Page 1

hanzesteden aan boord! Ervaar de Hanzesteden langs de IJssel! Een gids vol tips voor uw bezoek aan ĂŠĂŠn van de zeven Hanzesteden. Kom aan wal en ontdek de verborgen hotspots.

Doesburg - Zutphen - Deventer - Hattem - Zwolle - Kampen - Hasselt @Hanzesteden Hanzesteden

www.hanzesteden.info


inhoudsopgave 5

Hanzesteden langs de IJssel

11 Doesburg

15 Zutphen 2

19 Deventer


colofon

25

Hanzesteden Marketing maakt deel uit van MarketingOost. De gegevens in deze gids zijn met de grootst mogelijke nauwkeurigheid verzameld. Voor eventuele onjuistheden kan Hanzesteden Marketing echter geen verantwoordelijkheid dragen.

Hattem

Zwolle

29

Deze gids is mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel “Samenwerken aan toerisme” Copyright © Hanzesteden Marketing 2013

37

Kampen

En verder... Evenementen / Ontdek de regio’s: IJsseldelta, Waterreijk Weerribben Wieden, Salland en Vechtdal /Passantenhavens en heel veel meer!

Ontwerp & vormgeving www.beeldprikkels.nl Fotografie Ingeborg Lukkien Hanzesteden Marketing Zwolle Marketing Druk Lulof Teksten Hanzesteden Marketing, Buist Tekstproducties

3


Ontdek zeven Hanzesteden vanaf rivier de IJssel Hanzesteden aan boord! Laat u kennismaken met de zeven Hanzesteden langs de IJssel. Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Kampen en Hasselt. Elke Hanzestad met zijn eigen authentieke sfeer en charme! Kom shoppen in oude straatjes, cultuur snuiven tussen monumentale panden en een lekker hapje eten op een van de vele gezellige pleinen. In deze gids staan de unieke tips van elke Hanzestad voor u op een rij. Vanaf rivier de IJssel is het vrij simpel om een Hanzestad te bezoeken. In vrijwel iedere stad is een passantenhaven aanwezig. Sommige midden in de oude binnenstad, voor andere moet je een eindje lopen of fietsen. Kom aan wal en maak kennis met dit rijke stukje historie.

4


hanze

steden

De Ijssel

Geniet van het water, de uiterwaarden en de natuurgebieden.

Slingerende rivier met een historische rijkdom.

O

Van historische handelsroute tot toeristische waterweg

Vaarrivier IJsselvallei

Rust & Passanten Ruimte havens www.ijssel.info 5


Groene oevers een slingerende rivier Groene oevers, een slingerende rivier en de historische rijkdom van oude Hanzesteden maken de IJssel tot de mooiste vaarroute van Nederland.

rivier zelf. Een ontspannen tocht met een boot is een hele belevenis. Langs de IJssel bevinden zich tal van passantenhavens dus als u na een aantal uren op het water weer vaste wal onder uw voeten wilt voelen kunt u altijd naar een geschikte aanlegplaats.

Het water, de uiterwaarden, natuurgebieden en de eeuwenoude Hanzesteden hebben daardoor in het zomerseizoen een grote aantrekkingskracht op de recreatievaart en toeristen. Na iedere bocht duiken nieuwe, bijzondere plekjes op.

Zowel in Deventer, Doesburg, Hattem, Kampen, Hasselt, Zutphen als in Zwolle heeft u de mogelijkheid om voor anker te gaan. U hoeft dus nooit lang te zoeken!

“de mooiste vaarroute van Nederland” De IJssel ontdekken kan natuurlijk het beste óp de

kampen

DOESBURG hattem

ZUTPHEN 6

deventer

zwolle

hasselt


Passantenhavens nabij binnenstad Doesburg Passantenhaven Doesburg Tel: 06-55177509 www.vvvdoesburg.nl Zutphen Jachthaven Gelre Tel: 06-51366509 Deventer Jachthaven Deventer Tel: 0570-619635 www.jachthavendeventer.nl Hattem Jachthaven Zijda Yachting Tel: 038-4440878 www.jachthavenhattem.nl Zwolle Passantenhaven Maagjesbolwerk Tel: 14038 Kampen WSV de Buitenhaven 038-3323533 www.wsvdebuitenhaven.nl Hasselt Jachthaven de Nadorst 038-4771638 www.jachthavendenadorst.nl

7


Rivier de IJssel De IJssel is een aftakking van de Rijn, die tussen 1000 en 2000 jaar geleden is ontstaan na een plotselinge natuurlijke wijziging van de rivierloop. Oorspronkelijk waterde het gebied ten zuiden van Zutphen via de Oude IJssel en de Berkel naar het zuiden af. Door een in de loop der tijd verslechterde afvoer zou een barrière bij Zutphen zijn doorbroken waardoor de stroomrichting van de IJssel zich naar het noorden verplaatste.

“De steden liggen als fraaie parels aan of nabij de IJssel” Reeds in de vroegste middeleeuwen kwamen steden als Kampen, Zutphen en Deventer dankzij hun ligging aan de IJssel tot grote bloei. Later in de tijd van de Hanze was de IJssel een belangrijke internationale handelsroute. De steden Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg liggen als fraaie parels aan of nabij de IJssel. Het water, de uiterwaarden, natuurgebieden en de eeuwenoude Hanzesteden hebben een grote aantrekkingskracht op de recreatievaart en toeristen. De Provincie Overijssel levert in dat kader een aanzienlijke bijdrage door vele projecten te subsidiëren en te stimuleren die op en om de IJssel worden ontplooid.

