Σελίδες Δυτικά της Αθήνας - Τεύχος 1

Page 1

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Ίλιον, Πετρούπολη, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό Προτεραιότητα η κοινωνική αλληλεγγύη για τον Δήμο Αιγάλεω

σελ. 2

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ τ. 1

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Τάσος Χαλκιάς

Στο Χαϊδάρι είναι η φύτρα μου Ο

Τάσος Χαλκιάς είναι δεμένος με την Δυτική Αθήνα. Όταν τον ρωτάνε τι είναι γι' αυτόν το Χαϊδάρι δηλώνει: «Το Χαϊδάρι είναι ο τόπος μου, αυτό που λένε η ιδι­ αίτερη πατρίδα του καθενός. Ο καθένας από εμάς έχει μία φύτρα. Εγώ γεννήθηκα στο Αι­ γάλεω και από τεσσάρων χρο­ νών ζω στο Χαϊδάρι. Παρά τις εξελίξεις και την ανοικοδόμη­ ση μέσα στα χρόνια παρέμεινε μία συνοικία ανθρώπινη. Η περιοχή αυτή εδώ στα δυτικά της Αθήνας σε πείσμα των κρατούντων που την ήθελαν υποβαθμισμένη κρατήθηκε και αναπτύχθηκε από μόνη της χάρη στο πείσμα των ανθρώπων της που με μεράκι, με πόνο και

με κάματο έφτιαξαν τις πλατείες της, τους χώρους αναψυχής της, τις αθλοπαιδιές της. Εκείνο που λείπει πάντα είναι η φροντίδα του τόπου αυτού καθ' εαυτού με βάση αυτών που φτιάχτηκαν σε αυτόν τον τόπο. Δηλαδή, δημιουργούμε ένα πάρκο, μία παιδική χαρά, ένα χώρο αναψυχής, αλλά όλα αυτά θέλουν μία συντήρηση δεν θέλουν να εγκαταλείπονται. Άρα το επίτευγμα του δημάρχου δεν είναι το τι μας έφτιαξε αλλά το πώς συντηρεί αυτό που έφτιαξε και το πώς το εξανθρωπίζει. Δηλαδή να είναι κατάλληλο να δεχθεί ανθρώπους μέσα και όχι τρωγλοδύτες». Στο Χαϊδάρι που δεν το αλλάζει με τίποτε εδώ και εξήντα χρόνια ο δημοφιλής ηθοποιός έχει δωρίσει τα υπάρχοντα της σχολής του. Όπως μας είπε περιμένει να πάρει σάρκα και οστά το θέατρο του Δήμου Χαϊδαρίου για να του δοθεί η ευκαιρία να ανεβάσει μαζί με την θεατρική ομάδα του τρία έργα αυτή την χρονιά τιμώντας τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Διαβάστε περισσότερα στην σελίδα 3

Αν ήμουν νέα... θα ξεσηκωνόμουν! ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Β

ρίσκομαι στα ιατρεία του ΙΚΑ Αγίου Ιεροθέου μία Τρίτη πρωί. Περιμένουν πολλοί έξω από τις κλεισμένες πόρτες των ιατρείων, μικροί και μεγάλοι, ηλικιωμένοι, μεσήλικες και νέοι. Ένας γιατρός γράφει φάρμακα σήμερα, οι άλλοι απεργούν. Αυτό γράφει άλλωστε και το λευκό χαρτί στην πόρτα του ιατρείου: ΑΠΕΡΓΙΑ. Περιμένω ώρες. Όπως και οι άλλοι. Δεν δια­μαρτύρομαι, ούτε και κάποιος

άλλος από τους ασθενείς για την αναμονή. Κρατάμε αυστηρά την σειρά μας. Εγώ είμαι μετά από εσάς, εσείς είστε πριν από εμένα … Μία ηλικιωμένη αλλά πολύ περιποιημένη κυρία – μοσχοβολούσε πράγματι αγάπη και σοφία– λέει πως ήρθε για τον καρδιολόγο. «Έρχομαι από την Ανθούπολη και πηγαίνω επίσης με ταξί κάθε φορά που πρέπει να με δει γιατρός. Πέντε ευρώ να έρθω και πέντε να γυρίσω σπίτι. Θέλω και χρήματα για τα φάρμακά μου. Θέλω και για τα χαράτσια και όλα τα συναφή. Δούλεψα είκοσι πέντε χρόνια σε εργοστάσιο πολύ σκληρά. Έπαιρνα μέχρι πρό τινος μία

Της Σοφίας Διγενή-Κολιοτάση αξιοπρεπή σύνταξη μαζί με του συγχωρεμένου του αντρός μου. Τώρα παίρνω μόλις 508 ευρώ. Τα έκοψαν όλα. Δεν φτάνουν ούτε για τα αναγκαία. Και καλά εμείς. Εγώ είμαι 88 ετών. Οι νέοι; Τι θα απογίνουν οι νέοι;» μονολογούσε. Ντρεπόταν για το χάλι μας. «Θα τα κλείσουν όλα τα παραρτήματα λένε. Κι ο κόσμος που χρειάζεται γιατρούς και είναι ανήμπορος τι θα απογίνει; Ποιος σκέφτεται τον άμοιρο πολίτη που δεν έχει ούτε να φάει; Αν ήμουν νέα θα ξεσηκωνόμουνα. Αυτό λέω και στα παιδιά μου όποτε τα βλέπω αλλά εκείνα δεν σηκώνουν κεφάλι…» λέει.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Καλή Αρχή!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ, Δήμαρχος Περιστερίου

Δυτικά της Αθήνας… εκεί που μεγάλωσα, ονειρεύτηκα, έκανα σχέδια, εκεί που έζησα την ζωή μου όλη. Δυτικά της Αθήνας… για άλλους ένα κομμάτι στον χάρτη, για εμάς μία μικρή πατρίδα, ο κόσμος μας όλος. Και είναι αυτός ο κόσμος, ο δικός μας, που άλλαξε τελευταία, ριγμένος για τα καλά στην άνιση μάχη της επιβίωσης. Οι άλλοτε νοικοκύρηδες της Δυτικής Αττικής, αναζητούν σήμερα τους τρόπους εκείνους που θα τους βγάλουν από τα αδιέξοδα. Κι αν είναι ακόμα υπερήφανοι, ανέτοιμοι να ζητήσουν, να παρακαλέσουν, να φανούν αδύναμοι, πίσω από τις κλειστές πόρτες το τραπέζι δεν είναι πάντοτε γεμάτο και οι βασικές ανάγκες δεν είναι καλυμμένες. Κι όμως, είναι αυτές οι δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν τις «Σελίδες Δυτικά της Αθήνας». Με την πεποίθηση ότι εμείς οι «δυτικοί» ξέρουμε να παλεύουμε και με την ελπίδα πως η καλή τύχη στέκεται στο πλευρό των τολμηρών, εύχομαι σε αυτό το νέο σας εγχείρημα να είναι καλοτάξιδο και σε αυτή την διαδρομή της ενημέρωσης, ποτέ να μην λοξοδρομήσει! Καλή αρχή και καλή δύναμη!


