Ældre Sagen MEDLEMSBLADET december 2021

Page 1

MEDLEMSBL A DE T | DECEMBER 2021

To generationer Om ensomhed Side 57

ANNE LAXHOLM

Mandø

Nærvær i centrum Side 22

Designklassiker

Den velkendte kasse Side 69

DANSEDRONNINGEN SIDE 18


ANNONCE

Ingen fortjener en tom tallerken juleaften! Støt os nu, så flere kan få julemad på bordet

Støt os nu online på: www.julebidrag.dk • MobilePay: 625 969 (skriv CPR-nr. i kommentar for skattefradrag) SMS ”JUL” til 1272 og støt med kr. 100,00* • Netbank: reg. nr. 4183 konto 7001568 mærket “blad”.

Flere end 10.000 familier søger Frelsens Hær om julehjælp. Støtter du os med et bidrag, gør du dit til, at ingen sidder med en tom tallerken juleaften.

(* det koster kr. 100,- + alm. SMS-takst.)


Privat har Anne Laxholm d ­ anset med sin mand, Hans-Henrik Laxholm, i mere end 55 år. De har danset sig til tops i verdenseliten og driver stadig danseskole. Foto Per Morten Abrahamsen

Om ensomhed Side 57

Mandø

Nærvær i centrum Side 22

Designklassiker

Den velkendte kasse Side 69

ANNE LAXHOLM

DANSEDRONNINGEN SIDE 18

Foto Per Morten Abrahamsen

December 2021

MEDLEMSBL A DE T | DECEMBER 2021

To generationer

MENNESKER

11 Hverdagsdanskere

Mogens Borg Lauritzen har været omgivet af bagværk det meste af sit liv. Selv om han er gået på pension, bager han stadig i ny og næ.

18 Hæl og tå

Vi har mødt Anne Laxholm til en snak om motion. Dans og golf fylder alle hendes dage. For motion er vigtigt, mener hun.

22 Hverdag med nærvær

På Mandø er nærværet i centrum, når hjemmehjælperen kommer forbi.

27 Moderne broderi

Broderiet skal ud af skammekrogen, siger broderist Trine Runge Jensen.

32 Kulturskift

Et liv med dans Anne-Margrethe Laxholm – eller bare Anne – har danset hele sit liv. Ved at holde sig i gang holder man sig frisk. Men find nu en sport, der er sjov, lyder opfordringen fra verdensmesteren.

Side 18-21

En omtumlet barndom har sat sig varige spor hos Lilli Jäger.

POLITIK

52 Ulighed i sundhed

Der kan være forskel på den behandling, du får, alt efter om du bor i byen eller på landet. Undersøgelse viser et skævt danmarkskort.

57 Ensomhed

Ensomhed er et stigende problem, som alt for mange oplever. Vi har mødt to mennesker, der sætter ord på den svære følelse.

62 Det kontantløse samfund

Brugen af kontanter falder støt. Men skal mønter og sedler helt udfases? Ældre Sagen siger nej.

DIVERSE

INDSIGT

69 Dansk design

Den grønne Arla-kasse er efterhånden blevet en designklassiker, som findes i de fleste danske hjem.

46 Danske vidundere 86 Vendepunktet 48 Digital post DET FASTE

76 Skål!

Rent drikkevand er ikke en selvfølge, og vi måler stadigt flere giftstoffer i vandet. Men drik trygt vandet fra hanen.

80 Senior i Japan

Tag med til Japan, hvor de ældre mener, at det er sundt at arbejde. Landet har verdens største andel af aktive seniorer.

5 Leder

91 Sundhed

7 Læserbreve

93 Ordet er frit

37 Skaf et medlem

95 Rådgivning

39 Økonomi

98 Krydsord

43 Sprog & ord 67 Bjarnes klumme

Konkurrencer: 16, 30, 98

DECEMBER 2021

3


ANNONCE

Sig ja til influenzavaccination

Det er en rask beslutning Vaccination mod inf luenza er gratis for alle, der er fyldt 65 år, børn i alderen 2-6 år, gravide i 2. og 3. trimester, svært overvægtige samt voksne og børn, som lever med en kronisk sygdom eller på anden vis er i særlig risiko. Bestil tid til vaccination hos lægen, mød op på apoteket eller henvend dig, hvor du plejer at blive vaccineret.

sst.dk/influenza

4


LEDER

Af Preben Staun, landsformand, Ældre Sagen Snorresgade 17-19 2300 København S bladet@aeldresagen.dk aeldresagen.dk Tlf. 33 96 86 86 ISSN 2445-9615

REDAKTION

Ansvarshavende redaktør Underdirektør Maria Luisa Højbjerg, mlh@aeldresagen.dk Chefredaktør Bente Schmidt (DJ), bsc@aeldresagen.dk Bladsekretær Britt Jensen, bj@aeldresagen.dk

OPLAG 647.000 DESIGN OG PRODUKTION

vahle+nikolaisen

FORSIDEFOTO Per Morten Abrahamsen REDAKTIONEL DEADLINE FOR NÆSTE BLAD

15. december

NÆSTE NUMMER UDKOMMER

4. februar 2022

ANNONCESALG

FrontMedia, tlf. 48 22 44 50 aeldresagen@frontmedia.dk

LYT TIL BLADET

CD: Medlemsservice, tlf. 33 96 86 89

MEDLEMSSERVICE

medlemsservice@aeldresagen.dk Tlf. 33 96 86 89 Åbningstider: Ma-fr 10-15, to 10-18 Artikler kan citeres mod kilde­ angivelse, jf. ophavsretsloven. Artikler/interview dækker ikke nødvendigvis over landsforeningen Ældre Sagens synspunkter. Annon­cer er ikke Ældre Sagens ansvar.

N VA

EM ÆRK

E T

S

Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt

Mangler du noget?

J

eg har tidligere fortalt om min passion for sport og motion, og nu gør jeg det igen, for det ligger mig stærkt på sinde. Faktisk mener jeg ikke, at betydningen af motion kan overdrives. Det giver os stærke muskler og gør os smidige, samtidig med at det styrker vores evner til at agere og tale med andre mennesker. På den måde er det godt for både det fysiske og det mentale helbred. For mig personligt er motion noget, jeg dyrker og noget, jeg har arbejdet med professionelt. Og det gør jeg på en måde stadig, for det er vigtigt for mig, at Ældre Sagens lokalafdelinger har tilbud til vores medlemmer, der kan rumme alle. Uanset om du er i topform eller har brug for skånsom træning. Sammen skal vi skabe rammerne, for at mennesker kan mødes om fælles interesser. Hverdagen er vendt tilbage efter en lang corona-pause. Vi skal i gang igen, og vi skal gøre en indsats for at få alle dem, der blev passive under corona, med ind i fællesskabet igen. Det er vigtigt, for den lange nedlukning har betydet, at stadigt flere mennesker oplever, at de føler sig ensomme, og det kan være svært at bryde ensomheden. Er du en af dem, så er det måske en ide at undersøge, om der er aktiviteter i nærheden af dig, som

du kunne have lyst til at deltage i. Har du en sport, du kunne tænke dig at dyrke, eller mangler du et tilbud, så efterspørg det i din lokalafdeling. Vi vil gerne forny os, og vi er åbne overfor nye ideer. Jeg kan selvfølgelig ikke love, at alt kan lade sig gøre, men jeg kan love, at vi vil undersøge mulighederne. Motion handler om tid – kvalitetstid sammen med andre. Jeg er overbevist om, at du aldrig vil fortryde den holdtræning, du møder op til, den tur, du går, eller den kamp, du spiller. Men du kan fortryde, hvis du ikke kommer med.

Vi skal gøre en indsats for at få alle dem, der blev passive under corona, med ind i fællesskabet igen Når du er sammen med andre, der deler samme interesser som dig, er der basis for nye og gode relationer til andre. Som sagt er det, der er godt for din krop, også godt for din hjerne. Og hvem ved – måske møder du nye spændende mennesker, der kan give hverdagen et ekstra krydderi.

Tryksag 5041 0004

DECEMBER 2021

5


ANNONCE

212-14 36-43

Hjemmesko til følsomme fødder Mange mennesker bruger hjemmesko i flere timer af døgnet. Derfor er det vigtigt, at de sidder godt på fødderne, så man får den komfort og beskyttelse af fødderne, som man har brug for. New Feet har flere forskellige hjemmesko - der er både modeller med og uden hælkappe. Hjemmeskoene er oftest lavet i uld, som er et skønt naturprodukt og temperatur regulerende. De findes både med lædersåler og fast ydersål, som du kan gå ud i. Husk at du kan ta´ den indvendige 6 mm stødarbsorberende indlægssål ud, hvis du har brug for at erstatte den med din egen indlægssål.

202-68

152-85

162-76

172-51

36-43

36-43

192-73 36-47

192-97 36-47

192-75 36-43

36-43

36-43

192-74 36-47

Vidste du at ....

Alle vores hjemmesko har en 6 mm udtagelig indlægssål ! 162-79 41-47

152-26 41-47

Du finder os overalt i Danmark: Nærmere oplysninger om forhandlere på tel: 7025 6511 eller www.new-feet.com DESIGNED IN DENMARK · PRODUCED IN EU


LÆSERBREVE

Læserbreve sendes på mail til bladet@aeldresagen.dk eller Ældre Sagen, att.: Redaktionen, Snorresgade 17-19, 2300 København S. Mærk kuverten ”Læserbrev”. Vi bringer udvalgte – og aldrig anonyme – læserbreve.

Pennevenner Bedste læserbrev. Vinderen modtager chokolade og karameller.

Gå bare i gang med noget nyt ”DET ER JEG FOR GAMMEL TIL, det kan ikke betale sig”. Sådan en sætning har jeg ofte hørt. Jeg tænker: Gå bare i gang med noget nyt, og opdag, at du dag for dag bliver bedre til det. Du får en belønning. I takt med at man bliver ældre, bliver man gradvis langsommere og ofte også dårligere motorisk. Jeg er 88 år og kender til den slags problemer. Udover det har jeg Parkinsons syge, der bidrager yderligere til langsomheden. Jeg spillede tidligere violin og rytmisk guitar. Det går det meget tilbage med. Det at mærke langsomheden og lidt manglende præcision har irriteret mig og gjort mig ked af det. I stedet for at ærgre mig, begyndte jeg for godt to år siden at spille på det lille strenge­ instrument ukulelen. Jeg har den kontrakt med mig selv, at jeg skal bruge mindst 15 minutter hver dag på at udvikle mine færdigheder. Min konklusion er efter mit arbejde med ukulelen i mere end to år: Det kan betale sig!

I OKTOBERNUMMERET blev der fortalt om den brevveksling, der snart er en saga blot. Jeg kom til at tænke på min ungdom, hvor jeg havde flere pennevenner gennem kuponer i Familie Journalen. Engang lagde jeg billet ind på at skrive med en pige fra Hawaii, og jeg fik et brev retur fra Honolulu. Hun ville gerne høre mere fra Danmark og havde vedlagt et foto. Jeg skrev et pænt brev og vedlagde mit pæneste foto. Jeg har ikke hørt mere fra Hawaii siden! Senere blev jeg penneven med en pige fra Frankrig, og det gik betydeligt bedre, for vi skrev sammen i flere år og udvekslede små gaver, hvoraf jeg stadig har gemt nogle. Men desværre er det jo gået den forkerte vej med skrivekunsten, og da jeg i dag er 92 år, skriver jeg kun i min dagbog nu. LO U I S T I M M E R M A N N , V E J E N

Visdom

DET ER VIGTIGT, at man drikker meget, så væskebalancen er ok. For at huske det gør jeg følgende: Om morgenen sætter jeg 10 glas frem på køkkenbordet. De skal bruges inden aften. Bruges en kop, fjernes et glas.

SOM 85-ÅRIG, med en vis livserfaring og bopæl i et seniorcenter overvejer jeg jævnligt, hvordan jeg får det bedste ud af mine sidste år. Jeg mener, at det var Golda Meir, der for mange år siden på spørgsmålet om, hvordan hun fandt det at blive gammel, svarede: “For mig er det ligesom at bestige et bjerg. Det er langsommere at kravle op, men udsigten bliver bedre og bedre.” Sådan føler jeg det, og forhåbentlig også mange andre. Men der skal arbejdes med det. Man må ikke gå i stå. Efter en overstået hjerteoperation med komplikationer prøver jeg at leve op til tv-stjernen Oprah Winfreys råd om at forsøge at videreføre overstået smerte og fysisk og psykisk sygdom til visdom. Og hvis man er så heldig at have overskud til aktiviteter, sociale relationer og har opdaget glæden ved at glæde andre, kan man næppe få det bedre.

AKSEL DANIELSEN, RANDERS

S T E E N V. S K Å N S T R Ø M , N Æ R U M

H A N S H J O RT Ø S T E R GA A R D , KG S . LY N G BY

Væskebalancen

DECEMBER 2021

7


ANNONCE

“Rabatten tager jeg med, men det er ikke derfor, jeg kommer” Marianne, 69 år, gik til Louis Nielsen

25 % rabat til dig, der er over 60 år Gælder alle stel, glas og tillæg Bestil synstest på louisnielsen.dk Hvis du er over 60 år, får du 25% rabat ved køb af stel fra 195 kr. Enkeltstyrkeglas (indeks 1.5) er med i prisen. Rabatten gives også på flerstyrkeglas fra 800 kr. og på eventuelle tillæg. Kan ikke kombineres med 2for1 og andre tilbud. ©2021 Specsavers.


LÆSERBREVE

Ballet på smalfilm

Foto: Dejan Obretkovic/ Gonzales Photo/ Ritzau Scanpix

JEG STARTEDE SOM TRE-ÅRIG (1950) med at gå til ballet på Hans Brenaas balletskole ved ­Amalienborg. Prinsesse Anne Marie startede også det år, men i afdelingen på Amager. Begge steder havde dog ”afdansningsbal/­opvisning” samme sted, nemlig Det Kgl. Teater, og selvfølgelig var ­dronning Ingrid og kong Frederik også tilskuere oppe i deres loge. Min far havde smalfilmsapparat med – den gamle slags med filmrulle – og sad derfor langt fremme i salen – lige under logen. Men på et tidspunkt skulle filmrullen tages ud og vendes, og så skete katastrofen: Filmen rullede op og lå i skødet på min far. Det fik både kongen og dronningen til at grine – de kunne slet ikke lade være. Og det så sikkert også sjovt ud. Heldigvis har jeg i dag stadig smalfilm af både prinsesse Anne Marie og mig selv til opvisning. L A I L A H VA R R E , L E L L I N G E

F O R M I G E R FO D B O L D E N E N FO R S I M P L E T

Drømmen

M O D E L O V E R L I V E T. D E T M E N I N G S F U L D E LIV OG LANDSHOLD HANDLER OM R E L AT I O N E N M E L L E M M E N N E S K E R ”

JEG DRØMTE, at jeg lavede en collage på en sky af blomster og tynde grene. Jeg var så stolt og en smule kry, fordi jeg havde skabt den alene. Jeg hentede skyen ned og lagde den på mit bord og lavede et par store, flotte rammer. Da collagen var færdig, var den blevet kæmpestor og ku’ lige hænge i vort sovekammer. Jeg lagde snor og skruer og hammer og søm i lommen på min morgenkåbe og vågnede langsomt af min mærkelige drøm og så min søde kone stå og måbe. Hun pegede på sengen og den tomme vindueskarm og sagde, du har snavs på trynen! Jeg børstede blade og jord af min arm og fandt en urtepotte under dynen!

JEG HAR 49 PENNEVENNER fra hele verden og elsker at finde flere, også selv om det er en dyr hobby. Der er mange pennevennerklubber på ­Facebook. To af mine pennevenner har jeg skrevet sammen med i 23 år og 22 år. Og en anden fra USA har jeg mødt her i sommer. Og jeg skriver altid i hånden eller på computer. Det er en super dejlig hobby, men det er svært at finde brevpapir, da ingen skriver mere.

H A N S J Ø R G E N B U C H B E R G , K A LU N D B O R G

VIVI KARBERG, NÆSTVED

Kasper Hjulmand, landstræner, til Kristeligt Dagblad

49 pennevenner

DECEMBER 2021

9


ANNONCE

NemID går snart på pension NemID bliver til MitID For en sikkerheds skyld – da nøglekortet er for let at dele og kopiere. MitID er primært en app, og for langt de fleste er det en nem måde at bruge MitID på. Der er dog også alternativer for dem, der ikke har mulighed for at bruge en app. Du bruger MitID til alt det, du bruger NemID til. Så selvom noget er nyt, er meget ved det gamle. Du får besked i din net- eller mobilbank, når det er din tur til at få MitID. Du kan altid få hjælp af din bank eller på MitID.dk.


Af Vera Bundgaard

Foto Lise Balsby

MENNESKER

Mogens Borg Lauritzen er gået på pension efter en lang karriere som bagermester.

Hverdagshistorier

M

ød Mogens Borg Lauritzen, der har været omgivet af bagværk det meste af sit liv. Han voksede op i en familie, der havde bagerforretning i Aarhus, og kom selv i lære som bager. Som 23-årig åbnede han egen forretning i Buddinge, og siden blev han oldermand

for det traditionsrige Københavns Bagerlaug. ”Jeg var stolt som en pave. En jyde kommer til hovedstaden og bliver oldermand for et meget gammelt laug,” fortæller han. Mogens Borg Lauritzen stod i spidsen, da Københavns Bagerlaug i 1983 kunne fejre 300-årsjubilæum. DECEMBER 2021

11


HVERDAGSDANSKERE

12


Mit liv er et overflødighedshorn Mogens Borg Lauritzen har som bager og oldermand både besøgt Sovjetunionen og bagt et overflødighedshorn til dronning Ingrid

Af Vera Bundgaard   Foto Lise Balsby

D

er er smørstang og kaffe på spisebordet Liv og død var der også på spil under den tyske besætog en fin udsigt til en grøn og veltrimmet telse i barndommens Aarhus. Mogens Borg Lauritzen gik i græsplæne. skole under krigen, men blev i flere omgange smidt ud, da ”Jeg har en robotplæneklipper, som jeg skolerne blev overtaget af tyskerne, der omdannede dem er rigtig glad for. Den arbejder fra 8 til 17 til kaserner. og har fri onsdag og lørdag,” siger Mogens Borg Lauritzen. ”Det ville far ikke finde sig i, så til sidst betalte han Smørstangen er købt, for i en alder af 87 år er han for for at få mig i Forældreskolen, der var en privat skole,” længst gået på pension. Da han havde egen bagerforret- fortæller han. ning i først Buddinge og siden også i Bagsværd, kendte Mogens Vinkede til englænderne Borg Lauritzen ikke til faste arKrigen bød på en del nervepirrenbejdstider eller fri i weekenden. de oplevelser, som da englænder”Om lørdagen mødte vi klokne i 1944 bombede universitetet, Jeg var stolt som en ken 23 om aftenen. Ellers kunne vi som tyskerne også havde taget. ikke nå at have morgenbrødet klar ”Vi var nogle drenge, der stod pave, en jyde kommer til søndag. Da jeg begyndte, leverepå gaden og vinkede til piloterne i til hovedstaden og de vi brød ved døren. Vi havde fire deres Spitfire, og tænk, de vinkede bliver oldermand for et igen, så lavt fløj de. Tyskerne havdrenge, der løb ud med brød. Det var folk glade for. De skulle bare de placeret frihedskæmpere oppe meget gammelt laug lukke døren op, og så var der morpå loftet, men det lykkedes engMOGENS BORG LAURITZEN genbrød,” fortæller han. lænderne at ramme bygningerne Mogens Borg Lauritzen er voklængere nede, så mange af dem set op i en bagerfamilie. Hans slap fri,” siger han. far og mor havde bagerforretning i Randers, da han blev Et par timer senere kom tyskerne til gengæld kørende født i 1934. Siden flyttede de til Aarhus, hvor de åbnede med deres lemlæstede kammerater til Amtssygehuset. Et en bagerforretning på hjørnet af Vestre Ringgade, mellem uhyggeligt syn, husker han. Ved krigens slutning var drenAmtssygehuset og kirkegården. gene nede og se folk smide et ældre ægtepar i åen, fordi de ”Jeg plejer at sige, at vi boede mellem liv og død,” siger han. havde handlet med tyskerne. DECEMBER 2021

13


HVERDAGSDANSKERE

Der blev lavet to smukke fade i anledning af dronning Ingrids 80-årsfødselsdag af kunstner Bjørn Wiinblad. Det ene pryder på sofabordet hos Mogens Borg Lauritzen.

Minderne fra et langt liv som bager med egen forretning er mange, og Mogens Borg Lauritzen viser gerne billeder fra dengang.

”Vi var også med til algang fra stadion igennem Ringgaderne og tilbage igen. Mange tusinde mennesker deltog. Det var en slags demonstration mod tyskerne,” fortæller han. I lære som bager Efter krigen gik han ud af mellemskolen, fordi han var skoletræt. Hans forældre gav ham en tur til Færøerne, hvor han skulle besøge farbror Hermann, der var urmager. ”Far mente, at jeg skulle i lære som urmager, fordi Hermann var velhavende,” fortæller han. I stedet kom han i lære som bager. Først på Rønde Kro og senere på et fint konditori i Silkeborg. Efter endt læretid skulle han ind som soldat, og det blev et års tjeneste i Tyskland. En uge før han skulle afsted, blev han forlovet med Grethe, som han senere blev gift med. De to drog til København, hvor hans far havde fundet en plads til ham som bagersvend. Parret fandt en lejlighed i Buddinge i Gladsaxe, hvor der var ved at blive bygget et stort boligkompleks med butikstorv. Her skal være en bagerforretning, tænkte han. ”Jeg henvendte mig til KAB, der stod for det, men de mente, at jeg var for ung. Men jeg blev ved, og til sidst fik jeg kontrakten,” siger Mogens Borg Lauritzen, der nu som 23-årig kunne åbne egen bagerforretning.

14

Herefter fulgte nogle travle år med at få forretningen op at køre, før han gik ind i organisationsarbejdet. Først som formand for den lokale afdeling af bagermesterforeningen og fra 1979 som oldermand for Københavns Bagerlaug. ”Jeg var stolt som en pave. En jyde kommer til hovedstaden og bliver oldermand for et meget gammelt laug,” fortæller han. Han var med til at arrangere en tur for 150 bagere til det daværende Sovjetunionen i 1976. En kæmpe oplevelse, selvom alt var meget sort dengang, som han udtrykker det. Mogens Borg Lauritzen stod også i spidsen, da Københavns Bagerlaug i 1983 kunne fejre 300-årsjubilæum. Det skulle markeres med et stort optog gennem Strøget og fest om aftenen, og musik skulle der til. ”Jeg ringede til Niels-Jørgen Kaiser, direktøren for T ­ ivoli, for at høre, om vi måtte låne Tivoli-Garden, men han fejede mig af banen. Man skal dog aldrig sige til mig, at noget ikke kan lade sig gøre!” siger Mogens Borg ­Lauritzen. Nu kom han i tanke om, at Livgarden også lige havde haft 350-årsjubilæum, og i den forbindelse havde han været i kontakt med én fra Tamburkorpset. ”Så ham turde jeg godt ringe til. Der blev meget tavst i telefonen, men så startede han: ”Er De klar over, oldermand,


OM MOGENS BORG LAURITZEN • Født 1934 i Randers, ­ vokser op i Aarhus, hvor forældrene har en bagerforretning. • I lære som bager i Rønde og Silkeborg. Flytter til ­København og får arbejde som bager­svend i ­Hellerup. Åbner egen bage­rforretning i ­Buddinge som 23-årig. Formand for Gladsaxe, Lyngby og Gentofte Bager­ mesterforening i 1973. • 1979-1991 oldermand for Københavns Bagerlaug. • Bor i Egå ved Aarhus, ­enkemand, har to børn og seks børnebørn.

at vi lige har haft jubilæum?” Nu ville Livgarden sige tak til dem, der havde sponsoreret, med en fest på Hofteatret. Så de stod og manglede noget kransekage,” siger han. ”Så lavede vi en handel. Livgarden fik fem overflødighedshorn, og vi fik Den Kongelige Livgardes Tamburkorps, både til vores optog og til den store festmiddag.”

Keramikeren lavede et fad til dronningen med en inskription på bagsiden, underskrevet af ”Oldermand M. Borg Lauritzen”. Der blev lavet to eksemplarer i tilfælde af, at det ene skulle gå i stykker ved brændingen. Fadet står inde på Mogens Borg Lauritzens sofabord, til minde om en dejlig tid, som han siger.

Færdigblandinger Royalister Da Mogens Borg Lauritzen stopLivgarden fik fem Handlet med kransekage blev pede som bager, flyttede han og der også, da dronning Ingrid fyldkonen til Egå ved Aarhus i 1993. overflødighedshorn, te 80 år i 1990. I de mange år i bagerfaget nåede og vi fik Den Kongelige ”Vi har altid været royalister han at opleve en udvikling, fra at i Bagerlauget, så vi besluttede at Livgardes Tamburkorps, alt skulle laves i hånden til malave et overflødighedshorn, der skiner og færdigblandet mel. både til vores optog og skulle leveres på et ægte sølvfad. ”Før var det meget mere håndtil den store festmiddag Det viste sig dog at være for dyrt. arbejde og også meget hårdere. Bjørn Wiinblad lavede også nogVi mødte tidligt om morgenen, MOGENS BORG LAURITZEN le fade, der var egnet til overflømen efterhånden fik vi et skab, dighedshorn, så ham ringede jeg som vi kunne sætte dejen i om eftil, og det ville han gerne være med til,” fortæller han. termiddagen, og styret af mekanik var det færdig klokken Bjørn Wiinblad skulle have et stort selskab, og her ville fire om morgenen,” fortæller han. han gerne have et overflødighedshorn, og så slog Mogens ”Vi fik også maskiner, der kunne forme rundstykkerne, Borg Lauritzen til med det samme. i stedet for at vi skulle stå og rulle dem i hænderne. Men DECEMBER 2021

15


HVERDAGSDANSKERE

færdigblandinger – dem har jeg aldrig brugt. Jeg ville gerne have min egen opskrift,” fastslår han. Der er færre selvstændige bagere tilbage, hvilket han begræder: ”Det er forfærdeligt! I Aarhus er der kun få tilbage, og i min tid i København var der 176 aktive bagere, nu er mange af dem væk. Det er de store koncerner, der har væltet det,” siger han og tilføjer, at det også er svært at få de unge ind i faget. Til sidst skal vi høre, om han har en favorit blandt det bagværk, han har arbejdet med i så mange år? ”Tebirkes. Eller Københavner-birkes, som vi kaldte dem. Med remonce og valnødder og mørke birkes oven på. De smager dæleme godt!”

Vi fik også maskiner, der kunne forme rund­stykkerne, i stedet for at vi skulle stå og rulle dem i hænderne. Men færdigblandinger – dem har jeg aldrig brugt MOGENS BORG LAURITZEN

KONKURRENCE:

Fantastiske ­kageborde Mangler du inspiration til julebagværk, er der mange tips og tricks at hente hos Emil Obel. I bogen ”Festlige & fantasifulde kageborde” dækker han op til fest og farver med 40 kager, som alle kan bage. Ud over julekager kan du få inspiration til vilde kager til halloween, karneval, påske og sågar en fest hos ’Alice i eventyrland’. Lidt mere udfordrende er det muligvis at forme dej til Emil Obels selvlysende, edderkoppebefængte lagkage fra hans finale i ’Den store Bagedyst’.

16

Deltag gerne i en konkurrence om at vinde en af Emil Obels tre kagebøger, Politikens Forlag donerer til Ældre ­Sagens læsere. Gå ind på hjemme­ siden aeldresagen.dk/konkurrence og skriv dit navn og adresse. Eller send os et postkort med navn og adresse, så vi har det i hænde senest 3. januar. Adressen er: Ældre Sagen, Snorresgade 17-19, 2300 København S. Mærk kortet ”Bagedyst”. Vinderne får direkte besked.


ANNONCE

Vi sætter en ære i at behandle dig

GRATIS

Panorama røntgen* mod fremvisning af denne annonce.

som vi gerne selv vil behandles

*Når indiceret/nødvendigt for nye patienter i henhold til sundhedsstyrelsens bestemmelser.

Almen tandbehandling Plastfyldninger, kroner, parodontosebehandling, tandblegning, alt udføres så smukt, smertefrit og skånsomt som muligt. Vi udfører alle former for protesebehandlinger.

Erfaren Implantat Klinik Siden 1995 har klinikken udført behandlinger dagligt. Vi forestår hele behandlingen, fra implantat til færdig tand, og benytter kun originale implantater fra Schweiz.

Tryghed Fast pris, garanti og vedligeholdelse sikrer tryghed nu og i fremtiden. Tandlægerne Peter Gade og Erik Johansson.

Ros

enø

rns

Alle

vej

van

gsv ej

Ørst eds

Fug le

H.C

Jeg kom til konsultation hos Peter Gade, som gennemgik mine tænder meget grundigt fra ende til anden, og i samråd med mig, fandt vi en rigtig god og yderst professionel løsning.

Forum st. Metro

Tandlægen.dk

Læs hele Anne-Lises beretning på: www.tandlaegen.dk/forum

Læs om mange af vores patienters erfaringer på www.tandlaegen.dk/forum under ”anmeldelser”.

Gratis parkering i gården. Et minut fra Forum metrostation

H.C. Ørsteds Vej 50 C, st. 1879 Frederiksberg C www.tandlaegen.dk/forum forum@tandlaegen.dk Tlf.: 38 34 42 22


HÆL OG TÅ

Et liv i bevægelse Anne Laxholm har levet et liv med fokus på dans og mesterskaber. At holde sig i gang er vigtigt, mener hun

Af Bente Schmidt & Mette Fugl   Foto Per Morten Abrahamsen

Wow – Anne Laxholm!” udbryder min veninde, da jeg fortæller om min samtale med den kendte danser. Hun får et fjernt blik i øjnene, mens hun med næsten barnlig begejstring fortæller: ”Jeg gik til dans, da jeg var barn. Jeg har nok været 9-10 år, da Anne og Hans-Henrik Laxholm skulle danse til et lokalt arrangement. Jeg husker, at jeg sad sammen med en masse andre piger langs dansegulvet. Det var stort, for de var jo verdensmestre. Anne var gudesmuk og iklædt en vidunderlig kjole. Vi samlede de fjer og perler op, som faldt af kjolen, når hun med sus i skørterne dansede forbi. Det var magisk.” Veninden stoppede til dans i en ung alder, mens Anne Laxholm fortsatte. Også efter at hun indstillede den professionelle karriere. For dans og bevægelse har altid fyldt i hendes liv. I en alder af 70 år driver hun stadig eget dansestudie sammen med sin mand og dansepartner Hans-Henrik Laxholm. ”Hans-Henrik og jeg danser stadig en gang imellem i studiet, når vi hører et stykke musik, vi bare skal prøve. Jeg tror, det bliver det værste den dag, når en af os ikke kan danse mere.” Anne Laxholm trådte første gang i danseskoene som treårig. Det var bare noget, man gjorde, fortæller hun. Det handlede om dannelse og gode manerer, for Anne voksede op

18

pligtopfyldende, arbejdsom og lydig. Hun havde ikke noget behov for som klassekammeraterne i gymnasiet at tage islændersweater, cowboybukser og fodformede sko på. Hun måtte i øvrigt heller ikke. Hun fandt friheden i dansen. I dag siger hun, at hun næppe kommer til at udleve det store oprør, før hun befinder sig på plejehjemmet. Alligevel skal man ikke beskylde hende for at være viljesvag. Hun har da også ry for at være den skrappe dommer, der har ikke har mange 10-taller at gøre godt med i 'Vild med dans', hvor hun har været en fast del af dommerpanelet i samtlige 18 sæsoner. ”Jeg har stor respekt for dansen. Selv om man er folkelig kæledægge, bliver det ikke nok til en semifinale. Og hvis man forstår, at der er tale om et underholdningsprogram snarere end et danseprogram, bliver det ikke så teatralsk, som nogle oplever det at blive nummer sidst,” mener hun. Stadig i gang For Anne Laxholm er det vigtigt at holde sig i gang. Både mentalt og fysisk. Så hun fortsætter med at være nysgerrig på livet og giver sig selv lov til at lege. Det er vigtigt, mener hun. ”Jeg læste engang, at hvis du kan gå i stedet for at sidde og sidde i stedet for at ligge, så gør det en forskel.