8


Bezoekerscentrum Den Nul Het Infocentrum IJssel Den Nul is natuurlijk gelegen op een fantastische locatie langs de IJssel aan de rand van het natuurontwikkelingsgebied de Duursche Waarden. De boomgaard van het Infocentrum, waterspeelplaats en het trekpontje sluiten aan op de wandelroutes in de waterrijke omgeving van de uiterwaarden langs de IJssel. Bezoek het Infocentrum voor de exposities, een film in de filmzaal, informatie over het Olster Erfgoed en Staatsbosbeheer of voor de heerlijke koffie in het cafĂŠ. Maar bovenal is het Infocentrum een goede uitvalbasis voor het ontdekken van de natuur en cultuur langs de IJssel. Zo kunt u met een trekpontje rechtstreeks het gebied in voor een wandeling of een fietstocht. Voor een bezoek aan het Infocentrum kunt u aanmeren bij passantenhaven Loswal in Wijhe. Het Infocentrum ligt op 3 km afstand aan de Rijksstraatweg 109. www.infocentrumijssel.nl

9


geografische ligging Waterreijk Weerribben Wieden IJsseldelta Vechtdal Overijssel Salland

Hasselt Kampen

Zwolle Zwolle

Hattem

Apeldoorn

Utrecht

10

Deventer

Deventer

Zutphen

Doesburg


hanze

Doesburg

stad

Mosterdstad gerestaureerde Gasthuiskerk Gelderse IJssel

en de Oude IJssel

huizen en gebouwen

Sfeervol U kunt hier komen genieten van kunst, cultuur, leuke winkeltjes en gezellige restaurants. Met haar rijke geschiedenis is Doesburg meer dan een bezoekje waard.

Het vredesmonument

O Gasthuishofje op de Markt

Cultuurstad

Oudste restaurant van Nederland!

@vvvdoesburg vvvdoesburg

www.vvvdoesburg.nl 11


Culinair Doesburg

Doesburg, mosterdstad aan het water. De stad heeft een historisch centrum met talrijke fraai gerestaureerde monumenten. U kunt hier genieten van kunst, cultuur, leuke winkeltjes en gezellige restaurants. Met haar rijke geschiedenis is Doesburg meer dan een bezoek waard.

De Waag

Stadsbierhuys De Waag aan de Koepoortstraat. Het is het oudste café-restaurant van Nederland en sinds 2006 opgenomen in de lijst van 100 beste cafés. www.waagdoesburg.nl Koepoortstraat 2-4

Kings-Place

Als u Kings-Place betreedt, het Elvis Presley Café in Doesburg, waant u zich in de magische jaren 50. U treft een unieke verzameling Elvis bijzonderheden. www.kings-place.nl Markt 13

12


Doesburg

Shoppen Delikasa

Delikasa is in Doesburg en omgeving de winkel waar u moet zijn voor de heerlijkste binnen en buitenlandse kaas, vers gebrande noten, tapas, en andere delicatessen. www.delikasa.nl Kerkstraat 8

Markten

De wekelijkse markten worden georganiseerd op woensdag van 8.00-12.30 uur (warenmarkt) en zaterdag van 8.00-15.00 uur (voedingsmarkt) op de Markt bij de Grote of Martinikerk.

Doesburg

Zien & Doen De Roode Tooren

Het Streekmuseum De Roode Tooren: Midden in het centrum van Doesburg, in de Roggestraat, kunt u Streekmuseum De Roode Tooren vinden. Doesburg is trots op dit kleine, maar mooie museum en dus beslist een bezoekje waard. www.deroodetooren.nl Roggestraat 9-11-13

Tip!

Breng ook een bezoek aan het Lalique Museum; een wondere wereld aan glaswerk

Mosterdfabriek

De Doesburgsche Mosterdfabriek: Het verstilde oude Hanzestadje Doesburg aan de IJssel herbergt binnen zijn veste een uniek fabriekje, tevens museum. In 1974 is het oude fabriekje uitgebreid tot een “werkend� museum. www.doesburgschemosterd.nl Boekholtstraat 22 13


Een

Een roerige hanzevergadering De afgevaardigden van de Hanzesteden namen bij de algemene Hanzevergadering altijd een vaste plaats in. Lübeck zat de vergaderingen voor en naar gelang van belangrijkheid van de overige steden was hun een plaats in de rangorde van zetels aan de vergadertafel toebedeeld. Dat leidde nogal eens tot conflicten. Een bekend voorval speelde zich af bij de algemene Hanzevergadering van 1530 in Lübeck. Direct bij de aanvang van de vergadering maakte de burgemeester van Zwolle bezwaar tegen zijn plaatsing.

“Dat leidde nogal eens tot conflicten” Hij achtte die minder belangrijk dan die van Kampen en voelde zich in de oudste rech14

ver haa l

uit

het

ver

ten aangetast. Hij had natuurlijk gelijk, want inderdaad was Zwolle in 1407 officieel weer tot de Hanze toegetreden en Kampen pas in 1441. De Kamper burgemeester voerde daarentegen aan dat Kampen overal waar het samen met Zwolle verscheen een belangrijker plaats kreeg toegewezen dan Zwolle. Lübeck stelde voor de zaak te laten rusten tot de volgende vergadering, maar de Zwolse burgemeester wees dit voorstel van de hand. Hij nam geen genoegen met deze plaats en mocht hij geen betere plaats krijgen dan keerde hij naar Zwolle terug. Beide burgemeesters werden toen uit de vergaderzaal verwijderd.

“Hij nam geen genoegen met deze plaats” Uiteindelijk werd Zwolle in het gelijk gesteld. De voorzitter van de Hanzevergadering verzocht toen de burgemeesters van Deventer, Keulen en Hamburg dit aan beide wachtende burgemeesters mee te gaan delen. Deventer verontschuldigde zich echter, omdat het als naaste buur niet de schijn wilde wekken, de een meer toegenegen te zijn dan de ander. De Kamper burgemeester moest, toen hij de beslissing hoorde, wel even apart genomen worden, maar nam tenslotte met een kwaad gezicht de plek van Zwolle in.

led

en


hanze

Zutphen

stad

Torenstad Historische gebouwen Oudste café van Nederland

s

Koopavond is op vrijdag

De geschiedenis van Zutphen bestrijkt meer dan 1700 jaar

Zutphen heeft een historische haven voor historische schepen ‘De Houthaven’

De laatste zondag van de maand is het koopzondag

In het Stedelijk Museum vindt u nu een toeristisch informatiepunt

www.zutphen.nl 15


Culinair zutphen

De stad Zutphen is gelegen aan de rivier de IJssel aan de monding van de Berkel. Vanwege het grote aantal historische gebouwen met een toren wordt Zutphen ook regelmatig aangeduid als Torenstad.