ΑΙΓΑΛΕΩ

«Προτεραιότητά μας η κοινωνική αλληλεγγύη» Χρ. Καρδαράς, ΔΉΜΑΡΧΟΣ

Τ

2

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 1 | ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Μ

ε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Εικαστικών των μελών της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, παράλληλα με την πολιτιστική-μουσική εκδήλωση με θέμα: «Η Σμύρνη πριν την καταστροφή» στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη». Η Π.Ε.Λ.Τ. και η ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΕΩΝ ΙΛΙΟΥ με την συμμετοχή του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Δάφνης «Ταξιδευτές Πολιτισμού», παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μουσικοχορευτικό θέαμα με μουσική, τραγούδια και σκηνές από τη ζωή στη Σμύρνη, πριν την καταστροφή. Στην Έκθεση Εικαστικών έλαβαν μέρος είκοσι καλλιτέχνες.

Τ

α 80 χρόνια του γιόρτασε ο Δήμος Περιστερίου στις 18 Ιανουαρίου με μία υπέροχη εκδήλωση που παρακολούθησαν πάνω απο 4.000 Περιστεριώτες. Στο χώρο των στοών του παλιού κάρβουνου ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης μίλησε για την ιστορία της πόλης και τις μνήμες του που τον ενώνουν με τον κάθε έναν κάτοικο του Περιστερίου και ευχαρίστησε τους προκατόχους δημάρχους για όσα με την σειρά τους προσέφεραν στην πόλη. Η εκδήλωση έκλεισε με τον τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση, ο οποίος συνοδευόμενος από την ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου χάρισε με την φωνή του μία αξέχαστη βραδιά στο πολυπληθές κοινό.

Τ

ο Κοινωνικό Παντοπωλείο δημιουργήθηκε από την Αγάπη Εθελοντών προς τον Συνάνθρωπο και οι Δήμαρχοι του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου στήριξαν από την πρώτη στιγμή ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Ενώ το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω -Χαϊδάρι ήρθε για να εξελίξει την προσπάθεια με περισσότερες υπηρεσίες.

Τ

ο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πετρούπολης στεγάζεται στην Λεωφόρο Πετρουπόλεως 168 και διαθέτει δωρεάν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στις φτωχές οικογένειες του Δήμου.

Κ

ΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ στο ΙΛΙΟΝ από το Δίκτυο Κοινωνικών Δομών, το οποίο υποστηρίζει τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια.

Ο

φθαλμολογικό Ιατρείο διαθέτει πλέον το Κέντρο Υγείας Περιστερίου (Χρ. Λαδά 43, έναντι της Β΄ Εφορίας, Μπουρνάζι), το οποίο, θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι δημότες μπορούν να κλείνουν ραντεβού στη Γραμματεία του κέντρου, στο τηλ. 210-5748562.

Έ

να μεγάλο και ασφαλές πάρκο, το Πάρκο Τρίτση, κάθε Κυριακή έχει δωρεάν δραστηριότητες για τα παιδιά. Βρίσκεται στα σύνορα των Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ | Τ. 1 | ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ | ISSN: 2241-8008

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ο Αιγάλεω, μια πόλη μεγάλη και ζωντανή, κατοικείται κυρίως από εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες που έχουν πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό προτεραιότητά μας τα τελευταία χρόνια είναι η δημιουργία και ενίσχυση δομών που προσφέρουν ανακούφιση στα άμεσα και οξυμένα βιοποριστικά προβλήματα των συμπολιτών μας, καθώς το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής γίνεται σήμερα από τους Δήμους, παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό τους από τις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότησή τους. Έτσι, δημιουργήσαμε και λειτουργούμε από τον Οκτώβριο 2012 το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μέσω του οποίου γίνονται διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε 470 νοικοκυριά της πόλης. Δημιουργήσαμε και συμμετέχουμε στo Δίκτυo Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδάρι, για την καταπολέμηση της Φτώχειας, το οποίο ενδεικτικά αναφέρω ότι, εκτός των άλλων, αυτόν τον καιρό εξασφαλίζει διανυκτέρευση σε αστέγους όταν επικρατούν συνθήκες παγετού. Τακτικά διοργανώνουμε δράσεις με αγορά προϊόντων χωρίς μεσάζοντες για την ανακούφιση του επιβαρυμένου οικογενειακού προϋπολογισμού, αλλά και για την ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών. Πολύ σημαντική για εμάς είναι η φροντίδα Υγείας που αποτελεί πρόβλημα και για τους πολίτες του Δήμου μας, γι’ αυτό συμμετέχουμε σε προγράμματα πρόληψης και παροχής υγείας δωρεάν για τους συμπολίτες μας, σε συνεργασία με νοσοκομεία και άλλους φορείς υγείας. Ενδεικτικά αναφέρω δωρεάν μαστογραφίες, αυτορρύθμισης της υπέρτασης, σπιρομετρήσεις, εξετάσεις δυσλιπιδαιμίας, αντιφυματικός εμβολιασμός στα σχολεία, δωρεάν εμβολιασμοί βρεφών και νηπίων, προληπτικοί έλεγχοι σε σχολεία με εθελοντές ιατρούς. Εντάξαμε το «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ στις υπηρεσίες του Δήμου, προσφέρουμε στα Δημοτικά Ιατρεία –με την συμβολή εθελοντών ιατρών– ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική κάλυψη δωρεάν σε άνεργους και ανασφάλιστους. Ακόμα, λειτουργεί Καρδιολογικό Τμήμα και Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης. Κάνουμε δωρεάν μέτρηση σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, test-pap, ενεσοθεραπεία και συνταγογράφηση ΕΟΠΥΥ σε ηλικιωμένους δημότες. Οργανώνουμε δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού, σεμινάρια πρώτων βοηθειών και τακτικές εθελοντικές αιμοδοσίες για την Τράπεζα Αίματος του δήμου μας. Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω όλους όσους συνδράμουν το έργο μας για ανακούφιση του συνανθρώπου και να καλέσω τους συμπολίτες μου να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας και να προσφέρουν από το υστέρημα της αγάπης τους, προσωπικό χρόνο ή είδη πρώτης ανάγκης. Η κάθε προσφορά είναι σημαντική και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ας μην αφήσουμε κανέναν μόνο του. Η αλληλεγγύη είναι υπόθεση όλων μας.

7 στους 7

Ευκαιρία για να επιστρέψουμε στην ποιοτική

διατροφή θεωρεί την οικονομική κρίση ο ειδικός καρδιολόγος, Dr Σωκράτης Καζαντζίδης σελ. 4

Η καθαριότητα είναι υπόθεση των προβιοτικών λένε οι ειδικοί επιστήμονες της Chrisal

σελ. 5

Είναι διάσημοι και μυρωδάτοι κι έχουν όλοι από ένα

μυστικό. Φούρνοι στις γειτονιές μας που μοσχοβολούν φρεσκάδα και αχνιστό ψωμί σελ. 6

Έχουμε ακόμα διάθεση για καλή παρέα και

διασκέδαση. Κάποιοι επιμένουν να φροντίζουν γι' αυτό. σελ. 7

ΕΚΔΟΤΗΣ: ERMIS GRAPHICS ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Σοφία Διγενή-Κολιοτάση ART DIRECTOR: Κυριακή Βογιατζή ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:

Διονυσία Θεοδωράκη, MARKETING MANAGER Μαίρη Ορφανού, GIFTART DISIGNER Γιάννα Μπαλμπατίνη, GRAPHIC DESIGNER Σοφία Φραγκούδη-Βογιατζή, ΔΗΜΟΣΙΟΛΌΓΟΣ Άγης Σιούνας, ΜΟΥΣΙΚΌΣ ΠΑΡΑΓΩΓΌΣ Γιώργος Κολιοτάσης, ΤΕΧΝΙΚΌΣ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΚΤΎΩΝ Σωκράτης Καζαντζίδης, ΕΙΔΙΚΌΣ ΚΑΡΔΙΟΛΌΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ: Τ: 2130069686 - 6946302854 - 6982157849 W: www.westathenspages.webnode.gr E: westathenspages@yahoo.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΛΟΧΑΓΟΥ ΔΕΔΟΥΣΗ 36, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, Τ.Κ. 121 35


TΈΧΝΕΣ & ΠΡΌΣΩΠΑ

Tάσος Χαλκιάς Από το Χαϊδάρι στο «Κάτω Παρτάλι» της μικρής οθόνης Γράφει η Σοφία Διγενή- Κολιοτάση

Ο

αξιόλογος ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς, που φέτος μας κερδίζει στο θέατρο ως αστυνομικός επι­­θεωρητής δίπλα στην Κάτια Δανδουλάκη στη θεατρική αστυνομική κωμωδία «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε», μεγάλωσε και κατοικεί στον Δήμο Χαϊδα­ρίου. Είναι ακριβώς γι' αυτό το λόγο το πρόσωπο της Τέχνης που φιλοξενούμε στο πρώτο μας φύλλο. Τον συναντήσαμε λίγο πριν την παράσταση της Τετάρτης και μιλήσαμε μαζί του για το θέατρο, για τον πολιτισμό, για την τηλεόραση, για τις σκέψεις και τις θέσεις του που θέλουν την αλληλεγγύη σε πρώτο περιφορά, μία αλληλέγγυα και αλτρουιστική διάθεση πλάνο για τη σημερινή κοινωνία και για το Χαϊδάρι. μέσα σου απέναντι στον συνάνθρωπό σου, που αυτό «Κάνω όνειρα από τότε που γεννήθηκα» λέει ο είναι ο πολιτισμός πρωτίστως. Το να γνωρίζεις ότι η κα­ Τάσος Χαλκιάς. Τονίζοντάς μου ότι ένα τέτοιο όνειρο θαριότητα είναι υγεία και να το προβάλλεις αλλά και να ήταν και η δημιουργία της Σχολής Θεάτρου "Πρώτη το προσπαθείς ιδιαιτέρως, ιδιαίτερα αν είσαι μπροστά Πράξη" που χάρις στην επιμονή του και στην προσε μια κατάσταση, αυτά τα πράγματα δεν τα σπουδάζει σπάθειά του να ολοκληρώσει το όνειρό του έγινε κανείς, δεν τα γράφουν τα πτυχία επάνω, δεν τα συνυ­ πραγματικότητα. Πιστεύει βαθειά στον πολιτισμό πογράφει κανένας Καθηγητής είτε Επίκουρος είτε Ανα­ της Ελλάδας αλλά τα βάζει με την στάση των πολιτιπληρωτής είτε Πρύτανης είτε οποιοσδήποτε. Κανένα κών μας. «Αν η Ελλάδα έχει κάτι να πουλήσει και κάπτυχίο δεν γράφει επάνω πόσο πολιτισμένος είσαι που να επενδύσει αυτό είναι ο πολιτισμός της, αλλά και για να είσαι πολιτισμένος πρέπει να έχεις πολιτιουδείς πολιτικός πρόκειται να το αντιληφθεί αυτό, διότι σμό μέσα σου και οι πολιτικοί μας κατά την άποψή είναι όλοι απολίτιστοι. Εφόσον βλέπουν μόνον την πο­ μου δεν έχουν πολιτισμό». λιτική πλευρά του ζητήματος και όχι την πολιτισμική εί­ ναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται ποτέ να επενδύσουν στον πολιτισμό», μου λέει και βιάζομαι να τον διακόψω λέγοντάς του πως οι σημερινοί πολιτικοί είναι μορφωμένοι άνθρωποι και άτομα επιπέδου. Ότι έπαψαν να Ο Τάσος Χαλκιάς μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους βγαίνουν πολιτικοί από τις «εντελώς λαϊκές μάζες του ηθοποιούς, όπως: Άγγελος Τερζάκης, Γιάννης Σιδέκάποτε» που δεν είχαν την ευκαιρία να μορφωθούν. ρης, Στέλιος Βόκοβιτς και Μαίρη Αρώνη, ενώ συμΣτάθηκε στην τελευταία μου φράση και μου απάντη- μετείχε σε πολλές παραγωγές κλασικού και σύγχροσε: «Η «εντελώς λαϊκή μάζα», επιτρέψτε μου να πω, είναι νου ρεπερτορίου στο Θέατρο. Όμως δεν έχει καμιά από μόνη της πολιτισμένη και δεν έχει καμιά σχέση το έπαρση και θεωρεί τον εαυτό του πιστό εργάτη της πόσο μορφωμένος είναι κάποιος από το πόσο πολιτι­ τέχνης του. Είναι καλλιτέχνης που λέει τα πράγματα σμένος είναι. Η μόρφωση η ακαδημαϊκή και το πόσα με το όνομά τους. Όταν τον ρωτάς για την πορεία του πτυχία έχει κανένας στην τσέπη του, είτε πάνω στο κε­ θεάτρου σού λέει ορθά κοφτά: «Το θέατρο κατά την φάλι του, για να μην θίγουμε συνειδήσεις, δεν έχει κα­ άποψή μου με τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται είμία σχέση με το πόσο πολιτισμένος είναι. Ο πολιτισμός Project1:Layout 1 21/1/2014 2:55 μμ Page 1 πολύ απλά ναι καταδικασμένο σε θνησιμότητα, γιατί είναι μια άλλη μόρφωση, μια άλλη μορφή μάθησης ο,τιδήποτε υπάρχει το θεατρικό και κρατιέται σε ένα που καθένας πρέπει να το έχει λίγο μέσα του για να υψηλό επίπεδο, δυστυχώς θα χαραμιστεί και αυτό στο την σπουδάσει. Σπουδάζεται οπουδήποτε στην κοι­ βωμό του θεάματος. Το θέαμα είναι κάτι άλλο και το θέα­ νωνία, δεν σπουδάζεται στα Πανεπιστήμια. Το να είσαι τρο είναι κάτι άλλο. Και το θέατρο, βεβαίως, ξεκινάει από πολιτισμένος άνθρωπος, το να έχεις μία ευγενική συμ­ την έννοια θέαμα. Θεάμαι, εκτίθεμαι και βεβαίως μένω

στην κρίση του αλλουνού, αυτό σημαίνει θέατρο. Αλλά θεάμαι μέσα από μία ανθρώπινη αξία. Γιατί οι περίφη­ μοι ρόλοι, τους οποίους παίζουμε επί σκηνής δεν είναι τίποτε άλλο από φανταστικά ανθρώπινα πλάσματα και εμείς σε αυτά τα πλάσματα φυσάμε ζωή, τους δίνουμε κίνηση, τους δίνουμε ψυχή πάνω στην σκηνή και έτσι σε κάνουμε να πιστέψεις ότι υπάρχει κι αυτό το πρόσωπο, που λέγεται Ηρακλής Πουαρώ, ενώ δεν υπάρχει...». Ο Τάσος Χαλκιάς συνεχίζει να πιστεύει στο καλό θέατρο. Μιλώντας για την νέα του συνεργασία στη σκηνή του Θεάτρου Κάτια Δανδουλάκη δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους συγγραφείς και σκηνοθέτες του έργου : «Είναι πολύ τιμητικό κάποιοι πολύ επιτυχη­ μένοι άνθρωποι όπως είναι το συγγραφικό δίδυμο Θα­ νάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας να εμπιστεύ­ ονται ορισμένους ανθρώπους, εμάς τους ηθοποιούς, προκειμένου να δουν τα έργα τους πάνω στην σκηνή να ζωντανεύουν». Όσο για τους συναδέλφους του εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που τον αποδέχθηκαν στον θίασο και που συνεργάζεται με μία κυρία του θεάτρου, όπως η Κάτια Δανδουλάκη που πάντα προσέχει τα έργα που ανεβάζει, ο κόσμος την αγαπά και το αποδεικνύει με την παρουσία του στις παραστάσεις.

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ

Τον πρωτοσυναντήσαμε στην τηλεόραση το 1985, στο πλευρό της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σί­ριαλ «Μαντάμ Σουσού». Έκτοτε πρωταγωνίστησε σε πολλές σειρές. Τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε και πάλι στην μικρή οθόνη στη σειρά «Κάτω Παρτάλι». Μία σειρά από Έλληνες με Έλληνες επιτέλους. Ο δημοφιλής ηθοποιός, έπειτα από μία μεγάλη απουσία από τη μικρή οθόνη, δέχτηκε την πρόταση του ταλαντούχου σεναριογράφου Θοδωρή Πετρό-

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΑ ΧΑΡΑΜΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

πουλου ή αλλιώς Λευτέρη Παπαπέτρου και θα υποδυθεί όπως μας είπε: «έναν χωρικό, που τον διέπει μια βαρβαρότητα, παντρεμένο με τη Βίκυ Σταυροπούλου. Τα άλλα δεν σας τα λέω γιατί τότε τι θα δείτε;». – Θα μας κάνετε να γελάσουμε δηλαδή κάτι που το έχουμε τόση ανάγκη; «Ναι, αλλά μην νομίζετε ότι το γέλιο είναι πανάκεια. Πολλές φορές είναι καλύτερο το κλάμα. Κάνει καλό στα μάτια. Το εύκολο γέλιο δεν έχει να κάνει με την ψυχαγωγία του ανθρώπου, με την τέρψη », απαντά. «Πι­ στεύω πάντως ότι η σειρά θα αγαπηθεί από τον κόσμο γιατί του δείχνει τι γίνεται ακριβώς στο σήμερα και τι θα μπορούσε ίσως μέσα σε μια μικρότερη κοινωνία να καρπίσει πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα».

Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική

ΓΑΤΟΠΟΎΛΟΥ-ΓΆΛΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΉ

Σικάγου 1, Περιστέρι Τηλ.: 210 5722973

Ποιότητα, φρεσκάδα μα πάνω απ’ όλα παραδοσιακή νοστιμάδα. Όλα φτιαγμένα με τα αγνότερα υλικά, όπως παλιά. Κάθε ημέρα απολαμβάνετε ψωμί ευλογημένο, ζεστό, θρεπτικό και ποιοτικό. Εδώ θα βρείτε ψωμί Ζέας! Δοκιμάστε το!!! σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 1 | ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

3


υγεία / ομορφιά

Οικονομική κρίση, καιρός για ποιοτική διατροφή Γράφει ο Dr. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, Ειδικός Καρδιολόγος Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων επιφέρει η οικονομική κρίση, που ίσως αποτελεί μία ευκαιρία να ανακαλύψουμε και πάλι την παραδοσιακή μας διατροφή. Τώρα που οι οικονομικές δυσκολίες επιβάλλουν μεγαλύτερο έλεγχο στο πορτοφόλι μας, πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα στραφούμε σε φτηνά αλλά ποιοτικά υποβαθμισμένα τρόφιμα ή στα πλούσια σε διατροφικά στοιχεία, αλλά οικονομικά προϊόντα της ελληνικής γης, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων. Έρευνες, που έγιναν από καταναλωτικές ενώσεις, έδειξαν ότι οι Έλληνες στη δεδομένη οικονομική συγκυρία περιορίζουν σημαντικά τις εξόδους τους για φαγητό, καφέ και ποτό. Στις αγορές τροφίμων αρχίζει να επικρατεί σύνεση, αφού οι καταναλωτές σπάνια αποκλίνουν από τον προγραμματισμό τους. Σε έρευνα που διεξήγαγε η επιστημονική ομάδα «Διατροφή», ένας στους τρεις ερωτηθέντες αναφέρει ότι επιλέγει υποβαθμισμένα ποιοτικά τρόφιμα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά και αγοράζει προϊόντα με βάση την τιμή και μόνο.

Αναζήτηση ποιοτικής διατροφής Μέχρι τώρα αγοράζαμε υπέρογκες ποσότητες τροφίμων, ένα μέρος των οποίων νομοτελειακά κατέληγε στα σκουπίδια. Στο εστιατόριο ή την ταβέρνα παραγγέλναμε απερίσκεπτα, (αυτό ακόμη γίνεται), με αποτέλεσμα τα μισά φαγητά να μην τρώγονται και να πετάγονται. Από τους καταλόγους των εστιατορίων, αλλά και από την κουζίνα των περισσοτέρων σπιτιών, έχουν εξοριστεί τα παραδοσιακά φαγητά, που τα αντικαταστήσαμε με ξενόφερτες συνταγές, πηγμένες στα λίπη και στις κρέμες γάλακτος. Για να επισφραγισθεί η αφθονία, το πλουσιοπάροχο τραπέζι έπρεπε να περιλαμβάνει εξεζητημένες συνταγές και σπάνιες ακριβές τροφές με επεξεργασμένα υλικά. Εκ των πραγμάτων αυτή η αντίληψη που επέβαλε το μάρκετινγκ και η κοινωνία της αφθονίας αλλάζει. Αυτή όμως η αλλαγή μπορεί να μας οδηγήσει, κυρίως τη νέα γενιά, σε ποιοτικά υποβαθμισμένη διατροφή. Οι αλυσίδες των φαστ-φούντ με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης έσπευσαν να προσαρμοστούν προσφέροντας μικρογεύματα με ένα ευρώ, ενώ και η βιομηχανία

