σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ - Τ. 12

Page 1

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα

σελ. 16

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ τ. 12

Γηροκομείο στο Ίλιον

Δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις καταρράκτη

Με την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου Πολυδύναμου Βιοκλιματικού Κέντρου (Γηροκομείου) για την ανάπτυξη δομών κοινωνικής φροντίδας στον Δήμο Ιλίου, προϋπολογισμού 9.950.000€, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της εργοληπτικής επιχείρησης τον Μάιο του 2015, αναμένεται η άμεση εκκίνηση των εργασιών ανέγερσης ενός εκ των σημαντικότερων κτηρίων κοινωνικού χαρακτήρα στο Ίλιον και όραμα της Δημοτικής Αρχής.

Το Ιατρικό Περιστερίου, πιστό στη δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για διαρκή προ­ σφορά στην κοινωνία, θα προσφέρει δωρεάν τρεις (3) χειρουργικές επεμβάσεις καταρράκτη κάθε μήνα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια και απευθύνεται στους δημότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα κοινωνικής πρόνοιας του Περιστερίου. «… Προσφέρουμε ένα ακόμη φωτεινό δώρο Υγείας...» τονίζει στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης. «… Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τις κορυφαίες υπηρεσίες μας σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Οι δικαιούχοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Περιστε­ ρίου, καθημερινά από τις 9:00 μέχρι τις 14:00, στα τηλέφωνα 210 5704 276 και 210 5715 291. Πριν από τον προγραμματισμό των χειρουργείων θα προηγείται απαραί­ τητα ραντεβού ιατρικής εκτίμησης με τους δικαιούχους στο Ιατρικό Περιστερίου.

Ζωή. Θείο Δώρο ή Καταδίκη; ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ Ιδού το ερώτημα. Ένα βρέφος γεννιέται. Λαμβάνει ανάσα αθώα, πνοή θεϊκή. Και κλαίει. Το πρώτο του κλάμα, το κλάμα της ζωής. Απαραίτη­ το για να ζήσει ή προφήτης των δεινών που έρχονται ύστερα; Μήπως γνωρίζει σε τί κόσμο ήρθε; Μήπως κλαίει γι΄ αυτά που πρόκειται να μάθει και να αντικρίσει; Μεγαλώνοντας μαθαίνει να ξεγελά το κακό και να το ανταποδίδει ίσως, βλέποντας τις περιπέτειες του Μπαγκς Μπά­ νι, του Τουίτι και του Τζέρυ. Έπειτα συμβιώνει με τον πόλεμο παίζοντας με μολυβένια, ψηφιακά τώρα πια στρατιωτάκια, εξοικειώνεται με τη βία, σωματική και μη, την βλέπει παντού και την μεταφράζει ως παιχνίδι. Αφού πρώτα, όμως, η κοινωνία των «σωφρόνων» ενηλίκων επέτρεψε να γίνει αυτό. Η ατόφια παιδική του ψυχή διαβάλλεται, επίσης, από τον υλισμό, το νερό και την τροφή του δηλαδή, αυτό το ένστικτο επιβίωσης του σύγχρονου νεάντερταλ, που κάποιοι «σώφρο­ νες» πάλι, τον έκαναν συνώνυμο του πολιτισμού.

Γράφει ο Γεώργιος Κολιοτάσης e-mail: koliotasisg@outlook.com.gr

Αποτέλεσμα τούτου, το παιδί να γίνεται απαιτητικό και ο εκάστοτε άμοιρος, εργατικός και στοργικός μεν απαίδευτος δε γονέας να πασχίζει να δώσει, να χαρίσει ύλη στο σπλάγχνο του, μη έχοντας να του δώσει πνεύμα. Μεγαλώνει με ζωγραφιστούς χάρτινους υπερήρωες, με παραμύθια και νεράιδες και ύστερα μεταμορφώνεται σε οργισμένο νιάτο γιατί συνειδητοποιεί ότι της ζωής το παραμύθι δεν έχει καλό και αίσιο τέλος. Η εκπαίδευσή του και αυτή με τη σειρά της κατευθυνόμενη από τους «σώφρονες» τούτης της γης. Το παιδί μαθαίνει ό,τι θέλουν εκείνοι, όπως το θέλουν. Πηγαίνει σε ένα κλουβί, καλούμενο «σχολείο», 8:00 π.μ. με 2:00 μ.μ., τηρεί το πρόγραμ­ μα, τον προετοιμάζουν να γίνει ένα καλό γρανάζι της μηχανής τους όπως οι γονείς του. Κάθε παιδί, λοιπόν, δεν είναι άλλο από ένα βλαστάρι του Θεού σε έναν λαβύρινθο χωρίς διέξοδο, δεν πλάστηκε γι’ αυτό το σκοτάδι, αλλά σε αυτό πρέπει να επιβιώσει. Ιδού η απάντηση.

H εφημερίδα μας σας εύχεται Καλό Καλοκαίρι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΓΩΝΗΣ: Θέλω να βγω έξω από την Ελλάδα.

ΙΟΥΝΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΖΗΚΟΣ ΚΟΝΤΗΣ: «Η ζωή θέλει τίμια χέρια!» σελ. 3

ΧΡΥΣΑ ΖΗΚΟΥ: Από παιδί αγαπούσε τα χρώματα σελ. 4

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Καφενείο του αλλάζεις διάθεση σελ. 6

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ιε­ ροί Ναοί Αττικής σελ. 7

Βόλτα στο Άλσος Περιστερίου: σελ. 8

Εκπαιδεύοντας στη μουσική: σελ. 10

Η Υγεία και η Ομορφιά σας σε πρώτο πλάνο. σελ. 11-13 Στέκια γεύσης πάντα Δυτικά: σελ. 18-20

Ο σκύλος σας δεν ξέρει από διακρίσεις σελ. 21 Η καλοκαιρινή διασκέδαση έχει χρώματα & μουσικές σελ. 25-27


Μάθαμε... ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ 13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ

Mια συνήθεια με επιτυχίες Ή

ταν Οκτώβριος του 2012 όταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα των συνήθων εξωσχολικών δραστηριοτήτων και το σκάκι.

Τελικά μετά από τρία χρόνια αποδεικνύεται ότι το εγχείρημα ήταν επιτυχές και φέρνει αντίστοιχες επιτυχίες, πρωτόγνωρες διακρίσεις στη σχολική μας κοινότητα. Ξεκι­ νήσαμε δειλά με πρώτο δάσκαλο των μαθη­ τών τον παλαιό Πρωταθλητή Ελλάδος κ. Πανταβό Παναγιώτη. Τις επόμενες χρονιές τη δύσκολη δουλειά της εκμάθησης την ανέλα­ βε ο κ. Γιαννούλης Διονύσης, γονιός μαθη­ τή του σχολείου μας, που οδήγησε τα παιδιά σε σπουδαίες διακρίσεις.

Όμως ο κυριότερος παράγοντας των δι­ ακρίσεων και επιτυχιών του σχολείου μας αυτά τα τρία χρόνια αποδεικνύεται η θέληση των παιδιών και η απίστευτη προσπάθεια που κάνουν κάθε φορά που αγωνίζονται είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.

κό Πρωτάθλημα σκακιού του Δή­ μου Ιλίου. Συμμετείχαμε για 1η φορά και πε­ τύχαμε ένα μικρό θαύμα. - Πήραμε 7 μετάλλια (5 χρυσά και 2 αργυρά). - Έχουμε τον Πρωταθλητή του Δήμου για το 2015, τον Βεσδέκη Χρήστο (μαθητή της Στ’ τάξης). - Στις 7 πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης είχαμε 4 παιδιά και μέσα στην εικοσάδα και τα οκτώ παιδιά. Τα ονόματά τους είναι: Ανανιάδης Νίκος (Γ΄), Ανδρικόπουλος Κωνσταντίνος (Ε’), Βεσδέκης Χρήστος (Στ’), Γιαννούλης Μάριος (Δ’), Γιαννούλης Δημήτρης (Νήπιο), Λαδά Καλυψώ (Ε’), Μηνιάτη Χριστέλλα (Στ’), Ναούμη Αργυρώ (Α’), Ναούμης Κοσμάς (Στ’), Νεστούρη Βασιλική (Ε’).

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ & ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Α) Στους Προκριματικούς Σχολικούς Ομα­ δικούς Αγώνες της Δυτικής Αθήνας και τα τρία χρόνια το σχολείο μας βρέθηκε μέσα στα δέκα καλύτερα. Ειδικότερα φέτος βρέθηκαν και οι δύο ομάδες μας στη 1η δεκάδα της Δυτικής Αθήνας. Ήμασταν το μοναδικό σχολείο που προκρίθηκε από την περιφέρεια μας στα Τελικά Αττικής με δύο ομάδες. Β) Σε ατομικό επίπεδο στα Προκριματικά της Δυτικής Αθήνας αυτά τα τρία χρόνια έχουμε πάρει δύο μετάλλια. Η Μηνιάτη Χριστέλλα (2013-2014) ως καλύτερο κορίτσι στην Ε’ τάξη και ο Ναούμης Κοσμάς (2014-2015) ως καλύτερος στην Στ΄ τάξη, εξαιρούμε τους μαθητές και μαθήτριες που έχουν δελτίο σε σκαΣελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ κιστικό σύλλογο. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Γ) Είμαστε ένα από τα είκοσι σχοΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ λεία όλου του Νομού Αττικής (που Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 | 2ο ΕΤΟΣ ξεπερνούν τα 230 τα τρία τελευ­ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ | ISSN: 22 41-8008 ταία χρόνια σε συμμετοχές) που δί­ νουμε κάθε χρόνο δυναμικό παρόν ΕΚΔΟΤΗΣ: ERMIS GRAPHICS στα Τελικά Αττικής. Ειδικότερα φέ­ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Σοφία Διγενή-Κολιοτάση τος η επιτυχία μας ήταν μεγαλύτε­ ρη από κάθε άλλη φορά. ΚαταφέART DIRECTOR: Κυριακή Βογιατζή ραμε να έχουμε δύο (2) ομάδες ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: στους συγκεκριμένους αγώνες, Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη, ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ όπως και άλλα πέντε σχολεία. ΜέΓιάννα Μπαλμπατίνη, Graphic Designer χρι τον προτελευταίο γύρο βριΣοφία Φραγκούδη-Βογιατζή, Δημοσιολόγος σκόμασταν μέσα στην εικοσάδα Αγησίλαος Σιούνας, ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΕΕΦΑ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ της βαθμολογίας (σε σύνολο 70 Γιώργος Πατεράκης, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ συμμετοχών). Μανώλης Νίτης, ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ Δ) Οι πιο πρόσφατες επιτυχίες ήρ­ Γεώργιος Κολιοτάσης, Τεχνικός Η/Υ θαν στα μέσα Μαΐου στο 2ο σχολι­ Δημήτρης Βαρβαρήγος, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Ευριδίκη Κονοφάου, Φυσιοδίφης Σπύρος Παπαδημάτος, Φωτορεπόρτερ Παναγιώτης Κοφινάκος, μαιευτηρασ-γυναικολογοσ Σωκράτης Καζαντζίδης, Ειδικός Καρδιολόγος Ελευθέριος Μαργαρίτης, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ Γεώργιος Βιολάτος, ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Σπύρος Κυβέλλος, ΙΑΤΡΟΣ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ Θάνος Μιχόπουλος, DVM, Κτηνίατρος

Στόχος πια έγινε η συμμετοχή περισσοτέρων μαθητών-τριών στα μαθήματα που θα γίνουν στο σχολείο μας και την επόμενη σχολική χρονιά. Δεν πρέπει να παραλείψουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Διευ­ θυντή του σχολείου μας κ. Κα­ τσαούνου Απόστολου, ο οποίος μας παραχώρησε τους χώρους του σχο­ λείου για τις εξωσχολικές δραστηριό­ τητες και ήταν υποστηρικτής της σκα­ κιστικής ομάδας. Το σκάκι έγινε πια συνήθεια στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να μας προσφέρει χαρές, ομαδικότητα, άμιλλα και αλληλεγγύη που σπανίζουν στις μέρες μας. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 13ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου

Ένωση για τα υπερχρεωμένα

Η

Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών, Επενδυτών & Δανειοληπτών, στηρίζει και βοηθά όλους τους δανειολήπτες, σε όλη τη χώρα. Με 17 χρόνια πείρας στη συμβουλευτική και με αγωνιστικές παρεμβάσεις για την προστασία του καταναλωτή και του δανειολήπτη, με την επιμονή που χαρακτηρίζει τον ιδρυτή και επίτιμο Πρόεδρό της κ. Θ. Θανόπουλο πέτυ­ χε την αλλαγή της τακτικής των Τρα­ πεζών με τα πανωτόκια. Όπως μας ενημέ­ ρωσε ο κ. Ηρακλής, υπεύθυνος του γρα­ φείου της Π.Ε.Κ.Ε.Δ. στο Πε­ ριστέρι μέσα στο πλαί­­σιο των προσπαθειών της Ένωσης: «Συμβου­λεύουμε για το εάν μπορείτε να εντα­ χθείτε στον Ν. 3869/10 (Νόμος Κατσέλη), για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε να δοθεί λύση στα μεγάλα προβλήματα υπερχρέωσης, πλειστη­ριασμών και κατασχέσεων. Τα οφέ­ λη είναι μεγάλα και πολλαπλά. Με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Νόμου Κατσέλη και την ορθή αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης, μπορούμε να διασφαλίσουμε την περιουσία μας από πλει­ στηριασμούς και κατασχέσεις, να εξασφαλίσου­ με τους μισθούς και τις συντάξεις από παράνο­ μες παρακρατήσεις και σε πολλές περιπτώσεις, να μειωθεί σημαντικά το χρέος μας, ακόμη και να διαγραφεί τελείως και οριστικά. Ακόμα στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες του εργαζόμενου καταναλωτή, παρέχουμε ενημέρωση για θέματα συνταξιοδοτικά, εργατικά και ασφαλιστικά. Όσο για τις ενοχλήσεις από τις εισπρακτικές ο κ. Ηρακλής μας εξήγησε ότι: «Ο νόμος 3758/2009 προστατεύει τον οφειλέτη. Επιβάλλει στις εισπρακτικές εταιρίες: • να μην τηλεφωνούν στον οφειλέτη από «απόκρυψη», • να μην ασκούν οποιασδήποτε μορφής βία, • να μην χρησιμοποιούν απειλές κατά της περιουσίας του οφειλέτη, • να μην χρησιμοποιούν το πρόσχημα της φυλάκισης, • καθώς, επίσης, απαγορεύεται ρητά να ενο­ χλούν και να ενημερώνουν άλλα μέλη της οικογένειας ή συναδέλφους ή εργοδότες». Κάντε τώρα την κίνηση. Επικοινωνήστε με την Ένωση στο 2130 299 798 και ενημερωθείτε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να είσαστε προστατευμένοι/ες.

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ MEGA

ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

W: www.saronicospages.gr/index.php/selides-dytika E-mail: westathenspages@yahoo.gr, sofiadigenis@gmail.com ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΟΧΑΓΟΥ ΔΕΔΟΥΣΗ 36, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, Τ.Κ. 12135

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Φοιτητές: 30 € Επαγγελματίες: 80 €

Ιδιώτες: 60 € Εταιρείες: 100 €

Αριθμός Λογαριασμού Τραπέζης ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5046-055334-526 ΙΒΑΝ: GR 1701720460005046055334526, ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΔΙΓΕΝΗ ΣΟΦΙΑ

2

¶ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ (από ρίζες, πουρί, τσιµέντα, κ.ά.) ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΑΝΤΛΗΣΕΙΣ ΥΔΑΤΩΝ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΤΛΗΣΕΙΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΚΑΜΕΡΑ

Εγγύηση η 30ετής πείρα μας www.megaapofraktiki.gr

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

Α ΕΞ

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Τηλ: 213 0069 686, 6946 302 854, 6945 192 486

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ

Υ

Μ ΕΣ Η

24 ΩΡΕΣ

ΠΗ

ΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ

ΡΕΤ

Η

Αναλαµβάνουµε τον καθαρισµό σωλήνων έως και 200 µέτρα, χωρίς ενδιάµεση πρόσβαση. Από ρίζες, λίπη, τσιµέντα κ.ά. Εξυπηρετούµε: Ξενοδοχεία, εργοστάσια, Νοσοκοµεία, Στρατόπεδα, Πλοία, Κατοικίες. ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ:

210 5734600 210 2626999 210 5057999

e-mail: megaapofraktiki@megaapofraktiki.gr Yπεύθυνος: Γεώργιος Μελάς


ΖΗΚΟΣ ΚΟΝΤΗΣ

Συνέντευξη στη Σοφία Διγενή-Κολιοτάση,

sofiadigenis@gmail.com

Η ζωή θέλει τίμια χέρια! Το χωριατόπαιδο που έγινε επιχειρηματίας

Ε

ίναι από τους ανθρώπους που το σπίρτο της καρδιάς τους φαίνε­ ται στα μάτια τους. Χαμογελαστός, με διάθεση για να εξυπηρετήσει ο ίδιος όποιον μπαίνει στο φανοποιείο του και πάντα πρόθυμος να ακούσει το πρόβλημά του. Εκεί –στην Οδό Εθνικής Αντιστάσεως και Καρυάτιδος γωνία– ο Ζήκος Κόντης έχει από τη δεκαετία τού 1980 δημιουργήσει μία επιχείρηση που διατηρεί ένα καλό όνομα. Εδώ τον συναντήσαμε. Να «ξετσαλακώνει» αυτοκίνητα. Από παιδί 12-13 χρόνων είναι σ’ αυτή τη δουλειά. Τα χέρια του έχουν μάθει τα μυ­ στικά της λαμαρίνας και το πώς να ανα­ μορφώνουν αυτοκίνητα κι από μάζες τσαλακωμένες, να τα κάνουν καινούργια. Έφυγε από το χωριό του, την Κεραμίτσα Θεσπρωτίας, ένα ορεινό χωριό του δήμου Φιλιατών και ήρθε στην Αθήνα. «Μπήκα αμέσως στη δουλειά, στη μουτζούρα. Οι συνθήκες τότε ήταν πολύ δύσκολες. Η ανάγκη για να βγει το μεροκάματο πολύ μεγάλη. Οι νέοι και οι νέες της γενιάς μου έμπαιναν από παιδιά σχεδόν στη δουλειά. Στον Βοτανικό, εδώ που τότε ήταν όλα τα συνεργεία, βρέθηκα ανάμεσα σε ανθρώπους της βιοπάλης. Πολλοί ήταν και συγχωριανοί μου. Υπήρχε πολύ Ηπειρώτικο στοιχείο γύρω μου. Αυτό με έκανε να νιώθω καλά. Ήταν ένα κίνητρο να ασχοληθώ και με τα κοινά από τότε. Στον Σύλλογο Αδελφότητα Κεραμιτσιωτών Αθήνας που υπάρχει από το 1924, υπηρέτησα 18 χρόνια στο Δ.Σ. με αγάπη και ζήλο» λέει.

