Dens Sapiens

Page 1

TandlĂŚgernes studentermagasin

Maj, #1 – 2017


Redaktionen

Forårssemestret nærmer sig sin afslutning, hvilket betyder at både eksaminer og sommerferie nærmer sig! På Dens Sapiens har vi derfor denne gang testet lidt eksamens-snacks for jer, ligesom vi vil give jer lidt gode minder med fra Rustur 2 og Scandefa-festen, inden I går helt i læse-hi. ”Quizzen” er denne gang lavet af gæstestjerner, der byder på musikviden i topklasse, og ”Spot en snack” er overtaget af en ny snack-spotter. Dette bliver det sidste blad, hvor jeg er er redaktør – fra næste semester vil Tobias være manden, der serverer underholdning og info til alle jer i OF. Tak fordi I har læst med de sidste par semestre! Jeg håber I har nydt det og fortsat vil bruge Dens Sapiens som både et sjovt afbræk i hverdagen og som et sted, hvor I kan finde ny viden, høre gode historier og læse spændende inputs fra vores skribenter. God fornøjelse med bladet! Den faste redaktionen består af: Tobias, 4. semester

Lisa, 6. semester

Christine, 4. semester

Louise, 8. semester

Anna, 6. semester

Emma, 8. semester

Mathias, 6. Semester

Lærke, 8. semester

2


Artikler Hverdagen på dit semester s. 6 Rustur 2 s. 9 Panums auditorier s. 14

Alt det andet

Med hjælp som fællesnævner s. 22

Cookie-test s. 13 Spot en snack s. 16 Musikquiz s. 28 #LivetSomOdont s. 31

Odontologisk Forening Formandens beretning s. 5 Ekstraordinær generalforsamling s. 26


3M Oral Care

RelyX™ Unicem 2 Automix Nem at anvende Overbevisende resultater

Baseret på succes og en lang klinisk historie Baseret på succes og en lang klinisk historie RelyX™ Unicem 2 Automix selvadhærerende resincement er et stærkt og prisvindende førsteklasses produkt. Cementen leveres i automix sprøjte og er nem at anvende. Du får en rigtig god kvalitet af din cementering.

Automix sprøjten er nem at anvende

Indikationer

Automix systemet giver: • Nem håndtering

• lndlæg, onlays, kroner og broer af fuldkeramik, komposit eller metal

• Optimal konsistens

• Stifter og skruer

• Tidsbesparende procedure

• 2- eller 3-leds ætsbroer

• Fleksibel dosering

• 3-leds indlægs-/onlay broer

Enkel procedure

Permanent cementering af

• Restaureringer af fuldkeramik, komposit eller metal på implantat abutments

Spar tid og eliminer kilder til potentielle fejl fordi denne selvadhærerende cement ikke kræver forbehandling. Applicer cementen, placer restaureringen, fjern overskud, lyshærd og finiser.

Fordele • Nem håndtering og dosering • Enkel og tidsbesparende et-trins løsning • Selvadhærerende resincement med topkvalitet

Relyx Unicem 2 Automix Ad DK 4 2017.indd 1

24/04/17 14:20


Formandens beretning Så blev det forår og med det fulgte en ordentlig

Vi bliver nødt til, at hjælpe hinanden med at

og tiltrængt omgang forårsrengøring i OF. UFO

holde rent i denne periode, da der ofte er en

stod som vanligt for dette og har på nydeligste vis

tendens til, at det løber løbsk. Husk på, at der nok

ryddet op i baren, skabene, rengjort overflader

også er andre end dig som har brug for en kop

og ikke mindst køleskabe.

kaffe eller en velfortjent frokostpause i OF

Derfor skal der lyde en påmindelse til alle

mellem læsning.

medlemmer om, at huske at tømme deres

Så er jeg sikker på, at alle nok skal få en

køleskabshylder fuldstændigt inden vi går på

fremragende læseferie og en endnu bedre

sommerferie.

sommerferie!

Det tager blot længere tid, at få en ny køleskabshylde til september, hvis alle hylder skal desinficeres på ny, fordi nogen har glemt en ost sommeren over. Inden længe går odonterne på sommerferie, men inden da, venter juni. Juni er lig med eksaminer og nogle har flere end andre. Selvom det kan være hårdt at læse til eksamen når solen skinner, så vil jeg gerne komme med en opfordring til, at man fortsat husker at rydde ordentligt op efter sig selv i OF.

Inden I triller på ferie, hvad enten den står på Roskilde og festival eller en tur sydpå, så håber jeg, at se så mange glade og feststemte odonter til årets sommerfest i OF som vi plejer (om man så lige har været til tandmorf, stadig mangler den sidste eksamen eller er nyudklækket Cand. Odont.)! Held og lykke med eksamen og god sommer skal lyde fra Bestyrelsen og undertegnede! Frej Nørgaard Petersen, 6. sem.

5


Hverdagen på dit semester 2. semester På 2. semester er der nok at se til - cellen er i alt og over det hele! Nervøsiteten spreder sig i begyndelsen af maj, hvor man kan godt mærke at eksamen er lige om hjørnet. Meeeen efter eksamen er mitokondrier, membranpotentiale og mutationer heldigvis (og forhåbentlig) et overstået kapitel for denne gang, og vi kan nyde de sidste par måneder på studiet med tandmorfologi, inden at den står på tiltrængt sommerferie. 4. semester På 4. semester er det første gang du oplever ”tandlæge”-undervisning. Det vil sige du begynder regelmæssigt at være på klinikken i det ene og andet fag.

