De + achter Google

Page 1


Voorwoord +1 : De + achter Google +1.1 De wereld aan Google+ +2 : Starten met Google+ +2.1 Termen en begrippen +2.2 Starten met Google+ +2.3 Opbouw van Google+ +2.4 De ribbon, linker navigatiebalk +2.5 De notificatiebalk +2.6 Trending Topics & Verkennen +2.7 De +1-knop +2.8 Spelletjes spelen op Google+ +3 : Zorg voor een goed profiel +3.1 De opbouw van je profiel +3.2 Over: je profielinformatie invullen +3.3 Je profiel beheren +4 : Berichten maken en delen +4.1 Een bericht schrijven +4.2 Media toevoegen +4.3 Personen en pagina’s vermelden +4.4 Effectieve berichten: schrijf speciaal voor Google+ +4.5 Je bericht delen +5 : Kringen +5.1 Wat zijn kringen? +5.2 Kringen gebruiken & beheren +5.3 Volume beheren +5.4 Kringen gebruiken voor interne communicatie +5.5 Wie is interessant om te volgen? +5.6 Tips, best practices & toekomstmuziek +6 : Het gebruik van foto’s en video’s +6.1 Foto’s en video’s toevoegen en bewerken +6.2 Albums beheren +6.3 Mensen taggen +6.4 Foto’s en video’s vanaf je telefoon uploaden +6.5 Picasa albums +7 : Google+ Hangouts +7.1 Wat zijn Google+ Hangouts? +7.2 Een Hangout starten +7.3 Een Hangout modereren +7.4 Hangout-on-Air +7.5 Tips voor een goede Hangout-on-Air +7.6 Hangouts: best practices +8 : Google+ Pagina’s +8.1 5 redenen om als merk of bedrijf met Google+ te beginnen +8.2 Aan de slag met een Google+ pagina +8.3 In 7 stappen een effectieve Google+ pagina +9 : Zoeken in Google+ +9.1 Je zoekopdracht specificeren +9.2 Je zoekopdracht delen +9.3 Google+ in Google Search


+9.4 Search + Your World +10 : Google+ op je telefoon +10.1 Mogelijkheden van de app & mobiele site +10.2 Wat kunnen de app & mobiele website (nog) niet? +11 : Apps, tools & plugins +11.1 Google+ beheren +11.2 Handige plugins om het gebruik van Google+ te vergemakkelijken +12 : Koppeling met andere Google-diensten +12.1 Youtube +12.2 Google Adwords +12.3 Google Drive +12.4 Google Local +12.5 Google Search +12.6 Gmail +13 : Privacy & ongewenste zaken +13.1 Privacyinstellingen +13.2 Ongewenste reacties of profielen +14 : Statistieken +14.1 Echo-effect +14.2 Derde partijen +15 : Wat kunnen we nog allemaal verwachten? +15.1 Google+ Analytics +15.2 Self subscribe circles & dynamic circles +15.4 Shared circles +15.5 Mobiel paginabeheer +15.6 API-access +15.7 Additional tabs & meerdere mediatypes +15.8 Advertenties +15.9 Tablet app +15.9 Integratie met andere Google-diensten Dankwoord Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?


Voorwoord Google+ is nog een relatief nieuw ‘netwerk’. Het wordt door critici doodgeschreven en door de actieve gebruikers omarmd. Daaruit blijkt maar weer; onbekend maakt onbemind. Critici zien de potentie van Google+ niet. Ze zien de naam Google voor de + staan en roepen meteen dat alle eerdere producten van Google, die ook maar enigszins sociaal waren (Orkut, Buzz en Wave) niet slaagden. Zwart-wit gezien is dit inderdaad correct, maar Google+ is meer. Die plus achter Google is de sociale laag, die over alle producten van Google wordt gelegd. Het is niet zozeer een product of sociaal netwerk op zich, maar meer de ‘sociale lijm’, die al die verschillende diensten van Google, die velen van ons gebruiken (Gmail, Google Docs, Google Places, Google Maps en ga zo maar door) met elkaar verbindt. Toen je de cover zag en de eerste pagina van dit ebook “opensloeg”, dacht je daarom wellicht; een boek over Google+, waarom? Dat is toch een spookstad? En waarom weer een nieuw netwerk, we hebben toch al Facebook en Twitter? Die vragen en alle kritiek hebben me juist geinspireerd tot het schrijven van dit ebook. Zelf ben ik actief op Google+ sinds dag één. Meteen zag ik het verschil met de bestaande netwerken. Op Facebook zit je vooral in een kringetje van vrienden en familie. Het is lastig om nieuwe mensen met een zelfde interesse te ontdekken. Twitter hoort bij de dagelijkse nieuwsvergaring en biedt een podium voor het verkondigen van je mening. Doordat het ruisniveau stijgt, ben ik Twitter zelfs minder gaan gebruiken. Hoewel beide aspecten (vrienden en familie en nieuwsvergaring) ook op Google+ een rol spelen of gaan spelen, maakt het netwerk het een stuk makkelijker en beter te organiseren. Bovendien verbindt Google+ al die Google-diensten, waar velen van ons al tijden fan van zijn. En ja, het is nog niet zo druk op Google+ als op Twitter en Facebook. Maar de gebruikersaantallen groeien sterk. Facebook en Twitter zijn ook niet van de ene op de andere dag zo groot geworden als ze nu zijn. We moeten leren het netwerk te gebruiken, begrijpen hoe het werkt en precies daar komt dit ebook van pas. Ik hoop je in de komende 15 hoofdstukken de potentie van Google+ uit te leggen. Alle video’s, namen en links die worden genoemd in het boek zijn ook terug te vinden op de website: http://deplusachtergoogle.nl/.


+1 : De + achter Google Dat plusje achter Google, dat is eigenlijk waar het tegenwoordig om draait bij Google. Google+ wordt door velen gezien als een nieuw sociaal netwerk en in zekere zin is het dat ook. Maar Google+ is eigenlijk veel meer. De zoekgigant ziet Google+ als de sociale laag, die alle Googlediensten zal verbinden. Hierdoor is het niet direct een bedreiging voor bestaande sociale media, maar eerder de lijm tussen de verschillende diensten, die het dagelijkse gebruik makkelijker maken.

Iedere sociaal netwerk heeft zijn eigen kracht. Zo draait Facebook om persoonlijke relaties met mensen die je kent. Twitter is het netwerk voor snelle updates, zoals (breaking) nieuws, het delen van interessante artikelen of uitspraken waar je niet echt een antwoord op verwacht. Op Google+ zullen gebruikers vooral veel nieuwe mensen leren kennen. +Guy Kawasaki verwoordt het als volgt: Twitter = Meningen Facebook = Mensen Google+ = Passies De kracht van Google+ zit ‘m in de manier waarop je informatie kunt delen met mensen, per update kunt bepalen wie het kan zien en wat er mee gedaan kan worden. Daarnaast speelt het persoonlijke aspect ook een rol, door het gebruik van Hangouts stap je weg van je toetsenbord en ga je direct een gesprek aan met mensen. Het zorgt voor verbindingen, die je normaal bij een vluchtig medium niet zo snel krijgt. Voor bedrijven is de impact op de zoekresultaten ook erg belangrijk. Google is nog steeds de nummer 1 zoekmachine ter wereld. En wanneer je niet goed vindbaar bent, besta je eigenlijk niet.


+1.1 De wereld aan Google+ Google+ groeit heel snel. Op 28 juni 2011 werd het netwerk gelanceerd en op 11 april 2012 waren er al 170 miljoen gebruikers. Dat is een snellere groei dan Facebook en Twitter in hun eerste jaar doormaakten.

Niet alleen vinden steeds meer gewone gebruikers hun weg naar Google+. Ook nieuwssites en merken geven er acte de presence. Nieuwssites proberen hun nieuws altijd zo goed mogelijk te vergaren, maar ook te delen met hun volgers. Bekijk deze video’s over hoe Mashable en Al Jazeera Google+ gebruiken voor het delen van nieuws en voor het contact houden met de nieuwsredactie. Enkele merken en organisaties zijn ook al aardig op weg: +Cadbury UK : Engels chocolademerk +The Next Web : Internationale technology website +FC Barcelona : Spaans voetbalteam +NASA : Amerikaanse Ruimtevaart Organisatie +The Independent : Britse krant +DWDD : De Google+-pagina van De Wereld Draait Door +H&M : Internationaal kledingmerk +KLM : Nederlandse luchtvaartmaatschappij +Fiat Nederland : Nederlandse afdeling van internationaal automerk +Autoblog : Nederlandse en Belgische nieuwssite op het gebied van auto’s +Dancetour : Een gratis Dance-event dat plaats vindt in verschillende steden


+2 : Starten met Google+ Beginnen met Google+ is eenvoudig, vooral als je al een Google-account hebt. Ook zonder Google-account is het simpel, je zult alleen iets meer stappen moeten doorlopen.

+2.1 Termen en begrippen Maar voor het zover is, is het handig om bekend te worden met enkele begrippen die binnen Google+ worden gebruikt. Op deze manier is het makkelijker om de uitleg in de volgende hoofdstukken goed te kunnen volgen. Nederlands

Engels

Updates

Stream

Bericht

Post

Uitleg Een lijst van alle content die door jou en andere Googleplussers die je volgt is geplaatst, het meest recente staat bovenaan. Een update die geplaatst is op Google+. Dit kan een foto(album), link, video of


gewoon tekst zijn. Wordt ook wel update genoemd. Delen

Share/Reshare

Het plaatsen van een post op Google+ of het verder delen van bestaande content.

Opmerking

Comment

Een reactie die geplaatst wordt bij een post.

Hangout

Hangout

Een videogesprek dat met maximaal 1+9 mensen gevoerd kan worden. Een hangout kan op ieder moment worden gestart, waarna er nog 9 mensen gelijktijdig kunnen deelnemen.

Kring

Circle

Een groep mensen, waarnaar je specifiek posts kunt sturen. Ook kun je een kring gebruiken om updates van de mensen in die kring te lezen.

Volgen

Follow

Als je iemand volgt, dan plaatst je die persoon in een kring.

Openbaar

Public

Dit geeft aan dat een post voor iedereen op en buiten Google+ zichtbaar is.

Jouw kringen

Your Circles

Een selectie van een aantal kringen waarmee jij een post standaard wil kunnen delen. Jouw Kringen defineer je in instellingen.

Uitgebreide kringen

Extended Cirlces

De post is zichtbaar in de stream van mensen waarmee je een wederzijdse relatie hebt. Tevens kunnen vrienden van die mensen deze post op jouw profiel zien.

Echo

Ripple

Een grafische weergave van hoe jouw post of een link zich verspreidt door Google+


Melding

Notification

Een melding laat zien dat er een reactie is geplaatst op een update, een +1 is gegeven, iemand je heeft toegevoegd of wanneer er een bericht met je is gedeeld.

+2.2 Starten met Google+ Ga naar google.nl/+ en doorloop de stappen op het scherm. Voor dat je het weet ben je ingelogd en actief op Google+.

Zodra je bent ingelogd, zal Google+ voorstellen om minimaal 10 mensen aan je kringen toe te voegen. In deze kringen zit de kracht van Google+ (lees meer over kringen). Google heeft haar best gedaan om het vinden van mensen makkelijk te maken, door ze in te delen in categorieĂŤn. Met behulp van deze categorieĂŤn voeg je dus snel mensen toe met een zelfde interesse als jij.

+2.3 Opbouw van Google+ Het Google+-scherm is vrij logisch opgebouwd. Op de onderstaande schermafbeelding zijn alle belangrijke elementen genummerd. De uitleg bij elk nummer vind je onder de afbeelding.


1. Dit is de zwarte navigatiebalk, die je toegang geeft tot andere Google diensten 2. Dit is de zoekveld waarmee je binnen Google+ kunt zoeken 3. Dit is de notificatiebalk. Hier zie je het aantal notificaties, kun je je profiel openen en kun je een update delen. Zie voor meer informatie paragraaf 2.5. 4. Dit is een knop om direct een Hangout te starten. Nadat je op deze knop hebt gedrukt, kun je nog kiezen met wie of met welke kringen je een Hangout wilt starten 5. Dit is een overzicht van de mensen in je kringen waarmee je via Google+ kunt chatten 6. Deze knop geeft je toegang tot de instellingen, de tour, de help-functie en de mogelijkheid om feedback in te sturen 7. Kies hier van welke kring je de updates wilt zien 8. Deel hier een update met je kringen 9. Dit is het laatste/nieuwste bericht op je startpagina 10. De navigatiebalk, ook wel ribbon genoemd. Zie voor meer informatie paragraaf 2.4

+2.4 De ribbon, linker navigatiebalk Wanneer je door de verschillende schermen navigeert merk je dat de linkerkolom zichtbaar blijft. Google noemt deze navigatiebalk de “ribbon�. De ribbon geeft je toegang tot de verschillende onderdelen van Google+. Het onderdeel waar je op dat moment bent, wordt in kleur weergegeven en aangeduid met een witte pijl.


