Page 1

04 · 2013

f-f.dk

5

GODE RÅD

FRIE DET ER DIG, DER BESTEMMER

SÅDAN FÅR DU STØRRE

ARBEJDSGLÆDE

PETER BRÜCHMANN OM KARRIERE:

Man skal turde investere i sit arbejdsliv

SNYD IKKE DIG SELV FOR EN GOD PENSION: Det er aldrig for sent at sætte ind

TEMA:

OPTIMÉR DIN

LIVSLØN SIDE 17-30

HANNE DAHL, ÅRETS FUNKTIONÆR 2013:

JEG GI’R IKKE OP

– SÅ HELLERE BRÆKKE MIG END AT STÅ AF! Kontingent 2014

Regionsgeneralforsamlinger 2014

Karrierepanel


Henne Mølle Å Badehotel

Kom til Henne Mølle Å Badehotel ved Vesterhavet og lad os forkæle dig!

ROMANTISK WEEKEND

i januar og februar 2014

Ankomst fredag: Mousserende vin og chokolade på værelset – 2-retters menu (ved ankomst lørdag vil der ligeledes være mousserende vin og chokolade på værelset). Lørdag: Morgenmad – kaffe og kage. Aften: 4-retters menu. Søndag: Morgenmad inden afrejse. Pris pr. person fredag-søndag Normalpris 1.600 kr. Medlemspris (SFF) 1.120 kr. Pris pr. person lørdag-søndag Normalpris 1.295 kr. Medlemspris (SFF) 907 kr.

KOM MED TIL PH-AFTEN

Den 14.-16. marts inkl. ½ pension

Ankomst den 14. eller 15. marts. Fredag: 2-retters menu. Lørdag: Morgenmad, kaffe og kage, 3-retters menu og musik under middagen, hvor vi synger viser. Søndag: Morgenmad inden afrejse. Pris pr. person fredag-søndag Normalpris 1.610 kr. Medlemspris (SFF) 1.138 kr.

Vi ønsker alle vores gæster en glædelig jul og et godt nytår. Tak for i år. Vi glæder os meget til at se dig i det nye år.

Hold dig orienteret på vores hjemmeside, hvor vi opdaterer med priser og vilkår for bestilling. Klik ind på www.hennemoelleaa.dk

Kontakt os på tlf. 76 52 40 00

Romantisk weekend

Bliv forkælet med mousserende vin, chokolade og god mad ...

Pris pr. person lørdag-søndag Normalpris 1.164 kr. Medlemspris (SFF) 815 kr.

PRISER PÅ MINIFERIE

inkl. ½ pension

Trænger du til en miniferie, tilbyder vi et 4 dages ophold (3 overnatninger). Tilbudet gælder kun ved ankomst søndag, mandag eller tirsdag. Pris pr. person (uge 10-24 og 33-49) Normalpris 1.650 kr. Medlemspris (SFF) 1.155 kr. Pris pr. person (uge 25-32) Normalpris 2.335 kr. Medlemspris (SFF) 1.636 kr.

Det sker: Besøg vores aktivitetskalender på hjemmesiden og se, hvad der sker i løbet af 2014. Bemærk: I januar og februar holder vi åbent torsdag-søndag.


| Indhold |

Indhold:

10

Peter Brüchmann, fra 1. februar 2014 ny digital chef på TV2:

18 28

De medarbejdere, der er mest visionære, og som klarer sig bedst, er ofte skiftet fra en helt anden branche eller karriere – fx journalisten, der uddanner sig til filminstruktør.

Formandens leder Kort & godt

For tredje år i træk er fagforeningskontingentet uændret. Kontingentet i a-kassen stiger udelukkende, fordi staten skal have et større bidrag.

10 Hvis kan, så kan jeg også! andre Årets funktionær 2013, Hanne Dahl, er ikke, som folk er flest. Det syntes hendes kolleger på Samsung, hun skulle belønnes for.

14 Da Frie Funktionærer lagde vejen Handelsskole forbi Vejen

Som elev på handelsskolen kan tanken om medlemskab af en fagforening godt ligge lidt fjernt. Gratis biografbilletter og dialog fik Sophie, Nicklas og Malene på banen til en god snak om deres behov.

22 Snyd ikke dig selv for en god pension

28 En investering i arbejdsglæde

Som 45-årig ændrede Lizette Sølyst sit fokus på livsløn. Med en ny uddannelse til eventkoordinator handler det mere om at sætte livsglæde ind på kontoen.

37 Regionsgeneralforsamlinger 2014 I februar og marts måned 2014 afholdes generalforsamlinger i de 8 regioner. Mød op i din region og brug din demokratiske indflydelse.

33 45

Faglige noter Det sker hos Frie Funktionærer

Det FRIE ord Her finder du os

Uanset om du er 29, 45 eller 57 år, så er pensionist noget, vi alle satser på at blive. Vejen hertil er ikke helt lige meget, hvis du vil fortsætte tilværelsen nogenlunde uforandret som pensionist.

HVER GANG

4 6 31 32

5 Kontingent 2014

46

Hjernebrud

38 Lene Teisen blev fyret med begrundelsen besparelser Sammen med Frie Funktionærer har hun sagsøgt sin tidligere arbejdsgiver for uberettiget opsigelse og bortvisning. Med en afslutning kan hun komme videre med æren i behold.

FRIE NR. 4 2013

|

3


| Leder |

Kære læser T

emaet for dette magasin ”Optimér din livsløn” drejer sig ikke blot om kroner og ører, men også om den mentale livsløn, vi erhverver os gennem arbejdslivet.

Det gælder lige fra dit valg af uddannelse og karriereveje, hvordan dit sikkerhedsnet i tilfælde af ledighed skal være spændt ud, til kompetenceudvikling, valg af efteruddannelse og karriereskift i løbet af dit aktive arbejdsliv. Frie Funktionærer er din sparringspartner, men valget er dit. Det er vigtigt, at du tager ansvaret for at være direktør for dit arbejdsliv – at du sætter mål for, hvad du vil have ud af dit arbejdsliv.

Ledighed giver også kompetencer Selvom du undervejs skulle blive ramt af ledighed, erhverver du dig også kompetencer og viden i den periode, hvor du står uden for arbejdsmarkedet. Du får pudset dine skriftlige færdigheder af, lærer at markedsføre og sælge din arbejdskraft og får trænet din kommunikation og personlige fremtræden gennem jobsamtalerne. Alle kompetencer, som er brugbare og vigtige i dit næste job.

JEG ØNSKER ALLE MEDLEMMER AF FRIE FUNKTIONÆRER OG FRIE FUNKTIONÆRERS A-KASSE, EN RIGTIG GOD JUL OG ET GODT NYTÅR. RANDI LAURSEN

4

|

FRIE NR. 4 2013

Tag ansvar for dit arbejdsliv

Udgives af:

Skal din livsløn opgøres i kroner og ører, har du selv et ansvar for, at din livsindkomst bliver så gunstig som muligt. I Frie Funktionærer kan du hente karriererådgivning og hjælp til at planlægge dit arbejdsliv, så du gennem gode individuelle aftaler om løn- og arbejdsvilkår får optimeret din løn. Tilbud om coaching kan give dig et klart billede af, hvad du vil med dit arbejdsliv, og hvordan du når dine mål.

Frie Funktionærer Paghs Gård Overstræde 2B Postboks 925 5100 Odense C Tlf.: 63 13 85 50 Fax: 63 13 85 55 E-mail: fifu@f-f.dk f-f.dk Medlem af Dansk Fagpresseforening

Et godt seniorliv grundlægges tidligt Selvom det måske synes så langt ude i fremtiden, er det rigtig godt at tænke på pensionsopsparing i starten af arbejdslivet. Jo før pensionsopsparingen starter, jo nemmere er det også at få et godt seniorliv, når et godt og langt arbejdsliv skal afløses af et godt seniorliv.

ISSN 1903-0088 Redaktion: Randi Laursen, formand (ansvarshavende) Bente B. Bærentzen, redaktør, bbb@f-f.dk Jørgen G. Jørgensen, direktør Layout: Tine Schaumburg Vester

Frie Funktionærer er med dig hele vejen, men det er dig, der bestemmer.

Tryk: Clausen Grafisk ApS Annoncer:

Randi Laursen, formand

Media-Partners Hanne Kjærgaard hanne@mediapartners.dk Tlf.: 29 67 14 36 Oplag: Kontrolleret af Fagpressens Mediekontrol, kontrolleret oplag normalt: 20.685 Forside: Hanne Dahl, Årets funktionær 2013 Foto: Lars Horn, Baghuset


| Nyhed |

Kontingent pr. 1. januar 2014 Uændret kontingent til Frie Funktionærers fagforening for tredje år i træk. Kontingentet til a-kassen stiger udelukkende, fordi staten skal have større bidrag. Af Lone Hansen, kommunikations- og analysechef

M

edlemmer af Frie Funktionærer, der både er medlem af fagforeningen og a-kassen, bliver i 2014 opkrævet 7 kr. mere pr. måned. Stigningen skyldes alene, at staten øger opkrævningen af bidraget til forsikring og ATP.

FOR ET FULDTIDSFORSIKRET MEDLEM ER KONTINGENTET PÅ 609 KRONER SAMMENSAT SÅDAN: Kontingent kr. pr. måned

Kontingent pr. 1. januar 2014

Efterløn Betaler du til efterlønsordningen, stiger dit efterlønsbidrag med 8 kroner om måneden til 475 kr. pr. måned. Efterlønsbidraget opkræves til staten og er ens for alle a-kasser. For medlemmer af fagforeningen og a-kassen, der også betaler til efterlønsordningen, stiger den samlede opkrævning med 15 kr. pr. måned og udgør 1.084 kr. pr. måned fra 1. januar 2014.

Fagforeningen, uændret

165

A-kassen er sammensat af: Administrationsbidrag, uændret

111

Forsikringsbidrag til staten, stiger 6 kr. til:

326

ATP, stiger 1 kr. til:

7

A-kassen, i alt

444

Fagforening og a-kasse pr. 1. januar 2014 i alt

609

Lønsikring Præmien til fri lønforsikring og supplerende lønsikring er også uændret i 2014 i forhold til de gældende priser. n

SE ALLE SATSER PÅ F-F.DK FRIE NR. 4 2013

|

5


| Kort nyt |

5

GODE RÅD TIL STØRRE ARBEJDSGLÆDE

Det er tit ganske små ting, der gør forskellen på en god og dårlig arbejdsdag. Du får her 5 tips til, hvordan du kan være med til at gøre forskellen.

Gør noget rart for en kollega. Vi elsker de små betænksomme ting, som andre gør for os. Bring nogen en kop kaffe. Læg et stykke chokolade på kollegaens skrivebord. Gør noget, som du ved, gør dine kolleger glade.

Ros! Vi elsker ros. Mange arbejdspladser kører en stil, der hedder “Så længe

du gør dit arbejde OK, hører du ikke noget” – “Men så snart du laver den mindste fejl, så falder hammeren”. Drop den stil. Husk i stedet at fejre succeserne – også de små.

Sig go’ morgen. Selvfølgelig er det en lille ting, men det er altså ikke rart at starte dagen med at blive ignoreret.

Her får du opskriften på et godt ”god morgen”: • Få øjenkontakt. • Læg begejstring i dit ”god morgen” – Et tvært, ligegyldigt “morgen” er ikke godt nok. Det skal være et “god morgen”, som udstråler glæde, overskud og positivitet. • Rør ved personen. Et håndtryk, et klap på skulderen. Når du har trykket kollegaens hånd om morgenen, er det meget sværere at være uvenner resten af dagen – og meget nemmere at skabe tillid, et godt samarbejde og arbejdsglæde. • Tilføj et eller andet ekstra til dit “god morgen”. Sig “Godt at se dig igen”, “Er du frisk?”, “Du ser godt ud”, “Ha’ en super dag” eller lignende. En dag, der starter med en hel stribe friske, veloplagte morgenhilsener, bliver garanteret bedre end en dag, der starter med, at du ignorerer dine kolleger. Og husk også lige et glad “farvel og på gensyn”, inden du går hjem.

Husk tre gode oplevelser fra arbejdsdagen. Lige inden du går hjem fra arbejde, griber du et stykke papir og skriver tre oplevelser ned, som har givet dig arbejdsglæde den dag.

Mig tid. Har du mærket efter, hvordan du har det i dag? Find en uforstyrret plet. Sæt dig ned, så du sidder behageligt. Luk øjnene, træk vejret stille og roligt i 30 sekunder. Mærk efter – hvordan har du det fysisk? Er der noget, der spænder? Er du frisk eller træt? Hvad optager dine tanker? Er du glad, spændt, nervøs, forventningsfuld eller noget helt andet? Prøv ikke på at finde løsninger og svar eller forklaringer på din tilstand, men bliv opmærksom på, hvordan du har det. Kilde: Arbejdsglæde.nu

6

|

FRIE NR. 4 2013

Laveste sygefravær på det private arbejdsmarked Sygefraværet blandt ansatte i den private sektor er på det laveste niveau siden 1994, hvor målingerne begyndte, viser de seneste tal fra DA. Ansatte i den private sektor var i 2012 i gennemsnit sygemeldt i 6,9 dage. Det er et fald på næsten to sygedage eller godt 20 procent i løbet af de seneste fire år. Faldet i den private sektor siden 2008 svarer til, at den private sektor i dag har 7.000 flere fuldtidsbeskæftigede sammenlignet med, hvis sygefraværet ikke var blevet nedbragt. Kilde: Beskæftigelsesministeriet


Sådan påvirker stress kroppen Stress kan give dig hovedpine, migræne og gøre dig svimmel.

