i.s.m. vzw

Durme:

- donderdag 20 april om 19 uur

- zaterdag 6 mei om 7 uur

Meer info: jan@rlsd.be en 0478 76 55 49

Meer info: www.beleefberlare.be/grutto

Afspraak aan het Veerhuis, Waterhoek 25.

41
© Rudi Van Onderbergen

Een boost voor jouw bos

Financiële steun voor particulieren met bosplannen

Droom je van een eigen bos? Dan is BOOST misschien iets voor jou. BOOST is het bebossingsfonds van de Oost-Vlaamse Bosgroepen, dat samen met de provincie voor meer bos wil zorgen. Ze doen dit door particulieren met bosplannen een financiële duw in de rug te geven. Dien je aanvraag in voor 30 april 2023 en maak kans op 25.000 euro steun per hectare.

Meer bossen, dat betekent meer groene longen, meer plaats om te ontspannen en meer biodiversiteit. Bovendien kunnen bossen de klimaatverandering temperen. “Zelf een bos aanplanten is nog zo leuk omdat je van dichtbij het bos ziet evolueren en merkt hoe vlinders en vogels hun weg vinden in dit paradijsje”, vertelt Lotte Van Nevel van De Bosgroepen. Heb je grond die je wil bebossen maar kan je nog wel een impuls gebruiken? Dan kan je een aanvraag indienen bij BOOST en tot 25.000 euro per hectare krijgen voor een bebossing op jouw grond. “Zo werd afgelopen drie jaar inmiddels al 14 hectare nieuw bos aangelegd in OostVlaanderen, goed voor 29.000 bomen”, vervolgt Lotte.

“De deadline voor aanvragen is 30 april, en kan via www.boostvoorbos.be. Je kan bovendien rekenen op hulp van De Bosgroepen bij het voorbereiden van jouw aanvraag.”

Ook zonder zelf een bos aan te planten kan je mee zorgen voor extra bos via een gift aan BOOST. Voor iedere 2,50 euro die we ontvangen, planten we 1 m² klimaatrobuust bos in Oost-Vlaanderen.

Van pril idee tot nazorg

De Bosgroepen ondersteunen particulieren bij alles wat komt kijken bij het hebben of aanleggen van een bos. Samen met 14.500 leden beheren ze 60.000 ha bos in Vlaanderen.

De Bosgroepen helpen jouw bosdroom realiseren van A tot Z. Het proces start met een grondig advies waarbij wordt nagegaan of je locatie potentie heeft.

Vervolgens helpen zij jou met het aanvragen van vergunningen en subsidies. Afhankelijk van de locatie en wat je precies voor ogen hebt met jouw bos, wordt een plantplan opgemaakt met geschikte boomsoorten.

Het planten van de bomen kan je zelf doen of uitbesteden aan een aannemer. Via De Bosgroepen ben je zeker van de beste prijs-kwaliteit voor dit werk. En daar stop het niet. Het eerste jaar kan de groei van jonge boompjes belemmerd worden door ruigtekruiden, varens of bramen. De Bosgroepen bekijken dan of vrijstellen nodig is en helpen met de organisatie ervan. Uiteraard kunnen boseigenaars ook nadien terecht bij hen met vragen over hun bos.

BOOST is een initiatief van Bosgroepen Oost-Vlaanderen met steun van de Vlaamse Overheid, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en provincie Oost-Vlaanderen.

Meer info: www.boostvoorbos.be www.bosgroepen.be

42
IN ‘T GROEN

Hengelsteward, iets voor jou?

Vissers zijn als ‘ogen en oren van het Donkmeer’

Je bent sportvisser, maar houdt langs de waterkant ook graag een oogje in het zeil? Je vindt het niet erg om het aanspreekpunt te zijn voor andere hengelaars of waterrecreanten en om problemen te signaleren bij de bevoegde instanties? Dan schuilt er misschien wel een vrijwillige ‘hengelsteward’ in jou.

Je merkte het wellicht zelf al: als visser heb je problemen op en rond het water (zoals stroperij, vissterfte of de aanwezigheid van blauwalgen) vaak als eerste in de gaten. Het is op die ‘ogen en oren van het Donkmeer’ dat gemeente Berlare samen met het Agentschap voor Natuur en Bos een beroep wil doen.

“Als hengelsteward sta je voornamelijk in voor sociale controle langs het water”, legt hoofdsteward Davy Dauwe uit. “Je onderneemt zelf geen actie, maar geeft onregelmatigheden door aan de lokale politie, de gemeentediensten of de natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos.”

Daarnaast kan je ook verschillende taken uitvoeren die bijdragen tot een goed beheer van het visbestand, zoals zwerfvuil uit het water ruimen of hulp bieden bij viszettingen.

Als hengelsteward zorg je er dus mee voor dat elke hengelaar op een aangename en veilige manier zijn/ haar hobby kan beoefenen in onze prachtige natuur.