6

Det betyder samtidigt, at skoledagene er utrolig lange. Mange dage er fra 8-18. Så hvis du troede at du havde prøvet at bo på Panum i forbindelse med at læse til anatomieksamen, så er anatomilæsningen blot en smagsprøve. På 4. semester starter undervisning i radiologi, oral mikrobiologi og biokemi. Derudover har man strufu og denmat på simulationsenheden, hvor du starter med at bore kaviteter i plastikcylindre og ender med at bore kaviteter på plastiktænder i fantom. Der er altså masser at se til, og med 5 eksaminer er eksamensperioden også lang. God fornøjelse og held og lykke! 6. semester Man tror at man er kommet sig efter et veloverstået 5. semester, men POW(!) så rammer første måned af 6. semester dig som en knytnæve. Det starter hektisk ud med bachelorskrivning, nye kliniske fag, alverdens forelæsninger og multipulchoicetests. Efter bachelorforsvar kan du dog trække vejret igen, og nyde resten af semesteret med udsigten til korte dage, en afslutning på KOF, og følelsen af at du rent faktisk kan noget på klinikken. Eksamensperioden er fed, da du for en gangs skyld interesserer dig for det du skal op i, da det har relevans for klinikken. Det eneste der stadig presser på er planlægning af halvvejsfest og hvordan man nu snuppe Semester Battle-titlen fra 8. semester.


8. semester På 8. semester er du godt i gang med kandidaten, og begynder faktisk at kunne se enden på fem års studie på Panum. Det kan dog stadig være en jungle at finde rundt i tandlægens verden, når du på klinikken introduceres til den famøse kirurgiske afdeling og børnene på pædo, hvor du efterhånden er træt af at ”tælle tænder”. I andre fag begynder du efterhånden at føle, at du rent faktisk kan noget, selvom der hænger et par ufærdige broer og proteser, og måske en enkelt perf, som skal nå at blive færdige inden sommerferien. Du løber stresset rundt for at finde en egnet PA-kir-patient til lap-operation, men patienter med lave plak-procenter hænger desværre ikke ligefrem på træerne her på Tandlægeskolen. Det sted du reelt føler dig mest sikker er i fredagsbaren (specielt til Semester Battle), hvor du kan give den gas of derefter du kan gå kold i din seng og for en gangs skyld sove ud. Uden for klinikken begynder tankerne at gå mod planlægning af efterårets revy, kommende kandidatspeciale og ikke mindst endnu en dejlig lang sommerferie. 10. semester 10. semester er lige dele angst for snart at skulle stå på egne ben og lige dele eksponentielt tiltagende utålmodighed over alle de langtrukne processer på bl.a. klinikken, som til tider gør dagene lidt seje at tygge sig igennem. Semesteret starter med et par dage i praktik – både privat og offentligt - sidstnævnte er en behagelig overraskelse, da det nyligt overståede pædo-forløb faktisk har rustet en ret godt til børnetandplejen. En uge på TMK på Riget giver indblik i nogle af de mange virkelig seje indgreb en eventuel videreuddannelse kan føre med

sig – man skal huske at være opsøgende og spørge om saft, inden man dejser om til en 4-timer lang orto-kir-operation ;) Specialet fylder en del, og her i start maj har de fleste af os efterhånden fået det overstået, hvilket er virkelig lækkert og befriende. Den sidste måned kommer til at gå med at nå de sidste 137 ting på sine KF-patienter og få lavet nogle gode stafetter til de patienter, der skal fortsætte hos de skønne kommende 10. semester –selvfølgelig skal der også læses lidt op på de sidste 5 års pensum, argh... Ellers glæder vi os bare helt vildt til at blive færdige og tage til sommerfest og feste med alle de dejlige mennesker i OF, som vi også vil komme til at savne helt vildt <3 Signe Undall-Behrend Hansen, 2. sem Tobias Skovlund Færregaard, 4. sem Anna Hoang, 6. sem Lisa Haulund, 6. sem Emma Marker, 8. sem Louise Petersen, 8. sem Lærke Fromm, 8. sem Ida Gaardmand, 10. sem

7


Vi betaler dit kontingent til Dansk Odontologisk Forening

Brug en time med os og hør om Danmarks bedste studiekonto, der bl.a. giver dig 6 måneders fri HBO Nordic. Uanset om du bliver kunde hos os eller ej, så betaler vi dit medlemskontingent til Dansk Odontologisk Forening til en værdi á 600 kroner. Tag et møde med en bank, der har specialiseret sig i rådgivning og finansiering af tandlæger og klinikker, og som hvert år støtter Dansk Odontologisk Forening. I 2017 går støtten til renovering af foreningens fælleslokaler.

Book et møde med mig

Kit Lykke Ballegaard Finanstrainee Telefon 33 30 87 38 klb@sparnord.dk

sparnord.dk


Rustur 2 – en magisk weekend på Hogwarts Den traditionsrige rustur 2 foregik i år

Fremme i hytten blev alle fordelt af den

første weekend i marts. Her var alle

magiske Fordelingshat,så alle fandt deres

inviteret på en eventyrlig og magisk

rette kollegium blandt f.eks. Palle

weekend i Harry Potters univers. Vi mødtes

Holmpuff, Subgingival Depuffation og

i OF, hvor odonter og TP’er mødte op i

Kofferdoff.

flotte udklædninger og klar til at indtage Hogwarts. Der var besøg af alt fra Harry Potter og hans venner til Det Gyldne Lyn, Dobby, Mandrake-planten, forskellige undervisere på Hogwarts, dementorer og mange flere fantasifulde væsener.