Stress øger risikoen for psykiske lidelser som fx angst og depression. Du kan få sværere ved at huske, beslutte og koncentrere dig.

Stress kan være årsag til dårligt humør og irritabilitet.

Stress kan give kvalme.

Stress kan give spændinger i musklerne over hele kroppen.

Stress øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Stress giver træthed og svækker immunforsvaret.

Stress kan give forhøjet blodtryk og øger risikoen for åreforkalkning og blodpropper.

Stress kan forårsage manglende sexlyst og impotens.

Stress kan give problemer med fordøjelsen, svien og diarré eller forstoppelse og appetitløshed.

Undgå stress

Er du stresset?

Har du brug for værktøjer til at forebygge stress, kan Frie Funktionærers tilbud om coaching hjælpe dig med at sætte fokus på, hvad der er stresssituationer for dig, og hvordan du håndtere dem.

Vil du have en indikation på, om du er stresset, kan du tage en stresstest på www.stressforeningen.dk

Kontakt Kvikservice på tlf.: 63 13 85 50 og få en aftale med en af Frie Funktionærers coaches.

Kilde: Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, OUH samt sundhed.dk

Vidste du, at ... ✓ ✓ ✓

Cirka 10 pct. af danskerne har symptomer på alvorlig stress – stort set dagligt. Hen mod hver fjerde sygemelding skyldes stress. Det svarer til cirka 35.000 sygemeldinger om dagen. Ifølge WHO bliver stress en af de væsentligste kilder til sygdom i 2020. Kilde: Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, OUH samt sundhed.dk

FRIE NR. 4 2013

|

7


| Kort nyt |

BOGANMELDELSE:

FRA OVERLEVELSE TIL OVERSKUD

– LÆR AT STORTRIVES OG BLIV LANGTIDSFRISK Forfatter: Henrik Krogh • Forlag: Lindhardt og Ringhoff • Pris: kr. 299,95 Med selvindsigt og humor delagtiggør trivselsekspert, foredragsholder og forfatter, Henrik Krogh, os i sine tanker om , hvordan man bevæger sig fra overlevelse til overskud i sit liv, om hvordan man lærer at stortrives og bliver langtidsfrisk. På lidt over 200 sider beskriver han i et lettilgængeligt og ukrukket sprog de forskellige faldgruber og farer, der lurer i det moderne erhvervssamfund, forskellen på travlhed og stress, træthed og udmattelse og om at træne sig op til det sorte bælte i grænsesætning.

Røgfri arbejdstid 53 procent af danskerne er positive eller meget positive over for et totalt rygeforbud, hvor der hverken må ryges ude eller inde på arbejdspladsen. Det viser en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen står bag. Til sammenligning er 27 procent negative eller meget negative omkring røgfri arbejdstid.

Begreber som sygefravær og langtidssyg får nyt liv og ny betydning, når Krogh leger med ord som sygenærvær og langtidsfriske medarbejdere. Han skriver med legende lethed, så alle forstår det, om hjernens trivselsstoffer, om at gabe sig til ro og lære at geare langsomt ned fra travlhed til restitution. Med personlige eksempler fra sin egen dagligdag henholdsvis begejstrer, udfordrer og provokerer han os kærligt men bestemt. Han tvinger os til at reflektere over vores eget arbejds- og privatliv og det ansvar, vi selv bærer for at gøre os langtidsholdbare. Kort sagt; læs ham og få en mastergrad i nydelse! Anmeldt af: Anette Bodam

Velkommen til vores nye mediesalgsbureau Media-Partners overtager pr. 1. januar 2014 mediesalget til vores medier Magasin FRIE og f-f.dk Frie Funktionærer glæder sig til samarbejdet med Media-Partners og ser frem til et spændende 2014. Spørgsmål om annoncering kan rettes til: Hanne Kjærgaard hanne@media-partners.dk telefon 29 67 143 6

8

|

FRIE NR. 4 2013

Kilde: Sundhedsstyrelsen


”Det havde længe været en drøm for mig at opgradere mine ledelseskompetencer. Jeg var desuden fast besluttet på, at det skulle være på det højest tænkelige niveau – det skulle være en uddannelse, der flyttede mig både fagligt og personligt.” Kirsten Arndal Rotvel, Vice President R&D, Danfoss A/S “Omdrejningspunktet er innovation, og det betyder bl.a., at uddannelsen hjælper en til at se tingene i et andet og bredere perspektiv. Man lærer at angribe problemstillinger på en anden måde, og det er meget inspirerende.” Allan V. Rasmussen, Senior Project Manager, LEGO A/S

”På MMT har jeg fået en række teorier, værktøjer og ikke mindst erfaringer, der gør, at jeg lettere kan udvælge, bearbejde og fokusere. Jeg har blandt andet fået modet til at lede ved at stille de rigtige spørgsmål.” Lars Aagaard, Group Executive Vice President, Grundfos A/S

Stå i spidsen for forandring Tag en Master in Management of Technology – MMT/E-MBA Forandring og innovation bliver en stadig vigtigere del af ledelsesarbejdet i danske virksomheder og offentlige organisationer. Aalborg Universitet uddanner årligt mellem 15 og 20 højtspecialiserede forandringsledere på den internationalt anerkendte Executive MBA-uddannelse Master in Management of Technology (MMT). Flere af de tungeste ledere i dansk erhvervsliv har en MMTuddannelse og flere kommer hele tiden til.

Uddannelsen varer to år og er en af de bedste og mest projektorienterede Executive MBA-uddannelser, du kan få. Din læring og formningen af din lederfigur tager udgangspunkt i din egen organisation, og derfor er return on investment meget høj allerede fra første år. Løsning af organisationens centrale strategiske udfordringer er konstant i fokus, og du bliver den forandringsagent, der i praksis og på papiret kan løse dem.

Læs mere på www.mmt.aau.dk

Master in Management of Technology Executive MBA

Ledelse gennem forandring – forandring gennem ledelse friETeknologi nr.41 2013 2013og MMT er internationalt certificeret gennem The Executive MBA Council og naturligvis godkendt af Ministeriet for Videnskab, FRIE NR. || 99Udvikling.

Aalborg Universitet | Fibigerstræde 10 | 9220 Aalborg Ø


| Årets funktionær |

10

|

FRIE NR. 4 2013


Hanne deler glæden ved at køre på to hjul med sin familie. Hendes mand og parrets to voksne børn har også motorcykler, og de nyder at køre ture sammen alle fire.

Hvis andre kan, så kan jeg også! Årets funktionær 2013 Hanne Dahl er ikke, som folk er flest. Det syntes hendes kolleger på Samsung, hun skulle belønnes for. Hun blev indstillet – og vandt prisen, fordi hun er … Hanne. Af Maria Skovbjerg Henriksen, kommunikationskonsulent Foto: Lars Horn, Baghuset

» FRIE NR. 4 2013

|

11


| Årets funktionær |

»

Å

ret er 1978. Det er sommerferie i den lille fiskerby Hou ved Limfjorden. Den 16-årige fiskersøn Flemming er taget ud til Lagunen, og der er en sød feriepige i farvandet. Han har brug for et lift ind til byen, så han griber chancen og spørger den slanke lyshårede skønhed, om ikke han må sidde bag på hendes grønne Puch Maxi. Hanne siger ja, og det bliver starten på en livslang kærlighed. Glæden ved at køre på to hjul deler de stadig, også selv om Flemming ikke længere sidder bagpå. De griner begge ved tanken om den sommer for 35 år siden. - Jeg synes bare, Hanne var så flot – og det synes jeg stadig. Jeg faldt også for, at Hanne altid er så sød og hjælpsom – og så kan man altid regne med hende! siger Flemming og smiler kærligt til sin kone gennem 26 år. Hun sidder ved siden af ham og nyder eftermiddagskaffen i deres murermestervilla med første parket til vandet i byen, hvor de mødtes første gang.

Olien, der får maskinen til at køre At man altid kan stole på Hanne, var også en af grundene til, at hendes kolleger valgte at indstille hende til Frie Funktionærers

Hanne er vinterbader. Hun elsker det kick, det iskolde vand giver hende, og den varme prikkende fornemmelse, der følger bagefter.

12

|

FRIE NR. 4 2013


pris “Årets funktionær”. For på arbejdspladsen Samsung er Hanne nærmest blevet et begreb. Hanne er ifølge sin chef olien, der får maskinen til at køre, og det skyldes i høj grad hendes engagement og evne til altid at se ting fra den positive side. Den evne var der også brug for, da Flemming og Hanne i 1984 flyttede sammen i Aalborg i en lillebitte lejlighed uden bad og næsten ingen varme, og med et afløb, der frøs til is om vinteren. - Der levede vi stort set under dynen hele vinteren. Den var godt nok ringe den lejlighed, men til gengæld var den billig, griner Hanne, der er født og opvokset i Aalborg i en bagerfamilie, hvor der altid var travlt, og alle gav en hånd med for at få det hele til at hænge sammen.

Har lært at bede om hjælp Beder man Hanne om hjælp, siger hun næsten aldrig nej. - Jeg kan godt komme til at sige ja til for meget, for jeg kan godt lide at hjælpe, men jeg har efterhånden lært, at jeg ikke behøver at klare det hele selv, og at det er okay også at bede andre om hjælp, inden jeg bliver stresset … Flemming bryder ind: Hanne arbejder så super hurtigt, så det er mest dem, der ser på hende, der bliver stressede. Hun er virkelig effektiv. Hanne smiler lidt forlegent ned i sin kaffekop og fortsætter på sin beskedne nordjyske facon. At rose sig selv er tydeligvis ikke noget, Hanne er vant til. - Jeg tror, jeg har fået meget af min arbejdsomhed med hjemmefra – det ser man jo, når man har to selvstændige, arbejdsomme forældre, og så motiverer det mig, når tingene går stærkt.

Fedt at kunne selv Og det er ikke kun på arbejdspladsen, Hanne kan lide, det går stærkt. Meget af fritiden foregår på motorcyklen sammen med familien, der deler passionen. Da de flyttede sammen, havde Hanne ikke MC-kørekort, så der måtte hun sidde bag på Flemming, men det passede ikke Hanne. - Jeg tænkte bare, det duer jo ikke det her! Tænk selv at have friheden til at tage motorcyklen og køre af sted, når det pas-

JEG TROR, JEG HAR FÅET MEGET AF MIN ARBEJDSOMHED MED HJEMMEFRA – DET SER MAN JO, NÅR MAN HAR TO SELVSTÆNDIGE FORÆLDRE, OG SÅ MOTIVERER DET MIG, NÅR TINGENE GÅR STÆRKT. HANNE DAHL

ser mig, fortæller Hanne, der ikke bekymrede sig det mindste om at skulle styre den store maskine. - Når andre kan, så kan jeg også, og jeg nyder følelsen af at kunne selv. Når jeg sætter mig noget for, er jeg meget vedholdende og stædig, forklarer Hanne. I sin ungdom brugte hun meget tid på kaproning, og hendes konkurrencegen benægter sig ikke. Hvis hun får en fysisk udfordring, tager hun den op. - Jeg vil hellere brække mig end at stå af, griner Hanne. Jeg giver bare ikke op! Sådan har hun det også på jobbet, hvor hun er Office Manager hos Samsung Research Center i Aalborg. Hvis tingene ikke lige lykkes i første omgang, så bliver Hanne bare ved til opgaven er løst. - Hvis jeg støder på problemer, tænker jeg, at der må være en løsning på det. Hvis der er mange ting, der skal løses til en bestemt tid, så tror jeg ikke, jeg tænker over, hvor travlt jeg har, og hvor længe jeg egentlig arbejder. For mig er guleroden fornøjelsen i at få ting til at lykkes. Selv om Hanne af og til møder modstand, som fx da virksomheden var igennem et kulturskifte, lader hun sig ikke slå ud. - Det er selvfølgelig sjovest at have alle folk med på ideen, men der er jo altid nogle, der stritter imod, og det lader jeg mig ikke gå på af. Der er også altid noget, der er positivt, og så må vi forsøge at udnytte det.

Naturen giver energi Når Hanne har brug for at få tanket energidepoterne op igen, så bruger hun naturen. Hun elsker at være i haven og gå lange ture, og så springer hun gladeligt i havnen – hele året rundt. Selv om temperaturen nærmer sig frysepunktet, er det ingen hindring for Hanne. - Jeg beslutter mig bare for, at nu gør jeg det! Så er det bare hurtigt ned og op igen, og når man så får den der skønne prikkende og varme fornemmelse i kroppen bagefter, har man bare lyst til at gøre det igen, fortæller hun og ser på Flemming, der også vinterbader. Men for ham er det lige så meget det sociale samvær efter badeturen, der trækker.