DECEMBER 2021

19


HÆL OG TÅ

Jeg har altid sagt, at den bedste måde at dø på vil være at falde om midt i en quickstep. Dog har jeg nu, hvor jeg er blevet ældre, ændret det til en slowfox ANNE LAXHOLM

Men jeg tror også, at vi skal lære vores begrænsninger at kende, efterhånden som vi bliver ældre. Kroppen kan jo ikke det, den kunne engang.” Selv begyndte hun at spille golf for tyve år siden. I startede fangede sporten hende ikke, men pludselig en dag ramte hun bolden rigtigt, og så var hun omvendt. ”Golf er fascinerende, frustrerende og – en sjælden gang – fantastisk. Præcis ligesom dansen. Dynamikken i golf og dans er det samme. Jeg mestrer stadig ikke golfspillet, men det skal bestemt ikke stoppe mig.” Hvad der til gengæld ikke er plads til i den stadig travle hverdag, er dårlig samvittighed. Motion er vigtigt, men det skal være sjovt. For at bruge et fortærsket udtryk, så skal det være lysten, der driver værket, lyder rådet. ”Jeg gik engang til pilates, men hver uge prøvede jeg at finde en god undskyldning for, hvorfor jeg ikke skulle tage af sted. På trods af, at jeg jo godt ved, at det er godt for min krop. Men for mig er det så meget lettere at gribe golfkøllen og gå ned og arbejde på driving rangen eller gå op i studiet og danse. Så hvis lysten ikke er der, vil det altid være en kamp og en evig dårlig samvittighed over ikke at gøre det, man ved er godt. Og den dårlige samvittighed – den er roden til alt ondt,” lyder det fra Anne Laxholm. Fokus på sygdom Annes mormor døde af brystkræft i en ret høj alder. Det samme gjorde to af hendes danselærerinder i London. Også gode veninder har været igennem barske brystkræftforløb, men de er heldigvis kommet over syg-

20

dommen. Derfor var det naturligt for Anne Laxholm at sige ja til at blive ambassadør for Pink Cup, en landsdækkende golfturnering arrangeret af Kræftens Bekæmpelse. Hun har også tidligere været ambassadør for Osteoporoseforeningen. Hvorfor? ”Modsat brystkræft vidste jeg meget lidt om osteoporose (knogleskørhed, red.), da foreningen kontaktede mig i 2010. Men jeg blev chokeret, da jeg fandt ud af, at der på det tidspunkt var omkring 600.000 mennesker, som havde osteoporose, og kun en brøkdel var i behandling. I dag er endnu flere ramt, og der er måske op mod 500.000 mennesker, der har sygdommen uden at vide det. Det er jo helt vildt.” ”Så vidt jeg ved, er der ikke osteoporose i min familie, og jeg har det heller ikke selv, men jeg vil meget gerne være med til at gøre mennesker opmærksom på, at de skal bede om en scanning, hvis de falder og brækker et håndled, arm, eller ben. Det er nemlig muligt at få forbyggende behandling og forsinke sygdommen. Motion som gang, løb og dans holder i øvrigt knoglerne stærke, så det er jo endnu et incitament til at dyrke motion.” Spejlbilledet Anne Laxholm fyldte 70 i efteråret. Hun smiler og spørger: ”Skal man egentlig ikke være gammel for at blive 70?” Hun har besluttet, at hun ikke vil bruge tid på de rynker, der afspejler et levet liv. Hun har i øvrigt brugt mere tid end de fleste foran spejlet. ”Igennem dansen har jeg jo stået – og står stadig hver aften – foran flere


spejle, end sikkert godt er. Jeg er nok miljøskadet, og der er altid noget, som ikke er godt eller pænt nok, men jeg tror og håber også, at jeg efterhånden har lært ikke at tage mig selv for højtideligt. Men det er noget, jeg stadig arbejder med. Jeg tænker af og til: It is nice to be important, but more important to be nice.” Gav den runde fødselsdag hende fornemmelsen af, at tiden er knap? ”Jeg har altid sagt, at den bedste måde at dø på vil være at falde om midt i en quickstep. Dog har jeg nu, hvor jeg er blevet ældre, ændret det til en slowfox. Det, der er vigtigt omkring den sidste tid, er, at jeg kan ældes med værdighed og bevare mig selv som et genkendeligt menneske.”

OM ANNE LAXHOLM • Født i 1951 i Humlebæk. • Gift med Hans Henrik Laxholm, der også var hendes professionelle dansepartner. • De var de første danske verdensmestre i standarddans. Har desuden vundet danmarksmesterskaberne flere gange, ligesom de kan kalde sig både europa- og verdensmestre. De stoppede karrieren i 1989. • Har sammen med sin mand dansestudiet Dance Academy Laxholm. • Har en datter. • Er en af fem dommere på det populære TV 2-­program Vild med dans.

OSTEOPOROSE På hjemmesiden knogletest.dk kan du teste, om du er i risiko for at have elle udvikle knogleskørhed.

DECEMBER 2021

21


HVERDAG MED NÆRVÆR

” De må altid ringe” Karin Fredskild er hjemmehjælper på Mandø. Hun nyder at drage omsorg for øens ældste

Af Marlene Grøftehauge   Foto Heidi Lundsgaard

S

olen sender sine morgenstråler ned over et lille bondehus med grønne vinduer. Rundt om hjørnet kommer Karin Fredskild gående i rask tempo og med et stort smil på læben. Hun er på vej ind til én af de beboere, som hun er hjemmehjælper hos på Mandø i Vadehavet. Hun banker på hos 100-årige Mie Laverentz, der tager imod Karin med den ene hånd på rollatoren og den anden i en glad vinkebevægelse. Snakken går straks i gang, for de to kvinder kender hinanden særdeles godt. Karin er kommet hos Mie, siden hun begyndte som hjemmehjælper for 20 år siden. Dengang flyttede Karin tilbage til øen efter at have taget uddannelse og boet på fastlandet i en del år. Hendes mor var øens hjemmehjælper dengang – efter mormoderen og oldemoderen. ”Min mor forpagtede en restaurant og fik travlt med det, og så var det naturligt, at jeg overtog hjemmehjælperjobbet. Det passede godt ind i vores familieliv, da min mand arbejdede off shore dengang,” fortæller Karin, der de første 12 år havde ansvaret for øens ældste alene. For otte år siden kom Margit Knudsen til, og de to kvinder deler nu arbejdet mellem sig, så de er på omkring halv tid hver. Ved siden af har Karin travlt med sin café og bed and breakfast. Men aldrig mere travlt, end at hun rykker ud, hvis nogen ringer og har brug for

22


Hver morgen klokken otte besøger Karin ­Fredskild Mie ­Laverentz, som skal have hjælp til at få strømper på. Mie har været fastboende på Mandø, siden hun flyttede dertil med sin mand i 1949. Om aftenen vender Karin retur for at tage strømperne af Mie igen. Tidstyranni og time­ registrering er ikke noget, de bruger på Mandø. Fx bor Karin over for Mary Knudsen, som er en af de ældre, Karin besøger. Hver aften kigger hun over mod Marys soveværelse. Er gardinet trukket for, er alt ok. Hvis ikke, må hun reagere. Det tager ikke mange minutter at være nærværende og give de ældre en god og tryg oplevelse, mener Karin Fredskild.

DECEMBER 2021

23


HVERDAG MED NÆRVÆR

hendes hjælp. Beboerne kan også ringe til Ribe, men på grund af tidevandet på den ti kilometer lange grusvej mellem Mandø og fastlandet kan det være svært at få hurtig hjælp. Karin hjælper også til, hvis en af de ældre har brug for at blive kørt til undersøgelse på sygehuset i Esbjerg. Hun er ikke i tvivl om, hvorfor hun gør det. ”Det er bare menneskelighed. Hvis vi ikke er her og hjælper, kan de gamle heller ikke være her. Og hvis vi ikke har de gamle, mister vi øens dna,” siger Karin, der kun har én bekymring: Der er ikke nogen til at tage over efter hende, når hun en dag må stoppe som hjemmehjælper og selv har brug for pasning og omsorg. Men – som hun siger og smiler igen bredt: ”Det løser sig nok. Det er lidt mit livssyn i det hele taget. Vi finder ud af det her på ­Mandø.”

OM MANDØ Mandø ligger i Vadehavet mellem Fanø og Rømø og er 7,63 kvadratkilometer stor. Øen er kendt for sit rige dyreliv – især får og fugle. Der bor 32 personer på øen – heraf er de 25 over 60 år. Kun en beboer er et barn – en pige på et halvt år. Mandø hører under Esbjerg Kommune.

MIE LAVERENTZ Siden artiklen blev skrevet og billederne taget, er Mie ­Laverentz desværre gået bort. Det gjorde hun 14. september på Esbjerg Sygehus omgivet af sine slægtninge, som har givet os tilladelse til at bringe artiklen.

24

Mary Knudsen bruger høreapparater, som skal renses hver morgen. Det sørger Karin for. Er en af de ældre sløje eller trætte en dag, tager Karin en vurdering af, om de bare har en dårlig dag eller skal på sygehuset. Hun ringer ikke i utide, for som hun siger: ”Kommer de på hospitalet, bliver de først syge. Jeg kender dem og ved, hvordan de har det. Det er som at være en datter.” ”Hej Mary.” Karin har tre ældre ­borgere, hun besøger morgen og aften. Mary Knudsen på 90 år er én af dem, og hun er glad for at se Karin. Mary er også glad for, at hun skal forholde sig til to forskellige hjemmehjælpere. Hun har hørt, at man kan have mange flere ovre på fastlandet. ”Uha, det ville jeg ikke bryde mig om,” siger hun.


Opvasken klarer Karin for Mie, men rengøring tager hendes kollega, Margit Knudsen sig af. De to kvinder deler hjemmehjælperjobbet, så Karin har omkring 12 timer om ugen. Men hun tæller ikke. Og har nogen brug for akut hjælp, når hun har fri, rykker hun hellere end gerne ud. ”Jeg kan ikke sige op, for så kan de gamle ikke blive hjemme. Jeg har heller ikke lyst til det. For mig et jobbet en naturlig del af det at være øbo,” siger Karin. Karin friserer Mies hår hver dag og afslutter med at sætte et fint spænde i. Mie synes, det er rart, når kammen går helt i bund. Trænger Mie til at blive klippet, er det Karin, som fører saksen. Det hjælper hun alle øens ældre med, så de ikke behøver tage turen ind til fastlandet.

25


ANNONCE

HJÆLP TIL DIT HÅR

FORTVIVLET OVER MIT HÅR Mit hår så tyndt og glansløst ud. Jeg troede, at det skulle være sådan resten af mit liv, men nu har jeg endelig fundet Hair Volume™ med biotin, som bidrager til at vedligeholde et normalt hår. Tina er 55 år og arbejder som børnehaveklasseleder. –Jeg har i mange år været virkelig fortvivlet over mit hår. Det var både tyndt og meget fint. Det gør noget ved ens selvværd, så jeg var virkelig ked af det. –Min søster står i butik, og for ca. 4 måneder siden anbefalede hun mig, at prøve kosttilskuddet Hair Volume™. Som hun sagde; kunderne kommer igen og igen for at købe disse tabletter og de siger, at de ikke ”kan leve uden”, så hun synes, de var værd at prøve.

FØR

–Sidst jeg var til frisør, udbrød hun: ”Sig mig lige hvad har du gjort ved dit hår”. Det ser synligt tykkere, smukkere og mere glansfuldt ud. Håret er en stor del af ens selvværd, så jeg har virkelig fået min selvtillid tilbage, efter jeg er begyndt med Hair Volume.

KLINISK AFPRØVET HÅRTABLET Nyt klinisk studie bekræfter effekten af Hair Volume tabletten. Studiet viste synligt tykkere hår. Effekten kunne ses allerede efter 4 måneders brug. 8 ud af 10 kvinder var tilfredse med Hair Volume. De følte at deres hår var blevet tykkere, smukkere og mere glansfuldt.

Tykkere, smukkere og mere glansfuldt hår Hair Volume™ er en prisvindende og klinisk dokumenteret hårtablet, der kan hjælpe til et synligt tykkere, smukkere og mere glansfuldt hår. Tabletten er baseret på bl.a æble ekstrakt, biotin og zink. Biotin og zink bidrager til at vedligeholde et normalt hår.

RÅD & VEJLEDNING Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte New Nordic på :

TLF.: 46 33 76 00 AKTUELT NU: Bestil Hair Volume™ i dag og få leveret direkte til døren Klik på newnordic.dk, matas.dk, helsam.dk eller andre online helsebutikker. Fås også hos Matas, Helsam og andre helsekostbutikker samt på apoteket

Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store


MODERNE BRODERI

Drenge, slip så jeres Trine Runge Jessen har udgivet en bog om korsstings­ broderier, som har gjort hende til kult

Af Kirsten Skaaning   Foto Ulrik Jantzen

Neeeej, nu bliver jeg starstruck (næsegrus beundrer af kendte mennesker, red.). Jeg er en stor fan af dig og har lige købt din bog.” Den henrykte hilsen fra en mor og hendes teenagedatter er rettet mod Trine Runge Jessen, nyslået forfatter og broderist. Umiddelbart efter at vi har sat os foran et røgfyldt værtshus i København, klar til interview. Det er netop bogen og de atypiske motiver i ”Broderistens BADASS broderier”, vi skal tale om. Ordet badass

gælder motiverne. Som er dårlig smag i nogles øjne. I andres øjne en fest at brodere, fordi de spidder vores hverdagsliv fra 1970’erne og 1980’erne. I bogen er der mønstre med tændstikæsker med helog halvfyldte glas. Og med cigaretter og mad, der dumper hos enhver ernæringsekspert. Kitsch-motiver fra grisefesternes Mallorca. Et Bjarne Liller-pladeomslag med hans portræt. For slet ikke at tale om broderede bandeord, der står side om side med det nydeligste alfabet a la tidlig­ DECEMBER 2021

27


MODERNE BRODERI

Barstol, broderi og bajer. Så bliver det ikke bedre for broderist Trine Runge Jessen.

ere tiders navneklude. Samt første vers af Lone Kellermanns udødelige ’gondol-sjæler’ ”Se Venedig og dø”. Så bliver det ikke mere romantisk. Alle sammen historier fra vores virkelige liv, som Trine Runge Jessen har stukket fast med korssting på aida-stof.

I bogen er der serveret mønstre med Jakabov på dåse foruden ’rajekåktajl’ og tarteletter med drys. Til sidstnævnte kunstværk går der 86 fine små krydser. Så har du en vellignende butterdejsskal med høns i asparges og en dusk persille på toppen. Et perfekt broderi til din bøllehat.

Broderiet ud af skammekrogen Hvorfor kaster en designeruddannet kvinde på 48 sig ind Entertainer i en kampagne for korsstingsbroderier? Efter at vi i årevis Første gang, jeg som journalist oplevede Trine Runge Jeshar vrænget ad dem, der syr ”strapudemaj”. sen, var på en garnfestival. De fleste tilhørere var i den ”Broderi giver mig et frirum og en ro og tid til at fordybe usynlige alder. Hvor håret er gråt, og de fleste leveår venmig og få ny viden. Jeg kan høre lydbøger og blive klogere, der vrangen til. Hun præsenterede sig som broderist: mens jeg laver noget med mine hænder,” siger Trine Run”Ikke brodøse. Det lyder som en kønssygdom.” ge Jessen. Og så er der lagt op til en halv times underholdning og I virkeligheden har hun broderet, siden hun var ti år og et opgør med det pæne broderi. Broderistens engagement tvunget til at sy servietringe på et og skæve indfald bliver mødt børnekursus. Trods tvangen blev med stormende latter af det behun indfanget af at skabe noget gejstrede publikum. med sine hænder. ”Fuck bagsiden” er et af henEn designuddannelse fra Dedes mantra. Broderi giver mig et signskolen i Kolding er det funda”Bare du sætter de rigtige frirum og en ro og tid ment, hun står på i dag. Uddankryds på forsiden, er der ikke en til at fordybe mig og nelsen har hun brugt i 15 år som kat, der ser bagsiden. Det skal tekstildesigner af puder og plaider. ikke være det, der holder dig tilfå ny viden. Jeg kan Var derefter med til at åbne Desigbage,” lyder det. høre lydbøger og blive ner Zoo i Latinerkvarteret i AarDet gælder om at have det sjovt hus. Efter syv ”skønne” år har hun og brodere på en rock’n’roll-agtig klogere, mens jeg laver en kort periode været gallerist. måde. Motiver, du kan lide eller noget med mine hænder selv tegner. Indtil corona og nedlukning i TRINE RUNGE JESSEN 2020. Så kastede hun sig for alvor Som den unge pige, der fik over broderiet, som hun havde tråafløb for et skænderi med kædet nålen til fem år tidligere. Preresten med et broderi, der blev mieren var et broderi af pladecoveret til Sex pistols ”Never hængt op ved udgangsdøren: ”Kan du ikke lide mig, så Mind The Bollocks”. smut. Så er problemet løst.” ”Det var 42.000 sting, så det vil jeg ikke anbefale en nyEller den skoleklasse, som i faget håndværk og design begynder,” griner forfatteren. broderer efter BADASS-bogen. Hun undrer sig over, hvorfor broderier har stået i skam”Læreren, der havde klassen i timen efter, fortæller mig, mekrogen så længe, og har besluttet sig for at tage tråden at han aldrig før har måttet sige til de opslugte drenge: op og sætte det gode, gamle håndværk på dagsordenen. Læg så broderiet væk!” På en enkel måde, så alle kan være med. En video med broderistens bramfrie udsagn inklusive ”Derfor skal det være korssting og ingen fancy franske broderi og øl fik i øvrigt hendes Facebook-side til at eksknuder og halli-halløj. Til at begynde med.” plodere i foråret. Flere end 2.000.000 har i dag set videoen. Det gælder om at have det sjovt og sy noget, du brænder for. Ingen dyr i robåde, egern med seler eller julenisser Tato Jim fra Aarhus fra broderistens hånd. Meget hellere noget med mad, øl, Under coronaen arrangerede hun online Brodega fra sin dansktop og souvenirs fra de varme lande. private stue. Naturligvis tilsat øl og et saftigt sprog. De

28


DECEMBER 2021

29


MODERNE BRODERI

udsendelser blev et tilløbsstykke. Ligesom de kurser, hun arrangerer ’live’ landet over. De kurser gør hende ydmyg. Her oplever hun forskellige generationer skabe et fortroligt rum sammen, mens de sidder og broderer. Et rum, hvor de taler om emner, det normalt kan være vanskeligt at tale om. ”Det gælder om, at vi bliver set og ser hinanden på nye måder. Så blomstrer vi.” Trine Runge Jessen ikke bare blomstrer, men sprudler af ideer, så hun mangler en dag i hver uge. Mindst. Lige nu har hun kig på sømandstatoveringer. ”Min far er gammel sømand, og jeg er vild med gammeldags sømandstatoveringer. I Aarhus var der for mange år siden en legendarisk tatovør, Tato Jim, med pomadehår og en cigaret i flaben. Jeg har fundet ud af, at der er et Tattoo Museum i København, som har erhvervet en stor samling tegninger fra Tato Jim, der døde i 1995. Jeg har fået lov til at ’tatovere’ de tegninger med nål og tråd. Tattoo-mønstre bliver de næste, jeg stikker nålen i,” advarer hun.

Trine Runge Jessen i sit es. Hun vil have broderiet ud af skammekrogen.

KONKURRENCE:

Kække korssting John Mogensens ansigt i korssting, øl, vin og ferskner med råcreme. Foruden et broderi­ mønster af æslet, der spyr cigaretter ud, når du trækker den i øret. Cigaretæslet er en gimmick fra 1950’erne, som lige nu rider med på retrobølgen. En bølge, som du får masser af andre mønstre til i Trine R ­ unge ­Jessens bog ”Broderistens BADASS broderier.” Forfatteren er lige så uhøjtidelig som op-

30

findsomheden af mønstre. Selv hygger hun sig med en øl, mens korsstingene bliver stukket på plads, og latteren runger. ”Broderi handler om at få ro i skallen, være kreativ og brodere fede motiver, som du selv kan lide,” siger Trine Runge Jessen. Har du lyst til at lære mere om hende og bogen, kan du deltage i en konkurrence om at vinde en

af de tre bøger, forlaget Turbine donerer til Ældre Sagens læsere. Gå ind på hjemmesiden aeldresagen.dk/konkurrence og skriv dit navn og adresse. Eller send os et postkort med navn og adresse, så vi har det i hænde senest 3. januar. Adressen er: Ældre Sagen, Snorresgade 1719, 2300 København S. Mærk kortet ”Broderi”. Vinderne får direkte besked.


ANNONCE

Hvad er

Macoform? Macoform er baseret på artiskok og mælkebøtte og er et unikt middel til maven. Indholdsstofferne har en bred virkning og er et godt valg, hvis du vil have en god fordøjelse.

Oppustet mave

Artiskok kan afhjælpe oppustethed som følge af luft i maven.

Fordøjelsesproblemer

Artiskok kan fremme produktionen af fordøjelsessaft.

Vægttab

Artiskok fremmer vægttab.

pH-balance

Mælkebøtte bidrager til at opretholde pH-balancen.

Mave/tarmkanal

Mælkebøtte bidrager til mave/tarmkanalens funktion.

Maveproblemer? Kender du det: Om morgenen er maven flad, og du føler dig godt tilpas, men med indtagelsen af mad i løbet af dagen bliver en følelse af oppustethed mere og mere mærkbar. Næsten alle kender til at have maveproblemer med jævne mellemrum. En udspilet mave kan være ubehageligt. Derudover er topmaven et kosmetisk problem for både mænd og kvinder. Løsningen er at få sat gang i fordøjelsen.

Hvorfor bliver man oppustet? Faktorer som for megen fed mad – og at man måske sidder stille på sin arbejdsplads – giver ikke tarmene den nødvendige stimulation, hvorved fordøjelsen kan komme til at gå mere trægt. Ophobning af den ufordøjede del af føden i tyktarmen

kan sætte gang i en gæringsproces, som udvikler en række forskellige luftarter. Det er disse luftarter, der kan få dig til at opleve trykken eller oppustethed, hvilket kan være ubehageligt.

Bred virkning Har du brug for hjælp til dine maveproblemer, skal du sætte gang i fordøjelsen. Macoform er baseret på naturlige planteingredienser og er til alle, som døjer med maven. Macoform indeholder en unik sammensætning af ekstrakter fra artiskok og mælkebøtterod, der hver især arbejder på forskellige måder i maven. Planterne har en bred virkning og kan derfor bruges mod mange typer af problemer med maven.

Prøv til halv pris! Macoform kan prøves på abonnement til halv pris for første pakke.

kr 139,- (2 mnd. forbrug) + fragt 39 kr. TELEFON: 82 30 30 40 mandag-fredag kl 8-16

WEB: www.wellvita.dk Ingen binding. Betal efter at varen er modtaget.

Energivej 4 6700 Esbjerg

Læs mere på wellvita.dk

SÅDAN FIK VI HJÆLP Jeg har haft en rumlende og ubalanceret mave, så længe jeg kan huske. Da jeg tilfældigvis så en annonce for produktet Macoform, hvor en udfordret mave var beskrevet, tænkte jeg: Det er jo akkurat sådan, jeg har det! Nu tager jeg Macoform med mælkebøtte og artiskok hver dag. Maven fungerer, og jeg har faktisk også tabt en del kilo uden at have gjort noget for det, fortæller Johan med et tilfreds smil. Johan Edberg

Anette har døjet med oppustet mave i mange år. - Min mave føltes ofte som om, der lå en fodbold i den. Jeg havde prøvet stort set alt lige fra almene husråd til diverse produkter fra helsekostbutikken. Macoforms indholdsstoffer viste sig at være den helt rigtige løsning. Den oppustede mave forsvandt, og Macoform har nu været en fast del af mit morgenritual det seneste 1 1/2 år. Anette Adamsen


KULTURSKIFT

På vingerne fra starten Som barn har Lilli Gruhl skiftet kultur to gange – læs, hvordan det har påvirket hendes liv og opvækst

Af Kirsten Skaaning   Foto Lars Skaaning

T

orsdag 12. november 1931. Lufthavnen i Düsseldorf. Et Sabena-fly er netop landet på tysk grund. Rundt om er en halvcirkel af journalister og fotografer. Parat til at blitze løs. Ud af maskinen kommer en lille pige, Lilli Solveig Gruhl, på tre et halvt år. Hun er det første barn i verden, der flyver alene fra et land til andet. Fra Danmark til Tyskland. Den sensation

bliver foreviget og omtalt i tyske aviser. Udklip, som den i dag 93-årige Lilli Solveig Jäger har gemt. På et af dem poserer Lillis velklædte tyske tante Melanie med hende på armen. ”Jeg bliver så bange for alle de ukendte mennesker om mig. Forstår slet ikke, hvad der foregår,” husker Lilli Jäger i dag, 90 år senere. Dagen efter, den 13. november 1931, sender tante Melanie et telegram til

Lillis forældre i Danmark om, at deres datter er landet planmæssigt. Rejsen var den foreløbige afslutning på en aftale mellem tante Melanie og hendes danske bror om, at Lilli skulle i pleje hos sin faster. Hun savnede en lille pige at forkæle, efter at hendes egne børn var blevet voksne. Historien begynder i Dresden i 1889. Her bor Lillis far, Kurt Gruhl, med sine forældre og fem søskende.

”I mange år drømte jeg, at jeg fløj oppe over nogle træer. En ubehagelig drøm, hvor jeg ville væk fra noget,” siger Lilli Jäger.

32


Jeg hagede mig fast til min mor, hvor hun gik og stod. Jeg var altid bange for at blive forladt LILLI JÄGER

En dansk kunstner på valsen kommer forbi. En hovedkulds forelskelse opstår. Lillis farmor forlader mand og fem børn for at rejse til Danmark og et nyt liv i Brønshøj. Med sig har hun Lillis far, som kun er otte dage gammel. Som voksen bliver Kurt Gruhl gift og får arbejde som brandmand ved Københavns Brandvæsen. Ægteparret Gruhl bor i en beskeden lejlighed i København med fælles soveværelse. De får fire børn – Lilli er nummer tre i flokken. ”Far og mor i dobbeltsengen. Rundt om lå vi fire børn,” husker Lilli Jäger. Hendes far bevarer forbindelsen med sine tyske søskende. Tante Melanie er en af dem. Hun er godt gift med en mejerigrosserer. Har egen bil og et luksuriøst hjem samt to voksne børn. Her kommer Lilli i pleje. Hun får eget værelse med en stor seng, smukke møbler, et spejl, en hvid dukkevogn og alt, hvad hjertet kan begære af legetøj. Og så bliver hun pyntet med hat og handsker og store sløjfer i håret og vist frem for tantens frokostveninder. Over for dem lægger tante Melanie ikke skjul på, at hun har gjort en god gerning over for sin fattige bror i Danmark ved at tage Lilli til sig. Pyntedukke Den 12. november 1931 havde Lillis forældre kørt hende til lufthavnen i Kastrup, sat hende om bord på en postflyver med en pilot, der havde fået strenge ordrer om at passe på den lille pige. Forældrene havde ikke fortalt Lilli, hvad der skulle ske. Fra

Lilli på armen af sin tante i det luksuriøse værelse med den hvide barnevogn, som tante Melanie havde indrettet til hende.

dagen husker hun, at flyet lettede og svævede over vand og trætoppe. ”Jeg følte mig som en fugl, der breder sine vinger ud.” Postflyveren landede i Hamburg. Herfra fløj Lilli videre mod Düsseldorf. Lilli trives ikke som pyntedukke hos sin strenge faster. Hun kan ikke sproget, kender ikke omgivelserne, har ingen at lege med og savner sin kærlige mor i Danmark. Hun er tavs og indesluttet. Tantens mand arbejder meget, men forstår Lilli. Han forærer hende en lille, rød telefon, så hun kan ringe til ham, når hun bliver ked af det. Lilli husker godt og fortæller detaljeret om sit barneliv i Tyskland. Nogle af beretningerne er understøttet af de mange billeder, tanten har taget under opholdet i Düsseldorf. Hjem igen I Danmark savner Lillis mor sin datter så meget, at hun forlanger at få datteren hjem igen. Det kommer hun før sin skolegang. Mod tantens vilje.

Som Lilli husker det, blev der kold luft mellem de to familier. Hun har aldrig set sin tante siden. For anden gang på få år skal Lilli skifte kultur, få nye venner og tilpasse sig livet i København. Dansk har hun glemt, og hun kan ikke gøre sig forståelig blandt legekammeraterne i gården. Hun bliver drillet for sit fine tøj og uforståelige talemåder. ”Jeg byttede om på ordstillingen som på tysk,” fortæller Lilli. Af raseri bider hun bogstavelig talt fra sig, sætter tænderne i legekammeraterne, når de driller. Og så bliver hun forbudt at lege i gården. I skolen bliver hun også drillet med sit gebrokne sprog og føler sig dårligt tilpas. Hun er bange for at sige noget af skræk for at blive gjort til grin. ”Jeg var et meget tavst barn.” Siden hjemkomsten fra Tyskland har hun ikke haft lyst til at spise. Er blevet tynd og afmagret. Det resulterer i, at skolelægen sender hende på svagbørnskoloni seks uger forår og DECEMBER 2021

33


KULTURSKIFT

seks uger efterår. Hvert år fra 1. til 5. klasse. Moren er Lillis et og alt. ”Jeg hagede mig fast til min mor, hvor hun gik og stod. Jeg var altid bange for at blive forladt. Ikke at høre til nogle steder,” fortæller Lilli Jäger, som savnede sin mor under opholdene på svagbørnskolonien. Savnet gentog sig, da hun i knap fem måneder var indlagt og isoleret på sygehuset. Først med skarlagensfeber, siden med nyrebækkenbetændelse. Følelsen af forladthed har martret Lilli gennem hele livet. Den dukker blandt andet op, da hun som 16-årig ser operaen Butterfly, hvor barnet bliver taget fra sin mor. ”Jeg fik det så dårligt. Det er som et sår, der aldrig bliver lægt.” Veninden Lissi Da Lilli er 13 år, begynder Lissi i klassen. Lissi er en robust pige, som tager

34

Lilli i forsvar, når hun bliver drillet. Lissi foreslår, at de går til spejder sammen. Det sætter en ny retning for Lillis liv. Hun får selvtillid, ranker ryggen, skyder i vejret, ser godt ud og elsker at feste. Hun er ombejlet og bliver inviteret på danserestauranter, til fest på Kastellet i København, og hun blomstrer op. ”Jeg havde nogle dejlige år som ung.” Mogens Jäger bliver hendes mand. Han er en dygtig erhvervsmand, forretningsmand til fingerspidserne, hemmelighedsfuld og indadvendt. Lilli er 25 år, da de bliver gift i 1953. Sammen får de tre piger. Forældrene arbejder mest hver for sig. Kærligheden er det så som så med, fortæller Lillis ældste datter, Marianne Jäger: ”Vi manglede i den grad vores forældres samhørighed. Enten havde vi mor for os selv eller far for os selv. Vi søskende lærte ikke at holde sammen. Men der er ingen tvivl om, at vores

mors barndom og ægteskab har gjort ondt.” Skilt og sammen igen I 1968 er Lilli og hendes mand næsten færdige med at sætte deres hus i stand. Ud af det blå meddeler Mogens Jäger, at han vil skilles. Børnene var da 14, 13 og 8 år. Lilli faldt med egne ord ned i et sort hul. ”Det slog mig fuldstændig ud. Jeg mistede lysten til at leve og tabte mig voldsomt. Jeg anede ikke, hvordan jeg skulle forsørge mine tre piger, som jeg altid har haft tæt om mig.” Lillis kreative evner som syerske får hende videre. Sammen med en veninde køber hun et hjørnehus i Helsingør, maler det lilla med sorte døre og guldkanter og indretter det som butik. På førstesalen er der flere værelser, som hun lejer ud til stude-


Bøger Af Kirsten Skaaning

Halvt i himlen, Lone Hørslev. To forhutlede søstre i 1920’ernes København får deres lykke gjort med lærepladser i en smørrebrødsforretning – ”Hvis de ellers kan holde hovedet koldt og benene samlede”, som bestyrerinden siger. Den ene bliver oldemor til Lone Hørslev, der i bogen disker op med oldemorens forelskelse og længsel efter et andet liv. En historisk kærlighedsroman med indlagt erotik og højt belagt smørrebrød. Politikens Forlag, 368 sider, 299,95 kroner. Det var en verdens­ sensation, da Lilli Gruhl som tre et halvt-årig fløj alene til Tyskland. Det blev omtalt i flere aviser.

rende. På den måde hænger økonomien sammen. Et år efter beder hendes mand Lilli om at komme tilbage. De finder sammen på ny. Lilli tager regnskabskurser og styrer økonomien i mandens blomstrende virksomhed. ”Men det varer ti år, før vi for alvor føler, at vi hører sammen igen,” fortæller Lilli Jäger. Hendes mand døde for to år siden. To år, som hun har fortrængt. I dag bor hun i en lejlighed og nyder mest af alt fred og ro. Hun ser meget tv, følger interesseret med i politik og kriminalstof.

Verdens 100 bedste fodboldspillere 2021, Carsten Werge og Per Frimann. For første gang har seks danske fodboldspillere sparket sig til en plads blandt de 100 bedste spillere i verden. I selskab med Messi og Ronaldo. I Danmark har 2021 især været præget af EM-slutrunden i fodbold med Christian Eriksens kollaps og landstræner Kasper Hjulmands prisværdige håndtering af fire ugers sindsoprivende kampe. Lindhardt og Ringhof, 216 sider, 199,95 kroner. Den japanske elsker, Isabel Allende. Alma Belasco sendes i 1939 fra et Polen i nazismens skygge til sin velstående onkel og tante i San Francisco. Her møder hun Ichimei, den stilfærdige søn af familiens japanske gartner. I al hemmelighed spirer kærligheden mellem Alma og Ichimei. Men efter japanernes angreb på Pearl Harbour bliver de to unge brutalt adskilt. Forlaget Hr. Ferdinand, 320 sider, 299,95 kroner. Paraden, Dave Eggers. Efter en blodig borgerkrig i et unavngivet land bliver to mænd hyret til at bygge en ny vej, som skal forbinde hovedstaden i nord med den fattige befolkning i syd. 4 og 9 er navnene på de to mænd. 4 er rutineret og følger strengt reglerne, mens uerfarne 9 hellere vil tale med lokalbefolkningen. En roman om konsekvenserne af Vestens involvering i verdens konfliktfyldte steder. Forlaget Turbine, 207 sider, 250 kroner.

