Page 1

Behoud je AVI-niveau in de zomer!

Dit is een lees- doeboek, speciaal voor de zomervakantie. Met een lekker lang verhaal, met strips, moppen én een boekenbingo. Neem het mee op reis, naar het zwembad of naar opa en oma en lees waar je maar kunt. Zo blijft het lezen op school ook na de zomer goed gaan. Je juf of meester zal trots op je zijn! Voor kinderen die van gro ep 4 naar groep 5 gaan.

zomerlezen Lees alles over Tosca Menten (én Dummie de Mummie)

groep 4

Dag groep 4, hallo groep 5!

AVI E4 lezen in de vakantie www.zwijsen.nl Zwijsen, dé leesspecialist sinds 1846

32555_zomerlezen-gr4-os.indd 1

10-4-2017 11:12:26


Waar maak je een bij blij mee?

Hoi!

Veel leesplezier en fijne vakantie! Groetjes van de makers van Zomerlezen

32555_zomerlezen-gr4-os.indd 2

Het heeft vier poten. Elke nacht krijgt het er twee benen bij. Ra ra, wat is dat? Jouw bed.

Dit boek staat vol moppen, raadsels en strips. En er is ook een leuk verhaal. Over Warner die ridder wil zijn. Maar of hem dat zomaar gaat lukken … Lees het zelf, op bladzijde 10. Dit is geen gewoon boek. Want je mag er in schrijven. En er staan leuke weetjes in. En ook spelletjes. Bijvoorbeeld de grote lezen op gekke plekken bingo! Dat klinkt gaaf, toch?

Met de letter l.

Hoera, het is grote vakantie! Je hebt vrij. Ben je ook zo blij? Hee, dat rijmt! Ga je op reis met de trein, auto of boot? Of blijf je lekker thuis? Wat je ook gaat doen, dit boekje is altijd leuk om te lezen! Dus neem het mee in je koffer of rugzak. Of lees het in de tuin of in bed. Lees elke dag een stukje. En kruis steeds een vakje aan op bladzijde 3. (Of plak een leuke sticker!) Zo word je een echte leeskampioen!

ridders

Zwijsen, dé leesspecialist sinds 1846. Ruim 80% van de kinderen leert op school lezen met Zwijsen. Lezen is de basis voor leren: van rekenen tot schrijven, van geschiedenis tot aardrijkskunde. Zwijsen, voor een leven lang leesplezier. 1e druk 2017 ISBN 978.90.487.3255.5 © Uitgeverij Zwijsen B.V. Tilburg, 2017 Illustratie omslag: Ann De Bode Tekst verhaal Ik wil later ridder worden: Martine Letterie Illustraties verhaal Ik wil later ridder worden: Hugo van Look Tekst verhaal Picknick in het trollenbos, opdrachten en artikelen: Elisa van Spronsen, buro stylo Illustraties verhaal Picknick in het trollenbos: Daniëlle Schothorst pag. 8: tekst: Erik van Os en Elle van Lieshout; illustraties: Heleen Brulot; eerder verschenen in nog een mop! pag. 52: tekst: Bette Westera; illustratie: Ann De Bode pag. 59: tekst: Erik van Os en Elle van Lieshout; illustraties: Claudia Verhelst; eerder verschenen in nog een mop! pag. 60: tekst: Erik van Os en Elle van Lieshout; illustraties: Hugo van Look; eerder verschenen in Ik weet 13608_nem_bw.indd 26 een mop! Foto’s opdrachten en artikelen: Shutterstock Vormgeving: Natascha Frensch

26

10-7-2014 9:49:33

Uitgeverij Zwijsen.be, Antwerpen D/2017/1919/66 Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van reprografische verveelvoudigingen uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel 16 h Auteurswet 1912 dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht (Postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.reprorecht.nl). Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16 Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten Organisatie, Postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).

10-4-2017 11:12:31


Inhoud

3

Lees alles in dit boek. Alle moppen, weetjes en verhalen. En kruis elke dag een vakje aan.

Dit ben ik 4

Strip: Regen 53

Het is lekker weer.

Prijsvraag 5 Zomerse weetjes 6 Een mop is top! 8

Toneellezen: Picknick in het trollenbos 54

Een zonnig ontbijtje 9

Boekentips 57

Verhaal: Ik wil later ridder worden 10

De Grote Lezen op gekke plekken Bingo 58

Praten met tekenaar Hugo van Look 46 Vragen bij het verhaal Ik wil later ridder worden 47 Maak je eigen boekomslag! 48 Spel: de leesuitdaging 49

Zijn alle vakjes vol? Dan ben je een echte Leeskampioen. Applaus voor jezelf! Laat dit boek maar zien op school. Je juf of meester zal trots op je zijn!