Alle onderdelen kunnen worden versleept. Op deze manier kun je de opties die je het vaakst gebruikt een meer prominentere plaats geven. Het verplaatsen van de navigatie-onderdelen doe je door ze aan te klikken en de muisknop ingedrukt te houden. Vervolgens versleep je het onderdeel. Door het onderdeel buiten de ribbon te slepen en los te laten, verwijder je het uit de ribbon en wordt het verplaatst naar “meer”.

+2.5 De notificatiebalk Wanneer je bent ingelogd bij een van de diensten van Google is boven in het scherm de notificatiebalk zichtbaar. Deze balk geeft je de mogelijkheid om; ● ● ● ●

te zoeken in de huidige Google-dienst te navigeren naar een andere Google-dienst iets te delen via Google+ notificiaties van Google+ te bekijken

Door te klikken op “delen” wordt het invoerveld zichtbaar. Je vult vervolgens in wat je wilt delen en met wie. Aan het rode cijfer in de notificatiebalk zie je hoeveel notificaties je hebt. Als je erop klikt, krijg je meer informatie over de notificaties. Zo krijg je een notificatie als je bent toegevoegd door mensen aan hun kringen (lees meer over kringen). Deze mensen kun jij dan ook weer eenvoudig toevoegen aan een kring of het verzoek negeren. Vanuit het notificatiescherm kun je ook gelijk reageren op een bericht. Hierdoor is het niet noodzakelijk om Google+ te bezoeken. Om snel door alle notificaties te navigeren kun je gebruik maken van de pijltjestoetsen op het toetsenbord. Zo hoef je niet altijd te klikken op vorige of volgende om verder te gaan. Mocht je later nog eens een notificatie willen terug lezen, klik dan op “Bekijk alle notificaties”. Er wordt dan een apart scherm geopened waar binnen je alle notificaties nogmaals rustig kunt bekijken. Je raakt dus nooit iets kwijt.

+2.6 Trending Topics & Verkennen Trending topics Net als op Twitter, kun je op Google+ zien waar het meest over gepraat wordt. Dit vind je


bij “Trending on Google+”. Je vindt dit rechtsbovenaan op je startpagina. Hieronder worden de hotste onderwerpen weergegeven. Als je op een onderwerp klikt krijg je een aantal interessante updates over dat onderwerp te zien. Let op : Deze functie is op dit moment nog niet beschikbaar in het Nederlands. Je kunt de taal van Google+ veranderen via het instellingenscherm. Verkennen: wat is er populair op Google+? Op het tabblad Verkennen (zie de linker navigatiebalk) vind je binnenkort de populairste updates, gebaseerd op het aantal +1’s, opmerkingen en aantal malen dat de post is gedeeld binnen een bepaald tijdsbestek. Het tabblad Verkennen bestaat in het Nederlands wel al, maar bevat op dit moment nog geen populaire posts. In het Engels (Explore) werkt deze functie al wel.

Bij het tonen van populaire posts wordt er nog niet gekeken naar persoonlijke voorkeur, maar dat is zeker een optie die in de nabije toekomst wordt geïntroduceerd. Net als bij kringen kun je hier aangeven of je ze in de stream op je startpagina wilt zien of niet. Wellicht ervaar je deze populaire posts als spam op je startpagina. Dit is echter niet de bedoeling van de persoon die de update heeft geplaatst. Beter kun je de volume schuif naar links plaatsen. Dit kan door middel van de volumeschuif, die je ziet als je naar “Verkennen” navigeert.

+2.7 De +1-knop Al voor dat Google+ het levenslicht zag, kwam Google met de +1-knop. De +1-knop geeft je de mogelijkheid om een artikel te labellen als zijnde interessant. Binnen Facebook en Hyves heb je een soortgelijke optie namelijk; “vind ik leuk” en “respect”. Waar de labels bij Facebook en Hyves nog al erg cru kunnen klinken bij sommige updates, is dit bij de +1-knop minder het geval. Een +1 voor een artikel zorgt er tevens voor dat het artikel een hogere relevantie krijgt wanneer mensen in je kringen zoeken op trefwoorden, die gelinkt zijn aan dat artikel. Deze relevantie, gebasseerd op je kringen, is enkel van toepassing wanneer er gebruik wordt gemaakt van de gepersonaliseerde versie van Google.


Wanneer er op een +1-knop buiten Google+ wordt geklikt, verschijnt de link en titel van deze pagina op de +1-tab van je Google+ profiel. Wordt er geklikt op een +1-knop binnen Google+ dan verschijnt dit niet op de +1-tab van je Google+ profiel. Deze informatie wordt enkel gebruikt binnen Google+ en een eventuele +1-knop die op een website staat.

+2.8 Spelletjes spelen op Google+ Binnen Google+ bestaat er ook de mogelijkheid om spelletjes te spelen. Door naar de spelletjespagina te navigeren kun je kiezen uit een groot aantal spelletjes, die je meteen via de browser kunt spelen.

De meldingen, die gedeeld kunnen worden vanuit een spelletje, zijn alleen zichtbaar op de spelletjespagina. Hierdoor zal iemand die geen interesse heeft in spelletjes er nooit mee worden lastiggevallen. Een melding kan een uitnodiging zijn of een mededeling dat je een hogere score hebt dan iemand anders in je kringen.


+3 : Zorg voor een goed profiel Zoals bij ieder sociaal netwerk is het belangrijk dat je profiel compleet is en er goed uitziet. Je profiel fungeert immers als visitekaartje. Let op: Gebruik voor Google+ je echte naam. Bij gebruik van fictieve namen, kan je account zonder reden van opgaaf worden geblokkeerd. Als organisatie of bedrijf gebruik je een G+ pagina (zie hoofstuk 8). Veel mensen volgen anderen op basis van het profiel. Je profiel kun je benaderen door op je profielfoto te klikken, door naar te navigeren naar http://plus.google.com/me of het profielicoontje te klikken in de linker navigatiebalk.

+3.1 De opbouw van je profiel


Je profiel is opgedeeld in 5 verschillende tabbladen: Berichten, Over, Foto’s, Video’s en +1’s.

Berichten Onder berichten zijn alle berichten te zien die jij geplaatst hebt en die voor de specifieke bezoeker toegankelijk zijn. Hier staan dus de publieke berichten en de berichten die jij met de bezoeker gedeeld hebt. Heb je een bericht met een bepaalde kring gedeeld en zit de bezoeker van je profiel niet in deze kring, dan zal het bericht voor hem of haar niet zichtbaar zijn. Over Over biedt een overzicht van alle informatie over jou. Het is een soort online CV, waarin je allerlei informatie over jezelf kunt opnemen. Je kunt aangeven welke informatie je met wie wil delen. Verderop in dit hoofdstuk lees je meer over dit gedeelte van het profiel Foto’s Onder foto’s staan alle foto’s die je deelt via je Google+-account. Ook hier geldt dat enkel foto’s getoond worden die je publiek of met de bezoeker van je profiel gedeelt hebt. Video’s Alle video’s, die gedeeld zijn via het Google+-account, worden hier getoond. Het gaat hier enkel om video’s die via Google+ geupload zijn, dus niet om berichten met links naar Youtubevideo’s.

+1’s Onder +1’s vind je een lijst weer van alle +1’s die de eigenaar van het profiel gegeven heeft buiten Google+. Een +1 die gegeven is aan een post op Google+ verschijnt hier niet. Geef je een +1 op bijvoorbeeld GooglePlusWorld.nl, dan verschijnt deze hier wel. Je profiel bevat daarnaast nog een aantal andere onderdelen, die hieronder worden besproken.


Scrapbook & profielfoto Het scrapbook van vijf foto’s geeft je de mogelijkheid om snel te laten zien wie je bent. Ook kun je hier een panoramafoto uploaden. De keuze is geheel aan jou. Hier hoef je natuurlijk geen foto’s van jezelf te plaatsen, maar dat maakt het allemaal wel een stuk persoonlijker. Contact opnemen Via een knop aan de bovenzijde van het je profiel kan een e-mail worden verzonden aan de persoon achter het profiel. De knop kun je naar keuze zelf activeren of verbergen. Op deze manier geef je mensen dus de mogelijkheid om in persoonlijk contact met je te treden.

+3.2 Over: je profielinformatie invullen Onder het tabblad ‘over’ vind je alle profielinformatie; informatie over wie je bent, wat je leuk vindt, wat je expertises zijn etc. Je kunt de profielinformatie onder verschillende categorieën gestructureerd opslaan: ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Introductie: geef in een paar regels aan wie je bent en wat je doet. In de introductie kun je opmaak gebruiken. Op deze manier kun je de tekst beter leesbaar maken Ik ben cool want...: hier geef je aan waarin je uitblinkt, wat je ‘cool-factor’ is. Beroep: hier vul je uiteraard in welk beroep je uitoefent Werkervaring: waar heb je gewerkt in het verleden? Opleiding: welke opleiding(en) heb je genoten? Plaatsen waar je gewoond hebt: Ben je verhuisd? Thuis: Wat is de locatie van je huis? Werk: Wat is de locatie van je werk? Relatiestatus: Ben je getrouwd, single, verloofd? Op zoek naar: Ben je op zoek naar een relatie of enkel naar interessante mensen? Verjaardag: Wanneer ben je jarig? Geslacht: Man, vrouw of weet je het niet? Andere namen: Heb je een bijnaam? Of noemen mensen je anders? Profiel vinden: Wil je dat mensen je profiel kunnen vinden via zoekopdrachten? Andere profielen: Heb je profielen op andere netwerken? Bijdrager aan: voor welke websites schrijf je, aan welke projecten draag je bij? Aanbevolen links: Welke websites raad jij aan om te lezen? Gegevens uit Google Contacts: Deze kun je zelf niet aanpassen, maar dit zijn jouw gegevens vanuit Google Contacts

Goed om te weten: je hoeft niet alles in te vullen en je hoeft ook niet alles zichtbaar te maken voor iedereen (daarover hierna meer). Het invullen van de introductie, waar je woont, andere profielen, bijdrager aan en aanbevolen links zorgen ervoor dat mensen je sneller gaan volgen. Google+ is een netwerk dat je de kans geeft snel mensen te leren kennen met de zelfde interesses en passies als jij. Door een goed beeld van jezelf te geven in je profiel, maak je het makkelijk voor mensen om je te vinden en natuurlijk om je te volgen.


Denk er goed over na in welke taal je je profiel schrijft. Het is op Google+ (nog) niet mogelijk om, zoals bijvoorbeeld op LinkedIn, profielen in meerdere talen aan te maken. Zoals je kunt zien in de schermafbeelding van mijn profiel, heb ik alle tekst in het Engels geschreven, omdat ik Google+ gebruik voor Nederlandse, maar ook veel internationale contacten.

+3.3 Je profiel beheren In tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook, is het op Google+ heel eenvoudig om te bepalen welke informatie en content je met wie deelt. Dat geldt dus ook voor de profielinformatie. Je kunt de informatie publiek delen, met bepaalde kringen of bijvoorbeeld enkel met jezelf. Op deze manier kun je heel gericht je online identiteit beheren en hoef je je niet meteen bloot te geven aan de hele wereld. Dit geldt voor alle onderdelen op je profiel behalve de profiel- en scrapbookfoto’s. Kies voor je profiel dus ook alleen foto’s, waarvan je het niet erg vindt dat iedereen ze kan zien. Wanneer je bepaalde informatie niet toegankelijk hebt gemaakt voor andere mensen, kun je via de optie ‘Profiel bekijken als’ zien hoe jouw profiel er voor andere mensen uitziet. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

+ Aan de slag! Je hebt je account aangemaakt, nu is het tijd om je profiel te vullen. 1. 2. 3. 4. 5.

Plaats je eigen profielfoto; Schrijf een korte introductie; Vul de andere velden in. Bepaal welke informatie je met wie wil delen. Plaats links naar andere sociale netwerken, op deze manier kunnen mensen de link leggen wanneer ze je bijvoorbeeld kennen van Twitter, LinkedIn of Quora

Wannneer je klaar bent met je profiel bewerken dien je het profiel altijd op te slaan. Doe je dit


niet, dan zijn alle wijzigingen te niet gedaan. Let hier dus op!


+4 : Berichten maken en delen Net zoals bij alle andere sociale media, staat bij Google+ het maken en delen van content centraal. Je kunt content delen via het “Deel je laatste nieuws”-scherm of via de delen-knop.

Het maakt niet uit op welke manier je iets deelt, beide methoden bieden dezelfde opties om iets te delen. Wanneer je een bericht deelt via de delen-knop, kan het voorkomen dat het scherm dichtklapt, voordat je het bericht verstuurd hebt.