Φυσικά εκείνη την εποχή για ένα παιδί 13 χρονών η Αθήνα ήταν τόπος ξενιτειάς με όλα όσα κλείνει μέσα της η λέξη. «…Και φόβους και ανασφάλειες είχα όπως όλοι. Ήμουν ένα χωριατόπαιδο που πάλευε να μάθει μία τέχνη και να επιβιώσει. Αλλά έπεσα σε καλούς ανθρώπους. Το πρώτο μου αφεντικό, ο Δημήτρης Ζούμπος ήταν από την Καρδίτσα. Με είχε σαν παιδί του. Κοντά του έμαθα την τέχνη του φανοποιού. Μετά δούλεψα κι αλλού. Δεν την φοβήθηκα την μουτζούρα. Προσπαθούσα να γίνω όλο και καλύτερος». Για να σταθεί, όμως, κανείς μέσα στην γι­ γαντούπολη της Αθήνας, να μπορέσει να περάσει από τη ξένη δουλειά στην δική του επαγγελματική στέγη θέλει να έχει κάτι ξεχωριστό. Ο Ζήκος Κόντης, που όλοι τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα αλλά με απόλυτο σεβασμό, μας εξήγησε τί ήταν

Ξεκίνησα με δανεικά εργαλεία... αυτό που τον έκανε επιτυχημένο επαγγελ­ ματία: «Συνέπεια και τιμιότητα χρειάζεται να έχει κάποιος για να επιτύχει επαγγελματικά. Η δουλειά και η ζωή θέλουν τίμια χέρια!.. Αυτό διδάχθηκα από την οικογένειά μου κι από τους ανθρώπους του τόπου μου», μας είπε. Ο Ζήκος Κόντης πήγε στο Νυχτερινό Τε­ χνικό Γυμνάσιο έπειτα από παρότρυνση του Καθηγητή εξάδελφού του Γιώργου Μαστορίδη και πήρε πτυχίο τεχνίτη. Πάντα, όμως, τον έτρωγε να στήσει την δική του επιχείρηση. Έτσι κι έγινε. Το 1982 έφτιαξε το δικό του φαναρτζίδικο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Περιστέρι. «Ξεκίνησα με δανεικά εργαλεία γιατί λεφτά δεν υπήρχαν. Όμως, έβαλα πολύ μεράκι και αγάπη για να κρατήσω την επιχείρηση αυτή. Ήθελα και ακόμα επιμένω να φεύγει ο πελάτης πάντα ευχαριστημένος. Είχα πάντα προσωπική επαφή. Ήξερα ότι το αυτοκίνητό του είναι μέρος του εαυτού του. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να το παίρνει πίσω στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αυτό είναι που πέρασα και στους γιούς μου». Ο Ζήκος Κόντης έχει δύο γιούς τον Διο­ νύση και τον Ηλία που έμαθαν κοντά του τη δουλειά του φαναρτζή και την εξέλιξαν. «Είμαι πάντα από κοντά» λέει. «Τους παροτρύνω να είναι από πολύ νωρίς το πρωί στο μαγαζί τους. Να είναι τίμιοι και σωστοί. Να έχουν αγάπη για τη δουλειά τους. Ξέρω πως έτσι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές θα μπορέσουν να σταθούν και να συνεχίσουν. Χαίρομαι που στη δουλειά τηρήσαμε τον κανόνα προϊστάμενου και εργαζόμενου, που δεν μείναμε στη σχέση πατέρα και υιών». Διακρίνω μέσα από τα λόγια του μία απλή λαϊκή σοφία. Αυτή που έχουν οι άν­ θρωποι της παλιάς σχολής. Αυτό λοιπόν, που λένε οι γείτονες και φίλοι του Ζήκου

Κόντη, ότι είναι καλός επαγγελματίας και καλός οικογενειάρχης αληθεύει. Φρόντισε να δώσει στρωμένο δρόμο στα παιδιά του και τη δυνατότητα να πάνε πιο πέρα την επιχείρησή. Μένει δίπλα τους. Τα υποστη­ ρίζει και τα παιδιά του σέβονται τον κόπο του και αναγνωρίζουν την προσπάθειά του.

Η ψυχή της γειτονιάς Ο Ζήκος Κόντης είναι αγαπητός από πολ­ λούς. Είναι ο άνθρωπος που συμβολίζει την όμορφη Κεραμίτσα στους Περιστεριώ­ τες Κεραμιτσιώτες. Θήτευσε στον Σύλλογο Ηπειρωτών αρκετά χρόνια και είναι γνωστό το έργο του για την διάσωση και τη διάδοση της Ηπειρώτικης Παράδοσης. Καμαρώνει και όχι άδικα που για πρώ­ τη φορά έθεσε υποψηφιότητα με τον Δή­ μαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη και μάζεψε 866 ψήφους. Αυτό, βέβαια, δεν είναι διόλου τυχαίο. Αφού ο Ζήκος Κόντης είναι η ψυχή της γειτονιάς του. Εί­ ναι ο άνθρωπος που θα πάνε να του πουν για το πρόβλημα κι εκείνος θα φροντίσει να το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ζητήσει λύσεις. Από το 1986 κάτοικος Περιστερίου ξέρει τις πληγές του. Ξέρει πόσο πλήττει τους Περιστεριώτες η ανερ­ γία. «Πρέπει να το παλέψουμε», λέει. «Προσωπικά κάνω ό,τι μπορώ για να έχουν και δύο τρεις άλλοι εργασία. Δεν επαναπαύο­ μαι στο ότι έφτιαξα δύο φανοποιεία αλλά συνεχίζω να εργάζομαι για να τα κρατή­ σω. Δεν φτάνει να κάνει κάποιος όνομα πρέπει και να το διατηρεί κι αυτό απαιτεί συνεχή και σκληρή δουλειά!..».

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

3


Tέχνες & Πρόσωπα

ΧΡΥΣΑ ΖΗΚΟΥ

Συνέντευξη στην Αλέκα Τσιλιμπάρη,

tsalext7@yahoo.gr

Ζωγράφος από κούνια Η

εφημερίδα «Σελίδες Δυτικά της Αθήνας» πιστεύει στις τέχνες. Είναι άλλωστε συνώνυμες με τον πολιτισμό και προβάλλουν τον άνθρωπο. Η τέχνη της ζωγραφικής έχει σ’ αυτό το τεύχος την τιμητική της και το πρόσωπο που θα ζωντανέψει τον γραφιστικό μας πίνακα είναι η Χρύσα Ζήκου. Συνάντησα την κ. Χρύσα Ζήκου στο σπίτι της, έναν χώρο με φως και χρώματα που με παρέπεμψε σε χώρο καλλιτέχνη και μοιράστηκα μαζί της εμπειρίες από την δημιουργική πορεία της ως ζωγράφου. Κατάγεται από την Άρτα και στα 28 της χρόνια, ένας έρωτας και στη συνέχεια ο γάμος, την έφεραν στην Πετρούπολη, όπου από τότε διαμένει μόνιμα. Τελείω­ σε τα IEK ως τεχνικός τηλεπληροφορικής αλλά δεν εξάσκησε το επάγγελμα. Σύζυ­ γός της είναι ο κ. Αλέξης Αλεξόπουλος ιδιοκτήτης του ομώνυμου ζαχαροπλα­ στείου στην Πετρούπολη. Την ρώτησα από πότε άρχισε να ζω­ γραφίζει αυτούς τους υπέροχους πίνακες που είχα μπροστά μου και μου απάντησε ότι δεν θυμάται ποτέ τον εαυτό της να μην ασχολείται με τη ζω­ γραφική. «Από μικρό παιδί κυκλοφορούσα με ένα μπλοκ, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και αποτύπωνα στο χαρτί ό,τι μου έκανε εντύπωση!». Ζωγράφος από κούνια μονολόγησα και την είδα να κουνά το κεφάλι σχεδόν συγ­ καταβατικά. Όταν μάλιστα μου είπε πως είναι αυτοδί­ δακτη δεν το κρύβω πως εντυπωσιάστηκα. «…με την λεπτομερή παρατήρησή μου, στους ανθρώπους, την κίνησή τους, τα χρώματα της φύσης, τα λουλούδια, τα αντικείμενα, κατόρθωσα να αποτυπώσω στον καμβά με το δικό μου τρόπο την αλήθεια ενός θέματος…» μου είπε, καθώς κοιτούσα σ’ έναν πίνακά της την κλίση ενός δέντρου που το φυσούσε ο αέ­ ρας και νόμιζα πως το ζούσα πραγματικά.

Πίνακες ζωγραφικής πάνω σε γλυκίσματα Η Χρύσα Ζήκου δεν φτιάχνει πίνακες μόνον σε καμβά. Χρησιμοποιεί τις ιδέες της για να διακοσμήσει τα γλυκά που δη­ μιουργεί ο σύζυγός της, «…είναι μαγεία να βλέπω τη φαντασία μου να καλπάζει, δη­μιουργώντας με το συναίσθημά μου, λουλούδια, αντικείμενα, ακόμη και νεράιδες από τον κόσμο των παραμυθιών…». Χαρακτήρισε τη ζωγραφική της ρο­ μαντική. «…Έχουν αγριέψει οι άνθρωποι, οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι εμπορικοί, δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο,…» μου λέει, «…δεν προτιμώ την αφηρημένη ζωγραφική, θέλω να αποτυπώνω τη γαλήνη, την ηρεμία ενός τοπίου ή των ανθρώπων, έτσι όπως είναι, θα έλεγα τη ζωγραφική μου, ρομαντικό ρεαλισμό. Είμαι εγώ έτσι, μου αρέσει η ηρεμία και αυτό αποδίδω στους πίνακές μου…». Όταν ζωγραφίζει, μου είπε, βρίσκεται μέσα στον πίνακα, πάνω στα βράχια, στη θάλασσα, περπατάει στα δρομάκια της φύσης, στα χρώματα του ηλιοβασιλέμα­ τος, ή έχει απέναντί της ένα πρόσωπο που την εμπνέει και αποτυπώνει στον καμ­ βά την ψυχή της. Οι πίνακές της έχουν αληθινά χρώματα, κίνηση, ζωντανές εκφράσεις στα πρόσωπα. Η Χρύσα Ζήκου έχει αυτό που λέμε «πιάνουν τα χέρια της». Ό,τι μπορεί να φτιάξει με τα χέρια το προσπαθεί, όπως διά­φορες κατασκευές με ξύλο ή άλλα

υλικά και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Επίσης, ασχολείται και με τη φωτογραφία.

Πήρε γιό ζαχαροπλάστη Πολλές ώρες της ημέρας βρίσκεται στο ζαχαροπλαστείο «Αλεξόπουλος», σημα­ ντική βοηθός του συζύγου της. Την ρώτη­ σα κάποια πράγματα για την επιχείρησή τους και τη δουλειά που κάνει ο άνδρας της. «…ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς του…» μου είπε γελώντας, «…ο πεθερός μου Χρήστος Αλεξόπουλος συνέχισε την ιστορία του παγωτού “παρφέ”, που είχε αρχίσει από το 1960 στην Πλατεία Βικτωρίας,

ανοίγοντας το 1978 ένα δικό του ζαχαροπλαστείο. Τη σκυτάλη πήρε ο σύζυγός μου Αλέξης Αλεξόπουλος και για 37 χρόνια, τηρεί με συνέπεια και φαντασία την παράδοση. Καραμελωμένο αμύγδαλο και τραγανό κεράσι κοσμούν το παραδοσιακό μας παρφέ…», λέει χαριτωμένα. Η κ. Χρύσα είναι ένας χαρούμενος άν­ θρωπος, αυθεντικός, αυθόρμητος όπως ένα παιδί με την ωριμότητα μιας νέας συνειδητοποιημένης γυναίκας, με δη­ μιουργική φαντασία. Την ευχαριστούμε πολύ που μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την τέχνη της αλλά και την αυθεντική προσωπικότητά της.

Μία πόλη ΧΡΩΜΑΤΩΝ στην Πετρούπολη

Πάντα αναρωτιέμαι, τί είναι αυτό που κάνει ένα μαγαζί ξεχωρι­ στό. Για τη «ΧΡΩΜΟΠΟΛΗ» το ανακάλυψα όταν πήγα ν’ αγο­ ράσω μία συγκεκριμένη λάμπα που δυσκολευόμουν να βρω το είδος της. Στάθηκα στις εξωτερικές αποχρώσεις του μαγαζιού, ο λο­ γότυπός του με χρώματα της ίριδας βγαλμένα από το ουράνιο τόξο, μου έφερε μία ευχάριστη διάθεση για να μπω στο κατάστημα. Ο χώρος μεγάλος, εντυπωσιακός, τα εμπορεύματα εξαιρετικά ταξινομημένα με χρωματική αρμονία θα έλεγα. Μπορεί κα­ νείς να βρει ο,τιδήποτε χρειάζεται, από την ανακαίνιση ενός δωματίου μέχρι και το χτίσιμο μιας οικοδομής. Ο ιδιοκτήτης της «ΧΡΩΜΟΠΟΛΗΣ» κ. Νίκος Γαβαλάς, ένας ευγενικός και εξυπη­ ρετικός άνθρωπος, με εμπεριστατωμένη γνώση στο επάγγελμά του, προτείνει στους πελάτες του νέες καινοτόμες και αξιόπιστες λύσεις για επαγγελματικές και ιδιωτικές εφαρμογές. Συνεργάζεται με αντιπροσωπείες επωνύμων εταιριών, διαθέτει γενικότε­

4

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ρα εξοπλισμό, αναλώσιμα και μία μεγάλη σειρά χρωμάτων και υλικών οικοδομών. Επίσης, ενημερώνει τους πελάτες του για εξειδικευμένα συνεργεία και έμπειρους τεχνίτες που παρέχουν δοκιμασμένες λύσεις αλλά και οικολογικές εναλλακτικές προ­ τάσεις. Πάνω από 50 χρόνια ξεχωρίζει για την ποιότητα των εμπορευμάτων του, τις προσιτές τιμές, το εξαιρετικό service και την τεχνική υποστήριξη. Το προσωπικό πλησιάζει τον πελάτη με χαμόγελο και φιλικότητα, γνωρίζοντας πολύ καλά, πώς θα τον εξυπηρετήσει για να μείνει ικανοποιημένος. Στο κατάστημα θα βρείτε: Χρώματα και βερνίκια, μονωτικά υλικά, στεγανωτι­ κά υλικά, είδη και υλικά κιγκαλερίας, υδραυλικά είδη και υλικά, οικοδομικά υλικά και εργαλεία, ηλεκτρολογικά είδη και εργαλεία, ταπετσαρίες, γυψοσανίδες, ναυτιλιακά χρώματα, προτάσεις για τεχνοτροπίες. Προσπαθώ να σκεφτώ τί δεν έχει… πραγματικά «μία πόλη χρωμάτων» στην πόλη μας, επισκεφτείτε τους, θα βρείτε ό,τι ψάχνετε και θα… χρωματίσετε την ημέρα σας.


σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

5


Tέχνες & Πρόσωπα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Στο Καφενείο αλλάζεις διάθεση Υπάρχει ένας καφενές σε μία από τις γειτονιές της Πετρούπο­ λης που έχει τη δική του ιστορία. Μπορεί να είναι κι αυτός χτισμέ­ νος με «το δάκρυ αυτών που μένουνε και περιμένουνε, να ακούει όλο τα ίδια και τα ίδια», όπως λένε και οι στίχοι του Λευ­ τέρη Παπαδόπουλου, αλλά είναι κι ένας χώρος συνάντησης και επικοινωνίας. «Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας πάσχουν από κοινωνική απομόνωση, απώλεια της αυτονομίας, έλλειψη ενδιαφερόντων μετά τη σύνταξη, μοναξιά και οικονομικές δυσκολίες. Όλα αυτά τους οδηγούν σε αλλαγή τρόπου ζωής αλλά και πολλές φορές σε κατάθλιψη…», μας είπε ο κ. Σταύρος Σταθόπουλος, ιδιοκτήτης του φιλι­ κού Καφενείου-μεζεδοπωλείου «Ο Σταύρος», στην οδό Εθνικής Αντι­ στάσεως 70, στην Πετρούπολη. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και έζησε εκεί μέχρι τα 19 του χρόνια. Το 1979 εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη που δεν την αλλάζει με κανένα άλλο προάστιο, όπως μας είπε. Έχει τρεις

υπέροχες κόρες, η μία είναι υπαστυ­ νόμος, η άλλη λογίστρια και η τελευ­ ταία βρεφονηπιαγωγός. Είναι ένας χα­ ρούμενος άνθρωπος και ένας ευτυχι­ σμένος πατέρας.

Συμπληρώνει το εισόδημά του και τη ζωή των θαμώνων Μιλήσαμε μαζί του και μας εντυπω­ σίασε ο τρόπος που αντιμετω­ πίζει τους ανθρώπους που πη­ γαίνουν στο μαγαζί του. Από το 2009 που το λειτουργεί, έχει πλέ­ ον θαμώνες, είναι ένας ζεστός χώ­ ρος, ένα οικείο και φιλικό στέκι για πολλούς συνταξιούχους αλλά και νέους που θέλουν να περάσουν καλά από τις πρωινές ώρες μέχρι το βράδυ, με έναν καφέ, ποτό, μπύρα, αλλά και εξαιρετικό φαγητό που φτιάχνει με μεράκι ο ίδιος ο κ. Σταύρος. Είναι ένας επιτυχημένος επιχειρη­ ματίας. Εκτός από το καφε-μεζεδο­ πωλείο, έχει μία εταιρία καθαρισμού κτιρίων, την οποία άνοιξε το 1986 κι από τότε λειτουργεί για τον καθαρι­

καφενείο - μεζεδοπωλείο

"ο Σταύρος"

Εθνικής Αντιστάσεως 70, Πετρούπολη, τ.κ.: 13232, Αττικής, τηλ.: 210 5019599

6

Της Αλεξάνδρας Τσιλιμπάρη,

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

σμό και τη συντήρηση γραφείων, εταιριών και άλλων χώρων. «Η εταιρία καθαρισμού που έχω, υπάρχει ως κύριο επάγγελμα για το εισόδημά μου, το καφενείο το λειτουργώ ως συμπλήρωμα του εισοδήματός μου, όμως θέλω να τονίσω, πως εδώ μέσα ζω τις καλλίτερες στιγμές μου, χαλαρώνω, μπορώ να πω ότι αυτό το μαγαζί είναι η ζωή μου. Μου αρέσει να προσφέρω ζωή στην τρίτη ηλικία, συγκινούμαι μαζί τους γιατί είναι σαν παιδιά, τους αγαπάω, αστειεύο­ μαι μαζί τους, τους σέβομαι, μπορώ να κατα-

tsalext7@yahoo.gr

«…Με την πάροδο των χρόνων και με την αγάπη που έχω για την επικοινωνία με τους ανθρώπους, έμαθα να συμπεριφέρο­ μαι ανάλογα στους πελάτες μου και έτσι κα­ νείς δεν φεύγει από το μαγαζί μου δυσαρε­ στημένος. Στη ζωή όλοι παίζουμε ρόλους όπως στο θέατρο, καλοπροαίρετα φυσικά, μαθαίνεις να απευθύνεσαι στη διαφορετικότητα των άλλων γιατί κι εσύ είσαι διαφορετικός και θέλεις οι άλλοι να σου φέρονται με τον ίδιο τρόπο…». Είναι από τους λίγους επιχειρηματίες που δεν βλέπουν τον πελάτη ως ευρώ. «…Γνωρίζω πως μετά τις 20-22 κάθε μήνα, λιγοστεύουν τα χρήματα κάποιων, όταν καταλάβω πως υπάρχει τέτοιο θέμα, με μεγάλη μου χαρά, βρίσκω τρόπο με διακριτικότητα να κεράσω έναν καφέ, ένα ποτό, ή ο,τιδήποτε άλλο…», μας λέει και μας εντυπωσιάζει με τη διάθεσή του για προσφορά, με την αλήθεια και την ευθύτη­ τα του χαρακτήρα του.

Ένας άλλος λόγος για την επιτυχία του νοήσω τη μοναξιά τους, την απόλυτη ανάγκη μαγαζιού του, είναι πως στον χώρο του τους για επικοινωνία. Εδώ μέσα μπορεί και ο μπορούν να πάνε και γυναίκες μόνες τους πιο φτωχός συνταξιούχος, με ένα ευρώ, πίνοντας καφέ, να περάσει τρεις-τέσσερις ώρες ή ακόμη οικογένειες με τα παιδιά τους. Κα­ βλέποντας ποδόσφαιρο, ειδήσεις, παίζοντας τάφερε με τον σεβασμό που αντιμετωπίζει τάβλι, ή να επικοινωνήσει με άλλους θαμώ- γενικότερα τον άνθρωπο, να έχει ποιότητα νες μιλώντας για οποιοδήποτε θέμα. Έχω, στην πελατεία του. βέβαια, και πολλούς νέους ανθρώπους που μπορούν να καθίσουν στη μπάρα, ν’ ακούσουν μουσική και ν’ απολαύσουν το ποτό τους ή τα μεζεδάκια που ετοιμάζω…». Ο κ. Σταύρος λατρεύει τη μαγειρική, «…ζωγραφίζω επάνω στο φαγητό που δημιουργώ…», μας είπε. Όσον αφορά τα Διεύθυνση αλληλογραφίας: υλικά του, δεν συμβιβάζεται με την κακή Λοχαγού Δεδούση 36, 121 35 Περιστέρι, ποιό­τητα, χρησιμοποιεί ό,τι καλύτερο χω­ Τηλ. Επικοινωνίας: ρίς να τον ενδιαφέρει το κόστος. Οι δημι­ 213 0069.686, 6945 192 486 ουργίες του είναι ιδιαίτερες και έχει απο­ website: selidesdytika.blogspot.gr, δείξει αυτά τα έξι χρόνια που λειτουργεί e-mail: westathenspages@yahoo.gr, τον χώρο του, πως τα συγκεκριμένα φαγη­ sofiadigenis@gmail.com τά δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μαγαζί. GIANNA KARTA:Layout 1 4/2/2014 12:19 μμ Page 1

Διαφημιστείτε εδώ! «σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ»

Σκουφά 167, 131 21 Ίλιον Τηλ.: 210 5050 404 6945 330 471 6979 775 228 fb: rebeskesi


Ιεροί Ναοί

Μικρογραφίες του σύμπαντος κόσμου Ο ναός επιτελεί έναν σημαντικότατο ρόλο στη ζωή της Εκκλησίας. Είναι στενά συνδεδεμένος με τη ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα με την ευχαριστιακή σύναξη, η οποία είναι κυριότερη πράξη Της για τη σωτηρία των πιστών. Εκτός από αυτό, όμως, η σημασία του ναού για τους πιστούς έχει και βαθύτερες συμβολικές προεκτάσεις. Ο ορθόδοξος ναός είναι μια μικρογραφία του σύμπαντος κόσμου (ορατού και αο­ ράτου). Είναι σύμφωνα με τον Καθηγητή Γ. Αντουράκη «ένα ορατό σημείο –σύμβολο– εκείνου που δεν μπορούν να δουν τα ανθρώπινα μάτια. Η μυστική σημασία του ναού αποκαλύπτεται μόνο στους μυη­ μένους, στους πιστούς». Ο τρούλος συμβο­ λίζει τον ουρανό. Το άγιο Βήμα συμβολίζει τον Παράδεισο. Η αγία Τράπεζα συμβολίζει τον Θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου (Αποκ. 22:3). Οι ιερείς συμβολίζουν τους αγίους αγγέλους, τα λειτουργικά πνεύματα του Θεού (Εβρ.1:14), γι’ αυτό θα πρέπει να είναι άμεμπτοι και άγιοι, όπως εκείνοι. Τα ιερά τους άμφια έχουν και αυτά τον συμβολι­ σμό τους. Η λαμπρότητα και η καθαρότητά τους συμβολίζουν την ιερατική χάρη, που είναι ενδεδυμένοι. Η γη συμβολίζεται δια του δαπέδου του ναού. Η εικονο­ γραφία, από τις εικονικές παραστάσεις της Αναστάσεως, έως τις εικονιζόμενες μορφές των αγίων, εκφράζει τη μεταναστάσιμη

πραγματικότητα της Εκκλησίας. Ο ναός είναι το δεύτερο σπίτι του πιστού. Η εφημερίδα «Σελίδες Δυτικά της Αθήνας» ξεκινά από αυτό το τεύχος της ένα αφιέρωμα στους ενοριακούς ναούς της Δυτικής Αττικής με την ευγενική χορηγία της βιοτεχνίας Εκκλησιαστικών ειδών Σ. Δεναξάς – Δ. Μπήλιας ΟΕ. Μέσα από αυτό το αφιέρωμα θα προσπαθήσουμε να γνωρί­ σουμε σπουδαία κτίσματα αφιερωμένα σε Αγίους της εκκλησίας μας με περίτεχνο δι­ άκοσμο. Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Δήμο των Αχαρνών που γιορτάζει στις 29 Ιουνίου είναι ο πρώτος που ανοίγει αυτό το αφιέρωμα. Βρίσκεται στην οδό Αγίου Πέτρου 11, Αχαρναί. Κατασκευάστηκε χάρις στη βοή­ θεια δύο σημαντικών ανθρώπων που ανι­ διοτελώς πρόσφεραν τη βοήθειά τους (χρη­ ματική και ηθική) για την αποπεράτωσή του. Προϊστάμενος του ναού είναι ο Πρωτοπρε­ σβύτερος Ευάγγελος Λάζος, ο οποίος είναι και Αρχιερατικός Επίτροπος της Β΄ Περιφέ­ ρειας Αχαρνών. Ευεργέτες του οι Αθανάσιος Μαρτίνος και Πάκης Γιαννόπουλος, χάρις στους οποίους ο ναός ολοκληρώθηκε μέσα σε δυόμιση χρόνια, γεγονός πρωτόγνωρο για την ευρύτερη περιοχή κι όλη την Ελλάδα.

την κλήση τους, άφησαν τα δίχτυα και τις οικογένειές τους και Τον ακολούθησαν. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, ο Πέτρος, δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Ιουδαία, στην Αντιόχεια, στον Πόντο, στην Γαλατία, στην Καππαδοκία, στην Ασία και στη Βιθυνία. Κατά την Παράδοση (που σημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα ιστορι­ κά διασταυρωμένο) έφτασε μέχρι την Ρώμη, όπου επί Νέρωνος (54-68 μ.Χ.) υπέστη μαρτυ­ ρικό θάνατο, αφού τον σταύρωσαν χιαστί, με το κεφάλι προς τα κάτω περί το έτος 64 μ.Χ. Ο δε Παύλος γεννήθηκε στην Ταρσό

της Κιλικίας σε ένα χωρίο που ονομάζεται Γίσχαλα και στην αρχή ήταν σκληρός διώ­ κτης του Χριστιανισμού. Έγινε ο μεγαλύτε­ ρος κήρυκας του Ευαγγελίου, θυσιάζοντας μάλιστα και την ζωή του γι’ αυτό. Είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συ­ νέγραψε 14 επιστολές προς τις Εκκλησίες τις οποίες εκείνος ίδρυσε. Ο Απόστολος Παύλος υπέστη μαρτυρικό θάνατο (χωρίς να είναι απόλυτα ιστορικά διασταυρωμένο) δι’ αποκεφαλισμού στη Ρώμη μεταξύ των ετών 64-67 μ.Χ.

Οι Άγιοι Απόστολοι Όπως μας πληροφορεί το Ευαγγέλιο, όταν ο Ιη­ σούς έφθασε στη λίμνη της Γεννησαρέτ συνά­ ντησε τους δύο αδελφούς Πέτρο και Ανδρέα, οι οποίοι έριχναν τα δίχτυα τους. Αμέσως μετά

ΠΟΛΥΕΛΑΙΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΑ ΜΑΝΟΥΑΛΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΡΤΟΦΟΡΙΑ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΥΣΤ/ΤΑ ΚΩΔΩΝΟΚΡΟΥΣΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΤΕΜΠΛΑ ΑΜΒΩΝΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΘΡΟΝΟΙ ΠΑΓΚΑΡΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΣΤΑΣΙΔΙΑ 39Ο ΧΛΜ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑ

- Π.Ε.Ο.Α. ΘΗΒΩΝ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ), ΤΗΛ.: 22930.22070, 6972.888.012, 6944.642.861 www.denaxas-mpilias.gr - e-mail: info@denaxas-mpilias.gr σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

7


ΑΛΣΟΣ ΖΩΗΣ για την Δυτική Αθήνα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ:

Τ

ο Άλσος Περιστερίου αποτελεί μία όαση πρασίνου στον μεγαλύ­ τερο δήμο της Δυτικής Αττικής. Έχει έκταση 60 στρέμματα και βρίσκεται επί της οδού Αγίου Βασιλείου, απέ­ ναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο Πε­ ριστερίου λίγα μόλις μέτρα από τον τερματικό σταθμό του Μετρό στην Ανθούπολη. Μία βόλτα στα κατάφυτα δρομάκια του Άλσους, τα γεμάτα χρώματα κι αρώ­ ματα με το παιχνιδιάρικο τραγούδι των πουλιών να συντροφεύει τα βήματα και τις σκέψεις σας, είναι ό,τι καλύτερο μπο­ ρείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας… Περπατώντας στους «πράσινους» δια­ δρόμους του συναντάται ευκάλυπτους, πλατάνια, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές,

Της Σοφίας Διγενή-Κολιοτάση © Φωτογραφίες: Αρχείο Εφημερίδας

κυπαρίσσια, ιτιές κλαίουσες, ακακίες, λεμονοκυπάρισσα, νεραντζιές, συκιές, λεμονιές, κυπαρίσσια… μερικά από τα δέντρα που σίγουρα θα αναγνωρίσετε. Όσοι αγαπούν την άθληση, εδώ θα βρουν ένα μοναδικό υπερσύγχρονο γυ­ μναστήριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για να γυμναστούν μέσα στη φύση. Στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Άλσους Περιστερίου πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις πολιτισμού των φορέων της πόλης, αναπτύσσουν την ερασιτεχνική έκφραση των κατοίκων του Περιστερίου και φιλοξενούν όλες τις εκ­ φάνσεις της τέχνης. Και όλα αυτά δωρεάν.

Μέσα στο Άλσος Περιστερίου θα βρείτε και το «Πράσινο Σπίτι», ένα κέ­ ντρο πληροφόρησης για θέματα ανακύ­ κλωσης, εξοικονόμησης ενέργειας και νέων ενεργειακών τεχνολογιών, που λει­ τουργεί καθημερινά σε συνεχές ωράριο. Το μοναδικό σε ομορφιά, καταπράσι­ νο Άλσος του Δήμου Περιστερίου προ­ σελκύει όλες τις ηλικίες και είναι τόπος συνάντησης πολιτών απ’ όλο το Λεκα­ νοπέδιο.

85 χρόνια ιστορίας Η ιστορία του Άλσους Περιστερίου ξε­ κινά από την δεκαετία του 1930 του προηγούμενου αιώνα. Η τύρφη (κάρ­ βουνο) που βρέθηκε στο υπέδαφός του και το μεγάλο ποσοστό υπόγειων νερών που είχε, συνετέλεσαν να μείνει η περι­ οχή του ακατοίκητη. Κατά τη Γερμανική Κατοχή από την περιοχή του οι κατακτη­ τές εξόρυξαν «κάρβουνο» για τις ανά­ γκες τους. Μετά την απελευθέρωση η περιο­ χή δενδροφυτεύτηκε προκειμένου τα

ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 1. 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 111, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΤΗΛ.: 210.5024 533 2. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ 82, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΤΗΛ.: 210 4950 865 3. ΠΡΩΤΙΣΕΛΑΟΥ 75, ΙΛΙΟΝ, ΤΗΛ.: 210 2631 077 4. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ 46, ΑΧΑΡΝΑΙ, ΤΗΛ.: 210 2445 355 5. ΠΑΤΗΣΙΩΝ 248, ΠΛ. ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210 2233 897 6. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ 12, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΤΗΛ.: 210 5316 508 7. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 14, ΑΧΑΡΝΑΙ, ΤΗΛ.: 210 2467 363 8. ΠΑΝ. ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΗΣ 51, ΖΕΦΥΡΙ, ΤΗΛ.: 210 2321 799 9. ΠΛΑΤΩΝΟΣ 54, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΤΗΛ.: 210 5142 741 10. Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 244, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΤΗΛ.: 210 2799 940 11. ΒΕΪΚΟΥ 70, ΚΟΥΚΑΚΙ, ΤΗΛ.: 210 9245 390 12. ΑΝΔΡ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 72, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΤΗΛ.: 210 2832 807 13. ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ 61, ΑΧΑΡΝΑΙ, ΤΗΛ.: 210 2443 982 14. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 124, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΤΗΛ.: 210 5440 620

8

e-mail: totzante@yahoo.gr

www.totzante.gr

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

δένδρα να «στεγνώσουν» τη γη της. Η δενδροφύτευση ήταν εκτεταμένη έως την σημερινή οδό Πελασγίας, που λόγω της πυκνότητας των δένδρων έλαβε την ονομασία «Εκατόδενδρα».


δοκιµάστε τα νέα µας προϊόντα µε

στέβια κουλούρια, κέικ, πάστες, τούρτες, προφιτερόλ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ FRANCHISE ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΥΡΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

9


Tέχνες & Πρόσωπα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΓΙΑΝΝΗ:

Είμαστε η φωνή μας!.. Πόσοι από εμάς δεν έχουν συνειδη­ τοποιήσει ότι ο άνθρωπος, δηλαδή ο ίδιος ο εαυτός µας, είναι ένα σύνο­ λο από μουσικά όργανα, που ξεκι­ νούν από την κεφαλή και φθάνουν έως τα άκρα των χεριών και των ποδιών µας, όπως πνευστό, έγχορ­ δο και κρουστό; Ναι, ο άνθρωπος είναι ένα διττό μουσικό όργανο που είναι συγχρόνως πνευστό και έγχορδο, παράγοντας τον ένα και μοναδικό ήχο, τη φωνή του. Ήταν μεγάλη μου τύχη που συνάντησα, κάτω από θετικές και όχι τυχαίες συμ­ πτώσεις, την Αλεξάνδρα Γραμματικογιάννη, μία νέα, ταλαντούχα Καθηγή­ τρια ορθοφωνίας και φωνητικής, στην οποία αποφάσισα να αρχίσω μαθήμα­ τα, για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο τραγούδι. Η Αλεξάνδρα, άρχισε τις σπουδές της σε ωδείο από τα έξι της χρόνια. Στο Εθνι­ κό Ωδείο, σπούδασε, θεωρία, αρμονία, αντίστιξη Φούγκα, ορθοφωνία, φωνητι­ κή και ακορντεόν. Όταν συνειδητοποίη­ σε πόσο σημαντική είναι η ορθοφω­ νία και η φωνητική για κάποιον που θα ασχοληθεί με το τραγούδι ή την υποκρι­

ΧΡΗΣΙΜΑ

δυτικά

τική, ή ακόμη τα οφέλη που θα έχει στον τρόπο που εκφέρει τον λόγο στην καθη­ μερινότητά του, αποφάσισε να ασχολη­ θεί ιδιαίτερα με αυτές τις σπουδές, όπου και πήρε ειδικό πτυχίο ορθοφωνίαςφωνητικής. Εκτός από τα μαθήματα που παραδίδει, τραγουδάει υπέροχα σε μουσικές σκηνές. «… Δεν είμαι τραγουδίστρια, μουσικός είμαι…», μας λέει με μετριοφρο­

Ορθοδοντική – Εμφυτεύματα 57ο χλμ. Π.Ε.Ο.Α.Κ. 191 00 Κινέτα, Τηλ.: 22960 64311, Κιν.: 6976 328 417, e-mail: nikiforosant@hotmail.com

ΣΑΡΑΝΤΕΛΗ-ΖΕΡΒΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, Οδοντίατρος

ΙΑΤΡΟΙ

Κρητών 23, Περιστέρι Αττικής, Τηλ.: 210 5713 090.

ΒΙΟΛΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, Χαϊδάρι. Τηλ.: 216 7001 938,

ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Οφθαλμίατρος- Χειρουργός

Κιν.: 6932 764 1 66.

Μενάνδρου 11, Περιστέρι, Τηλ.: 210 5759 742.

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, Ειδικός Καρδιολόγος

ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΟΣ, Κτηνίατρος,

25ης Μαρτίου 154 & Ομήρου 3, Πετρούπολη, Τηλ.: 210 5055 002, Κιν.: 6937 591 815.