Stedelijk Museum Zutphen Het Stedelijk Museum Zutphen is een museum dat de geschiedenis van Zutphen verzamelt en in beeld brengt. Het museum bezit een grote variatie aan objecten, waaronder schilderijen en prenten, kerkelijke kunst, archeologische en historische voorwerpen, kunstnijverheid, textiel en speelgoed. www.museazutphen.nl Rozengracht 3

Museum Henriette Polak Het Museum Henriette Polak in Zutphen werd geopend in 1975. De naam dankt het aan een van de oprichters, de mecenas Henriette PolakSchwarz (1893-1974). Met de 16

beeldende kunstenaar Joop Sjollema (19001990) ontwikkelde zij een plan voor het oprichten van een museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst. www.museazutphen.nl Rozengracht 3

Bonbonatelier Janson

De eigengemaakte chocolade van Bonbonatelier Janson is een ware traktatie voor de liefhebber. De producten zijn van zeer hoge kwaliteit en vooral erg lekker. Ze hebben voor elke smaak en voorkeur iets te bieden. www.bonbon.nl Korte Hofstraat 12

Tip!

Neem een rondvaart op een fluisterboot; de fluisteraar vertelt u over de geschiedenis.


Zutphen

Shoppen Deleukstetaartenshop

Deleukstetaartenshop is gevestigd in het centrum van Zutphen! In de gezellige en ruime winkel kunt u terecht voor alle benodigdheden voor het bakken. Het assortiment bestaat uit ruim 1500 producten. www.deleukstetaartenshop.nl Laarstraat 21

Hippe-Dingen

Bij Hippe-Dingen vindt u altijd een origineel cadeau. De trendy collectie wisselt regelmatig, waardoor u bij elk bezoek aangenaam verrast wordt. Of u nou op zoek bent naar een uniek kledingstuk of bijzonder kookgerei, u vindt het in deze winkel. www.hippe-dingen.nl Laarstraat 14

Kleine Dromen

Kleine Dromen: biedt een uniek assortiment van producten voor baby – en kinderkamer van het eigen merk Vrolijk&Co en zelf geïmporteerde artikelen, die alleen in deze winkel te koop zijn. Bovendien zijn veel van de producten handgemaakt of handgedecoreerd en uniek. www.kleinedromen.com Spittaalstraat 4

17


Zuthpen

Zien & Doen Stadswandelingen

Ontdek Zutphen en laat u verrassen! Maak een stadswandeling onder begeleiding van een stadsgids. Zij verzorgen kwalitatief uitstekende en historisch verantwoorde stadswandelingen en staan klaar om u de mooiste plekjes te laten zien. www.stadswandelingenzutphen.nl www.zutphen.nl

De Drogen­apstoren

De Drogenapstoren, oorspronkelijk de Saltpoort (zoutpoort) genaamd, is gebouwd in 1444-1446 als stadspoort van Zutphen. Hij heeft maar kort als stadspoort dienst gedaan want hij werd in 1465 dichtgemetseld. Sindsdien draagt hij de naam Drogenapstoren, vernoemd naar de stadsmuzikant Tonis Drogenap. www.kijkopzutphen.nl Pelikaanstraat 2

18

De Librije

De Librije is een openbare leeszaal uit de zestiende eeuw. De Librije is een kettingbibliotheek in de Walburgiskerk aan het ‘s-Gravenhof te Zutphen. Het is een van de weinige nog bestaande kettingbibliotheken die op hun oorspronkelijke plaats worden bewaard. www.librije.com Kerkhof 3


hanze

deventer

stad

Dickens Festijn

O

Boeken stad

De Walstraat is een bijzondere straat in Deventer.

Historische binnenstad De brink ‘Deventer op Stelten’ een jaarlijks festival in juli met ruim 140.000 bezoekers.

Deventer Koek

de Deventer Boekenmarkt, de Grootste van Europa’

@vvvdeventer vvvdeventer

Leuke huisjes & winkelpandjes

www.vvvdeventer.nl 19


Culinair Deventer

Een stad aan een rivier heeft iets levendigs en meestal ook iets bourgondisch: het leven is er goed! Deventer: een levendige stad met monumentale sfeer, waar het goed verblijven is.

Happen & Stappen Een arrangement vol lekkere gerechten en boeiende wetenswaardigheden in de binnenstad van Deventer. U maakt een wandeling onder leiding van een deskundige gids langs historische bezienswaardigheden en twee gastvrije restaurants naar keuze. www.vvvdeventer.nl

Grand Café Hans & Grietje Grand Café Hans & Grietje is ruim 24 jaar gevestigd in een monumentaal pand aan de Brink, “de huiskamer van Deventer”. Het grand café heeft 100 zitplaatsen inclusief een serre waar u een fraai uitzicht heeft op het plein en de prachtige Waag. www.hansengrietjedeventer.nl Brink 76 20


Paardentram

Beleef de stad en de omgeving eens op een andere wijze! Een rondrit per paardentram onder leiding van een gids in de binnenstad van Deventer of door de landelijke omgeving www.vvvdeventer.nl

Het Grand Café de Dikke van Dale Het grand café is gevestigd op een historische plek in de binnenstad van Deventer. Het café heeft het monumentale exterieur en interieur behouden. www.dikkevandale.nl Nieuwe Markt 37

Penninckshuis

De inham tussen de huizen op de Brink, achter het beeld van Albert Schweitzer, wordt de Penninckshoek genoemd. De gevel met de beelden (Penninckshuis) is één van de topstukken van de renaissance in Deventer en in Nederland. www.hetpenninckshuis.nl Brink 89

Tip!