Vi gør det, vi er gode til De ser ud af vinduet og betragter de små krusninger på det mørkeblå vand blot et stenkast fra huset. Selv om Hanne har været en tur i USA i sin ungdom, og familien også har boet på Sjælland, så er det her i Hou, og hos hinanden, de føler sig hjemme. På trods af Hannes stille væsen og Flemmings udadvendte personlighed, fornemmer man tydeligt det stærke bånd, der binder dem sammen. - Vi respekterer hinanden for det, vi hver især er gode til uden at forsøge at ændre på hinanden, konstaterer Hanne. Her i familien duer det ikke, at der er en, der sidder bagpå og en, der styrer. For Hanne og Flemming er det bedst at køre side om side – både i livet og på motorcyklerne. n

FRIE NR. 4 2013

|

13


|

Unge

|

Gratis biografbilletter og en god snak Hvad nytte har du som ung af en fagforening? Når man er elev på Handelsskolen kan tanken om, hvad en fagforening kan gøre for én, godt ligge lidt fjernt. Af Bente B. Bærentzen, redaktør

E

n tirsdag i oktober besøgte redaktionen sammen med Frie Funktionærers konsulenter Vejen Handelsskole & Handelsgymnasium for at fortælle skolens elever om, hvad man kan bruge sin fagforening til – og ikke mindst for at få et bud på, hvad fremtidens arbejdskraft lægger vægt på, at deres fagforening skal hjælpe dem med – både nu – og når de om ganske få år får deres debut på arbejdsmarkedet. Vi stillede spørgsmålene til tre af skolens elever i frokostpausen på en travl skoledag. Her kan du læse Sophies, Nicklas’ og Malenes bud på, hvad de gerne vil have ud af deres fagforening:

Vi kommer også gerne ud på DIN skole. Send en mail til salg@f-f.dk hvis I ønsker besøg af Frie Funktionærer. Så kontakter vi skolen og aftaler, hvornår vi må besøge jer.

14

|

FRIE NR. 4 2013


Det kan vi gøre for dig som elevmedlem i Frie Funktionærer

✓ Coaching/rådgivning i forbindelse med eksamen. herunder coaching og hjælp til din ✓ Karrierehjælp ansøgning m.m. hjælp til dit ansættelsesforhold, herunder ✓ Juridisk hjælp til din ansættelseskontrakt. ✓ Et bredt udvalg af kurser. ✓ Medlemstilbud med gode rabatter. ✓ Medlemsmagasin og månedlige nyhedsbreve.

Sophie Christensen, 16 år og 1. års Hg-elev Når jeg er færdig her i Vejen, er mine fremtidsplaner, at jeg skal fortsætte min uddannelse på Handelsfagskolen i Skåde ved Aarhus. Den varer yderligere tre år med en blanding af skoleundervisning og praktik. For mig er det godt at vide, at jeg har en fagforening i ryggen, der har styr på lovgivning og regler, hvis man skulle blive uenig med sin arbejdsgiver, eller der er noget man bliver i tvivl om på sin arbejdsplads. Det er rart at have den tryghed – også økonomisk – at man bliver kontaktet, når man skal indmeldes i a-kassen, så man også har økonomisk sikkerhed. Jeg har fritidsjob i SuperBrugsen i Vorbasse og i E-Blomsten i Vejen – og her er det godt at vide, at man kan få rådgivning i forhold til sine fritidsjob.

Sophie

Nu mens vi er skoleelever, tænker vi jo ikke meget på, hvad en fagforening kan gøre for os. Men måske kunne fagforeningen være med til at skabe fællesskaber for elevmedlemmer med samme interesser. Lave arrangementer for os og give os informationer og viden om arbejdsmarkedet, der passer lige præcis til vores situation. Det kunne fx være på Facebook. I vores klasse har vi fx en Facebook-gruppe, hvor vi skriver sammen om skemaændringer og lektier. Måske kunne en fagforening også komme med i gruppen og en gang imellem lægge interessante oplæg ind på vores gruppeside.

FRIE NR. 4 2013

|

15


|

Unge

|

Nicklas Kjær Bertelsen, 16 år og 1. års HHX-elev HHX (handelsgymnasiet) tager 3 år, og jeg er lige startet. Jeg har heldigvis næsten 3 år til at finde ud af, hvad jeg vil, for det ved jeg faktisk ikke lige nu. Når jeg tænker på en fagforening, tænker jeg, at det er sådan en lidt gammel og støvet ting, som ikke rigtigt vedkommer mig. Alligevel tænker jeg, at det er en god ting at kunne hente hjælp i forbindelse med fritidsarbejde. Det er jo ikke altid man lige ved, hvad man skal gøre, hvis man får problemer med chefen. Så er det jo godt at kunne hente hjælp. Jeg kunne godt tænke mig, at min fagforening lavede et netværk for sådan nogen som os på fx Facebook. Det skal ikke bare være en gruppe for os her på Vejen Handelsskole, men være et netværk, der dækker alle interesserede unge. Her kunne vi få svar på vores spørgsmål om det arbejdsmarked, som vi skal ud på om nogle år og få gode tips og inspiration til valg af uddannelse og karriere m.m. Jeg ved faktisk ikke, om vi kan få lov at bruge vores mødesal. For så kunne det også være spændende, hvis I kunne komme og holde nogle små foredrag om arbejdsmarkedet, karrierevalg og andre emner, som er interessante for os lige nu.

Nicklas

Malene Lastein, 17 år og 2. års HHX-elev Når jeg er færdig med min HHX, kunne jeg godt tænke mig at læse videre. Jeg vil gerne til Aarhus – og måske læse jura på Aarhus Universitet eller læse videre til ejendomsmægler. Hvad det ender med, har jeg dog ikke helt på plads endnu. Fagforening fylder ikke særlig meget, der hvor vi er lige nu. Men når vi kommer ud i job, er det godt at vide, at man kan få hjælp, hvis man bliver sagt op eller hjælp til at få en god løn.

Malene På f-f.dk kan du tippe dine venner og få gratis biografbilletter.

16

|

FRIE NR. 4 2013

Noget af det jeg kunne tænke mig, at I kunne hjælpe mig med lige nu, er nogle gode råd til, hvordan man opfører sig, når man skal ud på arbejdsmarkedet – en slags forberedelse på, hvad der venter os derude. At få noget mere at vide om arbejdsvilkår af nogle, der er specialister – og gerne målrettet på os unge. Jeg kunne også godt tænke mig en netværksgruppe for os handelsskoleelever – på tværs af skoler og geografi. Gå-hjem-møder med spændende emner, eller noget messeagtigt med stande med forskellige emner kunne også være spændende – og jeg er sikker på, at hvis I kom på besøg her på skolen med et arrangement med en stand-upper som Dybvad eller Fuhlendorff, så var vi mange, der gerne ville deltage, sluttede en storsmilende Malene.


n? re dk rie -f. ar å f ik p re ere de m Vi æs L

TEMA:

17

Optimér din livsløn

Flyt dig!

18

Livslang læring spiller en stor rolle i fremtiden. Med et længere arbejdsliv præget af konstant forandring, er det ikke muligt at være uddannet og klar til et helt arbejdsliv, når man er 25 år.

27

Få styr på din pension Tal fra SEB Pension viser, at op imod tre fjerdedele af danskerne sparer for lidt op, hvis de ønsker at kunne fortsætte tilværelsen uforandret som pensionister.

Karrierevalg og uddannelse bestemmer din livsløn

Uddannelse er en god investering og en af de bedste måder, du kan påvirke din livsløn og pension positivt.

28

En investering i arbejdsglæde

Lizette gik benhårdt efter, hvad hun havde lyst til. Nu er hun i fuld gang med en ny uddannelse som eventkoordinator – Frie Funktionærer hjalp hende med at finde det rigtige lønniveau som voksenlærling. FRIE NR. 4 2013

|

17


TEMA | Optimér din livsløn | Peter Brüchmann har om nogen flyttet sig. Fra TV2 Sporten, chefredaktør på BT til selvstændig coach og konsulent for virksomheder og ledere. Den 1. februar tager han udfordringen op som digital chef på TV2.

18

|

FRIE NR. 4 2013


Flyt dig! Arbejdslivet bliver længere, og forandringshastigheden accelererer. Vil man være en efterspurgt medarbejder, skal man turde investere i sit arbejdsliv. Fx med et hop ned ad karrierestigen eller et års uddannelse. Det giver mere i både løn og mening, siger Peter Brüchmann. Af Anders Birch Breuning, Magasinværkstedet Foto: Bo Nymann

S

ig goddag til et arbejdsliv, hvor forandringsvillighed er nøglen til at blive en skattet medarbejder og få en høj livsløn. Man kommer på arbejdsmarkedet som 25-årig, beklæder mange forskellige stillinger i løbet af en længere karriere. Efteruddannelse spiller en stor rolle, flere tager en ny uddannelse og skifter spor undervejs, og pensionsalderen er 75. Det er den korte beskrivelse af fremtiden for danske lønmodtagere, som forfatteren til bogen ”Generation +” om fremtidens arbejdsmarked, Peter Brüchmann, kommer med. - Forandringstempoet på arbejdsmarkedet bliver højere, og det vil blive ved med at accelerere. Det er en voksende præmis på arbejdsmarkedet, som medarbejdere og virksomheder har en fælles interesse i at håndtere, siger Peter Brüchmann, der bl.a. har været chefredaktør på BT. Kravet til virksomhedernes forandring kommer fra den teknologiske udvikling, som går stadig hurtigere. - Fx brugte jeg iTunes i lang tid. Jeg

syntes, at det fungerede fint, og alle mine plader stod bare på hylden. Men en dag skiftede jeg til Spotify, så jeg ikke behøvede at overføre min musik. Det vil sige, at du kan sidde med en kæmpe forretningssucces som iTunes, og på kort tid er din forretningsmodel næsten væk på grund af udviklingen, siger Peter Brüchmann.

Forandring er centralt Derfor skal en virksomhed kunne forandre sig, hvis den ikke vil overhales af teknologien og miste sin forretningsgrundlag. Det betyder, at den medarbejder, der forstår at forandre sig, vil være højt skattet i fremtiden. Det er en udbredt opfattelse, at forandring er noget, som de yngre generationer på arbejdsmarkedet har eneret til. Det kommer måske af, at yngre medarbejdere ofte har et forspring, fordi de er mere vant til at arbejde med de nye teknologier, som forandringen i mange tilfælde inkluderer. Men forandring kan udføres endnu bedre af erfarne kræfter, mener Peter Brüchmann. - Da vi på BT begyndte at arbejde med online-mediet, var der en politisk reporter, der var op i 50’erne. Fra at lave en artikel

om dagen skulle han nu live-opdatere fra diverse høringer, lave web-tv og skrive en artikel til morgendagens avis. Det var en stor forandring, men da han havde lært teknikken at kende, gjorde han det bedre end en hvilken som helst yngre journalist, fordi han havde en stor faglighed med i bagagen og erfaring med håndværket, siger Peter Brüchmann. Dermed kan en ældre og mere erfaren medarbejder faktisk blive en langt større driver for en succesfuld forandring på grund af den faglige ballast.

Angst for forandring - Alligevel er mange medarbejdere oppe i alderen nervøse for forandring. Den nervøsitet kan komme til udtryk som brok. Men i virkeligheden er det angst for at miste sin faglighed, mener Peter Brüchmann. - Hvis man har det sådan, er det vigtigt at søge dialogen med sin leder. Så er det ledelsens ansvar at vise, at forandringen ikke går ud over fagligheden, eller at der er plads til at præstere lidt mindre, indtil man har vænnet sig til de nye rammer, siger Peter Brüchmann.

»

FRIE NR. 4 2013

|

19


TEMA | Optimér din livsløn |

»

Derfor opfordrer han til, at man åbner munden, hvis man føler sig truet på sin faglighed. Dialogen hjælper både i forhold til en selv og virksomheden. - Den sikrer, at medarbejderen forstår grundlaget for forandringen. Hvis medarbejderne ikke er med, går implementeringen dårligt. Manglen på klare mål og rammer er desuden en af de største årsager til stress, siger Peter Brüchmann.

Man skal turde uddanne sig Ligesom synet på ældre medarbejdere med fordel kan forandre sig, kan synet på uddannelse det også. For med et længere arbejdsliv præget af konstant forandring, er det ikke muligt at være uddannet og klar til et helt arbejdsliv, når man er 25.

I sin bog “Generation +”, fortæller Peter Brüchmann om sine erfaringer med at blandingen af praktisk erfaring og tilegnelse af nye kompetencer er den mest effektive metode til at opkvalificere sig.

20

|

FRIE NR. 4 2013


Mening og glæde som livsløn

VORES JOB BETYDER MERE FOR OS I FREMTIDEN. VI ER LÆNGERE PÅ ARBEJDSMARKEDET, DERFOR SKAL VORES ARBEJDE IKKE BARE VÆRE EN PLIGT – DET SKAL GIVE MENING. PETER BRÜCHMANN

- Begrebet livslang læring vil spille en stor rolle i fremtiden. Ens uddannelse skal udbygges hele livet for at have de kompetencer, der skal til i takt med, at ens arbejde forandrer sig, siger Peter Brüchmann. Det kan både betyde kortere kurser og uddannelser, men det kan også betyde flere år på skolebænken eller en helt ny uddannelse. Det kan være en udfordring midt i arbejdslivet. Specielt hvis man har vænnet sig til en fast og relativ høj indkomst og i forbindelse med eventuel uddannelse i en periode må vinke farvel til den. Også selvom der på den anden side af forløbet venter en højere løn. - Men i takt med, at vores arbejdsliv bliver længere, kan det i højere grad betale sig at investere i egen uddannelse. Generelt er folk tilbageholdende med at bruge fx et eller to år på efteruddannelse. Men når man tænker på, at mange har 20– 30 år tilbage på arbejdsmarkedet, kan det være en rigtig god investering, konstaterer Peter Brüchmann. Selv hvis man ikke kan eller vil træde helt ud af arbejdsmarkedet i en periode, er der andre muligheder for at tilegne sig ny viden. Blandingen mellem praktisk erfaring og tilegnelse af nye evner er ifølge Peter Brüchmann den mest effektive metode, der findes, til at opkvalificere sig. - Inden for sundhedsvæsenet arbejder man med ”accelereret mesterlære”. Når der kommer en ny læge eller sygeplejerske til en specialiseret afdeling, følger de i tre

eller seks måneder en ekspert på afdelingen. Den tid er givet godt ud, i forhold til de kompetencer man får, siger han.