Ιερά Οδός 314 & Έβρου 21, Αιγάλεω, Τηλ.: 210 5909 078, Κιν.: 6945 395 690.

ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Τζων Κέννεντυ 40, Περιστέρι. Τηλ.: 211 2215 099, Κιν.: 6972 911 176.

ΚΥΒΕΛΛΟΣ Α. ΣΠΥΡΟΣ, Ιατρός Ομοιοπαθητικός, Γ. Γ. Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής Σωκράτους 8, Κηφισιά, Τηλ.: 210 4138 231 - Τηλ.: 210 6217 449.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, Χειρούργος ΩΡΛ, Αγωνιστών

10

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΝΙΚΟΣ, Κτηνίατρος, 57ο χλμ. Π.Ε.Ο.Α.Κ. 191 00 Κινέτα, Τηλ.: 22960 64300 - Κιν.: 6973 635 507. e-mail: nikiforosvet@yahoo.gr

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Φαρμακοποιός Ιδομενέως 18, Περιστέρι, Πλησίον ΠΕΔΥ Αγίου Ιεροθέου, Τηλ.: 210 5746 333.

ΣΥΚΑ Κ. ΦΩΤΕΙΝΗ Πίνδου 49, Άνω Λιούμη, Αιγάλεω, Πλατεία Παπάγου, Tηλ.: 210 5986 578.

Στρατοπέδου 60, Χαϊδάρι. Τηλ.: 216 7001 939, Κιν.: 6945 312 234.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Χειρούργος - Οδοντίατρος,

Μεσογείων 473, Αγία Παρασκευή, ΑΤΤΙΚΗΣ Τηλ.: 210 6504 058.

EUROSOS - GENERALI HELLAS,

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

σύνη, «… λατρεύω να διδάσκω παιδιά και ενήλικες που θέλουν να προχωρήσουν, να υπερπηδήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τη φωνή και τον τρόπο αναπνοής τους λόγω του σημερινού στρες. Νιώθω αφάνταστη ικανοποίηση όταν βλέπω τα αποτελέσματα που έχει η μέθοδός μου επάνω στο ταλέντο που αναδεικνύεται στους μαθητές μου και στη συνέχεια, την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία που ακολουθούν…». Στα είκοσι έξι της χρόνια, άρχισε να διδάσκει. Με τον καιρό ανακάλυψε πως η κίνηση του σώματος είναι συνυφασμέ­ νη με τον λόγο. «Όταν παίζει ο πιανίστας ένα κομμάτι», μας λέει, «δεν παίζει μόνο με τα χέρια του, παίζει με όλο του το σώμα το οποίο εκτός από την τεχνι­ κή, καθοδηγείται από τα συναισθήματά του. Όταν ερμηνεύει κάποιος ένα τρα­ γούδι, δεν τραγουδά μόνο με τη φωνή αλλά και με την τεχνική συγκέντρωσης στο σώμα του, για να μπορεί να πειθαρ­ χεί στον ρυθμό για να μεταδώσει το συ­ ναίσθημα!». Αποφάσισε, λοιπόν, όπως μας είπε, να παρακολουθήσει και μαθή­ ματα υποκριτικής στη σχολή Φωτιάδη, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της τρία χρόνια αργότερα. Η φωνητική είναι απαραίτητη για τους περισσότερους ανθρώπους, μας είπε η Αλεξάνδρα, γι’ αυτούς που δίνουν διαλέξεις, τους διαφημιστές, προωθητές πωλήσεων, παρουσιαστές εκπομπών στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ηθοποιούς αλλά και πολιτικούς. Όλοι αυ­ τοί απευθύνονται σε κόσμο που πρέπει να πείσουν για ό,τι έχουν να παρουσιά­ σουν, με την άρθρωση και την προσω­ πικότητά τους. Πολλοί απ’ αυτούς, έχουν δυσκολίες στην ομιλία τους. «…Ο λόγος πρέπει να είναι καθαρός με ρυθμό για να καταλαβαίνει ο απέναντι για ποιό πράγμα μιλάς…», μας λέει. Ο ίδιος ο άνθρωπος, όχι µόνο είναι σύνολο μουσικών οργάνων, αλλά είναι και εκτελεστής των δικών του οργάνων. Η Αλεξάνδρα μου εξήγησε το πώς και το γιατί: «ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει …όργανο μουσικής. Π.χ., ένας τρα­ γουδιστής που ερμηνεύει στη σκηνή κά­ ποιο κομμάτι το οποίο έχει μια ιστορία, αυτή την ιστορία πρέπει να μεταδώσει στο κοινό χρησιμοποιώντας σωστά τον

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη, tsalext7@yahoo.gr

αέρα του, τη διαφραγματική αναπνοή, τη σωστή στάση του σώματός του, την τεχνική της αρμονίας, το συναίσθημα, για να πάρει μαζί του τους ακροατές ή τους θεατές, να νιώσουν τον στίχο, τη μελωδία του ήχου του, να μαγέψει με την παρουσία του...». Η ορθοφωνία και η φωνητική είναι και μια μορφή ψυχοθεραπείας, μας λέει η Αλεξάνδρα Γραμματικογιάννη. Ο άνθρωπος μαθαίνει να ισορροπεί τη …φασαρία του και την ησυχία του ως προσωπικότητα, μέσω του ήχου. Πολ­ λοί καλλιτέχνες φοβούνται να εκτεθούν στο κοινό, με τις ασκήσεις φωνητικής, ψιθυρίζοντας πολλές φορές στην αρχή τη φωνή τους και με την επανάληψη, οι ασκήσεις γίνονται συνήθεια και η φωνή ανοίγει, αποκτώντας έτσι εμπιστοσύνη στον εαυτό τους για να ζουν πραγματικά και χωρίς άγχος, ό,τι κάνουν στη σκηνή. Όταν ρώτησα την Αλεξάνδρα αν μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με ει­ δικές ιδιαιτερότητες, μου είπε πως, μέ­ σω του πατέρα της, κ. Κωνσταντίνου Γραμματικογιάννη, ο οποίος είναι δά­ σκαλος Ειδικής Αγωγής και έχει κατα­ φέρει να δημιουργήσει ένα σχολείο για παιδιά με κάποια καθυστέρηση, μέσα σε σχολείο για παιδιά που δεν έχουν τέτοιου είδους θέματα, η Αλεξάνδρα προσέφερε τη βοήθειά της σε κάποια απ’ αυτά τα παιδιά, προτείνοντας δικές της ιδέες σε σχέση με την ορθοφωνία και τη φωνητική. «… Ο τρόπος επικοινωνίας των περισσότερων παιδιών με τέτοιου είδους καθυστέρηση, είναι η μουσική... χαλαρώνουν και μαθαίνουν να διαβάζουν ή να δημιουργούν πράγματα με τα χέρια τους, μέσω της μουσικής…», μας λέει η Αλεξάνδρα. Είναι πραγματικά εμπειρία να ακούς την Αλεξάνδρα Γραμματικογιάννη να μιλάει. Έχει ένα τρόπο να σε μαγεύει με τον ήχο της φωνής της. Είναι μία όμορ­ φη γελαστή κοπέλα με απίστευτη μετα­ δοτικότητα στο μάθημά της, εξαιρετική μουσικός και τραγουδίστρια, μία δυνα­ μική προσωπικότητα με φαντασία, δη­ μιουργικότητα και υπευθυνότητα στη δουλειά της. Αξίζει τον κόπο να την γνω­ ρίσετε, θα σας εντυπωσιάσει ευχάριστα.


Άσκηση και Χονδροπάθεια Γόνατος

υγεία / ομορφιά

Γράφει ο Αγησίλαος Σιούνας, Μεταπτυχιακός φοιτητής του Δ.Π.Θ.

Γ

νωστές είναι οι ευεργετικές ιδιότη­ τες της άσκησης και πόσα οφέλη μπορεί αυτή να προσφέρει στην από­ κτηση και διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τί μπο­ ρεί να προσφέρει η άσκηση σε άτομα που πάσχουν από χονδροπάθεια του γόνατος. Τί είναι όμως η χονδροπάθεια; Χονδροπάθεια του γόνατος είναι μία συχνή επώδυνη πάθηση των γο­ νάτων. H Χονδροπάθεια του Γόνατος προσβάλλει κυρίως τον χόνδρο της επιγονατίδας και κατά δεύτερο λόγο τον χόνδρο της Μηριαίας τροχα­ λίας. Η επιγονατίδα προστατεύει την άρθρωση του γόνατος και παράλλη­ λα λειτουργεί και σαν μοχλός ενισχύο­ ντας την δύναμη του τετρακέφαλου. Η Χονδροπάθεια εμφανίζεται με πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος κυρίως κατά το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, στο τρέξιμο, στα βαθιά καθί­ σματα, ακόμα και στο περπάτημα. Εί­ ναι αποτέλεσμα χρόνιας καταπόνη­ σης του γονάτου.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος είναι: • αίσθηση «καψίματος», • ήχος τύπου «κρακ» εντός της αρ­ θρώσεως, • αστάθεια κυρίως στο κατέβασμα σκάλας. Ας δούμε όμως από τί προκαλείται η καταπόνηση του γόνατος: • Τα σπορ όπως ο στίβος, τα άλματα, το μπάσκετ, η ενόργανη, το ποδό­ σφαιρο, επειδή είναι αθλήματα που περιέχουν κραδασμούς μπορεί να προκαλέσουν Χονδροπάθεια. • Η λανθασμένη εκτέλεση ασκήσε­ ων κατά τις οποίες το γόνατο δέχε­ ται επιβάρυνση. • Η επιλογή μη ανατομικών παπου­ τσιών για άσκηση (π.χ. all star αντί για ανατομικά αθλητικά παπού­ τσια). • Η κακή μηχανική του γόνατος (στραβά γόνατα, υπερέκταση κ.ά.). Ας δούμε τώρα πώς αντιμετωπίζεται η Χονδροπάθεια. Σύμφω­ να με Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης η χρήση ισομετρικών ασκήσεων, η χρήση αερόβιας άσκησης χωρίς κρα­

δασμούς, όπως είναι το κολύμπι και οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας που βελτιώ­νουν κατά πολύ τον νευρομυι­ κό συντονισμό μπορούν να βοηθή­ σουν κατά 70% στη μείωση των ενο­ χλήσεων από την Χονδροπάθεια. Η Χονδροπάθεια κατά κανόνα χρειάζεται συντηρητική και προσεκτική αποκατάσταση. Δυστυχώς πολλές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή της. Σ’ αυτή την περίπτωση, δηλαδή, μετά την επέμβαση, είναι απαραίτητη η σταδιακή ενδυνάμωση του ποδιού για να οδηγήσει σε επιτυχημένα απο­ τελέσματα.

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

11


υγεία / ομορφιά

Μαλλιά χωρίς ψαλίδα και σε όλο τους το μήκος Πάρε το αντηλιακό σου

Ε

κείνο που δεν πρέπει να ξεχάσεις στιγμή από την ώρα που θα βγεις στην παραλία είναι το αντηλιακό. Ο ήλιος έχει γίνει πολύ εχθρικός και πέρα από το ότι μας καίει και μας τσουρουφλίζει προκαλεί και άλλα σοβαρά προβλήματα στο δέρμα μας. Σημαντικό είναι, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι:

Πώς δημιουργείται η ψαλίδα: Ο τρόπος που περιποιείσαι τα μαλλιά σου σε συνδυασμό με τον τύπο τους, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ψαλίδας. Όταν η τρίχα σου ταλαιπωρείται σε τέτοιο σημείο που «σπάει», τότε εμφανίζεται η ψαλίδα. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει πως η επιφάνεια που την προστατεύει από τις φθορές «σπάει».

Πώς θα την αναγνωρίσεις: Θα δεις τις άκρες των μαλλιών σου

να «σπάνε» . Αν δεις πως η ψαλίδα ξεκινάει από πιο «ψηλά» πρέπει σίγουρα να κάνεις κάτι για να την αντιμετωπίσεις. Το κούρεμα είναι αυτό που θα σου χαρίσει πιο άμεση απαλλαγή από την ανεπιθύμητη ψαλίδα. Ξεφορτώσου τις καταστραμμένες άκρες και βρες τη χαμένη σου λάμψη με το να είσαι πιστή στο ραντεβού σου με τον κομμωτή σου κάθε 6-8 εβδομάδες έτσι ώστε να μην ξαναδείς την ψαλίδα ούτε ζωγραφιστή! Στο κομμωτήριο Νότης και Γεωργία έχουμε τη μέθοδο να απαλλάξουμε τα μαλλιά σας από την ψαλίδα χωρίς να κοντύνουν ούτε πόντο.

• Tο SPF 50, δείκτης προστασίας 50, εμποδίζει 98% τις ακτίνες UV και το SPF 30, 97%.

• Οι περισσότεροι δερματολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

• Δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό. • Είναι σίγουρο ότι εμποδίζει την πρόωρη γήρανση. • Βάλε πάντα τη σωστή ποσότητα στο πρόσωπο και στο σώμα. • Βάλε αντηλιακό ακόμα κι ανάμεσα στα δάχτυλα ποδιών και στα χείλη. • Μην αφήνεις το αντηλιακό σου εκτεθειμένο στον ήλιο γιατί χαλάει. • Η δράση του κρατάει από 90 λεπτά μέχρι και 2 ώρες. • Έχει ημερομηνία λήξης, γι’ αυτό αν λήξει παύει να έχει χρησιμότητα και να μπορεί να σε προστατέψει.

• Είναι απαραίτητο να βάζεις αντηλιακό έχει δεν έχει ήλιο!

Σύμβουλος

Αισθητικής Πετρίδη Μαρία

Περιποίηση Καθαρισμός Μακιγιάζ Νυφικό Μακιγιάζ Βραδυνό

Οικία: 210 50 21 291 Κιν. 694 60 77 578

12

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΑΝΔΡΙΚΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ & ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

Νότης

Γεωργία

Περικλέους 92, Κηπούπολη, Τηλ.: 210 50 19 030, Κιν.: 699 83 888 15


Μαλλιά όμορφα και κουρέματα άκρως καλοκαιρινά Γράφει η Έλενα Μαυρομαρά, Hair Stylist

Α

ποφάσισες να ανανεώσεις τα μαλλιά σου λόγω Καλοκαιριού και ψάχνεις το ιδανικό κούρεμα, αλλά δεν ξέρεις τί να κάνεις; Οι τάσεις στα Κα­ λοκαιρινά κουρέματα 2015 έχουν σχε­ δόν τα πάντα!

Μπορείς φέτος να κάνεις μοναδικά κοντά κου­ ρέματα, αλλά να επιλέξεις και ένα απλό κού­ ρεμα με φράντζα ή αφέλειες. Ανάλογα με το σχήμα του προσώπου και το χρώμα της επι­ δερμίδας σου θα αναζητήσουμε το στυλ που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσένα αν θες να κά­ νεις μεγάλη αλλαγή! Μιας και το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει για τα καλά και τα ευκολοχτένιστα κοντά κουρέμα­ τα έχουν την τιμητική τους, καθώς έχουν γί­ νει εξαιρετικά δημοφιλή για όλο το γυναικείο κοινό, ας δούμε ποια κοντά κουρέματα μπο­

ρούν να μας χαρίσουν κομψές και χαριτωμέ­ νες γραμμές. Τώρα το καλοκαίρι, η ζέστη χτυπάει κόκκι­ νο και κάθε γυναίκα θέλει να νιώθει και να είναι όμορφη. Τί μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Έχετε δύο επιλογές. Ή κυκλοφορείτε διαρκώς με μαζε­ μένα μαλλιά, τα οποία μπορεί να είναι και όμορ­ φα πιασμένα με πλεξούδες, κρεπαρίσματα, κό­ τσους και πολλά άλλα tips ή κάνετε ένα κοντό κούρεμα και να ξενοιάσετε! Μπορεί τα κοντά κουρέματα να μην ταιριάζουν σε όλα τα πρό­ σωπα και προσωπικότητες και εδώ έχετε δίκιο. Όμως τα κοντά κουρέματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή της γυναίκας και δεν υπάρ­ χουν πλέον εκείνα τα στερεότυπα ότι η γυναί­ κα είναι θηλυκή μόνο με μακριά μαλλιά. Υπάρ­ χουν επίσης άπειρα διαφορετικά στυλ για να τα κουρέψεις και να σου ταιριάζουν εξαιρετι­ κά. Η επιλογή είναι δική σου!

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

13


ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ:

3ο Φεστιβάλ

Παραμυθιού ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ:

Gala ρυθμικής γυμναστικής Π

ανέμορφα μικρά και μεγάλα κορίτσια λάμπρυναν με την παρουσία τους το gala ρυθμικής γυμναστικής που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστή­ ριο «Ολυμπιονίκη Μαρίας-Ελένης Κορδαλή», την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015, και ενθουσίασαν το κοινό που γέμισε τις εξέδρες του. Συνολικά, αγωνίστηκαν 28 αθλήτριες σε ατομικά και ομαδικά προγράμματα ρυθμικής γυμναστι­ κής είτε ελεύθερα είτε με σχοινάκια, στεφάνια και κορδέλες. Οι επίπονες προπονήσεις όλης της χρονιάς έφε­

ραν τα σπουδαία αποτελέσματα που είχαμε την ευκαιρία να παρακο­ λουθήσουμε και για τον λόγο αυτόν όλες οι αθλήτριες καταχειροκροτή­ θηκαν από όλους όσους βρεθήκαμε στην όμορφη εκδήλωση. Στη λήξη των επιδείξεων πραγ­ ματοποιήθηκαν οι απονομές μεταλ­ λίων και αναμνηστικών σε όλες τις συμμετέχουσες αθλήτριες από την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΑΒ κ. Αντωνία Σιούτη, τους Αντιδημάρχους κ. Θεμι­ στοκλή Ντάβιο και κ. Παντελή Πρε­ ντάκη καθώς και από την Αντιπρόε­ δρο της ΔΗΚΕΑΒ κ. Σοφία Κοσμίδου.

Μία έντεχνη, διαχρονική και επίκαιρη θεατρική παράσταση «Το παραμύθι χωρίς όνομα» της Κάρμεν Ρουγγέρη πα­ ρακολούθησαν δωρεάν στις 30 Μαΐου 2015 εκατοντάδες παιδιά με τους γονείς, στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Παραμυθιού Δήμου Περιστερίου με τίτλο: «Κόκκινη Κλωστή δεμένη…» Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης τόνισε ότι: «Εί­ ναι μία πρωτοποριακή δράση της Δημο­ τικής μας Βιβλιοθήκης, που δίνει την ευ­ καιρία στους μικρούς μαθητές της πόλης να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πολι­ τιστικό πρόγραμμα και έτσι να έρθουν σε επαφή με το λαϊκό παραδοσιακό παρα­ μύθι μέσα από αφηγήσεις παραμυθιών».