Infosessie op 9 maart

Schrijf je vrijblijvend in voor de infosessie op donderdag 9 maart om 20 uur in de raadzaal van het gemeentehuis (Dorp 22, 9290 Berlare).

Visserijbioloog Alain Dillen van het Agentschap voor Natuur en Bos en Frans Weemaes, voorzitter van de Vlaamse hengelfederatie, zijn gastsprekers van dienst.

Inschrijven kan tot en met maandag 6 maart via www.berlare.be/vissen.

43
Door weer en wind houden stewards Dimitry, Dylan, Steve en Davy een oogje in het zeil aan het Donkmeer. © Gregory Debart

Elke winter, als de temperaturen onder nul zakken, begint de schaatskoorts aan het Donkmeer te stijgen. En dat was vroeger niet anders. Een stevige winterprik in het voorjaar, maakte het enkele keren mogelijk om carnaval te vieren op het ijs.

In de jaren ’80 stond in de toeristische folder van VVV Donkmeer te lezen: “Voor wintersport hoef je niet naar het buitenland, maar kom je even goed

aan je trekken aan het Donkmeer.”

In die periode was dat zeker niet gelogen. De winters waren toen nog streng genoeg om een massa schaatsers op het Donkmeer te verwelkomen.

Het ijs kon zelfs een bulldozer aan die sneeuw ruimde, en er landde ook eens een luchtballon op het ijs. Het hele weekend door stonden lange files aan te schuiven richting Donkmeer.

Carnavalisten op het ijs

In 1986, 1991 en 1996 haalden VVV Donkmeer en de Donkse Middenstandsvereniging de carnavalssfeer naar de gemeente, nadat ze eerder ook al de Tweemerentocht organiseerden, een recreatieve schaatswedstrijd. Schaatsers die verkleed het ijs betraden, kwamen in aanmerking voor een prijs.

In sommige zones hebben we verstoorde bodem- en sliblagen afgegraven waardoor kritische soorten terug meer kansen zouden krijgen. Op die manier zagen we al andere zeldzame soorten zoals de grote boterbloem en het moeraskruiskruid terugkeren.

Ook de lokale reuzen waren van de partij voor het feestelijke gebeuren, zij hielden vanop het ponton een oogje in het zeil. “Alles verliep in de beste stemming en iedereen was tevreden”, zo lezen we in een oud krantenartikel. “De pret vierde tot in de late avond hoogtij. Iedereen was ervan overtuigd: de meest sportieve en gezondste carnaval van België ging door te Overmere-Donk.”

44 IN ‘T GROEN
OUD NIEUWS
MICHAËL CRAPOEN
“De meest sportieve en gezondste carnaval van België ging door te Overmere-Donk”

WIE, WAT, WAAR?

Op zoek naar de openingsuren van een gemeente- of OCMW-dienst of naar de contactgegevens van een van de mandatarissen? Je vindt ze op www.berlare.be of op de uitneembare bijlage die bij de Infogem van april zat.

SECRETARIAAT

052 43 25 00 secretariaat@berlare.be

DIENST BEVOLKING EN BURGERLIJKE STAND

052 43 25 10 en 052 43 25 11 bevolking@berlare.be

DIENST VERGUNNINGEN

052 43 25 15 vergunningen@berlare.be

DIENST OPENBARE WERKEN

052 43 25 30 openbarewerken@berlare.be

DIENST RECREATIE EN ONDERNEMEN

052 43 25 60 (balie) en 052 43 25 61 (kantoor) recreatie@berlare.be ondernemen@berlare.be jeugd@berlare.be sport@berlare.be noordzuid@berlare.be toerisme@berlare.be communicatie@berlare.be

CULTUURDIENST

052 43 25 50 cultuur@berlare.be

BIBLIOTHEEK

052 43 25 55 bibliotheek@berlare.be

SOCIAAL HUIS 09 326 97 10 sociaalhuis@ocmwberlare.be 052 43 25 40 kinderopvang@berlare.be

HUIS VAN HET KIND

052 43 25 44 huisvanhetkind@berlare.be

LOKALE POLITIE

09 367 50 15 (kantoor Donkmeer) 052 45 98 45 (hoofdkantoor Zele) 101 (interventie)

DIGITALE MELDINGSKAART

Botste je op een klein of groot probleem waar het lokaal bestuur wat aan kan doen?

Meld het via de digitale meldingskaart op www.berlare.be/meldingskaart.

Je mag problemen uiteraard ook melden met een klassieke brief per post ter attentie van het gemeentebestuur, Dorp 22 te 9290 Berlare, of je deponeert ‘m zelf in de brievenbus van een van de drie (oud-)gemeentehuizen.

45

Heb jij een leuke foto die onze gemeente op één of andere manier in de kijker zet (een mooi stukje natuur, een toffe activiteit, een opmerkelijk tafereel, een goeie daad…)?

Plaats ‘m dan op Instagram en voeg er #INFOGEM aan toe.