Er is een speciale wandelroute langs bijzondere galeries en leuke, unieke winkeltjes verkrijgbaar bij VVV Deventer.

21


Deventer

Shoppen Deventer Koekwinkel

Authentiek ingerichte koffie- en theeschenkerij. Met verse koek uit de oven en verkoop van alle soorten Deventer Koek! www.deventerkoekwinkel.nl Brink 84

D` Olde Bakkerieje

U stapt binnen in een origineel 19e eeuws winkelinterieur met oude meeltrog & takkenbosoven. Elk plekje wordt benut om een zeer uiteenlopende verzameling van brocante & curiosa te tonen. www.vvvdeventer.nl Walstraat 28 & 55 en Golstraat 5

Hoge Ramen

Vier historische pandjes, waarvan drie met elkaar verbonden in een spannende kruip door sluip door constructie. Leuke spullen van kitch tot design, keuken, badkamer, kado, boeken, kleding, kinder, buro en meer‌. www.hoge-ramen.nl Grote overstraat 46-48-50

Atelier 63

t Atelier is 30 jaar geleden ontstaan n.a.v. een 3-daagse kunstmarkt. Vijf vrouwen leerden elkaar kennen waarna ze met elkaar een galerie te starten. Momenteel zijn er zes kunstenaars met ieder hun eigen discipline: textiel, keramiek, schilderijen, bronzen beeldjes, foto’s en sieraden. Walstraat 63 www.atelier63.nl 22


Deventer

Zien & Doen Speelgoedmuseum Deventer

Door het hele museum zijn er voor jong en oud speelmogelijkheden met speelgoed dat niet iedereen zomaar in huis heeft liggen. www.speelgoedmuseumdeventer.nl Brink 47

Grote of Lebu誰nuskerk

Grote of Lebu誰nuskerk van oorsprong Romaanse kerk met crypte en veel wand- en gewelfschilderingen uit de 15e en 16e eeuw. De Lebu誰nuskerk in Deventer was in de Middeleeuwen de hoofdkerk van de stad. www.vvvdeventer.nl Kleine Poot 7

De Waag

De Waag is een waaggebouw op de Brink in de binnenstad van Deventer. Het is het oudste waaggebouw in Nederland dat als zodanig werd gebouwd. Deventer Galeries Brink 56

23


Deventer Galeries

In Deventer is een groot aanbod van cultuur, kunst en vooral kunstgaleries. Deventer heeft een enorm aantal leuke galeries van Keramiek tot kunstwerken. Bezoek ook de kunstbeurzen die regelmatig worden gehouden. www.deventergaleries.nl

Stadswandeling

Tijdens de stadswandeling laten ze u de mooiste straatjes en steegjes van Deventer zien. U proeft de sfeer van het rijke Hanzeverleden. De historie straalt u tegemoet. www.vvvdeventer.nl

Historisch Museum Deventer In het hart van de stad, midden op de Brink, staat de monumentale Waag uit 1528. Hierin is het Historisch Museum Deventer gevestigd. Diverse hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad worden hier tot leven gebracht. www.deventermusea.nl Brink 56

24


hanze

stad

hattem

Hanzestad op de Veluwe

wist u dat Hattem meer dan 30 horecagelegenheden heeft? Vrijdagavond Winkelavond 18-21 uur

Kunstmarkt Het Dikke Tinne Festival & Open Monumentendag

Hattem is omringd door de prachtigste natuurgebieden Drie Hattemse Musea

De zomermarkt

Het Jazz-festival

Het Kleine Veer: veerboot voor voetgangers en fietsers tussen Hattem en Zwolle

www.ronduithattem.nl 25


Culinair Hattem

Hattem is een smaakvol, schilderachtig stadje langs de IJssel. In de sfeervolle straatjes vindt u heerlijke restaurants en gezellige cafés. In het centrum vindt u naast de vele monumenten en galeries maar liefst drie musea die u niet mag missen!

Grill-restaurant ’t Spookhuys Een restaurant in het enig overgebleven gedeelte van de middeleeuwse burcht St. Lucia te Hattem, in de volksmond de Dikke Tinne genoemd vanwege de imposante torens. www.spookhuys.nl Adelaarshoek 18

Café Restaurant Banka

In het sfeervol ingerichte café voelt u zich ’s morgens al thuis, genietend van een kopje koffie aan de gezellig stamtafel, terwijl u in alle rust de kranten doorneemt. www.bankahattem.nl Markt 5

Herberg Molecaten

Op het Landgoed Molecaten vindt u Herberg Molecaten. Een sfeervol restaurant gelegen midden in de bossen en vlak bij het centrum van het pittoreske Hattem. Leuk in de zomer! Wijntje op het terras. www.herbergmolecaten.nl Herberg 7 26


Hattem

Shoppen Huis en Hof

De schitterende gevel spreekt voor zich. Huis en Hof nodigt uit. Een inspirerende woon- en cadeauwinkel. Huis en Hof beleef je, een huis is een (t)huis. www.huisenhof.nl Ridderstraat 27

Vicaris koffie, thee &zo Niets stemt zo tevreden als een goed gezette kop warme, geurige koffie of thee. Drie (schoon) zussen zijn met liefde voor goede koffie en thee, gevoel voor sfeer en eisen aan kwaliteit en stijl gezamenlijk de speciaalzaak voor koffie, thee, koffiemachines en aanverwante producten begonnen. www.vicarishattem.nl 2e Walsteeg 8

2e Hansje 2e Hansje (zonder “d�) is sinds 2009 te vinden in Hattem in de voormalige synagoge. Naast tweedehands kwaliteits dameskleding, antiek en curiosa is er ook een kunstgalerij. Er worden wisselende exposities gehouden waarbij verschillende kunstenaars hun werken tentoonstellen en te koop aanbieden. www.2ehansje.nl Achterstraat 33

27


Hattem

Zien & Doen Stadswandelingen

Het prachtige historische centrum van Hattem leent zich uitstekend voor een rondwandeling onder leiding van een ervaren gids.. www.ronduithattem.nl

De drie Hattemse Musea

In Hattem vindt u op 500 meter van elkaar drie landelijk geliefde musea. www.hattemsemusea.nl In het Bakkerijmuseum genieten jong en oud op originele manier van de geschiedenis van brood en banket. Zien, proeven, ruiken, doen en voelen staan centraal als u door de geschiedenis wandelt. www.bakkerijmuseum.nl Kerkhofstraat 13 Het Voermanmuseum is een stadmuseum met veel aandacht voor de kunstenaars die in Hattem gewoond en gewerkt hebben. Centraal staat natuurlijk de unieke schilderijen verzameling van Jan Voerman Sr. en Jan Voerman Jr. www.voermanmuseumhattem.nl Achterstraat 46-48

TIP...