επεξεργασμένων τροφίμων επαναπροσανατολίζεται. Είναι καιρός και οι υπηρεσίες υγείας να ανταποκριθούν στην πρόκληση των καιρών. Η παραδοσιακή μας κουζίνα μάς προσφέρει «στο πιάτο» σωτήριες ουσίες. Όπως έδειξαν έρευνες, το

Tο μεγάλο μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που μαγειρεύονται τα όσπρια και τα λαχανικά, με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, άνηθο

μαϊντανό, άνηθο. Όλοι αυτοί οι συνδυασμοί θεωρούνται θαυματουργοί, καθώς από τη χημική τους ανάλυση προέκυψε ότι περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις διαφορετικών αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών, η αντικαρκινική και αντιλοιμώδης δράση, των οποίων συγκεντρώνει σήμερα το διεθνές ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε πλέον ότι η Μεσογειακή δίαιτα και ειδικά η παραδοσιακή ελληνική διατροφή μειώνει τον αριθμό των θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 33%, μπορεί να αποτρέψει έναν στους τρείς θανάτους ασθενών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, ενώ μειώνει κατά 24% τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο στον γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Dr. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

μεγάλο μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που μαγειρεύονται τα όσπρια και τα λαχανικά, με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,

25ης Μαρτίου 154 & Ομήρου 3, Πετρούπολη Τηλ./Fax: 210 5055002 Κιν.: 6937 591815 e-mail: sokkaza@gmail.com

Διαβάστε ύλλο: στο επόμενο φ «Δίαιτα για ι ενίσχυση κα αδυνάτισμα»

GIANNA KARTA:Layout 1 4/2/2014 12:19 μμ Page 1

Η ευχάριστη μυρωδιά είναι υπόθεση FM GROUP. Γιατί η FM GROUP έχει τα αρώματα που θα αγαπήσετε στις πιο διάσημες νότες και στις πιο ανοιξιάτικες τιμές για εσάς, τους αγαπημένους σας, το σπίτι και κάθε σας χώρο.

Κάντε τώρα ένα δώρο στον εαυτό σας επιλέγοντας κάτι μοναδικό, που φοριέται και δεν ξεχνιέται! ΜΕ 15,90 € ΜΟΝΟΝ! Μπείτε στις ευωδιές της FM GROUP με ένα σας τηλεφώνημα. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: 213 006.96.86 ΛΑΓΟΝΗΣΙ: 22910 25584

4

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 1 | ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014


Kαθαριότητα με προβιοτικά

Μάθαμε...

Τα βακτηριοφάγα ένζυμα που εργάζονται για υγιεινή καθαριότητα παντού

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Κάθε φορά που κάνετε γενική καθαριότητα, θα αναρωτιέστε τι καθαριστικά θα σας βοηθήσουν γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά στην καθα­ριότητα του διαμερίσματός σας. Θέλουμε να κάνουμε το σπίτι μας να αστράφτει. Αλλά πώς; Καθαρό σπίτι είναι αυτό που έχει απομακρυνθεί από παντού η βρωμιά. Όμως, καθαρίζεται πραγματικά το σπίτι μας με χημικά καθαριστικά; Ως γνωστόν, τα δραστικά συστατικά των συμβατικών προϊό­ ντων καθαρισμού είναι όξινα, αλκαλικά, συνθετικά τασιενεργά. Μπορούν να διαλύσουν την βρωμιά ή να μειώσουν την συγ­ κέντρωση της βρωμιάς. Τι συμβαίνει όμως με τα βακτήρια και τους μολυσματικούς παράγοντες κατά τον καθαρισμό; Γεγονός είναι ότι η εφαρμογή στείρων απολυμαντικών, καθαριστικών ή επαγγελμα­ τι­κών καθαριστικών και απο­ λυμαντικών, καταστρέφουν γε­ νικότερα όλους τους μικροοργανισμούς αδιακρίτως στο χώρο που μας περιβάλλει,

συμ­περιλαμβανομένων και των ευεργετικών για τον άνθρωπο μικροοργανισμών. Τα παθογόνα βακτήρια ωστόσο, έχουν μάθει να προσαρμόζονται στα απολυμαντικά και έχουν ανοσία σε αυτά. Υπάρχει τρόπος να έχουμε ουσιαστική και πραγματική καθαριότητα παντού γύρω μας; Ευτυχώς ναι! Υπάρχει ο φυσικός - βιολογικός καθαρισμός που συμβαίνει με οργανισμούς θεραπευτές όπως ακριβώς και στη φύση γύρω μας. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εκτελούν χρήσιμες εργασίες καθαρισμού και ονομάζονται ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ. Ο καθένας ξέρει ότι οι ωφέλιμες μικροχλωρίδες ή αλλιώς τα βακτηριοφάγα ένζυμα είναι ωφέλιμοι ζωντανοί οργανισμοί που ανταγωνίζονται τα επιβλαβή βακτήρια. Με τον οργανικό καθαρισμό κάθε επιφάνειας του σπιτιού μας τα προβιοτικά βακτήρια αναστέλλουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων χωρίς να τους αφήνουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης. Σημειώστε ότι τα προβιοτικά δεν καταστρέφουν τα παθογόνα βακτήρια,

όπως κάνουν τα κοινά χημικά απορρυπαντικά- απολυμαντικά αλλά «παλεύουν» διεκδικόντας τροφή, νερό και έδαφος στο εκάστοτε περιβάλλον. Ως εκ τούτου, όταν ένα προβιοτικό είναι πολύ ισχυρότερο από τα παθογόνα βακτήρια τούς στερεί την δυνατότητα επιβίω­σης και έτσι σταματά τη μόλυνση αφού μειώνει δραστικά τον αριθμό των παθογόνων βακτηρίων που δεν βρίσκουν τροφή, νερό και έδαφος για να αναπτυχθούν. Αυτόν τον φυσικό μηχανισμό κατέγραψαν οι επιστήμονες και οι μικροβιολόγοι της CHRISAL για τη δημιουργία καινοτόμων, ριζικά νέων προϊόντων καθαρισμού για τις μελλοντικές γενιές. Τα προβιοτικά είναι οι εργάτες καθαρισμού που μας χαρίζουν ένα υγιεινά καθαρό περιβάλλον στο σπίτι και γενικά στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.: 213 0069686, 6982 157849 http://www.saronicospages.gr/ index.php/ecology/item/50kathariotita-kai-ygieini-meproviotika

SHOP & MORE Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ! Είναι μία νέα και δυναμική συνεργασία των επιχειρήσεων της Πετρούπολης που έχει ως σκοπό την προβολή της αγοράς της και την προσφορά κοινωνικού έργου. Δεκάδες επιχειρήσεις της Πετρούπολης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν χαρά, θετική ενέργεια και πολλές εκπλήξεις σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης. Το SHOP & MORE απαντά στο 210-5021570 και σας πληροφορεί στο: https://www.facebook.com/shoppingpetroupoli

στους Αγίους Αναργύρους

Στις εγκαταστάσεις του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αγ. Αναργύρων, επί των οδών Πίνδου και Δαβάκη 20, στην περιοχή Μυκονιάτικα, στους Αγίους Αναργύρους φιλοξενείται το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίων Αναργύρων. Στο σχολείο, όπως και στα υπόλοιπα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, μπορούν να εγγραφούν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν απολυτήριο Δημοτικού και δεν έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται καθημερινά από τις 5:00 μ.μ μέχρι τις 8:00 μ.μ. στον χώρο του σχολείου. Δεν υπάρχουν βιβλία και η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιείται κυρίως μέσω φωτοτυπημένου υλικού. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος σπουδών είναι 18 μήνες, συγκεκριμένα δύο εκπαιδευτικά έτη. Τα μαθήματα γίνονται κάθε απόγευμα, 5.00 – 9.00 μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 210 8323941 ή επισκεφθείτε το web site: sde-ag-anarg.att.sch.gr ή στείλτε e-mail: mail@sde-anarg.att.sch.gr.

ΜΟΝΟ για ΦΙΛΌζωους Θ

έλει κάποιον/α να τον φροντίζει. Είναι αγαπησιάρης αλλά όχι κακομαθημένος. Είναι 3 ετών, στειρωμένος και εμβολιασμένος. Τον λένε Τσάρλυ και γατούλη. Θα τον αποχωριστούμε με βαριά καρδιά αλλά υπάρχει σημαντικός λόγος. Αναζητά οικογένεια!.. Υιοθετήστε τον είμαι σίγουρη ότι θα τον αγαπήσετε. Επικοινωνήστε με την εφημερίδα: westathenspages@yahoo.gr

Ε

ίναι μόλις 4 μηνών. Έχει ωραίο τρίχωμα και μοιάζει σαν μικρό τιγράκι. Είναι χαδιάρης και πολύ υπάκουος. Δεν κάνει ζημιές, είναι πολύ καθαρός και έχει μάθει να συναναστρέφεται με άλλα ζωάκια. Μαθημένος σε χώμα και μέσα στο σπίτι. Ακούει στο όνομα Ντρούλης και θέλει να βρει μα τρυφερή οικογένεια. Επικοινωνήστε: 6947 846178 και 6986 879654.

Τo χθες στους 7 Βαδίζουν στην οδό Ανθουπόλεως του 1951. Στο χωματόδρομο με τα λιγοστά καταστήματα, τις μικρές παράγκες, τους ανθρώπους της βιοπάλης. Ο Σπύρος Διγενής και η Ελένη Διγενή, δύο αγαπημένα εξαδέλφια που κάποτε τα χώρισε πρώτα η ξενιτειά, αφού η Ελένη μετανάστευσε στην Αμερική μαζί με την οικογένειά της, όπου ζει μέχρι σήμερα και αργότερα ο θάνατος, αφού ο Σπύρος κοιμάται στο νεκροταφείο Περιστερίου από τετραετίας. Σ.Σ. Η στήλη περιμένει τις δικές σας παλιές φωτογρα­ φίες για να τις δημοσιεύσει. Στείλτε στο: westathenspages@yahoo.gr αγαπημένες φωτογραφίες που σηματοδοτούν άλλες εποχές.

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 1 | ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

5


γεύσεις & ιστορίες

Οι φούρνοι που έχουν μια ιστορία που μετράει χρόνια πολλά, μια παράδοση, μια συνταγή ιδιαί­τερη, αλλά κυρίως, οι φούρνοι που διακρίνονται –κατά γενική ομολογία– για την αγνότητα, την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών τους, που έμειναν πιστοί στην χειροποίητη παραγωγή των προϊόντων τους είναι αυτοί που θα ανακαλύπτουμε για εσάς στη Δυτική Αθήνα.

«ΣΟΙΛΕΣ» μοντέρνες και παραδοσιακές αρτονοστιμιές

Σταθμός πρώτος ο φούρνος μιας γειτονιάς του Αιγάλεω. Στην οδό Μητρ. Ηλείας Aντωνίου και στον αριθμό 58, στον Λιούμη, βρίσκεται το αρτοποιείο Σοιλές. Οι μυρωδιές του, που φτάνουν μέχρι χιλιόμετρα μακριά, ξυπνούν χρόνια τώρα την γειτονιά μας. Φρέσκο ζυμωτό ψωμί με προζύμι, πεντανόστιμο ψωμί ολικής άλεσης, πολύσπορο, Μετσοβίτικο αφράτο, σικάλεως με προζύμι, σουσαμάτο, αγιορίτικο όλα φτιαγμένα χειροποίητα με το μεράκι και την αγάπη του παλιού καλού φούρναρη. Εδώ θα βρείτε και διάφορα κουλουράκια σε ποικίλες γεύσεις γλυκά και αλμυρά που θα τα λατρέψετε.

Διάσημοι φούρνοι στη Δυτική Αθήνα ΒΕΝΕΤΗΣ στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι και στο Χαϊδάρι «Όταν επί 65 χρόνια «ζυ­ μώνεις» με επιτυχία την παράδοση με την εξέλιξη, κατέχεις δίκαια την πρώτη θέση στην καρδιά των καταναλωτών και της αγοράς...» H εταιρία ΒΕΝΕΤΗΣ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1948 στην Κηφισιά. Από τότε μέχρι σήμερα η εταιρία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο χώρο της παρασκευής και διάθεσης προϊόντων άρτου και ζαχαροπλαστικής, με απόλυτη προσήλωση στην παράδοση, την ποιότητα και την άψογη εξυπηρέτηση του πελάτη. Εκτός από τις μειωμένες τιμές στο ψωμί στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που αναπτύσσει η εταιρεία αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας τη δύσκολη αυτή περίοδο, τα καταστήματα ΒΕΝΕΤΗ, καθημερινά μετά τις 22.00, προσφέρουν δω­ρεάν τα προϊόντα ημέρας που έχουν περισσέψει, στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο κατάστημα της γειτονιάς τους.

«Πινακωτή» μόνον από τα «ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» στο Περιστέρι

Οι αδελφοί Σερμπή κατάγονται από τα όμορφα Γιάννενα και είναι η τρίτη γενιά φουρνάρηδων. Το πιο διάσημο προιόν τους είναι η πινακωτή. Γιαννιώτικο καρβέλι που πήρε το όνομά του από τη χαρακτηριστική τάβλα με τα χωρίσματα όπου το­ποθετούσαν οι γυναίκες του χωριού το ζυμάρι για να φουσκώσει. Τα τσουρέκια, τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, η παραδοσιακή μυρωδάτη μπομπότα από καλαμπόκι, όλων των ειδών τα κριτσίνια και τα βουτήματα διατηρούν τη φήμη του στο Μπουρνάζι αλλά και όλη την Δυτική Αθήνα.