Efter en tiltrængt aftensmad var kollegierne klar til at dyste mod hinanden i forskellige konkurrencer med masser af våde varer. Der var bl.a. quidditch, flugt fra dementorer, spådomsprofetier, eliksirbrygning og ingen tørstede til

flipcup-stafet.

Efter de første øl blev vi hentet af de

Efter natteløbet fortsatte festen, hvor

magiske busser på perron 9 ¾. Busserne

popcorn og slush-ice bidrog til den gode

kørte os i festlig stil frem til vores

stemning, ligesom shotbaren var ivrigt

destination, og undervejs blev der quizzet i Harry Potter-viden og sunget og danset som kun troldmænd og hekse kan.

besøgt. Som natten skred frem og dansefødderne blev trætte, meldte natmads-sulten sig og hotdogs var slutningen på en lang og begivenhedsrig dag.

9


Næste morgen sås det tydeligt, at selv ikke den bedste trylleformular kan helbrede tømmermænd. Morgenmaden bar præg af sløve odonter og TP’er, som trængte til ny energi – hvis de da havde formået at kæmpe sig op af sengen. Dagen gik med en masse hygge og afslapning. Der blev gået ture ved stranden, spillet spil, hygget foran pejsen, hørt Mads og Monopolet og spillet høvdingebold. Hen på eftermiddagen begyndte folket at vågne op og gjorde sig klar til endnu en storslået aften i gallaens tegn. Ved ankomsten blev de flotte gæster foreviget med velkomstfotos, inden vi kunne træde ind i den festpyntede sal til dejlig middag. Endnu engang må vi komplimentere kokkene for den skønne pulled pork, som blev marineret og kælet for siden fredag nat.

Under middagen blev der kåret vinderkollegiet fra gårdagens dyster og fundet flotteste udklædninger – Katrine 8. sem og Henrik 10. sem var de fortjente vindere med deres Mandrake og Det Gyldne Lyn outfits. Der blev sunget fællessang, drukket ”flasken den skal vandre”-shots og arrangørerne optrådte med den youtubekendte ”Puppet Potter Pals”. Middagen blev efterhånden til fest, hvor DJ Vangsted sørgede for sød musik i vores ører og et fyldt dansegulv.

10


Ved midnatstid fejrede vi alle Rikke 10.

Om de brugte magiske kræfter til at åbne

sem, som rundede det skarpe hjørne (25

bussens døre vides ikke, men de formåede

år), der selvfølgelig skulle fejres med 25

at fremtrylle nyt musikanlæg, så festen

shots skænket af hendes udkårne!

kunne fortsætte natten lang. Endnu engang nød vi pølsefest i køkkenet til natmad, ligesom en andens slags pølsefest foregik på dansegulvet ud på de sene timer, hvor drengene yndede at smide tøjet, primært for hinandens fornøjelse ;) Søndag formiddag stod i rengøringens tegn,

Kritisk blev det, da højtalerne pludselig stod af! De kunne ikke holde til odonternes feststandarder og måtte lade livet. Heldigvis var et par drenge kreative og tjekkede bussen, der stadig holdt ved hytten.

inden vi tog med busserne tilbage til Panum. Herfra kunne trætte, men glade rustur 2-deltagere hoppe hjem under dynen med tømmermænd og en masse magiske minder. Emma Marker og Lærke Fromm 8. semester

11


n i o J

Professional

Student Club

Meet thousands of fellow students in Nordics

Colgate Student Club is for dental and dental hygienist students only. As a member you get access to study related benefits and become a part of a large network of students from Denmark, Sweden, Norway, Finland and Iceland. Join the club NOW and start getting all the benefits.

• Free samples

• Events

• Special Club discounts*

• Scientific & product updates

• Sponsorships

• Competitions

• Nordic student network

• Professional advice

* Up to 35 % discount on clinic wear How to become a member

Go to apps.facebook.com/colgatestudentclub to sign up and get your personal membership number. This feature is accessible via your smartphone, tablet or laptop.

See t a you studentClub_A4.indd 1

apps.facebook.com/ colgatestudentclub 04/03/15 09.06


Caramel-cookie test I eksamensperioden er det vigtigt at man har noget at se frem til, som for eksempel en lækker snack. Vi har derfor på redaktionen denne gang testet tre forskellige cookies med caramel, så vi kan give vores bud på hvilken der er bedst. Toffeebiscuit Udseende: Kiksen har en dejlig gylden farve, der næsten minder om peberkage. Antal og pris: 8 stk. for 9.95,- i Netto ’Knækket’: et solidt 7-tal Duft: Chokoladen skuffer desværre, og får kiksen til at dufte af billig julekalenderchokolade. Smag: Her høster toffeebiscuit gode point, og bliver kåret til bedste karamel! Cariesrisiko: Cariesrisikoen vurderes til at være middel, kiksen og karamellen sætter sig lidt i fissursystemerne, men bliver ikke siddende længe. samlet vurdering: Denne Cookie lever op til sit navn, har du lyst til en vaskeægte toffeebiscuit, så er det den du skal købe som eksamenssnack.