Από την πλευρά της, η καταξιωμένη συγγραφέας και σκηνοθέτης Κάρμεν Ρουγγέρη, ευχαρίστησε τον Δήμο Περι­ στερίου και τον Δήμαρχο κ. Παχατουρίδη για τη δυνατότητα που της έδωσε σε έναν τόσο όμορφο χώρο, όπως είναι το Άλσος Περιστερίου να ανεβάσει τη θεα­ τρική της παράσταση. Πριν την παιδική παράσταση, τα παι­ διά απόλαυσαν την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου, που τραγούδησε το δικό της παραμύθι, υπό τη Διεύθυνση της Καίτης Τσεκούρα. Σε ειδικά διαμορφωμένες «παραμυθοφωλιές» εντός του Άλσους Περιστε­ ρίου όλα τα παιδιά μπορούσαν να ακού­ σουν παραμύθια από ειδικούς αφηγητές.

ΑΙΓΑΛΕΩ:

Κρουαζιέρα στον Σαρωνικό Την Τετάρτη, 9 Ιουνίου, τα ΚΑΠΗ του Δήμου Αιγάλεω πραγματοποίησαν μο­ νοήμερη κρουαζιέρα στον Σαρωνικό. Εκατό μέλη από το 1ο, 3ο και 5ο ΚΑΠΗ επισκέφτηκαν τον Πόρο, την Ύδρα και την Αίγινα. Στην κρουαζιέρα συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ζάχαρης που είχε την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά, να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη. Στη

14

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

διάρκεια του ταξιδιού οι συμμετέχο­ ντες γευμάτισαν στο πλοίο και δια­ σκέδασαν με χορό και τραγούδι μέχρι το βράδυ που επέστρεψαν έχοντας περάσει μία όμορφη και ξέγνοιαστη μέρα. Τα έσοδα από τα εισιτήρια ελευ­ θέρας που πρόσφερε η εταιρεία «Olympic Cruise» παραδόθηκαν στα ταμεία των ΚΑΠΗ ανάλογα με τον αριθ­ μό των συμμετεχόντων.


Πολιτισμός και αθλητισμός τρόπος ζωής ΙΛΙΟΝ:

Εκπαίδευση και υποστήριξη Έ

«Ίλια 2015»: Ένας πολυετής θεσμός του Δήμου Ιλίου

Μ

ε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο Πολιτιστικό Αντάμωμα «Ίλια 2015», που πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής και διήρκη­ σε από την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 έως την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015. Για άλλη μία χρονιά, στον πολυετή αυτό θεσμό, οι καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης, τα Σχολεία, οι Τοπικοί Εθνικο­ τοπικοί, Πολιτιστικοί, Αθλητικοί Σύλλο­ γοι και Φορείς του Δήμου, οι χορευτικές ομάδες των Κ.Α.Π.Η. και το Κέντρο Γυναι­ κών Ιλίου, έδωσαν ένα ισχυρό «παρόν» και χάρισαν απλόχερα στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς στους εκατοντάδες παρευ­ ρισκόμενους που κατέκλυσαν το Αθλη­ τικό Κέντρο Παλατιανής και μετέτρεψαν

τα «Ίλια 2015» σε μία γιορτή για μικρούς και μεγάλους. Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος κατά την έναρξη της διοργάνωσης δή­ λωσε χαρακτηριστικά: «Ακόμη μία φορά θα επαναλάβω ότι στο Ίλιον έχουμε κατα­ φέρει να κάνουμε τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό τρόπο ζωής. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά γι’ αυτό και η προσπάθειά μας συνεχίζεται. Η συμμετοχή όλων στα προγράμματα του Δήμου Ιλίου, στους Συλλόγους και στα Σωματεία της πόλης, έχουν σηκώσει ψηλά τον πήχυ, αποδει­ κνύοντας ότι ο Πολιτισμός και ο Αθλητι­ σμός είναι ένα ισχυρό όχημα για να γίνου­ με δυνατότεροι και να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη καθημερινότητα.»

να πολύ όμορφο και περιποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο ξένων γλωσσών στην οδό Θράκης 6, στην Πετρούπολη, μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή. Η πρώτη εντύπωση ήταν και καθοριστική για να γνωρίσω από κοντά τις δύο ιδιοκτή­ τριες. Πράγματι συνάντησα την κ. Άντζελα και την κ. Τίνα Μανταγά, δίδυμες αδελφές, οι οποίες λειτουργούν το εκπαιδευτικό κέντρο με συνέπεια και επαγγελματισμό. Οι σπουδές και των δύο κυριών είναι πανεπιστημιακές, με master στο NLP, Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχο­ λογία, και πολλά χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία. Είναι ευχάριστες, ευγενικές, με σοβαρότητα και γνώση στη δουλειά τους. Το σλόγκαν τους είναι: «…Πάνω απ’ όλα κοντά στα παιδιά…». Επίσης, συνερ­ γάζονται με παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Στη σχολή τους διδάσκονται, Αγγλι­ κά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά. Προετοιμάζουν τους μαθητές για όλα τα πτυχία, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά.

Της Αλεξάνδρας Τσιλιμπάρη

tsalext7@yahoo.gr

Επίσης, δίνουν συμβουλές για επαγγελ­ ματική σταδιοδρομία. «Η επιτυχία των μαθητών μας είναι δική μας υπόθεση…», μου είπαν, «…αν τα παιδιά βάζουν στόχους, εμείς γι’ αυτά έχουμε μεγάλες προσδοκίες… η βασική μας αρχή, εμπεριστατωμένη εκπαίδευση και πολυεπίπεδη υποστήριξη». Υπάρχουν και τμήματα ενηλίκων. Γε­ νικότερα, καλύπτουν τους λόγους που χρειάζεται κάποιος μία ξένη γλώσσα, όπως άπταιστη γνώση για σπουδές στο εξωτερικό, τελειοποίηση για εξέλιξη στη δουλειά, γνώση μιας ξένης γλώσσας για τέλειο χειρισμό κάποιας εξειδικευμένης ορολογίας. Ένα ολοκληρωμένο, υπεύθυνο και φιλικό εκπαιδευτικό κέντρο ξένων γλωσ­ σών με επιτυχίες των μαθητών του. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

«3d SUMMER BASKETBALL TOURNAMENT 2015»

Τ

ο καλύτερο αθλητικό - μπασκετικό γεγο­ νός του καλοκαιριού επιστρέφει στο Πε­ ριστέρι. Οι Αρκάδες Περιστερίου διοργανώ­ νουν για 3η συνεχόμενη χρονιά το πιο πετυ­ χημένο τουρνουά καλαθοσφαίρισης στα δυ­ τικά προάστια . σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

15


sports δυτικά

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΓΩΝΗΣ

Το ποδόσφαιρο θέλει πάθος και η ζωή ψυχραιμία Συνέντευξη στον Αγησίλαο Σιούνα, Μεταπτυχιακό φοιτητή του Δ.Π.Θ.

Π

ολύ γρήγορος και κινητικός επιθε­ τικός που συνήθως αγωνίζεται στα άκρα αλλά θεωρείται παίκτης «πολυερ­ γαλείο». Έμαθε ποδόσφαιρο ακολουθώ­ ντας τα βήματα του πατέρα του. «Όταν ο πατέρας σου είναι ποδοσφαιριστής σε επηρεάζει καθοριστικά, ώστε να γί­ νεις και εσύ, ωστόσο πρέπει να το έχεις μέσα σου για να σου γίνει πάθος η μπά­ λα» λέει ο Κώστας Παγώνης. Γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1985. Έχει περάσει από την Εθνική Ελπί­ δων, τον Ακράτητο, τον Ατρόμητο, τον Θρασύβουλο και την Παναχαϊκή, την ΑΕΛ. Τελευταίος του σταθμός η Καλλι­ θέα όπου για άλλη μια φορά δείχνει το πηγαίο ταλέντο του. Ο Κώστας Παγώνης μεγάλωσε στην Πετρούπολη. Τα παιδικά του χρόνια ήταν, όπως λέει, ξέγνοιαστα και χωρίς πολλές έννοιες, στην αγκαλιά μιας ενωμένης οικογένειας. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιρι­ στής Σπύρος Παγώνης, πατέρας του Κώ­ στα τον έμαθε όταν ήταν παιδί τα μυστικά της στρογγυλής θεάς και εκείνος προ­ σπαθεί να γίνει ολοένα και καλύτερος.

δαία καριέρα, ποιο είναι για σένα το κίνητρο για να συνεχίσεις; Θέλω να γίνομαι όλο και καλύτερος. Αυ­ τός είναι ο στόχος μου, όπως είπα στην αρχή της κουβέντας μας. Δεν κρύβω ότι το ποδόσφαιρο είναι η μεγάλη μου αγάπη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια

–Σ υχνά σε βλέπουμε να εργάζεσαι στην Οικογενειακή Ταβέρνα «Ο Λεβέντης». Θα ήθελες να ασχοληθείς με τον χώρο και να συνεχίσεις την παράδοση; Ασχολούμαι ενεργά εδώ κι έναν χρόνο με την ταβέρνα και είναι αυτό που έχω επιλέξει να κάνω και στο μέλλον συνεχί­ ζοντας την παράδοση της οικογένειας. Από τον παππού στον εγγονό. Παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στις δύσκολες ση­ μερινές εποχές που ζούμε να παραμέ­ νουμε ενωμένοι και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο με κάθε τρόπο. Αυτό λέω σε όλους να παραμένουμε ψύχραιμοι και να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Όπως τα τείχη με τα σώματα των ποδοσφαι­ ριστών που στέκονται μπροστά από τα δίχτυα του γηπέδου και υπερασπίζονται τα τέρματα από κάθε κτύπημα.

Είμαι αφοσιω­ μένος στη φανέλα που φοράω έπειτα να δουλέψει για να επιτύχει κάτι καλό στο ποδόσφαιρο.

Πρότυπά του: «Ο Μέσσι γιατί είναι παράδειγμα αθλητή και ταπεινός ως άνθρωπος, για τον ίδιο λόγο θαύμαζα και τον Βαζέχα. Τον συναντήσαμε στην οικογενειακή ταβέρνα «Ο Λεβέντης» στην οποία εργάζεται από παιδί δίπλα στους γονείς του. Μας εντυπωσίασε ο εγκάρδιος και φιλικός τρόπος που μας υποδέχθηκε και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τον Κώστα Παγώνη. – Τι όνειρα έχει ένας νέος ποδοσφαιριστής σήμερα; Όνειρο κάθε Έλληνα ποδοσφαιριστή θα πρέπει να είναι η έξοδός του από την Ελ­ λάδα. Το να μπορέσει να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Δεν παύω, βέβαια, να είμαι πολύ χαρούμενος που θα φοράω την ιστορική φανέλα της Καλλιθέας. Όπως και το ότι αξιώθηκα να αγωνιστώ με τη φανέλα της ΑΕΛ. Μιας ομάδας που εγώ προσωπικά την βάζω στις πέντε μεγα­ λύτερες και πιο ιστορικές ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. – Έχοντας περάσει από πολλές ομάδες πραγματοποιώντας παρά το νεαρό της ηλικίας σου μία σπου-

16

και αφοσίωση για να φτάσει κανείς τους στόχους του. Η κάθε ομάδα πρέπει να σου εμπνέει το ιδεώδες της φανέλας και να αγωνίζεσαι να της προσφέρεις αυτό που της αξίζει. Αυτό κάνω, είμαι αφο­ σιωμένος στη φανέλα που φοράω γιατί θέλω να πετύχω. – Από όλες τις ομάδες που πέρασες ποια ήταν η αγαπημένη σου; Σίγουρα ο Ατρόμητος. Από επαγγελμα­ τικής άποψης η νοοτροπία και το κλίμα που υπήρχε σε αυτή την ομάδα σε κέρ­ διζε από την πρώτη στιγμή. – Ξέρουμε πως είχες περάσει στη Γυμναστική Ακαδημία και πως για χάρη του ποδοσφαίρου τα έχεις αφήσει προς το παρόν στην άκρη. Πιστεύεις ότι άξιζε; Ναι άξιζε να συνεχίσω το ποδόσφαιρο γιατί κέρδισα πάρα πολλά ως παίκτης αλλά και ως άνθρωπος. – Τι θα συμβούλευες ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο; Να κοιτάξει πρώτα το σχολείο του και

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

– Υπήρξαν στιγμές που ήθελες να τα παρατήσεις; Πιστεύω ότι κάθε ποδοσφαιριστής έχει βρεθεί στο σημείο κάποιες μικρές στιγ­ μές να θέλει να τα παρατήσει. Όμως, παί­ ζουν ρόλο οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου. Και κατά πόσο στηρίζουν την προ­ σπάθειά σου. – Πιστεύεις πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον χώρο του ποδοσφαίρου; Πώς την βιώνεις; Τον έχει επηρεάσει πολύ στο θέμα των αμοιβών. Γιατί κακά τα ψέματα το ποδό­ σφαιρο είναι επάγγελμα και ο παίκτης πρέπει να ζήσει από αυτό.


5 Πανελλήνια ρεκόρ – 9 μετάλλια για τα Δελφίνια ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ

Μ

ε επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πα­ νελλήνιο Πρωτάθλημα δυναμικής άπνοιας που διεξήχθη στο Δημοτικό Κο­ λυμβητήριο του Χαϊδαρίου στις 17 Μαΐου. Το τμήμα των Δελφινιών, με προπονητή τον Αργύρη Βασιλόπουλο, έλαβε μέρος με 7 αθλητές και κατάφερε να συγκεντρώ­ σει συνολικά 9 μετάλλια (5 χρυσά, 2 αρ­ γυρά, 2 χάλκινα). Το συγκεκριμένο Πρω­ τάθλημα είναι το πρώτο που συμμετέχει ο σύλλογος. Τα αγωνίσματα ήταν τα εξής: Στατική άπνοια: Ο αθλητής κρατάει εντός της πισίνας, όσο γίνεται περισσότε­ ρο την αναπνοή του. Δυναμική άπνοια: Χωρίζεται σε τρεις κα­ τηγορίες. Άπνοια με μονοπέδιλο, με διπλά πέδιλα και χωρίς πέδιλα. Ο αθλητής διανύει όση απόσταση μπορεί κρατώντας την ανα­ πνοή του με τα αντίστοιχα τεχνικά μέσα. Speed apnea 100 m.: Εδώ πρέπει να εκτελέσει ο αθλητής 100 μέτρα χωρίς αναπνοή με μονοπέδιλο, όσο πιο γρήγο­ ρα μπορεί. Αναλυτικά τα μετάλλια της ομάδας μας: Έφη Σαντά: 1η θέση με πανελλήνιο ρεκόρ στη στατι­ κή άπνοια (4 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα). 1η θέση με πανελλήνιο ρεκόρ στη δυνα­ μική άπνοια με μονοπέδιλο (150 μέτρα). 2η θέση στη δυναμική άπνοια με διπλά πέδιλα (110 μέτρα).

Γιορτή για την Υδατοσφαίριση του Περιστερίου Χριστίνα Μιχαλοπούλου: 1η θέση με πανελλήνιο ρεκόρ στη δυνα­ μική άπνοια με μονοπέδιλο (150 μέτρα). 1η θέση με πανελλήνιο ρεκόρ στη δυνα­ μική άπνοια χωρίς πέδιλα (87 μέτρα) 1η θέση με πανελλήνιο ρεκόρ στο speed apnea 100 μέτρων με χρόνο 44 δευτερό­ λεπτα και 50 εκατοστά (44΄΄50) Σταυρούλα Κοντορούση: 3η θέση στη στατική άπνοια (3 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα) Άλκηστις Βουράκη: 3η θέση στη δυναμική άπνοια (126 μέτρα) Κατσιάρας Λυκούργος: 2η θέση στο speed apnea me 42 δευτερό­ λεπτα και 50 εκατοστά (42΄΄50)

Μετά από τους αγώνες η Έφη Σαντά και η Χριστίνα Μιχαλοπούλου κλήθηκαν στην εθνική ομάδα δυναμικής άπνοιας και θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της CMAS που θα γίνει τέλη Ιουλίου στη Γαλλία. Οι δύο παραπάνω αθλήτριες μαζί με τον Άρη Μούκα και την Άλκηστη Βουράκη θα συμμετάσχουν και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δυναμικής της AIDA που θα γίνει στο Βελιγράδι της Σερβίας τέλη Ιουνίου. Ευχόμαστε στα παιδιά καλή αρχή και καλή επιτυχία στις μεγάλες διοργανώσεις του καλοκαιριού!

Ο Σύλλογος εύχεται θερμά συγχαρητήρια!..

Με θέληση και σκληρή δουλειά

ανταμείβονται οι κόποι Ο

16χρονος Αντώνης Παυλακέλλης, απέδειξε ότι με θέληση και σκληρή δουλειά κατάφερε μία εξαιρετική εμφάνι­ ση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ στις 1617/05/2015. Η θέληση και το πείσμα του επιβραβεύ­ θηκαν με πολύ καλά αποτελέσματα στα αγωνίσματα που συμμετείχε.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση του Πρωταθλήματος της Β’ Ανδρών, η ομάδα του Γ.Σ. Περιστερίου κατάφερε να επιτύχει τον απόλυτο στόχο! Οκτώ νίκες σε Οκτώ αγώνες! Η Περιστεριώτικη ομάδα βρίσκεται πρώτη στον Όμιλο της, με σημαντική δια­ φορά από τις υπόλοιπες τέσσερις. Η τελική βαθμολογία του Ομίλου της πρώτης αυτής φάσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κ.Ο.Ε., είναι:

1. Γ.Σ. Περιστερίου 2. Α.Ο Καστέλλας 3. Ν.Ο Αγ. Νικολάου 4. Α.Ο Βετεράνοι 5. Α.Ο Πετρούπολης

24 11 8 8 6

Όλοι οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Χωράφας, σε δύο τριήμερα (24/4-26/4 και 8/510/5/2015). Η ανδρική ομάδα του Γ.Σ. Περιστερίου με προπονητή τον Αρσένη Μαρούλη, απέ­ δειξε και στην πράξη τα λόγια του Δημάρ­ χου Περιστερίου στην εκδήλωση της Υδα­ τοσφαίρισης στην αίθουσα του Δημαρχείου τον Μάρτιο: «Η αιχμή του δόρατος στο Περι­ στέρι είναι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός».