DECEMBER 2021

35


ANNONCE


id Juletid er gavetid erJuletid gavetider gavetid gavetid uletid er gavetid

ender med Invitér i Ældre en kender ogmed få enii Ældre Invitér gave som Sagen en du takkender og gave som Sagen og få en gave som tak Invitér en du duSagen kender med Ældre Sagen og få få en enmed gavei Ældre som tak tak eérSagen få en med gaveisom takSagen og få en gave som tak en duog kender Ældre

H

H

familie, du ar du venner eller arfrem du venner eller familie, du frem til familie, dette: du Se til Se bl.a. frem til dette: arSe dubl.a. venner eller familie, du Se bl.a. bl.a. frem til dette: dette: ildu atvenner blive gerne vil invitere til at blive gerne vil invitere til at blive eller familie, du rem til dette: Se bl.a. frem til dette: gerne vil invitere til at blive • Fordele og rabatter over 2.800 steder • - fx kroophold, og Fordele og rabatter over 2.800 steder - fx kroophold, • Fordele Fordele og rabatter rabatter over over 2.800 2.800 steder steder -- fx fx•kroophold, kroophold,

en? Så medlem af Ældre Sagen? Så medlem af Ældre Sagen? Så husk, rne vilhusk, invitere tilrejser, at blive medlem af steder Ældre Så husk, husk, briller, fitness m.m. rejser, elektronik, fitness m.m. rejser, briller, elektronik, fitness m.m. og rabatter over 2.800 -Sagen? fx elektronik, kroophold, • Fordele og rabatter overbriller, 2.800 steder - fx kroophold, rejser, briller, elektronik, fitness osaf slet ikke at Sagen? et medlemskab medlemskab hos os slet ikke at et medlemskab hos os slet m.m. ikke m Ældre Så husk, at et hos os slet ikke riller, elektronik,•fitness rejser, briller, elektronik, fitness m.m. Gratism.m. telefonrådgivning • Gratis telefonrådgivning • Gratis telefonrådgivning • Gratis telefonrådgivning handler om handler om alder. om handler om alder. Det handler om medlemskab hos os slet ikkeDet handler om alder. Det•handler handler om • Masser lefonrådgivning Gratis telefonrådgivning • Masser af aktiviteter og foredrag af aktiviteter og foredrag • Masser af aktiviteter og foredrag aktiviteter og foredrag rke sinalder. egen at med at at væreafmed til at påvirke sin egen er om Det handler at være være med til til om at påvirke påvirke sin sin egen egen • Masser af aktiviteter og foredrag • Masser af aktiviteter og foredrag • Vi har 90.000 arrangementer årligt • Vi i vores har 90.000 215 lokalafdelinger. arrangementer årligt i vores • 215 Vi har lokalafdelinger. 90.000 arrangementer årligt i vores 215 lokalafdelinger. redu og dem og andres fremtid. Når du og dem og andres fremtid. Når du og dem • Vi har 90.000 arrangementer årligt i vores 215 lokalafdelinger. med til og at påvirke sin egen Når du og dem andres fremtid. .000 arrangementer årligt i vores lokalafdelinger. •215 harat 90.000 årligt igave vores 215 lokalafdelinger. Dudu belønnes med enVidu, gave Du fordu belønnes dinkender indsats. med Duen modtager som tak din Du belønnes Du med en gave som tak for din indsats. Du modtager ed du,fremtid. at der du støtter os, der støtter os, ved du, atfor der res Når og dem Du belønnes med en gave som tak for din indsats. indsats. Du modtager modtager du kender kender støtter os, ved ved du, atsom der takarrangementer gaven, når vi har registreret dinmed vens gaven, kontingentindbetaling. når vi din vens kontingentindbetaling. gaven, når vi har registreret din vens kontingentindbetaling. din sag. nogen, der kæmper din sag. ergave nogen, der kæmper din s med en er gave som tak for din indsats. Du modtager Du en takregistreret for din indsats. Du modtager der støtter os, ved du, at der gaven, nårsom vi har har registreret dinsag. vens kontingentindbetaling. er nogen, der kæmper dinbelønnes sag. Vælg en Vælg Vælg vi har registreret gaven, når vi har registreret din vens kontingentindbetaling. en, der kæmper din din vens sag. kontingentindbetaling. Varenr. 1896 Varenr. Varenr. 1900 Varenr. 1900 1898

Varenr. 1898 Varenr.Varenr. 1898 1900 Varenr.Varenr. 1896 1900

898

Varenr.Varenr. 1799 1896

Vælg en Varenr. Varenr. 1896 1799 Varenr. Varenr. 1896 1900 gave som tak!

en en Vælg en gave som gave som gave som Varenr. Varenr. 1799 1896 gave som tak! Varenr. 1799 tak! tak! Varenr. 1799 tak!

Bernadotte Bernadotte Bernadotte Bernadotte Bernadotte Bernadotte Bernadotte spiseske kniv og gaffel kniv og kniv og teske dotte Bernadotte spiseske og teske gaffel knivspiseske og teske teske og gaffel Georg Georg Jensen Jensen gaffel Georg Georg Jensen Jensen kniv Georg Jensen kniv e og gaffel ke Georg Jensen gaffelknivkniv og teske Georg Jensen kniv gaffel Bernadotte Bernadotte Bernadotte og og teskeii blankt i blankt Georg Jensen knivog og spiseske ii blankt og teske i blankt Bernadotte n kniv gaffel Jensen og spiseske spiseske blankt og teske teske blankt i blankt Kageserveringskniv Kageserveringskniv Kageserveringskniv rustfrit rustfrit stål. stål. Skaf Skaf rustfrit rustfrit stål.stål. SkafSkaf Bernadotte rustfrit stål. Skaf Bernadotte Kageserveringskniv ankt eske i blankt og teske i blankt rustfrit rustfrit stål. Skaf stål. Skaf Georg Jensen KageGeorg Jensen KageGeorg Jensen Kagemedlemmer, medlemmer, medlemmer, medlemmer, flere medlemmer, Kageserveringskniv Kageserveringskniv Skaf stål. Skaf flere rustfrit stål. Skaf flere Georg Jensen Kageflere flere medlemmer, flereflere medlemmer, Georg Jensen Damask Georg Jensen serveringskniv serveringskniv ii blankt serveringskniv i blankt så du kansamle du samle så kan du du samlei blankt så kan du samle Georg Jensen Damask Damask Georgflere Jensen Kage- så mmer, Georg Jensen Kageedlemmer,så medlemmer, serveringskniv blankt så kan kan du samle så kan kan du samle samle Badehåndklæde cm Badehåndklæde rustfrit stål Georgserveringskniv rustfrit stål rustfrit stål 70x140 bestikserien bestikserien bestikserien bestikserien hele bestikserien 70x140 Jensen Damask Georg Jensen Damask serveringskniv blankthele mle i blankt du samle hele så kan du isamle Badehåndklæde 70x140 cm cm rustfrit stål hele hele bestikserien helehele bestikserien Badehåndklæde rustfrit stål erien Badehåndklæde 70x140 cm rustfrit stål 70x140 cm stikserien hele bestikserien Varenr. 1834 Varenr. Varenr. 1912 1912

Varenr. Varenr. 1834 1906 Varenr. Varenr. 1834 1912 Varenr.Varenr. 1906 1834

912

Varenr. Varenr. Varenr. 1906 1755 Varenr. 1906 1834 Varenr.Varenr. 1755 1906

Va

G B

Varenr. Varenr. 1755 Varenr. 1755 1906

Va

Cabernet Cabernet Sauvignon, Sauvignon, Defunc - øretelefoner 2 2 flasker flasker (pakkepost) Perfekt valg til opkald og musik (pakkepost)

C S 2 (p

Varenr. 1755

okolade og Chokolade Chokolade og Chokolade og og ameller karameller karameller Chokolade og karameller Cabernet ke 1 kilo Æske Æske 1 kilo karameller Æske 1 1 kilo kilo Powerbank 8000 mah Powerbank mah Powerbank mah Sauvignon,med 8000 ndet blandet Powerbank med med 8000 8000 mah Cabernet Cabernet Æske 1 kilo med blandet blandet Defunc øretelefoner Defunc øretelefoner og wireless charging og wireless charging og wireless charging 2 flasker kolade og mahblandet chokolade og chokolade og med 8000 Powerbank med 8000 mah Defunc øretelefoner og wireless charging Sauvignon, Sauvignon, chokolade og Perfekt valg til opkald og -musik Perfekt (pakkepost) valg til musik ameller. karameller. karameller. inkl. opladerkabel med USB charging inkl. USB inkl. opladerkabel med USB -wireless øretelefoner charging Defunc øretelefoner og 2med flasker 2 flasker chokolade ogDefunc Perfekt valg til opkald opkald og og musik karameller. inkl. opladerkabel opladerkabel med USB valg til opkald og musik (pakkepost) kabel med USBkarameller. Perfekt Perfekt valg til opkald og musik (pakkepost) inkl. opladerkabel med USB

Gaverne i annoncen gælder til 1. februar 2022. Gaverne Gaverne ii annoncen annoncen gælder gælder til til 1. 1. februar februar 2022. 2022.

Vi forbeholder os ret til at sende en anden gave,Vi os til Vi forbeholder forbeholder os ret ret til at at sende sende en en anden anden gave, gave, Gaverne igaverne annoncen gælder tilpå 1. februar 2022. Gaverne i annoncen gælder til 1. februar 2022. averne på www.aeldresagen.dk/nytmedlem Se Se alle www.aeldresagen.dk/nytmedlem Se alle alle gaverne gaverne på på www.aeldresagen.dk/nytmedlem www.aeldresagen.dk/nytmedlem hvis den valgte gave er udgået. hvis den gave er den valgte valgte gavegave, er udgået. udgået. Vi forbeholder os ret til at sende en anden gave, Vi forbeholder os ret til hvis at sende en anden aeldresagen.dk/nytmedlem Se alle gaverne på www.aeldresagen.dk/nytmedlem hvis den valgte gave er udgået. hvis den valgte gave er udgået.

ønsker Udfyldes at bliveaf medlem dig, Udfyldes medlem Udfyldes af dig, af dig, somsom ønsker allerede atUdfyldes blive er medlem af Udfyldes af dig, som allerede Udfyldes af dig, som som ønsker ønsker at at blive blive medlem Udfyldes af dig, dig, som som allerede allerede er er medlem medlem lem Udfyldes af dig, som allerede er medlem es af dig, som ønsker at blive medlem Udfyldes af dig, som allerede er medlem ne støtte den gode jegsag vil gerne gerne – og samtidig støtte den den gode Jeg sag har jeg – anbefalet vilsamtidig gerneÆldre støtte Sagen, den Jeg har til anbefalet én sagjeg – og kender samtidig Ældre ogSagen, får en til Jeg én jeg kender får jeg vil støtte gode sag – og og samtidig Jeggode har anbefalet Ældre Sagen, til énhar jeg anbefalet kender og ogÆldre får en enSage ttraktive fordele. få mange gave,Sagen, få når mange Ældre attraktive Sagen harfordele. gave, registreret når min Sagen vens betaling. har gave, når Ældre vens Sagen har re g –jeg ogvil samtidig Jegattraktive har anbefalet tilJeg én jeg og får gerne støtte den gode sag fordele. – og Ældre samtidig harkender anbefalet Ældre Sagen, til én jegregistreret kender og min får en få mange attraktive fordele. gave, nårenÆldre Ældre Sagen har registreret min vens betaling. betaling. når Ældre Sagen har registreret betaling. få mange attraktive gave, fordele. gave,min nårvens Ældre Sagen har registreret min vens betaling.

A JA

År dato:

Navn Navn 1: 1:

JA

Måned Fødselsdato: Fødselsdato: Dag Navn Navn 2*: 2*:

Navn 1: Medlemsnummer: Medlemsnummer: Medlemsnummer: SKAL UDFYLDES!Medlemsnummer: SKAL UDFYLDES! Medlemsnummer: Dag År Måned Fødselsdato: År Dag Måned SKAL UDFYLDES! År Dag Måned År SKAL UDFYLDES! SKAL UDFYLDES! Navn: Navn: Måned År Navn: Navn 2*: Navn: Navn:

Måned Fødselsdato: Fødselsdato: Dag Adresse: Adresse:

E-mail: E-mail: E-mail: E-mail: Dag År E-mail: Måned År Dag Måned Årmå gerne må gerne kontakte mig på e-mail med relevant Ældre Sagen information, nyheder kontakte og gode mig på tilbud. e-mail med relevant information, Ældre Sagen nyheder måoggerne gode kontakte tilbud. mig på e-mail m Dag Måned Fødselsdato: ÅrÆldre Sagen E-mail: Ældre Sagen må gerne kontakte mig på e-mail med relevant information, nyheder og gode tilbud. Jeg kan til enhver tid melde denne service fra. Jeg kan til enhver tid melde denne service fra. Jeg kan til enhver tid melde denne service fra. Måned Jeg kan til enhver tid med melde denne information, service fra. nyheder og gode tilbud. Ældre SagenÅr må gerne kontakte mig på e-mail med relevant information, og gode Ældrenyheder Sagen må gernetilbud. kontakte mig på e-mail relevant Jeg ønsker at hverve min ægtefælle / samlever Jeg ønsker at hverve min ægtefælle / samlever Jeg ønsker at hverve min ægtefælle / samlever Adresse: Jeg kan til enhver tid melde denne service fra. Jeg kan til enhver tid melde denne service fra. min ægtefælle / samlever Jeg ønsker at hverve

*Ved familiemedlemskab *Ved familiemedlemskab medlemskab

År dato:

: y:

Postnr.: Postnr.: By: E-mail: E-mail:

Medlemsnummer: SKAL UDFYLDES! Navn:

*Ved familiemedlemskab

Jeg ønsker at hverve min ægtefælle / samlever

By: By:

Jeg ønsker at hverve min ægtefælle / samlever

Postnr.: By:som du ønsker Sæt X kryds ved den gave Sæt som X tak: ved Sæt X kryds ved den gave som du ønsker so Sæt X kryds kryds ved den den gave gave som som du du ønsker ønsker som som tak: tak:

Sæt X kryds ved den gave som du ønsker tak:Sæt X kryds ved den gave som du spiseske ønsker som tak: Håndklæde Gaffelsom og spiseske Håndklæde Gaffel Øretelefoner Gaffel og og spiseske Håndklæde

E-mail:

Varenr. 1898

Varenr. 1799 Varenr. 1898

Varenr. 1906

Varenr. 1799

Varenr.Øretelefoner 1799 Håndklæde Øretelefoner Gaffel og spiseske Varenr. 1898 Håndklæde e kontakte mig på e-mail med relevant Ældre Sagen information, må gerne nyheder kontakte og gode mig på tilbud. e-mail med relevant information, Ældre Sagen nyheder måoggerne gode kontakte tilbud. mig på e-mail med relevant information, nyheder og gode tilbud. Ældre Sagen må gerne kontakte mig på e-mail med relevantVarenr. information, nyheder og gode Varenr. tilbud. Varenr. 1898 1799 Varenr. 1906 1898 Varenr. 1799 Varenr. 1906 Kniv Kniv og teske Rødvin Chokolade melde denne service fra. Jeg kan til enhver tid melde denne service fra. Jegog kanteske til enhver tid melde denneChokolade service fra. Kniv og teske Chokolade Jeg kan til enhver tid med melde denne information, service fra. nyheder og godeVarenr. ormation, og gode Ældrenyheder Sagen må gernetilbud. kontakte mig på e-mail relevant tilbud. 1900 Varenr. 1912 Varenr. Varenr. 1755 Varenr. 1912 Varenr. 1900 1900 Varenr.Rødvin 1912 Kniv og teske Chokolade Rødvin Chokolade Jeg kan til enhver tid melde denne service fra. Kniv og teske Varenr. 1900 r 135 kr. halvårligt. Personligt Et medlemskab familiemedlemskab koster 135 koster kr. halvårligt. 220 kr. Personligt Et familiemedlemskab medlemskab koster koster 220 135 kr. kr. halvårligt. Et familiemedlemskab koster 220 Varenr. kr. Varenr. 1900 Varenr. 1912 Varenr. 1755 Varenr. 1912 ikke 1755 Ønsker at Powerbank Kageserveringskniv Kageserveringskniv Powerbank Personligt medlemskab koster 135 kr. halvårligt. Et familiemedlemskab koster 220 kr. Powerbank Kageserveringskniv er i husstanden. halvårligt Kontingentet og dækker fornyes 2 i Et januar iifamiliemedlemskab husstanden. og juli. Kontingentet halvårligt og fornyes dækker ii januar 2 personer og juli. i husstanden. Kontingentet i januar juli. Varenr. 1834 1834 modtage gaveogVarenr. ÆS12/21 Varenr. 1896 Varenr. 1896 1896fornyes halvårligt og135 dækker 2 personer personer husstanden. Kontingentet fornyes januar og juli. medlemskab koster 220 kr.kr. halvårligt. medlemskab koster koster 220 kr. Varenr. 1834 Varenr. Ønsker ikke at Ønsker ikke at Kageserveringskniv Powerbank Kageserveringskniv Powerbank fornyes i januar og juli.i husstanden. Kontingentet og dækker 2 personer juli.1834 Varenr. Varenr. 1834 modtage modtage gave ÆS12/21 Varenr. 1896 fornyes i januar og Varenr. 1896 gave

Gaffel og spiseske

Gaffel Øretelefoner og spiseske Øretelefoner

Håndklæd

KnivRødvin og teske Rødvin

Chokolade

Varenr. Varenr. 18981906 Varenr. 1906

Varenr. 1799

Varenr. 1900 Varenr. Varenr. 1755 1755

Varenr. 1912

Ønsker ikke ikke at at Kageserveringskniv Powerbank Ønsker Varenr. 1834 modtage gave ÆS12/21 Varenr. 1896 gave modtage ÆS12/21

ÆS12/21

resagen.dk/nytmedlem Tilmeld eller send kuponenTilmeld i en lukket påeller www.aeldresagen.dk/nytmedlem kuvert send kuponen eller til: Tilmeld på på www.aeldresagen.dk/nytmedlem www.aeldresagen.dk/nytmedlem eller sendtil: kuponen ii en en lukket lukket kuvert kuvert til: send kuponen i en lukket kuvert til: DECEMBER 2021 msService, Ældre Snorresgade Sagen, MedlemsService, 17-19, 2300 København Snorresgade Ældre S. Sagen, 17-19, MedlemsService, 2300 København Snorresgade S. 17-19, 2300 København S. m eller send kuponen i en lukket kuvert til: d på www.aeldresagen.dk/nytmedlem eller send kuponen i en lukket kuvert til: Ældre Sagen, MedlemsService, Snorresgade 17-19, 2300 København S. e 17-19,MedlemsService, 2300 København Snorresgade S. Sagen, 17-19, 2300 København S.

37


ANNONCE

VI DÆKKER HELE DANMARK VI DÆKKER HELE DANMARK

Testamente 1.995,Testamente 1.995,Du kan ikke se ind i fremtiden! Du kan ikke se ind i fremtiden!

Fremtidsfuldmagt 695,Fremtidsfuldmagt 695,Hvem skal tage sig af dig, hvis du en dag bliver syg? Hvem skal tage sig af dig, hvis du en dag bliver syg?

Ægtepagt / Særeje 1.995,Ægtepagt / Særeje 1.995,Egen virksomhed? Egen virksomhed? Forskel i formue eller pensionsopsparing? Forskel i formue eller pensionsopsparing?

Skøde 2.495,Skøde 2.495,Skilsmisseskøde?

Skilsmisseskøde? Overdragelse af fast ejendom? Overdragelse af fast ejendom?

Book GRATIS Book GRATIS telefonrådgivning med en jurist telefonrådgivning med en jurist du kan booke tid på minearvinger.dk duved kanatbooke påpå minearvinger.dk - eller ringe tid til os telefon 70 77 70 50 - eller ved at ringe til os på telefon 70 77 70 50

Mine Arvinger • Tuborgvej 5 • 2900 Hellerup • 70 77 70 50 • kontakt@minearvinger.dk Mine Arvinger • Tuborgvej 5 • 2900 Hellerup • 70 77 70 50 • kontakt@minearvinger.dk


ØKONOMI

Ældre Sagens rådgivning modtager hver dag mange henvendelser. På disse sider tager rådgiver Erik K. Møller udgangspunkt i aktuelle spørgsmål om økonomi. Her er ikke tale om individuel rådgivning. Forbehold: Oplysningerne bør bruges som inspiration. De er ikke altid udtømmende, og vi anbefaler supplerende rådgivning, inden den endelige beslutning træffes. Du kan få gratis og anonym rådgivning hos Ældre Sagen. Ring 80 30 15 27. Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14. Torsdag kl. 14-18.

Af Erik K. Møller

Indberet ændringer til forskudsopgørelse

I

begyndelsen af november modtog vi forskudsopgørelsen for 2022 fra Skat. Det er en god anledning til at tjekke den og budgettet for det kommende år. Du skal snarest muligt efter modtagelsen sikre dig, at din og din ægtefælles/samboendes forskudsopgørelse for 2022 indeholder de rigtige indkomster, da du så vil modtage den rigtige folkepension eller førtidspension fra nytår. Hvis du har omlagt lån og fået lavere renteudgifter, er det vigtigt at indberette det rigtige beløb, så du undgår restskat. ­Tilsvarende gælder for ophør med indskud på fradrags­ berettiget pensionsopsparing, ændring af transportfradrag, fx hvis du forventer at arbejde mere hjemme. Hvis du har indskudt på ratepension og livrente, vil der være medtaget et ekstra skattefradrag, men hvis du får udbetalinger fra ratepension eller livrenter, skal udbetalingerne fra året efter første udbetaling modregnes i indskud på ratepension og livrente i samme år. Hvis du ikke retter forskudsopgørelsen for modregning i det ekstra skattefradrag, vil du betale for lidt i skat, og du skal senere betale restskat. Du kan rette din forskudsopgørelse i skattemappen på skat.dk/tastselv, eller du kan ringe til Skat på 72 22 18 18.

Spar penge ved at tilrette­ lægge salg af aktier

I

ndkomst fra aktier, fx udbytte og avance ved salg, beskattes som aktieindkomst med 27 % op til 56.500 kroner i år. Indkomst derover beskattes med 42 %. For gifte er grænsen det dobbelte. Ud over skatten indgår aktieavance i indkomstgrundlaget ved beregning af folkepensionens pensionstillæg. Er der tale om aktieudbytte, friholdes dog 5.000 kroner og det dobbelte for samboende. Avance ved salg indgår fuldt ud i indkomstgrundlaget. Du kan således spare skat og få større folkepension ved at planlægge salget af aktierne. Du kan overveje at konsultere en revisor, da bankerne generelt ikke rådgiver om disse spørgsmål.

Indskud på ­aldersopsparing

E

n stor fordel ved at have midler på aldersopsparing er, at indeståendet ikke medtages i den likvide formue, som indgår i beregningen af flere sociale ydelser, fx ældrecheck og helbredstillæg. For at få de nævnte ydelser, må din og en eventuel samboendes likvide formue ikke overstige 91.900 kroner i år. Likvid formue er bl.a. indestående på NemKonto, budgetkonto og andre opsparingskonti. Værdipapirer i opbevaringsdepot og anfordringslån til familie mfl. er også likvid formue. Indskud på aldersopsparing, der bringer den likvide formue ned under grænsen på 91.900 kroner, kan gøre det muligt at få ydelserne. Dog har dine og eventuel samboendes indkomster også indflydelse. Kan indskud på aldersopsparing resultere i, at den likvide formue kommer under grænsen, så du kan få ældrecheck og heldbredstillæg, kan indskuddet give gevinst. Ellers kan jeg ikke se fidusen i at komplicere sin tilværelse med den opsparing, der let drukner i store omkostninger ved investering og gebyrer ved udbetaling samt komplicerede regler. Alle kan i år indskyde 5.400 kroner. Fra indkomståret 5 år før folkepensionsalderen opnås til 20 år efter pensionsudbetalingsalderen, kan indskydes 52.400 kroner (i 2021). Har du påbegyndt udbetaling fra en livrente eller ratepension, enten indkomstskattepligtig eller afgiftspligtig inden for de sidste 10 år før folkepensionsalderen, kan du dog kun indskyde 5.400 kroner i år. Begrænsningen gælder dog kun, hvis du har påbegyndt udbetalingen efter 1. april 2018, ellers kan du stadig indbetale op til 52.400 kroner. Pas på med ikke at indskyde for stort beløb, da strafafgiften er på op til 40 % af indskuddet.

DECEMBER 2021

39


ANNONCE

Kurser www.jaruplund.com Kurser 2022 2022 -- www.jaruplund.com Januar Januar - Kubik og Kultur i Andalusien - Kubik og Kultur i Andalusien

Februar Februar - Matador og kristendom - Matador og kristendom - Tysklands lys og mørke - tysk genopfriskning - Tysklands lys og mørke - tysk genopfriskning Marts Marts - Stærke - Stærkekvinder kvinderi Slesvigs i Slesvigshistorie historie - Magt og manipulation - Magt og manipulation -

Strikkekursus - Strikkekursusmed medAnnette AnnetteDanielsen Danielsen Catalonien og Barcelona – rejsekursus - Catalonien og Barcelona – rejsekursus

Juni Juni - Familiehøjskole - Familiehøjskole- Opdagelsesrejser, - Opdagelsesrejser,sørøvere sørøvereog og skattejagt. skattejagt.

Juli Juli - Wagner - Wagneri Leipzig i Leipzig––opera opera -

Grønland - Grønland- rejsekursus - rejsekursus Smukke - Smukkevandreture vandreturei juli i juli––Gendarmstien Gendarmstienog ogSydslesvig Sydslesvig - Smukkecykelture cykelturei juli i juli Smukke - Golfpå påtyske tyskeog ogdanske danskebaner banersamt samtNORDART NORDART Golf

August August - Sommeri Sydslesvig i Sydslesvig - Sommer - Kubikog ogKultur Kultur- Øst- Øst-og ogvestkysten vestkysten - Kubik Tønder Festival - Tønder Festival - Fiskerlejer,byer byerog ogslotte slotte - Fiskerlejer, Smukke cykelture i august - Smukke cykelture i august

September September - Helgoland og Vadehav – med overnatning på Helgoland - Helgoland og Vadehav – med overnatning på Helgoland - Berlin - Vandringer i historiens fodspor - Berlin - Vandringer i historiens fodspor - Portugal – Atlanterhav, vinmarker og storbyliv – rejsekursus - Portugal – Atlanterhav, vinmarker og storbyliv – rejsekursus - ”Sort sol” og traner ved Rügen - ”Sort sol” og traner ved Rügen Oktober Oktober -- Kampen Kampen om om historien historien -- Berlin, under facaden facaden Berlin, Berlin, Berlin, Berlin Berlin -- på på og og under -- Skaberkraft – kunstkursus Skaberkraft – kunstkursus -- Filosofi liv Filosofi -- lykken lykken og og det det gode gode liv November November -- Hjerne Hjerne og og hjerte hjerte ii musikoplevelsen musikoplevelsen -- Egypten – rejsekursus Egypten – rejsekursus -- Højskolesang Moesbøl Højskolesang – – med med Jesper Jesper Moesbøl December December -- Nytår Nytår på på Jaruplund Jaruplund Højskole

“Oplev “Oplev kulturhistorie, kulturhistorie, smuk natur, ture, rejser smuk rejser og og højskolefællesskaber ii højskolefællesskaber grænselandet” grænselandet”

Jaruplund Højskole Jaruplund Snup en bid af din fremtid Snup en bid af din fremtid Jaruplund@skoleforeningen.org Jaruplund@skoleforeningen.org

Lundweg 2, 24976 Handewitt v. Flensborg Lundweg 2, 24976 Handewitt v. Flensborg

0049 4630 969 140 0049 4630 969 140


ØKONOMI

Ældre Sagens rådgivning modtager hver dag mange henvendelser. På disse sider tager rådgiver Erik K. Møller udgangspunkt i aktuelle spørgsmål om økonomi. Her er ikke tale om individuel rådgivning. Forbehold: Oplysningerne bør bruges som inspiration. De er ikke altid udtømmende, og vi anbefaler supplerende rådgivning, inden den endelige beslutning træffes. Du kan få gratis og anonym rådgivning hos Ældre Sagen. Ring 80 30 15 27. Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14. Torsdag kl. 14-18.

Af Erik K. Møller

Indskyd ikke i blinde på ratepension og livrente

D

e sidste uger i året er der tradition for at indskyde på skattebegunstiget pensionsopsparing. Skattefradraget for indskud på ratepension og livrente lokker. Tilmed er der et ekstra skattefradrag for indskud på op til 74.700 kroner på ratepension og livrente. Hvis du har mere end 15 år til din folkepensionsalder, er det ekstra skattefradrag på 12 % af indskuddet. Hvis der er mindre end 15 år til folkepensionsalderen, eller du er folkepensionist, er det ekstra skattefradrag på 32 %. Da det er et ligningsmæssigt fradrag, er skatteværdien på henholdsvis cirka 3 % og 8 % af indskuddet. Hvis indskuddet bliver fratrukket i indkomst til beskatning med 38 % bundskat, vil skattefradraget for en indskyder, der har mindre end 15 år til folkepensionsalderen, være på 46 % (38 + 8). T ­ rækkes indskuddet fra i indkomst til beskatning med 52 % topskat, vil skattefradraget være på 60 % af indskuddet

(52 + 8). Du bliver ikke rigere af at have dine penge bundet i en pensionsordning. For at gøre resultatet op, skal du finde ud af, hvor meget du mister af udbetalingen. Udbetalingen bliver beskattet med fx 38 % bundskat eller 52 % topskat. Hvis udbetalingen bliver modregnet i folkepensionens pensionstillæg, vil modregningen være på cirka 19,8 % efter skat for bundskatteyderen og cirka 15,4 % for topskatteyderen. En bundskatteyder, der indskyder på ratepension eller livrente kan i dette eksempel se frem til at indkassere et tab på cirka 11,8 % af indskuddet (46 minus 38 minus 19,8). Tilsvarende kan topskatteyderen, vel at mærke hvis udbetalingen beskattes med bundskat, se frem til en gevinst på cirka 2,2 % af indskuddet (60 minus 38 minus 19,8). Beskattes udbetalingen med topskat, vil indskuddet resultere i tab. Eksemplet medtager ikke gevinst eller tab fra investering af midlerne.

Overblik over økonomien i 2022

E

t årsbudget vil give dig et godt overblik over de midler, du råder over i 2022. Du skal finde de samlede indkomster i 2022 og trække skatten fra. Du kan beregne skatten på Skat.dk/tastselv. Du behøver ikke at logge ind. Vælg “Beregn skat og skattekort 2022”, så kommer du til en side, der minder om forskudsopgørelsen og årsopgørelsen. Indtast de oplysninger, der er relevante. Ejendomsværdiskatten er måske lidt vanskelig at håndtere, men så kan du oplyse, at du ikke har ejerbolig, så springer den punktet over. Du kan i stedet finde ejendomsværdiskatten på forskudsopgørelsen. Hvis du ikke har digital adgang, kan du udfylde budgetskemaerne med indkomster efter skat. Skatten bliver måske ikke helt nøjagtig, men du får et fingerpeg om indkomsterne efter skat, og du kan altid gå i dybden senere. Du skal udfylde dine udgifter. Du finder normalt

de faste udgifter i betalingsoversigterne fra banken. Gå et år tilbage, og ud fra et skøn kan du bevare eller ændre beløbene for 2022, samt overveje, om der kommer nye, og om nogle bortfalder. Når de faste udgifter trækkes fra indkomsterne, fås rådighedsbeløbet, der skal dække alle øvrige udgifter. Vil du have helt styr på, om pengene slår til, anbefaler jeg, at du også trækker alle øvrige udgifter fra, som fx husholdning, tøj, gaver, apoteksvarer, avis og alt andet. Når du også trækker disse udgifter fra, finder du frem til overskuddet eller underskuddet i din økonomi. Hvis resultatet viser overskud, kan du spare op eller bruge flere penge. Viser det underskud, kan du tære af opsparing, tjene flere penge eller spare på udgifter. Skema til årsbudget med indkomster, faste udgifter, øvrige udgifter, overskud/underskud finder du på: ­aeldresagen.dk/budgetskema

DECEMBER 2021

41


ANNONCE

HUSK: Vi holde r åbent mellem jul & nyt år – undta gen d. 24/12

Saml venner & familie til en ægte dansk jul Vælg mellem 4 forskellige Julefrokostmenuer

Prøv bl.a. vores klassiske julefrokost med 6 retter, hvor du får: • Marinerede hvide sild med løg & kapers, hertil karrysalat • Paneret rødspættefilet med grov remoulade & citron • Æg pyntet med rejer, citron & karse, hertil mayonnaise • Sprødt flæskestegspålæg med rødkål • Friskbagt juleleverpostej med champignon & bacon • Frikadeller med agurkesalat.