Cookies Caramel Chocolate Udseende: Ved første øjekast er det en smuk cookie, og det er jo en rigtig cookie og ikke bare en tør kiks. Men efter cookien er knækket, opdager vi at den på ingen måde ligner cookien på billedet. Antal og pris: 8 stk. for 12.95,- i Netto ’Knækket’: Et stort flot 10-tal, der er god lyd på og konsistensen bliver da også sammenlignet med phosphatcement. Duft: En dejlig duft, den dufter nemlig af rigtig ægte cookie.

Smag: selve kiksen er lidt kedelig, men det at der også er chokoladestykker i trækker helt sikkert op. Karamellen er en smule anderledes end hos de andre cookies, og det deler vandene lidt, nogen mener den er lidt saltet, andre kalder den sammenligner konsistensen med svesker. Cariesrisiko: Det er faktisk ikke så slemt, der sidder igen lidt i fissursystemerne, men kombinationen af kiks, chokoladestykker og karamel får dog denne cookie op på en middel til høj cariesrisiko. samlet vurdering: Det kommer meget an på om du køber cookien for kiksens skyld eller karamellens. Vi vurderede dog at denne cookie krummede mindst, hvorfor den kunne være et godt bud på en eksamenslæsningssnack.

Toffeecups Udseende: kiksen er meget bleg og kedelig og chokoladen ser billig ud. Antal og pris: 8stk. for 11.95,- i Meny ’Knækket’: Her kan vi ikke give mere end 4, det er nærmere en freeganol med nobetec vi er ude i. Duft: En dejlig karamelduft, lidt som en dumle. Smag: Den smager lidt af en mariekiks, men karamelfyldet er lækkert og tykt og smager af flødekaramel. Cariesrisiko: Høj caries risiko, den hænger meget fast og vi bedømmer den som værende uhænsigtsmæssig hvis du har brackets. samlet vurdering: Toffecups blev testens taber.

Lisa Haulund Christensen, 6. semester

13


Hvem ligger navn til auditorierne på Panum? Da Mærskbygningen åbnede til starten af dette semester, fik vi studerende også nye undervisningslokaler. Tre nye auditorier og et totalrenoveret auditorie blev det til, samt en masse klasselokaler. Herunder følger en gennemgang af de personer der ligger navn til auditorierne.

Nielsine Nielsen auditoriet Nielsine Nielsen (1850-1916) var Danmarks første kvindelige læge. Hun blev et symbol på kvinders ret til højere uddannelse. Nielsine Nielsens medførte et brud med mænds århundredlange monopol på højere uddannelse. Hun og Johanne Marie Gleerup, der tog sproglig studentereksamen samtidig, blev Danmarks første kvindelige studenter. I 1885 bestod Nielsine Nielsen sin embedseksamen med bedste karakter, og de følgende to år var hun turnuskandidat ved forskellige hospitaler. Hun havde planer om at specialisere sig i gynækologi og skrive en disputats, men da hun ikke havde mulighed for at få en fast dansk hospitalsansættelse, fordi den eneste danske gynækolog, F. Howitz, nærede antipati mod hende, måtte planerne om at blive gynækolog lægges til side. Fra 1904 begyndte Nielsine Nielsen at engagere sig i politik. Særligt med fokus på kvinders rettigheder.

Holst auditoriet Auditoriet er opkaldt efter Holst-familien. Holst-familien er en kendt dansk læge- og tandlægefamilie. Professor Jens Juul Holst (1945-) er uddannet læge fra Københavns Universitet i 1970. Han er en af Europas mest citerede forskere og opdagede i 1986 tarmhormonet GLP1, der har ført til en række præparater til brug i behandlingen af type 2-diabetes. Han forsker i appetitregulering og de hormoner, der regulerer stofskiftet. Han er leder af en forskningsgruppe, der forsker i fedme og type 2-diabetes, især med henblik på opklaringen af hormonale forstyrrelser og mulighederne for behandling baseret på hormoner.

Jerne auditoriet Det nye store auditorium er navngivet efter Niels K. Jerne (1911-1994). Han er uddannet læge ved Københavns Universitet i 1947. Jerne, der var immunolog, tog doktorgrad i 1951 under ansættelse ved Statens Seruminstitut i København. Han modtog Nobelprisen i medicin og fysiologi i 1984. Hele livet kredsede han om studiet af de antistoffer, som B-lymfocytterne danner som reaktion på indtrængende fremmede antigener. Han opnåede i løbet af sin karriere at fremsætte tre teorier, der alle ligger til grund for nyformuleringen af immunologien. Jerne blev medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i København i 1968. Han modtog Paul Ehrlich-prisen i 1982.

Dam auditoriet Henrik Dam (1895-1976) ligger navn til Dam auditoriet. Dam var uddannet biokemiker og fik i 1943 Nobelprisen i medicin for opdagelsen af K-vitaminet. Dam auditoriet, som er en del af det gamle Panum, er blevet renoveret i forbindelse med udbygningen af Panum med Mærsk-tårnet.

14


Haderup auditoriet Victor Haderup (1845-1913) er Haderup-systemets fader. Han var tandlæge og var i sin tid med til at oprette tandlægehøjskolen. Han læste først medicin og blev læge, for sidenhen at rejse til Berlin, hvor han uddannede sig til tandlæge. I 1902 blev han professor. Haderup-systemet blev brugt i hele verden indtil 1970’erne, men nu bruges det kun i Danmark.

Hannover auditoriet Adolph Hannover (1814-1894) vandt i 1837 universitets guldmedalje for en anatomisk afhandling. Efterfølgende tog han sin medicinske eksamen og arbejde med anatomi. Særligt den mikroskopielle anatomi var han særligt glad for.