Man skal turde skifte spor Efteruddannelse kan også bruges til at skifte spor. Og det vil blive endnu mere udbredt. Mange vil af sig selv ønske et sporskifte efter mange år i samme felt og med udsigt til mange flere år på arbejdsmarkedet. Og hvis lysten melder sig, skal man turde, mener Peter Brüchmann. - Vi vil se mere og mere horisontale karrierer. Det vil sige en karriere, hvor man ikke kun bevæger sig op eller ned i hierarkiet, men også helt skifter område eller fag, siger Peter Brüchmann. - Mange er bange for at tage springet til et andet område eller en anden virksomhed. Det medfører ofte et trin ned ad lønog rangstigen for at etablere sig i en helt ny karriere, siger han. Men der kan være god ræson i at forfølge det, man hellere vil. For med et længere arbejdsliv bliver det vigtigere, at vores job giver mening. - Vores job vil betyde mere for os i fremtiden. Dels fordi vi er længere tid på arbejdsmarkedet, og dels fordi vi bevæger os væk fra 68’ernes forståelse af, at arbejde er noget skidt, som vi skal gøre så lidt som muligt. Har man den indstilling, får man 50 sure år på arbejdsmarkedet. Vores arbejde er ikke bare en pligt. Det skal give mening, siger Peter Brüchmann.

Derfor er livsløn ikke bare noget, man alene kan gøre op i kroner og ører. Mening er også en værdi i den forbindelse, ifølge Peter Brüchmann. - Hvis man skal tage et skridt ned ad karriere- og lønstigen for at komme over i en virksomhed, hvor arbejdet giver mere mening, er det en investering, man må foretage, siger Peter Brüchmann. Ofte kan det faktisk også betale sig. Giver arbejdet mening, er man motiveret. Og det vil afspejle sig på lønseddelen på længere sigt. Samtidig kan ens erfaring vise sig at være særdeles værdifuld i en ny branche eller virksomhed. - De medarbejdere, der er mest visionære, og som klarer sig bedst, er ofte skiftet fra en helt anden branche eller karriere. Fx en journalist, der uddanner sig til filminstruktør. Han er bedre i sit nye job, fordi han har erfaring fra en anden branche. Min egen kone er skiftet fra marketingchef til skoleleder og er bedre, fordi hun har erfaring med sig fra en meget kommerciel verden. Der er mange eksempler på, at folk er færdige med deres uddannelse og har arbejdet i nogle år. Men så finder de ud af, at de ikke har lyst til at lave det i de næste 40 år. De, der tør tage springet til det, de gerne vil, ender ofte gladere, end dem der ikke turde tage springet. Og det er en vigtig del af livsløn i en bredere forstand, siger Peter Brüchmann. n

I Peter Brüchmann ... … er uddannet journalist og har arbejdet på adskillige dagblade, inden han i 2008 blev ansvarshavende chefredaktør på BT. Han forlod stilingen i 2012 til fordel for sin egen virksomhed ”2020 by Brüchmann”, hvor han bl.a. er coach og fungerer som konsulent for virksomheder og ledere. I foråret 2013 udgav han bogen ”Generation +”, der handler om fremtidens arbejdsmarked. Pr. 1. februar 2014 sætter han sig i stolen som chef for TV2’s digitale satsning.

FRIE NR. 4 2013

|

21


TEMA | Optimér din livsløn |

Snyd ikke dig selv for en god pension Pension. Er det overhovedet vigtigt for mig, tænker du. Men uanset om du er 29, 45 eller 57 år, så er pensionist noget, vi alle satser på at blive. Af Frank Pedersen, afdelingsdirektør i SEB Pension

VÆN DIG TIL AT LÆGGE TIL SIDE TIL PENSIONEN ALLEREDE SOM HELT UNG – DET ER DE PENGE, DER SKAL FINANSIERE DE SIDSTE MINDST 20 ÅR AF DIT LIV. FRANK PEDERSEN, SEB PENSION

22

|

FRIE NR. 4 2013


Tal fra SEB Pension viser, at op imod tre fjerdedele af danskerne sparer for lidt op, hvis de ønsker at kunne fortsætte tilværelsen uforandret som pensionister.

D

e fleste vil gerne have råd til at rejse, betale sommerhuset eller et par flasker god rødvin hver måned, men størstedelen af danskerne kommer kun til at drømme om den slags på den anden side af de 70 år. Tal fra SEB Pension viser, at op imod tre fjerdedele af danskerne sparer for lidt op, hvis de ønsker at kunne fortsætte tilværelsen uforandret som pensionister.

Start tidligst muligt med opsparingen. Det er de første penge, du indbetaler, der virkelig giver effekt takket være renters rente.

Vælg et opsparingsprodukt, der giver det højest forventede afkast med respekt for risikoen.

Planlægning er alfa og omega

Før du går i gang med at spare op, skal du sammensætte en model, der tager hensyn til følgende:

Med planlægning kommer man langt. Væn dig til at lægge til side til pensionen allerede som helt ung – det er de penge, der skal finansiere de sidste mindst 20 år af dit liv. Her får du en række gode råd til, hvordan du kan sikre dig selv økonomisk som pensionist. Husk, at det aldrig er for sent at sætte ind.

Arveregler. Hvem skal arve dig, hvis du dør som ung pensionist? Vælg en ratepension, der efterlader din opsparing til din nærmeste familie.

Fleksibiliteten. Har du som pensionist akut brug for at kunne købe en bil, skal du have en tilstrækkelig stor opsparing, der kan hæves på én gang. Suppler derfor ratepensionen med en alderspension.

Løb aldrig tør for penge. En livrente er løsningen – med den er du sikret penge, så længe du lever.

Få flest penge udbetalt i starten. Vælg en løsning med en attraktiv udbetalingsprofil, som sikrer, at du får relativt flere penge udbetalt i de første år som pensionist.

Generelt :

Pension består af to elementer: dels forsikringer ved invaliditet eller dødsfald, dels en opsparing. Prioritér forsikring først, selv om det er fristende at banke opsparingen i vejret fra start. Statistikken siger, at 1/3 af alle forsikrede danskere får brug for deres forsikring inden de 67 år. Derfor er det uforsvarligt, hvis din pensionsordning ikke indeholder de tilstrækkelige forsikringer. Tilpas løbende dine forsikringer efter din familiesituation. Får du børn, eller bliver du skilt, så kan det påvirke dit valg af, hvem der skal have pengene efter dig, hvis du dør i utide.

FRIE NR. 4 2013

|

23

»


TEMA | Optimér din livsløn |

»

✓ ✓ ✓ ✓

Er du ung og uden børn? Start tidligst muligt efter du er kommet i arbejde. Spar op til pension svarende til mellem 10-12 pct. af din bruttoløn. Vælg en aldersopsparing, hvis du ikke betaler topskat. Ellers vælg en ratepension suppleret med en livrente. Vælg et markedsrenteprodukt og lad pensionsselskabet stå for investeringerne.

De nyetablerede med børn

✓ ✓ ✓ ✓

Sørg for tilstrækkelige forsikringer, både ved dødsfald, invaliditet og forbigående sygdom.

Væn dig til at bruge en vis portion af eventuelle lønstigninger på at øge bidraget til pension. Det hjælper dig til at nå en så stor opsparing, at du kan fortsætte din økonomiske tilværelse uforandret, når du går på pension.

Både du og din ægtefælle bør have en pensionsordning. Og den skal I som udgangspunkt beholde ved skilsmisse.

Vælg en alderspension, hvis du ikke betaler topskat. Ellers vælg en ratepension og suppler med en livrente.

24

|

Vær opmærksom på at få de rette begunstigede indsat. Fortsæt med at betale til forsikringerne, selv om du i en kortere periode skulle miste arbejdet eller være på barselsorlov. Tag et pensionstjek mindst én gang årligt. Så kan du konstant følge med i, hvordan din opsparing udvikler sig, og hvad du kan se frem til at have i opsparing, når du går på pension.

FRIE NR. 4 2013

FÅ MERE VÆRDIFULD VIDEN OM PENSION PÅ SEB.DK


De veletablerede

✓ ✓

Det er tid til at øge fokus på opsparingen. De sparede udgifter til børn kan med fordel indbetales til pension.

Vær opmærksom på at få de rette begunstigede indsat på dine ordninger, særligt hvis du har været skilt eller har særbørn.

Tag et pensionstjek og få styr på, hvor mange penge du står til at have i hånden som pensionist. Det er i mange tilfælde muligt at indhente det, du er bagud i indbetalingerne.

Nedsæt evt. forsikringsdækningerne, så de tilpasses dit behov. Du har for eksempel ikke brug for en lige så høj udbetaling til din ægtefælle, hvis du dør, når børnene er flyttet hjemmefra.

De 60-65 årige

Meld dig til et seniorseminar, så du kan planlægge, hvordan du vil bruge dine økonomiske midler som pensionist (nedsparingen).

Vær opmærksom på samspillet mellem sociale ydelser, efterløn og pension. En høj pensionsopsparing betyder i en række tilfælde, at de offentlige ydelser bliver mindre.

✓ ✓ ✓

Brug dine midler (offentlige ydelser, egen formue og pension) i den rækkefølge, der giver størst udbytte økonomisk. Fordel dine pensionsindtægter over en så tilpas lang periode, at du undgår topskat. Sørg for at have sparet op på en livrente, så du aldrig løber tør for penge.

Du skifter job. Men hvad med pensionen? Det er en god idé at samle dine pensionsopsparinger ét sted. Det giver både størst overblik og de laveste omkostninger. Når du skifter job – og dermed ofte også skifter til en arbejdsplads med en anden pensionsordning – har du normalt mulighed for at overføre din pensionsopsparing fra dit gamle pensionsselskab til det nye selskab.

Vær dog opmærksom på, om din gamle ordning indeholder nogle gunstige garantier, som du mister ved at flytte. Vær derudover opmærksom på, at du aldrig bør stå uden forsikringsdækninger. Det vil sige, at du skal sikre dig, at de gamle forsikringer først skal stoppe, når de nye forsikringer træder i kraft. n

FÅ INDBLIK I DIN PENSION PÅ PENSIONSINFO.DK

FRIE NR. 4 2013

|

25


BEREGN DIN PRIS PÅ F-F.DK

Hos os forsikrer du både din løn og din karriere Kræver din privatøkonomi lidt mere end dagpengene? Så kan du tegne en supplerende lønsikring eller en fri lønforsikring. Du kan få helt op til 32.000 kr./md. før skat i op til 12 måneder. Klik ind på f-f.dk, hvor du nemt og hurtigt kan beregne, hvad der passer bedst til dig. Tegner du en fri lønforsikring hos FF Forsikring A/S, som er ejet af Frie Funktionærer, griber vi dig med det samme – fra opsigelse, over jagten på det nye job og til du igen er i job. Få karrieresikring gennem din lønsikring med bl.a.:

✓ Individuel kompetenceafklaring ✓ Genplaceringsforløb ✓ Ansøgningsmateriale og jobsøgningsstrategi ✓ Din CV-profil i nyhedsbreve ✓ Samtaletræning LIVET ER LETTERE, ✓ Business coaching NÅR DU ER FRI ✓ Personprofilanalyse ✓ Personlig konsulent i hele perioden, til du er i nyt job igen. Vil du høre mere, så ring på 70 30 16 17 eller send en sms FF1 til 1241*, så ringer vi dig op. (Det koster kun alm. sms-takst). *Alm. sms-takst. Udbyder: Frie Funktionærer, Overstræde 2 B, 5100 Odense C, tlf. 70 30 16 17

26

|

FRIE NR. 4 2013


TEMA

|

Optimér din livsløn

|

Karrierevalg og uddannelse bestemmer din livsløn – og dit økonomiske råderum resten af livet

I Bestil tid til karriereeftersyn:

Livsløn eller livsindkomst er den løn som en lønmodtager kan tjene i løbet af et helt arbejdsliv. Af Hanne Christina Boyer, teamleder

D

et er vigtigt at være sig bevidst om sin uddannelse, efteruddannelse og lønforhandling. Det har stor indflydelse på det økonomiske råderum, fra du afslutter din uddannelse og resten af dit arbejdsliv og på, hvordan du kommer til at leve, når du går på pension.