Fra kun

89 KR

00

Min. 10 kuverter. Ekskl. Evt. levering

Prøv også vores komplette Juleaftensmenu

Lad os lave din klassiske julemiddag, så du kan bruge tiden på at pynte op og hygge om dine gæster. Vi sørger selvfølgelig for: Stegt andebryst eller helstegt and, flæskesteg med laurbær, klassiske brunede kartofler, hvide kartofler, julens rødkål, hjemmelavet æble-sveske kompot med tranebær, og som prikken over i’et kokkens julesauce.

139 KR

Fra kun

00

Min. 4 kuverter. Ekskl. Evt. levering

Ring til os på 7010 7011 – eller se mere på www.kokken-jomfruen.dk

Husk, at du kan afbestille indtil 8 dage før levering/afhentning.


SPROG & ORD Af Annette Westphal Thuesen Illustration Storyful

Arkitektur Bygningskunst i bred forstand, alt byggeri, og byplaner, anlæg af have og landskaber. I snæver forstand de bygningsværker, der har en særlig høj kunstnerisk og æstetisk kvalitet. Kilde: denstoredanske.lex.dk

Kompromisløs økokriger Alt fra korkpropper til vinduespartier kan og skal genanvendes, mener økokrigeren og arkitekten Anders Lendager, der drømmer om en verden uden affald. Kilde: dac.dk/viden

Lynkursus i arkitektsprog

Arkitekturen er til for mennesker

At binde ude- og inderum sammen i boligen betyder en masse glaspartier, store skydedøre og en god terrasse. Derved åbner boligen sig mod naturen og haven, og trækronerne kigger helt ind på spisebordet. Bygherre: Mange tror, at en bygherre er arkitekten eller håndværkerne. Men faktisk er det dig, der får bygget din bolig. Du bliver kaldt herre af arkitekterne – også selv om du er en kvinde. Pistolgang: Ordet bruges om et gangareal med en pistols smalle vinkelform. Blev ofte brugt i typehuse fra 60’erne eller 70’erne.

Arkitekturen er evigt levende, men kun så længe den opleves. Arkitekturen er en fejring af livet og mennesket før noget andet. Derfor er det vigtigt, at vi husker kantzonerne, gadehjørnet, det stille, det storslåede og det undseelige, skriver arkitekt Rikke Hedegaard Jeppesen.

Helende arkitektur

Kilde: danskeboligarkitekter.dk

Et behageligt, roligt og æstetisk tiltalende miljø bidrager til at skabe rum, hvor patienterne bliver hurtigere raske.

Pudderdåsen i Berlin

Kilde: rockfon.dk

Arkitektsprog i øjenhøjde Set fra Amalienborg og Frederiksstaden signalerer Operaens foyerudtryk kølergrillen af en Buick bakket ind i en carport, det må da være enkelt at forstå, mener Søren Bøgh. Straks sværere er det med Vikingeskibsmuseet. Skal Brutalismen forklares, så almindelige mennesker forstår og respekterer den periode af vor kulturhistorie, så skal der ledes efter de positive adjektiver.

Den ny Gedächtniskirche går også under kælenavnet Læbestiften og Pudderdåsen på grund af den bemærkelsesværdige arkitektur. Tårnet fra den gamle kirke går også under navnet "Den hule tand". Kilde: berlin-guide.dk

Magisk eventyrhus Det nye H.C. Andersens Hus er en enestående kunstnerisk totaloplevelse af landskab, arkitektur og nyeste udstillingsdesign, der skaber nye møder mellem den besøgende og Andersens eventyr.

Kilde: byrummonitor.dk

Ragna med råstyrke I 1934 vandt en kvinde for første gang i landets historie en arkitektkonkurrence. Kvinden hed Ragna Grubb og blev bakket op af forfatter og debattør Emma Gad. Kvindernes Bygning i København kom blandt andet til at rumme boliger, lægeklinik og gratis læsestue. Kilde: dac.dk/udstillinger/kvinder/

Teater er som en kulisse Aarhus Teater skal ses forfra, for facaden er et festfyrværkeri af dekorationer, nærmest et lille stykke teater eller kulisse. Maskerne, ørnefrisen og trolden har arkitekten Hack Kampmann selv valgt skulle være der. Kilde: dac.dk/viden

Kilde: apmollerfonde.dk

Kilde: arkitektforeningen.dk/debat

DECEMBER 2021

43


ANNONCE

Dit apotek – lige ved hånden

Bruger du receptpligtig medicin? Med den nye app ”apoteket” kan du: • Få adgang til at forny dine recepter • Bestille din medicin hjem til dig • Få hjælp til at huske din medicin i dagligdagen • Se lagerstatus for din medicin på nærmeste apotek Download ”apoteket” i dag eller læs mere på apoteket.dk/app

Godt vi har apoteket


SPROG & ORD Af Annette Westphal Thuesen Illustration Storyful

En have af stål

Sociale mellemrum

”Arkitektonisk sammenskudsgilde har fået tilføjet en have af stål”. Om ny museumsrundgang ved kunstmuseet Odrupgaard.

Arkitekt Jens Thomas Arnfred: ”Fællesskaber er vigtige. Vi er ­stadig optaget af de sociale rum og mellemrum.”

Kilde: politiken.dk

Kilde: Arkitektens hjem, drtv.dk

Professorens sprogblomster

Smørstegt bolig

”På en vis måde er Vandkunsten arkitekturens Gasolin. Arkitekterne ser et problem i, at folk bliver isoleret i disse beton-element-byggerier, og på den anden side den klaustrofobiske lykke, der måtte indfinde sig i parcelhusene. De har bevaret en vis rebelsk trang til at stryge hunden mod hårene. Arkitekturen er meget artistisk, ekvilibristisk” (det vil sige udføres med færdighed og i fuldendt balance, kilde: ordbogen), ifølge professor Carsten Thau. Kilde: Uddrag af ”Arkitektens hjem”, drtv.dk

Sov på en søjle nær Preikestolen Tæt ved Preikestolen, et klippeplateau ved Lysefjorden i Norge, har turisterne fået et nyt sted at overnatte. To arkitekttegnede hytter, som lige netop klamrer sig til klippekanten, kun hvilende på en enkelt søjle for at minimere fodaftrykket i landskabet. Kilde: Dagbladet, Weekend

”Når man har fuldstændig styr på funktionaliteten, så drejer det sig mere om poesi, det irrationelle og det følelsesmæssige i forhold til, hvordan man oplever at være i et rum”, citat: Arkitekt Mette Wienberg, der sammen med sin mand, Martin, har skabt deres drøm af et hus. Ifølge professor Carsten Thau ”er det samlede indtryk af det gode liv næsten overvældende smørstegt.” Kilde: Uddrag af ”Arkitektens hjem”, drtv.dk

Når noget skal skjules Arkitektens trøst: Navn på en slyngplante, som hurtigt kan vokse op og dække store flader, fx hegn. Kilde: denstoredanske.lex.dk

Arkitekt med store visioner Bjarke Ingels kalder sit firma for BIG. Han står bag Museet for Søfart, der er bygget op som et hangarskib. På National Building Museum i Washington DC kan du fare vild i en dynamisk labyrint designet af BIG. Næste projekt er at bygge de første huse på månen. Kilde: bobedre.dk/arkitektur

Stålpris til smuk matematik Dommerkomiteen, der har valgt, at Skovtårnet belønnes med Stålprisen: "Formen giver et kurvet udtryk, som et timeglas, hvilket artikulerer forløbet af den 640 meter lange rampe, der i cirkelbevægelser leder besøgende fra skovbund til trækroner.” Forskere fra Aalborg Universitet siger om Skovtårnets kurver: ”Det er smuk matematik. Ydersiden danner en hyperboloide – en omdrejningsflade: Tag en hyperbel og rotér den.” Kilde: dagensbyggeri.dk og blog.math. aau.dk

Byrum – paradis eller katastrofe Gellerup-planen i Aarhus var af arkitekter og teoretikere tænkt som et paradis og endte som en katastrofe. Det gode bymiljø er i de bykvarterer, der er mere end 100 år gamle. Dengang byggede man karréer med mange mindre parceller; husene var forskellige, men de udgjorde en sammenhængende og harmonisk helhed. Kilde: arkitekturoproeret.dk

DECEMBER 2021

45


DANSKE VIDUNDERE

I 2021 har vi i hvert blad rejst til et nyt sted, foreslået af journalist og forfatter Jakob Vedelsby. Det er blevet til seks besøg rundt om i landet, der betyder noget særligt for ham. Jakob fortæller hvorfor og gør os (måske) lidt klogere på vores smukke, danske natur. Sidste stop: Troldeskoven.

Troldeskoven Tekst og foto Jakob Vedelsby

D

et er et af sommerens tilbagevendende højdepunkter. Solen gnistrer mellem træerne, og den lyseblå Morris Minor med bindingsværk bumler gennem fyrreskoven i retning mod Stængehus. Støvet fra den hullede grusvej løfter sig bag os og truer med at indhente bilen. Et egern suser op ad stammen og standser brat. Et par rådyr lunter ind i skyggen. Selvom vi er tidligt på færde, er parkeringspladsen næsten fyldt. Forude venter varme, bløde klitter, den hvide, stenfri strand, havet og bølgerne, men først skal vi vandre gennem Troldeskoven. Vi træder ind mellem de knudrede træer, der vrider sig som slanger. Fuglene synger deres sange, og der dufter sødt af skovbund. Vi spejder efter spætten med det hamrende næb, men kan ikke se den. Der er femogtyve øre i gevinst for at ramme en træstamme med en kogle og snart har min bror og jeg tjent en krone hver. Nedfaldne grannåle prikker mod tæerne, mens vi springer af sted og undgår tissemyrerne, der piler over stien. I det samme får vi øje på en flok magre trolde med krogede arme. De vandrer side om side gennem skoven. Vi gyser og kan pludselig ikke bevæge os. ­Sekunderne tikker af sted, men så ophæves fortryllelsen, og vi styrter efter far og mor, der er forsvundet mellem træerne. En kold decemberdag femogfyrre år senere står jeg atter foran de tynde, nu endnu mere foroverbøjede troldetræer i et hav af klokkelyng og lyngsilke. Troldene er tilsyneladende ikke nået et skridt videre. Et vindstød

46

rusker de stedsegrønne trætoppe og overdøver kortvarigt bølgernes buldren. Sortnede rester af svampe klamrer sig til lyset mellem nedfaldne grene og væltede træer i skoven, som har været fredet i hundrede år. Troldeskoven er en del af Tisvilde Hegn, der strækker sig fra Tisvildeleje langs kysten til Asserbo Plantage. De tusinder af skovfyr blev sat i starten af 1800-­tallet for at bekæmpe sandflugten, som havde fordrevet bønderne fra deres jorde. Fagfolk hævder, at træernes tilstand kan henføres til samspillet mellem havvinden, den sprøde jordbund og angreb af fyrviklerlarver. Men nu hvor skumringen synker ned over skoven, rokker sagkundskaben ikke ved oplevelsen af, at træerne vågner af dagens døs og rækker ud mod hinanden. Deres stemmer knirker i mørket. Tilbage i 70’erne overhaler vi far og mor og løber slalom mellem marehalm og tidsel op over klitterne og ned på stranden, lader tøjet falde og kaster os i bølgerne. Tiden hører op, og med ét er dagen forbi, og vi tager nødtvungent afsked med havet. Svævende trætte driver vi forbi de magre troldetræer tilbage mod parkeringspladsen. Om lidt sidder vi den lyseblå Morris og kører ad grusvejen gennem skoven. Om lidt sørger far for, at bilen får motorstop foran iskiosken. Om lidt er der gået femogfyrre år.

Troldeskoven er en del af Tisvilde Hegn, der strækker sig fra Tisvildeleje langs kysten til Asserbo Plantage.DIGITAL POST

Ny digital postkasse Det offentlige har fået en ny digital postkasse

Af Linda Nordahl Jakobsen

D

Illustration Storyful

en 30. november lancerede Digitaliseringsstyrelsen Digital Post, som er de offentlige myndigheders nye fælles it-løsning. Siden 2014 har det været lovpligtigt for alle borgere, undtagen dem, der er fritaget for digital post, at modtage offentlig post digitalt. Siden 2013 for alle virksomheder. Det nye Digital Post skal gøre det lettere for borgere og virksomheder at kommunikere med det offentlige, og samtidig bindes de offentlige myndigheders digitale kommunikation bedre sammen. Du skal som udgangspunkt ikke gøre noget anderledes i forbindelse med ny Digital Post. ”Ønsket er, at der for den almindelige bruger ikke sker de store ændringer i måden, Digital Post bruges på, men at servicen og mulighederne bliver bedre og flere. Digital Post skal i fremtiden – som i dag – være vigtigt nyt fra offentlige myndigheder, som du kan læse nemt, trygt og sikkert,” siger kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Sarah Kirkeby. Blandt forbedringerne er fx et bedre overblik over post i indbakken. Det bliver nemmere at se, hvem posten er fra, hvad den handler om, og om der fx er vigtige frister, man skal overholde. Det bliver også muligt med få klik at gemme aftaler i

48

sin egen kalender på mobilen, tablet eller på computer. Et digitalt posthus De omkring 4,5 millioner borgere, der benytter Digital Post, kan tilgå den nye elektroniske postkasse fra flere forskellige platforme. ”Den største forskel med den nye postkasse-løsning er, at du kan læse vigtigt nyt, der hvor du gerne vil – uanset om det er på borger.dk, på e-boks.dk eller på mit.dk,” forklarer Sarah Kirkeby. Desuden er der lanceret en Digital Post-app, hvor du kan tilgå Digital Post fra tablet, mobil eller smartphone. Det nye Digital Post og også apps kommer til at leve op til kravene om webtilgængelighed, og reglerne for fritagelse vil være de samme som i dag. Så hvis du er blandt de 349.000 borgere, der er fritaget for Digital Post i dag, vil du også automatisk være det fremover. Når man spørger Digitaliseringsstyrelsen, hvorfor vi skal have en ny Digital Post-løsning, er svaret, at det er nødvendigt at forny og fremtidssikre den løsning, som er det offentlige Danmarks kanaler til at yde service og kommunikere sikkert med borgere, virksomheder og andre myndigheder. Offentlige IT-systemer skal jævnligt sendes i udbud, og Digital Post har som offentlig it-løsning været i udbud,

sådan som lovgivningen foreskriver. E-Boks har vundet de to tidligere udbud af Digital Post i 2009 og 2015. Det nye Digital Post er udviklet i et samarbejde mellem Digitaliseringsstyrelsen, kommuner og regioner, brugergrupper og virksomheder.

MERE OM DIGITAL POST Læs mere på borger.dk/internetog-sikkerhed/digital-post/ofteststillede-spoergsmaal Digital Post-app kan downloades i App Store eller fra Google Play

IT-FRIVILLIGE HJÆLPER De fleste af Ældre Sagens lokalafdelinger har dygtige it-frivillige, som kan informere og hjælpe medlemmer med Digital Post. Stort set alle lokalafdelinger har it-aktiviteter med et eller flere af følgende tilbud: Itcaféer/datastuer, it-temaoplæg, it-hjælp i hjemmet, it-telefonsupport og it-undervisning. Find din lokalafdeling på Ældre Sagens hjemmeside. Klik på ”Aktiviteter og kurser”. Vælg IT, og skriv din kommune. Eller kig i bladet Det Sker.


ANNONCE

Kundeservice: 39 43 05 50 butik@seniorshop.dk Søborg Hovedgade 44 2860 Søborg

Danmarks største udstilling af hvileog lænestole MED ANERKENDTE MÆRKER SOM HIMOLLA, FARSTRUP OG SORØ Hvilestolene fås med el-styring og ”stå-op-hjælp” og findes i mange varianter, størrelser og farver. Se vores udstilling af hvilestole på Hørkær 32, 2730 Herlev*.

e 30 forskellig modeller i udstillingen

* Åben hverdage 9:00 – 15:00. Kun stoleudstilling og plejesenge

Tåneglesaks Med langt skaft

KUN

129,95

OVER 1.500 STORE OG SMÅ HJÆLPEMIDLER

Go Up indkøbsvogn

Gør din hverdag lettere! Besøg www.seniorshop.dk

Med 4 hjul, flere farver

FØR 1249,95

Hjemmesko i uldfilt Med bred pasform

Pixel rollator

Til indendørs brug, flere farver

NU

KUN

979,95

799,-

FØR 1795,-

Bordlup

Med fleksibel arm

NU

1595,-

Ergonomisk brødkniv Med anti-slip håndtag

KUN 189,95

Vi glæder os til at hjælpe dig i butikken Åbningstider: Man: kl. 10-18 · Tir-fre: kl. 10-16 1. lørdag i måneden: kl. 10-14

Se hele vores sortiment på www.seniorshop.dk

KUN

349,95


ANNONCE

DEN ORIGINALE BLUE BERRY ™ TABLET

DET ER SKØNT AT KUNNE LÆSE MIT UGEBLAD Grete sværger til de populære tabletter Blue Berry™. Grete holder meget af, at ligge i sengen om aftenen og læse et ugeblad. –Jeg hygger mig rigtig meget med at ligge og slappe af med et dameblad, inden jeg skal sove. Derfor er jeg også bevidst om, at jeg gerne vil bevare mit normale syn. Jeg havde før brugt tabletten Blue Berry™ med blåbær, der bidrager til at vedligeholde øjets sundhed og funktion. Derfor sendte jeg min mand ned for at købe en ny æske, da jeg følte, at det var tid til at komme i gang igen. Jeg er meget glad! Jeg kan stadigvæk se tallene på fjernsynet, og læse uden at jeg skal tage en lup i brug. Jeg føler mig godt tilpas ved at tage 2 Blue Berry tabletter hver dag. Blue Berry™ Plus Øjenvitamin indeholder blåbær, øjentrøst og tagetes, som er standardiseret til at indeholde 10 mg lutein. Tabletten indeholder også næringsstofferne vitamin A, kobber og zink. Blåbær og øjentrøst hjælper med at bevare øjets sundhed. vitamin A og zink bidrager til vedligeholdelsen af et normalt syn.

ET GODT SYN ER LIVSKVALITET Dine øjne har travlt hver dag. Du læser, kører bil, arbejder foran computeren eller ser fjernsyn, Derfor er det ikke så underligt, at synet har stor betydning for din livskvalitet. Synet ældes naturligt i takt med, at du bliver ældre. Blue Berry tabletten indeholder blåbær og øjentrøst, som hjælper

med at bevare øjets sundhed og vitamin A og zink der bidrager til at vedligeholde et normalt syn.

Et ganske særligt blåbær ... Vaccinium myrtillus er en særlig blåbærart hjemmehørende i Nordeuropa og en af de mest almindelige

vilde planter i Sverige. Det fine blåbærekstrakt i denne tablet er fremstillet af vilde Vaccinium myrtillus, der er mindre end de kultiverede blåbærarter og værdsat for deres intense farve. De plukkede blåbær bearbejdes i en optimeret ekstraktionsproces, således at de ønskede aktive plantestoffer bevares. Dette giver garanti for en høj kvalitet.

RÅD & VEJLEDNING Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte New Nordic på :

TLF.: 46 33 76 00 AKTUELT NU: Bestil Blue Berry i dag og få leveret direkte til døren Klik på newnordic.dk, matas.dk, helsam.dk eller andre online helsebutikker. Fås også hos Matas, Helsam og andre helsekostbutikker samt på apoteket

Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store


Af Bente Schmidt Foto Lise Balsby & Ulrik Jantzen

POLITIK

Lau Jensen og Ida Binderup sætter ord på, hvordan de oplever ensomhed i hverdagen.

Fokus på ensomhed

S

tadigt flere danskere føler sig ensomme. Det rammer især unge og mennesker over 80 år. Mød Ida Binderup, 31, der på grund af sygdom ikke har et arbejde. Det får hende til at føle sig uden for fællesskabet, og det går ud over hendes selvværd. Mød også Lau Jensen, 84, der har

mistet sin kone og i dag bor på plejehjem. Savnet af ægtefællen og personalets travlhed puster til hans ensomhed. Er der forskel på, hvordan ensomhed opleves, alt efter hvor man er i livet? Det sætter de to modigt ord på i artiklen på side 57. DECEMBER 2021

51


ULIGHED I SUNDHED

Et skævt danmarkskort Der er stor forskel på, hvor god en behandling du kan forvente at få, alt efter om du bor i byen eller på landet. Ny undersøgelse tegner et danmarkskort, hvor sundheden er ulige fordelt

Af Alexander Rich Hemmingsen

D

et danske sundhedsvæsen bliver ofte beskrevet Ifølge undersøgelsen er det universelle danske sundsom et af verdens bedste. Det tilbyder en univer- hedsvæsen nemlig ikke så universelt endda, når man ser sel behandlingsgaranti, der omfatter alle borgere, nærmere på, hvilke grupper af ældre der får mest ud af og det nyder stor politisk bevågenhed. Hvert år bruger den sundhedsvæsenet. Det forklarer Mirjana Saabye, chefkondanske stat næsten 200 milliarder kroner på sundhedsvæ- sulent i Ældre Sagen. senet, eller hvad der svarer til omtrent ti procent af brutto”Undersøgelsen viser, at der er en ulighed i brugen af nationalproduktet (BNP). Fra 2008 til 2018 kom der 18.000 sundhedsvæsenet mellem ældre i byerne og i landdistrikflere fuldtidsansatte i det danske terne. I landområder har man et sundhedsvæsen, og siden år 2000 er mindre forbrug af sundhedsydelser udgifterne til sundhedsvæsenet steog behandling. Om du bor i byen elget med mere end 12.000 kroner per ler på landet har kort sagt betydning borger, når man korrigerer for inflafor, i hvor høj grad du bruger sundDet kan ende som en tion. Det viser tal fra Danmarks Stadagsrejse at skulle til hedsvæsenet.” tistik. Lige nu er det offentlige desuden i gang med at færdiggøre seks Flere penge i byerne en halv times ambu­ supersygehuse, der blev påbegyndt i Undersøgelsen fra VIVE afdækker, at lant undersøgelse på 2014. En samlet investering på mere der i kroner og øre er store forskelle hospitalet end 40 milliarder kroner. på forbruget af sundhedsydelser melDer mangler altså ikke politisk lem ældre, der bor på landet, og ælMIRJANA SAABYE, CHEFKONSULENT I ÆLDRE SAGEN vilje til at poste penge i danskernes dre bosat i byområderne. Således kosundhed. Alligevel er der i dag i prakstede en person bosat i en af landets sis stor forskel på, hvor meget den større byer i gennemsnit over 9.000 enkelte får gavn af det danske sundhedsvæsen. Det viser kroner mere om året for sundhedsvæsen og hjemmepleen ny rapport, udarbejdet for Ældre Sagen af VIVE – Det je, sammenlignet med en person bosat i et landdistrikt. Nationale Forskningscenter for Velfærd. Analysen har ud Men som Eskild Klausen Fredslund, der er chefanalytiker fra registerdata kortlagt forbruget af sundhedsydelser for ved VIVE og hovedforfatter på den nye analyse, påpeger, ældre danskere over 65 år ud fra en række karakteristika skyldes den store forskel nok ikke, at landbefolkningen i såsom alder, uddannelse, køn, indkomst, bopæl mm. Danmark er sundere end resten af befolkningen.

52


Hvis vi ser på andre under­søgelser, fx den nationale sundhedsprofil, tyder det snarere på, at befolkningen i landdistrikterne har en lidt dårligere sundhedstilstand end den øvrige befolkning ESKILD KLAUSEN FREDSLUND, CHEFANALYTIKER, VIVE

”Hvis vi ser på andre undersøgelser, fx den nationale sundhedsprofil, tyder det snarere på, at befolkningen i landdistrikterne har en lidt dårligere sundhedstilstand end den øvrige befolkning,” siger han. VIVE's analyse viser altså, at jo længere ældre borgere over 65 år bor fra et større byområde, desto lavere udgifter er de anledning til for sundhedsvæsenet. Det, mener Mirjana Saabye, er bekymrende. Det kan nemlig tyde på, at de, der bor på landet, møder barrierer, når de bliver syge. De har simpelthen sværere ved at nyde godt af det ellers højt prioriterede danske sundhedsvæsen. ”Det vidner om en ulige adgang til sundhedsydelserne i Danmark. En strukturel ulighed, kunne man kalde det. Og især hvad angår svækkede ældre, ved vi, at transport kan være en stor barriere. Det synes vi hos Ældre Sagen, er stærkt bekymrende.” Eskild Klausen Fredslund vil ikke gå så langt som til at kalde det en strukturel ulighed, men han mener alligevel, at undersøgelsens fund bør mane til bekymring. Tallene er ikke i sig selv et bevis for, at velfærdsstaten behandler nogle borgere dårligere end andre, men de tegner et portræt af et skævt velfærdskort, mener han. Årsagerne bag og de eventuelle ting, der skal til for at bringe balance i forbruget af sundhedsydelser, kræver flere undersøgelser. ”Vores undersøgelse peger en bekymringspil på et område. Når vi kombinerer vores resultater med viden, vi har fra andre undersøgelser, er der ikke en rigtig god forklaring på forskellen mellem land og by. En af flere mulige

årsager til vores fund i undersøgelsen er, at de, der bor på landet, er underserviceret af sundhedsvæsenet i forhold til ældre i byen. Samtidig kan vi se, at der ikke er sket noget med uligheden siden 2012. Den har fået lov at fortsætte uændret,” siger Fredslund. Manglende diagnoser I de seneste adskillige årtier har tendensen i sundhedsvæsenet været klar: Flere og flere funktioner er blevet samlet i store universitetshospitaler i de største danske byer. En udvikling, der kun er blevet forstærket med opførelsen af de seks nye supersygehuse. Imens er lokale hospitaler, akutfunktioner og sundhedshuse enten blevet beskåret eller lukket. Der kan være gode argumenter for at samle mange funktioner centralt, blandt andet at man styrker de faglige miljøer og udviklingen af nye, bedre behandlinger. Det har dog også en bagside: Når nogle områder af landet får langt til nærmeste hospital, skader det lokalbefolkningens adgang til behandlinger. Også selvom man samtidig har oprettet tilbud om patienttransport. For ældre borgere, der tilmed er svækkede af sygdom, er transport altid en barriere, og i dag er det sådan, at et hospitalsbesøg for nogle bliver en helt uoverskuelig ting, man har svært ved at overkomme, forklarer Mirjana Saabye fra Ældre Sagen. »Der er i dag nogle befordringstilbud, men det er en jungle at finde rundt i. Desuden er det ikke skræddersyet godt nok til den enkelte. Det kan ende som en dagsrejse at skulle til en halv times ambulant undersøgelse på DECEMBER 2021

53


ULIGHED I SUNDHED

hospitalet. Vi ved fra andre undersøgelser, at transport ”Eftersom VIVE peger på, at befolkningen i landomkan være en barriere for at deltage i behandling. Det kan råder ikke har et bedre helbred, kunne det også dække være med til at forstærke problemet med en ulige adgang over, at der sker en underdiagnosticering eller mindre bemellem land- og byboere,” mener Mirjana Saabye. handling i landdistrikterne. Altså at man går rundt med Den udlægning af centraliseringens bagside er Eskild helbredsproblemer uden at få en diagnose eller den retKlausen Fredslund fra VIVE enig i. Når sundhedstilbud- te behandling. Det kan have både omkostninger for den dene samles færre steder, øges afstanden til dem for dele enkelte og samfundet senere hen,« siger Mirjana Saabye, af befolkningen. Man vinder måske noget på det faglige, seniorkonsulent i Ældre Sagen. men taber samtidig noget på nærheden til borgerne. ”Alt andet lige, så har den udvikling med en større cen- Behov for ensartede kvalitetskrav tralisering af sundhedsvæsenet, vi har set, betydet, at det Spørgsmålet er imidlertid, hvordan man skal komme er blevet sværere for den enkelte at tage imod sundheds- skævhederne til livs? Sundhedsområdet nyder i forvejen væsenets tilbud.” stor politisk bevågenhed og modtager løbende betydeliIgen understreger Fredslund, at undersøgelsens re- ge investeringer. Noget tyder dog på, at investeringerne sultater ikke er et bevis, men snarere en indikation på, rammer skævt. At noget går galt i fordelingen af midat der er en ulige adgang til lerne. Så hvad kan man gøre sundhedsydelser. Det kan konkret? Mirjana Saabye fra man blandt andet se på det Ældre Sagen peger ikke som forhold, at VIVE's nye undet første på et behov for flere dersøgelse viser en lavere penge til området. Det handler Der er behov for en såkaldt ko-morbiditet for snarere om, hvordan pengene klar politisk linje med befolkningen i landdistrikbliver fordelt. En måde at sikre ensartede kvalitetskrav terne, sammenlignet med en mere ligelig fordeling på, på folk i de større byer. En lavetværs af danmarkskortet, er at til behandlingen på tværs re ko-morbiditet betyder, at udvikle ensartede kvalitetskrav af de siloer, det offentlige ældre i landdistrikterne har på tværs af både geografi og lavere sandsynlighed for at sektorer, forklarer hun. I dag er sundhedsvæsen er opdelt i blive diagnosticeret med flekravene forskellige, alt efter om MIRJANA SAABYE, CHEFKONSULENT I ÆLDRE SAGEN re sygdomme på én gang. ansvaret er kommunens eller ”Det kan godt virke beregionens, og kravene kan varikymrende, når vores analyse ere fra kommune til kommune viser, at der er lavere sandsynlighed for at være diagnosti- og fra region til region. Det mener Mirjana Saabye, skal ceret med en sygdom, hvis du er en ældre, der bor på lan- laves om. det og samtidig har en lavere sandsynlighed for at bruge ”Jeg mener, at der er behov for en klar politisk linje med sundhedsvæsenets tilbud,” siger Fredslund. ensartede kvalitetskrav til behandlingen på tværs af de Den lavere ko-morbiditet sammenholdt med den for- siloer, det offentlige sundhedsvæsen er opdelt i, især på ringede adgang til sundhedstilbud for ældre i landdistrik- tværs af kommune og region. Politisk er der lagt op til, at terne kan altså vise sig at være en yderst uheldig cocktail. mere behandling flyttes fra hospitaler og ud i kommuner. Risikoen er, at flere og potentielt alvorlige sygdomme går Det gør det blot endnu vigtigere med ensartede kvalitetsunder radaren blandt landbefolkningen. At sundhedsvæ- krav, så man som patient kan være tryg ved, at man får senet simpelthen overser flere alvorlige tilstande her, end den optimale behandling, uanset hvor man bor, og hvor de gør hos byboerne. man behandles.”

54


ANNONCE

Hjælp til brusk, muskler og ledkomfort

Dobbelt indvirkning En daglig tablet med Cartiflex Collagen giver dig dobbelt indvirkning på dine led. Tabletternes store fortrin er, at de indeholder en kombination af ingredienser, som både kan understøtte velbehag i leddene og bidrage til produktionen af kollagen, som er en vigtig bestanddel i brusk.

Cartiflex Collagen med boswellia:

Kollagen og komfort til dine led Når du kommer op i årene, kan der være mere tid til alt det, du har lyst til. Men det er også her, du kan få problemer med leddene. Det skyldes oftest, at talrige bevægelser og løft gennem årene har slidt på bruskvævet, der beklæder ledfladerne. Hører du til blandt de mange, som godt kunne bru-

ge støtte til brusk, knogler og ledkomfort, er der hjælp at hente. Cartiflex Collagen indeholder stoffer, som kan støtte ledfunktionen - også når vi bliver ældre - så vi kan tackle de problemer, som naturligt følger med. Kollagenet i Cartiflex Collagen er udenatureret type II kollagen. Det frem-

stilles gennem en skånsom proces, så dets naturlige struktur bevares og kan genkendes af kroppen. De koncentrerede tabletter er derudover sammensat af planter og næringsstoffer, der afhjælper ledstivheden med byggemateriale til sunde led, brusk og knogler.

Jeg mærker en tydelig forbedring

Lene

De seneste år har Lene måttet begrænse sine aktiviteter på grund af problemer med sine hofter. Da Lene fik foreslået at prøve Cartiflex Collagen for at komme hofteproblemerne til livs, var hun hurtig til at få ført det ud i livet.

Marlena

Marlena har i lang tid haft en drøm om at bestige Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro. Da Marlena begyndte forberedelserne, sagde hendes knæ fra, men hun var ikke selv klar til at sætte en stopper for drømmerejsen. Marlena prøvede forskellige pro-

- I dag er det 6 måneder siden, at jeg begyndte på produktet, og jeg må virkelig sige, at ingredienserne har gjort, at jeg mærker en tydelig forbedring. Mine kolleger har også bemærket det og spørger, hvad pokker jeg dog har gjort, smiler Lene glad.

Ledproblemer truede drømmerejsen dukter, men effekten var begrænset. - Min veninde anbefalede Cartiflex Collagen, og de ingredienser gav en virkelig god effekt. Jeg fortsatte mine foreberedelser, og det lykkedes mig at nå toppen af Kilimanjaro, siger Marlena stolt.

Næringsstoffer og naturlige ingredienser er kombineret i Cartiflex Collagens ekstrakttabletter for at give bedst mulig hjælp til brusk, muskler og ledkomfort. Ingefær afhjælper stivheden og er med til at bevare leddenes bevægelighed.

D vitamin

Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale knogler og muskelfunktioner. Boswellia kan bidrage til produktionen af kollagen og til god ledkomfort.

C vitamin

Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende brusk.

Cu

Kobber bidrager til at vedligeholde et normalt bindevæv.

Mn

Mangan bidrager til at vedligeholde normale knogler og til normal dannelse af bindevæv. Kollagenet i Cartiflex Collagen - type II kollagen - er udenatureret og dermed tilgængelig i sin oprindelige form, så det kan genkendes af kroppen.