Lundsgaard auditoriet Einar Lundsgaard (1899-1968) var fysiolog ved Københavns universitet. Han blev doktor i medicin i 1929 og fik en guldmedalje i teoretisk medicin sammen år for sin afhandling om virkningen af tilførsel af proteiner og deres spaltningsprodukter på blodets sukkerindhold. Lundsgaard var professor i fysiologi på Københavns universitet helt frem til 1967. Tobias Skovlund Færregaard, 4.sem

Nielsine Nielsen

Victor Haderup

15


Hun er lyshåret og hun er flot. Hun næsten tandlæge, og så er hun uundgåeligt spottet som denne udgaves snack.

KARINA BEITER LAURIDSEN Karina er 26 år og vokset op med sine to brødre i dejlige Bramming, som ifølge Karina er lidt af en perle. Bramming kan nemlig både prale af flest pizzarier samt tredjepladsen over byer med flest stoffer pr. indbygger. Privat betyder familie rigtig meget for denne snack, hvor særligt hendes brødre har en stor plads i hjertet. Her er dog også plads til Steffen, som hun har været sammen med i 11 år, og som hun skal giftes med til august. Karina har det meste af sit liv været aktiv gymnast, men i dag er fejesvingene skiftet ud Fitness, hvor særligt HIIT hitter. Derudover er Karina lidt af et multitalent, der både tegner og maler, hvad særligt familien nyder godt af, mens også et par enkelte eksemplarer pryder i hjemmet på Nørrebro. Skal Karina rigtig hygge sig, kan du dog finde hende på KIR, hvor særligt en amotio kan få adrenalinen til at pumpe. Med den ekstraherede tand i den ene hånd og en Daim i den anden er forløsningen faktisk fuldendt. Denne fascination for tandudtrækning fik Karina særligt efter sin rejse som frivillig med Rise above, og det er da også helt sikkert, at hun skal afsted igen.

16

Tandsættet hos den blonde skønhed står knivskarpt, og hun kan da også prale af en fortid med alle andre bøjler end nakketræk. Denne ellers åbenbare pubertetskrise var dog ikke noget det jyske smil lod sig mærke af, og hun slap derfor med den største udfordring som fraværet af Meller. Efter sommerferien starter voksenlivet og mens det ene voksenkryds sættes ved bryllup, sættes det andet professionelt, hvor du trygt kan lægge dig i stolen ved Karina hos Tandlægerne på Østerbro. Om 10 år finder du dog formentlig Karina i sin egen klinik, og man kunne spå at klinikken bliver eksperter i angst, for Karina er helt pjattet med hunde, og det skulle ikke undre, om klinikken er fusioneret med en kennel og venteværelset en hundegård. Ved siden af arbejdet skal Karina dog også leve det gode liv. Verden skal opleves, og hvis rejsen kan krydres med lidt tandudtræk er det helt perfekt.


Han er høj, han er trænet, og han rykker unægtelig til din koncentrationsevne, når han træder ind i OF. Nu har du endelig muligheden for at lære ham bedre at kende, når vi klæder ham helt af, som denne udgaves mandlige snack.

LASSE GUNNERSEN Lasse er 25 år, og så læser han på 10. Semester (så det er altså ved at være sidste chance). Han er vokset op i den lille by, Gadevang, lidt udenfor Hillerød, men han bor nu i en lejlighed på

Østerbro. Lasse havde oprindeligt planlagt at

Om 10 år bor Lasse stadig i København, hvor han

læse digitale medier og design, men han blev

har sin egen klinik med speciale i KIR. I fritiden er

heldigvis klogere, og i dag er han helt tosset med

Lasse fortsat aktivt medlem af Fitness World, og

KIR.

hvem ved – måske brygger han på en italiensk

kogebog. Men inden da skal Lasse lige ud at se

Lasses brede smil må gennem tiden have knust

verden med en rygsæk, og så var der noget med

mange pigehjerter, men smilet selv gemmer

en jus, der skulle klares.

naturligvis på en statistik med 0 huller. Er man

heldig at lære Lasse lidt bedre at kende, vil man

Går du (også) med drømme om at få Lasse på

dog erfare, at der gemmer sig både en taptand på

tomandshånd eller afprøve hans kokkekunst, så

+8 og en mælketand på 5-.

skulle det efter sigende lyde sig, at Lasse er til

brunetter. Hun må gerne være udrustet med en

I fritiden finder man gerne Lasse i fitnesscentret,

god portion humør, og hvis så bare hun er halvt

hvor han dyrker strandløven og gør klar til at

så vild med apfel taffel, som Lasse er, så skulle

indtage bikinisæsonen, og når træningen er klaret

den være hjemme. Alternativt skulle Lasse efter

nyder Lasse at hoppe i forklædet og svinge

sigende kunne charmeres med dukatos, (den

kødgryderne. Italiensk er hans specialitet, og

kedelig lakrids fra matordormixen) hvilket i den

skulle du ende på date hos Lasse, imponerer han

grad må være endnu et plus, da du så tilmed

med alt fra hjemmelavet pasta til tiramisu, som

slipper for at spise dem selv ;-)

ville gøre selv den mest garvede italienske mama

grøn af misundelse.

Christine Lundtorp Olsen, 4. sem

17


ATO SOMMERSKOLE

e erskol Somm

”Det er fedt at se, hvor forskellig en hverdag man kan have som kommunal tandlæge”. Charlotte Astrid. Tandlægeskolen København.