+4.1 Een bericht schrijven Berichten kunnen uit verschillende componenten bestaan; tekst, links, foto’s en video’s. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter (140 tekens), hoef je je op Google+ geen zorgen te maken over de lengte van je tekst. Elke update mag maximaal 10.000 karakters bevatten. Daarnaast kun je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook, eenvoudige opmaak gebruiken om de leesbaarheid van je berichten te vergroten.

Opmaak

Voorbeeld

Resultaat

*

*dik gedrukt*

dik gedrukt


-

-doorgestreept-

doorgestreept

_

_cursief_

cursief

Let er wel op dat je bericht in de stream na 8 regels wordt ingeklapt. Op deze manier hou je als gebruiker overzicht en is het makkelijker door de berichten in je stream te scrollen. De lezer kan het bericht altijd uitklappen en volledig lezen (‘hele bericht lezen’). Zorg er dus voor dat je de belangrijkste content binnen 8 regels overbrengt.

+4.2 Media toevoegen Je kunt aan je updates verschillende typen media toevoegen: ● ● ●

links foto’s video’s

Je kunt slechts één mediatype toevoegen. Daarvan wordt bij plaatsing ook een preview getoond. Als je bijvoorbeeld een foto-album aan een bericht toevoegt, dan kun je geen video meer toevoegen. Je kunt wel altijd extra links toevoegen in de tekst van je update (in dit geval dus een link naar de video).

Links Wanneer er een link wordt toegevoegd aan een update zal Google+ in de stream een preview


tonen van die link. Deze preview toont de titel van de link, een stukje tekst en een afbeelding van de pagina. Je kunt een link toevoegen door deze in de tekst te plaatsen of via het ketting-icoontje. Wanneer er meerdere afbeeldingen op de pagina waar je naar linkt beschikbaar zijn, kun je een afbeelding uitkiezen door middel van de pijltjes (zie schermafbeelding). Als er meerdere links in een bericht worden geplaatst, zal alleen van de eerste link de extra informatie worden getoond. Alle andere links worden weergegeven als een hyperlink. De link waarvan de extra informatie wordt getoond kan eventueel uit het bericht worden verwijderd om het bericht op te schonen. Door gebruik te maken van Goo.gl of bit.ly kun je een lange hyperlink verkorten en hiermee de leesbaarheid van het bericht vergroten. Foto’s en video’s Voeg foto’s toe aan een bericht door ze te uploaden, te kiezen uit al eerder geüpload materiaal of door ze vanaf je telefoon toe te voegen. Wil je video delen? Upload de video dan, selecteer de video uit je eerder geüploade video’s of voeg een link toe naar een video. Als je een link van een YouTube- of Vimeo-video in een bericht plaatst, wordt de video onder het bericht getoond. Lezers kunnen de video meteen bekijken, zonder dat ze eerst naar YouTube of Vimeo hoeven te gaan. Dit kan ook met een video (stream) die live wordt uitgezonden op YouTube. Lees meer over het gebruik van foto’s en video’s in hoofdstuk 6.


+4.3 Personen en pagina’s vermelden In een bericht kun je profielen en pagina’s vermelden. Zo kun je iemand erkenning geven of bijvoorbeeld naar een andere locatie linken. Om een persoon of pagina te vermelden, hoef je deze niet te volgen (zoals dat op Facebook bijvoorbeeld wel het geval is). Een profiel of pagina vermelden, door je door een + te typen. Vervolgens begin je rustig met het intypen van de naam. Google+ geeft je suggesties tijdens het typen. Als je de juist persoon of pagina geselecteerd hebt, verschijnt deze met een plusje ervoor in het blauw in je bericht. Als je bericht eenmaal geplaatst is, wordt de naam ook klikbaar. Profielen en pagina’s die je vermeldt in een bericht, krijgen daarvan een notificatie.


TIP! Vermeld de juiste persoon of pagina Als je een persoon of pagina wil vermelden in je bericht, maar de juiste naam verschijnt niet of je weet niet welke van de 40 Jan Janssens de goede Jan is, dan kun je het volgende doen. Bezoek het profiel of de pagina die je wil noemen. Kopieer het nummer uit de adresbalk. Plaats een + in bericht en plak daarachter het nummer. Wanneer het bericht wordt geplaatst, verschijnt de naam van de pagina of het profiel die bij het nummer hoort. Voorbeeld URL: https://plus.google.com/112433233162542061134/posts Het nummer: 112433233162542061134 Je plaatst dan in je bericht: +112433233162542061134

+4.4 Effectieve berichten: schrijf speciaal voor Google+ Wil je dat jouw berichten opvallen? Wil je meer +1’s en comments? Zorg dan dat je gebruik maakt van de ruimte en de mogelijkheden die Google+ je biedt. Natuurlijk kun je korte berichten delen, zoals op Twitter, maar dat is veel minder effectief. Je kunt dus beter één update plaatsen met goede content en dan nog een aantal malen in de reacties een update plaatsen, in plaats van drie zeer korte berichten. Een voorbeeld: veel mensen vinden het makkelijk om hun Twitterprofiel aan hun Facebookaccount te koppelen, tweets worden dan automatisch ook op Facebook geplaatst. Maar wat blijkt? Deze berichten zijn te kort voor Facebook, bevatten geen beeld en bovendien zijn links en hashtags niet klikbaar. Een bericht dat speciaal geschreven is voor Facebook zorgt vaak voor meer reacties en vind-ik-leuks. Dat geldt ook voor Google+. Door je content aan te passen aan het medium en optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die het medium biedt, vergroot je de effectiviteit van je updates.


+4.5 Je bericht delen Bij het plaatsen van een bericht geef je aan met wie je het wil delen. Kies je voor openbaar, dan kan iedereen je bericht zien. Je kunt kringen toevoegen (daarover in hoofdstuk 5 meer) of specifieke personen. Alleen de mensen met wie je je bericht deelt, kunnen het lezen. Als je een bericht deelt met een kring, waaraan je mensen hebt toegevoegd die nog geen account hebben op Google+, kun je ervoor kiezen een e-mail versturen, door deze optie aan te vinken. Notificaties Wil je zeker weten dat je bericht opvalt? Dan kun je een notificatie aan je bericht toevoegen. Voeg een kring toe, klik op de naam van de kring en vink het vakje voor notificatie aan. Afhankelijk van de instellingen van de ontvanger, ontvangen de mensen (maximaal 100) in de kring een notificatie binnen Google+ en/of een mail. Deze notificatie ziet er als volgt uit: “Arvid Bux heeft een bericht met je gedeeld� Ook wanneer je een specifieke persoon toevoegt (+Arvid Bux) krijgt deze persoon een notificatie. Kies je ervoor om notificatie niet aan te vinken, dan zien de ontvangers van je bericht deze natuurlijk wel in hun stream. Notificaties kunnen erg handig zijn, als je wil dat (bepaalde) mensen je bericht echt lezen. Doe dit echter niet te vaak en alleen als het ook waarde toevoegt voor de ontvanger(s) in kwestie. Anders wordt het ervaren als spam. In de instellingen kun je aangeven van wie je notificatie's wil ontvangen. Hier kun je zelf aangeven of iedereen (openbaar) of slechts mensen vanuit je


kringen je een notificatie kunnen zenden. Bericht verwijderen Uiteraard kun je ook een bericht verwijderen. Dit kan nadat je het bericht hebt geplaatst. Klik op het menu in de rechterbovenhoek van het bericht en kies “Dit bericht verwijderen” TIP! Bericht na plaatsing bewerken Heb je je bericht geplaatst en ben je iets vergeten of heb je per ongeluk een spelfout gemaakt? Dan kun je de post heel eenvoudig bewerken. Ga naar het bericht, klik op het pijltje en kies bericht bewerken. Vervolgens kun je de tekst bewerken. Helaas kun je niet aanpassen met wie het bericht is gedeeld of toegevoegde media bewerken/aanpassen. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

+ Aan de slag! 1. Een bericht maken Nu is het tijd om een update te plaatsen op Google+. Net als op Facebook & Twitter kun je zelf bepalen wat je wil delen. Houd alleen in de gaten dat, afhankelijk van welke kring je kiest (of natuurlijk openbaar) iedereen of slechts enkelen je bericht kunnen zien. Plaats eerst een bericht met alleen maar tekst. Zo kun je de het opmaken van een bericht oefenen. Voeg schuingedrukte en dikgedrukte tekst toe en vernoem, indien relevant, andere gebruikers in je bericht. Als je klaar bent, kies je de kringen met wie je je bericht wil delen.

2. Een foto toevoegen Gelukt? Als het plaatsen van een update met tekst goed gaat, probeer dan eens foto toe te voegen. Deze wordt geüpload naar Google+ en vanuit daar voor iedereen, waarmee je het bericht deelt, zichtbaar gemaakt.


3. Een link toevoegen Als laatste oefening deel je een link. Je kunt de link in de body van de tekst plaatsen. De titel, samenvatting en plaatje van de link worden opgehaald en getoond (dit heet de snippet). Daarna kun je eventueel de link uit de tekst verwijderen. Je kunt de link ook via het link-icoontje toevoegen. Als je een link naar een Youtube video toevoegt, wordt deze afspeelbaar getoond.


+5 : Kringen Ze zijn al eerder langsgekomen; de kringen. Wat zijn het nu eigenlijk? Als je iemand op Google+ wil volgen, plaats je hem of haar in een of meerdere kringen. Een kring staat voor een groepje mensen met wie je updates wil delen. Dit kan familie zijn, collega’s, je stapvrienden of bijvoorbeeld vrienden van je sportclub.

+5.1 Wat zijn kringen? Door mensen in aparte kringen te plaatsen, zorg je ervoor dat je heel gericht informatie kunt delen. Zo kun je bijvoorbeeld informatie over een familiereunie enkel delen met je familie en het laatste trainingsschema met je sportclub. Op deze manier val je mensen niet lastig informatie, die niet voor hen relevant is. Je kunt mensen ook in verschillende kringen plaatsen. Dit is vooral handig wanneer een collega ook bijvoorbeeld een vriend of een familielid is. Ook kun je een kring gebruiken om updates van die mensen te lezen. Op deze manier kun je snel het laatste nieuws van je familie lezen of foto’s bekijken van je fotografie-kring. Voor vele nieuwe Google Plus-gebruikers is het even wennen: waarom kunnen onbekenden mij zomaar aan een kring toevoegen? We vergelijken Google+ vaak met Facebook, waar vriendschap een wederkerig iets is: je wordt pas vrienden met elkaar als beide partijen daarmee instemmen. Met andere woorden: je volgt elkaar of allebei wel of allebei niet. Bij Google+ werkt het meer zoals op Twitter. Door mensen in te delen in kringen bepaal je met welke personen jij informatie wil delen (zowel zenden als ontvangen). Als die betreffende personen jou vervolgens ook in een kring opnemen (terugvolgen), ontvangen zij de berichten die jij met hen deelt in hun stream. De kringen zorgen er dus voor dat je volledig de controle hebt over welke informatie je met wie deelt en welke informatie jij tot je neemt!


Wanneer je iemand in een kring hebt staan die nog niet op Google+ zit, dan wordt dit door middel van een melding “Ook x persoon e-mailen die Google+ nog niet gebruikt” getoond. Door deze instelling aan te vinden krijgt deze persoon een kopie van het Google+-bericht in de email. Je gebruikt kringen niet alleen om informatie te delen (push), maar ook voor het georganiseerd ontvangen en lezen van informatie (pull). Standaard zie je alle updates. Wil je alleen de berichten van een bepaalde kring bekijken, dan kun je aan de bovenkant van het scherm de kring kiezen waarvan jij de updates wilt lezen. Zo kun je snel alle updates van bijvoorbeeld alleen je collega's of je vakgenoten bekijken, ook als die niet op de startpagina zichtbaar zijn.

Wanneer iemand jou in een kring plaatst, krijg je hier natuurlijk een melding van. Op dat moment kun jij die persoon ook in een kring plaatsen of geen actie ondernemen. Je kunt het verzoek zelfs negeren. Onderneem je geen actie of negeer je deze persoon, dan zie jij geen updates van deze persoon op je startpagina. Deze persoon zal wel jouw openbare updates zien in zijn of haar startpagina.

+5.2 Kringen gebruiken & beheren Als je een account aanmaakt, krijg je standaard 3 kringen: familie, collega’s en vrienden. Uiteraard kun je deze kringen hernoemen of verwijderen. Ook kun je zelf nieuwe kringen aanmaken. Wanneer je iemand in een kring plaatst, krijgt die persoon hier een melding over. Deze persoon ziet echter niet in welke kring hij/zij is geplaatst.


In het scherm waar je de kringen in beheert, kun je ook de volgorde van de kringen bepalen. Deze volgorde vind je terug in het hoofdscherm. Hier kun je dan vervolgens heel makkelijk op een kring klikken om enkel updates van deze kring te bekijken. In het overzicht van de kringen zie je ook wie jou in een kring heeft geplaatst, maar wie jij nog niet terugvolgt en de mensen die je hebt geblokkeerd. Vanuit hier kun je dus ook deze mensen weer in een andere kring plaatsen mocht je dat willen.