Prøv til halv pris! Cartiflex Collagen kan prøves på abonnement til halv pris for første pakke.

RING: 82 30 30 40 Hverdage kl. 8-16

Kundeservice er altid klar med gratis råd og vejledning.

Bestil online: www.wellvita.dk Netop nu: kr. 169,(+ fragt kr. 39) 2 måneders forbrug Ingen bindingstid. Betal efter at varen er modtaget.

Energivej 4, 6700 Esbjerg


ANNONCE

Det er din tur Lone Hertz er noget helt særligt. Ligesom mange andre ringer hun til os, når hun skal til en aftale, der har med helbredet at gøre. Du er også noget særligt, uanset hvor du bor og hvad du har behov for. Falck Sygetransport sørger for, at du kommer trygt frem og tilbage til tiden. For det er din tur.

Vi henter til tiden – og ringer 10-15 min. før

Fra 199,-/md *

Du bliver kørt af en uddannet falckredder** – du kan have en ledsager med Vi ledsager dig hele vejen – til venteværelse og hjem Du kan vælge mellem 6, 12 eller 24 ture.

Få mere at vide: Ring til os på 70 25 70 30.

Vores sygetransportbiler har desværre ikke kapacitet til kørsel med kørestol. Du må gerne have en sammenklappelig kørestol med, men du skal selv kunne støtte på benene, når du sætter dig ind i bilen. Hvis du har en sammenklappelig kørestol med, skal vi have det at vide på forhånd lige som med andre hjælpemidler. *Mindsteprisen i bindingsperioden (6 måneder) er 1194 kr. inkl. moms. Abonnementet fortsætter herefter, indtil du opsiger det. ** Vi benytter egne reddere til de fleste kørsler, men kan være nødsaget til at sende en taxa.


ENSOMHED

Ensomhed på tværs af generationer Ensomhed rammer forskelligt, alt efter hvor man befinder sig i livet. Vi har talt med to mennesker, der på hver deres måde har mærket konsekvenserne af ensomhed

Af Alexander Rich Hemmingsen

D

Foto Lise Balsby & Ulrik Jantzen

a covid-19-pandemien ramte Danmark i marts 2020, og samfundet lukkede ned, begyndte en svær periode for Ida Binderup. Hun er 31 år og bor i Aarhus. Hun har netop færdiggjort sin universitetsuddannelse, og så er hun for tiden sygemeldt. Noget, hun også var under corona-nedlukningerne. Dét, forklarer hun, var en uheldig cocktail, da muligheden for at være social blev kraftigt indskrænket. For hende udviklede ensomheden sig som en negativ, nedadgående spiral. ”Jeg har hovedsageligt følt mig ensom under corona-krisen, fordi jeg ikke er på arbejdsmarkedet. Jeg er sygemeldt. Så føler man sig ikke som en del af et fællesskab, og jeg oplevede, at mine sociale behov ikke blev dækket. Det bliver en negativ spiral. Jeg tror, at alle mennesker oplever at være ufrivilligt alene, men jo oftere det sker,

desto mere begynder man at tænke, at det er én selv, der er noget i vejen med. Så går det ud over ens selvværd. Det bliver værre og værre, og man begynder at bebrejde sig selv for det.” For Ida Binderup førte den negative spiral til, at ensomheden blev selv-

forstærkende. Jo mere ensomhed hun følte, desto sværere var det at komme ud af den igen. For hende at se har det noget at gøre med den måde, ungdomslivet fungerer på i dag. Ungdomstiden er en sårbar periode, hvor man sammenligner sig med hinanden og

Jeg tror, meget af det har at gøre med sociale medier. Folk lægger jo kun billeder op af de sociale ting, de oplever IDA BINDERUP

DECEMBER 2021

57


ENSOMHED

er ganske opmærksom på, om man ”passer ind”. Det er en usikker fase i livet, præget af store forandringer. Man er i gang med at finde ud af, hvem man er, hvilket kan være rigtig svært. Det vilkår er blot blevet vanskeligere i de senere år på grund af sociale medier, mener hun. ”Jeg tror, meget af det har at gøre med sociale medier. Folk lægger jo kun billeder op af de sociale ting, de oplever. Man får et forvrænget billede af andre menneskers liv. Og så fremstår ens eget liv meget hurtigt forkert. Især når man er ung.” Ida Binderup forklarer, at det sociale liv nærmest bliver som at skulle gå til eksamen. Der er kommet en præstationskultur, hvor idealet om det perfekte har bredt sig til det meste af tilværelsen. Sådan oplever hun det i hvert fald. I den situation kan

58

det være yderst skamfuldt at skulle række ud til andre og indrømme, at man føler sig ensom. Men i virkeligheden har rigtig mange unge problemer med både ensomhed og lavt selvværd. Man skjuler det bare bag sociale mediers glansbilleder. ”Jeg er 31 år, så jeg har oplevet en tid uden sociale medier. Og jeg kan se, hvor meget sociale medier forvrænger ens sammenligningsgrundlag. Især som ung er man hyper-opmærksom på, om man passer ind i fællesskabet. Og der er en stærk præstationskultur på det sociale område i dag. Man kan føle, at man dumper socialt, hvis man fx ikke får nok likes.” At miste sin livspartner I den modsatte ende af landet, i Birkerød, bor en anden dansker, der har haft ensomheden helt tæt inde

på livet – og stadig har det. Han hedder Lau Jensen, er 84 år og bor på plejecenter. For ham har ensomheden ikke så meget at gøre med hverken corona-pandemien eller sociale medier. Lau Jensen begyndte især at føle sig ensom, da han mistede sin hustru gennem mange år til en ­demenssygdom. ”Det er tre år siden, jeg mistede min kone. Hun havde Alzheimers, og jeg passede hende derhjemme, men til sidst kunne jeg ikke mere. Så flyttede vi herop på plejecenteret sammen. Men efter kun et halvt år døde hun. Det var der, jeg begyndte at føle mig ensom.” For Lau Jensen har det været vanskeligt at miste hende, han har levet med i tykt og tyndt igennem mange år. Selvom der er folk omkring ham, kan det ikke erstatte tabet af en livs­ partner. Lau Jensen forklarer, at man


Da Lau Jensen for tre år siden mistede sin kone, sneg ensomheden sig for alvor ind i hans liv.

jo sagtens kan være ensom, selvom ninger, man har til sig selv. Man kan stummet. Selvom jeg har det godt her, man er omgivet af mennesker hver være refleksiv og tænke, at det du savner jeg det.” eneste dag. ser på sociale medier, ikke er hele Uanset hvor stor en vilje, den en”Jeg har både børn og børnebørn, virkeligheden. Man kan også melde kelte har til at komme ud af ensomheog de besøger mig, men de har jo de- sig ind i en forening. De fællesska- den, kan det være svært, sådan som res eget liv. De kan jo ikke være der i ber, man bliver sat i, såsom skole og samfundet er indrettet i dag. De polidet daglige. Det jeg savner, er at have uddannelse, er jo ikke selvvalgte, og tikere, der skaber rammerne for vores en, jeg er helt tæt med og fortrolig det er måske okay, at man ikke fø- liv, er nødt til at gentænke indretninmed – som min kone.” ler, man passer ind der. I en forening gen af samfundet, så det bliver mere I det daglige er Laus primære so- kan man finde fællesskaber med an- ”fællesskabsvenligt”. Ida Binderup ciale kontakt den, han har med perso- dre, der har samme interesser som forklarer: nalet på plejecenteret, hvor han bor. en selv,” forklarer hun. ”På samfundsplan mener jeg, vi I en tid hvor ældreområdet er under Det er Lau Jensen enig i. Føler man skal tage ensomhed lige så seriøst pres, både på grund af nedskæringer sig ensom, har man et vist ansvar for som sygdomme. Fordi ensomhed er og personalemangel, kan det godt at gøre noget selv. Men i en situation, farligt. Man kan blive syg af det. Det mærkes for en beboer som Lau. hvor den livspartner, han har delt næ- handler om at tænke ensomhedsbe”Personalet er søde, men der kæmpelse ind i alt, hvad vi gør. er for mange unge uuddannede Fx når vi bygger boliger. Hvorog for mange vikarer. De har for laver man ikke en fælles for travlt. De har ikke tiden og opholdsstue, så alle beboere evnerne til at sætte sig ned og møder hinanden i hverdagen, Da jeg havde min kone, tale ordentligt med én. Og hvis når man bygger et nyt lejligvar der altid en at snakke man kan klare sig selv på en del hedskompleks?” med, helt tæt på. Det er områder – som jeg kan – bliver Set fra 84-årige Lau Jenman overladt en del til sig selv,” sens synspunkt handler det forstummet. Selvom jeg har forklarer Lau. også om den måde, vi indretdet godt her, savner jeg det Lau forsøger at holde sig i ter vores ældrepleje på. Hvis gang. Blandt andet med rengøensomhed blandt ældre skal LAU JENSEN ring, som han kun får meget lidt bekæmpes, kræver det flere hjælp til i den etværelses lejligressourcer i hjemmepleje og hed, hvor han bor. sten hele sit voksne liv med, er væk, er på plejecentre – simpelthen fordi de ”Jeg prøver at holde mig i gang og det rigtig svært. Det er svært at kom- ansatte SOSU-assistenter, sygeplegøre noget. Jeg laver mad, reder seng, me ”tilbage” til det sociale og række jersker og lignende er mange ældres rydder op – holder mig aktiv. Jeg får ud, når den, man har været allermest eneste kontakt med andre mennerengøring et kvarter hver 14. dag. Det sammen med, ikke er der mere. sker. er jo ikke meget. Men sådan er det ”Man kan altid gøre noget selv, og ”Hvis jeg skulle komme med ét ønblevet på plejecentrene.” man har et ansvar for sig selv. Men ske til politikerne, er det at få bedre jeg har arbejdet fra jeg var 10 år til jeg uddannet personale og bedre normeKampen mod ensomhed var 71, så jeg er altså ved at være lidt ringer på plejecentrene. Det kører på Hvad angår løsningerne på proble- træt. Jeg indrømmer, at jeg er blevet vikarer. De kan ikke gøre det så godt, met med ensomhed, mener Ida Bin- lidt tung i rumpen. Man har ikke sam- som der er brug for, for de er jo ikke derup, at der både er et individuelt me energi i min alder. Så kan det være uddannede. Jeg er selv uddannet SOog et samfundsmæssigt ansvar for at svært at opsøge de fællesskaber, der SU-assistent, så jeg kan jo se, hvordan gøre noget. er. Ældreforeninger og den slags. Da det halter. Jeg ved, at personalet gør ”Individuelt kan man stille sig jeg havde min kone, var der altid en deres bedste, men de har bare ikke tid kritisk over for de krav og forvent- at snakke med, helt tæt på. Det er for- nok,” siger Lau Jensen. DECEMBER 2021

59


ENSOMHED

Prioriter de bløde værdier Der kommer en regning, når folk rammes af ensomhed. Derfor skal de bløde værdier i fokus Af Alexander Rich Hemmingsen

E

t stigende antal danskere føler større ensomhed: Tempoet er blevet politik om økonomi, forklarer han. Om sig ensomme. Problemet er så skruet i vejret, både på arbejdsmarke- hvordan vi kan sikre sunde offentlige stort, at der ifølge David Vin- det og i fritiden, og der er sket en indi- finanser, så den danske velfærdsstat cent Nielsen, seniorkonsulent i Ældre vidualisering, hvor kravet om at være fortsat kan bevares og føres ind i fremSagen med særligt fokus på mental en succes er større i dag end for blot få tiden. Det er selvsagt vigtigt. Men de trivsel David Vincent Nielsen er brug årtier siden. Trivslen risikerer kort sagt mere ”menneskelige” værdier drukner for en national strategi til bekæmpelse at blive ofret på effektivitetens alter. let i økonomisnakken. Det er paradokaf problemet. salt, for ensomhed koster ikke bare ”Ensomhed ser desværre ud til at Forkert økonomisk fokus dyrt på det menneskelige plan, men være i vækst. Ifølge den seneste må- ”Vi lever i et samfund, der er præget også i kroner og øre. Der er faktisk god ling i de regionale sundhedsprofiler fra af en høj grad af individualisering og økonomisk fornuft i at lave en samlet 2017 er der 380.000 voksne danskere effektivisering. Det at trives og have national plan for bekæmpelse af enover 16 år, som lider af svær somhed. ensomhed. Det betyder, at de ”Måske tænker vi økonoslår ud på tre ensomhedskamien på den forkerte måde. tegorier: Om man savner noFor dårlig trivsel og ensomgen at være sammen med, om hed koster dyrt. Senest har Vi kan se, at sådan noget som man føler sig isoleret fra andre, Sundhedsstyrelsen anslået, trivsel og mental sundhed slet at ensomhed alene i form og om man føler sig udenfor.” Spørgsmålet er, hvorfor enaf produktionstab og øgede ikke fylder noget i Finans­ somheden vokser? En oplagt omkostninger til behandling ministeriets regnemodeller, forklaring på, at mange danog pleje koster 8,3 milliarder men det burde det gøre skere har følt sig ensomme i kroner om året. Vi kan se, det seneste halvandet år, er coat sådan noget som trivsel DAVID VINCENT NIELSEN, ENSOMHEDSKONSULENT vid-19-pandemien, men ifølge og mental sundhed slet ikke I ÆLDRE SAGEN David Vincent Nielsen tyder fylder noget i Finansministede regionale sundhedsprofiler riets regnemodeller, men det på, at tendensen har været opadgåen- det godt bliver ikke prioriteret. Det burde det gøre. Der kommer altid en de, længe før covid-19 gjorde sit ind- er derfor, vi er 87 organisationer, der regning, hvis befolkningen ikke trives, tog. Problemet med ensomhed er både er gået sammen for at presse politi- både menneskeligt og økonomisk. Vi langsigtet og har dybe rødder. kerne til at lave en national ensom- skal have gjort op med underpriori”Det er et komplekst socialt pro- hedsstrategi.” teringen af de såkaldt bløde værdier,” blem, men ensomheden bliver forDe 87 organisationer, som udover siger David Vincent Nielsen. stærket af nogle megatrends, som Ældre Sagen tæller en række andre ciHan mener, at der skal en grunder svære at bekæmpe. Dels er det en vilsamfundsorganisationer, virksom­ læggende mentalitets- og kulturæntrend, at flere bor alene, hvilket øger heder og kommuner, har samlet sig dring til. Ensomhedsbekæmpelse skal risikoen for ensomhed. Dels er der den under navnet Folkebevægelsen mod være en langt mere integreret del af demografiske udvikling, hvor vi bliver Ensomhed. Bevægelsens mål er at den politiske proces og de økonomiflere ældre. Og for især de +80-årige er aftabuisere emnet og hjælpe med at ske beregninger, der ligger til grund. der en øget risiko for ensomhed, fordi sikre, at ingen mennesker i Danmark Han sammenligner kampen mod enman mister sine nære, samtidig med rammes af alvorlig ensomhed. Og, somhed med det lange seje træk, det at man svækkes fysisk.” forklarer David Vincent Nielsen, at krævede at få klimaforandringerne David Vincent Nielsen peger des- få politikerne på Christiansborg til at sat på dagsordenen. En sammenliguden på, at der er sket noget på det tage problemet med den stigende en- ning, der gør ham optimistisk i synet kulturelle plan, som risikerer at skabe somhed alvorligt. Ofte handler lands- på bekæmpelsen af ensomhed.

60


Lindebjerg tager forbehold for trykfejl og prisændringer. Alle tilbud gælder t.o.m 30.01.2022

.DK

WWW.LINDEBJERG

OR

LINDEBJERGSENI

verandør le e t s r ø t s s k r a m Dan & elcykler r je ø t e r ø k r io n e af s Nyt 2022 katalog Bestil det gratis på

25.995,-

4.3 ud af 5

JULE TILBUD

SPAR 2.000,-

Tlf. 63150000

ANNONCE

26.995,SPAR 2.000,-

LM-550 & LM-600 – MARKEDETS KRAFTIGSTE MOTOR PÅ 1400W

FRA 39.995,Stort udvalg af kabinescootere

NYT SORTIMENT AF OTIUM- OG LÆNESTOLE Vi har fået helt nyt sortiment af otiumog lænestole i luksus kvalitet. Masser af valgmuligheder, så den passer perfekt til dig. Du kan bl.a. vælge mellem antal motorer, løfte funktion, stof eller læder.

Høj komfort, digital afstands- og hastighedsmåler, kaptajnsæde, alufælge, kraftig lydsvag motor og meget mere. En robust el-scooter, som kan klare ethvert terræn.

TILBUD

Læs mere på lindebjerg.dk Produceret i EU

LINDEBJERG LS-100

LINDEBJERG LS-331

LINDEBJERG LS-335

Fås med 1 eller 2 motorer og mulighed for løfte funktion.

Fås i 6 størrelser og mulighed for løfte funktion.

Fås i 6 størrelser og mulighed for løfte funktion.

Fra 8.995,-

Fra 13.995,-

Fra 14.495,-

Spar 2.000,-

ALTID MERE END 200 BRUGTE EL-SCOOTERE PÅ LAGER Min. 1/2 års garanti på brugte el-scootere

Få en gratis og uforpligtende fremvisning hos dig. Ring på tlf.

63 15 00 00 MARSHELL 3 SORT

LINDEBJERG LM600

BAKADI 30 KM/T

LINDEBJERG CITY

Lille fin 3 hjulet elscooter, god til bykørsel. (Brugt)

En af de kraftigste elscootere på markedet. (Brugt)

3-hjulet bakadi kabinescooter i hvid. (Brugt)

Lindebjerg Citykabine i rød. Den kører 15 km/t. (Brugt)

5.995,-

14.000,-

22.000,-

24.500,-

SHOWROOMS

Aarhus Tilst Skolevej 38 8381 Tilst

Aalborg Nibevej 22A 9200 Aalborg

Middelfart Stensgårdvej 14 5500 Middelfart

København Gladsaxevej 341 2860 Søborg


DET KONTANTLØSE SAMFUND

KONTANT AFREGNING Med jævne mellemrum bliver det foreslået at udfase muligheden for at betale med sedler og mønter. Især blandt den ældre del af befolkningen er mange dog afhængige af at kunne betale med kontanter

Af Alexander Rich Henningsen

H

Illustration Rikke Bisgaard

vert år falder brugen af kontanter i Danmark. Fra 2009 til 2019 faldt andelen af kontantbetalinger fra 48 % til 16 % ifølge tal fra Danmarks Nationalbank. Alene fra 2017 til 2019 blev antallet af kontantbetalinger mere end halveret. Udviklingen går altså stærkt. Med jævne mellemrum bliver det da også foreslået, vi dropper kontanterne helt. Både fordi kontanter er dyre at håndtere for butikker og banker, men også fordi en afskaffelse af kontanter vil besværliggøre økonomisk kriminalitet. Digitale betalinger med kreditkort, mobilepay og lignende er simpelthen Hvis vi skaber et smartere, lyder argumenkontantløst samfund, tet. Eksempelvis har en efterlader vi en gruppe analyse fra Rockwool Fonden, udgivet i 2018, vist, at borgere som en slags staten går glip af omtrent andenrangsborgere 7,5 milliarder kroner i skatteindtægter på grund af LOUISE KAMBJERRE SCHEEL, JURIST OG SENIORKONSULENT I ÆLDRE SAGEN sort arbejde. Samme år, i 2018, foreslog ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, at Danmark skal stile efter en fuldkommen udfasning af kontanter i senest 2025. Men spørgsmålet er, om argumenterne

62

for en afskafning af kontanter egentlig gælder for alle borgere i Danmark? Louise Kambjerre Scheel er jurist og seniorkonsulent i Ældre Sagen, hvor hun beskæftiger sig med digitaliseringen og dens bagsider. Hun mener, at visionen om det kontantløse samfund snarere er baseret på bankernes og erhvervslivets behov end borgernes. For selvom forbruget af kontanter er faldende, er der stadig en gruppe, der er helt afhængige af at kunne betale med mønter og sedler i hverdagen, forklarer hun. ”Hvis vi skaber et kontantløst samfund, efterlader vi en gruppe borgere som en slags andenrangsborgere. Det kan både være ældre, der ikke er med på den digitale bølge, det kan være kognitivt udfordrede borgere, og det kan være børn og unge, som ikke får en god forståelse for, hvad forbrug er, når der ikke findes kontanter.” Det kan lyde paradoksalt, men faktisk kan det faldende forbrug af kontanter, i takt med at flere og flere bliver mere digitale, betyde, at ”restgruppen” får det endnu sværere. I takt med at gruppen, for hvem kontanter er livsnødvendige, svinder ind, risikerer den i stigende grad at blive hægtet af digitaliseringstoget. Jo mindre gruppen bliver, desto


større risiko for at blive glemt. En risiko der er særligt stor for netop de ikke-digitale, der ikke har så stærk en stemme i den offentlige debat og kan råbe op. Det bliver en uheldig cocktail, der lader en lille minoritet i stikken. Desuden mener Louise Kambjerre Scheel slet ikke, at man kan gøre spørgsmålet om kontantbetalinger eller ej til et spørgsmål om effektivisering. Muligheden for at kunne betale for varer er ikke noget, der handler om at gøre livet nemmere for banker og erhvervsliv, så de kan øge overskuddet. Det er snarere en slags borgerret. ”Det er rigtigt, at flere ældre bliver bedre til at begå sig digitalt. Men jeg har svært ved at se et samfund, hvor alle borgere kan klare sig uden kontanter. Og måske skal vi ikke fokusere så meget på tallene i det her. Man kan ikke gøre alt til en cost-benefitanalyse, der skal give overskud. Sådan er det ikke at have et samfund. Det er fællesskabets opgave at sikre, at alle borgere er inkluderet. Hvis det koster lidt ekstra, så er det prisen, vi må betale.” Forretninger skal modtage k ­ ontanter Selvom forskellige aktører, som fx Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam, jævnligt foreslår en gradvis udfasning af kontanter i

Det er fællesskabets opgave at sikre, at alle borgere er inkluderet. Hvis det koster lidt ekstra, så er det prisen, vi må betale LOUISE KAMBJERRE SCHEEL, JURIST OG SENIORKONSULENT I ÆLDRE SAGEN

Danmark, ja, så er der umiddelbart ikke noget, der tyder på, at det kommer til at ske. I hvert fald ikke, hvis man spørger den institution, der står for pengene her i landet, nemlig Nationalbanken. Her forklarer Jakob Mølgaard Heisel, seniorøkonom med speciale i betalingssystemer, at "fysiske forretninger i Danmark som hovedregel er forpligtet til at tage imod kontanter." Det står der i den såkaldte Lov om betalingers paragraf 81. Det er simpelthen fastsat ved lov, at butikker har pligt til at modtage kontanter fra kunderne. Og hvis man ser på antallet af transaktioner alene, kan der ganske vist spores et fald i kontantforbruget, men det er ikke den eneste måde at opgøre kontanters betydning i samfundet på. Kontanter er også en sikkerhed for mange. Og de bruges fortsat på måder, der ikke nødvendigvis fremgår af statistikDECEMBER 2021

63


DET KONTANTLØSE SAMFUND

kerne, fx når forældre eller bedsteforældre giver deres børn eller børnebørn lommepenge. Eller i form af opsparinger, som folk har derhjemme. ”Mere end hver fjerde dansker havde i 2019 fortsat en opsparing i kontanter. Nationalbanken ser dermed ikke et samfund helt uden kontanter inden for en overskuelig fremtid,” siger Jakob Mølgaard Heisel og uddyber: ”Det vigtigste for os er, at borgerne har adgang til sikre og effektive betalinger, og vi har hverken et ønske om at promovere kontanter eller at Det vigtigste for os afskaffe dem.” I virkeligheden handler er, at borgerne har diskussionen måske ikke så adgang til sikre og meget om kontanter eller ikke kontanter, men om, effektive betalinger, hvorvidt borgerne har muog vi har hverken lighed for at betale nemt og sikkert. Det er det, der fra et ønske om at synspunkt promovere kontanter Nationalbankens er det centrale, og indtil vieller at afskaffe dem dere er kontanter altså fortsat en del af ligningen. Den JAKOB MØLGAARD HEISEL, indstilling vækker genklang SENIORØKONOM I NATIONALBANKEN hos Louise Kambjerre Scheel fra Ældre Sagen. Når hun er kritisk over for afskaffelsen af kontanter, skyldes det, at det overordnet set er blevet sværere at begå sig i samfundet for visse grupper af danskere, i høj grad på grund af den hastige digitalisering, der sker i disse år. ”Ældre Sagen oplever, at mange ældre har glæde af digitaliseringen og dens muligheder, men foreningen oplever samtidig, at konse-

64

kvenserne af at digitalisere alle processer skaber nogle problemer. Vi ser, at ansvaret i dag bliver skubbet over på individet. Pludselig er det dit eget ansvar at kunne begå dig i nogle meget komplicerede sammenhænge. Engang kunne du få hjælp til mange flere ting på kommunekontoret. I dag forventes du at være selvhjulpen via fx borger.dk. Hvis vi oven i det afskaffer kontanter, skubber vi blot endnu mere til den udvikling,” siger hun. Alternativerne skal være på plads Det er altså stadig fastsat ved lov, at det skal være muligt at bruge kontanter i Danmark. Og indtil videre ser Nationalbanken heller ikke et scenarie, hvor kontanterne helt bliver afskaffet. Men love kan jo som bekendt ændres. Hvad nu, hvis den dag kommer, hvor kontanterne bliver afskaffet? ”Der er nødt til at være nogle betalingsmuligheder, som gør, at alle borgere kan betale og ikke bliver ekskluderet fra fællesskabet. Hvis man ønsker at afskaffe kontanterne, skal der være et brugbart alternativ til de eksisterende digitale løsninger, som ikke kan benyttes af alle. Det kunne passende være fortalerne for en afskaffelse af kontanter, der kom med de løsninger,” siger Louise Kambjerre Scheel og afslutter: ”Digitaliseringen er i for høj grad sket på bankernes og myndighedernes præmisser. Nu er vi heldigvis ved at få øjnene op for, hvor vigtig den digitale inklusion er. Det skal vi ikke ødelægge ved at afskaffe kontanterne, inden alternativerne er på plads.”


ANNONCE

Har du også led- og muskelsmerter? Bliv Bliv smertefri smertefri uden uden medicin! medicin! •• Fit-plastret indeholder en Fit-plastret indeholder en blanding blanding af biomineraler ingen af biomineraler - ingen medicin. medicin. •• Ingen Ingen bivirkninger. bivirkninger. •• Et Et plaster plaster er er aktivt aktivt ii op op til til 120 120 timer. timer.

,,

EFTER EFTER 4 4 TIMER TIMER VAR VAR MINE SMERTER MINE SMERTER VÆK. VÆK.

Jeg Jeg er er en en kvinde kvinde på på 64 64 år, år, der der iii den den grad grad lider lider af af Jeg er en kvinde på 64 år, der den grad lider af lændesmerter (tidligere to bræk i lænden). lændesmerter (tidligere to bræk i lænden). lændesmerter (tidligere to bræk i lænden). Sidder en dag og læser Golf Bladet hvor jeg så Sidder Sidder en en dag dag og og læser læser Golf Golf Bladet Bladet hvor hvor jeg jeg så så annoncen og tænkte, jaja, det kan jo ikke blive annoncen annoncen og og tænkte, tænkte, jaja, jaja, det det kan kan jo jo ikke ikke blive blive værre værre af af at at prøve, prøve, så så bestilte bestilte en en pakke. pakke. værre af at prøve, så bestilte en pakke.

Søndag Søndag aften aften satte satte min min datter datter det det på. på. Efter Efter ca. ca. Søndag aften satte min datter det på. Efter ca. 2 timer var der en tydelig ændring. Efter 4 timer 2 timer var der en tydelig ændring. Efter 4 timer 2 timer var der en tydelig ændring. Efter 4 timer var mine smerter væk, og jeg mener HELT VÆK. var var mine mine smerter smerter væk, væk, og og jeg jeg mener mener HELT HELT VÆK. VÆK. Jeg har har nu foretaget foretaget min tredie tredie bestilling. Jeg Jeg er Jeg Jeg har nu nu foretaget min min tredie bestilling. bestilling. Jeg er er total imponeret over produktet.” Merete total imponeret imponeret over over produktet.” produktet.” Merete Merete Zebitz Zebitz total Zebitz

Fit Fit plastre plastre fi findes ndes ii fl flere ere varianter. varianter. Se Se mere mere på på Se mere på www.fi t-plaster.dk. www.fi t-plaster.dk. www.fit-plaster.dk.

Find dem ii din lokale matas Find Find dem dem i din din lokale lokale matas matas og på apoteket og på på apoteket apoteket samt samt iii og samt helsekostforretninger. helsekostforretninger. helsekostforretninger.

Lænd Lænd Lænd

Knæ Knæ Knæ

Nakke Nakke Nakke

Universal Universal Universal

Ankel Ankel Ankel

Albue Albue Albue

Skulder Skulder Skulder

Fit-plastrene Fit-plastrene forhandles forhandles iii matas, matas, på på apoteker apoteker og og iii helsekostforretninger. helsekostforretninger. Kan Kan også også bestilles bestilles på på tlf. tlf. 3688 3688 9905. 9905. Fit-plastrene forhandles matas, på apoteker og helsekostforretninger. Kan også bestilles på tlf. 3688 9905.

Apotekerne Distributør: Tiebreak Int. ApS, Herstedøstervej 9, 2600 Glostrup, Danmark Distributør: Distributør: Tiebreak Tiebreak Int. Int. ApS, ApS, Herstedøstervej Herstedøstervej 9, 9, 2600 2600 Glostrup, Glostrup, Danmark Danmark


Pegasus

ANNONCE

Nyeste model på markedet årg. 2021 med optimeret teknologi. Til dig der vil køre i kvalitet og med god stil og være i læ for vind og vejr. Leveres på din adresse med absolut største batteripakke, bakkamera, el-ruder, soltag, centrallås, musikanlæg og varme. Alt er inklusiv i vores pris, uden nogen ekstrabetaling. Passager – 29 km/t – ingen kørekort. Finansiering; 2.485,pr. måned.

Kampagne: Spar 3.000,-

Vores mest solgte 4- hjulede model. Mange kvinder vælger Sneppen fordi den er meget velegnet til at køre i forretninger med, da den drejer meget skarpt rundt om hjørner, styrer let og har super affjedring. Den har en passende størrelse til de fleste kvinder, tillige har den store batterier og hastighed med 15 km/t.

Å

KAN OGS LEJES!

Pris: 24.800,-

Sneppen

Rabatpris: 21.800,-

Pris: 65.800,-

3 års

garanti på alle ny e køretø jer!

Kampagne: Spar 4.000,-

Å KAN OGS LEJES!

En meget populær model til dig som er mest tryg ved at have 4 hjul under. Udstyret med brede døre der gør indstigning nem. Betjenes nemt og kun med hænderne. Motorbremser af sig selv og sænker farten i sving. Både kvinder og mænd er glade for dette køretøj da det er nemt at betjene og sikkert at køre i. Prisen er incl. alt: Levering på din adresse, stor batteripakke, komfortsæde, bakkamera og varme. Ingen kørekort – 15 km/t Finansiering; 2.185 pr. måned.

Apollo 928 kabine

Pris: 65.800,-

Duro 3

Årgang 2021 nyeste model på markedet, med moderne design og optimeret teknologi. En scooter for manden der vil have kvalitet og komfort. Leveres med største batteripakke med max. tilladt kørehastighed. Har kraft til terrænkørsel og trailer kan kobles på. Til manden der vil have en kvalitets-scooter til alsidig brug og mange års levetid.

Pris: 33.800,-

Rabatpris: 29.800,Jagtfalken

ALTID STORT UDVALG I BRUGTE SCOOTERE Vi har altid et udvalg af ca. 100 gode brugte, som sælges med Pegasus-garanti. Ring og få en snak om muligheder for dig. Priser fra kr. 5.800 til 25.000. Finansiering eller leje kan også tilbydes.