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης κατέκτησε ΑΣΗΜΕΝΙΟ μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο S6 με επίδοση: 2΄42΄΄00 και κατέλαβε την 4η θέση στα 100 μ. ελεύθερο S6 με επίδοση: 2΄23΄΄00. Ο κολυμβητής Αντώνης Παυλακέλλης του σωματείου ΤΥΡΤΑΙΟΣ, με τη βοήθεια της προπονήτριας μας Βασιλικής Μπαΐλη, μας απέδειξαν πως μπορείς να καταφέρεις τα πάντα και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

1.

2.

Για την αποκατάσταση λάθους στα ονόματα των εικονιζόμενων αθλη­ τών σε ρεπορτάζ του προηγούμε­ νου τεύχους της εφημερίδας μας αναδημοσιεύουμε τις φωτογρα­ φίες τους: 1. Ο Παναγόπουλος Νίκος κατέκτησε την πρώτη θέση στα 100 μ. πεταλούδα και 2. Ο Γιώργος Φραγκουδάκης κατέ­ κτησε την πρώτη θέση στους Βαλκανικούς αγώνες νέων που ολοκληρώθηκαν στην Οραντέα της Ρουμανίας.

Για τον αθλητισμό, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους! Αναφορικά με τον πολιτισμό, αξίζει να αναφερθεί ότι από την Γραμματεία των αγώνων μέχρι και τις ομάδες που αγωνίστηκαν και το κοινό που παρακολούθησε τους αγώνες, το κολυμ­ βητήριο του Περιστερίου χαρακτηρίστηκε ένα από τα πιο φιλόξενα Κολυμβητήρια της Αττικής. Γίνεται μία πραγματικά μεγάλη προσπά­ θεια από τον Γ.Σ. Περιστερίου, να αναδεί­ ξει και στην πόλη μας, το άθλημα της Υδα­ τοσφαίρισης! Ένα άθλημα που έχει τιμήσει τόσο την Ελλάδα διεθνώς όσον και την πόλη του Περιστερίου!

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

17


γράμματα & γραφές

ΠΟΙΗΜΑΤΑ & ΛΟΓΗΜΑΤΑ Τί φτυχίο πρέπει να ’χεις για να γίνεις Πλανητάρχης Το φτυχίο είναι ένα, πρέπει να είσαι αλυτάρχης, να γνωρίζεις πώς να δένεις, πώς να λύνεις, πώς να σφάζεις, πώς να γδέρνεις, πώς να δέρνεις, πώς τ΄ αυτιά να τα βουλώνεις, πώς τα μάτια σου να κλείνεις, και το αίμα των λαών, όχι με το καλαμάκι, με της σόμπας το μπουρί να το πίνεις. Πίσω απ΄ το παρασκήνι, σε στηρίζουν κάποιοι άλλοι, με το ίδιο το φτυχίο, άφρονες, αρχιρουφιάνοι, να είσαι πάντα δυνατός, μέσα στον Λευκό τον Οίκο, και έξω πάντα να φοράς τη μαύρη την προβιά του λύκου. Άλλα αντί άλλων τα έργα των μεγάλων, των ανίκανων και ανικάνων, όμως είναι η ουσία, για να γίνεις εξουσία. Πρέπει να ξέρεις να διχάζεις, μετά να τους δικάζεις, πώς θα γίνει το δικό σου πιόνι, και αφού δεν υπακούσει, τους περνάς στη λαιμοτόμο και ντουγρού για την αγχόνη. Με τί κόλπο και τί ψέμα, θα ρουφάς λαών το αίμα, με μανία θα το πίνεις, και αφού τους ξεματώνεις, να τους γδύνεις, να τους φτύνεις. Τούτα τα προσόντα αν θα ’χεις θα είσαι ο προστάτης των λαών και ο μέγας πλανητάρχης, και από όπου θα περνάς, θα φωνάζουν όλοι νέοι, γέροι και παιδιά, σφάξε με αγά ν’ αγιάσω και δεν βγάζω τσιμουδιά. Για θυμηθείτε τον Μπίλ Κλίντον και τη Μόνικα Λεβίντσκι, διασκέδαση μεγάλη, με σαξόφωνο ο ένας, το κλαρίνο είχε η άλλη. Και χορεύαν οι λαοί απ’ τη Μέση Ανατολή μέχρι και στο Βελιγράδι. Και έτσι σαν πλανητάρχης θα συνεχίζεις να πίνεις το αίμα των λαών, με αυτό το ρεζιλίκι, με το ίδιο το φτυχίο, με το ίδιο το μασκάρεμα και το μασκαριλίκι. (Να δέχεσαι το χειροκρότημα όταν είσαι σίγουρος, πως μπορείς να διπλασιάσεις την ευθύνη.) Θανάσης Κουμούρης, Τυφλός ποιητής

ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ Έλληνες κάντε υπομονή θα βρούμε θέση στο Δαφνί κι ύστερα θα γελάμε, θα λέμε μόνο ανέκδοτα, κι αυτά τα μαύρα χάλια μας, ευθύς θα τα ξεχνάμε. Προς το παρόν ειλικρινά σαν κάθομαι στον «θρόνο» σκέπτομαι τους πολιτικούς, σφίγγομαι, ξαλαφρώνω, Σαν έχω πονοστομαχιά και γαστεροσκοτούρες θυμάμαι, είμαι άνεργος, και παύουν οι καούρες, Ω! Έλλην ευκολόπιστε, μεγάλη κοροϊδάρα, μόλις θα κάνεις το σωστό, κλωτσάς και την καρδάρα, κεφάτος περιφέρεται ως πρόβατο στη στάνη, αυτή που τον εκπαίδευσαν να τρέχει, να μη φτάνει. Στο ένα χέρι τον καφέ, στο άλλο το τσιγάρο, με τον αγκώνα κινητό εις το αυτί επάνω. Θα ’ρθει η μέρα Έλληνα, θα μπει το ευρώ στο μνήμα, κι απάνω του ταφόπλακα, το πλαστικό το χρήμα. Εσχάτως ψαχουλεύομαι μιας κι η κυριαρχία η εθνική μας Έλληνες, έγινε φαντασία, κλείνω τις τρύπες του κορμιού οι ξένοι να μην μπούνε, που την ελευθερία μας στο γιουσουρούμ πωλούνε. Έτσι μέσα στην τρέλα μου χορεύω και γελάω, την Ιερή τη Γλώσσα μου ποτέ, δεν την ξεχνάω, μ’ αυτήν μέσα στην κούτρα μου σκαρώνω τα στιχάκια, για να ξυπνήσουμ’ Έλληνες, κι όχι για παλαμάκια! Τάκης Ιωαννίδης, μαθητής της Ζωής

18

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη

Κοινωνική σύμβουλος (ψυχόδραμα, Πρακτική φιλοσοφία)

ψυχικές αναζητήσεις Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευτυχία μου; Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί, ποιος είναι υπεύθυνος για την ευτυχία μου, τη δυστυχία μου, για τη ζωή μου, τον τρόπο που ξοδεύω το χρόνο μου, την ενέργειά μου, τις καταστάσεις που βρίσκομαι μπλεγμένη, τον τρόπο που σχετίζομαι με τους άλλους, το πώς νιώθω όταν δεν μου εκπληρώνεται μία επιθυμία και άλλα πολλά ερωτη­ ματικά. Μία φευγαλέα απάντηση θα ήταν ότι, φταίει ο σύ­ ντροφός μου που δεν με καταλαβαίνει, το παιδί μου με τις ακραίες απαιτήσεις του, ο προϊστάμενός μου που ξε­ σπάει επάνω μου όταν έχει μια δύσκολη μέρα, τα οικο­ νομικά προβλήματα και πολλοί άλλοι εξωτερικοί παρά­ γοντες. Πολλοί από εμάς, πιστεύουμε πως εξαρτώμεθα απ’ αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες για να είμαστε ικανοποιημένοι με τη ζωή μας, όμως αυτό είναι λάθος. Όποιοι θεώρησαν πως ευθύνη για την προσωπική τους ευτυχία έχουν τα χρήματα, κάποια κατάσταση ή σχέση, ένα επάγγελμα ή ο,τιδήποτε άλλο έξω από τον εαυτό τους, έγιναν προσωρινά ευτυχισμένοι ζώντας για ένα χρονικό διάστημα μία εύθραυστη ψευδαίσθηση, μέχρι που όταν έχασαν κάποια από αυτά που νόμιζαν κεκτη­ μένα, προσγειώθηκαν απότομα στην πραγματικότητα. Άρα, λοιπόν, είμαστε υπεύθυνοι για την πραγματικότητά μας. Είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία μας, την προσωπική μας ανάπτυξη, την ευτυχία ή τη δυστυχία μας. Δεν πρέπει να επιρρίπτουμε ευθύνες στους απένα­ ντί μας, απλώς να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να μοιρα­ ζόμαστε τη χαρά και τις δυσκολίες και να υποστηρίζου­ με τον συνάνθρωπό μας, χωρίς να του φορτώνουμε την ευθύνη για την κακοτυχία μας αλλά ούτε και να επωμι­ ζόμαστε τη δική του δυστυχία. Τί πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε για να επιστρέψουμε στον εαυτό μας και να μεταμορφώσουμε τη δυστυχία μας σε ευτυχία; Το πρώτο βήμα είναι ότι πρέπει αρχικά, να κάνου­ με μία αντικειμενική αυτοανάλυση, να αναλύσουμε τους μηχανισμούς της προσωπικότητάς μας, να γίνουμε καλύτεροι παρατηρητές της συμπεριφοράς μας απένα­ ντι στους άλλους και στον εαυτό μας, να αναπτύξουμε την προσοχή μας σε κάθε κίνηση που κάνουμε και να αξιολογούμε τις αιτίες που προκάλεσαν π.χ. μια αποτυ­ χία. Να κατανοήσουμε τις ανάγκες μας και να τις ικα­ νοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό, να αξιολογήσουμε τα κίνητρα της συμπεριφοράς μας για σκέψη, λόγο και πράξη. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Σε έναν φυσιολογικό άν­ θρωπο που αισθάνεται ευτυχής υπάρχουν πέντε ψυχο­ λογικοί μηχανισμοί που πρέπει να παρατηρήσουμε. Η αυτοεκτίμηση Η αυτοπραγμάτωση Η ανάγκη ν’ ανήκουμε Οι ανάγκες ασφαλείας και οι φυσιολογικές ανάγκες. Στο επόμενο φύλλο θα αναλύσουμε τη συνειδητοποίη­ ση αυτών των ψυχολογικών μηχανισμών. Μπορείτε να στέλνετε τα μηνύματά σας τις απορίες ή τις διαφωνίες σας, στο προσωπικό μου e-mail, tsalext7@yahoo.gr


ΜΟΝΟ για φιλόζωους

Σκύλος και ρατσιστικές διακρίσεις!.. Α

υτή τη φορά θεώρησα χρήσιμο, να αναλύσουμε λίγο το τί ανά­ γκες ικανοποιεί, η ένταξη ενός ατό­ μου σε μία ομάδα και τί έμμεσους σκοπούς εξυπηρετεί, η ύπαρξη όχι μιας, αλλά πολλών και διαφορετικών στην σύσταση, την δομή, την οργά­ νωση και την ιδεοληψία, ομάδων.

Σε μία εποχή, όπου οι αποστάσεις έχουν μηδενιστεί, ο χρόνος είναι αμεί­ λικτος ή ανύπαρκτος και ο ανθρώπινος εγκέφαλος, βάλλεται συνεχώς με σχεδόν

άχρηστες ή σκόπιμου ενδιαφέροντος πληροφορίες, η ανάγκη ύπαρξης μιας ομάδας, είναι αναγκαία. Μέσα από την ομάδα, το πλήθος των ατόμων όπου συγκαταλέγονται σε αυτήν, έχουν τη δυ­ νατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, να σκεφτούν ορθολογικά, να εκφραστούν, να καλύψουν απορίες, να εκτονωθούν ψυχικά και να κλιμακώσουν συμπεριφο­ ριστικά εργαλεία, να λειτουργήσουν πο­ λύπλευρα και να μοιραστούν πληροφο­ ρίες, αποθηκεύοντας από κοινού, μέρη αυτών. Επίσης, μέσω της ομάδας, τα μέλη της νιώθουν αποδεκτά κατά την ένταξή

τους σ’ αυτήν και άρα μη απορριπτέα από ένα σύνολο ατόμων, του ιδίου είδους, με αποτέλεσμα την αύξηση της αυτοπεποί­ θησής τους και με συνέπεια, να μπορούν να θέσουν και να επιτύχουν στόχους, που ως μεμονωμένα άτομα δε θα μπορούσαν. Τα μόνα κριτήρια όμως, που θα μπο­ ρούσαν να θεωρηθούν ορθά, ώστε κά­ ποιος να μπει σε μία ανθρώπινη ομάδα, θα ήταν το να ανήκει στο είδος των ατό­ μων, που αποτελούν την ομάδα αυτή. Να είναι δηλαδή άνθρωπος. Αντί αυτού, τα κριτήρια είναι τέτοια που να μην επιτρέ­ πουν στην ομάδα, να είναι πολυπληθής και μάλιστα να την διαφοροποιούν, με τέτοιο τρόπο από άλλες ομάδες, που τα μέλη της μιας να μη μπορούν να εντα­ χθούν στην άλλη και να είναι σε συνεχή σύγκρουση, μεταξύ τους. Νομίζω πως δεν είναι αναγκαίο να αναλύσουμε τους σκοπούς, για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη η ύπαρ­ ξη πολλών μικρών άρα και αδύναμων ομάδων, παρά μιας και απόλυτης με δύνα­ μη ανυπέρβλητη, από τον οποιονδήποτε. Ας παρατηρήσουμε τώρα, την συμ­ περιφορά των σκυλιών, στην προσπά­ θειά τους να δημιουργήσουν μία ομά­ δα-αγέλη, και να ενταχθούν σε αυτήν. Κουτάβια, ενήλικα, υπερήλικα, μικρόσω­ μα, μεγαλόσωμα, γιγαντόσωμα, με τρία πόδια, με κομμένες –ακρωτηριασμένες ουρές, με κομμένα– ακρωτηριασμένα αυτιά, με παθολογικά προβλήματα, μο­ νόχρωμα, πολύχρωμα, όλα σε μια κοι­

Του Γιώργου Πατεράκη, Εκπαιδευτής σκύλων – Σύμβουλος συμπεριφοράς νή ομάδα με μοναδικό κριτήριο, το να ανήκουν στο είδος του σκύλου και να υιοθετούν, την ενεργητικότητα και τις συνήθειες των άλλων μελών της αγέλης. Το απίστευτο σε αυτό είναι, πως αν προ­ σθέταμε συνεχώς νέα μέλη η αγέλη θα έφτανε σε απίστευτα μεγέθη, χωρίς να διαχωριστεί σε μικρότερες αγέλες. Στα σκυλιά και γενικότερα στα ζώα, δεν υπάρχει διαφορετικότητα μεταξύ των ατόμων, που ανήκουν είτε στο ίδιο είδος είτε σε άλλα. Πρόσφατα, σκύλος προσπάθησε να μου επιτεθεί, όταν τον πίεσα, προκειμέ­ νου να τον ελέγξω σε σχέση με την επι­ θετικότητα που παρουσίαζε, αντιμετω­ πίζοντάς με ως άνθρωπο και ενέργεια. Δεν σεβάστηκε, δεν παρατήρησε και αγνόησε εντελώς, την αναπηρία μου σε αντίθεση με τον ιδιοκτήτη του, που τρα­ βώντας τον από το λουρί, του εξηγούσε πως θα έπρεπε να ντρέπεται για την συμ­ περιφορά του. Μόνο που εγώ, ένιωθα περήφανος για την ακεραιότητα αυτού του ζώου, που με αντιμετώπισε ως ίσο. Εστιάστε στην συμπεριφορά των άλλων, όχι στην εικόνα τους. Αυτό έμαθα από τον σκύλο και ήθελα, να το μοιραστώ μαζί σας.. Παρατηρήστε, καταγράψτε και ελά­ τε να αναλύσουμε μαζί, την συμπερι­ φορά του σκύλου σας. Ίσως ο στόχος αυτού του ζώου, δεν είναι να είναι ο καλύτερος φίλος μας, αλλά η αιτία της αφύπνισής μας...

Ακούστε Παρέα με τον Νίκο Το Radioroumelinews φιλοξενεί κάθε Πέμπτη, 22:00 με 01:00, την εφημερίδα «σελίδες Δυτικά της Αθήνας» σε μια εκπομπή λόγου. Τα θέματα που έχουν απασχολήσει τις εκπομπές «Παρέα με τον Νίκο» αφορούν τη Φιλία, την Κοινωνικότητα και την Αλληλεγγύη, τις Αρετές, τις Αλήθειες και τα Ιδεώδη που μας συγκροτούν ως άτομα και ως κοινωνίες. Ο δημοσιογράφος Νίκος Σαμούρκας, που επί 26 ολόκληρα χρόνια «φυλάει Θερμοπύλες» στην Κεντρική Ελλάδα και η φωνή του γίνε­ ται κρούση και αντίκρουση για όλα όσα φθείρουν τις ανθρώπινες σχέσεις και μας αλλοτριώνουν. Παροτρύνει και συγκινεί. Συνεχίζουμε να ενώνουμε την φωνή μας μαζί του και θέλουμε να συ­ νοδεύουμε τις δικές σας φωνές. Μπορούμε να διώξουμε πάνω από την Ελλάδα και τους Έλληνες τα σύννεφα της αδιαφορίας και της αμετροέπειας. Κάνουμε μαζί σας την αρχή. Εσείς συνεχίστε να είστε συντονισμένοι στους 98 μεγάκυ­ κλους των Fm και μπείτε στο http://www. r a d i o r o u m e l i n e w s . b l o g s p o t . g r. Στείλτε μας τα μηνύματά σας στο westathenspages@yahoo.gr και στο https://www.facebook.com/ athditika?ref=hl

Τοποθετήσεις Πλακιδίων

Ο κόσμος στο πλακάκι είναι εδώ!

Με τεχνογνωσία, υποδομή και λεπτομέρεια, εμπειρίας 30 ετών ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΥΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ. Εξειδικευμένο συνεργείο, για βελτιώσειΣ ΄η μετατροπές. Αναλαμβάνουμε παντός τύπου ανακαινίσεις, με τεχνικές προδιαγραφές Και αναλυτικές προσφορές.

ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ!!! Ερχόμαστε στον χώρο σας ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ!