+5.3 Volume beheren Op de startpagina zie je de updates van alle kringen. Er zijn altijd kringen waar je niet elke update van wil of hoeft te lezen. Hier heeft Google+ de volume-schuif voor in het leven geroepen. Per kring kun je bepalen hoeveel updates je in je stream wil ontvangen. Zet je de schuif helemaal naar rechts, dan verschijnen alle posts van die kring op de startpagina. Hoe verder je de schuif naar links zet, hoe minder posts in het hoofdscherm verschijnen. Google+ past hier een berekening toe die kijkt naar hoe goed een post wordt ontvangen. Met andere woorden: hoe meer +1’s, reacties en shares, hoe groter de kans dat deze op je startpagina verschijnt. Plaats je iemand in verschillende kringen, dan telt de kring met de laagste volumeschuifwaarde.

+5.4 Kringen gebruiken voor interne communicatie Je kunt Google+ ook gebruiken binnen je bedrijf of organisatie voor interne communicatie. Wanneer je organisatie gebruik maakt van Google Apps, bestaat er de mogelijkheid om via Google+ eenvoudig een bericht te delen met de hele organisatie. Voor jouw organisatie wordt namelijk automatisch een kring aangemaakt. Ook mensen die jou niet volgen kunnen dit bericht


op je profiel terug vinden. Ze zien het bericht echter niet op hun startpagina.

De organisatie achter Dancetour gebruikt Google+ bijvoorbeeld voor interne communicatie. Ze delen berichten en informatie met medewerkers op het zelfde platform dat ze gebruiken voor de communicatie met bezoekers van Dancetour. Lees voor meer informatie het artikel: Organisatie Dancetour over Google+ en Hangouts.

+5.5 Wie is interessant om te volgen? Google houdt zelf voor Google+ een lijst bij van mensen of pagina’s die wellicht interessant zijn om te volgen. Hoewel deze lijst regelmatig wordt getoond, kun je hem ook bekijken via deze link. Je kunt de zoekbalk gebruiken om mensen te vinden, die je wellicht in een kring wil plaatsen. Daarnaast zijn er ook verschillende externe websites die kringen hebben verzameld op categorie. Die kun je vervolgens toevoegen. ● ● ●

recommendedusers.com findpeopleonplus.com gpc.fm

Daarnaast kun je ook naar kringen zoeken op Google+. Vaak worden kringen door gebruikers gedeeld, nadat ze zorgvuldig zijn samengesteld (vergelijkbaar met bijvoorbeeld openbare lijsten van interessante mensen op Twitter). Gebruik daarvoor de onderstaande links: ● ●

Gedeelde Kringen (Nederlandse versie Google+) Shared Circles (Engelse versie Google+)

Heb je zelf een interessante kring mensen samengesteld? Dan kun je deze delen via het kringscherm. Wanneer er een kring wordt gedeeld, kunnen deze profielen of pagina’s door andere gebruikers allemaal tegelijk of één voor één worden toegevoegd. Staan deze profielen of pagina’s al in de kring waaraan je ze toevoegt, dan worden ze niet nogmaals toegevoegd.


+5.6 Tips, best practices & toekomstmuziek Momenteel kun je maximaal 5000 mensen in je kringen plaatsen. Deze kringen kun je vervolgens gebruiken om updates te lezen of om updates te delen. Met het delen kun je dus heel gericht een bericht sturen naar een bepaalde groep Google+ gebruikers. Zo kun je als bedrijf een kring aanmaken van brand ambassadors en hier vervolgens specifieke updates mee delen. Door het bericht te vergrendelen kun je tevens voorkomen dat het verder gedeeld kan worden.

Op dit moment moeten kringen nog handmatig worden bijgehouden. Dit kost best veel tijd en moeite. In de verschillende gesprekken met Google is wel al naar voren gekomen dat er wordt gewerkt aan "Self Subscribe Circles" en "Dynamic Circles". Self Subscribe Circles houden in dat jij kringen openbaar kunt maken, zodat mensen zich hier zelf aan kunnen toevoegen. Zo kun je als bedrijf een kring aanmaken met nieuwe producten of waarin je nieuws deelt over je organisatie of content over een bepaald onderwerp. Geinteresseerde volgers kunnen zich dan zelf aanmelden voor die kring. Dynamic Circles zijn bedoeld om automatisch, op basis van publieke data van de mensen die jou volgen, kringen te maken. Beide mogelijkheden zijn nog niet beschikbaar, maar er zou wel aan gewerkt worden. Een aantal andere mogelijkheden met kringen:


â—? â—?

â—?

Maak kringen per taal en deel updates in verschillende talen enkel met die kring Als je als bedrijf een specifieke regio een kortingsbon wilt sturen dan zet je al deze mensen in dezelfde kring en deel je kortingsbon met hen. Al je andere volgers worden nu niet "lastig gevallen" Maak een kring van al je medewerkers en deel bepaalde informatie enkel met die kring

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

+ Aan de slag! Maak nu een aantal kringen aan. Als voorbeeld kun je de kring familie nemen en daar een aantal familie-leden in plaatsen. Deel vervolgens een update met die kring. Maak een nieuwe kring aan en plaats enkele leden uit de familie kring in deze nieuwe kring. Maak een derde kring aan en verwijder deze vervolgens weer.


+6 : Het gebruik van foto’s en video’s In hoofdstuk 4 kwamen ze al even aan bod: foto’s & video’s. Google+ biedt veel mogelijkheden voor het gebruiken en tonen van je foto’s en video’s. Google+ past de grootte van je fotos aan tot maximaal 2048 pixels. Dit in tegenstelling tot Facebook, waar foto’s weergegeven worden op 960 pixels (je kunt foto’s daar wel bekijken op 2048 pixels, maar alleen als je de foto downloadt).

+6.1 Foto’s en video’s toevoegen en bewerken Foto’s of video’s toevoegen aan Google+ kan op verschillende manieren. Tijdens het maken van een post of door ze apart via het foto-scherm toe te voegen.

Voeg je een enkele foto toe, dan hoef je deze niet meteen aan een album te koppelen. Wil je echter meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp delen, dan is het wellicht handiger om een album aan te maken. Je kunt later altijd nog meer foto’s toevoegen aan een album, dit is niet mogelijk wanneer je ze enkel aan een bericht hebt gekoppeld. Je kunt foto’s selecteren vanaf je computer. Daarna geef je het album een naam en zodra de foto’s zijn geüpload kun je ze draaien, een bijschrift toevoegen, bewerken, mensen taggen of weer verwijderen.


Foto’s bewerken Je kunt foto’s altijd voor publicatie bewerken. Als je op bewerken klikt, dan geeft Google+ je de mogelijkheid om enkele eenvoudige bewerkingen uit te voeren. Hierdoor kun je een gedeelte van de foto oppoetsen, bijsnijden of andere effecten toepassen.

Foto’s delen De foto’s zijn tijdens het bewerken en toevoegen nog niet zichtbaar voor anderen. Dat gebeurt


pas zodra je ze ook daadwerkelijk deelt met je kringen.

Deel je de foto’s niet, dan zijn ze enkel zichtbaar voor jou. Het album kan later nog altijd gedeeld worden, dan wel via een Google+ update dan wel door het geven van de directe link naar het album. De openbare foto’s en albums zijn ook zichtbaar op je profiel.

+6.2 Albums beheren Via foto’s in de linkernavigatie kun je je albums bekijken en beheren. Je kunt foto’s toevoegen aan albums, zien hoeveel +1’s elke foto in elk album heeft, de volgorde van de foto’s in je album aanpassen en een link naar het album opzoeken om te delen via Google+ of op een andere manier. Ook kun je aanpassen met welke kringen je je album wil delen en ervoor kiezen of je de locatieinfo van de foto’s wil laten zien of wil verbergen. Tot slot kun je heel makkelijk per album mensen taggen (in batch).

+6.3 Mensen taggen Net als op Facebook, kun je op Google+ mensen die op foto’s staan te “taggen”. Dit houdt in dat er om het gezicht op de foto een cirkel wordt getekend en dat er een naam aan de persoon wordt toegekend. Google+ zal op den duur suggesties gaan doen van wie er op de foto staat.


Ook kunnen andere gebruikers mensen in jouw foto’s taggen. Hierdoor krijg je een mooi overzicht van wie er allemaal op de foto staat.

+6.4 Foto’s en video’s vanaf je telefoon uploaden Maak je foto’s of video’s met je telefoon? Dan kun je die met de Google+ app op je Androidof iOs-toestel eenvoudig uploaden. Het is zelfs mogelijk om je foto’s en video’s automatisch te laten uploaden naar Google+. Voor iOS dient de app in de achtergrond actief te zijn om de foto’s te uploaden. Wanneer de app gesloten wordt, worden de foto’s de volgende keer dat de app wordt opgestart geüpload. Dit houdt in dat de app na het maken van een foto of video, deze automatisch in je Google+ account zet.

Deze beelden zijn voor niemand behalve jijzelf zichtbaar. Vervolgens kun je ze meteen in een album plaatsen of gebruiken in een bericht. Op deze manier heb je altijd een backup van je foto’s en video en hoef je je telefoon of tablet niet aan je computer te koppelen om foto’s en video’s over te zetten. Om MB’s te sparen, kun je het zo instellen dat de app alleen automatisch uploadt bij een WiFi-verbinding.


+6.5 Picasa albums Google+ is gekoppeld aan Picasa, wat inhoudt foto’s die je toevoegt via Google+ ook gelijk in je albums van Picasa staan. Je kunt dus eventueel foto’s beheren via Picasa. Als je foto’s toevoegt via Google+, dan tellen deze niet mee in de totale opslaggrootte die je mag gebruiken op Picasa. Voeg je foto’s toe via Picasa, dan wordt dit wel in mindering gebracht op de opslag die je mag gebruiken van Google. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

+ Aan de Slag! Hoofdstuk 6 helemaal gelezen? Upload dan nu een aantal foto’s. Kijk meteen of de foto’s goed gedraaid zijn. Is dat niet het geval, dan kun je de foto’s draaien door met de muis over de foto te gaan en op het ‘draaien’ icoontje te klikken. Voeg bij een aantal foto’s ook een omschrijving toe. Geef het album een naam en sla deze op. Deel vervolgens het album met een kring.


+7 : Google+ Hangouts +7.1 Wat zijn Google+ Hangouts? De Google+ Hangout is misschien wel de meest geprezen functie van Google+. Via Hangouts kun je met maximaal 9 personen en jijzelf (dus maximaal 10) een videogesprek houden. Een Hangout kan gbruikt worden voor bijvoorbeeld een training of vergadering. Je kunt eenvoudig een Hangout starten door mensen specifiek uit te nodigen of een kring toe te voegen. Je kunt ook een openbare Hangout starten, zodat geinteresseerden kunnen deelnemen.

In tegenstelling tot Skype, waar je met elkaar ‘belt’, en waar je pas kunt bellen als de ander je uitnodiging heeft geaccepteerd, kun je bij een Hangout de verbinding openzetten en kunnen mensen deelnemen wanneer ze hier tijd voor hebben. Zo kun je een Hangout openzetten met bijvoorbeeld de kring familie. Gedurende de hele tijd dat de Hangout open staat kunnen mensen deelnemen en weer weggaan. Nodig je iemand specifiek uit voor een Hangout, dan zal deze persoon hier ook een notificatie van ontvangen. Wanneer deze persoon is ingelogd op Gmail/Gtalk krijgt hij ook een melding dat er een Hangout uitnodiging voor hem is. Je kunt ook aan een Hangout deelnemen via je mobiele telefoon. Je hebt de mogelijkheid om actief deel te nemen of de Hangout te bekijken. Wat er precies mogelijk is, hangt af van het type Hangout en of je bent uitgenodigd of niet. Zo kun je een Hangout-on-Air wel bekijken vanaf je mobiele telefoon, maar kun je er niet aan deelnemen. Uiteraard kun je een Hangout ook via je mobiele telefoon starten. Selecteer hiervoor de mensen met wie je een Hangout wilt starten (of kies gewoon Openbaar) en start je Hangout. Uiteraard is de kwaliteit van de Hangout afhankelijk van de verbinding van het mobiele of WiFi-netwerk. Maak je gebruik van


een mobiel netwerk, let dan vooral op het dataverkeer dat verbruikt wordt, zeker met limieten die tegenwoordig gesteld worden door de Nederlandse providers.