Uddannelsen bestemmer livsindkomsten De fleste medlemmer hos Frie Funktionærer har korte-, mellemlange- eller lange videregående uddannelser. Med en kort videregående uddannelse, som defineres ved at være ca. to år, vil man kunne forvente at arbejde 37 år i gennemsnit og have en livsindkomst på 13,9 millioner kroner. Har du en uddannelse på mere end 2 år og op til 4 år, har du en mellemlang videregående uddannelse og kan forvente at arbejde 36 år i gennemsnit og har en livs-

indkomst på 15 millioner kroner. Med en længere videregående uddannelse, altså mere end 4 år, kan du forvente at arbejde i næsten 37 år og tjene 19,9 millioner kroner i hele dit arbejdsliv. (Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd).

Livsindkomsten har også stor indflydelse på din pension, da den typisk er en procentvis opsparing af lønindkomsten. Den gennemsnitlige dansker tjener mest i slutningen af 40’erne, men set over forskellige uddannelsesgrupper er der stor forskel på, hvornår man tjener mest. Ufaglærte eller kortuddannede tjener mest i de unge år. Jo mere uddannelse og jo ældre du er, des mere tjener du. Ud over uddannelse er karrierevalg og lønforhandling centralt, hvis du ønsker at øge din livsindkomst, så der er mere til både løbende forbrug og til pension.

Har du behov for sparring til din karriere- eller uddannelsesplanlægning – kontakt Frie Funktionærers kvikservice og book et møde med din karrierekonsulent.

Uddannelse er en god investering Når vi yder karriererådgivning i Frie Funktionærer, er det meget sjældent, at der lægges en plan om at nå et bestemt job i en bestemt virksomhed, men vi fokuserer ofte på efteruddannelse eller ”bare” et jobskifte. Det er i disse tilfælde, man hurtigst kan øge sin livsløn. En af de bedste måder, du kan påvirke din livsløn, er således ved at tage fat på uddannelse og efteruddannelse. Det er aldrig for sent og vil med stor sandsynlighed påvirke din livsløn og pension positivt, fra det tidspunkt du har færdiggjort uddannelsen. Uddannelse og efteruddannelse kan planlægges, og det du investerer af tid og evt. nedsat indkomst i en periode, kan være en god investering på den lange bane. n

FRIE NR. 4 2013

|

27


TEMA | Optimér din livsløn |

En investering i arbejdsglæde Det vigtigste ved Lizette Sølysts job var lønnen. Men livsløn handler om mere end kroner og ører. Derfor har hun skiftet som 45-årig, og hun er nu ved at tage uddannelsen til eventkoordinator. Undervejs fik hun hjælp af Frie Funktionærer. Af Anders Birch Breuning, Magasinværkstedet Foto: Bo Nymann

D

in lønseddel afspejler ikke hele din løn. For én ting er hård valuta, men løn kan have mange andre former. Fx god arbejdstid eller høj arbejdsglæde. Og det vigtigste er ikke nødvendigvis pengene. Det ved Lizette Sølyst, der er uddannet frisør og har haft egen frisørsalon. Hun har også arbejdet som bl.a. fabriksarbejder og administrativ medarbejder i forskellige virksomheder. Senest har hun været annoncesælger for en lokalavis.

Ligeglad med jobbet Men Lizette Sølyst tog ikke jobbet, fordi det var det, hun inderst inde gerne ville. Hun tog det, fordi arbejdstid og -sted var praktisk i forhold til at få familielivet til at hænge sammen. Og så var pengene gode i betragtning af, at hun ikke havde nogen uddannelse inden for området. - Jeg var annoncesælger i to omgange. I anden omgang var jeg mere eller mindre ligeglad med jobbet. Det handlede alene om pengene. Jeg var stolt over at få den løn, jeg fik, uden en uddannelse i bagagen, siger Lizette Sølyst. Efter hun tog imod jobbet, åbnede der

28

|

FRIE NR. 4 2013

en ny avis i byen med det resultat, at der blev hård konkurrence om annoncerne imellem de to aviser. Kombinationen af arbejdspres og lav motivation er en farlig cocktail. For Lizette Sølyst ledte den til, at hun fik stress, sygemeldte sig og blev herefter opsagt.

Målet er mening Inden hun fik stress, havde hun imidlertid engageret sig som frivillig koordinator på byens kulturhus. Arbejdet var frivilligt og ulønnet, til gengæld betød det noget. - Jeg organiserede og koordinerede 80 frivillige, når der var fx koncerter. Jeg har altid elsket at koordinere og stå bag arrangementer, og jeg lærer ved at have med mennesker at gøre, siger Lizette Sølyst. Det var i forbindelse med det frivillige arbejde som koordinator på kulturhuset, at hun hørte om uddannelsen til eventkoordinator. Og da Lizette Sølyst kom ud på den anden side af stressen, stod det klart, at hun var nødt til at finde et arbejde, som gav mening for hende. - Jeg gik hårdt efter, hvad jeg havde lyst til. Jeg ville gerne have uddannelsen som


For Lizette er uddannelsen til eventkoordinator en investering i en fremtid, hvor lysten og arbejdsglæden er sat i centrum.

I Lizette Sølyst ... … er 45 år, bor i Frederiksværk og er uddannet frisør i 1986. Derudover har hun også arbejdet som sælger, receptionist og fabriksarbejder. I dag er hun i voksenlære som eventkoordinator.

NU VIL JEG HELLERE FÅ LIDT I LØN I ET JOB, JEG ER GLAD FOR, END MEGET I ET JOB, SOM JEG IKKE ER GLAD FOR. LIZETTE SØLYST

»

Det var Lizettes frivillige arbejde som koordinator i kulturhuset, der gav hende modet og lysten til at gå i gang med en uddannelse. Nu er hun voksenlærling i en medievirksomhed.

FRIE NR. 4 2013

|

29


TEMA | Optimér din livsløn |

» eventkoordinator. Men jeg havde samtidig brug for en indkomst. Derfor ville jeg have en voksenlærlingeplads. Efter et stykke tid lykkedes det mig at forhandle mig frem til sådan en i en medievirksomhed, siger hun.

Frie Funktionærer hjalp med lønnen Da hun fandt en læreplads, fik hun hjælp af Frie Funktionærer til at forhandle løn. For lønnen som voksenlærling varierer. Og med den erfaring, som Lizette Sølyst havde, var der noget at handle med. - Selvom jeg var sent ude, fik jeg hurtigt hjælp. Jeg fik at vide, hvilken løn jeg kunne forlange på baggrund af mine kompetencer og erfaring. Derfor var jeg forberedt og havde styr på, hvad jeg skulle bede om til lønsamtalen. Lønnen endte med at stemme overens med Frie Funktionærers anbefaling. Det var mere, end jeg havde regnet med, og jeg var stolt, da jeg kom hjem med aftalen, siger Lizette Sølyst.

Vil ikke risikere at ende gammel og sur Det kan virke som en sen alder at tage en ny uddannelse i. Men det holder ikke Lizette Sølyst tilbage. - Uddannelsen er en investering. Den giver de sidste kompetencer, jeg mangler trods min erfaring. Samtidig giver den tryghed i forhold til fremtiden. Men det vigtigste er, at det handler om at have det godt fremfor at tjene penge. Jeg har fundet noget, jeg gør, fordi det er fedt. Jeg har fået et nyt syn på, hvad jeg skal have ud af mit arbejde. Nu vil jeg hellere få lidt i løn i et job, som jeg er glad for, end meget i et job, som jeg ikke er glad for, siger hun. - Man glemmer nemt at gå efter det, man gerne vil i jagten på en god løn. Men så risikerer man måske at ende gammel, sur og gnaven, siger Lizette Sølyst. n

Lizette er stolt og glad for at have fået sin uddannelse på plads. Det giver hende tryghed i forhold til fremtiden at få papir på sine kompetencer.

30

|

FRIE NR. 4 2013


| Det FRIE ord |

>> Det FRIE ord ...

AK-Samvirkes bestyrelse Som nyvalgt bestyrelsesmedlem i AK-Samvirke ser jeg frem til at bidrage til en fri og åben debat om a-kassernes tilbud og fleksibilitet. Af Jørgen G. Jørgensen, direktør

A

K-Samvirke er brancheorganisation for 25 statsanerkendte a-kasser med lidt over 2,1 millioner medlemmer. Jeg beklæder nu, som Frie Funktionærers repræsentant, den ene af de to bestyrelsesposter, der repræsenterer de a-kasser, som står uden for hovedorganisationerne. Beskæftigelsen og indsatsen for de ledige står højt på den politiske dagsorden. Regeringen har varslet, at de i efteråret vil komme med et oplæg til reform af beskæftigelsessystemet. Det nuværende system koster årligt i størrelsesordenen 16 milliarder kroner, og der er politisk opmærksomhed på, om der tilbydes de rigtige ydelser og incitamenter. Et udvalg, ledet af tidligere skatteminister Carsten Koch, er i øjeblikket i gang med en udredning, der skal danne grundlag for de politiske forhandlinger om beskæftigelsespolitikken.

Reformer skal gavne de ledige Med en reform af hele beskæftigelsesområdet skal vi sikre os, at det gennemføres på en måde, der i størst muligt omfang vil gavne de ledige og det danske samfund. Der bliver rigtig mange ting, som a-kasserne skal forholde sig til og søge at påvirke i de kommende år. Det arbejde ser jeg frem til at tage del i gennem bestyrelsesposten i AK-Samvirke.

- Fra mit daglige arbejde som direktør i Frie Funktionærer ved jeg, hvor vigtigt det er, at vi sikrer de ledige rimelige vilkår og arbejder for en forenkling af det store regelsæt, som styrer a-kassernes administration af dagpenge og efterløn.

Jeg vil udfordre vanetænkning - Som repræsentant for de a-kasser, der står uden for hovedorganisationerne, vil jeg gerne udfordre den vanetænkning, der traditionelt præger dagpengeområdet. I mit arbejde for udvikling af a-kassesystemerne, er jeg ikke fastlåst af dogmer, der udspringer fra de traditionelle fagforeninger eller et særligt partipolitisk tilhørsforhold. Tværtimod vil jeg meget gerne have en fri og åben debat. n

A-KASSERNES TILBUD SKAL GØRES MERE TIDSVARENDE OG FLEKSIBLE I FORHOLD TIL DET SAMLEDE ARBEJDSMARKED. DET KAN FX VÆRE I FORHOLD TIL DAGPENGENES STØRRELSE ELLER I FORHOLD TIL DAGPENGEPERIODEN. JØRGEN G. JØRGENSEN

FRIE NR. 4 2013

|

31


| Faglige noter |

Flere mødesteder i Jylland og på Sjælland Medlemmerne skal have nemt ved at møde Frie Funktionærer. Derfor tilbyder vi fra den 1. maj 2014 flere mødesteder i Jylland og på Sjælland. Det betyder fx, at ledige medlemmer, der skal til samtaler i a-kassen, ikke skal rejse så langt. Samtidig sikrer vi, at medlemmer af fagforeningen, der fx ønsker coaching og karrierehjælp, kan komme til de samme mødesteder og få den hjælp, de behøver, koordineret på samme tid og sted.

De to regionskontorer lukker Derfor lukker vi de faste regionskontorer i København og Aarhus pr. 30. april 2014.

Har du brug for at mødes med os efter 1. maj 2014, skal du blot ringe og aftale et møde på et af vores mange mødesteder. Husk også, at hvis du har behov for øjeblikkelig rådgivning, er kvikservice klar på telefonen hver dag kl. 9.00-15.00 og kan besvare dine spørgsmål. På vores hjemmeside kan du også finde svar på en række af de typiske spørgsmål, der dukker op fx om karriereudvikling og ledighed. På hjemmesiden kan du se, hvilke faste dage, du kan finde os landet over, ligesom du kan booke et møde.

Pr. 1. januar 2014 sker der ændringer i behandlingsforsikring og forsikring mod kritisk sygdom tegnet gennem Frie Funktionærer

De nye forsikringsbetingelser pr. 1. januar 2014 for kritisk sygdom vil være at finde på f-f.dk omkring årsskiftet.

Her finder du os

Hovedkontor

København

Aarhus

Paghs Gård • Postboks 925 • Overstræde 2 B

Snorresgade 15 • 2300 København S

Dalgas Avenue 50 B • 8000 Aarhus C

5100 Odense C • Tlf.: 63 13 85 50

Tlf.: 33 98 85 50 • Fax: 33 98 85 55

Tlf.: 87 30 85 50 • Fax: 87 30 85 55

Fax: 63 13 85 55 • fifu@f-f.dk

fifu@f-f.dk

fifu@f-f.dk

Åbningstider

Åbningstider

Åbningstider

Mandag-fredag kl. 9-15

Efter aftale (book tid!)

Efter aftale (book tid!)

32

|

FRIE NR. 4 2013


Nyt børnetilskud kan være aktuelt for forældre i visse skole- og praktikperioder Den 1. januar 2014 træder et nyt børnetilskud i kraft, målrettet forældre i visse skole- og praktikperioder. Det supplerende børnetilskud kan søges af forældre, der er i skole- eller praktikforløb på en SU-berettiget uddannelse, og som får løn eller skolepraktikydelse under forløbet. Det er Udbetaling Danmark, der administrerer det supplerende børnetilskud. Det supplerende børnetilskud kan i nogle tilfælde udbetales i stedet for særligt børnetilskud til forældre under uddannelse. Det kan betyde, at de måske kan få mere udbetalt i supplerende børnetilskud, end de får udbetalt i særligt børnetilskud. Læs mere om det supplerende børnetilskud på www.borger.dk/familieydelse eller kontakt Udbetaling Danmark på tlf. 70 12 80 62.