Se meget mere på www.ato.dk

ATO tilbyder: En uges praktik i kommunal tandpleje. • Alle stud.odonter, både nye og garvede, kan søge om Sommerskole. • Se tandplejens profiler fra anden mandag i marts på www.ato.dk • Tag selv kontakt til tandplejen. • For at komme i Sommerskole skal du være medlem af ATO.

Ansatte Tandlægers Organisation • Peter Bangs Vej 30, 4. • 2000 Frederiksberg • Tel.: 33 14 00 65 • info@ato.dk • www.ato.dk

A5_ATO_Sommerskole_260216a.indd 1

26/02/2016 15.04


HALVVEJSFEST 6. semester inviterer til…

19. maj 2017 kl. 22 på BUTCHERS

Billet: 50 kr. Købes via flexbillet – se facebookevent

6. semester er endeligt halvvejs på studiet og det skal fejres! Kom med til et brag af en fest fredag d. 19. maj 2017 på BUTCHERS i Indre By.

Fri bar den første time!

Alle pengene fra billetsalget går til årets revy! Halvvejsfest Fri bar Butchers 19.05.17


NYHED

NEU

Det omfattende Premium-profylakse-system fra Dürr Dental. Profylakse-produkter, som er præcist afstemt i forhold til hinanden, og pulvertandrenseren MyFlow med udskiftelige magasiner, er løsningen for en særlig effektiv og mærkbar lettere arbejdsgang. Lunos® får alle til at stråle: behandlerteamet og patienterne. Se mere under www.lunos-dental.com

P007_000_AD Lunos V2_DK_195x272.indd 1

23.02.17 17:18


Salget af lækre snacks støtter revyen 2017, så glem madpakken og kom og hyg i bæltepauserne om onsdagen (10.30-11.15 og 13.30-14.15)


MED HJÆLP SOM FÆLLESNÆVNER

Det hele begyndte med en invitation fra min kærestes forældre. For små 2 år siden, startede de en hjælpeorganisation ved navn, Red Synet, som har til formål at hjælpe grå stær patienter fra 3. verdenslande. De indsamler donationer til klinisk udstyr til operationerne, betaler af egen kapital til rejseomkostninger og bruger deres feriedage på at operere så mange de kan. Denne gang var rejsemålet Myanmar, Taunggyi. Teamet bestod hhv af 3 øjenlæger; Gøril og Jannik Boberg-Ans og Peter Vangsted, og 4 assistenter; Linn(sygeplejerske) og Lars Christian BobergAns(stud.med), Andreas Vangsted og undertegnede. Yderligere blev vi, på hospitalet i Taunggyi, fusioneret med en af de mest anerkendte cateract-øjenlæger i verden, Bidya Pant fra Nepal, samt 4 af hans assistenter. Qua mit begrænsede kliniske råderum som 4. semesters odontologistuderende, kunne jeg kun drage nytte af Tandlægeskolens udmærkede tandbørsteundervisning.

Mit personlige projekt og bidrag til rejsen blev derfor at indsamle tandbørster og tandpasta til de omkringliggende børnehjem og skoler, så jeg, i forbindelse med denne enestående mulighed for at gøre en væsentlig forskel, kunne bidrage i forsøget på at bedre børnenes mundhygiejne. Efter utallige mails og opkald til adskillige tandbørste- og tandpastaselskaber samt hjælpeorganisationer, var Tandex det eneste firma, som ville sponsorere en stor kasse med tandbørster i forskellige størrelser og farver til børnene. Så derfor et stort tak til Tandex fra børnene og mig for hjælpen! Tandpastaen måtte jeg selv sørge for, hvilket var ærgerligt med henblik på den potentielle forskel en større donation fra et af de større tandpastafirmaer kunne have bevirket.

22


Vi forlod Danmark med 13 kufferter fyldt med operationsudstyr, nye linser til patienterne og tandbørster. Efter adskillige transporttimer, i flyver og på hullede grusveje, kom vi endelig frem til hospitalet. Her stod flere hundrede mennesker og ventede på vores ankomst. dråbebedøvelse i det øje, som skal opereres. Derefter lægges en lokal anæstesiologisk blokade bag øjeæblet, for at hindre øjets muskler i at bevæge sig under operationen. Patienten guides ind hos en af øjenlægerne, som i grove træk erstatter den tætte grå stær

med en klar akryllinse. Efter operationen får

Vi gik med det samme i gang med de

patienten en klap for øjet for beskyttelse

præoperative undersøgelser, hvor man

mod solskin og snavs. Dagen efter kan de se.

undersøger den grå stær og hvilket øje der er

Alle syv dage blev patienter opereret og i alt

værst tilredt. Et af hovedkriterierne for at

263 fik synet tilbage.

blive opereret er blindhed på begge øjne på grund af tæt grå stær. En halv time efter lå patienterne allerede på operationsbordet, klar til at genvinde deres syn. Ansvarsområderne blev hurtigt fordelt, hvoraf Andreas og jeg blev kyndigt oplært af Lars Christian i at lægge den nødvendige

anæstesi i form af retrobulbære blokader.

Processen fungerer således: Patienten får

dryppet pupiludvidende dråber samt lokal

23


grundigt. Jeg begyndte at forklare og vise hvordan den skulle bruges, ved brug af store cirkulære armbevægelser og nogle få gloser som tolken havde lært mig. Nu gik børnene selv i gang og vi gik rundt til hvert enkelt barn for at rette teknik, alt imens jeg studerede Om eftermiddagen blev Andreas, Lars Christian, Linn og jeg kørt rundt på de forskellige nærtliggende børnehjem, hvor jeg først skulle forklare den tilknyttede munk om vores forestående intentioner. Herefter blev alle børnene samlet og sammen med den frivillige tolk, kunne jeg undervise børnene i almen mundhygiejne.

deres mund for tilstedeværelsen og alvorligheden af hhv cariesangreb, plak, gingivitis, parondontitis og sjældnere variationer, som eksempeltvist dobbelt tandanlæg. De fleste børn blødte meget ved tandbørstningen, da tandkødet var helt opsvulmet og betændt. Tolken beroligede dem med et: ”Tshesjaw” som betyder rolig. Desværre har jeg ikke endnu mulighed for at hjælpe yderligere, men jeg kunne mærke at jeg glædede mig til den dag, hvor jeg har ekspertise og baggrund nok til at kunne gøre en signifikant større forskel. Til sidst fik de lidt tandpasta på tandbørsten til den store tandbørstetest. Alle børnene løb

Deres øjne blev store og de smilede bredt med deres cariesplagede tænder, da vi både viste og tilbød dem alle en tandbørste. Blandt de fleste børnehjem havde de aldrig set en tandbørste før. De fik mulighed for selv at vælge farven på tandbørsten og studerede tandbørsterne

24

ud og børstede så godt de kunne, for derefter at komme tilbage og blive godkendt af os.


Jeg gik rundt med vores tolk og vejledte

Rejsen tilbød en helt særegen kombination af

enkeltvis børnene i at fokusere på

muligheder for at hjælpe. Kontrasten i den

cariesramte områder og ved permanente

distancerede kliniske relation til

tænder.

øjenpatienterne og den overvældende

nærhed fra børnene skabte en øjenåbner for

Det burmesiske folk kredser deres verden om

at selv de mindste projekter og bidrag kan

at give og ikke modtage. De giver alt hvad de

gøre en kæmpe forskel.

kan afse til dem der er har endnu mindre end dem selv, hvilket gør dem til et meget

Sophie Gram, 4.semester

taknemligt og ydmygt folkefærd.

25


Ekstraordinær Generalforsamling 6. marts 2017 Forslag til vedtægtsændringer : - §4 Tegningsregler Foreningen tegnes udadtil af formanden alene eller to af de følgende i forening: Ændres til: Foreningen tegnes udadtil af formanden eller sponsormedarbejderen eller to af de følgende i bestyrelsen: o Vedtaget - Tilføjes: §5 Bestyrelsen Bestyrelsen ved Odontologisk Forening (BOF) består af i alt 7 medlemmer, hvilket fremgår af paragrafferne 7-12. Bestyrelsen varetager den daglige ledelse af forening i undervisningsperioderne rådgivet af Forretningsudvalget (FU). o Vedtaget - §6 Forretningsudvalg stk 1: Forretningsudvalget (FU) varetager den daglige ledelse af foreningen i undervisningsperioderne. I ferieperioderne er det formanden eller anden person konstitueret af forretningsudvalget, der behandler eventuelle hastesager. Personen har pligt til at fremlægge disse aktiviteter ved førstkommende forretningsudvalgsmøde efter ferien. Ændres til: FU rådgiver til dagligt BOF i undervisningsperioderne og fungerer herved som et rådgivende organ, således at BOF kan træffe de afgørende beslutninger. I ferieperioderne er det formanden eller anden person i BOF, der behandler eventuelle hastesager. Personen har pligt til at fremlægge disse aktiviteter ved førstkommende bestyrelsesmøde efter ferien. o Vedtaget - Følgende slettes stk 4: Forretningsudvalget er beslutningsdygtigt såfremt halvdelen af de faste medlemmer er tilstede. Slettes stk 5: Følgende har stemmeret ved forretningsudvalgsmøderne: • Forretningsudvalgets faste medlemmer slettes

stk 6: En person kan ikke i forretningsudvalgsregi repræsentere mere end én post og dermed én stemme. slettes o Vedtaget

26


-

-

-

stk 7: Der skal afholdes forretningsudvalgsmøde mindst én gang om måneden i undervisningsperioderne. Ændres til: Der skal afholdes forretningsudvalgsmøde mindst én gang om måneden i undervisningsperioderne, såfremt der er indberettet punkter til dagsordenen senest én uge i forvejen. I tilfælde af mangel på indberetning kan mødet aflyses af formanden. o Vedtaget For Sekretær, Kasserer, PR-medarbejder, Sponser-medarbejder og TPrepræsentant stk 1: … ansættes af forretningsudvalget. Ændres til: … vælges på generalforsamlingen. o Vedtaget §10b Næstformand Formanden har sammen med forretningsudvalget ansvaret for den daglige ledelse af foreningen Ændres til: Formanden har sammen med BOF ansvaret for den daglige ledelse af foreningen Mere specifikke arbejdsopgaver kan bestemmes af forretningsudvalget.