Τηλ.: 6937 53 70 65 σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

19


γεύσεις & ιστορίες

Τα στέκια της γεύσης Κείμενα: Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη, Σοφία Διγενή

Ό,τι τραβάει η όρεξή σας! Εδώ όλα γίνονται στα κάρβουνα και χειροποίητα. 12 χρόνια η «Γωνιά της Γεύσης» βρίσκεται κοντά σας προσφέροντας φρέσκα Ελληνικά προϊόντα, στις καλύτερες συνθήκες επεξερ­ γασίας και συντήρησης με μεράκι, φροντίδα, ποιότητα και Γεύση. Η Γωνιά της Γεύσης προμηθεύει κέτερινγκ, φροντίζει ακόμα και παιδικά πάρτι. Η μεγάλη εμπειρία και υπευθυνότητά μας απέναντι στους πελάτες μας, μάς αναγκάζει να προσέχουμε την υψηλή ποιότη­ τα των κρεατικών μας και ακολουθούμε τους αυστηρούς κα­ νόνες υγιεινής και καθαριότητας» λένε οι υπεύθυνοι του ψητο­ πωλείου. Γίνεται, επίσης, διανομή κατ’ οίκον και στο γραφείο. Ελάχιστη Παραγγελία: 5,00 €. Πριάμου 46, Πλατεία Δασκάλας, Ίλιον, Τηλ.: 210 3007 831, 210 2620 080, 210 2638 298

180 σπεσιαλιτέ, 40 είδη κρασιών, 17 επιδόρπια GOLOSO Το χαρακτηριστικό των Ελλήνων είναι η διασκέδαση και το καλό φαγητό. Ξέρου­ με να απολαμβάνουμε τις νυκτερινές αλ­ λά και τις μεσημεριανές εξόδους μας, τρώγοντας με την παρέα μας ένα καλό γεύμα ή δείπνο. Λίγες φορές απομακρυ­ νόμαστε από την περιοχή μας και αυτός ήταν ο στόχος του επιτυχημένου επιχει­ ρηματία κ. Βλάση Σωτηρόπουλου, που δημιούργησε το πρώτο ιταλικό εστιατόριο GOLOSO στην Πετρούπολη και είχε δίκιο. Οι κάτοικοι της Αθήνας αλλά και όλων των πε­ ριοχών ανταποκρίθηκαν θερμά. Με την αγάπη και την προτίμηση του κόσμου, δημιούργησε ακόμα δύο ιταλικά εστια­ τόρια GOLOSO, το ένα στο Μενίδι (Αχαρναί) και το άλλο στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Η επιτυχία του οφείλεται στον σεβασμό που έχει στους πελάτες και τις απαιτήσεις τους, στα εξαιρετικά υλικά που χρησιμοποιεί, στο περιβάλλον που είναι πραγματικά μοναδικό, με την άμεση εξυπηρέτηση, την καθαριότητα, τη φιλικότητα και την ευχάριστη ατμόσφαι­ ρα στους χώρους του. Προσφέρει 180 σπεσιαλιτέ, 40 είδη κρασιών, 17 επιδόρπια GOLOSO, 30 έξτρα υλικά για να συμπληρώνει ο πελάτης τη σπεσιαλιτέ του. Πίτσες, κρέας και ζυμαρικά, ψήνονται σε φούρνο με ξύλα, με χωριάτικη γεύση και νοστιμιά σε Αθηναϊκό περιβάλλον. Αν έχετε πάρτι, γιορτή ή γενέθλια, μπορείτε να παραγγείλετε μοναδικές ποικιλίες, 150 είδη φαγητών, που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας με τη φαντασία που δημι­ ουργήθηκαν και την εξαιρετική τους γεύση. Τα εστιατόρια GOLOSO είναι από τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν το μεσημέρι για πακέτο και σάλα. Μπορείτε να απολαύσετε ποικιλίες γεύσεων στο σπίτι σας, σε πακέτο, αποφεύγοντας να καταφύγετε στο πρόχειρο φαγητό. Ένας από τους λόγους ακόμη, για τους οποίους είναι υπερήφανοι για τα εστιατόριά τους, είναι γιατί όλο και πιο συχνά βλέπουν να τους επισκέπτονται παρέες από γυναίκες. Τους αρέσει το καλό φαγητό, η οικεία ατμόσφαιρα, το καθαρό περι­ βάλλον, η όμορφη μουσική και το ευχάριστο προσωπικό. Τα εστιατόρια GOLOSO συν­ δυάζουν τα πάντα και το «πάντα» είναι σπάνιο για ένα μαγαζί. Αξίζει να το διαπιστώσετε. 1. Λεωφ. Πετρουπόλεως 70-72, Ίλιον, τηλ. 210 2691 111 – 210 2690 800 – 210 2620 817 – 210 2618 987. 2. Άγιος Στέφανος Αττικής, Γρηγορίου Λαμπράκη 6, Τηλ. 210 6218 875 - 210 6216 955 - 210 6216 764. 3. Αχαρναί, Αγίου Ελευθερίου 18, τηλ. 210 2405 015 - 210 2404 300 - 210 2402 842 - 210 2443 307.

η γωνιά της γεύσης! Ό,τι τραβάει η όρεξή σας!

Κυριακτήά ανοιχ

τ' οίκον α κ ή µ ο ν ια ∆ ...και στο γραφείο σας! ∆ιάθεση των προϊόντων µας για

Catering & παιδικά πάρτυ Όλα στα κάρβουνα & χειροποίητα! Οι Σαλάτες είναι χειροποίητες!

τυροσαλάτα-τζατζίκι-ρώσικη-µαγιονέζα-σως

Πριάµου 46, Πλατεία ∆ασκάλας, Ίλιον, τηλ. 210 2620080, 210 2638298 20

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015


pizza Pasta meats ΑΠΟΛΑYΣΤΕ ΙΤΑΛΙΚEΣ ΣΠΕΣΙΑΛΙΤE ΚΑΙ ΠIΤΣΑ ΣΕ ΧΩΡΙAΤΙΚΟ ΦΟYΡΝΟ ΜΕ ΞYΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚHΠΟ ΜΑΣ delivery & take away 1. Ίλιον Αττικής, Λεωφ. Πετρουπόλεως 70-72, τηλ. 210 26 91 111 2. Άγιος Στέφανος Αττικής, Γρηγορίου Λαµπράκη 6, τηλ. 210 62 18 875 3. Αχαρναί, Αγίου Ελευθερίου 18, τηλ. 210 24 05 015

www.goloso.gr

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

21


γεύσεις & ιστορίες

Γευση-γνωσίες

Γράφει ο Σάββας Κατραμάδος, Executive chef savaspeo@yahoo.gr

ΣΟΛΟΜΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ Σολομός, το παραδοσιακό φαγητό της κουζίνας των Σκανδιναβικών Χωρών. Πρόκειται για μία τροφή με τεράστια διατροφική αξία, για υγιές δέρμα, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, γερή καρδιά και διαύγεια νου. Σήμερα, λοιπόν, σας προτείνω μία δροσερή συνταγή σολομού …λόγω καλοκαιριού. ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ ΥΛΙΚΑ • 250 γρ. Σολομό καπνιστό • 500 γρ. παπαρδέλες • 80 ml βότκα • 1 λεμόνι (χυμός – ξύσμα) • 4 τεμ. Αγγουράκια τουρσί • Ψιλοκομμένο άνηθο • Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι φρέσκο • Τριμμένη παρμεζάνα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουμε τις παπαρδέλες. Σοτάρουμε το

Τηλ.: 210 50 68 520

Ελληνικά Κρέατα

25ης Μαρτίου 18, Πετρούπολη (Ανεβαίνοντας την Πετρουπόλεως, µετά τη στρογγυλή πλατεία και τη 2η Εθνική Τράπεζα)

Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, ο Κώστας Κοντογιάννης είναι πλέον 3η γενιά κρεοπώλης, σε ένα παραδοσιακό Ρουμελιώτικο κρεοπωλείο. Διαθέτει για τους πελάτες του χοιρινά από τη Βοιωτία, Αρνιά, Κατσίκια και Μοσχάρια, από τον Τύρναβο, Κοτόπουλα Άρτας, Λουκάνικα Καρδίτσας και ζυμαρικά - τυριά Μόρνου. Δρατζάνης, Καστράκι Φωκίδας. Διανομή κατ' οίκον με παρουσία σας ή και τηλεφωνική σας παραγγελία.

22

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

κρεμμύδι και το αγγουράκι τουρσί μαζί με τη μισή ποσότητα σολομού. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και τη βότκα και φλαμπά­ ρουμε. Κατόπιν προσθέτουμε την παρμε­ ζάνα ανακατεύοντας συνέχεια. Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρου­ με με τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και τον υπόλοιπο σολομό. Συνοδεύστε με ένα καλό δροσερό λευκό κρασί και απολαύστε με θέα την …θάλασσα. Μέχρι την επόμενη φορά, καλά μαγειρέματα και καλό καλο­ καίρι.


Μυρίζουν θάλασσα στο ΓΡΙ-ΓΡΙ Η ψαροφαγία αναμφισβήτητα έχει την καλύτερη διατροφική αξία. Το θέμα, όμως, είναι τί ψάρια τρώμε. Αν δεν γνωρίζουμε πότε ένα ψάρι είναι φρέ­ σκο, εκτός του ότι πρέπει να …μάθου­ με, οφείλουμε πρώτα να εμπιστευθούμε τον ψαρά μας. Ξεκίνησα, λοι­ πόν, ένα πρωί να …ψαρέψω έναν καλό ψαρά για να τον εμπιστευθώ και πράγ­ ματι ανακάλυψα τον κ. Φώτη Τζίμα στο ΓΡΙ-ΓΡΙ του. …Σπαρταρούσαν τα ψάρια στο μαγαζί του κ. Φώτη. Ψάρια όλων των ειδών κατανεμημένα κατά είδος, μύριζαν θάλασσα. Τα μάτια τους ολοζώντανα, λες και με …κοίταζαν, γνωρίζοντας πως κάποια στιγμή θα βρεθούν στη θερμοκρα­ σία των 200 βαθμών στον φούρνο ή στο τηγάνι. Ολόφρεσκα και γευστικότατα τα ψάρια από το ΓΡΙ-ΓΡΙ. Από τότε που τα δοκίμασα τα αγοράζω συχνότερα, όσο κι αν τα βλέπω να με …κοιτάνε με … παράπονο. Προτείνω ανεπιφύλακτα την …τράτα του κ. Φώτη, θα νιώσετε πως γεύεστε το φρέσκο ψάρι των νησιών μας. Πώληση χονδρική – λιανική, 25ης Μαρτίου 37, Πετρούπολη, Τηλ.: 210 5066 890.

«Ο Μωριάς» στην οδό Θράκης για νόστιμες γεύσεις

Γλυκές γωνιές Δροσιστείτε γλυκά

Τα τελευταία χρόνια, έχει διαδοθεί μία μόδα στην πα­ ρασκευή των γλυκών, η οποία δεν αγγίζει τις παραδο­ σιακές γεύσεις. Ας μην ξεχνάμε, όμως, τα παραδοσια­ κά γλυκά και παγωτά που μας χαρίζουν μικρά εργα­ στήρια ζαχαροπλαστικής. Με άρτια τεχνική στις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές της οικογένειάς του, ο κ. Αλέξης Αλεξόπουλος, μας εκπλήσσει με τις μοναδικές γλυκές χειροποίητες προτάσεις του, στο κλασικό ζα­ χαροπλαστείο του. Ανάλαφρες γεύσεις από λαχταριστές τούρτες, προφιτερόλ, αμυγδαλω­ τά, τάρτες με φρούτα όλων των ειδών, παγωτά με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, φτιαγμένα με φινέτσα και γνήσια υλικά, τα περισσότερα σχεδιασμένα από τη ζωγράφο σύζυγό του, κ. Χρύσα Ζήκου, μοιάζουν να είναι βγαλμένα από παραμύθι. Τα παγωτά του μοιάζουν ζωντανά, με εξωτικά φρούτα, σοκολάτα, φράουλα, κεράσι, βατόμουρο, ξύσμα λεμονιού. Κλέβει την παράσταση το parfait του. Ο κ. Αλεξόπουλος μένει πιστός στην παράδοση του πατέρα του κ. Χρήστου Αλεξόπουλου που συνέχισε να δημιουργεί τη συγκεκριμένη συνταγή, από το 1978. Σας προτείνουμε ν’ αφήσετε το καλοκαιρινό αεράκι να σας παρα­ σύρει στο ζαχαροπλαστείο του κ. Αλέξη, θα είναι μια άφιξη που θα σας δροσίσει …γλυκά. Ζαχαροπλαστείο «Αλεξόπουλος» 25ης Μαρτίου 169, Πετρούπολη 132 32, Τηλ. 210 5013 695.

Δεν είναι ανάγκη να πάμε στη …Θράκη για να βρούμε ένα καλό ψητοπωλείο, μπορούμε να βρούμε την οδό Θράκης στην Πετρούπολη και να επισκεφθούμε τον κ. Ηλία Κότσικα στο ψητοπωλείο του «Ο ΜΩΡΙΑΣ». Εξαιρετικά σουβλάκια σ’ ένα γειτονικό ψητοπωλείο, που σε παραπέμπει στις παλιές παραδοσιακές γειτονιές με τα φιλικά ταβερνάκια. Όλα ψημένα στα κάρβουνα, όλα τους τα είδη φτιαγμένα από εκλεκτά υλικά, πάντα η καλύ­ τερη ποιότητα συνδυασμένη με τις νοστιμότερες γεύσεις. Το περιβάλλον οικείο, το προσωπικό φιλικό αντιμετω­ πίζει τον πελάτη με υπευθυνότητα και γρήγορη εξυπηρέ­ τηση. Όταν θελήσετε να απολαύσετε τις γεύσεις τους στο σπίτι σας, μη ξεχάσετε να αναφέρετε το vresdelivery.gr. αποτελεί μία αναγνώριση της προσπάθειάς τους. Σας περιμένουν για να πι­ στοποιήσετε και μόνοι σας αυτά που λέγονται στην πράξη. Διανομή καθημερινά 18:30-00:30 Κυριακή κλειστά. Θράκης και Βέργας 24, Πετρούπολη, Τηλ.: 210 5013 010.

Σουβλάκι από το «ΣΠΙΤΙΚΟΝ» Το σουβλάκι είναι χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα. Σε όλες τις περιοχές της Αττικής, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, υπάρ­ χουν άπειρα σουβλατζίδικα, που ο κόσμος τα προτιμά για γρήγορο και νόστιμο φαγητό στην καθημερινότητά του. Η συνταγή είναι γνωστή από τους αρ­ χαίους χρόνους. Ο Ηγήσιππος έγραψε έναν οδηγό μαγειρικής, αναφέροντας κάποιο

έδεσμα που το ονόμασε «κάνδαυλο». Αυτό ήταν κάτι ανάλο­ γο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο. Σουβλάκι, λοιπόν, και η γεύση σε όλο της το μεγαλείο. Υπάρχουν, όμως, κάποια σουβλατζίδικα που έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Έχετε φάει ποτέ σου­ βλάκι από το «Σπιτικό», στη Σουλίου 154 στην Πετρούπολη; Αν όχι, χάνετε πραγμα­ τικά τις εξαιρετικές γεύσεις τους. Το σουβλά­ κι τους είναι παραδοσιακό με αγνά ποιοτικά

υλικά. Το μαγαζί λειτουργεί από το 1976 με ποιότητα και σεβα­ σμό στην παράδοση. Έχουν τα πάντα, σαλάτες, ορεκτικά, τυλι­ χτά σουβλάκια, μερίδες, σκεπα­ στές και πολύ καλές προσφο­ ρές. Είναι ανοικτά καθημερινά και κάνουν διανομή κατ’ οίκον από τις 18:30 μ.μ. Έως τις 24:00 μ.μ. Δοκιμάστε τους, θα γίνει το δικό σας σουβλατζίδικο! Σουλίου 154, Πετρούπολη, τηλ. 210 5028 117.

Ποιότητα και γεύση από το 1976 ANOIXTA & ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 18:30μ.μ. - 24:00 μ.μ.

ΣΟΥΛΙΟΥ 154, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

210 50.28.117 σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

23


διασκεδάζοντας δυτικά

Kείμενα - Επιμέλεια: Σοφία Διγενή, sofiadigenis@gmail.com Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη, tsalext7@yahoo.gr

Επιμένουν στην παράδοση στον

Όταν η επιθυμία για καλό φαγητό συνδυάζεται με την απαίτηση για ένα όμορφο περιβάλλον και προ­ σιτές τιμές μία είναι η επιλογή, η παραδοσιακή οι­ κογενειακή «ΤΑΒΕΡΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗΣ», που από το 1964 προσφέρει γεύσεις, χαμόγελα και ευχαρί­ στηση στους κατοίκους της Πετρούπολης. Σή­ μερα η δεύτερη γενιά της οικογένειας Λεβέντη έχει προσαρμόσει, με ιδιαίτερη ομολογουμέ­ νως επιτυχία, την παράδοση στο παρόν επι­ τυγχάνοντας ένα αποτέλεσμα που ικανο­ ποιεί από τα πιο κλασσικά μέχρι και τα πιο σύγχρονα γούστα σε έναν πλήρως ανα­ καινισμένο και καλόγουστο χώρο, στον οποίο προστίθενται συχνά πινελιές ανα­ νέωσης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια πανδαισία γεύσεων. Η υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών, οι καλές τιμές, η άψογη εξυπηρέτηση, που συνοδεύεται πάντα από το γνήσιο χαμόγελο των ιδιοκτητών και του προ­ σωπικού αποτελούν τα βασικά χαρακτη­ ριστικά της ταβέρνας. Αν τώρα σε όλα αυ­ τά προσθέσουμε και την ιδανική τοποθε­ σία, που είναι απέναντι από το Γραμμικό Πάρκο Πετρούπολης, σε έναν χώρο με δέντρα, γκαζόν και παιδική χαρά, καταλα­ βαίνουμε γιατί η «ΤΑΒΕΡΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗΣ» συνιστά πόλο έλξης, όχι μόνο για τους κα­ τοίκους της περιοχής, αλλά και για τους κα­ τοικούντες σε άλλες περιοχές που την εμπι­ στεύονται, την εκτιμούν και την τιμούν με την προτίμησή τους. Οικογενειακή ταβέρνα «Λεβέντης», Σκρα 9 Πετρούπολη, τηλ.: 210 5027 775.