-fri som fuglen

Ring 70 27 27 18 og bestil gratis bog om el-scooter. God læsning for dig der vil vide mere om kabine- og el-scootere. Se mere på www.pegasus-elscooter.dk

66

86 sider fyldt med gode tilbud og informationer


BJARNES KLUMME

Af Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen

Politikere, husk pensionisterne

I

Danmark har vi et pensionssystem, der er I foråret fortalte Finansministeriet os, at der de bedre end i de fleste andre lande, fordi fol- seneste to år har været lønstigninger på 2,3 procent, kepensionen sikrer et fundament under alle og at folkepensionen derfor vil blive sat tilsvarende pensionisters økonomi. Det har politikerne op. Få måneder efter blev den lovede stigning halæren af – men de har også ansvaret for at veret, og det har vist sig svært at få en fornuftig og forsvare og bevare folkepension og ikke mindst for forståelig forklaring på denne markante forringelat udbedre de mangler, den har. se, der betyder, at folkepensionisterne kan se frem Det er i løbet af efteråret blevet klart for alle, at der til, at deres pension kun hæves med 1,2 pct. i 2022, er alvorlig mangel på arbejdskraft. En oplagt ide til og andre sociale pensioner endnu mindre. Satserpolitikerne er derfor at justere vores pensionsmodel, ne i førtidspensionen ser ud til at hæves med sølle så man som pensionist ikke 0,15 pct. Det er mildest talt straffes for at påtage sig en en forbier. Faktisk vil jeg gå arbejdsindsats i en tid, hvor så langt som at kalde det alle råber på arbejdskraft. oprørende! Har finansministeren Når man som pensionist Har finansministeren helt arbejder, skal man ikke blot glemt at tage højde for stihelt glemt at tage højde betale indkomstskat – sådan gende forsyningsvanskeligfor stigende forsynings­ heder i verdenshandlen? Vi er vilkårene jo for alle – man vanskeligheder i får også fjernet noget af sin hører, at priserne på fx kaffe pension gennem modregog elektricitet vil stige voldverdenshandlen? ning, hvis man tjener mere somt i løbet af vinteren. Det BJ A R N E H A S T R U P, A D M . D I R E K TØ R , end ca. 122.000 kr. Politikerne seneste tal for inflationen ­Æ L D R E S A G E N bør derfor skrue ned for eller viser 2,2 procent – det højehelt fjerne modregningen. ste i ni år – så hvis man har Et andet ømtåleligt spørgsmål er, om pensionen udsigt til at få sin pensionsindkomst hævet med en holder trit med samfundsudviklingen. På Facebook procent eller mindre, og man ser el-regningen og kan man læse, at pensionssatserne aldrig reguleres. madudgifterne tordner i vejret, vil statsministerens Det gør de. For et par år siden lykkedes det Ældre ord i Folketingets åbningstale om, at denne gang ­Sagen at overbevise et flertal i Folketinget om at ind- kommer vi ud af en krise uden at øge uligheden, føre fuld lønregulering af folkepensionen, om end klinge hult. det sker med to års forsinkelse, fordi man skal vide, Ældre Sagen vil holde politikerne til ilden, når det hvor meget lønnen er steget, når pensionsbeløbet gælder forsvaret af og forbedringer i en grundpille i fastsættes. vores velfærdssamfund, nemlig pensionssystemet.

DECEMBER 2021

67


ANNONCE

Personer søges til gratis og uforpligtende test af høreapparater Høretab kommer ofte snigende, uden man bemærker det. Nedsat hørelse påvirker ikke kun en selv, men også de pårørende. Der kan nemlig nemt opstå misforståelser, når man hører et ord eller en sætning forkert – og det kan opleves som meget ubehageligt. Det kan være særligt problematisk og frustrerende, når man befinder sig i selskaber eller i støjende omgivelser.

kunder præcis de høreapparater, som passer bedst til den enkelte kundes høretab. Med udgangspunkt i en høretest og en snak om din hverdag og dine behov finder du og vores professionelle personale sammen frem til, hvilke høreapparater du vil få størst glæde af at teste. Og har du f.eks. brug for, at dine høre­ apparater kan kobles til din telefon, hjælper vi dig med det.

Nye høreapparater er små og har god lyd Hos AudioNova oplever vi, at der stadig er en del fordomme omkring høreapparater. Mange tror, at de er store og grimme, at de hyler og er ubehagelige at have på. Men nutidens høreapparater har høj lydkvalitet, de er nemme at tage på og betjene, og de er så små, at man næsten ikke ser dem. Mange af de nyeste modeller fås endda som genopladelige høreapparater. Det betyder, at du kan sætte dem til at lade op, mens du sover, og så er dine høreapparater klar til brug, når du vågner igen. Med genopladelige høreapparater slipper du desuden for besværet med at bestille nye batterier og for at smide brugte batterier ud.

Uforpligtende test af høreapparater Vi søger testpersoner til at teste høreapparater gratis og uforpligtende i 14 dage. Testen er ikke videnskabelig. Den fokuserer alene på brugernes oplevelser, derfor beder vi dig om at besvare et spørgeskema sidst i forløbet.

Test høreapparater, der passer præcis til dig Hos AudioNova har vi et bredt sortiment af høreapparater, og vi tilbyder derfor vores

Test høreapparater og få disse fordele: • Gratis og uforpligtende høretest • Professionel og personlig vejledning • 14 dages gratis prøve af høreapparater Hvem kan blive testperson? Du kan deltage, hvis du er fyldt 18 år, bor i Danmark, formoder at have et høretab, samt at du enten ikke har høreapparater eller har apparater, som er mere end 3½ år gamle.

Du finder os i hele landet og på audionova.dk

Ring allerede i dag, og tilmeld dig som testperson på tlf.:

70 60 60 36 Sidste frist den 19. december 2021


Af Louise Witt

Foto Arla

INDSIGT

Grøn designklassiker

H

vert år forsvinder cirka 300.000 af de velkendte grønne Arla-kasser. Hvor kasserne bliver af, er lidt at et mysterium, men det er et faktum, at den grønne kasse bliver brugt på alverdens måder til opbeva-

ring, transport og meget andet. Nu er det dog farvel til den ikoniske kasse – og det paradoksale er, at det sker, fordi kasserne fremover skal være grønne, men i klimavenlig forstand. De nye kasser er nemlig sorte.

DECEMBER 2021

69


DANSK DESIGN

En dansk designklassiker forsvinder I mere end 40 år har det danske hverdagsliv været fyldt med grønne Arla-kasser. De er så populære, at Arla hvert år mister 300.000 styk

Af Louise Witt

C

Foto Arla

irka 820 af Arlas mælkekasser forsvinder i gennemsnit hvert døgn. Det lyder måske ikke af meget – slet ikke når Arla hver dag sender 100.000 kasser fyldt med mælkeprodukter ud til de danske supermarkeder og andre fødevareforhandlere, men det er 300.000 forsvundne kasser på årsbasis. Hvor bliver de af ? Det har Søren Sørensen undret sig over hele sin snart 40-årige karriere. Da han i 1983 blev ansat i det vækstende Mejeriselskabet Danmark, kaldet MD, var de grønne mælkekasser lige lanceret, og til hans forundring forsvandt en del. Nu fire årtier senere er mejerikoncernen ikke blot dansk, men international – med navnet Arla efter fusion med svenskerne i 2000. Søren Sørensen er avanceret til kunde-logistikchef, men én ting har været uændret i alle årene: De grønne kasser og svindet. Nogle år har det været oppe på 350-400.000 styk. Ganger man det op, må der nærmest være flere bortkomne Arla-kasser derude i samfundet, end der er danskere? ”Hvis man filosoferer over det, er det ikke til at forstå, hvor de bliver af. På et tidspunkt må der være et mætningspunkt. Det virker nærmest, som om der er et uendeligt hul – forudsat at de her kasser ikke bliver eksporteret

70

til andre lande,” funderer Søren Sørensen, der fastslår, at Arla kun bruger kasserne i Danmark. Polle-kasser Logistikchefen samler på fotos af Arla-kassernes videre færd. Mange billeder er variationer over det klassiske motiv: Knallert med Arla-kasse bagpå – også kaldet en Polle-kasse med reference til de legendariske reklamefilm for Sonofon med ”Polle fra Snave” fra 2001, der blev til en film året efter. Spørgsmålet er, om reklamefolkene fra Wibroe, Duckert & Partners skabte en trend – eller blot forstærkede et eksisterende fænomen? Det sidste, siger idémand og bureau-indehaver Henrik Juul, der fortæller, at han trak på inspiration fra sin opvækst i 1970’ernes og 1980’ernes Esbjerg, inden han rykkede til København og hittede som reklamemand med bl.a. tv-spots for Tuborg Squash og Scandlines. ”Jeg så altid mælkekasser i gadebilledet som barn og ung. De var uden for alle værtshuse. Det var drukkenboltenes foretrukne model: En Puch Maxi med en rævehale og en mælkekasse. Det var et sjovt paradoks med mælkekasser uden for beverdinger. Det var jo ikke sødmælk, de drak derinde. Det var et symbol på bøhlandet. Vi var enige


om, at hvis man hed Polle og kom fra Snave, så havde man sådan en praktisk kasse bagpå. Det var lidt poetisk sært,” mindes Henrik Juul. Om det også var sket uden Polle i de landsdækkende tv-reklamer, er svært at sige. Faktum er, at Puch Maxi’er og grønne mælkekasser i dag er uløseligt forbundet – også med selvforståelsen i provinsen. Det er nok allertydeligst eksemplificeret i Lemvig, hvor en lokal fyr under firmanavnet Maxitours tilbyder turister at låne hver sin Puch Maxi med mælkekasse og guide dem rundt i Vestjyllands natur. Fra cykelkurv til scene Landets Puch Maxi’er kan dog ikke alene tilskrives svindet, mener både logistikchefen og reklamemanden. Mange andre tohjulede bruger kasserne til hverdagens transport – også cyklister viser billedarkivet. På de danske institutionslegepladser – som Søren Sørensen også har et hav af billeder fra – har de tiloversblevne kasser fra mælkeleverancer til køkkenet utallige funktioner: De er fyldt med legetøj, de bruges som borde og stole i leg, de bliver brugt til at bygge huler eller måske Tarzan-baner med.

Foreningsdanmark er også godt med: Søren Sørensen har mange billeder af smilende spejdere, der bruger kasserne til diverse udfordringer – og logistikchefen har set spejderne flikke en hurtig scene sammen af mælkekasser med spånplader ovenpå. Som far har han selv prøvet at komme til en fodboldkamp, hvor andre forældre havde brugt mælkekasser til at skabe en tribune langs grønsværen, så flest muligt kunne se spillet. Det er hans erfaring, at det er svært at bevæge sig rundt på et dansk loppemarked uden at være omringet af Arla-kasser, der gør det let for stadeholderen at transportere fx blade, plader eller porcelæn. I København har han set grønthandlere, hvor hele butiksinventaret var opbygget af Arla-kasser. For dyrt med pant Nogle kasser bliver snuppet bag supermarkederne; det er den fremgangsmåde, scooter-entusiaster anbefaler hinanden i chat-fora på nettet. Det største svind er dog ikke her, fastslår Søren Sørensen. ”Alle vores food service-grossister, fx Dagrofa, har lov at bruge kasserne i deres distribution. De plukker i deres terminaler og kører ud til fx plejehjem, restaurationer  DECEMBER 2021

71


DANSK DESIGN

Reklamefilmene for Sonofon med Polle fra Snave i 2001 gjorde den grønne Arla-kasse populær. Foto Wibroe, Duckert & Partners

 eller sygehuse. Vores food service-grossister betjener 20-25.000 kunder om dagen, hvor kunden får én eller flere mælkekasser. Derfor sker der en voldsom spredning. Vi kan rydde op og samle sammen, men er afhængige af, at kunderne får dem samlet ind igen. Jo længere kasserne kommer ud, jo større er risikoen for, at det ikke sker,” siger han. Var det en idé med pant på kasserne? ”Vi har overvejet pant, men det er dræbende dyrt at køre et pantsystem. Det koster flere penge at holde et pantsystem i gang end at lave nye kasser. Det kræver en sindssygt stor administration, og det er en showstopper for kunderne – det ville være voldsomt generende,” fastslår kunde-logistikchefen. Arla-kasserne, der bliver sprøjtestøbt hos en plastvirksomhed i Ikast, koster ca. 20 kr. stykket. Så tabet med p.t. 300.000 mistede kasser svarer til seks mio. kroner årligt. Det er de senere år lykkedes Arla at få tallet ned. Strategien har bl.a. været aftaler med landets genbrugsstationer om indsamling og indimellem at kalde kasserne hjem – som køer fra marken. Seneste kampagne i 2019 fik 75.000 kasser tilbage i folden. Omkringkørende reklame ”Vi har ikke et problem med, at folk bruger kasserne. I mange situationer er det uskyldigt. Det er uproblematisk, at de har et par kasser stående i deres garage eller

72

kører med en mælkekasse bag på knallerten – det er faktisk omkringkørende reklame. De har aldrig været tænkt som sådan, men kasserne er faktisk en enestående måde at markedsføre Arla på. Der er ikke ét menneske i det her land, der ikke ved, hvad en Arla-kasse er,” mener ­logistikchefen. Reklamemand Henrik Juul er helt enig i den vurdering: ”Det er vel den bedste reklamekampagne, Arla nogensinde har lavet,” konstaterer han. Alligevel har Arla og Søren Sørensen blandede følelser omkring Arla-kassens popularitet – og mejerikoncernen ønsker ikke at sælge kasserne uden logo, som en børnehave engang venligt foreslog: At mælkekasserne bliver brugt til at opbevare legeredskaber til sandkassen, er i den uskyldige kategori, men hvis børn får lov at kravle på kasserne eller bygge med dem, kan det blive alvorligt, påpeger han. Farligt legetøj ”Mælkekasserne er et farligt stykke legetøj. Kassen er stenhård. Hvis kasserne falder ned, og nogen slår hovedet på sådan en, kan du få et grimt uheld. Der har også været uheld i børnehaver, hvor mælkekasser har været involveret. Vi gør meget for at have dialog med institutionsledere og kommuner og sige: Det er jer, der skal passe på jeres børn,” pointerer Søren Sørensen.


Netop derfor har Arla også en fast opfordring til institutionerne: Aflevér kasserne til fødevaregrossisten eller i det lokale supermarked; eller kontakt Arla, der sender en lastbil ud, hvis der er mere end 20 kasser. ”Dér, hvor jeg reagerer, er, hvis vores materiel bliver sat til salg på auktioner eller på Den Blå Avis, eller kasserne på anden måde bliver brugt kommercielt. Jeg kan fx huske engang, hvor ejeren af et festudlejningsfirma blev stjernetosset, fordi jeg konfronterede ham med, at alt hans service stod i mælkekasser, som så igen stod i vores rammebure. Det går ikke. Det er Arlas ejendom,” siger han. Hvad er det værste, du har oplevet mælkekasserne brugt til? ”To scener på tv har bestemt ikke været rare. Det er kedeligt at se, i hvilket omfang de bruger mælkekasser til boder og forretninger, når kampklædt politi rykker ind og rydder Pusher Street på Christiania, eller hvordan vores kasser blev brugt til at opbevare brosten som kasteskyts i forbindelse med uro i Ungdomshuset. Det er meget alvorligt,” siger Søren Sørensen. Når politiet rydder op i de miljøer, er aftalen, at de hidkalder en flok Arla-lastbiler, som får kasserne hjem. Der er ikke ét

ser af træ til borde og til pladesamlingen; store vinflasker blev brugt til lysestager,” siger hun. I dag er det bl.a. de trækasser, som måltidsleverandøren Årstiderne bruger, eller transportbranchens paller, der bliver brugt på nye måder, påpeger hun. Det der minder hende allermest om Arla-kassen, er dog Ikeas store, blå plastposer med en kraftig hank. ”Den ser man også brugt i tusindvis af sammenhænge. Jeg gætter på, at samtlige danskerne har én derhjemme. Den har måske ikke nogen værdi som sådan, men du bliver irriteret, hvis den ikke er der, for den kan bruges til så meget – vasketøj, flyttekasse med videre,” siger Nikolina Olsen-Rule. Hun husker en udstilling, hun engang så på Design Museum i London, hvor brugerne skulle fortælle om deres helteobjekter fra hverdagen. Det vil sige ting, der ikke nødvendigvis var dyre, men essentielle i dagliglivet, fordi de ofte lige løste et akut problem: Ikea-posen var iblandt. Herhjemme ville Arla-kassen måske dukke op i sådan en rundspørge, tilføjer hun.

menneske i det her land, der ikke ved, hvad en Arla-kasse er

Højhuse af mælkekasser Søren Sørensen kan godt se, at Fingrene væk hans arbejdsplads har skabt et Da de grønne mælkekasser design, der har stærke egenskablev designet, var tanken, at de ber og qua en massiv tilstedeSØREN SØRENSEN, KUNDE-LOGISTIKCHEF, ARLA ikke skulle være attraktive for værelse i danskernes hverdag andre end dem, der arbejdede har fået ikonisk status – Arla med mælkedistribution. Tidligere tiders grå plastkasser har også brugt kasserne til pr-fremstød, fx at bygge fem var støbt af plader – nogle steder med mindre perforerin- højhus-store mælkekartoner på Højbro Plads i Købenger; i det nye design var kasserne fulde af store huller, også havn, kaldet Milk City. i bunden, fortæller Ivar Nedergaard, der stod for udrulninDa Arla for et par år siden besluttede at gå over til kasgen som direktionsassistent i Danmælk, et samarbejde ser af 100 pct. genbrugsplast, var det heller ikke let for mellem MD og mejerikoncernens dengang største kunde: marketingfolkene at droppe den grønne farve til fordel for De Forenede Danske Brugsforeninger, FDB. sort. Farveskiftet er dog nødvendigt for at skabe et ens”Rent funktionelt bragte det kassen ned i vægt, så den artet udtryk, når kasserne bliver støbt af genbrugsplast var nemmere at håndtere; det gav mulighed for at køle i mange nuancer. Det første sorte kuld kom til verden i mælken ned; og så var den ikke så egnet til at opbevare 2019, og i dag er omtrent hver tiende kasse sort i superting i, fx blommer og æbler. Vi forventede, at vores svind markedernes kølemontrer. af mælkekasser ville falde markant, men det skete ikke. ”Der var da interne skrupler omkring det – kunne man Det gjorde ondt på mig at se dem alle mulige steder uden ikke blive i det grønne? Men vi blev enige om, at det fakfødevarer,” husker han, der i dag er seniorkonsulent hos tisk var smart at skifte farve, så folk ved, at de sorte er af kartonproducenten Elopak. genbrugsplast,” forklarer Søren Sørensen. På Designmuseum Danmark undrer kommunikatiVil farven ændre på populariteten? Nej, mener han, onschef Nikolina Olsen-Rule sig ikke over kassernes suc- men måske de grønne bliver ekstra eftertragtede? ces; det handler om, at folk ser kassen som gratis, den er ”På alle kasser kan du se, hvornår de er produceret. supersolid, nem at håndtere og fungerer som en giga le- De kunne godt blive spændende samleobjekter. Ligesom goklods. Det er ikke første gang i historien, at forbrugerne med de gamle mælkeflasker, der efterhånden koster manhar givet den slags emballage nyt liv. ge penge. Men altså: Det er nok ikke et kæmpe marked,” ”Gå tilbage og se, hvordan teenageværelserne så ud i griner Søren Sørensen.  1970’erne. Der var en byg selv-tendens. Man brugte ølkasDECEMBER 2021

73


DANSK DESIGN

Historien om de grønne mælkekasser Af Louise Witt

D

Foto Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

e første grønne mælkekasser kom i foråret 1983: stables seks ovenpå hinanden, så én palle kunne fragte 48 40.000 styk til Slagelse Mejeri. Siden er antallet kasser. Plastkassen var designet med ribber, så hver kasbare vokset, så der nu er anslået fire-seks mio. se kunne sprøjtestøbes med et minimum af plast, men kasser i omløb. Nogle af de ældste kasser fra starten af samtidig også var så stærk som muligt – desuden var de1980’erne cirkulerer stadig. signet let at vaske rent ved returnering. Plastforbruget er Mælkekassen var et udviklingsprojekt i regi af Dan- med årene reduceret med 10-15 procent, og detaljer som mælk, der var et samarbejde mellem Mejeriselskabet håndtaget er ændret, men grundlæggende er designet det Danmark og den største kunde, de forenede brugsforenin- samme. Arla har patent på mælkekassen. ger FDB. MD blev i 1977 eneleverandør til FDB, der solgte De nye mælkekasser blev et logistik-hit – så stort, at en tredjedel af danskernes konsummælk. konkurrenterne også var interesserede. Kløvermælk, der Branchen ændrede sig gevalblev etableret i 1971 og levedigt fra 1960’erne til 1970’erne rede mælk til Dansk Superfra små mejerier, der leverede marked, fik mod betaling lov mælk i flasker lokalt, til store at fremstille tilsvarende blå Kasserne er uforgængelige. spillere, der leverede til de stakasser, indtil Kløvermælk i De går kun til, hvis de får en digt flere store dagligvarebuslutningen af 1990’erne efter tikker og supermarkeder. Det års konkurrence fusionerede mekanisk skade, fx bliver var bl.a. MD, der opstod i 1970, med MD Foods, der så stod påkørt af en truck. Du kan hvor fire mejeriselskaber og tre for 90 pct. af mælken til danenkeltmejerier gik sammen. skerne. I dag bruger alle danikke slide dem op Samtidig var det i 1971 slut ske mejerier Arlas kasser. SØREN SØRENSEN, KUNDE-LOGISTIKCHEF, ARLA med de brune mælkeflasker I næsten 40 år har kasserog goddag til kartonen, som vi ne været grønne. Godt nok kender den i dag. fusionerede MD Foods i 2000 med svenske Arla og skifDet gav en lidt kaotisk logistik i 1970’erne. Mejerierne tede navn til Arla Foods, men danskerne kæmpede for at under MD brugte forskellige grå plastkasser. I Jylland ty- beholde den grønne som brand-farve. pisk en 16 styks kasse og på Sjælland en 20 styks. Den nye Nu er det dog farvel til den ikoniske grønne kasse – og mælkekasse skulle forenkle logistikken. det paradoksale er, at det sker, fordi kasserne fremover Udviklingsarbejdet endte med en 15 styks kasse, teknisk skal være grønne, men i klimavenlig forstand. De første kaldet D27. Den skulle være lettere at løfte, ikke mindst sorte kasser, der kom i 2019, er støbt af genbrugsplast i fordi der i tiden var et stigende fokus på arbejdsmiljø. I sit mange forskellige farver og tilsat sort farve for at få et ensformat udmærkede den sig ved, at otte kasser netop fyldte artet udtryk. Arla forventer, at der kan gå op til 10-20 år, én europapalle. Samtidig gik kasserne i forbandt og kunne før udskiftningen af kasserne er gennemført.

74


ANNONCE

Danmark får ny Digital Post Du modtager Vigtigt Nyt fra offentlige myndigheder digitalt. Det hedder Digital Post. Det er de beskeder, du får, når du går på pension og ved mange andre vigtige begivenheder i livet. Fra den 30. november 2021 kan du læse din post fra offentlige myndigheder på:

Dig, der er fritaget for Digital Post, forbliver fritaget i fremtiden. Har du spørgsmål eller brug for hjælp til Digital Post, kan du læse mere på borger.dk eller kontakte Digital Post-supporten på tlf: 33 98 00 33.


SKÅL!

Rent drikkevand er ikke en selvfølge Fortidens intensive brug af sprøjtegifte kan måles i nutidens grundvand. Men eksperterne er enige: Drik trygt vand fra hanen

76


Af Jakob Vedelsby Illustration Claus Lunau

I

Danmark kommer 99,9 procent af vores drikkevand fra grundvandet. Vandværker pumper årligt milliarder af liter vand op fra undergrunden, kontrollerer, ilter og filtrerer det, hvorefter vandet bliver sendt direkte ud i hanerne. Det bliver hverken renset eller tilsat stoffer af nogen art. Og vi har brug for rent drikkevand. Et menneske kan i runde tal overleve en måned uden at spise, men kun en uge uden vand. Måske er det ikke så underligt, når man tænker på, at knap tre fjerdedele af menneskekroppen består af vand. Men det danske grundvand er desværre ikke helt så rent, som man kunne ønske sig. Der er grundvand over hele Danmark, men mængderne varierer fra landsdel til landsdel og afhænger primært af regnmængderne. Og da der er mest nedbør i den vestlige del af Jylland og mindre, jo længere østpå man kommer, er risikoen for at løbe tør for rent grundvand størst i Østdanmark og særligt i københavnsområdet, hvor der også bor flest mennesker. Det fortæller seniorforsker på GEUS Anders Risbjerg Johnsen, der er ekspert i grundvandets indhold af pesticider. Han oplyser, at en GEUS-undersøgelse fra sommeren 2021 viser, at 17 procent af Danmarks samlede grundvand er i såkaldt ”ringe tilstand”. For at få prædikatet ”ringe” skal indholdet af pesticider i en grundvandsforekomst overstige grænseværdien i mindst en femtedel af forekomsten. Ifølge Anders Risbjerg Johnsen er det ikke muligt at sammenligne med tidligere opgørelser, fordi man i dag måler på langt flere stoffer end for blot få år siden. ”Hvis du i 2017 eller tidligere havde spurgt til grundvandets indhold af pesticider, ville jeg have svaret, at vi har godt tjek på, hvad der findes dernede. Udover sporadiske rester fra en række gamle forbudte stoffer, kunne vi registrere ganske store forekomster af nedbrydningsproduktet BAM, hvis moderstof blev forbudt i 1996. Det blev gennem årtier solgt under navnet Prefix og var et ukrudts-mid-  DECEMBER 2021

77


SKÅL!

 del i granulatform til at strø ud i parker og frugtplantager, og på fortove, parkeringspladser og terrasser. Men så var det, at regionerne og Miljøstyrelsen begyndte at lede efter en lang række andre stoffer – og deres fund var overraskende,” siger han. Gamle stoffer dukker op Et af de stoffer, regionerne og Miljøstyrelsen fandt i relativt høje koncentrationer i mange vandboringer, var nedbrydningsproduktet DPC, hvis moderstof blev brugt til sprøjtning af roer, løg og rødbeder, indtil det blev forbudt i 1996. Et andet var svampemidlet DMS, hvis moderstoffer både har været brugt som svampemiddel i frugt- og bærproduktionen og i de fleste typer udendørsmaling. DMS blev forbudt i Danmark i 2007. Danske malingproducenter har udfaset stoffet, men det er stadig tilladt i EU. Mængderne af DMS viste sig at være størst under parcelhus-, kolonihave- og sommerhusområder, hvor der er meget træværk, som males jævnligt. Ifølge Anders Risbjerg Johnsen er de to nyopdagede stoffer mindst lige så problematiske som BAM og er derfor straks kommet med i det måleANDERS RISBJERG JOHNSEN, program, man benytter i SENIORFORSKER, GEUS de danske vandboringer. Af samme grund er andelen af boringer, hvor der nu bliver påvist pesticider, steget kraftigt de senere år. Men hvorfor måler man egentlig ikke bare på alle tænkelige stoffer? ”Miljøstyrelsens liste over mulige grundvandstruende stoffer rummer over 1.300 forskellige, og skulle man måle på alle tænkelige, kommer man op over 3.000. Indtil for to-tre år siden rummede det landsdækkende måleprogram ca. 45 stoffer, som var dem, man formodede, der var størst sandsynlighed for at finde. I 2019 udvidede Miljøstyrelsen og regionerne deres måleprogrammer med mere end 600 nye stoffer. Lige nu er man på landsplan i gang med en systematisk gennemgang af de mange nye stoffer for at klarlægge, hvilke der fremover skal måles for overalt i landet,” forklarer han.

Dansk flaskevand er faktisk bare grundvand, der er hældt på flaske

78

”En af udfordringerne er, at der ikke findes tilgængelige analysemetoder til en stor del af stofferne og særligt dem, der ikke har været brugt i mange årtier. Det er ikke så enkelt endda at udvikle en analysemetode til et konkret pesticid, fordi pesticidet på sin vej gennem jordlagene omdannes til en række nedbrydningsprodukter, som hver især skal underkastes en unik analyse. Det er både dyrt og tidskrævende.” Status er, erkender Anders Risbjerg Johnsen, at myndighederne ikke har et komplet billede af grundvandets tilstand med hensyn til indholdet af pesticider. Han er ikke i tvivl om, at der også i de kommende år vil dukke pesticider op i grundvandet, som man endnu ikke kender til. På trods heraf er han optimistisk. ”Ud af de mange nye stoffer, myndighederne screenede for i 2020, var der heldigvis ingen, som havde stor udbredelse. Nogle af stofferne er i 1-2 procent af boringerne, men ingen af dem i 20-30 procent af boringerne, som man oplever med BAM, DPC og DMS. Det er også vigtigt at slå fast, at de danske vandværker er rigtig gode til at overholde de gældende kvalitetskrav. De kan i mange områder have problemer med at levere fuldstændig pesticidfrit vand, men ved at blande vand fra forskellige boringer, kommer de under grænseværdierne, og hvis det ikke er muligt, bliver boringerne lukket ned.”

Salg af flaskevand boomer Men måske er danskerne ikke helt så fortrøstningsfulde. Vi drikker i hvert fald mere flaskevand end nogensinde før. Vand på flaske er blevet big business og indkøbes i stor stil af private og virksomheder, hvor vandflasker med firmalogo er blevet hverdag. Men hvad koster det på miljøkontoen af producere millioner af plastikflasker og have maskiner kørende, der kan fylde dem? For ikke at tale om konsekvenser af den afledte plastikforurening af naturen og havmiljøet. Og hvorfor betaler vi op til 700 gange så meget for en liter flaskevand som det koster at tappe en liter fra hanen? Er salget af plastikvand et tegn på voksende mistillid til kvaliteten af det vand, der kommer ud af hanen?


”Det kan muligvis være en af forklaringerne,” siger Anders Risbjerg Johnsen. ”Men jeg vil gerne slå fast, at den mistillid i givet fald er ubegrundet. Dansk flaskevand er faktisk bare grundvand, der er hældt på flaske. Samtidig kan vi konstatere, at der typisk er flere bakterier i flaskevand end i friskt postevand. Bakterierne i flaskevand er ikke et sundhedsproblem, men der er bare ingen rationelle grunde til at fravælge vand fra hanen,” siger Anders Risbjerg Johnsen. Han mener, at væksten i salget af flaskevand kan skyldes, at mennesker generelt set – og det er helt naturligt, fordi det kræver specialviden – har svært ved at vurdere risici og derfor stræber efter en nulrisiko levevis, som sjældent er en mulighed.

Uvisse konsekvenser Den udlægning er Helle Raun Andersen enig i. Hun er lektor i miljømedicin på Syddansk Universitet og ekspert i helbredseffekter af pesticider og andre forureningsstoffer. Men hvor bekymrede skal vi så være for de pesticidrester, som kan måles i grundvandet i dag? ”Der er fundet enkeltstoffer med hormonforstyrrende effekter og andre, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Når det er sagt, så finder man kun de stoffer, man leder efter, og indholdet varierer geografisk og over tid. Ud fra en faglig betragtning er det umuligt at vurdere, hvad en varierende blanding af lave koncentrationer af mange forskellige stoffer, hvoraf vi på nuværende tidspunkt altså ikke kender dem alle, kan have af negative sundhedseffekter. Jeg kan kun sige, at visse stoffer har potentiale til at være sundhedsskadelige, men det afhænger af koncentrationen af dem og i sidste ende af den dosis, man indtager,” siger hun og pointerer, at det derfor er afgørende at holde fast i, at vi i Danmark har besluttet, at der ikke skal være forureningsstoffer i vores grundvand. ”Det har vi, fordi vi vil kunne bruge grundvandet urenset til drikkevand, og det er der mange fordele ved. Det er både billigt at udvinde og indeholder mineraler, som vi har brug for. Det ville være katastrofalt at miste den ressource, og hvis vi bare lader alt muligt komme ned i grundvandet, og det

så viser sig på et tidspunkt, at det er mere sundhedsfagligt problematisk, end man vurderer i dag, så kan man ikke gøre noget ved det, fordi det grundvand, vi henter op, har mange år på bagen.”

Drik vand fra hanen På trods af uvishederne i forhold til grundvandets indhold af pesticidrester og andre stoffer, fraråder Helle Raun Andersen på linje med Anders Risbjerg Johnsen ikke, at man drikker det. Tværtimod. ”Det er ekstremt vigtigt for vores velbefindende, at vi drikker meget vand, og jeg anbefaler klart, at man drikker vandet fra hanen. Der er ingen videnskabeligt funderede grunde til, at man ikke skulle gøre det,” siger hun og peger på, at man også bør have fokus på andre kilder til forureningsstoffer. ”Vi får fx langt flere pesticider gennem kosten og særligt fra frugt og grønt, end fra grundvandet. For ikke at tale om alle de kemikalier, vi udsættes for i arbejdsmiljøet og via bl.a. rengøringsmidler og maling. Vi må erkende, at vi har brugt så meget kemi gennem de seneste 50-60 år, at der findes spor efter det stort set alle steder – også i grundvandet. Hvis man siger, at man slet ikke vil acceptere, at vi kan måle noget som helst i vores vand, så har vi ikke længere drikkevand til ­rådighed.” ”Det er vores virkelighed, at vi ikke kan leve i et vakuum. Vi betaler regningen for fortidens synder, ligesom eftertiden betaler regningen for vores. Men vi må som samfund gøre alt, hvad vi kan, for at begrænse brugen af skadelige stoffer. EU’s målsætninger om en større andel af økologisk landbrug, begrænsninger i brugen af kemikalier, indsatsen for øget biodiversitet og plantning af mere skov, som kan erstatte landbrugsjord, understøtter den udvikling. Og hver især kan vi gøre noget ved fx at spise mere økologisk og købe produkter med færrest mulige kemikalier.”

