Γνωσιακη Συμπεριφορικη Ψυχοθεραπεια

Page 1

Ελληνική Διπολική Οργάνωση

Είμαστε ΕΔΟ Για τον ασθενή, Με τον ασθενή www.bipolar.gr :: 210-8815970

ΕΔΟ Μαζί: Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ)

Εξειδικευμένη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία για Ασθενείς με Διπολική Διαταραχή και Κατάθλιψη

Τελευταία ενημέρωση: 16/02/12 Ενημερωτικό δελτίο του Προγράμματος ΕΔΟ Μαζί: Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ), Ασημάκη Φωτήλα 3, 11473, Πεδίον Άρεως, Αθήνα Τηλ: +30-210-8815970, email: edo@bipolar.gr, web: www.bipolar.gr Copyright © 2011-2012 Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ). Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος ενημερωτικού με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας της ΕΔΟ.


ΕΔΟ Μαζί: Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία : – Ελληνική Διπολική Οργάνωση–www.bipolar.gr–Last updated: 16/02/12

Περιγραφή Προγράμματος 1. Τι είναι το θεραπευτικό πρόγραμμα Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας; Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπευτική παρέμβαση για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη συναισθηματική τους υγεία. Το μοντέλο της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής θεραπεία επικεντρώνεται στο ρόλο της σκέψης και της συμπεριφοράς στην συναισθηματική μας υγεία. Αποτελεί την πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπεία στο χώρο των συναισθηματικών διαταραχών (διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, άγχος). Στόχος της θεραπείας είναι η ύφεση καταθλιπτικών, υπομανιακών και αγχωτικών επεισοδίων καθώς και η προφύλαξη από νέα επεισόδια (μανία, κατάθλιψη, άγχος, ψύχωση). 2. Τι προσφέρει Ψυχοθεραπείας; • • • • • • • • •

το

θεραπευτικό

πρόγραμμα

Γνωσιακής-Συμπεριφορικής

Κλινική και ψυχολογική αξιολόγηση & λήψη ιστορικού ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης Ψυχοεκπαίδευση συναισθηματικών διαταραχών Εκμάθηση του Γνωσιακού-Συμπεριφορικού μοντέλου των συναισθηματικών διαταραχών Εκμάθηση παρακολούθησης και μέτρησης συμπτωμάτων και συναισθηματικών διακυμάνσεων Ανάπτυξη δεξιoτήτων αντιμετώπισης πρώιμων συμπτωμάτων καταθλιπτικών και μανιακών επεισοδίων Διαχείριση άγχους, στρεσογόνων γεγονότων και καταστάσεων, ύπνου και ρουτίνας κοινωνικών και εργασιακών δραστηριοτήτων Θεραπεία δυσλειτουργικών σκέψεων, στάσεων, πεποιθήσεων και συμπεριφορών που τροφοδοτούν τις συναισθηματικές διαταραχές Θεραπεία κατάθλιψης, υπομανίας, άγχους & πρόληψη νέων επεισοδίων (κατάθλιψης, μανίας, ψύχωσης) Βελτίωση κοινωνικής και εργασιακής λειτουργικότητας και συναισθηματικής ευεξίας

Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους με διπολική διαταραχή και κατάθλιψη να επιτύχουν την επιθυμητή σταθερότητα στη ζωή τους και να βελτιώσουνε την λειτουργικότητά τους αποκτώντας χρήσιμες δεξιότητες. Η θεραπεία και τα αποτελεσματά της βασίζονται σε κλινικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί στα Πανεπιστήμια του King’s College London (Institute of Psychiatry, Professor Dominic Lam), Harvard (STEP-BD trial), Yale (Professor Carl Lejuez). 3. Τι δεν μπορεί να κάνει; Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία δεν μπορεί λειτουργήσει χωρίς την συναίνεση του ασθενή και την συνεχή συνεργασία του. Επίσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του ψυχιάτρου όταν αυτές προτείνονται ως απαραίτητες ανάλογα με τις ατομικές κλινικές ανάγκες του κάθε ασθενή. Τις περισσότερες φορές λειτουργεί καλύτερα σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή.