Leeskampioen

Vragen aan de schrijfster van Dummie de Mummie 50

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 3

10-4-2017 11:19:59


4

Dit ben ik Ik heet: Ik ben

jaar.

Dit ga ik in de vakantie doen: 1. 2. 3. Dit is mijn lievelingsboek: Hier lees ik het liefst: Hier lees ik helemaal niet graag:

Kleur haar: Kleur ogen: Vorm gezicht: nden eruit: Al zo veel melkta Zo zie ik eruit

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 4

10-4-2017 11:20:02


5

PRIJSVRAAG

WIN DEZE 4 BOEKEN!

In het verhaal Ik wil later ridder worden staan 12 verborgen letters. Zoek ze allemaal. En vul ze in. Tip: Begin op bladzijde 13! Daar vind je de eerste letter. Blader door naar het einde van het verhaal.

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 5

Inderdaad. Ze kunnen niet eens zonder air-conditioning.

Hallo mensen. De taxi is er!

Gewoon vriendelijk zwaaien met je slurf.

Ze verstaan geen olifant. Ze vinden ons eng.

Een ongelooflijke safari Rian Visser en Hugo van Look

strip

AVI M5

Š Renate Reitler Fotografie

Stuur de oplossing voor 5 september 2017 naar zomerlezen@zwijsen.nl. Vergeet niet je naam en adres te mailen. De winnaars krijgen uiterlijk 15 september 2017 persoonlijk bericht.

Kijk ze eens zitten. Mensen zijn niets meer gewend.

10-4-2017 11:20:08


6

Zomerse weetjes

AVI E4

Wist je dat … • het grootste ijsje ooit wel 2,81 meter hoog was? Dat is nét zo groot als jouw vader. Met op zijn hoofd nog een peuter! Wauw! Zou jij zo’n ijsje helemaal op kunnen? • je in augustus veel vallende sterren kunt zien? Misschien mag je wel een keer opblijven! Verzin dan maar alvast een wens … want je mag een wens doen, als je een vallende ster ziet! • niet alle muggen prikken? Alleen de vrouwtjes doen dat. Die hebben bloed nodig om eitjes te leggen. Voor babymugjes. En weet je wat best wel stom is? Kinderen hebben grotere bulten dan grote mensen!

• veel grote mensen ruzie maken in de auto als ze op vakantie gaan? Meestal gaan die ruzies over de juiste weg: moeten we hier naar links, of naar rechts? Als kinderen ruzie maken in de auto, zijn ze vaak moe. Of vervelen ze zich. Heb jij een anti-verveel-tip? Schrijf ’m hier op!

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 6

10-4-2017 11:20:22


7

• het eerste warme zwembad gebouwd werd door de Romeinen? De Romeinen leefden lang geleden en zagen er zo uit:

Ze hadden geen bad in hun eigen huis. Daarom gingen ze naar een badhuis. Daar maakten ze samen een plonsje. Gezellig, hoor! • je in de zomer heel goed vlinders kunt spotten? Ook in Nederland kun je veel mooie vinden. Trek er op een mooie dag op uit. Vlinders zijn namelijk dol op de zon. En op bloemen! Zoek dus een plekje in het park, de tuin of in de natuur. Weet jij hoe deze vlinders heten?

• je van aardbeien eten slim wordt? Er zit een stofje in dat goed is voor de hersens. En ook grappig: een aardbei heet ook wel een zomerkoninkje. Dat klinkt leuk toch? Eet er dus maar lekker veel van. Wie weet word je nóg slimmer dan je mees of juf …

oplossing: dagpauwoog, citroenvlinder, koolwitje 32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 7

10-4-2017 11:20:27


8

Een mop is top!

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 8

AVI M4

10-4-2017 11:20:32


9

Een zonnig ontbijtje Ben je een keer vroeg wakker? Maak dan voor iedereen dit vrolijke ontbijtje! Dek de tafel mooi, was het fruit en leg alles op de goede plek. Kijk maar goed naar de foto. Zo begint jullie dag wel heel zonnig!

Dit heb je nodig

een boterham (dat wordt de wolk!) frambozen blauwe bessen een perzik (voor de zon en de zonnestralen!) een appel (voor het mondje) een mesje (om de zon en het mondje uit te snijden)

Heb je nog meer lekker zomers fruit in huis? Verzin dan je eigen grappige boterham.

Tip

Maak een foto van de blije gezichten van je pap/mam/ zus/broer. En van je mooie broodje natuurlijk.

Tip

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 9

10-4-2017 11:20:34


10 AVI E4

Lekker lang lezen: Ik wil later ridder worden

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 10

Š Renate Reitler Fotografie

Nu komt het verhaal Ik wil later ridder worden. Het is geschreven door Martine Letterie. Zij schrijft graag boeken over mensen uit andere tijden. Dit verhaal gaat over deze jongen. Hij heet Warner. Warner wil later een echte ridder worden. Met een kasteel ĂŠn een paard. De kinderen in de klas lachen hem uit. Want ridder worden, dat kan niet. Hebben ze gelijk? Of kan het misschien toch? Lees het verhaal maar. Dan ontdek je het zelf. En als je meer boeken over ridders wilt lezen, lees dan bijvoorbeeld dit boek. Het is ook door Martine Letterie geschreven. Veel leesplezier!

10-4-2017 11:20:35


11

1. Een kasteel voor Warner Het is woensdag. Abel komt zo bij Warner. Ze gaan samen spelen. Dat doen ze wel vaker op woensdag. Abel is Warners beste vriend. Ze kennen elkaar al vanaf groep 1. Warner staat voor het raam te wachten. Dan ziet hij Abel de straat in komen. Warner rent naar de deur om open te doen. ‘Waar bleef je nou?’ roept hij. ‘Ik heb een leuk plan. We gaan ridder spelen. Zie je deze dozen? Mijn moeder nam ze mee van haar werk. We bouwen er een kasteel van.’ Abel knikt blij: ‘Goed plan!’ Samen slepen ze de dozen naar buiten. ‘Daar op de heuvel in het park,’ wijst Abel. ‘Dat is een mooie plek!’ Dat vindt Warner ook. ‘Daar kun je de vijand goed zien aankomen!’ De jongens slepen de dozen de heuvel op.

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 11

10-4-2017 11:20:35


12

Blij kijkt Warner om zich heen. ‘Ridders zouden dit een goede plek voor een kasteel vinden.’ ‘Ja,’ zegt Abel. ‘Hier heb je goed uitzicht.’ Hij maakt een stapel van drie dozen. ‘Dan is dit de toren.’ Warner maakt nog een stapel. Hij zet die er vlak naast. ‘Zo hebben we een poort.’ Zonder te praten, werken ze heel hard. Het wordt een prachtig kasteel. Abel raapt een grote tak op. ‘Dit is mijn sabel!’ Warner schudt zijn hoofd.

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 12

10-4-2017 11:20:36


13

‘Ridders hebben zwaarden, geen sabels. Sabels zijn veel dunner. Zal ik thuis mijn zwaarden halen? Pas jij intussen op het kasteel.’ Warner rent de heuvel af. Wat is het gaaf om ridder te spelen! Een leuker spel is er niet. Hij haalt zijn zwaarden uit de kist in zijn kamer. Dan rent hij terug de heuvel op. En hij doet alsof hij op een paard zit.

i

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 13

10-4-2017 11:20:36


14

‘Ihi, ihi!’ roept hij. Abel kijkt verbaasd. ‘Wat doe je raar!’ Warner lacht: ‘Dat doe ík niet! Dat is mijn paard dat hinnikt. Hier heb je een zwaard. Ik val je aan!’

Wist je dat … ridder een ander woord is voor ruiter of paardrijder?

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 14

10-4-2017 11:20:36


15

2. Wat wil je later worden? Warner zit op school naast Abel en Sas. Ze zijn aan het werk, voor taal. Maar Warner denkt aan iets anders. Hij denkt aan het kasteel van gister. Wat was dat fijn spelen! ‘Berg de schriften maar op,’ zegt juf. ‘We stoppen met taal. We krijgen zo een gast in de klas. Mijn buurman komt over zijn baan praten.’ Abel kijkt in het schrift van Warner. ‘Jij hebt ook nog niet veel gedaan!’ Warner krijgt een rood hoofd. ‘Ik moest de hele tijd aan ons kasteel denken.’ ‘Dat snap ik,’ zegt Abel. ‘Het was ook leuk.’ Dan komt er een agent de klas in. Een echte agent, met een pet op. ‘Ooh,’ zegt Abel. ‘Wat stoer!’ Sas kijkt Abel en Warner aan. ‘Dat wil ik later ook worden, agent.’ De agent tikt met zijn hand tegen de pet. ‘Dag juf, hier ben ik.’