-

Ændres til: Mere specifikke arbejdsopgaver kan bestemmes af BOF o Vedtaget §10b Næstformand Mere specifikke arbejdsopgaver kan bestemmes af Forretningsudvalget Ændres til: Mere specifikke arbejdsopgaver kan bestemmes af BOF o Vedtaget

Følgende blev ved afstemning valgt til poster i BOF Sekretær: Elisabeth 6. sem Kasserer: Mikkala 2. sem PR- medarbejder: Jonas 4. sem Sponser-medarbejder: Tobias 4. sem TP-repræsentant: Louise 4. sem TP

27


Udarbejdet)af))musikquizmasterne)Julie)G.)Dreyer)&)Katrine)G.)Stærmose,)8.)sem.))

)

) 1.##Hvilket#band#er#det#eneste#der#har#spillet#på#samtlige#syv#kontinenter#i#verden?# ) 1:)U2) ) X:)Metallica) ) 2:)AC/DC) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) )

)

2.#Hvad#hedder#Beyoncés#debutalbum#fra#2003?# ) 1:)Dangerously)in)Love) ) X:)Crazy)in)Love) ) 2:)Stupidly)in)Love)

)

3.#Hvor#længe#varede#Britney#Spears’#første#ægteskab?# ) 1:)55)timer) ) X:)72)dage) ) 2:)13)måneder)

)

4.#Hvilken#artist#fik#eksponeret#sit#ene#bryst#under#Super#Bowl#halftime#showet#i#2004?# ) 1:)Madonna) ) X:)Janet)Jackson) ) 2:)Lil’)Kim)

)

5.#Hvilken#ikonisk#sangerinde#er#gudmor#til#Miley#Cyrus?# ) 1:)Dolly)Parton) ) X:)Cher) ) 2:)Tina)Turner)

) ) ) ) ) ) ) ) ) )

) ) ) ) )

) ) ) ) ) )

6.#Hvilken#af#Taylor#Swifts#”hævnsange”#omhandler#Harry#Styles?# ) 1:)”The)Story)of)Us”) ) X:)”We)Are)Never)Ever)Getting)Back)Together”) ) 2:)”I)Knew)You)Were)Trouble”)

)


) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) )

7.##Hvad#er#Akons#fulde#navn?# ) 1:)Aliaune)Damala)Bouga)Time)Bongo)Puru)Nacka)Lu)Lu)Lu)Badara)Akon)Thiam)) ) X:)Aliaune)Damala)Bouga)Time)Bingo)Puru)Nacka)Le)Le)Le)Badara)Akon)Thiam)) ) 2:)Aliaune)Damala)Bouga)Time)Bongo)Puru)Swalla)La)La)La)Badara)Akon)Thiam)

)

8.#I#hvilket#band#er#Axl#Rose#forsanger?# ) 1:)Aerosmith) ) X:)Iron)Maiden) ) 2:)Guns)N’)Roses)

)

) 9.#Hvilken#kunster#var#den#eneste#på#Katrines#Spotify#top#3#for#2016?# ) ) 1:)Céline)Dion) ) ) X:)Céline)Dion) ) ) 2:)Céline)Dion) ) 10.#Hvad#slog#Kanye#Wests#mor#ihjel?# ) ) 1:)Et)fatalt)besøg)hos)tandlægen) ) ) X:)Hun)blev)kvalt)i)en)Chicken)Nugget) ) ) 2:)En)brystforstørrende)plastikoperation) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) 11.#Under#hvilket#slags#maraton#skrev#David#Bowie## ) og#Queen#sangen#”Under#Pressure”?# ) ) 1:)17`timers)øl`)og)hashmaraton) ) ) X:)24`timers)vin`)og)kokainmaraton) ) ) 2:)12`timers)vodka`)og)ecstasymaraton)

)

) ) ) ) ) )

12.#Hvad#er#Gulddrengs#rigtige#navn?# ) 1:)Marcus)Ingerslev)Søgaard)Thomsen) ) X:)Malte)Fynboe)Manniche)Ebert) ) 2:)Mathias)Lund)Vestergaard)Pind)

)

13.#Hvilket#boyband#har#rekorden#for#flest#solgte#albums#i#verden?# ) 1:)Westlife) ) X:)One)Direction) ) 2:)Backstreet)Boys)

)

)

Svar:)1:)X,)2:)1,)3:)1,)4:)X,)5:)1,)6:)2,)7:)1,)8:)2,)) 9:)1`X`2,)10:)2,)11:)X,)12:)X,)13:)2)


Sommerfest torsdag den 22. juni

Auktionsbar fredag den 6. oktober

30


#LivetSomOdont

Tak for alle de dejlige billeder!

Denne udgaves vinderbillede: Peter Bødker-Petersen Tillykke! Du har vundet et styks lækkert KU MERCHANDISE!

Kontakt Anna Hoang (6.sem) for at indløse din præmie

Hvordan er DIT liv som odont? Bliv ved med at uploade billeder på instagram under hashtagget #LivetSomOdont og måske er det DIG der vinder lækre præmier i næste udgave! Anna Hoang, 6. semester


Glæd dig til næste nummer af Dens Sapiens!

Næste Dens Sapiens udkommer efter en velfortjent sommerferie! Her skal rapporteres fra både ind- og udland, og vi skal selvfølgelig hilse på den nye årgang og høre om deres rustur. Vi skal se på sommerens flotte billeder i ”LivetSomOdont, og vi sørger for, at skolestarten ikke bliver alt for hård, men forsødes med underholdning fra hele Dens Sapiens’ redaktion. Husk at DU altid er velkommen til at være en del af Dens Sapiens – om det er som fast skribent eller freelance betyder ingenting. Find os på Facebook i Dens Sapiensgruppen, hvis du vil være med eller høre mere!