Page 19

W Y D A R Z E N I A

będą mogli rozwiązywać swoje problemy projektowe przechodząc przez proces zgodny z metodologią Design Thinking. Pomysł na stworzenie Design Thinking Lab na PŁ przywiozła zimą 2012 r. ze Stanford University dr inż. Dorota Bociąga. Potencjał tkwiący w metodologii DT oraz możliwości, jakie stworzy dla uczelni pracownia i zaplanowany program kształcenia docenił dziekan Wydziału Mechanicznego PŁ, prof. Bogdan Kruszyński. Przekazał on na potrzeby pracowni doskonale zlokalizowane pomieszczenie o powierzchni ponad 120 m 2 w nowoczesnym budynku Fabryki Inżynierów XXI wieku. Zostało ono od razu poddane pracom wykończeniowym oraz częściowo wyposażone, a prace nad stworzeniem koncepcji zagospodarowania w duchu DT, czyli „myślenia projektowego”, zaczęły się jeszcze przed wakacjami.

Wykładowcy Politechniki Łódzkiej: dr inż. Dorota Bociąga, dr inż. Łukasz Ruta oraz dr inż. Robert Banasiak zainteresowali studentów metodologią DT, co pozwoliło na zorganizowanie międzywydziałowej grupy, która postanowiła zaprojektować na potrzeby metodologii przekazaną salę numer 103a i 103b. W czasie burzliwych dyskusji w wakacyjne wieczory tworzył się powoli zamysł pomieszczenia oraz jego charakter. Prawie jak w domu, a jednak na uczelni Potrzeba było wiele wysiłku, dyskusji i spotkań, by projekt pomieszczenia uwzględniał indywidualny charakter poszczególnych stref zgodnych z założeniami DT, miejsc pracy własnej, jak i zapewniał spójność laboratorium. Pomieszczenie cechuje się wysokim komfortem

pracy. W przeciwieństwie do tradycyjnych sal wykładowych czy laboratoryjnych zamiast krzeseł czy taboretów znajdą się tu kanapy oraz miękkie pufy. Co więcej, pozytywną stymulację wyobraźni zapewnią odpowiednio dobrane kolory ścian i wyposażenie wnętrza. W pracowni, zgodnie z ideą pracy DT, niezbędne są duże powierzchnie do zapisywania pomysłów, stąd też obfitość różnych tablic, pisanie będzie możliwe również na ścianach. Warto jeszcze wspomnieć o mobilności mebli, co pozwoli na aranżację sali do aktualnych potrzeb. Głównym punktem pomieszczenia jest stół do prototypowania oraz miejsce do prezentacji postępów pracy, czyli „amfiteatr”, gdzie wizualizacji swoich pomysłów na każdym etapie pracy będzie można dokonywać na dużym mobilnym telewizorze. Przez zastosowanie farby umożliwiającej pisanie po ławkach, Zespół pracujący nad DT Lab, od lewej: dr inż. Robert Banasiak, Radosław Gadomski, Aleksandra Kowal, Krzysztof Jastrzębski, dr inż. Dorota Bociąga, dr inż. Łukasz Ruta, Krzysztof Soja foto: Tomasz Kaźmierczak

 Życie Uczelni nr 127

c.d. na str. 20

19

Życie Uczelni nr 127 - marzec 2014  

Biuletyn Informacyjny Politechniki Łózkiej

Życie Uczelni nr 127 - marzec 2014  

Biuletyn Informacyjny Politechniki Łózkiej

Advertisement