Door het gebruik van deze hashtag geef je de gemeente toestemming om je foto in het gemeentemagazine te plaatsen. Let er ook op dat andere mensen die herkenbaar op de foto staan hiervan op de hoogte zijn.

trufa_de_hond

Love my ���� #spaansewaterhond #shelterdogsofinstagram #adoptdontshop #autumnlover #infogem #berlareinbeeld #dogsbehindbarsbelgium

marctackaert

..autumn colours... #autumn #automne #colour #colorful #colourful_shots #landscape #landscape_focus_on #trees #treelovers #autumnleaves #sky #nature #infogem

steffilaurent 18 maanden Max ♥ 18 maanden zus & broer ♥#familycieters #familylove #sisterbrotherlove #sister #brother #officialtoddler #toddlerlife #love #family #berlare #infogem #infogemberlare #berlareinbeeld #donkmeer #friendsoffilou

myriamvanhulle

Wandeling langsheen Dead’s End Road in Overmere #overmere #overmerecity #deadend

#doodlopendstraatjestraatje #doodlopendeweg

#weilanden #roadsend #infogem #berlareinbeeld

#oostvlaanderen #toeristineigenstreek

#vlaanderenvakantieland #belgium #eastflanders #e17

vandenbroeckjan

Eindelijk eens mogen deelnemen aan de Cross-Cup Relays in Berlare! Op 3km van mijn deur 3km mogen crossen! Resultaat kan altijd beter, maar van de foto ben ik wreed content! �� #LEBB #ScottRunning #ScottRC #PolarGritX #Sports2 #BeleefBerlare #Infogem ��@marjoleinlindemans

46
#INFOGEM

marc_verbeeck #mistymorning #nevel #morningwalk #lagemist

#landscape #scheldeland #infogem #bergstraat #berlare #berlareinbeeld #lowsun #herfst #autumn

#naturephotography #landscapephotography

johanmeganck Pompoenen pimpen bij Kwb #infogem

scaryharry_be

Nomnomnomnom. #kastanje #herfst #picoftheday #legobelgie #legostagram #legominifigures #legofan #scaryharry #harrypotter #legofan #minifig #newhobby #berlareinbeeld #infogem #toypics_art

dannydecant

Overmeerse landschap. #overmere

#landscapephotography #sunset #sunrise #toeristineigenland #toerismeoostvlaanderen #berlare #infogem #berlareinbeeld #digifotopro #roots

#naturephotography

lynnomtezien Sun is shining, weather is sweet © @peter_heirman #infogem #paardeweideberlare

47
bart.deblieck Ontwaken ��#infogem

Sociaal, pittig, extravert, empathisch, eerlijk, direct, af en toe wat koppig: “Ik ben een echte ram.” Berlare heeft er weer een enthousiaste en gedreven nieuwe inwoner bij!

Evy Van Ghendt (42), geboren en getogen in Kalken, was na een verblijf van drie jaar op een appartement in het centrum van Lokeren aan een meer landelijke omgeving toe. Kortgeleden nam ze haar intrek in haar comfortabele nieuwbouwwoning in Uitbergen. Van daaruit trekt ze vlot naar Gent waar ze in het hoofdkantoor van FrieslandCampina werkt als ‘Channel Activation Manager’. De leuke buren en een ongelooflijk behulpzame postbode kreeg ze er gratis bovenop!

Maar het allerbelangrijkste: ze woont terug in de buurt van haar ouders in Kalken. Familie betekent immers alles voor haar. De jaarlijkse reis met haar mama slaat ze nooit over, net als de weekenduitstapjes met haar broer. Reizen is trouwens één van haar passies. De roadtrip met vrienden in Namibië blijft voor Evy een onvergetelijke en unieke ervaring.

Naast haar fulltime job en een weekendjob in restaurant Den Vlaschaert in Massemen is haar vrije tijd goed gevuld: festivals als Werchter en Crammerock, padellen bij Dropshot, gaan lopen of wandelen met vriendinnen op de Scheldedijken, lekker gaan eten en genieten van een goed boek of een serie op Netflix. Toch tracht ze de work-lifebalance goed te bewaken. “Ook als alleenstaande zonder kinderen moet je af en toe op je strepen staan en ben je niet altijd beschikbaar”, lacht ze.

Aan toekomstdromen ontbreekt het Evy geenszins. Een (mode)zaak overnemen met aansluitend een koffiebar, ‘iets’ met dansen of theater (ze heeft vroeger klassiek ballet en toneel gedaan), een team aansturen om jongeren kansen te geven voor de toekomst… Telkens met als leidraad: mensen tevreden stellen en begeleiden. De kans is dus groot dat je deze sociaal geëngageerde dame tegen het lijf loopt in onze actieve gemeente.

Haar wensen voor 2023?

Dat al haar geliefden gezond mogen blijven!

HUISNUMMER © Bert Van der Linden
3
Opgetekend door Chris Isaïe.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.