«ΛΕΒΕΝΤΗ»

Θέλεις διασκέδαση; Έχεις

«XROMATA»!.. Τα «Χρώματα» στην Πετρούπολη συνεχίζουν να …μαγειρεύουν εκπλήξεις. Εκτός από το πρωινό καφεδάκι, τις πρωτότυπες γευστικές δημιουργίες τους, τα γλυκά που μπορεί κανείς να απολαύσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, τα καθα­ ρά ποτά που προσφέρουν τα βράδια με την επιλεγμένη μουσική τους για όλα τα γούστα, το ανανεωμένο τους μενού με νέες γεύσεις, σε λίγο έρχεται και το σπιτικό μαγειρευτό φαγητό τους. Τέσσερα πιάτα ημέρας που θα μπορείτε να επιλέ­ ξετε και να τα απολαύσετε στο φιλικό τους περιβάλλον, με τα ζεστά χρώματα και τον ανάλογο φωτισμό που θα σας χαλαρώσει και θα νιώσετε πως τρώτε στο σπί­ τι σας. Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε ό,τι θέλετε τηλεφωνικά και θα το έχετε σύντομα στο σπίτι σας με delivery. Αξέχαστη μου έμεινε η γεύση από τα λαχανικά σχάρας μαριναρισμένα με καραμελωμένο μπαλσάμικο και flakes από φέτα, κι αυτό, μόνο ένα δείγμα δουλειάς τους, τα άλλα… έκπληξη για εσάς. Το café bar-restaurant «Χromata», προσφέρει γεύση, εξυπηρέτηση αλλά και δια­ σκέδαση. Έχουν όμορφες βραδιές με rock μπάντες, έντεχνη μουσική αλλά και ρεμπέτικες βραδιές γεμάτες χορό, φαγητό και διασκέδαση. Είναι μαγευτικά τα απογεύματα τώρα το καλοκαίρι, με τα τραπεζάκια έξω και τα πολύχρωμα ρεσώ που κοσμούν τον εξωτερικό τους χώρο. Εάν θέλετε να χαλαρώσετε, να ευχαρι­ στηθείτε φαγητό, ποτό και οικείο περιβάλλον επισκεφτείτε τους. Café-bar-restaurant “Χromata” Αγίας Γλυκερίας 66Α – Πετρούπολη, τηλ.: 210 5028 235.

Ανδρέας Κανακάρης

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

• Στις 4 ενοικιάσεις η μία ΔΩΡΟ! Συνεχής παρακολούθηση και ενημέρωση της αγοράς • Στις 5 ενοικιάσεις η μία ΔΩΡΟ, για ό,τι καινούργιο φέρνει η 7η τέχνη αλλά και η και 1 κουπόνι αξίας 1ευρώ! σύγχρονη τεχνολογία στις μηχανές ψυχαγωγίας. Μεγάλη ποικιλία DVD ταινιών από τον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό κινηματογράφο και τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες και ανεπανάληπτους ηθοποιούς των Όσκαρ. Σπάνια συλλογή διάσημων σειρών. Πλήρης συλλογή ταινιών της Φίνος Φιλμ.

BLUE RAY - 3D- και VIDEO GAMES: RS2, PS 2, PS 3, X-BOX 360 -PSP Βάρναλη Κώστα 21, Περιστέρι - Μπουρνάζι, 12134, ΑΤΤΙΚΗΣ, Τηλ.: 210 5761 056

24

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015


Πάμε στο

«ANEMOS»…

φυσάει άλλος αέρας

Από το 1998, κάπου ψηλά στον λόφο της Πετρούπολης, ένας …Άνεμος φυσάει με μία ιδιαίτερη πνοή και μας μεταφέρει στο πιο μαγευτικό σημείο της περιοχής. Ο «ANEMOS» είναι ένα πολυεπίπεδο εστιατόριο και γνωστό στέκι στη Δυτική Αθήνα. Εκτός από τις υπέροχες γεύσεις του, εμπνευσμένες από την ελληνική κουζίνα, με παραδοσιακές αλλά και πρωτότυπες συνταγές, προσφέρει και ειδυλλιακή θέα που σου κόβει την ανάσα, απόλυτος πρωταγωνιστής κάθε βραδιάς για μαγευτικά, ρομαντικά δείπνα, αντικρίζοντας από ψηλά τα μικροσκοπικά φωτάκια της πόλης ν’ ανάβουν σταδιακά όταν αρχίζει να σουρουπώνει, σαν φωτεινά διαμάντια μέσα στη νύχτα. Διαθέτει τέσσερις διαφορετικές αίθουσες για δυνατότητα επιλογής. Οι χώροι κομψοί με γήινα χρώματα, επικρατεί το ξύλο. Η καλαισθησία και η φινέτσα στη διακόσμηση, δημιουργούν άνεση και ζεστασιά στο περιβάλλον. Ο εξωτερικός χώρος, διαχωρίζεται σε τρία επίπεδα και είναι ιδανικός για φαγητό το καλοκαίρι μέσα σε μια καταπράσινη εξωτική θέα. Τα φαγητά του σπιτικά, αρίστης ποιότητας με ιδιαίτερη σημασία στη λεπτομέρεια και στις επιθυμίες των πελατών του, η κάβα πρωτότυπη. Διαθέτει επίσης αυθεντική ισπανική κουζίνα βραβευμένη με το «Peallia Barcelona». Τα προϊόντα του, όλα φρέσκα με επώνυμες και αναγνωρισμένες πρώτες ύλες. Υπάρχουν ιδιαίτερες σαλάτες, ορεκτικά, πιάτα της ώρας αλλά και απρόβλεπτα πιάτα ημέρας, πρωτότυπες δημιουργίες από τους δεξιοτέχνες μάγειρες του εστιατορίου. Το προσωπικό, φιλικότατο και ιδιαίτερα εξυπηρετικό κάνει τους πελάτες να νιώθουν άνετα και ευχάριστα. Επίσης, διαθέτουν εκπτωτικά κουπόνια σε όλα τα είδη τους. Σημαντικό είναι να ενημερώνεται το προσωπικό, για τα κουπόνια, πριν την παραγγελία. Στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του, το έχουν επισκεφτεί, καλλιτέχνες, πολιτικοί και πολλές παρέες από άλλες περιοχές. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το όνομα «ANEMOS» που έδωσαν στο μαγαζί που βρίσκεται ψηλά, μακριά από τον καύσωνα της πόλης, ένας ευχάριστος… γευστικός άνεμος που παρασύρει… Επιστεφθείτε τους, θα σας μείνει αξέχαστο. ANEMOS Ελληνικές Γεύσεις, Βουλγαροκτόνου 14, Πετρούπολη, Τηλ: 210 5022 298.

10%

Βουλγαροκτόνου 14 Πετρούπολη (Κηπούπολη) Τηλ.: 210 50 22 298, 210 50 21 027 www.anemos.com.gr

Έκπτωση σε ό,τι παραγγείλετε ∆είξτε το κουπόνι σας πριν την παραγγελία σας. Το κουπόνι ισχύει από 25/06/2015 έως 25/07/2015

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

25


διασκεδάζοντας δυτικά

Δείτε

Γράφει η Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη tsalext7@yahoo.gr

Τζόζεφ Τέρνερ

Ζωή και Έργα

67ο Φεστιβάλ Καννών 2014: «Ο Κος Τέρνερ» Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα Βραβείο καλύτερου ηθοποιού (Τίμοθι Σπολ) Τεχνικό βραβείο καλύτερης φωτογραφίας (Ντικ Πόουπ) Βραβείο Α΄Ανδρικού Ρόλου (Τίμοθι Σπολ) Σκηνοθεσία: Μάϊκ Λι Ο διακεκριμένος Βρετανός σκηνοθέτης Μάϊκ Λι, στην ωριμότερη περίο­ δο της καριέρας του, μετρ του κοινωνικού ρεαλισμού, αποφασίζει ν’ ασχοληθεί με μια εξαιρετικά υπέροχη, δυνατή, αληθινή ιστορία. Στρέφει την κάμερά του στο μακρινό βρετανικό παρελθόν του 19ου αιώνα, με τη βιογραφία του Τζόζεφ Μάλαρντ Γουίλιαμ Τέρνερ, του «εθνικού» ζω­ γράφου της Αγγλίας, ίσως του μεγαλύτερου Βρετανού εικαστικού όλων των εποχών, καταξιωμένου ως «δεξιοτέχνη του φωτός», που έθεσε τις βάσεις για τον ιμπρεσιονισμό στα τοπία και τα φυσικά φαινόμενα (ήλιος, βροχή, καταιγίδες), εστιάζοντας στα ενστικτώδη χαρακτηριστικά του και τη σχέση του ως ρομαντικός ζωγράφος με τη Βρετανική αριστοκρατία. Ο πρωταγωνιστής Τίμοθι Σπολ, είναι κάτι παραπάνω από συγ­ κλονιστικός στο ρόλο του. Η ερμηνεία του είχε απίστευτο δυναμισμό και βάθος, θα έλεγα ακόμη και μια «ζωώδη λιτότητα», με το να «μου­ γκρίζει» περισσότερο παρά να μιλάει. Είναι απόμακρος αλλά βαθιά συ­ ναισθηματικός, αποτυπώνοντας στον καμβά του αυτή την ανεξέλεγκτη ορμή των αισθήσεών του, που τον βασανίζουν αλλά και τον απογειώ­ νουν. Αποδίδει στους πίνακές του με ένταση τα μαγευτικά αγροτικά τοπία και τις φουρτουνιασμένες θάλασσες, ενώ τους ανθρώπους τους εμφανίζει ανάμεσα στα χρώματα σαν μικρές ασήμαντες κουκίδες. Μία αριστουργηματική σκηνή της ταινίας, αποκορύφωμα της ερμηνείας του Τίμοθι Σπολ αλλά και της σκηνοθεσίας και της φωτογραφίας, είναι η σκη­ νή που τον δένουν στο κατάρτι ενός πλοίου, σε μια τρομερή καταιγίδα για να ζωγραφίσει τον εξαιρετικό πίνακα, το «Snow Storm». Η σκηνοθε­ σία, το σενάριο, η φωτογραφία, και η μουσική είναι τα δυνατά σημεία της ταινίας. Η μουσική, αν και είναι περιορισμένη, κάνει το θεατή να ανατρι­ χιάζει όταν ακούει τις ψιλές νότες από βιολιά να συνάδουν με την ψυχική διάθεση του πρωταγωνιστή και τα μεγάλα πλάνα με τα υπέροχα φυσικά τοπία. Το αρνητικά στην ταινία είναι ελάχιστα, απλώς θέλω να αναφέρω τους σχετικά αργούς ρυθμούς και την βαριά ατμόσφαιρα, που όμως σε μεταφέρει στους ρυθμούς που επικρατούσαν στη Βρετανία του 19ου αιώνα. Υπέροχη ταινία, ένας φόρος τιμής σ’ ένα γίγαντα της τέχνης, ένα συγκλονιστικό βιογραφικό δράμα που δεν πρέπει να χάσετε.

Ζήστε τον θαυμαστό κόσμο της 7ης Τέχνης To internet μας κατακλύζει από πληροφορίες. Οι hackers μας μαθαίνουν να … ανεβοκατεβάζουμε ταινίες, που τελικά δεν μας προσφέρουν καμιά ιδιαίτερη απόλαυση και μάλλον μας κουράζουν, λόγω της κακής ποιότητας που έχουν. Οι αυθεντικές ταινίες που παίρνουμε από τα video clubs, σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθίστανται με τις οποιεσδήποτε «πειρατικές», η εικόνα τους είναι καθαρή, οι υπότιτλοι αναγνώσιμοι και τα χρώματα φυσικά και ξεκούραστα. Άλλωστε η πειρατεία είναι μία ενέργεια, αν μη τι άλλο, εγκληματική. Είναι χαλαρωτικό να ζεις μαγευτικές στιγμές παρακολουθώντας μία ωραία ταινία της επιλογής σου, στον χώρο του σπιτιού σου. Πόσο μάλλον μία αυθεντική ταινία από το CVC video club του κ. Ανδρέα Καμινάρη, το πιο ενημερωμένο video club, όχι μόνο της Δυτικής Αττικής, αλλά ολόκληρης της Αττικής και το λέμε χωρίς καμιά πρόθεση υπερβολής, είναι πραγματικότητα. Ο χώρος του λειτουργικός, βρίσκει κανείς τα πάντα, ταινίες μεγάλων βραβευμένων σκηνοθετών, κοινωνικά, εποχής, κωμωδίες, περιπέτειες, δράσης, Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, Γιαπωνέζικο, Λατινοαμερικάνικο, συλλεκτικές ταινίες παλαιού κινηματογράφου, βραβευμένοι ηθοποιοί και οσκαρικές ταινίες παρελαύνουν σε όλα τα stands στους χώρους των δύο ορόφων που έχει το κατάστημα. Όλες οι ταινίες είναι αυθεντικές, δεν υπάρχουν κακομεταχειρισμένα dvd’s, οι άνθρωποι φιλικοί, εξυπηρετικοί με γνώση για ό,τι κυκλοφορεί στον κινηματογράφο, προτείνουν την καλύτερη ταινία για τα γούστα του πελάτη. Στο κατάστημα, επίσης, υπάρχουν, Play station 3, 4, xbox 360, blu ray, 36 και εκπτωτικά κουπόνια. Αξίζει μία περιπλάνηση στον θαυμαστό κόσμο της 7ης Τέχνης, CVC video club, Κ. Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ.: 210 5761 056.

26

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 11 12 13

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

ΚΑΘΕΤΑ

1. Επιστήμων που ασχολείται με τη μελέ­ τη παρασίτων. 2. … ο Κύριος, λέμε – Αυτό που δεν είναι τεντωμένο. 3. Έτσι αρχίζει ο …νταής – Η ανταλλαγή (λαϊκ.). 4. Το σύνολο των εγγράφων μιας υπόθε­ σης – Βρίσκονται στην …άκρη. 5. Η ποιότητα του χαρακτήρα – Μεσαία στο πόδι – Φωτομετρική μονάδα. 6. Αντιθετικός σύνδεσμος – Αυτά που δεν έχουν καμπές ή γωνίες – Βυζαντι­ νή νότα. 7. Αναιδή – Όραμα. 8. Χαϊδευτικό του Αϊζενχάουερ – δικά σου (αρχ.) – Άφωνο δέμα. 9. Η μελέτη της φυσιολογίας των κινή­ σεων. 10. Έτσι αρχίζει ο …κόπος – Επαναλαμβα­ νόμενη λέξη χαλάρωσης – αυτό που έχει υπόσταση – Η αρχή της …αγάπης. 11. Έντονη λάμψη των αστεριών. 12. Βυζαντινός ναύαρχος – Ευαγγελία βαφτίστηκε. 13. Παλιά ονομασία της νότας Ντο – Φιλι­ κός. 14. Όμοια σύμφωνα – Αυτός που δεν πείθεται εύκολα.

1. Επιδημία που προσβάλλει ολόκληρο τον πληθυσμό – Δόξα (καθ.). 2. Σύνδεσμος – Κατάληξη αρσενικών επιθέτων. 3. Θεός των αρχ. Αιγυπτίων – Χώρος διαμονής (λαϊκ.) – Εκρηκτική χημική ουσία. 4. Κάτοικος πόλης – Ηρωΐδα του Ίψεν. 5. Έκτος – Θεραπεία – Όμιλος Σκράμπλ Αθηνών-Πειραιώς. 6. Θεραπευτής (καθ.) – Απερίσκεπτα. 7. Ραδιενεργό μεταλλικό στοιχείο – Έντο­ νη επιθυμία. 8. Όνομα Τσάρων – Συγκεκριμένο – Η αρχή της …ιτιάς. 9. Τέρας με γυναικεία μορφή (μυθ.) – Αυτό που σκέφτεται με ορθή σκέψη. 10. Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας – Βαρύ πυροβόλο όπλο – Διοικητής του Άουσβιτς. 11. Φωνή γαϊδάρου – Άγιος (λαϊκ) – Επι­ φώνημα απελπισίας. 12. Μικρό ροκέ στο σκάκι – Εκφράζει αποδοχή – Όμοια – Νησί του Αιγαίου. 13. Κωμόπολη της Δυτικής Αθήνας.

ΛΥΣΗ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ 11 1

2

3

4

5

6

7

8

1

Α

Υ

Τ

Ι

Σ

Μ

Ο

Σ

2

Κ

Ε

Ρ

Α

Τ

Ο

3

Α

Τ

Α

Α

Ν

4

Τ

Ο

Μ

Η

5

Α

Σ

Π

Ρ

Α

Α

Β

Ι

Α

Α

Η

Ν

Ε

Μ

Η

Τ

Η

Σ

Η

Κ

Η

Ο

Ρ

Α

Ε

Σ

Α

Τ

Τ

Ο

Α

Μ

Σ

Ρ

Α

Ι

Σ

Τ

Ο

Σ

Σ

Κ

Ο

Ν

Α

Κ

Ι

10

Ι

Ο

Ν

Ν

Ι

Κ

Α

11

Α

Κ

Ι

Μ

Ο

Ν

Τ

Σ

Α

Σ

Τ

Σ

14

Ι

Ι

Λ

Ο

Θ

Α

Α

Ν

Σ

Σ

Θ

9

Α

Α

Α

8

Φ

Ο

Ι

Μ

Α

13

13

Τ

Ι

Τ

Α

12

Π

Α

Σ

Υ

11

Α

Κ

6

Μ

10

Δ

Α

7

12

9

Μ

Τ

Α

Ν

Ι

Κ

Ω

Τ

Α

Ο

Σ

Τ

Ο

Τ

Α

Σ

Ο

Ρ

Ν

Τ

Ε

Κ

Ο

Ι

Λ

Ο

Ε

Ι

Σ

Ο

Υ

Σ


Project1:Layout 1

7/5/15

14:13

Page 1

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

27


Μια ιδιαίτερη μπουτίκ με ρούχα, τσάντες, αξεσουάρ στο κέντρο της Πετρούπολης. 15 χρόνια στον χώρο με εμπειρία και γούστο σε ξεχωριστά ρούχα, παπούτσια, τσάντες και accessories από γνωστές ελληνικές εταιρίες όπως: Cento, Benissimo, Extre, Achilleas accessories, Fullah Sugah, verde, άριστης ποιότητας και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Το κατάστημα καλύπτει και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις που μπορεί να έχει μια γυναίκα. Γίνονται αποστολές στην Ελλάδα και στην Κύπρο με αντικαταβολή.

ProtasiRouxa-accessories Protasi-Rouxa-Accessories

28

Αγίου Δημητρίου 20, Πετρούπολη, Τηλ.: 210 5018 838

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 12 | ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

20%

ΚΟΥΠΟΝΙ ΕΚΠΤΩΣΗΣ