Er du jobsøgende? På LinkedIn har Frie Funktionærer oprettet en netværksgruppe med navnet ”Jobsøgende Frie Funktionærer”. Her kan du hente tips og gode råd til jobsøgningen, ligesom du kan øse af dine egne erfaringer. I gruppen kan du få sparring til, hvad der virker og ikke virker, når du søger job. Frie Funktionærers karrierekonsulenter kommer med indlæg, kommenterer og er med i debatterne. Meld dig ind i gruppen. Det er helt uforpligtende.

Bestyrelser Sammenslutningen af Frie Funktionærers bestyrelse: Randi Laursen (formand) Annie Træholt (næstformand) Finn D. Aalestrup Marianne Normann Jensen Anker Christiansen

Nye dagpengesatser 2014 Dagpenge- og efterlønssatserne reguleres med 1,8% med virkning fra mandag, den 6. januar 2014. Fuldtidssatsen stiger dermed til 815 kr. pr. dag, svarende til en gennemsnitlig dagpengeindtægt på 17.658 kr. pr. måned.

Frie Funktionærers a-kasses hovedbestyrelse: Randi Laursen (formand) Karin Fredskild (næstformand) Annie Træholt Marianne Normann Jensen Anker Christiansen Se også på f-f.dk

For at kunne modtage den maksimale dagpengesats skal din løn være på gennemsnitlig 21.300 kr. (helt præcist mindst 21.326 kr.) pr. måned. Ved lønindtægt derunder er satsen 90 % af indtægten før ledighed. Læs mere om satserne på f-f.dk

FRIE NR. 4 2013

|

33


| Faglige noter |

Indberetning af fagligt kontingent for medlemmer over 65 år

For Frie Funktionærer er det vigtigt, at vi hele tiden tilpasser vores tilbud til medlemmerne, så vores ydelser giver den størst mulige værdi for medlemmerne.

Ifølge skattelovgivningen må vi ikke indberette fagligt kontingent for medlemmer, der er nået folkepensionsalderen, medmindre de modtager tjenestemandspension eller arbejdsindkomst. Frie Funktionærer indberetter automatisk fagligt kontingent til og med året, hvor du fylder 65 år.

Det skal du huske ... Indsend tro og love-erklæring, hvis du er fyldt 66 år og har fået udbetalt tjenestemandspension eller har haft lønarbejde og erhvervet A-indkomst i 2013. Hvis du i 2013 er fyldt 66 år og har fået udbetalt tjenestemandspension/haft lønarbejde og erhvervet A-indkomst, er du berettiget til at få fradrag for dit faglige kontingent.

Vi tilpasser vores tilbud i 2014

For, at Frie Funktionærer kan foretage indberetning, skal du indsende en tro og love-erklæring til Frie Funktionærer. Erklæringen finder du på Frie Funktionærers hjemmeside f-f.dk. Har du spørgsmål, eller har du ikke mulighed for at hente erklæringen via vores hjemmeside, er du velkommen til at kontakte Diana Ravn, tlf. 63 13 86 19.

Gå-hjem møder på din arbejdsplads Kunne I tænke jer et gå-hjem-møde med et spændende emne på programmet på din arbejdsplads?

Med udgangen af 2013 har vi valgt at ophøre samarbejdet med Rabatzonen, da det tilbud kun har været benyttet af et beskedent antal medlemmer. I stedet arbejder vi på at indgå rabataftaler med enkelte firmaer, inden for de kategorier, hvor vi har oplevet størst efterspørgsel fra medlemmerne. Hold godt øje med vores nyhedsbreve. Her bliver du løbende præsenteret for rabataftalerne. På hjemmesiden kan du se alle de aktuelle medlemstilbud. Har du forslag til nye medlemstilbud, er du altid velkommen til at sende en mail til os på adressen Ideboksen@f-f.dk

KONTAKT OS OG HØR MERE

Frie Funktionærer rykker teltpælene op og besøger gerne både nuværende og potentielle medlemmer på din arbejdsplads. Har I brug for et spændende indlæg, sammensætter vi et program, der lige præcist matcher jeres ønsker.

Du skal huske, at vi har et rigtigt godt koncept, der hedder ”tip en ven”. Hver gang du tipper et nyt medlem, så får både du som nuværende medlem og den tippede et SuperGavekort på 200 kroner lige til at bruge i et hav af forretninger i hele Danmark. Skaffer du 5 nye medlemmer, så er der en ekstraordinær præmie på et weekendophold på Henne Mølle Å Badehotel.

Kontakt salgsafdelingen på telefon 63 13 86 50, hvis du har et arrangement, du gerne vil afholde, eller hvis du blot vil drøfte mulighederne.

34

|

FRIE NR. 4 2013


|

FF Forsikring A/S

|

Frie Funktionærers lønsikringsordning – blandt markedets bedste I en rapport, udarbejdet af AK-Samvirke, er Frie Funktionærers lønsikringsordninger blandt markedets mest attraktive.

Lønsikring giver dig:

Af Ulrik Karlsen, afdelingsleder

F

rie Funktionærers lønsikring tilbydes gennem Frie Funktionærers eget forsikringsselskab, FF Forsikring A/S. Derfor er målet hos os ikke at skabe overskud på ordningen, men alene, at økonomien skal hænge sammen. I de forsikringsselskaber, hvis produkter andre a-kasser udbyder, er hensigten i sagens natur i sidste ende at skabe overskud.

Vilkår, indhold og pris Når man sammenligner lønsikringsordningerne i de forskellige a-kasser, adskiller Frie Funktionærers lønsikring sig positivt på de fleste parametre.

Hjælp til nyt job, allerede fra opsigelsen modtages Skulle du få en opsigelse, og er du typen, som vil gøre alt for at søge nyt job i opsigelsesperioden, kan konceptet være noget for dig. Vi giver dig nemlig et obligatorisk genplaceringsforløb, allerede fra opsigelsen modtages.

✓ ✓ ✓ ✓

Hurtig dækning, inklusiv dækning ved selvopsigelse.

✓ ✓

Mulighed for 10 % af lønsikringen udbetalt i feriepenge.

Op til 12 måneders udbetalingsperiode – og i alt 3 gange. Dækning fra 1. ledige dag. Ingen reduktioner i lønsikring ved arbejde, man har udført sideløbende med fuldtidsjobs (typisk bibeskæftigelse og småjobs).

Et unikt og obligatorisk, genplaceringsforløb, allerede fra opsigelsen modtages.

Målsætning Det er Frie Funktionærers målsætning at tilbyde en lønsikring på attraktive og konkurrencedygtig vilkår til medlemmerne. AK-Samvirkes rapport bekræfter os i, at vi lever op til vores mål.

Lønsikring uden a-kasse Lønsikringsordningen er for funktionærer Man skal være funktionær for at tegne forsikringen. Det er man typisk, hvis man minimum har 3 måneders opsigelsesvarsel fra sin arbejdsgiver.

Har man et behov for at skifte sin a-kasse ud med en lønsikring, tilbyder vi fri lønforsikring helt uden om det offentlige a-kassesystem. I denne løsning får man et medlemskab af fagforeningen med i købet.

Vil du høre mere Ønsker du flere informationer om vores lønsikringsordning, kan du læse mere på f-f.dk, scanne koden her og se filmen om lønsikring eller kontakte os på telefon 63 13 86 50. n

FRIE NR. 4 2013

|

35


|

Medlemsdemokrati

|

Lokale sektioner kan styrke fælleskabet En sektion kan styrke fælleskabet og være et naturligt bindeled til fagforeningen. Af Bente B. Bærentzen, redaktør

I

dag har Frie Funktionærer sektioner på virksomheder som fx Lego, Novo, Grundfos, Risø og Fynske Medier. Sektionerne er dannet, fordi en gruppe medlemmer på virksomhederne gerne vil have et fagligt fællesskab med andre medlemmer af Frie Funktionærer på deres arbejdsplads. Frie Funktionærer hjælper gerne med at danne og understøtte en sektion på din arbejdsplads – både med faglig bistand og økonomi.

Fordele ved at have en sektion på arbejdspladsen Er der mere end 20 medlemmer af Frie Funktionærer på arbejdspladsen, kan der dannes en sektion. Med en sektion på arbejdspladsen styrker man fællesskabet med kolleger, der på grundlag af holdninger har valgt at være medlemmer af Frie Funktionærer. Rigtig mange har valgt Frie Funktionærer på grund af den service og rådgivning, der ydes til medlemmerne, og et synligt fællesskab i form af en sektion kan være med til at styrke ikke bare det sociale, men også det faglige fællesskab. Sektionerne arrangerer lokale, faglige og sociale arrangementer, og Frie Funktionærers fagspecialister kommer gerne ud og bidrager med foredrag og workshops, hvis sektionen synes, at der er behov for det. Sektionerne får et økonomisk tilskud per medlem til sektionens drift og til de arrangementer, som sektionen laver for medlemmerne. På din arbejdsplads er der måske flere medlemmer af Frie Funktionærer, som kunne tænke sig at være med i et fagligt fællesskab, uden at du ved det. Hvis du kunne tænke dig at oprette en sektion og være med i et fællesskab, hjælper vi gerne med det rent praktiske.

Demokratisk indflydelse Har man en sektion på sin virksomhed, har man gennem sektionen direkte indflydelse på medlemsdemokratiet. Det står i Frie Funktionærers vedtægter. En sektion har minimum to stemmer på fagforeningens delegeretmøde, der afholdes hvert andet år – og næste gang i 2014. – Og det er direkte indflydelse udover den indflydelse, det enkelte medlem har gennem regionsbestyrelserne i de 8 regioner. n

36

|

FRIE NR. 4 2013

I Vil du vide mere om at danne en sektion på din arbejdsplads? Kontakt Inge Lise Sørensen på telefon 63 13 86 02 eller send en e-mail til ils@f-f.dk


Invitation til

regionsgeneralforsamlinger Vil du bruge din demokratiske indflydelse i Frie Funktionærer – så mød op til generalforsamling i DIN region. Af Randi Laursen, formand

N

år vi i løbet af februar og marts 2014 afholder generalforsamlinger i de 8 regioner, har du ikke blot mulighed for at møde op og øve indflydelse på din fagforening og a-kasse via medlemsdemokratiet. Du har også mulighed for at netværke med andre medlemmer i din region. Regionsbestyrelserne har også denne gang været kreative med forskellige events, lige fra spændende foredrag, rundvisninger til en rask bowlingmatch. På generalforsamlingen vælges bestyrelsen for en 2-årig periode. Ved at stille op og blive valgt, kan du få indflydelse på udviklingen i Frie Funktionærer.

Mød under alle omstændigheder op og fortæl, hvordan du mener Frie Funktionærer kan udvikles til at blive endnu bedre. Vi er meget interesserede i at høre din mening. Se hvem der sidder i bestyrelsen i din region, på f-f.dk I umiddelbar forlængelse af generalforsamlingen i fagforeningen afholdes der møde i Frie Funktionærers a-kasse, hvor delegerede til delegeretmøde i 2014 skal vælges. Indkaldelse med dagsorden udsendes pr. mail og offentliggøres i god tid forinden på f-f.dk. Vi glæder os til at se dig!

Region

Dato

Tid

Lokation

Aktivitet

Sydjylland

25. februar 2014

17.30

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Indlæg: ”CV der fænger”

Fyn

26. februar 2014

18.00

Marienlystcentret, Windelsvej 138, 5000 Odense C.

Foredrag med Erik Clausen

Sjælland

27. februar 2014

Roskilde Bowling Center, Ro’s Have 16, 4000 Roskilde

Bowling og spisning

Hovedstaden 4. marts 2014 18.00

Berlingske Media A/S, Pilestræde 34, 5. sal, 1147 København K

Foredrag med Michelle Belaiche + let traktement

Nordsjælland 5. marts 2014 17.30

Farum Sports- og Konferencecenter, Idrætsvænget 2, 3520 Farum

2-retters menu med let underholdning

Midtjylland Øst

Bowl’n Fun, Skanderborgvej 226, 8260 Viby

Bowling + spisning

6. marts 2014

17.45

Midtjylland Vest 11. marts 2014 17.55 Messecenter Herning, Vardevej 1, Herning

Rundvisning i Jyske Bank BOXEN + spisning

Nordjylland 12. marts 2014 18.00

Rundvisning i Vikingemuseet + foredrag og middag

Lindholm Høje Museet, Vendilavej 11, 9400 Nørresundby

FRIE NR. 4 2013

|

37


| Juridisk |

Jeg vil videre

med æren i behold

55-årige Lene Teisen blev fyret med begrundelsen besparelser, men fandt ud af, at hendes arbejdsplads ansatte en anden til at varetage hendes opgaver. Nu har Frie Funktionærer sagsøgt Lenes arbejdsgiver bl.a. for usaglig opsigelse. Af Maria Skovbjerg Henriksen, kommunikationskonsulent

L

ene Teisen sidder i sin bløde sofa og betragter eftermiddagsregnen, der trommer mod ruden i københavnerlejligheden på 3. sal. Hun har en stor kop nylavet kaffe i hånden, og på sofabordet foran hende står en lille skål chokolade imellem de tændte stearinlys. En hyggestund på en helt almindelig kold tirsdag, som Lene ville have sat pris på, hvis det ikke var fordi, hun var sygemeldt med stress og midt i en retssag mod sin tidligere arbejdsgiver, som hun sammen med Frie Funktionærer har sagsøgt for uberettiget opsigelse og bortvisning.

over, hvis min kollega havde brug for det. Havde jeg travlt eller var syg, så voksede bunken af arbejde bare.

sygedag mere, så ville jeg blive fyret. Så jeg slæbte mig på job, selv om jeg havde influenza, rygsmerter og feber.

Lene ville gerne have, at chefen tog hånd om problemerne, men hver gang hun konfronterede ham, gled han bare af. - Det var ligesom at tale til en væg. Hvordan skulle jeg løse problemerne, når det kun var mig, der havde et ønske om at samarbejde, spørger Lene og tænker tilbage på de 6 år på arbejdspladsen, hvor hun forgæves har kæmpet for at få tingene til at glide.

Det var Lenes arbejdsvilkår i næsten et år, indtil hun i april bliver opsagt. Hun har fem måneders opsigelse, men arbejdsglæden er forsvundet, og stemningen på arbejdet var trykket. - Jeg oplevede ikke, at jeg fik støtte fra mine andre kolleger, så jeg forsøgte bare at passe mig selv og mit arbejde. Men når man alligevel er fyret, virker alting så nyttesløst, og alt det, jeg havde gået med i min krop det år, hvor jeg ikke måtte have sygedage, slap nu pludselig løs, fortæller Lene. Det endte med, at hun igen blev sygemeldt og begyndte at gå til psykolog.

Gik ned med stress ”Du er opsagt” - Sidst i april bliver jeg kaldt ind til chefen og opsagt. Han siger, det er på grund af besparelser, fortæller Lene, der tvivler på den begrundelse. Hun og hendes nærmeste kollega har gennem lang tid haft samarbejdsvanskeligheder, og når Lene gik til chefen for at finde en løsning, var han ikke lydhør over for Lenes udfordringer. - Det var meningen, vi skulle supplere hinanden i det daglige arbejde, men det endte altid kun med at være mig, der tog

38

|

FRIE NR. 4 2013

- Det endte med, at jeg blev sygemeldt med stress, men chefen blev ved med at presse på for, at jeg skulle komme tilbage, og til sidst gav jeg efter. Jeg ville jo bare gerne passe mit job, siger Lene.

Bortvist

Tilbage på jobbet begynder Lene at få ondt i ryggen pga. spændinger. Hendes immunforsvar er helt i bund, og det betyder blot endnu flere sygedage. - Det endte med, at jeg fik en advarsel fra min chef. Hvis jeg fik så meget som en

Umiddelbart inden sin sommerferie kontakter Lene sin arbejdsplads om fredagen og skriver, at hun raskmelder sig fra sin første feriedag om mandagen og forventer at vende tilbage til jobbet efter sin ferie. Hun havde forinden kontaktet Frie Funktionærer for at være sikker på, at hun


Lene var glad for endelig at blive taget alvorligt, da hun kontaktede Frie Funktionærer i forbindelse med sin fyring.

Kontakt altid Frie Funktionærer, hvis du bliver opsagt! – Lad vores jurister gennemgå

HVORDAN SKULLE JEG LØSE PROBLEMERNE, NÅR DET KUN VAR MIG, DER HAVDE ET ØNSKE OM AT SAMARBEJDE? LENE TEISEN

greb situationen rigtigt an, så Lene var sikker på, at alt var i orden, da hun tog på ferie. Men på ferien modtager Lene en mail fra sin arbejdsgiver om, at hun er bortvist med øjeblikkelig varsel, fordi hun ikke var mødt på arbejde om fredagen, da hun raskmeldte sig fra den følgende mandag. Lene mailer tilbage, at der må være sket en misforståelse, men det mener arbejdsgiveren ikke. Derfor kontakter Lene straks Frie Funktionærer fra sin ferie på Kreta, og de bliver enige om at forberede at føre sag mod arbejdsgiveren. - Vi mener, arbejdsgiveren er forkert på den, forklarer Frie Funktionærers advokat Claus Carstensen, der fører Lenes sag.

- Lene Teisen var jo fortsat syg om fredagen, da hun raskmeldte sig, og derfor mener vi ikke, hun har misligholdt sit ansættelsesforhold. Lene var overrasket over, hvor hurtigt Frie Funktionærer tog hånd om problemet. - Endelig blev jeg taget alvorligt. Min arbejdsgiver fik mig hele tiden til at føle, at jeg gjorde noget forkert, så det var rart at få bekræftet, at jeg ikke havde gjort noget galt, siger Lene. Da Lene kommer hjem fra ferie, finder hun desuden ud af, at der er blevet ansat en anden i stillingen til at varetage hendes tidligere job.

din opsigelse.

- Den går ikke, siger Claus Carstensen. Man kan ikke fyre en ansat med argumentet besparelser og så efterfølgende ansætte en ny medarbejder til jobbet. Claus Carstensen valgte i første omgang at indkalde arbejdsgiveren til et forligsmøde, men det afviste han blankt. Efter Lene Teisens arbejdsgiver har modtaget en stævning til retssag fra Frie Funktionærer, har han imidlertid sagt ja til at møde op til en retsmægling. - Nu håber jeg virkelig bare, at han kan blive sat lidt på plads. Da jeg ville på kursus på et tidspunkt gennem fagforeningen, sagde han til mig, at det jo bare var en fagforening på gule plader, så det kunne han ikke tage seriøst, fortæller Lene. - Det kunne være dejligt, hvis Frie Funktionærer kan hjælpe mig med at få oprejsning og få bevist, at det ikke bare er mig, der er noget galt med, siger Lene, der har et nyt job, hvor alle tager ansvar og taler pænt til hinanden, højt på ønskelisten i år. n

FRIE NR. 4 2013

|

39


|

A-kasse |

Midlertidig arbejdsmarkedsydelse fra januar 2014 Beskæftigelsesministeren fremsatte den 13. november lovforslag om den nye arbejdsmarkedsydelse. Lovforslaget forventes vedtaget i Folketinget inden jul. Af Vivi B. Arnoldus, forsikringschef i a-kassen Illustration: Lilian Brøgger

D

en nye midlertidige arbejdsmarkedsydelse skal hjælpe ledige, som har opbrugt dagpengeretten. Den udgør 60 procent af højeste dagpengesats for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. Ydelsen er ikke afhængig af familie- eller formueindkomst

Ydelsen omfatter:

I Meld dig ind igen og få glæde af ordningen Hvis du er blevet udmeldt, mens du har været omfattet af den særlige uddannelsesordning, skal du melde dig ind i a-kassen igen. Så får du

Ledige, der opbruger retten til uddannelsesordningen i 1. halvår 2014 Ledige, der opbruger dagpengeretten mellem 6. januar 2014 og 3. juli 2016.

Ledige, der overgår til ydelsen i 1. halvår 2014, får mulighed for at modtage ydelsen i op til 1¼ år. Herefter bliver ydelsen udfaset med et kvartal pr. halvår. Den samlede periode med dagpenge, særlig uddannelsesydelse og den ny arbejdsmarkedsydelse kan højst udgøre fire år (208 uger).

mulighed for den nye midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Indmeldelsen skal ske som fuldtidsforsikret. Kontakt os, inden uddannelsesordningen slutter, og få mere information om medlemskab og ansøgning om midlertidig arbejdsmarkedsydelse.

Kontakt os og få mere vejledning Den midlertidige arbejdsmarkedsydelse udbetales af a-kassen, og det er derfor et krav, at man er medlem af a-kassen. Den midlertidige arbejdsmarkedsydelse er et led i overgangen til 2 års dagpengeret. Læs mere på f-f.dk. n

40

|

FRIE NR. 4 2013


Af Karsten Winther Hansen, souschef i a-kassen Illustration: Lilian Brøgger

U

dvalget fik til opgave at kigge nærmere på beskæftigelsesindsatsen. Formålet er at vurdere, om det nu også er det rigtige, man gør. Der bruges rigtigt mange penge på beskæftigelsesindsatsen i Danmark, og udvalget skal komme med anbefalinger til, hvordan man sikrer at:

✓ ✓ ✓

Ledige kommer hurtigst i varig beskæftigelse. Indsatsen tager afsæt i den enkelte ledige. Samarbejdet mellem jobcentrene og virksomhederne styrkes.

Carsten Koch-udvalgets arbejde skal danne grundlag for de forhandlinger om en ny beskæftigelsesreform, som regeringen har bebudet til februar 2014. Det bliver spændende at følge, hvilken retning beskæftigelsesindsatsen vil tage, og ikke mindst, hvilken betydning det får for de ledige. Udvalgets arbejde er delt i to faser og forventes endeligt afsluttet i efteråret 2014. Hvis du vil læse mere om Carsten Kochudvalgets arbejde, kan du finde flere oplysninger på beskæftigelsesministeriets hjemmeside: www.bm.dk. n

København Odense

Aarhus

Kolding Aalborg

Som nogen måske vil huske, blev der i februar i år nedsat et hurtigt arbejdende udvalg under ledelse af tidligere sundheds- og skatteminister Carsten Koch – det såkaldte Carsten Koch-udvalg.

Efterlønsmøder i februar 2014 Sønderborg

Er en ny beskæftigelsesindsats undervejs?

Vi holder gå-hjem-møder om efterløn i uge 7, 8 og 9. Møderne henvender sig fortrinsvis til medlemmer, som er født før 1. januar 1955. På møderne kan du høre om: • efterlønsbevis • efterlønnens størrelse • 2 års-reglen • skattefri præmie • arbejde samtidig med efterløn • modregning af pensioner Der serveres kaffe, te, isvand og sandwich på mødet. Møderne starter kl. 16.30 og slutter kl. 19.00. Mødedatoer og tilmelding annonceres på f-f.dk i januar. Det er også her du tilmelder dig. Vel mødt!

FRIE NR. 4 2013

|

41


4 af Frie Funktionærers ejendomme er til salg - skal en af dem være din ? Direkte til skoven

Ejendom med 4 lejligheder

Tranekær | Botofte Strandvej 1

Tranekær | Slotsgade 50

Super hyggelig og velbeliggende ejendom på 141 kvm. Ejendommen er beliggende i skovbrynet til Tranekær Slotspark. Et smukt område hvor naturen er i højsædet. Et dejligt hus til en fornuftig pris.

Kontantpris 795.000 Udb.: 40.000 Brutto/Netto 4.884/4.364 Alternativt finansieringsforslag: Afdragsfrit F3 2.564/2.489

Centralt beliggende ejendom i Tranekær. En ejendom med 4 lejligheder og dermed mulighed for en indtjening, dog må det forventes renovering inden dette kan igangsættes.

Kontantpris 595.000 Udb.: 30.000 Brutto/Netto 4.722/5.164 Alternativt finansieringsforslag: Afdragsfrit F3 2.954/3.738

Sag: 915-00274

dfKhn

Sag: 915-00276

dfKhn

Telefon: 62 51 44 45

Se mere på home.dk

1877 2028 141

3

4

Energi

Nydeligt istandsat ejendom

Telefon: 62 51 44 45

Se mere på home.dk

1885 443

248

4

8

Energi

Ejendom med 3 lejligheder

Tranekær | Slotsgade 62 til 64

Tranekær | Nygade 4 Til 8

Gennemgribende renoveret, smuk ejendom beliggende centralt i Tranekær, den idylliske slotsby. Karakteristisk hus med 3 lejligheder hvor der er mulighed for udlejning eller for at samle familien.

Kontantpris 1.145.000 Udb.: 60.000 Brutto/Netto 7.594/6.632 Alternativt finansieringsforslag: Afdragsfrit F3 4.154/3.862

Beliggende midt i Tranekær By og alligevel med udsigt over et af de skønneste områder på Langeland - Flådet som er et afgræsningsområde hvor der idag går vildheste. Et dejligt lyst hus.

Kontantpris 745.000 Udb.: 40.000 Brutto/Netto 5.241/4.989 Alternativt finansieringsforslag: Afdragsfrit F3 3.016/3.195

Sag: 915-00277

dfKhn

Sag: 915-00275

dfKhn

Telefon: 62 51 44 45

Se mere på home.dk

1800 1874 209

3

6

Energi

Telefon: 62 51 44 45

Se mere på home.dk

1904

773

150

3

5

Energi

LANGELAND v/ Jens Storm & Niels Frederiksen Statsaut. ejendomsmæglere & valuarer, MDE Østergade 7, 5900 Rudkøbing langeland@home.dk

Tlf. 62 51 44 45 www.home.dk

EJENDOMSMÆGLERKÆDE FOR DANSKE BANK KONCERNEN


|

Frie Funktionærers

KARRIEREPANEL

Karriere

|

Et panel af professionelle HR-folk fra det private- og offentlige erhvervsliv, samt vikar- og rekrutteringsbureauer gør jobsøgende Frie Funktionærer endnu skarpere i deres jobsøgning.