+7.2 Een Hangout starten Deelnemen aan een bestaande Hangout en een nieuwe Hangout starten, doe je op de Hangout-pagina of via de button rechtsboven de chatfunctionaliteit op je startpagina. Je gaat naar de Hangout-pagina via het hangout-icoon in de linker navigatie. Wanneer je een Hangout start, krijg je de mogelijkheid om mensen uit te nodigen. De profielen zijn gesorteerd op basis van of ze beschikbaarheid (of ze online zijn of niet). Kies de juiste profielen of voeg een kring toe en start een Hangout. Let op! Voor Hangouts is een plugin nodig, die ge誰nstalleerd wordt bij het eerste gebruik. Afhankelijk van de de rechten die jij als gebruiker hebt op de PC kan dit goed of fout gaan. Gelukkig is het proces van de installatie goed beschreven. Volg de stappen op het scherm, zodra de plugin wordt geinstalleerd. Wanneer er iets fout gaat, geeft Google vaak stappen hoe het probleem op te lossen.

Scherm en documenten delen & werken met apps Tijdens de Hangout heb je de mogelijkheid om je scherm te delen, samen aan een document te werken, een YouTube-video te bekijken en te chatten. Ook kun je apps gebruiken, die door andere mensen zijn ontwikkeld. Een voorbeeld van een app die erg handig kan zijn, is Slideshare, waarmee presentaties en soortgelijke office-documenten kunnen worden getoond. Sinds het begin is er daarnaast de mogelijkheid om grappige effecten toe te voegen aan deelnemers van de Hangout, waardoor mensen bijvoorbeeld een snor krijgen of eruit zien als een piraat.


+7.3 Een Hangout modereren Het is verstandig om af te spreken wie als moderator van de Hangout fungeert. De standaardinstelling is dat, wanneer er iemand spreekt, de tegel van deze spreker groot wordt getoond. Gedurende de Hangout kun je echter klikken op de tegels van deelnemers om deze groot weer te geven, als je bijvoorbeeld iemand aan het woord wil laten. Wanneer je met je muis over de tegel van een deelnemer gaat, worden er opties zichtbaar waarmee je onder andere de microfoon van deze deelnemer kunt dempen of zelfs deze deelnemer kunt verwijderen uit de Hangout. Ook aan mensen die met gebarentaal communiceren is gedacht. Alle deelnemers dempen hun microfoon. Vervolgens kan de spreker door middel van “shift S� de focus krijgen.

+7.4 Hangout-on-Air Sind begin mei is er de mogelijkheid om een Hangout-on-Air te houden. Dat wil zeggen dat je de Hangout live kunt streamen op Youtube en op Google+. Op deze manier kun je een Hangout houden met 10 mensen en kunnen een ongelimiteerd aantal andere mensen de Hangout op hetzelfde moment bekijken. In het Hangout scherm kan de persoon die de Hangout is gestart het aantal kijkers zijn. Tevens kan hier ook de URL worden gevonden van de Hangout. Deze URL kan gebruikt worden voor andere social media kanalen of om de Hangout op een website te plaatsen. Bekende Hangout-on-air sessies zijn die van President Obama, Dalai Lama en Ban Ki-Moon.


Een Hangout-on-Air wordt na afloop opgeslagen in YouTube. Als je wil kun je deze video vervolgens delen via Google+, je website of gewoon via YouTube. Let ook op de technische specificaties die nodig zijn voor een Hangout. Wil je een Hangout on Air bijwonen? Kijk dan hier voor Hangouts on Air die momenteel live zijn.

+7.5 Tips voor een goede Hangout-on-Air Een Hangout-on-Air is als het ware een TV-uitzending. Je kunt een presentatie houden, mensen interviewen, een onderwerp bespreken of als band optreden. Een goede Hangout vergt wat voorbereiding en met de onderstaande praktische tips wordt het allemaal iets makkelijker. Voordat je begint Een aantal dingen om over na te denken voordat je begint: ●

● ● ● ● ● ● ● ● ●

Zorg voor een goede titel. Deze titel is zichtbaar in de updates op Google+, maar ook in het overzicht van alle Hangouts. Hoe aansprekender de titel, hoe meer mensen je Hangout zullen bekijken. Nodig eerst iedereen uit, die deel uitmaakt van het panel (de deelnemers aan de Hangout, die zichtbaar zullen zijn en dus de mogelijkheid hebben om actief deel te nemen) voordat je de Hangout uitzendt. Stem het onderwerp af en zorg ervoor dat het panel weet waar het over gaat Zorg ervoor dat, wanneer iemand niet spreekt of actief deelneemt in het gesprek, hij/zij de microfoon dempt Om goed in beeld te zijn, moeten de deelnemers rechtop zitten. Denk hierbij aan een nieuwslezer Belichting moet goed zijn en van voren komen. Licht dat van achter komt kan er voor zorgen dat iemand niet zichtbaar is Wanneer iemand muziek laat horen, zorg ervoor dat hier geen copyright op zit Stel iemand van het panel aan om je te assisteren Bespreek vooraf welke onderwerpen er besproken moeten worden Wanneer noodzakelijk kun je mensen ook uitnodigen via de telefoon. Hiervoor bel je ze via de Hangout Alle deelnemers dienen 5 tot 10 minuten van tevoren aanwezig zijn. Eventuele dingen zoals geluid of belichting kunnen dan nog worden aangepast

Beginnen met de Hangout-on-Air ● ●

Zorg dat iedereen klaar is (rechtop zit etc.) Geef een korte introductie en geef panelleden wanneer gewenst de mogelijkheid om zich kort voor te stellen. Dit is vooral voor als je opname van de Hangout later wilt publiceren via YouTube. Druk op "Start Broadcast"

Tijdens de Hangout-on-Air ●

Aangezien er mensen kijken, zullen ze reacties geven. Dit kan zijn op Google+,


● ● ● ●

● ●

YouTube, Twitter of de website waarop de video wordt gestreamt. Zorg ervoor dat je de reacties leest en waar mogelijk antwoord geeft. Dat maakt het juist zo interactief. Zonder kijkers stelt je Hangout niet veel voor! Gebruik de chat aan de linkerzijde om berichten naar de andere deelnemers te sturen Maak gebruik van de mogelijkheid om de microfoon van een deelnemer te dempen (ga met de muis naar de video stream van de deelnemer) als dat nodig is. Wanneer er iemand in beeld moet zijn, kun je ook klikken op de video stream van deze deelnemer. Deze deelnemer is dan groot in beeld op de Hangout-on-Air. Houd een draaiboek van onderwerpen bij de hand zodat alles aan bod komt. Dit draaiboek kun je later ook bij de YouTube video voegen als omschrijving of elders gebruiken. Schrijf de tijden op van wanneer een belangrijk onderwerp begint. Deze tijden kun je gebruiken om er direct naar toe te linken op YouTube (annotations). Vergeet niet dat je ook plezier moet hebben! Je eerste hangout is waarschijnlijk niet meteen een succes, maar oefening baart kunst

Beëindigen van de Hangout-on-Air ● ● ● ●

Sluit de Hangout af met een eventuele korte samenvatting Gebruik de mogelijkheid om de Hangout op te slaan in YouTube Maak eventueel gebruik van "monetization"-mogelijkheden van YouTube (dit is de optie om geld te verdienen met je Youtube-kanaal door advertenties te tonen). Plaats de opname van de Hangout bijvoorbeeld op Google+ of op je website. Vermeld de namen van de deelnemers zodat zij de Hangout snel kunnen verder delen.

Extra's Uiteraard bestaat er de mogelijkheid om het zo gek als het maar kan te maken in de Hangout. Maak bijvoorbeeld gebruik van de apps die beschikbaar zijn of deel het scherm van een van de deelnemers wanneer dit nodig is.


Uiteraard kun je ook software installeren die het mogelijk maakt om andere beelden te tonen dan alleen het beeld van de webcam. Zo kun je tijdens een Hangout switchen tussen bijvoorbeeld een voor opgenomen filmpje en het beeld van de webcam. ManyCams of CamTwist Studio (Mac only) zijn twee suggesties.

+7.6 Hangouts: best practices Daria Musk, sing-a-songwriter gebruikt Hangouts als podium Al vanaf het begin was Daria actief op Google+. Meteen was ze ge誰ntrigeerd door de mogelijkheden van Google+ Hangouts. Gelijk gebruikte ze een Hangout om haar muziek de wereld in te sturen. Het geluid van haar Hangout heeft ze bovendien gebruikt voor haar eerste album. Voeg +Daria Musk toe aan een kring en bekijk haar video: http://youtu.be/YR_tckUfcEc Meer over Daria Musk lees je hier.

Fiat gebruikt Hangout om auto te onthullen Fiat was een van de eerste Nederlandse merken op Google+. Al snel hadden ze het idee om via een Hangout een nieuw Fiat-model te onthullen. Ze brachten 8 gelukkige deelnemers naar de productiehal en toonden zo de nieuwe Fiat. De ontwerper leidde zelf de Hangout en beantwoordde de vragen van de deelnemers.


Voeg +Fiat Nederland toe aan je kringen en bekijk de Hangout. Lees ook over de ervaringen van deze Hangout. Leren via Hangouts Vaak leer je het meest als je kunt zien wat andere mensen doen. In de medische wereld gebeurt dit vaak tijdens operaties. Artsen die niet aanwezig kunnen zijn bij de operatie, kunnen plaatsnemen in de theater. Deze video van een Hangout laat zien wat de mogelijkheden zijn. Omdat je niet je handen hoeft te gebruiken tijdens een Hangout, kun je deze ook gebruiken om bijvoorbeeld te koken. Via ChefHangout.com kunnen mensen een kookles nemen bij een chef die dit aanbiedt. Via de Hangout kunnen vervolgens 9 mensen extra deelnemen en leren ze hoe ze iets moeten koken.

Hangouts kunnen ook gebruikt worden om een onderwerp heel dichtbij te brengen. Hoe leg je iets beter dan wanneer je op de plek aanwezig bent en via een Hangout je bevindingen deelt. Tijdens de Economist World Oceans Summit kregen aanwezigen uitleg vanuit het koraalrif. Een duiker legde plaatselijk uit hoe belangrijk het koraal is. Dit gebeurde met de Onder-Water Hangout.


+8 : Google+ Pagina’s Natuurlijk kun je op Google+ ook als merk of bedrijf aanwezig zijn. Sterker nog, dat raad ik je van harte aan. Sommige bedrijven hebben de sprong al gewaagd en hebben een pagina geopend. Andere bedrijven (of merken) wachten nog af. Zonde, want Google+ biedt voor bedrijven en merken unieke voordelen. Daarom eerst vijf redenen waarom je als bedrijf zeker met Google+ aan de slag moet gaan.

+8.1 5 redenen om als merk of bedrijf met Google+ te beginnen 1. Nieuw netwerk In plaats van dat je als bedrijf "the new kid on the block" bent, is het hele netwerk nog nieuw. Hierdoor kun je als bedrijf nog volop experimenteren. Daarnaast rolt Google bijna wekelijkse nieuwe functionaliteiten uit. Deze kun je op je gemak uit proberen. Daarbij zijn de meeste gebruikers altijd bereid om je te helpen met de nieuwe mogelijkheden binnen Google+. Je kunt dus met een gerust hart experimenteren. Bovendien is het een kans om thought leader te worden binnen een nieuw netwerk. 2. SEO Als je een Google+ pagina opent, heeft dat direct impact op de zoekresultaten. Google+pagina’s worden immers hoog in de zoekresultaten getoond. Als je je website koppelt aan je Google+-pagina, heeft het bovendien een positief effect op de pagerank van je website. Een URL die gedeeld wordt via Google+ verschijnt meteen in de zoekresultaten. Normaal kan het even duren voordat Google een pagina heeft geïndexeerd. Daarnaast verschijnen Google+ updates ook in de zoekresultaten. Gebruikers vinden op deze manier ook je Google+-pagina.

3. Kringen In hoofdstuk 5 las je al over de kringen. Deze zijn ook bijzonder interessant voor bedrijven, organisaties en merken. Je kunt gericht berichten sturen naar bepaalde doelgroepen, Google+ dankzij kringen ook gebruiken voor interne communicatie met collega’s en samenwerken in project teams (onder andere met behulp van Google Docs en Hangouts, zie punt 4). In de


toekomst worden de mogelijkheden voor kringen nog meer uitgebreid, zodat je dankzij dynamic circles berichten kunt sturen naar automatisch aangemaakte kringen en self subscribe circles, waarmee volgers zich kunnen aanmelden voor bepaalde kringen, met wie je vervolgens gericht informatie kunt delen. 4. Hangouts In hoofdstuk 7 las je al over de Hangouts. Een Hangout geeft je de mogelijkheid om met nog 9 anderen een video conference te houden. Tijdens een Hangout kun je ook je scherm delen, samen een YouTube-filmpje bekijken, samenwerken aan een document en chatten. Het mooie is ook nog eens dat je ook aan een Hangout kunt deelnemen met een Android of iOS-apparaat. De Hangout-on-Air geeft de mensen die niet kunnen deelnemen de mogelijkheid de Hangout live te volgen via een YouTube-stream. Na de Hangout kan deze beschikbaar worden gesteld via YouTube. Voor je bedrijf of merk kun je legio toepassingen van de Hangout bedenken. ● ● ● ● ● ● ● 5.