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 15

k

10-4-2017 11:20:36


28

Dat bestaat niet! Nou ja. Warner gaat in het zadel zitten. ‘We doen een aanval op ridder Jannes.’ Het paard knikt. ‘Pas je wel op?’ Warners moeder staat naast hem. Ze heeft een jurk aan. Op haar hoofd heeft ze een hoed. Ze is een echte jonkvrouw. ‘Ik val ridder Jannes aan,’ zegt Warner. ‘Hak hem in de pan,’ antwoordt mam. In galop rijdt Warner het kasteel uit. Dat hij kon paardrijden, dat wist hij niet. Het is niet ver naar ridder Jannes. Zijn kasteel kent hij goed. Hij is er pas nog geweest. Op de brug houdt Warner zijn paard stil. ‘Ridder Jannes! Kom je kasteel uit. Ik daag je uit voor een gevecht!’ Warner hoort de echo van zijn stem. Die kaatst tegen de muur van het kasteel.

32555_zomerlezen-gr4-bw.indd 28

10-4-2017 11:20:38


Waar maak je een bij blij mee?

Hoi!

Veel leesplezier en fijne vakantie! Groetjes van de makers van Zomerlezen

32555_zomerlezen-gr4-os.indd 2

Het heeft vier poten. Elke nacht krijgt het er twee benen bij. Ra ra, wat is dat? Jouw bed.

Dit boek staat vol moppen, raadsels en strips. En er is ook een leuk verhaal. Over Warner die ridder wil zijn. Maar of hem dat zomaar gaat lukken … Lees het zelf, op bladzijde 10. Dit is geen gewoon boek. Want je mag er in schrijven. En er staan leuke weetjes in. En ook spelletjes. Bijvoorbeeld de grote lezen op gekke plekken bingo! Dat klinkt gaaf, toch?

Met de letter l.

Hoera, het is grote vakantie! Je hebt vrij. Ben je ook zo blij? Hee, dat rijmt! Ga je op reis met de trein, auto of boot? Of blijf je lekker thuis? Wat je ook gaat doen, dit boekje is altijd leuk om te lezen! Dus neem het mee in je koffer of rugzak. Of lees het in de tuin of in bed. Lees elke dag een stukje. En kruis steeds een vakje aan op bladzijde 3. (Of plak een leuke sticker!) Zo word je een echte leeskampioen!

ridders

Zwijsen, dé leesspecialist sinds 1846. Ruim 80% van de kinderen leert op school lezen met Zwijsen. Lezen is de basis voor leren: van rekenen tot schrijven, van geschiedenis tot aardrijkskunde. Zwijsen, voor een leven lang leesplezier. 1e druk 2017 ISBN 978.90.487.3255.5 © Uitgeverij Zwijsen B.V. Tilburg, 2017 Illustratie omslag: Ann De Bode Tekst verhaal Ik wil later ridder worden: Martine Letterie Illustraties verhaal Ik wil later ridder worden: Hugo van Look Tekst verhaal Picknick in het trollenbos, opdrachten en artikelen: Elisa van Spronsen, buro stylo Illustraties verhaal Picknick in het trollenbos: Daniëlle Schothorst pag. 8: tekst: Erik van Os en Elle van Lieshout; illustraties: Heleen Brulot; eerder verschenen in nog een mop! pag. 52: tekst: Bette Westera; illustratie: Ann De Bode pag. 59: tekst: Erik van Os en Elle van Lieshout; illustraties: Claudia Verhelst; eerder verschenen in nog een mop! pag. 60: tekst: Erik van Os en Elle van Lieshout; illustraties: Hugo van Look; eerder verschenen in Ik weet 13608_nem_bw.indd 26 een mop! Foto’s opdrachten en artikelen: Shutterstock Vormgeving: Natascha Frensch

26

10-7-2014 9:49:33

Uitgeverij Zwijsen.be, Antwerpen D/2017/1919/66 Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van reprografische verveelvoudigingen uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel 16 h Auteurswet 1912 dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht (Postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.reprorecht.nl). Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16 Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten Organisatie, Postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).

10-4-2017 11:12:31


Behoud je AVI-niveau in de zomer!

Dit is een lees- doeboek, speciaal voor de zomervakantie. Met een lekker lang verhaal, met strips, moppen én een boekenbingo. Neem het mee op reis, naar het zwembad of naar opa en oma en lees waar je maar kunt. Zo blijft het lezen op school ook na de zomer goed gaan. Je juf of meester zal trots op je zijn! Voor kinderen die van gro ep 4 naar groep 5 gaan.

zomerlezen Lees alles over Tosca Menten (én Dummie de Mummie)

groep 4

Dag groep 4, hallo groep 5!

AVI E4 lezen in de vakantie www.zwijsen.nl Zwijsen, dé leesspecialist sinds 1846

32555_zomerlezen-gr4-os.indd 1

10-4-2017 11:12:26

Zomerlezen voor groep 4  

Zomerlezen: voorkom het zomerverval! De term zomerverval geeft aan dat kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen 1 á...