Met de combikaart krijgt u tegen een gereduceerd tarief toegang tot de drie musea. 28

Het Anton Pieck Museum is een verrassend museum over een veelzijdige kunstenaar: Anton Pieck. In het museum zijn de werken en o.a. de werkhoek van Anton Pieck te zien met de Middeleeuwse stoel, de tafel uit zijn ouderlijk huis, een boekenkast en zijn tekenmateriaal. www.antonpieckmuseum.nl Achterstraat 46-48


hanze

stad

zwolle

Inspirerende Hanzestad aan de ijssel Zwolle is een van die karakteristieke Hanzesteden die je keer op keer aangenaam weet te verrassen.

De eeuwenoude grachtenpanden, overgebleven stadsmuren en historische poorten zorgen voor een unieke sfeer in de binnenstad.

3

culinaire O hotspots hippe shopstad

Met een aantal sterrenrestau-

rants binnen de stadsgracht is Zwolle ĂŠcht een culinair walhalla voor de fijnproever.

een van de groenste gemeente

www.vvvzwolle.nl

@vvvzwolle vvvzwolle 29


Culinair Zwolle

Zwolle is ĂŠĂŠn van de meest culinaire steden van ons land. De Librije en haar zusje zijn verreweg de bekendste restaurants. De stad is echter met meer culinaire parels gezegend.

BrasserieJansen

BrasserieJansen, op de Nieuwe Markt, een fijn plein! Met een zonovergoten terras omgeven door 17e eeuwse monumenten. Jansen heeft een eigentijdse uitstraling en serveert lunches of diners met Italiaanse invloed. www.brasseriejansen.com Nieuwe Markt 14

De Librije

De Librije is gevestigd in de voormalige bibliotheek (librije) van een 16e-eeuws kloostercomplex. Restaurant De Librije staat voor volop genieten met bijzondere gerechten, bijpassende wijnen in een sfeervolle ambiance. www.librije.com Broerenkerkplein 13-15

30


Librije’s Zusje

Op een steenworp afstand van de Librije vindt u restaurant Librije’s Zusje gevestigd in een schitterende voormalige vrouwengevangenis uit de achttiende eeuw. www.librije.com Spinhuisplein 1

Pestengasthuys

Rond 1450 is in Zwolle het Pestengasthuys gebouwd aan de buitenkant van de stadsmuur. Een ziekenhuis waar mensen met pest werden voorzien van eten en drinken. Nu huisvest er een sfeervol restaurant met een indrukwekkend interieur. www.pestengasthuys.nl Weversgildeplein 1

Brasserie Het Vliegerhuys In dit Middeleeuws, indrukwekkend pand neemt u plaats aan de lange leestafel en geniet u van een speciale kop koffie. Kijk goed om u heen en bewonder de expositie van het Huys die om de acht weken wisselt. www.vliegerhuys.nl Nieuwstraat 55

Villa Suikerberg

Een gezellig lunchcafé in een sprookjesachtig pand langs de stadsgracht. www.villasuikerberg.nl Potgietersingel 1-A 31


Zwolle

Shoppen De Grote Markt is het hart van de stad met veel gezellige terrasjes. Deze zijn ook te vinden op het Betlehemkerkplein, Grote Kerkplein en Gasthuisplein. In de Diezerstraat vindt u vooral de bekende winkels. Bent u op zoek naar intieme, unieke winkeltjes, duik dan de Luttekestraat of Sassenstraat in.

Het Hanzehuis

Een mooiere winkel met houdbare delicatessen en pronkproducten bestaat niet in Nederland. Denk aan grote flessen siroop, grote blokken nougat, plakken chocola en heel veel meer uit dertien Europese Hanzesteden. www.hethanzehuis.nl Sassenstraat 76

Zwolse Balletjeshuis

Een echt Zwolse winkel in een historisch pand uit 1845 wat al die jaren geen veranderingen heeft ondergaan. Sinds die tijd worden er op ambachtelijke wijze snoepjes gemaakt in de kelder onder de winkel. www.vvvzwolle.nl Grote Kerkplein 13

’t Konkeltje

Voor de koffie- en thee liefhebber is dit de hemel op aarde. Een fantastisch winkeltje waarvan de inrichting op een museum lijkt. Je vindt hier ambachtelijk gebrande koffie en wel 120 soorten thee. www.konkeltje.nl Dijkstraat 3

Waanders in de Broeren

Midden in het hart van de stad vind je duizenden boeken in een hemelse sfeer. De uit 1466 stammen32

de Broerenkerk is omgebouwd tot een prachtige boekhandel met brasserie, kunst, cultuur en toeristisch infopunt.www.waandersindebroeren.nl Broerenkerkplein 27

Librije’s Winkel In Librije’s Winkel vind je (huisgemaakte) Librije producten. Je kunt hierbij denken aan verschillende geselecteerde culinaire delicatessen. Van dressings en olijfolie tot bieren en lekkere hapjes. www.librije.com Meerminneplein 7

TIP...

Op vrijdagmorgen en zaterdag is er markt in de stad.