DECEMBER 2021

79


SENIOR I JAPAN

Japans sunde seniorer Japan har verdens højeste andel af ældre med et aktivt arbejds- og fritidsliv. Det er sundt for ældre at arbejde, mener japanerne

Tekst og foto Kristian Bang Larsen

Hobbyer er bare for at slappe Japan er et af de lande med veraf, mens arbejde er godt for dens højeste levealder. Kvinder lever din hjerne. Så jeg vil arbejde, så i gennemsnit, til de er 87 år, mænd til længe jeg kan,” siger 72-årige Fumiko de er 81. Sundhedstilstanden er bedTerasaki, en energisk og livlig kvinde re end de fleste andre steder i verden. med let til latter. Samtidig er fødselsraterne blandt verHun arbejder to dage om ugen i det dens laveste, og det betyder, at Japan lokale ældrecenter i Nagareyama, en har verdens ældste samfund. 28 % af forstad uden for Tokyo. Her står hun i befolkningen er 65 år eller derover, og receptionen og hjælper centerets bru- Japan er, hvad verdenssundhedsorgere med at skrive sig op til aktiviteter. ganisationen WHO definerer som et I mange år arbejdede hun som pri- ”super-aldrende samfund”. vatsekretær for en forsker, og efter Derfor har det været nødvendigt at hun blev pensioneret, gik hun først øge andelen af ældre på arbejdsmarkehjemme i et stykke tid. “Jeg kunne mærke, hvordan min hjerne og krop blev svagere. Nogle gange faldt jeg, og jeg begyndte også at glemme ting. Så Jeg arbejder, fordi det jeg begyndte at lede efter et job, giver mig glæde og holder jeg kunne nyde og som ikke var lige så hårdt, som det jeg havde mig sund, men også fordi før,” fortæller hun. jeg har brug for pengene Fumiko Terasaki er en af FUMIKO TERASAKIS mange japanere, der har valgt at fortsætte med at arbejde i en høj alder. Solens rige har den højeste andel af arbejdsaktive ældre i den ud- det, og man har over de seneste 10-15 viklede verden. Andelen er tre gange år gennemført en række arbejdsmarså høj som i Danmark. kedsreformer. Fx har de fleste virkI Japan har en stor del af befolknin- somheder hævet pensionsalderen fra gen stadig såkaldte livstidsansættel- 60 til 65 år og oprettet en lang række ser, hvor hele deres arbejdsliv foregår seniorjob. i den samme virksomhed. Det er virksomhederne, der fastsætter pensi- Sundhed og økonomi onsalderen, som i dag typisk er 65 år. Der har blandt de japanske ældre væSå når medarbejderen bliver 65, bliver ret stor efterspørgsel på de nye job, han eller hun afskediget. også selv om de typisk har været dårOg derefter genansat. Typisk med ligere betalt og mindre prestigefyldte mindre ansvar, i færre timer og til en end deres oprindelige job. Det er der lavere løn. to grunde til, fortæller økonomipro-

80

fessor Shinya Kajitani fra Kyoto Sangyo University: ”I en stor undersøgelse blandt Japans ældre svarer flest, at de arbejder af økonomiske grunde. De har ikke råd til at leve uden den ekstra indkomst. Det næst-hyppigste svar er, at de arbejder for at vedligeholde deres sundhed og deltage aktivt i samfundet.” Japan er et rigt land, men det er ikke noget velfærdssamfund. Folkepensionen er på under 50.000 kroner om året, og private pensionsordninger er ikke så gode som i Danmark. Mange japanere er derfor nødt til at arbejde efter pensionen. Det gælder også Fumiko Terasaki. ”Jeg arbejder, fordi det giver mig glæde og holder mig sund, men også fordi jeg har brug for pengene. Jeg tjener ikke så meget, men det er nok til at jeg kan have mine hobbyer, og så er jeg ikke afhængig af mine børn,” fortæller hun. Fumiko Terasakis svar er sigende. I Japan er høflighed og det at tage hensyn til andre essentielle værdier, noget alle er opdraget med. Og i det ligger, at man ikke vil være til besvær for andre, hverken det offentlige eller ens børn. At være til besvær rummes på japansk i begrebet ”meiwaku”, og de japanske ældre har en grundlæggende ”no-meiwaku” tilgang til livet, som mange af dem forklarer med en opvækst i skyggen af 2. Verdenskrig, hvor alle måtte yde store ofre. Samtidig ses et aktivt liv, gerne med arbejde, som en forudsætning


Fumiko Terasaki er 72 år, arbejder stadig og holder sig i gang med motion og korsang.

for at have et godt mentalt og fysisk helbred. ”At arbejde og leve et aktivt liv er meget vigtigt for at blive ved med at have et godt helbred, særligt som ældre. Så jeg bliver ved med at være en aktiv senior,” fortæller Fumiko Terasaki, der ud over sit arbejde i ældrecenteret også går til kor, til fitness, til computer og studerer engelsk. ”Min drøm er, er at blive hightech bedstemor. Jeg vil udvikle et computerspil sammen med mine børnebørn,” siger hun.

81-årige Akira Iwase spiller tennis fire dage om ugen fra 08.30 til 14.30. Sporten giver ham selvtillid, fortæller han.

Bjergbestiger som 75-årig Også de ældre japanere, der ikke arbejder, lever aktive liv. En undersøgelse fra den japanske regering viser, at 70 % af japanerne i alderen 60 – 69 år og omkring 50 % af japanerne over 70 år, enten arbejder eller er engagerede i frivilligt arbejde og hobbyer. Det gælder fx 81-årige Akira Iwase, der er ivrig tennisspiller og tidligere bjergbestiger. Han solgte sin elektronikvirksomhed som 64-årig, da han mente at have tjent nok til resten af livet, og så tog han til Europa for at udleve sin drøm om at bestige Matterhorn. Og han var den ældste i gruppen, der nåede toppen. Han fortsatte med at klatre i bjerge, til han blev 75. Nu om dage spiller han kun tennis. Det gør han til gengæld fire dage om ugen, fra halv ni om morgenen til halv tre om eftermiddagen. Derefter tager han i træningscentret og træner led og smidighed. ”Sporten giver mig selvtillid og tro på mig selv. Og det får jeg af tennis,  DECEMBER 2021

81


SENIOR I JAPAN

 når jeg øver mig længe på et slag, og det så sidder der.” De er en gruppe venner, der træner sammen, og det sociale er lige så vigtigt for ham som sporten. ”I både tennis og bjergbestigning har du brug for andre, og jeg værdsætter virkelig min holdkammerater. Formålet med tennisgruppen er også at passe på hinanden og at sikre sig, at alle er OK. At arbejde er sundt Men har folkevisdommen i Japan ret? Bliver chancerne for en sund og lang alderdom større, hvis man vedbliver at arbejde som ældre? ”Ja,” siger professor Shinya Kajitani, der har forsket i sundhed, arbejde og aldring. Han forklarer, at det er svært at sige noget entydigt om relationen mellem arbejde og sundhed. Det kommer bl.a. an på, hvad man arbejder med, og hvor meget man arbejder. Men kigger man specifikt på, hvordan ældre arbejder i Japan, så viser hans forskning, at effekten er positiv: ”Det centrale er, at japanerne går på deltid efter pensionen. Som ung i Japan arbejder man meget længere, og det er selvfølgelig ikke godt for din sundhed. Men ældre i Japan har deltidsjob og et velafbalanceret arbejdsliv. Det har en positiv effekt på de ældres situation og deres mentale og fysiske helbred.” Professoren understreger, at det japanske system ikke er perfekt. Forskellen, på den løn man får før og efter pensionen, kan være stor, og ældre, der har været ansat i firmaer, der ikke genansætter efter pensionen, skal finde helt nye job. Det vil tit være ufaglærte stillinger – professoren bliver postbud, direktøren bliver chauffør. Spørger man, hvad vi i Danmark kan lære af det japanske arbejdsmarked for ældre, peger han på et forhold, som det nok er svært at finde opbakning til at ændre på i det danske velfærdssamfund: ”Når vi taler om at aktivere arbejdsstyrken hos ældre, er pensionsordningerne meget vigtige. De lave japanske pensionsordninger motiverer folk til at arbejde. I Danmark har man meget bedre pensioner, så folk har ikke brug for at arbejde,” siger han. Men han understreger også, at der skal skabes attraktive job for seniorer. ”Det er en vigtig pointe, at der skal skabes et jobmarked for ældre med gode arbejdstider og interessant arbejde,” siger professor Shinya Kajitani. 

82

Pølsemanden fra Kobe 72-årige Bjarne Hansen er pølsemand i Japan. Han arbejder 60 timer om ugen og elsker det Tekst og foto Kristian Bang Larsen

V

ed Suma Beach i den japanske havneby Kobe har Bjarne Hansen en lille rød-hvid hotdogrestaurant. Fortovsbordene er malet som Dannebrog, og indenfor hænger guirlander med rød-hvide julehjerter fra loftet. Det er på en gang en grillbar og et lille folkeligt danskheds-museum med Rasmus


Bjarne Hansen på arbejde i sin hotdogrestaurant i Kobe. Et lille stykke Danmark i Japan.

klump-bamser, Bjørn Wiinblads Tivoliplakater og Cirkus Benneweis-platter. Og et foto af pølsemanden selv med kronprinsesse Mary. I ”Copenhagen” sælger den 72-årige kok hotdogs med det hele, sildemadder på hvidt brød og spandauere fra Mette Munk. Er du tørstig, kan du få en Carlsberg. ”Brødet er fra de japanske Andersen-bagerier, som også har forretninger i København, pølserne er fra Tulip, og remoulade og agurkesalat er hjemmelavet. Du kan sgu ikke få det bedre,” siger Bjarne Hansen med et karakteristisk glimt i øjet, mens han gratinerer en hotdog med ost. Sådan kan japanerne lide det. Hansen-san, som han tiltales i Japan, er en kendt figur i området omkring Suma Beach. Han er af natur sludrende, jovial og ligefrem – på mange måder den perfekte pølsemand. ”SKÅL!”, lærer han tre unge mænd ved det lille bord at sige. Det kommer i kor fra dem med hævede flasker. Det er første gang, de er på ”Copenhagen”. De har passeret nogle gange på vej til stranden og er blevet nysgerrige. ”Hotdogsene er lækre. Pølserne smager anderledes,” lyder det fra den ene gæst.

Bjarne Hansen har boet i Japan siden 1981, har været gift et par gange, og har haft en større dansk restaurant i Japan. Nu har han sat tempoet ned og er gået på aftægt som pølsemand. Ikke desto mindre arbejder han stadig som en japaner. Ti timer om dagen, seks dage om ugen, står han bag disken. ”Vi er nødt til at arbejde, indtil vi dør, med den pension vi får herude. Jeg skal stå her, indtil jeg ikke kan mere. Men det har jeg det fint med,” siger han. Han sejlede som ung og arbejdede sig op til at blive skibskok, inden han gik i land i Japan. Men at lave pølser på dansk lærte han allerede som knægt, da han gik på Sønderjyllandsskolen på Frederiksberg. ”Der var der en pølsestand på vej til skolen, som blev drevet af et par ældre mennesker. De lærte mig, hvordan man lavede pølser og suppen og alt det der. Det har jeg aldrig glemt. Så da jeg havde lavet fransk og dansk mad i en uendelighed og var blevet 55, skulle jeg have et nyt koncept. Jeg ville vise japanerne, hvordan en rigtig hotdog kan serveres – med følelse. Derfor startede jeg. Jeg har ikke fortrudt det. Jeg har sgu aldrig haft det så godt som nu,” siger pølsemanden fra Kobe. DECEMBER 2021

83


ANNONCE

DD NN ÆÆ MM E &&HEHLESLSE

Hyppig Hyppig vandladning? vandladning? Antallet Antalletafaftoiletbesøg toiletbesøgstiger stigertypisk typiskmed medalderen. alderen.Det Deterernaturligt, naturligt, men mendet detkan kanvære væregenerende generendei hverdagen. i hverdagen.Ikke Ikkemindst mindstom omnatten. natten.

Er Er du du mand og og midt i livet eller ældre, almindelig tilstand, derder er ufarlig*, mens zink bidrager til en normal mand midt i livet eller ældre, helthelt almindelig tilstand, er ufarlig*, ler,ler, mens zink bidrager til en normal så har du du måske også oplevet, hvordan hvor man kankan opleve forandrinog og reproduktion. så har måske også oplevet, hvordan men men hvor man opleve forandrin- frugtbarhed frugtbarhed reproduktion. vandladningen harhar forandret sig sig geni forbindelse med vandladningen. vandladningen forandret gen- gerger i forbindelse med vandladningen. LæsLæs mere på på www.wellvita.dk mere www.wellvita.dk nem dit dit liv.liv. DetDet er en helthelt naturlig al- alnem er en naturlig prostatafunktion Normal prostatafunktion * Problemer med vandladningen kankan dersforandring og og typisk ganske ufarlig. * Problemer med vandladningen dersforandring typisk ganske ufarlig. Normal skyldes sygdom, derder børbør behandles af en normal vandladning skyldes sygdom, behandles af en normal vandladning Alligevel er det en en af de småskaAlligevel er det af de småska- ogog HvisHvis du du oplever stærkt generende læge. oplever stærkt generende vanker du du som moden mand måske Prostabona Plus er et til til læge. vanker som moden mand måske Prostabona Plus er kosttilskud et kosttilskud og/eller at dine problemer problemer og/eller at dine problemer villeville ønske du du kunne få lidt hjælp til. til. OgOg mænd, derder gerne vil vil vedligeholde en en problemer ønske kunne få lidt hjælp mænd, gerne vedligeholde forværres, anbefaler vi, at du søger læge. forværres, anbefaler vi, at du søger læge. detdet kankan du du faktisk. Wellvita introducerer prostatafunktion og og understøtfaktisk. Wellvita introducerer normal normal prostatafunktion understøtnu nu detdet nyudviklede produkt Prostabona vandladning. Produktet er er nyudviklede produkt Prostabona te normal te normal vandladning. Produktet Plus med plantebaserede ingredienser som ekstrakt-tabletter, hvor Plus med plantebaserede ingredienser produceret produceret som ekstrakt-tabletter, hvor til vandladning og og prostatafunktion. hørfrø er kombineret med fennikelfrø. til vandladning prostatafunktion. hørfrø er kombineret med fennikelfrø. Hørfrø understøtter denden norHørfrø understøtter norEnEn voksende ”kiwifrukt” voksende ”kiwifrukt” male funktion af prostata hoshos modne male funktion af prostata modne Blæren Blæren Prostata - også kendt som blærehalsmens fennikelfrø bidrager til til Prostata - også kendt som blærehals- mænd, mænd, mens fennikelfrø bidrager kirtlen - er- en kirtel med størrelse og og en en normal vandladning og og udskillelse kirtlen er en kirtel med størrelse normal vandladning udskillelse Prostata Prostata form som en en lillelille kiwifrugt. Den befiner også tilsat zink, form som kiwifrugt. Den befin- af urin.Tabletterne af urin.Tabletterne er også tilsat zink, Urinrøret Urinrøret derder sig sig i den nederste deldel af bækkenet E og selen. Zink bidrager til at i den nederste af bækkenet vitamin vitamin E og selen. Zink bidrager til at hoshos drenge og og mænd. Man mærker vedligeholde et normalt testosterondrenge mænd. Man mærker vedligeholde et normalt testosteronsom regel først noget til den sentsent i i niveau i blodet, mens vitamin E og som regel først noget til den niveau i blodet, mens vitamin E og livet. Prostata vokser nemlig gradselen beskytter cellerne mod oxidativt livet. Prostata vokser nemlig gradselen beskytter cellerne mod oxidativt vistvist med alderen, og og egentlig harhar allealle stress. med alderen, egentlig stress. Prostata, somsom befinder sig sig i den nederste Prostata, befinder i den nederste mænd en en større prostata, nårnår de de fylder Som en en ekstra bonus bidrager mænd større prostata, fylder Som ekstra bonus bidrager del del af bækkenet, mærker man somsom regel af bækkenet, mærker man regel 65,65, endend da da de de varvar 25.25. DetDet er således en en selen til normal dannelse af sædceler således selen til normal dannelse af sædcel- førstførst noget til senere i livet. noget til senere i livet.

Indhold Indholdi Prostabona i ProstabonaPlus Plus

Hørfrø Hørfrø

Fennikelfrø Fennikelfrø

Hørfrøekstrakt kankan medvirke til en normal prostataHørfrøekstrakt medvirke til en normal prostatafunktion hoshos modne mænd. Fennikelfrø medvirker til til funktion modne mænd. Fennikelfrø medvirker en en normal vandladning og og udskillelse af urin. normal vandladning udskillelse af urin. Zink bidrager til at et normalt testosteronZink bidrager til vedligeholde at vedligeholde et normalt testosteronniveau i blodet. Vitamin E og Selen beskytter cellerne niveau i blodet. Vitamin E og Selen beskytter cellerne mod oxidativt stress. mod oxidativt stress.


ANNONCE

Gunnar Gunnarstøtter støttersin sinprostata prostataog ogvandladning vandladning TJEK TJEKDIG DIGSELV SELV

Har Hardu duenennormal normal prostatafunktion? prostatafunktion?

11

DuDu sover sover igennem omom igennem natten uden natten uden toiletflere toiletflere besøg besøg

22

ForFor voksne er er voksne 5 til5 7tilgange 7 gange i døgnet i døgnet normalt normalt

33

DuDu harhar et et normalt normalt tryk påpå tryk urinstrålen urinstrålen

44

Det drypper Det drypper ikke, nårnår dudu ikke, er er færdig færdig

Som lastbilschauffør er det en god ting, hvishvis- De- De naturlige ingredienser virkede perfekt for for Som lastbilschauffør er det en god ting, naturlige ingredienser virkede perfekt man harhar styrstyr på vandladningen. DetDet kankan 63-63-mig, fortæller Gunnar. JegJeg kankan klart anbefale man på vandladningen. mig, fortæller Gunnar. klart anbefale årige Gunnar skrive under på.på. Prostabona PlusPlus til andre mænd, derder er kommet årige Gunnar skrive under Prostabona til andre mænd, er kommet - Jeg er jo en hund, griner hanhan med alderen. JegJeg spiser detdet hver morgen, og jeg - Jeg erikke jo ikke en hund, griner medop iop i alderen. spiser hver morgen, og jeg hentydning til de somsom måmå ty til ikkeikke forsøgt at holde en pause fra fra det.det. JegJeg hentydning til mange, de mange, tyet tiltræ et træharhar forsøgt at holde en pause i vejkanten, nårnår tissetrangen bliver forfor stor.stor. kankan kunkun sigesige til andre mænd i min alder - giv i vejkanten, tissetrangen bliver til andre mænd i min alder - giv Mange andre mænd i Gunnars alder be-be-detdet en chance, afslutter Gunnar med et smil. Mange andre mænd i Gunnars alder en chance, afslutter Gunnar med et smil. gynder at bemærke, at vandladningen æn-ængynder at bemærke, at vandladningen drerdrer sig.sig. DetDet er ganske normalt og typisk helthelt er ganske normalt og typisk ufarligt, men detdet kankan til tider være generende. ufarligt, men til tider være generende. Gunnar kendte godt til til fænomenet Gunnar kendte godt fænomenet med mænds prostatakirtel, som vokser med mænds prostatakirtel, som vokser med alderen, og og da da hanhan så en annonce på på med alderen, så en annonce Facebook forfor Prostabona Plus, fangede Facebook Prostabona Plus, fangede detdet hans interesse. Gunnar harhar tidligere hans interesse. Gunnar tidligere hafthaft gavn af naturbaserede kosttilskud, gavn af naturbaserede kosttilskud, og og derfor varvar hans umiddelbare tanke: derfor hans umiddelbare tanke: JegJeg harhar intet at tabe vedved at prøve det.det. intet at tabe at prøve

Prøv PrøvProstabona ProstabonaPlus Plustiltilhalv halvpris pris Tlf. Tlf.8282303030304040

Prostabona PlusPlus kankan prøves på abon - Prostabona prøves på abon nement til halv prispris for første pakke. nement til halv for første pakke. Hverdage kl. 8-16 Hverdage kl. 8-16 Kr.Kr. 129,(+ fragt 39 kr) 129,(+ fragt 39 kr) Kundeservice er altid parat Kundeservice er altid parat medmed gratis råd råd og vejledning. gratis og vejledning. for for to måneders forbrug. to måneders forbrug. Ingen bindingstid. Ingen bindingstid. Betal efter at varen er modtaget. Betal efter at varen er modtaget.

Web: Web: www.wellvita.dk www.wellvita.dk

Energivej 4, 6700 Esbjerg Energivej 4, 6700 Esbjerg


VENDEPUNKTET

Den dag tog jeg første skridt i resten af mit liv Eugen voksede op med en far, der var SS-officer. En kold, afstumpet, lunefuld mand, som gjorde alt for at slippe af med sin søn. Men som 14-årig vendte Eugen faren ryggen, og det blev hans livs vendepunkt. Af Liv Mygind Illustration Anne-Sophie Helger

86


DECEMBER 2021

87


VENDEPUNKTET

SKRIV TIL O

S

“Min far prøvede hele mit liv at slippe af med mig. Han efterlod mig, sendte mig væk til fjerne slægtninge og folk, han ikke kendte ret meget. Det gjorde han igen og igen, indtil jeg forlod ham og resten af min familie”

Af Liv Mygind

Illustration Anne-Sophie Helger

Når jeg ser på billeder af min far som barn, er det tydeligt, at han var en usikker dreng. Men efter han kom ind i nazistpartiet som 17-årig og deltog i Reichsparteitag i 1923 og senere blev SS-officer, blev han en helt anden mand at se på: Han ser flot, stolt, rank og selvsikker ud. Et års tid efter at jeg blev født i Polen i 1943, hvor min far var udstationeret som ledende nazist, meldte han sig til fronten og forsvandt ud af vores liv. Da de russiske styrker rykkede nærmere, pakkede min mor i al hast det mest nødvendige ned i vores barnevogn og gik til fods med mig og mine to søstre. Vi gik mindst 200 kilometer, og jeg husker, hvordan vi blev stoppet af en soldat, der truede os med et gevær. I 1948 boede vi i en flygtningelejr i Vesttyskland, og her blev vi genforenet med min far. Fra det øjeblik, han kom tilbage i familien, bestemte han alt. Han var kold, afstumpet og lunefuld; en meget stor mand med hår overalt på kroppen, der voksede så tæt på armene, at det dækkede hans SS-tatovering. Han så ned på alle former for svaghed. Jeg var bange for ham, for jeg var hans modsætning: Fysisk lille, svag, følsom og indadvendt. Min far syntes, jeg var ynkelig, så han besluttede, at jeg ikke skulle med, da resten af familien rejste fra flygtningelejren. Jeg tror, han var jaloux over, at jeg var meget tæt med min mor. Men jeg gjorde mig så tilpas umulig i flygtningelejren, at de sendte bud efter min mor, som kom og hentede mig. Hele min barndom prøvede min far at slippe af med mig. Pludselig en dag sagde han til mig, at jeg skulle rejse. Han sendte mig ud til nogle mennesker, som han dårligt nok kendte, og jeg var ulykkelig. Efter et år kom min mor på besøg, og jeg fik hende overtalt til at tage mig med hjem igen. Sådan gentog det sig i de 10 år, jeg boede med min far. Selv når jeg boede hjemme, flyttede vi konstant, for min far kunne kun få korte ansættelser. Han nægtede at lade sig afnazificere, og derfor kunne han ikke få et fast job. Jeg skiftede skole cirka en gang om året. Han inddrog os aldrig i sine beslutninger, men kom bare pludselig en dag og sagde, at nu flyttede vi. Da jeg var 13-14-år, boede jeg alene på et lille loftsværelse på en præstegård, fordi der ikke var plads til mig på det værelse, hvor mine forældre boede i byen Butzbach. Og det var næsten held i uheld, at de ikke havde råd til

88

Har du ople vet, at dit liv drede sig fr æna det ene øje blik til det andet? Så h ører vi gern e fra dig, og er det måsk så e dit vendep unkt, vi dyk ned i næste k er gang. Skriv til: vendepunk tet@aeldre sagen.dk e send et bre ller v med dit na vn og adress til: Ældre S e agen, Snorr esgade 17-19, 2300 København S. Mærk brevet: ”Ven depunktet” .

en større lejlighed. For nu prøvede jeg, hvordan det var at leve uden min fars konstante tyranni. Selvom værelset var uisoleret, og vandet i vaskefadet frøs til is, så var jeg lettet og glad. Jeg var glad for mit arbejde som bybud, og de mennesker, jeg arbejdede med, var venlige mod mig. En dag hørte jeg så, at vi skulle flytte igen – fra Butzbach til Darmstadt. Men jeg havde netop fået mulighed for at komme i lære som kontorelev i den virksomhed, hvor jeg var bydreng. Så jeg samlede alt mit mod, og en kold dag i februar gik jeg op på mine forældres værelse. Rummet var 12 kvadratmeter stort, og der stod to senge i forlængelse af hinanden. Min mor sad på en stol, højgravid og med min lillebror på seks år ved sin side. Min far var der til alt held ikke. Jeg sagde til min mor, at jeg ikke flyttede med, og hun forstod mig. Da min far hørte det, hånede han mig og sagde til afsked: ”Jeg giver dig tre dage, så ved jeg, at du kommer krybende på alle fire og spørger, om du må bo hos os igen.” Den bemærkning var ikke rar. Jeg tror aldrig rigtig, jeg fik lov til at være barn, og nu, som 14-årig, skulle jeg så være voksen. Da min familie flyttede fra Butzbach, begyndte et helt nyt afsnit i mit liv. Jeg fik en chance for være mig selv og leve mit eget liv. Selvom jeg var ensom og ofte kun spiste én gang om dagen, så var øjeblikket, hvor jeg sagde fra og valgte min egen vej, mit livs største vendepunkt. Jeg byggede mig selv op, og jeg mødte mennesker, der hjalp mig. Faktisk kunne alle godt lide mig, og jeg mødte så megen venlighed. Jeg fik en uddannelse. Først som kontorarbejder, senere som politibetjent og til sidst som afspændingspædagog. Alt lykkedes for mig. Senere kom jeg til Danmark på ferie og blev forelsket. Jeg har været dansk statsborger siden 1972, og jeg er så glad for Danmark. Jeg er stolt af mit liv og mine børn, og jeg er meget glad for at leve sammen med min kæreste nu på 28. år. Da min far skulle dø som 95-årig, kan jeg huske, at jeg rørte ved hans hånd, og jeg tænkte: Jeg kender slet ikke den her hånd. Han havde aldrig givet mig et kram eller en venlig berøring. Men jeg fordømmer ham ikke – måske var jeg også blevet som ham, hvis jeg havde været ung i 20'erne i Tyskland”.


OM EUGEN Født 1943 i Polen af tyske forældre. Uddannet kontorelev, politibetjent, afspændings­ pædagog og forandringsagent i folkeskolen. Har læst 10 år på psykologistudiet uden at gøre det færdigt. Har to børn på henholdsvis 42 og 52 år. Bor i Birkerød med sin kæreste.

Lyt til VENDEPUNKTET Hør hele Eugens beretning om sin opvækst i podcasten Vendepunktet. Du finder podcasten på aeldresagen.dk/podcast eller i din foretrukne podcast-app.

Er pensioneret og arbejder frivilligt på et asylcenter, hjælper flere ældre med havearbejde og er frivillig på et hospice.

FLYGTNINGELEJRE EFTER KRIGEN Der var mange flygtningelejre, der husede tyske flygtninge efter 2. Verdenskrig. Op mod 12-14 millioner ­mennesker var på flugt e ­ fter Sovjetunionens indrykning i det østlige Tyskland. Der var store flygtningelejre i Tyskland og de omkringliggende lande – også flere store flygtningelejre i Danmark husede tyske flygtninge. Oksbøllejren i Sydvestjylland var i årene efter 2. Verdenskrig D ­ anmarks største lejr for tyske flygtninge. Da den i 1946 var størst, husede den godt 35.000 flygtninge. Kilde: danmarkshistorien.dk, Aarhus Universitet

DECEMBER 2021

89


ANNONCE

*Rejs med ekstra rabat fra 1/9 til 31/12 2021 på DSB Orangeog DSB Orange Fri-billetter. Rabattens størrelse afhænger af rejsetidspunkt, og hvornår du bestiller din rejse. Bemærk: Fra 1/10 kan DSB Orange-billetter ikke ændres eller tilbagebetales. Tilbuddet omfatter også førtidspensionister med DSB legitimationskort. Læs alle betingelser på dsb.dk/65.

Er du over 65 år, kan du nu rejse med ekstra rabat resten af året med DSB Orange* Rejs med DSB og kom billigere til nye oplevelser i hele Danmark. Køb din billet på dsb.dk


SUNDHED

Duften af hindbær og vanilje Når vi bliver ældre, bliver vores lugtesans dårligere, men det gælder ikke for alle dufte

Af Sussi Boberg Bæch

Foto Storyful

Jo ældre du bliver, jo mindre stærkt opfatter du dufte, men vores studie viser, at det ikke gælder for alle dufte,” fortæller Eva Honnens de Lichtenberg Broge, der er ph.d.-studerende på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Hun står bag et studie med 251 danske ældre i alderen 60-98 år. Studiet viser, at ældre har markant sværere ved at dufte stegt kød, løg og champignon, sammenlignet med yngre, mens ældre lige så let som yngre kan dufte hindbær, appelsin og vanilje. I studiet blev testpersonerne præsenteret for en række forskellige naturlige maddufte, og de skulle bedømme, hvor kraftig duften var, og hvor godt de kunne lide den. ­Resultaterne blev sammenlignet med en kontrolgruppe af yngre personer mellem 20 og 39 år. ”Vi ved, at lugtesansen bliver svækket, fra vi er omkring 55 år, så det var ikke overraskende, at vi ser en nedgang i duftopfattelsen for mad-duftene hos ældre sammenlignet med yngre. Samtidig er det interessant, at der for en række specifikke maddufte ikke var forskel mellem ældre og yngre,” siger hun.

Glad for duft af kød Studiet er en del af et større projekt, der undersøger, hvordan trivsel og madglæde blandt ældre kan forbedres. Eva Honnens de Lichtenberg Broge forklarer, hvordan lugtesan-

sen kan have betydning for appetit og madglæde. ”Lugtesansen spiller en stor rolle for vores oplevelse af mad. Duften af mad er med til at stimulere vores appetit og til at gøre krop og hjerne parat til at spise. Hvis vi mister lugtesansen, er det forbundet med tab af livskvalitet.” Betyder det så, at ældre for alvor skal have gang i opskrifter med appelsin, hindbær og vanilje, hvis de vil stimulere sult og appetit og forbedre madoplevelsen? Det korte svar er nej. I studiet fandt Eva Honnens de Lichtenberg Broge nemlig også ud af, at selvom ældre havde sværere end yngre ved at dufte stegt kød, løg og champignon, kunne de ældre bedre lide duftene. Med andre ord peger studiet på, at den nedsatte lugtesans ikke påvirker, hvilken slags mad vi foretrækker. ”En forklaring kan være, at når du får serveret noget, du kan lide, kender og har spist mange gange før, kan hukommelsen og minderne om det specifikke måltid bidrage til at genskabe oplevelsen og udfylde hullerne, selvom lugtesansen er svækket,” siger hun. Det, der kan have betydning for madoplevelsen, er altså, at du spiser noget, du kan lide. ”Det betyder, at selvom duften af stegt kød og løg ikke opleves så stærkt, kan du stadig godt få en god madoplevelse med hakkebøf og bløde løg,” forklarer hun.

OM SMAG OG DUFT Mennesker kan skelne fem smage: salt, sødt, surt, ­bittert og umami. Vores lugtesans kan opfatte mere end 100.000 duftstoffer, men det er få dufte, vi kan genkende og skelne mellem. Når vi spiser, er vores madoplevelse en kombination af de grundsmage, vi oplever på tungen (salt, sødt, surt, bittert og umami), og en række aromaer, vi opfanger i næsen − enten udefra via næseborene eller bagest i mundhulen, hvor aromaerne bliver frigivet, når vi tygger maden. Kilde: smagforlivet.dk

OM STUDIET Madduftene i studiet tog udgangspunkt i den mad, som ældre ofte spiser og bedst kan lide. Duftene var: asparges, bacon, banan, kanel, kaffe, karry, stegt kød, champignon, løg, appelsin, hindbær, timian, ristet brød og vanilje. Duftene blev fremstillet af essentielle olier og blev præsenteret for testpersonerne på duftpinde. Kilde: Eva Honnens de ­Lichtenberg Broge.

DECEMBER 2021

91


ANNONCE

Køb din dream-bikes kabinescooter i Bilka

Dette får du med i prisen til alle scootere: - Betalt Falck vejhjælp i 12 måneder - Levering og indstilling på adressen - Gratis telefonhotline fra kl. 9 - 15 på alle hverdage Dette får du med i prisen til kabinescooteren: - Indregistreret som 30 km/t - Bakkamera, bagsæde, alufælge, el-varme, soltag, hydrauliske skivebremser - 80 Ah batteri - op til 70 km på en opladning

Kabinescooter tilbehørspriser - Stokholder 399,- Rollatorstativ 1.199,- Drejesæde 5.999,- Garagecover 899,- Undervognsbehandling 1.995,- Oliefyr 6.995,-

Pris for

1 kr. hjemmefremvisning

Pris

44.995,Fås også i følgende farver:

Kan bestilles på

bilka.dk/scooter

Dream Heaven 3 hjulet El-scooter

21.995 kr. Dream Ambition 4 hjulet El-scooter

23.995 kr.