Copyright © 2011-2012 Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ). Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος ενημερωτικού με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας της ΕΔΟ.

2


ΕΔΟ Μαζί: Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία : – Ελληνική Διπολική Οργάνωση–www.bipolar.gr–Last updated: 16/02/12

4. Πως λειτουργεί; Ο κάθε ενδιαφερόμενος κάνει μια πρώτη συνάντηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας της ΕΔΟ. Στην συνάντηση γίνεται ενημέρωση για το πρόγραμμα, τους στόχους και τους κανόνες λειτουργίας του. Ακολουθεί η κλινική και ψυχολογική αξιολόγηση από τον θεράποντα κλινικό ψυχολόγο καθώς και η λήψη του ψυχοκοινωνικού ιστορικού. Έπειτα γίνεται ενημέρωση του ασθενή για το προτεινόμενο πρόγραμμα Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και κατόπιν συναίνεσής του ξεκινάει η θεραπεία. Παράλληλα υπάρχει τακτική παρακολούθηση της κλινικής πορείας του ασθενή και παραμετροποίηση της θεραπείας ανάλογα με τη θεραπευτική πρόοδο και τις ανάγκες του. Η συνήθης συχνότητα των ραντεβού είναι μία φορά την εβδομάδα και η ψυχοθεραπεία διαρκεί τουλάχιστον 30 εβδομάδες για το κανονικό πρόγραμμα και τουλάχιστον 12 εβδομάδες για το βραχύ πρόγραμμα που περιλαμβάνει μόνο συμπεριφορική θεραπεία. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται σε καταθλιπτικό ή υπομανιακό επεισόδιο συνιστώνται πιο συχνές συνεδρίες (2-3 φορές την εβδομάδα). 5. Ποιός επιμελείται το πρόγραμμα και παρέχει την υπηρεσία; Επιστημονικός επιμελητής του προγράμματος είναι ο Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης, Bsc. Hons, PhD, Κλινικός Ψυχολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, King's College London), Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (http://www.drmalliaris.com). Ο Δρ. Μάλλιαρης έχει δουλέψει και εκπαιδευτεί με τον πατέρα της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στη Διπολική διαταραχή, τον Καθηγητή Dominic Lam στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και έχει εκπαιδευτεί στην Συμπεριφορική θεραπεία με τον Καθηγητή Ivar Lovaas στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας. 6. Πως ξέρουμε ότι είναι αποτελεσματικό; Ξέρουμε ότι είναι αποτελεσματικό γιατί όπως και όλες οι κλινικές υπηρεσίες μας βασίζεται σε επιστημονική έρευνα που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης. Η έρευνα έχει δημοσιευτεί σε αξιόπιστα επιστημονικά περιοδικά που εγγυούνται την υψηλή ποιότητά της. Χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα, μετρήσεις και μεθόδους αυτών των μελετών και στοχεύουμε στα ίδια ή σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Lam DH, Watkins ER, Hayward P, Bright J, Wright K, Kerr N, Parr-Davis G, Sham P. A randomized controlled study of cognitive therapy for relapse prevention for bipolar affective disorder: outcome of the first year. Arch Gen Psychiatry. 2003 Feb;60(2):145-52. Lam DH, McCrone P, Wright K, Kerr N. Cost-effectiveness of relapse-prevention cognitive therapy for bipolar disorder: 30-month study. Br J Psychiatry. 2005 Jun;186:500-6. Hopko DR, Lejuez CW, Ruggiero KJ, Eifert GH. Contemporary behavioral activation treatments for depression: procedures, principles, and progress. Clin Psychol Rev. 2003 Oct;23(5):699-717. 7. Πως ξεκινάω; Καλέστε στο 210-8815970 να μιλήσετε με τη γραμματεία και να κλείσετε το πρώτο ραντεβού ατομικής ενημέρωσης και κλινικής αξιολόγησης με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Copyright © 2011-2012 Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ). Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος ενημερωτικού με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας της ΕΔΟ.

3