Zwolle

Zien & Doen Stedelijk Museum Zwolle

Het Stedelijk Museum Zwolle richt zich op cultuurhistorie en actualiteit van de kunsten en de stad. Het museum biedt de bezoeker de mogelijkheid om inzicht te verwerven en een mening te vormen door confrontatie met de kunsten uit heden en verleden. www.stedelijkmuseumzwolle.nl / Melkmarkt 14

Museum de Fundatie - Paleis a/d Blijmarkt

In dit voormalig Paleis van Justitie is een gigantisch kunstmuseum gevestigd met een topcollectie beeldende kunst. Het museum heeft in 2013 een spectaculaire uitbreiding ondergaan en is een must see voor kunstliefhebbers. www.museumdefundatie.nl / Blijmarkt 20

33


‘Tour de Hanze’ Historische stadswandeling

Tijdens de historische stadswandeling verhaalt de stadsgids over de geschiedenis van de Hanzestad en u bezoekt daarbij plekken en gebouwen waar u de geur van het verleden kunt opsnuiven. Kijk op www.overijsseltrips.nl voor alle groepsuitjes. Of loop de route Sporen van Blauwvingers op je eigen houtje. Koop het boekje met de wandelroute bij Waanders in de Broeren.

Fiets een rondje Zwolle Heeft u een fiets mee aan boord, twijfel dan niet om Rondje Zwolle te fietsen. De stad ligt centraal en heeft een enorm gevarieerd landschap om zich heen. Neem het pontje ‘Haersterveer’, het laatste hand getrokken kabelpontje van Nederland. www.vvvzwolle.nl

34


hanze

stad

hasselt

Hasselt kreeg in 2006 als eerste stad de prestigieuze titel 'Stad van de Smaak'

Fietsen

O

Rondleiding Korenmolen De Zwaluw

Kalkovens

Historische binnenstad

Hanzestad in de gemeente Zwartewaterland

Grachtengordel Rondleiding oude stadhuis of grote kerk

www.vvvhasselt.nl www.hanzestadhasselt.nl 35


Hasselt

Culinair Bloemen in de bakken, kleurige gevelplaten, mooie lantarentjes en uitnodigende, authentieke winkeltjes. Hasselt kent veel verborgen plekken, een historische binnenstad met een grachtengordel en meer dan 70 rijksmonumenten.

‘t Suikerhoekje

Bent u op zoek naar heerlijke schepsnoep voor uzelf of voor een traktatie, een leuke mok gevuld met snoep, nostalgisch oud Hollands snoep of heerlijk Sorini chocoladeballen? U vindt het bij ‘t Suikerhoekje www.suikerhoekje.nl Nieuwstraat 23

Hasselt

Shoppen Het P(l)akhuis

Het P(l)akhuis is gespecialiseerd op het gebied van woningdecoratie en cadeauartikelen. U kunt ook blijven plakken in één van de riante B&B kamers. www.hetplakhuis.nl Hoogstraat 16

hasselt

Zien & Doen Stadwandeling Hanzestad

Hasselt handel en wandel: Stadswandeling door historisch centrum Hasselt. www.hanzestadhasselt.nl / www.vvvhasselt.nl

36

Historisch Raadhuis Hasselt Het Oude Stadhuis in Hasselt is een laat-gotisch gebouw. Er is een kleine collectie middeleeuwse wapens en schilderijen te bezichtigen. Tevens is er een permanente expositie over Hasselt als middeleeuwse stad. www.hanzestadhasselt.nl Markt 1

Vvv Hasselt

VVVHasselt Hoogstraat 2 Tel: 038-4771209 8060 AA Hasselt www.vvvhasselt.nl

Toeristisch Informatie Punt

Oude Stadhuis Markt 1 Tel: 038-4773209 8061 GG Hasselt www.hanzestadhasselt.nl


hanze

kampen

stad Vrijdagavond is het koopavond. De winkels zijn dan tot 21.00 uur voor u geopend

heeft Kampereiland Kampen een flink Omgeven door aantal oude tot zeer oude water gebouwen

Monumentaal Bijzondere replica van de kamper kogge uit de 14e eeuw

O

2017 Internationale Hanzedagen

Vele musea, attracties en evenementen Iedere maandagochtend van 8.30 tot 12.30 is er in Kampen een gezellige warenmarkt op de Nieuwe Markt/Burgwal/Meeuwenweg

Gezellige oude winkeltjes @vvvijsseldelta vvvijsseldelta

www.vvvijsseldelta.nl 37


Culinair Kampen

Kampen is bij uitstek een plek waar u de sfeer van de middeleeuwen in de 21e eeuw kunt beleven. Kampen heeft veel culturele bezienswaardigheden, waaronder diverse musea en expositieruimten voor hedendaagse kunst.

d´Olde Vismark!

Kwaliteit en service staan hoog in het vaandel bij de d´Olde Vismark. De producten waarmee gewerkt wordt zijn zoveel mogelijk lokale en bio-, of ecologische ingrediënten. Zo is het brood afkomstig van echte bakker René Vermeij, de groente komt uit IJsselmuiden en de rundvlees producten zijn van het Vechtdal rund. www.vismark.nl IJsselkade 45

De eenhoorn, sigaren fabriek De scheve muren, de oude klinkervloeren en de houten vlonders van Sigarenfabriek De Olifant zijn doortrokken van de geur van tabak en cederhout. Al sinds 1832 worden in deze monumentale fabriek tabaksproducten vervaardigd. www.olifant.nl of www.eenhoornkoffiethee.com Oudestraat 101

38


Tisa-s

Mocca d’Or

De Plantage

Huukien

De taarten van Tisa’s zijn uniek en worden volledig ontworpen en gemaakt in eigen patisserie. www.tisa-taarten.nl Boven Nieuwstraat 93

De Plantage is hét horecaplein van Kampen. Naast de verschillende terrassen waar u heerlijk kunt eten en drinken, presenteert de gezamenlijke horeca ook verschillende evenementen. Laat u verrassen door alle activiteiten op het plein! www.plantagekampen.nl Geerstraat 16

Kampen

Shoppen De Fantast

Mocca d’Or is gevestigd in een pand uit 1700, dat de eigenaars drie jaar geleden opknapten om er koffie, thee en chocolade te gaan verkopen én serveren. www.koffietheekampen.nl Geerstraat 16