6

«ΓΑΤΟΠΟΥΛΟΥ» αρτοποιία ζαχαροπλαστική Μνήμη των μαθητικών μας χρόνων, εμάς των παλιότερων, ο φούρνος της Πλατείας Δέγλερη που συνεχίζει σήμερα να φτιάχνει καλό – ποιοτικό ψωμί με καλύτερό του, το ψωμί Ζέας και απίστευτες γεύσεις σε κουλουράκια, βουτήματα, πίττες αλλά και γλυκίσματα. Ο φούρνος λειτουργεί από τις αρχές του 1970 στην ίδια γειτονιά και εξακολουθεί να διατηρεί και να αυξάνει την πελατεία του χαρίζοντάς μας κάθε πρωινό ευωδιαστές μυρωδιές φρεσκοψημμένου ψωμιού.

Γλυκές γωνιές Cap Cap

Ένα κατάστημα- ζαχαροπλαστείο- καφέ στο Αιγάλεω, κοντά στον σταθμό του Μετρό, που κάνει ακόμα και σήμερα την μαγεία των παιδικών παραμυθιών να μπαίνει στις στιγμές μας. Το όνομα του καταστήματος προήλθε από τον ήχο της βροχής πάνω στη στέγη του και είναι το όνομα ενός ποντικού με έναν γαλάζιο φιόγκο, πιστό φίλο των παιδικών ονείρων του καταστηματάρχη που δεν έπαψε, όπως λέει, να είναι παιδί. Οι λιχουδιές του είναι όχι μόνο πεντανόστιμες αλλά και φτιαγμένες με αγάπη. Κλέβουν χωρίς άλλο τα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Θα βρείτε γλυκά, αλμυρά κέικ, τούρτες, πολλών ειδών cupcakes, βάφλες με σοκολατένια ζύμη, μπισκότα και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Όλα βγαλμένα από έναν παραμυθένιο κόσμο. Όταν βρεθείτε στην οδό Πανόρμου στο Αιγάλεω δεν θα αρκεστείτε μόνο στο να δοκιμάσετε τις λιχουδιές του, θα τις ζητήσετε και σε πακέτο!..

«ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ» στο Χαϊδάρι, στο Περιστέρι

PC DOCTOR στη γειτονιά σας

Κύριος στόχος για τους ανθρώπους του «ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ» φυσικά παραμένει να είναι το κάθε τους κατάστημα ένας φιλικός φούρνος εναρμονισμένος με τη ζωή, της κάθε γειτονιάς στηρίζοντάς την, ειδικά στη δύσκολη αυτή περίοδο με τις φθηνότερες τιμές στο ψωμί και την παρασκευή προϊόντων άριστης ποιότητας και γεύσης.

Eπιδιορθώσεις κατ’ οίκον υπολογιστές

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 1 | ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ • Format και εγκατάσταση των Windows • Εγκατάσταση πληθώρας προγραμμάτων (Microsoft Office, Photoshop κ.λπ). • Αναβάθμιση υπολογιστών και συμβουλές για την αγορά ενός νέου Η/Υ. • Backup-Ανάκτηση αρχείων. • Καθάρισμα και οργάνωση των υπολογιστών. • Εφαρμογές δικτύων Internet.

Τηλ. επικοινωνίας: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: 210 5771360 ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: 22910 25584 ΚΙΝΗΤΟ: 6989 196230 e-mail: maddoggcatalyst@hotmail.com


διασκεδάζοντας δυτικά

Αναζητήσαμε για σας στέκια με γεύσεις και μουσικές, χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους, χώρους με ωραία ατμόσφαιρα, άψογο σέρβις και πολλούς φίλους για μαγικές βραδιές στην ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ.

Life Jazz Rock Café στην Πετρούπολη

Το Life Jazz Rock Café στην Πετρούπολη, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και στον αριθμό 80 παίζει Jazz, blues, latin, rock, όλη μέρα με τα καλύτερα ηχητικά συστήματα, και διοργανώνει live events μια φορά την εβδομαδα με τις καλύτερες μπάντες. Παρέχει δωρεάν ασύρματο internet για όσους θέλουν να συνδυάσουν τον καφέ τους χωρίς να χάσουν χρόνο εργασίας ή επικοινωνίας. Το Life Jazz Rock Café έχει σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες κάβες για να επιλέξει κανείς ό,τι μεθυστικό τραβάει η ψυχή του. Η ατμόσφαιρά του χώρου που θυμίζει δεκαετία του 1960 σε έκδοση σημερινή θα σας συναρπάσει. Όπως μάθαμε δέχεται κρατήσεις αλλά είναι ευπρόσδεκτοι και οι περαστικοί. Ιδανικό σημείο συνάντησης για ομάδες. Διαθέτει φαγητό σε πακέτο. Έχει εξπέρ σερβιτόρους και τις ηλιόλουστες μέρες προσφέρει τραπεζάκια έξω.

τρείς οκάδες Όπως παλιά

Εκεί που ανταμώνουν οι γλυκές μνήμες με την παράδοση. Οι όμορφες εικόνες με τη διακόσμηση. Οι μυρωδιές και οι σπιτικές συνταγές με τη δημιουργία. Τα πιο διαχρονικά, αγαπημένα τραγούδια με τη διασκέδαση και το κέφι. Η Ελληνική φιλοξενία με την επαγγελματική εξυπηρέτηση. Εκεί είναι οι «Τρεις Οκάδες». Ελάτε να απολαύσετε: εξαιρετικό φαγητό φτιαγμένο με τα πιο αγνά και φρέσκα υλικά της πατρίδας μας, καλό κρασί, γνήσια ρακί, μοναδικό ρακόμελο και σπιρτόζο τσίπουρο. Πράγματα αρκετά για φέρουν τέρψη στην καλή παρέα, να κάνουν το γλέντι να ανάψει και τους ανθρώπους να έρθουν κοντά όπως παλιά. Γι' αυτό οι «ΤΡΕΙΣ ΟΚΑΔΕΣ» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια του Αιγάλεω. Είναι μια εξαιρετική πρόταση διασκέδασης και γεύσης στα Δυτικά της Αθήνας, στην οδό Αγίας Λαύρας και στον αριθμό 5. Οι «ΤΡΕΙΣ ΟΚΑΔΕΣ» μάς θυμίζουν ότι στα δύσκολα χρόνια η οκά μετρούσε τα όρια της αντοχής και των δυνατοτήτων των απλών ανθρώπων. Παρά τις δύσκολες συνθήκες όμως, οι Έλληνες όχι μόνο τα κατάφεραν κι επέζησαν αλλά κατόρθωναν με τρόπο γλυκό και μαγικό, μέσα στη φτωχογειτονιά, σε μικρά κι ανήλιαγα στενά, μες στην υπόγεια την ταβέρνα ή σε σπίτια με μωσαϊκά, να βρίσκουν κάθε είδους αφορμή και να στήνουν μοναδικά γλέντια. Εκεί, είτε με τις λιγοστές οικονομίες τους, είτε με ρεφενέ, τα τραπέζια γέμιζαν με τους καλύτερους και γευστικότερους μεζέδες ενώ το καλό κρασί, το ούζο και το τσίπουρο έρρεαν άφθονα. Σ’ αυτά τα γλέντια μαζεύονταν οι φίλοι, οι συγγενείς και οι γείτονες και τραγουδούσαν για τους καημούς τους, τον έρωτα και τις χαρές τους. Σ’ αυτά τα γλέντια γεννήθηκαν τα πιο όμορφα ελληνικά τραγούδια που τα τραγουδάμε μέχρι και σήμερα. Στα συν του μαγαζιού τα live με ποιοτική και παραδοσιακή μουσική που θα ανεβάσουν το κέφι της παρέας.

Τρείς Οκάδες σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 1 | ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

7


να μας γυρίσουν οι νέοι τις πλάτες

ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Ο «ΞΕΝΟΣ»

«Θ

έλω να ευχηθώ και ταυτόχρονα να πω στους νέους ανθρώπους, στους οποίους έχει φορεθεί μία άποψη για την πατρίδα και το έθνος και το κράτος που κληρονομήσανε από εμάς τους παλιούς, τους «κακούς ανθρώπους», το εξής : ότι οποιοσδήποτε κληρονομεί κάτι δεν έχει παρά να κάνει δύο κινήσεις ή την αποδοχή της κληρονομιάς ή να φτύσει την κληρονομιά αυτή. Αν, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι έχουν να αποδεχτούνε μια κακή κληρονομιά τους προτείνω να την φτύσουνε, να μην την παραλάβουνε και να κοιτάξουνε να φτιάξουνε έναν δικό τους κόσμο. Αυτό δυστυχώς αξίζουμε εμείς οι παλιοί, γιατί μαζί με τα ξερά καήκανε και τα χλωρά. Αφού, λοιπόν, η γενιά μας έβαλε αυτή την κακή σφραγίδα σε αυτή την πατρίδα και το μέλλον των παιδιών μας δεν είναι απλώς δυσοίωνο αλλά εντελώς ζοφερό να μας γυρίσουν την πλάτη και να πάνε μπροστά εκείνοι ξεκινώντας μια καινούργια πορεία…. Προσωπικά δεν ασχολήθηκα ποτέ με την πολιτική γιατί η πολιτική ηγείται από ψεύτες ανθρώπους, απολίτιστους που δεν αγαπούν τον άνθρωπο και εγώ είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος με τα τρία αυτά». Τάσος Χαλκιάς, Ηθοποιός

Θέατρο Στο θέατρο «Πολιτών» ο Δήμος Περιστερίου κάθε Τρίτη παρουσιάζει στο λευκό πανί τα «ιερά τέρατα» του ελληνικού σινεμά. Ένας από τους πιο αγαπημένους τρόπους διασκέδασης, γεμάτος αναμνήσεις και ρομαντισμό, ο κινηματογράφος είναι για όλους. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Το πρόγραμμα των προβολών συνεχίζεται ως εξής: ΤΡΙΤΗ 11 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Βέγγος, Νίκη Λινάρδου, Λάμπρος Κωνσταντάρας ΤΡΙΤΗ 18 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ Πρωταγωνιστούν. Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Λάμπρος Κωνσταντάρας ΤΡΙΤΗ 25 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 Η ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ Πρωταγωνιστούν: Ορέστης Μακρής, Γεωργία Βασιλειάδου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ξένια Καλογεροπούλου, Παντελής Ζερβός, Ελένη Ζαφειρίου ΤΡΙΤΗ 4 Μαρτίου, ώρα 19:00 Η ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ Πρωταγωνιστούν: Ρένα Βλαχοπούλου, Χρόνης Έξαρχος, Βαγγέλης Σειληνός

Διαβάστε στο επόμενο τεύχος: ΕΡΕΥΝΑ: Τα γηροκομεία στην Δυτική Αθήνα ΓΥΝΑΙΚΑ η τύχη της να είναι άνεργη μητέρα Τι λένε γυναίκες που συναντήσαμε στο δρόμο, στις αγορές, στις πλατείες και έξω από τον ΟΑΕΔ.

8

Tρίτη Ηλικία

σελίδες ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ | Τ. 1 | ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Έ

χουν ζήσει εμφύλιο πόλεμο, πολέμους, πείνα, κατοχή. Έχουν δουλέψει σκληρά, για πολλά χρόνια σε εργοστάσια, σε δύσκολες συνθήκες. Έχουν μεγαλώσει παιδιά και εγγόνια. Οι πλάτες τους γέρνουν. Το βάρος μεγάλο. Μας τιμά που τους έχουμε γονείς. Όμως η οικονομική κρίση έχει επιτείνει και τα δικά τους προβλήματα. Οι ηλικιωμένοι νιώθουν ανασφάλεια, είναι εγκλωβισμένοι. Πολλοί συντηρούν τα άνεργα παιδιά τους, φροντίζουν να μην λείψει το γάλα από τα μωρά εγγονάκια τους. Τα μάτια τους θολώνουν κάθε φορά που τους συναντάς στα κισέ των τραπεζών, στο τέλος του μήνα. Γιατί δεν είναι που τους λυγίζει την υπερηφάνεια η μειωμένη σύνταξη είναι που αύριο δεν ξέρουν αν τα πόδια τους θα μπορέσουν να τους φέρουν έως εδώ. Και το ζητούμενο δεν είναι μόνο το τι θα απογίνουν όταν «καταπέσουν» αλλά και το πώς θα αποφύγουν τα δυσάρεστα επακόλουθα, καθώς και πώς θα αποδεχθούν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι από εδώ και στο εξής θα βρίσκονται υπό την φροντίδα και την προσοχή των παιδιών του, ή ενός άλλου ανθρώπου –και δη ενός «ξένου».

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΙ «Το σημαντικότερο, ίσως, για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας είναι να νιώθουν χρήσιμοι. Να νιώθουν πως τους χρειαζόμαστε, πως τους έχουμε ανά-

γκη», λέει ο κ. Αντώνης Μούγιας Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση ο θεσμός της οικογένειας, που είναι ακόμα ενεργός στην Ελληνική κοινωνία, βοηθάει πολύ στην αντιμετώ-

...είναι που αύριο δεν ξέρουν αν τα πόδια τους θα μπορέσουν να τους φέρουν έως εδώ. πιση των δυσκολιών. Αρκεί να υπάρχει η μεταξύ τους καλή σχέση. Βασικό ρόλο παίζουν ακόμα κατά τον κ. Μούγια: «Το μέγεθος του σπιτιού, η οικονομική κατάσταση, η προσωπικότητα του φροντιστή, η κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου πρέπει επίσης να συνυπολογίζονται. Η μεταφορά σε κάποιον οίκο ευγηρίας, όπου ο ηλικιωμένος θα λαμβάνει ικανοποιητική φροντίδα, θα μπορεί να κάνει παρέα με άλλους ηλικιωμένους και να περνά εποικοδομητικά το χρόνο του μπορεί να είναι θετική εμπειρία για τον ηλικιωμένο. Αντίθετα, η παραμονή στο σπίτι με κάποια αλλοδαπή, με την οποία δεν θα μπορεί εύκολα να συνεννοηθεί, χωρίς να βλέπει κανέναν άλλο ολόκληρη την ημέρα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία»!

Πράσινη ιδέα: Ανακυκλώστε!

γραφές & γράμματα

Aξίζουμε