Klantenservice via een Hangout Vragenuurtje Introductie van een nieuw product Interview met medewerkers/klanten Laat een event zien met een mobiele Hangout Vergader via een Hangout (en beperk het reizen) Geef een privéconcert etc. Ripple effect

Meten is weten. Met het echo-effect (ripples in het Engels) kun je zien hoe jouw update zich verspreidt over Google+. Dit werkt niet alleen met een specifieke update, maar ook met bijvoorbeeld een link van een veel gelezen artikel. De ripple laat zien wie het bericht deelt en hoe andere personen op Google+, die het bericht verder delen, in relatie staan tot die persoon. Zo kun je dus heel gemakkelijk zien wie jouw content deelt en verder deelt. Deze informatie kun je vervolgens gebruiken om je brand ambassadors en influencers in je netwerk te identificeren. Ook kun je op basis van deze gegevens mensen in specifieke kringen plaatsen en met deze kring voor hun interessante content delen. Zo kun je dus doelgericht te werk gaan. Let wel, ripples werken vooralsnog enkel met publieke updates.

De onderstaande ripple van een Google+ update is hier te bekijken. Een ripple van een website zie je hier.


+8.2 Aan de slag met een Google+ pagina Ben je overtuigd? Dan kun je meteen een Google+ pagina aanmaken. Bedrijven maken geen profiel aan, maar een speciale pagina, net als op Facebook. Om een pagina aan te maken, heb je wel een profiel nodig. Er zijn enkele verschillen in functionaliteiten tussen een pagina en een profiel. ● Een pagina kan mensen niet in een kring plaatsen, voordat de pagina door die persoon is gementiond of in een kring is geplaatst ● Pagina’s kunnen worden aangemaakt voor verschillende categorieën ● De standaardinstelling voor de verschillende elementen op een pagina is openbaar ● Pagina’s hebben een +1-knop ● Pagina’s kunnen andere pagina’s geen +1 geven, ● Pagina’s kunnen websites geen +1 geven ● Pagina’s kunnen geen spelletjes spelen ● Pagina’s kunnen niets met hun “uitgebreide kringen” delen ● Pagina’s voor lokale bedrijven hebben speciale velden waarmee gebruikers de fysieke locatie kunnen vinden van het bedrijf/merk Om een pagina aan te maken ga ja naar ‘pagina’s’ in de linker navigatiebalk of naar deze URL: https://plus.google.com/u/0/pages/create. Vervolgens zal, na het invoeren van een aantal zaken, de pagina worden aangemaakt. Veel informatie kan achteraf nog worden veranderd, de categorie niet. Als je een pagina voor een lokale onderneming wordt aangemaakt, zal Google proberen aan de hand van het telefoonnummer de informatie van Google Places over te nemen. Op deze manier wordt de Google Places gekoppeld aan de Google+ Pagina.


Op een Google+ pagina wordt het aantal +1’s vermeld. Dit is een optelsom van alle volgers en het aantal keer dat deze pagina een +1 heeft ontvangen. Bij deze optelsom wordt er niet gekeken naar het aantal malen dat een artikel een +1 heeft ontvangen.

+8.3 In 7 stappen een effectieve Google+ pagina Wat zijn nu eigenlijk de volgende stappen als je er voor wilt zorgen dat je Google+ pagina meer volgers krijgt en de interactie omhoog gaat? Hieronder 6 cruciale stappen op een rij. 1.

Zorg voor een compleet profiel

Een compleet profiel zorgt ervoor dat andere gebruikers je gemakkelijk kunnen vinden wanneer ze zoeken op bepaalde trefwoorden. Tevens krijgen bezoekers van je profiel een goed beeld van wie jij bent. Op het tabblad about kun je je profiel aanvullen met relevante informatie. Zo kun je links plaatsen naar bijvoorbeeld Facebook, Twitter maar ook naar je eigen website. Voorbeeld van een persoonlijk profiel en een pagina.


2.

Deel interessante content

Een lege pagina is niet aantrekkelijk om te gaan volgen. Zorg er daarom voor dat je op regelmatige basis content gaat delen. Neem Google+ op in je contentplanning. Plaats zeker een aantal keren per week nieuwe content. Pagina’s die regelmatig content plaatsen, verschijnen in de zoekresultaten. En omgekeerd: pagina’s die gedurende langere tijd geen content plaatsen verdwijnen op den duur weer uit de zoekresultaten. Denk na over de specifieke eigenschappen van Google+. Kies ervoor om op een andere manier of een andere soort content te delen dan op bijvoorbeeld Twitter of Facebook en maak regelmatig crosslinks, zodat bijvoorbeeld je Twittervolgers het interessant vinden om je ook op Google+ te gaan volgen. Sluit elk bericht af met een call to action. Stel bijvoorbeeld de vraag wat de lezer vindt van een bepaalde nieuwe ontwikkeling of van de gestelde vragen tijdens een interview. Gebruik de mogelijkheden van het platform zo goed mogelijk. Een filmpje van YouTube of Vimeo kun je embedden. Van foto's kun je een album maken. Hou ook eens een Hangout. Het gebruiken van al deze mogelijkheden maken het aantrekkelijker voor mensen om je te volgen.

Denk naast het creĂŤren van unieke content ook aan het cureren van content. Heb je zelf op een bepaald moment geen interessante content om te delen, dan kun je altijd nog berichten van andere sharen. Op deze manier deel je niet alleen interessante content, maar bouw je ook een


relatie op met de persoon of pagina wiens content je hebt gedeeld.

3.

Maak kringen aan en plaats mensen in de kringen

Je kunt kringen inzetten om bijvoorbeeld persberichten enkel te delen met journalisten. Een andere kring kun je bijvoorbeeld gebruiken om in dialoog te gaan met testers van een product. Op dit moment moeten kringen nog handmatig worden bijgehouden. Mogelijk wordt het in de toekomst mogelijk om kringen te beheren op basis van demografische informatie of door een koppeling te maken met je CRM-systeem. 4.

Plaats een Google+ badge op je website

Net zoals je bijvoorbeeld een Twitter- of Facebook-badge op je website hebt geplaatst, kun je er ook een van Google+ plaatsen. Deze badge geeft bezoekers van je website de mogelijkheid je pagina gelijk aan hun kringen toe te voegen. Op deze manier maak je je bezoekers bekend met het feit dat je ook te vinden bent op Google+. Een Google+ badge kun je hier aanmaken.

Het aantal +1's van je website en je Google+ pagina worden door middel van deze badge bij elkaar opgeteld. Het aantal +1's heeft effect op zoekresultaten. Daarnaast helpt deze badge ook als je een verified-badge op je pagina wilt krijgen. Een verified-badge laat bezoekers van je pagina zien dat het de officiele pagina van je bedrijf, merk of organisatie is. Op deze manier weten ze zeker dat de gedeelde informatie de juiste is. Google maakt regelmatig aanpassingen aan de badges en +1-knoppen. Door de manier waarop Google deze elementen heeft gebouwd, is het echter niet noodzakelijk om ze steeds opnieuw te installeren. Eventuele wijzigingen worden gelijk automatisch geactiveerd en doorgevoerd op jouw website. 5.

Voeg een +1-knop toe aan verschillende pagina's

Heeft je bedrijf een weblog of verkoop je producten, dan kun je aan deze pagina's een +1-knop toevoegen. De +1-knop geeft bezoekers simpelweg de mogelijkheid om een +1 te geven. Ook


kunnen je webpagina’s meteen gedeeld worden op Google+. Een gedeelde pagina kun je weer terug vinden via Google+ Ripples (zie reden 5 van 5 redenen om als bedrijf met Google+ te beginnen). De +1-knop kun je toevoegen aan je website door een plugin te gebruiken voor bijvoorbeeld Wordpress, maar kan ook handig door code van Google+ op de desbetreffende pagina te installeren. Voor Wordpress kun je gebruik maken van bijvoorbeeld Digg Digg.De losse code vind je hier. De code moet in z’n geheel op de juiste pagina worden geïnstalleerd.

Bezoekers van je site, die zijn ingelogd op Google+, kunnen op de knop klikken. Er wordt dan meteen een +1 gegeven aan deze pagina. Vervolgens vouwt de +1-knop uit en kan de pagina ook gedeeld worden met een eventuele opmerking (zie bovenstaand screenshot). De bezoeker kan meteen bepalen of hij je pagina openbaar of met bepaalde kringen wil delen. Zo hoeft hij niet weg te navigeren van jouw website. 6.

Betrek je Google+ pagina in je communicatie en/of marketing

Plaats je je social media-profielen op bijvoorbeeld je visitekaartjes, in je adverenties of TVreclames? Zet je Google+ pagina er dan zeker bij. Op deze manier kun je het aantal volgers verhogen en bereik je mensen waar ze zelf actief zijn.

Maak, zoals eerder gezegd, regelmatig crosslinks. Heb je een leuke actie op Facebook, kondig deze aan Google+. Plaats je een openbare update op Google+, dan kun je hier naar linken vanuit Twitter of Facebook.


7.

Activeer Social Extension voor Google Adwords

Gebruik je Google Adwords? Dan kun je je Google+ pagina daaraan koppelen. Wanneer je website aan je pagina is gekoppeld, kun je de Social Extension voor Google Adwords activeren. De Social Extension zorgt ervoor dat het aantal +1's die zowel je website en je Google+ pagina hebben ontvangen getoond worden naast display en search ads. Display en search ads met deze social annotation krijgen een 5 tot 10% hogere CTR. Het toevoegen van social extensions kost niets extra's. Lees meer over de Social Extensions.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

+ Aan de Slag Maak nu je eigen pagina aan. Dit kan via de volgende link: https://plus.google.com/u/0/pages/ create. Zorg ervoor dat het profiel de juiste informatie bevat. Deze informatie zorgt ervoor dat andere gebruikers de pagina kunnen vinden en op deze manier kunnen toevoegen. Plaats enkele updates, die je fans en volgers interessant en leuk zullen vinden. Promoot vervolgens de pagina met andere mensen zodat zij je pagina ook kunnen gaan volgen.


+9 : Zoeken in Google+ Met zoeken is Google groot geworden. Toch was het in het begin niet mogelijk om te zoeken binnen Google+. Gelukkig kwam daar snel verandering in. Op dit moment kun je zoeken naar naar updates, Hangouts, Sparks, personen en pagina’s.

+9.1 Je zoekopdracht specificeren Zoeken binnen Google+ werkt net als zoeken via de Google-pagina. Zoekwoorden worden ingevuld en Google geeft je meteen suggesties. Met behulp van de pijltjestoetsen of de muis kun je deze kiezen, of je maakt het zoekwoord af.

Zodra de zoekopdracht is voltooid, kun je deze nog filteren. Dit kan door in het keuzemenu te kiezen voor de juist mogelijkheid. De eerste mogelijkheid geeft aan om wat voor soort content het gaat; ● ● ● ● ●

Alles Profielen en pagina’s Google+ berichten Sparks Hangouts

De tweede mogelijkheid geeft aan van wie deze content afkomstig moet zijn; ● ●

Uit je kringen Alleen van jou


De derde mogelijkheid maakt het mogelijk om content met een specifieke locatie te zoeken ●

Van deze locatie (vul het juiste bereik in)

Deze laatste mogelijkheid zal niet altijd het gewenste resultaat geven. Gebruikers dienen namelijk zelf de locatie toe te voegen aan een bericht en dit gebeurt niet altijd. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een tijdspanne aan te geven waarbinnen je wil zoeken. Wel kun je sorteren op “meest recent” en “best of”. Op deze manier kan je vaak al wat niet relevante berichten filteren.

+9.2 Je zoekopdracht delen Je kunt je zoekopdracht ook delen. Dit kan door gebruik te maken van het delen-vlak op de zoekpagina. Als je hierop klikt, verschijnt er onder de update een link naar de zoekopdracht die werd gebruikt om iets te zoeken.

De zoekresultaten worden live weergegeven, wat inhoudt dat, wanneer er een nieuw bericht beschikbaar komt dat voldoet aan de zoekopdracht, deze gelijk wordt weergegeven. Hierdoor zul je merken dat de lijst naar beneden scrollt. Je kunt dit eventueel pauzeren. Het scrollen wordt automatisch gepauzeerd wanneer je langere tijd niet actief bent geweest.

+9.3 Google+ in Google Search Google voert een aantal elementen van Google+ door in haar eigen zoekmachine. Zo is het mogelijk dat Google+ berichten verschijnen in de zoekresultaten, hier worden dan ook reacties die zijn gegeven op dit bericht weergegeven. Daarnaast maakt Google ook gebruik van de kringen. Websites die een +1 hebben ontvangen door mensen uit jouw kringen krijgen een hogere relevantie wanneer je zoekt op soortgelijke informatie. Lees voor meer informatie


hierover dit artikel op DutchCowboys.