Op de hoek van de Gasthuisstraat en de Buitennieuwstraat / Nieuwe Markt is ‘t Huukien gevestigd, een winkel vol met prachtige koekoeksklokken, weerhuisjes en woonaccessoires. www.koekoeksklokwinkel.nl Gasthuisstraat 12

Kunstig Kitschwerk

Kunstig Kitschwerk is de kleurigste winkel van Kampen. De winkel heeft een wisselend assortiment waarbij kleur, mooi gemaakt, bijzonder en grappig de uitgangspunten zijn. De winkel bestaat uit spullen met een verhaal. Zo worden de producten bijvoorbeeld Fairtrade gemaakt en gaat een deel van de opbrengst naar een weeshuis in Thailand zoals bij de produkten van JIP. www.kunstigkitschwerk.nl Geerstraat 19

De grootste en uitgebreidste stripspeciaalzaak van ons land. Met meer dan 30.000 strips en games kan De Fantast zich al meer dan 10 jaar tot de Nederlandse strip-top rekenen. De Fantast is het soort winkel waar u, door het bijzondere assortiment en inrichting, uren kan rondkijken. www.de-fantast.nl Burgwalstraat 7 39


Kampen

Zien & Doen Stedelijk Museum Kampen

Het Stedelijk Museum Kampen bevindt zich in het voormalige raadhuis van Kampen. Tot 2001 was het complex, dat uit twee delen bestaat namelijk het Oude en het ernaast gelegen Nieuwe Raadhuis. www.stedelijkemuseakampen.nl Oudestraat 133

Nieuwe Toren

De Nieuwe Toren is kenmerkend in het stadsbeeld van Kampen. Rondom de Nieuwe Toren bestaat ook een Kamperui verhaal. Een legende over de zogenaamde ‘Kamper koe’. De verhalen over de Kamperuien zijn verkrijgbaar bij VVV agentschap Plantage Boekhandel Bos. www.vvvijsseldelta.nl Oudestraat 151

40

Stadsfront van Kampen Een prachtige skyline vormt zich langs de IJssel met op de voorgrond de bruine vloot. Het stadsfront van Kampen geldt als één van de mooiste van Nederland. www.vvvijsseldelta.nl


Muurreclameroute

De Kamper binnenstad heeft vele oude en gerestaureerde muurreclames. Deze bijzondere reclamegeschiedenis gaat terug naar de periode van Jugendstil en De Stijl. www.vvvijsseldelta.nl

Ikonenmuseum Kampen Het Ikonenmuseum ligt op een prachtige historische plek in het monumentale centrum van de oude Hanzestad Kampen. Het museum is gevestigd in een historisch klooster dat ooit deel uitmaakte van het convent van de Minderbroeders. www.ikonenmuseumkampen.nl Buiten Nieuwstraat 2

Tip... Watersportliefhebbers kunnen in Kampen hun hart ophalen. Er zijn volop mogelijkheden om per boot de mooie stad Kampen en het omliggende gebied te bezoeken.

41


Hanze evenementen steden grote evenementen

Zwolle Unlimited (mei / juni)

Luister naar wonderschone vertellingen, proef heerlijke gerechten, kijk uw ogen uit bij acrobatische kunsten op straat, verdwaal in boeken en gedichten, dans op lekkere muziek en rust uit met een heerlijk glas wijn. Tijdens Zwolle Unlimited gonst het vier dagen lang in de historische binnenstad van Zwolle. www.zwolleunlimited.nl

Foto: Marijke Ripke

Deventer op Stelten (juli)

Het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ biedt jaarlijks in juni 150 gratis toegankelijke voorstellingen in de historische binnenstad van Deventer, het Worpplantsoen en andere locaties rondom het centrum. www.deventeropstelten.nl

Foto: Gerard Dubois

Chocoladefestival Zutphen (september)

Tijdens het Chocoladefestival kunt u koken, proeven, kijken en vooral heel erg genieten van…… chocolade. U treft deze zoetigheid dan ook aan creaties die uiteenlopen van mode tot mozaïek www.chocoladefestival-zutphen.nl

42


overige evenementen Sail Kampen

Kampen (april 2014) Sail Kampen 2014 staat in het teken van historische schepen. In de maand april komen er maar liefst 60 naar Kampen. Bezoekers kunnen deze schepen bezichtigen en zelfs een vaartochtje maken op de IJssel. www.sailkampen.nl

Hanzefeesten

Doesburg (juni) Honderden figuranten in middeleeuwse kledij brengen u even weer terug naar vervlogen tijden van Hanze en handel.www.doesburgsehanzefeesten.nl

Ballonfestijn

Hasselt (juli) Tijdens dit evenement gaan er tientallen ‘special shapes’ luchtballonnen de lucht in. www.ballonfestijnhasselt.nl

Doesburg Binnenste Buiten

Doesburg (juli) Een evenement voor jong en oud met straattheater, muziek, dans, dweilorkesten en tal van andere activiteiten. Het historische centrum van de Hanzestad biedt een uniek decor aan dit jaarlijkse evenement. www.doesburgbb.nl

Boekenmarkt

Chocoladefestival

Stadsfestival

Blik vooruit

Deventer (augustus) De ruim 6 km lange Boekenmarkt in de historische binnenstad van Deventer is een evenement wat met zijn 878 boekenkramen uitgegroeid is tot de grootste van Europa. www.vvvdeventer.nl

Zwolle (september) Tijdens het Stadsfestival kunt u in de maand september een hele week lang genieten van meerdere voorstellingen en concerten. Uniek is dat alles zich afspeelt op en om de historische stervormige stadsgracht van Hanzestad Zwolle. www.stadsfestival.nl

Nationale Bokbierdag Zutphen (oktober) De optocht met de oude bierkarren met schitterend opgetuigde paarden ervoor is telkens weer genieten geblazen. Heft u ook het glas? www.bokbierdag.nl

Hattem (oktober) De straten van de historische binnenstad staan vol met leuke kraampjes met alles op het gebied van chocola. Een uniek evenement met demonstraties van bekende chocolatiers. Komt u ook proeven? www.chocoladefestival.nl

Internationale Hanzedagen - Kampen (mei/juni 2017) In 2017 is het zover, de internationale Hanzedagen komen naar Kampen. Ieder jaar organiseert een van de Hanzesteden een evenement waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om gezamenlijk een internationaal en gevarieerd cultureel programma neer te zetten. Een echte aanrader om alvast in uw agenda op te nemen.