Se mere på www.bilka.dk/scooter Ældresagen.indd 5

10.09.2021 10.40


ORDET ER FRIT

Tak, fordi du ikke hopper på månen Af Liv Mygind

I

Foto Ulrik Jantzen

foråret 2021 døde Michael ­Collins. “Hvem?” tænker du måske, og det er netop pointen. Han var manden, der aldrig gik på månen. Collins var med på Apollo 11-missionen i 1969, men blev i moderskibet, da Neil Armstrong og Buzz Aldrin rejste med Ørnen til månens overflade. Mens de to hoppede rundt og fik månestøv på støvlerne og stjernestøv på eftermælet, cirkulerede Michael Collins rundt om månen. Helt alene i rummet, særligt når han kom om på bagsiden af månen, længst væk fra jorden, hvor han var uden radiokontakt. 14 gange cirklede han rundt om månen, før han kunne samle Armstrong og Aldrin op igen. Michael Collins’ del af missionen var fuldt ud lige så vigtig som de to andres, men hans navn blev kun husket af rumentusiaster, mens hans to makkere løb med berømmelsen. Verden vrimler med Michael Collins-­ mennesker. De vasker holdtrøjer for lilleputspillerne, de sørger for kaffe på kanden til forældremødet, de arrangerer lejrture for spejderne, de strikker til julebasaren, og de sidder i bestyrelsen i andelsboligforeningen og sørger for, at der igen i år er et juletræ med lys i baggården. De arbejder i kulissen og får sjældent tak, hæder eller 34.000 likes på sociale medier for deres indsats. De findes på arbejdspladsen, i familien og i foreningslivet, og det er dem, der får hverdagens missioner til at lykkes. Dem, der ikke går på månen, men sørger for, at andre gør.

Jeg er bekymret for Michael Collins-­ menneskene. For jeg tror ikke, at min generation og de, der er yngre, er særlig gode til at udfylde rollen som helten i baggrunden. Vi vil selv tage de første skridt i månestøvet og sige udødelige ord, for vi lever i en tid, hvor man hylder alt andet end den stille, vedholdende og ofte usynlige indsats. Hæderen tilfalder det ekstreme, unikke, kolossale og spektakulære. Vi er konstant online, og både de gamle og nye medier er overfyldt af historier om verdens førende arkitekter, mest magtfulde politikere, stjernebesatte mesterkokke og børn med verdens højeste IQ, der førdiggør universitetet som 12-årige. Tidens forbilleder er dem, der stråler på Instagram, Youtube-stjernerne og reality-tv-kendisserne. Men de virkelige helte er dem, der arrangerer koncerter i forsamlingshuset, gør rent hos naboen, der har slået benet, eller smører madpakker til en klassekammerat, hvis familie er ukampdygtig for tiden. Dem, der gør ting, som ikke er egnet til selfies, men som står i kulissen og får missionen til at lykkes. I er kernen i civilsamfundet. Jeg møder jer tit i mit arbejde med at optage ældres livshistorier, og I siger ofte til mig, at I jo ikke gør noget særligt. Det er bare sådan noget, man gør. Men jeg vil hylde jer. Alle jer, der er gode naboer, hjælper til i den lille forening, deltager i frivilligt arbejde og i det store hele får samfundet til at hænge sammen. Tak, fordi I ikke hopper på månen.

OM Liv Udover at være mor til to vilde børn og gift med en høj, glad mand er Liv Mygind dårlig til at aflevere biblioteksbøger og god til at parallelparkere. Hun er uddannet journalist og har gjort det til sin levevej at hjælpe ældre mennesker med at forevige deres livshistorier som podcast. Blikket ind i ældres liv inspirerer hende til at sætte spørgsmålstegn ved hverdagslogikken anno 2021.

DECEMBER 2021

93


SCO’S EL-CYKEL TIL PENSIONISTER

ANNONCE

SCO har i samarbejde med pensionister ud- SCO Premium E-Shopper er en populær viklet SCO Premium E-Shopper pensionist- el-cykel, der i år er kommet i farverne støvet model. De lagde særligt fokus på at el-cyklen grøn, hvid og sort. skulle indeholde følgende som standard: SCO Premium E-Shopper inkl. lås med pensionistrabat til 9.999,- Lys tilkoblet batteri for og bag - Forsikringsgodkendt lås - En blød og komfortabel sadel Pensionistrabatten kan tilgås både på - Affjedring i sadelpind og forgaffel bilka.dk og foetex.dk, samt hos vores for- Kraftigt batteri handler Bilka. - Stel med lav indstigning Find el-cyklen på hjemmesiderne under kaSCO Premium E-Shopper kommer med tegorien ”Fritid og Skønhed”. LCD-display, hvor man kan aflæse fart og *Låsen er ikke monteret på el-cyklen batteristatus, samt styre el-cyklens walkassist, så man kan få ekstra hjælp, hvis cyklisten skal gå med el-cyklen.


RÅDGIVNING

Af Linda Nordahl Jakobsen

Pårørende har ret til at blive inddraget

P

lejepersonale på plejecentre har tavshedspligt, ligesom alle andre offentligt ansatte. Det betyder, at de ikke må dele fortrolige oplysninger om beboerne med andre, medmindre der er givet samtykke fra den beboer, det drejer sig om, eller der er en fuldmagt eller et værgemål, som omfatter personlige forhold. Personalet skal respektere beboernes privatliv. Det gælder som udgangspunkt også i forhold til nære pårørende. Men hvis beboeren mentalt er så svækket, at vedkommende ikke længere selv kan svare for sig eller varetage sine egne interesser, har pårørende ret til at blive inddraget, både i forhold til plejen og den sundhedsmæssige behandling. Det gælder, selv om der hverken er fuldmagt eller værgemål. Med hensyn til plejen betyder det, at pårørende har ret til at være med på råd, fordi de kender beboeren og kan give vigtige oplysninger til brug for personalets tilrettelæggelse af plejen. Hvis det drejer sig om helbredsoplysninger, har nærmeste pårørende også her ret til at få oplysninger i et vist omfang. Det gælder særligt, hvis beboeren ikke længere er i stand til at tage stilling til egen behandling. I den situation skal de pårørende nemlig tage stilling til behandlingen på beboerens vegne på baggrund af den lægelige information. Herudover kan personalet lovligt videregive fortrolige oplysninger, hvis det er klart, at hensynet til de pårørendes interesse i at få oplysninger vejer tungere end hensynet til beboerens ret til privatliv. Man kan altså som nærmeste pårørende ikke blot affærdig­ es med en ubetinget henvisning til tavshedspligten eller til, at der ikke foreligger en fuldmagt eller et ­værgemål.

Mytedræberen MYTE Et stedbarn skal betale både boafgift og tillægsafgift ved arv. FAKTA Et stedbarn er ens ægtefælles barn fra tidligere forhold, og et stedbarn bliver betragtet som en A-klasse-­ arving ligesom ens biologiske børn. Derfor skal et stedbarn betale boafgift men ikke tillægsafgift. Boafgift er den afgift, der skal betales til staten, når man arver. Afdødes ægtefælle eller registrerede partner er fritaget for boafgift. Alle andre skal betale boafgift og eventuelt tillægsafgift af det, der overstiger et bundfradrag (312.500 kr. i 2022). Boafgiften beregnes som 15 % (A-klassen) af det beløb, der overstiger bundfradraget. Derudover kan der, afhængig af arvingens tilknytning til afdøde, være tale om en tillægsafgift på 25 % (B-klassen) af det beløb, der fremkommer, når boets nettoformue er fratrukket boafgiften på 15 %. En B-klasse ­arving kan fx være ens nevø.

Dine rådgivere I Ældre Sagens medlemsrådgivning sidder jurister, økonomer, demens- og socialråd­ givere klar til at svare på dine spørgsmål. Åbningstider: Ma-ti-on-fr 10-14, to 14-18 Tlf. 80 30 15 27

Jytte Hansen Demensrådgiver

Jytte Søndergaard Koordinator

Kathrine Lindbæk Socialrådgiver

Käte Larsen Socialrådgiver

DECEMBER 2021

95


A V

HOS DANSKE HOTELLER

VINTEROPHOLD 1 NAT 1 overnatning i standard dobbeltværelse 3 retters menu/buffet Morgenbuffet

2 NÆTTER 2 overnatninger i standard dobbeltværelse 2 x 3 retters menu/buffet 2 x morgenbuffet

2 personer - i alt fra

2 personer - i alt fra

795,-

1.398,-

Hotel Søparken kr. +100,- pr. nat Hotel Limfjorden kr. +200,- pr. nat Hotel Ringkøbing kr. +400,- pr. nat Værelserne er placeret i vores anneks over torvet Weekendtillæg kr. 150,- pr. værelse fredag og lørdag Kan bookes fra 1. november 2021 til 31. marts 2022

K IS R SS SE LA EL K E V N LS LE E LE P T O AN KÆ K R D O N F

SKØNNE VINTERDAGE

Hotel Ringkøbing Tlf. 9732 0011 · info@hotelringkobing.dk Hotel Phønix, Brønderslev Tlf. 9882 0100 · info@hotelphonix.dk Hotel Limfjorden, Thisted Tlf. 9792 4011 · info@hotellimfjorden.dk Hotel Søparken, Aabybro Tlf. 9824 4577 · info@soparken.dk Hotel Falken, Videbæk Tlf. 9717 1550 · info@hotelfalken.dk Hotel Vildbjerg Tlf. 9713 1100 · info@hotel-vildbjerg.dk Dronninglund Hotel Tlf. 9884 1533 · info@dronninglundhotel.dk Østergaards Hotel, Herning Tlf. 9712 4555 · info@oestergaardshotel.dk Hotel Hjallerup Kro Tlf. 9828 1011 · info@hjallerupkro.dk Hotel Medi, Ikast Tlf. 9715 1944 · hotel-medi.dk

Specialister i hvile- og lænestole til ældre og gangbesværede. Vores stolebus kører i hele landet. Ring og book et besøg på tlf. 53 85 00 30

Stort showroom i Glostrup og Lejre på Sjælland, samt i Kolding, Jylland. Se meget mere på www.stolespecialisten.dk

96


RÅDGIVNING

Af Linda Nordahl Jakobsen

Tilskud til ­høreapparater

D

u kan få tilskud fra det offentlige til høreapparater. Dog er det vigtigt, at du ikke bestiller/køber apparaterne, før regionen har givet en bevilling. Ved høretab skal du først henvende dig til enten regionens høreafdeling eller til et privat hørecenter, hvor du får målt din hørelse hos en ørelæge og så får du en høreapparathenvisning. I de fleste tilfælde kan du vælge, om du vil købe et høreapparat hos en privat forhandler med offentligt tilskud eller få høreapparatet gratis via det offentlige. Du kan få tilskud til høreapparaterne med i alt 6.557 kr. Hvis du bruger en privat høreklinik, kan du godt få høreapparater, der ikke koster mere end tilskuddet. Men du kan også købe nogle dyrere apparater, du gerne selv vil have, og hvor du selv betaler. Du skal være opmærksom på, hvis du har købt de dyrere apparater, skal du også selv betale for reparation, hvis høreapparaterne går i stykker. Hvis du har en personlig tillægsprocent over 0, kan du også få helbredstillæg til egenbetalingen. Man kan få udskiftet høreapparater efter fire år. Hvis du lider af en særlig type af høretab, skal du henvises til en audiologisk sygehusafdeling, og du kan derfor ikke behandles på en privat klinik.

Tilskud til høreapparater

Læs mere på aeldresagen.dk/tilskudhoereapparat eller på borger.dk/handicap/ hjaelp-i-hverdagen/hoereapparat

Kurt Petersen Socialrådgiver

Margrethe Martensen Jurist

Naheed Minhas Socialrådgiver

Vind præmier og få nyttig viden Få inspiration og nyttig viden og vind præmier for mere end 50.000 kr. i årets julekalender Når du deltager i Ældre Sagens jul­ekalender 2021, får du inspiration til en sundere livsstil, øget mental sundhed, stærkere økonomi og meget mere. ­Samtidig er du med i lodtrækningen om præmier for mere end 50.000 kr. For hver låge, du åbner i julekalenderen, øger du chancen for at vinde hovedpræmien, der er et rejse­ gavekort på 15.000 kroner til Spies Rejser. Udover et rejsegavekort på 15.000 kr. kan du hver dag frem til den 24. december vinde lækre udvalgte præmier, der forsøder tilværelsen. Du kan fx vinde gavekort til dagligvarer, ferieophold og adgang til kulturelle oplevelser. Der er præmier fra Kjær & Sommerfeldt, Egons Rejse­bureau, Barberskabet, Aarstiderne, ­Marienlyst Strandhotel, Tivoli og mange flere. Du bliver også præsenteret for udvalgte medlems­ tilbud, når du deltager i julekalenderen, så du får mulighed for at få rabat på ­julegaver, familieopleveler og ­meget andet. Sådan deltager du Du deltager i julekalenderen på www.aeldresagen/­ julekalender. Det er gratis at deltage i jule­kalenderen.

Peter Skov Jurist

Stine Nissen Socialrådgiver

Susanne Bækgaard Holm Jurist

Torsten Lenstrup Jurist

DECEMBER 2021

97


KRYDSORD

Send løsningen: Skriv det skraverede løsningsord i quiz­ krydsen samt dit navn og adresse på et åbent postkort, og send løsningen, så vi har den senest 3. januar til: Ældre Sagen, Snorresgade 17-19, 2300 København S, eller mail løsningen til: krydsord@aeldresagen.dk

Krydsord

Alle løsninger samles, inden vinderne udtrækkes. Vi trækker lod om tre præmier a 300 kroner. Alle vindere får direkte besked.

God fornøjelse.

Foto Lars Skaaning

Foto Ulrik Jantzen

Svar på spørgsmålene med billeder finder du i en artikel her i bladet. Redaktionen Hvem har skrevet bogen ”Broderistens BADASS broderier”? JUL 2021

EKSPLOSIONER

FLOD

EVNE

FRI

MÅNER

TÆRER

ARTE

STOF

Lilli Solveig Gruhl, 3½ år, var det første barn i verden til at _____ alene fra et land til andet. VINDERE

KUNSTNERE

BANK

POKERFJÆS

SIGTE

ATTRÅ

DOKUMENT INDFRI

DYRELYD

_

ETAT

MAN FORDI

BLITZE

ISOLATION

BJERGSIDE VEDKOMMENDE HYRET

BUNDT

OMBORD

HÆFTES

MÆNGDEN

FOSFOR

FORUM BESUDLE

BRUD SPÆK

TALORD VÆSENET

BLODSUGER PRÆSENS ORME ENS

PEP

KORTET

KRIKKE

BYRDERNE

GUD UDSTYR

MÆRKE

SKROG

HOLDT FRED

SLAGS

BÆSTET

RUSE

KØLE

NATTELEJE

RED SKABER

TAL GLOSER

DYRENE

KØRE

TRÆ RETNING

_

J

N

SVAR HAVE

FUGL

DRENG

REEL SLÆGT

_

MASKINER

JEG SILDE

DÅRLIG

KÆRLIG

APPEL NÆREDE BEDØMMES

MÅLER

CREME

IMAGE

STUDERE

VIRKSOMHEDERNE

TRADITIONEN

RETNING

UJÆVN

INDSTILLE

H

BÅD

U

B I B E L F O R T O L K N I N G

O R A N C H N D E H A A S T A T T R E B E L L O R T O V V A T E E V E T R O P E Ø B O B Æ G R O R A N I E E V Ø E R N L S D R E A E A R S K

R E V Y V I S E R L U R S T I

M F Æ E R K L E D R E N L M O A Y L A L D I A T E F T

L L A R U K R I S T O Z V S K N D E Ø V S E I R G E E N

E S K S Å O N J A U O N L A I T E U R E N E R E

A S S K A B E R N E Å B N E R E U D I R A N T N G O R S E N O L R O S E G E M

Løsning på krydsord oktober 2021.

98


ANNONCE

Book gratis konsulentbesøg og vind flotte præmier: 1. Alle der booker møde inden 24. dec. deltager i lodtrækning om en stor julekurv 2. Alle der køber en stolelift inden 1. feb. deltager i lodtrækning om luksuriøst kurophold for 2 pers. i DK (Du kan sagtens deltage i begge lodtrækninger.)

Book tid på opadtrappen.dk/book

Hold jul og nytår i hele huset – få en stolelift! På et tidspunkt bliver trappen en udfordring for de fleste, men det løser du nemt med en stolelift. Ring til Botved på 80 37 37 37 og få et uforpligtende tilbud.

Tryghed, minder, nærvær og gode naboer er uerstattelige værdier, som knytter sig til ens hjem. Derfor vælger flere og flere så vidt muligt også plejeboligen fra, og gør i stedet hjemmet mere ældrevenligt med en stolelift. En god stolelift koster langt mindre end en flytning. Samtidig bevarer du alle fordelene ved at blive i din egen bolig.

Læs mere om stolelifte på opadtrappen.dk


Protesepleje

SWISS PREMIUM ORAL CARE

til daglig og ugentlig pleje af din protese Rengøringssæt lavet på naturlige ingredienser som citronsyre og eucalyptusolie.

Indeholder: - Gel (BDC 100) til daglig rengøring - Væske (BDC 105) til ugentlig dybde rengøring - BDC «box» til rengøring af proteser - BDC «børste» til effektiv rengøring af proteser - CS 5460 «ultra soft» tandbørste til blid massage af gummerne

Spiralbørsten renser svært tilgængelige indre overflader Bredt håndtag giver godt greb

Protesesæt

190,-

Kan også fås i løse dele

Køb på shop.curaprox.dk

Ældresagen_protesepleje 2020.indd 1

09-10-2020 11:09:50

ler Forhanderit HYGIEJNE & VELVÆRE b e G af an MED VAND AquaCle007 2 n e Vi er specialister i sid

Vi har markedets bredeste ernæringssortiment

douchetoile�er Priser fra kr. 1.995,-

Hos os finder du nemt et produkt, der passer til din smag og dine behov

Geberit AquaClean Mera Classic Komplet douchetoilet

Du kan få Startpakke med forskellige smagsvarianter Produktrådgivning fra erfarne kliniske diætister Levering direkte til din adresse Landets bredeste sortiment af ernæringsdrikke

STORT udvalg af douchetoile�er & �lbehørsprodukter Vi skaber tryghed og er med dig hele vejen: Fra valg af det bedst egnede douchetoilet �l installa�on & service Vores ergoterapeut er klar med råd & vejledning

Produktrådgivning Tlf.: 2248 3800 E-mail: diaetist@mediq.com

Ring �l: 22 47 66 15 | www.smarthome.dk

100

85 x 119 kvartside 2021-09-29.indd 1

24-08-2021 10:20:00


Værdigt toiletbesøg - hele livet

GAVEN TIL BØRN ELLER BØRNEBØRN Køb den på www.fleksibeljuletræsfod.dk

Jeg ønsker, at klare toiletbesøg uden hjælp fra andre – med mit nye Aspen Bidets, der skyller med tempereret vand og tørrer med behagelig varm luft.

Vandbeholder

Fås også i sort

God plads til gaver

Vi kender alle problemet med at få træet til at stå lige, her er løsningen.

FleksibelJuletræsfod.dk Tilbudspris

J. Honoré Care ApS

Tlf. 75 56 32 44 www.honorecare.dk · mail@toilet-bidet.dk Stai Jytte ann Ældresagen 174x119_PRESS.pdf 1 05/09/2021

899,-

inkl. moms

2MAF . info@2maf.dk . +45 93946462 Dansk design . Produceret i Danmark . Patent Pending

22.39

FÅR DU DINE DAGLIGE 600 GR. GRØNT? - LAD STAÏ SHAKEN HJÆLPE DIG C

M

Y

CM

Jytte Bille, 69 år, Founder af STAÏ

MY

CY

CMY

K

Få dit tilskud af vitaminer, mineraler, proteiner, omega3 og collagen i én daglig shake Tusinder af danskere valgte den sunde livsstil, efter Jytte Bille deltog i Løvens Hule. Jytte Bille, 69 år, founder af STAÏ har gjort det nemt at investere i en sund og stærk krop. Bliv medlem hos STAÏ og SPAR 15%, når du tegner medlemskab. Læs mere på stai.dk og brug rabatkode STAI15 til Healthy+.

DECEMBER 2021

101


Naturen og dyrene

skaber nærvær

10 %

rababattk*ode

Benyt ra

LIDT HJÆLP

DKVINTER21

KAN GØRE EN ENORM FORSKEL

* Gælder t.o.m. d. 31. december 2021. Generelle vilkår gælder.

Lav den perfekte indretning til alle havens dyr

www.vivara.dk • Telefon: 33 31 33 26 FUGLEFODER

FODRINGSSYSTEMER

REDEKASSER &TILBEHØR

PLANTER & HAVEREDSKABER

HAVENS PATTEDYR

INSEKTER

VIVARA KIDS

STØT FUGLELIVET LIGESOM SEBASTIAN Vidste du, at der er fuglearter i Danmark, som er i kraftig nedgang, fordi de mangler levesteder? Vidste du, at man kan gøre noget ved det? Netop derfor er Sebastian Klein ambassadør for Fugleværnsfonden: ”Den bedste måde at beskytte naturen på er ved at opkøbe den udenom økonomiske og politiske interesser. Det er det, Fugleværnsfonden kan. De opkøber områder og sikrer dem for fremtiden. Der skal ikke dyrkes noget, ikke udvindes noget. Det eneste, der skal ske på Fugleværnsfondens arealer, er, at der skal være god natur.”

90682 Dit bidrag har stor værdi - uanset størrelse er det en gave, som omsættes til mere natur

102


Find alt, du har brug for at vide om medicin på Medicin.dk - dit videnskabelige opslagsværk på nettet

Velvære Den bedste pleje kommer indefra. Så vær god ved din krop. Giv den alt det gode den har brug for: Næringsrig kost, masser af vand, motion og søvn. Og gerne lidt ekstra...

Cal-Mag Citrat - til dine knogler og muskler. Calcium og magnesium er bundet til naturlig citronsyre, så det danner et let optageligt organisk kompleks. Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler. Magnesium bidrager til at vedligeholde normale knogler. D-vitamin bidrager til en normal optagelse og udnyttelse af Calcium i kroppen.

Også som app til mobil eller tablet

Vitamin B12 med folsyre. Sugetablet med kirsebærsmag B-12 vitamin findes næsten kun i animalske fødevarer så som lever, fisk, kød og ost. Bidrager til: Et normalt energistofskifte, at mindske træthed og udmattelse, en normal psykologisk funktion, nervesystemets normale funktion, en normal omsætning af homocystein, immunsystemets normale funktion, normal dannelse af røde blodlegmer og spiller en vigtig rolle i celledelingsprocessen 1 sugetablet dagligt, lægges på tungen til den opløses.

DECEMBER 2021

103


Engløbet 8, 2730 Herlev Tlf: 44 94 16 16

GENOPBYG slidte og syreskadede tænder med plast uden der skal slibes til som ved almindelige kroner. Din tand står uden beslibning beskyttet under plasten. Ingen risiko for skader på tandnerven. Vi bygger det på, som du har mistet gennem årene, uden at tage mere af dine tænder. Behandlingen er holdbar og kan repareres, hvis du får et hul i tanden eller bider i en sten. Prisen er mellem en 3. del og halvdelen af hvad tandkroner koster. FØR

EFTER

Vi har lavet disse behandlinger i en længere årrække og ved, at de holder. Vi bruger en helt speciel og holdbar tandplast til disse behandlinger. For yderligere information, se vores hjemmeside

www.herlevtandpunkt.dk

Danmarks eneste hotel KUN for voksne Suppe, Steg & Is på Ærø Hotel i 2022

med bl.a. underholdning af Amin Jensen, bryggeribesøg, dinnermusik og guidet bustur

Ank. 10. 12. 14. 16. 18. 20. 22. 24. 26. 28. og 30. januar Prisen inkluderer: 2 x overnatning i std. dobbeltværelse på Ærø Hotel, 2 x stor morgenbuffet, 2 x 3-retters aftenmenu (suppe, steg & is), 2 x dinnermusik, 2 x underholdning (Entertainer Amin Jensen & Syngepige Elsebeth Iver) 1 x kaffe m. Ærøpandekager, 1 x 3 timers guidet bustur, 1 x ølsmagning på Ærø Bryggeri (transport i egen bil) samt færgebillet t/r Ø ÆR pr. TIL R t/r s i r GE m. ÆrøXpressen som P n ÆR AGERE F u SS sen ATIS s. k sejler mellem Lange- GBRIL OmG. PÆArøXpres per 95,1.8 land og Ærø

Benyt annoncekoden Æ47 og book direkte på www.aeroehotel.dk eller tlf. 6253 2406

MÅNEDENS Ø-DEAL

FA N Ø K R O F E R I E

Oplev roen udenfor sæsonen på Fanø Med et tredages ophold på Fanø Krogaard, har du rig mulighed for at opleve økulturen på charmerende Fanø, samtidig med at vi sørger for dig. 3 nætter fra mandag til torsdag Individuel skræddersyet morgenmad alle dage To aftener med forplejende aftensmad Én aften med vores klassiske 6 serveringer

Fra 2200 kr. Tilbuddet gælder fra den 25. oktober 2021.

L A N G E L I N I E 1 1 6 7 2 0 FA N Ø 7 6 6 0 0 0 7 0 K O N TA K T @FA N O K R O G A A R D. D K

104


ReSound ONE

Hør, som ingen anden

ReSound ONE med M&RIE (Microphone & Receiver-In-Ear) er en helt ny revolutionerende klasse af høreapparater, der forbinder de to traditionelle retningsmikrofoner med en tredje, der sidder inde i øregangen. Ved at opfange lyden inde i øret, som det var tænkt fra naturens side, giver ReSound ONE hjernen alt, hvad den har brug for til at kunne bestemme, hvor lyden kommer fra samt formindske baggrundsstøj markant. Kort sagt giver dette teknologiske gennembrud dig mulighed for at få individualiseret, naturlig og fuldendt lyd. Læs mere om det revolutionerende nye høreapparat fra danske GN på resound.com

© 2020 GN Hearing A/S. Alle rettigheder forbeholdes. ReSound er et varemærke, der tilhører GN Hearing A/S.

Korte kurser 2022 Nedenfor ser du et meget lille udpluk af alle vore varierede kurser: 04.04. - 10.04. 13.04. - 19.04. 25.04.- 01.05. 02.05. - 08.05. 18.05. - 24.05. 07.06. - 13.06 19.06. - 25.06. 19.06. - 25.06. 26.06. - 02.07. 26.06. - 02.07. 03.07. - 09.07. 10.07. - 16.07. 10.07. - 16.07. 17.07. - 23.07. 17.07. - 23.07. 24.07. - 30.07.

Grænseland på kryds og tværs - Fra Babettes Gæstebud til Marsksafari. Påskeforkælelser - 1001-nats eventyr, Bach-kantate og sejltur på Flensborg Fjord. Dannelsens veje – Filosofi, litteratur, musik og naturvidenskab. Unikke kanaler og vandveje - Ejderkrydstogt, Slien-cruise og Flensborg Fjord. Maritime vandringer langs Flensborg Fjord - Naturoplevelser på den legendariske Gendarmsti. Sommerblikke i Grænselandet - det mytiske helgoland og sejltur på Flensborg Fjord. Maritime vandringer langs Flensborg Fjord - Naturoplevelser på den legendariske Gendarmsti. Midsommer i Grænselandet - med tur til den mytiske ø Helgoland og Skt. Hans koncert. Unikke kanaler og vandveje - Ejderkrydstogt, Slien-cruise og Flensborg Fjord. Ø-vandringer - Helgoland, Als og de frisiske øer Hallig Hooge og Rømø. Maritime vandringer langs Flensborg Fjord - Naturoplevelser på den legendariske Gendarmsti. Grænselandets UNESCO attraktioner - Danevirke, Nationalpark Vadehavet og Christiansfeld. Unikke kanaler og vandveje - Ejderkrydstogt, Slien-cruise og Flensborg Fjord. Eventyrlige Ø-vandringer - Årø, Nordals og de frisiske øer Amrum og Ø-land. Højsommervandringer - Idylliske øer og maritime vandringer. Byvandringer - Hamburg/Altona, Sønderborg, Frederiksstad, Flensborg og Haderslev.

Se vores samlede kursusprogram og de detaljerede dagsprogrammer for alle kurser på vores hjemmeside www.ronshoved.dk

DECEMBER 2021

105


Hold varmen med

ROYAL ANGORA

Dame undertrøje uden ærmer

Angora uld-undertøj af bedste kvalitet, så du kan holde varmen på en naturlig og behagelig måde. Se det brede udvalg og køb på hjemmesiden: www.camette.dk Brug rabatkoden: ”Angora” og spar 20%

Dame benklæder med korte ben

299,-

Ring gerne på tlf.: 7547 0555 hvis du har spørgsmål, eller ønsker at afgive en ordre. Camette A/S, Lillebæltsvej 47, 6715 Esbjerg N, www.camette.dk

NAVINA

MERE SELVTILLID Et nyt hjælpemiddel så du kan føle dig sikker Navina Fecal Incontinence Insert

• • •

Udviklet til at forhindre afføringslækage Designet til at være bekvem at anvende Udviklet til at være hygiejnisk

Besøg Wellspect.dk for mere information Eller kontakt os på tlf: 4362 4332 eller mail: info.dk@wellspect.com

wellspect.dk

106

299,-


ANNONCE


A V

Hotel Dagmar

5

Hotel Vissenbjerg Storkro

4

Nørherredhus Hotel

Hotel Menstrup Kro

2

1

K IS R SS SE L A EL K E V N LS LE E LE P T O AN KÆ K R D FO

N

Hotel Postgaarden

6 Hotel Vinhuset

3

JUL OG VINTER I SYD Miniferie med besøg i Terrariet Vissenbjerg, eller på Danmarks Jernbanemuseum

ALL-INCLUSIVE OPHOLD på Hotel Menstrup Kro i Næstved

ALL INCLUSIVE OPHOLD - PR. PERSON FRA

845,-

1

Ophold i de smukkeste omgivelser på Nørherredshus Hotel i Nordborg 2 DØGN - PR. PERSON FRA

875,-

PR. PERSON I DOBBELTVÆRELSE - FRA

2

3 dage med 2 overnatninger 2 x lækker morgenbuffet 2 x 2 retters menu eller buffet efter kokkens valg 2 x All Inclusive - med fri øl, vand og husets vin fra kl. 18-21

1.095,-

2 overnatninger med dansk morgenbuffet 2 x 2 retters aftenbuffet Hel dags entré til Terrariet Vissenbjerg eller Danmarks Jernbanemuseum Enkeltværelsestillæg 300,- pr. dag Børn under 12 år halv pris Børn under 4 år gratis i forældrenes seng.

Tillæg på 150,- pr. person pr. nat ved ankomst fredag og lørdag. Enkeltværelsestillæg på 200,- pr. overnatning.

3

Eftermiddagskaffe og kage ved ankomst 2 x overnatning i standard dobbeltværelse 2 x 3-retters aftenmenu eller buffet 2 x morgenbuffet Benyt lejligheden til en smuttur over grænsen til Tyskland, der ligger kun 70 km Nordborg Enkeltværelsestillæg 300,- pr. døgn. Lørdagstillæg 100,- pr. person.

Menstrup Bygade 29 · 4700 Næstved · Tlf. 5544 3003 menstrup@menstrupkro.dk · www.menstrupkro.dk

Søndersøvej 30 · 5492 Vissenbjerg · Tlf. 6447 3880 info@vissenbjergstorkro.dk · www.vissenbjergstorkro.dk

Mads Clausens Vej 101 · 6430 Nordborg · Tlf. 7445 0111 nhhus@nhhus.dk · www.nhhus.dk

LUKSUS JULEOPHOLD

All inclusive ophold på Fredericias ældste hotel med hygge og nostalgi

Hold 4 skønne ferie dage på byens ældste Hotel

OPHOLDET ER GÆLDENDE FRA 1. NOV. - 20. DEC. PR. PERSON I DOBBELTVÆRELSE

4

1.395,-

Tjek ind fra kl. 14.00 • Velkomstdrink • Udsøgt 5-retters gastronomisk julemenu • Matchende vinmenu • Kaffe med sødt • Overnatning i charmerende dobbeltværelse • Morgenbuffet

PR. PERSON I DOBBELTVÆRELSE FRA

5

1.195,-

2 x overnatninger i delt dobbeltværelse 2 x 2 retters menu 2 x all inclusive med fri øl, vand og huset vin fra kl. 18.00-20.30 2 x morgenbuffet Enkeltværelsetillæg 300,- pr. døgn Weekendtillæg (fre./lør.) pr. person pr. nat 100,-

Tillæg fredag og lørdag 100,- pr. person Enkeltværelsestillæg 350,-

PRIS PR. PERSON I DOBBELTVÆRELSE FRA

6

1.335,-

3 x overnatning 3 x morgenbuffet 3 x 2 retters middag i Restaurant Bytinget Seværdigheder: Gavnø Slot, Møns Klint, Næstved Automobil museum, Byvandring i Næstveds gamle by, Holmegaard værk, Shopping i Næstved Storcenter Enkeltværelsestillæg 350,- pr. nat Tillæg fredag og lørdag 200,- pr. person pr. nat

Søndersøvej 30 · 5492 Vissenbjerg Tlf. 6447 3880 · info@vissenbjergstorkro.dk www.vissenbjergstorkro.dk Torvet · 6760 Ribe · Tlf. 7542 0033 info@hoteldagmar.dk · www.hoteldagmar.dk

Oldenborggade 4 · DK-7000 Fredericia · Tlf.7592 1855 hotel@postgaarden.dk · www.postgaarden.dk

Sct. Peders Kirkeplads 4 · 4700 Næstved · Tlf. 5572 0807 vinhuset@hotelvinhuset.dk · www.hotelvinhuset.dk