+9.4 Search + Your World Zonder goede SEO is je bedrijf of product niet goed vindbaar. Met Search Plus Your World wil Google de zoekresultaten be誰nvloeden op basis van je netwerk. Wanneer iemand op zoek is naar bijvoorbeeld "Things to do in San Francisco" en een persoon uit zijn of haar netwerk heeft een pagina met dergelijke informatie een +1 gegeven, dan verschijnt dit resultaat hoger op de eerste pagina van de zoekresultaten. Daarnaast wordt er ook bij vermeld wie deze pagina een +1 heeft gegeven. Een link met een +1 heeft zelfs een hogere click-through-rate. De onderstaande infographic van Tastyplacement.com laat goed zien wat voor impact Google+ (maar ook Twitter en Facebook) heeft op de page ranking. Bekijk de volledige infographic hier.Uit verschillende tests is ook gebleken dat wanneer een link via Google+ wordt gedeeld, deze vrijwel meteen in de zoekresultaten van Google te vinden is. Dit in tegenstelling tot het delen van een link via bijvoorbeeld Twitter of Facebook. Vooral bij "breaking" nieuws kan dit dus in je voordeel werken. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

+ Aan de Slag! Zoek op Google+ op je eigen naam of op je familienaam. Misschien vind je op deze manier wel al een aantal familieleden die op Google+ zitten. Daarna kun je als zoekwoord je favoriete voetbalclub of artiest invoeren.


+10 : Google+ op je telefoon Om Google+ onderweg te gebruiken kun je een app installeren op je telefoon. Er is een app voor Android en voor iOS. Beide apps zijn gemaakt voor de smartphone en zijn dus niet geoptimaliseerd voor een tablet. Voor andere mobiele besturingssystemen bestaat er ook de mobiele website.

+10.1 Mogelijkheden van de app & mobiele site Via de mobiele website of app kun je een update plaatsen en delen met specifieke kringen of personen. De kringen kun je ook gebruiken om updates te lezen. Ook kun je reageren op een post door middel van een reactie of een +1. Daarnaast kun je reacties verwijderen, labellen als spam of een eigen reactie aanpassen na plaatsing. Gebruik je de app? Dan kun je inchecken op een locatie. Deze informatie wordt dan weer gedeeld met Google Latitude. Latitude is een andere dienst van Google, die locatiegegevens van de gebruiker verzamelt. Deze informatie is alleen zichtbaar voor de gebruiker zelf en voor de mensen waarmee de informatie wordt gedeeld. Het inchecken is niet noodzakelijk. Ook bestaat er de mogelijkheid om aan je update de locatie toe te voegen. Zo kunnen je volgers dus zien dat een post bijvoorbeeld in Amsterdam is gemaakt.


Zoals eerder beschreven kun je ook aan een Hangout deelnemen, deze bekijken of er zelf een starten. Zie voor meer informatie hoofdstuk 7.

Google+ kan, wanneer gewenst, de contactinformatie van je kringen synchronizeren met de contactgegevens op je telefoon. Dit is alleen mogelijk met de Android-versie van de app. Op deze manier is altijd de meest accurate informatie beschikbaar op je telefoon. Als je Ice Cream Sandwich (Android versie 4.x) hebt geïnstalleerd op je telefoon, wordt zelfs de laatste Google+ update weergegeven bij je contactpersonen (zie onderstaand screenshot).

+10.2 Wat kunnen de app & mobiele website (nog) niet? De apps en mobiele website zijn gelimiteerd in mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een pagina te beheren via je telefoon, iets wat wel mogelijk is via de desktopversie van Google+. Tevens kun je een gedeelde kring nog niet toevoegen. Voor zowel Android en iOS bestaat er de functie Instant Upload, zoals ook al uitgelegd in hoofdstuk 6 over foto’s en video’s. Deze functionaliteit maakt het mogelijk dat foto’s en/of


filmpjes, gemaakt met je telefoon, gelijk worden geßpload naar Google+. Daar worden ze vervolgens bewaard in een afgeschermd album. Vanuit hier kun je ze makkelijk delen. Instant Upload kan, wanneer noodzakelijk, worden uitgezet. Ook kan je aangeven dat het alleen werkt bij een Wifi-verbinding of wanneer de telefoon is aangesloten op het stroomnet. Als je de mobiele website gebruikt, in plaats van de app, kun je geen foto’s of filmpjes plaatsen.


+11 : Apps, tools & plugins +11.1 Google+ beheren Veel mensen gebruiken programma’s zoals HootSuite of Tweetdeck om Twitter en Facebook te beheren. Ze kunnen zo eenvoudig vanuit één scherm meerdere netwerken bekijken en voorzien van updates. Dat is op dit moment mogelijk voor Google+, maar alleen met professionele en dure pakketten van de bekende tools. Zo kun je met HootSuite en Buddy Media berichten lezen en plaatsen op Google+, maar daarvoor heb je wel een Enterprise-account nodig. Voor veel mensen en zeker voor bedrijven is dit een drempel om veel gebruik te maken van Google+. Het is echter een weloverwogen keuze van Google. Mensen die gebruik maken van bijvoorbeeld Tweetdeck, bezoeken Twitter zelf nauwelijks meer. Daarnaast heeft het ook te maken met het feit dat ‘de Google+ API nog niet open is’. Voor een externe applicatie, die contact wil leggen met bijv. Facebook, Twitter of Google+, is een API nodig. Aangezien de API nog gesloten is en alleen maar leesrechten biedt voor publieke data, kunnen ontwikkelaars van andere applicaties niets bouwen.

Google heeft aangegeven de API voor Google+ langzaam uit te rollen en alles vanaf het begin goed te willen doen. Het zal dus ook nog een tijdje duren voor andere ontwikkelaars Google+ in hun pakket kunnen opnemen. Tot die tijd zul je gebruik moeten maken van Google+ zelf of een duur pakket bij bijvoorbeeld HootSuite of Buddy Media aan moeten schaffen.

+11.2 Handige plugins om het gebruik van Google+ te vergemakkelijken Wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld Chrome of FireFox, dan kun je voor deze browsers plugins (of extensies) downloaden. Deze plugins maken het gebruik van Google+ makkelijker


of leuker. Zo zijn er plugins voor het beheren van je kringen, het toevoegen van namen in een reactie op een post of voor het filteren van je stream. Een mooie lijst van plugins vind je op GooglePlusWorld.nl. Deze lijst is door collega GooglePlusser +Peter C.M. Klein gemaakt. Omdat er iedere dag nieuwe plugins bijkomen, weggaan of veranderen is het verstandiger om de bovengenoemde site en bijvoorbeeld de Chrome Web Store en FireFox Add-ons in de gaten te houden. Wanneer je op de voorgaande links klikt, kom je meteen in het zoekvenster terecht, die resultaten toont voor plugins die met Google+ samenwerken.

Do Share: Google+ posts opslaan en schedulen Er was lange tijd veel behoefte aan een plugin die het mogelijk maakt om een Google+ post op te slaan en in te plannen voor latere verzending. Met de vrij recente plugin “Do Share” is dit mogelijk. “Do Share” is een userscript dat je installeert in de browser. Vervolgens kun je eenvoudig een post schrijven, opslaan, later bewerken, deze later verzenden of ‘schedulen’ voor automatische verzending, zolang de browser maar actief is en er een internetverbinding is.


+12 : Koppeling met andere Google-diensten Zoals eerder beschreven in het eerste hoofdstuk, is Google+ een sociale laag die alle diensten van Google verbindt en steeds meer zal gaan verbinden. Google is hard op weg met de bewerkstelliging hiervan. Momenteel is Google+ volledig geintegreerd met YouTube en Google Adwords.

+12.1 Youtube Wanneer iemand uit jouw kringen een YouTube-video deelt op Google+, verschijnt deze ook in de ‘stream’ op de homepagina van YouTube. Op deze manier zie je dus snel welke video’s worden gedeeld op Google+ en kun je eventueel deze video’s bekijken, zelfs zonder Google+ te bezoeken. Daarnaast verschijnen ook YouTube video’s die een +1 hebben gekregen in deze hoofdstroom.

Om een bestaand YouTube-account aan je Google+-account te koppelen, ga je naar je profiel op YouTube. Klik vervolgens op bewerken (rechter kolom) en selecteer het juiste Google+profiel.


Door het account te koppelen, verschijnen de filmpjes die je op G+ deelt, ook in je Youtubestream. Uiteraard gaat het dan alleen om Youtube-filmpjes. Andersom werkt het nog niet, je Youtube-video’s verschijnen nog niet op Google+.

+12.2 Google Adwords Google+ is ook gekoppeld aan Google Adwords. Wanneer je als bedrijf een pagina opent, heb je de mogelijkheid om het ID van de pagina te koppelen aan je Adwords-account. Hierdoor zullen de +1’s die een banner ontvangt worden opgeteld met het aantal +1’s die je pagina ontvangt. Deze informatie wordt allemaal samengevoegd, om zo je banner optimaal te kunnen tonen. Lees hier meer over bij Google Adwords.

+12.3 Google Drive Maak je gebruik van Google Drive, dan heb je de mogelijkheid om vanuit een Google+ update foto’s te selecteren die zijn opgeslagen op je Google Drive. Je hoeft ze hier niet apart voor lokaal op te slaan. Je kiest eenvoudig de map binnen Google Drive en de foto’s worden toegevoegd aan de Google+ update.

+12.4 Google Local Google+ is begin juni voorzien van aanbevelingen van lokale uitgaansgelegenheden. Via de


nieuwe menu-optie krijgen gebruikers de mogelijkheid om te zien welke uitgaansgelegenheden er in de buurt zijn en wat voor cijfer deze uitgaansgelegenheden hebben gekregen van

Voorheen was deze dienst gekoppeld vanuit Google Maps met Google Places. Alle Placespagina's zijn omgezet naar Google+-pagina's. Dit betekent dat ieder bedrijf met een fysieke lokatie nu een eigen Google+ pagina heeft. Bedrijven kunnen via de Google+-pagina de pagina claimen en gaan beheren. Via de vorig jaar overgenomen dienst Zagat toont Google daarnaast reviews binnen Google+. Zo zijn er al verschillende reviews beschikbaar voor lokale uitgaansgelegenheden, wat andere gebruikers sneller aanzet om zelf ook een review te schrijven.

Door middel van kringen kunnen je als gebruiker aanbevelingen filteren en zo alleen de


aanbevelingen die er toe doen bekijken (aanbevelingen die gedaan zijn door mensen in jouw kringen). Tevens wordt de Google Maps Android app geüpdated, waardoor vanuit de app meteen genavigeerd kan worden naar uitgaansgelegenheden in de buurt. Reviews kunnen vervolgens bekeken, bewerkt en toegevoegd worden. Om reviews te bekijken heb je geen Google+-account nodig.

+12.5 Google Search Google+ is geïntegreerd met Google Search. Zo worden de zoekresultaten voorzien van informatie die gedeeld is via Google+. Wanneer je gebruik maakt van Search Plus Your World, maakt Google gebruik van de +1-informatie van de personen in je kringen. Wil je liever niet dat je zoekresultaten op deze manier worden beïnvloed, dan kun je Search Plus Your World ook uitschakelen. Lees voor meer informatie dit artikel over Search Plus Your World.

Updates die op Google+ geplaatst worden, verschijnen ook in de zoekresultaten. Zo kan het zijn dat iemand uit je kring een update heeft geplaatst over een trip naar San Francisco met een interessante link. Wanneer je trefwoorden gebruikt die voorkomen in die update, verschijnt die post in de resultaten. Dit werkt ook voor pagina’s, hierdoor kan een update van een merk of bedrijf teruggevonden worden tijdens het zoeken.

Daarnaast kun je je zoekopdrachten meteen op Google+ delen, bijvoorbeeld als je niet het juiste antwoord vindt met een zoekopdracht. Heeft iemand uit je kring ervoor gezorgd dat je het juiste antwoord wel hebt gevonden, dan kun je deze persoon bedanken via Google+. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel.

+12.6 Gmail Gmail wordt steeds verder geïntegreerd met Google+. Zo zie je, wanneer iemand je e-mailt, in


welke kringen deze persoon staat en wat zijn of haar laatste update was op Google+. Maak je gebruik van e-mailmeldingen voor Google+, dan kun je vanuit je e-mail gelijk een reactie geven op een update op Google+. Zo kun je dus snel reageren zonder bijvoorbeeld de browser te hoeven openen of gebruik te maken van de mobiele app. Meer informatie vind je in deze twee artikelen op GooglePlusWorld.nl: â—? â—?

Reageer via e-mail op Google+ meldingen Gmail krijgt verdere integratie met Google+


+13 : Privacy & ongewenste zaken Privacy is en blijft een hot topic. Google probeert met Google+ de gebruiker alle mogelijkheden te geven om de privacy goed in de gaten te houden. Dit kan het makkelijkst via deze pagina, waar je alle instellingen voor het Google+-account kunt instellen.