Voor een totaaloverzicht van aansprekende evenementen verwijzen wij u graag naar : www.hanzesteden.info 43


Ervaar het ommeland

van de IJssel... Naast de Hanzesteden aan de IJssel bieden de aangrenzende toeristische regio’s een diversiteit aan indrukken. Zowel op het water met diverse nationale landschappen als op land met leuke dorpjes zoals Ommen, Blokzijl, Giethoorn en Zwartsluis. Naast de verscheidenheid qua uitstraling en aanbod is er ook een gemeenschappelijke deler; alle regio’s lenen zich uitstekend voor een bezoekje per boot vanaf de IJssel…Voor een geografische weergave van de regio’s t.o.v de rivier de IJssel verwijzen wij u terug naar blz. 10 van deze gids.

WaterReijk In het noordwesten van Overijssel ligt het prachtige WaterReijk. Een streek waar u heerlijk kunt fietsen, wandelen en bovenal varen door het prachtige bos, riet, waterlandschappen en pittoreske stadjes. Waterreijk is mede bekend door Giethoorn, door velen genoemd en geroemd als zijnde het Venetië van het Noorden. Ook kennen velen het Nationale Park Weerribben- Wieden, het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. U kunt zelf varen of u mee laten varen op excursie naar de mooiste plekjes.

Vanaf de IJssel zijn er twee hoofdroutes om het WaterReijk te bezoeken. U kunt vanaf Kampen het Ganzendiep opvaren en vervolgens via Goot, Scheepvaartgat en het Zwolse Diep kiest u tenslotte de Arembergergracht richting nationaal Park Weeribben Wieden en het Venetië van het Noorden, Giethoorn. 44


Vanuit Zwolle kiest u allereerst het Zwolle-IJsselkanaal en vervolgens het Zwarte Water. Al varend door Hasselt bereikt u Zwartsluis. Hier kunt u in westelijke richting het Zwolse Diep om vervolgens via de Arembergergracht het WaterReijk aan te doen. Vaart u vanuit Zwartsluis in Oostelijke richting dan volgt u het Meppelerdiep om via de

genoemd en geroemd als het VenetiĂŤ van het Noorden. Beukersgracht de Belter- en Beulakerwijde te bevaren. Kijk voor meer (watersport specifieke) informatie op www.ervaarhetwaterreijk.nl

IJsseldelta Het water staat centraal in de IJsseldelta en dat is nooit anders geweest. Het pleziervaargebied van ons land De IJsseldelta telt, naast de IJssel, ontelbaar veel weteringen, uiterwaarden en slootjes. Een paradijs voor de watersporter dus. Vaar via een rondje IJsseldelta verder naar watersportplaatsen als Genemuiden en Zwartsluis. En last but not least vindt u in de IJsseldelta een waar

45


Nationaal Landschap. Hanzesteden, water, cultuur en polder‌een unieke combinatie in ons land. Kortom, ontdek onze IJsseldelta; Nederland in het klein. Kijk voor meer (watersport specifieke) informatie op www.vvvijsseldelta.nl

Vechtdal In het Vechtdal heeft u Alle Tijd om te ontspannen, te genieten en om u lekker in de watten te laten leggen. De schitterende Overijsselse Vecht baant zich al kronkelend een weg door het schitterende landschap en passeert pittoreske dorpjes als Dalfsen en Ommen, landgoederen, bossen en heide. Een landschap waarin vervlogen tijden bewaard zijn gebleven en waar u nog volop ruimte en rust vindt. Vanaf de IJssel vaart u in de hoofdrichting Zwolle via het ZwolleIJsselkanaal en het Zwarte Water tot aan de kruising met de Overijsselse Vecht. Kijk voor meer (watersport specifieke) informatie op www.vechtdaloverijssel.nl

Salland Salland is een streek met gezellige dorpen en de oude Hanzestad Deventer, met monumentale boerderijen, statige landhuizen, prachtige havezaten en gerestaureerde molens. Een authentiek stukje Nederland waar het goede bewaard is gebleven met een geheel eigen charme en karakter. Via de IJssel is vooral de IJsselvallei uitstekend te ontdekken. De gemeente Olst-Wijhe grenst aan de IJssel en biedt met de passantenhaven en zogeheten Loswal in Wijhe prima aanmeermogelijkheden. In de directe nabijheid is tevens het Infocentrum IJssel in Den Nul gevestigd. Vanuit het infocentrum heeft u een goede uitvalsbasis voor het ontdekken van de natuur en cultuur langs de IJssel. Dat kan per fiets maar ook prima in de vorm van een wandeling. Kijk voor meer (watersport specifieke) informatie op www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl

46


overnachten bijzondere b&B, authentieke sfeer De eeuwenoude grachtenpanden, overgebleven stadsmuren en historische poorten zorgen voor een unieke sfeer in de binnensteden

Wakker worden met de geur van verse broodjes

Hanze logies

wegdromen in..

Slapen in een

bedstee van een voormalige stadsboerderij

dromen in cultureel erfgoed

s

meerdaags verblijf www.hanzesteden.info 47


www.hanzesteden.info

Deze gids met extra info op uw iPad bekijken?

5. Hanzesteden aan boord! - Toeristische infogids  

De vaargids 'Hanzesteden aan boord!' voert je als lezer over de rivier de IJssel langs de zeven Hanzesteden Kampen, Hasselt, Zwolle, Hattem,...

Advertisement