Af Susanne Posselt Gunnersen, karrierekonsulent

I

Frie Funktionærer bistår vi rigtig mange af vores medlemmer med ansøgningshjælp, karriererådgivning og coaching. For at blive endnu skarpere i vores sparring, har vi etableret et karrierepanel bestående af professionelle HR-folk fra erhvervslivet, det offentlige samt vikarog rekrutteringsbureauer. Målet er, at gøre Frie Funktionærers konsulenter – og dermed også vores medlemmer endnu bedre rustet til at søge job – hvad virker/virker ikke, når man søger job, skriver ansøgning, sætter sit CV op, skriver uopfordret ansøgning, forbereder samtale etc. Vi ønsker også et større indblik i de processer, der er i gang, når en ansøgning bliver

modtaget og behandlet, hvordan man får mest ud af en uopfordret ansøgning, opfølgning på samme, samt hvorledes man får job gennem bureauerne.

Hvem var med? HR-folk med fingeren på pulsen medvirkede da Frie Funktionærers karrierepanel mødtes første gang den 26. november 2013. Vores medlemmer havde forud for mødet haft mulighed for at stille spørgsmål til panelet. Det mundede ud i en spændende debat, og den opsamlede viden er efterfølgende delt med vores LinkedIn gruppe ”Jobsøgende Frie Funktionærer”. Har du spørgsmål til karrierepanelet kan du sende dem til karrierepanelet@f-f.dk, så behandler vi dem, når panelet mødes næste gang i foråret 2014. n

I Få mere at vide ... Læs mere om LinkedIngruppen ”Jobsøgende Frie Funktionærer” på f-f.dk, hvor du også kan melde dig ind i gruppen.

FRIE NR. 4 2013

|

43


|

Kurser 2014

|

Målrettet kompetenceudvikling Frie Funktionærer målretter udbuddet af kurser og kompetenceudvikling i 2014 og afholder kurser og workshops tættere på vores medlemmer. Af Inge Lise Sørensen, medlemschef

D

en økonomiske krise har fået danske virksomheder til at bruge langt færre penge på efteruddannelse end tidligere. Det har også haft indflydelse på Frie Funktionærers kursusudbud. Vi har klart kunnet mærke, at der er færre kursustilmeldinger til kurser af flere dages varighed, men der er fortsat et stort behov for kompetenceudvikling.

I 2014 vil vi især tilbyde medlemmerne 1-dags kurser, 3-timers workshops og fyraftensmøder. Webinarer indgår også i vores overvejelser. De fleste workshops på tre timer vil være gratis for medlemmerne. En-dags kurser vil fortsat blive udbudt til vores medlemmer med store rabatter, og visse kurser tilbydes til halv pris for ledige. Vi påtænker at indgå samarbejde med eksterne udbydere, så vi kan tilbyde kur-

ser, der opfylder medlemmernes behov, fx kurser inden for bogholderi, indkøb, sprog, dansk retskrivning, webdesign, hjemmesideadministration, projektledelse osv. Vores erfaring siger os, at vi ikke har tilstrækkeligt antal deltagere til at gennemføre kurserne som lukkede hold for Frie Funktionærers medlemmer. Derfor kan et samarbejde med eksterne udbydere være med til at øge muligheden for at tilbyde kurser, som i høj grad sikrer medlemmerne en målrettet kompetenceudvikling. n

Nye tiltag Behovet for kompetenceudvikling for medlemmer i job, i form af korte brush-up kurser og målrettet erhvervelse af nye kompetencer, er svært at opfylde. Ledige, der har et ønske om et kompetenceløft hurtigere end fire måneder inde i et eventuelt ledighedsforløb, mangler også tilbud generelt. Derfor har vi undersøgt nye muligheder og revurderet vores hidtidige udbud. Resultatet er, at vi i løbet af 2014 vil præsentere en række nye tiltag.

Vi målretter udbudet til medlemmerne Mange af vores medlemmer arbejder som bogholdere, kontorassistenter, indkøbere, projektledere, ledere og lignende stillinger. Derfor vil udbuddet af kurser, workshops og gå-hjem-møder primært ramme disse målgruppers behov for kompetenceudvikling.

44

|

FRIE NR. 4 2013

Se på side 45 ”Det sker”, hvor der afvikles kurser og workshops, der har din interesse.


“Det sker” OBS! Med ”Det sker” ønsker vi at give dig en samlet oversigt over aktiviteterne i Frie Funktionærer. Derfor indeholder oversigten også aktiviteter, kurser og arrangementer, hvor der kun er få pladser tilbage eller aktiviteter, der kan være ”UDSOLGT” eller allerede afholdt, når magasinet udkommer. Vi opfordrer dig til løbende at holde dig orienteret på f-f.dk – og på Frie Funktionærers Facebook-side, hvor vi lægger nye arrangementer på, lige så snart de er planlagt. Du kan også tilmelde dig nyhedsbrevet og få besked direkte i din mailboks.

hos Frie Funktionærer JANUAR: 08.01.2014 Bestyrelsesseminar, hovedbestyrelse 11.01.2014 Nytårskoncert – UDSOLGT Viborg 14.01.2014 EM i Herrehåndbold – UDSOLGT Herning 15.01.2014 Gå-hjem-møde: Stresssymptomer og værktøjer Farum 16.01.2014 EM i Herrehåndbold – UDSOLGT Herning 22.01.2014 Hovedbestyrelsesmøde 24.01.2014 Portvinssmagning Køge 29.01.2014 Gå-hjem-møde: Salg og service Køge FEBRUAR: 01.02.2014 Formandsmøde 01.02.2014 Møde i vedtægtsudvalget 06.02.2014 Gå-hjem-møde: Mindfulness 12.02.2014 Virksomhedsbesøg på ”Badeanstalten” 25.02.2014 Regionsgeneralforsamling 26.02.2014 Regionsgeneralforsamling 27.02.2014 Regionsgeneralforsamling 27.02.2014 Gå-hjem-møde: Stresssymptomer og værktøjer 28.02.2014 Prices musikalske fristelser

Køge Brønderslev Kolding Odense Roskilde Aarhus Odense

MARTS: 04.03.2014 Regionsgeneralforsamling København 05.03.2014 Regionsgeneralforsamling Farum 06.03.2014 Regionsgeneralforsamling Viby J 11.03.2014 Regionsgeneralforsamling Herning 11.03.2014 Regionsgeneralforsamling Nørresundby 12.03.2014 Hovedbestyrelsesmøde APRIL: 02.04.2014 Den kongelige opera “Don Juan” Randers 10.04.2014 Les Miserables – UDSOLGT Aarhus 30.04.2014 Hovedbestyrelsesmøde MAJ: 23.05.2014 Hovedbestyrelsesmøde 23.05.201425.05.2014 Delegeretmøde 25.05.2014 Hovedbestyrelsesmøde JUNI: 11.06.2014 Hovedbestyrelsesmøde 20.06.2014 Cirkusrevyen – UDSOLGT 21.06.2014 Kursus for nye bestyrelsesmedlemmer

København

AUGUST: 06.08.2014 Hovedbestyrelsesmøde SEPTEMBER: 24.09.2014 Hovedbestyrelsesmøde OKTOBER: 03.10.2014 Hovedbestyrelsesseminar 29.10.2014 Hovedbestyrelsesmøde DECEMBER: 06.12.2014 Hovedbestyrelsesmøde

FRIE NR. 4 2013

|

45


| Hjernebrud |

VIND

Dyrk hjernegymnastik VIND KIM

SUPER-

KØLEDE

PARTIKEL

MØNTENHED

SMÅKOGER

ILT

DANSK Ø

LILLEMOR

TONE

TALENDE

GAVEKORT

UDENLANDSK JA PULSÅRE

MICHALA -? MÅNED FLYDENDE HOTEL

KUNSTSPROG

DRILLEDE HAVE ET -? I ÆRMET

2 VINTERVEJR I DANMARK

2

MUDDER

LØVTRÆ

TEGNEBOG

AFRIKANER

MEDINGEN- DELE NYSINDE HEDER DAM

INFINITIVMÆRKE FLAD

STEDORD

UDRÅB

PULSE

Hvad kaldes regn i form af underafkølede vanddråber, der fryser til et meget glat lag, når de rammer jorden?

DREVENT

STØRRELSE

SOVE HEN

GEMALER HERLIGHED PRONOMEN

VINBETEGNELSE HALE OP

PLAID

HJÆLPERE

KRONIK GRÆSK BOGSTAV NOPRET

FORESTILLING PERFEKT

ANTAL MUSER

VITAMIN

AFTALE

TITEL

PLADSER

STIVE

KANAL

UKENDT

ELSKELIG

ÅRSAGER

FORRET

VÆGT SPECIELLE PLANTEN

ELEV JESSICA -? ANTILOPE

KENDINGSBOGSTAV

RUMÆNIEN SPURVEFUGL SERVICE TYPEN

PÅ SAMME MÅDE TINDE

BILMÆRKE

BEARBEJDEDE AFVISNING FAMILIE

MALTA

TRÆNE

HØRFRØVÆSKEN

MUNDTLIGE NÆGTELSE

KUGLEN ISRAELITTEN DANABLU

PRIMAT OMRÅDE YOKO -? GELÉGRUNDLAG

ÅR

BEKRÆFTELSE

UDSTRÅLING LANGS

ENGELSK TITEL

GREVSKAB

STRYGER

LANG NÆSE

LAVERE PANORAMA EKSPERIMENT

TÆNDT SLEMT

RENE AFLUKKE TIL DYR

BESTIK FORRIGE

MUSIKGENRE

FIRCIFRET KODE TILBEDE

HURTIG

GIVE NÆRING TAGER MUSIKINSTRUMENT

JYSK STATIONSBY STRÆK

OVER

KLONING PROP

ARABISK LAND

LYDORD

RUNDSTYKKEDELE HUSDYR

TYPE

MÅLEENHED

LÆSEGLAS STYRTE

VAKS

RØNTGEN I BUNDEN

RETNING

KORNSKALLER

LANDEKODE

STIK

FIFFET

PERSPIRERER

BYTE HAKKE

BUSK

Distr. www.pib.dk

SEND IND OG VIND 46

|

FRIE NR. 4 2013

Send løsningen på krydsordet elektronisk til hjernebrud@f-f.dk og vind SuperGavekort Vær med i lodtrækningen om: 1. præmie: 1 stk. SuperGavekort på 500 kr. 2. præmie: 1 stk. SuperGavekort på 300 kr., 3. præmie: 1 stk. SuperGavekort på 200 kr. Vinderne offentliggøres på f-f.dk. Indsendes inden den 27. januar 2014


|

FERIE & FRITID Bestil nemt din ferie online Uanset årstid er det dejligt at komme lidt væk fra hverdagen. Måske kan Frie Funktionærers ferietilbud hjælpe dig med det?

Sæson, priser og betingelser

Klik ind på f-f.dk under medlemstilbud og tag et kig i bookingkalenderen for at danne dig et overblik over, hvor og hvornår, der er ledige uger. På hjemmesiden finder du også løbende gode ferietilbud/”Last-minute-tilbud”, som medlemmer af fagforeningen kan benytte sig af.

Kontakt

Ferie & Fritid

|

BOOK

DIN FERIEBOLIG ONLINE PÅ F-F.DK

Ses på Frie Funktionærers hjemmeside under præsentationen af den enkelte feriebolig. Ferieophold bookes til den pris, som er gældende på reservationstidspunktet. Forbrug er inkluderet i prisen.

Har du ikke mulighed for at se vores hjemmeside eller booke online, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte ferie-/fritidsafdelingen på tlf.: 63 13 86 11.

BOGENSE Hold ferie i Fyns mindste købstad En moderne ferielejlighed beliggende i havnebyen Bogense. Alt ligger i gåafstand fra lejligheden, lige fra dagligvarebutikker, marina, strand til caféer m.m. 3 soveværelser + hems: (1DS) + (1DS) + (2 S) + (2 på hems) Max. 8 personer.

SKAGEN Nyd ferien i dejlige rammer i Skagen To moderne ferielejligheder i Skagen, hvoraf den ene er udstyret med børneudstyr. 10 minutters gang fra vandet og 2 km. fra Skagen by. Max. 4 voksne og 2 børn.

LANGELAND Besøg det smukke Sydfynske Øhav To dejlige sommerhuse på Langeland – nær ved skov og skøn natur.

“Hønsehuset” – Botofte Strandvej 4 – 3 soveværelser: (1DS) + (1DS i gennemgangsværelse) + (1KS). Max. 6 personer

Slotsgade 3 – med stort legerum. 3 soveværelser: (1DS) + (1DS) + (1DS

+ 1S). Max. 7 personer.

Hold dig orienteret om de nyeste tilbud på f-f.dk


LIVET ER LETTERE, NÅR DU ER FRI

GLÆDELIG JUL

VIDSTE DU, AT ... ... HVIS DU ANBEFALER OS TIL DINE VENNER OG KOLLEGER, BELØNNER VI BÅDE DIG OG DET NYE MEDLEM MED ET SUPERGAVEKORT LÆS MERE OM, HVORDAN DU TIPPER PÅ F-F.DK OG FÅ EN EKSTRA GAVE, NÅR DU HAR SKAFFET 5 NYE MEDLEMMER

&

GODT NYTÅR

Frie Funktionærer og Magasin FRIE ønsker dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Vi glæder os til at sende dig fire spændende magasiner i 2014. Med venlig hilsen Frie Funktionærer

- det er dig, der bestemmer


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.