+13.1 Privacyinstellingen In de privacyinstellingen kun je je profiel helemaal afschermen of alleen tonen aan mensen in bepaalde kringen. Verdere instellingen zijn te vinden bij het bewerken van je profiel. Hier kun je ook gebruik maken van de optie “bekijk profiel als�, waarmee je je profiel kunt zien zoals een bezoeker van je profiel het ziet.

In eerdere hoofdstukken kwam het ook al aan bod; Google+ bied je de mogelijkheid om je berichten enkel te delen met bepaalde kringen en bovendien aangeven of die update verder gedeeld mag worden of niet. Hiermee zorg je er dus voor dat iemand buiten de kring de update nooit te zien kan krijgen.


Natuurlijk kan er altijd iemand een schermafbeelding maken van je update en die doorplaatsen. Ook op Google+ geldt dus: alles wat je online plaatst, kan verder worden gedeeld. Denk dus altijd na over wat je online zet.“What happened in Vegas, stays in Vegas,” geldt al lang niet meer.

+13.2 Ongewenste reacties of profielen Net zoals op ieder sociaal netwerk krijg je vroeg of laat te maken met ongewenste reacties of profielen. Op Google+ ben je vrij om te volgen wie je wilt. Het is daarbij ook niet noodzakelijk dat jij iemand terugvolgt. Wanneer iemand jou volgt, ziet deze persoon alleen je “publieke” updates. Deel je iets met alleen een kring, dan zal deze persoon dat niet zien (tenzij iemand die persoon in een opmerking betrekt). Gelukkig heeft Google+ een goede manier gevonden om ongewenste reacties tegen te gaan. Zo let de software goed op en zorgt deze ervoor dat ongewenste reacties (denk aan scheldwoorden en spam) vaak niet meteen zichtbaar zijn voor iedereen. Alleen de schrijver van de update zal de ongewenste reactie zien en kan deze, wanneer gewenst, verwijderen. Mocht het gaan om een false-positive, dan kan de schrijver van de update deze opmerking toch zichtbaar maken. Iedereen kan een opmerking onder een update bestempelen als ongewenst. Op deze manier wordt de schrijver van de post op de hoogte gebracht dat het om een ongewenste opmerking gaat en kan de software ook hier weer van leren. Om een opmerking als ongewenst te labellen klik je op het vlaggetje naast de desbetreffende opmerking “markeren als ongepast”.


Profiel bestempelen als ongewenst Een zelfde manier is er ook voor profielen. Alleen zijn de gevolgen bij het nemen van bepaalde acties op een profiel verstrekkend. Zo kan het bij voldoende meldingen gebeuren dat een profiel wordt geblokkeerd. Dit houdt in dat de gebruiker dan niet meer gebruik kan maken van het account zonder opgaaf van reden richting Google. Misbruik melden of een profiel blokkeren kan via de profielpagina. Links onderin staan twee opties: Blokkeren of Misbruik Melden.

Wanneer je een profiel blokkeert, kan deze persoon, wanneer ingelogd, geen berichten meer van je bekijken, jou toevoegen aan een update of opmerkingen plaatsen. Daarnaast word je op de hoogte gebracht als je aan een Hangout deelneemt, waaraan ook een door jouw geblokkeerd profiel deelneemt. Meld je enkel misbruik, dan zal Google bij voldoende meldingen een onderzoek instellen naar het account. Dit heeft dus vaak niet direct effect. Wil je liever niets meer te maken hebben met een bepaald profiel, dan kun je deze dus beter zelf blokkeren. Wanneer je een profiel hebt geblokkeerd, dan verschijnt deze in het kringenoverzicht onder “geblokkeerd�.


+14 : Statistieken Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk om statistieken te bekijken binnen Google+. Er wordt hard gewerkt aan een koppeling met Google Analytics, maar die is er op het moment van schrijven nog niet. Lees ook dit artikel op DutchCowboys Google+ Analytics in aantocht?.

+14.1 Echo-effect Als enige statistiek biedt Google+ het echo-effect (in het Engels ripple effect). Dit is een grafische weergave van hoe jouw openbare bericht of URL wordt gedeeld over het Google+ netwerk. Op deze manier kun je eenvoudig zien wie jouw content deelt en wie de influencers (of brand ambassadors) zijn. Echo-effect kun je benaderen door naast een openbare update op het menu te klikken en te kiezen voor echo-effect. Ook kun je navigeren naar https:// plus.google.com/ripple/details?url=. Op de pagina vul je vervolgens een URL in.

+14.2 Derde partijen


Wel zijn andere derde partijen bezig met het verzamelen van publieke Google+ data. Met deze publieke data kunnen ze verschillende soorten statistieken tonen zoals aantal volgers, aantal +1’s of aantal opmerkingen. Deze diensten gebruiken alleen publieke data en kunnen bijvoorbeeld dus niet data gebruiken van een post die alleen met een kring is gedeeld. Statistieken diensten voor profielen: ● ●

Circlecount.com Socialstatistics.com

Statistieken diensten voor pagina’s: ● Zoomsphere.com ● Circlecount.com ● Socialstatistics.com


+15 : Wat kunnen we nog allemaal verwachten? Google heeft hard gewerkt om Google+ te maken tot wat het nu is. Maar zoals we gewend zijn van Google, zijn ze nog niet klaar. Larry Page, CEO Google, heeft onlangs tijdens een presentatie aangegeven wat de toekomst van Google+ zal in houden. Iedere maand wordt er wel iets groots gewijzigd. Helaas laat Google niet weten waar ze aan werken, maar door goed op te letten en te luisteren in bijvoorbeeld een Hangout met Google, kom je vaak veel te weten. De onderstaande te verwachten functionaliteiten zijn op die manier samengesteld.

+15.1 Google+ Analytics De mogelijkheid om je Google+-pagina te koppelen aan Google Analytics wordt op dit moment ontwikkeld. Op deze manier kun je alles meten wat er plaatst vindt op je Google+-pagina. Het is nog niet bekend wanneer dit beschikbaar komt. Wel zijn er al schermafbeeldingen gelekt.

+15.2 Self subscribe circles & dynamic circles Deze verwachtte functionaliteit is al in eerdere hoofdstukken aan bod gekomen. Google+ is gebouwd rondom kringen, die je gebruikt om updates te lezen, maar ook om updates te sturen. Vooral voor bedrijven en merken is het handig om een update te kunnen sturen naar mensen die hier echt in ge誰nteresseerd zijn. Met "self subscribe circles" maak je een aantal kringen openbaar en geef je mensen de mogelijkheid zich hier zelf op te abonneren. Je hoeft dus zelf niet meer honderden mensen aan een kring toe te voegen. Voor pagina's is dit zeker een


welkome ontwikkeling. Ook dynamic circles zijn al eerder aan bod gekomen in dit ebook. Hoe handig zou zijn als je op basis van publieke demografische informatie een kring kunt laten genereren? Wil je een update alleen sturen naar mannen die ouder zijn dan 25, dan genereer je eerst een kring en stuur je de update vervolgens naar die kring. Op deze manier kun je dus heel gericht updates verzenden. Het beheer van kringen wordt hiermee ook veel makkelijker.

+15.4 Shared circles Op dit moment kan nog maar één persoon kringen beheren. In de toekomst moet het mogelijk worden dat mensen gezamenlijk een kring kunnen bijhouden. Op deze manier kunnen meerdere mensen bijvoorbeeld een kring bijhouden van een sportclub, nieuwe leden toevoegen en mensen die bijvoorbeeld verhuisd zijn, verwijderen. Anderen kunnen zich dan inschrijven op die kring. Hierdoor hebben ze altijd de allerlaatste versie van deze kring.

+15.5 Mobiel paginabeheer Dit is een veel gehoorde wens vanaf het moment dat pagina's beschikbaar kwamen. Momenteel kun je alleen een profiel beheren via de mobiele app of website en dat is voor merken met een Google+-pagina, die bijvoorbeeld een evenement willen verslaan, nogal frustrerend.

+15.6 API-access Overal waar ik spreek/praat over Google+ komt vroeg of laat de vraag: “kan ik geen third party tool gebruiken om Google+ te beheren?” Mijn antwoord is dan altijd "nee". Uiteraard zijn er mogelijkheden met dure pakketten van bijvoorbeeld HootSuite en Buddy Media, zoals ook besproken in hoofdstuk 11, maar dan nog moet je geluk hebben dat en Google en dat bedrijf je de toegang geeft tot Google+. Voor nu ben je dus echt toegewezen op de Google+-website of mobiele app. Alvorens de API wordt vrijgegeven, wil Google er eerst voor zorgen dat de API correct werkt en dat ze goed onder controle kunnen houden hoe de API gebruikt gaat worden. Wat je bij veel andere platformen ziet, is dat mensen gaan cross-posten of enkel een RSS-feed =koppelen. Dit gaat op Google+ nooit werken.

+15.7 Additional tabs & meerdere mediatypes De profielpagina is voor personen wel toereikend. Voor bedrijven kan er natuurlijk altijd meer op. Een van de veelgevraagde functionaliteit zijn extra tabs, waarmee je meer van je merk of bedrijf kunt laten zien. Zoals je wellicht gemerkt hebt, kun je in principe maar één mediatype toevoegen aan je post en deze achteraf niet meer veranderen/updaten. Door achteraf de mogelijkheid te krijgen om een URL toe te voegen die ook een snippet laat zien of zelfs een grote foto bij een URL, kun je een update veel interessanter maken.


+15.8 Advertenties Google+ is op dit moment (nog) vrij van advertenties. Bij de laatste layout update dachten veel gebruikers dat de grote witte ruimte aan de rechterzijde gebruikt zou gaan worden voor advertenties. Google ontkende dit meteen, maar vertelde er niet bij waar het dan wel voor gebruikt gaat worden. Hoe Google advertenties gaat tonen is niet bekend. Worden het sponsored of promoted updates of wordt er straks voor een Hangout een advertentie getoond? We weten het pas zodra ze deze optie aanzetten in Google Adwords. Ik hoop in elk geval dat ze vooraf goed nadenken over hoe advertenties de "schone" Google+-ervaring kunnen benadelen.

+15.9 Tablet app Een groot gemis en ook ik als Google+-fan klaag er wekelijks over; een Tablet app. De mobiele app is leuk voor je telefoon maar mist het gebruik van het grotere scherm wanneer deze op een tablet wordt gebruikt. Al een aantal malen hebben enkele developers laten vallen dat ze aan het werk zijn aan een tablet versie van de Google+-app maar tot op heden is deze er nog niet van gekomen.

+15.9 Integratie met andere Google-diensten In hoofdstuk 12 kwam al aan bod dat Google zoveel mogelijk haar diensten wil integreren. Google ziet Google+ niet als sociaal netwerk, maar meer als een sociale laag over alle andere Google-diensten. Dit zie je al terug in bijvoorbeeld Gmail, waar je e-mails kunt filteren op basis van je kringen.

Op het moment van schrijven zijn er signalen dat de Google agenda gekoppeld gaat worden, zodat je evenementen kunt organiseren met je kringen. De komende maanden zullen we meer en meer van deze integratie gaan zien, totdat alles is verbonden.Dankwoord Dit boek was niet tot stand gekomen dankzij een aantal personen. Daniëlle Dols die me altijd weer de ruimte geeft om mijn gekke ideeën uit te werken. Henk de Hooge en Harold Kuepers omdat ze in me geloven en me overal in steunen. Saskia de Laat, die ervoor heeft gezorgd dat ik beter mijn gedachten ben gaan verwoorden en er ook op toe heeft gezien dat dit boek over Google+ leesbaar is. Mijn ouders, zus, familie en vrienden, die me overal in blijven steunen. En uiteraard alle mensen op Google+ die het maken tot wat het is. Het zijn er teveel om op te noemen maar de volgende kringen geven je wel een goede indicatie: Profielen NL - Profielen EN - Pagina’s NL - Pagina’s EN

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Google+ is nog volop in ontwikkeling en vrijwel iedere dag wordt er weer iets nieuws toegevoegd. Daarnaast worden er online volop tips gedeeld die je gebruikservaring kunnen verbeteren. Ook voor bedrijven is er nog veel te leren. Om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen tot aan de volgende versie van mijn boek, raad ik je aan onderstaande links en Google+-profielen in de gaten te houden. ● ● ● ●

DutchCowboys : www.dutchcowboys.nl : +DutchCowboys Google Plus World : www.googleplusworld.nl : +Google Plus World Google+ Updates : https://plus.google.com/u/0/s/%23googleplusupdate Google+ Tips : https://plus.google.com/u/0/s/%23googleplustip

Uiteraard kun je de Google+-pagina van dit boek: +De Plus Achter Google of mijn account toevoegen aan je kringen. Daar zal ik regelmatig tips en nieuwtjes over Google+ delen.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.