__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Manon Sikkel met tekeningen van

Marja Meijer


Manon Sikkel met tekeningen van

Marja Meijer


Zwijsen, dé leesspecialist sinds 1846. Ruim 80% van de kinderen leert op school lezen met Zwijsen. Lezen is de basis voor leren: van rekenen tot schrijven, van geschiedenis tot aardrijkskunde. Zwijsen, voor een leven lang leesplezier!

2021 DE LEZERSPRIJS VAN DE KINDERBOEKENWEEK

1e druk 2020 ISBN 978 90 487 3832 8 NUR 283 © Uitgeverij Zwijsen B.V., Tilburg, 2020 Tekst: Manon Sikkel Illustraties: Marja Meijer Vormgeving: Natascha Frensch Foto auteur: Jørgen Koopmanschap Foto illustrator: Marijn Olislagers Voor België: Uitgeverij Zwijsen.be, Antwerpen D/2020/1919/099 Behoudens de uitzonderingen in de Auteurswet mag niets uit deze uitgave worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor licenties voor knipselkranten en -diensten of voor het overnemen voor onderwijsdoeleinden kunt u contact opnemen met de Stichting PRO: www.stichting-pro.nl. Voor meer informatie over auteursrecht in het onderwijs gaat u naar www.onderwijsenauteursrecht.nl.


Inhoud Wie is wie? Het begon zo Tien voor topo Schoon Juf Rachida Jas aan, we gaan Pizza Sportdag Londen Assen – Daar kun je goed plassen Leukste kind van de klas Open dag Schoon 2 Jack O, hoi Meneer Badeendje Per direct dicht Plannen maken Meneer Badeendje 2 Straf Brief Elvira Badeendje Poepkakstom Torenhoge hakken Bijna perfect De liefste juf Stemmen De makers van dit boek  

4 6 15 19 25 32 35 40 48 53 59 67 72 77 83 92 101 109 113 124 129 133 140 149 153 159 164 167


Wie is wie?

4


5


Het begon zo We hadden een schooldirecteur die de kinderen sloeg.

Als we dat thuis vertelden, zeiden onze ouders: ‘Dat zal wel meevallen.’ ‘Stel je niet aan.’

6


‘Je hebt te veel fantasie.’ Maar toen op een dag … Ging de directeur de OUDERS slaan!

Dat vonden de ouders niet leuk. De volgende dag haalden de ouders hun kinderen van school. Allemaal? Nee. Iedereen werd van school gehaald. BEHALVE IK! Mijn ouders hadden de nieuwsbrief van de school niet gelezen. Vader Remco:

‘Kan deze brief weg?’

Vader Jord:

‘O, ja, doe maar bij het oud papier.’

7


En daar stond ik dus de volgende ochtend. Inspecteur:

‘Sorry, deze school is gesloten.’

Vader Jord:

‘Dat kan niet, ik heb haast.’

Vader Remco:

‘Dag schatjes, tot vanmiddag.’

8


En daar stond ik toen. Alleen.

Inspecteur:

‘Hup, wegwezen jij. De school is dicht.’

Inspecteur:

‘Ik zei toch dat de school dicht is?’

9


Ik:

‘Hier staat dat, wanneer een school nog één leerling heeft, de school volgens de Leerplichtwet van 1923 nog minstens een vol jaar open moet blijven.’

Inspecteur:

‘Is dat echt waar?’

Ik:

‘Google liegt nooit.’ En zo kwam het dat ik vanaf die dag de enige leerling was op school. Ik kon alle Merci-reepjes uit de laatjes van de juffen halen. Ik kon apenkooien, in mijn eentje.

10


Ik kon op mijn buik over de gangen glijden. En achterstevoren van de trap naar beneden.

Ik kon in de kamer van de directeur pizza’s bestellen. En ik kon een jurk maken van gekleurd papier. Ik zette alle computers bij elkaar en kon de hele dag spelletjes spelen.

11


Ik bestelde een tv-abonnement en keek heerlijk naar alle tekenfilms. En als ik ‘s middags naar huis ging, deed ik zelf de deur van de school op slot. Ik had de sleutel.

Ik woon met mijn ouders op de bovenste etage van een flatgebouw. Mijn ouders zijn superdruk. De een snijdt mensen open om naar hun hart te kijken ‌ De ander werkt bij de Mediamarkt.

12


In het flatgebouw woont helemaal niemand anders. Niemand op de begane grond Niemand op de eerste Niemand op 2-hoog Niemand op de ...

13


Mijn ouders hebben een huis gekocht dat nog gebouwd moet worden. En tot die tijd wonen ze in deze flat. Best gek, eigenlijk, dat ik in een flat woon zonder andere kinderen. En dan ook nog op een school zit zonder andere kinderen. Je zou bijna medelijden met mij krijgen. Maar dat hoeft niet.

want ‌ 1. Ik heb het mooiste uitzicht van de wereld. 2. Ik heb supercoole, lieve, grappige, aardige ouders. 3. Ik kan de muziek zo hard zetten als ik wil. 4. Ik heb een eigen televisie op mijn kamer. 5. Soms maak ik een reisje met de lift.

14


Tien voor topo Vandaag ben ik met de matten uit de gymzaal van de trap af gegleden. Dat was SUPERLEUK! En ik heb een extra lange pauze genomen.

15


En omdat ik ook nog wel wat wil leren, heb ik mezelf een topotoets gegeven. Het was de eerste keer dat ik mijn eigen toets kon nakijken. Met het antwoordenboek. Ik had een tien!

Daarna heb ik een stapel boeken uit de schoolbibliotheek gehaald. En ik heb alle kussens en zitzakken uit de kleuterklassen gesleept. Kijk, zo ziet mijn leeshoek eruit.

16


Aan het eind van de dag heb ik alle planten water gegeven. Je hebt geen idee hoeveel planten er in zo’n school staan!

17


Wij Op een dag is Marie plots de enige leerling op haar school. Ze vermaakt zich prima in haar eentje: ze kan op haar buik door de gangen glijden en achterstevoren van de trap naar beneden. Ze kan extra lange pauzes nemen en haar eigen toetsen nakijken. Haar drukke vaders hebben niets in de gaten. Dan komt de superleuke juf Rachida lesgeven en na een tijdje verschijnt er ook een tweede leerling, Jack. Het wordt steeds gezelliger op de beste school van de hele wereld. Tot op een dag meneer Badeendje voor de deur staat met slecht nieuws …

Het n prijs voor e e g ) g o (n Er is Van Kinderboek Grappigste bij VHJ), maar K G (H r a a J t He ol e beste scho deze wil ik ‘D or ereld’ hiervo w le e h e d n va omineren! toch alvast n Hilarisch!

Voor alle kinderen die hun school omtoveren tot mooiste plek van de wereld . Hilarisch, inspirere nd en feel-good. Vijf uit vijf sterren!

Nicole Kleinen, Boekhuis de kleine To

Wolf, Marjoleine andel amse Boekh De Amsterd

NUR 283

www.zwijsen.nl

Manon Sikkel 9 789048 738328

venaar

Profile for Uitgeverij Zwijsen

De beste school van de hele wereld  

De beste school van de hele wereld  

Profile for zwijsen

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded